VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE"

Transkriptio

1 VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta Laitteistovaatimukset Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Toiminnallisuus Näytön osat ja toiminnallisuudet Käytön ohjeistus Päätuen hakija Lomakkeiden täyttö Lohkotiedot (102A ja 102B) Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelma Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Peruslohkojen hallinnan muutokset Peruslohkotietojen käsittely Kasvulohkotietojen käsittely Kasvulohkojen ryhmätallennus Maatilan tiedot (101A) Perustiedot Tukitiedot ja ehdot Maankäyttö Kotieläimet Luovutus ja Valtuutus Tukihakemuksen tiedot (101B) Uusi LFA-sitoumus Ympäristötukisitoumuksen jatko Maatilan osalliset (101D) Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Kylvöalailmoitus (117) Lomakkeiden palautus ja tulostus Lomakkeiden palautus Lomakkeiden tulostus Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Käytön tuki Vipuneuvoja Raportit Tukioikeudet Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen erityistuki Tukilaskenta Maksuaikataulu... 36

3 3 1. Yleistä sovelluksesta 1.1 Laitteistovaatimukset Viljelijöiden sähköinen tukihaku toimii ainakin seuraavilla Windows käyttöjärjestelmillä: XP / Vista / Windows 7. Sovellus toimii myös muilla käyttöjärjestelmillä, joilla seuraavassa mainitut selaimet toimivat. Internetselaimista palvelun on todettu toimivan ainakin Internet Explorer (8) ja 9, Mozilla Firefox ja Google Chrome -selaimilla. Internet Explorer 8 selaimella karttaosion toiminnassa voi olla ongelmia. Selaimista kannattaa aina käyttää uusinta päivitystä tietosuojan takia ja ajantasaisten toimintojen takia. Lomakkeiden tulostusta varten tulee olla asennettuna Adobe Acrobat Reader. Internet Explorer 6 ja 7 -versioita ei enää tueta. Mikäli käyttäjällä on käytössä IE9, kannattaa tarkistaa onko yhteensopivuusnäkymä päällä selaimessa (ja valittuna IE7). Tällöin kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi halutulla tavalla. Asian voi tarkistaa painamalla IE9:ssa F12-näppäintä. 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Sovelluksen käyttäjätunnukset haetaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta lomakkeella 405. Jotta sähköistä tukihakua voi käyttää, Vipu-palveluun tarvitaan vähintään täyttöoikeudet. Käyttäjätunnukset ja niihin liittyvät salasana ja avainlukulista ovat aina henkilökohtaiset. Käyttövaltuudet oikeuttavat selailuun tai tukihakemusten täyttöön / jättämiseen niiden tilojen osalta joille on käyttövaltuuksia haettu tai joille henkilö on edelleen valtuutettu. Sähköisen tukihaun sovellukseen kirjaudutaan Vipu-palvelun osoitteesta https://vipu.mavi.fi Internetselain saattaa antaa varoituksen epäluotettavasta tietoturvasertifikaatista. Vahvista turvallisuuspoikkeus ja lataa selaimen ehdottama varmenne koneelle jotta Vipupalvelun kirjautumissivu avautuu.

4 Varmenteen hyväksymisen jälkeen avautuu Vipu-palvelun kirjautumisikkuna. 4

5 5 Sovelluksen kirjautumissivulla on kolme eri tunnistautumismahdollisuutta Vipu-palveluun 1) pankin verkkotunnusten avulla tai 2) mobiilivarmenteella (matkapuhelinen sim-korttiin liitetty sähköinen tunniste) tai 3) sähköisen henkilökortin (HST-kortti) avulla tai 4) kunnasta saatavien Vipu-tunnusten avulla. Jos valitset pankkitunnusten käytön, järjestelmä ohjaa sinut pankkisi kirjautumisikkunaan, jossa annat verkkopankkitunnuksen ja salasanan pankkisi antamasta vaihtuvasta salasanalistasta. Kun kirjautuminen on onnistuneesti tehty, pankkisi järjestelmä ohjaa sinut takaisin vipu-palveluun. Kirjautuminen pankkitunnuksilla on täysin turvallista, eikä mitään tietoja tunnistautumista lukuun ottamatta välity Vipu-palvelun ja pankin välillä. Mobiilivarmenteen käytöstä saat ohjeet oman matkapuhelinoperaattorisi verkkosivuilta tai osoitteesta Voit kirjautua myös HST-sirukortilla Valitse tunnistustavaksi "Varmennekortti" ja käytä tunnistautumiseen varmennekorttia ja kortinlukijaa. Jos kirjaudut Vipu-tunnuksilla, anna käyttäjätunnus ja salasana sekä koodi Vipun avainlukulistastasi. Kirjautumisen jälkeen valitse Vipu-palvelun etusivulta kohta Avaa sähköinen asiointi ja karttakorjaukset. Voit aloittaa sovelluksen käytön. Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Vipu-palvelun käyttäjätunnukset menevät lukkoon, jos kirjautumista on kokeiltu kuusi kertaa väärillä tunnuksilla. Jos käyttäjätunnus on mennyt lukkoon, ei kirjautuminen onnistu myöskään pankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Lukkiutuneen tunnuksen voi avata yhteistoiminta-alueen tai kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen.

6 6 Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Toiminnallisuus 2.1 Näytön osat ja toiminnallisuudet Sähköinen tukihakusovellus rakentuu 11 eri perusnäytöstä: Kirjautumisnäyttö, Lohkotietojen esitäyttö, Etusivu, Lohkojen käsittely (Lomake 102A ja Lomake 102B), Maatilan tiedot (Lomake 101A), Tukihakemus (Lomake 101B), Osalliset (Lomake 101D) Hevoset ja kutut (Lomake 101C) Uuhituet (Lomake 107A) Ilmoitus eläimen poistamisesta/pitopaikan muuttumisesta tilallapitoaikana/ osallistumisen peruutuksesta (Lomake 124) Hakemus kansallisten kotieläintukien ennakosta (Lomake 139) Nautatuet (Lomake 144) Palautusnäyttö Kasvulohkojen ryhmätallennus Näytöllä näytettävät lomakkeet ja toiminnallisuus muuttuuvat sen mukaan, mitä tukia tai lomakkeita on mihinkin aikaan kevään tukihakua jätettävissä. Lisäksi sovelluksessa on erillinen Vipuneuvoja-osio, jonka sisällöstä kerrotaan tarkemmin luvussa 8. Vipuneuvoja Etusivun näyttöalueella on linkit kaikkien lomakkeiden esikatselu / tulostusversioihin riippuen siitä missä vaiheessa lomakkeen tallennus on. Lomakkeille pääsee tallentamaan tietoa painamalla lomakkeen nimeä. Jokaisella on oletuksena kolme lomaketta: Lohkotiedot, Maatilan tiedot ja Tukihakemuksen tiedot. Lomakkeen luonnin jälkeen, lomake on mahdollista poistaa -kuvakkeesta ja luoda uudelleen. Uudelleenluonti tapahtuu oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta Lisää lomake. Kun lomake on lisätty, näkyy se lomakeluettelossa alimpana. Valikosta löytyvät mahdollisesti poistetut lomakkeet sekä Kotieläintuet, Nautatuet sekä Maatilan osalliset -lomakkeet. Kun lomakkeet on perustettu, etusivun painikealueelta on mahdollista siirtyä lomakkeiden palautukseen:

7 7 Kun lomake on palautettu, näkyy lomakkeen vieressä kuvake, jonka kautta on mahdollista hakuajan puitteissa peruuttaa lomakkeen palautus ja ottaa lomake takaisin muokattavaksi tai poistaa lomake kokonaan. Näytöllä näytettävät lomakkeet muuttuvat sen mukaan, miten lomakkeet ovat avoinna eri aikoina. Kuvissa vasemmalla näyttö tukihaun alkaessa ja oikealla näyttö päätukihaussa alkaen. 2.2 Käytön ohjeistus Sovellukseen on toteutettu toiminnallisuutta ja virheilmoituksia selittäviä pikaohjeita jotka avautuvat kysymysmerkkipainikkeesta. Pikaohjeeseen liittyvät lyhyen ohjetekstin lisäksi linkit sovelluksen käyttöohjeeseen, Täyttöohjeeseen tai Hakuoppaaseen. Täyttö- ja hakuopas toimivat siten, että sisällysluettelosta on helppo siirtyä haluttuun aihealueeseen.

8 8 3. Päätuen hakija Tuenhakija on esitäytetty tukihakemukselle (101B) sen mukaan, kenelle tilalla on viimeksi perustettu jokin tukihakemus. Erityisesti yhtymillä saattaa olla yksityinen henkilö esitäytettynä tuenhakijana, jos joku osakkaista on hakenut tukea esim. ELY-keskuksesta. Tällöin tuenhakija tieto pitää muuttaa yhtymäksi. Perheviljelmillä on myös joskus tarpeellista vaihtaa tuenhakijaa. Tuenhakijan tiedon pääsee muuttamaan Muuta hakijaa>> -painikkeen takaa avautuvasta tilan osallisten valintalistasta. Tuenhakijan vaihtaminen on mahdollista tukihakemuksella (101B) sen jälkeen kun tukihakemuslomake on perustettu sähköiseen tukihakujärjestelmään Tuenhakija esitäytetään kaikille lomakkeille 101 B-lomakkeelle tallennetun tiedon perusteella. Lomakkeelle 101C on mahdollista valita tuen hakijaksi se tilan osallinen jolle on ennakkoa haettu, mikäli tämä poikkeaa tukihakemuksella 101B ilmoitetusta tuenhakijasta. 4. Lomakkeiden täyttö Uuhitukien ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden haku on kerrottu omassa ohjeessaan Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisen kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje. Ohje on Mavin internetsivuilla. 4.1 Lohkotiedot (102A ja 102B) Peruslohkolomakkeen ja kasvulohkolomakkeen tietoja käsitellään Sähköisessä tukihakusovelluksessa samanaikaisesti. Jokaisen peruslohkon tiedot tarkistetaan ja muokataan, jonka jälkeen lohkon kasvulohkot lisätään luontevasti samaan yhteyteen. Sovelluksen rakenne mukailee useimpien käytössä olevien viljelysuunnitteluohjelmistojen tapaa täyttää lohkotietoja Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelmaan Jos käytössäsi on viljelysuunnitteluohjelma, voit ladata perus- ja kasvulohkolomakkeen tiedot suoraan suunnitteluohjelmasta. Osassa viljelysuunnitteluohjelmista on mahdollisuus hakea Vipu-palvelusta lohkoaineisto, joka sisältää peruslohkon numeron, nimen, sekä pinta-alan. Näin voit toimia silloin, kun et ole varma, ovatko viljelysuunnitteluohjelman peruslohkotiedot tilalla ajan tasalla. Osassa viljelysuunnitteluohjelmia on mahdollista hakea Vipu-palvelussa oleva lohkoaineisto ja käyttää sitä viljelysuunnitelmapohjana. Edellä mainitut ominaisuudet voit tarkistaa viljelysuunnitteluohjelmastasi tai ohjelman toimittajalta. Kun kasvulohkotiedot on tallennettu viljelysuunnitteluohjelmaan, valitse ohjelman toimittajan ohjeiden mukainen tapa lähettää kasvulohkotiedot Vipu-palvelun sähköiselle hakemukselle. Tietojen lähettämisen yhteydessä tarkistetaan käyttäjän oikeus päästä tilan tietoihin. Tarkistus tapahtuu normaalin palveluun kirjautumisen yhteydessä. Tiedonsiirron jälkeen palvelu avautuu esitäytön valintaikkunaan. Tässä valitaan peruslohkolomakkeen esitäyttö.

9 9 Peruslohkolomakkeen esitäyttötieto perustuu hallinnon tietoihin. Jos ilmoitat hallinnan siir- toja, sovellus siirtyy ikkunaan jossa otetaan kantaa uusien lohkojen sitoumustietoihin (tarkemmin luvussa 4.1.3) Vuokranantajatieto ei ole automaattisesti täytetty. Mikäli esitäyttö valitaan, tiedot täytetään hallinnon järjestelmään edellisenä vuonna ilmoitettujen tietojen perusteella. Jos valitset tiedon esitäytetyksi ja käytät viljelysuunnitteluohjelmaa, tulee tieto suunnitteluohjelmasta. Vuokranantajatiedon esitäyttöä ei ole syytä valita, mikäli tieto on oikein VS- ohjelmassa ja sieltä tuodussa aineistossa. Kun kasvulohkojen tiedot tuodaan viljelysuunnitteluohjelmistosta, tarkasta tiedot etusivun Kasvulohkolomake 102B>>-linkistä avautuvalta lomakkeelta. Jos kasvulohkoihin on tarmuutoksia, voit joko korjata tiedot viljelysuunnitteluohjelmistoon ja tuoda tiedot peen tehdä uudelleen sähköiseen tukihakuun, tai muokata tietoja suoraan sähköisen tukihaun lohko- tiedot ikkunassa Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Tilan lohkotietojen tallentaminen aloitetaan siirtymällä lohkotietoihin joko etusivun näyttöistä. Ensin perustetaan alueen Luo lohkotiedot>> -linkistä tai linkkialueen Lohkotiedot linkistä. Perus- ja kasvulohkolomakkeet ja lomakkeille lle tuodaan mahdollisimman paljon tallennusta helpottavia esitäyttötietoja. Peruslohkolomakkeen paperiversion esitäyttöjen lisäksi voiilmoitettavat tiedot esitäytettynä vaihtoehtojen mukaan. Muista lohkokohtaisesti tarkistaa ja tarvittaessa korjata edellisestä vuodesta daan valita peruslohkolomakkeelle kaikki muuttuneet tiedot. Myös kasvulohkolomakkeen 102B voi esitäyttää. Esitäyttövaihtoehto edellisen vuoden kasvulohkojen tiedoilla auttaa tallennusta niillä tiloilla joiden kasvulohkot ja kasvit pysyvät

10 10 suunnilleen samoin vuodesta toiseen. Tallennuksen edetessä voit tehdä muutoksia vaikka kaikille lohkoille. Peruslohkon voi jakaa useampaan kasvulohkoon, kasvulohkoja voi poistaa ja niiden välisiä pinta-aloja voi muuttaa. Tyhjä kasvulohkolomake sopii pohjaksi silloin kun tilalla on tuotantosuunta muuttunut ja edellisen vuoden kasvulohkoissa on enemmän korjaamista kuin kokonaan uuden lomakkeen tallentamisessa. Alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömät lohkot -kohtaan laitetaan rasti siinä tapauksessa, että tilalla on hallinnassa alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömiä lohkoja, jotka ovat maatalouskäytössä. Kaikkia perus- ja/tai kasvulohkoja koskevia lisätietoja, jotka tulostuvat 102A- ja 102B-lomakkeiden alaosaan, voi tallentaa Lohkoja koskevalle yleiset tiedot - välilehdelle.

11 Peruslohkojen hallinnan muutokset Voit hakea tilan hallintaan tulevan uuden peruslohkon Lohkotiedot ikkunassa Liitä uusi peruslohko toiminnon kautta. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan peruslohko. Anna liitettävän peruslohkon tunnus sille varattuun kenttään ja paina liitä-painiketta. Sovellus tuo näkyviin liitettävän peruslohkon tiedot (tunnus, nimi ja edellinen haltija) näkyviin. Tarkista tiedot ja mikäli hakemasi lohkot ovat oikeat, jatka painamalla seuraava-painiketta. Liitettäviä peruslohkoja voi hakea useita ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Lisäksi peruslohkoja voi hakea lisää aina siihen saakka, kunnes lomakkeet palautetaan. Toisessa vaiheessa otetaan kantaa lohkon lfa- ja ympäristötukikelpoisuuteen. Tarkasta lohkon esitäytetyt tiedot ja tarvittaessa voit tehdä muutoksia vuoden 2013 tukikelpoisuustietoihin. Muista kuitenkin tällöin täyttää lohkosta myös lisätietoja perusteista joilla tukikelpoisuutta haetaan. Lopuksi hyväksy-painikkeella hyväksytään tehdyt muutokset ja lohko siirtyy tilan peruslohkotietoihin. Peruslohkon hallinnan siirto pois tilan hallinnasta tapahtuu kunkin peruslohkon Lohkotiedoissa, oikealla yläkulmassa sijaitsevan Poista peruslohko hallinnasta>>-painikkeen avul-

12 12 la. Poistettu peruslohko näkyy lomakkeella yliviivattuna ja lohkolistassa passiivisena, lohkolistauksen viimeisenä. Etusivulle perus- ja kasvulohkolomakkeiden alle muodostetaan uusi lomake, yhteenveto hallinnan muutoksista. Hallinnan muutokset -lomakkeella esitetään kaikki tilaan liitetyt uudet peruslohkot sekä tilan hallinnasta poistuneet lohkot. Merkki Teksti Selite Perustettu Perustettu Jätetty Ei perustettu Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään, mutta tiedoissa on virhe, joka estää tietojen lähettämisen eteenpäin (palauttamisen). Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään. Tiedoissa ei ole virheitä, jotka estäisivät palauttamisen. Tietoja ei ole kuitenkaan vielä palautettu. Tiedot on lähetetty käsiteltäväksi (palautettu). Tiedot voi ottaa uudelleen käsiteltäväksi hakuaikana peruuttamalla palautuksen. Tietoja ei ole vielä perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään Peruslohkotietojen käsittely Peruslohkot näkyvät lohkolistassa numerojärjestyksessä allekkain. Jos haluat tarkastella kasvulohkoja yhtä aikaa kaikkien peruslohkojen osalta, Valitse Avaa kasvulohkot. Supista kasvulohkot palauttaa takaisin peruslohkoluettelon. Lohkotietojen käsittelystä pääset takaisin Etusivulle ja muihin lomakkeisiin linkistä Etusivu Tukihaku Jos tilan hallintaan siirtyy uusia peruslohkoja, pääset hakemaan lohkot hakemukseen linkistä Liitä uusi peruslohko. (Tarkemmin kohdassa 4.1.3)

13 13 Peruslohkolomakkeella 102A ilmoitetaan peruslohkojen pintaala ja ominaisuustietoja. Sähköisessä tukihaussa voit halutessasi muuttaa peruslohkon nimeä. Jos haet jo hallinnassa olevalle peruslohkolle lfa- ja ympäristötukikelpoisuutta, ilmoita Lohkotietojen peruslohkon lisätiedoissa tai lohkoja koskevissa yleisissä tiedoissa peruslohkon numero jolle haet tukikelpoisuutta sekä perusteet tukikelpoisuuden hakemiselle. Tarkista peruslohkon pinta-ala. Jos peruslohkolla on virhettä, pystyt tekemään rajakorjauksen digitoituun pinta-alaan sähköisessä tukihaussa, kohdassa Peruslohkot Näytä Kartta (Rajakorjauksista tarkemmin karttaliittymän käyttöohjeessa) Mahdolliset peruslohkojen jaot sekä yhdistämiset tulee ilmoittaa peruslohkojen muutoslomakkeella 102C ja rajamuutokset paperikartalla. Peruslohkon vuokraustieto ilmoitetaan sähköisessä tukihaussa lomakkeista poiketen peruslohkon tiedoissa. Valitse pudotusvalikosta, onko peruslohko omistuksessa, vuokrattu kirjallisella sopimuksella tai vuokrattu suullisella sopimuksella. Jos vain osa peruslohkosta on vuokrattu, merkitse peruslohko vuokrattu. Vuokranantaja-kenttä avautuu, mikäli lohko on vuokrattu ja siihen syötetään vuokranantajan nimi. Tieto siirtyy tästä kasvulohkolomakkeelle 102B. Lohkon maankäyttölaji ja tilatukiominaisuus vuodelta 2013 on esitäytetty edellisen vuoden tietojen perusteella. Hukkakauratieto 2013 tuodaan suoraan Hukkakaurarekisteristä. Tarkista tiedot ja tallenna muutokset.

14 14 Lohkon sitoumustiedot näytetään sitoumustieto-osiossa jota ei voi muokata. Tarvittaessa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Kyseistä peruslohkoa koskevat lisätiedot on mahdollista ilmoittaa kohdassa Peruslohkon lisätiedot. Peruslohkon tiedot voi piilottaa vasemmassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Samasta painikkeesta peruslohkon tiedot saa takaisin näkyviin Kasvulohkotietojen käsittely Sähköisessä tukihaussa on esitäyttövaihtoehdosta riippuen jokaisella peruslohkolla joko yksi tyhjä kasvulohko perustettuna, tai peruslohkolle on tuotu edellisen vuoden ilmoitetut kasvulohkot pohjaksi. Molemmissa tapauksissa kasvulohkojen tarkistus ja tietojen muuttaminen tapahtuu samalla tavalla. Ellei tietoja tarvitse muuttaa, voidaan siirtyä tarkastelemaan seuraavan peruslohkon tietoja painikealueen seuraava peruslohko>>-linkistä tai suoraan vasemmalla lohkotietojen linkkialueella sijaitsevasta lohkopuusta. Jos peruslohkolla on useampi kuin yksi kasvulohko, aloita muuttamalla kasvulohkon pintaala kahden desimaalin tarkkuudella. Tämän jälkeen syötä kasvi ja tarvittaessa alla olevaan laatikkoon lajiketieto. Lajike on ilmoitettava viljoista, valkuaiskasveista, öljykasveista, öljypellavasta, hampusta ja perunasta sekä siementuotantoaloista. Hampun käyttötarkoitus ja kylvömäärä ilmoitetaan kasvulohkon lisätiedot kohdassa. Kasvilistasta on valittavissa vain ne kasvit, jotka ovat yhteensopivia lohkon tilatukiominaisuuden kanssa. Kasvilistassa on alussa ne kasvit, joita on jo valittu tilan muille kasvulohkoille. Lisäksi ilmoitetaan kylvösiemenen laatu ja mahdollinen luomu-vaihe.

15 15 Jos peruslohkolla on Ympäristötuen erityistukisopimus, se esitetään peruslohkon tietonurkassa. Pääsääntöisesti erityistukisopimukset koskevat koko peruslohkoa, jolloin niiden tietoja ole tarpeen ilmoittaa kasvulohkotiedoissa. Tietyt erityistukisopimukset voivat koskea vain osaa peruslohkosta. Mikäli erityistukisopimus kohdistuu vain osalle peruslohkoa, tieto erityistukisopimuksesta ilmoitetaan kasvulohkolla. Peruslohkon (jolla on voimassa oleva erityistukisopimus) kasvulohkoilla näkyy linkki Valitse kasvulohkolle >> Jos erityistuki koskee vain tiettyä kasvulohkoa, valitaan kyseisellä kasvulohkolla eritystuki käyttöön. Jos erityistukisopimus koskee koko peruslohkoa, sitä ei tarvitse ilmoittaa kasvulohkolla. Lohkotietojen painikealueelta voidaan siirtyä peruslohkolta toiselle, voidaan lisätä tai poistaa kasvulohkoja, voidaan ottaa 102A- ja 102B-lomakkeet esikatseltaviksi, tallentaa tietoja ja palata Sähköisen tukihaun etusivulle Kasvulohkojen ryhmätallennus Kasvulohkotietoja voidaan tallentaa usealle peruslohkolle samanaikaisesti. Ensin määritetään kasvilaji ja muut kasvulohkotiedot (lajike, kylvösiemenen laatu sekä mahdollinen luomun vaihe). Tämän jälkeen valitaan peruslohkot, joille kyseisen kasvin tiedot tallennetaan. Valitse toiminto Kopioi lohkoille. Tämän jälkeen voit jatkaa seuraavan kasvin tietojen tallentamisella.

16 16 Lopuksi, valitsen Tallenna. Tätä toimintoa käytettäessä on syytä ottaa huomioon, että toiminto perustaa valituille peruslohkoille YHDEN koko peruslohkon kokoisen kasvulohkon. Aiemmin tallennetut kasvulohkot poistetaan valituilta peruslohkoilta. Peruslohkolle tehtävä kasvulohkojako voidaan tehdä kasvulohkojen ryhmätallennuksen jälkeen (katso kohta 4.1.5). 4.2 Maatilan tiedot (101A) Maatilalomakkeen 101A palauttaminen on ehdoton edellytys tukien myöntämiselle. Maatilalomake on osin esitäytetty tilan perustietolomake. Sähköisesti voidaan esitäyttää maatilalomakkeelle myös maankäyttölajit vuoden 2012 maankäyttölajien mukaan.

17 Perustiedot Ensimmäisellä välilehdellä täytetään maatilaa koskevat perustiedot. Maatilan yritysnimi tulee täyttää jos juridinen muoto on jokin muu kuin yksityinen henkilö. Lisäksi ensimmäisellä välilehdellä määritellään viljelijätukihaku-tieto koskien vuotta Kohdassa ilmoitetaan, mikäli haluat materiaalia postitse vuonna Jos merkintöjä ei ole, materiaalia ei postiteta.

18 Tukitiedot ja ehdot Tukitiedot ja ehdot välilehdellä tarkastellaan tilan ympäristötuen, luonnonhaittakorvauksen ja eläinten hyvinvoinnin tuen tietoja. Tiedot ovat esitäytettyjä, eikä niitä voi muuttaa. EU:n nautapalkkioiden ja kansallisten nautatukien osalta näytetään tilalla voimassa olevat osallistumisilmoitukset. Tilaa koskevat täydentävien ehtojen tiedot tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata Maankäyttö Maankäyttö-välilehdellä näkyvät vuonna 2012 ilmoitetut Metsämaa, Tie, kitu- ja joutomaa, Tonttimaa sekä Muu käyttöalue. Vuoden 2013 tiedot ilmoitetaan niille varattuihin kenttiin.

19 Kotieläimet Kotieläimet-välilehdellä ilmoitetaan tilalla tilalla olleiden eläinten kappalemäärät. Jos tilalla on ollut tuotantotauko , se tallennetaan rastina kyseisen eläinlajin kohtaan Luovutus ja Valtuutus Tietojen luovutuksesta valitaan maatilalle sopivat vaihtoehdot. Ensimmäinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehto tarkoittaa sitä, että molempien puolisoiden omistaman tilan tukihakemuksen voi kumpi tahansa puolisoista allekirjoittaa. Toinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehdoista valitaan silloin, kun vain toinen puolisoista omistaa tilan ja hän haluaa itsensä lisäksi valtuuttaa toisenkin allekirjoittamaan yksin tilan tukihakemuksia. Yhtymän valtuutus tehdään aina valtakirjalla. Valtakirjan voi tulostaa linkistä, joka löytyy sähköisestä tukihausta. Lisäksi Vipu-palvelun puolella on mahdollista tehdä edelleenvaltuutus sähköisesti, jos tilalla (tilan yhdellä osakkaalla) on edelleenvaltuus-oikeus. Katso lisätiedot edelleenvaltuuttamisesta Vipu-palvelusta kohdasta Sähköinen asiointi --> Käyttöoikeudet --> Valtuuttamisohje.

20 Tukihakemuksen tiedot (101B) Tukihakemukselle on mahdollista valita esitäytettynä tiedot vuodelta Jos valitaan esitäyttö, sovellus tuo hakemukselle samat haettavat tuet mitä tila on edellisenä vuonna hakenut. Mikäli tila on hakenut vuonna 2012 peltokasvien tuotantopalkkiota tai valkuaiskasvipalkkiota, esitäytetään valkuais- ja öljykasvipalkkio.

21 Uusi LFA-sitoumus Kun tukihakemuksen esitäyttötiedot on valittu, tulee esiin tieto mahdollisesti päättymässä olevasta LFA-sitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Mikäli valitaan vaihtoehto Teen uuden sitoumuksen, tulee alareunaan tarkennus tehdäänkö luonnonhaittakorvauksen kansallista lisäosaa koskeva sitoumus vuonna 2013 Kasvitilana vai Kotieläintilana. Mikäli valitaan kotieläintilan sitoumus ja hyväksytään se, tulee näyttö jossa ilmoitetaan eläimiä/kpl. Näytöllä on näkyvissä eläinyksikkökertoimet ja sovellus laskee automaattisesta Eläinlajin kohtaan Eläinyksiköt. Lohkotiedot kannattaa perustaa ennen tukihakemusta, tällöin eläintiheyslaskenta toimii oikein. Eläintiheyslaskentaa on mahdollista korjata, mikäli tulee huomautus pinta-alaerosta. Tämä tehdään sitoumuksen muokkaus kohdassa (katso 4.3.2).

22 Sivun alareunassa on eläinyksiköiden määrä vuonna 2012 sekä luonnonhaittakorvauksen osalta tukikelpoiseksi hyväksytty pinta-ala v Eläintiheys lasketaan sen mukaan, miten viljelijä ilmoittaa eläimiä. Mikäli luonnonhaittakorvauksen kansallisessa lisäosassa kotieläintilan eläintiheys ei täyty, se ilmoitetaan alareunassa. 22

23 Ympäristötukisitoumuksen jatko Luonnonhaittakorvaus-sitoumuksen hyväksynnän jälkeen tulee esiin näyttö mahdollisesti päättymässä oleva ympäristötukisitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Ympäristötuesta on mahdollista tehdä yhden (1) vuoden jatkositoumus asti. Kun valitaan kohta Jatkan.. avautuu alapuolelle laatikko, jossa voi halutessaan muuttaa jatkositoumuskauden lisätoimenpiteitä. Lisätoimenpide on mahdollista vaihtaa/poistaa kun lisätoimenpiteen perässä on -kuvake.

24 Kun sitoumuspuoli on käsitelty (hyväksytty), täytetään varsinainen tukihakemus. Tukihakemuksella ilmoitetaan kaikki ne tuet joita tila hakee. Sovellus huomauttaa, ellei Tilatukea ole haettu. Luonnonhaittakorvaus sekä ympäristötuki ovat valittuina automaattisesti, mikäli aiemmin tehtiin uusi sitoumus sekä jatkositoumus. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen sitoumuksia pääsee muokkaamaan kohdasta Muokkaa 24

25 25 Mahdollinen uusi eläinten hyvinvointitukisitoumus tehdään lomakkeella 188 (ei mahdollista sähköisesti 2013). Eläinten hyvinvoinnin tukeen aikaisemmin sitoutunut voi vaihtaa uuteen sitoumukseen palauttamalla kuntaan 188- ja 194-lomakkeet. Tällöin itse tukihakemus voidaan jättää sähköisesti, koska tukimuoto on valittavissa Tukihakemus näytöllä. 4.4 Maatilan osalliset (101D) Maatilan osalliset -lomake palautetaan vain tarvittaessa. Lomake löytyy Etusivulta kohdasta Lisää lomake -pudotusvalikosta. Tarkista tiedot, ja jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia, korjaa tiedot ja palauta lomake. Pankkitilin muutos kansainväliseksi IBANjärjestelmän mukaiseksi numeroksi on toteutettu Sähköisessä tukihaussa automaattisesti. Tilinumeroa ei tarvitse muuttaa, jos se on säilynyt ennallaan.

26 Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Hakemus hevosten ja kuttujen kansallisista kotieläintuista (lomake 101C) voidaan täyttää sähköisesti. Hevosten tiedot on ryhmitelty tuen palkkiolajeittain seuraavasti: Siitostammat Suomenhevoset 1 3-vuotiaat hevoset ja ponit Ilmoita kunkin hevosen tiedot oman ryhmänsä kenttiin. Jos ryhmässä on eläimiä enemmän kuin kolme kappaletta, voit lisätä ja poistaa rivejä + ja -painikkeiden avulla. Kuttujen ja poikineiden kuttujen lukumäärä syötetään tiedon mukaan. Jos olet hakenut hevosista tukea vuonna 2012 sähköisesti, on hakemus esitäytetty viime vuoden hakemuksen tietojen perusteella. Eläimet on ryhmitelty kuten edellisenäkin vuonna, poislukien syntymävuoden mukaan tukikelvottomat yksilöt. Tarkista huolellisesti siitostammojen osalta pitävätkö esitäytetyt tiedot paikkansa astutusten ja varsomisten osalta.

27 Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Osallistumisilmoituksella on tieto siitä, jos tila on aiemmin ilmoittautunut EU:n nautapalkkiojärjestelmiin ja kansallisiin nautojen tukijärjestelmiin. Osallistuminen on voimassa toistaiseksi, ja uudelleen ei tarvitse ilmoittautua. 4.7 Kylvöalailmoitus (117) Kylvöalojen muutoslomakkeet avataan toukokuussa. Muutosten ilmoittaminen sähköisesti on mahdollista saakka. Kylvöalailmoituksen palauttaminen sähköisesti on mahdollista vain niiden tilojen osalta jotka ovat jättäneet perus- ja kasvulohkolomakkeensa sähköisesti. Sähköisesti ei voi ilmoittaa peruslohkojen yhdistämisiä ja jakoja tai maatalousmaan kokonaan maatalouskäytöstä poistumisia. Edellä mainitut peruslohkojen muutokset ja niitä koskevat kasvulohkotiedot on ilmoitettava paperilomakkeella. Sen sijaan sähköisessä tukihaussa voidaan ilmoittaa peruslohkolle muutoksia pinta-alaan, tilatukiominaisuuteen ja hukkakauratietoon kuten päätukihaun yhteydessä. Kylvöalojen muutokset esitäytetään sähköisesti joko viljelysuunnitteluohjelmistosta lähetettyjen tietojen perusteella tai huhtikuussa ilmoitettujen kasvulohkolomakkeen 102B tietojen mukaan. Sovelluksen etusivulla on mahdollista tarkastella jo palautettuja ja perustettuja hakemuksia sekä perustaa kylvöalailmoitus. Kylvöalailmoitusta on mahdollista muokata tarpeen mukaan ennen palautusta. Luo lomakkeet-painikkeesta perustetaan lomakkeet 117 ja 102A. Kasvulohkojen muutokset tehdään kuten päätukihaussa. Aiemmin ilmoitettu tieto korvataan muuttuneilla kasvulohkotiedoilla. Sähköinen kylvöalailmoitus poikkeaa paperilomakkeella 117 ilmoitetusta tiedosta siten että paperilomakkeella ilmoitetaan vain muuttuneet tiedot kun taas sähköisellä kylvöalojen muutosilmoituksella tulee ilmoittaa tilan kaikki kasvulohkot. 5. Lomakkeiden palautus ja tulostus 5.1 Lomakkeiden palautus Valmiit lomakkeet lähetetään kunnan viranomaiselle valitsemalla etusivun alareunasta löytyvä Palauta lomakkeet -toiminto. Valinnan jälkeen avautuu sivu, jossa muistutetaan Vipuneuvojan käytöstä (katso kohta 8). Näytöltä on mahdollista siirtyä suoraan Vipuneuvojaan tai jatkaa lomakkeiden palautukseen tai etusivulle.

28 28 Siirryttäessä palautukseen voit palauttaa kaikki lomakkeet kerralla tai valita palautettavaksi vaikka vain yhden lomakkeen. Perus- ja kasvulohkolomakkeet sekä mahdolliset hallinnan siirrot ja karttakorjaukset palautetaan kuitenkin aina samanaikaisesti. Samoin samanaikaisesti palautetaan tukihakemuslomake ja LFA kansallinen lisäosa. Kirjoita sähköpostiosoite, johon haluat kuittauksen lomakkeiden onnistuneesta vastaanotosta. Mikäli haluat kuittauksen useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota ne toisistaan pilkulla. Tämän jälkeen valitse Palauta lomakkeet >> Kun olet palauttanut valitsemasi lomakkeet onnistuneesti, saat sähköpostiin kuittauksen palautetuista lomakkeista. Palautettujen lomakkeiden osalta näkyy, kuka lomakkeet on palauttanut sekä palautuksen ajankohta. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta.

29 Lomakkeiden tulostus Palautuksen jälkeen lomakkeet kannattaa vielä tulostaa ja/tai tallentaa etusivulla olevien pdf-linkkien kautta. Pdf-lomakkeiden yläkulmassa näkyy lomakkeiden palautusajankohta. Etusivulta on myös mahdollista tulostaa kaikki lomakkeet kerralla. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta. 6. Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Mikäli haluat tehdä vielä muutoksia jo palautettuihin lomakkeisiin, se on mahdollista hakuajan puitteissa. Tätä varten sinun tulee ensin peruuttaa haluamasi lomakkeen palautus. Palautuksen peruutusnäytölle pääsee etusivulta, lomakkeen vieressä olevasta - kuvakkeesta. Lomakkeen palautuksen peruuttaminen tapahtuu vastaavalla tavalla kuin lomakkeen palautuskin. Peruutuksen jälkeen saat sähköpostiin viestin, jossa kerrotaan että lomakkeet ovat jälleen muokattavissa. Kun tarvittavat muutokset on tehty, muistaa palauttaa lomake uudelleen! 7. Käytöntuki Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Vipuneuvoja Vipuneuvojaan pääset sisään klikkaamalla Vipuneuvojaa. Vipuneuvoja on apuväline, jonka kautta on tarjolla tietoa tilan tukiin ja maksuaikatauluun, tukioikeuksiin, pinta-aloihin, si-

30 30 toumuksiin sekä erityisympäristötukiin. Vipuneuvojassa on valittavana viisi eri vaihtoehtoa: Raportit, Tukioikeudet, Sitoumukset, Tukilaskenta sekä Maksuaikataulu. 8.1 Raportit Raportit-kohtaan pääset klikkaamalla kohtaa Raportit. Tästä kohdasta löytyy summapinta-alat kasvilajeittain. Nämä tiedot tulevat kasvulohkolomakkeelta. Mikäli yhtään kasvulohkoa ei ole tallennettu, näyttää pinta-alat 0,00ha. Kun yksikin kasvulohko on tallennettu, tulee pinta-ala raportille näkyviin. Kun kasvilaji valitaan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne lohkot, joille ko. kasvia on tallennettu sekä lohkojen pinta-alat.

31 31 Raportit-osiosta löytyy tarkistusajo, jossa tarkastellaan tiettyjen luonnonhoitopeltojen kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttymistä. Luonnonhoitopeltojen tarkistaminen -raportilla tarkastellaan sellaisia peruslohkoja, joille on ilmoitettu luonnonhoitopeltonurmea tai niittykasveja vuosina 2012 tai Näihin mahdollisesti liittyy säilyttämisvelvoite hakuvuonna tai sitä seuraavana vuonna. Lisäksi raportilla näytetään vuoden 2011 pinta-ala, koska se vaikuttaa siihen onko lohkolla velvoitteita vielä vuonna Sellaiset peruslohkot, joilla todennäköisesti on puutteellisuuksia kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttämisessä, esitetään raportilla korostettuina. Esim.1: Tila on ilmoittanut vuonna 2011 lohkolla luonnonhoitonurmea 1,50 ha ja lisännyt alaa vuonna 2012 siten, että se on ollut yhteensä 2,50 ha. Vuonna 2012 lohkolta pitäisi löytyä vielä vähintään 1,00 ha luonnonhoitopeltonurmea. (Mikäli pinta-ala on vuonna 2013 pienempi kuin 1,00 ha, kyseinen lohko näytetään taulukossa korostettuna). Esim. 2: (Ks. kuva) Tila on ilmoittanut vuonna 2012 niittykasveja 0,57. Jotta kahden vuoden säilyttämisvelvoite toteutuu vuonna 2013, samalle lohkolle tulee ilmoittaa niittykasveja. - kuvake antaa huomautuksen. Pellon käyttö viherlannoitusnurmen jälkeen -tarkiste vertaa kahtena edellisenä vuonna ilmoitettuja viherlannoitusaloja hakuvuoden kasvulohkotietoihin. Lisäksi se antaa huomautuksen sellaisista peruslohkoista, joille on ilmoitettu viherlannoitusnurmen ehtoja rikkovia kasveja.

32 Tukioikeudet Sivun yläosassa on esitetty yhteenveto tukikelpoisesta pinta-alasta tilatuessa sekä tukioikeusalasta eriteltynä tukialueittain. Mikäli tukioikeuksien määrä on pienempi kuin tukikelpoinen ala, näytetään tämä erotus sarakkeessa negatiivisena lukuna. Tukilaskennan kautta (ks kohta 8.4) voidaan tällöin havaita, että tukioikeuksien määrä rajoittaa myönnettävää tukea. Ajantasaiset tiedot tukioikeuksista löytyvät myös Vipu-palvelusta. Päävalikon kohdasta Maatila >> Tukioikeudet löytyy tietoa tilan omistuksessa tai hallinnassa olevista tukioikeuksista ja tukioikeuksien siirroista. Tukioikeuslomakkeen 103A voi tulostaa Vipu-palvelusta kohdasta Maatila >> Lomakkeet ja tulosteet >> Esitäytetyt lomakkeet.

33 33 Lomakkeen kohdalta painetaan valintaa Käynnistä lomakkeen lataus. Lomakkeen voi ladata kun näytölle tulee seuraava teksti ja kuvake: 8.3 Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen perustuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Lisäksi välilehdeltä löytyy ympäristötuen perustoimenpiteiden edellyttämät vaatimukset, joita on mahdollista tarkastella avaamalla alleviivattu kohta.

34 34 Sitoumukseen voi liittyä myös lisätoimenpiteitä ja niistä lisätietoa antava laatikko löytyy sitoumukset välilehden alalaidasta. Siellä on kerrottu kuinka monta lisätoimenpidettä sitoumukseen kohdistuu, sekä lisätoimenpiteiden nimet. Avaamalla lisätoimenpiteen ehdot saa lisätietoa kyseessä olevasta lisätoimenpiteestä Ympäristötuen erityistuki Ympäristötuen erityistuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Erityistuen sopimusalasta näkyy sopimuksen alkamis- ja päättymisajankohta. Lisäksi näkyy, sopimuksessa mukana oleva pinta-ala. Kun erityistukisopimus avataan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne peruslohkot, joille ko. erityistukisopimus on voimassa sekä lohkon pinta-ala. 8.4 Tukilaskenta Vipuneuvojan laskenta tuottaa alustavan ja suuntaa-antavan arvion tallennettujen tietojen perusteella lasketusta tukimäärästä. Kun tilalle on tallennettu kasvulohkotiedot ja tukihakemus,

35 35 on tukilaskennan kautta mahdollista tarkastella arvioita tilalle maksettavista tuista. Haetut tuet -välilehdellä tukilaskenta ilmoittaa tuen jälkeen summan sekä sen pinta-alan hehtaareina, mikä on oikeutettu saamaan ko. tukea. Lisäksi taulukossa on tieto, mikäli laskenta on rajoittanut tukea jostain tietystä syystä johtuen. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä saadaan auki rivi, jossa on lisätietoa tilan kasvilajiryhmistä, niiden pinta-aloista, tukialueesta sekä tuen arvioidusta määrästä. Tukilaskenta sisältää tilan hehtaariperusteiset tuet ympäristötuen erityistukia lukuun ottamatta. Tukilaskenta ei sisällä kotieläintukia. Kun avataan välilehti Hakematta jääneet tuet, nähdään ne tuet, joita tila voi saada kasvulohkolomakkeen tietojen perusteella, mutta mitkä ovat vielä hakematta (valitsematta) tukihakulomakkeella. Näiden tukien hakeminen on mahdollista valitsemalla tuki tukihakemuslomakkeelta. Ennen hakemista pitää tarkistaa tukeen liittyvät ehdot ja niiden täyttyminen tilalla. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä, saadaan auki taulukko, josta nähdään arvioitu tuen määrä, joka tilan on mahdollista saada korjatessaan tiedot tukihakemukselle.

36 Maksuaikataulu Kun tilalle on tallennettu kasvulohkolomake sekä tukihakemustiedot on maksuaikataulun kautta mahdollista tarkastella arviota siitä, mitä tukia tilalle on tulossa, ja mikä on arvio niiden maksuaikataulusta. Näihin saattaa mahdollinen tilavalvonta vaikuttaa. Maksuaikataulun summat perustuvat siis tukilaskennan laskemiin haettuihin tukiin.

Opas valvonnasta. Pelto- ja eläintukien valvonta

Opas valvonnasta. Pelto- ja eläintukien valvonta Opas valvonnasta Pelto- ja eläintukien valvonta 2 Maaseutuviraston julkaisusarja: Hakuoppaita ja ohjeita Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 2. Valvonnan menetelmät ja perusteet...5 2.1 Hallinnollinen valvonta

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Rediteq Oy 30.4.2008 1

Rediteq Oy 30.4.2008 1 Rediteq Oy 30.4.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO Yrityksen allekirjoitusoikeuden omaavan henkilön eli seurantahenkilön käyttöliittymä... 2 1 Yleistä... 2 2 Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Unohtuiko salasana?...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Kosmeettisia valmisteita koskevien ilmoitusten portaali Cosmetic Products Notification Portal (CPNP)

Kosmeettisia valmisteita koskevien ilmoitusten portaali Cosmetic Products Notification Portal (CPNP) Kosmeettisia valmisteita koskevien ilmoitusten portaali Cosmetic Products Notification Portal (CPNP) 13 artiklan 1 mukainen käyttöopas Tämä käyttöopas on tarkoitettu kaikille kosmeettisia valmisteita koskevien

Lisätiedot

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400-316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 7 1 LISENSSIEHDOT... 8 2 ASENTAMINEN...

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohje. www.tulli.fi. Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohjeen sisältö. versio 3.0, 30.4.2015

Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohje. www.tulli.fi. Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohjeen sisältö. versio 3.0, 30.4.2015 Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 3.0, 30.4.2015 Nettiliitu-palvelu Asiakkaan ohjeen sisältö Nettiliitu-palvelu... 2 Tarvittavat laitteet ja ohjelmistot... 2 Rajaukset Nettiliitu-palvelun

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 ALOITTAMINEN Rekisteröityminen Rekisteröityminen Petra s Planet for Schools -ohjelmistoon on helppoa. Voit joko rekisteröityä maksuttomaan kokeilujaksoon nettisivujemme kautta

Lisätiedot

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakuajan lähestyessä, sekä työnantaja/työpaikkakouluttaja että opiskelija saavat tästä ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämän ilmoituksen jälkeen työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

Näin käytät DIABETESHOIDON HALLINTAOHJELMISTO

Näin käytät DIABETESHOIDON HALLINTAOHJELMISTO Näin käytät Carelink Personal -ohjelmisto on enemmän kuin verensokerimittarin ohjelmisto tai päiväkirja, ja se antaa sinulle ja hoidostasi vastaavalle lääkärille tärkeitä tietoja yksilöllisistä sokeriarvoistasi

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

TYÖMAAREKISTERI. Käyttöohje versio1.6

TYÖMAAREKISTERI. Käyttöohje versio1.6 TYÖMAAREKISTERI Käyttöohje versio1.6 Työmaarekisteri 1 MUUTOSHISTORIA Versio PVM Aihe Tekijä 1.2 20.8.2014 KATSOtunnistautuminen Raportointi JK 1.3 22.8.2014 Työmaan hallinnoija Urakkatiedot Raportointi

Lisätiedot

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu 2.2.2 Uuden henkilön lisääminen 2.2.3 Täytettävät kentät uutta henkilöä

Lisätiedot