5. Mallin rekisteröintihakemuksen vireilletulo PRH:ssa edellyttää, että kaikki hakemukseen liittyvät maksut on suoritettu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5. Mallin rekisteröintihakemuksen vireilletulo PRH:ssa edellyttää, että kaikki hakemukseen liittyvät maksut on suoritettu."

Transkriptio

1 OSIO 1 Osiossa 1 on 30 väittämää. Ovatko seuraavat väittämät oikein vai väärin? Valitse oikea vaihtoehto. Oikeasta vastauksesta 1 p, väärästä -1 p, tyhjä vastaus 0 p. 1. Mallin rekisteröinnin voi Suomessa uudistaa viidesti. 2. Mallin rekisteröintihakemuksen voi saada vireille PRH:ssa ilman kuvia. 3. Rekisteröimätön yhteisömalli on voimassa viisi vuotta ensimmäisestä julkaisusta EU-alueella. 4. lain ja Yhteisömalliasetuksen mukaan mallin luokitus määrää suojan laajuuden. 5. Mallin rekisteröintihakemuksen vireilletulo PRH:ssa edellyttää, että kaikki hakemukseen liittyvät maksut on suoritettu. 6. Hakija voi muuttaa mallien lukumäärän mallin rekisteröintihakemuksen käsittelyn aikana PRH:ssa. 7. Rekisteröityä yhteisömalia voivat hakea vain eurooppalaiset yritykset tai/ja eurooppalaiset fyysiset henkilöt. 8. Rekisteröidyn yhteisömallin voi lisensoida vain osaan EU-maita.

2 9. Intialainen asiamies voi toimia asiamiehenä WIPO:n kautta haetussa mallin kansainvälisessä rekisteröintihakemuksessa suomalaisen yhtiön puolesta. 10. Useamman mallin hakeminen ei ole mahdollista samalla yhteisömallin rekisteröintihakemuksella, mikäli mallien etuoikeuspäivät ovat erit. 11. Yhteisömallin rekisteröintihakemuksen yhteydessä ei voida toimittaa mallikappaletta. 12. Rekisteröity yhteisömalli voi sisältää enemmän kuin 7 kuvaa. 13. Yhteisömallin rekisteröintihakemukseen voi lisätä maksimissaan 150 sanaa sisältävän kuvauksen. 14. Etuoikeuspyyntö hyväksytään PRH:ssa, jos mallin rekisteröintihakemuksessa on ilmoitettu, milloin ja missä etuoikeuden perustana oleva hakemus on tehty. Etuoikeuden perustana olevan hakemuksen numeron voi ilmoittaa myöhemmin. 15. Jalostamalla aikaansaadun, uuden ja yksilöllisen luonteen omaavan vesimelonin muodon voi suojata rekisteröidyllä yhteisömallilla. 16. Haettaessa yhteisrekisteröintiä hakemusta ei voida hylätä vain yksittäisen mallin osalta PRH:ssa.

3 17. Rekisteröity yhteisömalli on voimassa viisi vuotta kerrallaan sen rekisteröintipäivästä lukien. 18. Rekisteröidyn yhteisömallin uudistamismaksut nousevat progressiivisesti ensimmäisen uudistamisen ollessa halvin ja viimeisen uudistamisen kallein. 19. Suomalaisessa mallin rekisteröintihakemuksessa on mainittava asiamiehenä aina fyysinen henkilö. 20. Mallin kansainvälisen rekisteröinnin hakeminen WIPO:n kautta edellyttää, että mallilla on jo kansallinen rekisteröinti tai kansallinen hakemus jätettynä. 21. Mallin kansainvälistä rekisteröintijärjestelmää käytettäessä hakijalla on aina oltava asiamies. 22. Mallin kansainvälinen rekisteröintihakemus on tehtävä englannin, ranskan tai saksan kielellä. 23. Mallin kansainvälisen rekisteröinnin voi uudistaa vain joidenkin nimettyjen maiden ja/tai mallien osalta. 24. Mallin kansainvälinen rekisteröinti on voimassa kussakin nimetyssä maassa samansisältöisenä ja samanpituisena.

4 25. Mallirekisteröinnin uudistamista voi hakea PRH:lta aikaisintaan vuotta ennen rekisteröintikauden päättymistä ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa sen päättymisestä. 26. Mallikappale ja kuva mallista ovat vaihtoehtoiset tavat esittää haettava malli PRH:ssa. 27. Yhteisömallin rekisteröintihakemuksessa mallin voi aina pyytää pidettäväksi salassa 30 kk hakemispäivästä. 28. Jotta malli voidaan rekisteröidä Suomessa, sen tulee olla uusi tai yksilöllinen. 29. Yhteisömallin rekisteröintihakemuksessa muotoilijana voi olla ryhmä. 30. Mallia voidaan kokonaisuutena arvioiden pitää yksilöllisenä, vaikka yksityiskohtia pidettäisiin yksinkertaisina ja tavanomaisina.

5 OSIO 2 Kysymys 2.1 Luokittele alla olevat mallit Locarnon kansainvälisen mallien luokitusluettelon mukaan. Maksimipistemäärä 5 p. a. lääketabletti luokitus: b. pöydänjalka luokitus: 6-06 c. kuvio/ornamentti (tarkoituksena käyttää astioissa ja pyyheliinoissa) luokitus: 32 d. purjevene luokitus: e. auton etuvalot luokitus: 26-06

6 Kysymys 2.2 Asiakas haluaa suojata pakkausmallinsa 7 kuvalla ja pitää hakemuksensa salassa 6 kk hakemispäivästä, paljonko hän joutuu maksamaan virallisia maksuja kaiken kaikkiaan suomalaisesta kansallisesta mallin rekisteröintihakemuksesta ja yhteisömallin rekisteröintihakemuksesta, jos jätät hakemukset sähköisesti. Maksimipistemäärä 5 p. a. suomalainen kansallinen mallin rekisteröintihakemus 515 b. yhteisömallin rekisteröintihakemus 390

7 Kysymys 2.3 laissa ja Yhteisömalliasetuksessa ei ole määritelty, mitä käsitteellä asiaan perehtynyt käyttäjä tai asiantunteva käyttäjä tarkoitetaan. Selitä lyhyesti, kuinka Euroopan Unionin tuomioistuin on tulkinnut käsitettä asiantunteva käyttäjä, mitä sillä tarkoitetaan. Maksimipistemäärä 5 p -Asiantuntevan käyttäjän käsite on ymmärrettävä välimuodoksi keskivertokuluttajan, jota sovelletaan tavaramerkkialalla ja jolta ei edellytetä mitään erityistä tietämystä ja joka ei pääsääntöisesti tee suoraa vertailua vastakkain olevien tavaramerkkien välillä, ja toimialan tuntijan eli syvällisen teknisen tietämyksen omaavan asiantuntijan käsitteiden välillä. Näin ollen asiantuntevan käyttäjän käsite voidaan ymmärtää sellaisen käyttäjän määritelmäksi, joka ei ole keskimääräisen tarkkaavainen vaan erityisen tarkkaavainen joko henkilökohtaisen kokemuksensa tai kyseisen alan laajan tuntemuksensa vuoksi. Edellä kuvatusta luonteesta seuraa, että asiantunteva käyttäjä vertailee, mikäli se ei ole mahdotonta tai epätavallista kyseisellä alalla erityisten olosuhteiden tai tuotteiden piirteiden vuoksi, suoraan kyseisiä malleja. Asiantunteva käyttäjä ei myöskään ole asiantuntija tai toimialan tuntija, joka kykenee tarkastelemaan yksityiskohtaisesti kyseisten mallien pienimpiä mahdollisia eroja. Määrite "asiantunteva" viittaa näin ollen siihen, että vaikka käyttäjä ei ole suunnittelija tai tekninen asiantuntija, hän tuntee kyseisellä alalla olemassa olevia erilaisia malleja ja jossain määrin näiden mallien yleensä sisältämiä osatekijöitä ja hänen tarkkaavaisuutensa taso on suhteellisen korkea hänen käyttäessä kyseisiä tuotteita, koska hän on kiinnostunut niistä.

8 Kysymys 2.4 Kenelle kuuluvat oikeudet malliin työsuhteessa lain ja Yhteisömalliasetuksen mukaan? Selvitä lyhyesti. Maksimipistemäärä 5 p. - lain 1 :n mukaan Joka on luonut mallin tai jolle hänen oikeutensa on siirtynyt, voi rekisteröimällä saada yksinoikeuden malliin eli oikeudet kuuluvat mallin luojalle tai hänen oikeudenomistajalleen. laissa ei ole erityisiä säännöksiä työsuhteessa suunniteltujen mallien oikeuksien siirtymisestä eikä lakia mallioikeuden siirtymisestä työsuhteessa ole olemassa. Työsuhdekeksintöjen siirtymisestä on olemassa erityislaki eli Laki oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin, mutta sitä sovelletaan ainoastaan keksintöihin, ei malleihin. Oikeus työsuhteessa syntyneeseen malliin joudutaan ratkaisemaan kulloisenkin työsopimuksen tulkinnalla. lain mukaan tulkintaetu on työntekijän hyväksi. -Yhteisömalliasetuksessa on työsuhdemalleista oma säännöksensä 14 artiklan 3 kohta. Sen mukaan oikeus yhteisömalliin kuuluu työnantajalle, jos mallin on luonut työntekijä työtehtäviä suorittaessaan tai työnantajan ohjeita noudattaessaan, jollei toisin ole sovittu tai jollei sovellettavassa kansallisessa lainsäädännössä toisin määrätä. Tulkinta tehdään työnantajan hyväksi. Yhteisömalliasetuksen artiklaa työsuhdemalleista ei voi soveltaa kansalliseen lakiin perustuvaan mallioikeuteen. -laki ja Yhteisömalliasetus ovat sisällöltään erilaiset ja vastakkaiset tältä osin.

9 Kysymys 2.5 Kerro lyhyesti, mitä tarkoitetaan oikeuksien sammumisella Yhteisömalliasetuksen mukaan. Maksimipistemäärä 5 p. -Oikeudenhaltijalla ei ole oikeuttaa kieltää yhteisömallilla suojatun tuotteen hyväksikäyttöä, jos oikeudenhaltija on saattanut tuotteen vaihdantaan Euroopan talousalueella tai tuote on saatettu oikeudenhaltijan suostumuksella siellä vaihdantaan. Tällaisessa tilanteessa yhteisömallin antamat oikeudet sammuvat. Kyse on alueellisesta sammumisesta. -Yhteisömalliasetuksen 21 artiklan mukaan yhteisömallista johtuvat oikeudet eivät koske sellaiseen tuotteeseen liittyviä toimia, johon sisältyy yhteisön mallin antaman suojan soveltamisalaan kuuluva malli tai johon sovelletaan tällaista mallia, jos mallin haltija on saattanut tuotteen yhteisössä markkinoille tai jos tämä on tapahtunut hänen suostumuksellaan.

10 Kysymys 2.6 Euroopan Unionin Tuomioistuimen antaman tuomion C-345/13 Karen Millen Fashions Ltd v Dunnes Stores and Dunnes Stores (Limerick) Ltd perusteella, mikä alla olevista väittämistä on oikea. Pistemäärä oikeasta vastauksesta 5 p. a. Yhteisömalliasetuksen 6 artiklaa on tulkittava siten, että mallin voidaan katsoa olevan luonteeltaan yksilöllinen, jos asiantuntevan käyttäjän mallista saama yleisvaikutelma poikkeaa yleisvaikutelmasta, jonka asiantunteva käyttäjä on saanut yhdestä tai useammasta aikaisemman mallin yhdistelmästä arvioituna. b. Yhteisömalliasetuksen 6 artiklaa on tulkittava siten, että mallin voidaan katsoa olevan luonteeltaan yksilöllinen, jos asiantuntevan käyttäjän mallista saama yleisvaikutelma poikkeaa yleisvaikutelmasta, jonka asiantunteva käyttäjä on saanut yhdestä tai useammasta aikaisemmasta mallista erikseen arvioituna. c. Yhteisömalliasetuksen 6 artiklaa on tulkittava siten, että mallin voidaan katsoa olevan luonteeltaan yksilöllinen, jos asiantuntevan käyttäjän mallista saama yleisvaikutelma poikkeaa yleisvaikutelmasta, jonka asiantunteva käyttäjä on saanut yhdestä tai useammasta aikaisemmasta mallista erikseen arvioituna tai useiden aikaisempien mallien yksittäisten piirteiden yhdistelmästä. a. a b. b c. c

11 Kysymys 3.1 Tunnettu suomalainen suunnittelija Anna K tulee luoksesi tänään. Hän on saanut selville, että suomalainen hypermarketketju myy ja markkinoi verkkokaupassaan kenkiä ja laukkuja, jotka ovat suoria kopioita hänen suunnittelemistaan ja myymistään tuotteista. Ainoa ero on, että hypermarketketjun myymissä ja markkinoimissa tuotteissa ei ole hänen tavaramerkkiään eikä niiden yhteydessä ole mainittu hänen firmansa nimeä. Niin ja tietenkin hinta, se on puolta halvempi kuin aitojen tuotteiden. Anna K onkin saanut selville, että tuotteet valmistetaan Kiinassa. Anna K on lukenut lehdistä muotioikeudesta ja tekijänoikeudesta ja haluaa vedota niihin ja saada hypermarketketjun lopettamaan kopioitten myynnin Suomessa ja Euroopassa. Hän kertoo, että hänelle on rekisteröity toiminimi AnnaK ja suomalainen tavaramerkki AnnaK luokissa 25 ja 18. Muita rekisteröityjä IPR-oikeuksia hänellä ei ole. Anna K toteaa vielä, että hänen suunnittelemat kengät on julkistettu ensimmäisen kerran kenkämessuilla Milanossa ja laukut Moskovan muotimessuilla juuri ennen joulua Messuilla kaikki ovat ihastelleet hänen tuotteitaan ja kehuneet, että ne ovat muotoilultaan uudet ja yksilölliset aiemmin tunnettuihin nähden. Miten neuvot Anna K:ta, mitä hän voi tehdä, jotta hän saisi hypermarketketjun lopettamaan kopioiden myynnin, markkinoinnin ja valmistuttamisen. Maksimipistemäärä 10 p. -Muotioikeutta ei ole olemassa suomalaisessa lainsäädännössä eikä EU-lainsäädännössä eli siihen ei voi vedota; Suomessa tavanomaiset käyttötuotteet kuten kengät ja laukut eivät yleensä nauti tekijänoikeutta, teoskynnys on Suomessa korkealla, näin ollen tekijänoikeuteen vetoaminen ei ainakaan Suomessa auta; SopMenL:iin voisi periaatteessa vedota Suomessa; Tavaramerkki ja toiminimi mainittu vain sekoittamistarkoituksessa. Niistä ei apua Anna K:lle tässä tapauksessa, koska kopiotuotteissa ei tavaramerkkiä eikä toiminimeä mainittu niiden yhteydessä. -Kengät: Voi vedota rekisteröimättömään yhteisömalliin EU-alueella, koska kengät julkaistu ensimmäisen kerran EU-alueella ja 3 vuotta ei vielä kulunut umpeen tästä, saa suojaa suoraa kopiointia vastaan. Anna K voi hakea kengilleen myös vielä mallirekisteröintiä, koska vuoden armonaika ensimmäisestä julkistamisesta ei ole kulunut umpeen. Hän voi hakea joko suomalaista mallioikeutta tai rekisteröityä yhteisömallia. Rekisteröinnin hakeminen tuottaa laajemman suojan, suojan pidemmäksi aikaa ja rekisteröintitodistukseen perustuvaa suojaa on helpompi käyttää loukkaustapauksissa ja tullipysäytyksissä, joten Anna K:n kannattaa hakea rekisteröintiä ennen armonajan päättymistä. Jotta Anna K voisi puuttua loukkauksiin Euroopassa, on hänen haettava rekisteröityä yhteisömallia. Se on voimassa myös Suomessa. Rekisteröity yhteisömalli ja rekisteröimätön yhteisömalli ovat voimassa kuitenkin vain EU-maissa, joten jos Anna K on kiinnostunut myös muista kuin EU-maista Euroopassa, on hänen haettava kansallista rekisteröintiä niissä Euroopan maissa, joissa on mahdollisuus vedota armonaikaan. -Laukut: Eivät voi saada suojaa rekisteröimättömänä yhteisömallina EU-alueella, koska niitä ei ole julkaistu ensimmäisen kerran EU-alueella. Anna K voi vielä kuitenkin hakea niillekin mallirekisteröintiä eli suomalaista mallioikeutta tai rekisteröityä yhteisömallia, koska vuoden armonaika ensimmäisestä julkaisusta ei ole vielä kulunut umpeen. -Anna K:n kannattaa jättää nopeasti yhteisömallin rekisteröintihakemukset sähköisesti EUIPO:oon. Jätettävä kaksi erillistä hakemusta: kengät omaan hakemukseen ja laukut toiseen hakemukseen. Koska kengät ja laukut kuuluvat eri pääluokkiin Locarno-luokituksessa, niitä ei hyväksytä samaan hakemukseen. -EUIPO rekisteröi hakemukset nopeasti ja parhaimmassa tapauksessa Anna K voi ladata rekisteröintitodistukset EUIPO:n sivuilta muutamien päivien kuluessa. Sen jälkeen, kun rekisteröintitodistukset ovat saatavilla, Anna K:n kannattaa lähettää hypermarketketjulle varoituskirje, jossa hän pyytää hypermarketketjua lopettamaan hänen rekisteröityjä yhteisömalleja loukkaavien tuotteiden maahantuonnin, myynnin ja markkinoinnin EU-alueella. Mikäli varoituskirje ei johda toivottuun tulokseen eikä Anna K. pääse sopimukseen hypermarketketjun kanssa, voi hän nostaa viime kädessä loukkauskanteen hypermarketketjua vastaan markkinaoikeudessa, joka toimii yhteisömalleja käsittelevänä tuomioistuimena Suomessa.

12 Kysymys 3.2 Lääkeyhtiö Menestys Oy:n tuotepäällikkö soittaa sinulle ja kertoo, että he ovat kehittäneet muotoilultaan täysin uudenlaisen ehkäisykierukan, jota ei ole vielä julkistettu. Tuotteessa ei ole uusia patentoitavia seikkoja, mutta olisi ensiarvoisen tärkeää saada jonkinlainen IPR-suoja tälle tuotteelle. Tuotepäällikkö kertoo, että hän kävi PRH:n mallioikeuskurssin viime syksynä ja siellä oli puhuttu uuden muotoilun suojaamisesta ja mallisuojauksesta ja hänelle tuli nyt mieleen, voisiko mallisuoja soveltua tähän tuotteeseen. Hänellä oli kuitenkin jäänyt kurssilta mieleen epämääräisesti, että mallisuojaukseen liittyi kaikenlaisia rajoituksia näkyvyyden osalta ja puhuttiin varaosista ja moniosaisten tuotteiden osista. Selvitä tuotepäällikölle, mitä laissa ja Yhteisömalliasetuksessa tarkoittavat käsitteet moniosaisen tuotteen osa ja varaosa ja mitä rajoituksia niiden suojaamiseen liittyy ja anna arviosi, voiko Menestys Oy suojata uuden tuotteensa joko mallioikeudella tai yhteisömallilla. Maksimipistemäärä 10 p. -Käsitteet moniosaisen tuotteen osa ja varaosa samat sekä laissa että Yhteisömalliasetuksessa. -Moniosaisen tuotteen osa: Moniosaisella tuotteella tarkoitetaan tuotetta, joka koostuu useista osista, jotka voidaan korvata siten, että tuote voidaan purkaa ja koota uudelleen. Tällaisen tuotteen osaa kutsutaan moniosaisen tuotteen osaksi. Mitään yksiselitteistä ja selvää sääntöä siitä, mitä voidaan pitää moniosaisena tuotteena tai sellaisen osana, ei voida antaa. Ratkaistava tapauskohtaisesti. Usein merkitystä voitaneen antaa tuotteen luonteelle ja osan itsenäisyydelle. -Moniosaisen tuotteen osalta rekisteröintiedellytykset tiukemmat kuin itsenäisen tuotteen osalta. Moniosaisen tuotteen osan mallia pidetään uutena ja yksilöllisenä, jos osa pysyy näkyvissä tuotteen tavanomaisen käytön aikana ja osan näkyvät piirteet itsessään täyttävät uutuuden ja yksilöllisyyden vaatimukset. Tavanomaiseen käyttöön ei kuulu kunnossapito-, huolto- tai korjaustyö. -Varaosa: Jos malli on moniosaisen tuotteen osa ja se on tarkoitettu tuotteen korjaamiseksi alkuperäiseen muotoon, on se ns. varaosa. -lain nojalla varaosa voi saada suojaa ainoastaan 15 vuodeksi. Yhteisömalliasetuksen mukaan varaosilla ei ole yhteisömalliin perustuvaa suojaa. -Menestys Oy:n ehkäisykierukka ei ole moniosaisen tuotteen osa eikä varaosa, koska ihminen ei ole moniosainen tuote. Ehkäisykierukka on itsenäinen tuote. Näin ollen ehkäisykierukan ei tarvitse olla näkyvissä tavanomaisen käytön aikana, jotta se täyttäisi rekisteröintiedellytykset. Menestys Oy voi suojata uuden tuotteensa sekä mallioikeudella että yhteisömallilla.

13 Kysymys 3.3 Yrittäjä Matti tulee luoksesi ja kertoo, että hänen firmassaan on kehitelty muotoilultaan ja toiminnaltaan uusi ulos katolle laitettava huippuimuri, jota ei ole vielä esitelty kenellekään firman ulkopuolella. Matti on kuullut, että mallioikeus on edullinen ja helppokäyttöinen suojamuoto ja hän haluaisi käyttää mallioikeutta suojaamaan tuotteen uuden idean, joka näkyy hänen mukanaan tuomissa piirretyissä poikkileikkauskuvissa. Matti on liittänyt kuviin tarvittavat virtausteholuvut ja ilman virtaussuunnat on havainnollistettu kuviin nuolilla. Lisäksi Matilla on mukanaan huippuimurista vielä lisäpiirustuksia, joissa hän on esittänyt imurin sisäosan täysin viivoin ja ulkopuolen katkoviivoin. Idean suojaamisen lisäksi Matti kyselee, voisiko huippuimurin ulkomuodolle saada suojaa jollain tavoin. Sen lopullinen muotoilu on vielä kyllä kesken ja muotoilijan pöydällä. Matti kertoo, että jos huippuimurin ulkomuodon voi suojata, hän haluaisi jättää myös sellaisen hakemuksen vireille heti tänään, koska hänen tarkoituksena on esitellä tuote nykyisillä kuvilla huomenna alan messuilla. Messuille on tulossa paljon ulkomaalaisia kilpailijoita ja on pelko, että hänen ideansa varastetaan. Matti sanoo, että tuotteen ulkomuoto lyödään ensi viikolla lukkoon valmistajan kanssa ja heti sen jälkeen muotoilija voisi toimittaa uudet ajantasaiset kuvat, jotka voisi sitten varmaan jättää jälkikäteen hakemukseen täydennyksenä. Hän kertoo kuulleensa, että ainakin mallioikeushakemuksissa voi hakemusta täydentää 12 kk:n armonajan puitteissa. Matti sanoo vielä, että suojaushakemuksissa hän haluaa käyttää tuotteestaan nimeä Virtaustehokas huippuimuri. Ja niin tietysti, hän haluaa Euroopan laajuisen suojan, eurooppalaisia kun nyt ollaan! Miten neuvot Mattia mallioikeudellisesta näkökulmasta. Maksimispistemäärä 10 p. -Ideaa ei voi suojata mallioikeudella. Mallioikeudella voi suojata tuotteen ulkomuodon, joka on uusi ja yksilöllinen. Matin kannattaa selvittää, olisiko idealle saatavissa patentti tai hyödyllisyysmalli. -Huippuimurin ulkomuodon voi suojata mallioikeudella, jos se on uusi ja yksilöllinen. Matin tapauksessa se on ainakin uusi, kun sitä ei ole julkaistu ulkopuolisille. Muotoilu kannattaa suojata vasta kun lopullinen ulkomuoto valmis, tällöin mallioikeus toimii parhaiten, mutta kuitenkin ennen kuin tuote julkaistaan millään tavalla. -Matin ei kannata esitellä muotoilultaan keskeneräistä tuotetta messuilla huomenna. Mikäli hän esittelee keskeneräisen tuotteen, voi se tulla esteeksi hänen lopulliselle tuotteelleen. Heti kun muotoilu lyöty lukkoon ja lopulliset kuvat saatavilla muotoilijalta, Matin kannattaa jättää Euroopan laajuisen suojan saamiseksi yhteisömallin rekisteröintihakemus. Yhteisömallin rekisteröintihakemukseen ei voi toimittaa hakemuspäivän jälkeen täydennyksenä uusia kuvia. 12 kk:n armonaika ei mahdollista hakemuksen kuvien muuttamista ja alkuperäisen hakemuspäivän pitämistä. 12 kk:n armonaika tarkoittaa ainoastaan, että hakija voi vielä 12 kk:n sisällä ensimmäisestä julkaisusta jättää rekisteröintihakemuksen pätevästi tuotteesta, joka julkaistu. -Tavaranimikkeenä ei voi käyttää kuvaavia ilmauksia tavarasta, ainoastaan yleisnimikettä. -Yhteisömallin rekisteröintihakemusta varten Matti tarvitsee muotoilijalta kuvat, jotka esittävät suojattavan huippuimurin ulkomuodon eri puoliltaan. Hän voi käyttää piirustuksia tai valokuvia. Virasto hyväksyy rekisteröintiin enintään 7 kuvaa. Katkoviivoja tulee käyttää kuvissa vain niiden tuotteen piirteiden osalta, jotka Matti haluaa jättää suojan ulkopuolelle, suojattavien piirteiden osalta on käytettävä yhtenäisiä viivoja. Kuvissa ei saa olla muuta kuin haettava malli, tekstejä tai selityksiä ei saa olla. Yhteisömallin rekisteröintihakemuksessa poikkileikkauskuvia voi käyttää lisäkuvina, mutta niissä esitetty ei saa suojaa. Yleensä poikkileikkauskuvia ei kannata jättää. -Kun Matti on saanut muotoilun valmiiksi ja suojaushakemukset jätettyä, voi hän vapaasti esitellä tuotettaan ulkopuolisille.

Mallin rekisteröintiä haetaan patentti ja rekisterihallitukselta (rekisteriviranomainen).

Mallin rekisteröintiä haetaan patentti ja rekisterihallitukselta (rekisteriviranomainen). Mallioikeusasetus 2.4.1971/252 Kauppa ja teollisuusministerin esittelystä säädetään 12 päivänä maaliskuuta 1971 annetun mallioikeuslain (221/71) nojalla: Rekisteröintihakemus ja päiväkirja 1 Mallin rekisteröintiä

Lisätiedot

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit. Olli Ilmarinen, PRH Oulu,

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit. Olli Ilmarinen, PRH Oulu, Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit Olli Ilmarinen, PRH Oulu, 11.11.2016 Yksi tuote - monta suojaa Patentit ja hyödyllisyysmallit Tietojenkäsittelymenetelmät

Lisätiedot

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä joulukuuta 1995 Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan hyödyllisyysmallioikeudesta 10 päivänä toukokuuta 1991

Lisätiedot

Laki tavaramerkkilain muuttamisesta

Laki tavaramerkkilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 1995 Laki tavaramerkkilain muuttamisesta muutetaan 10 päivänä tammikuuta 1964 annetun tavaramerkkilain (7/64) 14 :n 1 momentin

Lisätiedot

4. Suomalaisessa mallioikeushakemuksessa malliin sisältyvää tavaramerkkiä ei voi poistaa.

4. Suomalaisessa mallioikeushakemuksessa malliin sisältyvää tavaramerkkiä ei voi poistaa. 1 Osio 1 Arvosteluperusteet VÄITTÄMÄT 1. Sillensä jätetty suomalainen mallioikeushakemus voidaan saada uudestaan vireille pyytämällä sitä kirjallisesti määräajassa ja maksamalla uudelleenkäsittelymaksu.

Lisätiedot

3. Kansallisen mallin rekisteröintiedellytykset arvioidaan Patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettujen kuvien perusteella.

3. Kansallisen mallin rekisteröintiedellytykset arvioidaan Patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettujen kuvien perusteella. 1 OSIO 1 1. Kansainväliseen mallihakemukseen on mahdollista sisällyttää rajoittamaton määrä malleja edellyttäen, että mallit kuuluvat samaan malleissa käytettävän Locarnon luokituksen pääluokkaan. 2. Mallioikeuden

Lisätiedot

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä 7.2.2017 Esityksen sisältö Tavaramerkin suojaus ja puolustaminen Miten valita oma merkki? Miten suojaan? EU:n tavaramerkkiuudistus Mallioikeus Mitä teen jos joku

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 2. päivänä huhtikuuta Mallioikeusasetus

Annettu Helsingissä 2. päivänä huhtikuuta Mallioikeusasetus Annettu Helsingissä 2. päivänä huhtikuuta 1971 Mallioikeusasetus Kauppa ja teollisuusministerin esittelystä säädetään 12 päivänä maaliskuuta 1971 annetun mallioikeuslain (221/71) nojalla: Rekisteröintihakemus

Lisätiedot

TAVARAMERKIT. Ann-Marie Pesu, PRH

TAVARAMERKIT. Ann-Marie Pesu, PRH TAVARAMERKIT Ann-Marie Pesu, PRH Mikä tavaramerkki on? Tavaran tai palvelun kaupallinen tunnus tuotteen/palvelun erottamiseksi muiden vastaavista = Keino erottua Yksinoikeus / kielto-oikeus Yksinoikeus

Lisätiedot

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen Teollisoikeudet Olli Pitkänen Patentti Patentti tekijänoikeus Tekijänoikeus suojaa luovuutta itsenäinen, omaperäinen, tekijän persoonallisuus ei muotovaatimuksia ilmiasu, implementointi Patentti suojaa

Lisätiedot

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. Minna Aalto-Setälä

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. Minna Aalto-Setälä IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä Minna Aalto-Setälä 17.4.2018 2 Esityksen sisältö Tavaramerkin suojaus ja puolustaminen Miten valita oma merkki? Miten suojaan? EU:n tavaramerkkiuudistus Mallioikeus

Lisätiedot

TAVARAMERKIT. Tuulimarja Myllymäki, PRH

TAVARAMERKIT. Tuulimarja Myllymäki, PRH TAVARAMERKIT Tuulimarja Myllymäki, PRH Mikä tavaramerkki on? Tavaran tai palvelun kaupallinen tunnus tuotteen/palvelun erottamiseksi muiden vastaavista = Erottamisväline Yksinoikeus / kielto-oikeus Yksinoikeus

Lisätiedot

HE 219/2004 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia.

HE 219/2004 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia. HE 219/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tavaramerkkilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia. Ehdotetut muutokset perustuvat

Lisätiedot

Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen

Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) Mitä IPR liittyy liiketoimintaan? TAVARAMERKKI PATENTTI MALLI- SUOJA TEKIJÄNOIKEUS

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari 9.11.2016 Albert Mäkelä lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät 1 Mitä tekijänoikeus suojaa? Tekijänoikeus suojaa kirjallista tai taiteellista teosta Teoksen

Lisätiedot

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. Minna Aalto-Setälä

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. Minna Aalto-Setälä IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä 11.10.2018 Esityksen sisältö Tavaramerkin suojaus ja puolustaminen Miten valita oma merkki? Miten suojaan? EU:n tavaramerkkiuudistus Mallioikeus Mitä teen jos

Lisätiedot

PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä. (Olli Teerikangas Yksikön esimies)

PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä. (Olli Teerikangas Yksikön esimies) PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä (Olli Teerikangas Yksikön esimies) Haagin sopimus Haagin sopimus on vuodelta 1925, Geneven asiakirjan (1999) mukaan : Sopimus mallien

Lisätiedot

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä:

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä: Asetus kasvinjalostajanoikeudesta Maa ja metsätalousministerin esittelystä säädetään kasvinjalostajanoikeudesta 21 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (789/92) 40 :n nojalla: 1 Rekisteröintihakemus Rekisteröintihakemus

Lisätiedot

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. 2.2.2015 Minna Aalto-Setälä

IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä. 2.2.2015 Minna Aalto-Setälä IPR ja sen hallinta: käytännön esimerkkejä 2.2.2015 Minna Aalto-Setälä Esityksen sisältö Tavaramerkin suojaus ja puolustaminen Miten valita oma merkki? Miten suojaan? Mallioikeus Suojan kohde Miten suojaan?

Lisätiedot

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA 1 Tämä huoltokirja on tarkoitettu yrityksesi aineettoman omaisuuden tunnistamiseen, oman osaamisen ja työn tulosten suojaamiseen sekä niiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Lisätiedot

ALOITTAVAN YRITYKSEN IPR-CHECKLIST

ALOITTAVAN YRITYKSEN IPR-CHECKLIST ALOITTAVAN YRITYKSEN IPR-CHECKLIST Onnea uudelle yrittäjälle! Suomi tarvitsee yrittäjiä ja etenkin kansainvälisille markkinoille tähtääviä kasvuyrityksiä. Kansainvälistyville kasvuyrityksille immateriaalioikeudet,

Lisätiedot

Kolster Oy Ab. IPR asiantuntija vuodesta 1874

Kolster Oy Ab. IPR asiantuntija vuodesta 1874 Kolster Oy Ab IPR asiantuntija vuodesta 1874 Palvelumme Patentit Hyödyllisyysmallit Tutkimukset ja valvonnat Tavaramerkit ja verkkotunnukset Mallioikeudet Riita-asiat IPR Management Kolster on Suomen johtava

Lisätiedot

Elintarvikebrändit Kiinassa strategia menestykseen. Teurastamo, Helsinki Jani Kaulo, Head of Asian Market

Elintarvikebrändit Kiinassa strategia menestykseen. Teurastamo, Helsinki Jani Kaulo, Head of Asian Market Elintarvikebrändit Kiinassa strategia menestykseen Teurastamo, Helsinki 28.3.2018 Jani Kaulo, Head of Asian Market Mikä on brändi? Mikä on tavaramerkki? Brändi on yritykseen liitettävä mielikuva, joka

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari, Rovaniemi 7.2.2017 Albert Mäkelä, lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät Riikka Tähtivuori, IPR asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mitä tekijänoikeus

Lisätiedot

Tavaramerkkien suojaaminen Kiinassa mitä erityistä on otettava huomioon

Tavaramerkkien suojaaminen Kiinassa mitä erityistä on otettava huomioon Tavaramerkkien suojaaminen Kiinassa mitä erityistä on otettava huomioon IPR-lakimies, OTK, MBA Jani Kaulo 2.12.2014 Tavaramerkkisuoja Kiinassa Pääsääntö: Vain rekisteröidyt tavaramerkit saavat suojaa Ensiksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia

Lisätiedot

Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista

Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista www.kolster.fi Kolster on IPR-asiantuntija Kolster Oy Ab on teollisoikeuksiin tai laajemmin immateriaalioikeuksiin (IPR, Intellectual Property Rights) erikoistunut

Lisätiedot

Asiamiestutkinto Patenttioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. Osio 4. Monivalintakysymykset (enintään 50 pistettä)

Asiamiestutkinto Patenttioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. Osio 4. Monivalintakysymykset (enintään 50 pistettä) 1 (4) Osio 4. Monivalintakysymykset (enintään 50 pistettä) Alla on kuvattu 10 itsenäistä tilannetta. Kuhunkin tilanteeseen liittyy neljä toisistaan riippumatonta väittämää. Rastita kustakin väittämästä

Lisätiedot

V: Väärin. Suomessa ei ole spesifiä lakia tai muutakaan säädöstä, joka suoranaisesti säätelee mallioikeuden siirtymistä työnantajalle työntekijältä.

V: Väärin. Suomessa ei ole spesifiä lakia tai muutakaan säädöstä, joka suoranaisesti säätelee mallioikeuden siirtymistä työnantajalle työntekijältä. 1 Osio 1 Arvosteluperusteet Vastaa alla oleviin väitteisiin oikein/väärin. Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta vähennetään puoli pistettä. 1. Työsuhteessa työnantajan

Lisätiedot

Ideasta Liiketoimintaan, Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy

Ideasta Liiketoimintaan, Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy Ideasta Liiketoimintaan, 23.11.2016 Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy LIIKEIDEASI JA LIIKETOIMINTA- SUUNNITELMASI KIRKASTAMINEN Mihin tarpeeseen tuotteesi on vastaus? Mitä

Lisätiedot

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, jotka on julkaistava)

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, jotka on julkaistava) 5.1.2002 FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti L 3/1 I (Säädökset, jotka on julkaistava) NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 6/2002, annettu 12 päivänä joulukuuta 2001, yhteisömallista EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO,

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN REKISTERÖITYJEN YHTEISÖMALLIEN TUTKINTAAN

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN REKISTERÖITYJEN YHTEISÖMALLIEN TUTKINTAAN OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN REKISTERÖITYJEN YHTEISÖMALLIEN TUTKINTAAN REKISTERÖITYJEN YHTEISÖMALLIEN UUDISTAMINEN Ohjeet virastossa suoritettavaan

Lisätiedot

Mallioikeuslaki 12.3.1971/221 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU. Yleisiä säännöksiä

Mallioikeuslaki 12.3.1971/221 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU. Yleisiä säännöksiä Mallioikeuslaki 12.3.1971/221 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 (12.7.2002/596) Joka on luonut mallin tai jolle hänen oikeutensa on siirtynyt, voi rekisteröimällä saada

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT JAKSO 4 MENETTELYJEN KIELI Ohjeet virastossa suoritettavaan

Lisätiedot

HAKEMUS YHTEISÖN TAVARAMERKIN JULISTAMISEKSI MITÄTTÖMÄKSI

HAKEMUS YHTEISÖN TAVARAMERKIN JULISTAMISEKSI MITÄTTÖMÄKSI Sivumäärä (tämä sivu mukaan lukien) SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) HAKEMUS YHTEISÖN TAVARAMERKIN JULISTAMISEKSI Hakijan/edustajan viite (enintään 20 merkkiä) Viimeksi päivitetty: 04/2013

Lisätiedot

PROTOMO JYVÄSKYLÄ 22.3.2010 TEOLLISOIKEUSASIAA

PROTOMO JYVÄSKYLÄ 22.3.2010 TEOLLISOIKEUSASIAA PROTOMO JYVÄSKYLÄ 22.3.2010 TEOLLISOIKEUSASIAA KEKSINNÖLLISYYDEN ARVIOINNISTA 1. CASE: MATTOKAUPPAA NORJASSA - SUOJAUKSEN MERKITYS 2. TÄRKEIMMÄT PELIVÄLINEET LIIKETOIMINNAN TUKEMISEEN 3. IPR -STRATEGIASTA

Lisätiedot

Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto

Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto Että se on olemassa. Se on mahdollisuus. Se on maksullinen. Mikä on TMCH? Tavaramerkkitietokanta

Lisätiedot

TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296

TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296 TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296 (muut. 26.3.1976/271, 3.12.1976/943, 23.2.1979/209, 13.2.1981/133, 16.12.1983/997, 20.3.1992/258, 22.12.1995/1702, 22.3.1996/188, 13.4.2000/370) 1 LUKU Tavaramerkkirekisteri

Lisätiedot

Kansainvälisen rekisteröinnin nro

Kansainvälisen rekisteröinnin nro Viimeisin päivitys 032016 HAKUS EUROOPAN UNIONIN TAVARAMERKIN Sivumäärä (tämä sivu mukaan lukien) Hakijanedustajan viite (enintään 20 merkkiä) Mod.011 Hakija Oikeushenkilön nimi tai etunimi ja sukunimi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 Asia Hakija Suojan kohde, valokuva A Annettu 13.11.1990 Tiivistelmä A Oy:n teepakkauksessa olevan valokuvan kohde ei ollut tekijänoikeudellisesti suojattu teos. Valokuva

Lisätiedot

Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO)

Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00123 TMO Huhtala Liisa(TEM) 20.04.2016 Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA Juhani Ekuri asianajaja, varatuomari ASIANAJOTOIMISTO Esityksen rakenne mikä on brändi? miten brändi suojataan? miten brändin loukkauksilta puolustaudutaan?

Lisätiedot

Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä

Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä Paltan, Suomen yrittäjien ja Helsingin seudun kauppakamarin kysely palveluyrityksille marras-joulukuussa 2017 Tutkimushanke: Kari-Pekka Syrjä (ICapital Oy) Data-analyysi:

Lisätiedot

Teollisoikeudet liiketoiminnassa

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit Vaasa 14.9.2016 Juha Vuorela Esiintyjän esittely Juha Vuorela, vanhempi tutkijainsinööri DI, TKK 2004 PRH:lla

Lisätiedot

1992 vp -- lie 215 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1992 vp -- lie 215 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1992 vp -- lie 215 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi patenttilain 3 :n, hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain 3 :n ja mallioikeuslain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esitykseen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 217/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mallioikeuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi mallioikeuslakia niin, että siihen tehdään Euroopan yhteisön neuvoston yhteisömallista

Lisätiedot

Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015

Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015 Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015 Jyrki Nikula Director, IP Legal & Trademarks Mikä on turvaamistoimi? Oikeudenkäymiskaaren 7 luku käsittelee turvaamistoimia Immateriaalioikeutta

Lisätiedot

Brändin IPR-suojaus ja riskienhallinta

Brändin IPR-suojaus ja riskienhallinta Brändin IPR-suojaus ja riskienhallinta Brändin määritelmä Standardi ISO 10668, Brändin arvonmääritys. Vaatimukset brändin taloudellisen arvon määrittämiseen. Brändin määritelmä standardin mukaan: Markkinointiin

Lisätiedot

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan.

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1996:12 Asia: Valokuvaajan oikeudet Annettu: 11.9.1996 Tekijänoikeusneuvoston lausunto valokuvaajan oikeuksista. Selostus asiasta Valokuvaaja A on 27.2.1996 päivätyllä kirjeellä

Lisätiedot

Kysymys 1.1 (enintään 30 pistettä, vastauksen tulee mahtua sille varattuun vastaustilaan)

Kysymys 1.1 (enintään 30 pistettä, vastauksen tulee mahtua sille varattuun vastaustilaan) 1 (6) OSIO 1. (enintään 90 pistettä) Kysymys 1.1 (enintään 30 pistettä, vastauksen tulee mahtua sille varattuun vastaustilaan) Kolibri Sports Oy on vuonna 2014 perustettu urheilu- ja vapaa-ajanvälineiden

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen

Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen Oma yritys 2012 Juhani Juselius Internetin osoitteistopuu. gtld.com.net.mobi....pφ مصر..uk cctld.de.se.fi -suomalainen -luotettava.co.uk.gv.uk yritys.fi yritys.co.uk

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 29. päivänä toukokuuta 1964. Tavaramerkkiasetus

Annettu Helsingissä 29. päivänä toukokuuta 1964. Tavaramerkkiasetus Annettu Helsingissä 29. päivänä toukokuuta 1964 Tavaramerkkiasetus Kauppa ja teollisuusministerin esittelystä säädetään 10 päivänä tammikuuta 1964 annetun tavaramerkkilain (7/64) 58 :n nojalla: 1 luku

Lisätiedot

Unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa asiassa C-307/10 IP Translator ja vastasi esitettyihin kysymyksiin seuraavasti:

Unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa asiassa C-307/10 IP Translator ja vastasi esitettyihin kysymyksiin seuraavasti: Yleinen tiedonanto asiassa IP Translator annetun tuomion täytäntöönpanosta v1.2, 20. helmikuuta 2014 1 Unionin tuomioistuin antoi 19.6.2012 ratkaisunsa asiassa C-307/10 IP Translator ja vastasi esitettyihin

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2 Asia Hakijat valokuvakehysten tekijänoikeussuoja A Oy Annettu 2.2.2016 Tiivistelmä Taideteollisesti valmistettu suorakaiteen muotoinen, koristeaiheeton valokuvakehys

Lisätiedot

Osio 3. Suojausstrategia (enintään 50 pistettä, vastaustila enintään 2 sivua)

Osio 3. Suojausstrategia (enintään 50 pistettä, vastaustila enintään 2 sivua) 1 (5) Osio 3. Suojausstrategia (enintään 50 pistettä, vastaustila enintään 2 sivua) Asiakkaan kysymys Olemme pienehkö yritys, joka myy hiomalaikkoja pääasiassa Suomeen ja Saksaan. Keksintömme liittyy hiomalaitetta

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015 IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo Aineettomat oikeudet eli IPR Yrityksen toiminimi Tavaramerkki Mallioikeus

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT JAKSO 8 MENETETYN MÄÄRÄAJAN PALAUTTAMINEN Ohjeet virastossa

Lisätiedot

TEOLLISOIKEUDET. Hannu Pitkänen Eurooppa-patenttiasiamies Juho Pörhönen diplomi-insinööri Sorsakoski

TEOLLISOIKEUDET. Hannu Pitkänen Eurooppa-patenttiasiamies Juho Pörhönen diplomi-insinööri Sorsakoski TEOLLISOIKEUDET Hannu Pitkänen Eurooppa-patenttiasiamies Juho Pörhönen diplomi-insinööri Sorsakoski 10.4.2018 Teollisoikeudet Patentti Hyödyllisyysmalli Tavaramerkki Mallisuoja Verkkotunnus 2 Patentti

Lisätiedot

8) tavaramerkkilain 56 i :n 2 momentin, 56 j :n 2 momentin ja 57 a :n mukainen toimenpide;

8) tavaramerkkilain 56 i :n 2 momentin, 56 j :n 2 momentin ja 57 a :n mukainen toimenpide; Tavaramerkkiasetus 29.5.1964/296 Kauppa ja teollisuusministerin esittelystä säädetään 10 päivänä tammikuuta 1964 annetun tavaramerkkilain (7/64) 58 :n nojalla: 1 LUKU Tavaramerkkirekisteri 1 (20.3.1992/258)

Lisätiedot

Teollisoikeuksilla kilpailuetua

Teollisoikeuksilla kilpailuetua Teollisoikeuksilla kilpailuetua milloin asiamiehen kokemusta kannattaa hyödyntää? TYP 2014 23.10.2014 Håkan Niemi Kolster Oy Ab Pohjalainen 13.10.2014 Pohjalainen 13.10.2014 Pohjalainen 20.10.2014 2 3

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA A YLEISET SÄÄNNÖT JAKSO 9 LAAJENTUMINEN Ohjeet virastossa suoritettavaan tutkintaan,

Lisätiedot

Mitä start-up -yritys odottaa PRH:n palveluilta? OTK Maria Rehbinder, Legal Counsel (IPR),Aalto-yliopisto http://copyright.aalto.

Mitä start-up -yritys odottaa PRH:n palveluilta? OTK Maria Rehbinder, Legal Counsel (IPR),Aalto-yliopisto http://copyright.aalto. Mitä start-up -yritys odottaa PRH:n palveluilta? OTK Maria Rehbinder, Legal Counsel (IPR),Aalto-yliopisto http://copyright.aalto.fi Start-up -yritys toimijoita http://ace.aalto.fi/en/ The aim of Aalto

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET JAKSO 6 MUUT REKISTERIMERKINNÄT LUKU 1 VASTAKANTEET

Lisätiedot

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 )

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) FI LIITE I LIITE 22 06 HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) 1. Viejän nimi, täydellinen osoite ja maa, yhteystiedot

Lisätiedot

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta Laki hyödyllisyysmallioikeudesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Se, joka on tehnyt keksinnön, tai se, jolle keksijän oikeus on siirtynyt, voi hakemuksesta saada

Lisätiedot

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23 Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 A1 Mikä on markkinointia? 13 A2 Tärkeimmät markkinointia sääntelevät säädökset 15 2.1 Kuluttajansuojalaki 15 2.2 Valtioneuvoston asetus kuluttajien

Lisätiedot

Patenttitietokannoista ja patentista

Patenttitietokannoista ja patentista Patenttitietokannoista ja patentista Erikoiskirjastojen neuvoston syyskokous 21.10.2009 Kristiina Grönlund Patenttikirjasto ja neuvontapalvelut Patentti- ja rekisterihallitus Maksuttomia patenttitietokantoja

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti. (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

Euroopan unionin virallinen lehti. (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 4.1.2017 L 1/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1, annettu 3 päivänä tammikuuta 2017, menettelyistä vesikulkuneuvojen

Lisätiedot

Miten suojaat yrityksesi liikesalaisuudet ja tietotaidon. Tavaramerkkijohtaja Joose Kilpimaa Kolster Oy Ab

Miten suojaat yrityksesi liikesalaisuudet ja tietotaidon. Tavaramerkkijohtaja Joose Kilpimaa Kolster Oy Ab Miten suojaat yrityksesi liikesalaisuudet ja tietotaidon Tavaramerkkijohtaja Joose Kilpimaa Kolster Oy Ab Johdanto 2 3 Intangible assets: vain IPR? Enemmän kuin tekninen know-how Tekniset piirustukset,

Lisätiedot

Tavaramerkki & mallisuoja

Tavaramerkki & mallisuoja Tavaramerkki & mallisuoja hiukan historiaa 5000 ekr Luolamaalauksissa & ruukuissa identifioivia merkintöjä 3500 ekr Mesopotaniassa pyöret sylinterimäiset sinetit käyttöön 3000 ekr Egyptissä merkitään mm.

Lisätiedot

Tämä laki ei koske asevelvollisuuslain nojalla puolustuslaitoksen palveluksessa olevaa henkilöä. (10.6.1988/526)

Tämä laki ei koske asevelvollisuuslain nojalla puolustuslaitoksen palveluksessa olevaa henkilöä. (10.6.1988/526) 1 of 5 21/03/2011 11:41 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 1967» 29.12.1967/656 29.12.1967/656 Seurattu SDK 203/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Laki oikeudesta

Lisätiedot

Unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa asiassa C-307/10, IP Translator, ja vastasi esitettyihin kysymyksiin seuraavasti:

Unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa asiassa C-307/10, IP Translator, ja vastasi esitettyihin kysymyksiin seuraavasti: Yhteinen tiedonanto Nizzan luokituksen luokkaotsikoiden yleisnimikkeitä koskevista yhteisistä käytännöistä v1.2, 1 28. lokakuuta 2015 Unionin tuomioistuin antoi 19.6.2012 ratkaisunsa asiassa C-307/10,

Lisätiedot

Yhtenäispatenttipaketin tilannekatsaus. Mikko Alatossava 26.9.2014

Yhtenäispatenttipaketin tilannekatsaus. Mikko Alatossava 26.9.2014 Yhtenäispatenttipaketin tilannekatsaus Mikko Alatossava 26.9.2014 Patentinhaku Euroopassa Nyt Erilliset kansalliset hakemukset eri maihin TAI Patentti haetaan yhdellä hakemuksella, joka lähetetään EPOon

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta Annettu Helsingissä 10 päivänä toukokuuta 1991 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Laki hyödyllisyysmallioikeudesta Se, joka on tehnyt keksinnön, tai se, jolle keksijän

Lisätiedot

TEOLLISOIKEUDET BISNEKSESSÄ Timo Alanne Mikkeli

TEOLLISOIKEUDET BISNEKSESSÄ Timo Alanne Mikkeli TEOLLISOIKEUDET BISNEKSESSÄ Timo Alanne Mikkeli 15.11.2016 Berggren Oy Johtava eurooppalainen täyden palvelun IPR-talo Arvostettu IPR-kumppani jo vuodesta 1936 Palvelut kattavat IPR:ien koko elinkaaren

Lisätiedot

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojalainsäännön katsaus 24.9.2018 Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojaa koskeva EU-tasoinen sääntely Yleinen tietosuoja-asetus suoraan sovellettava Euroopan unionin rikosasioiden tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄSIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄSIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mallioikeuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi mallioikeuslakia. Esitys perustuu mallien oikeudellisesta suojasta annettuun Euroopan parlamentin

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13 Asia Hakija Oikeus valokuvaan A Annettu 17.11.1987 Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään kuvannut omalla

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄSIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄSIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mallioikeuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi mallioikeuslakia. Esitys perustuu mallien oikeudellisesta suojasta annettuun Euroopan parlamentin

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET JAKSO 4 UUDISTAMINEN Ohjeet virastossa suoritettavaan

Lisätiedot

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 7 päivänä heinäkuuta 2005 *

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 7 päivänä heinäkuuta 2005 * NESTLÉ YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 7 päivänä heinäkuuta 2005 * Asiassa C-353/03, jossa on kyse EY 234 artiklaan perustuvasta ennakkoratkaisupyynnöstä, jonka Court of Appeal (England

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Näin suojaat tuotteesi ja hyödynnät luovan työn tulokset: Mitä jokaisen yrityksen on tiedettävä IPR-oikeuksista

Näin suojaat tuotteesi ja hyödynnät luovan työn tulokset: Mitä jokaisen yrityksen on tiedettävä IPR-oikeuksista Näin suojaat tuotteesi ja hyödynnät luovan työn tulokset: Mitä jokaisen yrityksen on tiedettävä IPR-oikeuksista Alkusanat Tässä oppaassa kerromme, miten voit suojata brändisi ja tuotteesi parhaalla mahdollisella

Lisätiedot

(4) Oikeusvarmuuden vuoksi tätä asetusta olisi sovellettava samasta päivästä kuin asetusta (EU) 2016/2031.

(4) Oikeusvarmuuden vuoksi tätä asetusta olisi sovellettava samasta päivästä kuin asetusta (EU) 2016/2031. L 331/44 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/2313, annettu 13 päivänä joulukuuta 2017, unionin alueella tapahtuvia siirtoja varten käytettävän kasvipassin sekä suoja-alueelle tuontia ja suoja-alueella

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

IPR JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Kansainvälistyvän pk-yrityksen näkökulma. IPR-lakimies, OTK, MBA Jani Kaulo

IPR JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Kansainvälistyvän pk-yrityksen näkökulma. IPR-lakimies, OTK, MBA Jani Kaulo IPR JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Kansainvälistyvän pk-yrityksen näkökulma IPR-lakimies, OTK, MBA Jani Kaulo Immateriaalioikeuksiin liittyvät ongelmat kaupan esteinä Noin 7 % kaikista suomalaisyritysten kohtaamista

Lisätiedot

Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua

Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua - aineeton pääp ääoma liiketoiminnan tukijalkana Vesi-ohjelman vuosiseminaari 22.11.2011 Sisält ltöä: 1) Immateriaalijärjestelm rjestelmä ja innovaatioprosessi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3 Asia Hakija Teostaso, luettelosuoja A Annettu 11.2.1994 Tiivistelmä Yrityksen tuotteista tekijänoikeussuojaa saivat ainoastaan etiketti ja piirustukset. Ruokareseptit

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA E REKISTERÖINTITOIMET JAKSO 3 YHTEISÖN TAVARAMERKKI VARALLISUUSOIKEUTENA 1

Lisätiedot

Laki oikeudesta korkeakouluissa tehtäviin keksintöihin /369 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Laki oikeudesta korkeakouluissa tehtäviin keksintöihin /369 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Laki oikeudesta korkeakouluissa tehtäviin keksintöihin 19.5.2006/369 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain soveltamisala Tätä lakia sovelletaan suomalaisten korkeakoulujen palveluksessa olevien

Lisätiedot

Tuotekopioinnista, patentoinnista ja muista suojakeinoista

Tuotekopioinnista, patentoinnista ja muista suojakeinoista Tuotekopioinnista, patentoinnista ja muista suojakeinoista Veli Sinda, asiantuntija, liikejuridiikka 20.11.2015 YLEISTÄ TUOTEKOPIOINNIN ONGELMASTA Yritysmaailmassa toisen ilmeinen kopiointi katsotaan moitittavaksi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17 Asia Hakija Teostaso A Annettu 28.9.1994 Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

5/8/2016 The Copyright Law 1

5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 2 Yleistä Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saadakseen teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys. Suojattu teos on

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia)

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) EU_REK 1 EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) Haen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Koskee myös Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaisia (UlkL

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2012:10. Oikeus myydä ja vuokrata tekijänoikeudella suojattuja huonekaluja

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2012:10. Oikeus myydä ja vuokrata tekijänoikeudella suojattuja huonekaluja TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2012:10 Asia Hakija Oikeus myydä ja vuokrata tekijänoikeudella suojattuja huonekaluja Pågå Oy Annettu 29.8.2012 Tiivistelmä Osakeyhtiö sai myydä ja vuokrata yleisölle tekijänoikeudella

Lisätiedot

1. SHK-Huolto Oy:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste. Rekisterinpitäjä:

1. SHK-Huolto Oy:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste. Rekisterinpitäjä: 1. SHK-Huolto Oy:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste Rekisterinpitäjä: SHK-Huolto Oy Y-tunnus: 2451079-3 Kankiraudantie 2 00700 Helsinki Yhteyshenkilö: Sari Naukkarinen Sähköposti: sari@danet.fi Puhelin:

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 25.6.2018 L 160/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/895, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2018, Euroopan kemikaalivirastolle

Lisätiedot