Valtionvarainministeriö XML-strategia XML-Strategiatyöryhmä 1(22)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtionvarainministeriö XML-strategia XML-Strategiatyöryhmä 1(22)"

Transkriptio

1 XML-Strategiatyöryhmä 1(22) Julkishallinnon XML-strategia 1. Taustaa Tulevaisuuden hallintoa rakennetaan jo tänä päivänä. Tekniikka, erityisesti Internet ja web pohjaiset ratkaisut, tarjoavat mahdollisuuksia yhteentoimiviin ja yhteisiin ratkaisuihin, jotka menevät yksittäisten virastojen ja yksiköiden toimivaltarajojen yli. Näillä pystytään tehostamaan julkishallinnon omaa toimintaa ja yksinkertaistamaan kansalaisten asiointia julkishallinnon yksiköiden kanssa, tapahtuipa se sitten sähköisesti tai perinteisesti palvelupisteissä. Haasteena on, miten käytännössä saadaan toteutettua yhteentoimivuus ja yhteiskäyttö. Keskitettyjen tietokantojen rakentaminen on toimiva ratkaisu joissakin tapauksissa, mutta sellaisiin on laajalla rintamalla vaikea päästä ja se johtaa monimutkaisiin riippuvuuksiin. Viime aikoina hajautettujen tietokantojen tekniikalla ja erilaisilla middleware -ratkaisuilla on pystytty käsittelemään hyvin hajautettua heterogeenista tietoa. Kuitenkin ratkaisujen rakentaminen on kestänyt kauan ja kustannukset ovat nousseet korkeiksi. XML -teknologia mahdollistaa edellä mainittua ratkaisumallia edullisemman ja tehokkaamman tavan integroida eri alustoille kehitettyjä järjestelmiä. XML 1 on edelleen kehittyvä teknologia- ja standardiperhe, jonka ensimmäinen määrittely julkistettiin XML on menetelmä tiedon rakenteistamiseen ja kuvaamiseen. Sen avulla voidaan liittää yhteen erilaisia hajallaan olevia järjestelmiä ja lisätä yhteentoimivuutta tilanteissa, missä tiedon vaihto erilaisten järjestelmien välillä on tärkeää. XML tarjoaa joustavana menettelytapana paljon mahdollisuuksia, mutta edellyttää kuitenkin yhtenäisyyden ja yhteentoimivuuden saavuttamiseksi runsaasti myös standardointia ja menettelytavoista sopimista. XML:n kustannusvaikutuksista ei tätä raporttia laadittaessa ole saatavissa tilastolukuja, joten tarkkoja arvioita on vaikea tehdä. Kustannusvaikutuksia voi kuitenkin arvioida vertailemalla kustannuksia vähentäviä ja lisääviä tekijöitä keskenään. Kustannuksia vähentäviä tekijöitä ovat mm. tietotekniikkaratkaisujen komponenttien uudelleenkäyttö, integrointiprojektien tarpeen vähentyminen, sekä manuaalisen työn ja kustannusten vähentyminen uusiin teknisiin ratkaisuihin siirryttäessä. Erityisesti monitoimittajaympäristössä voidaan säästää kustannuksissa, koska standardoidut rajapinnat tekevät järjestelmien välisten yhteyksien suunnittelun ja toteutuksen yksinkertaisemmaksi. Säästöjä voidaan saavuttaa myös vastuiden selkiytymisen, palveluprosessien tehostumisen, päällekkäisen tiedonkeruun ja tallennuksen vähenemisen ja tietojen käyttöasteen paranemisen kautta. 1 XML - Extensible Markup Language on merkittävien informaatioteollisuusyritysten yhteenliittymän (World Wide Web Consortium, W3C) vuonna 1998 kehittämä avoin standardi (rakenteellisen) tiedon esitystavoista.

2 XML-Strategiatyöryhmä 2(22) Kustannuksia lisääviä tekijöitä ovat mm. tietojenkäsittelykapasiteetin tarpeen kasvaminen, tiedonsiirtotarpeen kasvaminen, standardointityön lisääntyminen, sanastotyön vaatimat resurssit ja sen varsinkin alkuvaiheessa vaatima tuki ja XML:n mahdollisuuksien täysimittaisen hyödyntämisen edellyttämien systeemityömenetelmien käyttöönotto. Valtiovarainministeriö antoi kirjeellään VM 31/01/2001, suosituksen Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. Yhtenä keskeisenä elementtinä suosituksessa oli XML standardin käyttö. Suosituksen mukaan XML:n käyttöä tulee lisätä ja opetella ja XML-standardin hyödyntämisen ydin on tarkoituksenmukaisten ja yhteiskäyttöisten sanastojen luonti ja käyttö. XML:n käyttö onkin laajentunut nopeasti paitsi valtionhallinnossa myös kunnissa. Julkishallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTA asetti kokouksessaan työryhmän valmistelemaan koko julkishallinnon kattavaa XMLstrategiaa. Työryhmässä on ollut edustus seuraavista organisaatioista: valtiovarainministeriö, sisäasiainministeriö, valtioneuvoston tietohallintoyksikkö, ympäristöministeriö, Kuntaliitto, JUHTA ja rekisteripoolin edustajana Maanmittauslaitos. Työryhmä on laatinut julkishallinnolle XML vision vuoteen 2006 sekä siltä pohjalta esittänyt tarkempia tavoitteita ja tarvittavia toimenpiteitä. Kuva 1 Sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuuri (Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia raportti),

3 XML-Strategiatyöryhmä 3(22) 2. Julkishallinto ja XML - visio vuoteen 2006 Julkishallinto on, käyttämällä laajasti XML-teknologiaa, tehostanut toimintaprosessejaan ja lisännyt tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja yhteiskäyttöä. Näin on parannettu asiakkaiden sekä sidosryhmien palvelua sekä tehostettu omaa toimintaa. Tätä tarkoitusta varten on määritelty julkisia, standardoituja XML - rajapintoja ja toimintaprosesseja, niitä tukevia julkisia sanastoja sekä organisoitu niiden soveltamisen edellyttämä keskitetty tuki. 3. Tavoitteet vuoteen 2006 XML on käytössä siellä, missä on ollut saavutettavissa suurin hyöty. XML:n mahdollisuudet tiedostetaan julkishallinnossa ja sen käyttöä ohjataan osana tietotekniikan yleistä ohjausta. Asioinnin vaivattomuutta sekä loppukäyttäjille että tiedontuottajille on edistetty hyödyntämällä XML:n tuomia mahdollisuuksia monikanavaratkaisuissa, järjestelmien välisessä viestinnässä sekä tiedon haussa, toimittamisessa, säilytyksessä ja monipuolisessa käytössä. Julkishallinnon tietojärjestelmien viestiliikenteeseen, erityisesti perusrekisterisovelluksille, on määritelty julkiset, standardoidut XMLrajapinnat ja niiden edellyttämät yhteiset sanastot. Järjestelmiä rakennettaessa on hyödynnetty yhteisiä määrittelyjä ja mahdollisuuksia yhdenmukaistaa julkishallinnon toimintatapoja. XML-teknologioiden soveltamisen tukemiseksi on organisoitu XMLrajapintojen, yhteisten XML-määrittelyjen ja sanastojen jatkuva ylläpito sekä käytön tuki.

4 XML-Strategiatyöryhmä 4(22) 4. Toimenpiteet Työryhmä on päätynyt esittämään seuraavia toimenpiteitä, joilla vision toteuttamisen vaatimat strategiset tavoitteet saavutetaan. Toimenpiteet kohdistuvat: - XML:n soveltamisen ohjaukseen, - XML:n soveltamiskohteiden valintaan, - XML:n käytön standardointiin yhteentoimivuuden ja uudelleenkäytettävyyden tehostamiseksi, - tietojärjestelmien kehittämismenetelmiin järjestelmäkehityksen ja XML-hyödyntämisen tehostamiseksi ja - XML:n käytön tukemiseen. 4.1 XML:n soveltamisen ohjaus XML:n soveltamista tulee ohjata ja ohjeistaa, jotta saavutetaan sen hyödyntämisessä tarpeellinen yhdenmukaisuus. XML-ohjaus ja ohjeistaminen liitetään osaksi normaalia tietohallinnon ja tietojenkäsittelyn ohjausta. Erillisiä toimintatapoja ja toimenpiteitä luodaan ainoastaan silloin, kun se ehdottomasti on tarpeellista. Työryhmä esittää, että XML:än liittyvä standardointi julkishallinnossa toteutetaan JHS -suosituksina. Toimenpide-ehdotus 1: Toimintamallin toteuttamiseksi valtiovarainministeriö asettaa mennessä julkishallintoon XML -tukiryhmän tukemaan standardointityötä sekä XML:n soveltamista tietojärjestelmähankkeissa. Tukiryhmän alustavat tehtävät on esitetty luvussa 5. Tukiryhmä käynnistää yhteistyön XML -strategiatyöryhmän toimeksiannon ulkopuolelle jääneitä luvun 4.2 kohtia 4 7 (tekstitiedon rakenteistaminen, monikanavajulkaiseminen, tiedon haku, tiedon pitkäaikaissäilytys) toteuttavien hankeryhmien kanssa. Toimenpide-ehdotus 2: JUHTA jatkaa tämän raportin laatineen XML strategiatyöryhmän toimiaikaa maaliskuun 2003 loppuun. Ryhmän tehtävänä on tänä aikana tarkentaa, miten sanastotyö, siihen liittyvät XML -määrittelyt ja niiden ylläpito tietohakemiston avulla organisoidaan osaksi JHS työtä sekä arvioida työn vaatimat resurssit. Työn lopputulos raportoidaan JHS ohjausryhmälle mennessä. 4.2 XML:n soveltamiskohteet julkishallinnossa Työryhmän arvion mukaan XML:n ensisijaisia soveltamiskohteita julkishallinnossa ovat: 1. Asiointiliittymät perusjärjestelmiin:

5 XML-Strategiatyöryhmä 5(22) o XML:ä käytetään liitettäessä toisiinsa käyttöliittymät (erityisesti monikanavaliittymät), portaali, asiointijärjestelmä, perusjärjestelmät, tukipalvelut ja metatiedot. o Peruste: VM 31/01/2001, Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. 2. Rajapinnat perusrekistereihin: o Perusrekisterit sisältävät perusyksiköistä yhteiskunnalle tärkeää tietoa, mitä laajasti eri järjestelmät yhteiskunnassa käyttävät. Perusrekisterit sisältävät myös viittauksia toisiinsa. XML:ä käytetään perusrekisterien keskinäisessä ja perusrekisterien sekä niitä hyödyntävien tai niihin tietoa tuottavien järjestelmien välisessä tietojenvaihdossa. o Peruste: VM 31/01/2001, Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia; Rekisteripooli, Perusrekistereiden kokonaiskehittäminen, Järjestelmien välinen tiedonvaihto: o OVT/EDI tyyppisessä tietojenvaihdossa luodaan XML pohjaiset sanomarajapinnat. Nämä tulevat erityisesti kysymykseen julkisen hallinnon yksiköiden ja julkisen hallinnon ulkopuolisten organisaatioiden välillä. o Peruste: VM 31/01/2001, Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. Lisäksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti ollaan luomassa alueelle standardeja, jolloin on tarkoituksenmukaista pyrkiä saamaan niissä huomioiduiksi Suomen julkishallinnon tarpeet. 4. Tekstitiedon rakenteistaminen o Ei sisältynyt XML-strategiatyöryhmän toimeksiantoon. 5. Monikanavajulkaiseminen o Ei sisältynyt XML-strategiatyöryhmän toimeksiantoon. 6. Tiedon haku (metatiedot) o Ei sisältynyt XML-strategiatyöryhmän toimeksiantoon. Tiedon haun edistämiseksi työtä tekevät mm Valtipa ja VNTHY. 7. Tiedon pitkäaikaissäilytys o Ei sisältynyt XML-strategiatyöryhmän toimeksiantoon. Arkistolaitoksella on käynnissä sähköisten tietoaineistojen käsittelyn ja pitkäaikaissäilytyksen kehittämishanke eli SÄHKE - hanke. Rajapintojen määrittely on mahdollista vain, mikäli julkisessa hallinnossa toteutettavissa järjestelmissä on periaatteiltaan riittävän yhdenmukaiset ratkaisut. Tämän takia edellä oleviin kohtiin 1-3 tulee luoda ratkaisuperiaatteet ( malliratkaisut ) ja esittää ne JHS -suosituksina. Kokemuksen lisäämiseksi on, ennen JHS -suosituksen antamista, käynnistettävä ja seurattava malliratkaisujen pilottihankkeita (tai jo

6 XML-Strategiatyöryhmä 6(22) toteutettuja hankkeita, jos niitä on) ja arvioitava ratkaisujen kustannuksia, hyötyjä ja niihin liittyviä riskejä. Edellä olevan pohjalta työryhmä esittää seuraavia toimenpiteitä: Toimenpide-ehdotus 3: Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän tarkentamaan julkisen hallinnon sähköisen asioinnin teknisiä ratkaisuperiaatteita tavoitteena paremmin yhteentoimivat arkkitehtuuri- ja rajapintaratkaisut sekä asiankäsittelyprosessit. Lähtökohtia työlle ovat mm. Hallinnon sähköisen asiointipalvelun viitearkkitehtuuri (VM:n työryhmämuistioita 34/2001) ja Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia (VM:n työryhmämuistioita 27/2001) -raportit. Aikataulu: huhti lokakuu Toimenpide-ehdotus 4: Rekisteripooli luo perusrekistereiden käytön rajapinnat, jotka ovat julkishallinnon XML -sanastotyöohjeen mukaisia ja pohjautuvat yhteisiin sanastoihin. Työ käynnistetään kartoittamalla nykyinen tila käynnissä sekä suunnitelmissa olevine kehitysprojekteineen, määrittelemällä vuoden 2006 tavoitetila sekä luomalla suunnitelma tavoitetilaan pääsemiseksi. Toimenpide-ehdotus 5: Valtiovarainministeriö asettaa työryhmän, jonka tehtävänä on koordinoida XML -sanomakehitystyötä TYVI -ympäristössä ja selvittää mahdollisuudet geneeristen sanomien kehittämiseen (päätetty TYVI ohjausryhmässä ). Esitetään, että työryhmä kartoittaa lisäksi julkishallinnon järjestelmien välistä ja julkishallinnon ja yksityisen sektorin järjestelmien välistä tietojen vaihtoa ja XML:n käyttämistä sen standardointiin sekä laatii suosituksia kartoituksen tulosten pohjalta. 4.3 Standardointi Järjestelmien keskinäinen yhteentoimivuus edellyttää niiltä - riittävää yhtenäisyyttä toimintaprosessien ja tietojen tasolla ja - liitettävyyttä teknologian tasolla. XML on ensisijaisesti luotu tukemaan tietojen rakenteistamista ja yhtenäistämistä, mutta se on laajennettu tukemaan myös toimintaprosessien yhtenäistämistä. Lisäksi XML:n ympärille on rakennettu teknologioita, jotka tukevat järjestelmien teknistä liittämistä joko löyhin tai kiintein kytkennöin. XML -standardoinnin yleiseksi viitekehykseksi työryhmä esittää ebxml:ä. Sen luontiin on osallistunut mm UN/CEFACT, Tieke on Suomessa valinnut sen XML:än liittyvän standardointityönsä pohjaksi ja se on tällä hetkellä ainoa varteenotettava avoin viitekehys. Markkinatilanteen kehittymistä on kuitenkin syytä seurata. ebxml sisältää mm. toimintamallin eri osapuolille yhteisten tietojen ( ydinkomponenttien ) määrittämiseksi, mallin tietojen yhteisiksi nimeämisperiaatteiksi, standardit toimintaprosessien kuvaamiseen ja verkossa tehtäviksi sopimuksiksi sekä tekniset standardit järjestelmien välisiin liitäntöihin.

7 XML-Strategiatyöryhmä 7(22) Tekniseen ratkaisuun ei tässä strategiassa oteta tarkempaa kantaa kuin suosittamalla ebxml -viitekehystä ratkaisujen pohjaksi. Muilta osin viitataan valtion tietotekniikan rajapintasuosituksiin. Kantaa ei myöskään oteta yksittäisiin tuotteisiin, mutta esitetään seurattavaksi teknologioiden markkinakypsyyttä. W3C :n Suomen toimisto laati työryhmän pyynnöstä tilannekatsauksen tämänhetkisistä XML -standardeista sekä näkemyksensä XML -strategiasta. W3C:n raportti on liitteenä 1. Tietoihin kohdistuvia standardointikohteita ovat: ydinkomponentit, tietojen ja tietorakenteiden (ml. sanomat) sisältö, tietovarannot sekä tietojen ja tietorakenteiden nimeäminen. Tietojen standardoinnin yhtenäistäminen edellyttää ohjetta. ebxml sisältää tietojen suunnittelumenetelmänä komponenttipohjaisen sanastojen suunnittelun (UN/CEFACT Core Component -menetelmän). Yleisesti tulee pyrkiä korvaamaan toimittajakohtaiset tiedostoformaatit toimittajaneutraaleilla ratkaisuilla. Toimintaprosessien yhdenmukaistaminen voi tapahtua vain osana toimintojen kehittämistä. Tämä merkitsee, että työtä tehdään tarpeiden mukaan perustettavissa projekteissa kohdealueittain, esimerkiksi hankintatoimen kehittäminen. XML standardointityö edellyttää sitä tukemaan keskitettyä ryhmää (toimenpide-ehdotuksessa 1 esitetty tukiryhmä), jonka vastuulla on myös ehdotusten valmistelu JHS:än. Erityisesti ryhmän vastuulla on eri toiminnoille yhteisten standardien valmistelu. Kaikki tietoja ja toimintaprosesseja koskevat JHS -suositukset ehdotetaan valmisteltavan käytännössä yhteistyössä tämän ryhmän kanssa. Muilta osin XML -standardointityötä ehdotetaan tehtävän tarpeiden mukaan perustettavissa määräaikaisissa alakohtaisissa työryhmissä. JHS -suosituksia luotaessa seurataan kansallista ja kansainvälistä toimialakohtaista standardointia. Ensisijaisesti sovelletaan kansallisia standardeja, siltä osin kuin ne soveltuvat julkishallinnon käyttöön. Syntymässä olevien standardien sisältöön vaikutetaan mahdollisuuksien mukaan, milloin se on tarkoituksenmukaista ja resurssien puolesta mahdollista. Edellä olevan pohjalta työryhmä esittää seuraavia toimenpiteitä: Toimenpide-ehdotus 6: Valtionvarainministeriö valvoo sanastotyöohjeen tuottamisen valmiiksi ebxml -määrittelyn pohjalta. Työ valmistuu helmikuun 2003 loppuun mennessä. Ohjetta arvioidaan ja pilotoidaan VRK:n perusrekistereiden hyödyntämisessä yhdessä julkishallinnon keskeisten järjestelmätoimittajien kanssa, lomake.fi:n lomakkeiden muunnosprojektissa sekä Rekisteripoolin perusrekistereiden hakemistopalvelujen kehittämisessä. Arvioinnin tulosten pohjalta kehitetään ohjeesta JHS suositus.

8 XML-Strategiatyöryhmä 8(22) Toimenpide-ehdotus 7: Valtiovarainministeriö pyrkii myötävaikuttamaan XML yhteistyöryhmän muodostumiseen, jossa on edustettuna riittävästi alan toimijoita (tärkeimmät toimittajat, W3C, TIEKE, XML Finland...). Toimenpide-ehdotus 8: VAHTI selvittää yhdessä XML-tukiryhmän kanssa XML:n käytön tietoturvaan liittyvät erityispiirteet, jotta ne voidaan tarvittaessa huomioida julkishallinnon tietoturvaohjeita laadittaessa. 4.4 Järjestelmien kehittämismenetelmät XML:n käyttö (erityisesti ratkaisuosien uudelleenkäyttö ja sanastotyö) edellyttää systeemityömenetelmien uusimista. Järjestelmäkehitystä tulee muokata niin, että pystytään hyödyntämään XML:n tuomat mahdollisuudet. Näin voidaan mm. lyhentää kehittämisprojektien pituutta, vähentää niiden työmääriä, edistää kehitettävien järjestelmien keskinäistä yhteentoimivuutta ja päästä parempaan kustannustehokkuuteen. Suositusten antaminen systeemityömenetelmistä edellyttää niiden pilotointia. Toimenpide-ehdotus 9: Järjestelmätyötä kehitetään pilottien avulla tavoitteena järjestelmätyön toimintaohjeiston synnyttäminen. Kevään 2003 aikana VNTHY käynnistää pilotin UML:n käytöstä järjestelmätyössä. 4.5 Tuki ja ylläpito XML -suositusten laatimiseen ja niiden soveltamisen tueksi tarvitaan laajan yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi keskitetysti organisoituja tukitoimintoja. Osaksi JHS-järjestelmää perustetaan infrastruktuuri, joka tukee XML:n suositusten laatimista ja käyttöä: - perinteisten lausuntopyyntöjen lisäksi mahdollisuus kommentoida JHS luonnoksia myös Internetissä - asianosaisten yhteinen foorumi (myös ohjelmistotalot ja ne yksityiset toimijat, joilla on aito intressi olla mukana) - tietohakemisto (jossa tietojen ja yleisten määrämuotoisten tietorakenteiden määritykset mukaan lukien digitaaliset lomakkeet sekä sanastot) - yleiset oppaat ja neuvontapalvelut - julkishallinnon keskitettyjen sanastojen ja XML-määrittelyjen luonnista sekä jatkuvasta ylläpidosta ja tuesta vastaa valtiovarainministeriön perustama ryhmä. Ryhmä kehittää yhteistyötä muiden vastaavaa työtä tekevien julkishallinnon ja yksityisten (esimerkiksi TIEKE) organisaatioiden kanssa. XML:n ja siitä laadittujen suositusten markkinointivastuu on valtiovarainministeriöllä ja Suomen Kuntaliitolla. Markkinointi kohdistuu

9 XML-Strategiatyöryhmä 9(22) julkishallinnon tietohallintohenkilöstölle, palvelujen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaaville, palvelujärjestelmiä työssään hyödyntäville sekä osittain myös loppukäyttäjille. Määritellään eri asioiden vaatimien tukifuntioiden sisältö ja muoto ja etsitään niille niiden toteuttamisesta vastaavat organisaatiot (ks. toimenpide-ehdotus 1). Tukitehtävien hoitamiseksi on toimenpide-ehdotuksessa 1 esitetty XMLtukiryhmän perustamista, tukifuntioiden sisällön ja muodon tarkentamiseksi on toimenpide-ehdotus Toteuttaminen ja rahoitus XML-strategian toteutuksessa on perustetutuksi esitetyllä XML tukiryhmällä keskeinen asema. Ryhmän kooksi esitetään noin viittä henkilöä. Sen esitetään toimivan vuosien aikana siten, että muutama julkishallinnon yksikkö nimeää siihen omassa palveluksessaan olevan henkilönsä ja varmistaa, että tämä pystyy käyttämään vähintään 50 % työajastaan kyseiseen tehtävään. Tukiryhmän alustavat tehtävät tämän strategian mukaisesti ovat: - tukea julkishallinnon XML-standardointityötä ja varmistaa sen mahdollisimman hyvä yhteensopivuus muuhun kansalliseen ja kansainväliseen standardointiin - valmistella XML-tekniikkaa koskevia uusia ja ylläpitää laadittuja JHSsuosituksia - tukea xml-tekniikan riittävän yhtenäistä soveltamista tietojärjestelmähankkeissa. Valtiovarainministeriö varaa ns. tulevaisuusrahasta euroa käytettäväksi vuosina strategian toteutukseen. Muut osallistuvat tahot rahoittavat toimintaa antamalla henkilötyöpanosta. Vuodesta 2005 alkaen toiminnan vaatimat määrärahat tulee varata normaalin budjettikäytännön mukaisesti. XML-strategian toteutuksesta päävastuulliset ovat valtiovarainministeriö, sisäasiainministeriö / JUHTA ja Suomen Kuntaliitto. Toiminnasta raportoidaan puolivuosittain JUHTAlle ja VATIlle. LIITTEET: Liite 1: Katsaus W3C:n XML -suosituksiin sekä suositus XML -strategiaksi Liite 2: Asiasanasto

10 XML-Strategiatyöryhmä 10(22) Liite 1 / 1 Katsaus W3C:n XML -suosituksiin sekä suositus XMLstrategiaksi RAPORTTI Ossi Nykänen (ossi@w3.org) W3C Suomen toimisto Tiivistelmä. Tämä raportti on kirjoitettu suppeana selvitystyönä XML-strategiatyöryhmän työn tueksi. Raportti esittelee lyhyesti nykyiset ja työn alla olevat XML-suositukset, kokoaa yhteen XML:n kehittymisen seuraamista helpottavia resursseja, arvioi XML-suositusten nykytilaa sekä esittää lyhyen suosituksen yleisestä XML-strategiasta. Raportti on kirjoitettu hypertekstimuotoisena ja se löytyy sähköisessä muodossa W3C Suomen toimiston kotisivuilta osoitteesta HUOM: Raportin tietoja ei aktiivisesti ylläpidetä -- raportti kuvaa siis XML-työn tilanteen sellaisena kuin se oli Aiheeseen liittyviä Suomen sisäasiain- ja valtionvarainministeriön resursseja: Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta - Julkishallinnon xmlstrategiatyöryhmä Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta - Kuntamarkkinoiden aineisto Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta - JHS-Suositukset VM: Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia Sisäasianministeriön JUNA-hanke Sisällysluettelo 1 Yleistä 1.1 W3C 1.2 XML 2 Valmistuneet XML-suositukset 3 Valmisteilla oleva XML-suositukset 4 Arvio XML:n nykytilasta 5 Suositus XML-strategiaksi 6 Tietoja World Wide Web Consortoimista 7 Lopuksi 1 Yleistä 1.1 W3C World Wide Web Consortiumin (W3C) kehittää yhteisiä ja yhteensopivia Webin pelisääntöjä ja teknologioita (spesifikaatioita, ohjeita, ohjelmistoja sekä työkaluja). Keskeinen osa W3C:n työstä on erilaisten Webin kehittymistä ohjaavien teknisten spesifikaatioiden määrittely ja suositusten asettaminen. W3C toimii konsensuksen ja avoimuuden periaatteilla (työ organisoidaan W3C:n prosessimäärittelyn (W3C process document) mukaisella tavalla). Käytännössä tämä pyrkii varmistamaan sen, että W3C-suositukset ovat yleisesti hyväksyttyjä, vapaasti käytettäviä ja myös käyttökelpoisia käytännössä. W3C suositus (recommendation) on huolellisen ja laajamittaisen työn tulos jolla on tukenaan W3C-jäsenorganisaatioiden

11 XML-Strategiatyöryhmä 11(22) Liite 1 / 2 merkittävä kannatus sekä jo useita referenssitoteutuksia. Käytännössä W3C:n suosituksilla on laajasti tunnustettu, standardinomainen status. W3C kehittää ja asettaa suosituksia useista erityyppisistä teknologioista (ks. W3C activities). Eräs keskeisimmistä on modernin Webin perusarkkitehtuurin ja yhtenäisen kieliopin määrittelevä XML-suositus. 1.2 XML Extensible Markup Language (XML) on lähinnä sovelluskehittäjille suunnattu W3Cteknologia joka tähtää tietoa välittävien järjestelmien tekniseen yhteensopivuuteen. XML koostuu useista erillisistä teknisistä määrityksistä jotka muodostavat protokollapinoa muistuttavan hierarkian. Laajasti tarkasteltuna XML määrittelee modulaarisen XML-perheen (suositus- ja teknologiaperheen), joka erityisesti mahdollistaa mm. seuraavia asioita: pysyvään, julkiseen ja käyttöoikeuksiltaan vapaaseen dokumenttiformaattiin perustuva ohjelmien välinen tiedonsiirto, yksi yhtenäinen perusmerkistö (Unicode), yhtenäinen ja yksinkertainen, ohjelmallisesti helposti käsiteltävissä oleva tiedon esitystapa sekä tietorakenteiden semanttinen tarkistaminen (validointi), julkaisutoiminnan XML-tekniikat (sekä sähköinen että paperilla tapahtuva monikanavajulkaiseminen, hyperteksti) hajautettujen ohjelmistojen välinen tiedonsiirto, Web-palvelut sekä laajamittaisen metatiedon hyväksikäyttö (Semanttinen Web), sekä salaus ja sähköinen allekirjoittaminen. Vaikka XML:n ydinosan määrittelytyön voidaan katsoa jo olevan valmistunut, laajan XMLstandardiperheen kehitystyö jatkuu yhä. Tämä raportti luo tiivistetyn katsauksen W3C:n XML-työn nykytilaan ja kerää yhteen eri aktiviteettien työn valmistumisen määritellyt (tavoite)aikataulut. Tämä raportti ei tarkastele XML:n varaan rakentuvia dokumentti- tai grafiikkakieliä (esim. XHTML, SVG ja SMIL) eikä W3C-muistioita (ks. notes), lukuun ottamatta mainintaa SOAP ja WSDL -muistioista. W3C:n teknisistä spesifikaatioista löytyy tietoja esim. W3C:n sivuilta (ks. W3C Technical Reports and Publications ja The Matrix of W3C specifications [erittäin hyvä spesifikaatioiden valmistumista seuraava W3C-palvelu]) tai W3C Suomen toimiston W3C suositusarkistosta. Viimeisin tieto XML-perheestä löytyy tietenkin W3C:n XML-kotisivulta. Yhtenäinen englanninkielinen katsaus XML-perheen käsitteisiin, spesifikaatioihin ja teknologioihin on esim. professori Airi Salmisen XML Family of Languages: Overview and classification of W3C Specifications. Laajan arkiston XML-sovelluksia ja ohjelmistoja tarjoaa esim. Cover Pages: Extensible Markup Language (XML). 2 Valmistuneet XML-suositukset W3C organisoi kehitys- suositustyötä viiden toimialueen puitteissa etenevien aktiviteettien muodossa. XML-työ tapahtuu erityisesti seuraavissa aktiviteeteissä: Document Object Model (DOM), XML: Structured Data Interchange,

12 XML-Strategiatyöryhmä 12(22) Web Services, Semantic Web, XML Signature, XML Encryption ja XML Key Management. Liite 1 / 3 Käytännössä kukin aktiviteetti käsittävää useita työryhmiä, jotka viime kädessä tuottavat W3C-suosituksia, referenssiohjelmistoja yms. tuloksia. Oheinen taulukko luettelee W3C:n XML:ään liittyvät suositukset (tilanne 1. marraskuuta 2002): Taulukko 1. XML-aiheiset W3C-suositukset. nimi status valmistui kuvaus Extensible Markup Language (XML) 1.0 (Second Edition) suositus Namespaces in XML suositus DOM Level 1 suositus DOM Level 2 suositus XML Base suositus XML Schema suositus Canonical XML Version 1.0 Decryption Transform for XML Signature Exclusive XML Canonicalization Version 1.0 XML-Signature Syntax and Processing XML Linking Language (XLink) Version 1.0 suositus suositus suositus suositus suositus XML Information Set suositus XML-kielioppi; perusmääritys jonka varaan koko XML-perhe rakentuu. Tekninen määritys XML-nimiavaruuksista; XML 1.0:n kaltainen perussuositus ja keskeinen osa XML:ää. Matalan tason XML-ohjelmoinnissa tarvittavia rajapintoja. Matalan tason XML-ohjelmoinnissa tarvittavia rajapintoja. XML-dokumentista löytyvien URI-viittausten sievennysmekanismi. Joukko XML-skeemat määritteleviä spesifikaatioita (joita tarvitaan dokumenttien validoinnin eli semanttisen rakenteen testaamisessa). Tekninen määritys XML-dokumentin rakenteen normaalimuodosta jota tarvitaan esim. XML-allekirjoituksissa. Kryptattujen dokumenttien (osien) allekirjoittamismekanismin määrityksessä tarvittava tekninen suositus. Tekninen määritys XML-dokumentin rakenteen normaalimuodosta jota tarvitaan esim. XML-allekirjoituksissa. Suositus XML-allekirjoitusten käsittelysäännöistä ja kieliopista. Suositus XML-hyperlinkeistä (hyperteksti sekä yleiset resurssienväliset relaatiot). Toisten spesifikaatioiden referenssisuositus joka määrittelee miten XML-dokumentin osiin tulee määritysteknisesti viitata.

13 XML-Strategiatyöryhmä 13(22) XML Path Language (XPath) Version 1.0 Associating Style Sheets with XML documents Version 1.0 Extensible Stylesheet Language (XSL) Version 1.0 XSL Transformations (XSLT) Version 1.0 Resource Description Framework (RDF) Model and Syntax Specification suositus suositus suositus suositus suositus Lausekekieli ja määritys XML-dokumenttien osiin viittaamiseksi. (Elimellinen osa esim. XSLT-suositusta.) Prosessointiohje tyylien liittämiseksi XMLdokumentteihin. Julkaisutoiminnassa tarvittava formatointikieli. XML-dokumenttien muunnoksissa (esim. monikanavajulkaiseminen) tarvittava mallipohjainen, ohjelmoitava tyylikieli. XML-metatietojen kieliopin määrittelevä suositus. Vahvasti tiivistäen voidaan todeta että XML-ydinosaan liittyvä standardointityö on jo kutakuinkin valmistunut. Erityisesti XML-muotoisen tiedon käsittely, tiedon semanttisen rakenteen tarkistaminen sekä XML-julkaisutoiminta ovat jo vakiintuneet paitsi suositusten, myös käyttöön otettujen konkreettisten sovellusten muodossa. Vuoden 2002 alkupuolella suosituksen statuksen saavuttanut tärkeä teknologioiden joukko, XML-salaus ja allekirjoitukset laajentavat XML-sovellusten kenttää merkittävästi mutta vaativat tuekseen vielä toistaiseksi keskeneräisten teknologioiden valmistumista. Melko uusia, suurta mielenkiintoa herättäneitä W3C:n aktiviteetteja ovat esim. Semanttinen Web, erityisesti Web-ontologiat (Semantic Web, jonka ydinosa, RDF 1.0, tosin on ollut suositus jo pitkään, ks. taulukko 1) sekä Web-palvelut (Web services). Erityisesti Web-palvelut ovat merkittävä teknologia koska se periaatteessa tarjoaa yksinkertaisen ja yhtenäisen menetelmän esim. erilaisten tietopalveluiden integroimiseksi. 3 Valmisteilla olevat XML-suositukset W3C:n XML-työ ei kuitenkaan rajoitu taulukossa 1 esitettyihin otsikoihin (joiden osalta työn siis voidaan katsoa osittain jo valmistuneen). Valmisteilla on suosituksia liittyen seuraaviin XML-teknologioihin: XML-merkistön täsmennys (XML 1.1), tiedon salaus (XML encryption), kehittyneet ohjelmointirajapinnat (DOM3), semanttinen Web (esim. RDF Schema ja Ontologies), XML-viestit (SOAP), Web-palveluiden julkaiseminen (WSDL), XML-dokumenttien osien välittäminen (XML Fragments), XML-dokumenttien upottaminen toisiinsa (XML Inclusions), sähköisten avainten hallinta (XMLKM), sekä XML-osoittimet (XML Pointer). Yksityiskohtaisemmin tarkasteltuna tilanne on seuraava: Taulukko 2. Työn alla olevat XML-suositukset. (pr=proposed recommendation, cr=candidate recommendation, lcwd=last call working draft, wd=working draft

14 XML-Strategiatyöryhmä 14(22) Liite 1 / 5 [ks. The W3C Recommendation Track], kysymysmerkki päivämäärän perässä tarkoittaa että työryhmän työ on viivästynyt tai odottaa toista työtä) nimi Decryption Transform for XML Signature Document Object Model (DOM) Level 3 RDF Vocabulary Description Language 1.0: RDF Schema SOAP Version 1.2 Part 1: Messaging Framework SOAP Version 1.2 Part 2: Adjuncts SOAP 1.2 Attachment Feature OWL Web Ontology (requirements, reference, abstract, features) Web Services Architecture Usage Scenarios Web Services Description Language (WSDL) Version 1.2 Web Services Description Language (WSDL) Version 1.2: Bindings XML Fragment Interchange Extensible Markup Language (XML) 1.1 status pr 10-03) wd 07-12) wd 04-30) wd 06-26) wd 06-26) lcwd 09-24) lcwd 07-29) wd 06-09) wd 06-09) wd 06-09) cr ( ) cr työryhmän työn päättymisajankohta kuvaus Salaukseen liittyvä tekninen suositus. Joukko XML-ohjelmointiin liittyviä rajapintasuosituksia (?) Metatietojen skeemamäärittely (?) Ohjelmistojen välisten XMLviestien tekninen määrittely (esim. Web-palveluiden perusta). Ohjelmistojen välisten XMLviestien tekninen määrittely (esim. Web-palveluiden perusta). Ohjelmistojen välisten XMLviestien tekninen määrittely (esim. Web-palveluiden perusta). Web-ontologioihin liittyviä määrittelyjä (yhtenäinen perusta peruskäsitteistön esittämiseen). Web-palveluiden arkkitehtuurin käyttötapaukset. Web-palveluiden kuvailu- ja julkaisukieli. Web-palveluiden kuvailu- ja julkaisukieli. Suositus XML-resurssien (osien) käsittelystä. XML 1.0:n merkistön täsmennys.

15 XML-Strategiatyöryhmä 15(22) XML Encryption Syntax and Processing XML Events: An Events Syntax for XML XML Inclusions (XInclude) Version 1.0 XML Key Management (2.0) Requirements XPointer (framework, element, xmlns, xpointer) XML-Signature XPath Filter 2.0 XML Query (useita spesifikaatioita) 10-15) pr 10-03) wd 08-12) cr 09-17) wd 04-18) wd 06-10) pr 08-27) wd 08-16) XML-tiedon Salaus ja käsittely (?) XML-dokumenttien tapahtumankäsittely. XML-dokumenttien (osien) upottaminen osaksi XMLdokumentteja. Vaatimusmäärittely avainten hallintajärjestelmille. Spesifikaatioita XMLdokumenttien osiin viittamiseksi. Dokumenttien salattavaksi tarkoitettujen osien kuvausmekanismi XML-kyselykieli (vrt SQL). On syytä todeta, että vaikka W3C:n ohjaama Web-palveluiden standardointityö on vielä kesken, esim. SOAP 1.1 ja WSDL 1.1 on julkaistu W3C-muistioina (note), mikä käytännössä on lisännyt yleistä mielenkiintoa ko. teknologioita kohtaan, sekä käytännön sovelluksia. (Muistio on tekninen dokumentti joka on lähetetty W3C:lle tiedoksi ja jonka julkaiseminen [W3C:n johtajan harkinnan mukaisesti] ei välttämättä tarkoita että W3C suosittelisi tai kehittäisi tietyn tyyppistä teknologiaa.) 4 Arvio XML:n nykytilasta XML:n elinvoimaisuus perustuu ensisijaisesti XML:n teknisiin ratkaisuihin (yksinkertaisuus, avoimuus, modulaarisuus, laajennettavuus) sekä teknologian poikkeuksellisen laajaan hyväksyntään (rakenteisen tiedon de facto standardi, erityisesti Web-kielioppi sekä laaja ohjelmistotuki). Ilman mainospuheita voidaan sanoa että XML-ydinosa on jo sekä tekniikaltaan että sovelluksiltaan vakiintunutta. Tällä hetkellä erityisen vahvalla pohjalla ovat: URI ja HTTP 1.1 (yhdessä IETF:n kanssa määritelty Webin resurssi- ja palvelinarkkitehtuurin perusta (Uniform Resource Identifier & Hypertext Transfer Protocol)), XML 1.0 ja XML nimiavaruudet (kaiken tekninen perusta), XML Schema, XSL (ja siis myös XSLT) ja (esim. narratiivisten dokumenttien mallintaminen, käsittely ja julkaiseminen) sekä Document Object Model (XML-ohjelmoinnissa tarvittava rajapinta). XML-perustan varaan on määritelty lukuisia suosittuja W3C-teknologioita, esim. XHTML, SVG ja SMIL (XML on oleellisesti vahvistanut HTML-teknologiaa modulaarisen, XML-

16 XML-Strategiatyöryhmä 16(22) Liite 1 / 7 kielioppiin perustuvan XHTML-perheen myötä). Myös monet muut organisaatiot kehittävät ja standardoivat omia XML-johdannaisia sovelluksiaan. Karkea työnjako on se, että W3C kehittää kehittää ja suosittaa perusteknologioita joiden varassa muut toimivat. XML-sovellusten seuraava merkittävä kehitysaskel voidaan ennustaa tapahtuvan sähköisten allekirjoitusten, salauksen ja erityisesti Web-palveluiden (Web services) suositusten ilmestymisen myötä. W3C:n työryhmien aikataulujen mukaan tämä työ valmistuu suurimmalta osin vuoden 2004 kevääseen mennessä (koska kyse on uudesta teknologiasta, ovat viivästykset tietenkin aina mahdollisia). Tiivistäen voidaan sanoa että XML-dokumenttien allekirjoittaminen ja salaaminen luovat vahvan perustan esim. XML-pohjaiselle kaupankäynnille, Web-palvelut puolestaan tarjoavat teknisen kehikon toteuttaa Semanttinen Web -aktiviteetin tavoitteita. Erityisen merkittäviä Web-palvelut ovat sähköisten palveluiden rakentamisen näkökulmasta: teknisesti ne tarjoavat ohjelmistoteknisiä välineitä esim. piilottaa ja integroida erilaisia osajärjestelmiä, mikä mahdollistaa loppukäyttäjille tarjottavien palveluiden suoraviivaisen yhtenäistämisen. Tulevaisuuden ennustaminen on tietenkin vaikeaa ellei mahdotonta, vaikka W3C:n kehitystyö ja työhön sitoutuminen systemaattisen perustan ennusteille tarjoaakin. Varovaiseen optimismiin on kuitenkin aihetta sillä W3C-suosituksilla on koko konsortion konsensus takanaan. Käytännössä tämä näkyy suositusten laajamittaisen noudattamisen ja niiden perusteella tuotettavien ohjelmistojen ja sisältöjen rikkautena. 5 Suositus XML-strategiaksi XML on erittäin suositeltava perusratkaisu tekstimuotoisen tiedon ja eri ohjelmistojen välisen tiedonsiirron yleiseksi perustaksi. Vaikka tiedon semanttiseen yhteneväisyyteen ei olisikaan tarkoitus pyrkiä, XML tarjoaa merkistö- ja kielioppitasolla helppokäyttöisen, yhtenäisen ja yhteensopivan ratkaisun joka myös tätä korkeammalla sovellustasolla ohjaa ongelmanratkaisua yhteensopivaan suuntaan. Loppukäyttäjille toimiva XML-pohjainen ratkaisu näkyy kuitenkin vain välillisesti; hyvinä palveluina ja yhteensopivina järjestelminä. Erityisen hyvin XML:n voidaan katsoa soveltuvan julkaisutoiminnan ns. narratiivisten dokumenttien perustaksi (ainakin niiden julkaisumuodon osalta), eri tietojärjestelmien keskinäisen tiedonsiirron standardoiduksi välineeksi, sekä resursseihin liittyvän metatiedon kuvaajaksi. XML tietojärjestelmien sisäisenä ratkaisuna on syytä arvioida tapauskohtaisesti. XML ei sinällään ole esim. perinteisten, massiivisten relaatiotietokantojen korvaaja, vaan on syytä pikemminkin nähdä esim. tiedon välittäjänä eri järjestelmien välillä. XML on ei ole yksittäinen tekniikka, vaan kokonainen perhe teknologioita. Tämä tulee ottaa huomioon kun laajamittaista XML-strategiaa suositellaan. Kannattavaa lienee tuotantokäytössä toistaiseksi pysyttäytyä jo valmistuneiden XML-teknologioiden piirissä ja aktiivisesti seurata keskeneräisten teknologioiden kehittymistä ja käyttöönottoa ja täydentää XML-strategiaansa tarvittaessa. Käytännön tasolla XML-strategiassa tullee huomioida myös konkreettisten XML-sovellusten kytkökset muihin standardeihin ja teknologioihin (esim. yksinkertainenkin XML-julkaisujärjestelmä poikkeuksetta tukeutuu XML:n ohella myös muihin teknologioihin ja standardeihin sekä lopulta myös tiettyihin tietokoneohjelmiin). Lopuksi tulee arvioida XML:n käyttöönotto ja soveltaminen nykyisten tietojärjestelmien, käytäntöjen ja toimintamallien suhteen. XML:n ohella W3C suosittaa myös muita XML-strategiassa huomionarvoisia teknologioita ja suosituksia, joista tässä yhteydessä on syytä viitteellisesti mainita mm. XHTML, PNG, SMIL, SVG, CSS, RDF, MathML sekä WAI.

17 XML-Strategiatyöryhmä 17(22) Liite 1 / 8 6 Tietoja World Wide Web Consortiumista W3C perustettiin ohjaamaan Webin kehittymistä täyteen mittaansa. Se kehittää yhteisiä sopimuksia jotka edistävät Webin kehitystä ja varmistavat sen eri osien yhteensopivuuden. W3C on kansainvälinen liikeyritysten ja organisaatioiden muodostama yhteistyökonsortio jonka toiminnasta vastaavat MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) Yhdysvalloissa, National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) Ranskassa ja Keio University Japanissa. W3C tarjoaa mm. seuraavia palveluja: sovelluskehittäjille ja loppukäyttäjille tarkoitettu World Wide Web -tietopankki, standardien esittelemiseksi ja niiden käytön edistämiseksi tarkoitettuja koodien referenssitoteutuksia sekä useita erilaisia uuden teknologian esittelyyn kehitettyjä prototyyppi- ja esimerkkisovelluksia. Nykyään W3C:n jäseninä on yli 450 organisaatioita. Saadaksesi lisätietoja World Wide Web Consortiumista, katso 7 Lopuksi Tämä raportti saattaa sisältää puutteita tai vanhentunutta tietoa. Ajan tasalla oleva tieto W3C-spesifikaatioista löytyy verkosta osoitteesta (W3C Technical Reports and Publications).

18 XML-Strategiatyöryhmä 18(22) Asiasanastoa Liite 2 / 1 ebxml (electronic business XML) OASIS:n ja UN/CEFACT:n yhteinen hanke, jossa on kehitetty XML:ään pohjautuva toimialariippumaton avoin sähköisen liiketoiminnan viitekehys. Geneeriset sanomat XML sanomat, joita voidaan käyttää toimialasta riippumatta. Internet -teknologia Yleiset määritykset sekä niiden mukaiset ohjelmat ja laitteet ensisijaisesti internetin ja sen palvelujen toteutusta varten, esim TCP/IP, HTTP, SMTP, HTML, XML; selain, www. Internet-teknologia on käytössä myös intranet- ja ekstranet-järjestelmissä. JHS-ohjausryhmä JUHTAN alaisuudessa toimiva standardointi-, yhtenäistämis- ja tiedottamistyötä tekevä ryhmä. JHS-ohjausryhmän työhön kuuluu mm. JHSsuositusten valmistelu ja ylläpito sekä JHS-järjestelmän kehittämisestä ja koordinoinnista vastaaminen. JHS-suositus Julkisen hallinnon suositukset (JHS) koskevat erityisesti sekä valtionhallintoa että kunnallishallintoa. JHS-järjestelmällä on laajasti annettu suosituksia tietohallinnon keskeisille osa-alueille ja tuettu näin koko julkishallinnon järjestelmien välistä yhteentoimivuutta. Suositukset hyväksyy julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTA. Kanava (channel) Tärkeimmät tuettavat ja huomioonotettavat päätelaitteet / kanavat ovat sähköposti (smtp), web-selain (http), matkapuhelin (gsm), uudet langattomat päätelaitteet sekä digi-tv. Käyttäjä (user) Henkilö joka käyttää jotakin järjestelmää, voi olla esim organisaation asiakas, kumppani tai työntekijä, jäsen Liitäntäpinta (interface) Jonkin järjestelmän tai sen osan ulkoinen pinta tai yhteydet, jotka liittävät sen (ympäristöönsä) eli toiseen järjestelmään / osaan. Liitäntäpintojen pitäisi olla standardien / yleisten määritysten mukaisia. Metatieto (metadata) Kuvaa tietoa. Asiakirjan metatieto kertoo (a) asiakirjan tunnisteet, asiakirjan laatijan, saatavuuden ja mitä asiaa asiakirja käsittelee sekä yhteyksiä muihin asiakirjoihin, (b) asiakirjan tyypin / skeeman, ts asiakirjan rakenteen ja

19 XML-Strategiatyöryhmä 19(22) Liite 2 / 2 elementtien nimet ja esitysmuodot. XML on asiakirjojen metatiedon kuvauksessa käytettävä kieli. Middleware Tekniikka, joka liittää laajan, hajautetun tietotekniikka-arkkitehtuurin mukaiset osat yhteen sekä tukee näiden välistä yhteistoimintaa. Monikanavaisuus Portaaleilta ym järjestelmiltä edellytettävä ominaisuus, jonka mukaan samoja palveluja ja sisältöä voi saada eri päätelaittein, niille ominaisin sanomin, yhteyskäytännöin ja turvaprotokollin. OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) Suurten tietokone- ja ohjelmistotoimittajien yhteenliittymä, jonka tavoitteena on edistää avoimien rakenteisen tiedon standardien käyttöä. Palvelu (service) 1. tuote(laji), prosessin jälki jossakin järjestelmässä (esim ihminen, asunto) ja/tai sen ympäristössä; 2. toiminta / prosessi joka tuottaa palvelutuotteita; 3. järjestelmä joka tuottaa palvelutuotteita. Tietojenkäsittelyprosessi / dialogi, johon osallistuu ihminen ja tietokone (sovellus), välittää / tuottaa tietoja. Italalla tällaista prosessia ja/tai sen antamia tietoja kutsutaan palveluksi. Perusjärjestelmä(t) Perusjärjestelmällä tarkoitetaan tässä perinteistä tietojenkäsittelyjärjestelmää, johon ei ole rakennettu suoraan sähköisen asioinnin edellyttämiä ominaisuuksia. Sähköisen asioinnin mahdollistamiseksi rakennetaan tarvittaessa yleensä erillinen asiointijärjestelmä perusjärjestelmän edustajärjestelmäksi. Perusrekisteri(t) Perusrekisterit on yhteiskunnan perusyksiköt yksilöiviä tietojärjestelmiä. Perusyksiköiksi on määritelty luonnolliset henkilöt, yhteisöt, rakennukset ja kiinteistöt. Oleellista on, että rekisteröinnin yhteydessä rekisteröinnin kohde saa virallisen tunnuksen ja sille tallennetaan kyseistä kohdetta kuvaavia tietoja. Perusrekistereiksi luetaan - väestötietojärjestelmän henkilötiedot (Väestörekisterikeskus) - yhteisötietojärjestelmä, joka koostuu kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä ja säätiörekisteristä (Patentti- ja rekisterihallitus), liike- ja yhteisötunnusrekisteristä (Verohallinto) ja yritys- ja toimipaikkarekisteristä (Tilastokeskus) - rakennustietojärjestelmästä, joka koostuu kuntien rakennus- ja huoneistorekistereistä sekä kunnan rekistereistä kopioiduista väestötietojärjestelmän rakennus ja huoneistotiedoista

20 XML-Strategiatyöryhmä 20(22) Liite 2 / 3 - kiinteistötietojärjestelmä, joka koostuu maanmittauslaitoksen ja kuntien kiinteistörekisterien tiedoista ja oikeusministeriön hallinnoimasta lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä. Perusrekisterien ylläpitäjien yhteistyöelimeksi on näiden ylläpitäjien aloitteesta sisäasiainministeriö asettanut vuonna 1997 Rekisteripoolin. Rekisteripoolin keskeisenä tavoitteena on kehittää perusrekisteritoimintaa, lisätä rekisterien yhteiskäyttöä sekä parantaa asiakaspalvelua. Rekisteripooli on itsenäinen, mutta raportoi toiminnastaan puolivuosittain julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalle. Portaali (internet portal) Tietojärjestelmä joka auttaa saamaan yhteyksiä (kontakteja) eri toimijoiden välille, esim a) toimittaja(t) ja näiden asiakkaat (yritysportaali, markkinapaikka) b) yhdistyksen, kunnan tai muun yhteisön jäsenet (www-sivusto); c) organisaation työntekijät ja tietojärjestelmät / tietopalvelut (yritysportaali, intranet) d) kumppanit ja tietojärjestelmä / tietopalvelut (yritysportaali, ekstranet). Portaali on käyttäjille ikäänkuin yksi portti / liittymä ( luukku ) eri tahoihin / näiden järjestelmiin: organisaatioiden asiakaspalveluun / yhteyshenkilöihin, tietojärjestelmiin / tietopalveluihin / organisaatioiden tarjouksiin. Rajapinta Kahden fyysisen tai abstraktin olion välinen tai ne muuten yhteen liittävä aine, laite, laiteosa tai käytäntö (Atk-sanakirja, Tietotekniikan liitto 1997). Tässä raportissa rajapinta termillä viitataan lähinnä tietojärjestelmien tai ohjelmien välisiin käytäntöihin. Rekisteripooli Katso edellä kohta perusrekisteri. Sanasto (Vocabulary) Sanastolla tarkoitetaan tässä tietojenkäsittelyjärjestelmien käyttämistä termeistä, mm XML-rakenteista ja niissä olevista tietoelementeistä, koostuvia dokumentoituja luetteloita.. Sähköinen asiointi Sähköisellä asionnilla tai verkkoasioinnilla ei ole yksiselitteistä määritelmää. Suppeimmilaan sähköisellä asioinnilla tarkoitetaan asian vireillepanoa (viranomaisessa tai yksityisessä organisaatiossa) tietoverkon välityksellä. Laajasti määriteltynä sähköisellä asionnilla tarkoitetaan perinteistä asiointia (viranomaisessa tai yksityisessä organisaatiossa) täydentävää, korvaavaa tai uudistavaa palveluiden tuottamista, jakelua, käyttöä ja niihin liittyvää vuorovaikutusta, joka perustuu tietoverkkojen hyödyntämiseen. Verkkopalvelut ovat tietoverkkojen kautta kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille ja hallinnon yksiköille tarjottavia palveluja, jotka voivat ulottua yksinkertaisesta tietojen

21 XML-Strategiatyöryhmä 21(22) Liite 2 / 4 etsinnästä ja tarkistamisesta aina vuorovaikutteisten palvelujen tarjoamiseen ja mahdollisuuksiin osallistua asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Verkkopalveluja on monenlaisia ja niitä on vaikea tyypitellä. Niiden keskeinen ominaisuus on kuitenkin niiden itsepalveluluonne. Esimerkkejä viranomaisten verkkopalveluista: - hyöydynnetään viranomaisen hallussa olevaa tai keräämää tietoa (tietopalvelut) - pannaan asia vireille viranomaisessa (vireillepano) - varataan aika viranomaisen luona (ajanvaraus) - käsitellään vireille pantuja asioita (käsittely) - lasketaan etuuden suuruus (laskenta) - seurataan asian edistymistä (asian seuranta) - tarkistetaan omat tiedot (tietojen tarkistus) - ostetaan tai tilataan viranomaisen tuottamia tai viranomaisen hallussa olevia tuotteita tai palveluja (elektroninen kaupankäynti viranomaisen kanssa) - maksetaan lakisääteisiä maksuja asiakkaalle tai maksetaan viranomaiselle sen tuottamista palveluista tai tuotteista (maksaminen) - toimitetaan tietoja viranomaiselle (tiedonkeruu) - vaikutetaan asioiden valmisteluun ja suunnitteluun (kansalaiskyselyt ja gallupit) TIeke TIEKE, Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry, palvelee suomalaisen tietoyhteiskunnan kehittämisessä. Sen jäsenet ja yhteistyökumppanit edustavat laajaa kirjoa eri toimijoita. Yhteinen nimittäjä kaikilla on kehittää tietoyhteiskuntaa Suomen kansalaisten ja elinkeinoelämän parhaaksi. TIEKE toimii myös kansainvälisesti. UML (Unified Modeling Language) Standardi notaatio / kaaviotekniikka, jolla reaalimaailman ilmiöitä voidaan kuvata oliosuuntautunutta mallinnusmenetelmää hyödyntäen. UN/CEFACT United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business, sen tavoitteena on kansainvälisten kaupan, hallinnon ja muun liiketoiminnan tapahtumien mahdollistaminen globaalisti yksinkertaistamalla ja yhdenmukaistamalla toimintatapoja ja tietovirtoja. VAHTI VAHTI, valtion tietoturvallisuuden johtoryhmä, on VM:n asettama, tietoturvallisuuden asiantuntemusta laajapohjaisesti edustava ryhmä, joka ohjeistaa tietoturvallisuuden eri osa-alueita. VATI

22 XML-Strategiatyöryhmä 22(22) Liite 2 / 5 Valtion tietohallinnon yhteensovittamista varten valtioneuvosto on asettanut valtioneuvoston tietohallinnon johtoryhmän (VATI) kaudeksi Ministeriöiden edustajista koostuvan johtoryhmän tehtävänä on käsitellä tietohallinnon toimintalinjauksia, tehdä kehittämistä koskevia esityksiä ja aloitteita sekä seurata tietohallinnon tilaa ja kehittymistä. Johtoryhmä käsittele tietohallintoa koskevat määräykset ja ohjeet sekä edistää ja seuraa niiden toteuttamista. VNTHY VN-tietohallintoyksikkö (VNTHY) tuottaa palvelusopimuspohjaisesti ministeriöille tietohallinnon tehtäväkenttään kuuluvia kehittämis-, ylläpito- ja projektipalveluja. W3C (World Wide Web Consortium) WWW-teknologiaa standardoiva elin. XML XML - Extensible Markup Language on merkittävien informaatioteollisuusyritysten yhteenliittymän (World Wide Web Consortium, W3C) vuonna 1998 kehittämä avoin standardi (rakenteellisen) tiedon esitystavoista. XML termillä usein viitataan XML standareihin ja niitä sivuaviin W3C:n suosituksiin (esim. XSL, XML Schema ja XML Linking). Lisätietoja:

1. Lähtökohta ja taustat

1. Lähtökohta ja taustat 1. Lähtökohta ja taustat Suomi.fi Suomi.fi ISO ISO TSK TSK ebxml ebxml NIEM NIEM UN/ CEFACT UN/ CEFACT Semic.EU Semic.EU SFS SFS OASIS OASIS UBL UBL IDABC IDABC OIOXML OIOXML SAGA SAGA UK Govtalk UK Govtalk

Lisätiedot

W3C ja alueellinen standardointi

W3C ja alueellinen standardointi W3C ja alueellinen standardointi Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C on kansainvälinen konsortio

Lisätiedot

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus W3C-teknologiat ja yhteensopivuus Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C asettaa

Lisätiedot

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys johdanto, uusimmat standardit ja kehitys Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: on W3C:n suosittama

Lisätiedot

W3C: teknologia ja (tieto)yhteiskunta

W3C: teknologia ja (tieto)yhteiskunta W3C: teknologia ja (tieto)yhteiskunta Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-seminaari 5.4.2005 Säätytalo Tommi Karttaavi, JUHTA JUHTA Asetettu valtionhallinnon ja kunnallishallinnon tietohallintoyhteistyön suunnittelua ja tietohallintoyhteistyöhön

Lisätiedot

JHS XML suositus. XML Finland tapahtuma 20.1.2009 Mikael af Hällström ylitarkastaja, Verohallinto JHS XML työryhmän vetäjä

JHS XML suositus. XML Finland tapahtuma 20.1.2009 Mikael af Hällström ylitarkastaja, Verohallinto JHS XML työryhmän vetäjä JHS XML suositus XML Finland tapahtuma 20.1.2009 Mikael af Hällström ylitarkastaja, Verohallinto JHS XML työryhmän vetäjä JHS XML suositus Esityksen sisältö: Suositustyön lähtökohdat ja taustat (Vielä)

Lisätiedot

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta Palveluita ja sisältöä portaaliin - XML:n mahdollisuuksista XML-tietokannat ja julkishallinnon XML-sovellukset, 28.05.2002 Lasse Akselin, TietoEnator Oyj Sisällys Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia

Lisätiedot

Semanttinen Web. Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto

Semanttinen Web. Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Semanttinen Web Ossi Nykänen ossi.nykanen@tut.fi Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä "Semanttinen Web" Sisältö Konteksti: W3C, Web-teknologiat

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Hallinnon kehittämisosasto Arja Terho

Hallinnon kehittämisosasto Arja Terho VALTIOVARAINMINISTERIÖ PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Arja Terho 5.2.2003 Valtioneuvoston tietohallinnon johtoryhmä VATI: kokous 1/2003 Aika: Keskiviikkona 29.1.2003 klo 9.00 Paikka: Valtiovarainministeriö,

Lisätiedot

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet 3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet Saavutettavuuden toteuttaminen edellyttää lähtökohtaisesti tietoa laitteista ja sovelluksista, käyttäjistä ja käyttötavoista, sekä tekniikasta. Tekniikasta on

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

W3C ja Web-teknologiat

W3C ja Web-teknologiat W3C ja Web-teknologiat Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium (W3C) on kansainvälinen

Lisätiedot

XML-evoluutio ja kestävä kehitys

XML-evoluutio ja kestävä kehitys XML-evoluutio ja kestävä kehitys Ossi Nykänen Tampere University of Technology (TUT), Digital Media Institute (DMI), W3C Finnish Office Esitelmä Hyvin lyhyt versio: XML on W3C:n suosittama perhe tekstiformaatteja

Lisätiedot

W3C ja Web-teknologiat

W3C ja Web-teknologiat W3C ja Web-teknologiat Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium (W3C) on kansainvälinen

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Semanttinen Web Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium (W3C) on kansainvälinen

Lisätiedot

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio, W3C Suomen toimisto Terveyden

Lisätiedot

Sisällönhallinnan menetelmiä

Sisällönhallinnan menetelmiä Sisällönhallinnan menetelmiä Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://www.cs.jyu.fi/~airi/ Suomalaisen lainsäädäntötyön tiedonhallinta: suuntana semanttinen web RASKE2-projektin loppuseminaari Eduskunnassa

Lisätiedot

XML ja Web Services update

XML ja Web Services update XML ja Web Services update Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: Extensible Markup Language (XML) ja

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Semanttinen Web Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: Semanttinen Web (SW) on

Lisätiedot

Paikkatiedot ja Web-standardit

Paikkatiedot ja Web-standardit Paikkatiedot ja Web-standardit Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide

Lisätiedot

Työryhmän selvitys hallituksen. Kuntien ja valtion tietohallinnon menettelytavat-työryhmä. Capgemini Finland Oy

Työryhmän selvitys hallituksen. Kuntien ja valtion tietohallinnon menettelytavat-työryhmä. Capgemini Finland Oy KUNTIEN JA VALTION TIETOHALLINNON YHTEISTEN MENETTELYTAPOJEN JA KOORDINOINNIN KEHITTÄMINEN LIITE 2: JULKISEN HALLINNON YHTEISEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN JA KANSALLISEN SÄHKÖISEN ARKISTOINNIN KEHITTÄMINEN TAUSTAA

Lisätiedot

Verkkopalveluiden saavutettavuus

Verkkopalveluiden saavutettavuus Verkkopalveluiden saavutettavuus Puhuja: Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio, W3C Suomen toimisto Paikka: Helsinki, Tieteiden talo, 24.3.2011 Johdanto Verkkopalvelun saavutettavuus

Lisätiedot

Luento 12: XML ja metatieto

Luento 12: XML ja metatieto Luento 12: XML ja metatieto AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola XML ja metatieto Metatieto rakenne sanasto Resource Description Framework graafikuvaus XML Semanttinen Web agentit 2 1 Metatieto

Lisätiedot

Valtioneuvoston tietosisältöjen semanttinen yhteentoimivuus

Valtioneuvoston tietosisältöjen semanttinen yhteentoimivuus Valtioneuvoston tietosisältöjen semanttinen yhteentoimivuus Maija Jussilainen tietoasiantuntija Valtioneuvoston tietohallintoyksikkö Valtiovarainministeriö maija.jussilainen@vm.fi 09-1603 4935 0400-415

Lisätiedot

W3C ja Web-teknologiat

W3C ja Web-teknologiat W3C ja Web-teknologiat Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto World Wide Web Consortium (W3C) W3C kehittää yhteensopivia teknologioita

Lisätiedot

W3C, Web-teknologiat ja XML

W3C, Web-teknologiat ja XML W3C, Web-teknologiat ja XML Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: XML on W3C:n

Lisätiedot

Neoxen Systems on suomalainen ohjelmistotalo. Olemme erikoistuneet tiedon- ja oppimisen hallinnan ratkaisuihin.

Neoxen Systems on suomalainen ohjelmistotalo. Olemme erikoistuneet tiedon- ja oppimisen hallinnan ratkaisuihin. Neoxen Systems Tietoja meistä Neoxen Systems on suomalainen ohjelmistotalo. Olemme erikoistuneet tiedon- ja oppimisen hallinnan ratkaisuihin. Perustettu 2002 Turku Science Parkissa Toiminta kansainvälistä

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto 1 Esityksen sisältö Asiakirjastandardin lähtökohdat Suunnitteluperiaatteet

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

JHS 181 Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS 181 Julkisen hallinnon standardisalkku JHS 181 Julkisen hallinnon standardisalkku Versio: 1.1 5.10.2012 Julkaistu: 1.11.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Termit ja määritelmät... 2 4 Standardisalkku...

Lisätiedot

11.10.2013 Tekijän nimi

11.10.2013 Tekijän nimi 11.10.2013 Tekijän nimi Arkkitehtuuri kehittämisen välineenä Kokonaisarkkitehtuuri hallitun muutoksen avaimena Etelä-Savon maakuntaliitto 10.10.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mikkelin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

UBL sanomien käyttö sähköisessä kaupankäynnissä. Heikki Laaksamo, TIEKE ry

UBL sanomien käyttö sähköisessä kaupankäynnissä. Heikki Laaksamo, TIEKE ry UBL sanomien käyttö sähköisessä kaupankäynnissä Heikki Laaksamo, TIEKE ry Sähköisen, standardimuotoisen tiedonsiirron kehitys Suomessa Suomalainen standardi / Positiosidonnaiset tietueet KOTVA 1980-luvun

Lisätiedot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot Heikki Helin 6.5.2013 Metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n tekniset määritykset ja niiden väliset suhteet Aineistojen valmistelu ja paketointi on hyödyntäville organisaatioille

Lisätiedot

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus 1.11.11 Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto TIETEELLINEN TIETO tieteellinen tieto on julkista tieteen itseäänkorjaavuus ja edistyvyys tieto syntyy tutkimuksen

Lisätiedot

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab Eteneminen 2015 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab lyhyesti Kokoaa yhteen julkisen hallinnon eri projektien kehittämistoimintaa Edistää palveluiden kehittämistä ja referenssitoteutusten

Lisätiedot

Avoimet standardit ja arkistointi

Avoimet standardit ja arkistointi Avoimet standardit ja arkistointi Ossi Nykänen ossi@w3.org Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto 1 Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium (W3C)

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab jatkohakemus

Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab jatkohakemus Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab jatkohakemus Pilottiehdotuksen osapuolet: CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Aalto-yliopisto Verohallinto Yhteyshenkilö: Suvi Remes suvi.remes@csc.fi

Lisätiedot

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Kehittyvät julkishallinnon palvelut ja niiden käytettävyys Jari Ylikoski, Tietoyhteiskunta 12.9.2019 Toimintaympäristön muutoksesta (ylätasolla) Julkishallinnon toimintaympäristö

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

XML - mahdollisuudet ja kehitys

XML - mahdollisuudet ja kehitys XML - mahdollisuudet ja kehitys Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C on kansainvälinen konsortio

Lisätiedot

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto 3.5.2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Lain tavoitteena on luoda toimivalta ja ohjausmalli,

Lisätiedot

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuolto / Määritys Tietohuolto: Organisoitu toiminta, jolla yhteisö huolehtii tarvitsemansa

Lisätiedot

Mikä on semanttinen web?

Mikä on semanttinen web? Mikä on semanttinen web? Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://www.cs.jyu.fi/~airi/ Semanttinen web ja funktionaalinen luettelointi seminaari 3.5.2006 Airi Salminen, Mikä on semanttinen web? 3.5.2006

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM

JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM 27.01.2017 Hannu Ojala Kokonaisarkkitehtuuri JHS 179 uudistuu JHS 179 v2.0 on huomattavasti kattavampi kokonaisuus kuin edeltävä JHS 179 v1.0. Se tarjoaa päästä-päähän

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen Hankkeet ja yhteentoimivuus OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 12.12.2012 Hallitusohjelman kirjaukset Yhteentoimivuus: kansallista perustaa Kirjastoja kehitetään vastaamaan tietoyhteiskunnan haasteisiin.

Lisätiedot

StanForD-XML. Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen

StanForD-XML. Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen Projektiryhmä StanForD-XML Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen Rahoittajat Koskitukki Oy, Metsähallitus, Metsäliitto Osuuskunta, Pölkky Oy, Stora Enso Oyj, UPM- Kymmene Oyj, Vapo Timber Oy, Yksityismetsätalouden

Lisätiedot

Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa

Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://www.cs.jyu.fi/~airi/ Lainsäädäntöprosessin tiedonhallinnan kehittäminen Metatiedot suomalaisen lainsäädäntöprosessin

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

JUHTA asiantuntijajaoston kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM

JUHTA asiantuntijajaoston kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM JUHTA asiantuntijajaoston kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM 20.12.2016 Hannu Ojala Kokonaisarkkitehtuuri JHS 179 uudistuu JHS 179 2.0 on huomattavasti kattavampi kokonaisuus kuin edeltävä JHS 179 1.0. Se

Lisätiedot

Yhteentoimivuusvälineistö

Yhteentoimivuusvälineistö Yhteentoimivuusvälineistö Yhteinen tiedon hallinta (YTI) hanke V 1.0, 5.9.2017 Päivittyvä Miksi yhteentoimivuusvälineistöä tarvitaan? Ongelmana on kielen moniselitteisyys Tavallisessa kielenkäytössä emme

Lisätiedot

Avoimuus ja yhteentoimivuus

Avoimuus ja yhteentoimivuus Avoimuus ja yhteentoimivuus Yhteentoimivuutta avoimesti 16.2.2012 Lappeenranta Tommi Karttaavi Yhteentoimivuus Mitä se on? Mitä yhteentoimivuus tarkoittaa? TTL:n ATK-sanakirja» Järjestelmien kyky viestiä

Lisätiedot

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen arkkitehtuurin kehittäminen Kehittämisohjelman esittely RASKE2-seminaari 16.5.2006 neuvotteleva virkamies Aki Siponen Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö arkkitehtuurin kehittäminen Arkkitehtuurista ja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Raportti VM125:00/2007 07.10.2010 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Taustaa Ohjausryhmän työskentelyn päättäminen Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan 15.6.2006 periaatepäätöksen

Lisätiedot

Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki

Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki Yhteentoimivuutta ja parempia sähköisiä palveluja Tuula Seppo @tuula_seppo Kuntien yhteentoimivuusseminaari 06.03.2019 Yleistä tiedonhallintalain aikataulusta Hallituksen

Lisätiedot

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3

Lisätiedot

W3C, XML ja tietojenkäsittely: Ihmisen ja tietokoneen yhteinen ymmärrys suoritettavasta tehtävästä ja XML-standardien merkitys tietosysteemeissä (MH)

W3C, XML ja tietojenkäsittely: Ihmisen ja tietokoneen yhteinen ymmärrys suoritettavasta tehtävästä ja XML-standardien merkitys tietosysteemeissä (MH) W3C, XML ja tietojenkäsittely: Ihmisen ja tietokoneen yhteinen ymmärrys suoritettavasta tehtävästä ja XML-standardien merkitys tietosysteemeissä (MH) Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY),

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

LIITE KOMISSION TIEDONANTOON EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

LIITE KOMISSION TIEDONANTOON EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.3.2017 COM(2017) 134 final ANNEX 1 LIITE KOMISSION TIEDONANTOON EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Eurooppalaiset

Lisätiedot

INSPIRE:n määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: KIINTEISTÖT

INSPIRE:n määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: KIINTEISTÖT INSPIRE:n määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: KIINTEISTÖT Suunnitelma Otsikko Päivämäärä 2010-11-10 Aihe/alue Julkaisija Tyyppi Kuvailu Tekijät Muoto Julkisuus Oikeudet Tunniste Kieli Viitteet

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ 16.11.2017 Finlandia-talo Julkisen sektorin kansalaisille ja yrityksille tarjoama palvelu. Keskitetty maksamisen palvelu verkkokauppaan

Lisätiedot

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI Onesta Solutions Oy Pasilanraitio 5 00240 HELSINKI www.onesta.fi 2/6 Versiohistoria Versio Pvm Selitys Muutokset Tekijät 0.1 26.3.2007 Alustava versio

Lisätiedot

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen 20 suurimman kunnan tuottavuusohjelmakeskustelutilaisuus 3.9.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Yhteentoimivuusalusta ja Sanastot-työkalu

Yhteentoimivuusalusta ja Sanastot-työkalu Yhteentoimivuusalusta ja Sanastot-työkalu Marko Latvanen erityisasiantuntija, VRK Kuntatalo 12.3.2019 Tiedon yhteentoimivuuden tarve kasvaa Hallinnossa syntyy ja ylläpidetään erittäin paljon tietoa on

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Tikesos-hanke Kuopion yliopisto Jari Savolainen Materiaali jakelua varten. (*) Merkinnällä varustettuja dioja ei ajanpuutteen vuoksi välttämättä käsitellä

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

in condition monitoring

in condition monitoring Etäteknologioiden automaatiosovellukset Using e-speak e in condition monitoring tutkija professori Hannu Koivisto Sisältö Tausta Globaali kunnonvalvontajärjestelmä E-speak globaalissa kunnonvalvontajärjestelmässä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab pilottiehdotus

Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab pilottiehdotus Yhteentoimivuutta edistävien työkalujen kehittäminen - JulkICTLab pilottiehdotus Pilottiehdotuksen osapuolet: CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Verohallinto Yhteyshenkilö: Suvi Remes suvi.remes@csc.fi

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Leena Kononen 25.10.2013 1 Yhteentoimivuustyö EU:ssa ja Suomessa Tavoitteena

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari 8.10.2014 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisstrategia

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen KOTA-seminaari 20.8.2013 Juha Haataja ICT-asiat korkeakoulujen strategioissa Korkeakoulujen tietohallintotoimintojen strategisen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 2: Loogiset tietovarannot

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 2: Loogiset tietovarannot 1 (6) PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 2: Loogiset tietovarannot 2 (6) Sisältö 1 TIETOVARANTOJEN JÄSENNYS 3 2 PERUSTIETOVARANTOJEN VIITEARKKITEHTUURIN SUHDE LOOGISIIN TIETOVARANTOIHIN

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö JHS-järjestelmä ja standardit Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 9.6.2010 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista

Lisätiedot

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö YHTEENTOIMIVUUS 6.3.2019 Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö Yhteentoimivuus Järjestelmien (ja organisaatioiden) välisten tietojen vaihdon mahdollistaminen (ja varmistaminen) Tiedon (tarkoituksenmukaisen)

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

Paikkatietotuotteen määrittely

Paikkatietotuotteen määrittely Paikkatietotuotteen määrittely Työpaja tietotuotteista 24.11.2010 Panu Muhli Maanmittauslaitos Inspire-sihteeristö etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Sisällys Mikä on paikkatietotuote? Mitä paikkatietotuotteen

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus. Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus. Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Hallitusohjelma: Kirjastoja kehitetään vastaamaan

Lisätiedot

Etäpalvelusta yhteispalvelun hittituote asiantuntijapalvelut kaikkien saataville?

Etäpalvelusta yhteispalvelun hittituote asiantuntijapalvelut kaikkien saataville? Etäpalvelusta yhteispalvelun hittituote asiantuntijapalvelut kaikkien saataville? Videoesitys etäpalvelupilotista ja etenemissuunnitelmia Säätytalo, 9.6.2010 Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuurin välineet 0.9 Päiväys 15.3.2016 15.3.2016 2 (6) Tiivistelmä Dokumenttiin on listattu keskitetysti hankitut ja koko julkisen hallinnon käyttöön tarkoitetut kokonaisarkkitehtuurin kuvausvälineet.

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot

Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu )

Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu ) Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu ) Miika Alonen miika.alonen@csc.fi Petri Roponen petri.roponen@vrk.fi Kansallinen koodistopalvelutyöpaja Kick off 29.5.2017 Väestörekisterikeskus,

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 25.4.2018 Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalain suunniteltu sisältö Tiedonhallinnan järjestäminen tiedonhallintayksikössä Tiedonhallinnan edellyttämät

Lisätiedot

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi Ville Meloni ja Pekka Vuori 6.6.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien saataville, vapaasti ja maksutta

Lisätiedot