MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä."

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui Hevostietokeskuksen järjestämälle tallialueiden ja tallien maisema- ja rakennussuunnitteluun painottuneelle opintomatkalle Ruotsiin. Matkalla oli mukana yhteensä 17 henkilöä; ensisijaisesti hevosalan neuvojia, rakennus- ja maisemasuunnittelijoita sekä muutamia hankevetäjiä ja yrittäjiä. Matkaoppaana ja tulkkina toimi Kaija Borup. Maanantai Matka alkoi maanantaiaamuna kokoontumisella Helsinki Vantaan lentoasemalla, mistä lensimme Tukholmaan, Bromman kentälle. Lentokentällä vastassa oli bussi ja matka jatkui välittömästi ensimmäiseen kohteeseen. Äppelvikens Ridskola Ensimmäinen vierailukohde oli Äppelvikens Ridskola lisätietoa: Ratsastuskoulu on toiminut tällä paikalla vuodesta Tiloja on kunnostettu ja kohennettu koko ajan. Tukholman kaupunki omistaa maa-alueet ja koulun toimitilat ja on tehnyt keskukseen useiden miljoonien eurojen investoinnin (kuvan uusi maneesi) vuosina Äppelvikens Ridskola sijaitsee Bromman alueella Tukholmassa - aivan kaupungin tuntumassa/kaupunkialueella. Paikalle on hyvät Yrittäjäperhe toimii tiloissa vuokralla. Yrittäjä omistaa hevoset ja iraimiston. Vuokrasopimus tehdään vain vuodeksi kerrallaan, mutta yrittäjä on toiminut alueella koko mainitun ajan.

2 Ratsastuskeskus on perheyritys (äiti, isä ja poika). Keskuksessa on 6 vakituista työntekijää. lyhyeksi aikaa joko tarhaan tai kävelykoneeseen. Keskuksessa on talli noin ponille ja hevoselle. Kaikki hevoset ovat ratsastuskoulun käytössä, mikä on myös kaupungin edellytys vuokrasopimuksessa. Kaiken ikäisiä oppilaita käy noin 600 viikossa. Tarhat olivat siistit ja pohjat sekä aidat hyväkuntoiset. Puiset aitarakenteet oli suojattu sähköllä. Ratsastuskeskuksen pinta-ala on pieni ja alueella onkin vain 3 tarhaa tosin tilavaa sellaista. Tontti rajautuu puistoalueeseen, mutta sinne ei tarhoja saa tehdä kaavoituksen takia. Lainsäädäntö on kiristymässä hevosten ulkoilutusvaatimusten suhteen ja yrittäjällä on neuvottelut käynnissä nykyisten tarhojen riittävyydestä. Hevoset pääsivät päivittäin Tarhojen vähäisyydestä johtuen myös kävelykonetta käytettiin paljon. Kävelykoneen pohja on normihiekkaa - ei varsinaisesti perustettua pohjaa. Asiakkaita on kaikenlaisia ja tasoisia, joten myös hevosia ja poneja on vaihtelevasti, myös nuoria sisäänratsastettavia ja kilpahevosia. Ponit tuodaan maahan pääosin Irlannista, hevoset ostetaan eri paikoista. Yrittäjän

3 mukaan hevosten laatu on tae ratsastuskoulun menestykselle - ei niinkään muut puitteet. Tallin pienessä uudissiivessä valoa antaa suuret kattoikkunat, joiden kautta tapahtuu myös ilmastointi. Karsinat ovat tilavia 3*4 m. Suurin osa hevosista ja kaikki ponit asuvat pilttuissa. Kuivikkeena oli käytössä puru. Lanta kerätään vaihtolavalle. Lannan hävittäminen on kallista - se toimitetaan kaatopaikalle. Käytössä ei ole lantahuoltoon tms. liittyvää automatiikkaa. Isossa tallissa on koneellinen ilmastointi. Alunperin ilmastointijärjestelmä oli rakennettu "suljetuksi", mutta käytännössä se ei toiminut. Nykyisin ilmastointi on säädetty siten, että ovia ja ikkunoita pidetään auki. Tallissa ei ole erillistä lisälämmitystä. Käytävän lattia on uritettua betonia, jotta ei olisi liukas. Tallilta löytyy pukuhuone asiakkaille sekä siistit ja väljät varusteiden säilytys ja huoltotilat. Varustetiloissa on selkeä järjestys, mutta kokonsa puolesta ne eivät ole niin hulppeita kuin uudemmilla talleilla, joilla vierailimme.

4 Ponimaneesin pohja on hiekkaa ja sahanjauhoa. Pohja suolataan talvisin. Ponimaneesin pohja suolataan talvisin ja molemmat maneesit lanataan päivittäin. Nykyisin lanta kerätään pois, aikaisemmin ei kerätty. Tallin yhteydessä, yläkerrassa on tilavat kerhoja sosiaalitilat, joissa järjestetään iltapäivätoimintaa, teoriatunteja ja seuratoimintaa. Kerhotiloissa on työhuone myös kunnan vapaa-ajanohjaajalle, joka on puolipäiväisesti paikalla nuorten ohjaajana. Kaupunki on investoinut 2 vuotta sitten keskukseen uuden maneesin, joka on suunniteltu yrittäjän toiveiden mukaiseksi. Maneesin ovet voidaan avata myös ratsailta - narusta vetämällä. Esteettömyyteen on kaikissa tiloissa kiinnitetty erityistä huomiota. Hissejä on keskuksessa ainakin kolme: tallin yläkerran kerhotiloihin, uuden maneesin katsomoon ja jopa tuomaritorniin. Vanha, pienempi "ponimaneesi" on suoraan tallin kupeessa, myös uuteen maneesiin kuljetaan katettua käytävää pitkin. Uudessa maneesissa on katsomopaikkoja yhteensä 430 kpl. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota mm. akustiikkaan - ja siten maneesin hiljaisuuteen.

5 keskuksessa myös jonkin verran kilpailuja, lähinnä seuratasolla, koska piha-, parkki- jne. alueet ovat pienet, eikä tällä hetkellä ole ulkokenttää. Maneesin seinät on käsitelty palontorjunta-aineella. Uuden maneesin pohja on kuitu-hiekkaa. Pohja kastellaan automaattisesti joka aamuyö klo 4. Pohja on parempi esteratsastukseen, kun kastellaan enemmän ja parempi kouluratsastukseen, kun kastellaan vähemmän. Kattoikkuna on avattava. Estekalustolle on hulppeat varastotilat katsomon alla. Puomiluukut johtavat varastotilasta suoraan maneesiin. Maneesissa on runsaasti ikkunoita, joilla luonnonvalo voidaan hyödyntää tehokkaasti. Normaalipäivänä ei lisävalaistusta päiväsaikaan tarvita. Eteläseinustalla on ikkunoita vähemmän suoran auringon paisteen välttämiseksi, pohjoisen puolella ikkunat ovat isommat ja niitä on enemmän. Maneesissa on myös klubi-, luento- ja tuomaritornitilat. Paikallinen seura järjestää Keskukseen on suunnitteilla pienehkö ulkokenttä. Valaistus on jo asennettu, mutta yrittäjä odottelee milloin kaupunki rakentaa kentän pohjan. Alue ja tulevaisuudessa kenttä ovat suhteellisen vilkasliikenteisen ajoväylän varrella.

6 Ympäröivällä puistoalueella on keskuksen käytössä olevia ratsastuspolkuja. Tallissa on useampia tallirakennuksia ja yhteensä 60 hevospaikkaa, maneesi, kenttä, tarhoja ja laitumia. Kaikessa rakentamisessa on otettu ympäristöasiat erityisesti huomioon. Mm. kaikki tarvittava lämpö tuotetaan omassa lämpökattilassa hevosen lannasta ja kaikki valaistus toimii liiketunnistimilla. Stall Häggebylund Maanantain toinen vierailukohde oli Stall Häggebylund, Häggeby. Tila on yksityinen yritys, jota on alettu rakentaa tyhjälle alueelle Tilan pinta-ala on yhteensä 80 ha, josta osa on vuokramaita. Tilalla kasvatetaan, koulutetaan ja myydään estehevosia. Tilalla on myös täysihoitohevosia ja järjestetään mm. valmennuksia. Täysihoidon hinta on 8500 kr/kk, mihin sisältyy kaikki ml. ratsutus - omistajat käyvät harvoin paikalla. Talli on valoisa ja ilmastoitu. Tallin käytävillä on lattialämmitys, joka pitää kosteuden poissa. Tallissa on koneellinen ilmanvaihto ja sen automaattinen säätö anturi mittaa lämpötilaa ja ilmankosteutta ja säätää ilmastointia tarpeen mukaan. Tallin lämpötila pidetään noin 7-8 asteessa. Käytävä on pinnoitettu kumimassalla, joka tuodaan ja sulatetaan kuumana lattiaan. Pinta ei ole liukas ja sitoo myös ääntä.

7 Karsinaseinät on tehty kierrätysmuovista valmistetuista lankuista - niihin oltiin erittäin tyytyväisiä: ovat kestäviä ja helposti pestäviä. Lannanpoisto- tai ruokinta-automatiikkaa ei ole käytössä. Väkirehut jaetaan kuitenkin käytävän puolelta kääntyviin kuppeihin. Kuivikkeena on joko puru tai turve - asiakkaat saavat itse valita. Vastaavasti asiakkaiden toiveiden mukaisesti karsinoiden pohjalla joko on tai ei ole kumimatto. Käytävillä on vesipisteet muutaman karsinan välein tallin pesua varten. Pesu-, hoito- ja varustetiloja oli eri tallirakennuksissa useampia. Pesukone ja kuivausrumpu löytyvät tältä kuten muiltakin talleilta, joissa vierailimme. Pesutilojen lattiakaivo on sijoitettu takaseinällä, jolloin hevoset eivät pelkää ja seisovat pesupaikalla suorassa. Lanta poistettiin karsinoista käsipelillä pienkuormaajan liikuttelemaan vaunuun. Lanta välivarastoitiin katetussa tilassa, missä lantakuivikeseos myös kuivaa jonkin verran. Lanta-kuivikeseos sekoitetaan hakkeeseen noin 50/50 suhteessa, jos lanta märkää. Mikäli lanta+kuivike on kuivempaa (kuten täällä=purukuivike, varastointi katetussa tilassa) haketta tarvitsee polttoa varten vähemmän. Lanta-kuivike-hakeseos siirretään pienkuormaajalla konttiin. Konttiin mahtuu noin

8 neljän päivän tarve lämpökattilassa poltettavaksi. Konttisäiliöstä lantakuivikehakeseos siirtyy polttoon ruuvikuljettimella. Kattilan palamislämpötilaa seurataan jatkuvatoimisesti. Mikäli poltto-olosuhteet huononevat (seos liian märkä) ja lämpötila laskee, kattilaan syötetään automaattisesti puupellettiä parantamaan palamista, kuvassa pellettisäiliö. Kattilassa voidaan polttaa noin 50 hevosen lanta, jos kuivikkeena käytetään turvetta ja 80 hevosen lanta, jos kuivikkeena käytetään purua - määrä riippuu siis lantakuivikeseoksen kosteudesta. Tällä tallilla lantaa otetaan vastaan myös muilta talleilta. Lämpöä syntyy enemmän kuin tallilla tarvitaan, 25 hevosen lanta riittäisi tarpeeseen, mutta käytännössä sitä ei voida myydä, koska lähellä ei ole sopivia käyttäjiä. Kuvassa varsinainen polttokattila alhaalla, savukaasukattila ylhäällä. Kattila on itse asiassa suomalainen. Koko investointi on maksanut noin 3 miljoonaa kruunua (laitteet ja rakennukset) ja se maksaa itsensä takaisin tilanteesta riippuen 2-10 vuodessa. Laitteiston loppupäässä on normaali lämmönvaihdin veteen. Savukaasut ja erityisesti pienhiukkaset voivat olla ongelma lannan poltossa. Vaatimustaso riippuu alueellisista viranomaisista. Savukaasuja

9 seurataan omatoimisesti - 4 krt/vuosi raportoidaan viranomaisille. Pienhiukkasten osalta määräykset ovat ehkä tulevaisuudessa tiukkenemassa: nykyisestä mg tasosta 30 mg. Tuhkaa syntyy noin kuutio viikossa. Tuhka on tutkittu ja todettu erittäin hyväksi lannoitteeksi esim. metsään. noin 17 cm kerros. Hiekka on tilattu Englannista ja maksoi noin kr. Hiekan alla on noin 20 cm tiivistyskerros ja sen alla eristelevyt. Maneesi on lämpöeristetty. Pohja lanataan 2 krt/vkk ja lanta kerätään. Toisessa tallirakennuksessa jokaisesta karsinasta on oma ovi ulos. Tarkoituksena on rakentaa tallin seinustalle ulkoterassit kullekin karsinalle. Maneesin seinustoilla on kalustovarastot sekä katsomorivi. Katsomoon mahtuu noin 90 henkilöä. Tallilla ei järjestetä kilpailuja, mutta valmennustilaisuuksia joissa voi olla yleisöä kyllä. Maneesin yhteydessä on pieni vierastalli valmennuksissa kävijöille ja rakenteilla tilava kengitystila. Maneesin pohja on kuitua ja vaseliinihiekkaa - se on investointina normaali kuitupohjaa kalliimpi, mutta helppohoitoisempi. Sitä ei tarvitse (ei saa) kastella. Vaseliinihiekkaa on Maneesin yhteydessä yläkerrassa, josta voi myös seurata maneesin tapahtumia, on suuret

10 tilat: toimistotiloja, sosiaalitiloja, majoitustiloja. Nämä tilat olivat vielä osin rakenteilla. Kentässä on ns. Eurooppa-pohja: kuituhiekkaseos. Se on kasteltava säännöllisesti. Kentän kupeessa on "terassi" katselijoille. Kaikki kattojen, piha-alueiden ja tarhojen vedet johdettiin keräily/saostusaltaaseen, josta myös otettiin kasteluvettä. Tilalla on myös omat laitumet, joille hevoset pääsevät 5-6 ryhmissä, varsat ja nuoret noin 12 porukoissa. Tarhoissa oli puuaidat sähkösuojauksella. Tarhat on salaojitettu, perustettu soran päälle, hiekkapinnalla. Hevoset tarhailevat oreja lukuun ottamatta pääosin kahden ryhminä. Siitosorien tarhat sijaitsevat erillään muista. Iltaseminaari Majoituimme Tukholmaan Rica Talk hotelliin, jossa kokoonnuimme vielä iltaseminaariin. Seminaarissa kuulimme ensin osallistujien esittäytymisen ja pääsimme luomaan verkostoja. Minna-Liisa Heiskanen hevostietokeskuksesta kertoi erilaisista hevosten tarha- ja laidunkatosratkaisuista. Kestävät tarharatkaisut

11 -hankkeessa selvitettiin tarhojen pintamateriaalien (hiekka ja kivituhka) sekä pinnan kaltevuuden merkitystä syntyvien valumavesien laatuun ja tarhojen hoidettavuuteen Hingunniemen koulutilan rinneja tasamaatarhoissa. Hankkeessa rakennettiin 8 koetarhaa neljälle koetarha-alueelle sekä 4 tasausallasta. Koetarhat ovat käytössä 11 kuukautta. Hevosia tarhailee 7-8 hevosta/ha/vrk. Tarhat siivotaan kahden viikon välein. Koetarhat on rakennettu perusmaan päälle seuraavasti: 300 mm suodatinhiekka ja salaojitus D 100 mm k/k 10 metrin välein, 200 mm tukikerros sepeli 8 32 mm, 50 mm kantavakerros murskesora d=0 32 mm ja 100 mm pintakerros joko kivituhkaa tai hiekkaa. Seurantatulosten mukaan hevoset makasivat ja piehtaroivat mieluummin hiekkapintaisilla tarhaalueilla. Kivituhkapinta kulutti kengättömin hevosten ja varsojen kavioita. Kivituhkatarhojen kunnossapito (lanaus, tasaus, puhtaanapito) oli helpompaa kuin hiekkatarhojen ja lannan kerääminen kivituhkatarhoista oli huomattavasti helpompaa. Kivituhkatarhat vaikuttivat kestävämmiltä: ne kestivät rankkasateet paremmin myös rinnetarhoissa eivätkä ne kuluneet aitojen vieriltä kuten hiekkatarhat. usean hevosen tarhoissa m 2 /eläin. Tarhan pituus olisi hyvä olla vähintään m. Maisemasuunnittelija Sinikka Jokela ProAgria Pohjois-Savosta kertoi talliympäristösuunnittelusta kuvilla erityyppisistä tallimiljöistä. Talliympäristösuunnittelussa kannattaa panostaa kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ottaa huomioon tallipihan kaikki toiminnot osana muuta ympäristöä. Hevostoimintojen eriyttämiseen, asiakkaiden kulkureittien suunnitteluun, opastukseen, pysäköintitiloihin ja esim. lumen läjitykseen pitää muistaa kiinnittää huomiota. Talliympäristössä kannattaa panostaa helppohoitoisuuteen sekä suuriin selkeisiin linjoihin esim. istutuksissa toimivat vaikkapa puukujat paremmin kuin pienet paljon hoitoa vaativat piiperrykset. Tiistai Ågesta gård Tiistain ensimmäinen tutustumiskäynti oli Ågesta gård, Farsta ja tilan ratsastuskoulu. Lisätietoja: Ravinteita huuhtoutui pintavaluntana rinnetarhoista huomttavasti enemmän kuin taaisista tarhoista. Jyrkän rinnetarhan pintavalumaveden keskimääräinen kokonaisfosforipitoisuus (µg/l) oli yli nelinkertainen verrattuna tasaisen tarhan valumavesien pitoisuuteen. Salaojitetut tarhanpohjat toimivat maasuodattimina. Hiekkatarhoissa vesi imeytyy paremmin maahan. Kivituhkatarhoissa pintavalumavedet olivat likaisempia kun taas hiekkatarhoissa salaojavedet sisälsivät enemmän fosforia ja typpeä. Tarhojen koolla sekä hevosen iällä ja seuralla on vaikutusta hevosten liikunta-aktiivisuuteen. Myös ruokintapaikkojen sijoittelu vaikuttaa. Tarhojen kokosuositus on 500 m 2 /hevonen ja Tila sijaitsee luonnonsuojelualueen vieressä. Tila on nykyisin Tukholman kaupungin omistuksessa, mutta sitä hoitaa vuokralaisena tilan aiemmin omistanut Krusenstiernan suku. Tilalla on ratsastuskoulun lisäksi mm. golfkenttä, lintujärvi sekä emolehmiä maisemanhoitotöissä.

12 ei hän tupsahda suoraan talliin hevosten sekaan vaan vastaanotetaan aulassa, jossa on aina henkilöstöä paikalla. Käytännössä ajatus on, että talliin menevät vain varsinaiset asiakkaan ohjaajan mukana. Vastaanottoaulassa on myös hulppeat varusteiden pesutilat. Tila sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Tukholman kaupungista. Tilalla on ollut hevostallit myös aiemmin, mutta nykyiset tilat on investoinut Tukholman kaupungin kiinteistövirasto vuosina Investoinnin kokonaiskustannukset olivat noin 43 miljoonaa kruunua. Tallilla käy noin 1000 asiakasta viikossa, joista noin 300 aikuisia ja 700 juniori-ikäisiä. Aikuisille ei järjestetä alkeiskursseja. Pääosa asiakkaista aloittaa hyvin nuorena ponikerhotoiminnassa 5-7-vuotiaina (maksullinen ratsastuskoulun palvelu). 7 vuotta on alaikäraja osallistua tunneille. Noin 3 % asiakkaista on poikia ja miehiä. Vastaanottoaulasta löytyvät myös henkilökunnan esittelyt ja säilytyslokeroita asiakkaille. Ratsastuskoulussa on 1700 m 2 tallirakennus sekä pienempi tallirakennus yksityishevosille, kaksi maneesia, joiden yhteispinta-ala 1500 m 2 sekä ratsastuskenttä rakennuskompleksin sisäpihalla. Ratsastuskoulun vastaanottotiloihin on panostettu erityisesti (kuten muissakin vierailukohteissamme). Kun asiakas tulee tallille,

13 Varustehuoneet erikseen hevosille ja poneille. Myös varusteiden pesuun oli kunnon tilat ja välineet (kuten oikeastaan kaikilla talleilla missä kävimme!). Hevosille on oma käytävä ja poneille oma. Ponikäytävällä karsinat ovat pienemmät ja välija etuseinät matalammat. Karsinoissa heinähäkit, joskin kuulemma liian harvalla verkolla - heinää tippuu liikaa maahan. Heinät jaetaan verkkoihin kerran päivässä. Kerran päivässä jaetaan myös väkirehu, yksi annos ruokakuppiin ja kaksi annosta väkirehuautomaattiin eli yksi annos odottaa karsinassa, kun tulevat tarhasta ja aamu- ja iltaannokset antaa automaatti. Talli 60 ratsastuskouluhevoselle on valoisa ja ilmava. Tallissa on valoa tuova avattava katto ja koneellinen ilmanvaihto. Karsinoiden etuseinät ovat raolliset paremman ilmanvaihdon saamiseksi myös karsinan alaosaan. Karsinaseinät ovat bonkossi-puuta, joka on kallista mutta erittäin kestävää trooppista puulajia. Myös tällä tallilla erityistä huomiota on kiinnitetty ympäristöasioihin, ollaanhan luonnonsuojelualueen kupeessa. Tallilla on käytössä lantaraappa. Jokaisen karsinarivin alla

14 kulkee raappakuilu ja jokaisesta karsinasta on luukku kuiluun. Kuivu kulkee karsinan etuseinän kohdalla ja luukun lisäksi koko raappakuilun päällinen osa on poistettavissa, jotta kuilua voidaan tarvittaessa puhdistaa koko matkalta. Lanta lapioidaan talikko pelillä raappaan. Raappa kuljettaa lannan automaattisesti lantalaan. Tallin yhteydessä on omat tilat ponikerhotoiminnalle. Ponikerho on ensimmäinen askel ratsastuskouluun, ponikerholaiset aloittavat yleensä 5-7-vuotiaina. Tilalla oli myös pienehkö aurinkopaneeli (kattopinta-alaa olisi toki ollut enemmänkin). Tämä aurinkopaneeli ei kuulemma juuri virtaa tuota - yhden lampun verran ehkä - arvioivat itse. Esteettömyys ja vammaisratsastusmahdollisuudet on otettu kaikilla kunnan investoimilla talleilla erittäin hyvin huomioon. Mm. tallin sosiaali- ja kerhotiloihin yläkertaan pääsee sekä maneesin katsomoihin hissillä. Työturvallisuuden takia kaikissa ovissa, joista kuljetaan hevosten kanssa on automaattinen avausjärjestelmä. Ovet avautuvat napin painalluksella automaattisesti.

15 lanta kerätään. Pohjaa ei suolata eikä näillä leveysasteilla oli ollut jäätymisongelmia. Alla normaalit kantavat kerrokset. Hevoset ja ponit liikkuvat aidattua reittiä tarhaan. Ponit tarhailevat yhtenä laumana ja hevoset yhtenä laumana. Kaikki hevoset ulkoilivat koko päivän (iltapäivällä takaisin talliin ja illaksi töihin). Tallilla on myös laitumet, jonne hevoset pääsivät ihan lähipäivinä. Pienempi ponimaneesi on sijoitettu kahvilan kanssa samaan rakennukseen. Ulkokenttä sijaitsee talli ja maneesirakennusten muodostamalla sisäpihalla. Kentän pohja on hiekka-kutterin puruseosta. Pohjan on oltava vaihdettavissa ja se vaihdetaan aika ajoin. Vanha pohjamateriaali käytetään maastopolkujen pohjissa. Kahvilasta vanhemmat voivat seurata poniratsukoiden ratsastusta lämpimässä ja häiritsemättä tunnin pitoa. Kahvilan toisen seinusta ikkunoista ja sisäpihan terassilta voi seurata ulkokentän tapahtumia. Uusi iso maneesi hevosratsukoille. Maneesi on erittäin kovalla käytöllä ja hiekka-hakepohja lanataan päivittäin, kastellaan tarvittaessa ja

16 ja ne valmistuivat 2 vuotta sitten. Investointi on maksanut noin 70 milj. kruunua. Toiminnasta vastaa Oy-muotoisesti toimiva yrittäjä. Tallin yläkerran sosiaalitilat olivat ruhtinaallisen tilavat ja siistit sekä upeasti sisustetut. Sosiaalitiloista oli ikkunat, joista pystyi seuraamaan tapahtumia tallissa ja tallissa oli siis runsaasti kahden kerroksen verran ilmatilaa. Talli on suunniteltu yhteistyössä yrittäjän kanssa - tavoitteena oli sijoittaa kaikki toiminnot saman katon alle. Turvallisuuteen ja turvallisuussuunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Mm. kaikki ovet+palo-ovet sulkeutuvat itsestään ja keskuksessa on automaattinen palo- ja murtohälytysjärjestelmä. Asiakkaita opastetaan turvallisuusasioissa ja mm. alle 18-vuotiaat käyttävät kypärää hevosia hoitaessa. Tilalla on myös erillinen 12 hevosen yksityistalli. Erilliset tilat ratsastusseuran klubitoiminnalle sijaitsivat maneesin yhteydessä. Täby Ryttarcenter Viimeinen vierailukohteemme oli Täby Ryttarcenter, Täbyssä. Lisätietoja: Alueet ja rakennukset omistaa ja on investoinut Täbyn kunta. Tilat on rakennettu tyhjälle alueelle Alueelta löytyy mm. talli, maneesi, ratsastuskenttä, tarhat, P-alueet, konehalli. Suunnittelussa on otettu huomioon

17 helppohoitoisuus, mm. paljon asfalttia, joka on helppo pitää koneellisesti puhtaana. Tallilla on 50 hevosta ja 650 oppilasta viikossa. Oppilaista noin 400 on alle 18-vuotiaita. Poikia ja miehiä käy yhteensä noin 10. Tila rajautuu luonnonympäristöön ja käytössä on myös Täbyn kunnan rakentamia ratsastusreittejä maastoratsastukseen. Ne ovat erittäin hyviä ja niitä käytetään paljon. Vastaanottotiloista löytyy toimistotilat normiarkeen Oy:n tarpeisiin, tiloissa toimivalle ratsastusterapeutille ja ratsastusseuralle ja myös esimerkiksi kilpailutilanteeseen: kuvassa kisakanslia. Toimistohuoneiden välillä on ovet ja yhteistyö toimii ja tieto kulkee. Käytössä on mm. yhteiset koneet ja laitteet. Myös tällä ratsastuskoululla oli asiakkaita ajatellen suunnitellut vastaanottotilat. Aukioloaikoina vastaanotossa on aina henkilökuntaa. Selkeät asiakkaiden vastaanottotilat on Ruotsissa "uusajattelua", joka löytyy kaikista uusista ratsastuskouluista. Vastaaottotiloista löytyy asiakaswc:t, puku- ja peseytymistilat niin naisille kuin miehillekin. Yrittäjä piti hyviä asiakastiloja ensiarvoisen tärkeinä. Myös tallilla esteettömyys on otettu huomioon kaikessa rakentamisessa ja tiloista löytyy myös hissi mm. yläkertaan. Myös henkilökunnan esittelyt ovat selkeästi näkyvillä.

18 Tallin käytävää. Keskiosassa on varuste-, varasto-, luento- yms. tiloja kahdessa kerroksessa. Pesu-, hoito ja kengitystilat. Pesupaikalla on oma koneellinen ilmanpoisto, jolloin kosteus ei leviä muualle talliin. Tallilla käy säännöllisesti myös mm. kiropraktikko. Lääkintävälineiden varastointiin ja käsittelyyn yms. oli erillinen huone pesu- ja hoitopaikan vieressä. Hevoskarsinat ovat 12m 2 ja ponikarsinat 9 m 2. Yrittäjä on halunnut kiinteät karsinoiden väliseinät, jotta hevoset saavat halutessaan myös rauhaa. Ne ulkoilevat päivittäin laumassa ja etuseinä on luonnollisesti avoin kalteri. Näin voidaan myös vähentää sairauksien leviämistä, kun sairastunut yksilö voidaan eristää muista. Varusteiden puhdistukseen oli paikat kaikilla talleilla, joissa vierailimme. Varustetilat ovat erikseen poneille ja hevosille. Kaikille tarvikkeille oli omat paikkansa ja talli oli erittäin siisti. Tarhat on perustettu vastaavalla tavalla kuin kentän pohja ja ovat hiekkapohjaisia. Tarhat on pääosin isoja laumatarhoja, pieniä tarhoja löytyy toipilaille. Suunnitteilla on myös rakentaa erillisiä kesäkarsinoita. Yrittäjä piti hyvin perustettuja ja siten mudattomia tarhoja erittäin tärkeinä hevosten hyvinvoinnille. Ne vähentävät myös työmäärää ja kustannuksia: Hevosilla ei ole riviä, jalkoja ei tarvitse pestä, eikä hevosia loimiteta. Kokemuksen mukaan hevoset myös

19 makoilevat tarhoissa mieluummin. Yrittäjä oli myös sitä mieltä, että ötököitä on vähemmän ja kesäihottumat ovat parantuneet. Hiekansyöntiä ei ole esiintynyt. Hevosia ei ruokita ulos. Tallilla ei ole koneellista lannanpoistoa vaan karsinat puhdistetaan perinteisesti talikolla ja kottikärryillä. Kottikärryjen tyhjennyspaikalla on hihnakuljetin lantalaan. Kaikki toimi sisätiloissa. Tarhan (ja kentän) alla on suojakankaat, tiivistyskerrokset ja pinnassa hiekka. Alueilta poistetaan säännöllisesti lanta. yrittäjä arvioi, että hyvin hoidettuna pintamaa pitää vaihtaa noin 20 vuoden päästä. Tarhojen takana on 50*80 m ulkokenttä, jota käytetään lähinnä kesäisin. Kentälle on rakenteilla kastelujärjestelmä. Kaikissa tarhoissa on automaattiset lämpövastuksella varustetut juomakupit. Kuivikkeena on turve ja kuivikevarastona oli vielä ulkokontti, mutta parempi varastotila oli suunnitteilla. Lanta menee maanparannusaineeksi maanviljelijöille. Maneesi on 124*24 m. Koko maneesin pituudelta oli leveä sisäkäytävä eli sisätiloja oli melkein tarkan markan rakennussuunnittelijoita hirvittävä määrä. Käytävää pitkin pääsee maneesiin aina sisäkautta. Maneesiin on kolme erillistä ovea, koska maneesissa pyörii useita tunteja yhtä aikaa. Kukin ryhmä kulkee omasta

20 ovestaan. Lisäksi ovista pääsee katsomon alla sijaitseviin varastotiloihin. Käytävää käytettiin myös mm. ontumatutkimuksissa. tarkka turvallisuussuunnitelma. Keskuksessa on automaattinen palo- ja murtohälytinjärjestelmä. Koska avattavia ovia ja henkilökuntaa on paljon, on järjestelmän suunnittelu ja säätö teettänyt töitä, mutta nyt toimii hyvin. Maneesin seinissä on käytetty äänenvaimennin / akustiikkalevyjä. Katsomo on hiljainen, eivätkä opettajat käytä äänentoistolaitteita. Maneesin pohjarakenteessa on alemmissa kerroksissa autonrengasrouhetta tuomaan pohjaan joustoa ja pinnassa kuitu+silikaattihiekka. Maneesi kastellaan joka yö. Kastelun määrästä riippuu onko pohja pehmeämpi vai kovempi. Yrittäjän näkemyksen mukaan pohja on ollut hyvä: parempi kiinteä ja joustava pohja kuin pehmeä. Hevosilla ei ole ollut jalkavaivoja. Maneesi lanataan päivittäin ja lanta kerätään. Ratsastuskoululla on myös kahvila ja ratsastustarvikemyymälä. Kahviossa on ravintolatason keittiö, joten tiloissa voidaan järjestää mitä vain tilaisuuksia. Keskuksessa järjestetään noin 4-6 kilpailut vuodessa, myös isompia alue- ja kansallisia kisoja. Ruotsin hevostaloudesta ja omia huomioita matkalta Ruotsissa hevosia on lähes viisi kertaa enemmän kuin Suomessa eli noin kpl. Asukasmäärän ja hevosten suhdeluku on Ruotsissa Euroopan korkeimpia. Asukasta kohti hevosia on 39 hevosta / 1000 asukasta, kun Suomen vastaava luku on noin 13,8 hevosta / 1000 asukasta. Katsomotiloja. Myös maneesista on selkeästi merkityt poistumistiet ja keskukseen on tehty Etelä- ja Keski-Ruotsi on huomattavasti hevostieheämpää kuin maan pohjoisosat. Tällä matkalla liikuimme vajaan 100 km etäisyydellä Tukholmasta ja hevosia sekä talleja ja hevoskeskuksia näkyi maisemassa paljon. Kaikki vierailukohteemme olivat ratsutalleja:

21 kolme ratsastuskoulua ja yksi yksityistalli, mutta myös ravihevoset ja raviradat näkyivät alueella. Vierailijana ehdottomasti päällimmäiseksi jäi mieleen jo entuudestaan tiedossa ollut yhteiskunnan erittäin vahva panostus ratsastukseen harrastuksena. Ratsastuskoulut olivat todella suuria ratsastuskeskuksia ja tilat mukaan lukien sekä tallit että maneesit olivat suorastaan upeita ja kaikki investoitu yhteiskunnan varoin. Myös hevosten laatu ratsastuskouluilla vaikutti hyvältä. Yhteiskunta näkee ratsastuskeskukset selkeinä vapaa-ajanviettopaikkoina. Kaikissa kohteissa oli panostettu asiakkaiden vastaaotto, WC- ja pukutiloihin sekä kahvioihin sekä esteettömyyteen. Harrastus ei ole pelkkää ratsastusta vaan teoria- ja kerhotoimintaan oli varattu omat tilansa. Ratsastuskoulut toimivatkin eräänlaisina nuorisotiloina jopa kunnan vapaa-ajan ohjaaja oli paikalla päivittäin. Ratsastus onkin toiseksi suosituin urheiluharrastus ruotsalaisten keskuudessa ja harrastaa ratsastusta säännöllisesti. Myös ravi- ja laukkaurheilu ovat suosittuja ne ovat toiseksi seuratuin urheilualaji, kun mitataan katsojien määrää. Lisätietoa opintomatkalta: HevosAgro, Heini Iinatti, p ProAgria Oulu toimisto, Kauppurienkatu 23 (mm. esitteitä) HevosAgron FaceBook (runsaasti kuvia kuvatekstein)

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Hevostalouden ympäristökuormitus voi paikallisesti olla merkittävä Luvat ja ilmoitukset Hevostallin

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI Hevoosella vaan koulutushanke järjesti keväisen opintoretken 16. - 17.5.2013. Matkalle lähti hankevetäjien (Susanna Hakkarainen

Lisätiedot

Toimivat lannanpoistojärjestelmät

Toimivat lannanpoistojärjestelmät Toimivat lannanpoistojärjestelmät Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Käsityövaltaisuus yleistä hevospuolella Lannanpoisto tapahtuu suurimmassa osassa talleja perinteisellä talikko/kottikärryt menetelmällä

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Työtä riittää Hevoset työllistävät koko- tai osa-aikaisesti noin 15 000-16 000 henkilöä Hevostalleja Suomessa noin 16 000 Tallityöt

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

SORVAAJANKATU 15, HELSINKI

SORVAAJANKATU 15, HELSINKI SORVAAJANKATU 15, HELSINKI Kiinteistö KOY Sorvaajanalue hallitsee vuokrasopimuksen nojalla 4386 m² suuruista vuokratonttia katuosoitteessa Sorvaajankatu 15. Tontilla sijaitsee vuonna 1991 rakennettu toimisto-

Lisätiedot

Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen. RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry

Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen. RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry Mitä huomioitava tallin suunnittelussa? tallityypin valinta

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Toimivat ruokintaratkaisut

Toimivat ruokintaratkaisut Toimivat ruokintaratkaisut Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Ruokinnan automatisointi Ruokinnan automatisoinnilla tehdään säästöjä ajankäytössä ja työmäärän vähetessä säästyy kustannuksia Heinäautomaatit

Lisätiedot

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Elsa Roponen 1), Jaana Auer 2), Hanna Kaihlajärvi 2) 1) Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti, Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala, elsa.roponen@outlook.com

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI Hevoosella vaan koulutushanke järjesti opintoretken kotimaahan 14.-15.2.2014. Matkalle lähti hankevetäjien (Susanna Hakkarainen

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

UTTA TUOTANTO- JA VARASTOTILAA PIRKKALAAN VESALANTIELLE!

UTTA TUOTANTO- JA VARASTOTILAA PIRKKALAAN VESALANTIELLE! UTTA TUOTANTO- JA VARASTOTILAA PIRKKALAAN VESALANTIELLE! UUTTA TOIMITILAA ERINOMAISELLA SIJAINNILLA Kiinteistö Oy Pirkkalan Punaharmaa rakennetaan moottoritien ja lentokentäntien läheisyyteen. Hyvä logistinen

Lisätiedot

Tallityötä helpottavat ratkaisut

Tallityötä helpottavat ratkaisut Kannattavaa hevostalousyrittäjyyttä -infotilaisuus Tallityötä helpottavat ratkaisut Jyväskylä Hanna Kaihlajärvi, hanna.kaihlajarvi@jamk.fi ä Koneellisen lannanpoiston vaihtoehtoja Lantaimuri Pihkalan ratsastuskoulu,

Lisätiedot

MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN

MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN KORKEATASOISTA TUOTANTOTILAA HÄMEENLINNA MÄKELÄ Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 - Fax 03 222 9835 - www.catella.fi KIINTEISTÖN SIJAINTI

Lisätiedot

104,0 m², 3h, k,

104,0 m², 3h, k, Kohteen ilmoittaja Nimi: Teppo Tuijula Puh: 0500 530 942 Solid House Oy LKV, Turku Eerikinkatu 13, 3 krs. 20100 Turku Puh: 044 282 0038 MAASEUDUN RAUHAA JA VÄLJÄÄ ASUMISTA Tässä paikassa voit yhdistää

Lisätiedot

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle?

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle? Hyvinvointi, turvallisuus ja ympäristöasioista huolehtiminen on oleellinen osa hevosalan yrittäjän arkea. Hevostilan ja sen ympäristön vastuullinen hoitaminen luo hyvinvointia ja turvallisuutta paitsi

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 24.4.2014 Ammattikorkeakoulu Lappian hallinnoiman LaHeKu (Lapin hevostallit kuntoon)

Lisätiedot

KORJAAMO- VARASTOHALLI TOIMISTO- JA LABORATORIOTILAA VAASAN VANHASTA SATAMASTA

KORJAAMO- VARASTOHALLI TOIMISTO- JA LABORATORIOTILAA VAASAN VANHASTA SATAMASTA MYYDÄÄN KORJAAMO- VARASTOHALLI TOIMISTO- JA LABORATORIOTILAA VAASAN VANHASTA SATAMASTA Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 Fax 03 222 9835 www.catella.fi OSOITE

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria. HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.fi Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY

YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY www.kanavuori.fi YLEISESITTELY SISÄLLYSLUETTELO KOY Vuoriluolat yleisesittely Yleisesittely alueesta Esikunnan alue Luolastot Rantarakennusten alue Ranta-alueet Kylmävarastot

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN KEHITYS OY LYHYESTI

HAUKIPUTAAN KEHITYS OY LYHYESTI HAUKIPUTAAN KEHITYS OY LYHYESTI Haukiputaan Kehitys Oy toimi yli 30 vuotta Haukiputaan kunnan elinkeinoyhtiönä. Uuden Oulun perustamisen myötä yhtiön rooli supistui toimitilojen tarjoajaksi yrityksille

Lisätiedot

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta projektipäällikkö Heini Iinatti Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma Laadittiin 2008, valmis 2009 Tunnistettiin kehittämistarpeet Määriteltiin

Lisätiedot

MIHIN HEVONEN MAHTUU JA KUINKA TAAJAMA-ALUEIDEN HARRASTETALLEJA/-MANEESEJA SUUNNITTELEVAN ARKKITEHDIN NÄKÖKULMA. Rosemarie Schnitzler

MIHIN HEVONEN MAHTUU JA KUINKA TAAJAMA-ALUEIDEN HARRASTETALLEJA/-MANEESEJA SUUNNITTELEVAN ARKKITEHDIN NÄKÖKULMA. Rosemarie Schnitzler New Yorkers may be able to enjoy horseback riding in Central Park the city is searching for a company to run a riding center MIHIN HEVONEN MAHTUU JA KUINKA TAAJAMA-ALUEIDEN HARRASTETALLEJA/-MANEESEJA SUUNNITTELEVAN

Lisätiedot

136,0 m², 5h, k, kph,...,

136,0 m², 5h, k, kph,..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Mikko Reunanen Puh: 041 506 7404 Solid House Oy LKV, Salo Turuntie 1 24100 Salo Puh: 044 282 0038 LOISTOSIJAINNILLA OMAKOTITALO KESKUSTAN LÄHEISYYDESSÄ! Arvostetulla Enolan asuinalueella

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

HEVOSALA TÄNÄÄN JA KEHITYSNÄKYMÄT

HEVOSALA TÄNÄÄN JA KEHITYSNÄKYMÄT HEVOSALA TÄNÄÄN JA KEHITYSNÄKYMÄT Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Luke Maatilarakennusten saneeraus ja vuokraus hevos- ja pieneläintoimintaan, Lammi 27.3.2018 Hevosala Suomessa Hevosia 75 000 (14

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt

Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt Tuottavat, hyvinvoivat eläimet kustannustehokkaasti Lämmin, tilava juottamo toimii miellyttävänä kasvuympäristönä ja takaa tuottavat, hyvinvoivat eläimet., rakennussuunnittelija

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI MYY VOHDENSAAREN KOULUKIINTEISTÖN

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI MYY VOHDENSAAREN KOULUKIINTEISTÖN sivu 1 / 7 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI MYY VOHDENSAAREN KOULUKIINTEISTÖN Osoite: Vohdensaarentie 90 Kiinteistötunnus: 895 472 5 6 895 472 5 9 895 472 5 162 (määräala) Tontin pinta-ala: yhteensä n. 1.2 ha Rakennukset:

Lisätiedot

Työtä helpottavia talliratkaisuja opintomatkaraportti 9.11.2013

Työtä helpottavia talliratkaisuja opintomatkaraportti 9.11.2013 Työtä helpottavia talliratkaisuja opintomatkaraportti 9.11.2013 Opintomatka oli Jamkin Hevosvoimaa tiedotushankkeen ja Keski-Suomen Hevosjalostusliiton järjestämä. Loppuraportin ovat koonneet Poken eläintenhoitaja

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 19.07.18 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: Nissiläntie 11, 90650 Oulu Oulu Ranta-Saarela Kokonaisala: 220 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Laadittu 18.7.2011/Päivitetty Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta ennen omaa

Lisätiedot

Tallin imago ja hyvinvoiva hevonen ympäristötekojen taustalla OSA II. 21.1.2012 Heini Iinatti

Tallin imago ja hyvinvoiva hevonen ympäristötekojen taustalla OSA II. 21.1.2012 Heini Iinatti Tallin imago ja hyvinvoiva hevonen ympäristötekojen taustalla OSA II 21.1.2012 Heini Iinatti Lantahuolto Lanta varastoitava tiivispohjaisessa (betoni, K30-2, asfalttibetoni tai valuasfaltti) lantalassa,

Lisätiedot

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Suomen Hippos Oy JALOSTUSPÄIVÄT 12.2.2009 RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Mty Aktiivitalli Maiju Paukku ja Fredrika Nyberg Lappeenranta 12.2.2009 1 Mty Aktiivitalli Perustettu syksyllä 2005 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

1/16. Säterintie 8. Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT

1/16. Säterintie 8. Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT 1/16 Säterintie 8 Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT 2/16 Silkinkehruu Lämmin tuotantotila / varastotila puukatto jonka yläpuolella toimistotiloja Ikkunat ulos

Lisätiedot

Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta

Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta Anna Tenhunen http://adayinthelifeofcj.files.wordpress.com/2012/06/manure.jpg Työn

Lisätiedot

Krannilan liikuntapuiston huoltorakennus

Krannilan liikuntapuiston huoltorakennus 7..203 3:07:0 --- - 6.4 6.4 HUOLTORAKENNUS 6. 6. 6.5 6.4 HUOLTOPIHA 6.0 KALUSTOHALLI 60.7 --- - 60.2 62.0 6.0 60. 6.0 60.4 60.0 N 6706300000 E 2548890000 2548890 6706300 /500 Asemapiirros : 500 P L I 0

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 29.03.18 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Malluntie 12, 90800 Oulu Oulu Länsi-Patela Omakotitalo omalla tontilla 6h(5mh+oh)+k+khh+ 2

Lisätiedot

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Kaupunkimittausosasto, Helsinki Marja Kivenheimo Tuomarinkartanon Kilpatalli Oy Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen kehittämistoimikunta Ratsastuksen

Lisätiedot

Ilvestarhan rakennustyöt

Ilvestarhan rakennustyöt HKR-RAKENNUTTAJA Ilvestarhan rakennustyöt, Mustikkamaanpolku 12 Perusparannus Hankenumero R-04238 Sijainti Yhteenveto Hankkeen nimi Hankenumero Ilvestarhan rakennustyö R-04238 Osoite Rakennustunnus (RATU)

Lisätiedot

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkkitehti: Ota yhteyttä saat 15 itunes App Store -lahjakortin käytettäväksi iphone ja ipad -applikaatioihin! Linkki sisällä 1 2 Vapaus keskittyä arkkitehtuurin suunnitteluun Puucomp

Lisätiedot

2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m 2 Kerroksia 7 Tilojen kunto Sijaitsevat parkkitalossa P5, johon kulku yhdyskäytävän kautta. Vieraspaikat sijaitsevat

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSHALLI HÖYTÄMÖSTÄ

MYYDÄÄN TEOLLISUUSHALLI HÖYTÄMÖSTÄ MYYDÄÄN TEOLLISUUSHALLI HÖYTÄMÖSTÄ JAX-TALO Oy:n koko osakekanta Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 - Fax 03 222 9835 - www.catella.fi OSOITE SIJAINTI Höytämöntie

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry.

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. - turvallisessa seurassa VISIO: Rusko Riding Team ry. (TeamRR) on aktiivinen ratsastusseura, joka palvelee niin yksityishevosten omistajia kuin ratsastuskoulun

Lisätiedot

Monipuolista hevostaloutta Keski-Suomessa -opintomatkan raportti 8.3.2014

Monipuolista hevostaloutta Keski-Suomessa -opintomatkan raportti 8.3.2014 Monipuolista hevostaloutta Keski-Suomessa -opintomatkan raportti 8.3.2014 Hevosvoimaa -tiedotushanke ja Keski-Suomen Hevosjalostusliitto järjestivät opintomatkan, jonka neljä kohdetta olivat kaikki omanlaisiaan

Lisätiedot

153,0 m², 6H+K+S,

153,0 m², 6H+K+S, Kohteen ilmoittaja Nimi: Mikko Mäkelä Puh: 040 5444399 Huom! Kiinteistönvälitys Oy, Espoo Keilaranta 19 D 02150 Espoo Puh: 0207802270 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min) Valoisa ja hyväkuntoinen omakotitalo

Lisätiedot

Asuinpinta-ala 170 m2 (200 m2). Alakerran tilat n. 100 m2, yläkerrassa asuintilaa n. 70 m2. Lisäksi pesutilat, tekninen tila ja lasitettu terassi.

Asuinpinta-ala 170 m2 (200 m2). Alakerran tilat n. 100 m2, yläkerrassa asuintilaa n. 70 m2. Lisäksi pesutilat, tekninen tila ja lasitettu terassi. 1 (8) LIIKE- / ASUINTILA 170 m2 Sääksniemi, Sydänmaantie 1147, 61170 Sääksniemi, Alavus Yläkerta keittiö, olohuone / makuuhuone Alakerta oleskelutila, keittiö, pesuhuone, wc, aula Rakennusvuosi aloitettu

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2 MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ 2.440 kem 2 MYYTÄVÄ KOHDE Hämeenkyrössä osoitteessa Sivutie 11, 39200 Hämeenkyrö sijaitseva teollisuuskiinteistö. Kiinteistön vieressä on K-Supermarket ja Tokmanni

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1.YHTEISKOULU, HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU JA KESKUSKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin

Lisätiedot

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet Tilan avoimuus Tila jaetaan kolmeen eri saavutettavuusryhmään. Kaikille avoin tila Osittain suljettu toimistotila Työhuoneet ja neuvottelutilat Visuaaliset ärsykkeet Näiden alueiden välillä ja sisällä

Lisätiedot

55,5 m², 2h,k,parv.,

55,5 m², 2h,k,parv., Kohteen ilmoittaja Nimi: Kirsi Oksanen Puh: 0500 442203 Omakodit Neliövälitys Oy LKV Kouvolankatu 18 45100 Kouvola Puh: (05) 357 7099 Inkeroisten keskustassa, talon 1. asuinkerroksessa valoisa, nopeasti

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

Kara m 2 vapaata toimistotilaa. Kara Business Campus

Kara m 2 vapaata toimistotilaa. Kara Business Campus 2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa LISÄTIEDOT Senaatin Notariaatti Oy Jukka Myyryläinen 0400 688 861 jukka.myyrylainen@senaatinnotariaatti.fi Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m

Lisätiedot

Kotaniementie 7 as 3 Kaunisharju, 40800 Vaajakoski

Kotaniementie 7 as 3 Kaunisharju, 40800 Vaajakoski Kotaniementie 7 as 3 Kaunisharju, 1 Nyt ennakkomarkkinoinnissa upea rivitalo järven rannalla! As Oy Kotaranta rakennetaan omalle tontille Leppäveden rantaan. Yhtiö on vapaarahoitteinen ja käsittää yhden

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy, Tampere, Y-tunnus 0247838-2 Tampereen kaupungissa, Hankkion kaupunginosassa sijaitseva teollisuustontti 837-45-4535-31

Lisätiedot

Stall Råbacka. Fredrika Nyberg

Stall Råbacka. Fredrika Nyberg Perinteisen tallin muuttaminen aktiivitalliksi - mitä iloja ja murheita tuli vastaan? Hit aktiivitalli kokonaisuus, mahdollisuudet sekä käyttökustannukset Stall Råbacka Fredrika Nyberg 1 Karsinatallin

Lisätiedot

150,0 m², 4h, avok, kp...,

150,0 m², 4h, avok, kp..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Timo Lindström Puh: 040 170 2011 Solid House Oy LKV Helsinki Erottajankatu 1-3 00130 Helsinki Puh: 044 282 0038 Vuonna 2013 vanha, 40-luvulla rakennettu talo Aulangolla, Vanajaveden

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

Erilaisia säänsuojakatoksia. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015

Erilaisia säänsuojakatoksia. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Erilaisia säänsuojakatoksia Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Säänsuojakatokset Ulkotarhan ja laitumen säänsuojakatosten tarkoitus

Lisätiedot

- puheenjohtajien yhteenvedot, osallistujien priorisointi numeroina

- puheenjohtajien yhteenvedot, osallistujien priorisointi numeroina Learning cafe- TIIVISTELMÄ TYÖPAJOJEN TULOKSISTA HEVOSALA 2020 Neuvonta, koulutus ja kehittäminen Ke 25.5.2011, OSANA HEVOSALAN YHTEISTYÖSEMINAARIA Alustuksena: Hevosalan tulevaisuustyöpajan tulokset,

Lisätiedot

Hevostilan ympäristömääräykset

Hevostilan ympäristömääräykset Hevostilan ympäristömääräykset Talli-ilta 11.6.2013 Keski-Uudenmaan hevostilallisille ympäristötarkastaja Kirsi Järvinen Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Lannan käsittely ja varastointi (1/2) Tallilla on

Lisätiedot

Pitäsköhä näitä suojata jotenki?

Pitäsköhä näitä suojata jotenki? Pitäsköhä näitä suojata jotenki? Satuin kuulemaan otsikon mukaisen kysymyksen, jonka esitti pientalon rakentaja/rakennuttaja kuorma-autokuskille. Autokuski nosti villapaketit nättiin nippuun lähes tyhjälle

Lisätiedot

As Oy Eerikinkatu 35 Eerikinkatu 35, Helsinki. Linjasaneerauksen hankesuunnitelma Arkkitehtiluonnokset

As Oy Eerikinkatu 35 Eerikinkatu 35, Helsinki. Linjasaneerauksen hankesuunnitelma Arkkitehtiluonnokset As Oy Eerikinkatu 35 Eerikinkatu 35, 00180 Helsinki Linjasaneerauksen hankesuunnitelma Sisältö: Yleistä kylpyhuoneista... 2 Kylpyhuone 1 - vaihtoehto a... 3 - vaihtoehto b... 4 Kylpyhuone 2 - vaihtoehto

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ RAHOLASTA

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ RAHOLASTA MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ RAHOLASTA Kolismaankatu 3, 33330 Tampere Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 - Fax 03 222 9835 - www.catella.fi MYYTÄVÄ KOHDE

Lisätiedot

Helsingin Malminkaari 23. OP Kiinteistösijoitus Oy

Helsingin Malminkaari 23. OP Kiinteistösijoitus Oy Malminkaari 23, Malmi 00700, Helsinki OP Kiinteistösijoitus Oy Kohde-esittely Näkyvällä paikalla Helsingin Malmilla sijaitseva toimistorakennus. Malminkaari 23 on toimistokiinteistö erinomaisella sijainnilla

Lisätiedot

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO s 3-5 PERUSTIEDOT s 6-8 MUUNNELTAVAT TILAT s 9-11 VIIHTYISÄ TYÖYMPÄRISTÖ 2 Yrityksesi uusi toimitila löytyy Pitäjänmäestä! Valimon uusi toimitilakokonaisuus sijoittuu

Lisätiedot

MYYDÄÄN TOIMISTOKIINTEISTÖ LIEKOLANKATU 13 SASTAMALA

MYYDÄÄN TOIMISTOKIINTEISTÖ LIEKOLANKATU 13 SASTAMALA MYYDÄÄN TOIMISTOKIINTEISTÖ LIEKOLANKATU 13 SASTAMALA Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 - Fax 03 222 9835 - www.catella.fi MYYTÄVÄ KOHDE Osoitteessa Liekolankatu

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1. YHTEISKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin tehtävissä ja perussiivouksessa on huonekorkeus.

Lisätiedot

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen,

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, 044-703 8680 Dia 1 Varatiejärjestelyt Uloskäytävää vaikeakulkuisempi reitti, jota pitkin on mahdollisuus

Lisätiedot

GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset

GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset POHJAKERROS 2.11.2017 KOULUSELVITYS SKOLCENTRUM / GRANHULTSSKOLAN GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset Esiopetus sekä alakoulun 1-2 luokat on merkitty pohjapiirustuksiin harmaalla rasterilla. Muutokset tiloittain:

Lisätiedot

Mikonkatu 13. Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, Helsinki

Mikonkatu 13. Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, Helsinki Mikonkatu 13 Kiinteistö täynnä mahdollisuuksia Mikonkatu 13, ydinkeskusta, 00100 Helsinki Mikonkatu 13 Mikonkatu 13 Helsingin ydinkeskustassa, vain muutaman askeleen päässä Rautatieasemasta ja keskellä

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen lisääntymiskäyttäytyminen syömiskäyttäytyminen Muiden tarpeiden

Lisätiedot

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA Valoputkentie 2 36240 Kangasala 23.3.2012 Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy, Tampere, Y-tunnus 0247838-2 Kangasalan kunnassa, Vatialan alueella

Lisätiedot

tilat ja muuntelumahdollisuudet

tilat ja muuntelumahdollisuudet Miestentie 1 tilat ja muuntelumahdollisuudet Vuonna 1986 rakennetussa talossa on yhteensä n. 6 500 neliötä vuokrattavaa tilaa. Rakennuksessa on 3 henkilöhissiä ja tavarahissi. Autopaikkoja on yhteensä

Lisätiedot

76,5 m², 3h+k+kph+wc+s...,

76,5 m², 3h+k+kph+wc+s..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Kaija Oksala Puh: 041 528 0334 Myyntiturva LKV [A] (vuokrakohteiden osalta katso Vuokraturva) Ilmalankuja 2 00240 Helsinki Puh: 010 2327 400 Haaveiletko paritalosta viihtyisältä

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

11.11.2014 LEGIRUS ARENA, VANTAAN KORSOON

11.11.2014 LEGIRUS ARENA, VANTAAN KORSOON 11.11.2014 LEGIRUS ARENA, VANTAAN KORSOON Legirus arena projekti vaiheet aikaikkunassa: - 1-2/2013 Tarjoukset Kentän ja Hallin valmistajilta kustannusarvion pohjaksi - 1/2013 Vantaan kaupungin kanssa neuvottelut

Lisätiedot

Kuntotutkimusraportin liite

Kuntotutkimusraportin liite Lämpökuvasivu 1 Liikuntasali,7 C 21 19 17,3 C,1 C 15,9 C 21,0 C Todennäköisimmin ilmavuoto. Lämpökuvasivu 2 Liikuntasali 28,9 C 28 26,0 C,0 C 17,0 C,3 C Mahdollisesti kostunut seinän alaosa. (ei tarkastettu

Lisätiedot

MYYDÄÄN M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE ILOMANTSI

MYYDÄÄN M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE ILOMANTSI MYYDÄÄN 2 031 M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE 7 82900 ILOMANTSI MYYNTIKOHDE Kiinteistö Oy Ilomantsin virastotalon osakkeet 1-472, 735-1490 ja 1491-2293, jotka oikeuttavat pohjakerroksessa sijaitsevan toimistohuoneiston

Lisätiedot

Uutta tilaa yritysmaailman ytimessä

Uutta tilaa yritysmaailman ytimessä EKOTEHOKAS TOIMIstoTALO KEILANIEMEssä www.keilaranta.fi Uusi, aidosti muunneltava toimistokokonaisuus Keilaranta :ssä sijaitsee lähimpänä Keilaniemen tulevaa metroasemaa. Viihtyisiä tiloja sekä pienille

Lisätiedot

Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari. Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi

Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari. Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi SUOMESSA HEVOSTIHEYS ASUKASTA TAI 1000 /ha KOHDEN ON ERITTÄIN PIENI VERRATTUNA MONEEN

Lisätiedot

Kaunis koti viihtyisällä alueella

Kaunis koti viihtyisällä alueella Kaunis koti viihtyisällä alueella Rakennamme valoisan kodin omakotitaloon Ylöjärven Kangasniemeen. Ympäristö on viihtyisä. Lähialueen tiet ja puistot on rakennettu valmiiksi. Kodin läheltä löytyvät päiväkoti,

Lisätiedot

KONVENTTISALI. Myydään. Kotikankaantie Kello

KONVENTTISALI. Myydään. Kotikankaantie Kello KONVENL Kotikankaantie 10 90820 Kello Myydään ietoja kohteesta... 2 ietoja rakennuksesta... 3 semakaava ja kartta... 4 Julkisivukuvat...5-6 Leikkauskuva... 7 isällysluettelo: (napsauta ) Pohjapiirrokset...8-10

Lisätiedot

Vantaan Varistoon näkyvälle kauppapaikalle

Vantaan Varistoon näkyvälle kauppapaikalle Vantaan Varistoon näkyvälle kauppapaikalle Toimisto- ja myymälätilaa osoitteessa Martinkyläntie 54, Vantaa. Sijainti kaupan keskittymässä Osoitteessa Martinkyläntie 54 sijaitsee valoisa toimistotila, joka

Lisätiedot

www.karhulanteollisuuspuisto.fi TOIMITILAT

www.karhulanteollisuuspuisto.fi TOIMITILAT T U L E V A I S U U S V A N K A L L A P O H J A L L A www.karhulanteollisuuspuisto.fi TOIMITILAT PALVELUT laajasti erilaisia teollisuus- ja tukipalveluita synergiaa esimerkiksi logistiikassa sekä turvallisuus-

Lisätiedot