EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET"

Transkriptio

1 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta:

2 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET LOPPUSIUNAUKSET Loppusiunaukset viikon eri päivinä o Ehtoo- ja aamupalveluksissa Lauantai-iltana Sunnuntaina aamupalveluksessa Sunnuntai-iltana ja maanantaina Maanantai-iltana ja tiistaina Tiistai-iltana ja keskiviikkona Keskiviikkoiltana ja torstaina Torstai-iltana ja perjantaina Perjantai-iltana ja lauantaina Ehtoonjälkeisessä ja puoliyöpalveluksessa sekä hetkissä kaikkina päivinä Loppusiunaukset juhlapäivinä o Vigiliassa Tammikuun 1. eli Herran ympärileikkauksen päivänä Tammikuun 6. eli teofanian päivänä, loppiaisena Helmikuun 2. eli Jeesuksen Kristuksen temppeliin tuomisen päivänä Palmusunnuntaina Pääsiäissunnuntaina ja joko pääsiäisviikkona Herran taivaaseen astumisen päivänä eli helatorstaina Viidentenäkymmenentenä päivänä eli helluntaina Helluntaina ehtoopalveluksessa Elokuun 6. eli Herran kirkastumisen päivänä Joulukuun 25. eli Kristuksen syntymäpäivän Loppusiunaukset Jumalansynnyttäjän juhlapäivinä o Vigiliassa Loppusiunaukset juhlapäivinä pyhän ihmisen kunniaksi Loppusiunaukset suurella eli piinaviikolla Palmusunnuntai-iltana entoopalveluksessa Suurena keskiviikkona hetkipalveluksessa Suurena perjantaina aamupalveluksessa Suurena perjantaina hetkipalveluksessa ja ehtoopalveluksessa Suurena lauantaina

3 Loppusiunaukset viikon eri päivinä Ehtoo- ja aamupalveluksissa Lauantai- iltana (ehtoopalveluksessa) Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhän (jonka muistolle temppeli on pyhitetty), jumalankantajain pyhittäjäisäimme, ihmeidentekijäin Sergein ja Hermanin Valamolaisten, Arseni Konevitsalaisen, Aleksanteri Syväriläisen, Trifon Petsamolaisen ja Serafim Sarovilaisen, pyhän (jonka muistoa vietetään), pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä esirukousten tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Sunnuntaina aamupalveluksessa Kuolleista ylösnoussut Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien jne. kuten edellä. Sunnuntai-iltana ja maanantaina Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä esirukouksien ja kunniallisten taivaallisten ruumiittomien voimien puollon tähden sekä pyhien, kunniallisen ja korkeasti kiitettyjen apostolien jne. Maanantai-iltana ja tiistaina Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, kunniallisen ja jalon profeetan, edelläkävijän ja kastajan Johanneksen, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien jne.

4 Tiistai-iltana ja keskiviikkona Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä esirukouksien tähden, kunniallisen ja eläväksitekevän ristin voimalla, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien jne. Keskiviikkoiltana ja torstaina Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhän isämme Lyykian Myrran arkkipiispan, ihmeidentekijän Nikolaoksen jne. Torstai-iltana ja perjantaina Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä esirukouksien tähden, kunniallisen ja eläväksitekevän ristin voimalla, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien jne. Perjantai-iltana ja lauantaina Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhien kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien, kunniallisten ja voitollisten marttyyrien ja jumalankantajain pyhittäjäisäimme, pyhän (jonka muistolle temppeli on pyhitetty), jumalankantajain pyhittäjäisäimme, ihmeidentekijäin Sergein ja Hermanin Valamolaisten jne. Ehtoonjälkeisessä ja puoliyöpalveluksessa sekä hetkissä kaikkina päivinä Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, jumalankantajain pyhittäjäisäimme ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Sunnuntaina: Kuolleista ylösnoussut jne.

5 Loppusiunaukset juhlapäivinä Vigiliassa Tammikuun 1. eli Herran ympärileikkauksen päivänä Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän pelastuksemme tähden omasta tahdostaan antoi kahdeksantena päivänä lihallisesti ympärileikata itsensä, puhtaimman Äitinsä, jumalankantajain pyhittäjäisäimme ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Tammikuun 6. eli teofanian päivänä, loppiaisena (Päättäjäisjuhla tammikuun 14. pnä) Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän pelastuksemme tähden omasta tahdostaan otti vastaan Johannekselta kasteen Jordanissa jne. kuten edellä. Helmikuun 2. eli Jeesuksen Kristuksen temppeliin tuomisen päivänä (Päättäjäisjuhla helmikuun 9. pnä) Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän pelastuksemme tähden omasta tahdostaan antoi itsensä vanhurskaan Simeonin syliin jne. Palmusunnuntaina Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän pelastuksemme tähden omasta tahdostaan istui aasin varsan selkään jne.

6 Pääsiäisenä ja koko pääsiäisviikkona Kuolleista ylösnoussut, kuolemallaan kuoleman voittanut ja haudoissa oleville elämän antanut Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Tämän loppusiunauksen pappi lausuu risti kädessä ehtoo- ja aamupalveluksissa sekä liturgiassa koko pääsiäisviikon aikana aina lauantain liturgiaan asti. Pääsiäisviikon hetkissä (puoliyöpalveluksessa ja ehtoonjälkeisessä palveluksessa, jotka ovat samat kuin pääsiäishetket) lausutaan loppusiunaus kuten sunnuntaipäivän hetkissä: Kuolleista ylösnoussut jne. Pääsiäisviikon jälkeen jälkijuhlan kestäessä aina helatorstain aattopäivään saakka lausutaan loppusiunaus ehtoo- ja aamupalveluksissa sekä liturgiassa samalla tavalla kuin tavallisen sunnuntaina. Pääsiäisen päättäjäisjuhlana, keskiviikkona, liturgiassa lausutaan sama loppusiunaus kuin pääsiäisviikon päivinä. Herran taivaaseen astumisen päivänä eli helatorstaina (Päättäjäisjuhla 7. viikon perjantaina) Kristus, totinen Jumalamme, joka meni luotamme kunniassa taivaisiin ja istui Jumalan ja Isän oikealle puolelle jne.

7 Viidentenäkymmenentenä päivänä eli helluntaina (Päättäjäisjuhla helluntaiviikon lauantaina) Kristus, totinen Jumalamme, joka tulisten kielten muodossa lähetti taivaasta Pyhän Hengen pyhille opetuslapsillensa ja apostoleillensa jne. Helluntaina ehtoopalveluksessa Kristus, totinen Jumalamme, joka alensi itsensä Isän Jumalan helmasta, tuli taivaasta maan päälle, otti täydellisesti päällensä meidän luontomme ja teki sen jumalalliseksi, meni jälleen taivaaseen ja istui Jumalan Isän oikealle puolelle, sitten lähetti alas jumalallisen, pyhän, yhtä olentoa olevan, yhtä voimallisen, yhtä kunniallisen ja iankaikkisen hengen pyhille opetuslapsillensa ja apostoleillensa ja valisti Hänen kauttansa heidät sekä heidän kauttansa koko maailman puhtaimman, viattomimman ja pyhän Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen, Jumalaa saarnanneiden hengenkantajain apostolein ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Elokuun 6. eli Herran kirkastumisen päivänä (Päättäjäisjuhla elokuun 13. pnä) Kristus, totinen Jumalamme, joka kirkastui kunniassa Taaborin vuorella pyhien opetuslastensa ja apostoliensa edessä jne.

8 Joulukuun 25. eli Kristuksen syntymäpäivänä (Päättäjäisjuhla joulukuun 31. pnä) Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän pelastuksemme tähden on luolassa syntynyt ja seimessä maannut jne. Suurten juhlapäivien vigiliassa lausuttaville loppusiunauksille on tunnusomaista erityiset alkusanat ja se, ettei niissä mainita päivän pyhiä eikä sitä pyhää, jonka muistolle temppeli on pyhitetty, vaan ainoastaan kuten hetkien loppusiunauksissa: puhtaimman Äitinsä, jumalankantajain pyhittäjäisäimme ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Syyskuun 14. eli Herran ristin löytämisen ja ylentämisen juhlapäivänä loppusiunauksessa ei ole erityisiä alkusanoja, vaan se lausutaan seuraavasti: Kuolleista ylösnoussut Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä esirukouksien tähden, kunniallisen ja eläväksitekevän ristin voimalla, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien (liturgiassa: pyhän isämme Konstantinopolin arkkipiispan Johannes Krysostomoksen), pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden Huomattakoon, että suurten juhlapäivien loppusiunauksien erityiset alkusanat lausutaan ehtoo- ja aamupalveluksissa sekä liturgiassa juhlapäivän jälkeenkin jälkijuhlan kestäessä aina päättäjäispäivään saakka kuitenkin sillä eroavaisuudella, että loppusiunaukset, joihin tällöin ei lisätä viikonpäivien loppusiunauksien tunnuksia, lausutaan täydellisinä.

9 Loppusiunaukset Jumalansynnyttäjän juhlapäivinä Vigiliassa Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Näin lausutaan loppusiunaukset esim. Jumalan Äidin syntymäpäivänä, ilmestyspäivänä, konevitsalaisen ikonin juhlapäivänä jne. Loppusiunaukset pyhän ihmisen kunniaksi (Esim. temppelijuhlana) Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhän (profeetan, apostolin, marttyyrin, esipaimenen, pyhittäjän tai parantajan nimi) ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden Huomattakoon, että jos on kysymyksessä jonkun profeetan muistopäivä, niin hänen nimensä mainitaan ennen apostoleita, jos jonkun apostolin muistopäivä, niin lausutaan esim. näin: pyhän, kunniallisen ja korkeasti kiitetyn apostolin ja evankelistan Johannes Teologin ja muitten pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien Näin lausutaan loppusiunaukset esim. Johannes Kastajan syntymä- tai kuolinpäivänä, apostolien Pietarin ja Paavalin päivänä jne.

10 Loppusiunaukset Suurella viikolla eli piinaviikolla Palmusunnuntai-iltana ehtoopalveluksessa Herra, joka meidän pelastuksemme tähden omasta tahdostansa meni kärsimyksiin, Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden armahtakoon meitä ja pelastakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan. Sama loppusiunaus lausutaan aamupalveluksen jälkeen ensimmäisessä hetkessä: suurena maanantaina, suurena tiistaina, suurena keskiviikkona ja suurena torstaina sekä hetkipalveluksen päätyttyä: suuren maanantaina, suurena tiistaina ja suurena torstaina. Suurena keskiviikkona hetkipalveluksessa (Rukous, jonka aikana seurakunta heittäytyy maahan) Oi ylen armollinen, valtias Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, puhtaimman Valtiattaremme, Jumalansynnyttäjän, ainaisen Neitseen Marian esirukouksien tähden, kunniallisen ja eläväksitekevän ristisi voimalla, kunniallisten, taivaallisten, ruumiittomien voimien puollon tähden ja niiden rukouksien tähden, joita Sinulle kantavat kunniallinen ja jalo profeetta, edelläkävijä ja kastaja Johannes, pyhät, kunnialliset ja korkeasti kiitetyt apostolit, voitolliset marttyyrit, jumalankantajat pyhittäjäisämme, pyhät vanhurskaat Herran esivanhemmat Joakim ja Anna ja kaikki muut pyhät

11 ihmiset tee meidän rukouksemme otolliseksi, lahjoita meille syntiemme päästö, peitä meidät siipiesi suojaan, torju pois luotamme joka ainoa vihollinen ja vastustaja ja tee, oi Herra, elämämme rauhalliseksi, armahda meitä sekä maailmaasi ja hyvyydessäsi ja ihmisrakkaudessasi pelasta meidän sielumme. Seurakunnan noustua ylös pappi lausuu: Siunatkaa minua, pyhät isät ja veljet, ja antakaa minulle syntiselle anteeksi syntini, jotka olen tehnyt sanoin, teoin, ajatuksin ja kaikilla tunteillani. Seurakunta vastaa: Jumala antakoon sinulle anteeksi, pyhä isä. Suurena perjantaina aamupalveluksessa (12 evankeliumijaksoa luettaessa) Kristus, totinen Jumalamme, joka pelastaaksensa maailman kärsi syljeksimisiä, lyöntejä, korvapuusteja, ristin ja kuoleman, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden Suurena perjantaina hetkipalveluksessa ja ehtoopalveluksessa Kristus, totinen Jumalamme, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden kärsi omasta tahdostansa lihalliset kauheat vaivat, eläväksitekevän ristinkuoleman ja haudan, puhtaimman Äitinsä, pyhien, kunniallisten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden

12 Suurena lauantaina Aamupalveluksessa sama loppusiunaus kuin edellä suuren perjantain hetkipalveluksessa.

Joulukuun 16. Pyhän profeetta Haggain muisto

Joulukuun 16. Pyhän profeetta Haggain muisto Joulukuun 16. Pyhän profeetta Haggain muisto Julkaistu Ortodoksi.netissä 15.12.2008 1 Ehtoopalveluksessa Avuksihuutostikiirat, 8.säv. Kirkas elämä ja vaellus teki Sinut, kunniakas, / jumalalliseksi asumukseksi

Lisätiedot

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi;

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi; Pyyntöjä Jumalalle. Tälle illalle on annettu aiheeksi Pyyntöjä Jumalalle. Aihehan kertoo siitä, että meillä Luojan luomilla ihmisillä on erilaisia tarpeita, joihin pyydämme Jumalalta apua. Meillä on pyyntöjä

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

SYYSKUUN 17. Julkaistu Ortodoksi.net-sivustolla 6.1.2015. Pyhän marttyyri Sofian ja hänen kolmen tyttärensä, Pistiksen, Agapen ja Elpiksen, muisto.

SYYSKUUN 17. Julkaistu Ortodoksi.net-sivustolla 6.1.2015. Pyhän marttyyri Sofian ja hänen kolmen tyttärensä, Pistiksen, Agapen ja Elpiksen, muisto. SYYSKUUN 17 Julkaistu Ortodoksi.net-sivustolla 6.1.2015 Pyhän marttyyri Sofian ja hänen kolmen tyttärensä, Pistiksen, Agapen ja Elpiksen, muisto. EHTOOPALVELUS Avuksihuutostikiirat. Juhlan stikiirat, 4.

Lisätiedot

Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43

Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43 Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43 Karitsa, joka tapettu on, on mahdollinen ottamaan voiman, ja rikkauden, ja viisauden, ja kunnian, ja kiitoksen, ja siunauksen. Ilm. 5: 12.

Lisätiedot

Kiertokirje Huhtikuu 2015

Kiertokirje Huhtikuu 2015 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti (Hebr 13:8) Kiertokirje Huhtikuu 2015 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia veljiä ja sisaria koko maanpiirin yllä Herran Jeesuksen Kristuksen

Lisätiedot

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7 Raamatunlauseita luettavaksi ja opeteltavaksi: Tulosta, leikkaa irti ja ota mukaan kalenterisi väliin tai lompakkoosi. Lue ja opettele ulkoa esim. kaksi jaetta viikossa vaikkapa bussissa tai junassa istuessasi.

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen 1. Johdantomusiikki Seurakunta seisoo. 2. Alkusiunaus Pappi Isän ja + Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Seurakunta Aamen. 3. Johdantosanat 4. Psalmi 5. Rukous 6. Raamatunluku Luetaan

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Kirkollisesti vihittävien tulee

Lisätiedot

16. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Luuk. 7: 11-17

16. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Luuk. 7: 11-17 16. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Luuk. 7: 11-17 Jos ihmiset oikein tuntisivat Jeesuksen rakkauden, niin he eivät suinkaan voisi olla antamatta koko sydäntänsä Hänelle. Mutta tämän

Lisätiedot

Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus

Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus Raamatussa on ennustettu Messiaasta ja ne ennustukset sopivat Jeesuksen elämään ja persoonaan. Se on kuitenkin uskon asia, pitääkö joku totena sen, että

Lisätiedot

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi?

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi? Taivaan kansalaisina maailmassa Joh. 15:10-17 10. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11. "Olen puhunut

Lisätiedot

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 Meillä on tämän päivän evankeliumissa jälleen uusi todistus tästä kalliista totuudesta: Herran meidän Jumalamme sydämen väkevä tahto

Lisätiedot

Sievissä 12.lokakuuta 2013

Sievissä 12.lokakuuta 2013 Sievissä 12.lokakuuta 2013 61. Usko ainoastaan Alkurukous/tervetuloa Aluksi Kun myös uusia kuulijoita tulee päivittäin näille luennoille, pieni informaatio on tämän tästä tarpeellinen. Luennon papyrus-versio

Lisätiedot

Kehotuksien totteleminen ei siis anna vanhurskautta. Sen saa ilmaiseksi, pelkän Jumalan armolupauksiin kohdistuvan uskon varassa, Jeeusuksen tähden.

Kehotuksien totteleminen ei siis anna vanhurskautta. Sen saa ilmaiseksi, pelkän Jumalan armolupauksiin kohdistuvan uskon varassa, Jeeusuksen tähden. 1 Roomalaiskirjeen selitys 31 Room. 12:1 8 Uusi elämä Roomalaiskirjeen luvusta 12 alkaa uusi jakso. Se sisältää Paavalin kehotuksia Rooman kristityille siitä, kuinka heidän tulee elää Jumalalta kasteen

Lisätiedot

VIRSIKIRJAN JUMALANPALVELUSLIITE

VIRSIKIRJAN JUMALANPALVELUSLIITE VIRIKIRJAN JUMALANPALVELULIITE Merkkien selitykset: L Liturgi P Pappi E Esilukija eurakunta * eurakunta seisoo. + Liturgi tai pappi siunaa seurakunnan ristinmerkillä. (+) Liturgi, pappi tai esilukija voi

Lisätiedot

JEESUKSESSA KRISTUKSESSA TÄYTTYNEET ENNUSTUKSET MESSIAASTA

JEESUKSESSA KRISTUKSESSA TÄYTTYNEET ENNUSTUKSET MESSIAASTA JEESUKSESSA KRISTUKSESSA TÄYTTYNEET ENNUSTUKSET MESSIAASTA Esitettynä niiden täyttymisjärjestyksessä 1 Moos. 3:15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille;

Lisätiedot

Basileios Suuren liturgia

Basileios Suuren liturgia Basileios Suuren liturgia Liturgy of St. Basil the Great www.ortodoksi.net Romanos Pyrrö, TM 23.2.2009 Diakoni: Siunaa, isä. Pappi: Siunattu on Isän Ja Pojan ja Pyhän Hengen valtakunta, nyt ja aina ja

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA...

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... Pekka Ervastin esitelmä 26.12.1927 `Niin rakasti Jumala maailmaaa on ilmoitettu tämänpäiväisen esitelmän aiheeksi ja sehän on luonnollinen aihe näin joulun aikana. Meillä

Lisätiedot

Mitä varten Ketä varten? Mikä on Sinun elämäsi tarkoitus? Mitä varten olet ylipäänsä olemassa? Mikä on olemassaolon

Mitä varten Ketä varten? Mikä on Sinun elämäsi tarkoitus? Mitä varten olet ylipäänsä olemassa? Mikä on olemassaolon 21. sunnuntai helluntaista Jeesuksen lähettiläät Joh. 13:16-20 16. Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. 17. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte

Lisätiedot

ISRAEL JA LOPUNAJAT Israel Youth Conference 2012. La 28.01.2012 klo 16 Helsingin Saalem Harri Kröger

ISRAEL JA LOPUNAJAT Israel Youth Conference 2012. La 28.01.2012 klo 16 Helsingin Saalem Harri Kröger ISRAEL JA LOPUNAJAT Israel Youth Conference 2012 La 28.01.2012 klo 16 Helsingin Saalem Harri Kröger ISRAEL Israelin kansa ja maa kuuluvat yhteen: 1. Moos.12:1-5, 1. Moos.13: 14-15, 1. Moos.15: 18, 1. Moos.17:

Lisätiedot

Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010

Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010 Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010 Kun olemme tekemisissä eri tavoin uskovien kanssa, he mielellään etsivät yhteisiä piirteitä uskontojen välillä.

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Aaronin pappeus 2014 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Aaronin pappeus 2014 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2013 Intellectual

Lisätiedot

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin Armo riittää Numero 5 14.12.2004 Kiusattu Kristus Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen opetuslapsilleen, jotka olivat peloissaan kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). Tuomas ei ollut

Lisätiedot

Pelastus kuuluu kaikille

Pelastus kuuluu kaikille 1 Roomalaiskirjeen selitys 26 Room. 10: 5 21 Pelastus kuuluu kaikille Kuten jo moneen kertaan on todettu, tässä nyt käsittelyn alla olevassa Paavalin Roomalaiskirjeessä pääteemana on se, miten ihmisestä

Lisätiedot

Imatralla 28.02.2010 Marko Lind

Imatralla 28.02.2010 Marko Lind ALKUSANAT ALKUSANAT Johanneksen ilmestyksestä on saatavilla erilaisia selitysteoksia, jotka jättävät lukijansa suuren epätietoisuuden valtaan pystymättä useinkaan antamaan vastauksia suuriin kysymyksiin,

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

Kiertokirje Lokakuu 2011

Kiertokirje Lokakuu 2011 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti ( Hebr. 13:8) Kiertokirje Lokakuu 2011 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kalliissa nimessä 1 Moos.

Lisätiedot