Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902"

Transkriptio

1 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut joka heinäkuu. Ennen hakemistani tutustuin melko tarkasti yliopiston nettisivuihin. Niiltä löytyy mielestäni hyvin tietoa myös Englanniksi, kunhan jaksaa vähän kaivella ja tutustua. Suosittelen tätä lämpimästi myös muille, jotka ovat koulusta kiinnostuneita ja jotka sinne lähtevät vaihtoon. Nettisivuihin tutustuminen tekee opintojen aloittamisen paikan päällä helpommaksi, jos on jo valmiiksi jotain käsitystä siitä mihin on menossa ja mitä haluaa opiskella. Yritin myös googlailla muiden koulujen opiskelijoiden matkaraportteja ja kokemuksia Universidad de Navarrasta, mutta en oikeastaan löytänyt tuoreita kokemuksia kauppiksen puolella opiskelleilta. Tästä huolimatta päätin hakea vaihtoon juuri Pamplonaan, koska toiveissani oli päästä vaihtoon Espanjaan ja koulun kurssi valikoima vaikutti siinä mielessä lupaavalta, että voisin suorittaa opinnot kokonaan myös Englanniksi, jos Espanja tuottaa liikaa haasteita. Valmistautuminen vaihtoon Itse aloitin vaihtoon valmistumisen konkreettisesti vasta marraskuussa, kun sain vaihtokoululta virallisen hyväksymiskirjeen. Kirjeen mukana tuli joitakin papereita, jotka piti täyttää ja postittaa muutaman passikuvan kanssa vaihtokoulun kansainvälisten asioiden toimistoon. Nämä paperit sisälsivät ainakin Learning Agreementin, todistuksen eurooppalaisesta sairasvakuutuksesta ja henkilötietolomake kulkulupaa varten. Asunnon löytäminen Saapuessani Pamplonaan minulla ei ollut vielä asuntoa valmiina. Olin lukenut joistakin vaihtarien blogeista, että Pamplonasta löytyy helposti kimppakämppiä ja yksiöitä paikanpäältä ja asuntojen hinnat ja kunto vaihtelevat aikalailla, joten asunnonvalinta kannattaa tehdä vasta perillä Pamplonassa. Olin tosin lähetellyt joitakin sähköposteja muutaman vuokranantajan kanssa joulukuun aikana, mutta en ollut sopinut muuta kuin että

2 tulen katsomaan huoneita tammikuussa, kun olen saapunut Pamplonaan. Halusin nähdä huoneen ennen kuin kirjoitan sopimusta tai maksan takuuvuokraa. Varasin hostellin ensimmäiseksi viikoksi ja asuin siinä siihen asti kunnes löydän sopivan huoneen. Loppujenlopuksi kävin katsomassa vain yhtä huonetta, johon muutin seuraavana päivänä. Asunto sijaitsi Ituramassa, jota suosittelen lämpimästi myös kaikille muille, koska kaupunginosa sijaitsee kaupungin keskustan ja kampusalueen välillä ja se on erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Vuokraa huoneestani maksoin noin 250 euroa kuussa, joten asumiskustannukset Pamplonassa ovat varsin kohtalaiset. Huoneita etsin etukäteen yliopiston ylläpitämän asuntojen välityssivun kautta: Täältä löytyy hyvin erilaisia kimppakämppiä ja myös yksiöitä ja sivusto on melko helppo käyttää ja tarvittava informaatio selkeästi esillä. Yliopistolta saa tarvittaessa jotakin apua asunnon löytämiseen ja kampusalueelta löytyy myös asuntoloita, joissa asuu pääsääntöisesti ensimmäisten vuosien opiskelijoita. Itse en kuitenkaan edes harkinnut asuntolassa asumista, sillä olin lukenut, että asuntoloissa on melko tiukat säännöt sekä kalliit vuokrat. Matkustaminen Pamplonaan Lentoliput Espanjaan ostin marraskuussa. Päätin lentää Madridiin ja ottaa siitä bussin Pamplonaan, koska se vaikutti edullisimmalta vaihtoehdolta. Yhdensuuntaisesta Helsinki- Madrid lipusta Kööpenhaminan kautta maksoin noin 150 euroa ja bussimatkasta noin 20 euroa. Madridista Pamplonaan kulkee hyvin busseja ja matka kestää noin viisi tuntia riippuen reitistä ja bussiyhtiöstä. Edullisimman yhdensuuntaisen lipun sai ainakin keväällä 2012 PLMbussiyhtiöltä. Navarran bussiliikenteen aikatauluja, reittejä ja hintoja löytyy muun muassa tällaiselta nettisivulta:

3 Bussilipun ostin vasta Madridista linja-autoasemalta (Avenida de America), koska nettilippukauppa ei ainakaan sillä hetkellä toiminut kuin Espanjalaisella luotto- ja pankkikortilla, mikä on melko yleinen ongelma Espanjassa matkalippuja ostellessa. Tämä ei kuitenkaan tuottanut suuria ongelmia, koska pääsääntöisesti Madrid-Pamplona linjan busseista löytyy aina tilaa. Toinen vaihtoehto matkustaa Madridista Pamplonaan on juna, mutta junaliput ovat huomattavasti bussilippuja kalliimpia, jos niitä ei osta reilusti etukäteen. Juna matka kestää pari tuntia vähemmän kuin bussi, joten se olisi ollut siinä mielessä parempi vaihtoehto. Juna-aikatauluista ja hinnoista löytyy tietoa Espanjalaisen VR:n eli Renfen sivuilta: Pamplonassa on myös oma lentokenttä, mutta sinne lentää vain Iberia Madridista ja Barcelonasta parikertaa päivässä, joten lippujen hinnat ovat normaalisti melko korkeita ja vaihtolentoa odotellessa saattaa samassa ajassa päästä bussilla tai junalla perille asti. Toisaalta joskus voi saada edullisiakin lentoja Pamplonan ja Madridin välillä. Itse lensin kerran noin 60 eurolla edestakaisin Pamplona-Madrid välin, joten ei tätäkään vaihtoehtoa kannata kokonaan pois sulkea. Muita kaupunkeja joista on hyvät yhteydet Pamplonaan ovat Barcelona, Bilbao, San Sebastian ja Zaragoza. Barcelonaa en läpikulkukaupungiksi suosittele, ellei sitten kaupunkiin ole jotain muuta asiaa, sillä sekä bussi- ja junamatka kestävät pidempään ja maksavat jonkin verran enemmän kuin Madridista matkustaessa. Toisaalta kannattaa katsoa, jos sattuisi löytymään edulliset lennot Barcelonan kautta. Bilbaoon lennetään Helsingistä kohtalaisen edullisia lentoja ja bussimatka Bilbaosta Pamplonaan kestää kaksi tuntia, joten se on myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Myös San Sebastianissa ja Zaragozassa on myös lentokentät, joihin ei käsittääkseni Suomesta lennetä mitenkään edullisesti, mutta nämä kaupungit sijaitsevat reilu tunnin bussi- tai junamatkan päässä Pamplonasta, joten jos edulliset lennot sattuvat löytymään, niin näidenkin kaupunkien kautta pääse kohtalaisen nopeasti Pamplonaan.

4 Orientaatiopäivät Kevätlukukauden orientaatiopäivät alkoivat tammikuun toinen lauantai. Orientaatiopäivien alku ohjelma oli yhteinen kaikille yliopiston vaihto-opiskelijoille. Ensimmäiseen päivään kuului lähinnä vain ilmoittautuminen, kampuskierros ja vapaaehtoista iltaohjelmaa vanhassa kaupungissa kansainvälisen komitean kanssa. Sunnuntaina kaikki vaihto-opiskelijat lähtivät San Sebastianiin, jossa lähinnä kiersimme pienissä ryhmissä ympäri kaupunkia. Näiden ensimmäisten päivien aikana oppi hyvin tuntemaan suurimman osan muista vaihtareista vähintäänkin naamalta, joten etenkin ensimmäisinä päivinä kannattaa olla aktiivisesti mukana kaikessa pakollisessa ja vapaaehtoisessa ohjelmassa. Ensimmäisenä maanantaina alkoivat laitoskohtaiset info-tilaisuudet. Niissä kerrottiin lähinnä opiskelun käytännönasioista. Tämän lisäksi saimme kulkukortit, IT-tunnukset sekä ohjeet kursseille ilmoittautumiseen. Laitoskohtaisen infotilaisuuden lisäksi kaikille opiskelijoille annettiin ensimmäiselle viikolle kansainvälisentoimiston opintokoordinaattorin kanssa henkilökohtainen aika, jossa katsottiin läpi alustavat kurssi-ilmoittautumiset ja annettiin tarvittaessa neuvoja niiden suhteen. Kurssiilmoittautumisista ei siis tarvitse huolehtia ennen tätä orientaatio viikkoa ja senkin jälkeen on lähes kuukausi aikaa muuttaa valintojaan. Ensimmäisellä viikolla oli myös joitakin yleisiä info-tilaisuuksia koskien muun muassa pankki- ja vakuutusasioita sekä liikuntapalveluita ja muuta vapaa-ajan toimintaa. Opetus alkoi suurimmassa osassa kursseista orientaatiopäivien kanssa päällekkäin, joten vaihto-opiskelijoilla ei ollut mahdollisuutta osallistua kaikille ensimmäisille luennoille. Päällekkäisyydet eivät kuitenkaan olleet ongelma, sillä professorit olivat tästä tietoisia ja heille riitti hyvin että luennoilla alkoi käydä vasta orientaatiopäivien jälkeen.

5 Opiskelu vaihtokohteessa Pamplonassa kevät lukukausi alkoi tammikuun toinen maanantai eli ja päättyi toukokuun 22. päivä. Luennot päättyivät jo tosin toukokuun ensimmäisellä viikolla, eikä toukokuun puolella ollut muuta kuin tenttejä. Välitenteille ei ole erikseen tenttikautta, vaan ne järjestettiin opetuksen lomassa. Pääsiäisen aikaan oli kymmenen päivän pääsiäisloma, jolloin ei ollut opetusta. Yleisesti kurssitarjonnasta Alussa mainitsinkin, että Universidad de Navarran valikoimassa on mielestäni kohtalaisen hyvin kursseja tarjolla kokonaan Englanniksi. Kurssivalikoima on tietenkin paljon laajempi, jos haluaa ja voi opiskella myös Espanjaksi. Tarjonnassa on joitakin sellaisia kursseja, joissa opetus on Espanjaksi, mutta opiskelija voi halutessaan palauttaa harjoitukset ja tehdä tentit Englanniksi. Yliopistollaa on myös mahdollisuus lukea Espanjankieliopintoja, jota tarjotaan kauppiksesta erillisessä ILCE-kielikeskuksessa. Itse en ottanut näitä kieliopintoja, koska en saanut niitä mahtumaan lukujärjestykseeni. Lisäksi ne olisivat käsittääkseni olleet maksullisia ainakin osittain. Kurssit etenevät vuosikursseittain niin, että koulun varsinaiset opiskelijat saavat lähes valmiin lukujärjestyksen, jonka mukaan he opiskelevat. Tämä siis eroaa melko paljon meidän järjestelmästämme. Kurssien taso vaihtelee mielestäni jonkin verran sen mukaisesti onko ensimmäisen vai kolmannen vuosikurssin kurssilla. Itse en käynyt ollenkaan neljännen ja viidennen vuosikurssien kursseja, koska vielä minun siellä ollessani niillä kursseilla oli erilainen opintopistejärjestelmä, joka olisi voinut hankaloittaa kurssien hyväksi lukemista. Tämä ongelma varmaan häviää kuitenkin ajan kanssa. Yliopiston puolelta kurssivalintoja ei mielestäni rajoitettu ollenkaan, ainakaan minun valintojani. Opinnot voi siis teoriassa suunnitella melko hyvin jo etukäteen. Käytännössä kuitenkin lukujärjestyksen suunnittelu tuo haasteita, sillä itse näin ensimmäisen kerran luentoaikataulut vasta orientaatioviikolla. Lukujärjestyksen yhteen sovittaminen olikin haasteellisin osuus kurssivalinnoissa, koska monilla kursseilla on läsnäolopakko.

6 Valitsemani kurssit Valitsemani kurssit olivat kokonaan Englanniksi ja kauppakorkeakoulun kurssitarjonnasta. Alla lyhyt kuvaus kaikista käymistäni kursseista. Principles of Macroeconomics (6 ECTS) Tämä oli ensimmäisen vuosikurssin kurssi ja jatkoa jollekin taloustieteen perusteet kaltaiselle kurssille. Kurssin veti italialainen professori Mirko Abbritti, joka oli mielestäni yksi parhaista opettajista Navarrassa pienen alku totuttelun jälkeen. Hän ei muun muassa hyväksynyt tietokoneiden käyttöä luennoilla. Kurssi oli hyvin perinteinen taloustieteen kurssi, jossa oli muutamat harjoitukset ja kaksi tenttiä Työmäärä oli mielestäni kohtalainen ja voin suositella kurssia niille, joilla meidän koulun Taloustieteen perusteet ovat jo päässeet vähän unohtumaan tai kaipaa aiheeseen vähän kansainvälistä näkökulmaa Microeconomics Theory and Policy (6 ECTS) Tämä kurssi oli vaatimustasoltaan huomattavasti vaativampi kuin makron perusteet ja se oli toisen vuosikurssin lukujärjestyksestä. Opetus oli jaettu kahdelle eri opettajalle: Pedro Mendi ja Anne Dorn, joista jälkimmäinen opetti ensimmäisen puoliskon ja ensimmäinen toisen. Opetus ei ollut erityisen mielenkiintoa herättävää. Kurssia voin suositella niille, jotka ovat kiinnostuneita mikrotaloustieteestä ja ovat valmiita tekemään vähän enemmän töitä kurssien eteen myös vaihdossa. Topics in Business and Ethics II (6 ECTS) Tämä oli seminaari tyyppinen kurssi, joka oli kolmannen vuosikurssin vapaaehtoinen kurssi. Opetusta ei ollut joka viikko vaan opetus oli keskittynyt pariin viikkoon joiden aikana oli noin 20 tuntia luentoja. Luennot olivat vierailevien luennoitsijoiden pitämiä ja niiden lisäksi oli myös joitakin palautettavia esseitä. Kurssi oli mielestäni mielenkiintoinen ja toinen vierailevista luennoitsijoista oli mielestäni erittäin hyvä. Kurssin vaatimustaso ei ollut korkea kunhan vaan jaksoi luennoilla käydä. Communication Skills (3 ECTS) Tämä oli lähinnä espanjalaisille suunnattu viestinnän kurssi, joka oli tämän vuoksi myös vaatimus tasoltaan erittäin helppo. Tehtävää oli jonkin verran mutta itse tehtävien

7 tekemiseen ei kulunut paljoakaan aikaa. Opettajan nimi oli Ruth Breeze. Voin suositella tätä kurssia niille, jotka haluavat päästä joistakin kursseista vaihdossa vähän helpommalla. Business Communication II (3 ECTS) Tämä oli hyvin samanlainen kurssi vaatimustasoltaan kuin edellinen Communication Skills. Tehtävää oli ehkä vähän enemmän ja ne olivat ryhmä- tai paritöitä, joten tehtävien tekemiseen kului aikaa jonkin verran enemmän kuin edellisen kurssin suorittamiseen. Tämän kurssin opettajan nimi oli Claudio Boyer. Samat suositukset pätevät tähänkin kuin yllä olevaan kurssiin. Global Political Economy (6 ECTS) Tämä oli vaatimustasoltaan helppo toisen vuosikurssin kurssi, jossa käsiteltiin maailman talouteen ja sen historiaan liittyviä teemoja eri artikkelien kautta. Kurssin opettaja oli amerikkalainen Scott Wishart ja hänen opetustyylinsä oli mielestäni ihan mielenkiintoinen vaikkakin tykkäsi puhua paljon myös itsestään. Toisaalta henkilökohtaiset esimerkithän saavat asiat kuulostamaan mielenkiintoisemmilta. Kurssilla tehtiin myös yksi ryhmätyö, joka oli esitelmä ilman erillistä kirjallista palautusta, joten se ei vienyt hirveästi aikaa. Vapaa-aika ja muuta Pamplona on melko pieni ja rauhallinen kaupunki, joten itse kaupunkista ei löydy hirveästi erilaisia aktiviteettejä, mutta bussilla ja junalla kaupungista pääsee esimerkiksi viikonlopuiksi helposti pois tutustumaan lähikaupunkeihin. Matkustelu onkin varmasti useimman vaihtarin suosikki aktiviteetti. Tosin matkustelu väsyttää pidemmän päälle, etenkin kun bussi on yleisin ja helpoin matkustusväline, mutta matkat ovat usein pitkiä. Suosittelenkin viettämään Pamplonassa ainakin joitakin viikonloppuja. Erityisesti vanhakaupunki pienine kahviloineen ja baareineen sekä erilaiset

8 puistot ja viheralueet ovat tutustumisen arvoisia. Itse esimerkiksi lenkkeilin paljon joenrannassa, joka oli yksi suosikki paikkojani kaupungissa. Jos matkustaa Pamplonaan kevät lukukaudeksi, niin kannattaa varautua kylmyyteen ja pakata lämmintä vaatetta mukaan. Säät ovat hyvin vaihtelevia ja keväällä saattaa yhtenä viikkona olla +20 astetta lämmintä ja toisena viikkona lämpötila voi olla lähempänä nollaa tai jopa sen ali. Hintataso on mielestäni Suomeen verrattuna hieman edullisempi ja etenkin ulkona syöminen ja juominen ovat huomattavasti halvempaa. Pamplonassa erityisesti pintxot, eli baskien tapakset, ovat suosiossa ja joka torstai ja tiistai vanhan kaupungin pintxoravintolat tarjoavat pintxon ja juoman parilla eurolla. Ruokakaupan hinnat eivät mielestäni eronneet erityisen paljoa Suomen hinnoista. Tosin itse käytin lähintä BM-markettia, joka on hintatasoltaan hieman kalliimpi kuin esimerkiksi Eroski-marketit, jotka olivat paikallisten keskuudessa tunnettuja edullisuudestaan. Kirjoihin tai muuhun kouluun liittyvään minulla ei mennyt rahaa, mutta niin kuin edellä mainitsin niin ILCE-kielikeskuksen kurssit ainakin osittain maksavat jonkin verran, jos niitä haluaa ottaa. Loppukommentit Pamplona oli mielestäni erittäin hyvä valinta vaihtokohteeksi ja voin suositella paikkaa lämpimästi kaikille niille, jotka haluavat matkustaa vaihtoon Espanjankieliseen maahan. Kaupunki sijaitsee Pohjois-Espanjassa joten erilaiset asiat julkisesta liikenteestä kaupungin siisteyteen toimivat vähän paremmin kuin ehkä eteläisemmissä Espanjan kaupungeissa. Yliopisto oli mielestäni hyvä eikä vastaani tullut yhtään negatiivisia yllätyksiä. Kaikki paperiasiat yms. toimivat hyvin ja kurssivalintojani ei rajoitettu. Jos lähtisin tänään uudestaan

9 Pamplonaan, ottaisin Espanjankielen opiskelun enemmän tosissani ja kävisin ainakin yhden kurssin myös Espanjaksi. Tätä suosittelen myös kaikille muille!

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535 Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013 k90535 1. Valmistautuminen vaihtoon ITAM on aktiivisesti yhteydessä vaihtoon valittuihin, heiltä tulee paljon informaatiota ja he ilmoittavat ja muistuttavat

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti Joonas Puustelli Erasmus-vaihto Opetuskieli saksa Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Technische Universität Darmstadt - Machinenbau Lokakuu 2010 - Maaliskuu 2011 1. Yleiskuvaus

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto. Vaihtoraportti Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.fi Lähtövalmistelut ja ensimmäiset kaksi viikkoa Lähtö Tsekkeihin

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13

Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13 Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13 Energia- ja LVI-tekniikan koulutusohjelma Erasmus-vaihto Opetuskieli: pääosin, osin Kohteen valinta, hakeminen ja järjestelyt Suomessa Jo vaihtokohteen

Lisätiedot

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen Vaihtoraportti University of Economics, Prague Kevätlukukausi 2013 K84461 / Lauri Putkinen 1. Valmistautuminen / opiskelujen alku Yksi varsin miellyttävä asia Prahassa vaihtokohteena on sinne lähdön helppous.

Lisätiedot

Ennen ulkomaille lähtöä

Ennen ulkomaille lähtöä Ulkomaanjakson raportti Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto (kokki) Ristorante Le Mura Via Mentana, 25 FOLIGNO Tel. +39 0742.354648 355298 9.5.2011 5.6.2011 Ennen ulkomaille lähtöä Kaikki lähti liikkeelle

Lisätiedot

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 4 JOULUKUU 2013

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 4 JOULUKUU 2013 Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 4 JOULUKUU 2013 Q4 Pääkirjoitus Kaikki loppuu aikanaan Hmm... Kerrankin olen sanaton. Se on jotain sellaista mitä omasta suustani harvoin

Lisätiedot

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Kysyimme kevään 2013 kurssilaisilta (Supermaster ja Winner) mielipiteitä heidän opiskelupaikkakunnastaan ja koulustaan. Saimme palautetta runsaasti. Yllätyimme

Lisätiedot

Kulo ry:n seminaariopas

Kulo ry:n seminaariopas Kulo ry:n seminaariopas Kuinka suunnittelet ja toteutat seminaarin Perjantaina 25.10.2013 Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry. järjesti kolmannen vuotuisen seminaarinsa Jyväskylässä otsikolla Toiseus

Lisätiedot

We are FiMSIC, who are you?

We are FiMSIC, who are you? ABROAD 1 2 We are FiMSIC, who are you? Takasivuilla esiteltävien vaihtopaikkojen myötä FiMSIC lähettää medisiinarit maailmalle 60. kertaa. Tavoitteenamme on tehdä ulkomaille suuntaaminen helpoksi. Kuukauden

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi LAPSUS CALAMI aesculapius.fi RiSLO 1/2014 Pääkirjoitus Taas on pyörähtänyt puoli vuotta ajan rattaassa eteen päin ja on aika julkaista Lapsus Calamin huikea toinen numero! Edesmenneisiin noin kuuteen kuukauteen

Lisätiedot

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta 1 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti 1 2012 Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti Teemana Mitä EU päättää palkansaajien asioista? Opiskelijavaihdossa Sloveniassa Kumulalainen Su Ran Kim tuntee maahanmuuttajien arjen Kansainvälisyys

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI Erkki Talala KOT4SN1 VAIHTO-OPISKELUJAKSO KUMAMOTOSSA 8.5-30.8.2007 Laatinut: Erkki Talala Päiväys:

Lisätiedot