Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi K84461 / Lauri Putkinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti University of Economics, Prague Kevätlukukausi 2013 K84461 / Lauri Putkinen

2 1. Valmistautuminen / opiskelujen alku Yksi varsin miellyttävä asia Prahassa vaihtokohteena on sinne lähdön helppous. EU-maana viisumeita tai muita asiakirjoja ei tarvitse haalia: passi povitaskuun ja menoksi. Koulun puolesta kurssien esivalinnat pyydetään tekemään n. kuukautta ennen opiskelujen alkua. Tämän tarkoituksena on tosin vain rajata lopullisia valittavissa olevia kursseja oppilaiden kiinnostuksen mukaan, joten mistään sitovista valinnoista ei ole kyse. Opiskelujen alkaessa kurssivalinnat ovat auki n. 1-2vkoa, jonka aikana voi käydä tutustumassa kursseihin, jonka jälkeen lyödään lopulliset valinnat järjestelmään. Huomioitava seikka on, että tämän jakson jälkeen kurssit ovat lukossa ja mahdolliset ylimääräiset tai roikkumaan jääneet kurssit näkyvät reputettuina opinto-otteella, jos niitä ei huomaa poistaa. Ennen vaihtoon lähtöä myös paikallinen tutor järjestelmä, Buddy System, ottaa yhteyttä ja pyytää täyttämään perustietoja siitä millaista vastaanottoa Prahassa toivoo. Jokaiselle vaihto-opiskelijalle on lähtökohtaisesti tarjolla oma Buddy, joka hakee tarvittaessa lentokentältä, vastaa peruskysymyksiin ja auttaa alkuun esimerkiksi koulun asuntolassa, dormeilla. Systeemi toimii hyvin ja tekee Prahaan saapumisesta äärimmäisen vaivatonta. Paikalliset saavat buddyna olosta pisteitä omaan vaihtohakuunsa ja ovat lähes poikkeuksetta motivoituneita auttamaan uusia tulokkaita. Kenties olennaisin asia, joka täytyy päättää ennen vaihtoon lähtöä on hommatakko oma kämppä (kämppisten kanssa) vai lähteäkkö neuvostoaikaiseen opiskelija-asuntolaan, jossa huoneen joutuu jakamaan toveriopiskelijan kanssa. Itsestäni samassa huoneessa toisen henkilön kanssa asuminen tuntui hieman haasteelliselta, joten ajattelin etsiväni oman huoneiston. Tämä visio meni kuitenkin hieman mönkään ja päädyin jälki-ilmoittautumaan asuntola-asukiksi. Tätä päätöstä en hetkeäkään katunut sillä huima enemmistö vaihto-opiskelijoista oli päätynyt samaan ratkaisuun ja dormeilla asuminen oli sosiaalisen elämän kannalta erittäin hyvä ratkaisu. Toki huoneen jakaminen edellyttää tiettyä venymistä ja ei varmasti kaikille sovi, mutta rohkaisen

3 pitämään mielen avoimena vaikka tuntuisikin, että vanha ei enää moiseen taivu. Dormeilta on raitiovaunulla n min matka koululle ja 20-25min matka keskustaan, joten sijainti on varsin ok. Dormeilla asuminen on toki myös edullisempaa, lukukausi (4kk) maksoi yhteensä n e. Tosin alhaisesta asumiskustannuksesta johtuen KELA maksaa alennettua asumistukea toisin kuin kalliimmassa vuokra-asunnoissa asuville, mutta säästöä syntyy silti. Keskustasta huoneen vuokrasta isommassa kimppakämpässä voi odottaa maksavansa arviolta e/kk, jossa tietenkin etuina on sijainti, yksityisyys ja esim takuuvarmasti paremmat ruoanlaitto/hengailu -mahdollisuudet. 2. Opiskelu Opiskelu ei Prahassa itselläni noussut isoon rooliin vaikka tarvittavat opintopisteet toki tuli suoritettua. Tämä on varmasti jonkin verran kurssisidonnaista, mutta uskallan väittää, että Aallon vaatimustasoon nähden vaadittava työmäärä on VSÈ:ssä huomattavasti pienempi. Kevätlukukausi alkoi viikon orientaatiolla 11.2 varsinaisten kurssien alkaessa Valittavia (englanninkielisiä) kursseja oli määrällisesti paljon, joskaan itse en äärimmäisen mielenkiintoisia kursseja onnistunut löytämään. Tästä johtuen nappailin suht. koht helpon oloisia kursseja (taktiikka johon olin tyytyväinen). Kandikursseja oli tarjolla enemmän, mutta myös Graduate tason kursseja oli kiitettävästi. VSÉ:n erikoisuus ovat ns. Intensiivi kurssit joita käydään esim kolme kokonaista päivää peräkkäin 3 ECTS:n arvoisesti. Näitä ja normaaleja kursseja yhdistelemällä saa työviikkoon mukavasti ilmaa. Vaikka lukukausi virallisesti jatkuu kesäkuun loppuun, vaihto-opiskelijoiden koulutaival oli käytännössä ohi toukokuun puolivälissä, jolloin vaihtareille pidettiin tentit viimeisillä luennoilla / heti luentojakson jälkeen. Systeemi toimi hyvin ja mahdollisti muutaman reissuviikon kesän kynnyksellä esim toukokuun loppuun jääville. Joillain kursseilla pidettiin myös midterm kokeita, joita itselleni osui kohdalle vain yksi. Nämä ajoittuivat jonnekkin maaliskuun lopulle. Tässä lyhyesti suorittamani kurssit kommenttien saattelemana:

4 2SM411 / Asia in International Relations - in English ( 6 ECTS, master level) Opettaja: Vladimíra Knotková Arviointi: Suullinen tentti (+mahdollisuus kirjoittaa term paper) Omasta mielestäni lukuvoden mielenkiintoisin kurssi. Käy läpi Aasian maiden suhteita toisiinsa ja muuhun maailmaan erinäisten sosio-ekonomisten mittareiden kautta. Hyvää yleistietoa tarjolla ja asiantunteva professori puikoissa. Lipsahtaa tosin aika kauaksi business kursseista: muut kurssilla olijat tuntuivat olevan joko vaihtareita tai kansainvälisen politiikan / valtiotieteiden opiskelijoita. Toiseksi paras arvosana on mahdollista saada pelkästään suullisella tentillä, johon kysymykset annetaan etukäteen. Kysymykset ovat tosin laajoja ja niitä on paljon, joten hieman työtä joutuu tekemään, ellei ole harvinaisen valveutunut yksilö. Mikäli haluaa parhaan arvosanan voi vielä kirjoittaa n. 8 sivun term paperin, jota en itse kokenut tarpeelliseksi. IP_338 / Doing Business in Russia - in English (3 ECTS, master level, intensive) Opettaja: venäläistynyt ranskalaisherrasmies Arviointi: 20min tentti Intensiivikurssi, joka käytiin kolmena peräkkäisenä päivänä 8h kerrallaan. Mielenkiintoinen kurssi ja karismaattinen professori, joka oli perillä opettamastaan aiheesta. Venäjän kansainvälisestä roolista ja venäläisestä mielenmaisemasta (liiketoiminnassa) kiinnostuneille kelpo pläjäys. Mikäli tunneilla kuuntelee ja osallistuu keskusteluun on viimeisen päivän koe äärimmäisen helppo. 3PS665 / Entrepreneurship and New Business Venturing (7 ECTS, master level) Opettaja: Tsekkiläinen yrittäjä ja akateemikko. Arviointi: Yrittäjän haastattelun pohjalta 5 sivun essee, business plan ryhmätyö & tentti.

5 Selkeästi lukukauden työläin kurssi, joka saattoi johtua siitä, että kyseessä on CEMS kurssi. Sparraillaan yrittäjyyteen liittyvien haasteiden kanssa sekä luodaan ryhmissä yritysidea, joka lopulta pitchataan oikeille sijoittajille. Kurssin mielenkiintoisinta antia olivat Tsekkiläiset huippuyrittäjät, jotka valottivat omia kokemuksiaan like-elämästä ja sen ulkopuolelta. Voi suositella jos yrittäminen kiinnostaa, joskin oli kokonaisuutena pienimuotoinen pettymys. 5HD280 / From Kafka to Havel: Introduction into the History and Culture of Czech Lands (3 ECTS, bachelor / master) Lukukauden helpoin ja jopa naurettavin kurssi. Opettajalla tuntui olevan isoja haasteita stand alone power point kalvojen luomisessa ja kurssi keskittyi mitä triviaaleimpiin seikkoihin tsekin mytologiassa / muinaishistoriassa. Nykykulttuurista käytiin läpi lähinnä paikalliset olutbrändit ja kuinka monta tuoppia kukin on juonut yhdeltä istumalta.ei läsnäolopakkoa, jonka vuoksi en alun jälkeen luennoilla käynyt. Lopputentissä kysyttiin mm. mikä yritys valmistaa Prahan raitiovaunut eli kattavaa tietopakettia esim. lähihistoriasta on turha lähteä hakemaan. Helpot pisteet himaan. 4SA526 / New Media and Social Network Services (3 ECTS, master level) Ensimmäinen puolikas lukukautta käytiin läpi eri viestintävälineiden kehitystä kiveen hakkaamisesta kirjapainoon ja oli vaikeaa löytää minkäänlaisia yhteyksiä liiketoiminnan harjoittamiseen. Toisella puolikkaalla päästiin hieman enemmän kiinni sähköiseen viestintään, jolloin kurssi muuttui hieman mielenkiintoisemmaksi. Kokonaisuudessa kurssista jäi kuitenkin huono maku sillä pakollisena osiona täytyy opiskelijoiden auttaa tohtoriopiskelijoita exceltalkoissa, joka ei omaa oppimista edesauttanut millään tavalla. Toinen pakollinen osio oli YouTube videon kuvaus, editointi ja uploaudaus, jonka itse otin lähinnä vitsinä, mutta opettaja ei niinkään. Lisäksi oppilaiden tuli lukea alan kirjallisuutta, jota itse en tehnyt, mutta pääsin kuitenkin kurssista (just ja just) läpi, koska tentti oli helppo.

6 2OP658 / Strategic HR Management (3 ECTS master level) Intensiivikurssi, jossa keskityttiin lähinnä isojen yritysten HR-toimintojen läpikäyntiin. Arvosteluperusteena oli ryhmässä toteutettu case-study, jonka tulokset esiteltiin presentaationa. Opettaja oli P&G:n Tsekin+Slovakian HRjohtaja (nuorehko nainen), joka osasi asiansa. Ok mielenkiintoinen ja helppo kurssi. 3. Vapaa-aika ja muuta Vapaa-aikaa riittää ja sen käyttöön on monia mahdollisuuksia. Todettakoon alkuun ilmeisin: mikäli alkoholin nauttiminen tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta Praha ei välttämättä ole ideaalein vaihtopaikka. Kevät 2013 sattui olemaan kylmin 200 vuoteen, mikä käytännössä tarkoitti, että kaupungilla käyskentely / nähtävyyksiin tutustuminen ei ollut mielekästä kunnes huhtikuussa, kun kevät tuli rytinällä. Kun tähän yhdistetään muutama sata toimetonta (kts. Kohta Opiskelu) nuorta ja uskomattoman halvat alkoholihinnat juhlista ja juhlijoista ei ollut pulaa. Esimerkiksi dormeilla asuvat kokoontuivat säännöllisesti n. 50m päässä sijaitsevaan paikalliseen räkälään, Juveen, jossa tutustuttiin vaivattomasti jo ensimmäisten viikkojen aikana kanssaopiskelijoihin ja, josta lähdettiin yhdessä keskustaan ihmettelemään yöelämän tarjontaa. Praha on ehdottomasti bilekaupunki ja oluen juonnin mekka, tuopin hinta vaihtelee alle Eurosta (Juve ynm.) kolmeen (keskustan premium paikat). Ravintolahinnat ovat selkeästi alhaisemmat kuin Suomessa myös ruoan osalta, jos osaa välttää pahimmat turistipaikat.

7 Muita aktiviteettejä toki riittää ja kauniilla kelillä pelkkä kaupungilla käyskentely / kahviloissa+terasseilla norkoilu on miellyttävää. Kulttuuria tarjoaa esim paikallinen black theatre konsepti, ooppera, taidenäyttelyt ja urheilu: sekä jalkapallossa, että jääkiekossa Prahalla on Tsekin huippujoukkueet. Urheilun harrastamiseen löytyy dormeilta säälittävä, mutta halpa ja perusbodaukseen juuri riittävä kuntosali. Prahassa voi toki harrastaa myös mm. Squashia, sulista, kamppailulajeja, uintia yms, hinnat ovat lähellä Suomen tasoa. Suosituimmat urheilumuodot tuntuivat kuitenkin omassa kaveripiirissä olevan lenkkeily ja jalkapallo, joista jälkimmäistä pystyi harrastamaan dormeilla omassa harrasteliigassa. Julkinen liikenne pelaa Prahassa erinomaisesti ja opiskelijan lukukauden mittainen lippu ei montaa kymppiä maksanut. Prahasta pääsee myös kätevästi liikkumaan muualle Tsekkiin tai ympäröiviin maihin bussilla. Student Agency oli luotettava bussifirma: lippujen osto sujui kätevästi netissä ja busseissa oli hyvä palvelu + esim. Wlan, henk.koht viihdekeskukset ja pistorasiat läppäreille yms. Liput esim: Budapest 20e, Berliini 25e Cesky Krumlov 10e. Ps. Teimme kolmen päivän pyöräretken Prahan ympäristössä (mm. Kutna Hora) omalla porukalla, joka oli vaihdon parasta antia, suosittelen. 4. Loppukommentit Summa summarum: Voin ehdottomasti suositella Prahaa vaihtokohteeksi varsinkin, jos yöelämässä hilluminen houkuttaa ja kursseilta ei odota liikoja. Kaunis, siisti ja turvallinen kaupunki yhdistettynä halpaan hintatasoon ja hyvään sijaintiin on kelpo yhdistelmä. Mitä tulee asumismuotoon, valitsisin itse uudestaan opiskelija-asuntolan jo puhtaasti sosiaalisista syistä ja korostan ettei sitä kannata liikaa arastella, suurin osa on samassa tilanteessa. Itselleni vaihto toi taas roppakaupalla uusia kansainvälisiä ystäviä/tuttuja ja mahdollisti reissaamisen Euroopan sisällä. Kaikin puolin positiivinen kokemus.

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Hyvä uusi opiskelija,

Hyvä uusi opiskelija, FUKSILEHTI 1 2 TIEDEKUNNAN DEKAANIN TERVEHDYS Hyvä uusi opiskelija, Uskallan sanoa että edessäsi on yksi elämäsi hienoimmista jaksoista. Siihen mahtuu paljon työntäyteistä arkea mutta runsaasti myös juhlaa

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä bátäâoá ~tàátâá OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010 dg Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä Pääkirjoitus Lasken sitten puuteria Alpeilla tai lampaita himassa, päähäni

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO

TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO Sisällys MIKSI TIETEESTÄ TULI TOIMINTAA OSA I: YLIOPISTOLAINEN YRITTÄJYYDEN

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Arvoisa työnantaja, Lämpimät kiitoksemme siitä, että olet tarjonnut harjoittelupaikan ulkomaiselle nuorelle! Samalla olet auttanut suomalaista opiskelijaa tai vasta tutkintonsa suorittanutta nuorta saamaan

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012 Soolibooli 1/12 27.1.2012 Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 Sisällys >>> 3 Tutkimuksesta potkua opettajankoulutukseen Pääkirjoitus. 4 Mennen tullen Ajankohtaisia

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo:

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo: tietoalani Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenlehti 2/2009 Alanko ja Turo: Työpari auttaa jaksamaan s.8 IT EVVK Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia s. 11 JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 Tes-neuvottelut katkolla

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Lähde 2006 liikkeelle Arvioija va Arvioija v ikuttaa tutkintojen luotettav aikuttaa tutkintojen luotetta uuteen. vuuteen.

Lähde 2006 liikkeelle Arvioija va Arvioija v ikuttaa tutkintojen luotettav aikuttaa tutkintojen luotetta uuteen. vuuteen. Lähde 2 2006 liikkeelle Arvioija vaikuttaa tutkintojen luotettavuuteen. Vaikuttaako arvioija myös tutkintosuoritukseen? Koulutus ja perehdytys ovat tarpeellisia. Useiden alojen kokemuksia tutkinnon suorittamisesta

Lisätiedot

Digesta 2/09. sisällysluettelo

Digesta 2/09. sisällysluettelo DIGESTA 2/09 Digesta 2/09 sisällysluettelo Pääkirjoitus... 3 Puheenjohtajan palsta... 4 Varapuheenjohtajan palsta... 5 Publiikki: Todistus käteen ja töihin... 6 Poronkusema 2009... 7 Matkakertomus: Institutional

Lisätiedot

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Matkaraportti Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Yhteenveto Vietin syksyllä 2010 noin 2,5 kk Kanadassa perheeni kanssa tutustuen paikalliseen elämänmenoon ja koulukulttuuriin.

Lisätiedot

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke 2 1. YLEISTÄ Kyselyn tarkoituksena oli saada vanhemmilta

Lisätiedot

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta 1 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970

Lisätiedot