Sisältö. Miun Yhistys- Pohjois-Karjalan järjestöstrategia Tiivistelmä. Johdanto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisältö. Miun Yhistys- Pohjois-Karjalan järjestöstrategia 2015-2020. Tiivistelmä. Johdanto"

Transkriptio

1 Sisältö Miun Yhistys- Pohjois-Karjalan järjestöstrategia Tiivistelmä... 1 Johdanto Lähtökohdat Kurja Karjalamme, Suomen surut soittelee Pohjois-Karjalan järjestökenttä Järjestöjen ja kuntien yhteistyö Osallistuminen järjestötoimintaan Strategiaprosessin kuvaus Strateginen osuus Pohjois-Karjalan järjestökentän haasteet ja mahdollisuudet Visio ja arvot Painopiste 1: Ilo elää ihmisissä Kaunista kansalaistoimintaa Painopiste 2: Eletään ja edetään - Uudistuvat yhdistykset Painopiste 3: Tehhään porukassa - Yhdistykset yhteistyössä Painopiste 4: Kumppanina kunnan kanssa - tasavertaista yhteistyötä Toteutus ja seuranta Liitteet Lähteet Miun Yhistys- Pohjois-Karjalan järjestöstrategia Tiivistelmä (tulossa lopuksi) Johdanto Pitelet käsissäsi Pohjois-Karjalan järjestöstrategiaa vuosille Järjestöstrategia on pohjoiskarjalaisen kansalaistoimijakentän tahdonilmaus ja tiekartta yhteisöllisemmän, elinvoimaisemman ja välittävämmän maakunnan puolesta.

2 Järjestöstrategia konkretisoi maakuntaohjelman tavoitteita, vastaa toimintaympäristön muutoksiin ja niistä syntyviin kehittämistarpeisiin. Strategian tavoitteena on tehdä näkyväksi pohjoiskarjalaisen järjestökentän monipuolisuutta ja avata järjestöjen rooleja ja tehtäviä sekä ohjata EU:n hankerahoituksen jakautumista. Järjestöstrategia-prosessin tavoitteena on ollut muodostaa pohjoiskarjalaisten järjestöjen yhteinen näkemys siitä, kuinka järjestöt olisivat entistä vaikuttavampi tekijä Pohjois-Karjalassa. Järjestöt ovat tuottaneet työpajojen ja sähköisen kommentoinnin kautta näkemyksiä, jonka pohjalta on muodostettu toimintalinjat ja toimenpiteet järjestöjen toiminnan ja asukkaiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Järjestöstrategiatyötä tehtiin aikana, jolloin kansalaistoiminnan toimintaympäristö muuttuu kiihtyvällä tahdilla esimerkiksi digitalisaation, toimijoiden ikääntymisen ja väestön keskittymisen takia. Monet yhdistykset joutuvat toimimaan kokonaan toisenlaisella toimintakentällä, kuin mihin ne ovat alun perin syntyneet. Jotta yhdistystoiminta tavoittaisi jatkossakin paljon ihmisiä ja jokainen pohjoiskarjalainen voisi kokea osallisuutta, täytyy myös yhdistysten uudistua ajan mukana. Järjestöjen tekemälle hyvinvointityölle on paljon toiveita ja odotuksia, erityisesti aikana jolloin julkisensektorin varat niukkenevat ja huoltosuhde heikkenee. Päättäjät ja virkamiehet toivovat enemmän yhteisvastuuta ja lähiyhteisöjen roolin kasvamista. Strategiaa kirjoittaessa käynnissä oleva SOTE-uudistus oli vielä kesken ja kuntien roolista oltiin epävarmoja. Järjestöstrategia työn on laittanut liikkeelle maakunnan järjestöasiain neuvottelukunta loppuvuodesta Pohjois-Karjalan järjestöstrategian kokoamisesta on vastannut Pohjois- Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry. Rahoittajana on ollut Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Strategia on laadittu yhteistyössä maakunnan yhdistysten, kuntien sekä järjestöasian neuvottelukunta JANEn kanssa. Pohjois-Karjalan järjestöstrategia toteuttaa Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmaa erillisenä erityisstrategiana. 1. Lähtökohdat Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma on nimeltään POKAT Työtä, elinvoimaa ja hyvinvointia kestävästi Pohjois-Karjalaan. Maakuntaohjelmassa esitetään useita järjestösektoria koskevia tavoitteita, joista merkittävimmät liittyvät järjestöjen tekemään hyvinvointityöhön. Maakuntaohjelma tavoittelee aktiivisia ja osallistuvia kansalaisia sekä osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä esimerkiksi yhdistysten, järjestöjen ja kansalaistoiminnan kautta. Lähivuosien merkittävimmäksi haasteeksi Pohjois-Karjalassa on todettu väestön ikääntyminen. Myös maakunnan työllisyysaste on muuta maata merkittävästi alhaisempi. Tähän vaikuttaa myös

3 maakunnan väestörakenne, jossa työvoimaan kuulumattoman työikäisen väestön osuus on suhteellisen suuri. Pohjois-Karjalan tilanteessa on ongelmallisinta vaikea rakennetyöttömyys. (POKAT) Järjestöstrategiatyötä on tehty Pohjois-Karjalassa ensimmäisen kerran vuonna 2007, kun maakunnassa toteutettiin hyvinvointialan järjestöjen yhteinen järjestöstrategia. Tuolloin strategia kuvasi järjestöjen toimintaympäristöä Pohjois-Karjalassa sekä tarjosi kuusi toimintalinjaa, joiden sisällä oli 37 konkreettista toimenpide-ehdotusta järjestöille ja kunnille järjestöjen toimintaedellytysten vahvistamiseksi sekä julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyön edistämiseksi. Ehdotusten pohjalta syntyi esimerkiksi maakunnallinen järjestöasiain neuvottelukunta JANE, joka toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliiton asiantuntijaryhmänä sekä järjestöjen yhteisenä toimielimenä. Kansalaisyhteiskunta ja järjestösektori elävät muutoksien aikaa. Haasteita perinteiselle yhdistystoiminnalle asettavat niin väestön ikääntyminen, kuntien taloudelliset ongelmat, sosiaalija terveyspalvelujen uudelleen järjestäminen, keskittymiskehitys kuin voimistuva digitalisaatio. Samalla yhteiskunta odottaa järjestöiltä entistä vahvempaa yhteiskunnallista vastuunkantoa. Vastatakseen haasteisiin ja toimintaympäristön muutokseen pohjoiskarjalaiset järjestöt tarvitsevat kannustusta sekä yhteistyötä niin toistensa kuin kuntien kanssa. Pohjois-Karjalan järjestöstrategia pyrkii avaamaan järjestökentän monia mahdollisuuksia sekä tuomaan yhteen toimijoita, joilla on samanlainen tavoite: pohjoiskarjalaisten hyvinvointi. Strategiaa varten tausta-aineistoa on kerätty muun muassa Diakonia ammattikorkeakoulun tekemästä Yhteistyöllä hyvinvointia, järjestöjen välinen ja järjestö-kuntayhteistyö hyvinvoinnin lisääjänä selvityksestä, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen alueellisesta terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton julkaisemasta maakunnallisesta hyvinvointikertomuksesta, kansallisesta järjestöbarometrista sekä Pohjois-Karjalan Kylien, Pohjois- Karjalan Kansanterveyden keskuksen ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n JAKE-hankkeen järjestökyselystä vuodelta Toteutuakseen strategia vaatii yhteistyötä, vastuunjakamista sekä yhteistä näkemystä pohjoiskarjalaisen järjestökentän kehittämiseksi. Piirijärjestöjen ja kuntien sitoutuminen strategian tavoitteiden toteuttamiseen on tärkeää. Strategian toteutumisen seurannasta vastaa Pohjois- Karjalan järjestöasian neuvottelukunta JANE Kurja Karjalamme, Suomen surut soittelee Pohjois-Karjalan väkiluku on ihmistä. Pohjois-Karjalan maakunta sijaitsee Suomen ja Euroopan unionin itäisimmässä osassa. Alueelle ovat ominaisia pitkät etäisyydet, suhteellisen alhainen väestömäärä ja vinoutunut ikärakenne (Hyvinvointialan järjestöstrategia 2015).

4 Pohjois-Karjalan maakuntakeskus on yliopistokaupunki Joensuu, jonka asukasluku oli vuoden 2014 alussa Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluu 13 kuntaa, joista kaupunkeja on viisi. Väestö keskittyy Joensuun ydinkaupungin alueelle, mutta maakunnan väestöstä 56 % asuu maaseudulla. Maakunnan väestörakenne painottuu suuriin ikäluokkiin ja seniori-ikäisiin. Väestön huoltosuhde on heikompi kuin maassa keskimäärin ja ikääntyminen on lähivuosina suuri haaste. Maakunnan väkiluvun lasku on viime vuosina hidastunut ja Pohjois-Karjala on ollut jo useita vuosia muuttovoittoinen maakunta. Merkittävä tekijä väestökehityksessä on maahanmuutto. (Pohjois- Karjalan maakuntaliitto, Tilastokeskus ennakkotieto ). Pohjois-Karjalassa lapsiperheköyhyys on maan korkeimmalla tasolla, toimeentulotukea saavien lapsiperheiden määrä on suuri ja lapsiperheissä myös asutaan ahtaasti. Nuorisotyöttömyys maakunnassa on keskimääräistä tasoa. Koulutuspaikkoja nuorille on sen sijaan erittäin hyvin ja koulutusta on tarjolla niin oman alueen kuin koko maan tarpeisiin. Pohjois-Karjalassa työllisyysaste on useita prosenttiyksikköjä keskimääräistä alhaisempi. Korkean työttömyyden lisäksi tähän vaikuttaa työvoimaan kuulumattoman työikäisen väestön suhteellisen suuri osuus. Työttömyyden kasvu on hidastunut. Vuoden 2013 lopussa työttömien osuus työvoimasta oli 16,7 %. Pohjois-Karjalassa sairastetaan paljon ja maakunnan sairastavuusindeksi on maan toiseksi korkein. (Hyvinvointikertomus) Pohjois-Karjalan vahvuuksia ovat viihtyisä ja turvallinen elinympäristö sekä monimuotoinen luonto ja elinvoimaiset kylät. Pohjois-Karjala on kompakti alue, jolla on yksi selkeä keskus. Sijainti rajaalueena on luonut Pohjois-Karjalaan omaleimaisen historian ja kulttuuriset erityispiirteet. Maakunta on karjalaista kulttuurialuetta, joka ulottuu laajalle Suomen itärajan kummallekin puolelle Pohjois-Karjalan järjestökenttä Pohjois-Karjalassa toimii noin 5000 yhdistystä, joista arviolta puolessa on aktiivista toimintaa. Suurimpina toimialoina ovat kulttuuri- ja vapaa-ajanjärjestöt, sosiaali- ja terveysalan järjestöt sekä kylä- ja asukasyhdistykset. 1 Patentti- ja rekisterihallituksen järjestöjen luokittelurunko koostuu yhdeksästä luokasta, joihin järjestöt ovat sijoitettu yhdistyksen toiminnan tarkoituksen perusteella: 1. Poliittiset yhdistykset 1 Vuonna 2013 Pohjois-Karjalassa perustettuja järjestöjä oli Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan 510. Purkautuneita järjestöjä Joensuun seutukunnassa välillä vuodesta 2000 vuoteen 2014 oli 364, merkintöjä Keski-Karjalan seutukunnassa purkautuneita 90 ja merkintöjä tehneitä 338. Pielisen Karjalan seutukunnassa 90, rekisterimerkintöjä tehnyt aikavälillä 411. (Purkki PRH:n purkautuneet yhdistykset tietopalvelu.)

5 2. Ammattiin ja elinkeinoon liittyvät yhdistykset 3. Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset 4. Kulttuurialan yhdistykset (sisältää kyläyhdistykset) 5. Vapaa-ajan yhdistykset (sisältää nuorisoyhdistykset) 6. Urheilu- ja liikuntayhdistykset 7. Uskontoon ja maailmankatsomukseen liittyvät yhdistykset 8. Maanpuolustukseen ja kansainvälisiin suhteisiin liittyvät yhdistykset 9. Muut yhdistykset (sisältää esim. Martat, eläkeläisyhdistykset) Seitsemän viime vuoden ( ) aikana patentti- ja rekisterihallituksen tietokannan mukaan aktiivisia yhdistyksiä on ollut 2399 kpl. Pohjois-Karjalassa on toiminut maakunnallinen järjestöasiain neuvottelukunta vuodesta Maakunnallista järjestöjen yhteistyöelintä esitettiin edellisessä hyvinvointialan järjestöstrategiassa. Järjestöasiain neuvottelukunta eli tutummin JANE toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliiton strategisena teemaryhmänä. JANEn tehtävät ovat (laatikkoon): VAIKUTTAVA ASIANTUNTIJA Järjestö- ja yhdistystoiminnan asiantuntijaryhmä maakuntaliitossa, vahvistaa järjestöjen roolia maakunnan kehittämistyössä. YHTEISTYÖN RAKENTAJA Tuo järjestöjä yhteen sekä rakentaa yhteistyötä kuntien kanssa. KEHITTÄJÄ Kehittää uusia toimintamuotoja ja rakenteita järjestötoiminnan helpottamiseksi ja laajentamiseksi.

6 AKTIVOIJA Tekee näkyväksi ja tunnetuksi maakunnan järjestötoimintaa ja luo pohjoiskarjalaisille keskusteluja vaikuttamismahdollisuuksia. Sähköinen JELLI-järjestötietopalvelu ylläpitää Pohjois-Karjalan järjestörekisteriä sekä tiedottaa yhdistyksiä koulutuksista, seminaareista sekä ajankohtaisista yhdistystoimintaa liittyvistä asioista. JELLIin kootaan myös yhdistyksien käyttöön aineistopankkia sekä apua yhdistystoiminnan käytäntöihin. Valtakunnallinen järjestöbarometri luokittelee järjestöjen tarjoamat toimintamuodot harrastus- ja virkistystoimintaan, vapaaehtoistoimintaan, vertaistoimintaan, tiedonvälitykseen, asiantuntijatehtäviin, ohjaus- ja neuvontatehtäviin, ehkäisevään työhön, vaikuttamistoimintaan, palveluntuottamiseen ja lisäksi koulutukseen, hanke-toimintaan ja projekteihin (Järjestöbarometri 2014). Järjestöt tarjoavat kansalaisille kaikissa elämän vaiheissa mielekästä tekemistä sekä apua neuvontaa arjen askareissa. Laajasti ottaen lähes kaikkea yhdistysten toimintaa voidaan pitää sairauksia, yksinäisyyttä ja osattomuutta ehkäisevänä työnä, joka parantaa tai pitää yllä ihmisten toimintakykyä ja terveyttä. Pienimuotoiseltakin vaikuttava toiminta voi käytännössä olla tehokkaasti ongelmia ja sairauksia ehkäisevää. Järjestökentän rahoittajia toimintamuodoista riippuen voivat olla Raha-automaattiyhdistys, OKM (veikkausvoittovaroin), kuntien toiminta-avustukset, EU:n hankerahoitus (maaseudulla erityisesti maaseudun kehittämiseen tarkoitettu Leader) sekä järjestöjen oma varainkeruu esimerkiksi myyjäisillä, talkoilla, jäsenmaksuilla ja tuotteiden ja palvelujen myynnillä. MiunYhistys-kierroksella talvella 2015 yksi suurimpia paikallisyhdistysten tulevaisuuden uhkatekijöitä oli puute rahasta. Yhdistysten hanketoiminta on laajaa. Erityisesti maaseudun Leader-toiminnan kautta tehdään paljon paikallista kehittämistyötä. Leader-rahoituksella voidaan tukea muun muassa yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Näin lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa. Joensuun kaupunki valmistelee EU-ohjelmakauden kansalaislähtöistä kehittämisen toimintaohjelmaa, jota kutsutaan KaKe-rahoitukseksi. Toimintaohjelmaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä yhdistyskentän kanssa ja toteutuessaan se tarjoaa kansalaistoiminnalle uusia resursseja ja toimintamahdollisuuksia. Tavoitteena on, että rahaa olisi jaossa vuodesta 2015 alkaen. Rahoituksen toteutumisesta ja vuosittaisesta suuruudesta päättää myöhemmin Maakunnan Yhteistyöryhmä EU-ohjelman sääntöjen mukaisesti. KaKe-rahoituksen tavoitteita ovat työllistymis- ja ansaintamahdollisuuksien edistäminen sekä sosiaalisen pääoman ja yhteisöllisyyden lisääminen. (Joensuun kaupunki)

7 1.3. Järjestöjen ja kuntien yhteistyö Järjestöjen ja kuntien välisellä yhteistyöllä voidaan vastata asukkaiden tarpeisiin vahvistamalla hyvinvoinnin edellytyksiä esimerkiksi tarjoamalla tiedollista ja vapaaehtoisapua. Järjestöjen välisen ja järjestö-kuntayhteistyön koetaan olevan tapa tuottaa niukkenevilla resursseilla enemmän ihmisiä ja asukkaita tukevaa toimintaa, palvelua ja hyvinvointia. Järjestöt toimivat osallistumis- ja vaikuttamiskanavina (Diakonia ammattikorkeakoulu) Pohjois-Karjalan kuntajohtajille suunnatuissa haastatteluissa syksyllä 2014 kuntien johtajat kertoivat avustusta saavien järjestöjen sekä järjestökumppaneiden olevan vakiintuneita ja pitkäaikaisia toimijoita. Tavallisinta tukea kunnilta järjestöille ovat avustusten jakaminen sekä kunnan tilojen vuokraaminen huokeaan hintaan tai ilmaiseksi. Järjestöavustukset ovat yhä harvemmin yleisavustuksia ja suunta on ollut enemmän kohdeavustamisessa kuten tapahtumien tai tietyn toiminnan järjestämisessä. Lisäksi joissakin kunnissa, kuten Kiteellä ja Valtimolla, on käytössä kunnan ja yhdistysten välinen kumppanuusmalli jossa järjestöt tuottavat kunnalle palveluita tai positiivista näkyvyyttä ja saavat vastineeksi taloudellista tukea. Kansalaisten osallisuutta vahvistavia kuulemismenetelmistä säädetään kuntalaissa. Kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa toimii vanhusneuvosto, joka tavallisimmin kootaan eläkeläisyhdistysten ehdotuksista. Lisäksi lähes kaikissa kunnissa toimivat nuorisovaltuusto ja seutukunnittain myös vammaisneuvostot. Vanhusneuvostot ja nuorisovaltuustot ovat tulossa lakisääteisiksi. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen, Pohjois-Karjalan Kylien ja Pohjois-Karjalan Kansanterveydenkeskuksen järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke JAKE on kehittänyt kuntien ja järjestöjen vuoropuhelua varten järjestöfoorumi-mallin, jossa kunnan järjestötoimijat kokoontuvat eri teema-alueiden ympärille etsimään kehittämiskohteita kuntalaisten tarpeisiin Osallistuminen järjestötoimintaan Pohjois-Karjalassa toimintoihin ilmoittaa aktiivisesti osallistuvansa 23,5 % asukkaista. 2 Pohjois- Karjalassa osallistutaan järjestötoimintaan tutkimuksen perusteella maakunnista toiseksi vähiten. Ainoastaan Kainuussa osallistutaan vähemmän, 22,6 % kyselyyn vastanneista. Koko maan keskimääräinen osallistumisaste on 26,7 %. 2 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alueellisessa hyvinvointitutkimuksessa yli 20-vuotiaiden ihmisten osallistumista yhdistystoimintaan tutkittiin kysymyksellä "Osallistutteko jonkin kerhon, järjestön, yhdistyksen, harrastusryhmän tai hengellisen tai henkisen yhteisön toimintaan (esimerkiksi urheiluseura, asukastoiminta, puolue, kuoro, seurakunta)?"

8 Suurimmat syyt olla osallistumatta järjestötoimintaan olivat Ei tarvetta osallistua järjestötoimintaan (56,7%) sekä Ajanpuute (20,7 %). Vähintään kerran viikossa otettiin osaa liikunta- ja urheiluseurojen toimintaan (21 %) ja toiseksi aktiivisimmin kulttuuriyhdistysten toimintaan (13,9 %). Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan osallistui aktiivisesti 7,2 % kyselyyn vastanneista pohjoiskarjalaisista. Järjestöjen toimintaan osallistuneista suurin osa (55,5 %) ilmoitti syyksi osallistumiseen mielekkään, kivan ja /tai kehittävän tekemisen. 35,2 % toimintaan osallistuvista ilmoitti osallistumisen syyksi halun oppia uusia asioita ja saada tietoa. Vähiten tärkeäksi syyksi osallistua ilmoitettiin vapaaehtoistyöstä saatava hyöty opiskelussa tai työelämässä (7,2 %). Pohjois-Karjalassa osallistumattomuus heijastuu myös äänestysaktiivisuuteen, joka on Pohjois- Karjalassa maan heikointa. Kuntavaaleissa 2012 äänestysprosentti oli 55,4 % (Tilastokeskus) Syyt osallistumattomuuden takana voivat olla monisyisiä. Pitkät välimatkat, korkea sairastavuus ja iäkäs väestö sekä alhainen koulutus- ja tulotaso ovat osaltaan selittämässä pohjoiskarjalaisten heikkoa osallistumista niin kansalaisyhteiskunnan kuin edustuksellisen demokratian toimintaan. Myös läheisen heikko terveys vähentää erityisesti eläkeikäisen väestön osallistumista. Järjestöjen kansalaistoiminnan kehittäminen ja osallistumismahdollisuudet asukkaille onkin Pohjois-Karjalan yhdistyskentän yhteinen haaste.

9 1.5. Strategiaprosessin kuvaus Strategiatyötä on tehty yhteistyössä alueen järjestökentän, maakunnan kuntien sekä Pohjois- Karjalan maakuntaliiton ja järjestöasiain neuvottelukunta JANEn kanssa. Tavoitteena on ollut alhaalta ylöspäin etenevä prosessi, jossa paikallisten toimijoiden ideat ja toiveet muuttuisivat yhteisiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi. Paikallisyhdistyksiltä kerättiin ideoita tammi-maaliskuussa 2015 MiunYhistys-työpajojen kautta. Työpajoja järjestettiin yhteensä x määrää, x kunnassa sekä x entisissä kunnissa. Työpajoissa yhdistystoimijoita pyydettiin miettimään yhdistysten keinoja vastata tulevaisuuden muutoksiin sekä unelmia yhdistystoiminnan tulevaisuudesta. Strategiaa oli mahdollisuus kommentoida sähköisesti kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen työpajoissa yhdistystoimijat pohtivat muun muassa väitteitä keskittymisen, teknologiakehityksen, yhdistysten avoimuuden, Pohjois-Karjalan työllisyyden sekä ympäristöstä huolehtimisen näkökulmasta. Lisäksi yhdistystoimijat vastasivat yksilötehtävänä kyselylomakkeeseen, jossa kysyttiin muun muassa yhdistystoiminnan merkityksestä, uhkista sekä ulkoisista tarpeista. Toisen kierroksen työpajoissa yhdistystoimijat pääsivät äänestämään toimenpide-ehdotuksista sekä keskustelemaan yhdistystoiminnan arvoista. Työpajoja vedettiin kuntakohtaisesti ja lisäksi strategiatyötä esiteltiin ja muokattiin yhdistysten yhteistyöringeissä kuten Mania-työryhmässä, Monikulttuuristen yhdistysten MOVE-verkostossa, Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistyksen avoimessa kokouksessa sekä Pohjois- Karjalan luonnonsuojelupiirin kokouksessa. Järjestöasiain neuvottelukunta JANE sekä järjestöstrategian ohjausryhmä osallistuivat talven ja kevään 2015 aikana tiiviisti strategian valmisteluun. Strategiatyöskentelyyn osallistui tammi-maaliskuussa 2015 xxx yhdistystä. 2. Strateginen osuus 2.1. Pohjois-Karjalan järjestökentän haasteet ja mahdollisuudet MiunYhistys-kierroksella tehtyjen kyselyjen perusteella pohjoiskarjalaisen järjestökentän suurimmat haasteet liittyivät uusien ja nuorten toimijoiden vähyyteen ja toisaalta entisten toimijoiden ikääntymiseen, tarpeellisten tilojen, rahoituksen sekä osaamisen puutteeseen sekä yhdistystoimijoiden jaksamiseen. Lisäksi useat vastaajat kokivat pitkien välimatkojen hankaloittavan yhdistystoimintaan osallistumista. Ihmisten ajasta käydään entistä kovempaa

10 kilpailua ja pitkäaikaiseen sitoutumiseen ei olla valmiita. Yhdistystoiminnan haasteet ovat samanlaisia ympäri maakunnan. Paikallisyhdistykset kokivat ongelmia olevan yhdistysten välisessä yhteistyössä sekä kaipasivat apua esimerkiksi tiedottamiseen ja tapahtumien koordinointiin. Maakuntakeskus Joensuussa toimivat piirijärjestöt pitivät yleisemmin yhteistyötä järjestöjen välillä hyvänä, mutta paikallistasolla vapaaehtoisesti vedettävä toiminta kaipaa lisätukea yhdistysten väliselle yhteistyölle. Yhdistystoimijoilla oli yhdistysten tulevaisuudelle toiveita ja yhdistystoimintaan nähtiin liittyvän myös useita mahdollisuuksia. Käytännössä kaikki halusivat enemmän yhdistysten välistä yhteistyötä sekä eri ikäpolvia yhdistävää toimintaa. Maahanmuuttajayhdistyksissä toimivat kaipasivat mahdollisuutta tutustua ja osallistua kantaväestön tapahtumiin ja päästä osalliseksi yleisestä yhdistystoiminnasta. Yhdistystoimijat toivoivat myös voivansa tarjota työllistämiseen liittyviä palveluja tai mielekästä tekemistä työttömyyden ajalle. Monimutkainen työllistämisbyrokratia kuitenkin vaikeuttaa yhdistysten toimintaa työllistämistyössä. Pohjois-Karjalassa on vuosia tehty yhdistysten tukemiseen tähtää toimintaa. Yhdistysten toisille tarjoamia tukipalveluja tulee koota yhteen ja pitää huolta, että tukea on saatavissa kaikkialla maakunnassa. Tulevaisuuden tavoitteena on, että Pohjois-Karjalan järjestöt osaavat hoitaa talouteen ja hallintoon liittyviä asioita paremmin ja kevyemmin Visio ja arvot Pohjois-Karjalan yhdistystoiminnan arvoja ovat yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus ja avoimuus. Yhdistysten toimintaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat ja yhdistyksissä ei syrjitä ketään. Yhdistykset toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Kestävä kehitys on paikallista ja globaalia yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on. Kestävä kehitys huomioi ympäristön, ihmisen ja talouden päätöksenteossa ja toiminnassa. Millainen järjestökenttämme on 2020? (Täydentyy) 2.3. Painopiste 1: Ilo elää ihmisissä Kaunista kansalaistoimintaa Pohjois-Karjalassa järjestöjen tekemää työtä arvostetaan ja sillä on tunnustettu asema niin julkisyhteisöjen kuin asukkaidenkin mielissä. Järjestöt ovat asiantuntijoita ja mahdollistavat kansalaisten osallistumisen niin palveluiden kuin lähiympäristön kehittämiseen. Järjestöt lisäävät

11 kansalaisten aktiivisuutta ja luovat elävää Pohjois-Karjalaa, jossa jokainen asukas kokee osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Toimenpide-ehdotukset 1. Verkossa toimivaan Pohjois-Karjalan yhteiseen JELLI-järjestötietopalveluun rakennetaan säpinäpankki jossa yhdistystoiminnan hyvät ideat ovat kaikkien vapaassa käytössä. 2. JELLIä kehitetään niin, että yhdistykset löytyvät kunta- ja alueperusteisesti. 3. Pohjois-Karjalaan rakennetaan kansalaisjärjestömessut, jossa esitellään vapaaehtoistyötä ja yhdistysten tarjoamia harrastusmahdollisuuksia. 4. Pohjois-Karjalan yhdistykset järjestävät yhdessä vuosittain maakunnallisen siivouspäivän, jolloin yhdistystoimijat ympäri maakunnan osallistuvat oman lähiympäristönsä siistimiseen. 5. Yhdistykset koordinoivat kylä- ja kaupunginosakohtaisesti vapaaehtoista lähiapurengasta. Lähiapua voi saada esimerkiksi kodin pieniin askareisiin työllistämistoiminnan kautta tai vaikkapa avuksi yksinäisyyteen yhdistysten ystävätoiminnalla. 6. Poliittiset yhdistykset osallistuvat aktiivisesti kansalaisyhteiskunnan toimintaan ja tapaavat asukkaita säännöllisesti. 7. Pohjois-Karjala on lähivaikuttamisen mallimaakunta. Kunnissa kokeillaan erilaisia vaikuttamiskeinoja kuten aluelautakuntia, kyläkäräjiä sekä erilaisia asukasryhmiä huomioivia menetelmiä, kuten käyttäjäraateja tai kokemusasiantuntijoita. 8. Vapaan kansalaistoiminnan arvo ja merkitys tehdään tunnetuksi ja näkyväksi Painopiste 2: Eletään ja edetään - Uudistuvat yhdistykset Yhdistysten toiminta on kaikille avointa, iästä, sukupuolesta, syntyperästä tai muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta riippumatta. Pohjois-Karjalan yhdistyksissä on syrjintäkielto. Jokainen voi osallistua omista lähtökohdistaan oman jaksamisensa ja halukkuutensa puitteissa. Pohjois-Karjalan yhdistystoiminta on monipuolista ja iloista. Yhdistystoiminnassa mukana oleminen on positiivinen ylpeyden aihe. Yhdistyksissä toimimisesta puhutaan positiivisesti ja mukaan kutsutaan uusia ihmisiä.

12 Järjestöt luovat ympäristöönsä hyvinvointia, luovat yhteenkuuluvuutta sekä ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja vähentävät hyvinvointieroja. Järjestöjen kehittyminen ja uudistuminen ovat edellytys kolmannen sektorin elinvoimaisuudelle. Toimenpide-ehdotukset 1. Uusille jäsenille osoitetaan yhdistysmentoreita, jotka huolehtivat että uudet jäsenet tutustuvat muihin yhdistystoimijoihin ja tutustuttavat yhdistystoiminnan käytänteisiin. 2. Nuorille tarjotaan apua ja opastusta omien toimintaryhmien käynnistämiseksi perinteisten yhdistysten sisällä. 3. Yhdistysten viestintä on suunniteltua, säännöllistä ja selkeäkielistä. Yhdistyksen jäseniä tiedotetaan tulevista tapahtumista hyvissä ajoin. Kaikilla toimivilla yhdistyksillä on ajantasaiset verkkoprofiilit, kuten kotisivut tai sosiaalisenmedian käyttäjätili. Yhdistystoiminnassa käytettävät visuaaliset ilmeet ovat laadukkaita. 4. Yhdistykset keventävät hallintoaan ja kokouksia pidetään vain tarvittaessa. Yhdistyksien kokouskäytäntöjä kehitetään vapaamuotoisemmiksi. Yhdistykset käyttävät halutessaan myös etäyhteyksiä. Vastuupaikkoja, kuten hallituksen jäsenyyksiä, kierrätetään. 5. Paikallisyhdistyksien toimintaa kehitetään enemmän lyhytkestoisiksi ja tiettyyn teemaan kohdistuviksi projekteiksi ja pop up -toiminnaksi, johon on helppo osallistua. 6. Pohjois-Karjalassa yhdistystoimintaa johdetaan huolellisesti, avoimesti ja tasa-arvoisesti. Yhdistystoimijoita koulutetaan säännöllisesti vapaaehtoisten johtamiseen. 7. Yhdistykset huomioivat kestävän kehityksen periaatteet. Pohjois-Karjalan yhdistykset kierrättävät ja siivoavat omat jälkensä ja kulkevat tapahtumiin kimppakyydein. Yhdistykset koordinoivat alueensa kimppakyytirengasta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. 8. Nuoria kasvatetaan ja koulutetaan yhdistystoimintaan antamalla ensin pieniä vastuutehtäviä ja ottamalla mukaan tapahtumien järjestelyihin. 9. Yhdistyksessä tarvittavista tehtävistä tehdään säännöllisesti tehtävänkuvaukset. Yhdistyksissä tehdään työnjakoa siten, että jokaisen on mahdollista tehdä asioita joista on itse kiinnostunut.

13 2.5. Painopiste 3: Tehhään porukassa - Yhdistykset yhteistyössä Pohjoiskarjalaiset järjestöt tekevät yhteistyötä niin paikallisella, seudullisella kuin maakunnallisella tasolla. Voimavaroja ja resursseja yhdistämällä toiminta innostaa mukaan suuremman joukon kansalaisia sekä mahdollistaa uusien ideoiden ja toimintatapojen syntymisen. Yhteistyö lisää järjestöjen vaikuttavuutta päätöksentekoa kohtaan. Hyviä käytänteitä jaetaan hyvässä hengessä ja järjestöt oppivat toinen toisiltaan. Toimenpide-ehdotukset 1. Valtakunnallisten järjestöjen paikalliset piiri- ja aluejärjestöt tarjoavat tukea ja koulutusta paikallisyhdistyksille, jotta toimintatapoja pystytään uudistamaan uusia jäseniä houkuttelevaksi. Pohjois-Karjalassa aloitetaan paikallisyhdistysten päivitys-projekti. 2. Piirijärjestöt luovat paikallisyhdistyksille mallit uusien jäsenten perehdyttämiseksi yhdistysten toimintaan ja kouluttavat omia toimijoitaan. 3. Piirijärjestöt järjestävät koulutusta ja ohjausta tietotekniikassa ja sähköisten viestintäkanavien käyttöönottamiseksi. Koulutuksessa hyödynnetään vertaisoppimista ja ylisukupolvista yhteistyötä esimerkiksi eläkeläis- ja nuorisojärjestöjen välillä. 4. Kehitetään maakuntaan järjestöhuoltamo-malli, jonka alle kootaan yhdistysten toisilleen tarjoamia tukipalvelujen esimerkiksi työllistämiseen, tiedottamiseen, taloushallintoon sekä koulutukseen liittyen. Järjestöhuoltamon palveluja on saatavana koko maakunnassa. 5. Maakunnallinen järjestöhuoltamo tarjoaa järjestöfasilitaattoreita, jotka organisoivat järjestöjen yhteistyötä ja tukevat yhdistysten päämäärien saavuttamista. 6. Yhdistykset ovat taloudellisesti riittävän vahvoja, jotta ne voivat toimia. Yhdistysten rahoituskanavia vahvistetaan lisäämällä hankeosaamista ja kouluttamalla paikallisyhdistysten toimijoita hanketyöhön Painopiste 4: Kumppanina kunnan kanssa - tasavertaista yhteistyötä Pohjois-Karjalan järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö on avaintekijä vaikuttavalle ja tavoittavalle yhdistystoiminnalle. Järjestöt ja kunnat ovat alueensa elinvoiman ja hyvinvoinnin tekijöitä, joiden yhteistyölle on tarvetta. Järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus tarkoittaa tasa-arvoista ja vuoropuhelulle perustuvaa yhteistyötä, jossa molemmat osapuolet kokevat voittavansa.

14 Sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat uudistumaan ja todennäköisesti jatkossa palvelut järjestetään maakunnallisen tuottajaorganisaation toimesta. Kuntien rooli asukkaiden lähiyhteisönä ja lähidemokratian tasona tulee kuitenkin säilymään. Toimenpide-ehdotukset 1. Kuntiin perustetaan yhdistyksille puskurirahastoja, joista yhdistykset voivat hakea lainaa hanketoiminnan toteuttamiseksi. Laina maksetaan takaisin kunnalle hankkeen päätyttyä. 2. Jokaisessa kunnassa on nimetty järjestöjen yhteishenkilö tai henkilöitä, joiden vastuulla on tuoda järjestöjen näkökulmaa esimerkiksi kunnan valmistelutyöhön. Järjestöyhteishenkilöitä koulutetaan säännöllisesti. 3. Kunnat kutsuvat säännöllisesti koolle alueensa järjestöpalaverit, joissa yhdistysten on mahdollista tavata toisiaan ja vaihtaa tietoa tulevista tapahtumista, etsiä yhteistyökumppaneita ja etsiä yhdessä kunnan kanssa kehittämiskohteita. Kunnan järjestöyhteishenkilö toimii tapaamisten sihteerinä ja viestin viejänä kuntaan. 4. Yhdistykset voivat ilmoittaa tulevista tapahtumistaan kuntien verkkosivulla oleviin tapahtumakalentereihin. Yhdistykset ilmoittavat yhteystietonsa säännöllisesti kunnan järjestöyhteyshenkilölle. 5. Kuntien avustuskäytännöt ovat avoimia ja yksinkertaisia. Avustuksista tiedotetaan kaikkia alueen yhdistyksiä. Avustusten hakeminen tehdään yhdistyksille mahdollisimman helpoksi ja halutessaan avustushakemukset voi jättää kokonaan sähköisesti. 6. Jokaisen Pohjois-Karjalan kunnan alueella on oltava tiloja järjestöille. Tilojen käytöstä huolehditaan yhdessä ja mukaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat järjestöt. Kylätaloja kehitetään monipalvelukeskuksiksi, joista on saatavina sekä julkisia että yksityisiä palveluita ja tiloja yhdistystoiminnalle. 7. Järjestöt haluavat tehdä yhteistyötä Pohjois-Karjalan koulujen kanssa. Järjestöt tekevät yhteistyötä esimerkiksi oppituntien ja iltapäiväkerhojen järjestämisessä maakunnan peruskouluissa. Lukioissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa tarjotaan vapaaehtoistoiminnan kurssi ja korkeakouluopiskelijoiden on mahdollista saada opintopisteitä osallistumalla vapaaehtoistyöhön.

15 8. Kunnat ja yhdistykset kehittävät etäyhteysmahdollisuuksia kuten videoneuvotteluyhteyksiä sekä muita sähköisiä palveluita. 9. Helpotetaan järjestöjen mahdollisuuksia toimia työllistämistyössä. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen KAJO-keskus tukee ja kehittää järjestöjen työllistämistoimintaa. Kuntiin perustetaan työllistämispankkeja, joihin halukkaat järjestöt voivat ilmoittaa avoimista työtehtävistä. Kunnat tarjoavat apua työllistämisbyrokratian selättämiseksi. 10. Kunnat lähettävät uusille asukkailleen tietopaketin alueensa järjestöistä. Tietopaketin kokoavat kunnan yhdistykset yhdessä. 3. Toteutus ja seuranta Pohjois-Karjalan järjestöstrategia julkaistaan kesäkuussa 2015 kansalais- ja järjestötoiminnan kehittämishanke JAKEn verkostopäivillä. Syksyllä 2015 järjestöasiain neuvottelukunta JANE vie eteenpäin strategian jalkauttamista sekä seuraa strategian toteutumista. JANE kutsuu koolle Pohjois-Karjalan yhdistystoimijoita keskustelemaan järjestöstrategian toteuttamisesta järjestöpäiville marraskuussa Järjestöstrategian keinoista järjestetään myös keskustelutilaisuus piiriorganisaatioiden vetäjille ja lisäksi toimenpide-ehdotukset esitellään Pohjois-Karjalan kuntajohtajille. 4. Liitteet 5. Lähteet

Miun Yhistys Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma

Miun Yhistys Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma Miun Yhistys Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015 2020 1 Miun Yhistys- yhdistysohjelma Pohjoiskarjalaisten järjestö- ja yhdistystoimijoiden tahdonilmaus yhteisistä kehittämiskohteista vuosille 2015 2020

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Järjestöt maakuntauudistuksessa -tilaisuus, 21.6.2017 Hanna Kääriäinen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry Järjestöasiain neuvottelukunta JANE

Lisätiedot

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa Miun yhistys toimeenpanosuunnitelma 2015-2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Käsitelty ja täydennetty JANEn kokouksessa 6.10.2015 (Aikaisemmat vaiheet: JANEn kokouksen 28.8.2015 Learning

Lisätiedot

Taustaa Pohjois-Karjalan järjestötoiminnasta. Pohjois-Karjalassa on 3723 rekisteröityä yhdistystä (PRH 8/2018)

Taustaa Pohjois-Karjalan järjestötoiminnasta. Pohjois-Karjalassa on 3723 rekisteröityä yhdistystä (PRH 8/2018) 2018 Taustaa Pohjois-Karjalan järjestötoiminnasta Pohjois-Karjalassa on 3723 rekisteröityä yhdistystä (PRH 8/2018) JANE on yhdistysten ääni Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANE tiivistää

Lisätiedot

MIUN YHISTYS. Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015 2020

MIUN YHISTYS. Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015 2020 MIUN YHISTYS Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015 2020 Julkaisu 175 2015 Julkaisu 175 2015 MIUN YHISTYS - Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015 2020 Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Joensuu 2015 Miun

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari kehittämispäällikkö Elina Pajula

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari kehittämispäällikkö Elina Pajula Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari 5.12.2008 -kehittämispäällikkö Elina Pajula Aktiivisesti Pohjois-Karjalassa toimii 375 sosiaali-

Lisätiedot

Järjestöasiain neuvottelukunta JANE.

Järjestöasiain neuvottelukunta JANE. Järjestöasiain neuvottelukunta JANE www.jelli.fi/jane 1 Taustaa Pohjois-Karjalan Pohjois-Karjalassa on 3715 rekisteröityä yhdistystä (PRH 9/2017) järjestötoiminnasta Järjestöyhteistyön kehittäminen Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

Järjestöjen monet roolit - Pohjois-Karjalan järjestöpäivä

Järjestöjen monet roolit - Pohjois-Karjalan järjestöpäivä Järjestöjen monet roolit - Pohjois-Karjalan järjestöpäivä 30.9.2016 Toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen strategiset painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen

Lisätiedot

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula Järjestöt 2.0 -hanke Järjestöt maakuntauudistuksessa 21.6.2017 toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys: painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

Case: Järjestöt-kunta Katja Asikainen

Case: Järjestöt-kunta Katja Asikainen Case: Järjestöt-kunta 17.9.2014 Katja Asikainen Tavoitteet 1. Tehdä näkyväksi ja tunnetuksi maakunnan kansalaisjärjestötoimintaa 2. Edistää kansalaisjärjestöjen yhteistyötä ja järjestöjen ja julkisen sektorin

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan HYVINVOINTIALAN JÄRJESTÖSTRATEGIA

Pohjois-Karjalan HYVINVOINTIALAN JÄRJESTÖSTRATEGIA Pohjois-Karjalan HYVINVOINTIALAN JÄRJESTÖSTRATEGIA Joensuun seudun järjestöfoorumi 15.5.2007 Ohjelma 17.00 Avaus ja esittelyt Elina Pajula, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto 17.20 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

Kunnan ja järjestöjen yhteistyö. Työryhmä

Kunnan ja järjestöjen yhteistyö. Työryhmä Kunnan ja järjestöjen yhteistyö Työryhmä 9.10.2010 Järjestöasiain neuvottelukunta, perustettu 21.4.2008 TAVOITTEET: Tehdä näkyväksi ja tunnetuksi maakunnan kansalaisjärjestötoimintaa Edistää kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt

Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt Allergia- ja astmaliiton järjestöpäivät 6.9.2014 Ritva Pihlaja, tutkija, erityisasiantuntija ritva.pihlaja@pp.inet.fi Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä/kansalaistoiminta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen kesken sekä järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke

Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke Järjestö 2.0 Pohjois-Karjala hanke 2017-2020 Itä-Suomen aluetyönverkosto 31.10.2017, Joensuu Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys: painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

Asukkaiden osallisuus palveluissa - käsitteistä käytäntöön Anne Pyykkönen

Asukkaiden osallisuus palveluissa - käsitteistä käytäntöön Anne Pyykkönen Asukkaiden osallisuus palveluissa - käsitteistä käytäntöön 22.8.2017 Anne Pyykkönen Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry: 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen eri tasoille osallistumisen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa Eeva Häkkinen 25.5.2018 Maakuntalakiluonnoksen linjauksia maakuntien tehtävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen

Lisätiedot

Nurmeksen järjestöilta

Nurmeksen järjestöilta Nurmeksen järjestöilta 4.9.2018 Hanna Kääriäinen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys JANE on yhdistysten ääni Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANE tiivistää alueen yhdistyksien osaamisen,

Lisätiedot

Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä. Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen

Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä. Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen 12.1.2012 Pohjois-Karjalan maakunta 165.865 asukasta 21.600 km 2 7,7 asukasta/km 2 14 kuntaa 300 km EU:n ulkorajaa maakuntakeskus

Lisätiedot

Strategiakysely sidosryhmille 2018

Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille Kansalaisareena selvitti kyselyllä sidosryhmiensä näkemyksiä vuosille 2019 2022 laadittuun strategiaan. Vastausaika oli 7. 17.8.2018 Kysely

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä!

Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä! Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä! Jerrytapaamisen kulku 9.5.2019 Esityslista: 1. Tervetulotoivotus ja kokouksen läpikäyminen 2. Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 3. Järjestöneuvoston

Lisätiedot

Pohjois-Karjala kaikenikäisten kotimaakunta Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Pohjois-Karjala kaikenikäisten kotimaakunta Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Pohjois-Karjala kaikenikäisten kotimaakunta 1.10.2014 Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Pohjois-Karjala kaikenikäisten maakunta Missä ollaan tilastoja Hyvinvointikertomus

Lisätiedot

Keski-Suomen maakunnallisen järjestökartoituksen keskeiset tulokset. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt hanke

Keski-Suomen maakunnallisen järjestökartoituksen keskeiset tulokset. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt hanke Keski-Suomen maakunnallisen järjestökartoituksen keskeiset tulokset Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt hanke Järjestökartoituksen tausta, tarkoitus ja toteutus Tässä yhteydessä

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiain neuvottelukunnaksi Esitämme, että Kanta-Hämeeseen perustetaan osaksi maakunnan tulevia rakenteita Järjestöasiain

Lisätiedot

Kumppanuudella kohti hyvinvointia

Kumppanuudella kohti hyvinvointia Kumppanuudella kohti hyvinvointia JAKE Järjestö ja kansalaistoiminnan kehittämishanke Hankkeen toteutusaika: 2013-2018 (ad.28.2.2018) Kohdealue: Pohjois-Karjala ja Itä-Suomi Rahoitus: STEA TOIMINNAN SUUNNITTELU

Lisätiedot

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin!

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! APUVA! Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! Järjestöillä ja kunnilla yhteinen tavoite: ihmisten hyvinvointi Pitäisi saada uusia aktiiveja, koska

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasianneuvottelukunnaksi Keväällä 2018 tehdään esitys Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön rakenteeksi Huhtikuussa kootaan pohjaesitykseen

Lisätiedot

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI!

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖ 2.0 Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan maakuntaliiton keskeisimmät tehtävät Maakuntaliiton tavoitteena on Pohjois-Karjalan tekeminen entistä paremmaksi

Lisätiedot

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2014 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2011-2014 Toimintalinjat: 1. Kilpailukykyiset elinkeinot ja yritystoiminta 2. Menestys viriää osaamisesta 3. Hyvinvoiva ja turvallinen maakunta 4. Puitteet houkutteleviksi

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Saatuja kommentteja, 21 kpl Ehdotuksia Liikuntaseurat huomioitava erikseen, merkittävä jäsen- ja toimintamäärä Ehkäisevän päihdetyön edustus voisi tulla

Lisätiedot

Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa

Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa Yhteistyöllä eteenpäin jatkossakin Anna Katajala Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke Järjestöjen toimintaympäristö muutoksessa Maakunta- ja sote-uudistus siirtää

Lisätiedot

KOHTI POHJOIS-KARJALAN YHDYSPINTASOPIMUSTA

KOHTI POHJOIS-KARJALAN YHDYSPINTASOPIMUSTA KOHTI POHJOIS-KARJALAN YHDYSPINTASOPIMUSTA Toiminnanjohtaja Elina Pajula 2.11.2018 Tarkoitus Pohjautuu selvityshenkilö Tuija Braxin Järjestöjen rooli maakunta- ja soteuudistuksessa -loppuraportin ehdotukseen:

Lisätiedot

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke LIITE JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 JAKE JÄRJESTÖ- JA KANSALAISTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE JAKE-hanke on Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen,

Lisätiedot

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME.

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME. KUNTIEN JA 3. SEKTORIN YHTEISTYÖ VARAUTUMISESSA JA ARJEN TURVALLISUUDESSA, HELSINKI 28.6.2019 JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA: ROHKEASTI UUDISTUVA TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry Järjestöneuvottelukunta 4.6.2018 Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry 1 PoPLi ry Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella toimiva liikunnan ja urheilun palvelujärjestö

Lisätiedot

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS 21.11.2013 Lapin pääkaupunki ja Joulupukin virallinen kotikaupunki 21.11.2013 Matkailufaktoja

Lisätiedot

Keliakialiiton strategia

Keliakialiiton strategia Keliakialiiton strategia 2016 2020 Keliakialiitto ry Kuvat ja taitto: Sonja Tuomi Painopaikka: Waasa Graphics Oy, 2015 Keliakialiiton strategia 2016 2020 Visio 2020... 4 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristön

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

YTR:n kansalaistoiminnan teemaverkosto ja lähidemokratian edistäminen

YTR:n kansalaistoiminnan teemaverkosto ja lähidemokratian edistäminen YTR:n kansalaistoiminnan teemaverkosto ja lähidemokratian edistäminen Kylätoiminnan neuvottelupäivät Tampere 16.11.2015 Tauno Linkoranta YTR:n verkostot Tukevat maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014-2020

Lisätiedot

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen tukena tilaisuus, 19.4.2017 Mikkeli Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma Esityksessä: 1. Dynaaminen ja uudistuva

Lisätiedot

Kohti kumppanuusyhteiskuntaa

Kohti kumppanuusyhteiskuntaa Kohti kumppanuusyhteiskuntaa Kyläpäällikkökoulutus 27.10. Somero Tauno Linkoranta erityisasiantuntija Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaistoiminta Isoja muutoksia julkisissa rakenteissa Kartat:

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

Työllisyydenhoidon kysymyksiä lappilaisten järjestöjen näkökulmasta

Työllisyydenhoidon kysymyksiä lappilaisten järjestöjen näkökulmasta Työllisyydenhoidon kysymyksiä lappilaisten järjestöjen näkökulmasta 23.2.2015 Sanna Hiltunen lappilaiset.fi Elinvoimaiset järjestöt Toimintaa ja voimavaroja - järjestöjen tekemään hyvinvointityöhön Pitkän

Lisätiedot

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset uudessa tilanteessa sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Kulttuuri- ja taideyhdistyksille olennaista Pirkanmaan

Lisätiedot

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Kumppanuus 2020 -ohjelma Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Mikä on Kumppanuus 2020 -ohjelma? Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo Artteli ry:n yhdessä

Lisätiedot

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2017

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2017 Yhistykset yhessä JärjestöRalli 2017 Yhistykset yhessä JärjestöRalli 2016 Eno 9.11 Uusi keskustelu 20.2.2017 Uimaharjussa Kontiolahti 9.11 Uusi keskustelu 2017 alkuvuodesta Tuupovaara 7.11 Mahdollisesti

Lisätiedot

Kansalaistoiminta arjen pienistä teoista maailman muuttamiseen! Erityisasiantuntija Riitta Kittilä, SOSTE Suomen Setlementtiliitto 29.9.

Kansalaistoiminta arjen pienistä teoista maailman muuttamiseen! Erityisasiantuntija Riitta Kittilä, SOSTE Suomen Setlementtiliitto 29.9. Kansalaistoiminta arjen pienistä teoista maailman muuttamiseen! Erityisasiantuntija Riitta Kittilä, SOSTE Suomen Setlementtiliitto 29.9.2014 Maailmalle olet vain joku, mutta jollekin voit olla koko maailma.

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019 Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian 2018 2020 Työsuunnitelma 2019 Strateginen päämäärä: HYVINVOINNILLA VETO- JA PITOVOIMAA 1. Kaikille

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke Tavoite: Hanke tukee maakunnan

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Kansalaistoiminta setlementtityössä - osallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen

Kansalaistoiminta setlementtityössä - osallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen Kansalaistoiminta setlementtityössä - osallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen Valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus 1 Mona Särkelä-Kukko 18.10.2013 1 Sisältö 1. Osallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen

Lisätiedot

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija Ikäihmisten liikunnan foorumi. 4.12.2013, Helsinki 2.12.2013 Hätönen 1 Sisältö

Lisätiedot

Järjestöt-kunta yhteistyöseminaari, 17.9.2014. Hyvinvointijohtaminen kunnan muuttuvassa toimintaympäristössä

Järjestöt-kunta yhteistyöseminaari, 17.9.2014. Hyvinvointijohtaminen kunnan muuttuvassa toimintaympäristössä Järjestöt-kunta yhteistyöseminaari, 17.9.2014 Hyvinvointijohtaminen kunnan muuttuvassa toimintaympäristössä Miten ihmisen ääni mukana Pohjois-Karjalassa? Hyvinvointikertomus ihmisen ääntä kokoamassa Vesa

Lisätiedot

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke Henna Hovi, järjestöagentti Valtakunnallinen Järjestö 2.0- kokonaisuus Järjestö 2.0 kokonaisuus on osa STM:n Suomi 100 - avustusohjelmaa

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot riitta.prittinen-maarala@rko.fi puh. 050 4691 946

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Kaupunginhallitus 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 4.12.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki VETOVOIMA JA KASVU TOIMIVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ JA RAKENTAMINEN Strategiset

Lisätiedot

Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa. Sosiaaliturvayhdistysten perusteet

Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa. Sosiaaliturvayhdistysten perusteet Sosiaaliturvayhdistykset maakuntien järjestöyhteistyötä rakentamassa Sosiaaliturvayhdistysten perusteet Taustat Sosiaali- ja sosiaali- ja terveysturvayhdistykset ovat maakunnallisia sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Satakuntalaisen vapaaehtoistyön tulevaisuuden näkymät

Satakuntalaisen vapaaehtoistyön tulevaisuuden näkymät Satakuntalaisen vapaaehtoistyön tulevaisuuden näkymät Vapaaehtoistyö murroksessa; arvot ja tulevaisuus Jaana Tuomela 13.11.2018 Satakunnan yhteisökeskus www.yhteisokeskus.fi #yhteisökeskus #järjestöt #JYTRY

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN JÄRJESTÖASIAIN NEUVOTTELUKUNTA JANEn TOIMINTASUUNNITELMA 2019

POHJOIS-KARJALAN JÄRJESTÖASIAIN NEUVOTTELUKUNTA JANEn TOIMINTASUUNNITELMA 2019 TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE on maakunnan järjestöjen yhteistyörakenne ja yhteinen toimintaelin. Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin kohtalo kunnat ja lait muutoksessa Kuntalaiset ja järjestöt kuntien kumppaneina

Terveyden ja hyvinvoinnin kohtalo kunnat ja lait muutoksessa Kuntalaiset ja järjestöt kuntien kumppaneina Terveyden ja hyvinvoinnin kohtalo kunnat ja lait muutoksessa Kuntalaiset ja järjestöt kuntien kumppaneina Vesa Korpelainen toiminnanjohtaja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus Pohjois-Karjala väestö

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS

PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS Strategia tarkoittaa valintojen tekemistä. Mitkä ovat kaikkein suurimmat haasteet porvoolaisten hyvinvoinnille vuosina 2013-2017? STRATEGIA RAKENNETTIIN YHDESSÄ

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia

Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia 2017-2021 KUNTASTRATEGIA MISTÄ SIINÄ ON KYSE? ELÄVÄ ASIAKIRJA Strategia on kunnan pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma, jota pidetään

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84 EURAN KUNTASTRATEGIA 2020 voimaan 1.9.2016 Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto 4.12.2017/84 Kuntastrategia Kuntalaki (410/2015) 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää

Lisätiedot

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa 17.4.2018, Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Esityksen rakenne Sote-järjestöjen toimintaympäristön muutos Järjestöjen

Lisätiedot

Kumppanuudet ovat mahdollisuuksien palapeli

Kumppanuudet ovat mahdollisuuksien palapeli 19.10.2016 kello 9.30-15.30 Kumppanuuden käsikirjasto maaseutupolitiikka.fi/ kumppanuus Kuntaorganisaatio henkilöstö ja poliitikot keskushallinto ja sektorit, yli sektorirajojen kunnalla tärkeä koordinoiva

Lisätiedot

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna Itä-Suomen alueverkosto 9.5.2017, Savonlinna Alueverkostot Osa toimii useamman maakunnan alueella. Yhteystietolistalla 750 henkilöä. Osallistujat sote-alan järjestöammattilaisia (ammattilaisuus ei kuitenkaan

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI Hyvinvointi- ja turvallisuustyö OULU 10.11.2015 Tomi Timonen

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI Hyvinvointi- ja turvallisuustyö OULU 10.11.2015 Tomi Timonen Pudasjärvi sininen ajatus vihreä elämys PUDASJÄRVEN KAUPUNKI Hyvinvointi- ja turvallisuustyö OULU 10.11.2015 Tomi Timonen TAUSTAA Arjen turvaa kunnissa -hanke Arjen turvaa.. Arjen turvaa kunnissa -hankkeessa

Lisätiedot

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Tuloksia Itä-Suomen kirjastojen laatutason kartoituksesta Kohti uutta kirjastolakia 21.4.2015 Varkaus Marja Tiittanen-Savolainen Itä-Suomen

Lisätiedot

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa Verkkokyselyn purku Keski-Suomen Järjestöareena 7.9.2012 Kyselyn vastaajat

Lisätiedot

Maakuntastrategiatyöpaja. Helena Liimatainen Projektipäällikkö, järjestöagentti p

Maakuntastrategiatyöpaja. Helena Liimatainen Projektipäällikkö, järjestöagentti p Maakuntastrategiatyöpaja Helena Liimatainen Projektipäällikkö, järjestöagentti p. 044 0190 476 helena.liimatainen@ppsotu.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta Youtube:

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön

Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön Merkittävin muutos on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuotannon sekä rahoituksen kanavoimisen

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla

Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla Helena Liimatainen Projektipäällikkö, järjestöagentti Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne - hanke Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä. Salo

Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä. Salo Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä Salo 4.9.2014 Esityksen sisältö 1. Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä 2. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän, YTR:n verkosto,

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Keiturin Sote Oy Strategia 2018-2021 17.12.2017 Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Strategiatyön perusta Strategian perustana työ, joka on tehty yhdessä kuntalaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja

Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja 14.3.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Tiedontuotannon teemaryhmä Strategiaprosessin aikana syntyneitä tarpeita ja ideoita järjestötiedon tarpeista Lapissa

Tiedontuotannon teemaryhmä Strategiaprosessin aikana syntyneitä tarpeita ja ideoita järjestötiedon tarpeista Lapissa Tiedontuotannon teemaryhmä Strategiaprosessin aikana syntyneitä tarpeita ja ideoita järjestötiedon tarpeista Lapissa 1. Taustalla: Tasa-arvoista yhteistyötä Lapin järjestöstrategia 2030 2. Lappilainen

Lisätiedot

Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa

Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa Tilanne 14.2.17 Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa OYS 1) Lappi: Sote-järjestöillä on edustus Sote-Savotan alatyöryhmissä. Työryhmissä on myös saamelaisedustus. 2) Kainuu:

Lisätiedot

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 Kaupunkistrategiatyöryhmä elo-syyskuu 2018 Kaupunginhallitukselle esittely 25.9.2018 Asukas- ja yrittäjätilaisuus 28.1.2019 Kaupunginhallitus 5.3.2019

Lisätiedot

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4.

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4. Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma Kristiina Mustakallio Taustana väestönkehitys Espoossa 2014-2016 suhteellisesti kasvu on nopeinta

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan KAUPUNKISTRATEGIA 2025 Kohdataan Alavudella Hyvää ja kaunista Homma hoidetaan UUTEEN KAUPUNKIIN VALMISTAUTUMINEN Alavudella on pitkään tehty strategista suunnittelutyötä kehittämisohjelmia laatimalla.

Lisätiedot

Järjestökyselyn tulokset

Järjestökyselyn tulokset Järjestökyselyn tulokset Keräsimme sähköisellä kyselyllä tietoja alueemme yhdistysten nykytilasta, olemassa olevista yhteistyömuodoista, tarpeista ja muista yhdistyksille tärkeistä asioista. Kysely tavoitti

Lisätiedot

Tulevaisuusfoormi: Hyvinvointi-työpaja

Tulevaisuusfoormi: Hyvinvointi-työpaja Tulevaisuusfoormi: Hyvinvointi-työpaja Ville Nieminen, projektipäällikkö, Kuntaliitto @ViVaNieminen Ohjelma Avaussanat Ville Nieminen, projektipäällikkö Kuntaliitto Hyvinvoinnin seuraava erä Paula Laine,

Lisätiedot