Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download ""

Transkriptio

1 Ympäristö ja EFG

2 2 Ympäristö ja EFG Olemme yksi Euroopan suurimmista toimistokalusteiden kehittäjistä ja valmistajista. EFG markkinoi ja tarjoaa täyden malliston kalustejärjestelmiä ja tuotteita sekä toimistojen että julkisten tilojen sisustamiseen. Olemme johtavassa asemassa Pohjolan markkinoilla ja asemamme muualla Euroopassa kehittyy vahvasti. Tuotantomme on asiakasohjautuvaa. Toimitamme noin työpistettä asiakkaillemme viikoittain. EFG:n omat tuotantoyksiköt sijaitsevat Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Myyntiverkosto koostuu noin 50 omasta myyntipisteestä ja noin 80 jälleenmyyjästä. EFG-konserni työllistää 900 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

3 Ympäristö ja EFG 3

4 4 Ympäristö ja EFG

5 Ympäristö ja EFG 5 Yhä useampi valitsee ympäristöystävällisen vaihtoehdon, olettaen, että laatu ja toimivuus ovat taattuja. EFG:lle on tärkeää, että sinulla on siihen mahdollisuus. Marcus Westdahl, CEO, EFG European Furniture Group AB Ihmiskunnan aikaansaama ilmastonmuutos on yksi tämän päivän suurimmista haasteista. Myös EFG, European Furniture Group, tunnistaa tämän haasteen ja työskentelee sen eteen aktiivisesti ja vapaaehtoisesti varjellakseen yhteistä ympäristöämme. Me tiedämme, että sillä, mitä ostamme, on vaikutuksensa ympäristöömme. Yhä useampi valitsee ympäristöystävällisen vaihtoehdon, olettaen, että laatu ja toimivuus ovat taattuja. EFG:lle on tärkeää, että sinulla on siihen mahdollisuus. Olemme EFG:llä työskennelleet jo pitkään ympäristökysymyksien parissa. Tavoitteenamme on vähentää ympäristökuormitusta sekä kasvattaa ympäristötietoutta myös työntekijöidemme keskuudessa. Korostaaksemme ympäristökysymysten tärkeyttä perustimme vuonna 2007 EFG Environment Groupin. Ryhmä pitää huolen siitä, että ympäristön eteen tehtävästä työstä ei katoa tempo. Ensimmäinen ryhmän tehtävä on kattava kartoitus- ja kehittämisprojekti, jonka tarkoituksena on tuottaa konkreettisia toimenpiteitä. Yksi näistä toimenpiteistä on, että jatkamme asianmukaisen tuotekehitysmallin luomista. Tavoitteena on, että ympäristövaikutukset käydään läpi koko ketjun osalta, raaka-ainevalinnoista käyttöön ja kierrätykseen. Myös päästöoikeuksien ostaminen voi olla yksi toimenpide ympäristöneutraalisuuden saavuttamiseksi. Ympäristön eteen työskenteleminen on projekti, jolla ei ole loppumispäivämäärää eikä lopullista, ainoastaan yhtä tavoitetta. Meidän kaikkien tulee tehdä voitavamme ympäristökuormituksen vähenemiseksi.

6 6 Ympäristö ja EFG EFG-konsernin ympäristöpolitiikka EFG kantaa vastuuta tulevaisuudesta: sinun, minun ja tulevien sukupolvien elinympäristöstä. EFG noudattaa luonnollisesti lakeja ja määräyksiä, mutta päämäärämme on olla sitäkin parempi ja edelläkävijänä asettaa vapaaehtoisuuteen perustuvat sisäiset vaatimukset. EFG edistää resursseja säästävää tuotantoa lisäämällä materiaalien kierrätystä. EFG edistää uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä. EFG edistää kierrätysajattelua kaikessa toiminnassaan. EFG edistää jätteiden sekä maahan, ilmaan ja veteen joutuvien päästöjen vähentämistä. EFG tekee jatkuvasti parannuksia vahvistettujen ympäristötavoitteidemme saavuttamiseksi.

7 Ympäristö ja EFG 7 Kokonaisvaltainen ympäristötavoitteemme Kestävä kehitys on kehitystä, joka kattaa nykyisyyden tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuuksia kattaa omia tarpeitansa. (Bruntlandin komission raportti 1987) Tämä kestävän kehityksen määritelmä kuvastaa EFG:n ympäristötyötä seuraavin tavoittein: Vähennetään mahdollisia ilmastovaikutuksia Tavoitteena käyttää uusiutuvia luonnonvaroja Minimaalinen energiankäyttö sekä valmistuksessa että kuljetuksessa Elinkaariajatusmalli uusien tuotteiden kehittämisessä Yksityiskohtaiset ympäristötavoitteet laaditaan kussakin EFG:n yksikössä. Järjestelmät, joita noudatamme EFG:n tuotantoyksiköt ovat ISO 9001 ja ISO sertifioituja. Työskentelemme jatkuvasti vastuullisen yritystoiminnan (CSR, Corporate Social Responsibility) mukaisesti ja tavoittelemme tulevan ISO standardin ehtojen täyttämistä. ISO EPD (Environmental Product Declaration). EPD (ympäristötuoteselvitys) on riippumaton verifioitu seloste, joka kuvailee tuotteiden ympäristöominaisuuksia elinkaarimallin mukaisesti. Tavoitteena on antaa luotettavaa, laadunvalvonnallista ja vertailtavissa olevaa tietoa tuotteiden ympäristönsuojelun tasosta. EPD summaa ytimekkäästi tuotteen ympäristöprofiilin. Tavoitteenamme on, että jokainen tuoteryhmä on dokumentoitu EPD:n mukaisesti. Noudatamme säännöksiä, jotka kuuluvat EU:n kemikaaliasetukseen (REACH, Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals). PYR. Maissa, joissa tytäryhtiömme toimi vat ja joissa on järjestelmä pakkausmateriaalin kierrättämiseen, kuulumme tähän järjestelmään. Esimerkkeinä muun muassa REPA Ruotsissa, Grön Punkt Norjassa ja PYR Suomessa.

8 8 Ympäristö ja EFG Materiaalit ja pintakäsittely Viilu. EFG:n viilutoimittajat ovat tunnettuja yrityksiä, jotka huolehtivat metsien uudistamisesta ja siten eivät heikennä hapen tuotantoa tai ekologista tasapainoa. Emme käytä sademetsäpuita. Matalapainelaminaatti (MFC). Tätä materiaalia käytetään pintamateriaalina, se valmistetaan paperista ja hartsista. Lastulevyt ja MDF. Nämä tuotannossa käyttämämme materiaalit ovat E1-standardin mukaisia, joten niiden formaldehydipitoisuus on alhainen, alle 0,12 mg/m³. Massiivipuu. Massiivipyökki on peräisin Tanskasta ja Saksasta. Koivu ostetaan Ruotsista ja Suomesta. Sohvakalusteiden runkomateriaalina käytetään mäntyä. FSC. EFG:llä on FSC-sertifikaatti, joka takaa, että tuotteissamme käytetty puutavara tulee ympäristön kannalta vastuullisista, yhteiskunnallisesti hyödyllisistä ja taloudellisesti kannattavasti hoidetuista metsistä. Nykyään sertifioitua puuta on tarjolla rajoitetusti, mutta työskentelemme saadaksemme lisää sertifioitua puuta. Kaikki puutavara, joka ostetaan omiin tuotantolaitoksiimme tulee metsistä, joiden hakkuu on laillista ja kestävän kehityksen mukaista. Sama pätee myös alihankkijoihiimme. Formaldehydi. Formaldehydia on tavallisesti lastulevyissä, viilutuksessa ja laminoinnissa käytettävässä hartsissa. Jotta pystyisimme määrittämään formaldehydin pitoisuuden tuotteis samme, testaamme kalusteitamme säännöllisesti. Tulokset alittavat huomattavasti hyväksyttävät pitoisuustasot. Valmiista huonekaluista on mittausarvoksi saatu 0,06 PPM (raja-arvo Ruotsissa on 0,12 PPM). Liimat. Puutuotteissa käytämme vesipohjaisia liimoja, joissa ei ole liuottimia, isosyanaatteja eikä kloorattuja ja aromaattisia hiilivetyjä.

9 Ympäristö ja EFG 9 Verhoilu. Käytämme paloturvallisia kankaita. Vakiokankaissamme ei käytetä bromideja eikä muita haitallisia palonestoaineita. CMHR-vaahto istuinkalusteissa. EFG käyttää CMHR-vaahtoa pehmustemateriaalina istuinkalusteissa. Vaahto täyttää paloturvallisuusvaatimukset ja sen valmistuksessa ei käytetä freonia. CFC (freoni). EFG ei käytä tuotannossa freonia, eivätkä myöskään alihankkijamme käytä freonia EFG:lle tarkoitettujen tuotteiden valmistuksessa. Lakat ja petsit. EFG:n tuotteiden pintakäsittelyssä käytetään lakkaa, joka kovettuu UVvalossa ja joka ei sisällä formaldehydia sekä liuotteetonta vesipohjaista petsiä. Lakat eivät myöskään sisällä kloorattuja ja aromaattisia hiilivetyjä eivätkä isosyanaatteja. Maalit. EFG:llä on tiukat ehdot ympäristö- ja terveyshaittoja aiheuttavista aineista toimittajille, jotka toimittavat maalattuja tuotteita. Metallit, joita käytämme tuotannossa, ovat pääsääntöisesti terästä ja alumiinia, jotka ovat kierrätettäviä. Maalatut metalliosat. Maalaus tehdään pulverimaalilla, jolloin tuotannossa ei synny liuotinpäästöjä. Kromi. Kromia ei käytettäisi mielellään lainkaan, mutta koska kysyntä on suurta, toimitamme joitakin tuotteita kromattuna. Luonnollisesti noudatamme luotuja säännöstöjä ja käyttämme ainoastaan kromi III:a. Muovit. Valitettavasti kaikilla muoveilla on negatiivinen vaikutus ympäristöön. Mutta onneksi suurimman osan voi kierrättää ja siksi kaikki yli 50 g painavat muoviosat merkitään lajiteltaviksi ja kierrätettäviksi.

10 10 Ympäristö ja EFG Rutiineja ja prosesseja Tavarantoimittajat. Ympäristötyössämme keskeistä on koko ketju tuotteen valmistamisesta sen loppuunkulumiseen. Lähtökohtana on elinkaariarviointi (LCA, Life Cycle Assesment). Toisin sanoen mitä tuote sisältää, kuinka se valmistetaan, kuinka se myydään ja toimitetaan sekä kuinka osat kierrätetään. Siksi tavoitteenamme on kehittää ja vahvistaa yhteistyötä toimittajiemme kanssa, siten että vaatimuksemme ymmärretään ja täytetään täydellisesti. Varmistaaksemme, että ympäristövaatimuksiamme noudatetaan, toimittajia tarkkaillaan säännöllisesti. Kierrättäminen. Kaikki paperi, jota EFG käyttää, on ympäristöystävällistä ja kierrätyskelpoista. Pakkausmateriaalit, kuten aaltopahvi, kartonki ja pakkausvanne ovat täysin kierrätettäviä. Myös pakkauksissa käytettävä muovimateriaali on kierrätettävää. Lue lisää PYR:stä luvusta Järjestelmät, joita noudatamme. Syntypaikkalajittelu. Syntypaikkalajittelemme hukkajätteen. Puujäte, jätepaperi sekä metalliromu toimitetaan kierrätykseen. Energiankäyttö. Pyrimme vähentämään omaa energiankäyttöämme erityisesti tuotannossa ja kuljetuksissa, joissa on suurin mahdollisuus säästää. Siksi käytämme koko ajan yhä enemmän ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kuten esimerkiksi ekoautoja ja vihreää sähköä. Jakelu. Tavoitteenamme on vähentää kuljetuskokoja ja kasvattaa kuljetuskohtaisia määriä. Käytämme ainoastaan kuljetusliikkeitä, jotka pyrkivät hyödyntämään aktiivisesti kuljetuskapasiteettiaan. Käytämme omia kuljetuskontteja tavalla, joka vähentää vahinkojen vaaraa ja kuljetusliikkeen odotusaikoja samalla kun pystymme kuljettamaan paluukuormia omilla autoillamme. Suurin osa toimituksistamme menevät suoraan asiakkaille, mikä vähentää uudelleenlastausten tarvetta. Norjassa ja Iso-Britannniassa olemme myös laatineet optimoidun ter mi naalivarastojen jakelujärjestelmän. Akkreditoidut testit. Testaamme kalusteitamme omassa Swedacin akkreditoimassa testilaboratoriossamme. Se, että laboratorio on akkreditoitu, tarkoittaa, että testimenetelmämme on tarkistettu ja todettu päteviksi omien huonekalutestien tekemiseen. Toimintatapamme on identtinen julkisten testilaboratorioiden kanssa. Sinulle asiakkaana tämä tarkoittaa sitä, että saat halutessasi testisertifikaatin, joka kertoo testauksen tuloksen sekä täytetyt vaatimukset. Takuu ja elinikä. Myönnämme tuotteillemme viiden vuoden rakenne-, materiaali- ja valmi s- tusvirhetakuun. Sen lisäksi että tuotteemme ovat ympäristöystävällisiä, niiden design on ajaton, toimivuus on hyvä, ne ovat ergonomisia ja muunneltavissa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteidemme elinikä on pitkä, eli se ylittää kirkkaasti takuuajan. Koulutus. Koulutamme ja kehitämme työntekijöitämme jokaisella saralla systemaattisesti. Ympäristöajattelu on yksi suurimmista aiheista, johon koko organisaatiomme paneutuu. Yhteyshenkilöt ympäristöasioissa. Emoyhtiön ympäristövastaava sekä myyntiyhtiöiden toimitusjohtajat.

11 Ympäristö ja EFG 11

12 Tuotanto: Markus reklambyrå AB. Valokuvat: Niklas Palmklint, Hagalunds Foto, Johnér Bildbyrå.

Olemme yksi Euroopan suurimmista toimistokalusteiden kehittäjistä ja valmistajista. EFG markkinoi ja tarjoaa täyden malliston kalustejärjestelmiä ja

Olemme yksi Euroopan suurimmista toimistokalusteiden kehittäjistä ja valmistajista. EFG markkinoi ja tarjoaa täyden malliston kalustejärjestelmiä ja Ympäristö ja EFG 2 Ympäristö ja EFG Olemme yksi Euroopan suurimmista toimistokalusteiden kehittäjistä ja valmistajista. EFG markkinoi ja tarjoaa täyden malliston kalustejärjestelmiä ja tuotteita sekä toimistojen

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Ympäristötietoisuuden kehittäminen venealalla Sustainable boating. Tekesin Vene ohjelma. Hannele Tonteri hannele.tonteri@vtt.fi

Ympäristötietoisuuden kehittäminen venealalla Sustainable boating. Tekesin Vene ohjelma. Hannele Tonteri hannele.tonteri@vtt.fi Ympäristötietoisuuden kehittäminen venealalla Sustainable boating Tekesin Vene ohjelma Hannele Tonteri hannele.tonteri@vtt.fi Tavoitteet ja toteutus Projektin tavoitteena on tuoda esiin kestävän kehityksen

Lisätiedot

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Motivan webinaaritilaisuus 24.11.2017 Pääsihteeri Auvo Kaivola Sisältö: Puu on erinomainen materiaali Mistä metsäsertifioinnissa

Lisätiedot

Design management. EFG Izi. Hillittyä ja harmonista. EFG Splice -työtuoli, Woods-vierastuoli ja EFG Storage.

Design management. EFG Izi. Hillittyä ja harmonista. EFG Splice -työtuoli, Woods-vierastuoli ja EFG Storage. EFG Izi -työpöydät 2 3 Izi joustava valinta Yksinkertainen ja näyttävä pöytä, joka on myös toiminnallinen ja ergonominen. EFG Izi vastaa tehostetun tilankäytön haasteisiin. Myös johtojen hallinta on tarkkaan

Lisätiedot

When people and products connect a workplace comes to life.

When people and products connect a workplace comes to life. 130903 Tuotanto: Valentin&Byhr. Paino: Strokirk-Landströms. Paperi: Munken Polar. When people and products connect a workplace comes to life. www.efg.fi Tutustu meihin. EFG on johtava toimisto- ja julkisten

Lisätiedot

Elinkaariajattelu autoalalla

Elinkaariajattelu autoalalla Elinkaariajattelu autoalalla Mikä on tuotteen ELINKAARI? Tuotteen vaiheet raaka-aineiden hankinnasta tai tuottamisesta tuotteen käyttöön ja loppukäsittelyyn. MARKKINOINTI JAKELU, KAUPPA TUOTANTO KÄYTTÖ,

Lisätiedot

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen 24.5.2016 PEFC Suomi Auvo Kaivola Mikä PEFC on? PEFC Council globaali, voittoa tavoittelematon kansallisesti kehitettyjen metsäsertifiointijärjestelmien

Lisätiedot

EFG HIDETECH. Furniture for meetings

EFG HIDETECH. Furniture for meetings Furniture for meetings EFG HideTech -pöydät. Näyttö, kamera ja mikrofoni integroitu pöytään. EFG HideTech on pöytäsarja, joka on kehitetty tulevaisuutta varten, jolloin entistä suurempi osa työstä vietetään

Lisätiedot

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä.

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä. Kartoitus työssäoppimisjaksolla Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan tuotantolaitoksessa,

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

EFG Myyntihinnasto 2012 Miljökalusteet. Hinnat ilman arvonlisäveroa

EFG Myyntihinnasto 2012 Miljökalusteet. Hinnat ilman arvonlisäveroa EFG Myyntihinnasto 2012 Miljökalusteet Hinnat ilman arvonlisäveroa SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo EFG Myyntihinnasto 2012 - Miljökalusteet Materiaalit ja värit... 3 Asiakassovellukset ja EFG Express...

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Autoala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan

Lisätiedot

Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen?

Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen? Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen? Esimerkkeinä huonekalut ja paperi Vihreät hankinnat haltuun seminaari Kuntatalo, Helsinki Janne Liljavuori 1 Esityksen teemoja Hansel Oy lyhyesti Ympäristöasioiden

Lisätiedot

Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen

Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen Pohjoismaat menettäneet teollisia työpaikkoja (1980 2010) lähes miljoonan Suomi = 240 000 Norja = 120 000 Ruotsi = 400 000 Tanska = 160 000 Suomi menettää

Lisätiedot

Vastuu. Vaikutus ympäristöön vaihtelee tuotteittain liittyen niihin käytettyihin materiaaleihin.

Vastuu. Vaikutus ympäristöön vaihtelee tuotteittain liittyen niihin käytettyihin materiaaleihin. YMPÄRISTÖSELOSTE Tuoteryhmä Työpöydät Selosteen omistaja EFG European Furniture Group Trehörnavägen 2 573 28 Tranås Sweden Julkaisupäivämäärä 25.05.2018 Vastuu Toimistokalusteiden vastuullisena valmistajana

Lisätiedot

EFG Izi Niveau Project -sovellusmallisto

EFG Izi Niveau Project -sovellusmallisto EFG Izi Niveau Project -sovellusmallisto Uutuus Sovellusmallisto EFG:n mallisto on markkinoiden laajin. Se mahdollistaa jo pelkästään vakiotuotteiden laajan soveltamisen. Tarvittaessa täydennämme mallistoamme

Lisätiedot

Vastuu. Vaikutus ympäristöön vaihtelee tuotteittain liittyen niihin käytettyihin materiaaleihin.

Vastuu. Vaikutus ympäristöön vaihtelee tuotteittain liittyen niihin käytettyihin materiaaleihin. YMPÄRISTÖSELOSTE Tuoteryhmä Työpöydät Selosteen omistaja Input interior Oy Melkonkatu 26 00210 Helsinki Julkaisupäivämäärä 29.05.2018 Vastuu Toimistokalusteiden vastuullisena toimittajana Input interiör

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonilla on alalla ainutlaatuinen tapa toimia paneudumme asiakkaidemme liiketoimintaan ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia palvelu-

Lisätiedot

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Teolliset symbioosit materiaalikehitys ja Malli-Y -analyysi Pohjois-Savo

Lisätiedot

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa 16.5.2018 Auvo Kaivola PEFC Suomi 1 Sisältö: Mitä metsäsertifiointi on? Mikä PEFC on? Laillisuus ja kestävyys metsäsertifioinnissa PEFC ja

Lisätiedot

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa Versio 1.0 Julkaistu 2/2016 Millainen on kestävän kehityksen mukainen kalustehankinta? Joulukuussa 2015

Lisätiedot

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Esimerkkinä metsäsertifiointimerkit 18.1.2011 Vihreät hankinnat haltuun -seminaari Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

EU:n puutavara-asetus Suomessa Mitä, kuka, miksi ja miten? EUTR infotilaisuus Joensuussa 20.3.2013, Marko Lehtosalo

EU:n puutavara-asetus Suomessa Mitä, kuka, miksi ja miten? EUTR infotilaisuus Joensuussa 20.3.2013, Marko Lehtosalo EU:n puutavara-asetus Suomessa Mitä, kuka, miksi ja miten? EUTR infotilaisuus Joensuussa 20.3.2013, Marko Lehtosalo 1 Taustaa puutavara-asetukselle (EUTR) EU:n puutavara-asetuksen tärkeimmät velvoitteet

Lisätiedot

Kilpailukykyä ympäristömyötäisestä tuotesuunnittelusta

Kilpailukykyä ympäristömyötäisestä tuotesuunnittelusta Timo J Miettinen Sustainability Controller ABB Oy,Drives Kilpailukykyä ympäristömyötäisestä tuotesuunnittelusta ABB Group -1- ABB lyhyesti Pääkonttori: Zürich, Sveitsi Henkilöstöä n. 120.000 noin 100 maassa

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

Direktlaminat tarjoaa laminaattisten komponenttien huippuosaamista.

Direktlaminat tarjoaa laminaattisten komponenttien huippuosaamista. ME TOTEUTAMME IDEAT Direktlaminat tarjoaa laminaattisten komponenttien huippuosaamista. F900 SUORAT VAI PYÖREÄT KULMAT? Joustavuus ja erikoistuminen takaa tyytyväisiä asiakkaita Kuten nimestämme voi päätellä,

Lisätiedot

Ympäristönäkökohdat Hanselin kilpailutuksissa Ekohankintaverkosto 21.3.2013

Ympäristönäkökohdat Hanselin kilpailutuksissa Ekohankintaverkosto 21.3.2013 Ympäristönäkökohdat Hanselin kilpailutuksissa Ekohankintaverkosto Hansel OY Lakimies Liisa Lehtomäki 1 Liisa Lehtomäki Ympäristönäkökohdat Hanselin kilpailutuksissa Ympäristövastuu Hanselissa. Miten otetaan

Lisätiedot

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody)

Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Puun alkuperän PEFC-seuranta (Chain of Custody) Sisältö: 2 Mikä PEFC on? Puun laillisuuden ja kestävän alkuperän osoittaminen (chain of custody, CoC) Mitä alkuperän osoittaminen tarkoittaa yrityksen arkipäivässä

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 Miten julkiset hankinnat liittyvät ympäristöön? Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä Euroopassa:

Lisätiedot

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Kuinka tulostusratkaisuilla voidaan vaikuttaa yrityksesi tulokseen ja ympäristövaikutukseen. Seppo Haapanen Markkinointipäällikkö HP IPG HP:n ympäristövastuu t Ympäristövastuu

Lisätiedot

Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola

Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola Mitä EU:n puutavara-asetus tarkoittaa julkiselle hankkijalle? PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry Auvo Kaivola 1 2 Julkishallinnon aloitteita puun laillisuuden todentamiseksi REGULATION (EU) No 995/2010

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

NELJÄ TOIMINTA-ALUETTAMME: Terästeollisuus Valimoteollisuus

NELJÄ TOIMINTA-ALUETTAMME: Terästeollisuus Valimoteollisuus BEIJER OY BEIJER OY Beijers on suomalainen, metalliteollisuuden tekniseen maahantuontiin erikoistunut yritys. Palvelemme metallurgisen teollisuuden sekä valimo- ja konepajateollisuuden yrityksiä. Toimintamme

Lisätiedot

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.04.09 2 LIIKEIDEA Iivari Mononen -konserni valmistaa ja myy infrastruktuurin rakentamisessa tarvittavia korkean

Lisätiedot

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Metsätieteen päivät Metsäteollisuus ry 2 Maailman metsät ovat kestävästi hoidettuina ja käytettyinä ehtymätön luonnonvara Metsien peittävyys

Lisätiedot

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER Laadukkaita ja ympäristöystävällisiä PUUTUOTTEITA UPM Timber valmistaa korkealuokkaista mänty- ja kuusisahatavaraa rakennus- ja puusepänteollisuuteen sekä useisiin muihin

Lisätiedot

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2005 II (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 22 päivänä maaliskuuta 2005, tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden

Lisätiedot

Ratkaisun Paikka 2013. WWF:n yritysyhteistyön tuloksia

Ratkaisun Paikka 2013. WWF:n yritysyhteistyön tuloksia Ratkaisun Paikka 2013 WWF:n yritysyhteistyön tuloksia Olemme nostaneet kovasti ympäristötietoisuutta henkilöstömme keskuudessa erilaisin viestinnän keinoin, joista ehkä vaikuttavimpana Green Office käyttöönotto

Lisätiedot

ota rento asento ja nauti kokemuksesta

ota rento asento ja nauti kokemuksesta Savo s3 ota rento asento ja nauti kokemuksesta Istu uuteen Savo S3 -työtuoliin. Säädä istuinkorkeus itsellesi sopivaksi ja nojaa taaksepäin. Tuolin selkänoja mukailee selkäsi kaarta ja tukee luontevasti

Lisätiedot

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävä julkinen hankinta vapaaehtoinen väline. Tässä asiakirjassa esitetään EU:n ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevat kriteerit

Lisätiedot

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry PEFC palveluita koko yhteiskunnalle 2.10.2014 Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 PEFC:n kansainvälinen organisaatio PEFC Council on globaali, voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio,

Lisätiedot

Biohitin Optifit Kärjet

Biohitin Optifit Kärjet Biohitin Optifit Kärjet Turvallisuutta ja tarkkuutta Ekologiset pakkausvaihtoehdot! Biohit Optifit Kärjet 1) Paras yhteensopivuus Täydellinen yhteensopivuus ja kiinnittyminen Biohitin pipetteihin Ergonomisesti

Lisätiedot

KALUSTEHANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön kalustehankinnoissa

KALUSTEHANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön kalustehankinnoissa KALUSTEHANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön kalustehankinnoissa Versio 1.1 Julkaistu 3/2016 Päivitetty 8.3.2016 Millainen on kestävän kehityksen mukainen kalustehankinta? Joulukuussa

Lisätiedot

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 EKOMAKSUT Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing EFG Room, EFG play & EFG Flow Screens for focusing Ympäristöä kunnioittavaa designia Seinäkejärjestelmä, joka mahdollistaa viihtyisän avoimuuden tunteen yhdistämisen eheän oman tilan tunteeseen. Lukuisat

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D038234/02 Liite.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D038234/02 Liite. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. maaliskuuta 2015 (OR. en) 6685/15 ADD 1 ENV 138 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 27. helmikuuta 2015 Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Liite

Lisätiedot

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet 09/10/2007 LUONNOS Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet Seuraava luonnos vaatimuksista pohjautuu pääsääntöisesti IEE GreenLabelsPurchase - projektissa tuotettuihin aineistoihin,

Lisätiedot

Tietokoneet ja näytöt Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Tietokoneet ja näytöt Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa julkisia hankkijoita valitsemaan energiatehokkaampia ja ympäristöä säästävämpiä tietokoneita ja näyttöjä. Ohjeessa

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma Biotalous tehdään yhteistyöllä Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Aiheet: 1. Biotalous ja hyvinvointi 2. Biotalous ja yhteistyö

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Puurakentamisen positiiviset ympäristövaikutukset ja niiden arviointi. Terve kunta rakentuu puulle kiertue Maaliskuu 2017

Puurakentamisen positiiviset ympäristövaikutukset ja niiden arviointi. Terve kunta rakentuu puulle kiertue Maaliskuu 2017 Puurakentamisen positiiviset ympäristövaikutukset ja niiden arviointi Terve kunta rakentuu puulle kiertue Maaliskuu 2017 Tässä esityksessä Rakentamisen ympäristövaikutukset ja puu Hankintalain mahdollisuudet

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

News 2009 KOHTAAMISTILAKALUSTEET

News 2009 KOHTAAMISTILAKALUSTEET News 2009 KOHTAAMISTILAKALUSTEET NEWS 2009 NEWS 2009 M allistoomme tulee useita uusia kohtaamistilakalusteita kevään 2009 aikana. Mongezi-pöytää lukuun ottamatta kyse on mukavasti istumisesta tuolilla,

Lisätiedot

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö Metsä- ja puuala Hämeen alueellinen verkostopäivä 20.1.2016 Tapani Pöykkö Hämeen metsävarat Metsätalousmaata on Kanta- ja Päijät-Hämeessä kaikkiaan noin 620 000 hehtaaria, joista valtaosa on yksityisten

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj 11.4.2013 Teknologiateollisuus on materiaalitehokkuuden edelläkävijä Suomalaisten yritysten

Lisätiedot

METSÄTEOLLISUUDEN UUDET TUOTTEET

METSÄTEOLLISUUDEN UUDET TUOTTEET METSÄTEOLLISUUDEN UUDET TUOTTEET Kuhmon Metsäpäivän Ideaseminaari 26.3.2014 Janne Seilo Aluejohtaja UPM Metsä Pohjanmaan integraattialue UPM tänään UPM Plywood Vaneri- ja viilutuotteet UPM Biorefining

Lisätiedot

EFG HideTech & EFG HideTech AVM. Furniture for meetings

EFG HideTech & EFG HideTech AVM. Furniture for meetings & EFG HideTech AVM Furniture for meetings EFG HideTech -pöydät. EFG HideTech on pöytäsarja, joka on kehitetty tulevaisuutta varten, jolloin entistä suurempi osa työstä vietetään erilaisissa neuvotteluissa,

Lisätiedot

WISA -Spruce monitoimivaneri

WISA -Spruce monitoimivaneri WISA -Spruce monitoimivaneri Enemmän kuin rakennevaneri. Pohjoisen hitaasti kasvanut kuusipuu antaa WISA -Spruce vanerille erinomaiset ominaisuudet; mainion yhdistelmän esteettisesti miellyttävää ulkonäköä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSUOJELUN OHJAUSKEINOT

YMPÄRISTÖSUOJELUN OHJAUSKEINOT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät YMPÄRISTÖSUOJELUN OHJAUSKEINOT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit Teollisuuden toimintaa ohjaavat

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Rakennustuotteita koskevat

Lisätiedot

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla Salotek Consulting Oy Seppo Salo Puh. +358 40 5107893 email: seppo.salo@salotek.fi www.salotek.fi Salotek Consulting Oy Yritys ja osaaminen Yrityksen toimialana

Lisätiedot

Helen tänään Jarmo Karjalainen. Helsingin Energia

Helen tänään Jarmo Karjalainen. Helsingin Energia 17.2.2010 Helen tänään Jarmo Karjalainen 1 EU:n tavoite sähkömarkkinoiden kehittymisestä Harmonisoitujen alueellisten markkinoiden kautta...... yhtenäiseen eurooppalaiseen markkina-alueeseen Pohjola Brittein

Lisätiedot

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K Sivu 1 / 5 Tuoteryhmä: Tuotteet: Lattiat: Käytetään lattioilla EPSCement EC350M EPSCement EC350P EPSCement EC200K Laadittu: 2014-12-16 Päivitetty: 2014-12-16 Yritystiedot: EPSCement AB 132 82 Gustavsberg

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

SCREENS FOR FOCUSING 1

SCREENS FOR FOCUSING 1 SCREENS FOR FOCUSING 1 Ympäristöä kunnioittavaa designia Seinäkejärjestelmä, joka mahdollistaa viihtyisän avoimuuden tunteen yhdistämisen eheän oman tilan tunteeseen. Lukuisat mahdollisuudet yhdistellä

Lisätiedot

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti Kuva: Scandinavian StockPhoto/gunnar3000 PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen

Lisätiedot

Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä

Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä Metsäsertifiointi osoitus metsänhoidon kestävyydestä ja puun alkuperästä 25.9.2013 Päättäjien Metsäakatemia Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Metsäsertifiointimerkit ovat ympäristömerkkejä

Lisätiedot

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT'

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' Kuvat ovat oppaasta, jota myyvät Edita-kirjakaupat: Nissinen, Ari 2004. Julkisten hankintojen ympäristöopas. Ympäristöopas 113. Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Päättäjien metsäakatemia 22.5.2013 Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Metsäsertifioinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa riippumaton kolmas osapuoli tarkastaa, vastaako metsien

Lisätiedot

Puu vähähiilisessä keittiössä

Puu vähähiilisessä keittiössä Puu vähähiilisessä keittiössä 16.09.2013 Matti Kuittinen Arkkitehti, tutkija Tässä esityksessä: 1. Miksi hiilijalanjälki? 2. Mistä keittiön hiilijalanjälki syntyy? 3. Puun rooli vähähiilisessä sisustamisessa

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet Tämä seloste kattaa EN 15804-standardin edellyttämän yritysten välisen viestinnän ympäristöselosteen raportoinnin, joka määritetään EN 15942, Sustainability

Lisätiedot

Rakennustuotteiden vaarallisten aineiden arviointi CEN/TC 351. Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan SFS 13.5.2014 Pekka Vuorinen

Rakennustuotteiden vaarallisten aineiden arviointi CEN/TC 351. Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan SFS 13.5.2014 Pekka Vuorinen Rakennustuotteiden vaarallisten aineiden arviointi CEN/TC 351 Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan SFS 13.5.2014 Pekka Vuorinen CEN/TC 351 Construction products - Assessment of release of dangerous

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

Kierrätetään. www.tramel.fi

Kierrätetään. www.tramel.fi Kierrätetään. www.tramel.fi Tramel Oy tarjoaa yrityksille ja kotitalouksille taloudellisesti kannustavan palvelun metallien ja metallipitoisten materiaalien kierrätykseen. Tramel Oy Prosessit Tuotteet

Lisätiedot

Vastuullisuusraportti 2013

Vastuullisuusraportti 2013 Vastuullisuusraportti 2013 Global Compact -ohjelma YK:n perustama ja johtama yritysten vastuullisuusohjelma Global Compact on toiminut vuodesta 2000 lähtien. Se perustettiin sitouttamaan kansainvälisesti

Lisätiedot

Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka

Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka Kooste oppilastöiden tuloksista Ruokis hanke Forssa, 2014 Antti Sillman SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISET HUOMIOT... 1 3 LÖYTÖJÄ... 2 LÄHTEET... 3 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla.

Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla Lisää satoa hiilidioksidin avulla. 2 Suojakaasun käsikirja Puhu kasveillesi tai lisää hiilidioksidimäärää. Vanha sanonta, että kasveille tulee puhua, on totta tänäänkin.

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

IVAR. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta.

IVAR. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. IVAR SUOMI HOITO-OHJE Käsittele öljyllä, vahalla, värillä, lakalla tai petsillä kestävän ja helppohoitoisen pinnan aikaansaamiseksi. YMPÄRISTÖTIEDOT Uusiutuvaa materiaalia (puukuitua). Uusiutuvaa materiaalia

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

STANDARDI SFS-EN ISO 14006, YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT HUOMIOON OTTAVAN SUUNNITTELUN SISÄLLYTTÄMINEN YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄÄN

STANDARDI SFS-EN ISO 14006, YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT HUOMIOON OTTAVAN SUUNNITTELUN SISÄLLYTTÄMINEN YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄÄN EKOSUUNNITTELU STANDARDI SFS-EN ISO 14006, YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT HUOMIOON OTTAVAN SUUNNITTELUN SISÄLLYTTÄMINEN YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄÄN 30.1.2013, Riitta Lempiäinen, Motiva Oy 30.1.2013 RTL JOHDANTO EKOSUUNNITTELU

Lisätiedot

1. Helpottamaan purkua ja romutusta. 2. Parantamaan materiaalien tunnistettavuutta. 3. Helpottamaan uudelleenkäyttöä. 4. Helpottamaan kierrätystä.

1. Helpottamaan purkua ja romutusta. 2. Parantamaan materiaalien tunnistettavuutta. 3. Helpottamaan uudelleenkäyttöä. 4. Helpottamaan kierrätystä. Hondan filosofia Honda on jo usean vuoden ajan ollut eturintamassa, kun on ollut kyse ympäristön huomioonottamisesta ja ottanut vakavasti vastuunsa maailmanlaajuisena ajoneuvojen valmistajana, sekä sitoutunut

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

01 June 2015. Subject/Place/Occasion

01 June 2015. Subject/Place/Occasion Palveluyritys Missiomme on tukea asiakkaitamme ja toimittajatehtaitamme ja tuottaa niille lisäarvoa Välitämme ihmisistä Enemmän kuin laajan tuotevalikoiman toimittaminen: Tukea jokapäiväiseen työhön Yksinkertaiset

Lisätiedot

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET Matkalle PUHTAAMPAAN maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET NYT TEHDÄÄN TEOLLISTA HISTORIAA Olet todistamassa ainutlaatuista tapahtumaa teollisuushistoriassa. Maailman ensimmäinen kaupallinen biojalostamo valmistaa

Lisätiedot

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista?

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015 Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Sisältö Tukes? Käyttöturvallisuustiedote Kemikaalien rajoitukset Erityistä huolta aiheuttavat aineet 6.5.2015

Lisätiedot

Ohrasta olueksi -ketjun ympäristövaikutusten kehitys

Ohrasta olueksi -ketjun ympäristövaikutusten kehitys Ohrasta olueksi -ketjun ympäristövaikutusten kehitys Yrjö Virtanen, vanhempi tutkija, MTT Ohrasta olueksi -ketjun ympäristövaikutusten arviointi 2005, arvion päivitys 2010 Elinkaariarviointi (LCA) Luonnon

Lisätiedot

Mitäs jos jätettä ei ole?

Mitäs jos jätettä ei ole? Mitäs jos jätettä ei ole? Paradigman muutos Vanha: karteesiolainen, industrialistinen ja siiloajattelu; Ihmiskeskeinen; Joko tai Uusi: holistinen; Luontokeskeinen; Sekä että Lähde: Rockström&Wijkman: Bankrupting

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi.

PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO. Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. PAPERI KESTÄVÄ VAIHTOEHTO Valitse vastuullisesti. Valitse UPM:n paperi. KESTÄVÄ KEHITYS ON MATKA 2 Kestävä kehitys tarkoittaa meille UPM:ssä matkaa. Kehitämme jatkuvasti ympäristö-, yhteisö- ja taloustehokkuuttamme.

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot