ELOKUVAN HISTORIAA. Mae Marsh D.W. Griffithin elokuvassa The Birth of a Nation, 1915

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELOKUVAN HISTORIAA. Mae Marsh D.W. Griffithin elokuvassa The Birth of a Nation, 1915"

Transkriptio

1 ELOKUVAN HISTORIAA Mae Marsh D.W. Griffithin elokuvassa The Birth of a Nation, 1915

2 ELÄVÄN KUVAN HISTORIA - mahdollisuus suorittaa 5 op:n itsenäisenä kurssina -kurssikuvaus Oodi ja MyCourses Suoritus koostuu 50 elokuvan itsenäisestä katselusta ja lyhyen kommentin kirjoittamisesta kustakin teoksesta katselupäiväkirjaan. Päiväkirjamerkintään on arvioitu käytettävän 1 tunti elokuvaa kohti. Valittujen elokuvien tulee muodostaa monipuolinen kokonaisuus, jossa on teoksia eri vuosikymmeniltä, eri maista ja merkittäviltä tekijöiltä. Katselupäiväkirjassa tulee olla elokuvan pääfaktat, katselupaikka ja katselupäivämäärä, luonnehdinta siitä, mitä elävän kuvan historian ilmiötä teos valikoimassa edustaa sekä vähintään viidenkymmenen sanan mittainen omakohtainen kommentti tai mielipide. Suoritus toimitetaan pdf-tiedostona, jossa elokuvat on listattu valmistumisvuoden mukaisessa järjestyksessä. Katselupäiväkirjan voi palauttaa vapaasti ympäri lukuvuoden. Kurssilla ei ole pakollista oheisluettavaa, mutta hyvää rankaa 50 elokuvan valintaan löytyy mm. kirjasta Elokuvan lyhyt historia (Juri Nummelin, 2009). Edellistä paljon laajempi teos: Film History: An Introduction (Kristin Thompson & David Bordwell).

3 Kurssilla ei ole pakollista oheisluettavaa, mutta hyvää rankaa 50 elokuvan valintaan löytyy mm. kirjasta Elokuvan lyhyt historia (Juri Nummelin, 2009). Tämä teos on elokuvan kompakti käsikirja ja kiehtova lukuelämys. Kirja sisältää listan sadasta elokuvasta, jotka jokaisen meistä olisi nähtävä. Juri Nummelin (s. 1972) on turkulainen tietokirjailija ja kriitikko, joka on aiemmin julkaissut elokuvan historiasta teoksen Valkoinen hehku (2005). Elokuvan lyhyt historia on julkaistu vuonna Edellistä paljon laajempi teos: Film History: An Introduction (Kristin Thompson & David Bordwell).

4 Tarinankerronta alkaa kehittyä nopeasti ensimmäisten filmikokeilujen jälkeen -Miten esittää tilallisia ja ajallisia suhteita siten, että katsoja pystyy seuraamaan tarinaa? - Elokuvahistorian 1. western Edwin S. Porterin Suuri junaryöstö (Yhdysvallat 1903) -Esimerkki, jossa sama tapahtuma esitetään kahdesti, mutta eri perspektiiveistä - tämä käytössä ennen kuin keksittiin ristiinleikkaaminen Life of an American Fireman (1903) ßJuri Nummelin: Elokuvan lyhyt historia (2009)

5 Juri Nummelin: Elokuvan lyhyt historia (2009)

6 Hollywoodin synty 1910-luvulla Aluksi Amerikan elokuvayhtiöt toimivat itärannikon suurissa kaupungeissa, mutta lähettivät talvella kuvausryhmiä Kalifornian lämpöön ja kauas Edisonin trustista (Edison oli hankkinut omistukseensa useita isoja elokuvayhtiöitä ja yritti saada itärannikolla yksinoikeuden elokuvien valmistukseen). Hollywoodin syntyyn vaikutti myös se, että amerikkalaiset elokuvayhtiöt päättivät liittyä yhteen voidakseen vastustaa eurooppalaisen elokuvateollisuuden valtaa elokuvamarkkinoilla ennen ensimmäistä maailmansotaa.

7 Elokuvan klassinen Hollywood-tyyli Elokuvat tarinavoittoisia ja viihdyttäviä. Elokuvantekijät hioivat keinoja otosten yhdistämiseksi, paljon leikkauksia. Tarinat helposti seurattavia, noudattivat syiden ja seurausten logiikkaa. Elokuvatuotanto tehdasmaista ja laatu taattua (teknologia, valaistus, lavastus ja näytteleminen standardisoituivat). Klassisesta Hollywood-tyylistä tuli vähitellen amerikkalaisen elokuvan normi (oli pääpiirteittäin kasassa jo 1912).

8 D.W. Griffith ja Hollywood-tyyli Klassinen Hollywood-kerronta miellettiin pitkään Griffithin luomukseksi, sillä Griffith väitti keksineensä monet keskeiset kerronnan keinot hänen tiedetään kuitenkin ammentaneen eurooppalaisista elokuvista ja luoneen omaksumistaan keinoista eheää synteesiä, eli täydellisti muiden aikaisemmat kokeilut.

9 Hollywoodille vaihtoehtoista mykkäelokuvaa ja 1920-luvuilla Saksassa ekspressionismi Ranskassa impressionismi Dada- ja muu kokeellinen elokuva Euroopassa Neuvostoliitossa montaasielokuvat Esim. Tanskassa, Ruotsissa, Japanissa ja Kiinassa myös vahvaa mykkäelokuvaa

10 Saksalainen ekspressionismi Vahva mykkäelokuvan tyyli maailmansotien välisessä Saksassa. Ensimmäisessä maailmasodassa kaaokseen ajautunut elämä loi pohjan synkille kauhuelokuville -> elokuva ei tarjonnut ratkaisuja ongelmiin vaan heijasti niitä. Ensimmäinen ekspressionistisena pidetty elokuva oli Robert Wienen ohjaama Tri Caligarin kabinetti (1920). Siinä kuvakompositiot ovat tärkeämpiä kuin selkeä tarina. Ekspressionismilla saksalainen elokuva haluttiin erottaa muun maailman filmiteollisuudesta. Tyylisuunta omittiin paljolti kauhu- ja fantasiaelokuviin Frits Langin Metropolis (1927) on yksi ekspressionistisen elokuvan viimeisimpiä elokuvia. Ekspressionismi oli suosittua myös kuvataitessa, kirjallisuudessa ja teatteriassa.

11 Äänielokuvan läpimurto ja haasteet Ensimmäisenä äänielokuvana, jossa ääni oli filmin reunassa, pidetään usein Alan Croslandin Jazz-laulajaa (1927) - elokuvassa oli muutama kuvan kanssa synkronoitu äänikohtaus. Ensimmäinen kokonaan äänellisenä tehty elokuva Lights of New York (valmistui samana vuonna 1927). Äänen tuloon liittyi aluksi myös hankaluutta ja elokuvaestetiikka otti hetkellisesti takapakkia (varhainen äänielokuvateknologia rajoitti esim. kameraliikkeitä). Elokuvateatterit irtisanoivat muusikot ja joidenkin mykkäelokuvatähtien ura katkesi (myös aksentit ongelma) Kokeellista ääni-ilmaisua: Rouben Mamoulian: Love Me Tonight (1932) Kielestä tuli uusia haasteita, koska levitys pirstoitui kielialueiden mukaan -tekstitys keksittiin vuosia myöhemmin -aluksi elokuvia tehtiin useina erikielisinä versioina -dubbaus eli jälkiäänitystekniikka tuli esityskokonaisuudet vakiintuivat

12 Siirtyminen värielokuvaan Samoin kuin ääntä, myös väriä yhdistettiin elokuvaan jo sen alusta lähtien, mutta ensimmäinen Technicolor -värijärjestelmä otettiin käyttöön v Se oli kallis ja sillä tehtiin vain joitain yksittäisiä kokeiluja Vasta vuonna 1932 kehitetty Technicolorin kolmivärijärjestelmä löi kunnolla läpi. Studiot suhtautuivat värielokuvaan epäluuloisesti, kunnes 1930-luvun lopulla tuli menestyselokuvia kuten supermainostettu Tuulen viemää (1939). Samaan aikaan jatkettiin myös mustavalkoisten elokuvien tekemistä. Euroopassa värielokuva yleistyi vasta 1960-luvulla.

13 Neorealismi Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina uudesta italialaisesta elokuvasta ryhdyttiin käyttämään nimitystä neorealismi. Pyrki kuvaamaan todellista Italiaa, sentaloudellisia, sosiaalisia, poliittisia ja psykologisia ongelmia soveltamalla dokumenttikerronnan menetelmiä fiktioelokuvan formaattiin. Neorealismin tyypillisiä ominaisuuksia olivat realistinen käsittelytapa, kansanomainen ympäristö, yhteiskunnallisuus ja poliittisuus. Neorealismin avainteoksiksi on nostettu Roberto Rossellinin Rooma avoin kaupunki (1945), Vittorio De Sican Polkupyörävaras (Lardi di biciclette, 1948) ja Luchino Viscontin Maa järisee (La terra trema, 1947). Neorealismin kukoistuskausi kesti vain noin seitsemän vuotta, mutta sen vaikutukset elokuvailmaisuus olivat suuret. Ennen omia ohjauksiaan myös Fellini työskenteli monessa neorealistisessa projektissa. Omissa ohjauksissaan Fellini ei kuitenkin vetänyt selvää rajaa mielikuvituksen ja todellisuuden välille, joten Fellinin elokuvia ei voida pitää varsinaisesti neorealistisina elokuvina. Lähde:

14 HUOM! Sinun lista voi olla hyvin toisenlainenkinj

15

16

17 Miialla lukiossa käytössä ollut 12 kohdan suosituslista 1. Lyhyitä dokumentaarisia elokuvia ranskalaisilta Lumière veljeksiltä vuodesta1895 eteenpäin ja fantasiapätkiä ja trikkitemppuja Georges Mélièsiltä, mm. scifielokuva Matka kuuhun (Ranska, 1902) - tai varhaisia pätkiä esimerkiksi englantilaiselta R.W. Paulilta. 2. Elokuvia mykkäelokuvan tähdiltä kuten Charles Chaplin, Buster Keaton, Ernst Lubitch ja Harold Lloyd. Chaplinilta myös hyviä äänielokuvia esim. Diktaattori (Yhdysvallat, 1940). 3. Saksalaista ekspressionismia esim. Tohtori Caligarin kabinetti (Saksa, 1919) ja Fritz Langin suurteos Metropolis (Saksa, 1926). 4. Neuvostoelokuvaa esim. Sergei Eisensteinin elokuvat kuten Panssarilaiva Potemkin (Neuvostoliitto, 1925) ja Tziga Vertovin elokuvat, esim. Mies ja elokuvakamera (Neuvostoliitto, 1929).

18 Miialla lukiossa käytössä ollut 12 kohdan suosituslista luvun varhaisia kauhuelokuvia kuten Frankenstein (Boris Karloff Frankensteinina, Yhdysvallat, 1931) King Kong (Yhdysvallat, 1933) 6. Äänielokuvan tuloa kommentoivia leffoja: Sunset Boulevard/ Auringonlaskun katu (Yhdysvallat, 1950) ja Singin in the Rain/ Laulavat sadepisarat (Yhdysvallat, 1951) 7. Varhaisia värielokuvaklassikoita: Tuulen viemää (Yhdysvallat, 1939) ja Ihmemaa Oz (Yhdysvallat, 1939) 8. Mustavalkoisia Hollywood-studioklassiokoita: Orson Welles: Citizen Kane (Yhdysvallat, 1941) ja Casablanca (Yhdysvallat, 1942) 9. Alfred Hitchcock ( ): Joku leffa jännityksen mestarilta, esim. Köysi (Yhdysvallat, 1948), Vertigo punainen kyynel (Yhdysvallat, 1958), Psyko (1960), Linnut (1963)

19 Miialla lukiossa käytössä ollut 12 kohdan suosituslista 10. Italialaista elokuvaa: Neorealistinen Vittorio De Sican Polkupyörävaras (Italia, 1948) + joku neorealismista ammentava, mutta fantasiaankin kallistuva elokuva Federico Felliniltä, esim. Cabirian yöt (1957) ja 8 ½ (1963) 11. Ranskalaista uutta aaltoa 1960-luvulta, esim. Jean-Luc Godard: Viimeiseen hengenvetoon (Ranska, 1960), Francois Truffaut: 400 kepposta + Varastettuja suudelmia (Ranska, 1960) + suomalaistakin 60- luvun leffaa sopii katsoa, esim. Mikko Niskanen: Käpy selän alla (1966) 12. Ethän unohda myöskään Tanskalaista Dogma-elokuvaa, ruotsalaisen Ingmar Bergmanin elokuvia, aasialaista ja ehkäpä myös afrikkalaista elokuvaa.

Jaakko Seppälä Mykkäelokuvan kukoistus & äänielokuvan läpimurto

Jaakko Seppälä Mykkäelokuvan kukoistus & äänielokuvan läpimurto Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Mykkäelokuvan kukoistus & äänielokuvan läpimurto Jazz-aikakauden Hollywood Kaksikymmentäluvulla sijoittajat kiinnostuivat elokuvateollisuudesta toden teolla

Lisätiedot

Montaasista Jean-Luc Godardin silmin Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne

Montaasista Jean-Luc Godardin silmin Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne Montaasista Jean-Luc Godardin silmin 16.3.2017 Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne Jean-Luc Godard (1930-) - Ranskalainen uusi aalto, tekijänpolitiikka - elokuvakriitikko/elokuvantekijä

Lisätiedot

Jaakko Seppälä Hollywoodin studiojärjestelmä & tsaarin Venäjä

Jaakko Seppälä Hollywoodin studiojärjestelmä & tsaarin Venäjä Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Hollywoodin studiojärjestelmä & tsaarin Venäjä Moraalikeskusteluista itsesensuuriin Elokuvaviihteen suosion kasvu herätti monien kansalaisryhmien huolestuneisuuden

Lisätiedot

Jaakko Seppälä Ruotsalaisen elokuvan kultakausi, montaasielokuva, impressionismi & ekspressionismi

Jaakko Seppälä Ruotsalaisen elokuvan kultakausi, montaasielokuva, impressionismi & ekspressionismi Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Ruotsalaisen elokuvan kultakausi, montaasielokuva, impressionismi & ekspressionismi Ruotsalaisen elokuvan kultakausi Svenska Biografteatern AB perustetaan vuonna

Lisätiedot

Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs. Lataa

Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs. Lataa Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs Lataa Kirjailija: Karin Bojs ISBN: 9789523123939 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 30.43 Mb Ainutlaatuisen mukaansatempaava, 54 000

Lisätiedot

Kuohuva 1920-luku. Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo 16.45 18.15 FM Jussi Tuovinen

Kuohuva 1920-luku. Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo 16.45 18.15 FM Jussi Tuovinen Kuohuva 1920-luku Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo 16.45 18.15 FM Jussi Tuovinen Luentosarjan ohjelma 1. 9.9. Sodasta toipuminen ja uusi maailmanpoliittinen tilanne

Lisätiedot

Jaakko Seppälä Elokuvan maagiset attraktiot & elokuvan ekspansio

Jaakko Seppälä Elokuvan maagiset attraktiot & elokuvan ekspansio Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Elokuvan maagiset attraktiot & elokuvan ekspansio Thomas Alva Edison ja W.K.L. Dickson Edisonin (1847-1931) varhaisempia keksintöjä olivat muun muassa fonografi

Lisätiedot

Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander. Lataa

Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander. Lataa Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander Lataa Kirjailija: Riku Cajander ISBN: 9789522542694 Sivumäärä: 144 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.62 Mb Lintu ja ääni esittelee 70 suomalaista lintulajia kuvin,

Lisätiedot

Lataa Homo Europaeus - Karin Bojs. Lataa

Lataa Homo Europaeus - Karin Bojs. Lataa Lataa Homo Europaeus - Karin Bojs Lataa Kirjailija: Karin Bojs ISBN: 9789523123526 Sivumäärä: 473 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 11.56 Mb Ainutlaatuisen mukaansatempaava, 54 000 vuotta kattava tarina eurooppalaisten

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin

Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin Laveata tietä, 1931 FT tutkijatohtori Jaakko Seppälä Helsingin yliopisto / Elokuva- ja televisiotutkimus Kansallisen rajallisuus Suomalaista elokuvaa

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Jaakko Seppälä Varhainen amerikkalainen elokuva & Englanti, Italia ja Tanska

Jaakko Seppälä Varhainen amerikkalainen elokuva & Englanti, Italia ja Tanska Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Varhainen amerikkalainen elokuva & Englanti, Italia ja Tanska Englantilainen elokuva Kinetoskoopin ensi-ilta 17.10.1894 Projisoidut elokuvaesitykset yleistyivät

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Jaakko Seppälä Kolmekymmentäluvun Hollywood, kansallisten elokuvien nousu & avantgarde

Jaakko Seppälä Kolmekymmentäluvun Hollywood, kansallisten elokuvien nousu & avantgarde Jaakko Seppälä jaakko.i.seppala@helsinki.fi Kolmekymmentäluvun Hollywood, kansallisten elokuvien nousu & avantgarde Pula-ajan Hollywood Wall Streetin pörssi romahti 24. päivä lokakuuta 1929 Romahdusta

Lisätiedot

La klo 21 Teemalla dokumenttia

La klo 21 Teemalla dokumenttia La 21.1. klo 21 Teemalla dokumenttia Yö ja usva (16) / Nuit et brouillard, Ranska 1956. Elokuvan historiasta on vaikea löytääyhtä kaunista, koskettavaa, kipeää ja kantaaottavaa elokuvaa kuin Alain Resnais'n

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi JOHDATUS ELOKUVAAN - elokuvan historiaa / elokuvateorian historiaa Veijo Hietala HISTORIAN VAIHEET 1. -1896 elokuvan

Lisätiedot

Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen. Lataa

Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen. Lataa Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen Lataa Kirjailija: Kauko K. Mäkinen ISBN: 9789522358790 Sivumäärä: 471 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.60 Mb Tervetuloa mukaan matkalle seuraamaan ksylitolimolekyylin

Lisätiedot

Roma cinematografica. Ma JT

Roma cinematografica. Ma JT Roma cinematografica Ma 18.00- JT 120 7.9.-5.10.2006 Federico Fellini La dolce vita (1959) 174 min Rooma 1950-luvulla: makeaa elämää ää uudelleen rakennettu Cinecittà: Hollywood Teveren rannalla halpa

Lisätiedot

Lataa. Huom. Kirja sisältää linkkejä ääninäytteisiin. Äänimateriaalien kuuntelu vaatii Internetyhteyden.

Lataa. Huom. Kirja sisältää linkkejä ääninäytteisiin. Äänimateriaalien kuuntelu vaatii Internetyhteyden. Lataa LuontoFacta 1 Lintuja Lataa ISBN: 9789510392591 Sivumäärä: 65 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.91 Mb Kiuru vai satakieli, käki vai kuukkeli? LuontoFacta 1 - Lintuja esittelee Suomen 20 maakuntalintua

Lisätiedot

Lataa Linnut kaupungissa - Pertti Koskimies. Lataa

Lataa Linnut kaupungissa - Pertti Koskimies. Lataa Lataa Linnut kaupungissa - Pertti Koskimies Lataa Kirjailija: Pertti Koskimies ISBN: 9789522561237 Sivumäärä: 10 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.80 Mb Lintuja näkyy ympäri kaupunkeja joka puolella Suomea

Lisätiedot

Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara. Lataa

Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara. Lataa Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara Lataa Kirjailija: Riitta Vaara ISBN: 9789513764470 Sivumäärä: 189 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.58 Mb Uudistettu Meikki itselle ja ammatiksi -kirja

Lisätiedot

Humanistiset tieteet

Humanistiset tieteet Humanistiset tieteet 2013-15 Kielet kuuluvat humanistisiin tieteisiin, joten aluksi tarkastellaan humanistisia tieteitä yleensä. Kielissä on todistusvalinnan kannalta peräti 17 vaihtoehtoa, joista monet

Lisätiedot

Kevätlukukauden avaus

Kevätlukukauden avaus Kevätlukukauden avaus ohjelma MyCoursesissa Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck (SE): Ten Meter Tower, kesto 16 18 min Tekijät: In this film we want to give priority to describe humans rather than

Lisätiedot

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Dosentti Mikko Ketola Kirkkohistorian laitos Workshop tohtorikurssilla toukokuussa 2008 Teologinen tiedekunta Workshopin sisältö Miksi kirjoittaa

Lisätiedot

Lataa Kiehtovat alkuaineet - Theodore Gray. Lataa

Lataa Kiehtovat alkuaineet - Theodore Gray. Lataa Lataa Kiehtovat alkuaineet - Theodore Gray Lataa Kirjailija: Theodore Gray ISBN: 9789522911568 Sivumäärä: 240 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.14 Mb Tiedätkö, mikä alkuaineista on maukkain? Entä tiedätkö,

Lisätiedot

KLASSINEN LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento

KLASSINEN LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento KLASSINEN LAULU Opintokokonaisuus 1 Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento - Syvähengitykseen tutustuminen - Hartioiden rentous hengittäessä - Leuan rentouttaminen - Laulaminen sävelkorkeudellisesti

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

Lataa Kaaos - Gleick James. Lataa

Lataa Kaaos - Gleick James. Lataa Lataa Kaaos - Gleick James Lataa Kirjailija: Gleick James ISBN: 9789518844979 Sivumäärä: 360 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.44 Mb Viime vuosisadan suurimmat luonnontieteellisen ajattelun saavutukset

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide kukoistavat. Suuren lukion laaja

Lisätiedot

Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja. Lataa

Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja. Lataa Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja Lataa Kirjailija: Jaakko Halmetoja ISBN: 9789529920778 Sivumäärä: 261 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.29 Mb Koivujen kyljillä kasvavan pakurin käytöstä mainitaan

Lisätiedot

Lataa Todellisuuden rakenne - David Deutsch. Lataa

Lataa Todellisuuden rakenne - David Deutsch. Lataa Lataa Todellisuuden rakenne - David Deutsch Lataa Kirjailija: David Deutsch ISBN: 9789525202052 Sivumäärä: 352 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 30.01 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat

Lisätiedot

Kurssilla on käytössä Canon 60D-kamerat. Kurssityön leikkaaminen tapahtuu Valokuvataiteen tiloissa kurssin aikana.

Kurssilla on käytössä Canon 60D-kamerat. Kurssityön leikkaaminen tapahtuu Valokuvataiteen tiloissa kurssin aikana. Kurssin nimi: Elokuvan ja valokuvan yhteydet Opettaja: Katri Lassila (TaM, tohtorikoulutettava) Ajankohta: 17. 21.10. 2016 2.5 4op Viikon mittainen työpajamuoto ja mahdollinen lisätehtävä Opetuskieli suomi

Lisätiedot

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT - 2019 1 BIOLOGIA Kirjan Käyttöönottovuosi 978-952-63-3437-0 BIOS 1 Elämä ja evoluutio ) 978-952-63-3789-0 BIOS 2 Ekologia ja ympäristö 2 2016 978-952-63-4248-1 BIOS 3 Solu

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 25.9.2015 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeiden määräysten kanssa kevään 2018 tutkintoon saakka. Näitä määräyksiä

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

Lataa Kesärannan elämää (selkokirja) - Matti Leinonen. Lataa

Lataa Kesärannan elämää (selkokirja) - Matti Leinonen. Lataa Lataa Kesärannan elämää (selkokirja) - Matti Leinonen Lataa Kirjailija: Matti Leinonen ISBN: 9789517963084 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.65 Mb Kesällä on mukava seurata lintujen puu-hailua

Lisätiedot

Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna?

Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna? Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna? Miten koeprosessi muuttuu? Miten koejärjestelmä toimii? Miten kokeiden sisältö muuttuu? #digabi ylioppilastutkinto.fi

Lisätiedot

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv

FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv FORSSAN YHTEISLYSEON OPPIKIRJAT lv. 2019 2020 HUOM! Oppikirjalistan kirjoista hyväksytään myös saman kustantajan sähköinen materiaali ellei muuta mainita. Äidinkieli Äidinkieli Kurssit 1-9: Särmä suomen

Lisätiedot

Jukka Varsaluoma Mikä ihmeen haaste? Global Game Jam http://globalgamejam.org/ http://2013.globalgamejam.org/games/2013 Ludum Dare http://www.ludumdare.com/ http://www.ludumdare.com/compo/ludum-dare-27/?action=top

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

AIKAMATKA ELOKUVAAN Elokuvan historian oppimateriaali peruskouluille ja lukioille

AIKAMATKA ELOKUVAAN Elokuvan historian oppimateriaali peruskouluille ja lukioille AIKAMATKA ELOKUVAAN Elokuvan historian oppimateriaali peruskouluille ja lukioille Tommi Nevala Valveen elokuvakoulu 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtöselvitys aikamatkalle 3 2. Elokuvan esihistoria: Liikkuvan

Lisätiedot

Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa

Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa Sivu 1/5 Kotimaa 24.10.2015 klo 17:38 päivitetty 24.10.2015 klo 17:39 Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa Vaikka Nukketeatteri tunnetaankin paremmin ulkomailla, on sen historia Suomessakin yli

Lisätiedot

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle 2019-2020 Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA (Sanomapro) Digikirja käy myös kaikista BIOS 1: Elämä ja evoluutio (LOPS 2016) 978-952-63-3437-0 BIOS 2: Ekologia

Lisätiedot

Kevään 2013 alustava opetusohjelma

Kevään 2013 alustava opetusohjelma Kevään 2013 alustava opetusohjelma * Viikolla 10 ei ole opetusta * Muutokset ja täydennykset ovat mahdollisia niistä tiedotetaan oppiaineen internet-sivuilla. ******************************************************************************

Lisätiedot

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2019-2020 I lk Äidinkieli Jukola Tekstioppi (suos. 4. tai uudempi painos) Sanoma Pro Kaikki kurssit Jukola Kielikirja (uusi painos syksyllä hanki koulun alettua!) Sanoma

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYS, MA-OPINNOT, LUKUVUOSI 2012-2013 LAVASTUSTAITEEN KOULUTUSOHJELMA

LUKUJÄRJESTYS, MA-OPINNOT, LUKUVUOSI 2012-2013 LAVASTUSTAITEEN KOULUTUSOHJELMA LUKUJÄRJESTYS, MA-OPINNOT, LUKUVUOSI 2012-2013 LAVASTUSTAITEEN KOULUTUSOHJELMA Elokuva- ja tv-lavastuksen ja Näyttämölavastuksen suuntautumisvaihtoehdot (huom. kevään 2013 osalta lukujärjestys on alustava)

Lisätiedot

Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja.

Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OPPIKIRJALUETTELO 208-20 Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OHJE OPETTAJILLE: Vaihda oman oppiaineesi oppikirjafontti mustaksi kun olette päivittäneet luettelon

Lisätiedot

BIOLOGIA. painovuosi. vaihtoehtona digikirja 6 kk tai 48 kk lisenssillä

BIOLOGIA. painovuosi. vaihtoehtona digikirja 6 kk tai 48 kk lisenssillä HANKASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2016-2017: 1. vuosiluokan osalt Sarake vsl: vuosiluokka, jonka aikana kurssi tavallisimmin opiskellaan Listalle on merkitty etupäässä vain 1. vuosiluokan kirjat, koska

Lisätiedot

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia Liedon lukio Lv. 2018-19 käytettävät oppikirjat 08.06.18/ot Oppikirjojen sähköisen version käyttö painetun kirjan rinnalla on mahdollista ao. aineen opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Tällä listalla ovat

Lisätiedot

Lataa Pätkii! - Devra Davis. Lataa

Lataa Pätkii! - Devra Davis. Lataa Lataa Pätkii! - Devra Davis Lataa Kirjailija: Devra Davis ISBN: 9789525459142 Sivumäärä: 264 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.39 Mb Matkapuhelimet ovat nykyään lähes korvaamattomia, ja niiden merkitys

Lisätiedot

Oikea kirja valitaan TARKISTAMALLA AINA ISBN-NUMERO. Oppikirjasta on saatavilla myös digiversio, mikäli rivillä on. Oppikirja ISBN Kustantaja Kurssi

Oikea kirja valitaan TARKISTAMALLA AINA ISBN-NUMERO. Oppikirjasta on saatavilla myös digiversio, mikäli rivillä on. Oppikirja ISBN Kustantaja Kurssi JALASJÄRVEN LUKIO 1.-2. VUOSIKURSSI UUSI LOPS Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi EI OLE PAKOLLINEN KURSSI, HUOMIOI Puh. 4580 460, 4580 461 TEKEMÄSI VALINNAT JA NIIDEN TOTEUTUMINEN Oikea kirja valitaan TARKISTAMALLA

Lisätiedot

Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt. Lataa

Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt. Lataa Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt Lataa Kirjailija: Jim Holt ISBN: 9789522601742 Sivumäärä: 350 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.96 Mb Kosmologinen salapoliisitarina

Lisätiedot

Lataa LuontoFacta 2 Kasveja. Lataa

Lataa LuontoFacta 2 Kasveja. Lataa Lataa LuontoFacta 2 Kasveja Lataa ISBN: 9789510392607 Sivumäärä: 71 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.00 Mb Päivänkakkara vai peltosaunio, kissan- vai harakankello? LuontoFacta 2 - Kasveja esittelee

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi TARINANKERRONNAN RAKENNE ELOKUVASSA Elokuvakerronnan määrittelyä Elokuvakerronnan kehitys ja muutokset

Lisätiedot

Mainosjuliste Vittorio De Sican elokuvasta Polkupyörävaras vuodelta Everett / Lehtikuva.

Mainosjuliste Vittorio De Sican elokuvasta Polkupyörävaras vuodelta Everett / Lehtikuva. Mainosjuliste Vittorio De Sican elokuvasta Polkupyörävaras vuodelta 1948. Everett / Lehtikuva. Matti O. Huttunen VITA BREVIS, ARS LONGA Isä ja poika neorealistisesti Peter von Bagh lainaa upeassa kirjassaan

Lisätiedot

Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja.

Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OPPIKIRJALUETTELO 07-087 Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. KURSSI KUSTANTAJA ÄIDINKIELI Vuositaso I hankkii sähköisen oppikirjan ja sähköiset t. Vuositaso

Lisätiedot

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja.

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo 20-2020 Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. Oppiaine ja lyhenne ÄIDINKIELI (AI) Kaikki oppimateriaalit hankitaan digitaalisina. Kirjan

Lisätiedot

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Näytös 1: Eurooppa, 1945 1. Luen näytelmän ensimmäinen sivu. Korostetut sanat kuvaavat Euroopan tilaa toisen maailmansodan

Lisätiedot

Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna

Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna 2018-2019 Kurssikirjaksi voit valita myös digikirjan, mikäli sellainen on saatavilla. KIRJAN NIMI KUSTANTAJA KURSSI ISBN BIOLOGIA Paperiset kirjat Bios 1: Elämä

Lisätiedot

LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p

LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p. 050 4626744 Syksyn ohjelma - käytävä ja tehtävät koitan välttää näitä käskeviä sanoja, mutta hommat kuitenkin hoidetaan;) HUOM! OHJELMAMUUTOKSET OVAT MAHDOLLISIA, TÄMÄ

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2017-2018 1 BIOLOGIA Kirjan Käyttöönottovuosi 978-952-6-47-0 BIOS 1 Elämä ja evoluutio ) 1 2016 978-952-6-789-0 BIOS 2 Ekologia ja ympäristö 2 2016 978-952-6-4248-1 BIOS

Lisätiedot

POP/JAZZ LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento

POP/JAZZ LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento POP/JAZZ LAULU Opintokokonaisuus 1 Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento - Syvähengitykseen tutustuminen - Hartioiden rentous hengittäessä - Leuan rentouttaminen - Laulaminen sävelkorkeudellisesti

Lisätiedot

TÄNÄ VUONNA 70 VUOTTA TÄYTTÄNYT LIPPUPALVELU

TÄNÄ VUONNA 70 VUOTTA TÄYTTÄNYT LIPPUPALVELU TÄNÄ VUONNA 70 VUOTTA TÄYTTÄNYT LIPPUPALVELU on tarjonnut suomalaisille ikimuistoisia elämyksiä jo monessa eri sukupolvessa. Sotainvalidien veljesliiton vuonna 1945 perustamalla Lippupalvelulla on nykyisin

Lisätiedot

Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta

Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta 10/2013 Kopiosto ry Arttu Juselius Tekijänoikeuden syntyminen Tekijänoikeuden suoja syntyy heti kun teos on luotu Automaattisesti. Ei vaadi merkkiä.

Lisätiedot

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista.

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista. ELOKUVATUTKIMUS KEVÄÄN 2016 ALUSTAVA OPETUSOHJELMA 687516P Elokuva-analyysi (luennot + www-seminaari), 5 op Opettaja: Kimmo Laine Kurssilla tutustutaan elokuvan kerronnallisiin ja tyylillisiin peruspiirteisiin

Lisätiedot

Lataa Hashiksesta - Walter Benjamin. Lataa

Lataa Hashiksesta - Walter Benjamin. Lataa Lataa Hashiksesta - Walter Benjamin Lataa Kirjailija: Walter Benjamin ISBN: 9789522680099 Sivumäärä: 132 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.10 Mb Saksalainen filosofi ja kirjailija Walter Benjamin (1892-1940)

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna

Oppikirjat lukuvuonna Oppikirjat lukuvuonna 2017-2018 Äidinkieli Opiskelija voi valita Jukola-sarjasta joko painetun kirjan tai digikirjan. ÄI1: Jukola 1 ja Jukola Kielikirja. Sanoma Pro ÄI2: Jukola 2 ja Jukola Kielikirja.

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Uusi OPS: OPPIKIRJAT LV , Jyväskylän Lyseon lukio

Uusi OPS: OPPIKIRJAT LV , Jyväskylän Lyseon lukio Uusi OPS: OPPIKIRJAT LV. 2018 2019, Jyväskylän Lyseon lukio Ohje: lisää taulukkoon UUDEN opetussuunnitelman mukaisten kurssien oppikirjojen nimet ja kustantaja. Lisää oppiaineen kohdalle pieneen sarakkeeseen

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 AINE ÄIDINKIELI 1-6 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1 Särmä, Tehtäviä 1, OTAVA 978-951-1-23721-1 2 Särmä, Tehtäviä 2, OTAVA

Lisätiedot

Mitä elokuva on? Elokuva taidelajina

Mitä elokuva on? Elokuva taidelajina Mitä elokuva on? J u r i T s i v j a n Tätä esseetä ei alunperin tarkoitettu julkaistavaksi erillisenä. Se on kirjoitettu vastauksena Raymond Bellourin elokuvateoriaa käsittelevän Trafic-lehden kyselyyn.

Lisätiedot

Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling. Lataa

Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling. Lataa Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling Lataa Kirjailija: David Sterling ISBN: 9789525817294 Sivumäärä: 39 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.43 Mb Minikirja evankeliointiin. Helppo jakaa, niin

Lisätiedot

Apollon Yhteiskoulu, lukion oppikirjat

Apollon Yhteiskoulu, lukion oppikirjat Apollon Yhteiskoulu, lukion oppikirjat 2018-2019 21.11.2018 Oppiaine Kurssi Kustantaja ISBN ja formaatti Äidinkieli ja kirjallisuus Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus (LOPS2016) 1 9 Otava painettu kirja

Lisätiedot

Lataa Maailma ilman meitä - Weisman Alan. Lataa

Lataa Maailma ilman meitä - Weisman Alan. Lataa Lataa Maailma ilman meitä - Weisman Alan Lataa Kirjailija: Weisman Alan ISBN: 9789517965316 Sivumäärä: 340 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.32 Mb Maailma ilman meitä on ajatusleikki siitä, mitä maailmalle

Lisätiedot

1940-luvun italialainen neorealistinen elokuva kulttuuriperinnön rakennusaineena

1940-luvun italialainen neorealistinen elokuva kulttuuriperinnön rakennusaineena 1940-luvun italialainen neorealistinen elokuva kulttuuriperinnön rakennusaineena Lauri Leikas Pro gradu -tutkielma Turun yliopisto Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Kulttuurituotannon

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio Munkkiniemen yhteiskoulu lukio TERVETULOA MUNKAN LUKIOON! Munkka on moderni yksityiskoulu, jolla on vankat perinteet. Lukiossa on laaja kurssitarjonta ja kattavasti kertauskursseja. Munkka on laatulukio,

Lisätiedot

ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja.

ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja. LUKUVUODEN 2018 2019 OPPIKIRJAT Äidinkieli ja kirjallisuus, ÄI ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja. ÄI9:

Lisätiedot

Toisen vuosiluokan uuden opetussuunnitelman kaikkien kurssien oppikirjat eivät ole vielä välttämättä valmiina. Opettaja tiedottaa asiasta.

Toisen vuosiluokan uuden opetussuunnitelman kaikkien kurssien oppikirjat eivät ole vielä välttämättä valmiina. Opettaja tiedottaa asiasta. NURMEKSEN LUKIO Koulukatu 1 75500 NURMES puhelin rehtori 04010 45171 kanslia 04010 45172 12.6.2017 1 OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2017 2018 Ensimmäinen ja toinen vuosiluokka opiskelevat uuden, syksyllä 2016 käyttöön

Lisätiedot

Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Lataa

Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Lataa Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia Lataa ISBN: 9789516562646 Sivumäärä: 1136 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.52 Mb Kirjan neljännen painoksen sisältö on kauttaaltaan uudistettu ja ajantasaistettu.

Lisätiedot

LEIK KÄSIK OHJ TUOT KUV. ÄÄNI Musiikin äänitys I, 3/3 21.-23.8. 3.vsk 22738 ETV lav. ETV puku. N lav

LEIK KÄSIK OHJ TUOT KUV. ÄÄNI Musiikin äänitys I, 3/3 21.-23.8. 3.vsk 22738 ETV lav. ETV puku. N lav SYYSLUKUKAUSI 2013 keltainen = festivaali, seminaari vaalea vihreä = BA-elokuva (yht) (linja) = opetuksen järjestävä taho oranssi = pakollista opetusta vihreä = ARTS-yhteistyö sininen = linjan omaa opetusta

Lisätiedot

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna 2019-2020 Salon lukio SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS -OPPIMÄÄRÄ Kurssit 1 6: Tabletkoulu ÄI1, ÄI2, ÄI3, ÄI4, ÄI5, ÄI6 (LOPS 2016). Opettaja ohjeistaa kurssin alussa

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT?

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT? Kaarinan Lukio 2009 010 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden

Lisätiedot

1 AIKUISLUKION KIRJALUETTELOT

1 AIKUISLUKION KIRJALUETTELOT 1 AIKUISLUKION KIRJALUETTELOT 1.1 Lukio lv. 2015 2016 Sähköinen oppikirja Osa oppikirjoista on saatavana myös digitaalisessa muodossa eli sähköisenä oppikirjana. Lisätietoja saa kustantajien www-sivuilta.

Lisätiedot

TERVETULOA

TERVETULOA TERVETULOA 22.1.2018 luokaton kurssimuotoinen pakolliset ja valinnaiset kurssit (yht. väh. 75) yleissivistävä 5-jaksojärjestelmä koeviikko sähköistyminen ylioppilaskirjoitukset Lukiossa opiskelu Minkä

Lisätiedot

Lataa Joogaa kaiken ikää - Josephine Fairley. Lataa

Lataa Joogaa kaiken ikää - Josephine Fairley. Lataa Lataa Joogaa kaiken ikää - Josephine Fairley Lataa Kirjailija: Josephine Fairley ISBN: 9789512356454 Sivumäärä: 224 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.05 Mb Viime vuosina kokonaisvaltaisten kuntoilumuotojen

Lisätiedot

Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres. Lataa

Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres. Lataa Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres Lataa Kirjailija: A. Jean Ayres ISBN: 9789524511803 Sivumäärä: 345 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.38 Mb Sensorisen integraation häiriö on aivojen toimintahäiriö,

Lisätiedot

LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p

LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p LIIKKUVA KUVA opettaja Miia Rinne p. 050 4626744 Syksyn ohjelma - käytävä ja tehtävät koitan välttää näitä käskeviä sanoja, mutta hommat kuitenkin hoidetaan;) HUOM! OHJELMAMUUTOKSET OVAT MAHDOLLISIA, TÄMÄ

Lisätiedot

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Sakari Heikkinen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä 8.2.2017 Esityksen rakenne Suomi sata vuotta sitten

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Lataa Palaako elävä metsä? Lataa

Lataa Palaako elävä metsä? Lataa Lataa Palaako elävä metsä? Lataa ISBN: 9789519845753 Sivumäärä: 109 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.51 Mb BirdLife Suomen julkaisusarjan uusin teos osoittaa, että metsäluonnon suojelun haaste on kohtuullinen

Lisätiedot

Lataa Maailma tupakkayhtiöiden vallassa - Heikki Hiilamo. Lataa

Lataa Maailma tupakkayhtiöiden vallassa - Heikki Hiilamo. Lataa Lataa Maailma tupakkayhtiöiden vallassa - Heikki Hiilamo Lataa Kirjailija: Heikki Hiilamo ISBN: 9789522647573 Sivumäärä: 173 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.19 Mb Tupakkateollisuuden luvut ovat ällistyttäviä.

Lisätiedot

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Paul Ife Horne. Flickr. CC BY-NC 2.0. http://tinyurl.com/digitarina 3.2.2014 Tanja Välisalo Tänään Digitaalinen tarinankerronta menetelmänä Kurssin suoritus Digitaalisen

Lisätiedot

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV. 2017-2018 8.6.2017 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS AI1-9 Särmä-Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-28914-2 Otava I-III AI1 Särmä - Tehtäviä 1. LOPS. 2016 978-951-1-29024 -7 Otava

Lisätiedot

Pisterajat Vuosi

Pisterajat Vuosi Pisterajat 2006-2013 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 M Kevät 80 62 60 60 61 62 60 62 Syksy

Lisätiedot

Lataa Lapsen oma eläinkirja - Maarit Varpu. Lataa

Lataa Lapsen oma eläinkirja - Maarit Varpu. Lataa Lataa Lapsen oma eläinkirja - Maarit Varpu Lataa Kirjailija: Maarit Varpu ISBN: 9789522304346 Sivumäärä: 95 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.96 Mb Tässä värikkäässä eläinkirjassa tutustutaan suomalaisiin

Lisätiedot

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA!

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Ressun lukio OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Kurssi Oppikirja Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus (Painettu tai digikirja) ÄI1 myöhemmin. ÄI2 myöhemmin.

Lisätiedot