VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE"

Transkriptio

1 VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta Laitteistovaatimukset Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Toiminnallisuus Näytön osat ja toiminnallisuudet Käytön ohjeistus Päätuen hakija Lomakkeiden täyttö Lohkotiedot (102A ja 102B) Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelma Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Peruslohkojen hallinnan muutokset Peruslohkotietojen käsittely Kasvulohkotietojen käsittely Kasvulohkojen ryhmätallennus Maatilan tiedot (101A) Perustiedot Tukitiedot ja ehdot Maankäyttö Kotieläimet Luovutus ja Valtuutus Tukihakemuksen tiedot (101B) Uusi LFA-sitoumus Ympäristötukisitoumuksen jatko Maatilan osalliset (101D) Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Kylvöalailmoitus (117) Lomakkeiden palautus ja tulostus Lomakkeiden palautus Lomakkeiden tulostus Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Käytön tuki Vipuneuvoja Raportit Tukioikeudet Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen erityistuki Tukilaskenta Maksuaikataulu... 36

3 3 1. Yleistä sovelluksesta 1.1 Laitteistovaatimukset Viljelijöiden sähköinen tukihaku toimii ainakin seuraavilla Windows käyttöjärjestelmillä: XP / Vista / Windows 7. Sovellus toimii myös muilla käyttöjärjestelmillä, joilla seuraavassa mainitut selaimet toimivat. Internetselaimista palvelun on todettu toimivan ainakin Internet Explorer (8) ja 9, Mozilla Firefox ja Google Chrome -selaimilla. Internet Explorer 8 selaimella karttaosion toiminnassa voi olla ongelmia. Selaimista kannattaa aina käyttää uusinta päivitystä tietosuojan takia ja ajantasaisten toimintojen takia. Lomakkeiden tulostusta varten tulee olla asennettuna Adobe Acrobat Reader. Internet Explorer 6 ja 7 -versioita ei enää tueta. Mikäli käyttäjällä on käytössä IE9, kannattaa tarkistaa onko yhteensopivuusnäkymä päällä selaimessa (ja valittuna IE7). Tällöin kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi halutulla tavalla. Asian voi tarkistaa painamalla IE9:ssa F12-näppäintä. 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Sovelluksen käyttäjätunnukset haetaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta lomakkeella 405. Jotta sähköistä tukihakua voi käyttää, Vipu-palveluun tarvitaan vähintään täyttöoikeudet. Käyttäjätunnukset ja niihin liittyvät salasana ja avainlukulista ovat aina henkilökohtaiset. Käyttövaltuudet oikeuttavat selailuun tai tukihakemusten täyttöön / jättämiseen niiden tilojen osalta joille on käyttövaltuuksia haettu tai joille henkilö on edelleen valtuutettu. Sähköisen tukihaun sovellukseen kirjaudutaan Vipu-palvelun osoitteesta https://vipu.mavi.fi Internetselain saattaa antaa varoituksen epäluotettavasta tietoturvasertifikaatista. Vahvista turvallisuuspoikkeus ja lataa selaimen ehdottama varmenne koneelle jotta Vipupalvelun kirjautumissivu avautuu.

4 Varmenteen hyväksymisen jälkeen avautuu Vipu-palvelun kirjautumisikkuna. 4

5 5 Sovelluksen kirjautumissivulla on kolme eri tunnistautumismahdollisuutta Vipu-palveluun 1) pankin verkkotunnusten avulla tai 2) mobiilivarmenteella (matkapuhelinen sim-korttiin liitetty sähköinen tunniste) tai 3) sähköisen henkilökortin (HST-kortti) avulla tai 4) kunnasta saatavien Vipu-tunnusten avulla. Jos valitset pankkitunnusten käytön, järjestelmä ohjaa sinut pankkisi kirjautumisikkunaan, jossa annat verkkopankkitunnuksen ja salasanan pankkisi antamasta vaihtuvasta salasanalistasta. Kun kirjautuminen on onnistuneesti tehty, pankkisi järjestelmä ohjaa sinut takaisin vipu-palveluun. Kirjautuminen pankkitunnuksilla on täysin turvallista, eikä mitään tietoja tunnistautumista lukuun ottamatta välity Vipu-palvelun ja pankin välillä. Mobiilivarmenteen käytöstä saat ohjeet oman matkapuhelinoperaattorisi verkkosivuilta tai osoitteesta Voit kirjautua myös HST-sirukortilla Valitse tunnistustavaksi "Varmennekortti" ja käytä tunnistautumiseen varmennekorttia ja kortinlukijaa. Jos kirjaudut Vipu-tunnuksilla, anna käyttäjätunnus ja salasana sekä koodi Vipun avainlukulistastasi. Kirjautumisen jälkeen valitse Vipu-palvelun etusivulta kohta Avaa sähköinen asiointi ja karttakorjaukset. Voit aloittaa sovelluksen käytön. Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Vipu-palvelun käyttäjätunnukset menevät lukkoon, jos kirjautumista on kokeiltu kuusi kertaa väärillä tunnuksilla. Jos käyttäjätunnus on mennyt lukkoon, ei kirjautuminen onnistu myöskään pankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Lukkiutuneen tunnuksen voi avata yhteistoiminta-alueen tai kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen.

6 6 Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Toiminnallisuus 2.1 Näytön osat ja toiminnallisuudet Sähköinen tukihakusovellus rakentuu 11 eri perusnäytöstä: Kirjautumisnäyttö, Lohkotietojen esitäyttö, Etusivu, Lohkojen käsittely (Lomake 102A ja Lomake 102B), Maatilan tiedot (Lomake 101A), Tukihakemus (Lomake 101B), Osalliset (Lomake 101D) Hevoset ja kutut (Lomake 101C) Uuhituet (Lomake 107A) Ilmoitus eläimen poistamisesta/pitopaikan muuttumisesta tilallapitoaikana/ osallistumisen peruutuksesta (Lomake 124) Hakemus kansallisten kotieläintukien ennakosta (Lomake 139) Nautatuet (Lomake 144) Palautusnäyttö Kasvulohkojen ryhmätallennus Näytöllä näytettävät lomakkeet ja toiminnallisuus muuttuuvat sen mukaan, mitä tukia tai lomakkeita on mihinkin aikaan kevään tukihakua jätettävissä. Lisäksi sovelluksessa on erillinen Vipuneuvoja-osio, jonka sisällöstä kerrotaan tarkemmin luvussa 8. Vipuneuvoja Etusivun näyttöalueella on linkit kaikkien lomakkeiden esikatselu / tulostusversioihin riippuen siitä missä vaiheessa lomakkeen tallennus on. Lomakkeille pääsee tallentamaan tietoa painamalla lomakkeen nimeä. Jokaisella on oletuksena kolme lomaketta: Lohkotiedot, Maatilan tiedot ja Tukihakemuksen tiedot. Lomakkeen luonnin jälkeen, lomake on mahdollista poistaa -kuvakkeesta ja luoda uudelleen. Uudelleenluonti tapahtuu oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta Lisää lomake. Kun lomake on lisätty, näkyy se lomakeluettelossa alimpana. Valikosta löytyvät mahdollisesti poistetut lomakkeet sekä Kotieläintuet, Nautatuet sekä Maatilan osalliset -lomakkeet. Kun lomakkeet on perustettu, etusivun painikealueelta on mahdollista siirtyä lomakkeiden palautukseen:

7 7 Kun lomake on palautettu, näkyy lomakkeen vieressä kuvake, jonka kautta on mahdollista hakuajan puitteissa peruuttaa lomakkeen palautus ja ottaa lomake takaisin muokattavaksi tai poistaa lomake kokonaan. Näytöllä näytettävät lomakkeet muuttuvat sen mukaan, miten lomakkeet ovat avoinna eri aikoina. Kuvissa vasemmalla näyttö tukihaun alkaessa ja oikealla näyttö päätukihaussa alkaen. 2.2 Käytön ohjeistus Sovellukseen on toteutettu toiminnallisuutta ja virheilmoituksia selittäviä pikaohjeita jotka avautuvat kysymysmerkkipainikkeesta. Pikaohjeeseen liittyvät lyhyen ohjetekstin lisäksi linkit sovelluksen käyttöohjeeseen, Täyttöohjeeseen tai Hakuoppaaseen. Täyttö- ja hakuopas toimivat siten, että sisällysluettelosta on helppo siirtyä haluttuun aihealueeseen.

8 8 3. Päätuen hakija Tuenhakija on esitäytetty tukihakemukselle (101B) sen mukaan, kenelle tilalla on viimeksi perustettu jokin tukihakemus. Erityisesti yhtymillä saattaa olla yksityinen henkilö esitäytettynä tuenhakijana, jos joku osakkaista on hakenut tukea esim. ELY-keskuksesta. Tällöin tuenhakija tieto pitää muuttaa yhtymäksi. Perheviljelmillä on myös joskus tarpeellista vaihtaa tuenhakijaa. Tuenhakijan tiedon pääsee muuttamaan Muuta hakijaa>> -painikkeen takaa avautuvasta tilan osallisten valintalistasta. Tuenhakijan vaihtaminen on mahdollista tukihakemuksella (101B) sen jälkeen kun tukihakemuslomake on perustettu sähköiseen tukihakujärjestelmään Tuenhakija esitäytetään kaikille lomakkeille 101 B-lomakkeelle tallennetun tiedon perusteella. Lomakkeelle 101C on mahdollista valita tuen hakijaksi se tilan osallinen jolle on ennakkoa haettu, mikäli tämä poikkeaa tukihakemuksella 101B ilmoitetusta tuenhakijasta. 4. Lomakkeiden täyttö Uuhitukien ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden haku on kerrottu omassa ohjeessaan Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisen kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje. Ohje on Mavin internetsivuilla. 4.1 Lohkotiedot (102A ja 102B) Peruslohkolomakkeen ja kasvulohkolomakkeen tietoja käsitellään Sähköisessä tukihakusovelluksessa samanaikaisesti. Jokaisen peruslohkon tiedot tarkistetaan ja muokataan, jonka jälkeen lohkon kasvulohkot lisätään luontevasti samaan yhteyteen. Sovelluksen rakenne mukailee useimpien käytössä olevien viljelysuunnitteluohjelmistojen tapaa täyttää lohkotietoja Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelmaan Jos käytössäsi on viljelysuunnitteluohjelma, voit ladata perus- ja kasvulohkolomakkeen tiedot suoraan suunnitteluohjelmasta. Osassa viljelysuunnitteluohjelmista on mahdollisuus hakea Vipu-palvelusta lohkoaineisto, joka sisältää peruslohkon numeron, nimen, sekä pinta-alan. Näin voit toimia silloin, kun et ole varma, ovatko viljelysuunnitteluohjelman peruslohkotiedot tilalla ajan tasalla. Osassa viljelysuunnitteluohjelmia on mahdollista hakea Vipu-palvelussa oleva lohkoaineisto ja käyttää sitä viljelysuunnitelmapohjana. Edellä mainitut ominaisuudet voit tarkistaa viljelysuunnitteluohjelmastasi tai ohjelman toimittajalta. Kun kasvulohkotiedot on tallennettu viljelysuunnitteluohjelmaan, valitse ohjelman toimittajan ohjeiden mukainen tapa lähettää kasvulohkotiedot Vipu-palvelun sähköiselle hakemukselle. Tietojen lähettämisen yhteydessä tarkistetaan käyttäjän oikeus päästä tilan tietoihin. Tarkistus tapahtuu normaalin palveluun kirjautumisen yhteydessä. Tiedonsiirron jälkeen palvelu avautuu esitäytön valintaikkunaan. Tässä valitaan peruslohkolomakkeen esitäyttö.

9 9 Peruslohkolomakkeen esitäyttötieto perustuu hallinnon tietoihin. Jos ilmoitat hallinnan siir- toja, sovellus siirtyy ikkunaan jossa otetaan kantaa uusien lohkojen sitoumustietoihin (tarkemmin luvussa 4.1.3) Vuokranantajatieto ei ole automaattisesti täytetty. Mikäli esitäyttö valitaan, tiedot täytetään hallinnon järjestelmään edellisenä vuonna ilmoitettujen tietojen perusteella. Jos valitset tiedon esitäytetyksi ja käytät viljelysuunnitteluohjelmaa, tulee tieto suunnitteluohjelmasta. Vuokranantajatiedon esitäyttöä ei ole syytä valita, mikäli tieto on oikein VS- ohjelmassa ja sieltä tuodussa aineistossa. Kun kasvulohkojen tiedot tuodaan viljelysuunnitteluohjelmistosta, tarkasta tiedot etusivun Kasvulohkolomake 102B>>-linkistä avautuvalta lomakkeelta. Jos kasvulohkoihin on tarmuutoksia, voit joko korjata tiedot viljelysuunnitteluohjelmistoon ja tuoda tiedot peen tehdä uudelleen sähköiseen tukihakuun, tai muokata tietoja suoraan sähköisen tukihaun lohko- tiedot ikkunassa Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Tilan lohkotietojen tallentaminen aloitetaan siirtymällä lohkotietoihin joko etusivun näyttöistä. Ensin perustetaan alueen Luo lohkotiedot>> -linkistä tai linkkialueen Lohkotiedot linkistä. Perus- ja kasvulohkolomakkeet ja lomakkeille lle tuodaan mahdollisimman paljon tallennusta helpottavia esitäyttötietoja. Peruslohkolomakkeen paperiversion esitäyttöjen lisäksi voiilmoitettavat tiedot esitäytettynä vaihtoehtojen mukaan. Muista lohkokohtaisesti tarkistaa ja tarvittaessa korjata edellisestä vuodesta daan valita peruslohkolomakkeelle kaikki muuttuneet tiedot. Myös kasvulohkolomakkeen 102B voi esitäyttää. Esitäyttövaihtoehto edellisen vuoden kasvulohkojen tiedoilla auttaa tallennusta niillä tiloilla joiden kasvulohkot ja kasvit pysyvät

10 10 suunnilleen samoin vuodesta toiseen. Tallennuksen edetessä voit tehdä muutoksia vaikka kaikille lohkoille. Peruslohkon voi jakaa useampaan kasvulohkoon, kasvulohkoja voi poistaa ja niiden välisiä pinta-aloja voi muuttaa. Tyhjä kasvulohkolomake sopii pohjaksi silloin kun tilalla on tuotantosuunta muuttunut ja edellisen vuoden kasvulohkoissa on enemmän korjaamista kuin kokonaan uuden lomakkeen tallentamisessa. Alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömät lohkot -kohtaan laitetaan rasti siinä tapauksessa, että tilalla on hallinnassa alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömiä lohkoja, jotka ovat maatalouskäytössä. Kaikkia perus- ja/tai kasvulohkoja koskevia lisätietoja, jotka tulostuvat 102A- ja 102B-lomakkeiden alaosaan, voi tallentaa Lohkoja koskevalle yleiset tiedot - välilehdelle.

11 Peruslohkojen hallinnan muutokset Voit hakea tilan hallintaan tulevan uuden peruslohkon Lohkotiedot ikkunassa Liitä uusi peruslohko toiminnon kautta. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan peruslohko. Anna liitettävän peruslohkon tunnus sille varattuun kenttään ja paina liitä-painiketta. Sovellus tuo näkyviin liitettävän peruslohkon tiedot (tunnus, nimi ja edellinen haltija) näkyviin. Tarkista tiedot ja mikäli hakemasi lohkot ovat oikeat, jatka painamalla seuraava-painiketta. Liitettäviä peruslohkoja voi hakea useita ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Lisäksi peruslohkoja voi hakea lisää aina siihen saakka, kunnes lomakkeet palautetaan. Toisessa vaiheessa otetaan kantaa lohkon lfa- ja ympäristötukikelpoisuuteen. Tarkasta lohkon esitäytetyt tiedot ja tarvittaessa voit tehdä muutoksia vuoden 2013 tukikelpoisuustietoihin. Muista kuitenkin tällöin täyttää lohkosta myös lisätietoja perusteista joilla tukikelpoisuutta haetaan. Lopuksi hyväksy-painikkeella hyväksytään tehdyt muutokset ja lohko siirtyy tilan peruslohkotietoihin. Peruslohkon hallinnan siirto pois tilan hallinnasta tapahtuu kunkin peruslohkon Lohkotiedoissa, oikealla yläkulmassa sijaitsevan Poista peruslohko hallinnasta>>-painikkeen avul-

12 12 la. Poistettu peruslohko näkyy lomakkeella yliviivattuna ja lohkolistassa passiivisena, lohkolistauksen viimeisenä. Etusivulle perus- ja kasvulohkolomakkeiden alle muodostetaan uusi lomake, yhteenveto hallinnan muutoksista. Hallinnan muutokset -lomakkeella esitetään kaikki tilaan liitetyt uudet peruslohkot sekä tilan hallinnasta poistuneet lohkot. Merkki Teksti Selite Perustettu Perustettu Jätetty Ei perustettu Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään, mutta tiedoissa on virhe, joka estää tietojen lähettämisen eteenpäin (palauttamisen). Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään. Tiedoissa ei ole virheitä, jotka estäisivät palauttamisen. Tietoja ei ole kuitenkaan vielä palautettu. Tiedot on lähetetty käsiteltäväksi (palautettu). Tiedot voi ottaa uudelleen käsiteltäväksi hakuaikana peruuttamalla palautuksen. Tietoja ei ole vielä perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään Peruslohkotietojen käsittely Peruslohkot näkyvät lohkolistassa numerojärjestyksessä allekkain. Jos haluat tarkastella kasvulohkoja yhtä aikaa kaikkien peruslohkojen osalta, Valitse Avaa kasvulohkot. Supista kasvulohkot palauttaa takaisin peruslohkoluettelon. Lohkotietojen käsittelystä pääset takaisin Etusivulle ja muihin lomakkeisiin linkistä Etusivu Tukihaku Jos tilan hallintaan siirtyy uusia peruslohkoja, pääset hakemaan lohkot hakemukseen linkistä Liitä uusi peruslohko. (Tarkemmin kohdassa 4.1.3)

13 13 Peruslohkolomakkeella 102A ilmoitetaan peruslohkojen pintaala ja ominaisuustietoja. Sähköisessä tukihaussa voit halutessasi muuttaa peruslohkon nimeä. Jos haet jo hallinnassa olevalle peruslohkolle lfa- ja ympäristötukikelpoisuutta, ilmoita Lohkotietojen peruslohkon lisätiedoissa tai lohkoja koskevissa yleisissä tiedoissa peruslohkon numero jolle haet tukikelpoisuutta sekä perusteet tukikelpoisuuden hakemiselle. Tarkista peruslohkon pinta-ala. Jos peruslohkolla on virhettä, pystyt tekemään rajakorjauksen digitoituun pinta-alaan sähköisessä tukihaussa, kohdassa Peruslohkot Näytä Kartta (Rajakorjauksista tarkemmin karttaliittymän käyttöohjeessa) Mahdolliset peruslohkojen jaot sekä yhdistämiset tulee ilmoittaa peruslohkojen muutoslomakkeella 102C ja rajamuutokset paperikartalla. Peruslohkon vuokraustieto ilmoitetaan sähköisessä tukihaussa lomakkeista poiketen peruslohkon tiedoissa. Valitse pudotusvalikosta, onko peruslohko omistuksessa, vuokrattu kirjallisella sopimuksella tai vuokrattu suullisella sopimuksella. Jos vain osa peruslohkosta on vuokrattu, merkitse peruslohko vuokrattu. Vuokranantaja-kenttä avautuu, mikäli lohko on vuokrattu ja siihen syötetään vuokranantajan nimi. Tieto siirtyy tästä kasvulohkolomakkeelle 102B. Lohkon maankäyttölaji ja tilatukiominaisuus vuodelta 2013 on esitäytetty edellisen vuoden tietojen perusteella. Hukkakauratieto 2013 tuodaan suoraan Hukkakaurarekisteristä. Tarkista tiedot ja tallenna muutokset.

14 14 Lohkon sitoumustiedot näytetään sitoumustieto-osiossa jota ei voi muokata. Tarvittaessa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Kyseistä peruslohkoa koskevat lisätiedot on mahdollista ilmoittaa kohdassa Peruslohkon lisätiedot. Peruslohkon tiedot voi piilottaa vasemmassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Samasta painikkeesta peruslohkon tiedot saa takaisin näkyviin Kasvulohkotietojen käsittely Sähköisessä tukihaussa on esitäyttövaihtoehdosta riippuen jokaisella peruslohkolla joko yksi tyhjä kasvulohko perustettuna, tai peruslohkolle on tuotu edellisen vuoden ilmoitetut kasvulohkot pohjaksi. Molemmissa tapauksissa kasvulohkojen tarkistus ja tietojen muuttaminen tapahtuu samalla tavalla. Ellei tietoja tarvitse muuttaa, voidaan siirtyä tarkastelemaan seuraavan peruslohkon tietoja painikealueen seuraava peruslohko>>-linkistä tai suoraan vasemmalla lohkotietojen linkkialueella sijaitsevasta lohkopuusta. Jos peruslohkolla on useampi kuin yksi kasvulohko, aloita muuttamalla kasvulohkon pintaala kahden desimaalin tarkkuudella. Tämän jälkeen syötä kasvi ja tarvittaessa alla olevaan laatikkoon lajiketieto. Lajike on ilmoitettava viljoista, valkuaiskasveista, öljykasveista, öljypellavasta, hampusta ja perunasta sekä siementuotantoaloista. Hampun käyttötarkoitus ja kylvömäärä ilmoitetaan kasvulohkon lisätiedot kohdassa. Kasvilistasta on valittavissa vain ne kasvit, jotka ovat yhteensopivia lohkon tilatukiominaisuuden kanssa. Kasvilistassa on alussa ne kasvit, joita on jo valittu tilan muille kasvulohkoille. Lisäksi ilmoitetaan kylvösiemenen laatu ja mahdollinen luomu-vaihe.

15 15 Jos peruslohkolla on Ympäristötuen erityistukisopimus, se esitetään peruslohkon tietonurkassa. Pääsääntöisesti erityistukisopimukset koskevat koko peruslohkoa, jolloin niiden tietoja ole tarpeen ilmoittaa kasvulohkotiedoissa. Tietyt erityistukisopimukset voivat koskea vain osaa peruslohkosta. Mikäli erityistukisopimus kohdistuu vain osalle peruslohkoa, tieto erityistukisopimuksesta ilmoitetaan kasvulohkolla. Peruslohkon (jolla on voimassa oleva erityistukisopimus) kasvulohkoilla näkyy linkki Valitse kasvulohkolle >> Jos erityistuki koskee vain tiettyä kasvulohkoa, valitaan kyseisellä kasvulohkolla eritystuki käyttöön. Jos erityistukisopimus koskee koko peruslohkoa, sitä ei tarvitse ilmoittaa kasvulohkolla. Lohkotietojen painikealueelta voidaan siirtyä peruslohkolta toiselle, voidaan lisätä tai poistaa kasvulohkoja, voidaan ottaa 102A- ja 102B-lomakkeet esikatseltaviksi, tallentaa tietoja ja palata Sähköisen tukihaun etusivulle Kasvulohkojen ryhmätallennus Kasvulohkotietoja voidaan tallentaa usealle peruslohkolle samanaikaisesti. Ensin määritetään kasvilaji ja muut kasvulohkotiedot (lajike, kylvösiemenen laatu sekä mahdollinen luomun vaihe). Tämän jälkeen valitaan peruslohkot, joille kyseisen kasvin tiedot tallennetaan. Valitse toiminto Kopioi lohkoille. Tämän jälkeen voit jatkaa seuraavan kasvin tietojen tallentamisella.

16 16 Lopuksi, valitsen Tallenna. Tätä toimintoa käytettäessä on syytä ottaa huomioon, että toiminto perustaa valituille peruslohkoille YHDEN koko peruslohkon kokoisen kasvulohkon. Aiemmin tallennetut kasvulohkot poistetaan valituilta peruslohkoilta. Peruslohkolle tehtävä kasvulohkojako voidaan tehdä kasvulohkojen ryhmätallennuksen jälkeen (katso kohta 4.1.5). 4.2 Maatilan tiedot (101A) Maatilalomakkeen 101A palauttaminen on ehdoton edellytys tukien myöntämiselle. Maatilalomake on osin esitäytetty tilan perustietolomake. Sähköisesti voidaan esitäyttää maatilalomakkeelle myös maankäyttölajit vuoden 2012 maankäyttölajien mukaan.

17 Perustiedot Ensimmäisellä välilehdellä täytetään maatilaa koskevat perustiedot. Maatilan yritysnimi tulee täyttää jos juridinen muoto on jokin muu kuin yksityinen henkilö. Lisäksi ensimmäisellä välilehdellä määritellään viljelijätukihaku-tieto koskien vuotta Kohdassa ilmoitetaan, mikäli haluat materiaalia postitse vuonna Jos merkintöjä ei ole, materiaalia ei postiteta.

18 Tukitiedot ja ehdot Tukitiedot ja ehdot välilehdellä tarkastellaan tilan ympäristötuen, luonnonhaittakorvauksen ja eläinten hyvinvoinnin tuen tietoja. Tiedot ovat esitäytettyjä, eikä niitä voi muuttaa. EU:n nautapalkkioiden ja kansallisten nautatukien osalta näytetään tilalla voimassa olevat osallistumisilmoitukset. Tilaa koskevat täydentävien ehtojen tiedot tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata Maankäyttö Maankäyttö-välilehdellä näkyvät vuonna 2012 ilmoitetut Metsämaa, Tie, kitu- ja joutomaa, Tonttimaa sekä Muu käyttöalue. Vuoden 2013 tiedot ilmoitetaan niille varattuihin kenttiin.

19 Kotieläimet Kotieläimet-välilehdellä ilmoitetaan tilalla tilalla olleiden eläinten kappalemäärät. Jos tilalla on ollut tuotantotauko , se tallennetaan rastina kyseisen eläinlajin kohtaan Luovutus ja Valtuutus Tietojen luovutuksesta valitaan maatilalle sopivat vaihtoehdot. Ensimmäinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehto tarkoittaa sitä, että molempien puolisoiden omistaman tilan tukihakemuksen voi kumpi tahansa puolisoista allekirjoittaa. Toinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehdoista valitaan silloin, kun vain toinen puolisoista omistaa tilan ja hän haluaa itsensä lisäksi valtuuttaa toisenkin allekirjoittamaan yksin tilan tukihakemuksia. Yhtymän valtuutus tehdään aina valtakirjalla. Valtakirjan voi tulostaa linkistä, joka löytyy sähköisestä tukihausta. Lisäksi Vipu-palvelun puolella on mahdollista tehdä edelleenvaltuutus sähköisesti, jos tilalla (tilan yhdellä osakkaalla) on edelleenvaltuus-oikeus. Katso lisätiedot edelleenvaltuuttamisesta Vipu-palvelusta kohdasta Sähköinen asiointi --> Käyttöoikeudet --> Valtuuttamisohje.

20 Tukihakemuksen tiedot (101B) Tukihakemukselle on mahdollista valita esitäytettynä tiedot vuodelta Jos valitaan esitäyttö, sovellus tuo hakemukselle samat haettavat tuet mitä tila on edellisenä vuonna hakenut. Mikäli tila on hakenut vuonna 2012 peltokasvien tuotantopalkkiota tai valkuaiskasvipalkkiota, esitäytetään valkuais- ja öljykasvipalkkio.

21 Uusi LFA-sitoumus Kun tukihakemuksen esitäyttötiedot on valittu, tulee esiin tieto mahdollisesti päättymässä olevasta LFA-sitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Mikäli valitaan vaihtoehto Teen uuden sitoumuksen, tulee alareunaan tarkennus tehdäänkö luonnonhaittakorvauksen kansallista lisäosaa koskeva sitoumus vuonna 2013 Kasvitilana vai Kotieläintilana. Mikäli valitaan kotieläintilan sitoumus ja hyväksytään se, tulee näyttö jossa ilmoitetaan eläimiä/kpl. Näytöllä on näkyvissä eläinyksikkökertoimet ja sovellus laskee automaattisesta Eläinlajin kohtaan Eläinyksiköt. Lohkotiedot kannattaa perustaa ennen tukihakemusta, tällöin eläintiheyslaskenta toimii oikein. Eläintiheyslaskentaa on mahdollista korjata, mikäli tulee huomautus pinta-alaerosta. Tämä tehdään sitoumuksen muokkaus kohdassa (katso 4.3.2).

22 Sivun alareunassa on eläinyksiköiden määrä vuonna 2012 sekä luonnonhaittakorvauksen osalta tukikelpoiseksi hyväksytty pinta-ala v Eläintiheys lasketaan sen mukaan, miten viljelijä ilmoittaa eläimiä. Mikäli luonnonhaittakorvauksen kansallisessa lisäosassa kotieläintilan eläintiheys ei täyty, se ilmoitetaan alareunassa. 22

23 Ympäristötukisitoumuksen jatko Luonnonhaittakorvaus-sitoumuksen hyväksynnän jälkeen tulee esiin näyttö mahdollisesti päättymässä oleva ympäristötukisitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Ympäristötuesta on mahdollista tehdä yhden (1) vuoden jatkositoumus asti. Kun valitaan kohta Jatkan.. avautuu alapuolelle laatikko, jossa voi halutessaan muuttaa jatkositoumuskauden lisätoimenpiteitä. Lisätoimenpide on mahdollista vaihtaa/poistaa kun lisätoimenpiteen perässä on -kuvake.

24 Kun sitoumuspuoli on käsitelty (hyväksytty), täytetään varsinainen tukihakemus. Tukihakemuksella ilmoitetaan kaikki ne tuet joita tila hakee. Sovellus huomauttaa, ellei Tilatukea ole haettu. Luonnonhaittakorvaus sekä ympäristötuki ovat valittuina automaattisesti, mikäli aiemmin tehtiin uusi sitoumus sekä jatkositoumus. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen sitoumuksia pääsee muokkaamaan kohdasta Muokkaa 24

25 25 Mahdollinen uusi eläinten hyvinvointitukisitoumus tehdään lomakkeella 188 (ei mahdollista sähköisesti 2013). Eläinten hyvinvoinnin tukeen aikaisemmin sitoutunut voi vaihtaa uuteen sitoumukseen palauttamalla kuntaan 188- ja 194-lomakkeet. Tällöin itse tukihakemus voidaan jättää sähköisesti, koska tukimuoto on valittavissa Tukihakemus näytöllä. 4.4 Maatilan osalliset (101D) Maatilan osalliset -lomake palautetaan vain tarvittaessa. Lomake löytyy Etusivulta kohdasta Lisää lomake -pudotusvalikosta. Tarkista tiedot, ja jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia, korjaa tiedot ja palauta lomake. Pankkitilin muutos kansainväliseksi IBANjärjestelmän mukaiseksi numeroksi on toteutettu Sähköisessä tukihaussa automaattisesti. Tilinumeroa ei tarvitse muuttaa, jos se on säilynyt ennallaan.

26 Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Hakemus hevosten ja kuttujen kansallisista kotieläintuista (lomake 101C) voidaan täyttää sähköisesti. Hevosten tiedot on ryhmitelty tuen palkkiolajeittain seuraavasti: Siitostammat Suomenhevoset 1 3-vuotiaat hevoset ja ponit Ilmoita kunkin hevosen tiedot oman ryhmänsä kenttiin. Jos ryhmässä on eläimiä enemmän kuin kolme kappaletta, voit lisätä ja poistaa rivejä + ja -painikkeiden avulla. Kuttujen ja poikineiden kuttujen lukumäärä syötetään tiedon mukaan. Jos olet hakenut hevosista tukea vuonna 2012 sähköisesti, on hakemus esitäytetty viime vuoden hakemuksen tietojen perusteella. Eläimet on ryhmitelty kuten edellisenäkin vuonna, poislukien syntymävuoden mukaan tukikelvottomat yksilöt. Tarkista huolellisesti siitostammojen osalta pitävätkö esitäytetyt tiedot paikkansa astutusten ja varsomisten osalta.

27 Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Osallistumisilmoituksella on tieto siitä, jos tila on aiemmin ilmoittautunut EU:n nautapalkkiojärjestelmiin ja kansallisiin nautojen tukijärjestelmiin. Osallistuminen on voimassa toistaiseksi, ja uudelleen ei tarvitse ilmoittautua. 4.7 Kylvöalailmoitus (117) Kylvöalojen muutoslomakkeet avataan toukokuussa. Muutosten ilmoittaminen sähköisesti on mahdollista saakka. Kylvöalailmoituksen palauttaminen sähköisesti on mahdollista vain niiden tilojen osalta jotka ovat jättäneet perus- ja kasvulohkolomakkeensa sähköisesti. Sähköisesti ei voi ilmoittaa peruslohkojen yhdistämisiä ja jakoja tai maatalousmaan kokonaan maatalouskäytöstä poistumisia. Edellä mainitut peruslohkojen muutokset ja niitä koskevat kasvulohkotiedot on ilmoitettava paperilomakkeella. Sen sijaan sähköisessä tukihaussa voidaan ilmoittaa peruslohkolle muutoksia pinta-alaan, tilatukiominaisuuteen ja hukkakauratietoon kuten päätukihaun yhteydessä. Kylvöalojen muutokset esitäytetään sähköisesti joko viljelysuunnitteluohjelmistosta lähetettyjen tietojen perusteella tai huhtikuussa ilmoitettujen kasvulohkolomakkeen 102B tietojen mukaan. Sovelluksen etusivulla on mahdollista tarkastella jo palautettuja ja perustettuja hakemuksia sekä perustaa kylvöalailmoitus. Kylvöalailmoitusta on mahdollista muokata tarpeen mukaan ennen palautusta. Luo lomakkeet-painikkeesta perustetaan lomakkeet 117 ja 102A. Kasvulohkojen muutokset tehdään kuten päätukihaussa. Aiemmin ilmoitettu tieto korvataan muuttuneilla kasvulohkotiedoilla. Sähköinen kylvöalailmoitus poikkeaa paperilomakkeella 117 ilmoitetusta tiedosta siten että paperilomakkeella ilmoitetaan vain muuttuneet tiedot kun taas sähköisellä kylvöalojen muutosilmoituksella tulee ilmoittaa tilan kaikki kasvulohkot. 5. Lomakkeiden palautus ja tulostus 5.1 Lomakkeiden palautus Valmiit lomakkeet lähetetään kunnan viranomaiselle valitsemalla etusivun alareunasta löytyvä Palauta lomakkeet -toiminto. Valinnan jälkeen avautuu sivu, jossa muistutetaan Vipuneuvojan käytöstä (katso kohta 8). Näytöltä on mahdollista siirtyä suoraan Vipuneuvojaan tai jatkaa lomakkeiden palautukseen tai etusivulle.

28 28 Siirryttäessä palautukseen voit palauttaa kaikki lomakkeet kerralla tai valita palautettavaksi vaikka vain yhden lomakkeen. Perus- ja kasvulohkolomakkeet sekä mahdolliset hallinnan siirrot ja karttakorjaukset palautetaan kuitenkin aina samanaikaisesti. Samoin samanaikaisesti palautetaan tukihakemuslomake ja LFA kansallinen lisäosa. Kirjoita sähköpostiosoite, johon haluat kuittauksen lomakkeiden onnistuneesta vastaanotosta. Mikäli haluat kuittauksen useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota ne toisistaan pilkulla. Tämän jälkeen valitse Palauta lomakkeet >> Kun olet palauttanut valitsemasi lomakkeet onnistuneesti, saat sähköpostiin kuittauksen palautetuista lomakkeista. Palautettujen lomakkeiden osalta näkyy, kuka lomakkeet on palauttanut sekä palautuksen ajankohta. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta.

29 Lomakkeiden tulostus Palautuksen jälkeen lomakkeet kannattaa vielä tulostaa ja/tai tallentaa etusivulla olevien pdf-linkkien kautta. Pdf-lomakkeiden yläkulmassa näkyy lomakkeiden palautusajankohta. Etusivulta on myös mahdollista tulostaa kaikki lomakkeet kerralla. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta. 6. Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Mikäli haluat tehdä vielä muutoksia jo palautettuihin lomakkeisiin, se on mahdollista hakuajan puitteissa. Tätä varten sinun tulee ensin peruuttaa haluamasi lomakkeen palautus. Palautuksen peruutusnäytölle pääsee etusivulta, lomakkeen vieressä olevasta - kuvakkeesta. Lomakkeen palautuksen peruuttaminen tapahtuu vastaavalla tavalla kuin lomakkeen palautuskin. Peruutuksen jälkeen saat sähköpostiin viestin, jossa kerrotaan että lomakkeet ovat jälleen muokattavissa. Kun tarvittavat muutokset on tehty, muistaa palauttaa lomake uudelleen! 7. Käytöntuki Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Vipuneuvoja Vipuneuvojaan pääset sisään klikkaamalla Vipuneuvojaa. Vipuneuvoja on apuväline, jonka kautta on tarjolla tietoa tilan tukiin ja maksuaikatauluun, tukioikeuksiin, pinta-aloihin, si-

30 30 toumuksiin sekä erityisympäristötukiin. Vipuneuvojassa on valittavana viisi eri vaihtoehtoa: Raportit, Tukioikeudet, Sitoumukset, Tukilaskenta sekä Maksuaikataulu. 8.1 Raportit Raportit-kohtaan pääset klikkaamalla kohtaa Raportit. Tästä kohdasta löytyy summapinta-alat kasvilajeittain. Nämä tiedot tulevat kasvulohkolomakkeelta. Mikäli yhtään kasvulohkoa ei ole tallennettu, näyttää pinta-alat 0,00ha. Kun yksikin kasvulohko on tallennettu, tulee pinta-ala raportille näkyviin. Kun kasvilaji valitaan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne lohkot, joille ko. kasvia on tallennettu sekä lohkojen pinta-alat.

31 31 Raportit-osiosta löytyy tarkistusajo, jossa tarkastellaan tiettyjen luonnonhoitopeltojen kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttymistä. Luonnonhoitopeltojen tarkistaminen -raportilla tarkastellaan sellaisia peruslohkoja, joille on ilmoitettu luonnonhoitopeltonurmea tai niittykasveja vuosina 2012 tai Näihin mahdollisesti liittyy säilyttämisvelvoite hakuvuonna tai sitä seuraavana vuonna. Lisäksi raportilla näytetään vuoden 2011 pinta-ala, koska se vaikuttaa siihen onko lohkolla velvoitteita vielä vuonna Sellaiset peruslohkot, joilla todennäköisesti on puutteellisuuksia kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttämisessä, esitetään raportilla korostettuina. Esim.1: Tila on ilmoittanut vuonna 2011 lohkolla luonnonhoitonurmea 1,50 ha ja lisännyt alaa vuonna 2012 siten, että se on ollut yhteensä 2,50 ha. Vuonna 2012 lohkolta pitäisi löytyä vielä vähintään 1,00 ha luonnonhoitopeltonurmea. (Mikäli pinta-ala on vuonna 2013 pienempi kuin 1,00 ha, kyseinen lohko näytetään taulukossa korostettuna). Esim. 2: (Ks. kuva) Tila on ilmoittanut vuonna 2012 niittykasveja 0,57. Jotta kahden vuoden säilyttämisvelvoite toteutuu vuonna 2013, samalle lohkolle tulee ilmoittaa niittykasveja. - kuvake antaa huomautuksen. Pellon käyttö viherlannoitusnurmen jälkeen -tarkiste vertaa kahtena edellisenä vuonna ilmoitettuja viherlannoitusaloja hakuvuoden kasvulohkotietoihin. Lisäksi se antaa huomautuksen sellaisista peruslohkoista, joille on ilmoitettu viherlannoitusnurmen ehtoja rikkovia kasveja.

32 Tukioikeudet Sivun yläosassa on esitetty yhteenveto tukikelpoisesta pinta-alasta tilatuessa sekä tukioikeusalasta eriteltynä tukialueittain. Mikäli tukioikeuksien määrä on pienempi kuin tukikelpoinen ala, näytetään tämä erotus sarakkeessa negatiivisena lukuna. Tukilaskennan kautta (ks kohta 8.4) voidaan tällöin havaita, että tukioikeuksien määrä rajoittaa myönnettävää tukea. Ajantasaiset tiedot tukioikeuksista löytyvät myös Vipu-palvelusta. Päävalikon kohdasta Maatila >> Tukioikeudet löytyy tietoa tilan omistuksessa tai hallinnassa olevista tukioikeuksista ja tukioikeuksien siirroista. Tukioikeuslomakkeen 103A voi tulostaa Vipu-palvelusta kohdasta Maatila >> Lomakkeet ja tulosteet >> Esitäytetyt lomakkeet.

33 33 Lomakkeen kohdalta painetaan valintaa Käynnistä lomakkeen lataus. Lomakkeen voi ladata kun näytölle tulee seuraava teksti ja kuvake: 8.3 Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen perustuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Lisäksi välilehdeltä löytyy ympäristötuen perustoimenpiteiden edellyttämät vaatimukset, joita on mahdollista tarkastella avaamalla alleviivattu kohta.

34 34 Sitoumukseen voi liittyä myös lisätoimenpiteitä ja niistä lisätietoa antava laatikko löytyy sitoumukset välilehden alalaidasta. Siellä on kerrottu kuinka monta lisätoimenpidettä sitoumukseen kohdistuu, sekä lisätoimenpiteiden nimet. Avaamalla lisätoimenpiteen ehdot saa lisätietoa kyseessä olevasta lisätoimenpiteestä Ympäristötuen erityistuki Ympäristötuen erityistuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Erityistuen sopimusalasta näkyy sopimuksen alkamis- ja päättymisajankohta. Lisäksi näkyy, sopimuksessa mukana oleva pinta-ala. Kun erityistukisopimus avataan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne peruslohkot, joille ko. erityistukisopimus on voimassa sekä lohkon pinta-ala. 8.4 Tukilaskenta Vipuneuvojan laskenta tuottaa alustavan ja suuntaa-antavan arvion tallennettujen tietojen perusteella lasketusta tukimäärästä. Kun tilalle on tallennettu kasvulohkotiedot ja tukihakemus,

35 35 on tukilaskennan kautta mahdollista tarkastella arvioita tilalle maksettavista tuista. Haetut tuet -välilehdellä tukilaskenta ilmoittaa tuen jälkeen summan sekä sen pinta-alan hehtaareina, mikä on oikeutettu saamaan ko. tukea. Lisäksi taulukossa on tieto, mikäli laskenta on rajoittanut tukea jostain tietystä syystä johtuen. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä saadaan auki rivi, jossa on lisätietoa tilan kasvilajiryhmistä, niiden pinta-aloista, tukialueesta sekä tuen arvioidusta määrästä. Tukilaskenta sisältää tilan hehtaariperusteiset tuet ympäristötuen erityistukia lukuun ottamatta. Tukilaskenta ei sisällä kotieläintukia. Kun avataan välilehti Hakematta jääneet tuet, nähdään ne tuet, joita tila voi saada kasvulohkolomakkeen tietojen perusteella, mutta mitkä ovat vielä hakematta (valitsematta) tukihakulomakkeella. Näiden tukien hakeminen on mahdollista valitsemalla tuki tukihakemuslomakkeelta. Ennen hakemista pitää tarkistaa tukeen liittyvät ehdot ja niiden täyttyminen tilalla. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä, saadaan auki taulukko, josta nähdään arvioitu tuen määrä, joka tilan on mahdollista saada korjatessaan tiedot tukihakemukselle.

36 Maksuaikataulu Kun tilalle on tallennettu kasvulohkolomake sekä tukihakemustiedot on maksuaikataulun kautta mahdollista tarkastella arviota siitä, mitä tukia tilalle on tulossa, ja mikä on arvio niiden maksuaikataulusta. Näihin saattaa mahdollinen tilavalvonta vaikuttaa. Maksuaikataulun summat perustuvat siis tukilaskennan laskemiin haettuihin tukiin.

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2011 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2011 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2011 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta...3 1.1 Laitteistovaatimukset...3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot...3 2. Toiminnallisuus...6 2.1

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TUKIHAKUSOVELLUS 2010 KÄYTTÄJÄN OHJE

SÄHKÖINEN TUKIHAKUSOVELLUS 2010 KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKUSOVELLUS 2010 KÄYTTÄJÄN OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta...2 1.1 Laitteistovaatimukset...2 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot...2 2. Toiminnallisuus...3 2.1

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Päätukihaku

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Päätukihaku Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Päätukihaku Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot...

Lisätiedot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kansallisten kotieläintukien ennakot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kansallisten kotieläintukien ennakot Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kansallisten kotieläintukien ennakot Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot...

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku 2009

Sähköinen tukihaku 2009 Sähköinen tukihaku 2009 Kevään viljelijätukihaku Jyväskylä / Helsinki Ilkka Kommeri Päätukihaku - toiminnallinen yleiskuva Neuvoja/ EU-avustaja tms. Paperilomakkeen täyttö Paperilomakkeen palautus kuntaan

Lisätiedot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU- KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 KASVIHUONETUOTANNON TUKI

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU- KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 KASVIHUONETUOTANNON TUKI Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU- KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 KASVIHUONETUOTANNON TUKI Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sähköinen tukihaku Sähköinen tukihaku Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sisältö 1 Yleistä eläintukien sähköisestä hausta... 3 2 Uuhipalkkio, sen lisäpalkkio

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014

Sähköinen asiointi 2014 1 Alkava & Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Tukihakukoulutus Tampere 13.2 / Oulu 19.2. Piia Ylikoski & Jani Alkava Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Alkava & Ylikoski 3 Alkava & Ylikoski Uutta 2014

Lisätiedot

Tukihaku 2016. Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa. 29.3.2016 ja 31.3.2016. Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1

Tukihaku 2016. Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa. 29.3.2016 ja 31.3.2016. Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1 Tukihaku 2016 Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa 29.3.2016 ja 31.3.2016 Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1 Päätukihaun aikataulu Alkaa huhtikuun loppupuolella Päättyy 15.6.2016

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku 2013

Sähköinen tukihaku 2013 1 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu Nääppä Sähköinen tukihaku 2013 MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hankkeen viljelijätuki-infotilaisuus Perttu Nääppä/Lempäälän kunta 19.3.2013 2 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu

Lisätiedot

HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen

HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen Sähköinen vai paperinen Sähköiseen kannustetaan, mutta kummallakin tavalla vastaan otetaan Toimitettu hakemus tarkastetaan eri käsittely vaiheessa, sisällön

Lisätiedot

Tukihaku 2017 Keski-Uudenmaan maaseutuhallintopalvelut Mäntsälä Hyvinkää

Tukihaku 2017 Keski-Uudenmaan maaseutuhallintopalvelut Mäntsälä Hyvinkää Tukihaku 2017 Keski-Uudenmaan maaseutuhallintopalvelut 3.4.2017 Mäntsälä 12.4.2017 Hyvinkää 1 Tukihaun aikataulu 2017 Päätukihaku päättyy 15.6.2017 Sähköinen päätukihaku aukeaa toukokuun alkupuolella ->

Lisätiedot

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Pertti Savela 24.03.2015 ProAgria Keskusten Liitto OHJE Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Tukipalvelu WebWisun käyttäjille Ohjelmatuki ja muut yhteydenotot it-ohjelmistoihin

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Kommeri & Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Matti Ilmonen Laukaan YTA 2 Kommeri & Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön tämän kevään osalta Valtuuttaminen Päätukihaku

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013. Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13. Valtuutussäännökset:

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013. Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13. Valtuutussäännökset: MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013 Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta

Lisätiedot

Maaseutuyksikkö KaseKa/ Mervi Vähäsöyrinki

Maaseutuyksikkö KaseKa/ Mervi Vähäsöyrinki Maaseutuyksikkö KaseKa/ Mervi Vähäsöyrinki Tukihaku 2014 Aikataulut Viimeinen hakupäivä on 30.4. ja muutospäivä 16.6. Hakuopas on jo julkaistu mavi.fissä Tukihakumateriaali on tiloilla maaliskuun loppuun

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 256 00101 HELSINKI Pvm 29.4.2010 Dnro 760/22/2010 Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Vipu-palvelu ja sähköinen asiointi

Vipu-palvelu ja sähköinen asiointi Vipu-palvelu ja sähköinen asiointi Heimolinna 10.4.2017 Susanna Lehtinen Loimaan maaseutupalvelut Päätukihaun aikataulu Peruslohkomuutokset ovat auki Vipussa Uuden lohkon perustaminen, yhdistämiset ja

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Kommeri & Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Ilkka Kommeri & Piia Ylikoski Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Kommeri & Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma 28/11

Maaseutuviraston määräyskokoelma 28/11 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 29.4.2011 Dnro 646/22/2011 Maaseutuviraston määräyskokoelma 28/11 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Piia Ylikoski Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön tämän kevään osalta Valtuuttaminen Päätukihaku

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014

Sähköinen asiointi 2014 1 Sähköinen asiointi 2014 Piia Ylikosken & Jani Alkavan Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto Aineistosta muokannut Anna Setälä Viestintä Oy Tuulihaukka 2 Koulutusmateriaalia http://www.mavi.fi/fi/oppaat-jalomakkeet/sivut/viljelijatukihakukoulutus-2014.aspx

Lisätiedot

Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 SOMERON KAUPUNKI. p. (02) 77991 info@somero.fi www.somero.fi

Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 SOMERON KAUPUNKI. p. (02) 77991 info@somero.fi www.somero.fi Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 Joensuuntie 20 31400 Riikka Somero Gustafsson, Someron Maaseutyksikkö Tukioikeuksien mitätöinti vuodelta 2015 Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti johtuu Suomen

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL SEINÄJOKI Pvm Dnro 520/22/2012. Maaseutuviraston määräyskokoelma 19/12. Valtuutussäännökset:

Maaseutuelinkeino-osasto PL SEINÄJOKI Pvm Dnro 520/22/2012. Maaseutuviraston määräyskokoelma 19/12. Valtuutussäännökset: 1 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2012 Dnro 520/22/2012 Maaseutuviraston määräyskokoelma 19/12 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Tukihaku Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto Lohja Vihti

Tukihaku Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto Lohja Vihti Tukihaku 2017 Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto 4.4.2017 Vihti 11.4.2017 Lohja Tukihaun aikataulu 2017 Päätukihaku päättyy 15.6.2017 Sähköinen päätukihaku aukeaa toukokuun alkupuolella -> hakemus muokattavissa

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Ympäristökorvauksen syysilmoitus. Syksy 2016

Ympäristökorvauksen syysilmoitus. Syksy 2016 Ympäristökorvauksen syysilmoitus Syksy 2016 Sisällysluettelo Hakijan tiedot ja ilmoitukset.............................. 3 Kirjautuminen ja laitteistovaatimukset......................... 8 Ohjeen tulostaminen...................................

Lisätiedot

Siikalatvan yhteistoiminta-alue

Siikalatvan yhteistoiminta-alue n yhteistoiminta-alue -Haapaveden, Pyhännän, n, Vaalan ja Vihannin kuntien alueet -Tuenhakijoita n. 930, joista kotieläintiloja n. 420 -Viljelyksessä oleva peltoala n 43 500 ha, -Nautaeläimiä n 26 000

Lisätiedot

VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU. Matti Ilmonen Päivi Lehtomäki

VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU. Matti Ilmonen Päivi Lehtomäki VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU Matti Ilmonen Päivi Lehtomäki Olet Vipu-palvelun etusivulla Näet tilasi perusasioita ja tiedotteita Vihreästä yläpalkista löydät lisää maatilatietoja ja sähköisen asioinnin

Lisätiedot

Viljelijätukihakukoulutus 2015. Maalis-huhtikuu 2015, 16 tilaisuutta

Viljelijätukihakukoulutus 2015. Maalis-huhtikuu 2015, 16 tilaisuutta Viljelijätukihakukoulutus 2015 Maalis-huhtikuu 2015, 16 tilaisuutta Kevät 2015 Tukihakumuistutus Lähetetty maaliskuun ensimmäisellä viikolla Ilmoitus tukihaun alkamisesta Yhteenveto maatilan esitäytetyistä

Lisätiedot

VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU. Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Matti Ilmonen

VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU. Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Matti Ilmonen VIPU-PALVELU JA SÄHKÖINEN TUKIHAKU Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Matti Ilmonen Aikataulu Lohkotietojen syöttö, lohkomuutokset (yhdistämiset, jaot, rajakorjaukset) avautui Vipu-palvelussa 03.04.

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje 12.05.2011 SISÄLLYSLUETTELO SIVU I MAASEUTUVIRASTON YHTEYSTIEDOT 3 II MUUT YHTEYSTIEDOT 3 1 YLEISTÄ 4 2 REKISTERÖITYMINEN SÄHKÖISEN HAKUPALVELUN ASIAKKAAKSI

Lisätiedot

Tukipuhvetti Iisalmi, Savonia

Tukipuhvetti Iisalmi, Savonia Tukipuhvetti 25.4.2017 Iisalmi, Savonia Ylä-Savon maaseutupalvelut Erkki Koukkari (Pohjana käytetty luvalla Sydän-Savon ko. aineistoa) Vipupalvelun koodit ja rastit, mikä oleellista! Kasvikoodit käytännössä

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma

Maaseutuviraston määräyskokoelma MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 19.3.2013 Dnro 725/54/2013 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/13 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

OHJE TOIMINTARYHMILLE

OHJE TOIMINTARYHMILLE OHJE TOIMINTARYHMILLE Käyttäjätunnusten aktivointi ja oikeuksien hakeminen Pääsynhallinnassa Päivitetty 7.11.2013 Kun tietosi on tallennettu Pääsynhallintaan, saat kolme sähköpostia. 1. Uusi käyttäjätunnus

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm Dnro 235/22/2009

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm Dnro 235/22/2009 MÄÄRÄYS Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm 20.2.2009 Dnro 235/22/2009 Voimassaoloaika: 23.2.2009 - toistaiseksi Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista (1559/2001

Lisätiedot

Tukipuhvetti IsoValkeinen. Tukipuhvetti Ulla Koivisto/Aulikki Pasanen

Tukipuhvetti IsoValkeinen. Tukipuhvetti Ulla Koivisto/Aulikki Pasanen Tukipuhvetti 12.4.2017 IsoValkeinen 1.3.2017 avattiin Chatti, jossa on usea henkilö vastaamassa. Tämä on yhteinen Luoteis-Savon, Ylä--Savon ja Sydän-Savon maaseutupalvelun kanssa. Auki pääsääntöisesti

Lisätiedot

Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015

Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015 Tukihaku 2015 Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015 Mitä muuttuu??? Lähes kaikki muuttuu, joten kuunnelkaa ja kyselkää.. ESITYKSEN SISÄLTÖ Tukihaku 2015 / Laukaan YTA AKTIIVIVILJELIJÄ TUKIHAKUMATERIAALI TUKIEN

Lisätiedot

kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku

kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku Merja Tolari / Anne Valtonen Rantasalmi 17.3.2015 Pieksämäki 25.3.2015 Mikkeli 26.3.2015 Savonlinna 31.3.2015

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 21.11.2012 KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE Sähköinen asiointipalvelu e-vientiasiakirjat www.e-vientiasiakirjat.fi OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 2 (41) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Laitevaatimukset...

Lisätiedot

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Pertti Savela 13.04.2016 ProAgria Keskusten Liitto OHJE Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Tukipalvelu WebWisun käyttäjille Ohjelmatuki ja muut yhteydenotot it-ohjelmistoihin

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm Dnro 186/22/2010

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm Dnro 186/22/2010 MÄÄRÄYS Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm 9.2.2010 Dnro 186/22/2010 Voimassaoloaika: 10.2.2010 - toistaiseksi Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista (1559/2001

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

Maatilan osoite Maatilan sijaintikunta Kuntanumero Kuntaosa. Postinumero ja toimipaikka Päätilan sijaintikylä Päätilan nimi

Maatilan osoite Maatilan sijaintikunta Kuntanumero Kuntaosa. Postinumero ja toimipaikka Päätilan sijaintikylä Päätilan nimi MAATILALOMAKE 2013 Lnro 101A Lomake vastaanotettu, pvm. Dnro Vastaanottaja Tallentajan nimikirjaimet ja pvm. Tallennuksen tarkastajan nimikirjaimet ja pvm. 1. MAATILAA KOSKEVAT PERUSTIEDOT Maatilan yritysnimi

Lisätiedot

Tukien hakeminen Vipussa. Tukipuhvetti Aulikki Pasanen

Tukien hakeminen Vipussa. Tukipuhvetti Aulikki Pasanen Tukien hakeminen Vipussa 14.4.2016 14.4.2016 Ympäri vuoden voit päivittää osallisten tietoja; tilinumeroa, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta. Jos tulee uusia osallisia tai toinen osallinen muuttuu ensisijaiseksi

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015

Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015 1 Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015 Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Vipu-palvelun kartat 3 Peruslohkomuutokset Peruslohkomuutokset Jako Yhdistäminen

Lisätiedot

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä 1. Sanasto WebTimmi on Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen käytössä oleva internetpohjainen varausjärjestelmä, jossa

Lisätiedot

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM)

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) 1 (7) SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) Suomen Pankin tilastotiedonkeruu tapahtuu DCS-raportointipalvelun (Data

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA Helmikuu 2013 SÄHKÖINEN TUKIHAKU VUONNA 2013 Uudistettu Vipu ja sähköinen tukihaku 6.2.2013 alkaen sähköisesti mahdollista: lohkotietojen käsittely ja karttakorjaukset

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen ensihakemuksen tai toimeentulotuen jatkohakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen tai vammaispalveluiden hakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn lisäselvityspyyntöön

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi MÄÄRÄYS Pvm. 8.4.2015 Dnro 850/54/2015 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 23/15 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 15 2 mom. Voimassaoloaika: 9.4.2015 toistaiseksi

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas Eviran ohje Eviran ohje Käyttöönotto 09/2009 TIHY Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Matti Huttunen Pia Vilen Tietohallintoyksikkö 1 Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Yleiset toiminnallisuudet... 3 2. Peruslohkon rajakorjaus... 3 2.1 Rajaviivan muokkaus:... 3 2.2 Karttakorjausten

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017 MÄÄRÄYS Pvm. 25.1.2017 Dnro 1810/03.00.00/2017 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 66/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

Tukihaku, maksatukset

Tukihaku, maksatukset Tukihaku, maksatukset Aino Launto-Tiuttu, Terhi Löfstedt ja Paavo Myllymäki MTK-Varsinais-Suomi Muista tarkistaa viimeiset ohjeet Mavin nettisivuilta, tukiehdoista! Tukihaku 2016 Päätukihaku avautuu 9.5

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

KÄYTTÖOIKEUKSIEN LUONTI TUKISOVELLUKSESSA

KÄYTTÖOIKEUKSIEN LUONTI TUKISOVELLUKSESSA KÄYTTÖOIKEUKSIEN LUONTI TUKISOVELLUKSESSA Kunnan pääkäyttäjä voi käsitellä käyttöoikeuksia Tukisovelluksessa Käyttöoikeuksien tallennus tapahtuu valikossa Käyttäjä -> Käyttövaltuus Ennen käyttövaltuuden

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen Käyttöohje projektien toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...3

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3454/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3454/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 7.5.2014 Dnro 3454/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 15 2 mom. Vastaavat EU-säännökset: Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti Peltokasvipalkkio Nuoren viljelijän tuki Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki, ns. kriisituki velkaisille / investoineille

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016 MÄÄRÄYS Pvm. 8.2.2016 Dnro 44/03.00.00/2016 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 2/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

Koulutuksen sisältö. Tukialueuudistus Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti Tukioikeuksien käyttö Siirrot ja aktiiviviljelijä Kansallinen varanto

Koulutuksen sisältö. Tukialueuudistus Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti Tukioikeuksien käyttö Siirrot ja aktiiviviljelijä Kansallinen varanto Perustuki Koulutuksen sisältö Tukialueuudistus Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti Tukioikeuksien käyttö Siirrot ja aktiiviviljelijä Kansallinen varanto Tukialueuudistus Kuva uudesta jaottelusta Entinen

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä hakemuksia, vastata sinulle sähköisesti lähetettyihin lisäselvityspyyntöihin ja kirjeisiin seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa saada tiedoksi

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Perustuki. MTK:n tukikoulutus 2015 Juha Levomäki. Materiaali perustuu julkaisuhetkellä käytettävissä oleviin tietoihin.

Perustuki. MTK:n tukikoulutus 2015 Juha Levomäki. Materiaali perustuu julkaisuhetkellä käytettävissä oleviin tietoihin. Perustuki MTK:n tukikoulutus 2015 Juha Levomäki Materiaali perustuu julkaisuhetkellä käytettävissä oleviin tietoihin. Koulutuksen sisältö Perusteet Tukialueuudistus Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN Sisällysluettelo: 1. TIETOJEN SIIRTO PC-WISUSTA WEBWISUUN... 2 1.1 lisenssinumeron muuttaminen PC-wisuun... 2 1.2 tietojen siirto... 3 2. TIETOJEN SIIRTO ON VALMIS!...

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Oriveden kaupunki maaseutupalvelut maaseutuhallinnon YTA. Markku Mäkelä Viljelijäkoulutus, Oriveden Opisto,

Oriveden kaupunki maaseutupalvelut maaseutuhallinnon YTA. Markku Mäkelä Viljelijäkoulutus, Oriveden Opisto, Oriveden kaupunki maaseutupalvelut maaseutuhallinnon YTA Markku Mäkelä Viljelijäkoulutus, Oriveden Opisto, 29.3.2017 Uudet tai vaihtuneet e-mailosoitteet tiedotamme ajankohtaisista sähköpostitse osa viesteistä

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 19.2.2014 KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE Sähköinen asiointipalvelu e-vientiasiakirjat www.e-vientiasiakirjat.fi OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 2 (40) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Laitevaatimukset...

Lisätiedot

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Versio 1.0 / Cityterveys Oy Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 3 1.1 Käyttäjätunnus ja salasana... 3 1.2 Kirjautuminen... 3 2. Lähetteen teko...

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE

KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE Sisällys Yleistä... 2 2. Organisaation Katso-tunnisteen perustaminen... 2 2.1. Sähköinen henkilöllisyyden varmentaminen... 2 2.2. Henkilöllisyyden varmentaminen palvelupisteessä...

Lisätiedot

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Oppisopimuskeskuksen Sopimus Pro -verkkopalvelu on tarkoitettu oppisopimuskoulutuksessa tehtävien jaksoarviointien ja koulutuskorvaushakemusten täyttämistä

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 13.6.2014 Dnro 3641/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom. ja 18 2 mom. Vastaavat EU-säännökset:

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen (sivut 3-24) Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta Käyttöohjeet Turvallinen kirjautuminen ExxonMobil-portaaliin Syötä käyttäjätunnuksesi: eu... Syötä salasanasi ************ Valitse login. Klikkaa

Lisätiedot

Emmi-sovelluksen kirjautumisohje

Emmi-sovelluksen kirjautumisohje Emmi-sovelluksen kirjautumisohje - päivitetty 5.9.2017- Sisällys 1. Yleistä Emmi-kirjautumisesta... 2 2. Yleistä PPSHP tunnuspalvelusta... 2 3. Yleistä tunnuksen hallinnasta... 2 4. Tunnuksen luominen...

Lisätiedot

todenna.fi todenna.fi Käyttöohje Tässä käyttäohjeessa kerrotaan mikä on todenna.fi -kirjautumispalvelu ja miten sitä käytetään.

todenna.fi todenna.fi Käyttöohje Tässä käyttäohjeessa kerrotaan mikä on todenna.fi -kirjautumispalvelu ja miten sitä käytetään. Käyttöohje Tässä käyttäohjeessa kerrotaan mikä on -kirjautumispalvelu ja miten sitä käytetään. - 0 - Mikä on? Henkilökohtaisia tietojasi sisältävä verkkopalvelu on suojattu niin, että tietosi ovat turvassa.

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot