MUTALAHDEN HISTORIIKKI, KYLÄ JA RUKOUSHUONE. Arvoisa isä Esipaimen, hyvät kutsuvieraat ja muu juhlaväki!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUTALAHDEN HISTORIIKKI, KYLÄ JA RUKOUSHUONE. Arvoisa isä Esipaimen, hyvät kutsuvieraat ja muu juhlaväki!"

Transkriptio

1 MUTALAHDEN HISTORIIKKI, KYLÄ JA RUKOUSHUONE Arvoisa isä Esipaimen, hyvät kutsuvieraat ja muu juhlaväki! Tänään meillä on suuri juhlapäivä! Olemme kokoontuneet ikivanhalle ortodoksiselle maaperälle viettämään rakkaan rukoushuoneemme 50-vuotisjuhlaa. Mutalahti, kotikyläni, on Ilomantsin kunnan eteläisimpiä kyliä ja paikannimenä se on verrattain uusi. Mutalahtea ei ole koskaan mainittu ns. maakirjakylänä. Tämä alue tunnettiin kuitenkin jo 1500-luvulla Jaakonniemenä. Paikannimitutkijoiden mukaan viittauksia Jaakko -nimiseen henkilöön ei kuitenkaan ole. Sen sijaan nimi Jaakonniemi juontanee joko koltansaamen kielen sanasta jaakkar tai venäjän kielen sanasta jakori, jotka molemmat tarkoittavat sekä ankkuria että ankkurointia. Historian mukaan Jaakonniemi -Mutalahti on ollut tunnettu uitetun puutavaran ankkurointipaikka. Mutalahden kylän ympärillä oleva Viiksin vesistö, jota pitkin puita uitettiin, on ollut kautta aikain myös erittäin kalaisaa järvialuetta. Kala onkin ollut asukkaille tärkeä ravinnonlähde. Tällä paikkakunnalla kalaa puuttuu, kun kalaa saadaan. Vesistö on ollut lisäksi tärkeä kulkureitti ihmisten kanssakäymisissä. Vettä pitkin on liikuttu niin myötä- kuin vastavirtaan. Mainittakoon, että Möhkön ruukin kukoistuksen aikaan aina luvun alkuun saakka kuljetettiin Möhköstä, Melaselän ja Korpiselän kautta, Värtsilän rautatehtaalle valurautaharkkoja, joita kutsuttiin sukunoiksi. Kuljetus tapahtui enimmäkseen talvisin hevosilla jäätä pitkin ja ajotie nimettiin sukunatieksi. Taivalta Möhköstä Värtsilään kertyi yhteensä n. 80 km. Maantien teko Ilomantsista Mutalahteen aloitettiin vasta 1929 ja vuonna 1933 päästiin jo autotietä pitkin Korpiselkään asti.

2 Viiksin vesistön varrella sijaitsevien kylien nimet ovat venäläistä alkuperää, maitse kulkevat nimet ovat saamelaisperäisiä. Esimerkiksi saari on venäjäksi ostrov. Ostronsaari tarkoittaa suomennettuna siis saari saaressa ja Nehvonniemi puolestaan niemen niemeä. Viiksin vesistön keskuspaikkana oli Melaselkä (vierivätörmäinen harju), joka sijaitsee n. 7 km Mutalahden kylästä koilliseen. Melaselän Akanniemessä oli tämän alueen hautausmaa ja kylän keskellä sijaitsi luvun puolivälin jälkeen rakennettu Neitsyt Marian syntymälle pyhitetty tsasouna. Kuuluisia Melaselän praasniekkoja vietettiin kahtena päivänä 7. ja 8. syyskuuta. Melaselän tsasouna paloi sodan aikana, mutta onneksi meille jälkipolville jäi ainakin yhtenä muistona, tsasounan vanha Tihvinän Jumalanäidin ikoni, joka nykyisin on monien vaiheiden jälkeen Pyhän Elian kirkossa Ilomantsissa. Jo vuosisatoja ovat näitä Mutalahden, Ostronsaaren, Nehvonniemen ja Veitsisyrjän alueita asuttaneet vanhat ortodoksisuvut kuten Jeskaset, Matveiset, Karhapäät, Savinaiset, Solehmaiset, Purmoset, Vilokkiset ja Palviaiset. Karjalaiseen tapaan puhekielessä sukunimeä ei tosin yleensä käytetty ja vielä näinä päivinäkin on tutumpaa puhua henkilöstä, jonka isän tai aviomiehen nimi mainitaan ensin ja vasta sen jälkeen kyseisen henkilön etunimi, sukunimi jätetään mainitsematta. Näinä aikoina puhutaan paljon ihmisten juurettomuudesta. Monen tällä seudulla asuvan juuret ovat tosi syvällä alueen maaperässä. Omalta kohdaltani voin mainita, että sukujuureni ulottuvat ainakin kuudenteen polveen alueen Karhapäitä. Isäni äiti, mummoni, oli Mutalahden Matveisia ja isomummoni, sukujaan Tripoff, oli syntyisin Melaselästä. Äitini isä, ukkini, oli taasen Ostronsaaren Jeskasia.

3 Ankarat sotavuodet vaikuttivat raskaasti myös tämän seudun kylien elämään. Mutalahdenkin asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon useamman kerran, mutta onneksi sodan päätyttyä heille jäi mahdollisuus palata entisille asuinsijoilleen, toisin kuin karjalaisilla yleensä. Tärkeä syy siihen, että suomalainen asutus säilyi kylässämme, oli Neuvostoliiton puolella aivan rajan pinnassa syttynyt metsäpalo. Metsäpaloa sammuttamaan pyydettiin suomalaisia ja näiltä tiimoilta mutalahtelaiset jäivät asumaan entiselle seudulleen. Rauhan tultua Suomen ja Neuvostoliiton väliseksi rajaksi tuli kolmesta vaihtoehdosta keskimmäinen. Mutalahden kylä jäi tällöin kokonaan Suomen puolelle. Seudun järvialueesta suurin osa jäi kuitenkin rajan taakse, niin myös Melaselän kylä. Kun sota vihdoin päättyi, syntyi rajaseudun asukkaiden keskuudessa suuri huoli. Miten tästä eteenpäin? Yhteydet idän suuntaan loppuivat ja Mutalahdestakin tuli rajakylä. Aikaisemmin valtakunnan rajalle oli ollut matkaa 70 km, nyt sinne oli vain 1,5 km. Elämiseen oli otettava maantieteellisesti uusi suunta. Helluntaina järjestettiin Mutalahdessa opintokerhopäivät, joiden yhteydessä keskusteltiin myös hautausmaan perustamisesta uudelle maaperälle. Hankkeen eteenpäin viejäksi lupautui opintokerhopäivillä luennoitsijana toiminut maisteri Lauri Saloheimo. Vuonna 1958 vietettiinkin hautausmaan vihkiäisiä. Maa-alue saatiin metsäyhtiö Kaukaalta ja alue sijaitsi suunnilleen neljän kylän (Mutalahti-Veitsisyrjä- Ostronsaari-Nehvonniemi) keskipisteessä. Hautausmaahankkeen yhteydessä puhuttiin myös ortodoksisen rukoushuoneen rakentamisesta alueelle.

4 Ensimmäisissä suunnitelmissa rukoushuoneen sijaintipaikaksi esitettiin myös Nehvonniemeä. Lopulta pitkän odotuksen jälkeen vuonna 1961 rukoushuone valmistui Mutalahteen. Tuolloin kyläkään ei ollut enää rajavyöhykkeellä ja uusi tie Hoilolaan oli juuri valmistunut. Kylässämme sijaitseva rukoushuone rakennettiin valtion jälleenrakennusvaroilla viimeisenä hankkeena, Melaselän kirjakunnan alueelle, virtaavan veden äärelle kauniiseen koivikkoon. Pyhäkön suunnitteli yliarkkitehti Selim Salenius. Todettakoon, että hänen suunnittelema on myös Pyhän Elian kirkko Lieksassa. Ikonit maalasi taitelija Martha Neiglick-Platonoff. Pääurakoitsijana toimi Kervola & Konttinen Varkaudesta ja aliurakoitsijoina kirvesmiehet Otto Hukkanen ja Viljo Kuivalainen Ilomantsista. Valtion puolesta töitä valvoi rakennusmestari Jooseppi Ruotsalainen. Seurakunnan valtuuston määräämään rukoushuonelautakuntaan kuuluivat tuolloin kirkkoherra Kauko Salminen, Mutalahden kansakoulun opettaja Olavi Lehmuskoski, isäni kauppias Toivo Karhapää, mv. Lauri Matveinen ja kasööri Veijo Jeskanen. Sunnuntaina syyskuun 3. päivänä 1961 arkkipiispa Paavali vihki Mutalahden rukoushuoneen pyhitetyllä vedellä Jumalan huoneeksi, Neitsyt Marian syntymän muistolle, jolle myös rajan takana ollut Melaselän rukoushuone oli pyhitetty. Vihkimistilaisuudessa arkkipiispaa avusti runsaslukuinen papisto, johon kuuluivat Ilomantsin kirkkoherra Kauko Salmisen lisäksi, kirkkoherrat Aleksanteri Gavrilov Mikkelistä, Dan Seljänne Joensuusta, Taipaleen seurakunnan kirkkoherra Erkki Piiroinen sekä Ilomantsin seurakunnan entinen kirkkoherra Nikolai Hodju.

5 Kanssapalvelijoina toimivat myös ylidiakoni Leo Kasanko ja hypodiakonit Mikko Perola ja Veikko Laakso. Kirkkokuoro lauloi kanttori Veikko Linnun johdolla. Pitämässään rukoushuoneen vihkiäispuheessaan arkkipiispa Paavali mainitsi mm, suora lainaus Ilomantsin ortodoksisen seurakuntalehden Eliaan Sanan kirjoituksesta (Eliaan Sana n:o 4): Meidän kaikkien yhteisenä ilon aiheena on tämä uusi Herran huone, jonka olemme nyt vihkineet rukouksilla ja siunatulla vedellä paikaksi, jossa tullaan lukemattomia rukouksia ylentämään ja Jumalan armolahjoista osallistumaan. Kuten tiedätte, on nyt vuosikymmenen aikana rakennettu ja vihitty käyttöönsä 40 ortodoksista Herran huonetta. Suurin osa näistä on rakennettu seuduille, jonne ortodoksiset karjalaiset ovat asettuneet siirtoväkeen kuuluvina uudisasukkaina luterilaisen väestön keskelle. Tämä teidän tsasounanne on poikkeus, sillä onhan tämä ikivanhaa ortodoksista seutua, jossa sukupolvesta sukupolveen on eletty Kristuksen kirkon yhteydessä, aina siitä alkaen, kun uskon valo ensi kerran näille seuduille tuotiin. Se seikka, että tännekin valtion varoilla rakennettiin uusi tsasouna, on todistus siitä, että ortodoksisuuden halutaan säilyvän ja vahvistuvan näillä seuduilla, kylässä, joka on lähes kokonaan ortodoksista. Eliaan Sanassa kirjoitettiin juhlapäivänvietosta edelleen: Rukoushuoneessa toimitetun liturgian jälkeen tiistaiseura tarjosi juhla-aterian ja juhla jatkui koululla järjestetyllä päiväjuhlalla.

6 Tilaisuudessa eri tahojen pitämien puheiden jälkeen mm. naapurikylä Patrikan, entiset melaselkäläiset lahjoittivat rukoushuoneeseen ikonin ja juhlan lopuksi arkkipiispa siunasi juhlaväen. Näin juhlittiin siis vuonna 1961! Rukoushuoneessamme isännöitsijänä, staarostana, toimi alkuaikoina usean vuoden ajan Lauri Dimitrin poika Matveinen ja työtä on jatkanut hänen poikansa Teuvo. Teuvo on huolehtinut pyyteettömästi myös pyhäkkömme ulkoalueen ja sisäpuolen kunnosta. Tiistaiseura Mutalahden alueelle perustettiin syksyllä Jo alku ajoista lähtien tiistaiseuramme on tehnyt arjen diakoniatyötä ja huolehtinut myös kylän hautausmaan hoidosta sekä kirkollisten tilaisuuksien kahvitus- ja ruokailujärjestelyistä aina näihin päiviin saakka. Tiistaiseuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi vuonna 1952 kylässä opettajana ollut Serafina Kokkonen. Hän oli rovasti Solntsevin tytär. Rovasti Sergei Solntsev oli omana aikakautenaan yksi Suomen ortodoksisen kirkkokunnan kansallisista rakentajista. Hän kuului myös siihen maamme hallituksen nimeämään lähetyskuntaan, joka neuvotteli luvun alkupuolella Konstantinopolissa Suomen ortodoksiselle kirkolle autonomisen aseman. Alueemme vahvaa ortodoksista elämäntapaa kuvastaa sekin, että luostariyhteisöön on liittynyt palvelijoita tältä seudulta. Lisäksi kirkkokuntaamme ovat palvelleet kylissä kasvaneet nuorukaiset sekä pappina, kanttorina että nuoriso-ohjaajana.

7 Myös seurakuntamme papisto on huolehtinut ahkerasti tämän alueen asukkaiden hengellisestä elämästä. Isä Nikolai Hodjun aikana rukoushuonetta ei vielä ollut, mutta hän oli tuttu kävijä monessa talossa kastetoimituksia pitämässä. Isä Kauko Salmisen aika oli jälleenrakentamisen aikaa. Isä Hannu Loiman aikana karjalaisuus ja ortodoksisuus kulkivat rinnakkain. Onhan isä Hannu itsekin evakko, syntyisin Suistamon Palomyllyltä. Isä Rauno Pietarisen aikana Suomi kansainvälistyi, mikä näkyi myös kylässämme rajan takaisen lähialuetoiminnan heräämisenä. Isä Johannes Karhusaari toi Etelä-Suomen tuulia tänne itärajalle. Isä Ioanniksen aikana seurakunnastamme on tullut keskusteleva seurakunta. Isä Vesa, pitkäaikaisin matkapappi, on yhdistänyt luonnon ja uskonelämän järjestämällä ristisaattoja kävellen, soutaen sekä hiihtäen. Lyhyemmän aikaa seurakunnassamme toimineista matkapapeista mainitsen sen verran, että vuonna 1973 seurakunnan matkapappi opetti myös uskontoa kouluissa. Itse olin opetettavana tuolloin Ilomantsin lukion toisella luokalla. Myöhemmin tästä matkapapista ja uskonnon opettajastani tuli KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Vuosien saatossa pyhäkössämme toimitetut pyhät sakramentit ja palvelukset ovat koonneet kirkkokansaa yhteisiin rukouksiin niin ilon kuin surun hetkinä. Jo 50 vuoden ajan olemme viettäneet myös pyhäkkömme praasniekkaa, Emän pruasniekkaa, Mutalahdessa, Melaselän tsasounan praasniekan jatkeena. Juhlaan osallistujista mieleeni ovat jääneet hartaat,

8 hopeahapsiset vanhukset sekä pienet koululaiset, jotka yhdessä opettajiensa kanssa osallistuivat juhlapäivän liturgiaan ja veden pyhitykseen. Lapset toimivat usein myös iloisina ja reippaina ohjelmansuorittajina päiväjuhlassa. Historiallinen hetki Mutalahden praasniekkojen vietossa koettiin vuonna 1994, jolloin entiset melaselkäläiset pääsivät käymään kotikylässään ensimmäisen kerran sodan päättymisen jälkeen. Aivan viime vuosina olemme mekin nuoremmat voineet tehdä mieleenpainuvat veneristisaatot muistojen Melaselän praasniekkaan ja käydä samalla sukulaistemme viimeisillä leposijoilla, kiitos i Vesan ja i Ioanniksen sekä Suomen ja Venäjän rajaviranomaisten. Maassamme tapahtuneet yhteiskunnalliset muutokset ovat heijastuneet myös tämän alueen kylien elämään. Suuret sodan jälkeiset ikäluokat muuttivat töiden perässä kasvukeskuksiin ja väestö ikääntyi. Kuitenkin meidän kaikkien iloksi vuonna 1990 Kyläasiain neuvottelukunta valitsi Mutalahden valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi. Vuoden teemana oli luonto, kylä ja ihminen. Voin vain todeta, että nämä kolme mainittua asiaa ovat meidän seuduilla ainutlaatuisia ja joista voimme yhä olla ylpeitä. Myös tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari vierailivat kylässämme Pohjois-Karjalaan suuntautuneella maakuntamatkallaan vuonna Tuolloin presidenttiparin ensimmäisenä käyntikohteena Ilomantsin kunnassa oli meidän kylätsasounamme.

9 Yhteenvetona voin todeta, että tällä alueella meillä on vahva perinne ja rikas historia. Mutta mikä on tilanne tänään ja tästä eteenpäin? Nykyaika on tuonut mukanaan myös omat haasteensa. Ajantrendinä on kaiken suuren ja tehokkuuden ihannointi. Paikallisia keskuksia siirretään ja ollaan siirtämässä yhä kauemmaksi suurempiin yksiköihin. Miten käy pienen rajaseutukylän asukkaan tässä myllerryksessä? Asukkaan, jonka arjessa ja juhlassa ortodoksisuus ja seurakunta ovat olleet ja ovat edelleenkin kiinteästi läsnä. Toivottavasti inhimillisyys ja aito lähimmäisenrakkaus säilyvät! Me, jotka olemme tällä seudulla kasvaneet ja eläneet, voimme nöyrästi osoittaa suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta vanhempiamme ja esivanhempiamme kohtaan. Kallein perintö, jonka he ovat meille jättäneet, on heidän vahva uskonsa, jota me voimme vielä entisestään lujittaa osallistumalla yhteisiin rukouksiin, omassa tänään juhlaa viettävässä pyhäkössämme.

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.

Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi www.rukajarvikeskus.fi Kukkatervehdykset:

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN AVAUS Kirkkoherra, isä Ioannis Lampropoulos avasi kokouksen ja toimi puheenjohtajana 1-3 käsittelyn ajan.

1 KOKOUKSEN AVAUS Kirkkoherra, isä Ioannis Lampropoulos avasi kokouksen ja toimi puheenjohtajana 1-3 käsittelyn ajan. 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA SEURAKUNNANVALTUUSTO Valtuuston I ylimääräinen kokous 2008 PÖYTÄKIRJA Aika su 13.1.2008 klo 17.00 18.30 Paikka Seurakuntatalo, Ilomantsi Läsnä isä Ioannis Lampropoulos,

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA SEURAKUNNAN VALTUUSTO / Valtuuston II varsinainen kokous 2007 PÖYÄKIRJA Aika: ke 14.11.2007 klo 16.30 18.55 Paikka: Seurakuntatalo, Ilomantsi Läsnä: Ioannis Lampropoulos,

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Oheiset kysymykset on tarkoitettu museovierailun yhteyteen tai museovierailun jälkeiseen tuntityöskentelyyn. Tietopaketti toimii opettajanmateriaalina,

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA SEURAKUNNANKOKOUKSESTA, JOKA PIDETTIIN VALTUUSTON JÄSENTEN VALITSEMISEKSI TOIMIKAUDEKSI 2016-2019

PÖYTÄKIRJA SEURAKUNNANKOKOUKSESTA, JOKA PIDETTIIN VALTUUSTON JÄSENTEN VALITSEMISEKSI TOIMIKAUDEKSI 2016-2019 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA SEURAKUNNAN VALTUUSTON VAALI 2015 PÖYTÄKIRJA SEURAKUNNANKOKOUKSESTA, JOKA PIDETTIIN VALTUUSTON JÄSENTEN VALITSEMISEKSI TOIMIKAUDEKSI 2016-2019 Aika: 1.11.2015-2.11.2015

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti. JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra,

Lisätiedot

*Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka monta päivää joulupaasto kestää.

*Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka monta päivää joulupaasto kestää. sä Vihtori ja hänen kissansa Pate hiljentyvät joulun viettoon pappilassa. Löydätkö kuvista 10 eroa? Voit lopuksi värittää toisen kuvista. *Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka

Lisätiedot

TROPARIT JA KONTAKIT LITURGIASSA PIENEN SAATON JÄLKEEN

TROPARIT JA KONTAKIT LITURGIASSA PIENEN SAATON JÄLKEEN TROPARIT JA KONTAKIT LITURGIASSA PIENEN SAATON JÄLKEEN Yleisiä huomautuksia: v Ennen toiseksi viimeistä a lauletaan aina Kunnia... ja viimeistä ennen Nyt... v Jos kontakkeja on vain yksi, lauletaan sitä

Lisätiedot

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA Oulunseudun metsätilanomistajien perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Venäjän Karjalaan. Oululaisittain sanottuna onnikallinen (bussilastillinen) jäseniä suuntasi kesäkuun

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jäsenkirje 2/2018. Uusi Valamo

Jäsenkirje 2/2018. Uusi Valamo Jäsenkirje 2/2018 Uusi Valamo 22.5.2018 Me näimme todellisen valkeuden, otimme vastaan taivaallisen Hengen, löysimme todellisen uskon, kumarramme jakaantumatonta Kolminaisuutta, sillä hän on meidät pelastanut.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2012 SEURAKUNNAN VALTUUSTO

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2012 SEURAKUNNAN VALTUUSTO 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2012 SEURAKUNNAN VALTUUSTO Valtuuston I ylimääräinen kokous Aika sunnuntai 15.1.2012 klo 16.00 Paikka Läsnä Seurakuntatalo, Mantsintie 7 Ilomantsi isä

Lisätiedot

HÄNEN MAJESTEETTINSA KUNINGAS KAARLE XVI KUSTAAN PUHE SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTIN JUHLAPÄIVÄLLISELLÄ

HÄNEN MAJESTEETTINSA KUNINGAS KAARLE XVI KUSTAAN PUHE SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTIN JUHLAPÄIVÄLLISELLÄ HÄNEN MAJESTEETTINSA KUNINGAS KAARLE XVI KUSTAAN PUHE SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTIN JUHLAPÄIVÄLLISELLÄ 3. MAALISKUUTA 2015 Muutosvarauksin Herra Tasavallan Presidentti ja Rouva Jenni Haukio, Teidän Ylhäisyytenne,

Lisätiedot

Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan. toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2014 2016

Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan. toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2014 2016 Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2014 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAKUNTATYÖ... 4 Yleinen Seurakuntatyö... 4 2.2 Praasniekat... 4 2.2 Aikuistyö...

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET 8.2.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET

Lisätiedot

KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.5. 27.8.2013

KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.5. 27.8.2013 KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.5. 27.8.2013 Ilomantsi Joensuu Lieksa Nurmes Taipale ILOMANTSI Mantsintie 7, 82900 Ilomantsi Kanslia: Erja Hokkinen puh. 013 881 084, ilomantsi@ort.fi Kirkkoherra:

Lisätiedot

Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys

Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys Valamon ja Konevitsan luostareilla on niiden pitkän historian ja maantieteellisen läheisyyden vuoksi ollut paljon yhteistyötä.

Lisätiedot

Antti Laakkosen jälkeläisiä TAULU 1

Antti Laakkosen jälkeläisiä TAULU 1 Antti Laakkosen jälkeläisiä 14.6.2011 TAULU 1 I Antti Laakkonen, s. noin 1690, k. 26.4.1758 Liperi, Tutjunniemi. Tutjunniemen kylän N:o 4 eli Laakkolan isäntänä oli vuoteen 1758 saakka Antti Laakkonen.

Lisätiedot

Oppikirjat oman aikansa ilmentyminä

Oppikirjat oman aikansa ilmentyminä Oppikirjat oman aikansa ilmentyminä 1 2 3 SUOMEN KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN HISTORIAN SEURAN VUOSIKIRJA 2014 Oppikirjat oman aikansa ilmentyminä KOULU JA MENNEISYYS LII 4 ISBN 978-952-67639-4-1 (pdf) ISSN

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine:

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: V: Äänirauta V: Ehtoolliskalkki /-malja V: Ehtoollispeite V: Ikoni V: Jälkiviinikauha V: Käspaikka V:Kasteastia V: Keihäs V: Kastepuku/-mekko V: Kirkkoleipä/ prosfora V: Kirkkolippu V: Kirkonkellot V:

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen www.ortodoksi.net Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 40.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Poikkeukset 2017 TAMMIKUU HERRAN YMPÄRILEIKKAUS, UUSI VUOSI JA PYHÄN BASILEIOKSEN MUISTO

Poikkeukset 2017 TAMMIKUU HERRAN YMPÄRILEIKKAUS, UUSI VUOSI JA PYHÄN BASILEIOKSEN MUISTO TAMMIKUU HERRAN YMPÄRILEIKKAUS, UUSI VUOSI JA PYHÄN BASILEIOKSEN MUISTO LA 31.12.2016 klo 22.00 Kokoöinen palvelus Suuri ehtoopalvelus, aamupalvelus sekä pyhän Basileios Suuren liturgia SU 1.1.2017 klo

Lisätiedot

Valokuva-albumi. Written by Administrator Monday, 26 October :26 - Last Updated Monday, 26 April :39 1 / 22

Valokuva-albumi. Written by Administrator Monday, 26 October :26 - Last Updated Monday, 26 April :39 1 / 22 1 / 22 Nikolai Denissoff(viulu) ja Aleksander Denissoff (piano) esiintyivät eläkejuhlassa: 2 / 22 Etiopiolaisia onnittelijoita: 3 / 22 Valentina Ropponen lausui Isä Veikolle kirjoittamansa runon 4 / 22

Lisätiedot

Kuolinilmoitukset ja surukiitokset

Kuolinilmoitukset ja surukiitokset Ylä-Savon asialla. Kuolinilmoitukset ja surukiitokset (veroton pmm-hinta 1,88 ) Yksipalstaiset mm á yht. sis. 1 x 70 1 x 75 1 x 80 1 x 85 1 x 90 1 x 95 1 x 100 1 x 105 1 x 110 1 x 115 1 x 120 1 x 125 1

Lisätiedot

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Avioliiton merkitys Avioliiton esteiden tutkinta Vihkimisen varaaminen Tapaaminen papin kanssa Avioliittoon vihkiminen vai morsiusmessu? Häämusiikki

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998)

23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998) 92 23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998) 93 MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALONIEMEN TA- LOT (1998) Taulu 1. I. Heikki Eerikinpoika Kautto. Syntynyt 20.4.1771 Laukaassa.

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Oripään Mäkimattilat. Sukuseuran valokuva-albumin esittely 2017

Oripään Mäkimattilat. Sukuseuran valokuva-albumin esittely 2017 Oripään Mäkimattilat Sukuseuran valokuva-albumin esittely 2017 Valokuvasivustoon löytyy linkki sukuseuran nettisivulta www.makimattilansuku.fi Valokuvasivut ovat yksityiset, joten niihin tarvitaan salasana,

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 SEURAKUNNAN VALTUUSTO

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 SEURAKUNNAN VALTUUSTO 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 SEURAKUNNAN VALTUUSTO Valtuuston I ylimääräinen kokous Aika sunnuntai 3.1.2016 klo 13.00 Paikka Vanha Pappila, Kirkkotie 17 Läsnä Jeskanen Veli pj.

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

VALTUUSTOVAALIEHDOKKAAT. Joensuun ortodoksinen seurakunta

VALTUUSTOVAALIEHDOKKAAT. Joensuun ortodoksinen seurakunta VALTUUSTOVAALIEHDOKKAAT Joensuun ortodoksinen seurakunta Vaalialue 1 (Joensuu-Kontiolahti) 2 Repo Mirja Kyllikki 1949 Joensuu 3 Zimina Elena 1977 Joensuu 4 Sovelius Esa Erkki 1946 Joensuu 5 Hirvonen Tuomas

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO Seurakunnan neuvoston kokous Aika 4. lokakuuta 2016 klo 16.00 Paikka Läsnä seurakuntatalo, Mantsintie 7, Ilomantsi isä Ioannis

Lisätiedot

KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.3. 30.5.2016

KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.3. 30.5.2016 KARJALAN HIIPPAKUNTA itäiset seurakunnat 21.3. 30.5.2016 Ilomantsi Joensuu Nurmes Taipale ILOMANTSI Mantsintie 7, 82900 Ilomantsi Kanslia: Erja Hokkinen puh. 013 881 084, ilomantsi@ort.fi Kirkkoherra:

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila avautuu -seminaari 20.5.2019 Liedon kirkko 10.40 11.00 Teologinen tiedekunta / Jyrki Knuutila www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Pohjois-Karjalan Sairaskotiyhdistys

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

Puhe Iljan praasniekoilla Ilomantsissa

Puhe Iljan praasniekoilla Ilomantsissa 1 Puhe Iljan praasniekoilla Ilomantsissa 20.7.2017 Oli synkkä syyskuinen päivä. Sinä päivänä Pappilanvaaralle saapui kummallinen seurue. Sitä johti Dimitri Kitajev, Moskovan keskushallinnon lähettämä veronkerääjä.

Lisätiedot

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli Lieksasta itään johtava suunta on ollut merkittävä kauppareitti vuosisatojen ajan. Karjalaisten ja venäläisten kauppatie Laatokalta Pielisen

Lisätiedot

Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla. Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla. Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Genius loci eli paikan henki Mistä hankkeessa on kyse? Tarinallisuus

Lisätiedot

SK 1961 SK 14.3.1961 SK 19.4.1963

SK 1961 SK 14.3.1961 SK 19.4.1963 Kotiseutukokoelma Kansio: USKONTO Hyvin sekalaista aineistoa, kronologia ei 100 % Taulukko 1: sekalaista Asiakirja Toimijat Päiväys 1. Lehtileikkeitä kartongille AL 24.9.1933 liimattuna muovitaskussa:

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! KIRKKOPÄIVÄT LAHDESSA 13.-15.5.2011 Saarna Kärkölän kirkossa 15.5.2011 3. sunnuntai pääsiäisestä (Jubilate) JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ (Joh. 17:11-17) Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKRIJA 3/2014 SEURAKUNNAN NEUVOSTO

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKRIJA 3/2014 SEURAKUNNAN NEUVOSTO 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKRIJA 3/2014 SEURAKUNNAN NEUVOSTO Seurakunnan neuvoston kokous Aika 11. maaliskuuta 2014 klo 16.00 17.47 Paikka Läsnä Seurakuntatalo, Mantsintie 7 Ilomantsi isä

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA

KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kesälahden osasto perustettiin 10.10.1926, Kesälahden kunnanvirastolla. Johtokuntaan valittiin ruustinna Elli Merivirta, rouva Ulla Taivainen,

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke Saimaa Geopark valmisteluhanke Geopark Saimaalle -seminaari 4.11. 2014 projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi - miksi? Saimaalla on kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuinen

Lisätiedot

Taikinan kylän asukkaat

Taikinan kylän asukkaat Taikinan kylän asukkaat 197 Turtiainen Eino ja Liisa (kanttiini) 198 Turtiainen Mikko ja Väinö (veljekset, poikamiehiä) 199 (Vanha tupa) Turtiainen Salomon (Sakkeus) ja Ulla, Juho, Anton, Onni, jatoivo

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ AAMUPALVELUS. Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta:

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ AAMUPALVELUS. Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: 29.1.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ AAMUPALVELUS Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ AAMUPALVELUS Pappi (ks. ohjeet):

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s.

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. 1711 Liperin Vaivio, Mustola, k. 29.3.1781 Liperi. Pehr peri

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Ortodoksinen uskonto

Ortodoksinen uskonto Ortodoksinen uskonto Ortodoksisessa uskonnonopetuksessa keskeistä on oppilaan ortodoksisen identiteetin vahvistaminen ja ylläpitäminen. ta autetaan ymmärtämään uskonnon merkitystä hänelle itselleen sekä

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Kristinuskon ydinopit

KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Kristinuskon ydinopit KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Helmikuu 2013 Kristinuskon ydinopit Tutkimustapa Tutkimuksen teki Radio Dei yhteistyössä Kirkon tutkimuskeskuksen kanssa. Kysely osoitettiin sähköpostin välityksellä

Lisätiedot

1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? 1. Mihin ristinmerkkiä tehdessä kosketetaan ensin? 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle?

1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? 1. Mihin ristinmerkkiä tehdessä kosketetaan ensin? 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle? 1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? Oikein ylistävää. 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle? Taivaallinen kuningas, Lohduttaja, totuuden Henki --- 3. Mistä pappi tarkistaa päivän jumalanpalvelustekstit?

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! Oulujoen seurakunta 100 vuotta 15.8. 2004 Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! Oulujoen seurakunnan 100-vuotisjuhla sisältää vankat juurensa ja

Lisätiedot