MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä."

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui Hevostietokeskuksen järjestämälle tallialueiden ja tallien maisema- ja rakennussuunnitteluun painottuneelle opintomatkalle Ruotsiin. Matkalla oli mukana yhteensä 17 henkilöä; ensisijaisesti hevosalan neuvojia, rakennus- ja maisemasuunnittelijoita sekä muutamia hankevetäjiä ja yrittäjiä. Matkaoppaana ja tulkkina toimi Kaija Borup. Maanantai Matka alkoi maanantaiaamuna kokoontumisella Helsinki Vantaan lentoasemalla, mistä lensimme Tukholmaan, Bromman kentälle. Lentokentällä vastassa oli bussi ja matka jatkui välittömästi ensimmäiseen kohteeseen. Äppelvikens Ridskola Ensimmäinen vierailukohde oli Äppelvikens Ridskola lisätietoa: Ratsastuskoulu on toiminut tällä paikalla vuodesta Tiloja on kunnostettu ja kohennettu koko ajan. Tukholman kaupunki omistaa maa-alueet ja koulun toimitilat ja on tehnyt keskukseen useiden miljoonien eurojen investoinnin (kuvan uusi maneesi) vuosina Äppelvikens Ridskola sijaitsee Bromman alueella Tukholmassa - aivan kaupungin tuntumassa/kaupunkialueella. Paikalle on hyvät Yrittäjäperhe toimii tiloissa vuokralla. Yrittäjä omistaa hevoset ja iraimiston. Vuokrasopimus tehdään vain vuodeksi kerrallaan, mutta yrittäjä on toiminut alueella koko mainitun ajan.

2 Ratsastuskeskus on perheyritys (äiti, isä ja poika). Keskuksessa on 6 vakituista työntekijää. lyhyeksi aikaa joko tarhaan tai kävelykoneeseen. Keskuksessa on talli noin ponille ja hevoselle. Kaikki hevoset ovat ratsastuskoulun käytössä, mikä on myös kaupungin edellytys vuokrasopimuksessa. Kaiken ikäisiä oppilaita käy noin 600 viikossa. Tarhat olivat siistit ja pohjat sekä aidat hyväkuntoiset. Puiset aitarakenteet oli suojattu sähköllä. Ratsastuskeskuksen pinta-ala on pieni ja alueella onkin vain 3 tarhaa tosin tilavaa sellaista. Tontti rajautuu puistoalueeseen, mutta sinne ei tarhoja saa tehdä kaavoituksen takia. Lainsäädäntö on kiristymässä hevosten ulkoilutusvaatimusten suhteen ja yrittäjällä on neuvottelut käynnissä nykyisten tarhojen riittävyydestä. Hevoset pääsivät päivittäin Tarhojen vähäisyydestä johtuen myös kävelykonetta käytettiin paljon. Kävelykoneen pohja on normihiekkaa - ei varsinaisesti perustettua pohjaa. Asiakkaita on kaikenlaisia ja tasoisia, joten myös hevosia ja poneja on vaihtelevasti, myös nuoria sisäänratsastettavia ja kilpahevosia. Ponit tuodaan maahan pääosin Irlannista, hevoset ostetaan eri paikoista. Yrittäjän

3 mukaan hevosten laatu on tae ratsastuskoulun menestykselle - ei niinkään muut puitteet. Tallin pienessä uudissiivessä valoa antaa suuret kattoikkunat, joiden kautta tapahtuu myös ilmastointi. Karsinat ovat tilavia 3*4 m. Suurin osa hevosista ja kaikki ponit asuvat pilttuissa. Kuivikkeena oli käytössä puru. Lanta kerätään vaihtolavalle. Lannan hävittäminen on kallista - se toimitetaan kaatopaikalle. Käytössä ei ole lantahuoltoon tms. liittyvää automatiikkaa. Isossa tallissa on koneellinen ilmastointi. Alunperin ilmastointijärjestelmä oli rakennettu "suljetuksi", mutta käytännössä se ei toiminut. Nykyisin ilmastointi on säädetty siten, että ovia ja ikkunoita pidetään auki. Tallissa ei ole erillistä lisälämmitystä. Käytävän lattia on uritettua betonia, jotta ei olisi liukas. Tallilta löytyy pukuhuone asiakkaille sekä siistit ja väljät varusteiden säilytys ja huoltotilat. Varustetiloissa on selkeä järjestys, mutta kokonsa puolesta ne eivät ole niin hulppeita kuin uudemmilla talleilla, joilla vierailimme.

4 Ponimaneesin pohja on hiekkaa ja sahanjauhoa. Pohja suolataan talvisin. Ponimaneesin pohja suolataan talvisin ja molemmat maneesit lanataan päivittäin. Nykyisin lanta kerätään pois, aikaisemmin ei kerätty. Tallin yhteydessä, yläkerrassa on tilavat kerhoja sosiaalitilat, joissa järjestetään iltapäivätoimintaa, teoriatunteja ja seuratoimintaa. Kerhotiloissa on työhuone myös kunnan vapaa-ajanohjaajalle, joka on puolipäiväisesti paikalla nuorten ohjaajana. Kaupunki on investoinut 2 vuotta sitten keskukseen uuden maneesin, joka on suunniteltu yrittäjän toiveiden mukaiseksi. Maneesin ovet voidaan avata myös ratsailta - narusta vetämällä. Esteettömyyteen on kaikissa tiloissa kiinnitetty erityistä huomiota. Hissejä on keskuksessa ainakin kolme: tallin yläkerran kerhotiloihin, uuden maneesin katsomoon ja jopa tuomaritorniin. Vanha, pienempi "ponimaneesi" on suoraan tallin kupeessa, myös uuteen maneesiin kuljetaan katettua käytävää pitkin. Uudessa maneesissa on katsomopaikkoja yhteensä 430 kpl. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota mm. akustiikkaan - ja siten maneesin hiljaisuuteen.

5 keskuksessa myös jonkin verran kilpailuja, lähinnä seuratasolla, koska piha-, parkki- jne. alueet ovat pienet, eikä tällä hetkellä ole ulkokenttää. Maneesin seinät on käsitelty palontorjunta-aineella. Uuden maneesin pohja on kuitu-hiekkaa. Pohja kastellaan automaattisesti joka aamuyö klo 4. Pohja on parempi esteratsastukseen, kun kastellaan enemmän ja parempi kouluratsastukseen, kun kastellaan vähemmän. Kattoikkuna on avattava. Estekalustolle on hulppeat varastotilat katsomon alla. Puomiluukut johtavat varastotilasta suoraan maneesiin. Maneesissa on runsaasti ikkunoita, joilla luonnonvalo voidaan hyödyntää tehokkaasti. Normaalipäivänä ei lisävalaistusta päiväsaikaan tarvita. Eteläseinustalla on ikkunoita vähemmän suoran auringon paisteen välttämiseksi, pohjoisen puolella ikkunat ovat isommat ja niitä on enemmän. Maneesissa on myös klubi-, luento- ja tuomaritornitilat. Paikallinen seura järjestää Keskukseen on suunnitteilla pienehkö ulkokenttä. Valaistus on jo asennettu, mutta yrittäjä odottelee milloin kaupunki rakentaa kentän pohjan. Alue ja tulevaisuudessa kenttä ovat suhteellisen vilkasliikenteisen ajoväylän varrella.

6 Ympäröivällä puistoalueella on keskuksen käytössä olevia ratsastuspolkuja. Tallissa on useampia tallirakennuksia ja yhteensä 60 hevospaikkaa, maneesi, kenttä, tarhoja ja laitumia. Kaikessa rakentamisessa on otettu ympäristöasiat erityisesti huomioon. Mm. kaikki tarvittava lämpö tuotetaan omassa lämpökattilassa hevosen lannasta ja kaikki valaistus toimii liiketunnistimilla. Stall Häggebylund Maanantain toinen vierailukohde oli Stall Häggebylund, Häggeby. Tila on yksityinen yritys, jota on alettu rakentaa tyhjälle alueelle Tilan pinta-ala on yhteensä 80 ha, josta osa on vuokramaita. Tilalla kasvatetaan, koulutetaan ja myydään estehevosia. Tilalla on myös täysihoitohevosia ja järjestetään mm. valmennuksia. Täysihoidon hinta on 8500 kr/kk, mihin sisältyy kaikki ml. ratsutus - omistajat käyvät harvoin paikalla. Talli on valoisa ja ilmastoitu. Tallin käytävillä on lattialämmitys, joka pitää kosteuden poissa. Tallissa on koneellinen ilmanvaihto ja sen automaattinen säätö anturi mittaa lämpötilaa ja ilmankosteutta ja säätää ilmastointia tarpeen mukaan. Tallin lämpötila pidetään noin 7-8 asteessa. Käytävä on pinnoitettu kumimassalla, joka tuodaan ja sulatetaan kuumana lattiaan. Pinta ei ole liukas ja sitoo myös ääntä.

7 Karsinaseinät on tehty kierrätysmuovista valmistetuista lankuista - niihin oltiin erittäin tyytyväisiä: ovat kestäviä ja helposti pestäviä. Lannanpoisto- tai ruokinta-automatiikkaa ei ole käytössä. Väkirehut jaetaan kuitenkin käytävän puolelta kääntyviin kuppeihin. Kuivikkeena on joko puru tai turve - asiakkaat saavat itse valita. Vastaavasti asiakkaiden toiveiden mukaisesti karsinoiden pohjalla joko on tai ei ole kumimatto. Käytävillä on vesipisteet muutaman karsinan välein tallin pesua varten. Pesu-, hoito- ja varustetiloja oli eri tallirakennuksissa useampia. Pesukone ja kuivausrumpu löytyvät tältä kuten muiltakin talleilta, joissa vierailimme. Pesutilojen lattiakaivo on sijoitettu takaseinällä, jolloin hevoset eivät pelkää ja seisovat pesupaikalla suorassa. Lanta poistettiin karsinoista käsipelillä pienkuormaajan liikuttelemaan vaunuun. Lanta välivarastoitiin katetussa tilassa, missä lantakuivikeseos myös kuivaa jonkin verran. Lanta-kuivikeseos sekoitetaan hakkeeseen noin 50/50 suhteessa, jos lanta märkää. Mikäli lanta+kuivike on kuivempaa (kuten täällä=purukuivike, varastointi katetussa tilassa) haketta tarvitsee polttoa varten vähemmän. Lanta-kuivike-hakeseos siirretään pienkuormaajalla konttiin. Konttiin mahtuu noin

8 neljän päivän tarve lämpökattilassa poltettavaksi. Konttisäiliöstä lantakuivikehakeseos siirtyy polttoon ruuvikuljettimella. Kattilan palamislämpötilaa seurataan jatkuvatoimisesti. Mikäli poltto-olosuhteet huononevat (seos liian märkä) ja lämpötila laskee, kattilaan syötetään automaattisesti puupellettiä parantamaan palamista, kuvassa pellettisäiliö. Kattilassa voidaan polttaa noin 50 hevosen lanta, jos kuivikkeena käytetään turvetta ja 80 hevosen lanta, jos kuivikkeena käytetään purua - määrä riippuu siis lantakuivikeseoksen kosteudesta. Tällä tallilla lantaa otetaan vastaan myös muilta talleilta. Lämpöä syntyy enemmän kuin tallilla tarvitaan, 25 hevosen lanta riittäisi tarpeeseen, mutta käytännössä sitä ei voida myydä, koska lähellä ei ole sopivia käyttäjiä. Kuvassa varsinainen polttokattila alhaalla, savukaasukattila ylhäällä. Kattila on itse asiassa suomalainen. Koko investointi on maksanut noin 3 miljoonaa kruunua (laitteet ja rakennukset) ja se maksaa itsensä takaisin tilanteesta riippuen 2-10 vuodessa. Laitteiston loppupäässä on normaali lämmönvaihdin veteen. Savukaasut ja erityisesti pienhiukkaset voivat olla ongelma lannan poltossa. Vaatimustaso riippuu alueellisista viranomaisista. Savukaasuja

9 seurataan omatoimisesti - 4 krt/vuosi raportoidaan viranomaisille. Pienhiukkasten osalta määräykset ovat ehkä tulevaisuudessa tiukkenemassa: nykyisestä mg tasosta 30 mg. Tuhkaa syntyy noin kuutio viikossa. Tuhka on tutkittu ja todettu erittäin hyväksi lannoitteeksi esim. metsään. noin 17 cm kerros. Hiekka on tilattu Englannista ja maksoi noin kr. Hiekan alla on noin 20 cm tiivistyskerros ja sen alla eristelevyt. Maneesi on lämpöeristetty. Pohja lanataan 2 krt/vkk ja lanta kerätään. Toisessa tallirakennuksessa jokaisesta karsinasta on oma ovi ulos. Tarkoituksena on rakentaa tallin seinustalle ulkoterassit kullekin karsinalle. Maneesin seinustoilla on kalustovarastot sekä katsomorivi. Katsomoon mahtuu noin 90 henkilöä. Tallilla ei järjestetä kilpailuja, mutta valmennustilaisuuksia joissa voi olla yleisöä kyllä. Maneesin yhteydessä on pieni vierastalli valmennuksissa kävijöille ja rakenteilla tilava kengitystila. Maneesin pohja on kuitua ja vaseliinihiekkaa - se on investointina normaali kuitupohjaa kalliimpi, mutta helppohoitoisempi. Sitä ei tarvitse (ei saa) kastella. Vaseliinihiekkaa on Maneesin yhteydessä yläkerrassa, josta voi myös seurata maneesin tapahtumia, on suuret

10 tilat: toimistotiloja, sosiaalitiloja, majoitustiloja. Nämä tilat olivat vielä osin rakenteilla. Kentässä on ns. Eurooppa-pohja: kuituhiekkaseos. Se on kasteltava säännöllisesti. Kentän kupeessa on "terassi" katselijoille. Kaikki kattojen, piha-alueiden ja tarhojen vedet johdettiin keräily/saostusaltaaseen, josta myös otettiin kasteluvettä. Tilalla on myös omat laitumet, joille hevoset pääsevät 5-6 ryhmissä, varsat ja nuoret noin 12 porukoissa. Tarhoissa oli puuaidat sähkösuojauksella. Tarhat on salaojitettu, perustettu soran päälle, hiekkapinnalla. Hevoset tarhailevat oreja lukuun ottamatta pääosin kahden ryhminä. Siitosorien tarhat sijaitsevat erillään muista. Iltaseminaari Majoituimme Tukholmaan Rica Talk hotelliin, jossa kokoonnuimme vielä iltaseminaariin. Seminaarissa kuulimme ensin osallistujien esittäytymisen ja pääsimme luomaan verkostoja. Minna-Liisa Heiskanen hevostietokeskuksesta kertoi erilaisista hevosten tarha- ja laidunkatosratkaisuista. Kestävät tarharatkaisut

11 -hankkeessa selvitettiin tarhojen pintamateriaalien (hiekka ja kivituhka) sekä pinnan kaltevuuden merkitystä syntyvien valumavesien laatuun ja tarhojen hoidettavuuteen Hingunniemen koulutilan rinneja tasamaatarhoissa. Hankkeessa rakennettiin 8 koetarhaa neljälle koetarha-alueelle sekä 4 tasausallasta. Koetarhat ovat käytössä 11 kuukautta. Hevosia tarhailee 7-8 hevosta/ha/vrk. Tarhat siivotaan kahden viikon välein. Koetarhat on rakennettu perusmaan päälle seuraavasti: 300 mm suodatinhiekka ja salaojitus D 100 mm k/k 10 metrin välein, 200 mm tukikerros sepeli 8 32 mm, 50 mm kantavakerros murskesora d=0 32 mm ja 100 mm pintakerros joko kivituhkaa tai hiekkaa. Seurantatulosten mukaan hevoset makasivat ja piehtaroivat mieluummin hiekkapintaisilla tarhaalueilla. Kivituhkapinta kulutti kengättömin hevosten ja varsojen kavioita. Kivituhkatarhojen kunnossapito (lanaus, tasaus, puhtaanapito) oli helpompaa kuin hiekkatarhojen ja lannan kerääminen kivituhkatarhoista oli huomattavasti helpompaa. Kivituhkatarhat vaikuttivat kestävämmiltä: ne kestivät rankkasateet paremmin myös rinnetarhoissa eivätkä ne kuluneet aitojen vieriltä kuten hiekkatarhat. usean hevosen tarhoissa m 2 /eläin. Tarhan pituus olisi hyvä olla vähintään m. Maisemasuunnittelija Sinikka Jokela ProAgria Pohjois-Savosta kertoi talliympäristösuunnittelusta kuvilla erityyppisistä tallimiljöistä. Talliympäristösuunnittelussa kannattaa panostaa kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ottaa huomioon tallipihan kaikki toiminnot osana muuta ympäristöä. Hevostoimintojen eriyttämiseen, asiakkaiden kulkureittien suunnitteluun, opastukseen, pysäköintitiloihin ja esim. lumen läjitykseen pitää muistaa kiinnittää huomiota. Talliympäristössä kannattaa panostaa helppohoitoisuuteen sekä suuriin selkeisiin linjoihin esim. istutuksissa toimivat vaikkapa puukujat paremmin kuin pienet paljon hoitoa vaativat piiperrykset. Tiistai Ågesta gård Tiistain ensimmäinen tutustumiskäynti oli Ågesta gård, Farsta ja tilan ratsastuskoulu. Lisätietoja: Ravinteita huuhtoutui pintavaluntana rinnetarhoista huomttavasti enemmän kuin taaisista tarhoista. Jyrkän rinnetarhan pintavalumaveden keskimääräinen kokonaisfosforipitoisuus (µg/l) oli yli nelinkertainen verrattuna tasaisen tarhan valumavesien pitoisuuteen. Salaojitetut tarhanpohjat toimivat maasuodattimina. Hiekkatarhoissa vesi imeytyy paremmin maahan. Kivituhkatarhoissa pintavalumavedet olivat likaisempia kun taas hiekkatarhoissa salaojavedet sisälsivät enemmän fosforia ja typpeä. Tarhojen koolla sekä hevosen iällä ja seuralla on vaikutusta hevosten liikunta-aktiivisuuteen. Myös ruokintapaikkojen sijoittelu vaikuttaa. Tarhojen kokosuositus on 500 m 2 /hevonen ja Tila sijaitsee luonnonsuojelualueen vieressä. Tila on nykyisin Tukholman kaupungin omistuksessa, mutta sitä hoitaa vuokralaisena tilan aiemmin omistanut Krusenstiernan suku. Tilalla on ratsastuskoulun lisäksi mm. golfkenttä, lintujärvi sekä emolehmiä maisemanhoitotöissä.

12 ei hän tupsahda suoraan talliin hevosten sekaan vaan vastaanotetaan aulassa, jossa on aina henkilöstöä paikalla. Käytännössä ajatus on, että talliin menevät vain varsinaiset asiakkaan ohjaajan mukana. Vastaanottoaulassa on myös hulppeat varusteiden pesutilat. Tila sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Tukholman kaupungista. Tilalla on ollut hevostallit myös aiemmin, mutta nykyiset tilat on investoinut Tukholman kaupungin kiinteistövirasto vuosina Investoinnin kokonaiskustannukset olivat noin 43 miljoonaa kruunua. Tallilla käy noin 1000 asiakasta viikossa, joista noin 300 aikuisia ja 700 juniori-ikäisiä. Aikuisille ei järjestetä alkeiskursseja. Pääosa asiakkaista aloittaa hyvin nuorena ponikerhotoiminnassa 5-7-vuotiaina (maksullinen ratsastuskoulun palvelu). 7 vuotta on alaikäraja osallistua tunneille. Noin 3 % asiakkaista on poikia ja miehiä. Vastaanottoaulasta löytyvät myös henkilökunnan esittelyt ja säilytyslokeroita asiakkaille. Ratsastuskoulussa on 1700 m 2 tallirakennus sekä pienempi tallirakennus yksityishevosille, kaksi maneesia, joiden yhteispinta-ala 1500 m 2 sekä ratsastuskenttä rakennuskompleksin sisäpihalla. Ratsastuskoulun vastaanottotiloihin on panostettu erityisesti (kuten muissakin vierailukohteissamme). Kun asiakas tulee tallille,

13 Varustehuoneet erikseen hevosille ja poneille. Myös varusteiden pesuun oli kunnon tilat ja välineet (kuten oikeastaan kaikilla talleilla missä kävimme!). Hevosille on oma käytävä ja poneille oma. Ponikäytävällä karsinat ovat pienemmät ja välija etuseinät matalammat. Karsinoissa heinähäkit, joskin kuulemma liian harvalla verkolla - heinää tippuu liikaa maahan. Heinät jaetaan verkkoihin kerran päivässä. Kerran päivässä jaetaan myös väkirehu, yksi annos ruokakuppiin ja kaksi annosta väkirehuautomaattiin eli yksi annos odottaa karsinassa, kun tulevat tarhasta ja aamu- ja iltaannokset antaa automaatti. Talli 60 ratsastuskouluhevoselle on valoisa ja ilmava. Tallissa on valoa tuova avattava katto ja koneellinen ilmanvaihto. Karsinoiden etuseinät ovat raolliset paremman ilmanvaihdon saamiseksi myös karsinan alaosaan. Karsinaseinät ovat bonkossi-puuta, joka on kallista mutta erittäin kestävää trooppista puulajia. Myös tällä tallilla erityistä huomiota on kiinnitetty ympäristöasioihin, ollaanhan luonnonsuojelualueen kupeessa. Tallilla on käytössä lantaraappa. Jokaisen karsinarivin alla

14 kulkee raappakuilu ja jokaisesta karsinasta on luukku kuiluun. Kuivu kulkee karsinan etuseinän kohdalla ja luukun lisäksi koko raappakuilun päällinen osa on poistettavissa, jotta kuilua voidaan tarvittaessa puhdistaa koko matkalta. Lanta lapioidaan talikko pelillä raappaan. Raappa kuljettaa lannan automaattisesti lantalaan. Tallin yhteydessä on omat tilat ponikerhotoiminnalle. Ponikerho on ensimmäinen askel ratsastuskouluun, ponikerholaiset aloittavat yleensä 5-7-vuotiaina. Tilalla oli myös pienehkö aurinkopaneeli (kattopinta-alaa olisi toki ollut enemmänkin). Tämä aurinkopaneeli ei kuulemma juuri virtaa tuota - yhden lampun verran ehkä - arvioivat itse. Esteettömyys ja vammaisratsastusmahdollisuudet on otettu kaikilla kunnan investoimilla talleilla erittäin hyvin huomioon. Mm. tallin sosiaali- ja kerhotiloihin yläkertaan pääsee sekä maneesin katsomoihin hissillä. Työturvallisuuden takia kaikissa ovissa, joista kuljetaan hevosten kanssa on automaattinen avausjärjestelmä. Ovet avautuvat napin painalluksella automaattisesti.

15 lanta kerätään. Pohjaa ei suolata eikä näillä leveysasteilla oli ollut jäätymisongelmia. Alla normaalit kantavat kerrokset. Hevoset ja ponit liikkuvat aidattua reittiä tarhaan. Ponit tarhailevat yhtenä laumana ja hevoset yhtenä laumana. Kaikki hevoset ulkoilivat koko päivän (iltapäivällä takaisin talliin ja illaksi töihin). Tallilla on myös laitumet, jonne hevoset pääsivät ihan lähipäivinä. Pienempi ponimaneesi on sijoitettu kahvilan kanssa samaan rakennukseen. Ulkokenttä sijaitsee talli ja maneesirakennusten muodostamalla sisäpihalla. Kentän pohja on hiekka-kutterin puruseosta. Pohjan on oltava vaihdettavissa ja se vaihdetaan aika ajoin. Vanha pohjamateriaali käytetään maastopolkujen pohjissa. Kahvilasta vanhemmat voivat seurata poniratsukoiden ratsastusta lämpimässä ja häiritsemättä tunnin pitoa. Kahvilan toisen seinusta ikkunoista ja sisäpihan terassilta voi seurata ulkokentän tapahtumia. Uusi iso maneesi hevosratsukoille. Maneesi on erittäin kovalla käytöllä ja hiekka-hakepohja lanataan päivittäin, kastellaan tarvittaessa ja

16 ja ne valmistuivat 2 vuotta sitten. Investointi on maksanut noin 70 milj. kruunua. Toiminnasta vastaa Oy-muotoisesti toimiva yrittäjä. Tallin yläkerran sosiaalitilat olivat ruhtinaallisen tilavat ja siistit sekä upeasti sisustetut. Sosiaalitiloista oli ikkunat, joista pystyi seuraamaan tapahtumia tallissa ja tallissa oli siis runsaasti kahden kerroksen verran ilmatilaa. Talli on suunniteltu yhteistyössä yrittäjän kanssa - tavoitteena oli sijoittaa kaikki toiminnot saman katon alle. Turvallisuuteen ja turvallisuussuunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Mm. kaikki ovet+palo-ovet sulkeutuvat itsestään ja keskuksessa on automaattinen palo- ja murtohälytysjärjestelmä. Asiakkaita opastetaan turvallisuusasioissa ja mm. alle 18-vuotiaat käyttävät kypärää hevosia hoitaessa. Tilalla on myös erillinen 12 hevosen yksityistalli. Erilliset tilat ratsastusseuran klubitoiminnalle sijaitsivat maneesin yhteydessä. Täby Ryttarcenter Viimeinen vierailukohteemme oli Täby Ryttarcenter, Täbyssä. Lisätietoja: Alueet ja rakennukset omistaa ja on investoinut Täbyn kunta. Tilat on rakennettu tyhjälle alueelle Alueelta löytyy mm. talli, maneesi, ratsastuskenttä, tarhat, P-alueet, konehalli. Suunnittelussa on otettu huomioon

17 helppohoitoisuus, mm. paljon asfalttia, joka on helppo pitää koneellisesti puhtaana. Tallilla on 50 hevosta ja 650 oppilasta viikossa. Oppilaista noin 400 on alle 18-vuotiaita. Poikia ja miehiä käy yhteensä noin 10. Tila rajautuu luonnonympäristöön ja käytössä on myös Täbyn kunnan rakentamia ratsastusreittejä maastoratsastukseen. Ne ovat erittäin hyviä ja niitä käytetään paljon. Vastaanottotiloista löytyy toimistotilat normiarkeen Oy:n tarpeisiin, tiloissa toimivalle ratsastusterapeutille ja ratsastusseuralle ja myös esimerkiksi kilpailutilanteeseen: kuvassa kisakanslia. Toimistohuoneiden välillä on ovet ja yhteistyö toimii ja tieto kulkee. Käytössä on mm. yhteiset koneet ja laitteet. Myös tällä ratsastuskoululla oli asiakkaita ajatellen suunnitellut vastaanottotilat. Aukioloaikoina vastaanotossa on aina henkilökuntaa. Selkeät asiakkaiden vastaanottotilat on Ruotsissa "uusajattelua", joka löytyy kaikista uusista ratsastuskouluista. Vastaaottotiloista löytyy asiakaswc:t, puku- ja peseytymistilat niin naisille kuin miehillekin. Yrittäjä piti hyviä asiakastiloja ensiarvoisen tärkeinä. Myös tallilla esteettömyys on otettu huomioon kaikessa rakentamisessa ja tiloista löytyy myös hissi mm. yläkertaan. Myös henkilökunnan esittelyt ovat selkeästi näkyvillä.

18 Tallin käytävää. Keskiosassa on varuste-, varasto-, luento- yms. tiloja kahdessa kerroksessa. Pesu-, hoito ja kengitystilat. Pesupaikalla on oma koneellinen ilmanpoisto, jolloin kosteus ei leviä muualle talliin. Tallilla käy säännöllisesti myös mm. kiropraktikko. Lääkintävälineiden varastointiin ja käsittelyyn yms. oli erillinen huone pesu- ja hoitopaikan vieressä. Hevoskarsinat ovat 12m 2 ja ponikarsinat 9 m 2. Yrittäjä on halunnut kiinteät karsinoiden väliseinät, jotta hevoset saavat halutessaan myös rauhaa. Ne ulkoilevat päivittäin laumassa ja etuseinä on luonnollisesti avoin kalteri. Näin voidaan myös vähentää sairauksien leviämistä, kun sairastunut yksilö voidaan eristää muista. Varusteiden puhdistukseen oli paikat kaikilla talleilla, joissa vierailimme. Varustetilat ovat erikseen poneille ja hevosille. Kaikille tarvikkeille oli omat paikkansa ja talli oli erittäin siisti. Tarhat on perustettu vastaavalla tavalla kuin kentän pohja ja ovat hiekkapohjaisia. Tarhat on pääosin isoja laumatarhoja, pieniä tarhoja löytyy toipilaille. Suunnitteilla on myös rakentaa erillisiä kesäkarsinoita. Yrittäjä piti hyvin perustettuja ja siten mudattomia tarhoja erittäin tärkeinä hevosten hyvinvoinnille. Ne vähentävät myös työmäärää ja kustannuksia: Hevosilla ei ole riviä, jalkoja ei tarvitse pestä, eikä hevosia loimiteta. Kokemuksen mukaan hevoset myös

19 makoilevat tarhoissa mieluummin. Yrittäjä oli myös sitä mieltä, että ötököitä on vähemmän ja kesäihottumat ovat parantuneet. Hiekansyöntiä ei ole esiintynyt. Hevosia ei ruokita ulos. Tallilla ei ole koneellista lannanpoistoa vaan karsinat puhdistetaan perinteisesti talikolla ja kottikärryillä. Kottikärryjen tyhjennyspaikalla on hihnakuljetin lantalaan. Kaikki toimi sisätiloissa. Tarhan (ja kentän) alla on suojakankaat, tiivistyskerrokset ja pinnassa hiekka. Alueilta poistetaan säännöllisesti lanta. yrittäjä arvioi, että hyvin hoidettuna pintamaa pitää vaihtaa noin 20 vuoden päästä. Tarhojen takana on 50*80 m ulkokenttä, jota käytetään lähinnä kesäisin. Kentälle on rakenteilla kastelujärjestelmä. Kaikissa tarhoissa on automaattiset lämpövastuksella varustetut juomakupit. Kuivikkeena on turve ja kuivikevarastona oli vielä ulkokontti, mutta parempi varastotila oli suunnitteilla. Lanta menee maanparannusaineeksi maanviljelijöille. Maneesi on 124*24 m. Koko maneesin pituudelta oli leveä sisäkäytävä eli sisätiloja oli melkein tarkan markan rakennussuunnittelijoita hirvittävä määrä. Käytävää pitkin pääsee maneesiin aina sisäkautta. Maneesiin on kolme erillistä ovea, koska maneesissa pyörii useita tunteja yhtä aikaa. Kukin ryhmä kulkee omasta

20 ovestaan. Lisäksi ovista pääsee katsomon alla sijaitseviin varastotiloihin. Käytävää käytettiin myös mm. ontumatutkimuksissa. tarkka turvallisuussuunnitelma. Keskuksessa on automaattinen palo- ja murtohälytinjärjestelmä. Koska avattavia ovia ja henkilökuntaa on paljon, on järjestelmän suunnittelu ja säätö teettänyt töitä, mutta nyt toimii hyvin. Maneesin seinissä on käytetty äänenvaimennin / akustiikkalevyjä. Katsomo on hiljainen, eivätkä opettajat käytä äänentoistolaitteita. Maneesin pohjarakenteessa on alemmissa kerroksissa autonrengasrouhetta tuomaan pohjaan joustoa ja pinnassa kuitu+silikaattihiekka. Maneesi kastellaan joka yö. Kastelun määrästä riippuu onko pohja pehmeämpi vai kovempi. Yrittäjän näkemyksen mukaan pohja on ollut hyvä: parempi kiinteä ja joustava pohja kuin pehmeä. Hevosilla ei ole ollut jalkavaivoja. Maneesi lanataan päivittäin ja lanta kerätään. Ratsastuskoululla on myös kahvila ja ratsastustarvikemyymälä. Kahviossa on ravintolatason keittiö, joten tiloissa voidaan järjestää mitä vain tilaisuuksia. Keskuksessa järjestetään noin 4-6 kilpailut vuodessa, myös isompia alue- ja kansallisia kisoja. Ruotsin hevostaloudesta ja omia huomioita matkalta Ruotsissa hevosia on lähes viisi kertaa enemmän kuin Suomessa eli noin kpl. Asukasmäärän ja hevosten suhdeluku on Ruotsissa Euroopan korkeimpia. Asukasta kohti hevosia on 39 hevosta / 1000 asukasta, kun Suomen vastaava luku on noin 13,8 hevosta / 1000 asukasta. Katsomotiloja. Myös maneesista on selkeästi merkityt poistumistiet ja keskukseen on tehty Etelä- ja Keski-Ruotsi on huomattavasti hevostieheämpää kuin maan pohjoisosat. Tällä matkalla liikuimme vajaan 100 km etäisyydellä Tukholmasta ja hevosia sekä talleja ja hevoskeskuksia näkyi maisemassa paljon. Kaikki vierailukohteemme olivat ratsutalleja:

21 kolme ratsastuskoulua ja yksi yksityistalli, mutta myös ravihevoset ja raviradat näkyivät alueella. Vierailijana ehdottomasti päällimmäiseksi jäi mieleen jo entuudestaan tiedossa ollut yhteiskunnan erittäin vahva panostus ratsastukseen harrastuksena. Ratsastuskoulut olivat todella suuria ratsastuskeskuksia ja tilat mukaan lukien sekä tallit että maneesit olivat suorastaan upeita ja kaikki investoitu yhteiskunnan varoin. Myös hevosten laatu ratsastuskouluilla vaikutti hyvältä. Yhteiskunta näkee ratsastuskeskukset selkeinä vapaa-ajanviettopaikkoina. Kaikissa kohteissa oli panostettu asiakkaiden vastaaotto, WC- ja pukutiloihin sekä kahvioihin sekä esteettömyyteen. Harrastus ei ole pelkkää ratsastusta vaan teoria- ja kerhotoimintaan oli varattu omat tilansa. Ratsastuskoulut toimivatkin eräänlaisina nuorisotiloina jopa kunnan vapaa-ajan ohjaaja oli paikalla päivittäin. Ratsastus onkin toiseksi suosituin urheiluharrastus ruotsalaisten keskuudessa ja harrastaa ratsastusta säännöllisesti. Myös ravi- ja laukkaurheilu ovat suosittuja ne ovat toiseksi seuratuin urheilualaji, kun mitataan katsojien määrää. Lisätietoa opintomatkalta: HevosAgro, Heini Iinatti, p ProAgria Oulu toimisto, Kauppurienkatu 23 (mm. esitteitä) HevosAgron FaceBook (runsaasti kuvia kuvatekstein)

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Elsa Roponen 1), Jaana Auer 2), Hanna Kaihlajärvi 2) 1) Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti, Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala, elsa.roponen@outlook.com

Lisätiedot

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle?

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle? Hyvinvointi, turvallisuus ja ympäristöasioista huolehtiminen on oleellinen osa hevosalan yrittäjän arkea. Hevostilan ja sen ympäristön vastuullinen hoitaminen luo hyvinvointia ja turvallisuutta paitsi

Lisätiedot

Tallityötä helpottavat ratkaisut

Tallityötä helpottavat ratkaisut Kannattavaa hevostalousyrittäjyyttä -infotilaisuus Tallityötä helpottavat ratkaisut Jyväskylä Hanna Kaihlajärvi, hanna.kaihlajarvi@jamk.fi ä Koneellisen lannanpoiston vaihtoehtoja Lantaimuri Pihkalan ratsastuskoulu,

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m 2 Kerroksia 7 Tilojen kunto Sijaitsevat parkkitalossa P5, johon kulku yhdyskäytävän kautta. Vieraspaikat sijaitsevat

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 24.4.2014 Ammattikorkeakoulu Lappian hallinnoiman LaHeKu (Lapin hevostallit kuntoon)

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria. HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.fi Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Suomen Hippos Oy JALOSTUSPÄIVÄT 12.2.2009 RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Mty Aktiivitalli Maiju Paukku ja Fredrika Nyberg Lappeenranta 12.2.2009 1 Mty Aktiivitalli Perustettu syksyllä 2005 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2 MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ 2.440 kem 2 MYYTÄVÄ KOHDE Hämeenkyrössä osoitteessa Sivutie 11, 39200 Hämeenkyrö sijaitseva teollisuuskiinteistö. Kiinteistön vieressä on K-Supermarket ja Tokmanni

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA

MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA MYYDÄÄN TOIMISTO- TEOLLISUUSKIINTEISTÖN KOY KOKO OSAKEKANTA Valoputkentie 2 36240 Kangasala 23.3.2012 Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy, Tampere, Y-tunnus 0247838-2 Kangasalan kunnassa, Vatialan alueella

Lisätiedot

tilat ja muuntelumahdollisuudet

tilat ja muuntelumahdollisuudet Miestentie 1 tilat ja muuntelumahdollisuudet Vuonna 1986 rakennetussa talossa on yhteensä n. 6 500 neliötä vuokrattavaa tilaa. Rakennuksessa on 3 henkilöhissiä ja tavarahissi. Autopaikkoja on yhteensä

Lisätiedot

Erilaisia säänsuojakatoksia. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015

Erilaisia säänsuojakatoksia. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Erilaisia säänsuojakatoksia Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Säänsuojakatokset Ulkotarhan ja laitumen säänsuojakatosten tarkoitus

Lisätiedot

Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa. Saari Business House. Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki.

Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa. Saari Business House. Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki. Saari mahdollisuuksien meressä. Vuokrattavana laadukasta toimitilaa Saari Business House Melkonkatu 22 / Itälahdenkatu 21, Helsinki menestystekijä Monipuolisia toimitilaratkaisuja merellisessä Lauttasaaressa.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ SASTAMALASTA

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ SASTAMALASTA MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ SASTAMALASTA MYYTÄVÄ KOHDE Sastamalassa, osoitteessa Harjukatu 8, sijaitseva teollisuuskiinteistö. Vammalan keskusta sijoittuu noin 1 km kohteesta pohjoiseen. Valtatie 12:sta

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1. YHTEISKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin tehtävissä ja perussiivouksessa on huonekorkeus.

Lisätiedot

Hevostilan ympäristömääräykset

Hevostilan ympäristömääräykset Hevostilan ympäristömääräykset Talli-ilta 11.6.2013 Keski-Uudenmaan hevostilallisille ympäristötarkastaja Kirsi Järvinen Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Lannan käsittely ja varastointi (1/2) Tallilla on

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 17.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki: Kaupungin osa: Matosuontie 34, 90230 Oulu Oulu Kastelli Kiinteistötunnus: 564-22-6-26 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: 152 m² Kokonaisala asuinrakennus:

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ TAMPEREELTA SIJOITUSKOHDE

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ TAMPEREELTA SIJOITUSKOHDE MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ TAMPEREELTA SIJOITUSKOHDE Hankkion teollisuusalueelta Hyllilänkatu 8 33730 TAMPERE Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy, Tampere, Y-tunnus 0247838-2 MYYTÄVÄ KOHDE Tampereella, Hankkion

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN. toteuttamiseen

Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN. toteuttamiseen Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN toteuttamiseen 1 Lisää luistelupaikkoja! Lasten perinteiset talviliikuntamahdollisuudet ovat supistumassa pakkaspäivien vähentyessä. Valtakunnalliset jääurheiluliitot

Lisätiedot

AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, LEMPÄÄLÄ

AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, LEMPÄÄLÄ AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, 37550 LEMPÄÄLÄ AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, 37550 LEMPÄÄLÄ TERVETULOA LEMPÄÄLÄN HAKKARIIN! Lempäälän Hakkariin aivan Hakkarinkartanon viereen

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUS KIINTEISTÖ HUMPPILASTA NOIN m 2 + KYLMÄÄ HALLITILAA

MYYDÄÄN TEOLLISUUS KIINTEISTÖ HUMPPILASTA NOIN m 2 + KYLMÄÄ HALLITILAA MYYDÄÄN TEOLLISUUS KIINTEISTÖ HUMPPILASTA NOIN 16.600 m 2 + KYLMÄÄ HALLITILAA MYYTÄVÄ KOHDE Osoitteessa Humppilantie 43, Humppila, sijaitseva entinen talotehdas. Tontti muodostuu useasta tilasta ja on

Lisätiedot

Kuntotutkimusraportin liite

Kuntotutkimusraportin liite Lämpökuvasivu 1 Liikuntasali,7 C 21 19 17,3 C,1 C 15,9 C 21,0 C Todennäköisimmin ilmavuoto. Lämpökuvasivu 2 Liikuntasali 28,9 C 28 26,0 C,0 C 17,0 C,3 C Mahdollisesti kostunut seinän alaosa. (ei tarkastettu

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu

UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu OMALLA 1176m2 TONTILLA, päättyvällä kadulla, moderni nykyaikainen omakotitalo. Huonejakauma velaton kokonaishinta 4h+k+khh+s 100m2, +autokatos+varasto,

Lisätiedot

CCC CO-CREATION CENTER LINNANMAAN KAMPUS, OULU

CCC CO-CREATION CENTER LINNANMAAN KAMPUS, OULU CO-CREATION CENTER LINNANMAAN KAMPUS, OULU 8.8.2014 Toimistoalueen käytävä (arkkitehdin näkemys) CO-CREATION CENTER Co-Creation Center sijaitsee noin viisi kilometriä Oulun keskustan pohjoispuolella Linnanmaalla,

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 2 1 (6) Ryhmäperhepäiväkotien ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET Paperi- ja saippua-annostelijat

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 14.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki: Kaupungin osa: Keihäänkärjentie 11, 90410 Oulu Oulu Kaakkurinkangas Kiinteistötunnus: 564-27-33-4 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: Omakotitalo

Lisätiedot

TOIMITILAA KAMPISSA ANTINKATU 1. Antinkatu 1, Helsinki

TOIMITILAA KAMPISSA ANTINKATU 1. Antinkatu 1, Helsinki TOIMITILAA KAMPISSA ANTINKATU 1 Antinkatu 1, 00100 Helsinki MIELENKIINTOINEN FUNKKISKIINTEISTÖ Rakennushistorialtaan mielenkiintoinen funkkiskiinteistö sijaitsee keskeisellä paikalla Kampissa ja tarjoaa

Lisätiedot

Kempeleentie 7 B, 9o400 Oulu Puhelinpäivystys (08) / ma-su

Kempeleentie 7 B, 9o400 Oulu Puhelinpäivystys (08) / ma-su 22.09.15 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Kiskotie 22 B, 90150 Oulu Oulu Nokela, Etu-Nokela Kiinteistötunnus: 564-14-34-2 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala:

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 23.08.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Tiedonkaari 15 A, 90570 Oulu Oulu Syynimaa Pinta-ala: n. 145 m² Kokonaisala: n.170 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Uloskäytävät ja lukitukset

Uloskäytävät ja lukitukset 2014 Uloskäytävät ja lukitukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos 25.11.2014 Sisältö 1. Yleistä... 2 2. Uloskäytävien vähimmäisleveys... 2 3. Kulkureitin pituus... 3 4. Uloskäytävien merkitseminen ja valaiseminen...

Lisätiedot

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille 1 (5) VASTAUSOHJE Täytetty lomake pyydetään palauttamaan sähköpostin liitteenä osoitteeseen: esteeton.espoo@espoo.fi Tämän lomakkeen tarkoituksena

Lisätiedot

Energiansäästöratkaisut

Energiansäästöratkaisut Energiansäästöratkaisut Paljonko haluat säästää? Sinä valitset Lämpöykkönen toteuttaa. Lämpöykkönen energiansäästön edelläkävijä Yläpohjan eriste 20% säästöä. Ilmalämpöpumppu 30% säästöä. Maalämpöpumppu

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN UUDEHKO KIINTEISTÖ PIRKKALASTA kem 2

MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN UUDEHKO KIINTEISTÖ PIRKKALASTA kem 2 MYYDÄÄN TAI VUOKRATAAN UUDEHKO KIINTEISTÖ PIRKKALASTA 3.469 kem 2 MYYTÄVÄ KOHDE Osoitteessa Turkkirata 27-29, 33960 Pirkkala, sijaitseva uudehko tuotantorakennus ja tontin vuokraoikeus. Vuokratontin kiinteistötunnus

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen

Lisätiedot

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Opettajan määräämissä noin kolmen hengen ryhmissä toteutetaan projekti, jossa yhdistyy yhtälöiden ratkaiseminen hahmotuskyky ja luovuus annettujen resurssien käyttö tutustuminen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin

Lisätiedot

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Markku Saastamoinen, Luke Vihreä teknologia, hevostutkimus Ypäjä HELMET hanke, aluetilaisuus, Jyväskylä 24.1.2017 Johdanto Uusiutuvan energian

Lisätiedot

Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten.

Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten. Lypsy Lypsyn valmistelut Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten. Maitohuone: Laitetaan uusi siiviläsukka.

Lisätiedot

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA Julkaistu: 29.3.2016, http://www.lumipallo.fi/rinnepesue/2016/03/29/pienta-luksusta-vuokatti-suites-huoneistossa/ Vuoden 2015 Skiexpossa voitimme neljän vuorokauden

Lisätiedot

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Mukava olo Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Tilavaatimukset Karsinaratkaisut lämmin- ja kylmäkasvattamoissa Ryhmittelyn merkitys Tautivastustus Eläinten siirrot Tilavaatimukset Ritiläpalkki Kiinteäpohjainen

Lisätiedot

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE TURKU, KERROSTALO 2 4h+k+vh+kh+kph+s+erill.wc+las.p., 182 m, 719 000 Vastaava välittäjä Kaarina Nikkanen MYYNTINEUVOTTELIJA, KiAT, PARTNER 040 053 2642 kaarina@bolkv.fi

Lisätiedot

Merihenkistä toimistotilaa

Merihenkistä toimistotilaa Merihenkistä toimistotilaa Lauttasaaressa Heikkiläntie 7 Toimistotilaa erinomaisella sijainnilla merellisessä Lauttasaaressa aivan venesataman ja meren äärellä. Kiinteistö sijaitsee näkyvällä ja helposti

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 04.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Leimatie 20, 90420 Oulu Oulu Metsokangas Kiinteistötunnus: 564-28-125-9 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Lisätietoja: Omakotitalo

Lisätiedot

ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää

ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE MANSIKKA-AHONTIE 3, 05810 HYVINKÄÄ Arvioitu valmistuminen helmikuu 2016 Rauhallisella ja viihtyisällä

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

Hevosen hyvinvointi uudet tulevat määräykset LEL Jessica Löfgren-Eriksson Puh /ESAVI

Hevosen hyvinvointi uudet tulevat määräykset LEL Jessica Löfgren-Eriksson Puh /ESAVI Hevosen hyvinvointi uudet 1.1.2014 tulevat määräykset 13.6.2013 LEL Jessica Löfgren-Eriksson Puh.040-5577569/ESAVI 1 Hevonen ja hyvinvointi Eläinsuojelulla on saatava aikaan eläinten hyvinvoinnin parannusta

Lisätiedot

Kuntayhtymä kilpailuttaa tarvittavat suunnittelu- ja rakentamispalvelut sekä laitehankinnat.

Kuntayhtymä kilpailuttaa tarvittavat suunnittelu- ja rakentamispalvelut sekä laitehankinnat. ΥΙä-Savon Koulutuskuntayhtymä PROJEKTISUUNNITELMA 01.11.2014 Projektin nimi: Savon Eläinsairaalan sairaskengityspaja Projektin kesto: 1.12.2014-31.12.2016??? 1. Hankkeen kuvaus Τämän investointihankkeen

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto ILMOITUS JATKUVAAHOITOA ANTAVASTA SOSIAALIHUOLLON TOIMIVAYKSIKÖSTÄ Terveydensuojelulaki 13 1 mom. 4. kohta Mitä ilmoitus koskee:

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset MYYNTIESITE v.181 Asuntokauppa J. Valtonen LKV Kalliomaankatu 18, 15150 Lahti 0400 715 668, jsvaltonen@gmail.com www.vaihtoasunnot.com Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan

Lisätiedot

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma.

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma. 1 (10) Vuokranantaja: Vuokralainen: Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Sipoon Kunta, Sivistysosasto, Kansalaisopisto PL 7, 04131 Sipoo Vuokrakohde: Mårtenspy skola,

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE 3 83900 JUUKA 14.02.2011 Sisällys Esipuhe...3 1 Yleistä kiinteistöstä...3 2 Asiakirjat...3 3 Rakenteiden ja järjestelmien

Lisätiedot

Kuivikepohja. Lehmän onni vai hoitajan ongelma

Kuivikepohja. Lehmän onni vai hoitajan ongelma Kuivikepohja Lehmän onni vai hoitajan ongelma Aina tilakohtainen vaihtoehto Kuunnellaan asiakasta Tarpeiden tunnistaminen Ulkopuolinen puolueeton näkökulma Nykytilanne ja visio tulevaisuudesta Erilaisten

Lisätiedot

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen:

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: RT-ohjekortti RT 12-10277 Rakennuksen pinta-alat (1985) Kerrosalan laskeminen, Ympäristöopas 72 (2000) RAKENNUSALA: Rakennusala on se alue tontilla,

Lisätiedot

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I Jeanne Wormuth CY Heifer Farm Yleistä Jeannen taustaa Agway aloitti hiehojen kasvatustoiminnan joulukuussa 1998 Tilat 4000 hiehon sopimuskasvatukseen CY Farms

Lisätiedot

Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja

Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja Tavoitteena 2000 litraa maitoa lypsyrobotilta päivässä 22.3.2016 Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja Reetta Palva, TTS AMS-hankkeen kysely: Mitkä työvaiheet tai työt koette tilallanne tällä hetkellä

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 24.08.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Lisätietoja: Tuomaantie 18, 90410 Oulu Oulu Pinta-ala: 172 m² Kokonaisala: 203 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta Eteläesplanadi 8 Helsinki ydinkeskusta Vuoden 2016 lopussa vapautuva arvokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa. Uuden käyttäjän tarpeen mukaan muunneltavia toimistotiloja 50 300 henkilön organisaatiolle.

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 03.09.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki: Kaupungin osa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Katajanmarjakuja 9, 90800 Oulu Oulu Herukka Omakotitalo Pinta-ala: 176 m² Kokonaisala: 241 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Termit tutuiksi Viisas liikkuminen? Missä asun, minne kuljen, kuljenko ollenkaan? Asuinpaikka Toimitilan sijainti Sähköinen asiointi Etätyö-

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK

Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus 2016 Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää: Kokevatko alueen tallinpitäjät

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

HANKINTAHINTA, KORJAUS - HINTAERITTÄIN

HANKINTAHINTA, KORJAUS - HINTAERITTÄIN 28.8.2015 Sivu 1/1 Matti Antikainen Rimako Oy Hanke: KANKAANPLK 003 Kankaanpään liikuntakeskus, korjaus ja laajennus Jämintie 10 38700 Kankaanpää Vaihe: Paikkakunta: HANKINTAHINTA, KORJAUS - HINTAERITTÄIN

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 02.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Koivikonkaari 10, 91910 Tupos Liminka Tupos Kiinteistötunnus: 425-402-19-178 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Omakotitalo omalla

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos Ilmoitus 1 (5) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) Julkinen huvi-, kokoontumis- tai majoitushuoneisto 1 Ilmoituksen aihe Perustaminen tai käyttöönotto 2 Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Toiminnan olennainen muutos

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Rakentaja M. Laukkanen Oy rakentaa Lehmoon yksitoista kotia käsittävän maalämpölämmitteisen rivitalokohteen. Asunto Oy Lehmon Sammal

Lisätiedot

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS Helsinki. Y-tunnus 1048559-0 Kauppakatu 69, 78200 Varkaus Myyntikohde: Myyntikohteena on varikkokiinteistö, jolla sijaitsee noin 1 842 kem 2 toimisto- ja

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Aluehallintovirasto. Tilatunnus. emakoita karjuja porsaita <10 vk kasvatus-/lihasikoja muita yht.

Aluehallintovirasto. Tilatunnus. emakoita karjuja porsaita <10 vk kasvatus-/lihasikoja muita yht. Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKALA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys direktiivin 2008/120/EY sisältämien,

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 24.05.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Lahotie 4, 90800 Oulu Oulu Pateniemi Kiinteistötunnus: 564-76-23-6 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: 131 m² Kokonaisala:

Lisätiedot

`Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset

`Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset `Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta 4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta Vaikka nykyaikaiset laskimet osaavatkin melkein kaiken muun välttämättömän paitsi kahvinkeiton, niin joskus, milloin mistäkin syystä, löytää itsensä tilanteessa,

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot