SATAKUNTALIITTO 1 (10) The Regional Council of Satakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATAKUNTALIITTO 1 (10) The Regional Council of Satakunta"

Transkriptio

1 SATAKUNTALIITTO 1 (10) Alue-ennakoinnin johtoryhmän kokous klo 13 Satakuntaliitto, neuvotteluhuone 1 Muistio Läsnä: Aro Timo, Porin kaupunki Aro-Heinilä Asko, Satakuntaliitto Eklund Ari, Prizztech Oy Hakanen Leena, Huittisten kaupunki Isokallio Matti, Sataedu Karvonen Marja, Satakunnan ELY-keskus Kivinen Markku, Satakunnan Yrittäjät Kämäri Juha, SAMK Katja, pj. Satakuntaliitto Puolamäki Esa, TuKKK, Porin yksikkö Rajamäki Marko, PSKK Toivonen Ritva, Rauman kauppakamari Nore Minna, Satakunnan kauppakamari Schultz Lasse, WinNova Suokanto Johanna, Rauman kaupunki Uusi-Uola Satu, Satakuntaliitto Vesiluoma Timo, Satakuntaliitto Vähäsantanen Saku, Satakuntaliitto Laakso Kimmo, varajäsen Asialista: 1. Kokouksen avaus, vs. aluekehitysjohtaja Katja Organisaatiomuutos Positiivinen rakennemuutos Vs. aluekehitysjohtaja Katja avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Alue-ennakoinnin johtoryhmä kytkeytyy maakunnan lakisääteisiin tehtäviin. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen neuvottelukunta kokoontui ja käsitteli kokouksessaan mm. seuraavia kokonaisuuksia: Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen siltasopimuksen Satakunnan taustaryhmä, Satakunnan alueelliset kehitysnäkymät, ammattibarometri ja osaamiskapeikot sekä toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkintojen uudistaminen osana reformia. Uuden maakuntaohjelman tuo mukanaan uusia fokusointitarpeita, joihin toivotaan johtoryhmän näkemyksiä. Katja kertoi positiiviseen rakennemuutokseen liittyvän siltasopimuksen valmistelutilanteesta. Saku Vähäsantanen vetää tietopohjan vahvistaminen-ryhmää. Satakuntaliiton organisaatiossa on tapahtunut muutoksia, kun Timo Vesiluoma on siirtynyt muutosjohtajaksi maakuntauudistuksen projektitoimistoon. Katja toimii nyt vs. aluekehitysjohtajana.

2 SATAKUNTALIITTO 2 (10) 2. Alue-ennakoinnin vuosikello: tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiofoorumit 2018-, Katja (liite) Uuden mallin esittely TKI-foorumien puheenjohtajuus Keskustelu ja jatkotoimenpiteet Katja esitteli alue-ennakoinnin vuosikelloa sekä TKI-foorumien kokoonpanomallia ja niiden toimintaa. Osana alue-ennakoinnin osaamis- ja työvoimantarvekatsausta on maakunnan ammattibarometrin sekä osaamistarpeiden ja -kapeikkojen katsaus. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen neuvottelukunta on jatkossa mukana tässä työssä. Kevään 2017 TKI-foorumit kytkettiin vahvasti mukaan Futures Garden trenditarkasteluun. Ilmiökartat Kokemuksia pilotoinnista alue-ennakoinnin tukena sitoutumisen vahvistaminen tulevaisuuskuvien visualisointi Maakuntaohjelman luonnos Voimavarat & rajoitteet Kehittämispotentiaali Foorumien tavoitteena on tarjota maakunnalliselle suunnittelu- ja kehittämistyölle ennakoinnin keskustelufoorumi, tuottaa jäsenilleen synergiaetuja sekä aineistoa maakuntaohjelmaan. Katja esitteli Satakunnan aluekehittämisen voimavaroja, rajoitteita, kehittämispotentiaalia sekä älykkään erikoistumisen aloja ja kertoi Satakunnan maakuntaohjelman laadintaprosessin etenemisestä. Käytiin läpi uuden maakuntaohjelman toimintalinjoja, kehittämisteemoja, läpileikkaavia sisältöjä sekä vaikuttavuustavoitteita. TKI-foorumit ovat kokoontuneet syksyn 2017 aikana. Maakunnalliset kehittämisteemat teemojen valinta koordinaatio ja puheenjohtajuus asiat osallistujat, ryhmien koko? sisällöt o osaamisprofiilit teemoittain o trendi ja tilastotarkastelut teemoittain o KV-sisällöt o edunvalvonta Uudet alue-ennakoinnin teemafoorumit tullaan järjestämään maalis-huhtikuussa Ajatuksena on, että uudet TKI-foorumit muodostuisivat maakuntaohjelman kolmen toimintalinjan pohjalta ja olisivat kannustava yhteisöllisyys, puhdas elinvoima sekä ihmislähtöisiä ratkaisuja. EAKR- ja ESR-hankkeiden edustus on mukana foorumeilla, samoin maaseuturahaston. Uusien hanketoimijoiden kytkeminen foorumeille. TKI-foorumit voidaan kytkeä älykkääseen erikoistumiseen jatkossa.

3 SATAKUNTALIITTO 3 (10) Keskustelu Karvonen: Pitäisikö mukana olla myös rahoituksen valmistelutason edustus, esimerkiksi Timo Pukkila? Lisäksi rakennerahastoasioiden valmistelun osaaja edustajaksi mukaan. Eklund: Mitä teemaryhmissä on käsitelty, mikä on niiden vastuu ja ketkä niissä ovat mukana? Voisiko neljäs foorumi olla Key Enabling Technologies (KET) -foorumi? : Trenditarkastelua on käyty läpi kevään 2017 foorumeissa. Maakuntaohjelman asiat esillä syksyn 2017 foorumeissa. Teemakohtaiset KV-asiat kuuluvat vakioasioina foorumien listalle. Tilastokatsaukset ja osaamistarpeet teemoittain. Hankkeiden aloituskokouksissa kutsutaan edustaja ko. hankkeen teemafoorumille. Kivinen: Kaupan ja palveluiden rooli jää nyt ulos suunnitelluista uusista foorumeista. Kuitenkin se ala on maakunnassa suuri työllistäjä (esim. verkkokauppayrittäjyys). Karvonen: Miksi foorumit ovat olemassa? Kauppa ja palveluala ovat mukana ainakin yrittäjyydessä sekä hyvinvoinnissa ja elämystaloudessa. Kauppa ja palvelut koskevat läpileikkaavasti kaikkia suunniteltuja foorumeja. Eklund: Mikä on alue-ennakoinnin iso kuva? Uusien mahdollistavien teknologioiden kautta pitäisi päästä sisään ko. teeman uusiin ilmiöihin. Miten mahdollistavat teknologiat tuovat uutta ja muuttavat maailmaa. Vesiluoma: Tavoitteena on, että maakuntaohjelman läpileikkaavat sisällöt kansainvälistyminen, osaamisen kehittäminen ja digitalisaatio olisivat läpileikkaavina teemoina myös TKI-foorumeilla. Edellä mainittujen lisäksi myös Arin viittaamat mahdollistavat teknologiat voisivat olla läpileikkaava teema. Karvonen: Foorumeiden koko tulee pitää inhimillisenä ja ennakoinnin näkökulma on muistettava säilyttää. Satakunta on pieni maakunta ja keskeisten tahojen avainhenkilöt ovat saatavissa yhden pöydän ääreen. Pitäisikö foorumien jäsenissä huomioida myös rahoitetut tahot. Saavutettavuus- ja liikenneasioiden osalta mukana voisivat olla Prizztech ja kauppakamarit. Mikäli Key Enabling Technologies (KET) -alalle muodostetaan oma TKI-fooruminsa, miten varmistetaan vuorovaikutus muiden foorumien kanssa? Sen tulisi olla läpileikkaavana teemana kaikilla foorumeilla. Kutsutaanko kaikkien hankkeiden vetäjät foorumeille? Heistä muodostuu suuri joukko. Vesiluoma: Tekoäly ja robotiikka tulevat vaikuttamaan tulevaisuudessa vahvasti esimerkiksi työllisyyteen ja osaamistarpeisiin. Uusia avauksia tarvitaan.

4 SATAKUNTALIITTO 4 (10) Nore: Kolme TKI-ryhmää olisi hyvä määrä. Puolet jäsenistä voisivat olla mukana kaikissa ryhmissä ja puolet olisivat teemakohtaisia asiantuntijajäseniä. Osallistaminen hyvä, mutta koordinaatio hajoaa, mikäli kaikkien ryhmien jäsenet ovat eri henkilöitä. Karvonen Foorumien jäseniksi voisi kutsua hankkeiden projektipäälliköt tai toteuttajatahojen edustajat. He ovat mukana monenlaisissa kehittämishankkeissa. TKI-foorumeilla tärkeää ennakoinnin näkökulman vahvistaminen (mitä uutta ko. alalla on tulossa). TKI-ryhmien tulee olla myös osallistujien kannalta merkityksellisiä. Alue-ennakoinnin johtoryhmä voi antaa tehtäviä foorumeille. Liikenne- ja saavutettavuusasiat tulevat edunvalvonnan edustuksen kautta mukaan TKI-foorumeille vahvasti. Hankeorganisaatioiden edustus mukaan niin, että voisivat tuoda foorumille tietoa siitä, mitä ajankohtaista on menossa ko. org hankkeissa. Karvonen Teemat tulee painottaa kokouksittain. Foorumien tuloksena tulee saada konkreettisia asioita. Vähäsantanen Satakunnassa on tehty kaupan palveluverkkoselvitys. Kaupan ala on vahvasti mukana teemafoorumeilla. Vesiluoma TKI-foorumit toimivat monella tasolla. Satakuntaliitolla on tarve päästä ohjaamaan hankkeita ja katsomaan, miten hankkeet toteuttavat suunnitelmiaan. Maakuntauudistus tuo mukanaan uusia tarpeita mm. aluekehityskeskustelut. Niitä varten tulee maakunnan esittää ministeriölle 3-4 maakunnallista, horisontaalista teemaa, joista neuvotellaan. Näiden teemojen tulee liittyä myös edunvalvontaan. Toisaalta on tarve tarkastella ohjelmaa irti ohjelmatasosta, tulevaisuusnäkökulmalla. Eklund Uudet mahdollistavat teknologiat tulee olla sisäänrakennettuina kaikissa TKI-foorumeissa. Vaarana on jääkö tällöin jotain todella uutta näkemättä/huomaamatta? Herää kysymyksiä: Ovatko maakuntaohjelman teemat oikeita? Mitä Key Enabling Technologies (KET) vaikuttavat tulevaisuuteen? Meneekö jotain todella uutta ohi? Valintoja pitäisi voida uudistaa ja muuttaa esimerkiksi Key Enabling Technologies (KET) kautta. Maakuntaohjelman kehittämislinjaukset ovat nousseet esiin trenditarkastelun kautta. Mikäli johtoryhmän mielestä TKI-foorumeissa on uudelleen suuntaamisen tarvetta, mikään ei sitä estä. Mikäli löytyy teema, jota pitäisi selvittää maakunnan osalta, se voidaan viedä johtoryhmästä foorumeille. Schultz: Kokonaisuuden mieltäminen on aika haastavaa henkilölle, joka ei ole näiden asioiden kanssa päivittäin tekemisissä. Mitä maakuntaohjelman prosessi tuottaa ja kenelle? Ketkä tässä ovat mukana? Ohjelman laajuus ja tahojen monipuolisuus on todella suuri.

5 SATAKUNTALIITTO 5 (10) Maakuntaohjelmaan on nostettu tietyt kehittämislinjaukset. Hanketoteuttajat vievät kehityslinjausten mukaisia teemoja eteenpäin hankkeissaan. Toimijat ovat näin mukana maakuntaohjelmatyössä. Karvonen Jääkö jotain uutta huomaamatta? Löytyykö Satakunnasta osaajia, jotka pystyisivät nostamaan esiin tulevaisuuden uusia kuvia tai mahdollisuuksia. Mistä nämä osaajat mahdollisesti löytyvät? Heitä saattaa löytyä yliopistokeskuksesta, TTY:ltä mutta myös varmasti yrityksistä. Eklund Ketkä ovat mukana eri TKI-foorumeissa? Alue-ennakointityössä tarvitaan enemmän tulevaisuustietoa, tietoa siitä, mihin maailma on menossa. Onko jokin sellainen teema nousemassa esim. KET:in kautta, jota ei nyt ole kirjattuna maakuntaohjelmassa? Mikäli tulevaisuusosaamista ei itsellä maakunnassa ole, sitä pitää nyt hankkia. Alue-ennakoinnin toimintamallia on tarkoitus vahvistaa. Teknologiatarkastelut tulevat EUkomissiolta. Erityisosaamista löytyy omasta maakunnasta ja siihen voi luottaa. Karvonen Mikäli maakunnasta löytyy pieni ydinryhmä liittyen Key Enabling Technologiesiin (KET), se voisi katsoa teemaryhmän kerrallaan läpi, mitä uutta teknologia puolella ko. alalla on tulossa. Vuorovaikutuksen tärkeys korostuu tämän ydinryhmän ja TKI-foorumien välillä. Vesiluoma Tuen Karvosen ajatuksia. TKI-foorumien tulevaisuuden näkymät tulisi käydä läpi pienellä ydinryhmällä. Implementointi foorumeilla. Foorumeihin tulisi saada aikaan myös asioita, ilmiöitä kyseenalaistava ote. Lausuntokierroksen jälkeen voi maakuntaohjelmaan tulla vielä muutoksia. Seuranta, ennakointi ja ilmiöiden tarkastelu ovat tavoitteina. Feed back maakuntaohjelmasta ovatko maakuntaohjelman teemojen valinnat olleet oikeita? Tulevaisuusfoorumi Vuojoen kartanossa. Ohjelma liitteenä. Eklund Tulevaisuusfoorumin ohjelmaan voisi sisällyttää Tulevaisuusvaliokunnan puheenvuoron pidemmän aikavälin näkemyksistä, mikäli se mahtuu ohjelmaan. Schultz Mikä on Tulevaisuusfoorumin tarkoitus - tiedon jakaminen vai sen kerääminen? Fokus on keskeinen asia, koska aika on rajallinen. Tulevaisuusfoorumissa on tarkoitus luoda katsaus tehtyihin asioihin ja siihen, mitä maakuntauudistus vaikuttaa alue-ennakointiin jatkossa (mm. keskustelut ministeriöiden kanssa uudessa maakunnassa).

6 SATAKUNTALIITTO 6 (10) 3. Ajatuksia alue-ennakoinnista uudessa maakunnassa, muutosjohtaja Timo Vesiluoma (liite) Keskustelu ja jatkotoimenpiteet Muutosjohtaja Timo Vesiluoma kertoi ajatuksia alue-ennakoinnista uudessa maakunnassa. Käytiin läpi sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua ja toteutusta sekä jatkoprosessin aikataulua. Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2 Satakunnassa Esivalmistelu jatkuu Satakuntaliiton hallinnoimana Esivalmisteluvaihe 2-projektina ajalla VM:n rahoitus 90 %, Satakuntaliitto 10 %. Väliaikaishallinnon toiminta on tänä aikana luonteeltaan epävirallista ja valmistelevaa siihen saakka, kunnes Eduskunta on vahvistanut maakuntauudistusta koskevat lait todennäköisesti toukokuussa Muokatut lait tullevat Eduskunnan käsittelyyn 2/2018. Esivalmisteluvaiheen 2 projektimaisella menettelyllä turvataan esivalmistelun jatkuvuus Satakunnassa. Väliaikaishallinto valmistelee asioita epävirallisesti väliaikaishallinnon työlistan mukaisesti. Tarvittavat juridiset päätökset Satakuntaliiton hallintosäännön mukaisesti Maku-elinvoimapalvelujen kehittämislinja sisältää maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2:ssa: Käsittää seuraavat toimialat: Aluekehityspalvelut Kasvupalvelut (työvoima- ja elinkeinopalvelut) Alueiden käytön palvelut Ympäristöpalvelut Liikennepalvelut Maaseutu- ja lomituspalvelut. Jokaisella toimialalla oma valmistelu- tai alaryhmä 6-10 h, jotka tekevät käytännön valmistelutyötä. Luovat suunnitelman /toimintamallin palvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi. Alueiden kehittämisen tavoitteet Aluekehittäminen on ministeriöiden, maakuntien, kuntien ja muiden toimijoiden vuorovaikutukseen perustuvaa laaja-alaista ja monitasoista toimintaa maan eri alueiden kehittämiseksi. Alueiden kehittämisen tavoitteena on: 1) vahvistaa alueiden uudistumista, tasapainoista kehittymistä, kilpailukykyä sekä talouden kasvua kaikilla alueilla; 2) vahvistaa ja monipuolistaa kestävällä tavalla alueiden elinvoimaa ja kasvua tukevaa elinkeinorakennetta sekä edistää taloudellista tasapainoa; 3) edistää kestävää työllisyyttä sekä väestön hyvinvointia, osaamista, yhtäläisiä mahdollisuuksia ja sosiaalista osallisuutta sekä maahanmuuttajien kotoutumista; 4) vähentää alueiden välisiä ja sisäisiä kehityseroja ja kannustaa käytettävissä olevien voimavarojen täysimääräiseen käyttöönottoon kestävällä tavalla; 5) parantaa alueiden omia vahvuuksia ja erikoistumista sekä edistää niiden kulttuuria; ja 6) parantaa elinympäristön laatua, kestävää alue- ja yhdyskuntarakennetta ja saavutettavuutta. ALKE-lakiluonnos 5 Alueiden kehittämisen tehtäviä uudessa maakunnassa:

7 SATAKUNTALIITTO 7 (10) Strateginen suunnittelu Rakennerahasto- ja kansallisen rahoitustehtävän hoito Maakunnallisen alue-ennakoinnin koordinointi ja aluekehityksen tilannekuvan muodostaminen. Kansainvälinen yhteistoiminta Maakunnallinen edunvalvonta Aluekehitykseen liittyvät läpäisevät toiminnot, joita ovat: o Sidosryhmäyhteistyö (mm. kunnat, järjestöt, yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, elinkeinoelämä, kansanedustajat, kansallinen, ylimaakunnallinen, kansainvälinen) o Elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittäminen o Maakunnan innovaatiotoiminnan kehittäminen o Maakunnan osaamispääoman vahvistaminen Alue-ennakointiin liittyviä tehtäviä uudessa maakunnassa myös: Maaseudun kehittäminen Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestäminen ja kotoutumisen edistäminen Yhteiskunnan turvallisuusstrategiaan kuuluva alueellinen varautuminen ja sen tukeminen ja yhteensovitus maakunnan tehtäviin kuuluvissa asioissa Maakunnan tehtäviin liittyvien kansainvälisten asioiden ja yhteyksien hoitaminen ALKE-keskustelut ja niiden yhteys maakuntien resurssiohjausprosessiin ALKE-keskustelujen keskeisenä tavoitteena on luoda alueiden kehittämisen tilannekuva. Ensimmäiset keskustelut järjestetään2/2018 Keskustelujen lähtökohtina ovat valtakunnalliset ja maakunnalliset alueiden kehittämisen tavoitteet. Alueiden kehittäminen on laajempi kysymys kuin maakuntien tehtäväkenttä. Esimerkiksi väyliä ja koulutusta koskevat asiat ovat alueiden kehittämisen kannalta tärkeitä, mutta ne eivät kuulu maakuntien tehtäviin. Tavoitteena enintään 3-4 läpileikkaavaa strategista teemaa TEM kutsuu kaikki ministeriöt mukaan, uusi maakunta kokoaa tarpeet ja priorisoi ne keskusteluja varten Talouden simuloinnin aikataulu Makulain 13 mukaiset neuvottelut simuloidaan maalis-huhtikuussa 2018 Yleiskatteisen rahoituksen laskelmapäivitys julkaistaan huhti-toukokuussa 2018 Pitemmän aikavälin laskelma yleiskatteisen rahoituksen urasta toimitetaan syksyllä 2018 Maakuntastrategian valmistelu Maakuntastrategian valmistelussa ja koordinoinnissa huomioon, mm. Maakuntastrategian pakolliset osa-alueet, maakuntalain 35 :n mukaan: asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen (HYTE) maakunnan eri palvelukokonaisuuksien (11+sote) järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset maakunnan tehtäviä koskevissa laeissa kuvatut palvelutavoitteet palvelulupaukset alueen (mm. maakuntaohjelma), alueiden käytön (maakuntakaavat), elinympäristön laadun ja alueen elinkeinojen kehittäminen maakunnan omistajapolitiikka (yhtiöt, liikelaitokset) maakunnan henkilöstöpolitiikka (henkilöstöstrategia) asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet

8 SATAKUNTALIITTO 8 (10) Arvion tekeminen maakunnan nykytilasta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista maakunnan tehtävien toteuttamiseen Maakuntastrategian kytkeminen mm. taloussuunnitelmaan maakuntalain 103 :n mukaisesti, kytkös JTS:aan Maakuntalain 23 :n mukaisten osallisuuskeskustelujen huomiointi. Maakuntastrategian tasot ja alue-ennakointi Maakuntastrategian valmistelun vuosikello Maakuntastrategian osa-alueet ja tasot Alue-ennakoinnin vuosikello - nykytila Satakunnassa Alue-ennakoinnin elementtejä uudessa maakunnassa Alue-ennakointi entistä laajempaa. Ennakointiin liittyen uudessa Satakunnan maakunnassa tulee olemaan myös; Monitieteinen sotealan kehittämisyksikkö (sote-palvelut) Läpäisevä turvallisuus ja varautuminen teema Aluekehitys- ja kasvupalvelulakiluonnos on vielä keskeneräinen TEM muokkaa lakia valiokuntakäsittelyyn perustuslakivaliokunnan kommenttien perusteella Lakiesitys tulossa Eduskuntakäsittelyyn 2/2018 Uudessa maakunnassa ennakoinnin pohjana ovat Satakuntaliiton ja Satakunnan ELYkeskuksen nykyiset alue-ennakointiprosessit. Keskustelu Laakso Sote valmistelusta siirrytään vaiheeseen 2. Vaiheessa 1 oli osallistettu laaja joukko asiantuntijoita pohtimaan sote-uudistusta. Valmisteluryhmät tulevat pienenemään aika paljon, mutta on mahdollista käyttää laajasti asiantuntijoita valmisteluryhmiin nimettyjen jäsenten lisäksi. Tavoitteena saada maakunnassa hyvää palvelua jatkossa, yhteydet TYKS:iin säilyvät jatkossakin ja lisäksi on tarkoitus kytkeä Vaasan alueen toimijat mukaan. Tuotteistamisen näkökulma, tähtää siihen, että on mahdollista ottaa käyttöön uusia digitaalisia palveluita. Tämä vaatii henkilöstön täydennyskoulutusta ja toimintaa liiketaloudellisin perustein (muutosjohtaminen, taloudellinen johtaminen). Monitieteinen sotealan kehittämisyksikkö (sote-palvelut), sote-palvelukeskus. Tämä tarkoittaa koulutuksessa sitä, että Turun yliopistossa koulutettavien lääkärien ja terveydenhoitajien koulutukseen sisältyy jatkossa osittain samoja koulutuskokonaisuuksia. Tämä siksi, että toimijat ymmärtäisivät toistensa maailmaa paremmin. Vesiluoma Järjestäjätuottaja-malli on avainsana. Se etenee pikkuhiljaa. Nykyisessä tilanteessa on vaarana, että huomio kiinnittyy liikaa sote ja maakuntauudistukseen. Alue-ennakoinnin johtoryhmän yhtenä tehtävä on katsoa vihreälle sektorille ja seurata, ettei huomio ole liikaa sote- ja maakuntauudistuksessa. Huomioitava mm. kuntien ja maakuntien tulot sekä verotusasiat. Laakso Tavoitteena on terve ja työkykyinen satakuntalainen väestö, jotta maakunnan toimintaan saadaan veroeuroja.

9 SATAKUNTALIITTO 9 (10) Eklund Töitä pitää maakunnassa olla, jotta väki voi käydä töissä. Miten houkutella maakuntaan osaavaa työväkeä? Miten auttaa alueen yrityksiä tulevaisuustiedon saamisessa? Työtä, työvoimaa ja hyvinvointia maakuntaan. Pore pyrkii osaltaan löytämään ratkaisuja edellä mainittuihin haasteisiin. Tietopohjan vahvistaminen on yhtenä keinona mukana. Vähäsantanen Ideoita tietopohjan vahvistamiseen on kerätty Satakunnan ELY-keskuksen, Satakuntaliiton ja kauppakamarien yhteistyönä. Haasteena on, miten vahvistetaan tietopohjaa alueella. Yhtenä ideana on perustaan nk. Lounais- Suomen tietotoimisto. Varsinais-Suomessa on samanlainen idea ja he hakevat jo henkilökuntaa toimistoonsa. Tilastot ovat aina jonkin verran jäljessä. Positiiviseen rakenteelliseen muutokseen liittyen tarvitaan tietoja yritysten tilauskannoista. Asiassa voisi tehdä yhteistyötä kauppakamarien kanssa. Suhdanneaineistot tulossa (kesäkuun 2017 tilanne saatavissa). Osaamistarpeiden seuranta. Positiiviseen rakennemuutokseen liittyvä valmistelu etenee. Siltasopimus valmisteluun on asetettu sihteeristö ja se sovittaa yhteen kerätyn aineiston. On päätettävä mitä ns. pullonkauloille tehdään sekä asiaan liittyvistä painotuksista. Siltasopimusvalmistelun yhteinen sihteeristö kokoontuu torstaina ja Satakunnan oma ryhmä Kick off -tilaisuus Turussa Muut asiat Schultz Koulutuksen järjestäjien ennakointifoorumin teknologiateollisuus ja palvelut -työryhmä on aloittanut toimintansa. Ennakointiin liittyen työryhmällä on mahdollisuus kutsua asiantuntijaverkostoa mukaan toimintaan. Ennakointifoorumi kattaa kaikki koulutustasot. Ehdotuksia asiantuntijajäsenistä Satakunnasta esimerkiksi yrityselämän puolelta? Esitykset on toimitettava mennessä. Kauppakamarin ennakointikamaria tai Prizztech Oy:tä voisi tähän tehtävää ajatella. Kivinen Tuleeko Lounais-Suomen tietotoimiston positiivisen rakennemuutoksen tilastoasioita hoitava henkilö työskentelemään Turussa vai Porissa? SAMK tai yliopistokeskus opiskelijat voisivat kontaktoida valitut yritykset läpi tietyin väliajoin. Yritykset pitää sitouttaa vastaamaan kyselyihin. Yritystasoisen tiedon ehdoton salassapitovelvoite. Tieto voisi kulkea esimerkiksi Whatsup-ringissä. Vähäsantanen Edellä mainittu toiminta ottaa aikaa, mutta sitä kautta saataisiin tietoa, minkä hankkiminen on muuten vaikeaa. Sekä koulutuksenjärjestäjien ennakointifoorumi, että kauppakamarien ennakointikamarit on kytkettävä mukaan maakunnalliseen ennakointityöhön. Kauppakamareilta pyydetään selvitys ennakointikamarien toiminnasta seuraavaan kokoukseen.

10 SATAKUNTALIITTO 10 (10) 5. Seuraavan tapaamisen ajankohta ja aiheita Satakunnan alue-ennakoinnin johtoryhmän seuraava kokous keskiviikkona klo 13 Satakuntaliitossa, neuvotteluhuone 1. Aiheena mm. kauppakamarien selvitys ennakointikamarien toiminnasta. 6. Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo vs. aluekehitysjohtaja Katja

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI 3.5.2018 Satakuntaliitto Kehittämisteemat Satakunnan Maakuntaohjelma 2018-2021 Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Toimintalinja 2 PUHDASTA ELINVOIMAA Yrittäjyys

Lisätiedot

Ajatuksia alue-ennakoinnista uudessa maakunnassa Muutosjohtaja Timo Vesiluoma

Ajatuksia alue-ennakoinnista uudessa maakunnassa Muutosjohtaja Timo Vesiluoma Ajatuksia alue-ennakoinnista uudessa maakunnassa 2020- Muutosjohtaja Timo Vesiluoma 3.10.2017 Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2 Satakunnassa Esivalmistelu jatkuu Satakuntaliiton hallinnoimana

Lisätiedot

Loppuraportti, VR 1 Aluekehitys ja strateginen suunnittelu. Maakuntauudistuksen Satakunnan esivalmistelu Ohjausryhmän kokous Timo Vesiluoma 20.6.

Loppuraportti, VR 1 Aluekehitys ja strateginen suunnittelu. Maakuntauudistuksen Satakunnan esivalmistelu Ohjausryhmän kokous Timo Vesiluoma 20.6. Loppuraportti, VR 1 Aluekehitys ja strateginen suunnittelu Maakuntauudistuksen Satakunnan esivalmistelu Ohjausryhmän kokous Timo Vesiluoma 20.6.2017 Uuden maakunnan aluekehitystehtäviä 1/2 Strateginen

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN JOHTORYHMÄ

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN JOHTORYHMÄ SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN JOHTORYHMÄ 3.10.2017 TKI-FOORUMIT 2018 Sidosryhmien ajankohtaiset näkymät teemaan liittyen ALUE-ENNAKOINNIN TEEMAFOORUMIT Foorumien tehtävänä on tarjota maakunnalliselle suunnittelu-

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja TKIO

Aluekehittäminen ja TKIO Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme Aluekehittäminen ja TKIO Petra Stenfors 5.2.2019 Aluekehittämisen määrittely (HE alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista) Toimijoiden yhteistyö

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE Ohjausryhmän kokous 28.9.2017 TKI-FOORUMIT 2018 Sidosryhmien ajankohtaiset näkymät teemaan liittyen ALUE-ENNAKOINNIN TEEMAFOORUMIT

Lisätiedot

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto Elintarvikealan TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.3.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Satakurssi hanke (1.12.2015-31.10.2017) alue-ennakoinnin ja edunvalvonnan kehittäminen Tavoitteena Tiivistää maakunnan

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.2.2017 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuusfoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 18.2.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Alueellista ennakointia hyödynnetään mm. : Maakuntasuunnitelman, maakuntaohjelman ja maakuntakaavan laadinta, toteutus

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2 Satakunnassa Katsaus toimintasuunnitelmaan

Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2 Satakunnassa Katsaus toimintasuunnitelmaan Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluvaihe 2 Satakunnassa Katsaus toimintasuunnitelmaan Muutosjohtajat Terttu Nordman, Jukka Mäkilä, Timo Vesiluoma 2.10.2017 Lähde: STM Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1 Houkutteleva

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen mukanaan tuomat kehittämislinjaukset

Maakuntauudistuksen mukanaan tuomat kehittämislinjaukset Maakuntauudistuksen mukanaan tuomat kehittämislinjaukset Aluekehittäminen 2020 Muutosjohtaja Timo Vesiluoma 30.11.2017 Mikä muuttuu? Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä (valtio,

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta Satakunnassa Timo Vesiluoma, Jukka Mäkilä

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta Satakunnassa Timo Vesiluoma, Jukka Mäkilä Ajankohtaista maakuntauudistuksesta Satakunnassa 14.6.2017 Timo Vesiluoma, Jukka Mäkilä Satakunnassa MAKU-työlistalla keväällä 2017, mm: Maakuntauudistuksen väliaikaishallinnon perustaminen Satakuntaan

Lisätiedot

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa 17.5.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen kehittäminen ja rahoittaminen. Minna Takala / / versio 0.9

Oma Häme. Tehtävä: Elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen kehittäminen ja rahoittaminen. Minna Takala / / versio 0.9 Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen kehittäminen ja rahoittaminen Minna Takala / 20.2.2017 / versio 0.9 Analyysityökaluna Trello

Lisätiedot

Alueiden kehittämisen tehtävät maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden kehittämisen tehtävät maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden kehittämisen tehtävät maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. tehtäväkokonaisuus on olemassa eli mikä on kokonaisuuden tärkein tavoite? Maakunnan tehtävät alueiden kehittämisessä

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA Ammatillisen koulutuksen reformi Pori 27.3.2017 ALUE-ENNAKOINNIN VUOSIKELLO Maakunnallisen suunnitelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu,

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa.

Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa. Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa. Vuosikello. Roolit, resurssit ja budjetti. Satakuntaliitto 26.4.2016 Alue-ennakointi Alueellisen ennakoinnin tavoitteena on tarjota lähtökohtia alueiden, kuntien

Lisätiedot

Kuntien ja maakuntien yhteistyö Satakunnassa Aluekehittäminen: työllisyys- ja yrityspalvelut sekä liikennetehtävät

Kuntien ja maakuntien yhteistyö Satakunnassa Aluekehittäminen: työllisyys- ja yrityspalvelut sekä liikennetehtävät Kuntien ja maakuntien yhteistyö Satakunnassa Aluekehittäminen: työllisyys- ja yrityspalvelut sekä liikennetehtävät Muutosjohtaja Timo Vesiluoma Kuntapäivä 8.5.2018 Esityksen sisältö Kuntien ja maakunnan

Lisätiedot

Aika sähköpostikokous klo klo 15.00

Aika sähköpostikokous klo klo 15.00 Aika sähköpostikokous 14.6.2017 klo 12.44 klo 15.00 Paikka Läsnä: Aro-Heinilä Asko Huhtanen Tapio Kallio Reijo Kaunistola Mari Laitinen Katja Liuska-Kankaanpää Päivi Luoma Marika Myllykoski Jari Mäkilä

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO

Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO 15.2.2017 1 Etunimi Sukunimi ALUEITA KEHITETÄÄN YHTEISTYÖSSÄ Valtion ja maakuntien keskustelut aluekehittämisestä Neuvottelukunta

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 11 D, Pori, 3. krs., neuvotteluhuone 1

Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 11 D, Pori, 3. krs., neuvotteluhuone 1 Aika torstai klo 13.00 14.14 Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 11 D, 28100 Pori, 3. krs., neuvotteluhuone 1 Läsnä: Aro-Heinilä Asko Hentunen Karolina Huhtanen Tapio Kallio Reijo Karvonen Marja Kaunistola

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Liikenne- ja viestintävaliokunta kuuleminen 02.05. Anna Saarlo, Liikennevirasto 30.4.2018 Laki alueiden

Lisätiedot

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Aluekehittämisjärjestelmä ja lainsäädäntö (luonnos keskeisistä sisällöistä koskien aluekehittämistä) Maakuntalaki (11/2016 HE eduskunnalle) Maakunnan tehtävät: Aluekehittämisviranomainen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Teollisuuden kasvuohjelma Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma eli Teollisuuspilotti, on maakunnan yhteinen esitys teollisuuden kehittämisohjelmaksi

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksesta Satakunnassa

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksesta Satakunnassa Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksesta Satakunnassa Kulttuurin kannalta katsottuna Muutosjohtaja Timo Vesiluoma 13.12.2017 Mikä muuttuu? Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 1 Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 2 Sisältö Mitä on aluekehittäminen? (s.

Lisätiedot

Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja

Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi Vesien ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten maakunnat valmistautuvat / case Satakunta Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 5.9.2017,

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot

Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, neuvotteluhuone 1, Pori

Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, neuvotteluhuone 1, Pori Aika klo 13.00 13.57 Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, neuvotteluhuone 1, 28100 Pori Läsnä: Aro-Heinilä Asko Huhtanen Tapio poistui klo 13.44 Kallio Reijo puheenjohtaja Kaunistola Mari Laitinen Katja

Lisätiedot

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi Satakuntaliitto 26.4.2016 Resilienssi on tunnistettu keskeiseksi menestystekijäksi - muutosjoustavat alueet menestyvät Satakuntaan on laadittu uusi

Lisätiedot

Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä Eira Varis

Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä Eira Varis Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä 22.3.2018 Eira Varis Vanhoilla rakenteilla ei turvata ihmisten perusoikeuksia ja palveluja Elämme nyt aivan erilaisessa murroksessa kuin olemme eläneet viime

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään)

Lisätiedot

Aluekehittämisen laaja palvelukokonaisuus. Pekka Hokkanen

Aluekehittämisen laaja palvelukokonaisuus. Pekka Hokkanen Aluekehittämisen laaja palvelukokonaisuus Pekka Hokkanen 9.6.2017 Aluekehittämisen, maaseudun kehittämisen ja alueiden käytön kattava palvelukokonaisuus Muodostaa loogisen, aluekehitys -yläteeman alle

Lisätiedot

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA 1 13.9.2017 TEM/ Johanna Osenius Aluekehittäminen on yhteistoimintaa Alueiden kehittäminen on ministeriöiden, maakuntien, kuntien ja muiden toimijoiden vuorovaikutukseen

Lisätiedot

STM / VM linjaukset Maakunnan esivalmistelu asti

STM / VM linjaukset Maakunnan esivalmistelu asti STM / VM linjaukset 26.5.2016 Maakunnan esivalmistelu 30.6.2017 asti 1 STM / VM viesti 26.5.2016 Esivalmistelu käyntiin kaikissa maakunnissa ennen kesälomakautta. Maakuntien liitot kutsuvat koolle esivalmistelun

Lisätiedot

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 2.9.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti uudistavaa

Lisätiedot

Valtion ja maakuntien keskustelut aluekehittämisestä

Valtion ja maakuntien keskustelut aluekehittämisestä Valtion ja maakuntien keskustelut aluekehittämisestä - kuvaus LUONNOS 8.8.2017 / TEM/YAO Taustaksi valmistelutyöpajaan Maakuntauudistuksen myötä rakennetaan valtion ja uusien maakuntien suhdetta ja yhteistyön

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

toimeenpanon tukeminen

toimeenpanon tukeminen Sote ja maakuntauudistuksen toimeenpanon tukeminen Salme Kallinen Marraskuu 2017 Muutos tehdään yhdessä! Muutostuki Tavoite: sote ja maakuntauudistuksen edellyttämä muutos etenee ja toteutuu maakunnissa

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies. Asialista 1. Kokouksen avaus...

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies. Asialista 1. Kokouksen avaus... Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1 n kokous Kokousaika kello 9-11 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista 1. Kokouksen avaus... 3 2. Asialistan

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 20.5.2016 Maakunnallisen alue-ennakoinnin uudistaminen 2/2016-5/2016 Johtoryhmän sparrauspaja 18.2.2016 Johtoryhmä: Aluekehitysjohtaja Timo Vesiluoma, Satakuntaliitto

Lisätiedot

[Aluekehitys]

[Aluekehitys] [Aluekehitys] Aluekehittäminen on maakunnan itsehallinnon ydin, joka sisältää poliittista tahdonmuodostusta, suunnittelua, strategiatyötä, yhteistoimintaa ja verkostoitumista, ja jossa asiakaslähtöiset

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Maakunnallinen yhteistyö Juha S. Niemelä 27.11.2008 Yhteistyön lähtökohdat Yhdessä tekemisen kulttuuri Työllisyystilastot nousukaudenkin aikana

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 3/2016 Kirsi Kaunisharju 26.10.2016 Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen linjaus 5.4.2016:

Lisätiedot

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Miten

Lisätiedot

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS PH 13.10.17 MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS 20.11.2017 Kymenlaakson visio TOIMINTA- YMPÄRISTÖ STRATEGIA SIDOSRYHMÄT Toimeenpanosuunnitelma Kymenlaakson strategian ja maakuntaohjelman yhtymäkohdat Maakunnan

Lisätiedot

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS PH 13.10.17 MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS 4.10.2017 STRATEGIATIIMI Kymenlaakson visio TOIMINTA- YMPÄRISTÖ STRATEGIA SIDOSRYHMÄT Toimeenpanosuunnitelma Kymenlaakson strategian ja maakuntaohjelman yhtymäkohdat

Lisätiedot

Maakuntastrategian aikataulu

Maakuntastrategian aikataulu Maakuntastrategian aikataulu Maakuntavaalit 10/18 Maakuntavaltuuston ja hallituksen järjestäytyminen UUSI MAA- KUNTA KUNTA- 2018 VATE:n 2019 2020 syntyminen 1/2019 SOTE YHTYMÄ ALOITTAA ESI- VALMISTELU

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Maakuntauudistus, Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 09.03.2018 kello 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Lisätiedot

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 30.5.2017 Työ- ja elinkeino Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen toimeenpanosta Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM 1 Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE eduskuntaan

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 10 1 n kokous Kokousaika kello 9-11 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista 1. Kokouksen avaus... 3 2. Asialistan

Lisätiedot

Sote-uudistuksen toteuttaminen ja muutoksen tuki

Sote-uudistuksen toteuttaminen ja muutoksen tuki Sote-uudistuksen toteuttaminen ja muutoksen tuki Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM 8.6.2016 Päijät-Häme 9.6.2016 1 Sote- ja maakuntauudistus historiallisen suuri muutosprosessi Toimintaympäristö muuttuu

Lisätiedot

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Hallituksen esityksessä Maakuntalaiksi 35 :ssä säädetään, että maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4 MUISTIO 3/2018 1 AIKA 12.11.2018 klo 08:30-10:20 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ

KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ 03/2017 KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ Maakuntahallituksen kokous 25.8.2017 Tapani Mattila Keski-Suomen kuntien kuntayhtymä Maakuntahallituksen rooli Maakuntahallitus vastaa : Keski-Suomen kuntien

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Vastuu alueiden kehittämisestä on ALKE-lain perusteella

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

MAAKUNTAVALTUUSTO MAAKUNTAHALLITUS TOIMIALUE: ALUEKEHITYS TOIMIALUE: SOTEPELA. TOIMIALUE: KONSERNIPALVELUT - Oikeus-, resurssi- ja tietopalvelut

MAAKUNTAVALTUUSTO MAAKUNTAHALLITUS TOIMIALUE: ALUEKEHITYS TOIMIALUE: SOTEPELA. TOIMIALUE: KONSERNIPALVELUT - Oikeus-, resurssi- ja tietopalvelut Tarkastuslautakunta MAAKUNTAVALTUUSTO MAAKUNTAHALLITUS Vaalilautakunta Lautakuntamalli Jaostomalli Valiokuntamalli Maakuntajohtaja TOIMIALUE: ALUEKEHITYS - Aluekehityksen strateginen suunnittelu - Rahoitus-

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/2017 1 n kokous Kokousaika kello 9:00 12:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisopolitiikan yhteistyö ja koordinaatiorakenne Satakunnassa. Sivistystoimentarkastaja Erik Häggman

Lapsi- ja nuorisopolitiikan yhteistyö ja koordinaatiorakenne Satakunnassa. Sivistystoimentarkastaja Erik Häggman Lapsi- ja nuorisopolitiikan yhteistyö ja koordinaatiorakenne Satakunnassa Pori 17.9.2013 Pelkkä peruskoulun varassa 2010 - toiminta Kouluttamattomat (pelkkä peruskoulu) vuonna 2010 Tilanne Määrä Osuus

Lisätiedot

Oma Häme: Maakuntauudistuksen sisältöryhmät

Oma Häme: Maakuntauudistuksen sisältöryhmät www.omahäme.fi Oma Häme: Maakuntauudistuksen sisältöryhmät Oma Häme valmistelu Lapset, nuoret, perheet Ikäihmiset Soteintegraatio Ohjausryhmä - päätökset ja linjaukset Aluekehitys ja kasvupalvelut Päihde-

Lisätiedot

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Teollisuuden uusiutuminen on Satakunnan maakunnan kärkitavoite Teollisuuden uusiutumisen edistäminen on keskeinen Satakunnan

Lisätiedot

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Kasvupalvelut Etelä-Savossa 14.3.2018 Henkilöasiakkaiden palvelut Rytkönen Sirkka Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista, luonnos Lakiluonnos

Lisätiedot

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta.

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. LAPIN MAAKUNNAN ELINVOIMA - Aluekehittäminen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ elinvoiman mahdollistajina OHJELMA 9.00 Avaus Miten maakuntastrategia voi edistää maakunnan kilpailukykyä ja elinvoimaa?

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI 24.10.2017 25.10.2017 Pöytyä tulevaisuusmatkalla Pöytyän strategian rakentaminen: missä haluamme tulevaisuudessa olla ja miten sinne pääsemme? Valtakunnalliset faktat:

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen valtakunnallisesta valmistelusta LAHTI 30.1.2018 Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE

Lisätiedot

Muutos tehdään maakunnissa

Muutos tehdään maakunnissa M A A K U N TA U U D I S T U S Muutos tehdään maakunnissa Tilannekatsaus 28.4.2017, ohjausryhmä Jukka Ylikarjula 4.5.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 Lakien valmisteluaikataulu 4.5.2017 Maakunnallinen näkökulma

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja 9.3.2017 Yhteenveto: Sari Mäkinen ja Tiina Konttajärvi 16.3.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Teemat 1. Hyvinvoinnin edistäminen ja hyvinvointierojen kaventaminen

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN 2018-2021 Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Toimintalinjat Kehittämisteemat Läpileikkaavat Edunvalvonnan

Lisätiedot

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia Kysely Lähetettiin aluekehittämisen keskeisille toimijoille heinäkuussa: Ministeriöt, ELYkeskukset, Maakuntien liitot, Tekes, eri sidosryhmät ja

Lisätiedot

Pohjanmaan maakuntaohjelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Pohjanmaan maakuntaohjelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Pohjanmaan maakuntaohjelma 2018 2021 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maakuntahallituksen hyväksymä 30.1.2017 Sisältö 1 Maakuntaohjelman lähtökohdat... 3 2 Maakuntaohjelman tarkoitus ja sisältö...

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.4.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö Tuula Manelius

Lisätiedot

Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori

Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti 24.8.2017 Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Maakuntauudistuksen tavoitteena 1. Sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto

Lisätiedot

Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, Neuvotteluhuone 1, Pori

Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, Neuvotteluhuone 1, Pori Aika klo 9.00 10.40 Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, Neuvotteluhuone 1, 28100 Pori Läsnä: Huhtanen Tapio Kallio Reijo, ohjausryhmän puheenjohtaja Karvonen Marja/ Saari Maija Kaunistola Mari Laitinen

Lisätiedot

IHMISLÄHTÖISIÄ RATKAISUJA TOIMINTALINJA Aluekehitysasiantuntija Krista Tupala Satakuntaliitto

IHMISLÄHTÖISIÄ RATKAISUJA TOIMINTALINJA Aluekehitysasiantuntija Krista Tupala Satakuntaliitto IHMISLÄHTÖISIÄ RATKAISUJA TOIMINTALINJA 15.5.2018 Aluekehitysasiantuntija Krista Tupala Satakuntaliitto Tavoitellaan : satakuntalaisten palvelujen turvaamiseksi, hyvinvoinnin edistämiseksi, IHMISLÄHTÖISIÄ

Lisätiedot

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP 3 5 10 1 6 1 1 1 28 ~9700 htv EP Valmisteluvaiheet 21.4.2017 3 Ajankohtaista (1/2) Väliaikaishallinnon rakentaminen Väliaikaisen valmistelutoimielimen

Lisätiedot

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 Aluekehityksen tilannekuva Aluekehityksen tilannekuva on

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Työryhmän toimeksianto 1. kartoittaa alueellisten ja paikallisten taide- ja kulttuuripalvelujen tuottamisen malleja ja tilaa maan erilaisilla

Lisätiedot

Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä

Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä 18.10.2017 Asko Peltola Maakuntajohtaja Etelä-Pohjanmaan liitto Mitä tapahtuu? Sote-tehtävät siirtyvät kunnilta maakunnille yli puolet kuntien

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee Varautuminen Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 22.11.2018 Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, SM Varautuminen: pelastustoimen uudistus ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Maakunnan keskeiset tehtävät

Maakunnan keskeiset tehtävät Työ- ja elinkeinopalvelut Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt Maakuntien liitot Kunnat ja kuntien yhteistoiminta-alueet Maakunnan keskeiset tehtävät Pelastustoimi

Lisätiedot

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Taustoitusta konsernirakenne ja johtaminen -teemaryhmälle Joulukuu 2016 Marko Mäkinen, Pirkanmaan liitto 2.1.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Maakuntastrategia

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa Kymenlaakson Liitto Ennakointi Kymenlaaksossa Hallituksen esitys maakuntalaista sanoo: Maakunnan tehtäväalaan kuuluisivat (Momentin 10 kohta) alueellisen lyhyen, pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja Kanta-Häme Henkilöstöseminaari

Maakuntauudistus ja Kanta-Häme Henkilöstöseminaari Maakuntauudistus ja Kanta-Häme Henkilöstöseminaari 25.10.2016 Hämeenlinnan Ylijohtaja Pekka Savolainen Hämeen ELY-keskus Valtiolta (ELY, AVI) maakuntaan siirtyviä tehtäviä Sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

LAPPI SOPIMUS. Maakuntastrategia 2040

LAPPI SOPIMUS. Maakuntastrategia 2040 LAPPI SOPIMUS maakuntaohjelma 2014-20172017 Maakuntastrategia 2040 Hyväksytään Lapin liiton valtuustossa 20.5.2014 Lisätietoja: ohjelmapäällikkö Mervi Nikander mervi.nikander(@)lapinliitto.fi www.lapinliitto.fi/lappi-sopimus

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan 1 Matkalla uuteen maakuntaan LAPIN MAAKUNTAUUDISTUKSEN ESIVALMISTELUN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Projektisuunnitelman toteutuminen ja tarkennukset Budjetti vuodelle 2017 ja muut rahoitushakemukset Valmistelutoimielin,

Lisätiedot

Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa

Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa Joryyn 16.6.2017 Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa Tausta: Maakuntalain 35 säädetään, että maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 17.4.2018 1 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 4 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö seminaari pidetty 27.3. SOTEMAKU-valmistelun

Lisätiedot

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Tietoisku Anne Kokkonen ja Hanna Kautiainen Etelä-Savon ennakointiverkko -hanke Alueellinen ennakointi Järjestelmällinen, osallistava

Lisätiedot

Kehittämis- ja rahoituspalvelujen valmistelutilanne

Kehittämis- ja rahoituspalvelujen valmistelutilanne Kehittämis- ja rahoituspalvelujen valmistelutilanne Ritva Rintapukka, vastuuvalmistelija kehittämis- ja rahoituspalvelut 24.1.2018 Työryhmien yhteiskokoontuminen Maakunta järjestäjänä ja tuottajana MAAKUNTAVALTUUSTO

Lisätiedot

Aluetyöverkosto Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori

Aluetyöverkosto Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Aluetyöverkosto Lahti 26.9.2017 Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Maakuntauudistuksen tavoitteena 1. Sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto 2. Luoda tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Satakunnassa Kevät 2018

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Satakunnassa Kevät 2018 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Satakunnassa Kevät 2018 Mistä maakunta- ja soteuudistuksessa on kysymys? Video: www.alueuudistus.fi/viittomakieli Uuden maakunnan tehtävät sosiaali- ja terveydenhuolto

Lisätiedot