Suomenlinna. tärkeimmät nähtävyydet. merilinnoitus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomenlinna. tärkeimmät nähtävyydet. merilinnoitus"

Transkriptio

1 merilinnoitus Suomenlinna tärkeimmät nähtävyydet Suomenlinnan kirkko Kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi Suomalaisen ajan alussa 1920-luvulla kirkko muutet tiin luterilaiseksi kirkoksi. Kirkon tornissa toimii yhä lento- ja laiva liikennettä palveleva majakka. Suuri Linnanpiha Kuivatelakka Kustaanmiekka Linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin suunnittelema Suuri Linnanpiha valmistui 1760-luvulla linnoituksen pääaukioksi. Se vaurioitui pahoin Krimin sodan pommituksessa vuonna Aukiolla sijaitsee Ehrensvärdin hautamonumentti. Suomenlinnan telakka on yksi maailman vanhimpia edelleen käytössä olevia allastelakoita. Laivaarkkitehti F. H. af Chapmanin johdolla siellä rakennettiin 1760-luvulla saaristolaivaston aluksia. Nykyään telakalla kunnostetaan perinnelaivoja. Kustaanmiekalla voi nähdä sekä alkuperäisen bastionilinnoituksen että venäläisten 1800-luvun loppu puolella rakentaman meripuolustuslinjan hiekkavalleineen ja tykkeineen. sisältää kartan Kuninkaanportti Monumentaalinen Kuninkaanportti on Suomenlinnan tunnus merkki. Se rakennettiin linnoituksen seremonia portiksi vuosina Portti on rakennettu paikalle, jossa linnoituksen perustajaa Ruotsin kuningas Adolf Fredrikiä kuljettanut alus ankkuroitiin hänen käydessään tutustumassa rakennustöihin vuonna 1752.

2 kartta Ympärivuotinen kohde Auki vain kesäisin LIIKENNE Lautta (HSL) Vesibussi, Suomenlinnakeskuksen laituri Vesibussi, Kuninkaanportin laituri MUSEOT Lelumuseo Sotamuseon Maneesi Suomenlinna-museo Tullimuseo Ehrensvärd-museo Sukellusvene Vesikko RAVINTOLAT JA KAHVILAT Ravintola Suomenlinnan Panimo Kerhoravintola Klubi 20 Café Vanille Café Jääkellari Lelumuseon Café Samovarbar Suomenlinnakeskuksen kahvila Café Bar Valimo Ravintola Café Chapman Kahvila Piper Ravintola Walhalla (Walhalla Gourmet, Pizzeria Nikolai, Aurinkoterassi & Bar) OSTOKSIA Elintarvikemyymälä Jääkellarin taidemyymälä Lelumuseon puoti Suomenlinnakeskuksen kauppa Tykistölahden kioski Museokauppa Viaporin taidekäsityöläisten kauppa b34 TAIDETTA Galleria Rantakasarmi Galleria Augusta Keramiikkatyöhuone Pot Viapori Lasistudio Hytti Japanilainen teehuone Tokuyûan SÄRKKÄ LÅNGÖREN MUUT PALVELUT Matkailuneuvonta Hostel Suomenlinna Suomenlinnan kirjasto Kuntomaneesi Suomenlinnakeskus Vierassatama Kesäteatteri Uimaranta Eväsruokailutila NÄHTÄVYYKSIÄ LÄNSI-MUSTASAARI VÄSTER SVARTÖ Sotavankileirin 1918 muistopaikka Suomenlinnan kirkko Kuivatelakan näköalatasanne Linnanpiha, Ehrensvärdin hauta Kustaanmiekan vallit ja tykit Kuninkaanportti KOKOUS- JA JUHLATILAT Pirunkirkon juhlasali Pajasali Tynnyrintekijän huone Upseerikerho Paarlastihuone Tenalji von Fersen, juhlasali Myllysali Piirtämö Kurtiini Hamilton-Polhem Ruutikellari PIKKU MUSTASAARI LILLA ÖSTER SVARTÖ SUSISAARI VARGÖN Pääreitti Tunneli Tykkejä Palo- ja pelastusasema Väestönsuoja W N S (5,3) (3,6) Vierassatama Varvilahti Kauppatorille Päälaituri PIPERIN PUISTO KUSTAANMIEKKA GUSTAVSSVÄRD m 200 m 300 m 400 m 500 m E Suomenlinnakeskuksen laituri vesibussi Tykistölahti Kauppatorille (vain kesällä) ISO MUSTASAARI STORA ÖSTER SVARTÖ Kauppatorille (vain kesällä) Kuninkaanportin laituri Huoltolautta vesibussi Katajanokalle

3 Tervetuloa Suomen linnaan Helsingin edustan saarille vuonna 1748 perustettu Suomenlinnan merilinnoitus on kulttuuriaarre. Sen raken taminen alkoi 1700-luvulla, jolloin Suomi kuului Ruotsiin. Venäjän vallan ajasta 1800-luvulla kertovat yhä länteen suunnatut tykit Kustaanmiekan valleilla. Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon säilytettäväksi jälkipolville esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Suomenlinna on muodoltaan epäsäännöllinen bastionilinnoitus, joka on rakennettu korkeussuhteiltaan vaihtelevaan maastoon ja erillisille saarille. Oman erityispiirteensä linnoitukselle on antanut sen historiallinen merkitys kolmen valtion Ruotsin, Venäjän ja Suomen puolustuksessa. Merilinnoitus elää nykypäivää Suomenlinna on paitsi yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, myös elävä kaupunginosa, jossa asuu 800 helsinkiläistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomen linnan hoitokunta vastaa linnoituksen restauroinnista sekä sen ylläpidosta, kehittämisestä ja esittelystä kävijöille. Linnoituslaitteisiin ja vanhoihin varuskuntarakennuksiin on kunnostettu asuntoja, työ tiloja, kokous- ja juhlatiloja, ravintoloita ja museoita. Monet eurooppalaiset kulttuurivirtaukset rantautuivat aikoinaan Suomeen linnoituksen kautta. Nykyään Suomen linnassa järjestetään vuosittain useita korkeatasoisia kulttuuritapahtumia. Käsityöläisperinnettä ylläpitävät linnoituksessa työskentelevät lukuisat taidekäsityöläiset ja puisten purjelaivojen korjaajat.

4 Historia Matkailuneuvonta 1748 Suomi kuuluu Ruotsin valtakuntaan. Merilinnoituksen rakennustyöt aloitetaan Augustin Ehrensvärdin johdolla Ruotsin kuningas Fredrik I antaa linnoitukselle nimen Sveaborg linnoitus toimii tukikohtana Ruotsin merisodassa Venäjää vastaan Suomen sota. Linnoitus antautuu Venäjän armeijalle. Linnoituksesta tulee Venäjän laivasto tukikohta 110 vuodeksi Suomesta tulee autonominen osa Venäjän keisarikuntaa Krimin sota. Englantilais-ranskalainen laivasto pommittaa linnoitusta, joka vaurioituu pahoin Suomen sisällissota. Linnoitukseen perustetaan sotavankileiri. Linnoitus liitetään Suomen valtion alueeseen ja se saa nimen Suomen linna Toinen maailmansota alkaa. Linnoituksessa toimii rannikkotykistö sekä ilmatorjunta- ja sukellusvenetukikohta Suomalainen varuskunta muuttaa linnoitussaarilta. Suomenlinna siirtyy opetus- ja kulttuuriministeriön hallintaan linnoitus liitetään Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkiteh tuurin muistomerkkinä. Avoinna päivittäin ja päivittäin Matkailuneuvonta lauttalaiturin tuntumassa palvelee kävijöitä ympäri vuoden. Matkailuneuvojat kertovat mielellään Suomen linnan palveluista ja tapahtumista, ja johdantonäyttely antaa hyvät taustatiedot linnoitusvierailulle. Liikkuminen Suomenlinnassa Sininen reitti Linnoituksessa liikutaan kävellen. Pääreitti linnoituksen halki kulkee pohjoisesta etelään tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Reitti on viitoitettu sinisin kyltein ja merkitty karttoihin sinisellä viivalla. Pääreittiä myötäilee hieman helppokulkuisempi reitti, jota suositellaan liikuntaesteisille sekä pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa liikkuville. Reitti ei ole esteetön, mutta sen avulla voi välttää osan Sinisen reitin jyrkistä mäistä ja epätasaisista kulkuväylistä. Pyörätuolireitin kartta on saatavilla matkailuneuvontapisteestä tai Liiku varovasti Linnoitusrakenteet, muurit ja vallit ovat kilometrien mittaisia aitaamattomia rakenteita. Vierailija liikkuu linnoituksessa omalla vastuullaan, ja liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Lapsia ei tule päästää kulkemaan itsekseen tai kiipeilemään muureille. Putoamisvaara voi piillä yllättävissäkin paikoissa. Kesällä kasvusto ja talvella lumi voi peittää äkkijyrkänteen reunan. Rannoilla liikuttaessa kannattaa seurata meriliikennettä, sillä alukset aiheuttavat voimakkaita virtauksia. Talvella tulee liikkua varovasti liukkauden vuoksi.

5 Opastetut kävelykierrokset Linnoituskierros kertoo Suomenlinnan värik käistä vaiheista. Kierroksella kuljetaan historiallisilla paikoilla Susisaaren ja Kustaan miekan alueella. Opastetut kierrokset järjestää Ehrensvärd-seura ry ( Kierrokset alkavat Suomenlinna keskuksesta, ja matka menneeseen kestää noin tunnin. Lähtöajat voi tarkistaa Suomenlinnan matkailuneuvonnasta tai Opastaminen Suomenlinnassa on luvan varaista. Auktorisoituja oppaita ovat vain Ehren svärd-seuran oppaat. Kesällä Opastettuja kävelykierroksia järjestetään kesä-elokuussa päivittäin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Museot Suomenlinnassa voi perehtyä kuuden museon näyttelyihin. Museot sijaitsevat eri puolilla linnoitusta ja liput ostetaan kustakin museosta erikseen. Kesä kaudella on mahdollista ostaa myös kaikkien museoiden yhteis lippu, joka on voimassa koko kesän ( ). Ympärivuotinen kohde Auki vain kesäisin Muina vuodenaikoina Opastettuja kävelykierroksia järjestetään syyskuusta toukokuuhun viikonloppuisin englanniksi ja venäjäksi. Tilausopastukset Opastettuja kierroksia on saatavana tilauksesta ympäri vuoden useilla eri kielillä. Lapsille Kesäkaudella Suomenlinnassa järjestetään historiallisiin tosiseikkoihin perustuva lasten seikkailukierros suomeksi ja ruotsiksi. Suomenlinnakeskus Avoinna päivittäin ja päivittäin Opastettujen kävelykierrosten lähtö paikka on Suomenlinnakeskus. Rakennuksessa sijaitsee myös Suomenlinna-museo, museo kauppa ja kahvila. Mobiilireitit Maksuttomien mobiilireittien avulla voi tutustua Suomen linnaan myös silloin, kun osallistuminen opastetulle kävelykierrokselle ei ole mahdollista. Ohjeet erilaisten teemareittien lataamiseen löytyvät osoitteesta tai palveluntarjoajan verkkosivuilta Älypuhelimeen ladattavan palvelun avulla reitit karttoineen on mahdollista ladata etukäteen puhelimen muistiin. Lisätietoja reiteistä saa matkailuneuvonnasta, jossa on myös maksuton langaton internet-yhteys. Suomenlinna-museo Linnoituksen päämuseon perusnäyttely esittelee Suomen linnan rakentamisen vaiheita, historiaa ja elämää linnoituksessa. Museossa esitetään linnoituksen historiasta kertova lyhytelokuva puolen tunnin välein. Esityskieliä on kahdeksan: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä, japani ja espanja. Elokuva kestää 25 minuuttia.

6 Sukellusvene Vesikko Vesikko on Suomessa 1930-luvulla rakennettu sukellusvene, joka osallistui toiseen maailmansotaan. Entisöidyssä Vesikossa voi tutustua sukellusvenemiehistön ahtaaseen työympäristöön ja aikakauden sukellusvenetekniikkaan. Sotamuseon Maneesi Maneesin näyttely kertoo Suomen armeijan ja suomalaisen sotilaan vaiheista sodassa ja rauhassa menneiltä vuosisadoilta nykypäivään. Ehren Svärd-museo Komendanttien virka-asuntona toimineessa talossa sijaitseva museo esittelee linnoituksen ruotsalaisen kauden historiaa. Talon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd. Suomenlinnan Lelumuseo Lelumuseon kokoelmiin kuuluu tuhansia vanhoja leikkikaluja 1800-luvun alkupuolelta 1960-luvulle saakka. Myös museon kahvilan herkut ovat kokeilemisen arvoisia. Tulli museo Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisessa vankilarakennuksessa toimiva museo esittelee tullauksen ja salakuljetuksen historiaa Suomessa.

7 Ravintolat & kahvilat Kahvilat ja ravintolat terasseineen ovat kesällä viihtyisiä pysähdyspaikkoja. Osa on avoinna myös talvisaikaan, jolloin kävijöille maistuu lämmin juoma tai vaikkapa linnoituksen oman panimon olut. Ympärivuotinen kohde Auki vain kesäisin Kahvila Piper Ravintola Suomenlinnan Panimo Tasokas ravintola, olutpanimo ja viihtyisä kesä terassi sijaitsevat Venäjän vallan aikaisen Rantakasarmin holveissa lauttarannassa. Panimon oluet ovat laadukkaita ja tutustumisen arvoisia. Kerhoravintola Klubi 20 Samassa talossa jo vuodesta 1926 toimineen ravintolan ilmapiiri huokuu vanhan sotilaskerhon tunnelmaa. Perinteikäs ravintola on myös linnoituksen asukkaiden suosima kokoontumispaikka. Ravintola Café Chapman Keskeisellä paikalla Tykistölahdella sijaitseva Café Chapman on talvikaudella lounaspaikka ja toimii kesällä lisäksi iltaisin à la carte -ravintolana. Café Vanille Kodikas kahvila sijaitsee saaren pääraitilla, venäläisen kauppiaskorttelin puutalossa. Tarjolla on leivonnaisia, päivän keittoa, erikoiskahveja ja virvokkeita. Kesällä avoinna päivittäin, talvikaudella viikonloppuisin. Café Jääkellari Rakennus valmistui vuonna 1898 ruokakellariksi upseeriperheiden käyttöön. Kahvila tarjoaa leivonnaisten ja erikoiskahvien lisäksi suomenlinnalaista taidetta ja kulttuuriohjelmaa. Suomenlinnakeskuksen kahvila Suomenlinnakeskuksen kahvila palvelee ympäri vuoden keskuksen aukioloaikoina. Café Vanille Ravintola Walhalla Suomenlinnan eteläkärjessä sijaitseva Walhalla valmistui vuonna 1952 Helsingin olympialaisten edustustilaisuuksia varten. Walhalla käsittää kolme ravintolaa: I Walhalla Gourmet on iltaravintola, joka tunnetaan gourmet-herkuistaan ja tasokkaasta viinivalikoimastaan I Pizzeria Nikolai, jossa voi ruokailla aurinkoisella kesäterassilla tai sokkeloisen linnoitusmuurin sisällä I Aurinkoterassi & Bar on Walhallan näköalaterassi, jolta avautuu upea merimaisema. Café Bar Valimo Telakka-alueella toimiva kahvila-ravintola, jonka ruokalistalla on keittoja, pastoja ja salaatteja. Aurinkoiselta terassilta voi seurata vierassataman elämää. Kahvila Piper Historiallisessa puistossa sijaitseva kahvila tarjoaa keittoja, leivonnaisia ja virvokkeita. Kesäkahvilan kallioterassilta avautuu upea merinäköala. Lelumuseon Café Samovarbar Tunnelmallinen kahvila terasseineen on kuulu paikan päällä leivotuista herkuistaan. Viehättävä puutarhaterassi, laaja teevalikoima ja erikois kahveja.

8 MUUT PALVELUT Ostoksia Suomenlinnakeskuksen kauppa Suomenlinnakeskuksen kaupassa myydään matkamuistoja, postikortteja, kirjoja ja lahja tavaroita. Jääkellarin taidemyymälä Paikallisia taidekäsitöitä, grafiikkaa sekä kirjoja. Vaihtuvia taidenäyttelyitä. Viaporin taidekäsityöläisten kauppa B34 Myynnissä linnoituksessa valmistettuja korkealaatuisia taidekäsitöitä. museokauppa Valikoimassa Suomenlinnaaiheisia matkamuistoja, postikortteja, julisteita, kirjoja ja vaatteita. Lelumuseon puoti Museon puoti myy aitoja Steiff- ja Hermann-nalleja, Käthe Kruse -nukkeja sekä lahjatavaroita. Taidetta Galleria Rantakasarmi Helsingin Taitelijaseuran galleriassa on vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä. Galleria Augusta HIAP ry:n ylläpitämä vaihtuvien taidenäyttelyiden ja kulttuuritapahtumien tila. Keramiikkatyöhuone Pot Viapori Myynnissä keraamikkojen Suomenlinnassa valmistamia tuotteita. Lasistudio Hytti Suomenlinnalaisten lasitaiteilijoiden työhuone. Japanilainen teehuone Tokuyûan Bastioni Hyveessä toimivassa teehuone Tokuyûanissa harjoitetaan teetaidetta ja järjestetään sopimuksesta japanilaisia teetilaisuuksia. Elintarvike myymälä Suomenlinnassa on ympäri vuoden palveleva elintarvikemyymälä, joka on avoinna päivittäin. Hostel Suomenlinna Vanhassa koulurakennuksessa toimiva Hostel Suomenlinna on avoinna ympäri vuoden. Vuodepaikkoja on 40, ja majoittua voi 2 3 tai 6 10 hengen huoneissa. Suomenlinnan kirkko Suosittu vihkikirkko, jossa järjestetään vuosittain myös useita tapahtumia ja konsertteja. Suomenlinnan kirjasto Kirjastopalvelujen lisäksi Suomenlinnan kirjastossa pidetään näyttelyitä ja järjestetään tapahtumia. Ympärivuotinen kohde Auki vain kesäisin Julkaisija: Suomenlinnan hoitokunta Valokuvat: Dorit Salutskij, Anna Huovinen ja Esko Jämsä Kuntomaneesi Monikäyttöinen liikuntasali saunoineen soveltuu virkistyspäivien, liikunnallisten teemapäivien ja kurssien järjestämiseen. Vierassatama Omalla veneellä saapuvia palvelee Café Bar Valimon yhteydessä 40-paikkainen vierassatama, jossa on veneilijöille sauna- ja pesutilat. Eväsruokailutila Kesällä kaikille avoin 60-paikkainen eväsruokailu tila omien eväiden syömiseen sijaitsee Kustaanmiekalla. Lue lisää palveluista ja aukioloajoista: PEFC Certified Tähän tuotteeseen käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista Esitteen julkaisija ei vastaa mahdollisista muutoksista. PEFC/ Painopaikka: Erweko Oy, Helsinki 2013

9 Liikenne Suomenlinnaan kuljetaan vesiteitse. Merimatka kestää minuuttia. Lautta kulkee linnoitukseen ympäri vuoden, vesibussi vain touko-syyskuussa. Lautta Lautta lähtee Kauppatorin itälaidalta, Presidentin linnan kohdalta. Suomenlinnassa lautta lähtee Ison Mustasaaren päälaiturista. Lautta on osa kaupunkiliikennettä ja siellä kelpaavat kaikki HSL:n liput. Lauttalippu ostetaan etukäteen lähtölaiturin lippu automaatista. Kesäisin lippuja myydään myös Kauppatorin myynti pisteessä. JT-Linen vesibussi Vesibussit liikennöivät Kauppatorin risteilylaiturista. Suomenlinnassa vesibussi lähtee Suomen linnakeskuksen laiturista ja pysähtyy myös Kuninkaanportilla. Vesibussiliput ostetaan joko Kauppatorin lipunmyyntikioskista tai vesibussista. HSL:n liput eivät kelpaa. KAUPPATORI KATAJANOKKA MIN Suomenlinnakeskus KAIVO- PUISTO HSL:N LAUTTA VESIBUSSI: vain kesäisin 1 Päälaituri SUOMENLINNA 20 Kuninkaanportti 43

Suomenlinna. merilinnoitus. Tärkeimmät nähtävyydet. SuomenLinnan kirkko. Suuri LinnanpiHa. kuivatelakka. kustaanmiekka.

Suomenlinna. merilinnoitus. Tärkeimmät nähtävyydet. SuomenLinnan kirkko. Suuri LinnanpiHa. kuivatelakka. kustaanmiekka. merilinnoitus SiSäLtää kartan Suomenlinna Tärkeimmät nähtävyydet SuomenLinnan kirkko Kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi 1854. Suomalaisen ajan alussa 1920-luvulla se muutettiin luterilaiseksi

Lisätiedot

Suomenlinna. merilinnoitus. Tärkeimmät nähtävyydet. Suomenlinnan kirkko. Suuri Linnanpiha. Kuivatelakka. Kustaanmiekka.

Suomenlinna. merilinnoitus. Tärkeimmät nähtävyydet. Suomenlinnan kirkko. Suuri Linnanpiha. Kuivatelakka. Kustaanmiekka. sisältää kartan merilinnoitus Suomenlinna Tärkeimmät nähtävyydet Suomenlinnan kirkko Kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi 1854. Suomalaisen ajan alussa 190-luvulla se muutettiin luterilaiseksi

Lisätiedot

Management Plan. Maailmanperintökohteen hoitosuunnitelma. Osallisten sitouttaminen

Management Plan. Maailmanperintökohteen hoitosuunnitelma. Osallisten sitouttaminen Management Plan Maailmanperintökohteen hoitosuunnitelma Osallisten sitouttaminen Mikä on hoitosuunnitelma? Hoitosuunnitelmassa osoitetaan, miten MP-kohteen yleismaailmallista il lli eritysarvoa (OUV) suojellaan

Lisätiedot

LAUANTAI KUVALEVYJÄ Markku Tantun näyttely, Jääkellari POT VIAPORI Keramiikkatyöhuone, missä voit maalata itse ikioman mukin!

LAUANTAI KUVALEVYJÄ Markku Tantun näyttely, Jääkellari POT VIAPORI Keramiikkatyöhuone, missä voit maalata itse ikioman mukin! LAUANTAI 3.5. SUOMENLINNA ART WALK Näyttelyt ja avoimet työhuoneet 0 3 3 4 6 7.30-6.30 VAPAUS, VELJEYS, MAALAUS Maalauksia Matti Sääski ja Janne Kaitala. Bluesartisti Mr.Natural (laulu ja sähkökitara)

Lisätiedot

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo VAPPU JA HELARSTAI 2015. TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 17 17 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 17 17 Cygnaeuksen galleria, p. 040128 6360 suljettu remontin Didrichsenin taidemuseo,

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpalinja Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin kesällä

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

11-18.30 - - - * Meilahti, puh. 09-3108 7031 Helsingin kaupungin taidemuseo,

11-18.30 - - - * Meilahti, puh. 09-3108 7031 Helsingin kaupungin taidemuseo, TAIDEMUSEOT: Amos Andersonin taidemuseo, puh.09684 4460 1017 Ateneumin taidemuseo, puh.091733 6401 1017 1117 Cygnaeuksen galleria, puh.094050 9628 1117 1117 Didrichsenin taidemuseo, puh.094778 330 1117

Lisätiedot

SU p Ateneumin taidemuseo, p Didrichsenin taidemuseo,

SU p Ateneumin taidemuseo, p Didrichsenin taidemuseo, TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 1117 1117 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 1017 1017 Didrichsenin taidemuseo, 1118 1118 p.010 2193 970 EM Espoon modernin taiteen taidemuseo +

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

talvi Talvella Suomenlinnan hiljaisuus on tervetullut vastakohta

talvi Talvella Suomenlinnan hiljaisuus on tervetullut vastakohta Talvella Suomenlinnan hiljaisuus on tervetullut vastakohta kaupungin melulle ja kiireelle. Koska linnoitus on autotonta aluetta, lumi pysyy puhtaana ja valkoisena. Talvinen merimatka on elämys etenkin

Lisätiedot

suljettu remontin vuoksi p.010 2193 970 11-16 - - + WeeGee talo, p. 09-8165 7512 - Gallen-Kallelan museo, p.09-849 11-16 11-17 11-18

suljettu remontin vuoksi p.010 2193 970 11-16 - - + WeeGee talo, p. 09-8165 7512 - Gallen-Kallelan museo, p.09-849 11-16 11-17 11-18 TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 17 1117 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p.091733 17 17 6401 Cygnaeuksen galleria, p. 040128 6360 Didrichsenin taidemuseo, suljettu remontin vuoksi p.0 2193 970

Lisätiedot

#viaporinkekri

#viaporinkekri 5.11.2016 #viaporinkekri www.viaporinkekri.fi LAPSILLE/PERHEILLE Pikkukekrinen, lasten kekrijuhla 14 19 Hostel Suomenlinnassa mm. taaperonurkkaus, satutuokioita, haamudisco, lapsiparkki. Osa ohjelmasta

Lisätiedot

Suomenlinnan matkailijaprofiili 2013. Janette Elomaa, Rebecca Yildirim

Suomenlinnan matkailijaprofiili 2013. Janette Elomaa, Rebecca Yildirim Suomenlinnan matkailijaprofiili 2013 Janette Elomaa, Rebecca Yildirim Opinnäytetyö Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma 2013 Tiivistelmä 11.11.2013 Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma Tekijä tai

Lisätiedot

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat turun museokeskuksen vuokrattavat tilat Turun museokeskuksesta löytyvät vuokrattavat tilat ovat ihanteellisia paikkoja juhlien, tapahtumien ja kokouksien järjestämiselle. Kun haluat tarkemmin tutustua

Lisätiedot

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Vuonna 2012 on tullut

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

Saavutettava museo. Case: Turun taidemuseo

Saavutettava museo. Case: Turun taidemuseo Saavutettava museo Case: Turun taidemuseo Hele Reunanen / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 6.5.2010 Museon saavutettavuus Saavutettavassa museossa näyttelyt ja oheispalvelut ovat fyysisesti, henkisesti

Lisätiedot

SU 21.6. PE 19.6. JUHANNUS 2015 18.6. LA 20.6.

SU 21.6. PE 19.6. JUHANNUS 2015 18.6. LA 20.6. TAIDEMUSEOT: Amos Andersonin taidemuseo, puh. 09684 4460 1017 Ateneumin taidemuseo, puh. 0294 500 401 1017 1017 Cygnaeuksen galleria, puh. 040 8 6360 museo on suljettu Didrichsenin taidemuseo, puh. 010

Lisätiedot

Telakkaranta Historia ja tulevaisuus

Telakkaranta Historia ja tulevaisuus Telakkaranta Historia ja tulevaisuus Näyttely avoinna 15.-20.7.2013 klo 10-17 Käynti alueelle Telakkakadun ja Hernesaarenkadun kulmasta. Esillä on historiallisia valokuvia, havainnekuvia alueen tulevaisuuden

Lisätiedot

Vierailulla Urho Kekkosen museossa

Vierailulla Urho Kekkosen museossa Vierailulla Urho Kekkosen museossa Teksti, kuvat ja Sari Salovaara 10.5.2012 sivu 2 / 9 Sisällys Johdanto... 3 Tamminiemen uudistukset parantavat saavutettavuutta... 4 Elämyksiä eri aistein... 5 Muita

Lisätiedot

HISTORIALLISET MUSEOT:

HISTORIALLISET MUSEOT: TAIDEMUSEOT: Amos Andersonin taidemuseo, puh.09684 4460 1017 Ateneumin taidemuseo, puh. 0294 500 401 1017 1117 Cygnaeuksen galleria, puh. 040 8 6360 museo on suljettu Didrichsenin taidemuseo, puh. 010

Lisätiedot

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo MUSEON AVAIN Satakunnan Museo Marraskuu 2013 MIKÄ ON MUSEON AVAIN? Museon avain on Satakunnan Museon etukortti yrityksille ja yhteisöille. Museon avaimella saat käyttöösi lukuisia etuja ja mahdollisuuden

Lisätiedot

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun!

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6. - 10.7.2011 Valtakunnalliset loma-asuntomessut pidetään lomaasumisen sydämessä Mäntyharjussa 27.6. 10.7.2011. Messut

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki 1. Mitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla on? Vastaus: Neljä miesveistosta, jotka pitelevät maapallolamppuja. 2. Mitä rautatieaseman molemmilla puolilla

Lisätiedot

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! 1 Majoittuminen Hangosta löytyy monta majoituskohdetta, jotka sopivat leirikoulu ryhmälle. Valitsetko motellin

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Tuo vieraasi Saunasaareen.

Tuo vieraasi Saunasaareen. Tuo vieraasi Saunasaareen. Suomalaiseen vieraanvaraisuuteen sisältyy kunnollinen saunominen, lempeä pesu, ruokailu ja rentoutuminen hyvässä seurassa. Tarjoamme käyttöönne kolmen perinteisen savusaunan,

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä

Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä Historialliseen ympäristöön rakentaminen on täydennysrakentamista Onnistunut täydennysrakentaminen on aktiivinen osa rakennussuojelua. Tilanteen on oltava

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2014

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2014 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2014 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Leirikoulumenu Tule nauttimaan leirikouluelämyksistä Suomenlinnassa! VALITSE VALMIS MENU TAI YHDISTELE OMA KOKONAISUUTESI À LA CARTE-LISTALTA

Leirikoulumenu Tule nauttimaan leirikouluelämyksistä Suomenlinnassa! VALITSE VALMIS MENU TAI YHDISTELE OMA KOKONAISUUTESI À LA CARTE-LISTALTA Leirikoulumenu 2017 Tule nauttimaan leirikouluelämyksistä Suomenlinnassa! VALITSE VALMIS MENU TAI YHDISTELE OMA KOKONAISUUTESI À LA CARTE-LISTALTA Leirikoulumenut Valitse kokonaisuus, joka on valmiiksi

Lisätiedot

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA Villa Ensi Säätiö tarjoaa turvallista asumismukavuutta keskellä kauneinta Helsinkiä. Villa Ensin tuettua asumista tarvitseville henkilöille tarkoitetut huoneistot

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala Suomi matkailijan opas Photo: Timo Santala Photo: Rami Hanafi Tervetuloa Helsinkiin! Helsingin kaupungin matkailuesite, Helsinki Matkailijan opas 2014 Julkaisija ja kustantaja: Helsingin Matkailu Oy Design

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012

192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012 192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012 Pikkupalatsi Pikkupalatsilla järjestetään opastettuja ja etukäteen varattuja jouluisia tutustumiskäyntejä, su 25.11. Eliisa-teatteri esittää: Katupeilin takana

Lisätiedot

Kokeeseen tulevat aiheet

Kokeeseen tulevat aiheet Kokeeseen tulevat aiheet Vihkokoe. Lue kirjasta ne sivut, jotka on vihkoon merkitty otsikon viereen. Opettele vuosiluvuista vain ne, jotka on ympyröity. Muista, että aloitamme tilanteesta, jossa suomalaiset

Lisätiedot

5.4.2011. Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk

5.4.2011. Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk Saaristossa toimiva matalakulkuisten alusten laivasto Avomerilaivasto koostui suurista linjalaivoista Varhaishistoriaa: viikinkilaivastot ja ns. ledung-laitos Ledung, keskiaikainen

Lisätiedot

TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE

TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE TERVETULOA HERKUTTELEMAAN GLUTEENITTOMASTI TAMPEREELLE - Tähän listaukseen on koottu tiedot Tampereen keskustan alueen ravintoloista ja kahviloista, joiden valikoimissa on kattavasti gluteenittomia vaihtoehtoja

Lisätiedot

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla Lomamatka Turkin Sideen 3.5. 10.5.2018 Lento Jyväskylästä Anatalyaan Matkan hinta 699.00 Supertäysihoidolla Hotelli La Grande Resort & Spa on iso, monipuolinen kylpylähotelli joka sijaitsee ranta-alueella

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Historiallinen museo

Historiallinen museo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HISTORIALLINEN MUSEO Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti Näyttelyt ja tapahtumat 2013 VAIHTUVAT NÄYTTELYT Historiallisessa

Lisätiedot

Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015. Ulla Kreander / Restel Hotel Group

Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015. Ulla Kreander / Restel Hotel Group Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015 Ulla Kreander / Restel Hotel Group Yrittäjien majoitusedut Restelissä 2016 Huonehinnoista -20 % alennus päivän hinnasta Päiväkokouksista -10 % Varaukset myyntikeskuksesta

Lisätiedot

UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ

UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ UUDISTUVA KIVINOKKA KESÄLLÄ PIENVENESATAMA Huoltorakennus Vuokrattava sauna NÄKÖALATORNI Yleinen grillipaikka URHEILUKENTTÄ Liikuntaleirejä ja muuta aktiivista toimintaa AARNIMETSÄ Luontopolun kehittäminen

Lisätiedot

Kesän 2013 yleisöjunat Lahdesta Heinolaan. www.topparoikka.net

Kesän 2013 yleisöjunat Lahdesta Heinolaan. www.topparoikka.net Höyryllä Heinolaan Kesän 2013 yleisöjunat Lahdesta Heinolaan www.topparoikka.net Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry on yhteistyössä Haapamäen Museoveturiyhdistyksen ja Höyryveturimatkat 1009 Oy:n

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Adolf Erik Nordenskiöld

Adolf Erik Nordenskiöld P u n a i n e n r a s t i Adolf Erik Nordenskiöld Adolf Erik Nordenskiöld (1832 1901) vietti lapsuutensa Alikartanossa. Hänen isänsä Nils Gustaf Nordenskiöld oli mineralogi, kivennäistutkija. Adolf Erik

Lisätiedot

Ditmar-Koel-straße 6, Hampuri Puh. +49 (0) , hampuri[at]merimieskirkko.fi

Ditmar-Koel-straße 6, Hampuri Puh. +49 (0) , hampuri[at]merimieskirkko.fi Matkan syy: Seurantamatka Hampuriin, Saksaan 4.5.- 7.5.2017 Kuka: Rahoitus: Helena Troger, Kalajoen ammattiopisto, lehtori/matkailu Erasmus+-ohjelma Matkalla Mestariksi JEDUsta - hanke Matka-aikataulu:

Lisätiedot

alkaa tästä! Huikea leirikohde! Turvallinen paikka. Pienessä ajassa sai paljon: historiaa, biologiaa ja yhteisöllisyyttä. - Opettaja ala-asteelta

alkaa tästä! Huikea leirikohde! Turvallinen paikka. Pienessä ajassa sai paljon: historiaa, biologiaa ja yhteisöllisyyttä. - Opettaja ala-asteelta 2016 Leirikoulu alkaa tästä! Koe ikimuistettava leirikoulu ainutlaatuisessa Unescon maailmanperintökohteessa Suomenlinnassa. Omassa rauhassa, mutta kuitenkin myös Helsingin mahdollisuuksien äärellä2 Tämä

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Bastioni Höpken on osa Suomenlinnan vanhinta linnoitusosaa. KLP 0,33 l

Bastioni Höpken on osa Suomenlinnan vanhinta linnoitusosaa. KLP 0,33 l Unescon maailmanperintökohteessa, Suomenlinnan saarella, tehdään oluita ja siidereitä tinkimättömällä ammattitaidolla. Noudatamme parhaita valmistusperinteitä ja hyödynnämme nykyaikaisia menetelmiä. Tässä

Lisätiedot

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina.

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina. Luotsikutteri Pitkäpaasi Legendaarisen Colin Archerin suunnittelema luotsikutteri Pitkäpaasi palasi Suomeen 4. syyskuuta 2000 purjehdittuaan maailman merillä 66 vuotta. Suomen merimuseon tuki ry osti aluksen

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

1.11.2011. Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012.

1.11.2011. Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012. TARJOUS 1 (5) Oivi Heinonen oivi.heinonen@kolumbus.fi OHJELMAA HELSINGISSÄ 25. -27.5.2012 Kiitos yhteydenotostanne! Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012. Toivon tarjouksemme miellyttävän

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Salpalinja-museon palvelut 2016

Salpalinja-museon palvelut 2016 Salpalinja-museon palvelut 2016 Aukioloajat ja pääsymaksut Salpalinja-museo (Säästöpirtintie 70, Miehikkälä) Aukioloajat: toukokuu ke-su klo 10-18 kesä-elokuu ma-su klo 10-18 syyskuu ke-su klo 10-18 Salpalinja-museon

Lisätiedot

Tuotteet ja palvelut Ari Hartikainen. Copyright Hartikaari Oy, www.hartikaari.fi info@hartikaari.fi

Tuotteet ja palvelut Ari Hartikainen. Copyright Hartikaari Oy, www.hartikaari.fi info@hartikaari.fi Tuotteet ja palvelut Ari Hartikainen Nettiautomaatti mahdollistaa käyttäjälle edullisen ja yksinkertaisen tavan käyttää Internetiä ja sen tarjoamia palveluita Nettiautomaatti ei tarvitse käyttöpaikassaan

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

Yleistä kapitulista. Kapitulin juhlapaikkakunnat. Merellinen Kotka

Yleistä kapitulista. Kapitulin juhlapaikkakunnat. Merellinen Kotka Yleistä kapitulista Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja juhlavuotta juhlitaan eri puolilla maata useissa eri juhlatapahtumissa. Paistinkääntäjien Suurkapituli järjestetään juhlavuoden kunniaksi aiheeseen

Lisätiedot

TERVETULOA. Valtran traktoritehtaalle

TERVETULOA. Valtran traktoritehtaalle TERVETULOA Valtran traktoritehtaalle TÄTÄ ON VALTRA YKSILÖLLISIÄ TRAKTOREITA JA PALVELUJA MAAILMAN POHJOISIN TRAKTORITEHDAS SUOSITTU VIERAILUKOHDE Valtran Suomen tehdas sijaitsee Suolahdessa, Keski-Suomessa

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN.

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima on saanut uuden odotetun hurjimuksen. Uskallatko kokea kesän uutuuslaitteen KINGIn ja 75 metrin vapaapudotuksen?

Lisätiedot

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Gnesta, Ruotsi Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014 Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Lähdin suoritamaan työssäoppimistani maaseudun rauhaan Ruotsin Gnestaan. Gnesta on noin 10 000 asukkaan

Lisätiedot

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Aloitetaan matkamme yllä olevan kuvan osoittaman muistomerkin luota. Pohditaan ensin hetki Lappeenrannan ja linnoituksen historiaa: Lappeenrannan kaupungin historia

Lisätiedot

L a u t t a s a a r i - S e u r a

L a u t t a s a a r i - S e u r a L a u t t a s a a r i - S e u r a ESITYS NIMISTÖNMUUTOKSIKSI LAUTTASAARESSA Lauttasaari-Seura ry. Lauttasaari-Seura esittää seuraavia nimistönmuutoksia Lauttasaaren alueella. Muutokset koskevat katuja,

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia AINA VAPAA PÄÄSY kevät 2011 työpajoja tapahtumia höyrykonemuseo Metallin hohto Kierros Werstaan Höyrykonemuseossa, jossa 110-vuotias Sulzer-höyrykone edelleen lepää alkuperäisellä paikallaan. Kierroksen

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS PÄÄRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Nordlink. Ravintola ja baari

Nordlink. Ravintola ja baari Home > Palvelut laivalla > Malmö Travemünde > Nordlink Nordlink Ravintola ja baari Finnlinesin laivat ovat tunnettuja hyvästä ruoastaan. Ateriat tarjoillaan runsaasta buffetpöydästä laivan valoisassa ravintolassa.

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Pohjanmaan kautta. Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous

Pohjanmaan kautta. Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous Talviaktiviteetit Kulttuuri ja tapahtumat Majoitus ja ruokailu Perhe ja hyvinvointi Kokous Talvi 2006-2007 Tervetuloa Pohjan maalle! Tule Sinäkin Pohjanmaalle! Kulttuuria ja hemmottelua Perhelomat Talviloma

Lisätiedot

6,1 km 8,75. Haikolan talo oikealla. Rautatien ylitys

6,1 km 8,75. Haikolan talo oikealla. Rautatien ylitys 1 Kyltti Höljäkkä 6 kohti Höljäkkää. Tie muuttuu sorasta asfaltiksi (tie nro 5261). Oikealle Kohtavaarantie Tie muuttuu soraksi 12 NURMES 470 m Hyvärilä 2 6,1 Haikolan talo 8,75 Rautatien ylitys 17,6 Tie

Lisätiedot

Neljän Tuulen Tupa -kahvila-ravintolan

Neljän Tuulen Tupa -kahvila-ravintolan Neljän Tuulen Tupa De Fyra Vindarnas Hus Hangon kaupunki tarjoaa yrittäjän vuokrattavaksi ja ylläpidettäväksi Neljän Tuulen Tupa -kahvila-ravintolan Hangon kaupunki omistaa vanhan ravintolarakennuksen,

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Sijainti: Helsinki Omistaja: Helsingin yliopisto Aukioloajat: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna toukokuusta

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 TERRA FI1179(2) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 Nova FI1184(1) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI JUHLAT, KOKOUKSET, KONFERENSSIT JA SEMINAARIT LAPPEENRANTA TARJOAA AINUTLAATUISET PUITTEET IKIMUISTOISIIN TAPAHTUMIIN! MYLLYSAARI KAUPUNGIN

Lisätiedot

Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015. www.lagooncharter.fi

Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015. www.lagooncharter.fi Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015 OHJELMA*: Lauantai Lauantai 4:30 kokoontuminen Helsinki-Vantaa lentokentälle 6:30-8:30 omakustanteinen lento Helsinki-Split* 9:00-9:30 kuljetus satamaan 10-12 lounas

Lisätiedot