Luku 9 Testauksen suunnittelu ja valmistelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 9 Testauksen suunnittelu ja valmistelu"

Transkriptio

1 Luku 9 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Testauksen suunnittelu- Planning and Preparation ja valmistelu Testauksen lähestymistavan Design Testing suunnittelu Approach Testauksen Plan suunnittelu Test Testausmallin Create luominen Test Model Tarkoitus Testauksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen tarkoitus on määritellä, mitä testejä vaaditaan laadukkaan järjestelmän tuottamiseksi, ja varmistaa, että testaamista varten on olemassa riittävät suunnitelmat ja testimateriaalit. Testauksesta tulee usein projektin kriittisen polun aktiviteetti: sitä suunnitellaan usein vasta sitten, kun ohjelmat ovat jo melkein valmiita, ja silloinkin, kun testaus on suunniteltu ajoissa, sen merkitystä ja siihen tarvittavia henkilöresursseja aliarvioidaan.

2 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Jos testaus suunnitellaan kuten tässä luvussa kuvaillaan, testausvaiheen tehokkuuden pitäisi parantua. Edellisen sivun prosessikaavio kuvaa testauksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa suoritettavia aktiviteetteja. Tavoitteet Testauksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen avaintavoitteet ovat seuraavat: Laaditaan koko testaustoiminnan kattava suunnitelma. Luodaan testausmalli, joka todentaa järjestelmän toimivan oikein. Varmistetaan, että testauksen vaatimat resurssit ja aika ovat saatavilla. Aktiviteetit Testauksen lähestymistavan suunnittelu Tämän aktiviteetin tarkoitus on valmistella testausta. Päätetään sovelluksen testaamiselle sopiva testaustaso (esimerkiksi jono-, järjestelmä-, integrointi- tai käyttöliittymätestaus) ja -tyyppi (esimerkiksi rasitus-, regressio- tai suorituskykytestaus). Lopuksi varmistetaan, että kaikki tarvittavat työkalut ovat saatavilla. Seuraavaksi luetellaan testityyppejä, joita yleisesti käytetään ohjelmistoprojekteissa. Kaikkia testejä ei aina tarvita jokaisessa projektissa, mutta yksi tai useampi niistä on käytössä useimmissa projekteissa. Jonotesti: Jonotesti todentaa ohjelmien tai sovelluksen komponenttien välisen viestinnän ja edeltää testausvaiheen integrointitestiä. Jonotestaus voi sisältää toimintojen testauksen, joka testaa jokaisen ohjelmaan sisältyvän sisäisen toiminnon. Komponenttitesti: Komponenttitesti on järjestelmän ensimmäinen testi, jossa joitakin tai kaikkia komponentteja testataan yhdessä. Tässä testissä testataan projektimäärittelyjen perusteella kaikki ohjelman ulkoiset toiminnot. Järjestelmätesti: Järjestelmätesti testaa toisiinsa liittyvien komponenttien toiminnan ja yhteydet. Järjestelmätestaus alkaa yleensä vasta sitten, kun komponenttitestit on saatu päätökseen.

3 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 109 Järjestelmätesti testaa kaikki integroidun järjestelmän tärkeimmät toiminnot tyypillisessä, koko järjestelmän kattavassa ympäristössä, joka sisältää kaikkien ulkoisten toimintojen ja liittymien käyttäjätestauksen. Integrointitesti: Integrointitestissä ohjelmisto- ja/tai laitteistokomponentit yhdistetään ja niitä testataan progressiivisesti, kunnes koko järjestelmä on integroitu. Hyväksymistesti: Testataan ulkoiset liittymät sen varmistamiseksi, että tärkeimmät toiminnot vastaavat käyttäjien vaatimuksia. Rasitustesti: Testin tarkoitus on testata ohjelmiston tai laitteiston käyttäytymistä normaaleissa ja normaalista poikkeavissa käyttöolosuhteissa. Regressiotesti: Kun ohjelmistoon tehdään parannuksia tai muutoksia, jo aiemmin testattuja toimintoja testataan uudelleen sen varmistamiseksi, että uudet ominaisuudet eivät ole aiheuttaneet uusia ongelmia. Regressiotestejä käytetään usein tuotteen lopputestauksessa, jossa tarkkaan valittujen komentorivien suorittamisella varmistetaan, että tuotettu koodi todellakin toimii niin kuin sen pitäisikin toimia. Suorituskykytesti: Testataan järjestelmää käyttämällä tyypillistä käyttäjä- tai järjestelmäresurssien kuormitusta sen varmistamiseksi, että järjestelmä suoriutuu tehtävistään vaaditulla tavalla. Mustalaatikko - eli black box -testi: Mustalaatikkotestaus on laitteen tai järjestelmän abstrahointia, jossa tarkastellaan ainoastaan laitteen tai järjestelmän ulospäin näkyvää toimintaa, ei sen toteutusta tai sielunelämää. Toiminnallista testausta sanotaan usein mustalaatikkotestaukseksi, koska prosessi käyttää tietyistä toiminnallisista vaatimuksista johdettua testaustietoa eikä kiinnitä huomiota ohjelman lopulliseen rakenteeseen. Valkolaatikko- eli white box -testi: Valkolaatikkotestaus on ohjelmiston testaamisen lähestymistapa, jossa tarkastellaan ohjelman rakennetta ja johdetaan testaustietoa ohjelman logiikasta. Rakenteellista testaamista sanotaan joskus valkolaatikkotestaukseksi tai lasilaatikkotestaukseksi, koska myös ohjelman koodia voidaan hyödyntää testauksessa.

4 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Testauksen suunnittelu Testaussuunnitelmaan täytyy sisältyä suoritettavat testit, testauksen lähestymistapa, testausolosuhteet, testausaikataulu, testauksen valvontalomake, testausmenetelmä(t), oletetut tulokset ja testaushenkilöstö. Tavallisesti testaussuunnitelma laaditaan erikseen jokaiselle testausaktiviteetille, kuten jono-, yksikkö-, komponentti- ja järjestelmätestausta varten. Testaussuunnitelmassa määritellään ja kuvaillaan tarkasti myös sekä automatisoitujen että manuaalisten testausmenettelyjen kehittäminen ja testaaminen. Järjestelmän kehittäjät ja loppukäyttäjät tekevät tiivistä yhteistyötä koko testauksen ajan. Näin loppukäyttäjät voivat vähitellen tutustua uuden järjestelmän toimintaan ja käyttöön. Testausmallin luominen Järjestelmän testausmalli esittää tuotantoympäristöä ja sisältää kaikki tietokannat ja tiedostot. Järjestelmän testausmallilla voidaan testata kaikki järjestelmään tehdyt muokkaukset täydellisesti. Roolit Testauksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen rooleja ovat seuraavat: Testisuunnittelija Asiakas Suunnittelija Testaaja(t)

5 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 111 Resurssit Yrityksen it-standardiympäristö It-standardiympäristö -dokumenttia käytetään määrittämään testauksen eri vaiheissa käytettävät testaustyökalut. Muunnossuunnitelma Muunnossuunnitelma määrää sovelluksen eri osien toteutusjärjestyksen ja jokaista julkistusta vastaavan toiminnallisuuden. Tiedonmuunnosprosessit Tiedonmuunnosprosesseihin dokumentoidaan järjestelmän varsinaisten tietokantojen luomiseen vaadittavan tilapäisen sovelluksen suunnittelu. Suunnitteludokumentti Suunnitteludokumentti sisältää sovellusarkkitehtuurin, sovellusvirran, tietokantasuunnitelman, käyttöliittymäsuunnitelman ja työnkulkukaavion ja/tai viittaa niihin. Suunnitteludokumentin osat, joita käytetään testauksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen resursseina, ovat sovellusvirta ja työnkulkukaavio. Vaatimusmäärittely Vaatimusmäärittely sisältää tieto-, tapahtuma- ja prosessimallit sekä laatuvaatimukset ja/tai viittaa niihin. Kutakin kohtaa kuvaillaan tarkemmin vaatimusmäärittelydokumentin analyysivaihetta käsittelevässä osassa.

6 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Tuotteet Automatisoidut ja manuaaliset testausmenettelyt Kaikki automatisoidut ja manuaaliset testausmenettelyt testataan perusteellisesti ja löydetyt virheet poistetaan. Testausmalli Testausmalli esittää tuotantoympäristöä, ja siihen kuuluvat kaikki tietokannat ja tiedostot. Testaussuunnitelma Testaussuunnitelmassa määritellään testaamisen lähestymistapa ja aikataulu. Testaamisen lähestymistapa kuvailee tarkasti, mitä testaamistasoja ja -tyyppejä käytetään, kuka suorittaa tietyn tason testin, mikä kunkin testin tavoite on, mitkä kunkin testin hyväksymiskriteerit ovat, miten testimateriaali luodaan ja miten sitä käytetään sekä mitä resursseja tarvitaan. Testaussuunnitelma sisältää myös testausolosuhteiden kuvauksen, testauksen valvontalomakkeen ja oletetut tulokset. Välietapit Testaussuunnitelman hyväksyminen Testaussuunnitelman hyväksyminen merkitsee, että sekä testaussuunnitelma että testausmalli on hyväksytty.

7 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 113 Testausvaihe Testaus Integrointitestaus Integration Perform Test Perform Hyväksymistestaus User Acceptance Test Kokoonpanon Promote käyttöönotto Configuration Testitulosten Check yksityiskohtien Detailed tarkastus Results Tarkoitus Vaikka ohjelmia on testattu koko rakennusvaiheen ajan, niin vasta virallisessa testausvaiheessa keskitytään vain ohjelmien testaamiseen ja korjaamiseen. Testausvaiheen tarkoitus on tehdä kaikki lopulliset testit, jotka varmistavat järjestelmän olevan valmis käyttöönottoa varten. Näillä testeillä varmistetaan, että sekä käyttäjien että laatuvaatimukset täytetään. Yllä oleva prosessikaavio kuvaa testausvaiheessa suoritettavia aktiviteetteja. Tavoitteet Testausvaiheen avaintavoitteet ovat seuraavat: Varmistetaan ennen muunnosta, että uusi järjestelmä sisältää kaikki tarvittavat toiminnot. Varmistetaan, että järjestelmä suorittaa toiminnot oikein.

8 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Varmistetaan, että järjestelmä toimii kaikkien siihen liittyvien järjestelmien kanssa. Varmistetaan, että uusi järjestelmä täyttää laatu- ja/tai standardien asettamat vaatimukset. Aktiviteetit Kokoonpanon käyttöönotto Käyttöönottoprosessiin kuuluu ohjelmayksikköjen, tietokantarakenteiden ja muiden mahdollisten suoritettavien komponenttien linkittäminen valmiiseen sovellukseen. Prosessi sisältää sovelluksen rakentamisen, asentamisen ja asennuksen oikeellisuuden varmistamisen. Integrointitestaus Integrointitesti todentaa, että kaikki uuden järjestelmän ohjelmat viestivät keskenään oikein ja että uusi järjestelmä viestii oikein kaikkien ulkoisten rajapintojen kanssa. Integrointitestin täytyy myös osoittaa, että uusi järjestelmä suoriutuu tehtävistään toiminnallisten määrittelyjen mukaisesti ja toimii tehokkaasti käyttöympäristössään haittaamatta muiden järjestelmien toimintaa. Hyväksymistestaus Hyväksymistesti simuloi uuden järjestelmän todellisia toimintaolosuhteita mukaan lukien käyttöoppaat ja menettelyt. Ollessaan mukana testauksen tässä vaiheessa käyttäjät saavat arvokasta kokemusta uuden järjestelmän käytöstä, ja suunnittelijan tai ohjelmoijan on myös hyödyllistä nähdä, miten käyttäjät suhtautuvat uuteen järjestelmään. Yhteistyö edistää loppukäyttäjien ja järjestelmän toiminnasta vastaavan henkilöstön hyväksynnän saamista järjestelmän muunnokselle. Testitulosten yksityiskohtien tarkastus Projektipäällikön ja projektitiimin täytyy tarkastaa jokaisen testikierroksen tulokset yhdenmukaisella tavalla. Perättäisten testien tulosten uudelleen tarkastaminen varmistaa, että kaikki toiminnot toimivat kunnolla normaaleissa ja normaalista poikkeavissa olosuhteissa.

9 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 115 Tarkastaminen on erityisen kriittistä regressiotestien aikana, jolloin samoja koodin osia testataan ja uudelleentestataan saatujen tulosten perusteella, kunnes kaikkien osien on todettu toimivan virheettömästi. Roolit Testausvaiheen rooleja ovat seuraavat: Testaaja(t) Käyttäjä Resurssit Automatisoidut ja manuaaliset testausmenettelyt Ohjelmoijan tai testaajan täytyy yksikkötestata kaikki automatisoidut ja manuaaliset testausmenettelyt ja poistaa niistä virheet ennen viralliseen testausvaiheeseen siirtymistä. Jos testaamisessa on mukana käyttäjiä, heidänkin testauskomentojononsa ja -dokumentaationsa täytyy testata. Koodi Esimerkiksi ohjelman lähde-, olio- ja suoritettava koodi, työnohjauskieli (JCL), kannankuvauskieli (DDL), jotka toteuttavat työyksikkömäärittelyt. Testausmalli Testausmalli esittää tuotantoympäristöä ja sisältää kaikki tietokannat, tietolähteet ja tiedostot. Testaussuunnitelma Testaussuunnitelma sisältää testauksen lähestymistavan, aikataulun, resurssit ja komentojonot.

10 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Testauksen lähestymistapa kuvailee tarkasti tarvittavien testien tasot ja tyypit, kuka tekee tietyn tason testin, mikä testin tavoite on, mitkä kunkin testin hyväksymiskriteerit ovat, miten testimateriaali luodaan ja miten sitä käytetään sekä mitä resursseja tarvitaan. Testaussuunnitelma sisältää myös testausolosuhteiden kuvauksen, testauksen valvontalomakkeen ja oletetut tulokset. Kaikki virheitä jäljittävät tietokannat ja jäljityksen seurantalomakkeet, joita testauksessa käytetään, tulisi myös sisällyttää testaussuunnitelmaan. Käyttäjädokumentaatio Käyttöoppaiden ja menettelyjen, joita loppukäyttäjät noudattavat järjestelmää käyttäessään, täytyy olla tässä vaiheessa valmiita. Käyttäjädokumentaatiokin voidaan testata testausvaiheessa, koska järjestelmän testauksessa havaitut virheet ovat usein dokumentointivirheitä tai väärinkäsityksiä, joiden takia loppukäyttäjät käyttävät järjestelmää odottamattomalla tavalla. Dokumentaation virheitä täytyy etsiä, korjata ja seurata samalla tavoin kuin ohjelmointivirheitä. Tuotteet Testitulokset Testitulokset saadaan selville vertaamalla testauksen tuloksia oletettuihin tuloksiin. Tulokset osoittavat, että kaikki suunnitellut testit ovat onnistuneet ja että kaikki avoimet asiat on ratkaistu. Välietapit Muunnosvalmiuden hyväksyminen Projektin tukija, loppukäyttäjät ja tietohallinto suostuvat siihen, että uusi järjestelmä muunnetaan ja vanhat menettelyt, ohjelmat, tiedot ja laitteet poistetaan vähitellen käytöstä. Hyväksyminen saadaan juuri ennen muunnosten suorittamista, kun niiden peruuttaminen tai lykkääminen ei ole vielä myöhäistä. Kaikkien testitasojen testien täytyy olla valmiita ennen muunnosten hyväksymistä. Lisäksi käyttöönoton suunnittelu- ja valmistelu, käyttöohjeet ja käyttäjäkoulutuksen suunnittelu täytyy saada valmiiksi ennen hyväksymistä.

11 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 117 Työkalut Testausvaiheessa käytetään useita työkaluja tarvittavien tuotteiden ja työdokumenttien luomiseksi. Jotkut tuotteet edellyttävät erikoistyökaluja tai niiden käyttö on ainakin perusteltua, kun taas joillekin tuotteille riittävät standardityökalut, kuten tekstinkäsittelyohjelmat, esitystyökalut ja laskentataulukot. Testaustyökalut: Testaustyökalujen valinta on erittäin riippuvainen testausympäristöjen ja testattavien ohjelmien tyypeistä sekä siitä, minkälaisia testejä niillä tehdään. Suosittuja työkaluja Windows- ja internetpohjaisten ympäristöjen testaamiseen ovat esimerkiksi seuraavien valmistajien tuoteperheet: Mercury Interactive, Intersolve, QES, McCabe and Associates, Pure/Atria (Rational Softwaren ostama) ja Platinum (Unix- tai verkkopohjaisten työkalujen valmistajia ovat mm. Applied Computer Technology (ACT), International Software Automation (ISA) ja Software Research). Virheidenjäljitystietokannat: Yksi testausprosessin tärkeä osa-alue on työkalu ja prosessi, jolla löydetyt virheet tunnistetaan, luokitellaan ja kirjataan ja niiden korjaamista seurataan. Monet projektitiimit luovat mieluummin itse oman virhetietokannan, mutta myynnissä on myös useita hyviä tuotteita, kuten Archimedes tm, QADB (ilmainen internetpohjainen seurantatyökalu) ja Soffront Softwaren Track tm. Muita tärkeitä rakennus- ja testausvaiheen työkaluja ovat muutoksenhallintatyökalut ja -tietokannat sekä lähdekoodin valvontajärjestelmät. Ne auttavat valvomaan ympäristöjä, joissa useita ohjelmoijia saattaa työskennellä samanaikaisesti usean eri koodiversion kimpussa. Ilman selkeitä muutosten- tai lähdekoodinhallinnan käytäntöjä on helppoa korvata tai tuhota jonkun muun tekemiä muutoksia, mistä seuraa huomattavaa ajan ja tuottavuuden menetystä.

12 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Koulutusvaihe Koulutus Training Käyttöoppaiden Develop laatiminen User Manuals Koulutussuunnitelman Plan Training Curriculum laatiminen Menettelyohjeiden Develop Procedures laatiminen Koulutusmateriaalin Develop Training Material laatiminen Henkilöstön Train kouluttaminen Personnel Tarkoitus Koulutusvaiheen tarkoitus on luoda kaikki tarvittavat menettelyohjeet, käyttöoppaat ja dokumentaatio sekä suunnitella ja toteuttaa uuden järjestelmän käyttäjien koulutus. Myös tietokoneen käytön ja tuotantotuen menettelyohjeet kehitetään tässä vaiheessa. Uuden järjestelmän loppukäyttäjät koulutetaan koulutussuunnitelman mukaisesti. Ylläoleva prosessikaavio kuvaa koulutusvaiheen korkean tason aktiviteetteja. Tavoitteet Koulutusvaiheen avaintavoitteet ovat seuraavat: Varmistetaan, että järjestelmän kaikki osat dokumentoidaan menettelyohjeisiin tai manuaaleihin ja että nämä menettelyohjeet kootaan käyttöoppaiksi. Viimeistellään syöttödokumenttien ja tulostuslomakkeiden muoto. Laaditaan käyttö- ja menettelyohjeiden pohjalta koulutusmateriaali, järjestetään pilottikoulutus materiaalin testaamiseksi, koulutetaan järjestelmää käyttävä henkilöstö ja kehitetään koulutusohjelmaa saadun palautteen perusteella.

13 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 119 Aktiviteetit Koulutussuunnitelman laatiminen Määritetään, ketkä tarvitsevat koulutusta uuden järjestelmän käytössä, mitä taitoja he tarvitsevat ja miten heidät koulutetaan. Laaditaan koulutusaikataulu, joka sisältää koulutussuunnitelman kehittämisen ja koulutuksen toteuttamisen aika- ja kustannusarviot. Laatiessaan kustannusarvioita laaja-alaisesti ajatteleva projektipäällikkö huomioi projektihenkilöstön koulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen käyttämän ajan ja siitä syntyvien kustannusten lisäksi myös ne projektin aiheuttamat epäsuorat kustannukset, jotka syntyvät tuottavuuden laskusta, kun loppukäyttäjät ovat poissa työpaikaltaan saamassa uuden järjestelmän käyttökoulutusta. Näiden kustannusten pitäisi näkyä jossain muodossa koulutuksen kustannusarvioissa. Menettelyohjeiden laatiminen Projektipäällikkö ja tiimi laativat menettelyohjeet järjestelmää tukeville suorituskyky-, suojaus-, valvonta- ja käyttötoiminnoille. Tiimi viimeistelee kaikkien esipainettujen syöttödokumenttien, erikoislomakkeiden ja esipainettujen tulostuslomakkeiden suunnittelun. Tiimi suunnittelee myös internet-tekstinkäsittelyn, laskentataulukoiden ja sähköpostijärjestelmän komponenttien mallit. Käyttöohjeet sisältävät ohjeita järjestelmän toiminnasta vastaavalle ja käyttäjätuen henkilöstölle. Jokaiselle sovellusjärjestelmälle määritetään yleensä tarkat käyttöohjeet. Näissä manuaaleissa yhdistetään uudet menettelyohjeet nykyisten sovellusjärjestelmien menettelyihin. Menettely- ja käyttöohjeet laaditaan valmiiksi mahdollisimman aikaisin, jotta niitä voidaan käyttää ohjelmoinnin, järjestelmätestauksen ja muunnoksen aikana. Käyttöoppaiden laatiminen Yhdistetään kaikki yksityiskohtaiset käyttöohjeet sekä suojaus- ja valvontamenettelyohjeet käyttöoppaiksi. Jos käytetään valmisohjelmistoa, niin sen valmistajan laatima dokumentaatio voidaan yhdistää käyttöoppaisiin tai sitä voidaan käyttää itsenäisenä oppaana. Käyttäjätiimin avainjäsenten pitäisi tarkastaa valmisteilla olevat oppaat.

14 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Näin varmistetaan, että dokumentaatio on ymmärrettävää ja kuvaa tarkasti suoritettavia liiketoimintaprosesseja. Koodintestaajienkin tulisi tarkastaa dokumentoinnin tarkkuus vertaamalla sitä varsinaisiin ohjelmiin. Koulutusmateriaalin laatiminen Käyttöoppaita ja menettelyohjeita lähteinä käyttäen laaditaan tarvittavat koulutusmateriaalit, kuten visuaaliset opetusmateriaalit, opettajan oppaat ja itseopiskelumateriaalit. Testataan oppimateriaalien ja opetuksen toimivuutta järjestämällä pilottikoulutusta tai käymällä materiaalit läpi. Nyt on myös ihanteellinen hetki kouluttaa kouluttajaa, jos projektin avainhenkilöitä osallistuu organisaation muun henkilöstön koulutukseen. Henkilöstön kouluttaminen Koulutetaan henkilöstö ja varmistetaan, että koulutus on saatu päätökseen, ennen kuin suoritetaan käyttäjätyytyväisyystarkastukset ja järjestelmän muuntaminen. Näin toimimalla saavutetaan kaksi etua: käyttäjät voivat osallistua tiiviisti sekä tarkastuksiin että muuntamiseen, ja kouluttajien ja koulutettavien antaman palautteen perusteella projektitiimi voi arvioida koulutuksen onnistumista. Roolit Koulutusvaiheen rooleja ovat seuraavat: Inhmillisten tekijöiden asiantuntija Tekninen kirjoittaja Kouluttaja Käyttäjä

15 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 121 Resurssit Suunnitteludokumentti Suunnitteludokumentti sisältää sovellusarkkitehtuurin, sovellusvirran, tietokantasuunnitelman, käyttöliittymäsuunnitelman ja työnkulkukaavion ja/tai viittaa niihin. Suunnitteludokumentin osat, joita käytetään koulutusvaiheen resursseina, ovat käyttöliittymäsuunnitelma ja työnkulkukaavio. Käyttäjädokumentaatioluonnos Käyttäjädokumentaatioluonnokseen kirjataan kehitettävät manuaaliset prosessit ja se, kuinka ne organisoidaan. Käyttäjädokumentaatiostandardit Jos jotain standardidokumentteja on luotu osana projektin kokonaisstandardeja, niiden täytyy olla valmiita ja saatavilla, ennen kuin käyttäjädokumentaation laatiminen ja koulutus aloitetaan. Tuotteet Käyttöohjeet Käyttöohjeisiin kuuluvat käyttöoppaat, asennusmenettelyt ja eri tukipalveluiden, kuten sovellusvalvontakeskuksen, tuotantotuen ja käyttäjätuen, tarvitsemat ohjeet. Koulutussuunnitelma Koulutussuunnitelmassa määritellään koulutuksen kohderyhmät eli käyttäjät ja järjestelmän toiminnasta vastaava henkilöstö, tarvittavat kurssit henkilöstöryhmittäin ja jokaisen kurssin strategia (sisältö ja opetusmenetelmä). Lisäksi koulutussuunnitelman tulisi sisältää suunnitelma uusien käyttäjien kouluttamisesta toteutus- ja käyttöönottovaiheiden jälkeen.

16 Testauksen suunnittelu ja valmistelu Koulutusmateriaalit Laaditaan eri opetusmuotojen, kuten tietokoneavusteisen koulutuksen, itseopiskelu- tai kouluttajan pitämien kurssien, verkko-opetuksen ja muiden menetelmien koulutusmateriaalit. Materiaalit suunnitellaan kahta erilaista kohderyhmää varten: käyttäjille, jotka siirtyvät nykyisestä järjestelmästä uuteen jo projektin käyttöönottovaiheessa, ja uusille käyttäjille, jotka ryhtyvät käyttämään uutta järjestelmää vasta käyttöönoton jälkeen. Näiden kahden ryhmän koulutusmateriaalit ja koulutuksen lähestymistapa voivat olla erilaisia, koska järjestelmän käyttöönottovaiheessa koulutettavien täytyy ehkä muuttaa toimintatapojaan siirryttäessä vanhasta järjestelmästä uuteen. Sen sijaan niiden käyttäjien, jotka tulevat yritykseen tai jotka ryhtyvät työskentelemään muuttuneiden liiketoimintaprosessien parissa vasta jonkin aikaa käyttöönoton jälkeen, ei välttämättä tarvitse korjata toimintatapojaan, koska he aloittavat järjestelmän käytön puhtaalta pöydältä. He tarvitsevat koulutusta vain uuden järjestelmän käytössä, eikä heitä tarvitse kouluttaa pois vanhasta järjestelmästä. Käyttäjädokumentaatio Olipa dokumentaatio tuotettu sitten painettuna käyttöoppaana tai online-ohjeena, joka sisältää kenttien selitykset, sovellusmääritelmät ja virhetilanteiden käsittelyn, se auttaa loppukäyttäjiä käyttämään järjestelmää oikein ja toimii jatkossa lähdemateriaalina. Dokumentaatio sisältää sekä rutiinitehtävät (tehtäväkeskeinen käyttöopas) että kaikki ohjemateriaalit (täydellinen käyttöopas). Osa käyttäjädokumentaatiosta voi koostua lomakkeista, joissa viitataan sekä kaikkien esipainettujen syöttölomakkeiden masterkopioihin että varsinaisiin lomakkeisiin. Välietapit Koulutussuunnitelman hyväksyminen Koulutusvaiheessa dokumentoidaan organisaation koulutustarpeet ja yhdistetään ne tarjolla oleviin kursseihin laatimalla koulutukselle aikataulu. Koulutussuunnitelman hyväksymisellä sitoudutaan rahoittamaan ja toteuttamaan koulutus.

17 9. Testauksen suunnittelu ja valmistelu 123 Menettelyohjeiden hyväksyminen Asiakkaan ja loppukäyttäjien edustajien sekä kehitys- ja testausryhmien täytyy hyväksyä valmiit menettelyohjeet ja dokumentaatio sen varmistamiseksi, että loppukäyttäjät ymmärtävät menettelyohjeet ja että menettelyohjeet ovat loppukäyttäjien vaatimusten mukaiset, teknisesti tarkat ja virheettömät. Muunnosvalmiuden hyväksyminen Projektin tukija, loppukäyttäjät ja tietohallinto suostuvat siihen, että uusi järjestelmä toteutetaan ja vanhat menettelyt, ohjelmat, tiedot ja laitteet poistetaan vähitellen käytöstä. Hyväksyminen saadaan juuri ennen muunnosten suorittamista, kun niiden peruuttaminen tai lykkääminen ei ole vielä myöhäistä. Menettelyohjeiden laatimisen ja koulutuksen päättäminen ovat kaksi vaatimusta niiden useiden edellytysten joukossa, jotka tarvitaan muunnoksen hyväksymistä varten. Muut vaatimukset ovat käyttöönoton suunnittelu- ja valmisteluvaiheiden (käsitellään seuraavassa luvussa) sekä kaikkien testausvaiheiden valmiiksi saaminen.

18 Testauksen suunnittelu ja valmistelu

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

Luku 8 Rakennusvaihe. Detailed Design. Programming. Moduulisuunnittelu. Ohjelmointi

Luku 8 Rakennusvaihe. Detailed Design. Programming. Moduulisuunnittelu. Ohjelmointi Luku 8 Rakennusvaihe Moduulisuunnittelu Detailed Design Programming Ohjelmointi Teknisen Complete suunnittelun Technical viimeistely Design Suunnittelukatselmuksen Design Perform suorittaminen Review Yhteisen

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

Ohjelmiston testaussuunnitelma

Ohjelmiston testaussuunnitelma Ohjelmiston testaussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä lukaa antaa yleiskuvan koko testausdokumentista.

Lisätiedot

Convergence of messaging

Convergence of messaging Convergence of messaging Testaussuunnitelma The Converge Group: Mikko Hiipakka Anssi Johansson Joni Karppinen Olli Pettay Timo Ranta-Ojala Tea Silander Helsinki 20. joulukuuta 2002 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari

Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari Luku 5 Projektin elinkaari Johdanto Kaikilla it-organisaatioilla täytyy olla tarkkaan suunniteltu kehys, johon ne voivat sijoittaa prosesseja, toimintaperiaatteita ja

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot Ohjelmiston testaus ja laatu Testaustasot Testauksen vaihejako Tarpeet / sopimus Järjestelmätestaus Hyväksymiskoe Määrittely testauksen suunnittelu ja tulosten verifiointi Arkkitehtuurisuunnittelu Moduulisuunnittelu

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana 04.02.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Sisällys 1. Johdanto 2. Yksikkö- ja integrointitestaus 3. Järjestelmätestaus 4. Hyväksymistestaus http://cs.joensuu.fi/tsoft/

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Koskelo Helsinki 16.12.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Tom Bertell Johan

Lisätiedot

Hakemisto. Black box -testi 109 Braun, Larry 144. Center for International Project and Program Manag 231 CM. Katso Kokoonpanonhallinta

Hakemisto. Black box -testi 109 Braun, Larry 144. Center for International Project and Program Manag 231 CM. Katso Kokoonpanonhallinta Hakemisto Hakemisto 241 A A Guide to the Project Management Body of Knowledg 228 American National Standards Institute 236 American Society for Quality 236 Ammatti- ja standardisoimisjärjestöjä 235 Analyysivaihe

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

Ohjelmistotuotantoprojekti

Ohjelmistotuotantoprojekti Ohjelmistotuotantoprojekti Ryhmä Muppett TESTAUSDOKUMENTTI Helsinki 5.8.2008 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti, kesä 2008 Projekti: Muutos- ja korjauspyyntöjen

Lisätiedot

Testaussuunnitelma PULSU. Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma PULSU. Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma PULSU Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op) Projektiryhmä Heikki Manninen Noora Joensuu

Lisätiedot

Testaussuunnitelma Labra

Testaussuunnitelma Labra Testaussuunnitelma Labra Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 1 Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op) Projektiryhmä Anssi Kapanen,

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Asdf Helsinki 22.2.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Kuisma Sami Louhio

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 14.9.2015 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe

Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe Projektisuunnittelu Project Planning Projektin Project Definition määrittely and ja Planning suunnittelu Projektin Initiate käynnistäminen andja organisointi Project Organize

Lisätiedot

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet Copyright by Haikala Ohjelmistotuotannon osa-alueet Ohjelmiston elinkaari 1. Esitutkimus, tarvekartoitus, kokonaissuunnittelu, järjestelmäsuunnittelu (feasibility study, requirement study, preliminary

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti UCOT-Sovellusprojekti Testausraportti Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 0.02 Julkinen 11. lokakuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Testausraportti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri

Testausraportti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Testausraportti Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 13.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 VIIME KERRALLA MENETELMIÄ Musta laatikko Valkea laatikko Harmaa laatikko Regressio Automaatio Rasitus (kuormitus)

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma TKK/DISKO/Tik-76.115 WCLIQUE Projektiryhmä Clique http://www.hut.fi/jekahkon/wclique/testplan.html WCLIQUE Ohjelmistoprojekti Projektiryhmä Clique: Janne Dufva, 75008T, email: janne.dufva@nokia.com, 75014C,

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Symbio lyhyesti Innovatiivinen tuotekehitys- ja testauskumppani Juuret Suomessa, perustettu 1997 Laadukkaat ohjelmistotoimitukset

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio, testausraportti, 25.3.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 11.2.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 11.2.2002 Matti Peltomäki

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Ohjelmistotuotantoprojekti Nero. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Ohjelmistotuotantoprojekti Nero Helsinki 5.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY 11.11.2015 MS YLEISTÄ 1/2 jäsennelty etenee yleiskuvauksesta yksityiskohtiin kieliasultaan selkeä kuvaa myös tulevan järjestelmän ympäristöä tarpeellisella tarkkuudella kuvaa

Lisätiedot

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1 T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Tästä dokumentista ilmenee T1-vaiheessa suoritettu testaus, sen tulokset ja poikkeamat testisuunnitelmasta. Päivämäärä 1.12.2002 Projektiryhmä Keimo keimo-dev@list.hut.fi

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma. WebPizza

Testaussuunnitelma. Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma. WebPizza Testaussuunnitelma Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Versio 1.0 Ehdotus Laatija Raine Kauppinen VERSIOHISTORIA Versionotyyppi Versio- Päiväys Tekijä

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä Ohjelmiston testaus ja laatu Testausmenetelmiä Testausmenetelmiä - 1 Testauksen menetelmien päälähestymistapoina ovat black-box testi testaaja ei voi tutkia lähdekoodia testaus perustuu sovellukselle suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Testaus käsite. Sekalaista testausasiaa. Testauksen käsitteestä. Kattavuusmitat. Jos ajatellaan, että testaus = V&V, voidaan erottaa:

Testaus käsite. Sekalaista testausasiaa. Testauksen käsitteestä. Kattavuusmitat. Jos ajatellaan, että testaus = V&V, voidaan erottaa: Testaus käsite Sekalaista asiaa Sami Kollanus 15.11.2006 Jos ajatellaan, että = V&V, voidaan erottaa: Staattinen Dynaaminen Toisaalta voidaan määritellä Myersin (1979) mukaan: Testaus on ohjelman suoritusta,

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Yleiskuva seuraavista aiheista Testauksen organisointi Testaussuunnittelma Testauksen kustannukset Testausstrategia

Lisätiedot

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant AgilElephant Testausraportti I1 Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: Testausraportti Sivu 1 / 5 Dokumentti Historia Muutoshistoria Revision Numero Revision Päiväys Yhteenveto muutoksista Revision

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 NOPEA KERTAUS TESTAUS HYVIN LYHYESTI Miten normaali testaajan arki ohjelmistoprojektissa sitten rullaa? Käytännössä

Lisätiedot

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus Lehmus, Auvinen, Pihamaa Johdanto Käyttäjätestauksella tarkoitetaan tuotteen tai sen prototyypin testauttamista todellisilla käyttäjillä. Kehittäjät

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille 1(23) Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille Matti Vuori, Tampereen teknillinen yliopisto 30.10.2012 Sisällysluettelo 1/2 Esityksen tarkoitus 4 Laatu on tärkeää, ei

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 JATKUU VIIME KERRASTA OHJELMISTOTUOTANTO JA OHJELMISTOTESTAUS Ohjelmistotuotannon prosessi Suunnittelu Määrittely Toteutus

Lisätiedot

Testaus elinkaaressa

Testaus elinkaaressa Testaus elinkaaressa Järjestelmätestaus Järjestelmätestaus Tarkoittaa koko järjestemän laajuuteen kohdistuvaa testausta, koko järjestelmän toiminnan näkökulmasta Järjestelmän ei tarvitse olla valmis vaan

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI

TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI Vesa Tenhunen Tarkastusmenettelyt Keino etsiä puutteita ohjelmakoodeista, dokumenteista ym. ohjelmistoprosessissa syntyvästä materiaalista Voidaan käyttää kaikissa

Lisätiedot

Kontrollipolkujen määrä

Kontrollipolkujen määrä Testaus Yleistä Testaus on suunnitelmallista virheiden etsimistä Tuotantoprosessissa ohjelmaan jää aina virheitä, käytettävistä menetelmistä huolimatta Hyvät menetelmät, kuten katselmoinnit pienentävät

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio, testausraportti, 22.4.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 22.4.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 22.4.2002 Matti

Lisätiedot

58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö

58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö Testaus 30.3.2009 Tuntiop. Sami Nikander sami.nikander@helsinki.fi 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, Sami Nikander 30.3.2009 1 Testaus Ohjelman systemaattista tutkimista

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Opeapuri. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Opeapuri. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Opeapuri Helsinki 2.4.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Krister Eklund

Lisätiedot

2. Ohjelmistotuotantoprosessi

2. Ohjelmistotuotantoprosessi 2. Ohjelmistotuotantoprosessi Peruskäsitteet: prosessimalli: mahdollisimman yleisesti sovellettavissa oleva ohjeisto ohjelmistojen tuottamiseen ohjelmistotuotantoprosessi: yrityksessä käytössä oleva tapa

Lisätiedot

Verifioinnin ja validoinnin ero. 7. Verifiointi ja validointi. Verifiointi- ja validointitekniikat. Verifiointi- ja validointitekniikat II

Verifioinnin ja validoinnin ero. 7. Verifiointi ja validointi. Verifiointi- ja validointitekniikat. Verifiointi- ja validointitekniikat II 7. Verifiointi ja validointi Verifiointi ja validointi (V&V) on ohjelmistotuotannon työvaihe, missä varmistetaan, että ohjelmisto täyttää sille asetetut implisiittiset ja eksplisiittiset vaatimukset ja

Lisätiedot

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation.

Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston rakenteen ja laatia ohjelmiston teknisen spesifikaation. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ohjelmiston prototyypin toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä ohjelmiston tiedot ja toiminnot, suunnitella ohjelmiston

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma KotKot Helsinki 22.9.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa?

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Arto Stenberg Copyright Kuntien Tiera Oy Kuntien Tiera Copyright Kuntien Tiera Oy Tieran toiminta perustuu osaamisverkoston rakentamiseen, mikä

Lisätiedot

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Versio 1.0 i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI 3 2.1. Testauksen

Lisätiedot

Yksikkötestaus. import org.junit.test; public class LaskinTest public void testlaskimenluonti() { Laskin laskin = new Laskin(); } }

Yksikkötestaus. import org.junit.test; public class LaskinTest public void testlaskimenluonti() { Laskin laskin = new Laskin(); } } Yksikkötestauksella tarkoitetaan lähdekoodiin kuuluvien yksittäisten osien testaamista. Termi yksikkö viittaa ohjelman pienimpiin mahdollisiin testattaviin toiminnallisuuksiin, kuten olion tarjoamiin metodeihin.

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi IV

Dynaaminen analyysi IV Dynaaminen analyysi IV Luento 9 Antti-Pekka Tuovinen 16 April 2013 1 Tavoitteet Kokemusperäinen testitapausten suunnittelu Yhteenvetoa suunnittelutekniikoista 16 April 2013 2 1 Testitapausten kokemusperäinen

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento 2: Prosessimallit

Lisätiedot

Testaussuunnitelma Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Testaussuunnitelma Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Testaussuunnitelma Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 15.11.01 Ville Vaittinen Ensimmäinen luonnos 0.2 10.12.01 Ville Vaittinen Kevyet päivitykset kommenttien perusteella Sisällysluettelo 1. Johdanto...3

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma PUSU-ryhmä Helsinki 13.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op) Projektiryhmä Jussi Hynninen

Lisätiedot

7. Verifiointi ja validointi

7. Verifiointi ja validointi 7. Verifiointi ja validointi Verifiointi ja validointi (V&V) on ohjelmistotuotannon työvaihe, missä varmistetaan, että ohjelmisto täyttää sille asetetut implisiittiset ja eksplisiittiset vaatimukset ja

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu TESTIRAPORTTI LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001 Tekijä:

Lisätiedot

MIIKKA VUORINEN, SANTERI TUOMINEN, TONI KAUPPINEN MAT-81100 Verkkopalvelun laadukkuus ja arviointi

MIIKKA VUORINEN, SANTERI TUOMINEN, TONI KAUPPINEN MAT-81100 Verkkopalvelun laadukkuus ja arviointi AMPPARIT.COM VERKKOPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA RYHMÄ VUTUKA MIIKKA VUORINEN, SANTERI TUOMINEN, TONI KAUPPINEN MAT-81100 Verkkopalvelun laadukkuus ja arviointi II SISÄLLYS 1 Arvioitava verkkopalvelu 3

Lisätiedot

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure

Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia. Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure Automaattinen regressiotestaus ilman testitapauksia Pekka Aho, VTT Matias Suarez, F-Secure 2 Mitä on regressiotestaus ja miksi sitä tehdään? Kun ohjelmistoon tehdään muutoksia kehityksen tai ylläpidon

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri

Testaussuunnitelma. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Testaussuunnitelma Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 15.11.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21201 Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 20.9.2016 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausraportti Orava Helsinki 5.5.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Juhani Bergström Peter

Lisätiedot

Prosessimalli. 2. Ohjelmistotuotantoprosessi. Prosessimallin vaihejako. Prosessimallien perustehtävät. Ohjelmiston suunnittelu. Vaatimusmäärittely

Prosessimalli. 2. Ohjelmistotuotantoprosessi. Prosessimallin vaihejako. Prosessimallien perustehtävät. Ohjelmiston suunnittelu. Vaatimusmäärittely 2. Ohjelmistotuotantoprosessi Peruskäsitteet: prosessimalli: mahdollisimman yleisesti sovellettavissa oleva ohjeisto ohjelmistojen tuottamiseen ohjelmistotuotantoprosessi: yrityksessä käytössä oleva tapa

Lisätiedot

Suunnitteluvaihe prosessissa

Suunnitteluvaihe prosessissa Suunnittelu Suunnitteluvaihe prosessissa Silta analyysin ja toteutuksen välillä (raja usein hämärä kumpaankin suuntaan) Asteittain tarkentuva Analyysi -Korkea abstraktiotaso -Sovellusläheiset käsitteet

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen

Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen Dynaaminen analyysi IV Luento 6 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Kokemusperäinen testitapausten suunnittelu Yhteenvetoa suunnittelutekniikoista 23 April 2018 2 Testitapausten kokemusperäinen

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento

Lisätiedot

Lego Mindstorms anturit

Lego Mindstorms anturit Lego Mindstorms anturit Metropolia Ammattikorkeakoulu Projektisuunnitelma Tomi Ilonen KA09 Tommi Nuotiomaa KA09 Matias Pitkänen KA09 20.1.2012 Insinöörityö Päivämäärä Sisällys 1 Projektin kuvaus 1 1.1

Lisätiedot

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä Simo Tauriainen www.ponsse.com 25.8.2011 Ponsse-konserni Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja

Lisätiedot

Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Liite N: Kielivaatimukset

Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Liite N: Kielivaatimukset Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä Liite N: Kielivaatimukset VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 JÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Ohjelmistotuotteen hallinnasta

Ohjelmistotuotteen hallinnasta Ohjelmistotuotteen hallinnasta Luennon tavoitteista Luennon sisällöstä Motivointia Lähteinä: Haikala ja Märijärvi, Ohjelmistotuotanto Royce, Software Project Management, A Unified Framework 1 Tavoitteista

Lisätiedot

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Kevät Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu. Projektinhallinnan laadunvarmistus

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Kevät Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu. Projektinhallinnan laadunvarmistus LAADUNVARMISTUS 135 Projektinhallinnan laadunvarmistus Projektinhallinnan laadunvarmistus tukee ohjelmistoprojektien ohjaus- ja ylläpitotehtäviä. Projektinhallinnan laadunvarmistustehtäviin kuuluvat seuraavat:

Lisätiedot

Automaattinen yksikkötestaus

Automaattinen yksikkötestaus Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Automaattinen yksikkötestaus Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä

Lisätiedot

@Tampereen Testauspäivät (2012-06)

@Tampereen Testauspäivät (2012-06) @Tampereen Testauspäivät (2012-06) Testausodotukset räätälöityjen järjestelmien projekteissa Maaret Pyhäjärvi, testausasiantuntija Twitter: maaretp Testausvastaava @ Granlund Oy Yrittäjä

Lisätiedot

Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit 1 Evtek KA ELINKAARIMALLEISTA

Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit 1 Evtek KA ELINKAARIMALLEISTA Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit. Vesiputousmalli ELINKAARIMALLEISTA. Ohjelmiston elinkaari Ohjelmiston elinkaarella (life cycle) tarkoitetaan aikaa, joka kuluu ohjelmiston kehittämisen aloittamisesta

Lisätiedot

Esityksen sisältö Määrittelyjen mukaisuudesta varmistuminen - PlugIT-leima

Esityksen sisältö Määrittelyjen mukaisuudesta varmistuminen - PlugIT-leima Esityksen sisältö Johdanto Yleistä leimausmenettelystä ja leimasta Leimausmenettelyn vaiheet Kuinka määrittelyjen mukaisuus testataan: esimerkkejä testitapauksista Olennaisimmat kysymykset leimausmenettelyn

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Tarjolla tänää: Ohjelmiston toteutuksesta. Kuinka tulla hyväksi ohjelmoijaksi? CRC-kortit. Testilähtöinen kehittäminen JOT2007. Uudelleenrakentaminen

Tarjolla tänää: Ohjelmiston toteutuksesta. Kuinka tulla hyväksi ohjelmoijaksi? CRC-kortit. Testilähtöinen kehittäminen JOT2007. Uudelleenrakentaminen Tarjolla tänää: Ohjelmiston toteutuksesta JOT2007 CRC-kortit Testilähtöinen kehittäminen Uudelleenrakentaminen Voisiko ohjelmointi olla sittenkin suunnittelua? Kuinka tulla hyväksi ohjelmoijaksi? CRC-kortit

Lisätiedot

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Omistaja Tyyppi Tiedoston nimi Turvaluokitus Kohderyhmä Turvaluokituskäytäntö --- SE/Pekka Järveläinen Projektisuunnitelma projektisuunnitelma_kielihallinto.doc

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

11. PALAVERIN PÖYTÄKIRJA. Jyväskylän Yliopisto Tietotekniikan laitos CONCEPT-projekti Paikka ja aika

11. PALAVERIN PÖYTÄKIRJA. Jyväskylän Yliopisto Tietotekniikan laitos CONCEPT-projekti Paikka ja aika Paikka ja aika Kokoustila Ag C223.1 tiistai klo 13:33-16:07 Läsnä Jouni Kallio(JK), liikuntabiologian laitoksen edustaja Lari Kannisto(LK), vastaava ohjaaja Petteri Kela(KELA), tekninen ohjaaja Pekka Kuuva(PK),

Lisätiedot

Luku 7 Analyysi- ja suunnitteluvaiheet

Luku 7 Analyysi- ja suunnitteluvaiheet Luku 7 Analyysi- ja suunnitteluvaiheet Analyysivaihe Käyttäjävaatimukset User Requirements Vaatimusanalyysi Requirements Analysis Nykyisen Recover järjestelmän Current tutkiminen Design Create Prosessimallin

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 27.10.2014 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 28.10.2013 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ylläpitodokumentti Boa Open Access Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Ilmari

Lisätiedot

Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg

Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg 2.12.2013 A software foundry that helps companies create breakthrough product innovations. We help our clients to: 1. Create new products 2. Scale out their product

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL i Sisällysluettelo DUMENTIN VERSIOT 1 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI

Lisätiedot

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Järjestelmäprojekti 1 projektisuunnitelma ICT4TN007-2 SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Versio 0.1 Tekijät Keijo Nykänen Tarkastanut Hyväksynyt HAAGA-HELIA

Lisätiedot