Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 1 (26)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Winres-käyttäjän käsikirja 15.11.2013 Oma tuotanto 1 (26)"

Transkriptio

1 12. OMA TUOTANTO SISÄLTÖ VARAAMINEN Yleistä Varaustilanne Varaaminen Matkustajatiedot Henkilötiedot Majoitus Kuljetus Lisäpalvelut MATKUSTAJALUETTELOT Yleistä Matkustajatietojen tarkistus Majoitus Listat Yleistä Matkustaja- ja viisumilistat Kuljetus- ja bussilistat Majoituslistat Lisäpalveluiden ostajat Matkustajatarrat Tuoteostot Varaustilanne Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 1 (26)

2 12.1. VARAAMINEN Yleistä Valmismatkavaraus etenee pääpiirteissään samalla lailla kuin luvussa 3 esitetty välitysmyynnin varaus. Eroja on kolme: - Valmismatkassa etsitään varattava lähtö. Mahdolliset lähtö- ja tulopäivät on määritelty perustiedoissa, eikä matkan ajankohtaa voi määrätä vapaasti - Itse tuotteita varattaessa käytetään oikeita kapasiteetteja ja oikeita hintoja. - Varauksiin kirjoitetaan myös matkustajien nimet, ja matkustajille kohdistetaan majoitus, kuljetus ja lisäpalvelut. Tässä luvussa keskitytään vain em. asioihin. Muuten varaamiseen liittyvät asiat on esitelty luvussa 3. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 2 (26)

3 Varaustilanne Valmismatkavaraus aloitetaan Tuoterivit lomakkeelta valitsemalla [Lisää] ja sitten [Valmismatkatuote] Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 3 (26)

4 Hakulomakkeelle täytetään päivämääräväli, jolle halutun matkan lähtöpäivä osuu. Jos molempiin kenttiin laitetaan sama päivä, haetaan vain po. päivänä toteutuvia lähtöjä. Kohteita voidaan hakea joko tunnuksella tai nimellä. Esimerkissä haetaan lähtöjä aikavälille , ja kohteita, joiden tunnus alkaa kirjaimilla OR. Kohteita voidaan hakea myös tyypin (matkan kohdealue tai tyyppi) perusteella. Kun hakukriteerit on valittu, klikataan [OK] Haulla löytyy kaksi kohdetta (Rooma to su ja su su) ja neljä lähtöä (2.1., 6.1., 9.1. ja 13.1.). Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 4 (26)

5 Hakutulos näytetään kohde ja lähtöpäivä järjestyksessä. Kohde-sarakkeessa on kohteen tunnus ja nimi silloin, kun kohde tai lähtö vaihtuu. Kohteen jälkeen näkyvät kaikki lähdön tuotteet ja lähtö- ja paluupäivät. Varaustilanne näytetään kahdella luvulla [paikkoja jäljellä/koko kapasiteetti]. MR ja MS paikat näytetään erikseen. Jos tuote on loppu, on varaustilanne-kohta punaisella. valinnalla päästään selaamaan kohteen tietoja ja mahdollisesti linkitettyjä nettisivuja valinnalla palataan hakulomakkeelle Klikkaamalla tuotetta kerran, ikkunan alalaidassa näytetään ko tuotteen hinnoittelu sekä mahdolliset tuotteen ja hinnaston huomautukset. Haluttu lähtö valitaan klikkaamalla mitä tahansa lähdön tuotetta kaksi kertaa, tai klikkaamalla tuotetta kerran ja sitten [Valitse]. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 5 (26)

6 Varaaminen Kun lähtö on valittu, näyttää järjestelmä lähdön tuotteet. Tuote valitaan klikkaamalla sitä kaksi kertaa, jolloin Valitse sarakkeeseen ilmestyy [ ]. Kun tuotteet on valittu, klikataan [Valitse]. [Kapasiteettituotteet] välilehdellä palataan lähtöjen valintaan. Seuraavaksi ohjelma kysyy jokaiselle valitulle tuotteelle, kuinka monta kappaletta halutaan. Ensin täytetään hinnoittelu ja sitten varattava kapasiteetti. Majoitustuotteissa pitää antaa varattava kapasiteetti (montako huonetta / hyttiä tai Mr/Ms paikkaa). Muissa tuotteissa, järjestelmä täyttää kapasiteetin automaattisesti valittujen hintojen kappalemäärällä. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 6 (26)

7 Esimerkissä on varattu yksi huone kahdelle henkilölle. Kun kaikki tuotteet on käsitelty, palataan Tuoterivit lomakkeelle. Jos jotain unohtui, voidaan valita [Lisää] ja varata uusia tuotteita. Jos halutaan muuttaa tuotetta, klikataan tuoteriviä kaksi kertaa tai kerran, ja sitten [Muokkaa]. Jos halutaan poistaa tuote, klikataan tuotetta kerran, ja sitten [Poista]. Tuotteen hinnoittelua ja varattua kapasiteettia päästään muuttamaan ottamalla rivi käsittelyyn ja klikkaamalla [Hinnasto]. [Kohdeinfo] valinnalla päästää selaamaan kohteen tietoja ja mahdollisesti linkitettyjä nettisivuja [Erittely] valinnalla asetetaan hälytys [Sulje] valinnalla poistutaan Tuoterivit lomakkeelta. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 7 (26)

8 Matkustajatiedot Matkustajatietoihin siirrytään asiakkaan lisäämisen jälkeen. Asiakas kopioidaan automaattisesti ensimmäiseksi matkustajaksi. Jos asiakas ei matkusta, kirjoitetaan nimen päälle ensimmäisen matkustajan tiedot. Ensimmäisenä ilmoitetaan matkustajien lukumäärä: montako aikuista / lasta / vauvaa. (MR tai MS/ CH / IN). Näytön keskellä näkyvät tähän mennessä tallennettujen asiakkaiden nimet, ja heille annetut majoitukset, alalaidassa ilmoitetut ja tallennetut matkustajamäärät. [Lisää] [Muokkaa] [Poista] Lisätään uusi matkustaja. Pohjalle otetaan sen matkustajan tiedot, jonka päällä ollaan klikattaessa. Aloittaa valitun matkustajan tietojen muuttamisen. Poistaa valitun matkustajan. Esimerkissä on Liisan tiedot jo tallennettu, ja Matin tietoja tallennetaan. Matkustajatiedot syötetään neljässä vaiheessa: matkustajan henkilötiedot, majoitus, kuljetus ja lisäpalvelut. Tallentamista ohjaa wizardi: kun on aloitettu, on kaikki vaiheet käytävä läpi. Wizardi ohittaa tiedot, joita ei tarvita: esim. jos asiakkaalla ei ole majoitusta tai lisäpalveluita, ei kyseisille ruuduille pysähdytä. Matkustajalla voi samalla varauksella olla enintään neljä eri majoitusta ja kuljetusta. Esimerkiksi eri kuljetukset tarkoittavat sitä, että matkustajalla on bussikuljetus satamaan, kuljetus laivalla määränpäähän, kuljetus laivalla takaisin ja kuljetus bussilla kotiin. Eri kuljetuksia tai majoituksia ei kannata turhaan perustaa erikseen. Esimerkkitapauksessakin pärjätään todennäköisesti kahdella kuljetuksella (bussimatkat, laivamatkat). Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 8 (26)

9 Henkilötiedot Matkustajan perustiedoissa tallennetaan ne tiedot, jotka kohteen tiedoissa on määritelty kysyttäväksi. Perustilanteessa tarvitaan vain nimi ja sukupuoli. Laivamatkoissa tarvitaan lisäksi syntymäaika. Viisumia varten tarvitaan koti- ja syntymäpaikat jne. Tarpeettomia tietoja ei kannata kysellä. Syntymäaika pitää määrittää kysyttäväksi kentäksi, vaikkei sitä tarvittaisi kuin lapsille. Kenttä jätetään aikuisille vain täyttämättä. Eteenpäin siirrytään klikkaamalla [Seuraava] Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 9 (26)

10 Majoitus Majoitustiedoissa kysytään niin monta majoitusta (1-4), kuin majoituksessa varauksessa on erillisiä matkoja. Perustapauksessa on yksi. Majoitus kohtaan valitaan tuoterivi, jolla ilmoitettuun majoitukseen asiakas menee. Jos varaukselle on lähdölle vain yksi majoitus (normaalitapaus), on se jo valmiiksi valittuna. Jos huonejako menee normaalisti (kahden hengen huoneeseen menee kaksi henkilöä), täytetään huoneen numerokohtakin automaattisesti. Jos myydään kakkosia ykkösiksi tms., pitää käyttäjän huolehtia siitä, että huonejako menee varauksen sisällä oikein. Jos varauksella on mies- ja naispaikkoja, valitaan matkustajalle MR tai MS. Kommentit näkyvät majoituslistoilla. Kommentteja on voitu määritellä kysyttäväksi yksi tai kaksi. Toinen kommenteista voidaan määritellä parametreilla näkymään myös laskulla. Ensimmäinen kommentti tulostuu automaattisesti osanottajatodistukselle, jos sellainen on käytössä. Eteenpäin siirrytään klikkaamalla [Seuraava] Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 10 (26)

11 Kuljetus Kuljetustiedoissa kysytään niin monta kuljetusta (1-4), kuin varauksessa on erillisiä matkoja. Kuljetuksia ovat esim. lento, bussimatka, laivamatka. Perustapauksessa on yksi. Kuljetus kohtaan valitaan tuoterivi, jolla ilmoitettuun asiakas menee. Jos varaukselle on lähdölle vain yksi kuljetus (normaalitapaus), on se jo valmiiksi valittuna. Pysäkki kohta täytetään, kun kyseessä on bussikuljetus. Pysäkki valitaan tuotekohtaisesta listasta. Pysäkin päälle voidaan kirjoittaa reitille sopiva tilapäinen pysäkki. Itse kirjoitetun pysäkin formaatti pitää olla sama kuin valmiiksi määritellyllä (hh:mm Pysäkin nimi), niin se tulee oikeaan kohtaan bussilistalle. Kommentit näkyvät matkustaja- ja bussilistoilla. Kommentteja on voitu määritellä kysyttäväksi yksi tai kaksi. Ensimmäinen voidaan määritellä parametreilla näkymään myös laskulla. Ensimmäinen kommentti tulostuu automaattisesti osanottajatodistukselle, jos sellainen on käytössä. Eteenpäin siirrytään klikkaamalla [Seuraava] Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 11 (26)

12 Lisäpalvelut Lisäpalvelut listalla luetellaan kaikki varauksella olevat muut kuin kuljetus- tai majoitustuotteet. Matkustajalle laitetaan rasti kaikkiin niihin tuotteisiin, jotka hänelle kuuluvat. Jos neljän matkustajan varauksella on myyty kaksi kiertoajelua, pitää kiertoajelu olla valittuna niiden kahden matkustajan kohdalla, jotka sen käyttävät. Edelliselle matkustajalle tehdyt valinnat tulevat oletuksena myös seuraavalle. Jos muutoksia tulee, pitää muistaa lisätä tai poistaa a. Lisäpalveluiden ostajista matkustajaluetteloissa tulostettavat listat perustuvat tällä ruusulla tehtyihin valintoihin. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 12 (26)

13 12.2. MATKUSTAJALUETTELOT Yleistä Matkustajaluettelot -ohjelmalla käsitellään varausohjelmassa varauksiin tallennettujen matkustajien tietoja. Tietoja voi tässä ohjelmassa muuttaa ainoastaan majoituskommenttien osalta. Ohjelman palvelut ovat: - matkustajatietojen tarkistus - huoneiden / hyttien jako - matkustaja- ja viisumilistat (kaikki matkustajat) - kuljetus- ja bussilistat (kuljetustuotteen ostaneet matkustajat) - majoituslistat (majoitustuotteen ostaneet matkustajat) - lisäpalvelun ostajat - matkustajatarrat - tuoteostoraportti - varaustilanne [Tarkistus], huoneiden / hyttien jako ([Majoitus]), [Tuoteostot] ja [Varaustilanne] ovat omia valintojaan. Kaikki varsinaisen listat löytyvät [Listat] valinnan takaa. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 13 (26)

14 Matkustajalistat, huoneiden/hyttien jako ja matkustajatietojen tarkistus voidaan tulostaa: - lähdölle (oman tuotannon valmismatka) - kohteelle ja tulopäivälle - yhdelle varaukselle - yhdelle tuottajalle (hotellille) Valinta tehdään klikkaamalla ikonin vieressä olevaa kriteeri. merkkiä, ja valitsemalla sen jälkeen haluttu Lähdölle valintaa käytetään normaaleissa valmismatkoissa. Kohteelle ja tulopäivällä valinta on käyttökelpoinen esim. sellaisten tapahtumien yhteydessä, joissa tulo- ja lähtöpäiviä ei ole määrätty, vaan matkustajat voivat mennä ja tulla lähes miten haluavat. Varaukselle valintaa saatetaan tarvita jos koko ryhmä saadaan hoidettua yhdellä varauksella (yksi laskutusosoite ja lasku, kaikilla sama paketti), eikä valmismatkaa ole kannattanut perustaa. Tuottajalle valinnalla saadaan yhden hotellin majoittujat valitulle aikavälille. Aineiston käsittelyjärjestys on sellainen, että ensin varmistetaan Tarkistusraportilla, että kaikki tarvittavat matkustajatiedot on varauksiin syötetty. Kun tämä on tehty, siirrytään [Majoitus] kohtaan, jossa jaetaan matkustajat huoneisiin/hytteihin. Huone-/hyttijakoa auttamaan on saatettu tulostaa alustava majoituslista. Kun nämä valmistelut on tehty, voidaan tulostaa listat. Jos hotellit vaativat alustavia listoja, vaikka myynti on vielä käynnissä, tehdään huone-/hyttijako senhetkisellä tilanteella, ja tulostetaan halutut listat. Huone-/hyttijakoa joudutaan korjaamaan vielä myöhemmin, ennen lopullisten listojen tulostusta, jos uusia varauksia vielä tulee tai alustavassa tilanteessa mukana olleita varauksia peruuntuu. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 14 (26)

15 Matkustajatietojen tarkistus Tarkistusraportilla varmistutaan siitä, että kaikki tarvittavat matkustajatiedot on saatu. Kun raportti on tyhjä, tai sillä on vain ilmoituksia, joiden pitääkin olla (esim. joku matkustaja ei ota majoitusta ollenkaan tms.), voidaan siirtyä matkustajalistojen tulostukseen. Kun lähtö, kohde ja tulopäivä tai varaus on valittu, määritellään mitä tietoja halutaan tarkistaa. Aina tarkastetaan, että varauksilla on se määrä matkustajien nimiä, kuin on ilmoitettu. Sen lisäksi tarkastetaan, että jokaisella matkustajalla on ruksatut tiedot. Jos majoitus tai bussitiedot on ruksattu, tekee ohjelma lisäksi ristiintarkistuksen, löytääkseen majoitukset ja bussireitit, jotka on varattu, mutta joita ei ole käytetty. Esimerkissä on haluttu tarkistaa pelkästään majoitustiedot. Jos kyseessä olisi laivamatka, niin tarkistettaisiin ainakin syntymäaika. Jos kaikilla pitää olla bussikuljetus, tarkistettaisiin se jne. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 15 (26)

16 Majoitus Majoitukset jaetaan varauskohtaisesti jo varausta tehtäessä samalla varauksella oleville matkustajille. Lopullinen, koko aineiston kattava jako tehdään tämän valinnan alla: - huone-/hyttinumerot vaihdetaan koko kiintiön kattaviksi; esim. jos käytössä on 20 kahden hengen huonetta, jaetaan huoneet 1 20; myös oikeita huone-/hyttinumeroita voidaan käyttää, jos ne ovat tiedossa - muutetaan kommentit sellaisiksi, että ne voidaan antaa hotellille; jos listalla on sekä hotellille että omaan käyttöön tarkoitettuja kommentteja, voidaan menetellä esimerkiksi siten. että ensimmäiseen kommenttiin laitetaan hotellille tarkoitetut, ja toiseen omaan käyttöön tarkoitetut Esimerkissä on juuri saatu jaettua hotelli Budapestin huoneet, ja ollaan siirtymässä hotelli Ungarn in. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 16 (26)

17 Listat Yleistä Listojen tulostuksen yhteydessä voidaan valita mukaan joitakin lisätietoja, ja voidaan muuttaa raportin otsikkotietoja. Oheisessa esimerkissä (Majoituslista majoituksittain, ) on haluttu: - tulostaa myös yhteenvetosivu (, joka kertoo majoittujien määrän yhteensä), kielenä englanti - mukaan molemmat majoituskommentit - kommentit samalle riville, jolloin raportista tulee tiiviimpi - sivunvaihto tuotteittain, eli jokainen hotelli omalle sivulleen - muuttaa otsikkotietoja, ts. halutaan kirjoittaa jokin viesti hotelleille Listalle ei haluta ryhmä-kenttää, eikä syntymäaikaa eikä myöskään lähtöpäivää. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 17 (26)

18 Matkustaja- ja viisumilistat (kaikki matkustajat) Matkustajalistoilla näkyvät kaikki lähdölle, kohteelle ja tulopäivälle tai varaukselle ilmoitetut matkustajat, riippumatta siitä, mitä tuotteita heillä on. Tämä erotukseksi siitä, että lentolistoilla näkyvät vain ne matkustajat, joilla on lento, hotellilistoilla vain ne matkustajat, joilla on majoitus jne. Matkustaja- ja viisumilistoja on viisi erilaista: - Kaikki matkustajat aakkosjärjestyksessä, kuljetus ja majoituskommentit o listan voi ottaa englanniksi, kommentit voi jättää pois - Kaikki matkustajat varausjärjestyksessä, ei kommentteja o listan voi ottaa englanniksi - Kaikki matkustajat aakkosjärjestyksessä, varausnumero ja syntymäaika o listan voi ottaa englanniksi - Kaikki matkustajat, viisumilista o lista on vain englanniksi o listalla tulostuvat nimen lisäksi syntymäaika ja passin numero o listalle voi tulostaa myös ryhmäkentän - Kaikki matkustajat, laajennettu viisumilista o lista on vain englanniksi o edellisten lisäksi listalle tulostuu syntymä- ja kotipaikat ja vakuutustieto o listalle voi tulostaa myös ryhmäkentän Esimerkki Kaikki matkustajat aakkosjärjestyksessä, ei kommentteja : Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 18 (26)

19 Kuljetus- ja bussilistat Kuljetus ja bussilistoille tulostuvat matkustajat joille on annettu kuljetus. Vaihtoehtoisia kuljetuslistoja on kaksi: - Lento-/kuljetuslista varauksittain aakkosjärjestyksessä, kuljetuskommentit o listan voi tulostaa myös englanniksi o toisen tai molemmat kommentit voi halutessaan jättää pois o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan - Lento-/kuljetuslista aakkosjärjestyksessä, syntymäaika, kuljetuskommentit o listan voi tulostaa myös englanniksi o toisen tai molemmat kommentit voi halutessaan jättää pois o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan Esimerkissä Lento-/kuljetuslista aakkosjärjestyksessä englanniksi. Syntymäaika on otettu mukaan. Tätä raporttia käytetään normaalisti lentolistana Bussilistavaihtoehtoja on myös kaksi: - Bussilista pysäkeittäin, kuljetuskommentit o toisen tai molemmat kommentit voi halutessaan jättää pois o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan o raportin voi tulostaa myös pysäkeittäin varausnumerojärjestyksessä - Bussilista pysäkeittäin, majoitustieto, kuljetus- ja majoituskommentit o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan o raportin voi tulostaa myös pysäkeittäin varausnumerojärjestyksessä Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 19 (26)

20 Majoituslistat Majoituslistoille tulostuvat matkustajat joille on majoitus annettu. Majoituslistavaihtoehtoja on kaksi: - Majoituslista majoituksittain varauksittain, majoituskommentit (alustava lista) o listan voi tulostaa myös englanniksi o toisen tai molemmat kommentit voi halutessaan jättää pois o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan o lähtöpäivän voi halutessaan tulostaa jokaisen matkustajan kohdalle (tarvitaan, kun tulostetaan kohteelle ja tulopäivälle, ja matkustajilla on eri lähtöpäiviä) - Majoituslista majoituksittain, majoituskommentit (lopullinen lista) o listan voi tulostaa myös englanniksi o toisen tai molemmat kommentit voi halutessaan jättää pois o ryhmäkentän voi halutessaan tulostaa mukaan o lähtöpäivän voi halutessaan tulostaa jokaisen matkustajan kohdalle (tarvitaan, kun tulostetaan kohteelle ja tulopäivälle, ja matkustajilla on eri lähtöpäiviä) o listan voi tulostaa joko yhteen pötköön tai jokaisen tuotteen (hotelli / huone- tai hyttityyppi) omalle sivulleen Esimerkissä on majoituslista majoituksittain, majoituskommentit (lopullinen lista) englanniksi. Tätä käytetään yleensä hotelleihin lähetettävänä listana. Majoituslistat tuottajalle Tämän ominaisuuden käyttäminen edellyttää, että Perustietojen tuotteen Lisätiedot-välilehdelle on annettu kaikille samoille hotelleille sama tuottajatieto, joka on tehty Tuottajat/huoltajat valinnalla. Aluksi valitaan listan tyyppi, Lopullinen tai Tarkistuslista, sitten mille tuottajalle (hotellille) lista ajetaan ja lopuksi valitaan listattaviksi haluttujen matkojen alkupäivä (lähtöpäivä) väli. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 20 (26)

21 Lopullinen lista näyttää huonejaon ja erottelee eri matkan pituudet katkoviivalla. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 21 (26)

22 Tarkistuslista näyttää myös tuotekohtaiset nimet ja tekee lähtöjen välisen jaottelun hieman toisin: Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 22 (26)

23 Lisäpalveluiden ostajat Tälle listalle tulevat matkustajat, joille on merkitty lisäpalveluita varausohjelmassa. Lista voidaan ajaa joko kaikille lisäpalveluille tai palvelu kerrallaan. Listalle tulevat kunkin palvelun ostajat aakkosjärjestyksessä. Lista voidaan ottaa myös englanniksi. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 23 (26)

24 Matkustajatarrat Tarroja tarvitaan esimerkiksi, jos matkustajille jaettavaa materiaalia laitetaan valmiiksi kirjekuoriin. Tarrat tulostetaan joko bussipysäkin tai majoituksen mukaisessa järjestyksessä. Jokainen matkustaja saa oman tarransa. Tarrat tulostetaan 24 tarran arkille: 3 tarraa rivissä, 8 riviä allekkain. Tarralle tulostuu: - pysäkki tai majoitus (sen mukaan, kumpi järjestys on valittu) - ryhmä, jos valittu tulostettavaksi - kommentit o kuljetus- ja majoituskommentit (bussipysäkin mukaan) o majoituskommentit (majoituksen mukaan) Esimerkissä on tulostettu tarrat majoituksittain. Kahdella ensimmäisellä matkustajalla ei ole majoitusta lainkaan. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 24 (26)

25 Tuoteostot Tuoteostoraportti kertoo, mitä tuotetta on milläkin varauksella ja kuinka paljon. Raportti kertoo siis nopeasti varatun määrän, ja miten se jakautuu eri varausten kesken. Raporttia voidaan käyttää myös mahdollisten virheiden etsimiseen, sillä se näyttää myös, mitä hintoja on käytetty. Raportti voidaan tulostaa yhdelle tuotteelle tai kaikille tuotteille. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 25 (26)

26 Varaustilanne Varaustilanneraportti näyttää varaustilanteen tiivistetysti, lähdöittäin: - Majoitus / huoneita -sarakkeeseen on laskettu kaikki majoitustyypit (hotellit ja huonetyypit tai hytit) yhteensä. - Matkustajat -sarakkeessa on ilmoitetut matkustajamäärät. - Kuljetus-sarakkeessa on kuljetusten varaustilanteet: lennot tai bussipaikat tai laivapaikat Raportti voidaan ajaa joko yhdelle kohteelle, kaikille kohteille tai kohderyhmälle ja annetulle lähtöpäivävälille. Kohderyhmä määritellään valitsemalla [Varaustilanne päivämäärävälille (useita kohteita)] ja kirjoittamalla Hakuehto -kenttään kohdetunnuksen alkuosasta niin monta merkkiä, kuin tarvitaan ryhmän määrittelemiseen. Jos esim. halutaan kaikki Viron matkat, ja koodaus on tehty niin, että ensimmäinen merkki kertoo kyseessä olevan oma tuotanto, ja kaksi seuraavaa merkkiä maan, kirjoitetaan kenttään OVI. Kaikki kohteet saadaan jättämällä Hakuehto kenttä tyhjäksi. Winres-käyttäjän käsikirja Oma tuotanto 26 (26)

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Tiedon tuonti. Sisältö

Tiedon tuonti. Sisältö Tiedon tuonti Sisältö Yleistä... 2 Vaihe 1 Tietojen valmistelu... 2 Vaihe 2 Testaaminen... 4 Vaihe 3 Oikeellisuuden tarkistus... 5 Vaihe 4 Kenttien liittäminen... 7 Vaihe 5 Luontitapa... 10 1 Tiedon tuonti

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu 2.2.2 Uuden henkilön lisääminen 2.2.3 Täytettävät kentät uutta henkilöä

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400-316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 7 1 LISENSSIEHDOT... 8 2 ASENTAMINEN...

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Maksupääte VeriFone VX680

KÄYTTÖOHJE. Maksupääte VeriFone VX680 KÄYTTÖOHJE Maksupääte VeriFone VX680 KÄYTTÖOHJE Maksupääte VeriFone VX680 SISÄLLYSLUETTELO: 1. ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA 1.1 Tärkeää... 4 1.2 Päätteen rakenne... 5 1.3 Johtojen kytkeminen... 6 1.4 Akku... 7

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Henix-palkanlaskenta, versio 14

Henix-palkanlaskenta, versio 14 Henix-palkanlaskenta, versio 14 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2012 puh. (09) 503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Hakemisto Hakemisto... 1 1. Yleistä... 4 2. Ohjelman käyttöönottovaihe... 5 2.1. Parametrien

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 JC-TRIP Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 SISÄLLYSLUETTELO Laskimen ja tripin asennus autoon... 1 Jännitteen kytkeminen laskimelle...1 Jalkanollauskytkimen

Lisätiedot

Alkusanat ja sisällysluettelo

Alkusanat ja sisällysluettelo Alkusanat ja sisällysluettelo Tässä ohjeessa käsitellään pintapuolisesti ohjelman sujuvan käytön aloittamiseksi tarvittavien pohjatietojen lisääminen. Useimmat ohjeessa käsitellyistä toimenpiteistä onnistuvat

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Käyttöopas Sisällysluettelo Kappale 1 Kappale 2 Kappale 3 Johdanto Digitaalisesta postitusjärjestelmästä...1-2 IntelliLink :stä...1-3 Postivaatimukset...1-3

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Tätä opasta saa jakaa vapaasti muuttamattomassa muodossa, sekä käyttää epäkaupalliseen kouluttamiseen ja opastamiseen. Oppaan kaupallisesta

Lisätiedot

Tietokantojen turvallisuus

Tietokantojen turvallisuus Tietokantojen turvallisuus Miro Holopainen Jenni Kallanto IIO30220 Database Management Raportti Huhtikuu 2014 Ohjelmistotekniikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot