Elian kirkko 120 vuotta Juha Riikonen Esitystä saa käyttää opetukseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elian kirkko 120 vuotta Juha Riikonen Esitystä saa käyttää opetukseen"

Transkriptio

1 Elia vaunuissa Veikko Malvela 2012 Elian kirkko 120 vuotta Juha Riikonen Esitystä saa käyttää opetukseen

2 Ensimmäiset Elian seurakuntalaiset Ilomantsi liittyi muun Karjalan ohella keskiajalla Novgorodin ja idän kirkon kulttuuripiiriin. Moskovasta lähetetty veronkerääjä Dimitri Kitajev saapui Ilomantsiin v Ilomantsi siirtyi historialliseen aikaan. Verokirjaan kirjattiin, että Pappilanvaaralla oli pieni Elian eli Iljan kirkko. Pappi Ivan viljeli peltoa, joka oli tiettävästi pitäjän ensimmäinen. Kylässä oli 19 taloa. Pyhältä profeetta Elialta rukoiltiin suotuisia ilmoja, hyvää satoa ja riistaonnea. Ilomantsista muodostettiin pogosta eli veronkantopiiri, joka käsitti lähes koko Pohjois-Karjalan. Muita suuria lähikyliä olivat Mekrijärvi, Melaselkä ja Tokrajärvi.

3 Kirkollinen kehitys katkeaa sotiin 1500-luku oli kirkollisen kasvun aikaa. Myös Ilomantsiin perustettiin pieni luostari (Joensuun Kuhasalo). Munkki Ilja teki lähetysmatkan Ilomantsiin Ilomantsin kohtalona oli sen maantieteellinen sijainti. Heimosodat johtivat suursotaan Ruotsalaiset joukot tuhosivat Elian kirkon 1500-luvun lopussa. Sota päättyi Täyssinän rauhaan, jossa Karjala jäi vielä Moskovalle. Alkoi jälleenrakentaminen. Käkisalmi sai oman ort. piispan muutamaksi vuodeksi. Uusi sota alkoi Karjalaa tuhottiin taas.

4 Stolbovan rauhassa 1617 Käkisalmen lääni siirtyi Ruotsi-Suomelle

5 Ortodoksit vieraan vallan alla Karjalaa kohdeltiin voittomaana. Verotus kiristyi. Ortodoksikarjalaisille luterilainen esivalta edusti vierasta kulttuuria. Luterilainen puhdasoppisuus sieti ortodokseja huonosti. Lutherin katekismus julkaistiin ortodokseja varten Elian kirkko 1650 Erik Utterin mukaan.

6 Ortodoksien joukkopako 1600-luvulla Ortodoksit alkoivat siirtyä rajan yli Venäjälle luvun lopulta lähtien. Jotkut jäivät Aunuksen Karjalaan, osa muutti aina Tverin lääniin saakka. Moskovan tsaari otti mielellään uusia veronmaksajia alueelleen. Lähtijöissä oli myös luterilaisia. Professori Veijo Saloheimo: jokin ajoi lähtemään ja jokin veti puoleensa. Joukkopaon laukaisi usean tekijän yhteisvaikutus. Pelkästään uskonnollinen vaino ei selitä lähdön syytä. Ruptuurisota kiihdytti muuttoa 1650-luvulla.

7 Väestömuutoksia Vielä vuonna 1631 Ilomantsi oli täysin ortodoksinen pitäjä. Vuonna 1691 ortodokseja oli n. 37 %. Pohjois-Karjalassa ortodokseja oli alle 8 % (1691). Ilomantsilaisten suosituin muuttokohde oli Bezetskin ylänkö Tverissä, jonne muutti 40 perhettä. Poismuuttoon liittyviä asiakirjoja on säilynyt paljon, ja ilomantsilaistenkin muuttoja voidaan jäljittää. Käkisalmen läänistä muutti n henkeä eli yli 2/3 väestöstä. Tilalle muutti savolaisia. Ruotsi toteutti huonoa väestöpolitiikkaa. Vain harvat palasivat takaisin.

8 Ilomantsia hävitettiin suuressa Pohjan sodassa 1700-luvun alussa. Ilomantsin ortod. seurakunta menetti itsenäisyytensä. Uudenkaupungin rauhassa 1721 koko ns. Vanha Suomi liitettiin Venäjään, mutta Pohjois- Karjala jäi Ruotsi- Suomelle. Iso viha

9 Kirkkojen rinnakkaiseloa Kirkkoherra Norrgren halusi luterilaisen kirkon ortodoksisen kirkon viereen. Uusi luterilainen kirkko valmistui Uusi Elian kirkko rakennettiin 1766 ja Ilomantsi sai taas oman papin. Kirkot sijaitsivat n. 9 metrin päässä toisistaan. Kirkkojen rinnakkaiselo päättyi , kun salama sytytti luterilaisen kirkon kellotapulin ja tuli levisi kaikkiin vaaran rakennuksiin. Nykyinen luterilainen kirkko valmistui Ortodoksinen väliaikainen kirkko rakennettiin nykyisen sankarihautausmaan kohdalle.

10 Vanhasta kartasta tehty piirros. (Saloheimo: Pohjois-Karjalan historia 3. Joensuu 1993.)

11 Pyhän Elian kirkko

12 Odotus 1798 rakennettu kirkko oli tarkoitettu väliaikaiseksi. Se oli lämmittämätön, perustukset olivat huonot ja pian jo seinät pullistelivat. Kirkon esineistöä saatiin lahjoituksena Venäjältä. Seurakuntalaiset halusivat kunnollisen kirkon. Uutta 1000 hengen kirkkoa ryhdyttiin suunnittelemaan 1820-luvulla. Rahapula keskeytti suunnitelman. Asiaan palattiin 1842, jolloin uutta kirkkoa varten hankittiin piirustuksetkin.

13 Ilomantsin ortod. seurakunnan arkisto, Joensuun maakunta-arkisto.

14

15

16 Sadan vuoden odotus Kirkkohanke kaatui rahapulaan. Täytyi tyytyä korjaamaan vanhaa kirkkoa 1845 ja Kuopion läänin kuvernööri von Essen kävi Ilomantsissa arvioimassa kirkon tarvetta Valtio ei voinut rahoittaa kirkkoa. Takana oli pahat katovuodet , joten seurakunnan taloustilanne oli entistäkin huonompi vanhaan kirkkoon saatiin Suistamon kirkon vanha ikonostaasi. Päätettiin perustaa rakennusrahasto. 10 vuoden kuluttua hiippakunnan konsistori tiedusteli, paljonko rahaa oli tullut. Rahaa ei ollut tullut yhtään.

17 Innostus Kirkkoherraksi tuli Mikael Skorodumoff Aloitti kierto- ja kristinoppikoulut ostettiin Niemelän tila kirkkoa varten kauppias Makaroffilta. Rahan kerääminen aloitettiin lopulta Uuden kirkon piirustukset laati arkkitehti Dimitrij Sadovnikov Mikael Skorodumoff. (Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan kokoelma).

18 Seurakunnan yhteinen urakka Jokaisen täysi-ikäisen seurakuntalaisen oli osallistuttava rakennushankkeeseen 25 pennillä. Maksuksi hyväksyttiin myös ruis, suola, voi ja päivätyöt. Keisarillinen senaatti salli paksuimpien puiden ottamisen kruunun metsistä ja antoi valvovan rakennusmestarin. Seurakunnan oli otettava markan laina. Pyhä synodi antoi 8110 markkaa ja Valamon luostari 500 markkaa. Seurakuntalaiset toimittivat luonnolliset rakennustarpeet kuten kivet, hiekan, saven, päreet, alle 9 tuumaiset hirret, sekä päivätöistä mullan vedon, maan kaivuun ja hevoistyöt.

19 Rakentaminen Maalaustyöt. Maalataan rauta katto ja kupoolit viheriäisellä värillä pohjavärin päälle. Ulkoseinät maalataan kahdesti pohjavärin päälle vaalea keltaisella värillä, sitte kun on spaklattu ja oksanreijät voidettu kiteillä. Maalataan sisään käynnin ovi ja sisuovet vaalealla keltavärillä. Maalataan lattiat alttarissa keltavärillä kahdesti. Tehdään ja asetetaan paikalleen ikonostas, maalataan öljyvärillä valkean marmorin näköiseksi kullatuksen ja pyhiin kuvijen kanssa, timmermann, urakassa 3000 ruplaa Kaikkiansa koko kustannusarvion jälkeen työstä ja tekoaineista, ruplaa ja 90 kopeekkaa. (Esimerkki rakennussuunnitelmasta 1888).

20 Täyttymys Perustus tehtiin kesällä Peruskiven syvennykseen pantiin Suomen rahoja ja vaskilevy. Rakennustoimikunta ja arkkitehti Ferdinand Öhman valvoivat hankkeen etenemistä. Monta kohtaa purettiin ja rakennettiin uudelleen. Viisitorninen kupolikirkko valmistui ja vihittiin heinäkuussa Kirkon arkkitehtoninen muotokieli on peräisin luvulta. Uusklassismia myötäilevä rakennus on aikakauteensa peilattuna hieman myöhäinen. Kirkko maalattiin ulkoapäin 1910 ja sisältä Keskuslämmitys 1962 ja vesijohto 1978.

21 Elian kirkon vaiheita Pallot ja ristit oli tarkoitus sivellä kullalla 1910, mutta hanke siirtyi vuosikymmeniä eteenpäin. Sähkövalot kustansi Makaroffien perilliset Sisällissodan aikaan 1918 seurakuntakokous päätti, että Elian kirkon pääsiäisyöpalvelus pidettiin valoisaan aikaan rahvaan liikehtimisen estämiseksi. Vanha kirkko purettiin Elian kirkon esineistö evakuoitiin sotien aikana, todennäköisesti jopa kolme kertaa. Rakennus säästyi pommituksilta. Vuonna 1955 kirkossa oli palonalku, joka onneksi huomattiin nopeasti.

22 Elian kirkko 1920-luvulla

23 Uskonnonvapauslaki 1905 ja lainan kuoletus Kollektiivisesta lainan kuolettamisesta ei vapautunut kirkkoa vaihtamalla. Uskonluopiot eivät voi uskonvapautta nauttia toisten kanssaihmisten kustannuksella, oli pappi Aleksanteri Jakubovin selväsanainen lausunto. Asialle saatiin myös läänin kuvernöörin puolto. Takaisinmaksuun velvoitettiin kaikki, kuten rengit, piiat, vierulaiset ja kreikkalaisen naisen kanssa avioituneet luterilaiset miehet. Seurakunnasta erosi 30 henkeä 1906, kun laki tuli voimaan, mutta sen jälkeen vain muutamia vuodessa.

24 Elian kirkko (Elvi Päivisen kokoelma.)

25 Praasniekat ja Elian kirkko Praasniekkaperinteen elvyttäminen on tuonut Elian kirkon suuren yleisön tietoisuuteen. Ensimmäiset Iljan praasniekat pidettiin pitkän tauon jälkeen Kirkkoherra Kauko Salmisen jälkeen työtä jatkoi Hannu Loima. Huippuvuodet olivat 1970-luvulla. Arkkipiispa Paavali viihtyi Elian kirkon ja praasniekkojen karjalaisessa ilmapiirissä. Kirkko maalattiin 1980 ja sisäkorjaus tehtiin Pyhän Elian kirkko on Suomen ortodoksisista puukirkoista kooltaan suurin.

26 Elian kirkko 1979 ennen maalaamista. (Ilomantsin ortod. seurakunnan kokoelma.)

27 Ilmakuva vuodelta 1965 (Maire Purmosen kokoelma.)

28 Kirkkoherra Simeon Okulov ja kristioppikoulupojat (Otto Purmosen kokoelma.)

29 Poikien kristinoppikoulu Edessä kirkkoherra Nikolai Hodju ja kanttori Armas Hotari. (Pentti Purmosen kokoelma).

30 Kristinoppikoululaiset tulossa Elian kirkkoon Joukkoa johtaa kirkkoherra Kauko Salminen. (Irene Tuomisen kokoelma.)

31 Iljan praasniekkojen vedenpyhitys 2011.

32

Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7

Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7 aamun koitto Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7 Kristus nousi kuolleista totisesti nousi! Aamun koitto Ortodoksinen aikakauslehti nyt Huhtikuu 2012 4-5 Kohtuullisesti Jyväskylässä. Seurakunnan

Lisätiedot

Joensuun ortodoksisen kirkon historiaa Henkilöitä kirkon rakentamisessa Heikki Tarma 2012

Joensuun ortodoksisen kirkon historiaa Henkilöitä kirkon rakentamisessa Heikki Tarma 2012 1 Joensuun ortodoksisen kirkon historiaa Henkilöitä kirkon rakentamisessa Heikki Tarma 2012 Arvoisat isät ja kunnioitettavat kuulijat. Juuri päättyneessä liturgiassa rukoilimme kirkonrakentajien ja kirkon

Lisätiedot

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA 168 KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA Kunnan perustaminen ja kunnankokousten aika Vuonna 1865 annetulla asetuksella perustettiin maahamme maalaiskunnat. Niiden toimipiiriin määrättiin huoltotoimi ja terveydenhoito,

Lisätiedot

Repolainen 48. Jäsentiedote 3/2008. Kristus syntyy, kiittäkää!

Repolainen 48. Jäsentiedote 3/2008. Kristus syntyy, kiittäkää! Repolainen 48 Jäsentiedote 3/2008 Kristus syntyy, kiittäkää! Repolainen -jäsenlehti on myös internetissä osoitteessa repola-seura.org. -ilmestyy 3-4 kertaa vuodessa - nro 49 maaliskuun loppu 2009 (viikko

Lisätiedot

Inkeriläisten viesti 5 6/2013

Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Suomen Inkeri-liitto ry Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Inkeriläisten kesäjuhlat Ikiaikaisia luostareita matkakertomus Inkeriläiset Kuka kukin on Viron inkeriläisten kesäjuhlat Haapsalussa kokouskutsu ja

Lisätiedot

TURUN KOULUT AIKANSA ILMIÖNÄ

TURUN KOULUT AIKANSA ILMIÖNÄ Kimmo Ikonen TURUN KOULUT AIKANSA ILMIÖNÄ 140 vuotta yleissivistävää opetusta 1872 2012 TURUN KOULUT AIKANSA ILMIÖNÄ HISTORIATOIMIKUNTA Timo Jalonen (puheenjohtaja) Pirjo Skyttä (sihteeri) Tapio Alapaattikoski

Lisätiedot

RSKL MERKITTÄVÄ MERKKIVUOSI

RSKL MERKITTÄVÄ MERKKIVUOSI RSKL MERKITTÄVÄ MERKKIVUOSI 1809 Esko Melakari 2009 Sisältö: Aluksi 5 Heimot ja valtasuvut 7 Suomi valtakunnaton kirkkokuntien raja-alue 8 Ruotsin valtakunnan isä suomen kielen vahvistajana 9 Suomi perinteinen

Lisätiedot

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila VEHKAJÄRVI Eilen, tänään, huomenna Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma kuva: Kyösti Anttila sivu 1 Sisällysluettelo Esipuhe... 2 Kylän esittely Vehkajärvi - kylä vedenjakajalla... 3 Vehkajärven

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2007

KOTISEUTUJULKAISU 2007 6 KOTISEUTUJULKAISU 2007 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2007 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Mynämäen Kirja- ja Paperikauppa Oy:n 100 v. historiikki, Antti Laiho...3 Puhelin 100 vuotta

Lisätiedot

HAVUHUUPON SUKUKIRJA

HAVUHUUPON SUKUKIRJA HAVUHUUPON SUKUKIRJA eli sukuselvitys joutsalaisesta Mäkinen -Wasenius suvusta Seppo Tamminen 1 Tämä sukukirja on riisuttu e-versio Havuhuupon painetusta sukukirjasta, josta on poistettu kaikki kaaviot

Lisätiedot

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla ~ ~ 22 ~ ~ Sisällysluettelo 1 Mäntsälä Seuran esipuhe...4 Miten ja miksi?...5 Symbolien selitykset...5 Kirkonkylän polut: Kulttuurin kehto...6 Keskellä keskustaa...10

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN KESKIAIKAISET PAPPILAT Hollolan, Padasjoen ja Sysmän pappilatonttien arkeologinen inventointi elokuussa 2013

PÄIJÄT-HÄMEEN KESKIAIKAISET PAPPILAT Hollolan, Padasjoen ja Sysmän pappilatonttien arkeologinen inventointi elokuussa 2013 PÄIJÄT-HÄMEEN KESKIAIKAISET PAPPILAT Hollolan, Padasjoen ja Sysmän pappilatonttien arkeologinen inventointi elokuussa 2013 Hanna-Maria Pellinen Turun yliopisto Arkeologia Tiivistelmä Teemainventointi:

Lisätiedot

Suomen historiaa pääpiirteissään kivikaudesta Kekkosen aikaan

Suomen historiaa pääpiirteissään kivikaudesta Kekkosen aikaan Tämä moniste on tarkoitettu vain pieneksi rungoksi sukeltauduttaessa Suomen historiaan. Keskustelun edetessä voit tehdä merkintöjä sivujen reunoihin ja jopa kääntöpuolelle, jos vain intoa riittää. Voit

Lisätiedot

KANSAKOULULAITOKSEN PERUSTAMINEN 1800- LUVUN PUOLIVÄLISTÄ 1900-LUVUN LOPPUUN

KANSAKOULULAITOKSEN PERUSTAMINEN 1800- LUVUN PUOLIVÄLISTÄ 1900-LUVUN LOPPUUN KANSAKOULULAITOKSEN PERUSTAMINEN 1800- LUVUN PUOLIVÄLISTÄ 1900-LUVUN LOPPUUN Kuntakokouksen suhtautuminen kansakoulukysymykseen tasa-arvon ja alueellisuuden kannalta Tero Parkkonen Suomen historian pro

Lisätiedot

ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN

ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN keskittämisetuihin Keimo Sillanpää Tommi Ålander Elopellolta eukonkantoon, Kaskisavuilta Sonkajärven Osuuspankki 1908-2008 ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN Sonkajärven Osuuspankki

Lisätiedot

PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA

PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA Akseli Salokannel Lokakuun 1. päivänä 1955 täytti Vanajan vanhin, kirkonkulman kansakoulu 90 vuotta. Se on siis maamme vanhimpia kansakouluja. Täällä Etelä-Hämeessä

Lisätiedot

Sisältö. Maiseman synty. Puurakentamisen historiaa ja nykypäivää Haapaniemen kadettikoulu Tuhansien vuosien tulva

Sisältö. Maiseman synty. Puurakentamisen historiaa ja nykypäivää Haapaniemen kadettikoulu Tuhansien vuosien tulva Aika matka Aika matka on parin kilometrin pituinen ympäristöpolku, joka kertoo sinulle 12 tarinaa Ran- tasalmen geologisesta ja kulttuurihistoriasta 1800 miljoonan vuoden takaisista ajoista nykypäiviin.

Lisätiedot

H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB. SELOSTE N:o 4 2011-2012 ISSN 0781-4151. Ratas pyörähti - vitjat vaihtoivat kantajaa.

H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB. SELOSTE N:o 4 2011-2012 ISSN 0781-4151. Ratas pyörähti - vitjat vaihtoivat kantajaa. H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB SELOSTE N:o 4 2011-2012 ISSN 0781-4151 Ratas pyörähti - vitjat vaihtoivat kantajaa. Seloste 2011-2012 N:o 4 heinäkuu 2012 HALSTARI Sisältö Sivu 3 Presidentin

Lisätiedot

Sinebrychoffit. osa suomalaista teollisuus- ja kulttuurihistoriaa

Sinebrychoffit. osa suomalaista teollisuus- ja kulttuurihistoriaa Sinebrychoffit osa suomalaista teollisuus- ja kulttuurihistoriaa Vahvoja persoonia Nerokasta liiketoimintaa Yhteiskunnallista valveutuneisuutta Sydämen sivistystä Esipuhe Sinebrychoff on Pohjoismaiden

Lisätiedot

RAJASEUTUTYÖN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1924 4/2013 RAJASEUTU 89 VUOTTA

RAJASEUTUTYÖN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1924 4/2013 RAJASEUTU 89 VUOTTA RAJASEUTUTYÖN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1924 4/2013 RAJASEUTU 89 VUOTTA Rajaseutujuhlia 1 Parikkalan kunta Hyvää Joulua ja menestyksekästä Tervolan kunta www.visittervola.fi SIVUNVALMISTUS- JA PAINOPALVELUA

Lisätiedot

ALASTALO ENNEN JA NYT

ALASTALO ENNEN JA NYT ALASTALO ENNEN JA NYT Taivalkunnan kulttuurihistoriallisesti arvokasta avointa peltomaisemaa. Taivalkunnassa sijaitsevan Alastalon tilan historia on monivaiheinen ennen sen päätymistä nykyiseksi golfkentäksi.

Lisätiedot

Syyskuu 2008 Nro 4 (157) Uusi kirkkovuosi

Syyskuu 2008 Nro 4 (157) Uusi kirkkovuosi 1 Oulun ortodoksisen hiippakunnan seurakuntien tiedotuslehti Syyskuu 2008 Nro 4 (157) Uusi kirkkovuosi Tässä numerossa: Keväjärven kotakappeli Inarissa vihittiin 29.8.2008 pyhien Boriksen ja Glebin muistoksi.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU

KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU R A K E N N U S H I S T O R I A L L I N E N S E L V I T Y S Leena Lindell Nina Äijälä Leena Lindell Nina Äijälä KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU 2010 KESKI-SUOMEN MUSEO Kilpisenkatu 1C

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset

Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset Suomen historian pro gradu -tutkielma Maaliskuu 2008 Historian oppiaineryhmä Joensuun yliopisto Timo Pulkkinen Sisällys 1. Johdanto

Lisätiedot

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PALOKUNNAN JOHDON TERVEHDYS On kulunut 15 vuotta siitä, kun edellisen kerran juhlistimme syntymäpäiviämme. Aikaa on kulunut, ja toiminta

Lisätiedot

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA

TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008 M E R J A K I H L A R I M O N O N E N TEKNIIKKAA JA TARINOITA RUNEBERGINKADULLA Töölön puhelinkeskusrakennus 1915 2008

Lisätiedot

Juho Lallukan elämäntarina

Juho Lallukan elämäntarina Lähde: Juho Lallukka -karjalainen elämäntarina ja Lallukan suku -kirjat 1(10) Sukujuuret Räisälässä Juho Lallukan elämäntarina Räisälän Humalaisten kylässä asui 1600-luvun jälkipuoliskolla Kymäläisiä,

Lisätiedot

TARVAS KOTISEUTULEHTI. N:o 1 2012 KOTISEUTUYHDISTYS TARVAISET. Kotiseutuyhdistys Tarvaiset

TARVAS KOTISEUTULEHTI. N:o 1 2012 KOTISEUTUYHDISTYS TARVAISET. Kotiseutuyhdistys Tarvaiset TARVAS KOTISEUTULEHTI Toimittanut Kalervo Mäkinen N:o 1 2012 Julkaisijat Tarvasjoen kunta ja seurakunta KOTISEUTUYHDISTYS TARVAISET Näkymät luontopolulta Knaapinkoskelta ja museolta. Kuvat Juha Vuorela.

Lisätiedot

FIN. Läänemaa - turvallinen pesäpaikka

FIN. Läänemaa - turvallinen pesäpaikka FIN Läänemaa - turvallinen pesäpaikka SISÄLLYSLUETTELO HAAPSALU Haapsalun kartta... 3 Kävelykierros Haapsalussa... 4 Haapsalu, keskiaikainen kaupunki... 6-7 Haapsalu kylpyläkaupunkina. 8-9 Kulttuurikaupunki

Lisätiedot