Hyvä tietää Pariisi:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tietää Pariisi:"

Transkriptio

1 Hyvä tietää Pariisi: AIKA Ranskassa ollaan 1 tunti Suomen aikaa jäljessä, ts. kun Suomessa kello on 12:00, on se Ranskassa 11:00. ADAPTERIT Sähkövirta Ranskassa on sama kuin Suomessakin, noin 230v. Erillistä adapteria ei tarvita. LIIKKEET Aukioloajat vaihtelevat liikkeiden koon ja sijainnin mukaan. Useimmat liikkeet ovat avoinna maanantaista lauantaihin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että erityisesti pienet liikkeet saattavat olla suljettuina keskipäivän lounasaikaan. Osa liikkeistä voi lisäksi olla maanantaisin suljettu. Suuremmat marketit ja kauppakeskukset ovat tauotta auki aamusta iltaan. Sunnuntaisin liikkeet ovat pääasiassa suljettuina, mutta poikkeuksiakin löytyy: esimerkiksi pienet marketit saattavat olla sunnuntaisin avoinna muutaman tunnin aamupäivällä ja ovat kansallisia pyhäpäiviä ja silloin liikkeet ovat suljettuina. LUOTTOKORTIT Visa ja Mastercard hyväksytään. Maksukorteilla maksaminen on Ranskassa melko yleistä. Kuitenkin yhä monissa paikoissa käteisen rahan käyttöä suositaan ja kaikkialla ei välttämättä pankkikorttia hyväksytä. Usein yritykset voivatkin asettaa kortilla maksamiseen jonkin minimisumman. PALVELU Ranskassa kahviloiden ja ravintoloiden on sisällytettävä mahdollinen palvelumaksu listahintaan, sitä ei saa erikseen laskuttaa. Jos palvelu on miellyttänyt, on kuitenkin hyvän tavan mukaisesti suotavaa jättää hieman juomarahaa. Sopiva summa on yleensä noin 5-10 prosenttia laskun loppusummasta. Kuitenkaan esimerkiksi pelkästä kahvikupillisesta ei yleensä juomarahaa makseta. RAHA Valuuttana Ranskassa on euro. POSTI Postin toimituksesta Ranskassa vastaa La Poste ja postikonttorit sijaitsevat useimmiten kaupunkien keskustoissa. Toimitusaika Ranskasta Suomeen riippuu postitustavasta, joten aika kannattaa tarkistaa paikallisesta postikonttorista. Keskimäärin normaalilähetys on perillä noin viikossa ja pikalähetys parissa päivässä PUHELUT Ranskan kansainvälinen suuntanumero on 33. Ulkomailta ranskalaiseen numeroon soitettaessa jätetään kansainvälisen suuntanumeron jälkeen alueellisen suuntanumeron ensimmäinen nolla pois. VESI Suosittelemme juomaan pullotettua vettä.

2 Pariisin osat ja alueet Pariisi on jaettu 20 arrondissementiin eli hallinnolliseen alueeseen. Arrondissementit sijaitsevat kaupungin sisällä spiraalimaisesti siten, että pienimmät numerot lähtevät keskeltä kaupunkia Seinen pohjoispuolelta. Esimerkiksi Louvre sijaitsee 1. ja Musée d Orsay 7. arrondissementissa, mutta käytännössä nämä museot ovat silti suhteellisen lähellä toisiaan. Jokainen arrondissementti on lisäksi jaettu vielä neljään kortteliin. Pariisin keskellä kulkee Seine-joki, joka jakaa keskustan kahteen osaan: Rive droite (joen oikea puoli) ja Rive gauche (joen vasen puoli). Joen eteläpuoli eli Rive Gauche houkutteli ennen boheemia väkeä, kun taas oikeaa puolta on pidetty hienostuneempana. Joen keskellä sijaitsevat kaksi pientä saarta; Île de la Cité, jossa hieno Notre Damen katedraali sijaitsee sekä Île St-Louis, jonka kapeilta kaduilta löytyvät Pariisin upeimmat asunnot. CHAMPS-ÉLYSÉES Varmasti maailman tunnetuin katua on riemukaarelle johtava leveä puistokatu (Avenue des) Champs-Élysées. Katu tunnetaan kalliista kahviloistaan, luksusliikkeistään ja hienoista ravintoloista. Kalliiden vuokrien takia vain harvat asuvat puistokadulla, joten suurin osa talojen yläkerroksista on toimistotiloja. MONTMARTRE Montmartren alue tunnetaan ennen kaikkea hohtavan valkoisesta Sacre Coeurin basilikasta. Tämä kaupungin korkein kohta tunnetaan myös boheemina taiteilijakorttelina ja monilla kuuluisalla taiteilijalla, kuten Dalílla, Monet lla, Picassolla ja van Goghilla, on ollut siellä ateljeet. Edelleen kaupunginosalla on rento ja boheemi ilmapiiri ja Montmartren tunnelmallisilla kaduilla viipyilevät niin turistit kuin paikallisetkin.

3 QUARTIER LATIN Quartier Latinin eli Latinalaiskorttelin alueella sijaitsee useita korkeakouluja, mm. Sorbonnen yliopiston rakennuksia. Alueen nimi viittaa sen historiaan yliopistokaupunginosana, sillä latina oli keskiajalla tärkeä opetuskieli ja kieltä puhuttiin niin yliopistossa kuin sen ulkopuolellakin. Nykyisin opiskelijat eivät juuri asu alueella sen hintatason vuoksi, mutta alue on silti suosittu tunnelmansa, kahviloiden ja bistrojen ansiosta. Sorbonnen ohella latinalaiskorttelin vetonauloihin kuuluvat mm. Panthéon sekä kaunis Luxembourgin puisto. LA BASTILLE Place de la Bastille on aukio, jossa Bastillen linnoitus aikaisemmin sijaitsi. Nykyään aukiota hallitsee Colonne de Juillet (heinäkuun pylväs), joka pystytettiin vuoden 1830 Heinäkuun vallankumouksen muistomerkiksi. Alue tunnetaan nykyään vilkkaasta iltaelämästään lukuisien kahviloiden, baarien ja yökerhojen ansiosta. LA DÉFENCE La Défence on yksi maailman suurimmista liiketoiminnan keskuksista ja aluetta hallitsevat modernit pilvenpiirtäjät. la Defencen kaupunginosa luo hienon kontrastin Pariisin historialliselle keskustalle. Kaupunginosassa kohokohtiin kuuluu 110 metriä korkea Grande Arche, moderni versio Pariisin Riemukaaresta. Se rakennettiin täydentämään kaupungin historiallista akselia ja sotilaallisten voittojen sijaan rakennelma on omistettu humanitäärisille arvoille. Alueella sijaitsee lukuisia ravintoloita ja kauppoja. LES HALLES Les Halles n alue on toiminut kaupungin keskeisimpänä markkina-paikkana aina vuodesta 1183 saakka luvun lopulla tori kuitenkin siirrettiin muualle ja alueelle rakennettiin modernin kaupankäynnin keskus, ostoskeskus Forum des Halles, joka sijaitsee aivan kivenheiton päässä Notre Damen katedraalilta ja Centre Pompidoulta. Hyvän sijaintinsa ja vilkkaan metroasemansa vuoksi sen lukuisat kaupat ja pikaruokapaikat houkuttelevat paljon kävijöitä.

4 Rakennuksia ja maamerkkejä EIFFEL-TORNI Rakentajansa Gustave Eiffelin mukaan nimetystä ja alunperin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä juhlistamaan rakennetusta Eiffel-tornista on muodostunut Pariisin symboli. 324 m korkea torni tarjoaa hienot näkymät yli kaupungin. Ylin tasanne on 300 metrin korkeudessa. Ylös torniin pääsee hissillä, mutta sesonkiaikoina saa varautua hyvin pitkiin jonoihin. PLACE DE LA CONCORDE Place de la Concorden aukio on tunnettu verisen historiansa vuoksi. Aukio oli alun perin nimeltään Place Louis XV, mutta se nimettiin uudelleen Vallankumouksen aukioksi Ranskan vallankumouksen aikana. Tuolloin aukiolle pystytettiin giljotiini, jossa mm. Ludvig XVI, Marie Antoinette ja Robespierre menettivät päänsä suuren ja usein hurraavan väkijoukon edessä. Tunnetuin maamerkki aukiolla on sen keskellä oleva Luxorin obeliski, tämän lisäksi Place de la Concordella on lukuisia patsaita ja suihkulähteitä. RIEMUKAARI Riemukaari eli Arc de Triomphe sijaitsee Place Charles de Gaullen aukiolla (tunnetaan myös nimellä Place de l Étoile) keskellä liikenneympyrää, josta lähtee 12 puistokatua eri suuntiin. Riemukaari on muistomerkki Ranskan puolesta taistelleille. Riemukaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta. PANTHÉON Pariisin Latinalaiskorttelissa sijaitseva Panthéon rakennettiin alunperin kirkoksi, mutta tunnetaan nykyään ennen kaikkea Ranskan suurmiesten hautapaikkana. Panthéoniin haudattujen suurmiehiä ovat mm. Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Alexandre Dumas sekä ensimmäinen Panthéoniin haudattu nainen Marie Curie.

5 Museoita LOUVRE Louvre on maailman suosituin museo. Sen valtavat kokoelmat on jaettu 8 eri osastoon ja ennen museoon menoa kannattaa jo etukäteen miettiä, mitä haluaa nähdä. Vaikka museon kiertämiseen varaisi koko päivän, niin joka paikassa ei silti ehdi käydä. Monet käyvät heti aluksi katsomassa Louvren kuuluisimpiin kuuluvat teokset, kuten Leonardo da Vincin Mona Lisan, Venus de Milon sekä esim. Eugène Delacroix n kuuluisan maalauksen Vapaus johtaa kansaa. Itse rakennus sekä Louvren edessä sijaitseva lasinen pyramidi ovat näkemisen arvoisia jo itsessään. Arkiaamut ovat jonojen kannalta yleensä parhaat museossa vierailuun. Huom! Museo on tiistaisin suljettu. MUSÉE D ORSAY Entinen Orsayn rautatieasema toimii nykyisin impressionistisen taiteen museo Musée d Orsay. Museo avattiin vuonna 1986, ja tällöin monet Pariisin museot siirsivät kokoelmiaan sinne. Museossa on esillä lukuisien tunnettujen nimien, kuten Manet n, Monet n, Renoirin, Degas n, Cézannen ja van Goghin taideteoksia. CENTRE POMPIDOU Centre Pompidou eli Pompidou-keskus esittelee nykytaidetta, kuten kubismia, surrealismia sekä modernia arkkitehtuuria. Esillä on mm. Picasson, Matissen, Kandinskyn ja Dalín taideteoksia. Keskus avattiin vuonna 1977 ja se on nimetty Ranskan entisen presidentin Georges Pompidoun mukaan. Nykytaiteen lisäksi keskus esittelee modernia kirjallisuutta, elokuvaa, teatteria ja musiikkia. Keskuksen ulkoasu itsessään on moderni ja värikäs. Putket, rullaportaat ym. muut normaalisti rakennuksen sisällä olevat elementit on tuotu näkyviin rakennuksen ulkopuolelle. Näyttelyiden ja kokoelmien lisäksi keskuksessa on hyviä kirjakauppoja, joissa taiteesta kiinnostuneet voivat tehdä löytöjä.

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI

PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit järjestävät yliopistomatkan Pariisiin 18. 22.9.2019 Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit tekevät ainutlaatuisen matkan Pariisiin

Lisätiedot

Ranska. upea ja monipuolinen matkailuvaltio

Ranska. upea ja monipuolinen matkailuvaltio Ranska upea ja monipuolinen matkailuvaltio Tässä työssä esittelen Ranskaa matkailuvaltiona. Kerron, mihin itse matkustaisin ja tutustuisin. Päätin liittää tähän useita kuvia, sillä sanontakin sanoo, että

Lisätiedot

PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI

PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI PARIISI YLIOPISTOKAUPUNKI Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit järjestävät yliopistomatkan Pariisiin 11. 15.9.2019 Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit tekevät ainutlaatuisen matkan Pariisiin

Lisätiedot

Kuvien kanssa työskentely GeoGebrassa

Kuvien kanssa työskentely GeoGebrassa Kuvien kanssa työskentely GeoGebrassa Paitsi, että GeoGebrassa piirrettyjä kuvia voidaan viedä tekstitiedostoon, myös kuvia voidaan tuoda GeoGebran piirtoalustalle. tätä varten löytyy työväline Lisää kuva

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

Hyvä käyttäjä! Tekijänoikeudellisista syistä osa kuvista on poistettu. Ystävällisin terveisin. Toimitus

Hyvä käyttäjä! Tekijänoikeudellisista syistä osa kuvista on poistettu. Ystävällisin terveisin. Toimitus Hyvä käyttäjä! Tämä pdf-tiedosto on ladattu Tieteen Kuvalehti Historia -lehden verkkosivuilta (www.historianet.fi). Tiedosto on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa luovuttaa kolmannelle

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puola Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puolasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Varsova 38,5 milj. Puola Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolisuus Zloty 312.000 km2 Tällä sivulla on tärkeää

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Matkakertomus. Samuli Satopää Työssäoppimassa Ranskassa 3 viikkoa

Matkakertomus. Samuli Satopää Työssäoppimassa Ranskassa 3 viikkoa Matkakertomus Samuli Satopää Työssäoppimassa Ranskassa 3 viikkoa Olen kolmannen vuoden datanomi opiskelija. Olin työssäoppimassa Ranskassa 3 viikkoa 3.4. 23.4.2016. Suoritin viimeisen työssäoppimisjakson

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

AIKUISTEN KIELIKURSSIT PARIISI 2019

AIKUISTEN KIELIKURSSIT PARIISI 2019 AIKUISTEN KIELIKURSSIT Pamplemousse on ranskalaiseen kulttuuriin ja ranskan kieleen erikoistunut suomalainen yritys, ja on kuluttajavirastoon rekisteröity vastuullinen matkanjärjestäjä (KUVI 4796/04).

Lisätiedot

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Taulumäen ja Leunanmäen alueet (vastaukset) Tehtäviä alakoulun 5.-6. luokkalaisille Johdantokuva 1. Etsi kuvasta nykyinen Teatteritalo. 2. Päättele,

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP PARIISI

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP PARIISI BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP PARIISI ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 27.9.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY SIJAINTI kartta.hel.fi Fonecta NYKYTILANNE Rastilan liikekeskus sijaitsee Rastilan metroaseman

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 20.5.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY kartta.hel.fi Fonecta Johdanto Rastilan keskuksesta valmistellaan viitesuunnitelmaa asemakaavamuutoksen

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Postimäki. historiasta nykypäivään!

Postimäki. historiasta nykypäivään! Postimäki historiasta nykypäivään! Postimäki on museo- ja kulttuurialue Ilolan kylässä, 9 km Porvoosta koilliseen. Mäellä sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Vanhimmat

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

L a u t t a s a a r i - S e u r a

L a u t t a s a a r i - S e u r a L a u t t a s a a r i - S e u r a ESITYS NIMISTÖNMUUTOKSIKSI LAUTTASAARESSA Lauttasaari-Seura ry. Lauttasaari-Seura esittää seuraavia nimistönmuutoksia Lauttasaaren alueella. Muutokset koskevat katuja,

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen Seinäjoki

Täydennysrakentaminen Seinäjoki Täydennysrakentaminen Seinäjoki 21.3.2019 Helsinki Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoen historiaa Seinäjoen, joka oli Ilmajoen sivukylä, kasvu sai alkunsa kun Abraham Falander ( Wasastjärna) perusti

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I II 1 / 2 91.95 8:16 8:53 II 1 / 2 Peltosaaren

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu.

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu. Täkäläisestä koulusta yhteyshenkilö oli Pilar. Pilar vei mut ekana aamuna harjoittelupaikkaan. Puhuttiin espanjaa koska Pilar puhui niin selkeästi ja hitaasti espanjaa että ymmärsin hyvin. Harjoittelupaikan

Lisätiedot

Drottningholmin linna

Drottningholmin linna 1 Drottningholmin linna Drottninholmin linnan puiston puolelta Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa,

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme Playa del Carmeniin uuden kalastusmatkan. Matka soveltuu lomamatkaksi

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

- Leon Kärnä, projektipäällikkö

- Leon Kärnä, projektipäällikkö Pohjola Rakennus on suomalainen perheyritys. Rakennamme kohteet ammattitaitoisesti ja laadukkaasti loistaville paikoille. PMK-Torni on näyttävä esimerkki Pohjola Rakennuksen ammattitaidosta. PMK-Torni

Lisätiedot

Euro ja pankkiasiat. Suomi ja 11 muuta maata siirtyvät vuoden 2002 alussa euron käyttöön.

Euro ja pankkiasiat. Suomi ja 11 muuta maata siirtyvät vuoden 2002 alussa euron käyttöön. Tähän esitteeseen on koottu hyödyllistä tietoa euron vaikutuksista pankkiasioihin. Lue esite ja säästä se. Esitteessä on tärkeää tietoa myös vuodenvaihteen varalle. Euro ja pankkiasiat Suomi ja 11 muuta

Lisätiedot

KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat

KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat TERVETULOA TOIMISTOTORNIIN, JOSSA JOKAINEN TYÖNTEKIJÄ ON NÄKÖALAPAIKALLA Kalasataman Horisontti on Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä. Se kohoaa 109 metrin korkeuteen

Lisätiedot

Eduskuntavaalit 2011

Eduskuntavaalit 2011 2011 Eduskuntavaalit Eduskuntavaalit Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme. Vuoden 2011 eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

Kuva: Suomi-yhtiön arkisto

Kuva: Suomi-yhtiön arkisto Suomi-yhtiön rakennuttama kiinteistö Vanhankirkon puiston laidalla vihittiin käyttöön vuoden 1911 toukokuussa. Suurmiesten kortteli Kuva: Suomi-yhtiön arkisto Suomikortteli sijaitsee ydinkeskustassa osana

Lisätiedot

B L O K A R K K IT EHDIT

B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I Peltosaaren toimistotalo toimii

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA 2 FABIANINKATU 9, HELSINKI TOIMISTOTILAT KAARTINKAUPUNGISSA Mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää, kun etsit yrityksellesi toimistotiloja? Haaveiletko

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh.

Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh. Malmin seurakunta / Antti Ylinen 09-23404450, 050-3803564, antti.ylinen@evl.fi Matkalle ilmoittaudutaan Malmin kirkkoherranvirastoon puh. 092340 4400 Matkan hinta: 1360 / hlö, kun vähintään 20 lähtijää

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS ALUSTAVA VIITESUUNNITELMA Arkkitehtitoimisto Ettala Palomeras Oy

RASTILAN KESKUS ALUSTAVA VIITESUUNNITELMA Arkkitehtitoimisto Ettala Palomeras Oy ALUSTAVA VIITESUUNNITELMA 11.11.2016 Arkkitehtitoimisto Ettala Palomeras Oy FONECTA KARTTA.HEL.FI JOHDANTO Rastilan keskuksesta valmistellaan viitesuunnitelmaa asemakaavamuutoksen pohjaksi. Rastilan Liikekeskus

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme yllämainittuina ajankohtina kalastusmatkat.

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle Klarna Perustettu vuonna 2005 verkkokauppaan tuotiin helppo ja turvallinen maksutapa, jonka ansiosta asiakkaasi saa tilaamansa tuotteet ennen niiden maksamista. Globaali markkinajohtaja jälkikäteismaksamisessa

Lisätiedot

Matkaraportti: ESCE Pariisi. Lukuvuosi Lauri Sandqvist. d

Matkaraportti: ESCE Pariisi. Lukuvuosi Lauri Sandqvist. d Matkaraportti: ESCE Pariisi Lukuvuosi 2012-2013. Lauri Sandqvist d0360248 Sisällysluettelo 1. Miksi Pariisi?... 1 2. Ennen lähtöä.... 1 3. Cité Internationale Universitaire de Paris... 3 4. École Supérieure

Lisätiedot

Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta

Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta Nurmijärvi Klaukkala Tuusula Kivistö Tikkurila Myyrmäki Pasila Helsinki Visio Kasvun keskus metropolialueella Hotelli ja toimistoja Bussiterminaali Hypermarketit

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

Eritrea kirjaston kulmasta

Eritrea kirjaston kulmasta Eritrea kirjaston kulmasta Posted on 9.12.2014 by helehilt 1 Suomen ulkoministeriö suuntaa kohdennetun hankehaun Suomen ja Eritrean välisille korkeakoulujen kehittämishankkeille. Koska Suomen ja Eritrean

Lisätiedot

Seinen risteily

Seinen risteily Seinen risteily 6.5.2020 Esittely Seinen risteily 6.5.2020, 6 yötä Helsinki Pariisi Honfleur Duclair Rouen Poissy Pariisi Helsinki Tutustu Seinen varrella oleviin historiallisiin kaupunkeihin, syvenny

Lisätiedot

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA LIITE 1 1/1 K alajoen k aupunki K alajoen keskustan osayleisk aava PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA TUTKIELMA YLEISKAAVAA VARTEN 17.10.01 SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNK ATU 11-1 F 6 FIN-0010 HELSINKI FINLAND

Lisätiedot

Kulttuurikansion toteutus

Kulttuurikansion toteutus Kulttuurikansio KULTTUURIKANSIO Perusopetuksen 9. luokan oppilas voi antaa erityisen näytön kulttuuri- ja taideaktiivisuudestaan toteuttamalla äidinkielen oppiaineeseen sisältyvän vapaavalintaisen Kulttuurikansiotehtäväkokonaisuuden.

Lisätiedot

9. Harjoitusjakso III

9. Harjoitusjakso III 9. Harjoitusjakso III Seuraavaksi harjoitellaan kuvien ja tekstin lisäämistä piirtoalueelle. Tarjolla on aikaisempien harjoittelujaksojen tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso ja edistynyt taso.

Lisätiedot

KIRJE POSTILAATIKKOON LOPUKSI

KIRJE POSTILAATIKKOON LOPUKSI SISÄLTÖ Viipurin evankelisluterilainen tuomiokirkko Ravintola Espilä Kauppatori ALKUSANAT SISÄLTÖ JOHDANTO KIRJE VIIPURISTA SYYSKUSSA 1939 SAAPUMINEN VIIPURIIN Rautatieasema Linja-autoasema Viipurin linna

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Lähettänyt Markku Havu 18.06.2008 Viimeksi päivitetty 14.11.2010 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 18 hengen ryhmä, jossa oli osallistujia mm. Karstulasta, Jyväskylästä,

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA Etsi karttaan merkityt numeroidut kohteet ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jokaisesta kohteesta on vanha kuva ja kysymyksiä. Voit kiertää kohteet haluamassasi järjestyksessä.

Lisätiedot

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015 TIEDOTE 20.8.2015 LAVIAN JOUKKOLIIKENNE Lavian ja Porin keskustan välistä liikennettä palvelee kaksi linjaa: Lyttylän Liikenne ajaa linjaa 68 perjantaisin ja Porin Linjat ajaa linjaa 69 maanantaista perjantaihin.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

ETELÄESPLANADI 8, HELSINKI

ETELÄESPLANADI 8, HELSINKI ETELÄESPLANADI 8, HEINKI Amanda on historiallinen arvokiinteistö Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa. Talo on perinteisesti tunnettu rahoitusmaailman kohtaamispaikkana. Esplanadin puoleinen kolmikerroksinen

Lisätiedot

SUOMI 100 KAUPUNKISINFONIAA VIDEOKAMERALLA

SUOMI 100 KAUPUNKISINFONIAA VIDEOKAMERALLA SUOMI 100 KAUPUNKISINFONIAA VIDEOKAMERALLA LUKUJÄRJESTYKSET UUSIKSI! KOULUJEN ELOKUVAVIIKKO Elokuvakasvatuksellinen teemaviikko erityisesti 3. ja 8. -luokille Elokuva taiteena, kulttuurina ja kielenä Liikkuvan

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti 79 NCC TONTINVARAUSANOMUS 1 (3) 20.2.2007 Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto (kirjaamo) Katariinankatu 1 00 1 70 TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI Kiinnostus

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot