ETELÄ-AFRIKKA Atte Ahlqvist 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ETELÄ-AFRIKKA Atte Ahlqvist 2012"

Transkriptio

1 ETELÄ-AFRIKKA Atte Ahlqvist 2012 Kuva 1: Etelä-Afrikan tasavallan lippu Kuva 2: Etelä-Afrikan tasavallan vaakuna LUONNONOLOT: 1. SIJAINTI Etelä-Afrikan tasavalta eli Etelä-Afrikka sijaitsee Afrikan maanosassa aivan eteläisessä kärjessä eteläisellä pallonpuoliskolla välillä itäistä pituutta ja eteläistä leveyttä. Sen rajanaapurivaltioita ovat pohjoisessa Namibia, Botswana, Zimbabwe ja Mosambik. Lännessä, etelässä ja idässä rajana on vettä. Etelä-Afrikka sijaitsee kahden suuren valtameren, Atlantin ja Intian valtameren, välissä. Lisäksi keskellä Etelä-Afrikan tasavaltaa sijaitsee pieni Lesothon valtio sekä lähellä Mosambikia Swazimaa, joka on oma pieni valtionsa. Rantaviivaa Etelä-Afrikalla on yli 2500 km ulottuen Namibian rajalta aina Mosambikiin saakka. Etelä-Afrikka sijaitsee etelässä Afrikan mannerlaatalla kuitenkin niin keskellä laattaa että laattojen reuna-alueiden törmäykset eivät aiheuta Etelä-Afrikassa maanjäristyksiä, eikä siellä ole toimivia tulivuoria. Itä-Afrikan hautavajoama ulottuu Arabian mannerlaatalta Lähi-idästä Itä-Afrikan halki aina Mosambikiin asti. Siksi siellä on hautavajoaman kohdalla monia toimivia tulivuoria. Hautavajoama kuitenkin päättyy niin ettei se ulotu enää Etelä-Afrikkaan. 2. PINNANMUODOT Etelä-Afrikan rannikkoviivaa on yli 2500 km ja rannikkoseutu yleisesti on enimmäkseen alankoa eli alle 400 m merenpinnan yläpuolella. Rannikkokaistale on kapea ja heti sen jälkeen alkaa vuoristoisempi alue, jossa on ylänköä eli yli 500 m merenpinnan yläpuolella. Keskiosa Etelä-Afrikasta on kuivaa aroa, Karoon tasankoa ja muuttuu rannikolta luoteeseen ja pohjoiseen mentäessä Kalaharin autiomaaksi. Rannikkoaluetta kiertää vuoristojono, jota kutsutaan Suureksi jyrkänteeksi ja se koostuu useista erillistä vuoristoista. Idässä sijaitsevat Lohikäärmevuoret, jotka alkavat heti kapean rannikkokaistaleen jälkeen ja ulottuvat Swazimaahan saakka. Ne kohoavat jopa 4000 metrin korkeuteen.

2 kuva 3: Hyväntoivonniemi Cape Peninsula Etelä-Afrikassa 3. VESISTÖT JA VESIVARAT Etelä-Afrikassa on kaksi suurta jokea, joilla on tärkeä merkitys valtiolle. Toinen on Limpopojoki aivan Zimbabwen rajalla ja toinen on Oranjejoki ja sen sivujoki Vaal. Oranjejoki virtaa idästä länteen ja laskee Namibian rajalla Atlantiin. Se on Etelä-Afrikan suurin joki ja sillä on pituutta n km. Oranjejoella on erittäin suuri merkitys erityisesti maataloudelle, koska Etelä-Afrikassa on erittäin vähän vesistöjä sisämaassa eikä oikeastaan lainkaan suuria järviä tai muita vesistöjä. Lisäksi koko maan keskiosa on erittäin kuivaa ja kastelua tarvitaan viljelyssä. Vettä pyritään säästämään ja sen käyttöä yritetään kontrolloida. Vettä kuitenkin tarvitaan koko ajan enemmän kuin sitä on tarjolla. Kuva 4: Oranjejoen sivujoki Vaal lähestyttäessä Johannesburgia

3 4. ILMASTO Etelä-Afrikka kuuluu lämpimään ilmastovyöhykkeeseen ja siellä ilmasto vaihtelee paljon eri alueittain. Keskilämpötila on aina yli +10 C eikä talvea ole lainkaan. Lännessä Kapmaassa maan lounaisosassa vallitsee välimerenilmasto, joka kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen ja sille on tyypillistä kuumat ja kuivat kesät sekä kosteat talvet. Pienessä osassa Etelä-Afrikkaa vallitsee tällainen ilmastotyyppi aivan läntisessä eteläkärjessä Kapkaupungin läheisyydessä. Tästä syystä siellä voidaan kasvattaa viiniköynnöksiä ja Etelä-Afrikan viinit ovatkin yhtä kuuluisia kuin esim. Välimeren alueen tai Kalifornian viinit. Sisämaassa vallitsee kuuma ja kuiva ilmasto ja maisema on siellä kuivempaa ja karua puoliaavikkoa. Siirryttäessä itäänpäin maan koillisosassa on kuumempaa ja kosteampaa. Tällä alueella sijaitsevat maan kuuluisimmat luonnonpuistot, joista kuuluisin on Krugerin luonnonpuisto. Se on yksi maailman suurimmista luonnonpuistoista n km² ja samalla suurin metsästyskäyttöön tarkoitettu puisto. Itäinen rannikkoalue on vehreää ja kosteaa. Vaal-joen pohjoispuolella sataa enemmän ja siellä ei ole yhtä kuumaa kuin viereisellä rannikkoalueella. Ilmastoon vaikuttavat merivirrat. Ne vaikuttavat myös rannikon sademääriin. Lännessä Atlantin merialueella kulkee kylmä Etelämantereelta tuleva Benguelavirta. Tämän merivirran kasviplankton rikastuttaa kalavesiä. Itärannikolla kulkee Agulhasin ja Mosambikin lämmin merivirta. Talvella Etelä-Afrikan keskilämpötila on n C ja pienessä osassa sisämaata jopa n C. Kesällä keskilämpötilat ovat n C. Tuulet puhaltavat yleensä lännestä. Vuotuinen sademäärä vaihtelee alueittain. Länsirannikkoalue on lähes kuivaa, sisämaassa sataa n mm, ja sateisinta on idässä, jossa voi sataa jopa mm vuoden aikana. 5. KASVILLISUUS JA ELÄIMISTÖ Etelä-Afrikka voidaan jakaa viiteen erilaiseen kasvillisuusvyöhykkeeseen. Niitä kutsutaan nimillä: fynbos, metsä, karoo, heinikko ja savanni. Etelä-Afrikan luonto on kaikkein monipuolisin Brasilian ja Indonesian jälkeen, sieltä on tavattu jopa yli erilaista kasvilajia. N. 10 % kaikista maailman kukkivista kasveista löytyy Etelä-Afrikasta. Kuva 4: tyypilllistä fynbos kasvillisuusvyöhykkeen matalaa kukkivaa kasvillisuutta Cape Townin alueelta.

4 Kasvillisuusvyöhyke fynbos sijaitsee maan lounaisosassa ja on kasvillisuudeltaan erittäin harvinaislaatuinen. Alue koostuu sekä vehreistä alangoista että vuoristoalueesta ja sieltä on tavattu jopa 8000 kasvilajia, joista suurinta osaa ei ole missään muualla. Pääosa kasveista on matalaa kanervaa tai ruohomaisia kasveja. Alueella kasvaa myös EteläAfrikan kansalliskukaksi nimetty kuningasprotea. Fynbosin alue on merkitty kuuluvaksi Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva 5: Etelä-Afrikan kansalliskukka kuningasprotea Suuret puut ovat Etelä-Afrikassa melko harvinaisia, vaikka siellä kasvaa yli tuhat puulajia. Maassa on kuitenkin laajojakin metsäalueita ja Limpopon provinssin koillisosassa kasvaa mm. käpypalmuja. Maan pohjoisosassa kasvaa myös apinaleipäpuita. Metsää on 1,5 % koko Etelä-Afrikan pinta-alasta. Kaksi merkittävintä aluetta luonnon monimuotoisuuden puolesta ovat fynbosilla sijaitseva Cape Floral Kingdom sekä kostea karoo eli aroalue. Karoo on punertavaa savimaata, joka sateettomana aikana on kivikovaa. Keinokasteltuna alue on hyvin viljavaa ja siellä mm. kasvatetaan viljaa sekä sitrushedelmiä. Lisäksi alueella kasvatetaan karjaa, joka onkin tärkeä maatalouselinkeino. Etelä-Afrikan eläimistä tunnetuimmat lienevät viisi suurta eläintä eli elefantti, leijona, sarvikuono, leopardi ja vesipuhveli. Ne elelevät yleensä savannialueilla. Suurista kissaeläimistä leijonaa tavataan nykyään enää melkein yksinomaan kansallispuistoista, mutta leopardi on levinnyt jopa maan pohjoisosiin sekä eteläiseen Kapmaahan. Gepardia ei enää esiinny kovin runsaasti, useimmiten nekin elävät kansallispuistoissa. Eläinmaailma on runsas, eläimiä Etelä-Afrikassa ovat mm. antiloopit, mangustit, apinat, hyeenat ja seeprat. Etelä-Afrikassa esiintyy runsaasti eri lintulajeja n. 850 kpl. Tunnetuin lintu lienee strutsi, jota esiintyy koko maassa. Lisäksi muita tunnettuja ovat kurjet, kotkat ja korppikotkalajit.

5 Rannikkoalueen vesistöissä elää useita valaslajeja, joista tunnetuin on mustavalas. Nykyään mustavalasta suojellaan ja sen määrä onkin saatu nousemaan sen jälkeen kun sitä metsästettiin aikoinaan lähes sukupuuttoon. Alueen kalavesiltä kalastetaan myös sardiineja ja kummeliturskaa kaupallisessa mielessä. kuva 7: leijonia Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikalle tärkeän tulolähteen eli turismin rinnalle ovat tulleet järjestetyt metsästysretket safareille, joissa pääsee turistina mukaan metsästykseen ja saa ampua itselleen muiston esim. antiloopin pään seinälle. Tämä tuo mukanaan usein myös laitonta salakaatoa ja salametsästäjät ovatkin viime vuosina yhä suuremmassa määrin ampuneet laittomasti arvokkaita eläimiä mm. luonnonsuojelualueilta. Sarvikuonojen sarvet ovatkin esim. Aasian markkinoilla haluttua tavaraa, josta maksetaan hyvin. Usein käy niin, että metsästäjät vievät sarven elävältä eläimeltä ja jättävät sitten eläimen kitumaan. Tätä vastaan yritetään nyt taistella ja eläimiä pelastaa henkiin. Ihmisen ahneus tuhoaa pikkuhiljaa eliölajeja ja turismin mukanaan tuomia huonoja seurauksia ovatkin luonnon- ja eläinten kärsiminen.

6 IHMISET JA YHTEISKUNTA 6. VÄESTÖ Etelä-Afrikan väkiluku: v.2005 Etelä-Afrikan väkiluku oli ihmistä. Tästä määrästä n. 29,1 % oli vuotiaita, 65,5 % oli vuotiaita ja 5,4 % oli yli 64 vuotiaita. lapsikuolleisuus on vähentynyt viime vuosina paremman terveydenhuollon ja valistuksen myötä. Se on puolittunut vuoden 1994 poliittisen suunnanmuutoksen myötä, jolloin rotuerottelu valkoisten ja mustien välillä kiellettiin lailla.nykyään terveydenhuolto on tasa-arvoisempaa ja valtio pyrkii tarjoamaan ilmaista perusterveydenhuoltoa kaikille. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu, koska tähän ei ole riittävästi varaa eikä työvoimaa. Yksityiset sairaalat palvelevat rikkaampia ja parempiosaisia, joilla on varaa maksaa terveysvakuutuksia. On otettu käyttöön rokotusohjelmat ja tällä on saatu paljon hyvää aikaiseksi. Lisäksi puhtaan juomaveden tuominen mahdollisimman monelle auttaa terveydenhuoltoa. Valtio pyrkii tuomaan viemäröinnit ja puhtaan veden myös köyhille asuinalueille. Silti vielä paljon ihmisiä on ilman puhdasta vettä slummialueilla ja maaseudulla. kuolleisuus on suurempaa kuin syntyvyys. Keskiarvo ikäennuste on 42 vuotta. ja väestönkasvu on -0,46 %. Tähän vaikuttavat vielä paljon köyhyys ja huonot terveydenhuoltopalvelut, joita ei kovin nopeasti saada muutettua paremmiksi. Lisäksi Etelä-Afrikassa HIV-viruksen levinneisyys on suurta, 21,5 % aikuisväestöstä. maahan muuttaa paljon laitonta siirtolaisväestöä. Etelä-Afrikka on pyrkinyt rajoittamaan siirtolaisten määrää, jotta omille kouluttamattomille ja köyhemmille väestöryhmille riittäisi töitä ja toimeentuloa. Kuitenkin koko ajan rajojen yli tulee laittomia työntekijöitä, joita houkuttelee Etelä-Afrikan paremmat olot. Siirtolaisten mukana tulee maahan myös rikollisuutta ja tauteja. Kuva 8: Xhosa-heimon lapsia kotikylässään

7 maastamuutto tapahtuu useimmiten Ison-Britannian suuntaan ja vuoden 1995 jälkeen erityisesti korkesti koulutetut valkoihoiset, joilla on kahden maan kansalaisuus ovatkin muuttaneet pois maasta. Tämä on huono asia valtiolle, jos suuri osa tietotaidosta lähtee pois. Maastamuuttajat kokevat Etelä-Afrikan rikollisuuden ongelmaksi. Etelä-Afrikan uskonnot: suurin osa eteläafrikkalaisista on kristittyjä. Heidän osuutensa on n. 73 %. Kristityt ovat jakautuneet moneen eri koulukuntaan, Siionin kristittyihin, helluntalaisiin, metodisteihin, katoliseen ja anglikaaniseen kirkkoon. maassa ei ole virallista valtionuskontoa ja laki takaa jokaiselle uskonnonvapauden. Afrikkalaiset heimouskonnot ovat toinen suuri pääryhmä, heitä on n. 15 %. pienempiä uskontoryhmiä ovat islam, hindulaisuus, bahailaisuus, juutalaisuus ja budhalaisuus. Näitä ryhmiä on pieni määrä väestöstä. Etelä-Afrikan kielet: maan laki takaa saman tasavertaisen aseman 11 viralliselle kielelle. Englanti on kuitenkin tärkein kaupan, tieteen ja teknologian virallinen kieli. Zulu, Xhosa ja Afrikaans ovat eniten puhuttuja kieliä ennen englannin kieltä. Usein kielet ovat vaikuttaneet paljon toisiinsa ja sekoittuneet jopa toisiinsa sisältäen erikielisiä sekoituksia. maan parlamentissa joudutaan käyttämään paljon tulkkipalveluita, sillä viralliset asiat ja asiakirjat pitää olla ymmärrettävissä suurimmalla osalla virallisista kielistä. Väestörakenne: eteläafrikkalaisista 79 % on mustia. He jakaantuvat useisiin eri heimoihin. Maassa on vaikuttanut pitkään aina vuoteen 1994 saakka rotuerottelu eli Apartheidpolitiikka, jossa pyrittiin säätelemään palveluja ja asuinoloja ym. sen mukaan mihin roturyhmään kuului, valkoihoisille taattiin paremmat palvelut ja työt. Kuva 9: Durbanin hiekkarantaa v Kyltti kieltää muiden kuin valkoihoisten käyttää rantaa.

8 Elintaso ja elinkeinorakenne: Etelä-Afrikka on kaikista Afrikan valtioista kaikkein kehittynein talous. Maalla on erittäin arvokkaat mineraalimuodostelmat mm. kultaa, kvartsiittia, platinaa ja hiilivarat.teollisuus onkin 31,2 % BKT:sta, palvelut eli kauppa ja turismi mm. ovat taas 65,2 % BKT:sta, ja maatalous n. 4 %. Maatalouden tärkeimpiä vientituotteita ovat viinit, sitrushedelmät ja kukat. Suurin osa maasta on edelleenkin tänä päivänä valkoisten omistuksessa olevia suurtiloja. Nyt on aloitettu maareformi, jonka tarkoituksena olisi siirtää n. 30 % viljelysmaasta kokonaan mustille eteläafrikkalaisille. Etelä-Afrikassa on paljon väestöä, joka elää hyvin köyhästi. Lukutaidottomia on n. 14 % väestöstä. Rikollisuutta on paljon, joka johtuu siitä, että Etelä-Afrikassa on vuosikausia jatkunut väkivallan kulttuuri. Maahan salakuljetetaan paljon laittomia tuliaseita. Nopea kaupungistuminen ja maan nuori väestö ovat myös edesauttaneet rikollisuuden nousua. 7. ASUTUS Etelä-Afrikan pinta-ala on km². Suomeen verrattuna siis noin nelinkertainen (Suomi km²). Etelä-Afrikan väkiluku on n. 48 milj. ja Suomen n. 5,5 milj. Etelä- Afrikassa suurimmat kaupungit ovat pääasiassa rannikkoseuduilla ja tiheimmin asutut alueet sijaitsevat myös rannikon tuntumassa. Keskiosa Etelä-Afrikkaa on kaikkein vähiten asuttua aluetta, alle 1 asukas/km². Koillis- ja kaakkoisosissa väentiheys on n asukasta/km² ja paikoin suurten kaupunkien ympäristössä jopa 50 asukasta/km². Suurimmat kaupungit ovat Kapkaupunki ja Johannesburg, jotka molemmat ovat yli asukkaan kaupunkeja. Kapkaupunki on myös koko tasavallan pääkaupunki, vaikkakin hallinnollinen keskus on Pretoria (yli asukasta) ja juridinen keskus on Bloemfontein (yli asukasta). Lisäksi itärannikolla sijaitseva Durban on yli asukkaan kaupunki. Etelässä rannikolla sijaitsee vielä Port Elisabeth, joka on myös yli asukkaan kaupunki. Tasavaltaa johtaa presidentti. Vuodesta 2009 Etelä-Afrikan presidenttinä on ollut Jacob Zuma. Etelä-Afrikkaa kutsutaan myös nimellä Azania. kuva 10: Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma

9 Etelä-Afrikka on jaettu yhdeksään provinssiin. Suurin provinssi on kuiva ja hyvin harvakseen asuttu Norhern Cape. Provinssit eroavat kooltaan paljon, ne eroavat myös kielellisesti sekä sekä sen mukaan mitä heimoja provinssissa asuu. Kartta, jossa Etelä-Afrikan provinssit ja piirikunnat (numeroituina). Northern Cape KwaZulu-Natal North West Eastern Cape Gauteng Free State Limpopo Western Cape Mpumalanga kuva 11: Etelä-Afrikan provinssit 8. VALTION ERITYISPIIRTEITÄ JA MUUTA AJANKOHTAISTA Matkat Etelä-Afrikkaan ovat viime vuosina moninkertaistuneet, turistit ja reppureissaajat ovat löytäneet Etelä-Afrikan. Erityisesti matkustajia kiehtovat kaunis luonto, villieläimet ja aito afrikkaisuus. Etelä-Afrikkaan on helppo matkustaa, koska esim. Suomesta matkustettaessa aikaero on hyvin pieni, vain muutama tunti, koska Suomi ja Etelä-Afrikka sijaitsevat samalla aikavyöhykkeellä. Lisäksi Etelä-Afrikka on kuitenkin kehittynein Afrikan maista eikä tarvitse pelätä joutuvansa keskelle villiä sademetsää tai sotaisten heimojen tulitukseen. kuva 12: näkymä Pöytävuorelle Kapkaupunki

10 Nähtävää on paljon. Kapkaupunki sijaitsee jyrkkien vuorten ympäröimänä ja kuuluisa maamerkki on laakeahuippuinen ja tasainen Pöytävuori. Sinne voi nousta ihailemaan maisemia kaapelihissillä. Lisäksi monet luonnonsuojelualueet ja puistot ovat näkemisen arvoisia esim. Krugerin luonnonpuisto. Kapkaupungin ulkopuolella sijaitsee Robben Island, jonka vankilassa mm. vuosikymmeniä istui Nelson Mandela. Mandela lienee koko Etelä- Afrikan kuuluisin henkilö, joka joutui rotusortopolitiikan vuoksi kärsimään vankilassa lähes koko aikuisikänsä. Kun hänet vapautettiin, hänet valittiin Etelä-Afrikan ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi vuosiksi Nelson Mandela sai Nobelin rauhanpalkinnon v Hän on yksi Afrikan merkittävimmistä poliittisista johtajista. Robben Islandille tehdään veneretkiä. Hyväntoivonniemi on merkittävä paikka, siellä yhtyvät kaksi suurta valtamerta Atlantti ja Intian Valtameri. Aikoinaan Cape of Good Hope oli merenkulkijoille tärkeä paikka, kun sen ohitti oli matka jo turvallisemmalla puolella ja oli toivoa myös päästä perille. Hyväntoivonniemen sanotaan olevan maailman myrskyisimpiä paikkoja purjehtia. Hyväntoivonniemellä voi tavata eläin- ja kasvilajeja, joita ei ole missään muualla maailmassa. Lähistöllä on myös monia kauniita pikkukaupunkeja kuten Simon s Town, jonka läheisyydessä elelee suuri pingviiniyhdyskunta. Niemen kärjessä on myös kansallispuisto. kuva 13: Cape of Good Hope, Hyväntoivonniemi Lisäksi Etelä-Afrikassa voi lähteä esim. safariretkelle tarkkailemaan villieläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä. Myös viinitilat houkuttelevat turisteja käymään. Rannikon pikkukaupungit ovat omiaan rantalomaan ja surffaukseen. Turistin on turvallista liikkua, kun muistaa käyttää järkeään ja toimii ohjeiden mukaan. Autolla liikkumisen kannalta tärkein reitti on N2 valtatie, Garden Route. Matka kulkee rannikkoa pitkin ja sen aikana ehtii nähdä kaikkea mahdollista jyrkistä rotkoista aavikoihin sekä superrikkaita alueita kuin myös köyhien asuinalueita. Rannikolta löytyy myös sukeltajien paratiiseja, joissa voi tehdä huimia retkiä näkemään hain silmästä silmään. Etelä-Afrikasta voi siis löytää melkein mitä vain omista mielenkiinnonkohteista riippuen.

11 Etelä-Afrikka on myös tunnettu jalkapallosta. Ensimmäisen kerran jalkapallon historiassa järjestettiin MM-kisat Afrikassa vuonna Etelä-Afrikka sai kunnian toimia kisan isäntämaana. Kisat järjestettiin Tapahtumaa varten rakennettiin viisi uutta pelistadionia. Kisat toivat paljon julkisuutta Etelä-Afrikalle. Tutuiksi tulivat myös perinteiset afrikkalaiset muoviset puhallintorvet, joita afrikkalaiset ovat tottuneet käyttämään jalkapallo-otteluissa. Torvien kritisoitiin pitävän liian kovaa ääntä ja häiritsevän pelaajia. Palautetta tuli ympäri maailmaa. kuva 14: Adidas Jabulani virallinen jalkapallo MM-kisoissa ITSEARVIOINTI Sain idean tehdä valtiotyön Etelä-Afrikasta juuri jalkapallosta, koska meillä on kotona lahjana saatu tämä virallinen Etelä-Afrikan kisajalkapallo. Lisäksi pikkusiskon kummit kävivät matkalla Etelä-Afrikassa ja se tuntui aika hienolta kohteelta. Afrikka on kaiken kaikkiaan kiehtova maanosa ja luonto ja eläimet siellä kiinnostavat. Afrikasta on ollut kiinnostavaa seurata esim. luontodokumentteja. Vaikeaa työssä oli etsiä ytimekästä tietoa, koska tietoa oli niin paljon. Tästä valtiosta olisi voinut tehdä todella pitkän työn, koska Etelä-Afrikalla on niin pitkä historia ja siitä on kirjoitettu niin paljon. Vaikeaa oli myös kuvien etsiminen, hienoja kuvia oli vaikka kuinka paljon, mutta en uskaltanut niitä laittaa kun en oikein tiennyt mitä kuvia saa laillisesti käyttää ja mitä ei. Wikimedia commonsistakin oli tosi vaikea löytää kuvia. Etsin niitä lähinnä wikipedian tekstin kautta. Muuten olisi ollut mukava laittaa enemmänkin hienoja kuvia. Tein työtä kauan, koska se oli niin hidasta. Kartankin piirtäminen oli aika haastavaa. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyväinen.

12 Lähdeluettelo: koulun kartasto Otava 2004 CIA factbook vihko, monisteet ja omat muistiinpanot oppikirja Avara Maailma 7 kuvat: tekstit Kuvaluettelo: Kuva 1: Etelä-Afrikan tasavallan lippu, kuva wikipedia.org/wiki/etelä-afrikka Kuva 2: Etelä-Afrikan tasavallan vaakuna, kuva wikipedia.org/wiki/etelä-afrikka kuva 3: Hyväntoivonniemi Cape Peninsula Etelä-Afrikassa, wikimedia commons 2004, tekijä Tjeerd Wiersma Kuva 4: Oranjejoen sivujoki Vaal lähestyttäessä Johannesburgia, wikimedia commons 2007, tekijä Kieran Connellan New Zealand Kuva 5: tyypillistä fynbos kasvillisuusvyöhykkeen matalaa kukkivaa kasvillisuutta, wikimedia commons 2010, tekijä S Molteno Kuva 6: Etelä-Afrikan kansalliskukka kuningasprotea, wikimedia commons 2005, tekijä Winfried Bruenken kuva 7: leijonia Krugerin kansallispuistossa, wikimedia commons 2007, tekijä Entropy1963 kuva 8: Durbanin hiekkarantaa v Kyltti kieltää muiden kuin valkoihoisten käyttää rantaa, wikimedia commons, 1989, tekijä guinnog kuva 9: Xhosa-heimon lapsia kotikylässään, wikimedia commons 2004, tekijä Zakysant kuva 10: Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma, wikimedia commons GCIS kuva 11: Etelä-Afrikan provinssit, wikimedia commons 2006, tekijä Wayne Dam kuva 12: Näkymä Pöytävuorelle Kapkaupunki, creative commons, wikitravel, 2004 kuva 13: Cape of Good Hope, Hyväntoivonniemi, wikimedia commons kuva 14: Adidas Jabulani virallinen jalkapallo MM-kisoissa 2010, Wikimedia commons 2009, tekijä Laim Liite: Kartta Etelä-Afrikasta

13 LIITE

14

VALTIOTYÖ SISÄLTÖ. Luonnonolot. Tee ohjeiden mukainen valtiotyö, jos tavoittelet arvosanaa 10, tai jos haluat vaikuttaa kurssiarvosanaan korottavasti.

VALTIOTYÖ SISÄLTÖ. Luonnonolot. Tee ohjeiden mukainen valtiotyö, jos tavoittelet arvosanaa 10, tai jos haluat vaikuttaa kurssiarvosanaan korottavasti. VALTIOTYÖ Tee ohjeiden mukainen valtiotyö, jos tavoittelet arvosanaa 10, tai jos haluat vaikuttaa kurssiarvosanaan korottavasti. SISÄLTÖ Luonnonolot 1. Sijainti valtion sijaintia pituus- ja leveyspiirien,

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Koonono Matkat Oy Etelä-Afrikka Namibia Olle

Koonono Matkat Oy Etelä-Afrikka Namibia Olle - aa a aa a aa a aa a a a ja a aa Koonono Matkat Oy 09-23161500 +27798166944 Etelä-Afrikka +264813356696 Namibia stefan@koonono.com Olle 050-4656152 olle@koonono.com www.koonono.com Tervetuloa monipuoliselle,

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

ETELÄ-AFRIKKAAN 13.1. 26.1.2014

ETELÄ-AFRIKKAAN 13.1. 26.1.2014 ETELÄ-AFRIKKAAN 13.1. 26.1.2014 Eteläinen Afrikka kaikessa luonnonkauneudessaan lumoaa kokeneenkin matkailijan. Vierailemme viehättävässä Pretorian puutarhakaupungissa sekä Afrikan eteläisimmässä kärjessä

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö KRISTINUSKO AASIASSA Luku 21 Ydinsisältö Ota kantaa! Kristinusko on aasialainen uskonto Lähi-itä Kristinusko syntyi Aasiassa, Palestiinassa, vanhimmat kirkot löytyvät Lähi-idästä. v.201 Edessan kuningas

Lisätiedot

Taloustaito-lehden lukijoille räätälöity unelmien matka. Etelä-Afrikkaan 20. 29.11.2015

Taloustaito-lehden lukijoille räätälöity unelmien matka. Etelä-Afrikkaan 20. 29.11.2015 Taloustaito-lehden lukijoille räätälöity unelmien matka Etelä-Afrikkaan 20. 29.11.2015 Kaukainen maa Afrikan kärjessä, Atlantin ja Intian valtamerien välissä, on aina kiehtonut matkailijan mielikuvitusta.

Lisätiedot

KIERTOMATKA CHILEEN JA LA PLATAN MAIHIN

KIERTOMATKA CHILEEN JA LA PLATAN MAIHIN 1 KIERTOMATKA CHILEEN JA LA PLATAN MAIHIN Piirrä tehtävässä kuljettava reitti ja nimeä kysytyt paikat (lihavoitu) opettajan antamalle kartalle. Vastaa lisäksi monisteen kysymyksiin. Tarvitset apunasi oppikirjaa

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

KARTTAVARASTO: SISÄLLYSLUETTELO

KARTTAVARASTO: SISÄLLYSLUETTELO MAAILMA: YLEISKARTTA YLEISKARTTA 1 Maanosien nimet LUONTO JA YMPÄRISTÖ Mannerlaattojen liikkeet virrat Luonnon- ja rakennelmaennätykset Saastuneimmat kaupungit Luonnonuhat Aavikoitumisuhat Köppenin ilmastoalueet

Lisätiedot

UNKARIN LUONTO. Kati Viikilä ja Laura Uusimäki

UNKARIN LUONTO. Kati Viikilä ja Laura Uusimäki UNKARIN LUONTO Kati Viikilä ja Laura Uusimäki UNKARIN LUONTO Unkari sijaitsee itäisessä Keski-Euroopassa Karpaattien laaksossa, se jakautuu maantieteellisesti kolmeen osaan: 1. Pohjoiseen vuoriseutuun

Lisätiedot

Maatalouden muodot. = Ilmastoltaan samanlaisille alueille on kehittynyt samanlaista maataloutta. Jako kahteen:

Maatalouden muodot. = Ilmastoltaan samanlaisille alueille on kehittynyt samanlaista maataloutta. Jako kahteen: Maatalouden muodot = Ilmastoltaan samanlaisille alueille on kehittynyt samanlaista maataloutta. Jako kahteen: 1. Intensiivinen maatalous: Suuriin hehtaarisatoihin yltävä voimaperäinen maatalous. Tyypillistä

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan

Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan siirtomaiksi. Kun Somalia itsenäistyi jäivät somalialaiset usean

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6

9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6 9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6 Biologian opetuksen avulla oppilas oppii tuntemaan luonnon moninaisuutta, ihmisen toimintaa, ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä itseään. Oma vastuu itsestä

Lisätiedot

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlannista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Nuuk 56.200 Pääosa väestöstä puhuu länsigrönlannin murretta ja tanskaa Uskonto Valuutta Pinta-ala

Lisätiedot

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Liite 15.3.2004 61. vuosikerta Numero 1 Sivu 2 MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Oiva Niemeläinen, MTT Egyptissä olisi ruokittava 70 miljoonaa suuta Suomen peltopinta-alalta. Onnistuuko?

Lisätiedot

Vuosiluokilla 5-6 biologian ja maantiedon opetukseen integroidaan myös terveystiedon opetusta.

Vuosiluokilla 5-6 biologian ja maantiedon opetukseen integroidaan myös terveystiedon opetusta. BIOLOGIA JA MAANTIETO Biologian opetuksessa tutkitaan elämää ja sen ilmiöitä. oppii tunnistamaan eliölajeja, ymmärtämään eliöiden ja niiden elinympäristöjen välistä vuorovaikutusta sekä arvostamaan ja

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tampere

Tulevaisuuden Tampere Tulevaisuuden Tampere Tampereen Lasten Parlamentin kommentit Tampereen tulevaisuustyöhön 1 Kysymys 1: Mitkä ovat Tampereen nykyiset vahvuudet? Missä olemme hyviä, mistä olemme ylpeitä? Tampereen nykyiset

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tutkimuspolku

Luonnontieteellinen tutkimuspolku Luonnontieteellinen tutkimuspolku Tutkitaan oman lähiympäristön luontoa Projektityössä toteutetaan oman koulun lähiympäristöön oma luonnontieteellinen tutkimuspolku. Tavoitteena on tutkia ja havainnoida

Lisätiedot

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2 Luku 8 Ilmastonmuutos ja ENSO Manner 2 Sisällys ENSO NAO Manner 2 ENSO El Niño ja La Niña (ENSO) ovat normaalista säätilanteesta poikkeavia ilmastohäiriöitä. Ilmiöt aiheutuvat syvänveden hitaista virtauksista

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin on Euroopan sydän, voimakas, sykkivä sydänl Se on melkein yhtä kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin Gibraltarin uhmailevista kallioista ja tarujen ympäröimästä Kreikasta. Se on, historialliselta näkökannalta

Lisätiedot

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Varpu Mikola 2009 Sisältö Maisemanhoidon tavoitteet 3 Maisemanhoidon painopisteet 5 Maisemanhoitotoimenpiteet 6 Viljelymaisema 6 Avoimena

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet eli eksonyymit uusi digitaalinen tietokanta

Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet eli eksonyymit uusi digitaalinen tietokanta Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet eli eksonyymit uusi digitaalinen tietokanta Sirkka Paikkala ruotsinsuomalainen kielineuvosto, Tukholma 27.4.2018 Eksonyymit ja endonyymit endonyymit: paikallisia,

Lisätiedot

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku KARTTAESITE Koivusaaren luontopolku 100 m Koivusaaren luontopolku sijaitsee Ounasjoen suistosaaressa, 2,3 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Pitkos tetun ja helppokulkuisen polun pituus on 2,5 km. Opasteet

Lisätiedot

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia Selkokartat ohjoismaat ja Baltia Selkokartat - ohjoismaat ja Baltia Tekijä:... Tuija iili-jokinen Kuvitus:...Jussi Koskela Asiantuntijakonsultointi:...Ilkka skola Taitto ja kansikuva:...jussi Koskela Kustantaja:...Valteri-koulu

Lisätiedot

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Pelkosenniemi, Pyhätunturi Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Kohteen tarkastus Pirjo Rautiainen Metsähallitus Lapin Luontopalvelut PL 8016 96101 Rovaniemi pirj o.rautiainen@metsa.fi 040 5081673 JOHDANTO Pyhä-Luoston

Lisätiedot

KAUPPI-NIIHAMA LUONTO IHMISILLE JA ELÄIMILLE

KAUPPI-NIIHAMA LUONTO IHMISILLE JA ELÄIMILLE KAUPPI-NIIHAMA LUONTO IHMISILLE JA ELÄIMILLE HEVOSREITIT Tampereen ratsastusseura ry on tehnyt yhteistyötä Koilliskulkijoiden ja maastopyöräilijöiden kanssa Kauppi-Niihama vertaissuunnittelutyössä. HIILINIELU

Lisätiedot

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen Yhdysvaltojen valkoviinit 14.03.2012 Maria Siikanen Historia Siirtolaiset huomasivat viiniköynnöksen viihtyvän maassa Rypäleet makeita, mutta oudon makuisia Vinifera ei menestynyt Phylloxera Kuumat ja

Lisätiedot

Hyväntoivonniemi, Pöytävuori, lukuisat viiniviljelmät, Knysnan laguunikaupunki ja Kariegan suurnisäkkäät ihastuttavat Kapmaassa ja maisemareitillä.

Hyväntoivonniemi, Pöytävuori, lukuisat viiniviljelmät, Knysnan laguunikaupunki ja Kariegan suurnisäkkäät ihastuttavat Kapmaassa ja maisemareitillä. Eteläinen EteläAfrikka Hyväntoivonniemi, Pöytävuori, lukuisat viiniviljelmät, Knysnan laguunikaupunki ja Kariegan suurnisäkkäät ihastuttavat Kapmaassa ja maisemareitillä. 11 päivää 27.12.2018-7.1.2019

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Liitteenä valikoituja sivuja teoksesta.

Liitteenä valikoituja sivuja teoksesta. Kirjoittaja on syntynyt ja ollut lähetystyössä (SLS) Namibiassa. Omien kokemustensa lisäksi hän paneutuu seudun kulttuuriin, luontoon ja historiaan. Matkareitti alkaa Etelä-Afrikasta, kulkee Namibian eri

Lisätiedot

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartat... 6 Tutkimusalueen

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta

Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta Maahanmuuttaja harvaan asutun maaseudun kehittymisen näkökulmasta Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun teemaryhmän puheenjohtaja Harvaan asutun maaseudun teemaryhmä Harvaan asutun

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Puutarhakalusteita tropiikista?

Puutarhakalusteita tropiikista? Puutarhakalusteita tropiikista? Tietoa kuluttajille Suomen luonnonsuojeluliitto ry Oletko aikeissa ostaa uudet puutarhakalusteet, ja viehättäkö sinua tummasta puusta tehdyt aurinkotuolit, joita mainoslehtiset

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012

Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012 1 Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kuvia... 3 Kartat... 6 Näkymä alueen

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

Luontoreittien esteettömyyskartoitus

Luontoreittien esteettömyyskartoitus Luontoreittien esteettömyyskartoitus Evo, Hämeenlinna Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8500 hehtaarin suuruinen alue, jossa

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN KUNTA JOKIKYLÄN YLEISKAAVA MAISEMASELVITYS

HAUKIPUTAAN KUNTA JOKIKYLÄN YLEISKAAVA MAISEMASELVITYS HAUKIPUTAAN KUNTA JOKIKYLÄN YLEISKAAVA MAISEMASELVITYS 18.11.011 YLEISTÄ Kuva 1. Kaava-alue ilmakuvassa. Ilmakuvaan on yhdistetty maastomalli maaston korostamiseksi. Jokikylän yleiskaavan kaava-alue on

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET

KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET KARHULAN TULEVAISUUS KYSELYTULOKSET 8.1.2019 VASTAAJAJOUKKO Kysely auki 21.11.-19.12.2018 Vastaajia yhteensä 313 8,6 % Karhulasta 35,1 % 56,2 % Muualta Kotkasta Jostakin muualta (mm. Haminasta, Helsingistä)

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Maiseman perustekijät Maisemarakenne

Maiseman perustekijät Maisemarakenne Maiseman perustekijät Maisemarakenne Sirpa Törrönen 14.9.2015 Maisemaelementit Maiseman perustekijät Maiseman eri osat - Kartoituksessa tuotettua materiaalia kutsutaan usein perusselvityksiksi - Myös maisemainventointi

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila 1 LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila Tilaaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin?

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Ilmastonmuutos on jo pahentanut vesipulaa ja nälkää sekä lisännyt trooppisia tauteja. Maailman terveysjärjestön mukaan 150 000 ihmistä vuodessa kuolee

Lisätiedot

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet 25/6/2014 Eija Rantajärvi Vivi Fleming-Lehtinen Itämeri tietopaketti 1. Tietopaketin yleisesittely ja käsitteitä 2. Havainnoinnin yleisesittely 3. Havainnointikoulutus:

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Laukaa Laajalahti asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Laukaa Laajalahti asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Laukaa Laajalahti asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013

Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 4

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi

Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi Kuva: Mirja Nylander / Metsähallitus Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi Lammaspaimenviikot suojelualueilla Metsähallitus Anneli Suikki 9.11.2017 Kuva: Vesa Simonen

Lisätiedot

Africa. Africa-peli 11 GAME 1 1. Pelilauta tekstikirjan s. 8 9 s. 8 9

Africa. Africa-peli 11 GAME 1 1. Pelilauta tekstikirjan s. 8 9 s. 8 9 1 1 1 s. 8 9 Pelatkaa Pelatkaa peliä peliä 3 4 3 4 hengen hengen ryhmissä. Tarvitsette nopan, nopan, pelinappulat, opettajan kopioimat Kiertäkää lautaa lautaa ja kerätkää ja kerätkää tehtäväkortteja. Numeroidussa

Lisätiedot

Yleistä maahanmuutosta. suurimmat Suomeen muuton syyt: rakkaus työ tai opiskelu humanitaariset syyt. (turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset)

Yleistä maahanmuutosta. suurimmat Suomeen muuton syyt: rakkaus työ tai opiskelu humanitaariset syyt. (turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset) Yleistä maahanmuutosta suurimmat Suomeen muuton syyt: rakkaus työ tai opiskelu humanitaariset syyt (turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset) Suomen väestöstä ulkomaalaisia vuonna 2012 oli n.4 % (195 511henk.)

Lisätiedot

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Samuel Vaneeckhout Aura OK Työn suorittaja: FT Samuel Vaneeckhout (Osuuskunta Aura) Työn tilaaja: Rautalammin kunta Kenttätyöajankohta:

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o.

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o. TARKASTUSRAPORTTI FM Tiina Äikäs tarkasti seuraavat kohteet Pohjois-, Itä- ja tunturi-lapin alueella 2.7.- 12.7.2007 osana väitöskirjaansa liittyviä kenttätöitä. Apuna kenttätöissä oli fil. yo Siiri Tolonen.

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Lataa Vihreä Afrikka - Tuomo Niemelä. Lataa

Lataa Vihreä Afrikka - Tuomo Niemelä. Lataa Lataa Vihreä Afrikka - Tuomo Niemelä Lataa Kirjailija: Tuomo Niemelä ISBN: 9789521069598 Sivumäärä: 319 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.65 Mb Kirjassa esitellään trooppisen Afrikan tärkeimpiä kasvillisuustyyppejä

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA?

SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA? SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA? Senegalin tasavalta sijaitsee Atlantin rannalla Länsi-Afrikassa Mauritanian, Malin, Guinean ja Guinea-Bissaun ympäröimänä. Gambia puolestaan on kolmelta puolen Senegalin

Lisätiedot

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 39 1. Vastaajan ikä alle 20 2 5,13% 20-30 1 2,56% 30-40 5 12,82% 40-50 10 25,64% 50-60 9 23,08% yli 60 12 30,77% 2. Vastaajan sukupuoli nainen

Lisätiedot

Etelä-Afrikka - Safari, Soweto ja Kapkaupunki

Etelä-Afrikka - Safari, Soweto ja Kapkaupunki Etelä-Afrikka - Safari, Soweto ja Kapkaupunki Kulttuuri- ja luontokokemuksia Pilanesbergin kansallispuistossa, Nelson Mandelan kotimuseossa Sowetossa, afrikanpingviinien parissa ja Kapkaupungissa. 9 päivää

Lisätiedot

Kulinaariselle matkalle Etelä-Afrikkaan!

Kulinaariselle matkalle Etelä-Afrikkaan! 1/5 Kulinaariselle matkalle Etelä-Afrikkaan! Lähde Etelä-Afrikkaan 4. 16.12.2011! Matkalle mahtuu mukaan 16 ensiksi ilmoittautunutta. Kulinaarinen matka vie sinut safarille, viinitiloille, ravintoloihin

Lisätiedot

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö,

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö, maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 oppimateriaali oppimateriaali sisältää kysymykset oppilaille tai opettajalle ideoinnin tueksi. hyvä yhteyshenkilö, Ohessa Maailman Kuvalehti Kumppaniin liittyviä

Lisätiedot

Systemointiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Systemointiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Systemointiosamäärä SQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1.

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Kasvavan väestön maailma

Kasvavan väestön maailma Kasvavan väestön maailma 1. Täydennä väestönkasvun yhtälöön seuraavat sanat: väestönkasvu, muuttoliike, syntyvyys, kuolleisuus. + =. Tutki oheista diagrammia väestönkasvusta. miljardia 8 4 a) Milloin maapallon

Lisätiedot

Matka maailman ympäri projekti lapsille

Matka maailman ympäri projekti lapsille Matka maailman ympäri projekti lapsille 1 KEHITTÄMISTEHTÄVÄN SUUNNITELMA Matka maailman ympäri projekti lapsille. Lähdimme työstämään tehtävää yhdessä Kirsi Nousiaisen kanssa. Meillä molemmilla on esikouluryhmissämme

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Automaatio- ja systeemitekniikka. Valter Sandström. valter.sandstrom@gmail.com

Vaihtoraportti. Automaatio- ja systeemitekniikka. Valter Sandström. valter.sandstrom@gmail.com Vaihtoraportti Automaatio- ja systeemitekniikka Valter Sandström valter.sandstrom@gmail.com Vaihto-ohjelma: Freemover Ajankohta: 11.07.2014-21.07.2014 Kohde: Stellenbosch University, Western Cape, South

Lisätiedot

Väestö. GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma

Väestö. GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma Väestö GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma Väkiluku maailmassa elää tällä hetkellä yli 7 mrd ihmistä Population clock väestön määrään ja muutoksiin vaikuttavat luonnolliset väestönmuutostekijät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

Viherlandia

Viherlandia Viherlandia 14.3.2015 Luovutetut alueet Tuntsajoki Tuntsajoki on joki Murmanskin alueella Venäjällä. Joki on Koutajoen vasen sivujoki. Pituus: 150 km Tuntsajoen latvahaarat ovat kuitenkin vielä Suomen

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot