VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE"

Transkriptio

1 VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta Laitteistovaatimukset Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Toiminnallisuus Näytön osat ja toiminnallisuudet Käytön ohjeistus Päätuen hakija Lomakkeiden täyttö Lohkotiedot (102A ja 102B) Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelma Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Peruslohkojen hallinnan muutokset Peruslohkotietojen käsittely Kasvulohkotietojen käsittely Kasvulohkojen ryhmätallennus Maatilan tiedot (101A) Perustiedot Tukitiedot ja ehdot Maankäyttö Kotieläimet Luovutus ja Valtuutus Tukihakemuksen tiedot (101B) Uusi LFA-sitoumus Ympäristötukisitoumuksen jatko Maatilan osalliset (101D) Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Kylvöalailmoitus (117) Lomakkeiden palautus ja tulostus Lomakkeiden palautus Lomakkeiden tulostus Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Käytön tuki Vipuneuvoja Raportit Tukioikeudet Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen erityistuki Tukilaskenta Maksuaikataulu... 36

3 3 1. Yleistä sovelluksesta 1.1 Laitteistovaatimukset Viljelijöiden sähköinen tukihaku toimii ainakin seuraavilla Windows käyttöjärjestelmillä: XP / Vista / Windows 7. Sovellus toimii myös muilla käyttöjärjestelmillä, joilla seuraavassa mainitut selaimet toimivat. Internetselaimista palvelun on todettu toimivan ainakin Internet Explorer (8) ja 9, Mozilla Firefox ja Google Chrome -selaimilla. Internet Explorer 8 selaimella karttaosion toiminnassa voi olla ongelmia. Selaimista kannattaa aina käyttää uusinta päivitystä tietosuojan takia ja ajantasaisten toimintojen takia. Lomakkeiden tulostusta varten tulee olla asennettuna Adobe Acrobat Reader. Internet Explorer 6 ja 7 -versioita ei enää tueta. Mikäli käyttäjällä on käytössä IE9, kannattaa tarkistaa onko yhteensopivuusnäkymä päällä selaimessa (ja valittuna IE7). Tällöin kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi halutulla tavalla. Asian voi tarkistaa painamalla IE9:ssa F12-näppäintä. 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot Sovelluksen käyttäjätunnukset haetaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta lomakkeella 405. Jotta sähköistä tukihakua voi käyttää, Vipu-palveluun tarvitaan vähintään täyttöoikeudet. Käyttäjätunnukset ja niihin liittyvät salasana ja avainlukulista ovat aina henkilökohtaiset. Käyttövaltuudet oikeuttavat selailuun tai tukihakemusten täyttöön / jättämiseen niiden tilojen osalta joille on käyttövaltuuksia haettu tai joille henkilö on edelleen valtuutettu. Sähköisen tukihaun sovellukseen kirjaudutaan Vipu-palvelun osoitteesta https://vipu.mavi.fi Internetselain saattaa antaa varoituksen epäluotettavasta tietoturvasertifikaatista. Vahvista turvallisuuspoikkeus ja lataa selaimen ehdottama varmenne koneelle jotta Vipupalvelun kirjautumissivu avautuu.

4 Varmenteen hyväksymisen jälkeen avautuu Vipu-palvelun kirjautumisikkuna. 4

5 5 Sovelluksen kirjautumissivulla on kolme eri tunnistautumismahdollisuutta Vipu-palveluun 1) pankin verkkotunnusten avulla tai 2) mobiilivarmenteella (matkapuhelinen sim-korttiin liitetty sähköinen tunniste) tai 3) sähköisen henkilökortin (HST-kortti) avulla tai 4) kunnasta saatavien Vipu-tunnusten avulla. Jos valitset pankkitunnusten käytön, järjestelmä ohjaa sinut pankkisi kirjautumisikkunaan, jossa annat verkkopankkitunnuksen ja salasanan pankkisi antamasta vaihtuvasta salasanalistasta. Kun kirjautuminen on onnistuneesti tehty, pankkisi järjestelmä ohjaa sinut takaisin vipu-palveluun. Kirjautuminen pankkitunnuksilla on täysin turvallista, eikä mitään tietoja tunnistautumista lukuun ottamatta välity Vipu-palvelun ja pankin välillä. Mobiilivarmenteen käytöstä saat ohjeet oman matkapuhelinoperaattorisi verkkosivuilta tai osoitteesta Voit kirjautua myös HST-sirukortilla Valitse tunnistustavaksi "Varmennekortti" ja käytä tunnistautumiseen varmennekorttia ja kortinlukijaa. Jos kirjaudut Vipu-tunnuksilla, anna käyttäjätunnus ja salasana sekä koodi Vipun avainlukulistastasi. Kirjautumisen jälkeen valitse Vipu-palvelun etusivulta kohta Avaa sähköinen asiointi ja karttakorjaukset. Voit aloittaa sovelluksen käytön. Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Vipu-palvelun käyttäjätunnukset menevät lukkoon, jos kirjautumista on kokeiltu kuusi kertaa väärillä tunnuksilla. Jos käyttäjätunnus on mennyt lukkoon, ei kirjautuminen onnistu myöskään pankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Lukkiutuneen tunnuksen voi avata yhteistoiminta-alueen tai kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen.

6 6 Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Toiminnallisuus 2.1 Näytön osat ja toiminnallisuudet Sähköinen tukihakusovellus rakentuu 11 eri perusnäytöstä: Kirjautumisnäyttö, Lohkotietojen esitäyttö, Etusivu, Lohkojen käsittely (Lomake 102A ja Lomake 102B), Maatilan tiedot (Lomake 101A), Tukihakemus (Lomake 101B), Osalliset (Lomake 101D) Hevoset ja kutut (Lomake 101C) Uuhituet (Lomake 107A) Ilmoitus eläimen poistamisesta/pitopaikan muuttumisesta tilallapitoaikana/ osallistumisen peruutuksesta (Lomake 124) Hakemus kansallisten kotieläintukien ennakosta (Lomake 139) Nautatuet (Lomake 144) Palautusnäyttö Kasvulohkojen ryhmätallennus Näytöllä näytettävät lomakkeet ja toiminnallisuus muuttuuvat sen mukaan, mitä tukia tai lomakkeita on mihinkin aikaan kevään tukihakua jätettävissä. Lisäksi sovelluksessa on erillinen Vipuneuvoja-osio, jonka sisällöstä kerrotaan tarkemmin luvussa 8. Vipuneuvoja Etusivun näyttöalueella on linkit kaikkien lomakkeiden esikatselu / tulostusversioihin riippuen siitä missä vaiheessa lomakkeen tallennus on. Lomakkeille pääsee tallentamaan tietoa painamalla lomakkeen nimeä. Jokaisella on oletuksena kolme lomaketta: Lohkotiedot, Maatilan tiedot ja Tukihakemuksen tiedot. Lomakkeen luonnin jälkeen, lomake on mahdollista poistaa -kuvakkeesta ja luoda uudelleen. Uudelleenluonti tapahtuu oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta Lisää lomake. Kun lomake on lisätty, näkyy se lomakeluettelossa alimpana. Valikosta löytyvät mahdollisesti poistetut lomakkeet sekä Kotieläintuet, Nautatuet sekä Maatilan osalliset -lomakkeet. Kun lomakkeet on perustettu, etusivun painikealueelta on mahdollista siirtyä lomakkeiden palautukseen:

7 7 Kun lomake on palautettu, näkyy lomakkeen vieressä kuvake, jonka kautta on mahdollista hakuajan puitteissa peruuttaa lomakkeen palautus ja ottaa lomake takaisin muokattavaksi tai poistaa lomake kokonaan. Näytöllä näytettävät lomakkeet muuttuvat sen mukaan, miten lomakkeet ovat avoinna eri aikoina. Kuvissa vasemmalla näyttö tukihaun alkaessa ja oikealla näyttö päätukihaussa alkaen. 2.2 Käytön ohjeistus Sovellukseen on toteutettu toiminnallisuutta ja virheilmoituksia selittäviä pikaohjeita jotka avautuvat kysymysmerkkipainikkeesta. Pikaohjeeseen liittyvät lyhyen ohjetekstin lisäksi linkit sovelluksen käyttöohjeeseen, Täyttöohjeeseen tai Hakuoppaaseen. Täyttö- ja hakuopas toimivat siten, että sisällysluettelosta on helppo siirtyä haluttuun aihealueeseen.

8 8 3. Päätuen hakija Tuenhakija on esitäytetty tukihakemukselle (101B) sen mukaan, kenelle tilalla on viimeksi perustettu jokin tukihakemus. Erityisesti yhtymillä saattaa olla yksityinen henkilö esitäytettynä tuenhakijana, jos joku osakkaista on hakenut tukea esim. ELY-keskuksesta. Tällöin tuenhakija tieto pitää muuttaa yhtymäksi. Perheviljelmillä on myös joskus tarpeellista vaihtaa tuenhakijaa. Tuenhakijan tiedon pääsee muuttamaan Muuta hakijaa>> -painikkeen takaa avautuvasta tilan osallisten valintalistasta. Tuenhakijan vaihtaminen on mahdollista tukihakemuksella (101B) sen jälkeen kun tukihakemuslomake on perustettu sähköiseen tukihakujärjestelmään Tuenhakija esitäytetään kaikille lomakkeille 101 B-lomakkeelle tallennetun tiedon perusteella. Lomakkeelle 101C on mahdollista valita tuen hakijaksi se tilan osallinen jolle on ennakkoa haettu, mikäli tämä poikkeaa tukihakemuksella 101B ilmoitetusta tuenhakijasta. 4. Lomakkeiden täyttö Uuhitukien ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden haku on kerrottu omassa ohjeessaan Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisen kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje. Ohje on Mavin internetsivuilla. 4.1 Lohkotiedot (102A ja 102B) Peruslohkolomakkeen ja kasvulohkolomakkeen tietoja käsitellään Sähköisessä tukihakusovelluksessa samanaikaisesti. Jokaisen peruslohkon tiedot tarkistetaan ja muokataan, jonka jälkeen lohkon kasvulohkot lisätään luontevasti samaan yhteyteen. Sovelluksen rakenne mukailee useimpien käytössä olevien viljelysuunnitteluohjelmistojen tapaa täyttää lohkotietoja Esitäyttötiedon tuominen viljelysuunnitteluohjelmaan Jos käytössäsi on viljelysuunnitteluohjelma, voit ladata perus- ja kasvulohkolomakkeen tiedot suoraan suunnitteluohjelmasta. Osassa viljelysuunnitteluohjelmista on mahdollisuus hakea Vipu-palvelusta lohkoaineisto, joka sisältää peruslohkon numeron, nimen, sekä pinta-alan. Näin voit toimia silloin, kun et ole varma, ovatko viljelysuunnitteluohjelman peruslohkotiedot tilalla ajan tasalla. Osassa viljelysuunnitteluohjelmia on mahdollista hakea Vipu-palvelussa oleva lohkoaineisto ja käyttää sitä viljelysuunnitelmapohjana. Edellä mainitut ominaisuudet voit tarkistaa viljelysuunnitteluohjelmastasi tai ohjelman toimittajalta. Kun kasvulohkotiedot on tallennettu viljelysuunnitteluohjelmaan, valitse ohjelman toimittajan ohjeiden mukainen tapa lähettää kasvulohkotiedot Vipu-palvelun sähköiselle hakemukselle. Tietojen lähettämisen yhteydessä tarkistetaan käyttäjän oikeus päästä tilan tietoihin. Tarkistus tapahtuu normaalin palveluun kirjautumisen yhteydessä. Tiedonsiirron jälkeen palvelu avautuu esitäytön valintaikkunaan. Tässä valitaan peruslohkolomakkeen esitäyttö.

9 9 Peruslohkolomakkeen esitäyttötieto perustuu hallinnon tietoihin. Jos ilmoitat hallinnan siir- toja, sovellus siirtyy ikkunaan jossa otetaan kantaa uusien lohkojen sitoumustietoihin (tarkemmin luvussa 4.1.3) Vuokranantajatieto ei ole automaattisesti täytetty. Mikäli esitäyttö valitaan, tiedot täytetään hallinnon järjestelmään edellisenä vuonna ilmoitettujen tietojen perusteella. Jos valitset tiedon esitäytetyksi ja käytät viljelysuunnitteluohjelmaa, tulee tieto suunnitteluohjelmasta. Vuokranantajatiedon esitäyttöä ei ole syytä valita, mikäli tieto on oikein VS- ohjelmassa ja sieltä tuodussa aineistossa. Kun kasvulohkojen tiedot tuodaan viljelysuunnitteluohjelmistosta, tarkasta tiedot etusivun Kasvulohkolomake 102B>>-linkistä avautuvalta lomakkeelta. Jos kasvulohkoihin on tarmuutoksia, voit joko korjata tiedot viljelysuunnitteluohjelmistoon ja tuoda tiedot peen tehdä uudelleen sähköiseen tukihakuun, tai muokata tietoja suoraan sähköisen tukihaun lohko- tiedot ikkunassa Lohkotietojen perustaminen (ilman viljelysuunnitteluohjelmistoa) Tilan lohkotietojen tallentaminen aloitetaan siirtymällä lohkotietoihin joko etusivun näyttöistä. Ensin perustetaan alueen Luo lohkotiedot>> -linkistä tai linkkialueen Lohkotiedot linkistä. Perus- ja kasvulohkolomakkeet ja lomakkeille lle tuodaan mahdollisimman paljon tallennusta helpottavia esitäyttötietoja. Peruslohkolomakkeen paperiversion esitäyttöjen lisäksi voiilmoitettavat tiedot esitäytettynä vaihtoehtojen mukaan. Muista lohkokohtaisesti tarkistaa ja tarvittaessa korjata edellisestä vuodesta daan valita peruslohkolomakkeelle kaikki muuttuneet tiedot. Myös kasvulohkolomakkeen 102B voi esitäyttää. Esitäyttövaihtoehto edellisen vuoden kasvulohkojen tiedoilla auttaa tallennusta niillä tiloilla joiden kasvulohkot ja kasvit pysyvät

10 10 suunnilleen samoin vuodesta toiseen. Tallennuksen edetessä voit tehdä muutoksia vaikka kaikille lohkoille. Peruslohkon voi jakaa useampaan kasvulohkoon, kasvulohkoja voi poistaa ja niiden välisiä pinta-aloja voi muuttaa. Tyhjä kasvulohkolomake sopii pohjaksi silloin kun tilalla on tuotantosuunta muuttunut ja edellisen vuoden kasvulohkoissa on enemmän korjaamista kuin kokonaan uuden lomakkeen tallentamisessa. Alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömät lohkot -kohtaan laitetaan rasti siinä tapauksessa, että tilalla on hallinnassa alle 0,05 hehtaarin rekisteröimättömiä lohkoja, jotka ovat maatalouskäytössä. Kaikkia perus- ja/tai kasvulohkoja koskevia lisätietoja, jotka tulostuvat 102A- ja 102B-lomakkeiden alaosaan, voi tallentaa Lohkoja koskevalle yleiset tiedot - välilehdelle.

11 Peruslohkojen hallinnan muutokset Voit hakea tilan hallintaan tulevan uuden peruslohkon Lohkotiedot ikkunassa Liitä uusi peruslohko toiminnon kautta. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan peruslohko. Anna liitettävän peruslohkon tunnus sille varattuun kenttään ja paina liitä-painiketta. Sovellus tuo näkyviin liitettävän peruslohkon tiedot (tunnus, nimi ja edellinen haltija) näkyviin. Tarkista tiedot ja mikäli hakemasi lohkot ovat oikeat, jatka painamalla seuraava-painiketta. Liitettäviä peruslohkoja voi hakea useita ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Lisäksi peruslohkoja voi hakea lisää aina siihen saakka, kunnes lomakkeet palautetaan. Toisessa vaiheessa otetaan kantaa lohkon lfa- ja ympäristötukikelpoisuuteen. Tarkasta lohkon esitäytetyt tiedot ja tarvittaessa voit tehdä muutoksia vuoden 2013 tukikelpoisuustietoihin. Muista kuitenkin tällöin täyttää lohkosta myös lisätietoja perusteista joilla tukikelpoisuutta haetaan. Lopuksi hyväksy-painikkeella hyväksytään tehdyt muutokset ja lohko siirtyy tilan peruslohkotietoihin. Peruslohkon hallinnan siirto pois tilan hallinnasta tapahtuu kunkin peruslohkon Lohkotiedoissa, oikealla yläkulmassa sijaitsevan Poista peruslohko hallinnasta>>-painikkeen avul-

12 12 la. Poistettu peruslohko näkyy lomakkeella yliviivattuna ja lohkolistassa passiivisena, lohkolistauksen viimeisenä. Etusivulle perus- ja kasvulohkolomakkeiden alle muodostetaan uusi lomake, yhteenveto hallinnan muutoksista. Hallinnan muutokset -lomakkeella esitetään kaikki tilaan liitetyt uudet peruslohkot sekä tilan hallinnasta poistuneet lohkot. Merkki Teksti Selite Perustettu Perustettu Jätetty Ei perustettu Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään, mutta tiedoissa on virhe, joka estää tietojen lähettämisen eteenpäin (palauttamisen). Tiedot on perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään. Tiedoissa ei ole virheitä, jotka estäisivät palauttamisen. Tietoja ei ole kuitenkaan vielä palautettu. Tiedot on lähetetty käsiteltäväksi (palautettu). Tiedot voi ottaa uudelleen käsiteltäväksi hakuaikana peruuttamalla palautuksen. Tietoja ei ole vielä perustettu sähköisen tukihaun järjestelmään Peruslohkotietojen käsittely Peruslohkot näkyvät lohkolistassa numerojärjestyksessä allekkain. Jos haluat tarkastella kasvulohkoja yhtä aikaa kaikkien peruslohkojen osalta, Valitse Avaa kasvulohkot. Supista kasvulohkot palauttaa takaisin peruslohkoluettelon. Lohkotietojen käsittelystä pääset takaisin Etusivulle ja muihin lomakkeisiin linkistä Etusivu Tukihaku Jos tilan hallintaan siirtyy uusia peruslohkoja, pääset hakemaan lohkot hakemukseen linkistä Liitä uusi peruslohko. (Tarkemmin kohdassa 4.1.3)

13 13 Peruslohkolomakkeella 102A ilmoitetaan peruslohkojen pintaala ja ominaisuustietoja. Sähköisessä tukihaussa voit halutessasi muuttaa peruslohkon nimeä. Jos haet jo hallinnassa olevalle peruslohkolle lfa- ja ympäristötukikelpoisuutta, ilmoita Lohkotietojen peruslohkon lisätiedoissa tai lohkoja koskevissa yleisissä tiedoissa peruslohkon numero jolle haet tukikelpoisuutta sekä perusteet tukikelpoisuuden hakemiselle. Tarkista peruslohkon pinta-ala. Jos peruslohkolla on virhettä, pystyt tekemään rajakorjauksen digitoituun pinta-alaan sähköisessä tukihaussa, kohdassa Peruslohkot Näytä Kartta (Rajakorjauksista tarkemmin karttaliittymän käyttöohjeessa) Mahdolliset peruslohkojen jaot sekä yhdistämiset tulee ilmoittaa peruslohkojen muutoslomakkeella 102C ja rajamuutokset paperikartalla. Peruslohkon vuokraustieto ilmoitetaan sähköisessä tukihaussa lomakkeista poiketen peruslohkon tiedoissa. Valitse pudotusvalikosta, onko peruslohko omistuksessa, vuokrattu kirjallisella sopimuksella tai vuokrattu suullisella sopimuksella. Jos vain osa peruslohkosta on vuokrattu, merkitse peruslohko vuokrattu. Vuokranantaja-kenttä avautuu, mikäli lohko on vuokrattu ja siihen syötetään vuokranantajan nimi. Tieto siirtyy tästä kasvulohkolomakkeelle 102B. Lohkon maankäyttölaji ja tilatukiominaisuus vuodelta 2013 on esitäytetty edellisen vuoden tietojen perusteella. Hukkakauratieto 2013 tuodaan suoraan Hukkakaurarekisteristä. Tarkista tiedot ja tallenna muutokset.

14 14 Lohkon sitoumustiedot näytetään sitoumustieto-osiossa jota ei voi muokata. Tarvittaessa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Kyseistä peruslohkoa koskevat lisätiedot on mahdollista ilmoittaa kohdassa Peruslohkon lisätiedot. Peruslohkon tiedot voi piilottaa vasemmassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Samasta painikkeesta peruslohkon tiedot saa takaisin näkyviin Kasvulohkotietojen käsittely Sähköisessä tukihaussa on esitäyttövaihtoehdosta riippuen jokaisella peruslohkolla joko yksi tyhjä kasvulohko perustettuna, tai peruslohkolle on tuotu edellisen vuoden ilmoitetut kasvulohkot pohjaksi. Molemmissa tapauksissa kasvulohkojen tarkistus ja tietojen muuttaminen tapahtuu samalla tavalla. Ellei tietoja tarvitse muuttaa, voidaan siirtyä tarkastelemaan seuraavan peruslohkon tietoja painikealueen seuraava peruslohko>>-linkistä tai suoraan vasemmalla lohkotietojen linkkialueella sijaitsevasta lohkopuusta. Jos peruslohkolla on useampi kuin yksi kasvulohko, aloita muuttamalla kasvulohkon pintaala kahden desimaalin tarkkuudella. Tämän jälkeen syötä kasvi ja tarvittaessa alla olevaan laatikkoon lajiketieto. Lajike on ilmoitettava viljoista, valkuaiskasveista, öljykasveista, öljypellavasta, hampusta ja perunasta sekä siementuotantoaloista. Hampun käyttötarkoitus ja kylvömäärä ilmoitetaan kasvulohkon lisätiedot kohdassa. Kasvilistasta on valittavissa vain ne kasvit, jotka ovat yhteensopivia lohkon tilatukiominaisuuden kanssa. Kasvilistassa on alussa ne kasvit, joita on jo valittu tilan muille kasvulohkoille. Lisäksi ilmoitetaan kylvösiemenen laatu ja mahdollinen luomu-vaihe.

15 15 Jos peruslohkolla on Ympäristötuen erityistukisopimus, se esitetään peruslohkon tietonurkassa. Pääsääntöisesti erityistukisopimukset koskevat koko peruslohkoa, jolloin niiden tietoja ole tarpeen ilmoittaa kasvulohkotiedoissa. Tietyt erityistukisopimukset voivat koskea vain osaa peruslohkosta. Mikäli erityistukisopimus kohdistuu vain osalle peruslohkoa, tieto erityistukisopimuksesta ilmoitetaan kasvulohkolla. Peruslohkon (jolla on voimassa oleva erityistukisopimus) kasvulohkoilla näkyy linkki Valitse kasvulohkolle >> Jos erityistuki koskee vain tiettyä kasvulohkoa, valitaan kyseisellä kasvulohkolla eritystuki käyttöön. Jos erityistukisopimus koskee koko peruslohkoa, sitä ei tarvitse ilmoittaa kasvulohkolla. Lohkotietojen painikealueelta voidaan siirtyä peruslohkolta toiselle, voidaan lisätä tai poistaa kasvulohkoja, voidaan ottaa 102A- ja 102B-lomakkeet esikatseltaviksi, tallentaa tietoja ja palata Sähköisen tukihaun etusivulle Kasvulohkojen ryhmätallennus Kasvulohkotietoja voidaan tallentaa usealle peruslohkolle samanaikaisesti. Ensin määritetään kasvilaji ja muut kasvulohkotiedot (lajike, kylvösiemenen laatu sekä mahdollinen luomun vaihe). Tämän jälkeen valitaan peruslohkot, joille kyseisen kasvin tiedot tallennetaan. Valitse toiminto Kopioi lohkoille. Tämän jälkeen voit jatkaa seuraavan kasvin tietojen tallentamisella.

16 16 Lopuksi, valitsen Tallenna. Tätä toimintoa käytettäessä on syytä ottaa huomioon, että toiminto perustaa valituille peruslohkoille YHDEN koko peruslohkon kokoisen kasvulohkon. Aiemmin tallennetut kasvulohkot poistetaan valituilta peruslohkoilta. Peruslohkolle tehtävä kasvulohkojako voidaan tehdä kasvulohkojen ryhmätallennuksen jälkeen (katso kohta 4.1.5). 4.2 Maatilan tiedot (101A) Maatilalomakkeen 101A palauttaminen on ehdoton edellytys tukien myöntämiselle. Maatilalomake on osin esitäytetty tilan perustietolomake. Sähköisesti voidaan esitäyttää maatilalomakkeelle myös maankäyttölajit vuoden 2012 maankäyttölajien mukaan.

17 Perustiedot Ensimmäisellä välilehdellä täytetään maatilaa koskevat perustiedot. Maatilan yritysnimi tulee täyttää jos juridinen muoto on jokin muu kuin yksityinen henkilö. Lisäksi ensimmäisellä välilehdellä määritellään viljelijätukihaku-tieto koskien vuotta Kohdassa ilmoitetaan, mikäli haluat materiaalia postitse vuonna Jos merkintöjä ei ole, materiaalia ei postiteta.

18 Tukitiedot ja ehdot Tukitiedot ja ehdot välilehdellä tarkastellaan tilan ympäristötuen, luonnonhaittakorvauksen ja eläinten hyvinvoinnin tuen tietoja. Tiedot ovat esitäytettyjä, eikä niitä voi muuttaa. EU:n nautapalkkioiden ja kansallisten nautatukien osalta näytetään tilalla voimassa olevat osallistumisilmoitukset. Tilaa koskevat täydentävien ehtojen tiedot tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata Maankäyttö Maankäyttö-välilehdellä näkyvät vuonna 2012 ilmoitetut Metsämaa, Tie, kitu- ja joutomaa, Tonttimaa sekä Muu käyttöalue. Vuoden 2013 tiedot ilmoitetaan niille varattuihin kenttiin.

19 Kotieläimet Kotieläimet-välilehdellä ilmoitetaan tilalla tilalla olleiden eläinten kappalemäärät. Jos tilalla on ollut tuotantotauko , se tallennetaan rastina kyseisen eläinlajin kohtaan Luovutus ja Valtuutus Tietojen luovutuksesta valitaan maatilalle sopivat vaihtoehdot. Ensimmäinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehto tarkoittaa sitä, että molempien puolisoiden omistaman tilan tukihakemuksen voi kumpi tahansa puolisoista allekirjoittaa. Toinen puolisonvaltuutus-valintavaihtoehdoista valitaan silloin, kun vain toinen puolisoista omistaa tilan ja hän haluaa itsensä lisäksi valtuuttaa toisenkin allekirjoittamaan yksin tilan tukihakemuksia. Yhtymän valtuutus tehdään aina valtakirjalla. Valtakirjan voi tulostaa linkistä, joka löytyy sähköisestä tukihausta. Lisäksi Vipu-palvelun puolella on mahdollista tehdä edelleenvaltuutus sähköisesti, jos tilalla (tilan yhdellä osakkaalla) on edelleenvaltuus-oikeus. Katso lisätiedot edelleenvaltuuttamisesta Vipu-palvelusta kohdasta Sähköinen asiointi --> Käyttöoikeudet --> Valtuuttamisohje.

20 Tukihakemuksen tiedot (101B) Tukihakemukselle on mahdollista valita esitäytettynä tiedot vuodelta Jos valitaan esitäyttö, sovellus tuo hakemukselle samat haettavat tuet mitä tila on edellisenä vuonna hakenut. Mikäli tila on hakenut vuonna 2012 peltokasvien tuotantopalkkiota tai valkuaiskasvipalkkiota, esitäytetään valkuais- ja öljykasvipalkkio.

21 Uusi LFA-sitoumus Kun tukihakemuksen esitäyttötiedot on valittu, tulee esiin tieto mahdollisesti päättymässä olevasta LFA-sitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Mikäli valitaan vaihtoehto Teen uuden sitoumuksen, tulee alareunaan tarkennus tehdäänkö luonnonhaittakorvauksen kansallista lisäosaa koskeva sitoumus vuonna 2013 Kasvitilana vai Kotieläintilana. Mikäli valitaan kotieläintilan sitoumus ja hyväksytään se, tulee näyttö jossa ilmoitetaan eläimiä/kpl. Näytöllä on näkyvissä eläinyksikkökertoimet ja sovellus laskee automaattisesta Eläinlajin kohtaan Eläinyksiköt. Lohkotiedot kannattaa perustaa ennen tukihakemusta, tällöin eläintiheyslaskenta toimii oikein. Eläintiheyslaskentaa on mahdollista korjata, mikäli tulee huomautus pinta-alaerosta. Tämä tehdään sitoumuksen muokkaus kohdassa (katso 4.3.2).

22 Sivun alareunassa on eläinyksiköiden määrä vuonna 2012 sekä luonnonhaittakorvauksen osalta tukikelpoiseksi hyväksytty pinta-ala v Eläintiheys lasketaan sen mukaan, miten viljelijä ilmoittaa eläimiä. Mikäli luonnonhaittakorvauksen kansallisessa lisäosassa kotieläintilan eläintiheys ei täyty, se ilmoitetaan alareunassa. 22

23 Ympäristötukisitoumuksen jatko Luonnonhaittakorvaus-sitoumuksen hyväksynnän jälkeen tulee esiin näyttö mahdollisesti päättymässä oleva ympäristötukisitoumuksesta. Näytöllä näkyy sitoumuksen alku- ja loppupäivämäärät. Ympäristötuesta on mahdollista tehdä yhden (1) vuoden jatkositoumus asti. Kun valitaan kohta Jatkan.. avautuu alapuolelle laatikko, jossa voi halutessaan muuttaa jatkositoumuskauden lisätoimenpiteitä. Lisätoimenpide on mahdollista vaihtaa/poistaa kun lisätoimenpiteen perässä on -kuvake.

24 Kun sitoumuspuoli on käsitelty (hyväksytty), täytetään varsinainen tukihakemus. Tukihakemuksella ilmoitetaan kaikki ne tuet joita tila hakee. Sovellus huomauttaa, ellei Tilatukea ole haettu. Luonnonhaittakorvaus sekä ympäristötuki ovat valittuina automaattisesti, mikäli aiemmin tehtiin uusi sitoumus sekä jatkositoumus. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen sitoumuksia pääsee muokkaamaan kohdasta Muokkaa 24

25 25 Mahdollinen uusi eläinten hyvinvointitukisitoumus tehdään lomakkeella 188 (ei mahdollista sähköisesti 2013). Eläinten hyvinvoinnin tukeen aikaisemmin sitoutunut voi vaihtaa uuteen sitoumukseen palauttamalla kuntaan 188- ja 194-lomakkeet. Tällöin itse tukihakemus voidaan jättää sähköisesti, koska tukimuoto on valittavissa Tukihakemus näytöllä. 4.4 Maatilan osalliset (101D) Maatilan osalliset -lomake palautetaan vain tarvittaessa. Lomake löytyy Etusivulta kohdasta Lisää lomake -pudotusvalikosta. Tarkista tiedot, ja jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia, korjaa tiedot ja palauta lomake. Pankkitilin muutos kansainväliseksi IBANjärjestelmän mukaiseksi numeroksi on toteutettu Sähköisessä tukihaussa automaattisesti. Tilinumeroa ei tarvitse muuttaa, jos se on säilynyt ennallaan.

26 Kotieläintuet Hevoset ja Kutut (101C) Hakemus hevosten ja kuttujen kansallisista kotieläintuista (lomake 101C) voidaan täyttää sähköisesti. Hevosten tiedot on ryhmitelty tuen palkkiolajeittain seuraavasti: Siitostammat Suomenhevoset 1 3-vuotiaat hevoset ja ponit Ilmoita kunkin hevosen tiedot oman ryhmänsä kenttiin. Jos ryhmässä on eläimiä enemmän kuin kolme kappaletta, voit lisätä ja poistaa rivejä + ja -painikkeiden avulla. Kuttujen ja poikineiden kuttujen lukumäärä syötetään tiedon mukaan. Jos olet hakenut hevosista tukea vuonna 2012 sähköisesti, on hakemus esitäytetty viime vuoden hakemuksen tietojen perusteella. Eläimet on ryhmitelty kuten edellisenäkin vuonna, poislukien syntymävuoden mukaan tukikelvottomat yksilöt. Tarkista huolellisesti siitostammojen osalta pitävätkö esitäytetyt tiedot paikkansa astutusten ja varsomisten osalta.

27 Nautatuet (Osallistumisilmoitus 144) Osallistumisilmoituksella on tieto siitä, jos tila on aiemmin ilmoittautunut EU:n nautapalkkiojärjestelmiin ja kansallisiin nautojen tukijärjestelmiin. Osallistuminen on voimassa toistaiseksi, ja uudelleen ei tarvitse ilmoittautua. 4.7 Kylvöalailmoitus (117) Kylvöalojen muutoslomakkeet avataan toukokuussa. Muutosten ilmoittaminen sähköisesti on mahdollista saakka. Kylvöalailmoituksen palauttaminen sähköisesti on mahdollista vain niiden tilojen osalta jotka ovat jättäneet perus- ja kasvulohkolomakkeensa sähköisesti. Sähköisesti ei voi ilmoittaa peruslohkojen yhdistämisiä ja jakoja tai maatalousmaan kokonaan maatalouskäytöstä poistumisia. Edellä mainitut peruslohkojen muutokset ja niitä koskevat kasvulohkotiedot on ilmoitettava paperilomakkeella. Sen sijaan sähköisessä tukihaussa voidaan ilmoittaa peruslohkolle muutoksia pinta-alaan, tilatukiominaisuuteen ja hukkakauratietoon kuten päätukihaun yhteydessä. Kylvöalojen muutokset esitäytetään sähköisesti joko viljelysuunnitteluohjelmistosta lähetettyjen tietojen perusteella tai huhtikuussa ilmoitettujen kasvulohkolomakkeen 102B tietojen mukaan. Sovelluksen etusivulla on mahdollista tarkastella jo palautettuja ja perustettuja hakemuksia sekä perustaa kylvöalailmoitus. Kylvöalailmoitusta on mahdollista muokata tarpeen mukaan ennen palautusta. Luo lomakkeet-painikkeesta perustetaan lomakkeet 117 ja 102A. Kasvulohkojen muutokset tehdään kuten päätukihaussa. Aiemmin ilmoitettu tieto korvataan muuttuneilla kasvulohkotiedoilla. Sähköinen kylvöalailmoitus poikkeaa paperilomakkeella 117 ilmoitetusta tiedosta siten että paperilomakkeella ilmoitetaan vain muuttuneet tiedot kun taas sähköisellä kylvöalojen muutosilmoituksella tulee ilmoittaa tilan kaikki kasvulohkot. 5. Lomakkeiden palautus ja tulostus 5.1 Lomakkeiden palautus Valmiit lomakkeet lähetetään kunnan viranomaiselle valitsemalla etusivun alareunasta löytyvä Palauta lomakkeet -toiminto. Valinnan jälkeen avautuu sivu, jossa muistutetaan Vipuneuvojan käytöstä (katso kohta 8). Näytöltä on mahdollista siirtyä suoraan Vipuneuvojaan tai jatkaa lomakkeiden palautukseen tai etusivulle.

28 28 Siirryttäessä palautukseen voit palauttaa kaikki lomakkeet kerralla tai valita palautettavaksi vaikka vain yhden lomakkeen. Perus- ja kasvulohkolomakkeet sekä mahdolliset hallinnan siirrot ja karttakorjaukset palautetaan kuitenkin aina samanaikaisesti. Samoin samanaikaisesti palautetaan tukihakemuslomake ja LFA kansallinen lisäosa. Kirjoita sähköpostiosoite, johon haluat kuittauksen lomakkeiden onnistuneesta vastaanotosta. Mikäli haluat kuittauksen useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota ne toisistaan pilkulla. Tämän jälkeen valitse Palauta lomakkeet >> Kun olet palauttanut valitsemasi lomakkeet onnistuneesti, saat sähköpostiin kuittauksen palautetuista lomakkeista. Palautettujen lomakkeiden osalta näkyy, kuka lomakkeet on palauttanut sekä palautuksen ajankohta. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta.

29 Lomakkeiden tulostus Palautuksen jälkeen lomakkeet kannattaa vielä tulostaa ja/tai tallentaa etusivulla olevien pdf-linkkien kautta. Pdf-lomakkeiden yläkulmassa näkyy lomakkeiden palautusajankohta. Etusivulta on myös mahdollista tulostaa kaikki lomakkeet kerralla. Sovelluksen etusivulla näkyy, mitkä lomakkeet on palautettu sekä palautuksen ajankohta. 6. Palautetun lomakkeen tietojen korjaaminen Mikäli haluat tehdä vielä muutoksia jo palautettuihin lomakkeisiin, se on mahdollista hakuajan puitteissa. Tätä varten sinun tulee ensin peruuttaa haluamasi lomakkeen palautus. Palautuksen peruutusnäytölle pääsee etusivulta, lomakkeen vieressä olevasta - kuvakkeesta. Lomakkeen palautuksen peruuttaminen tapahtuu vastaavalla tavalla kuin lomakkeen palautuskin. Peruutuksen jälkeen saat sähköpostiin viestin, jossa kerrotaan että lomakkeet ovat jälleen muokattavissa. Kun tarvittavat muutokset on tehty, muistaa palauttaa lomake uudelleen! 7. Käytöntuki Voit ottaa yhteyttä sähköistä tukihakua ja Vipu-palvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan. Häneltä saat apua sekä käyttövaltuuksiin, hakemusten täyttämiseen että sovellukseen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä ongelmissa. Ennen tukihakua ja tukihaun aikana kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Maaseutuvirasto vastaa sähköposteihin myös virka-ajan ulkopuolella. Arkisin Viikonloppuisin Vipuneuvoja Vipuneuvojaan pääset sisään klikkaamalla Vipuneuvojaa. Vipuneuvoja on apuväline, jonka kautta on tarjolla tietoa tilan tukiin ja maksuaikatauluun, tukioikeuksiin, pinta-aloihin, si-

30 30 toumuksiin sekä erityisympäristötukiin. Vipuneuvojassa on valittavana viisi eri vaihtoehtoa: Raportit, Tukioikeudet, Sitoumukset, Tukilaskenta sekä Maksuaikataulu. 8.1 Raportit Raportit-kohtaan pääset klikkaamalla kohtaa Raportit. Tästä kohdasta löytyy summapinta-alat kasvilajeittain. Nämä tiedot tulevat kasvulohkolomakkeelta. Mikäli yhtään kasvulohkoa ei ole tallennettu, näyttää pinta-alat 0,00ha. Kun yksikin kasvulohko on tallennettu, tulee pinta-ala raportille näkyviin. Kun kasvilaji valitaan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne lohkot, joille ko. kasvia on tallennettu sekä lohkojen pinta-alat.

31 31 Raportit-osiosta löytyy tarkistusajo, jossa tarkastellaan tiettyjen luonnonhoitopeltojen kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttymistä. Luonnonhoitopeltojen tarkistaminen -raportilla tarkastellaan sellaisia peruslohkoja, joille on ilmoitettu luonnonhoitopeltonurmea tai niittykasveja vuosina 2012 tai Näihin mahdollisesti liittyy säilyttämisvelvoite hakuvuonna tai sitä seuraavana vuonna. Lisäksi raportilla näytetään vuoden 2011 pinta-ala, koska se vaikuttaa siihen onko lohkolla velvoitteita vielä vuonna Sellaiset peruslohkot, joilla todennäköisesti on puutteellisuuksia kahden vuoden säilyttämisvelvoitteen täyttämisessä, esitetään raportilla korostettuina. Esim.1: Tila on ilmoittanut vuonna 2011 lohkolla luonnonhoitonurmea 1,50 ha ja lisännyt alaa vuonna 2012 siten, että se on ollut yhteensä 2,50 ha. Vuonna 2012 lohkolta pitäisi löytyä vielä vähintään 1,00 ha luonnonhoitopeltonurmea. (Mikäli pinta-ala on vuonna 2013 pienempi kuin 1,00 ha, kyseinen lohko näytetään taulukossa korostettuna). Esim. 2: (Ks. kuva) Tila on ilmoittanut vuonna 2012 niittykasveja 0,57. Jotta kahden vuoden säilyttämisvelvoite toteutuu vuonna 2013, samalle lohkolle tulee ilmoittaa niittykasveja. - kuvake antaa huomautuksen. Pellon käyttö viherlannoitusnurmen jälkeen -tarkiste vertaa kahtena edellisenä vuonna ilmoitettuja viherlannoitusaloja hakuvuoden kasvulohkotietoihin. Lisäksi se antaa huomautuksen sellaisista peruslohkoista, joille on ilmoitettu viherlannoitusnurmen ehtoja rikkovia kasveja.

32 Tukioikeudet Sivun yläosassa on esitetty yhteenveto tukikelpoisesta pinta-alasta tilatuessa sekä tukioikeusalasta eriteltynä tukialueittain. Mikäli tukioikeuksien määrä on pienempi kuin tukikelpoinen ala, näytetään tämä erotus sarakkeessa negatiivisena lukuna. Tukilaskennan kautta (ks kohta 8.4) voidaan tällöin havaita, että tukioikeuksien määrä rajoittaa myönnettävää tukea. Ajantasaiset tiedot tukioikeuksista löytyvät myös Vipu-palvelusta. Päävalikon kohdasta Maatila >> Tukioikeudet löytyy tietoa tilan omistuksessa tai hallinnassa olevista tukioikeuksista ja tukioikeuksien siirroista. Tukioikeuslomakkeen 103A voi tulostaa Vipu-palvelusta kohdasta Maatila >> Lomakkeet ja tulosteet >> Esitäytetyt lomakkeet.

33 33 Lomakkeen kohdalta painetaan valintaa Käynnistä lomakkeen lataus. Lomakkeen voi ladata kun näytölle tulee seuraava teksti ja kuvake: 8.3 Sitoumukset Ympäristötuen perustuki Ympäristötuen perustuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Lisäksi välilehdeltä löytyy ympäristötuen perustoimenpiteiden edellyttämät vaatimukset, joita on mahdollista tarkastella avaamalla alleviivattu kohta.

34 34 Sitoumukseen voi liittyä myös lisätoimenpiteitä ja niistä lisätietoa antava laatikko löytyy sitoumukset välilehden alalaidasta. Siellä on kerrottu kuinka monta lisätoimenpidettä sitoumukseen kohdistuu, sekä lisätoimenpiteiden nimet. Avaamalla lisätoimenpiteen ehdot saa lisätietoa kyseessä olevasta lisätoimenpiteestä Ympäristötuen erityistuki Ympäristötuen erityistuki välilehdellä on mahdollista tarkastella tilan sitoumustietoja. Tilakohtaisia tietoja ei ole mahdollista muokata. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kunnan maataloustoimistoon. Erityistuen sopimusalasta näkyy sopimuksen alkamis- ja päättymisajankohta. Lisäksi näkyy, sopimuksessa mukana oleva pinta-ala. Kun erityistukisopimus avataan, saadaan sen alapuolelle näkyviin ne peruslohkot, joille ko. erityistukisopimus on voimassa sekä lohkon pinta-ala. 8.4 Tukilaskenta Vipuneuvojan laskenta tuottaa alustavan ja suuntaa-antavan arvion tallennettujen tietojen perusteella lasketusta tukimäärästä. Kun tilalle on tallennettu kasvulohkotiedot ja tukihakemus,

35 35 on tukilaskennan kautta mahdollista tarkastella arvioita tilalle maksettavista tuista. Haetut tuet -välilehdellä tukilaskenta ilmoittaa tuen jälkeen summan sekä sen pinta-alan hehtaareina, mikä on oikeutettu saamaan ko. tukea. Lisäksi taulukossa on tieto, mikäli laskenta on rajoittanut tukea jostain tietystä syystä johtuen. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä saadaan auki rivi, jossa on lisätietoa tilan kasvilajiryhmistä, niiden pinta-aloista, tukialueesta sekä tuen arvioidusta määrästä. Tukilaskenta sisältää tilan hehtaariperusteiset tuet ympäristötuen erityistukia lukuun ottamatta. Tukilaskenta ei sisällä kotieläintukia. Kun avataan välilehti Hakematta jääneet tuet, nähdään ne tuet, joita tila voi saada kasvulohkolomakkeen tietojen perusteella, mutta mitkä ovat vielä hakematta (valitsematta) tukihakulomakkeella. Näiden tukien hakeminen on mahdollista valitsemalla tuki tukihakemuslomakkeelta. Ennen hakemista pitää tarkistaa tukeen liittyvät ehdot ja niiden täyttyminen tilalla. Kun avataan Näytä lisätiedot kasvilajiryhmästä, saadaan auki taulukko, josta nähdään arvioitu tuen määrä, joka tilan on mahdollista saada korjatessaan tiedot tukihakemukselle.

36 Maksuaikataulu Kun tilalle on tallennettu kasvulohkolomake sekä tukihakemustiedot on maksuaikataulun kautta mahdollista tarkastella arviota siitä, mitä tukia tilalle on tulossa, ja mikä on arvio niiden maksuaikataulusta. Näihin saattaa mahdollinen tilavalvonta vaikuttaa. Maksuaikataulun summat perustuvat siis tukilaskennan laskemiin haettuihin tukiin.

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Kylvöalamuutokset Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot...

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sähköinen tukihaku Sähköinen tukihaku Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sisältö 1 Yleistä eläintukien sähköisestä hausta... 3 2 Uuhipalkkio, sen lisäpalkkio

Lisätiedot

Tukihaku 2016. Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa. 29.3.2016 ja 31.3.2016. Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1

Tukihaku 2016. Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa. 29.3.2016 ja 31.3.2016. Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1 Tukihaku 2016 Päätukihaun aikataulut, muutokset hakemisessa ja materiaaleissa 29.3.2016 ja 31.3.2016 Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1 Päätukihaun aikataulu Alkaa huhtikuun loppupuolella Päättyy 15.6.2016

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Kommeri & Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Matti Ilmonen Laukaan YTA 2 Kommeri & Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön tämän kevään osalta Valtuuttaminen Päätukihaku

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku 2013

Sähköinen tukihaku 2013 1 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu Nääppä Sähköinen tukihaku 2013 MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hankkeen viljelijätuki-infotilaisuus Perttu Nääppä/Lempäälän kunta 19.3.2013 2 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Kommeri & Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Ilkka Kommeri & Piia Ylikoski Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Kommeri & Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön

Lisätiedot

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset

Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset 1 Ylikoski Sähköinen asiointi 2014 Päätukihaku Karttakorjaukset Piia Ylikoski Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Ylikoski Koulutuksen sisältö: Katsaus sähköön tämän kevään osalta Valtuuttaminen Päätukihaku

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 256 00101 HELSINKI Pvm 29.4.2010 Dnro 760/22/2010 Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 SOMERON KAUPUNKI. p. (02) 77991 info@somero.fi www.somero.fi

Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 SOMERON KAUPUNKI. p. (02) 77991 info@somero.fi www.somero.fi Viljelijätuki-info Teeriharju 4.4.2016 Joensuuntie 20 31400 Riikka Somero Gustafsson, Someron Maaseutyksikkö Tukioikeuksien mitätöinti vuodelta 2015 Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti johtuu Suomen

Lisätiedot

Ympäristökorvauksen syysilmoitus. Syksy 2016

Ympäristökorvauksen syysilmoitus. Syksy 2016 Ympäristökorvauksen syysilmoitus Syksy 2016 Sisällysluettelo Hakijan tiedot ja ilmoitukset.............................. 3 Kirjautuminen ja laitteistovaatimukset......................... 8 Ohjeen tulostaminen...................................

Lisätiedot

Siikalatvan yhteistoiminta-alue

Siikalatvan yhteistoiminta-alue n yhteistoiminta-alue -Haapaveden, Pyhännän, n, Vaalan ja Vihannin kuntien alueet -Tuenhakijoita n. 930, joista kotieläintiloja n. 420 -Viljelyksessä oleva peltoala n 43 500 ha, -Nautaeläimiä n 26 000

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma

Maaseutuviraston määräyskokoelma MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 19.3.2013 Dnro 725/54/2013 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/13 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen Käyttöohje projektien toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...3

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun

Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Pertti Savela 13.04.2016 ProAgria Keskusten Liitto OHJE Kasvulohkolomakkeen siirtoaineiston toimittaminen Sähköiseen tukihakuun Tukipalvelu WebWisun käyttäjille Ohjelmatuki ja muut yhteydenotot it-ohjelmistoihin

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015

Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015 1 Peruslohkomuutokset & kasvulohkojen jakaminen Viljelijätukihakukoulutus 2015 Maaseutuvirasto / Tietohallinto-osasto 2 Vipu-palvelun kartat 3 Peruslohkomuutokset Peruslohkomuutokset Jako Yhdistäminen

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku

kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku kartta-asiaa Peruslohkomuutokset Kasvulohkon piirtäminen Korvauskelpoinen lohko Sähköinen haku Merja Tolari / Anne Valtonen Rantasalmi 17.3.2015 Pieksämäki 25.3.2015 Mikkeli 26.3.2015 Savonlinna 31.3.2015

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi MÄÄRÄYS Pvm. 8.4.2015 Dnro 850/54/2015 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 23/15 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 15 2 mom. Voimassaoloaika: 9.4.2015 toistaiseksi

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017 MÄÄRÄYS Pvm. 25.1.2017 Dnro 1810/03.00.00/2017 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 66/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3454/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3454/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 7.5.2014 Dnro 3454/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 32/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 15 2 mom. Vastaavat EU-säännökset: Euroopan parlamentin

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 13.6.2014 Dnro 3641/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom. ja 18 2 mom. Vastaavat EU-säännökset:

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016 MÄÄRÄYS Pvm. 8.2.2016 Dnro 44/03.00.00/2016 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 2/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 3 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Yleiset toiminnallisuudet... 3 2. Peruslohkon rajakorjaus... 3 2.1 Rajaviivan muokkaus:... 3 2.2 Karttakorjausten

Lisätiedot

Tukihaku, maksatukset

Tukihaku, maksatukset Tukihaku, maksatukset Aino Launto-Tiuttu, Terhi Löfstedt ja Paavo Myllymäki MTK-Varsinais-Suomi Muista tarkistaa viimeiset ohjeet Mavin nettisivuilta, tukiehdoista! Tukihaku 2016 Päätukihaku avautuu 9.5

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA Helmikuu 2013 SÄHKÖINEN TUKIHAKU VUONNA 2013 Uudistettu Vipu ja sähköinen tukihaku 6.2.2013 alkaen sähköisesti mahdollista: lohkotietojen käsittely ja karttakorjaukset

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

Tukien hakeminen Vipussa. Tukipuhvetti Aulikki Pasanen

Tukien hakeminen Vipussa. Tukipuhvetti Aulikki Pasanen Tukien hakeminen Vipussa 14.4.2016 14.4.2016 Ympäri vuoden voit päivittää osallisten tietoja; tilinumeroa, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta. Jos tulee uusia osallisia tai toinen osallinen muuttuu ensisijaiseksi

Lisätiedot

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Sopimus Pro -verkkopalvelu on tarkoitettu oppisopimuskoulutuksessa tehtävien jaksoarviointien ja koulutuskorvaushakemusten täyttämistä varten. Palvelua

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti Peltokasvipalkkio Nuoren viljelijän tuki Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki, ns. kriisituki velkaisille / investoineille

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Käyttöohje kansalaisopiston opettajille

Käyttöohje kansalaisopiston opettajille Populus matkojen hallinta Käyttöohje kansalaisopiston opettajille Päivitetty 8.2.2017 Sisältö: 1. Populukseen kirjautuminen ja käyttäjätunnukset 2. Useammat ajot samalle matkalaskulle 3. Yksittäisen matkalaskun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava. Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto

Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava. Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto Lue läpi ja tulosta tarvittaessa tiedostot -> valitse

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje Toimeentulotuen sähköinen asiointi palvelun käyttöohje Palvelua voi käyttää selaimilla: Internet Explorer 9 tai uudempi Firefox 3.5 tai uudempi Opera 10.5 tai uudempi Chrome ja Safari uusimmat versiot

Lisätiedot

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet:

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet: OMAPALVELUN KÄYTTÖ OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 11 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Muutokset Hakuoppaassa 2015

Muutokset Hakuoppaassa 2015 Muutokset Hakuoppaassa 2015 Hakuopas julkaistaan 16.3.2015. Tähän listaan kootaan julkaisun jälkeen tulleet muutokset. 16.3. jälkeen tulleet muutokset Hakuoppaaseen on muutettu 25.3. kaikki tukihaun päättymistä

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Huomioitavaa palvelun käytöstä Tämä käyttöohje koskee ainoastaan Espoon sosiaalipalveluista haetun toimeentulotuen sähköistä asiointia. Kelasta haetun

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen Suomen Kennelliitto ry. 12.5.2014 2(11) Näyttelyn anominen Sisältö Oikeus näyttelyiden sähköiseen anomiseen... 3 Yhdistysvalinta...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja linkitetään

Lisätiedot

Kaikki muuttuu. Tai ainakin moni asia

Kaikki muuttuu. Tai ainakin moni asia Tukihaku 2015 Luomutilaisuus 12.3. ilta Uusi tukijärjestelmä luomutilalla yleiskatsaus Luomusitoumus 2015 Tuki- ja luomuehtojen yhteensovittaminen käytännössä NEUVO2020 Kaikki muuttuu. Tai ainakin moni

Lisätiedot

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen 26.1.2017 Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen Voit varata vanhan venepaikkasi uudestaan seuraavalle kaudelle kaupungin uudessa sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Nämä toimenpiteet

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelussa voit

Omapalvelu. Omapalvelussa voit Omapalvelussa voit Omapalvelu tehdä vammaispalveluhakemuksen vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja taloudellisesta tuesta sekä vaikeavammaisten kuljetuspalveluhakemuksen samoilla lomakkeilla voit

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Nuorisoavustuspalveluiden ohjeistus. Asioijan käyttöliittymä. Nuorisoavustuspalveluiden ohjeistus. Espoo Sähköinen asiointi

Nuorisoavustuspalveluiden ohjeistus. Asioijan käyttöliittymä. Nuorisoavustuspalveluiden ohjeistus. Espoo Sähköinen asiointi Nuorisoavustuspalveluiden ohjeistus Asioijan käyttöliittymä 00180 Helsinki sähköposti info@tiera.fi Kotipaikka Helsinki 1/15 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Yleistä avustushakemuksista... 3 1.1

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (10) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

KAUPPIAS-EXTRANETIN KÄYTTÖOHJE

KAUPPIAS-EXTRANETIN KÄYTTÖOHJE 1 (16) KAUPPIAS-EXTRANETIN KÄYTTÖOHJE Kirjautuminen Kauppias-extranettiin Kirjoita internet-selaimesi osoitteeksi: www.pohjola.fi/rahoitusverkkopalvelut. Kyseinen osoite kannattaa tallentaa tietokoneellesi

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi Mari Riihiaho 5.3.2012 Kirjautuminen ja käyttöoikeudet Järjestelmään kirjaudutaan Aalto tunnuksella (käyttäjätunnus ja salasana)

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Keskuskauppakamari e-vientiasiakirjat. Copyright OY SAMLINK AB

KÄYTTÖOHJE. Keskuskauppakamari e-vientiasiakirjat. Copyright OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE Keskuskauppakamari e-vientiasiakirjat OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE 2 (35) Sisällysluettelo Sisällysluettelo YLEISET KÄYTTÖTAPAUKSET... 3 1 Kirjaudu järjestelmään... 3 2 Kirjaudu ulos järjestelmästä...

Lisätiedot

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten.

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. SÄHKÖPOSTIPALVELUN OMAHALLINTA-OHJE Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. Sisällysluettelo 1 Omahallintaan

Lisätiedot

Tonttihakemuksen tekeminen

Tonttihakemuksen tekeminen Tonttihakemuksen tekeminen Tontinluovutuksen periaatteet ja hyväksyttävän hakemuksen ehdot on kuvattu Espoon kaupungin internet-sivuilla osoitteessa. Tärkeitä huomioita tonttihakuun osallistumisessa: 1)

Lisätiedot

CEREMP-järjestelmän käyttöönotto

CEREMP-järjestelmän käyttöönotto CEREMP-järjestelmän käyttöönotto Ohje energian tukkumarkkinoiden markkinaosapuolille CEREMP-järjestelmän käyttöönottoon ja markkinaosapuolen ensimmäisen vaiheen rekisteröintiin Versio 1.0 Mikä on CEREMP?

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Sisällysluettelo HOITO- JA LÄÄKITYSILMOITUKSEN TÄYTTÖOHJE

Sisällysluettelo HOITO- JA LÄÄKITYSILMOITUKSEN TÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Lyhyesti... 2 Yleisimmät kysymykset... 3 Hoitoilmoituksen tekeminen yksittäisille eläimille... 4 Eläimen valinta... 4 Hoitotiedot... 5 Hoitopäivä... 5 Hoidon syy... 5 Hoitokerta... 5 Lisätietoja...

Lisätiedot

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA 30.6.2011 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TILAAMINEN LÖYTYY SIVUN ALAREUNASTA TUNNUSTEN TILAAMINEN: JOTTA PÄÄSEE KIRJAUTUMAAN JÄRJESTELMÄÄN TULOSPALVELUVASTAAVANA, PITÄÄ OLLA TUNNUKSET

Lisätiedot

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä ANC eli luonnonhaittakorvaus 2015 ja ympäristökorvaus 2015 komission käsittelyyn lähetetyssä maaseutuohjelmassa sekä kansallisen tukilain muutosesitys sekä tilatuki ja viherrys Suomen tiedonannon perusteella

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Tiivistelmä tukihausta iltainfo IsoValkeinen 26.3.2015 Pohjois-Savon ELY-keskus, Tukihallinto - ja valvontaryhmä Nykyinen tukikelpoinen ala määräytynyt pääosin

Lisätiedot

Invalidiliiton Kilta-rekisteri

Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliitolla on käytössään Internet-selaimella käytettävä Kilta-rekisterisovellus. Rekisterisovellus löytyy osoitteesta https://kilta.invalidiliitto.fi, se on suojattu

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektipäätöksen noutaminen

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektipäätöksen noutaminen EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Käyttöohje projektien hakijoille ja toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...3 1.1 Järjestelmän käytön tekniset vaatimukset... 3 1.2

Lisätiedot

KATSO - TUNNISTE. Ohje

KATSO - TUNNISTE. Ohje KATSO - TUNNISTE Ohje Sisällysluettelo KATSO-TUNNISTE................................... 3 TUNNISTEEN ROOLIN TARKISTAMINEN...................... 6 Ohjeen tulostaminen...................................

Lisätiedot

Perustuki. (ent. Tilatuki v )

Perustuki. (ent. Tilatuki v ) Perustuki (ent. Tilatuki v. 2006-2014) Koulutuksen sisältö Tukialueuudistus Ylimääräisten tukioikeuksien mitätöinti Tukioikeuksien käyttö Siirrot ja aktiiviviljelijä Kansallinen varanto Tukialueuudistus

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot