Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto."

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio)

2 Lähtövalmistelut ja ensimmäiset kaksi viikkoa Lähtö Tsekkeihin on verrattavissa Viroon lähtöön se kun vain on yhtä helppoa. Itse asiassa matka-aikakin on sama: 2h. Tsekkeihin tosin lentäen, mutta välttyypähän meripahoinvoinnilta. Toinen erottava tekijä on tietty valuutta. Tsekeissä on käytössä vielä korunat eurojen sijaan (1e=25kor). Passi on tietenkin hyvä olla mukana ja matkavakuutustakin voisin suositella otettavaksi. Yliopistolta tulee hyvissä ajoin (loka-marraskuussa) informatiivinen meili, jonka avulla käytännössä selviää hyvinkin pitkälle. Lisäksi täydentäviä meilejä tulee vielä ennen joulua ja juuri ennen vaihdon alkua. Tämän kun täydentää vielä meilillä, jonka Aalto yliopistomme vaihtareille lähettää, ovat käytännön asiat aika hyvin hanskassa. Koululla (VSE) on käytössä harvinaisen hyväksi todettu buddy-system. Jokaiselle vaihtarille on oma buddy, joka auttaa tarvittaessa ja enemmänkin. Buddyni lähetti minulle noin kk. ennen vaihtoa meiliä ja ilmoitti, että hän tulee lentokentälle minua vastaan. Kätevää, täytyy myöntää. Lentokentältä suuntasimme julkisilla dormille: 119 bussi, metro keskustaan ja siitä ratikka 9:sillä viimein saavuimme Praha 3 alueelle, jossa dormit sijaitsevat. Matka-aika noin 1h, dormit ovat täysin eripuolella kaupunkia kuin lentokenttä. Tämän jälkeen kirjauduin buddyn avustuksella sisään Block F:ään (tämä on hyväkuntoisin vaihtareille ja myös eniten vaihtareita sisältävä dorm). Buddyn avustus oli tarpeen, koska respan tätit eivät paljoa englantia vaihda, vaikkakin ovat pääosin mukavia. Ja respa on muuten auki 24/7. Saavuin jo 6.2 vaikkakin orientaatioviikko alkoi Suosittelen kuitenkin saapumista ajoissa, koska näin välttää pahimman tungoksen ja oppii tuntemaan vaihtarikavereita jo ennen orientaatioviikon alkua. Kohdallani tämä tarkoitti sitä, että tapasin tiiveimmän ryhmäni heti ensimmäisenä iltana JUVE pubissa, joka tulee varmasti tutuksi vaihtari -semesterin aikana (aivan dormien vieressä). Itse asunto koostuu kahdesta huoneesta ja keittiöeteis yhdistelmästä. Ihmisiä 2/huone 4/solu. Pääosin toimivaa, joustoa tarvitaan paikoin. Mitä tulee sitten ensimmäisiin kahteen viikkoon? Kohdallani tämä tarkoitti paljoa määrää uusia ihmisiä joka maanosista. Olut on kohtuuttoman halpa seurustelujuoma (tuoppi 1e baareissa/0,5e kaupoissa). Älä humallu.

3 Hoidin myös käytännönasioita ensimmäisten kahden viikon aikana: Orientaatioviikon aikana koulusta saa opiskelijakortin, sim-kortin ja muut tarvittavat kortit. Myös julkisen liikenteen kuukausikortin saa ekana päivänä orientaatioviikolla (10e/kk). Tosin se täytyy käydä teettämässä tietyssä paikassa, jonka Buddy mulle näytti. Tarvitset myös mukaan noin 5kpl esim. passikuvia erinäisiin kortteihin. Dormi vuokran (kuva bunkkerista alhaalla) voi suorittaa koululla olevassa pankkipisteessä. Nosta käteistä n korunaa ja suorita 4kk maksun kerralla tiskillä. Noin 100e/kk siispä. Muista ottaa vuokrasopparisi mukaan, jonka respan tätit sinulle dormeilta antavat. Orientaatioviikon aikana on lukuisia aktiviteetteja, joihin voit halutessasi osallistua. Ehkäpä suosituin on Ice Breaking Weekend (ibw), johon on vain 100 paikkaa, vaihtareita ollessa 160 total. Jos haluat jäätärikkovan viikonlopun suorittaa, varaa siis paikkasi ajoissa (saat asiasta meilin ennen vaihtoa jossa neuvotaan tarkemmin miten varaat paikkasi). Itse en halunnut lähteä tähän aktiviteettiin, mutta monet kehuivat sitä erinomaiseksi. Hinta 1700 korunaa, pidin kalliina, mutta saman vkl aikana tuhosin rahani Casiolla Prahassa (ibw järjestetään jossain maaseudulla). Dormi

4 Opiskelu Kurssit olivat suhteellisen helppoja verrattuna omaan yliopistoomme. Työmäärä vaihteli kurssin proffan mukaan, ei niinkään opintopisteiden mukaan. Tämä on tosin tuttua välillä myös Helsingissä. Joka tapauksessa kursseista ei kannata kantaa hirveää stressiä, jos tavoitteena on läpimeno. Kuitenkin kuulin muutaman failed suorituksen, joten valmistaudu tentteihin edes se kuuluisa viimeinen ilta. Seuraavaksi muutama kurssi esimerkki: 2SM411 Asia in International Relations in English (6op.) Erittäin mielenkiiltoinen kurssi, joka käsitteli Aasian maiden välisiä suhteita, kuin myös Aasian ja Euroopan välisiä suhteita. Kurssi oli politiikka painotteinen ja proffa Knotkova oli asiaan omistautunut persoona, jonka luennoilla ei tosin ollut läsnäolopakkoa. Lopputentti oli suullinen koe kaksin Knotkovan kanssa. Noin 30min. Term paperin voi tällä kurssilla kirjoittaa, jos tavoittelee korkeimpaa arvosanaa; pakollinen se ei ole. Suhteellisen vaivaton 6op. 1MU504 Strategic Management (3op.) Intensiivikurssi, joka oli Account/Finance laitokselta, kuitenkin todellisuudessa laskimeen ei tarvinnut tarttua vaan kurssi keskittyi erilaisiin caseihin. Vieraileva proffa Ranskasta oli mielestäni sanalla sanoen tylsähtävä. Lopputentti oli myös Case, josta oli muutama kysymys. Vaivaton. 2OP605 International Management (6op.) Normikurssi, jossa tosin ei ollut lisäkseni kuin neljä vaihtaria. Paikallisten kanssa työskentely oli kuitenkin miellyttävää. Kurssilla oli yksi iso ryhmätyö, joka täytyi sekä presentoida että kirjoittaa noin 10 sivuinen raportti. Lisäksi oli välitentti ja lopputentti. Kuitenkin tentit olivat kohtuuttoman helppoja pohjautuen proffan prujuihin. Proffasta vielä sen verran, että Křečková Kroupová oli kohtuullisen vaativa, eikä tykännyt puhelimen rämppäyksestä nimeksikään. Hyvä kurssi, vaikkakin järjestettiin maanantaisin klo aamulla.

5 Yöelämä No huh_huh. Baareja, pubeja ja yökerhoja on enemmän kuin riittävästi. Juven jo mainitsinkin ja se toimi lukemattomina iltoina etko paikkana iltaa varten. Juvesta saa myös safkaa kohtalaisen huokeaan hintaan: 5 eurolla saa kanapihvin ja valitsemasi perunat. Tuopillinen olutta puolestaan kustantaa huokean yhden euron verran. Muutama niistä upposi myös vattaani vaihdon aikana. Juven ainut kehno puoli on tupakan savu; tietysti tsekeissä saa polttaa baareissa, mutta jonkinlainen ilmanvaihto voisi olla suotavaa. Yksi Nebeistä (Prahassa on useampi Nebe) sijaitsee Prahan keskustassa main squaren päässä lähellä kansallis-museota. Tämä on loistava yhdistelmä baaria ja yökerhoa, johon ei myöskään ole sisäänpääsymaksua. Paikka on sopivan kompakti haltuun otettavaksi. Myöskään hintataso ei ole aivan hirveä. Olut 2e. Hyvää musaa ja suhteellisen iso screeni seinällä. Toimii. Retro Music Hall on erityisen suosittu perjantaisin ja paikassa on paljon tsekkejä näin mutulla veikattuna. Täytyy sanoa samaan hengenvetoon, että paikalliset käy ulkona eniten perjantaisin. Tosin lauantai lienee turistien johdosta yhtä suosittu ulkoilu-ilta. Tarkemmin ajateltuna; eihän Praha koskaan nuku. Non-stop paikkoja on kohtuullisen helppo löytää... Retro ei kuitenkaan ole yksi näistä, vaan laadukas Clubi! Olut 2e, ehkä 2,5e. U SUDU on todella mielenkiintoinen paikka. Se sijaitsee maan alla ja muistuttaa toisen maailmansodan aikaista bunkkeria. Paikka on loistava istuskelu/aloittelu mesta, josta on helppo suunnata mihin vain, koska se sijaitsee aivan Main Squaren liepeillä. Olut 2e. Karlovy Lazne taitaapi olla Keski-Euroopan suurin clubi. Viisikerroksinen kompleksi on täynnä tungokseen asti erityisesti viikonloppuisin ja tiskillä voi vierähtää tovi. Näkemisen arvoinen paikka, joka on myös kohtalaisen halpa. Eri kerroksissa soitetaan erityyppistä musaa; 80s, 90s, disco etc. Varmasti tapaat täällä ihmisiä ympäri ämpäri maailmaa. Sijainti Vltavan rannalla vanhassa kaupungissa Charle s Bridgen liepeillä. Olut 2e. Myös lukuisat Casinot ja mestat kuten Hot Peppers ja Sweet Paradise ovat näkemisen arvoisia ;)

6 Matkustelu seudulla Keski-Euroopan sydän Ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja läheltä on Budapest ja Wien; myös Bratislava kannattaa huomioida. Auton vuokraus on kohtuullisen halpaa. Neljä päivää oli noin 130e/ei kilometri rajoitusta. Bensat siihen päälle kustantaa 1,5e litra riippumatta oletko Tsekeissä, Unkarissa, Itävallassa tai muissa lähialueen maissa. Myös busseilla/junilla on halpa nähdä eri maita. Tsekkiläinen yhtiö StudentAgency lienee halvin ja käytännöllisin. Bratislava Yksi yö, kaksi päivää riittänee Bratislavaa. Kaupungista löytyy yksi ns. pääkävelykatu, jota seuraamalla löytänet joen varteen, jonka varrella on kohtuullisen nätti linna. Näkemisen arvoinen paikka, josta näkee hyvin koko kaupungin siltoineen. Bratislavan hintataso ei juurikaan päätä huimaa. Olut 1e pubeissa, veikkaan. Populaa noin puoli miljoonaa. Budapest Yleisesti Unkarista on todettava, että pankkikortti ei käynyt moneenkaan paikkaan, joten nosta käteistä tässä maassa heti kun pystyt. Käytössä heillä on myös oma valuutta (forintti) 1e=300for. Mutta itse Budapestiin: Paikka on ehdottomasti nähtävä. Tonavan varrelle rakentuva kaupunki on siltoineen hyvinkin vaikuttava etenkin iltavalaistuksessa. Linna, Parlamenttitalo ja lukuisat muut rakennukset lienevät vaikuttavaa arkkitehtuuria vaikket täysin asiantuntija olisikaan. Eniten tapahtuu joen länsi puolella, joten buukkaa itsesi sinne. Vietimme vain yhden yön Budapestissa ja se ei ole tarpeeksi, mikäli haluat syvemmän raapaisun tähän Euroopan bile/kulttuuri mekkaan. Populaa ollee noin pari miljoonaa. Italia Halpoja lentoja Italiaan tarjoaa wizzair, noin 60e suunta. Myös bussilla voi körötellä esim. Roomaan (21h) jos istujalihakset antavat periksi. Suurta säästöä tästä kivusta ei kuitenkaan saa kustannusten ollessa 40e/suunta. Italiasta sen verran, että Rooma, Vesuvius ja Pompeji ovat ehdottomasti kärkiluokan ratkaisuja. Jos olet keväällä vaihdossa, suuntaa Italiaan esim. maalishuhtikuussa, koska lämpötilat ovat jo silloin miellyttävällä tasolla tässä saapasvaltiossa.

7 Puola Jos historia kiinnostaa, on Krakova ja sen lähellä sijaitseva Auschwitz erittäin hyvä vaihtoehto. Esim. yöjunat kulkevat kätevästi Krakovaan kohtuullisen huokeaan hintaan. Paikan päällä suosittelen opastettua touria itse keskitysleirille. Näitä järjestävät useat eri tahot (otimme oman hotellin respasta) ja ne sisältävät kuljetuksen/opastetun tourin. Hinta oli 20e paikkeilla. Matkustelu Tsekin sisällä Myös Tsekin sisällä on paljon mielenkiintoisia paikkoja, joita voi suositella vierailtavaksi vaihdon aikana. Ollakseni täsmällisempi: Huolimatta Tsekin suhteellisen pienestä pinta-alasta, siellä on paljon nähtävää. Näistä mainittakoon Cesky Krumlov, idyllinen mesta etelässä noin 2h bussilla Prahasta ja Brno, jos hoki kiinnostaa mm-turnausta edeltävä EuroHockeyTour pelataan siellä. Myös Buddysystem järjestää paljon matkoja ympäri Tsekkejä. Kuitenkin suositan itse omatoimi matkailua. Cesky Krumlov

8 Tärkeitä tippejä/loppuksi -Jos varaat Onlinesta junalippuja, tee se 3päivää ennen matkaa täältä: t. Matkustimme Krakovasta Prahaan 70e kun ostimme liput vasta asemalta ennen lähtöä, Online varaus noin 30-40e. -Kun lennät Prahaan/Prahasta tsekkaa aina myös Blueonin/Sassin nuorisoliput (alle 26v). t. Maksoin takas suomeen 154e, 88e sijaan. -Kun valitset kursseja, suosittelen ottamaan ns. intensiivikursseja. Nämä erotat listasta siten, että niiden opetusajat on merkattu lauantaille tai sunnuntaille (useimmiten 3op kursseja). Intensiivikurssit kestävät noin kolme päivää, tentin ollessa viimeisenä päivänä. Säästät aikaa vapaaajalle. -Mene eläintarhaan. -Ole nopea kursseille ilmoittautumisen avautuessa nettiin; intensiivikurssit esimerkiksi täyttyvät hyvinkin nopeasti. -Jos absolutisti, voi olla haastava paikka. -Dormi asuminen on mukavaa, mutta keskustasta on mahdollisuus hankkia jaetun kämpän huone noin 200e/kk. -Kursseilla useimmiten vain 25 oppilasta. Välillä joutuu sanomaan jotain. Lopuksi Jos olet henkilö, joka vaatii koululta todella haastavia kursseja/pitkiä ATK-luokassa vietettyjä öitä, ei Praha välttämättä ole hanska käteen. Jos kuitenkin olet henkilö, joka nauttii jossain määrin elämästä/vapaa-ajasta, menee Praha valintana lapaan. Sieltä pääset myös matkustelemaan kätevästi ympäri Eurooppaa ja näkemään vaihtari kuukausien aikana paljonkin, jos järjestät lukujärjestyksen järkevästi ;)

9

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen Vaihtoraportti University of Economics, Prague Kevätlukukausi 2013 K84461 / Lauri Putkinen 1. Valmistautuminen / opiskelujen alku Yksi varsin miellyttävä asia Prahassa vaihtokohteena on sinne lähdön helppous.

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA Kaisa Kekkonen: 2 IDEA JA IDEOINTI Ihan ensimmäinen vaihe tapahtuman tuottamisessa on ideointi. Kysy itseltäsi kysymys minkälaisen tapahtuman haluan järjestää? Eli siis onko tapahtuma esimerkiksi vaikkapa

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS SISÄLLYS KIEKOLLA KOHTI KOVAA KUNTOA 2. Toimitus: Anniina Vauhkonen, Maria Kirvesniemi ja Veera Pisto

PÄÄKIRJOITUS SISÄLLYS KIEKOLLA KOHTI KOVAA KUNTOA 2. Toimitus: Anniina Vauhkonen, Maria Kirvesniemi ja Veera Pisto Toimitus: Anniina Vauhkonen, Maria Kirvesniemi ja Veera Pisto PÄÄKIRJOITUS Yhteystiedot: Kaikki sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi Julkaisija: Cortex ry. Painos: 130 kpl Painopaikka: Juvenes

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Arvoisa työnantaja, Lämpimät kiitoksemme siitä, että olet tarjonnut harjoittelupaikan ulkomaiselle nuorelle! Samalla olet auttanut suomalaista opiskelijaa tai vasta tutkintonsa suorittanutta nuorta saamaan

Lisätiedot

Hyvä uusi opiskelija,

Hyvä uusi opiskelija, FUKSILEHTI 1 2 TIEDEKUNNAN DEKAANIN TERVEHDYS Hyvä uusi opiskelija, Uskallan sanoa että edessäsi on yksi elämäsi hienoimmista jaksoista. Siihen mahtuu paljon työntäyteistä arkea mutta runsaasti myös juhlaa

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta

Lisätiedot

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ Asukastyytyväisyystutkimus Hi-Log Oy, Gummeruksenkatu, FIN - Jyväskylä, Tel. + (), Fax. + (), www.salokorpi.com/hi-log Hi-Log Oy Aki Vuorenmaa Gummeruksenkatu

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

ELSAN Elämä. Tuunaa elämäsi onnelliseksi. Bostonin kummitukset. Kännykkäpuheluita. koneessa?

ELSAN Elämä. Tuunaa elämäsi onnelliseksi. Bostonin kummitukset. Kännykkäpuheluita. koneessa? Tuunaa elämäsi onnelliseksi Bostonin kummitukset Kännykkäpuheluita koneessa? katseen ELSAN Elämä alla F I N A V I A N L E H T I L E N T O M A T K U S T A J A L L E 1 / 2 0 0 7 S I S Ä L L Y S Päätoimittajalta...............................

Lisätiedot

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE Suvi Laine Opinnäytetyö Toukokuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 7.5.2004

Lisätiedot

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN YLEISTÄ SIVIILIpaLVELUKSESTA... 5 Palvelusaika... 5 ENNEN SIVIILIpaLVELUSTA... 6 Mistä palveluspaikka?... 6 Tarvetta lykkäykseen?... 7 Siirto varusmiespalvelukseen... 7 Palveluksesta

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin

Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin Nythän on niin, että menneen vuoden 2006 tammikuussa istuin Houkutus kahvilassa kamuni tohtori Ohashin kanssa. Jos sitä ei vielä kukaan arvannut niin Mizue on japanilainen

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä bátäâoá ~tàátâá OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010 dg Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä Pääkirjoitus Lasken sitten puuteria Alpeilla tai lampaita himassa, päähäni

Lisätiedot

VOO. Sisältö. Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisten. Vaihtoehtoinen Opinto-Opas 2008. Päätoimittaja Markus Auvo. Kansikuva Markus Auvo

VOO. Sisältö. Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisten. Vaihtoehtoinen Opinto-Opas 2008. Päätoimittaja Markus Auvo. Kansikuva Markus Auvo 3 Sisältö Päätoimittajalta... 4 Tuutorit... 5 Esipuhe... 6 TYY... 8 Opiskelu... 10 KuLuDeLaHaTe... 11 Luentosalien numeerinen historia... 17 Luentosalien sijainnit... 18 Miten Tenttikirja auki?... 20 Ensimmäisen

Lisätiedot

01/ Lukijansa näköinen lehti. Kun Haagan ja Helian ammattikorkeakoulut yhdistyivät

01/ Lukijansa näköinen lehti. Kun Haagan ja Helian ammattikorkeakoulut yhdistyivät H2 radalla päivä ratikassa Ainejärjestöt opiskelijaa edustamassa Halvan ruoan maailma Ryysyjä rikkaille YO:t Haaga-Heliassa H2 testaa energiajuomat Jani Toivola Helga-neiti esittäytyy Sisältö Pääkirjoitus

Lisätiedot