Markup languages and an introduction to XML

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Markup languages and an introduction to XML"

Transkriptio

1 Markup languages and an introduction to XML 14

2 Markup languages Used e.g. to structure information separating the logical structure from the content add metainformation add processing information... Metalanguages and markup languages metalanguages (e.g. XML and SGML) are used to define the actual syntax and rules for a markup language markup languages (e.g. XHTML and XMI) are used to add (meta)information to information based on a specific coding mechanism Enable computerized manipulation ->various applications in software engineering, e.g. Web services 15 Tarkoituksenmukaisen ja hyödyllisen tiedon manipuloinnin kannalta on oleellista, että tiedon rakenne voidaan erottaa sen sisällöstä. Esimerkiksi rakenteisiin dokumentteihin liittyy tietokoneen tulkittavissa oleva rakennemäärittely. Tällöin sisällöllä tarkoitetaan varsinaista informaatiota, kun taas sen looginen rakenne voi muodostua esim. luvuista, kappaleista, otsikoista, viitteistä jne. Formaali rakenteen määrittely mahdollistaa esimerkiksi aineiston esittämisen eri tavoin eri kohderyhmille, erilaisten hakujen tekemisen, tiedon eri osien välisen linkityksen, jne. Metainformaatiota (eli tietoa tiedosta) voidaan käyttää eri tietolähteiden yhdistämiseen ja kategorioimiseen, hakuavaimina erilaisille kyselyille, versionhallintaan jne. Esimerkiksi editointipäivämäärillä merkatut dokumentit voidaan luokitella editointivuoden mukaan. Internetin välityksellä tehtävän tehokkaan tiedonsiirron kannalta metainformaatio on erityisen oleellista: sen sijaan, että siirrettäisiin laajoja dokumentteja, voidaan metainformaatiota hyväksi käyttäen hakea ja siirtää vain oleellinen tieto.

3 What else is needed besides a markup language? Enough users and commitment for the specific markup language, e.g. A common file format that supports interoperability among CASE-tools (XMI) A common format for communication/messaging, e.g. SOAP that is used to communicate with Web services Applications that use the markup language Tool support The above is difficult to achieve, therefore... -> let s define a metalanguage that nails down the format for various languages -> XML...even if the languages themselves differ, at least, they can be prosessed by standard tools 16 Edellytyksiä tiettyyn merkkauskieleen kommittoitumiselle ovat kieli on helppo oppia ja omaksua informaatiota, tutoriaaleja, esimerkkejä ja opastusta on saatavilla työkalutukea on saatavilla: rakenteisen informaation editointi ja visualisointi, itse rakenteen (merkkauskieli itsessään) editointi kriittinen massa eli tarpeeksi muita käyttäjiä Koska edellä mainitut vaatimukset ovat hankalia toteuttaa ja erityisesti koska tietystä kielestä on vaikeaa tai joissain tapauksissa mahdotonta päästä yhteisymmärrykseen tarjoaa XML metakielenä hyvän vaihtoehdon: se määrittelee yhteisen formaatin eri kielien rakenteiden merkkaamiselle. Näin ollen eri XML-pohjaisia kieliä voidaan käsitellä standardityökaluin (jäsentäminen, prosessointi, editointi jne.), vaikka kielet itsessään eroavaisivatkin. Merkkauskieliä käytetään usein tiedonsiirtoformaattina CASE-työkalujen välillä. OMG on esimerkiksi kehittänyt Metadata Interchange (XMI) kielen, jota voidaan käyttää Meta-Object Facility (MOF) - spesifikaation mukaisten mallien (kuten UML) tallettamiseen. Käytännössä kuitenkin eri CASEtyökalujen kehittäjät edellyttävät tiedonsiirtoformaatilta erilaisia asioita. Lisäksi UML itsessään on laajennettava. Näistä puolestaan seuraa se, että myös XMI:stä on kehitetty eri murteita, jotka on toteutettu eri CASE-työkaluissa. Näin ollen tiedon siirrettävyydestä joudutaan tinkimään yhteisestä tiedonsiirtoformaatista huolimatta! XMI-kieltä käsitellään lisää tällä kurssilla myöhemmin. Viestiformaatit hyödyntävät myös usein merkkauskieliä. Niiden avulla voidaan esimerkiksi merkata etäkutsut (kutsuttava metodi, parametrit jne.). Esimerkkejä XML-pohjaisista viestiformaateista ovat XML-RPC ja SOAP. SOAPiin tutustutaan myöhemmin Web-palvelukonseptin yhteydessä.

4 Markup and metalanguages Metalanguages SGML (Standard Generalized Markup Language) expressive language includes ways to describe various document types metalanguage: can be used to define markup languages ISO (8879) (rather) complicated...and old (1986) XML (Extensible Markup Language) easier to use than SGML Markup languages HTML (HyperText Markup Language) an example SGML document type for hypertext documents XHTML, MathML, SVG, RDF, Eri merkkauskoodeille tarvitaan formaali kielioppi, jotta ne olisivat ohjelmallisesti luettavissa. Tämä oli pääsyynä SGML-kielen kehittämiseen. SGML on itse asiassa merkkauskielten määrittelykieli ja XML-kielen kantaäiti. MathML on matemaattisiin esityksiin kehitetty merkkauskieli. Siitä on jo jonkin aikaa povattu tulevan varteenotettavaksi kilpailijaksi perinteisesti käytetyille TeX ja LaTeX kielille. Extensible HyperText Markup Language (XHTML) on puolestaan HTML 4.0:sta kehitetty puhtaasti XML-syntaksin omaava merkkauskieli. Sitä voidaankin kutsua HTML:n uusimmaksi versioksi. Puhtaasti XML-pohjaisena kielenä se voikin hyödyntää erilaisia XML:n tarjoamia mahdollisuuksia (toisin kuin vanha HTML). Käytännössä selaimet tukevat jo XHTML:ää. Scalable Vector Graphics (SVG) on alunperin Adoben kehittämä standardi vektorigrafiikalle. Uusin versio SVG 1.1 on W3C:n suositus. Kehitteillä oleva versio 1.2 on jo myös saatavilla W3C:n sivuilla. SVG:tä käytetään kaksidimensioisen grafiikan ja graafisten sovellusten esittämiseen XML-muodossa. Selaimet eivät välttämättä tue SVG:tä suoraan, yhteensopivuus saadaan aikaan pluginin avulla. Tosin esimerkiksi Mozillan Firefoxin uusimassa versiossa tuki SVG:lle on jo mukana vakiovarusteena. Resource Description Framework (RDF) salliin WWW:n eri resurssien metatietojen kuvailun. Resurssi voi olla mikä tahansa, jolla on URI (esim. HTML-sivu, XML-dokumentti, kuva, PDFtiedosto jne.). Metatieto puolestaan on tietoa tiedosta. Esimerkiksi HTML-sivun metatieto voi sisältää tiedon viimeisestä editointipäivämäärästä. RDF-kuvaus on käytännössä verkko, jonka solmuina ovat resurssit. Solmuja yhdistävät resurssien väliset relaatiot.

5 HTML + the most well-known and most used markup language defined in SGML, easy to learn + W3C recommendation + for certain kinds of documents (e.g., WWW pages), efficient for describing the logic structure that influences the appearance + portability, most systems and browsers support HTML limited not powerful/general enough for constructing all kinds of documents inflexibility procedural marking method: content description is missing from HTML (while that is the thing that makes markup languages powerful!) 18 HTML on eniten käytetty ja parhaiten tunnettu SGML-kieli. Se on myös varsin helppo oppia. HTML on lisäksi W3C:n suositus. Sitä käytetään pääasiallisesti verkkosivujen tekemiseen. Käytännössä kaikki selaimet tukevat HTML:ää. HTML:n heikkoutena (ja toisaalta myös vahvuutena) on sen yksinkertaisuus: sen avulla voidaan rakentaa vain rajoitetunlaisia dokumentteja. Lisäksi HTML:stä puuttuu yksi merkkauskielille tärkeimmistä ominaisuuksista: se ei salli sisällön kuvausta (metainformaatio). HTML:n uusin versio on XHMTL, joka on puhtaasti XML-pohjainen kieli. HTML on pohjimmiltaan kuvaileva eli deklaratiivinen merkintäkieli. Tämä tarkoittaa sitä, että dokumentit tulisi merkata niiden ajateltujen rakenteellisten ominaisuuksien eikä ulkoasun perusteella. Elementtien merkitys on kuvattu HTML-spesifikaatiossa, mutta ei näiden ulkoasua: ulkoasun määrää dokumentin esittävä selainohjelma. Käytännössä HTML kuitenkin määrittelee myös dokumentin ulkoasuun liittyviä piirteitä. Yksi HTML:n perinteisistä ongelmista on ollut se, että kehittäjät haluavat SGML-filosofian kuvailevan merkkauksen sijaan itse määritellä HTML-dokumenttiensä ulkoasun. Dokumenttien kirjoittaminen niiden ulkoasun perusteella on kuitenkin ylläpidon ja tiedon käytettävyyden näkökulmasta työlästä ja se pahimmillaan hukkaa informaatiota. Yksi tapa HTML-dokumentin ulkoasun määrittämiseen on dokumentin HTML-rakenteeseen puetun tietosisällön ja esitystavan erottaminen toisistaan tyylien (stylesheet) käytön avulla.

6 XML XML 1.1 recommendation (W3C) says: XML is a subset of SGML. Its goal is to enable generic SGML to be served, received, and processed on the Web in the way that is now possible with HTML. XML has been designed for ease of implementation and for interoperability with both SGML and HTML. XML is a subset of SGML features not commonly used and those hindering interoperability have been omitted a significantly reduced version of SGML XML reference: ~ 30 pages SGML reference: ~ pages 19 XML on SGML:n huomattavasti suppeampi alijoukko. Sen kehittämisessä on tähdätty mm. SGML:ää parempaan siirrettävyyteen. Siirrettävyyttä hankaloittavien ominaisuuksien lisäksi XML:ään ei ole sisällytetty joitain SGML:n harvoin käytettyjä ominaisuuksia. XML- spesifikaatio kuvaa XML-dokumentin geneerisen rakenteen EBNF-notaation (Extended Backus- Naur Form) avulla, mikä käytännössä tarkoittaa tuottosääntöinä annettua kontekstivapaan kielen kielioppimäärittelyä. Huom! EBNF:ää ei kuitenkaan käytetä yksittäisten dokumenttien merkkaamiseen. Halutussa XML-pohjaisessa kielessä käytetyt elementit ja attribuutit määritellään XML Schema kielen tai DTD:n avulla. XML Schema kieleen palataan myöhemmin.

7 Valid XML documents Definition: An XML document is valid if it has an associated document type declaration and if the document complies with the constraints expressed in it. Definition: The XML document type declaration contains or points to markup declarations that provide a grammar for a class of documents. This grammar is called document type definition (DTD) In short, an XML document is valid if it fulfills the requirements specified in the DTD. 20 XML-dokumentti on siis validi, jos se on annetun kielioppimäärityksen mukainen. Annettu kielioppimääritys (DTD) kertoo esimerkiksi mitä elementtejä, attribuutteja jne. ko. kieliopin mukaisissa XML-dokumenteissa voidaan käyttää. Huomaa, että termit tyyppideklaraatio (document type declaration) ja tyyppimääritys/kielioppimääritys (document type definition) eivät tarkoita samaa. Tyyppideklaraatio on yksi XML-dokumentin pakollinen osa, josta selviää missä itse tyyppimääritys (document type definition) on annettu. Tämä tyyppimääritys voi sisältyä myös dokumentin tyyppideklaraatio-osaan. Tyyppimääritys voidaan antaa DTD:n avulla. XML-dokumentin validisuus tarkoittaa siis sitä, että dokumentti noudattaa DTD-määrittelyä.

8 Valid and well-formed XML documents Definition: A textual object is a well-formed XML document if: 1. Taken as a whole, it matches the production labeled document. That is, 1. it contains one or more elements and 2. there is exactly one element, called the root, no part of which appears in the content of any other element. All other elements, delimited by start and end tags, nest properly within each other. 2. It meets all the well-formedness constraints given in the XML specification. 3. Each of the parsed entities, which are referenced directly or indirectly within the document, are wellformed. 21 Hyvin muodostetussa XML-dokumentissa on tasan yksi juurielementti ja sen alku- ja lopputagit vastaavat toisiaan (vrt. sulutus). Kalvolla on esitetty tarkka määritys sille, milloin XML-dokumentti on hyvin muodostettu. Huomaa myös, että XML-dokumentti voi olla hyvin muodostettu, vaikka siihen ei liittyisi lainkaan DTD-määrittelyä. Tämä on huomattava kevennys SGML-standardiin verrattuna. Onko alla oleva XML-dokumentti hyvin muodostettu? <xml? Version= 1.0?> <name>patsy</name> <name>edina</name> Ei, koska dokumentilla on kaksi juurielementtiä. Siitä saadaan hyvinmuodostettu lisäämällä yksi ylemmän tason elementti: <xml? Version= 1.0?> <names> <name>patsy</name> <name>edina</name> </names>

9 Strengths of XML + well suited for Web + no validity requirement, but documents need to be well-formed (physical structure) for instance, for every non-empty start tag (<course>) there should be a corresponding end tag (</course>) + content and appearance descriptions are clearly separated + unlike in HTML, XML does not contain appearance descriptions (no stylesheet) + XSL (Extensible Style Language) offers a model and a language for describing how the XML data is to be presented (in XML syntax) 22 SGML ja XML eivät poikkea paljon toisistaan tiedon tallentamisen tehokkuudessa. Suurempi ero (ja XML:n hyöty) on jaeltavuudessa verkossa. XML-dokumenttien ei tarvitse olla valideja, eikä niiden mukana tarvitse siirtää DTD:tä. Riittää, että ne ovat hyvinmuodostettuja (sovellus voi tarvittaessa tulkita DTD:n merkkauskoodien käytön perusteella). DTD:n käyttö ja validointi on kuitenkin tarvittaessa mahdollista. SGML:ssä pakollinen dokumentin tyyppimäärittely ei siis ole pakollinen XML:ssä. Tosin selaimet ja XML-dokumenttia tulkitsevat ohjelmat eivät luonnollisesti osaa tehdä mitään kovin hyödyllistä mielivaltaisesti merkatulle XML-dokumentille. Huom! Validi dokumentti on aina hyvin muodostettu, mutta hyvin muodostettu dokumentti ei ole välttämättä validi! Lisäksi sisällön ja sen esitystavan erottaminen on yksi XML:n eduista. Näin ei asia ole (käytännössä) esimerkiksi HTML:n suhteen. XML-dokumentin esitystavan voi määritellä XSL-kielellä. XSL(T)- kieltä ei käsitellä tällä kurssilla, mutta siihen tutustutaan Matematiikan laitoksen järjestämällä Rakenteiset dokumentit kurssilla.

10 + Simplicity Strengths of XML + based on Unicode characters (UTF-8, UTF- 16) -> readable, understandable + able to present data in a tree structure + simpler than ASN.1 + Internet rule: Simplicity wins, efficiency loses + the name of the game is openess (accessibility & availability) 23 Jotta XML:ssä ei tarvitisi käyttää maakohtaisia merkistöjä, käytetään siinä tarpeeksi kattavaa Unicode merkistöä. Unicode standardi ( on kehittynyt versiosta 2.0 versioon 5.0 ja siitä luultavimmin edelleen. Se määrittelee tekstinkäsittelyssä yleisimmin tarvittavat symbolit (kirjaimet, numerot + muut). Koodaustavat (esim. UTF-8 ja UTF-16) määrittelevät puolestaan miten Unicode otetaan käyttöön (ts., miten Unicode-symbolin indeksin esittämiseen tarvittava kahden tavun mittainen numero koodataan tiedostoon). UTF-8 on suunniteltu niin, että yleisesti käytössä oleva 7- bittinen US-ascii on UTF-8:n osajoukko (indeksit ). XML:n yksinkertaisuus on valtti (esim. binääriformaatteihin verrattuna)...maksu tulee sitten dokumenttien koon muodossa. Toinen XML:n etu binääriformaatteihin verrattuna on se, että XML on tekstipohjainen ja siten ihmisen luettavissa ja ymmärrettävissä. Lisäksi tekstipohjaisuus tarkoittaa sitä, että XML:ää on helppo lukea, kirjoittaa ja modifioida standardityökaluilla (tekstieditorit). Näin ollen esimerkiksi XML-viestien ymmärtäminen ja analysoiminen on huomattavasti helpompaa kuin binääriformaattien. Toinen XML:n etu on se, että se mahdollistaa puurakenteisen tiedon esittämisen. Abstract Syntax Notation One (ASN.1) on avoin standardi (binääridata) puurakenteisen tiedon esittämiseksi. Sitä käytetään esim. monissa kommunikaatioprotokollissa. ASN.1 on kehitetty/optimoitu tehokkuusnäkökulmasta datan koon minimoimiseksi. Tämä puolestaan vääjäämättömästi tekee sen ymmärtämisen vaikeaksi. ASN.1 standardiin verrattuna XML on yksinkertaisempi ja ymmärrettävämpi (ja helpompi käsitellä ). Internetin kohtalaisen lyhyen käytön yksi opetus on: Yksinkertaisuus voittaa ja tehokkuus häviää. Tämä johtuu osin siitä, että Internetissä pelin henki on avoimuus. Toisin sanoen, tiedon pitää olla saavutettavissa ja saatavilla.

11 Weaknesses of XML requirements for information exchange capacity the basic requirement is the same as for HTML XML allows descriptions of various kinds of information -> exchanged documents may be quite large -> may cause problems (e.g., processing becomes slow) 24 Koska XML-pohjaisilla merkkauskielillä voidaan kuvata useammanlaista informaatiota kuin HTML:llä, on odottettavissa, että siirrettävät tietomäärät kasvavat huomattavasti. Suurten XMLdokumenttien prosessointi puolestaan on tyypillisesti hidasta, erityisesti mikäli dokumentti tulee myös validoida ja mikäli käytetään ns. DOM-jäsentäjää. DOM-jäsentäjään ja XML-dokumenttien prosessointia käsitellään myöhemmin lisää. XML-dokumenttien koko kasvaa helposti myös siksi, että XML-merkkaus itsessään on verboosia; merkkauksen osuus voi olla hyvinkin puolet koko dokumentin koosta.

12 Defining XML languages DTD (like in SGML) not sufficient: e.g., limited data types and problems (from semantic point of view) with namespaces XML Schema markup itself OO features (e.g., inheritance) namespace management RELAX and RELAX NG (OASIS) easy to be migrated with Schemas (e.g., RELAX borrows builtin datatypes of XML Schema Part 2) etc. 25 Tällä kurssilla käydään lyhyesti ja kerraten läpi lähinnä XML Schema -määrittelyjen perusasioita.

13 XML in software engineering Web applications and B2B applications sending, receiving, verifying, and manipulating XML documents exchanged among companies interfacing back-end databases in three-tier applications 1. tier: Web browser or a client application acting as a user interface 2. tier: A Web server or an application server 3. tier: Backend systems providing database and/or transaction services Web-based solutions 26 XML:llä on useita käyttötarkoituksia ja sovelluskohteita ohjelmistotuotannossa. Tällä kurssi ei pyritä kattamaan niitä kaikkia, vaan keskitytään XML:ää hyödyntäviin menetelmiin, jotka tukevat sovellusten välistä integraatiota ja kommunikointia. XML:ää käytetään paljon tavalla tai toisella tiedon siirtämiseen eri ohjelmien välillä. Tämä edellyttää sekä lähettävältä että vastaanottavalta osapuolelta XML-dokumenttien prosessointia. XMLpohjaisen tiedon tallettaminen tietokantaan erityisesti relaatiotietokantaan voi olla jossain määrin ongelmallista. Näitä ongelmia käsitellään kurssilla myöhemmin. Toisaalta tietokanta saattaa olla hyvinkin oleellinen myös Web-palvelukonseptin kannalta: Web-palvelut voivat käyttää tietokantoja tiedon varastoimiseen tai tietokanta itsessään voi sopivan rajapinnan kautta tarjota palvelun.

14 Towards decentralized applications Distributed programming technologies do not provide true independence e.g., CORBA, (D)COM, RMI middleware, programming language or platform dependent -> Towards decentralized XML-based (Web) applications Not only processing of data, but also the management is distributed any application (independently from the middleware technology used) can be integrated applications using XML for information exchange are easier to be integrated with other applications because of less dependencies on their running environment From software components to Web services Web applications are provided as services available on the Internet -> enabling dynamic (run-time) integration Difference: Distributed systems: component structure Service-oriented systems: services functionality (user s point of view) 27 Hajautusta tukevia tekniikoita on useita, esimerkiksi CORBA, (D)COM ja RMI. Nämä tekniikat eivät kuitenkaan ole saavuttaneet puhdasta riippumattomuutta sovellusten kesken. Hyvin usein nämä tekniikat ovat joko ohjelmointikieli- tai alustariippuvia. Lisäksi ne usein tukevat vain RPC-tyyppistä (Remote Procedure Call) kommunikointia. Ei-keskitetyt järjestelmät poikkeavat hajautetuista järjestelmistä järjestelmän hallinnan osalta. Hajautetuissa järjestelmissä pyritään jakamaan kuormaa usealle prosessoivalle yksikölle. Eikeskitetyissä järjestelmissä puolestaan myös järjestelmän hallinta on hajautettu. Web-palveluissa esimerkiksi pyritään välttämään hajautettuja järjestelmiä vaivaavia riippuvuuksista ja pääsemään askeleen lähemmäksi todellista riippumattomuutta. Järjestelmän integroiminen XML:n avulla on helpompaa ja mahdollistaa paremmin riippumattomuuden kuin hajautustekniikat, koska sidokset ympäristöön ovat vähäiset. Lisäksi Web-palveluvision mukaisesti sidonta käytettävään palveluun tapahtuu ajonaikaisesti eikä staattisesti. Useat Web-palvelutyökalut tarjoavat sekä staattisen että dynaamisen sidonnan toteuttamisen mahdollisuuden. Ero hajautettujen järjestelmien ja toisaalta palveluorientoituneiden järjestelmien välillä ei ole aina kovin selvä. Yksi periaatteellinen ero näissä kuitenkin näyttää olevan. Hajautus tehdään tyypillisesti ohjelman rakenteen perusteella ja myös itse hajautettuja komponentteja käsitellään usein rakenteen näkökulmasta. Palveluorientituneissa järjestelmissä puolestaan palvelut muodostetaan ja niitä tarkastellaan niiden toiminnallisuuden näkökulmasta, toisin sanoen millaista toiminnallisuutta ko. palvelu tarjoaa asiakasohjelmille.

15 XML in SE (cont d) Using XML as an exchange and/or file format e.g., XMI for UML-based designs or for service composition models Usage of metadata, i.e., information about information e.g. RDF and Semantic Web Using XML to describe the configuration parameters of software complex software has complex configuration files -> XML can be used to structure them e.g., Tomcat uses XML extensively Wrapping legacy systems In general: when structure is useful to be separated from the content and for tasks requiring interoperability! 28 XML:ää käytetään laajasti tiedonsiirto- ja tallennusformaattina. Tällä kurssilla tutustutaan XMI-kielen pääominaisuuksiin. XMI:tä käytetään mm. UML-mallien tallettamiseen XML-muodossa ja se näin ollen mahdollistaa ainakin periaatteessa ko. mallien siirron eri CASE-työvälineiden kesken. Lisäksi XMI:tä voidaan käyttää paveluiden orkestrointikuvauksissa. XML:ää hyödynnetään myös semanttisessa Webissä ja metatiedon kuvaamisessa yleisemminkin. Myös erilaiset konfigurointitiedostot ovat usein XML-muodossa sen helpon prosessoinnin vuoksi: laajojen konfigurointitiedostojen rakenne voidaan helposti määrätä XML:n avulla. XML:ää käytetään myös olemassa olevien ns. legacy-systeemien käyttöönottamiseksi uudessa ympäristössä. Tällöin ko. systeemille tehdään XML-muotoinen paketointi (wrapping). Yleistettynä kaikki edellä mainitut sovelluskohteet pyrkivät samaan tavoitteeseen: yhteensopivuuden (interoperabiliteetin) lisäämiseen. XML:stä ja sen soveltamisesta löytyy runsaasti esimerkkejä. Jokaisen kannattaa tutustua ainakin XML spesifikaatioon ( Suomenkielistä informaatiota XML:stä, Semanttisesta Webistä ja W3C:n toiminnasta yleensäkin löytyy Suomen W3C toimiston sivuilta (

Sisältö. XML, XHTML ja CSS XML XML. XML:n ja HTML:n ero. XML kieliä XML XHTML CSS XSL. T Hypermediadokumentin laatiminen 2002

Sisältö. XML, XHTML ja CSS XML XML. XML:n ja HTML:n ero. XML kieliä XML XHTML CSS XSL. T Hypermediadokumentin laatiminen 2002 , XHTML ja CSS T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen 2002 XHTML CSS XSL Sisältö EXtensible Markup Language W3C Recommendation helmikuu 1998 SGML:n osajoukko Standard Generalized Markup Language Kevyempi

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys WWW-OHJELMOINTI 1 WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus SGML, XML, HTML WWW-selaimen sovellusohjelmointi WWW-palvelimen sovellusohjelmointi Eero Hyvönen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto 26.10.2000

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

7.4 Variability management

7.4 Variability management 7.4 Variability management time... space software product-line should support variability in space (different products) support variability in time (maintenance, evolution) 1 Product variation Product

Lisätiedot

XML prosessori. XML prosessointi. XML:n kirjoittaminen. Validoiva jäsennin. Tapahtumaohjattu käsittely. Tapahtumaohjattu käsittely.

XML prosessori. XML prosessointi. XML:n kirjoittaminen. Validoiva jäsennin. Tapahtumaohjattu käsittely. Tapahtumaohjattu käsittely. XML prosessointi Miten XML dokumentteja luetaan ja kirjoitetaan XML prosessori lukee ja välittää XML dokumentin sovellukselle. Se sisältää entieettikäsittelijän (mahdollisesti) XML jäsentimen Sovellus

Lisätiedot

7. Product-line architectures

7. Product-line architectures 7. Product-line architectures 7.1 Introduction 7.2 Product-line basics 7.3 Layered style for product-lines 7.4 Variability management 7.5 Benefits and problems with product-lines 1 Short history of software

Lisätiedot

Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta.

Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta. 1. Julkaisutoiminnan peruskysymyksiä a) Mieti kohderyhmät b) Mieti palvelut c) Mieti palvelujen toteutus Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta. PALVELUKOKONAISUUDET:

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta. 3 HTML ja XHTML Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj SUOMEN KUNTALIITTO Sosiaali- ja terveysyksikkö Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj ~ (operatiiviset-/tiedonjakelu-/si~llönhallinta~velluk~et)

Lisätiedot

The CCR Model and Production Correspondence

The CCR Model and Production Correspondence The CCR Model and Production Correspondence Tim Schöneberg The 19th of September Agenda Introduction Definitions Production Possiblity Set CCR Model and the Dual Problem Input excesses and output shortfalls

Lisätiedot

OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat. Kurssisisällöstä. Tarja Systä

OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat. Kurssisisällöstä. Tarja Systä OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat Kurssisisällöstä Tarja Systä 1 Yleistä Esitietovaatimukset OHJ-1400 Olio-ohjelmoinnin peruskurssi (pakollinen) OHJ-5010 Hajautettujen järjestelmien perusteet

Lisätiedot

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus W3C-teknologiat ja yhteensopivuus Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C asettaa

Lisätiedot

XML, XHTML ja CSS. T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen. Mikko Pohja

XML, XHTML ja CSS. T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen. Mikko Pohja XML, XHTML ja CSS T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen Mikko Pohja Sisältö XML Yleensä Eri kieliä XHTML CSS XSL XML EXtensible Markup Language W3C Recommendation helmikuu 1998 SGML:n osajoukko Standard

Lisätiedot

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys johdanto, uusimmat standardit ja kehitys Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: on W3C:n suosittama

Lisätiedot

Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos. Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke

Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos. Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke Rakenteisuus kahdella tasolla Oppimisaihiot ( Learning Objects

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet 3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet Saavutettavuuden toteuttaminen edellyttää lähtökohtaisesti tietoa laitteista ja sovelluksista, käyttäjistä ja käyttötavoista, sekä tekniikasta. Tekniikasta on

Lisätiedot

Efficiency change over time

Efficiency change over time Efficiency change over time Heikki Tikanmäki Optimointiopin seminaari 14.11.2007 Contents Introduction (11.1) Window analysis (11.2) Example, application, analysis Malmquist index (11.3) Dealing with panel

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

Luento 1: Johdanto merkintäkieliin

Luento 1: Johdanto merkintäkieliin Luento 1: Johdanto merkintäkieliin AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola Johdanto merkintäkieliin Merkintäkieliä SGML HTML XML XML:n peruspiirteet XML-dokumentin rakenne XML:n käyttö XML-pohjaisia

Lisätiedot

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut 6 XML-työkalut 1 6 XML-työkalut XML:n periaatteiden tutustumisen jälkeen on helpompi tutustua XML-dokumenttien käsittelyyn ja katseluun suunniteltuja työkaiuja. XML:n yleistymisen pahin pullonkaula on

Lisätiedot

Alternative DEA Models

Alternative DEA Models Mat-2.4142 Alternative DEA Models 19.9.2007 Table of Contents Banker-Charnes-Cooper Model Additive Model Example Data Home assignment BCC Model (Banker-Charnes-Cooper) production frontiers spanned by convex

Lisätiedot

VBE2 Työpaketit Jiri Hietanen / TTY

VBE2 Työpaketit Jiri Hietanen / TTY VBE2 Työpaketit Jiri Hietanen / TTY 1 WP2.1 Technology review and VBE platform 2 Tavoitteet In In charge: charge: Method: Method: Jiri Jiri Hietanen, Hietanen, TUT TUT Analysis Analysis of of existing

Lisätiedot

Avoimet standardit ja arkistointi

Avoimet standardit ja arkistointi Avoimet standardit ja arkistointi Ossi Nykänen ossi@w3.org Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto 1 Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide Web Consortium (W3C)

Lisätiedot

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta Palveluita ja sisältöä portaaliin - XML:n mahdollisuuksista XML-tietokannat ja julkishallinnon XML-sovellukset, 28.05.2002 Lasse Akselin, TietoEnator Oyj Sisällys Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia

Lisätiedot

1.3 Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä

1.3 Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä OULUN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteiden laitos Johdatus ohjelmointiin 811122P (5 op.) 12.12.2005 Ohjelmointikieli on Java. Tentissä saa olla materiaali mukana. Tenttitulokset julkaistaan aikaisintaan

Lisätiedot

Laajuus 5 op Luennot: 12 x 2t Harjoitukset: 7 viikkoharjoitusta harjoitusten tekemiseen saatavissa apua 2 ryhmää / harjoitus

Laajuus 5 op Luennot: 12 x 2t Harjoitukset: 7 viikkoharjoitusta harjoitusten tekemiseen saatavissa apua 2 ryhmää / harjoitus Laajuus 5 op Luennot: 12 x 2t 11.3.2014 29.4.2014 Harjoitukset: 7 viikkoharjoitusta harjoitusten tekemiseen saatavissa apua 2 ryhmää / harjoitus Lähiopetuksen jäkeen harjoitustyö ja tentti Aulikki Hyrskykari

Lisätiedot

Curriculum. Gym card

Curriculum. Gym card A new school year Curriculum Fast Track Final Grading Gym card TET A new school year Work Ethic Detention Own work Organisation and independence Wilma TMU Support Services Well-Being CURRICULUM FAST TRACK

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.4-0-201505291153 Pekka Muhonen 8/12/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

Web Service torilla tavataan!

Web Service torilla tavataan! Web Service torilla tavataan! Jari Putula Avarea Oy COPYRIGHT BY AVAREA 2009 1 Google Trends COPYRIGHT BY AVAREA 2009 2 1 1. Mahdollistajat 2. Web service? 3. KISS 4. Miksi? 5. Analogia 6. Ajax 7. Esimerkki

Lisätiedot

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija 1 Asemoitumisen kuvaus Hakemukset parantuneet viime vuodesta, mutta paneeli toivoi edelleen asemoitumisen

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.x. Version 0.2 Pekka Muhonen 2/10/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes Contents

Lisätiedot

XML ja Web Services update

XML ja Web Services update XML ja Web Services update Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: Extensible Markup Language (XML) ja

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Johdatus XML teknologioihin

Johdatus XML teknologioihin Johdatus XML teknologioihin Metropolia J. Holvikivi XML metakieli Extensible Markup Language rakenteellinen esitystapa tiedon vaihtoon, talletukseen, yhdistämiseen ja julkaisemiseen yleinen rakenteenkuvauskieli,

Lisätiedot

C++11 seminaari, kevät Johannes Koskinen

C++11 seminaari, kevät Johannes Koskinen C++11 seminaari, kevät 2012 Johannes Koskinen Sisältö Mikä onkaan ongelma? Standardidraftin luku 29: Atomiset tyypit Muistimalli Rinnakkaisuus On multicore systems, when a thread writes a value to memory,

Lisätiedot

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward.

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. START START SIT 1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. This is a static exercise. SIT STAND 2. SIT STAND. The

Lisätiedot

16. Allocation Models

16. Allocation Models 16. Allocation Models Juha Saloheimo 17.1.27 S steemianalsin Optimointiopin seminaari - Sks 27 Content Introduction Overall Efficienc with common prices and costs Cost Efficienc S steemianalsin Revenue

Lisätiedot

Paikkatiedot ja Web-standardit

Paikkatiedot ja Web-standardit Paikkatiedot ja Web-standardit Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide

Lisätiedot

Ohjelmointikielet ja -paradigmat 5op. Markus Norrena

Ohjelmointikielet ja -paradigmat 5op. Markus Norrena Ohjelmointikielet ja -paradigmat 5op Markus Norrena Ko#tehtävä 4 Viimeistele "alkeellinen kuvagalleria". Käytännössä kaksi sivua Yksi jolla voi ladata kuvia palvelimelle (file upload) Toinen jolla ladattuja

Lisätiedot

812336A C++ -kielen perusteet, 21.8.2010

812336A C++ -kielen perusteet, 21.8.2010 812336A C++ -kielen perusteet, 21.8.2010 1. Vastaa lyhyesti seuraaviin kysymyksiin (1p kaikista): a) Mitä tarkoittaa funktion ylikuormittaminen (overloading)? b) Mitä tarkoittaa jäsenfunktion ylimääritys

Lisätiedot

Sisällysluettelo Table of contents

Sisällysluettelo Table of contents Sisällysluettelo Table of contents OTC:n Moodlen käyttöohje suomeksi... 1 Kirjautuminen Moodleen... 2 Ensimmäinen kirjautuminen Moodleen... 2 Salasanan vaihto... 2 Oma käyttäjäprofiili... 3 Työskentely

Lisätiedot

Integration of Finnish web services in WebLicht Presentation in Freudenstadt 2010-10-16 by Jussi Piitulainen

Integration of Finnish web services in WebLicht Presentation in Freudenstadt 2010-10-16 by Jussi Piitulainen Integration of Finnish web services in WebLicht Presentation in Freudenstadt 2010-10-16 by Jussi Piitulainen Who we are FIN-CLARIN University of Helsinki The Language Bank of Finland CSC - The Center for

Lisätiedot

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 Chapter 2.4 Jukka Räisä 1 WATER PIPES PLACEMENT 2.4.1 Regulation Water pipe and its

Lisätiedot

in condition monitoring

in condition monitoring Etäteknologioiden automaatiosovellukset Using e-speak e in condition monitoring tutkija professori Hannu Koivisto Sisältö Tausta Globaali kunnonvalvontajärjestelmä E-speak globaalissa kunnonvalvontajärjestelmässä

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Luento 12: XML ja metatieto

Luento 12: XML ja metatieto Luento 12: XML ja metatieto AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola XML ja metatieto Metatieto rakenne sanasto Resource Description Framework graafikuvaus XML Semanttinen Web agentit 2 1 Metatieto

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Automaatiojärjestelmän hankinnassa huomioitavat tietoturva-asiat

Automaatiojärjestelmän hankinnassa huomioitavat tietoturva-asiat Automaatiojärjestelmän hankinnassa huomioitavat tietoturva-asiat Teollisuusautomaation tietoturvaseminaari Purchasing Manager, Hydro Lead Buyer, Industrial Control Systems 1 Agenda / esityksen tavoite

Lisätiedot

1.3Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä

1.3Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä OULUN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteiden laitos Johdatus ohjelmointiin 81122P (4 ov.) 30.5.2005 Ohjelmointikieli on Java. Tentissä saa olla materiaali mukana. Tenttitulokset julkaistaan aikaisintaan

Lisätiedot

Ctl160 Tekstikorpusten tietojenkäsittely p.1/15

Ctl160 Tekstikorpusten tietojenkäsittely p.1/15 Ctl160 490160-0 Nicholas Volk Yleisen kielitieteen laitos, Helsingin yliopisto Ctl160 490160-0 p.1/15 Lisää säännöllisistä lausekkeista Aikaisemmin esityt * ja + yrittävät osua mahdollisimman pitkään merkkijonoon

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy

Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy t Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy Agenda 1. Office Excel 2013 2. SharePoint 2013 3. SQL Server 2012 SP1 4. SharePoint 2013 BI-arkkitehtuuri 5. Kunta-analyysi

Lisätiedot

2 Description of Software Architectures

2 Description of Software Architectures 2 Description of Software Architectures 2.1 Significance of architectural descriptions 2.2 Context of architectural descriptions 2.3 Levels of architectural descriptions 2.4 Viewpoints and types in architecture

Lisätiedot

Returns to Scale II. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Esitelmä 8 Timo Salminen. Teknillinen korkeakoulu

Returns to Scale II. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Esitelmä 8 Timo Salminen. Teknillinen korkeakoulu Returns to Scale II Contents Most Productive Scale Size Further Considerations Relaxation of the Convexity Condition Useful Reminder Theorem 5.5 A DMU found to be efficient with a CCR model will also be

Lisätiedot

Interfacing Product Data Management System

Interfacing Product Data Management System Interfacing Product Data Management System Tekijä: Työn valvoja: Mats Kuivalainen Timo Korhonen Esitelmän sisältö Työn suorituspaikka - Ideal Product Data Oy Käsitteitä Työn tavoitteet Työn tulokset 1/5

Lisätiedot

Katselupalvelujen INSPIRE-yhteensopivuuden testaus

Katselupalvelujen INSPIRE-yhteensopivuuden testaus Katselupalvelujen INSPIRE-yhteensopivuuden testaus Infrastruktuuri-ryhmä 19.10.2011 Jani Kylmäaho 1 Miksi? Sisältö Yleisimmät ongelmat rajapintapalvelujen yhteensopivuudessa WMS-standardiin Yleisimmät

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Ohjelmistoarkkitehtuurit Kevät 2016 Johdantoa

Ohjelmistoarkkitehtuurit Kevät 2016 Johdantoa Ohjelmistoarkkitehtuurit Kevät 2016 Johdantoa Samuel Lahtinen http://www.cs.tut.fi/~ohar/ 8.1.2014 1 1 Johdanto 1.1 Mikä on ohjelmistoarkkitehtuuri? 1.2 Ohjelmistoarkkitehtuuri ja laatuvaatimukset 1.3

Lisätiedot

Mikä on semanttinen web?

Mikä on semanttinen web? Mikä on semanttinen web? Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://www.cs.jyu.fi/~airi/ Semanttinen web ja funktionaalinen luettelointi seminaari 3.5.2006 Airi Salminen, Mikä on semanttinen web? 3.5.2006

Lisätiedot

Rakenteisten dokumenttien jatkokurssi, syksy 2006

Rakenteisten dokumenttien jatkokurssi, syksy 2006 Rakenteisten dokumenttien jatkokurssi, syksy 2006 MATHM-57200 Rakenteisten dokumenttien jatkokurssi, 5 op opetetaan syksyn 1-2 periodeilla Kotisivu: http://matriisi.ee.tut.fi/hmopetus/rdj/index.html Luennot:

Lisätiedot

Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects

Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects 1 Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects Pekka Ranta Project Manager -research group, Intelligent Information Systems Laboratory 2 Semogen -project Supporting design of a machine system

Lisätiedot

Tietorakenteet ja algoritmit

Tietorakenteet ja algoritmit Tietorakenteet ja algoritmit Taulukon edut Taulukon haitat Taulukon haittojen välttäminen Dynaamisesti linkattu lista Linkatun listan solmun määrittelytavat Lineaarisen listan toteutus dynaamisesti linkattuna

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat JSP ja XML 28.4.2004 Harri Laine 1 JSP hyvin lyhyesti JSP on Java-pohjainen skriptikieli JSP:llä laadittu sivu käännetään java-servletiksi (sivun toteutus vastaa servlettiluokan

Lisätiedot

XML-evoluutio ja kestävä kehitys

XML-evoluutio ja kestävä kehitys XML-evoluutio ja kestävä kehitys Ossi Nykänen Tampere University of Technology (TUT), Digital Media Institute (DMI), W3C Finnish Office Esitelmä Hyvin lyhyt versio: XML on W3C:n suosittama perhe tekstiformaatteja

Lisätiedot

Group 2 - Dentego PTH Korvake. Peer Testing Report

Group 2 - Dentego PTH Korvake. Peer Testing Report Group 2 - Dentego PTH Korvake Peer Testing Report Revisions Version Date Author Description 1.0 Henrik Klinkmann First version Table of Contents Contents Revisions... 2 Table of Contents... 2 Testing...

Lisätiedot

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo Windows Phone Module Descriptions Mikä on RekryKoulutus? Harvassa ovat ne työnantajat, jotka löytävät juuri heidän alansa hallitsevat ammatti-ihmiset valmiina. Fiksuinta on tunnustaa tosiasiat ja hankkia

Lisätiedot

Telecommunication Software

Telecommunication Software Telecommunication Software Final exam 21.11.2006 COMPUTER ENGINEERING LABORATORY 521265A Vastaukset englanniksi tai suomeksi. / Answers in English or in Finnish. 1. (a) Määrittele sovellusviesti, PersonnelRecord,

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

Informaatioteknologia vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja asenteisiin

Informaatioteknologia vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja asenteisiin Infotech Seminar, Oulu, November 11, 2005 Informaatioteknologia vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja asenteisiin Prof. Harri Oinas-Kukkonen Dept. Information Processing Science University of Oulu Outline

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7

Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7 Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7 Mikä on IT arkkitehtuuri? Liiketoimintamalli määrittelee IT arkkitehtuurin IT arkkitehtuuri ottaa kantaa sovelluksen laadullisiin vaatimuksiin

Lisätiedot

9 Hypermediajärjestelmistä

9 Hypermediajärjestelmistä 9 Hypermediajärjestelmistä Lyhyt vilkaisu järjestelmätason hypermediaan. Hypermediasovellukseen liittyy aina kaksi näkökulmaa: lukijan ja laatijan näkökulma Hypertekstijärjestelmä (hypermediajärjestelmä)

Lisätiedot

Laiteriippumaton UI Ajaxilla ja Javalla

Laiteriippumaton UI Ajaxilla ja Javalla Laiteriippumaton UI Ajaxilla ja Javalla IT Mill Joonas Lehtinen, PhD CEO IT Mill Leading expert on RIA (Rich Internet Applications) Provides tools, services and support for software development for Web,

Lisätiedot

DIPLOMITYÖ ARI KORHONEN

DIPLOMITYÖ ARI KORHONEN DIPLOMITYÖ ARI KORHONEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU Diplomityö Tietotekniikan osasto 20.5.1997 Ari Korhonen WORLD WIDE WEB (WWW) TIETORAKENTEIDEN JA ALGORITMIEN TIETOKONEAVUSTEISESSA OPETUKSESSA Työn valvoja

Lisätiedot

WP3 Decision Support Technologies

WP3 Decision Support Technologies WP3 Decision Support Technologies 1 WP3 Decision Support Technologies WP Leader: Jarmo Laitinen Proposed budget: 185 000, VTT 100 000, TUT 85 000. WP3 focuses in utilizing decision support technologies

Lisätiedot

Millainen on onnistunut ICT-projekti?

Millainen on onnistunut ICT-projekti? Millainen on onnistunut ICT-projekti? Ohjelmistotuotannon lehtori Tero Tensu Ahtee Ohjelmistotekniikan laitoksella 1990- Projektityö-kurssilla 1991- pesunkestävä yliopistohampuusi ei päivääkään oikeissa

Lisätiedot

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Esityksen sisältö: 1. EU:n energiapolitiikka on se, joka ei toimi 2. Mihin perustuu väite, etteivät

Lisätiedot

Semanttinen Web. Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto

Semanttinen Web. Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Semanttinen Web Ossi Nykänen ossi.nykanen@tut.fi Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), DMI / Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä "Semanttinen Web" Sisältö Konteksti: W3C, Web-teknologiat

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Digitaalisen median tekniikat JSP ja 28.4.2004 Harri Laine 1 JSP hyvin lyhyesti JSP on Java-pohjainen skriptikieli JSP:llä laadittu sivu käännetään java-servletiksi (sivun toteutus vastaa servlettiluokan

Lisätiedot

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto

Semanttinen Web. Ossi Nykänen. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Semanttinen Web Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: Semanttinen Web (SW) on

Lisätiedot

Miehittämätön meriliikenne

Miehittämätön meriliikenne Rolls-Royce & Unmanned Shipping Ecosystem Miehittämätön meriliikenne Digimurros 2020+ 17.11. 2016 September 2016 2016 Rolls-Royce plc The 2016 information Rolls-Royce in this plc document is the property

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Enterprise Architecture TJTSE Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri

Enterprise Architecture TJTSE Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri Enterprise Architecture TJTSE25 2009 Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri Jukka (Jups) Heikkilä Professor, IS (ebusiness) Faculty of Information Technology University of Jyväskylä e-mail: jups@cc.jyu.fi tel:

Lisätiedot

OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat. Kurssisisällöstä. Tarja Systä

OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat. Kurssisisällöstä. Tarja Systä OHJ-5201 Web-palveluiden toteutustekniikat Kurssisisällöstä Tarja Systä 1 Yleistä Esitietovaatimukset OHJ-1400 Olio-ohjelmoinnin peruskurssi (pakollinen) OHJ-5010 Hajautettujen järjestelmien perusteet

Lisätiedot

Sovellusarkkitehtuurit

Sovellusarkkitehtuurit HELIA TiKo-05 1 (9) Sovellusarkkitehtuurit ODBC (Open Database Connectivity)... 2 JDBC (Java Database Connectivity)... 5 Middleware... 6 Middleware luokittelu... 7 Tietokanta -middleware... 8 Tapahtumamonitorit

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Salasanan vaihto uuteen / How to change password

Salasanan vaihto uuteen / How to change password Salasanan vaihto uuteen / How to change password Sisällys Salasanakäytäntö / Password policy... 2 Salasanan vaihto verkkosivulla / Change password on website... 3 Salasanan vaihto matkapuhelimella / Change

Lisätiedot

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio, W3C Suomen toimisto Terveyden

Lisätiedot

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hanketyöpaja LLP-ohjelman keskitettyjä hankkeita (Leonardo & Poikittaisohjelma) valmisteleville11.11.2011 Työsuunnitelma Vastaa kysymykseen mitä projektissa

Lisätiedot

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation FinFamily Asennus / Installation 1 Sisällys / Contents FinFamily Asennus / Installation... 1 1. Asennus ja tietojen tuonti / Installation and importing data... 4 1.1. Asenna Java / Install Java... 4 1.2.

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS

RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS Loppuseminaari 11.12.2018 YIT:n pääkonttori, Helsinki RAIN hankkeen loppuseminaari 11.12.2018 Käyttäjälähtöinen tiedonhallinta (WP 4) Professori Harri Haapasalo OY

Lisätiedot

Use of spatial data in the new production environment and in a data warehouse

Use of spatial data in the new production environment and in a data warehouse Use of spatial data in the new production environment and in a data warehouse Nordic Forum for Geostatistics 2007 Session 3, GI infrastructure and use of spatial database Statistics Finland, Population

Lisätiedot