A3 Työterveys ja työturvallisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A3 Työterveys ja työturvallisuus"

Transkriptio

1 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 1 A3 Työterveys ja työturvallisuus Työympäristö Hitsaaminen on ammattitaitoa vaativaa työtä. Hitsaajan on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ja hallittava sekä teoreettiset tiedot että käytännön taidot. Hitsaajan työympäristössä voi esiintyä monenlaisia vaaroja, jotka voivat aiheutua esimerkiksi huonoista työasennoista, säteilystä, roiskeista, melusta tai kemikaaleista. Hitsaaja voi suojautua asianmukaisella suojavaatetuksella. On myös tärkeää suojata muut työntekijät valokaaren säteilyltä. Riskit MIG/MAG -hitsauksessa ovat suurelta osin samat kuin puikkohitsauksessa. Hitsauksesta on tehty lukuisia tutkimuksia, joiden avulla kemiallisten aineiden riskejä voidaan entistä paremmin arvioida. Terveydelle haitallisista pitoisuuksista on säädetty raja-arvoja monille aineille. A.3.1 Sähköisku Kaarihitsauksessa ja erityisesti käytettäessä vaihtovirtaa, on sähköstä aiheutuvat riskit otettava huomioon. Hitsauskoneen tyhjäkäyntijännite saa olla enintään 113 V tasavirralla ja 68 V vaihtovirralla. Hitsauspuikon ja työkappaleen samanaikainen koskettaminen ei ole suotavaa. Jännite (50-120V) ei ole hengenvaarallinen, mutta voi epäsuotuisissa olosuhteissa aiheuttaa voimakkaan sähköiskun. Sähköstä aiheutuva riski Sähkötöitä saa tehdä vain asianomaiseen työhön oikeutettu henkilö. Perussääntöjä ovat: Pidä huolta että kaapelit ja liittimet ovat hyvässä kunnossa Säiliöt ja ahtaat tilat ovat erityisen vaarallisia käyttöolosuhteita, jotka edellyttävät aina erityistoimenpiteitä (esim. hitsausvirtalähteen tyhjäkäyntijännitteen tulee alle 48 V) Noudata aina turvaohjeita

2 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 2 Sähkövirran vaarallisuus keholle Sähkön vaarallisuuteen sen kulkiessa kehon läpi vaikuttavat virran voimakkuus ja sen vaikutusaika, taajuus sekä virran kulkureitti. Ihon kokonaisvastus riippuu : jännitteestä taajuudesta virtalajista (tasavirta tai vaihtovirta). Vaihtovirta on tasavirtaa vaarallisempaa virran vaikutusajasta kosketuspinnan alasta kosketuspaineesta kosketuspinnan lämpötilasta ihon puhtaudesta ja kosteudesta henkilön iästä, sukupuolesta ja painosta Sähkövirran vaikutukset ihmiskehoon voidaan jakaa kahteen pääryhmään; palovammoihin ja kehon toiminnan häiriöihin. Suojautuminen Hitsaajan on huolehdittava riittävästä eristyksestä käyttämällä ehjiä ja kuivia kumipohjaisia suojajalkineita sekä kuivia nahkaisia hitsauskäsineitä. A.3.2 Säteily Hitsaaja altistuu työssään säteilylle. Erityisesti TIG-, MIG- ja plasmahitsauksessa säteilyn haittavaikutuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska niissä käytettyjen materiaalien heijastusominaisuudet lisäävät säteilyn voimakkuutta. Ultraviolettisäteily, UV-säteily, on yleensä aina otettava huomioon hitsattaessa. Jos silmien suojauksesta ei huolehdita, aiheutuu silmään säteilyvamma - hitsarin silmä. Hitsausnaamarin ja ihon suojaaminen antaa riittävän suojan. Myös suojaamaton iho on altis UV-säteilylle, esimerkiksi kaula ja kädet, joihin syntyy punoitusta. Tarkoituksenmukaiset työvaatteet ja suojakäsineet suojaavat ihoa säteilyltä. Infrapunasäteily, IR-säteilyä, syntyy mm. kaasuhitsauksessa, kaasuleikkauksessa ja juottamisessa. Pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa suojaamattomaan silmään muutoksia. A.3.3 Silmien suojaaminen Hitsausnaamarin tai hitsauskypärän avulla suojaudutaan säteilyltä. Asianmukaisesti valittu hitsauslasi suodattaa tehokkaasti UV- ja IR-säteilyn. Hitsauslasi läpäisee ainoastaan näkyvää valoa. Hitsauslasin tummuusaste standardin EN 169 mukaan on kaarihitsauksessa 8-14 välillä. Mitä suurempi lukuarvo sitä voimakkaampi tummuus.

3 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 3 Huolehdi silmien suojauksesta. Käytä aina silmiensuojaimia hitsauksen, polttoleikkauksen tai hionnan/kuonanpoiston yhteydessä. A.3.4 Tulipalot, palovammat ja niiden estäminen Palovammat ovat turhan yleisiä hitsaustyössä. Vammat ovat yleensä pienten kipinöiden aiheuttamia lieviä palovammoja. Vakavia hengenvaarallisia tilanteita sattuu onneksi harvoin. Hitsattaessa syntyy hyvin suuri lämpötila pienelle alueelle, johon on mahdollista koskettaa. Hitsauskaasujen käyttö lisää riskejä. Asetyleenillä on alhainen syttymislämpötila ja suhteellisen matala leimahduspiste. Vuotava asetyleeni muodostaa siksi aina vakavan vaaran. Happi ei pala, mutta nostaa palamisnopeutta huomattavasti. Hengitysilmassa on yleensä 21 % happea, mutta jo 3-4 % happipitoisuuden kasvu kaksinkertaistaa palamisnopeuden. Happipitoisuuden nousu 36 % kahdeksankertaistaa palamisnopeuden! Kaasuhitsauslaitteiden kunnossapito ja hyvä huolto ovat välttämättömyys etenkin ahtaissa tiloissa.

4 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 4 Hitsauksen aiheuttamia tulipalojen syttymissyitä ovat : kaasuhitsauslaitteiden viat kipinät ja roiskeet liekki tai valokaari lämmönjohtaminen rakenteisiin. Palontorjunta on tärkeä osa hitsaajan arkipäivää. Hyvä koulutus ja kunnossa olevat laitteistot ja niiden asianmukainen käsittely torjuvat palovaaraa ennalta ehkäisevästi. Tilapäisillä tulityöpaikoilla edellytetään tulityölupaa. Kaasuhitsauslaitteiden polttimeen tai letkuihin lähelle poltinta asennetaan varolaiteet estämään takaiskun eteneminen ja siten letkuräjähdys. Erityisesti pitkiä letkuja käytettäessä asennetaan paineensäätimeen varolaite estämään letkuräjähdyksen aiheuttama paineisku ja tulen eteneminen kaasupulloon. Tulitöiden suojeluohje edellyttää sekä hapelle että asetyleenille varolaitteita. Kaikkien kaasuhitsauslaitteiden tulee olla moitteettomassa kunnossa. Letkujen tulee olla hyväksyttyjä, hyvässä kunnossa ja säännöllisin väliajoin tarkastettuja. Tulipalon syttymien edellyttää lämpöä, happea ja palavaa materiaalia. Lämpöä syntyy hitsattaessa, happea on ilmassa eikä palavasta materiaalista yleensä ole puutetta. Koska hitsaaja tarvitsee lämpöä ja happea, jää parhaimmaksi keinoksi palavan materiaalin poistaminen. Kaikki syttyvä aines on poistettava tai vähintään suojattava, jos muuta keinoa ei ole. Lämmönjohtaminen voi olla ongelma, jos hitsaus tapahtuu lähellä seiniä, kattoa tai lattiaa. Ota tavaksi selvittää mitä hitsauskohteen toisella puolella olevassa tilassa on. Tulipalojen sammutus Jos onnettomuus on tapahtunut ja tulipalo syttyy, on hitsaajan tiedettävä miten toimia. Etusijalla on henkilövahinkojen välttäminen. Tämän jälkeen tehdään hälytys ja vasta sitten voidaan ryhtyä sammuttamaan. Tulityöluvassa edellytetään, että palovaarallisissa kohteissa on tarvittava alkusammutuskalusto, johon kuuluu vähintään yksi 43A 183B C -luokan sammutinta vastaava käsisammutin. Sen lisäksi tulityöpaikan välittömässä läheisyydessä enintään n. 10 metrin noutoetäisyydellä tulee olla toinen vastaava käsisammutin tai kaksi 27A 144B C -luokan käsisammutinta, joista toinen voi olla kaasupullokärryyn vaadittava sammutin. Käsisammuttimen saa korvata rakennus- tai pikapalopostilla. Jos henkilön vaatteet ovat syttyneet palamaan, yritä tukahduttaa tuli huovalla, takilla tai vastaavalla. Pidä huolta, että palava henkilö tukahduttaa tulen pitkällään maassa kierien. Suojaa ennen kaikkea hengityselimet. Jos henkilö on vahingoittunut soita sairaankuljetusauto. Yleinen hätäpuhelin numero 112!

5 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 5 Tulityöt Hitsaus, polttoleikkaus ja hionta aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja ja joskus tulipalon seurauksena voi olla räjähdys. Aineelliset menetykset ovat usein suuria. Jokainen tulipalo on täysin tarpeeton. Tulityön kuten hitsaaminen, sen valvonta ja vartiointi tilapäisillä tuliyöpaikoilla kuten rakennuksilla, asennuskohteissa ja vastaavissa edellyttää tulitöiden turvallisuuskoulutusta. Koulutukseen liittyvän tutkinnon läpäissyt saa tulityökortin. Hyvä koulutus ja tarkat turvajärjestelyt olisivat estäneet useimmat tulipalot. Jokaisen joka hitsaa tai polttoleikkaa tulee tunnistaa työhön liittyvät riskit. Tilapäisellä tulityöpaikalla tulee olla kirjallinen tulityölupa. Yrityksen turvallisuussuunnitelmaan tulee sisältyä tulitöiden valvontasuunnitelma, joka on yrityksen pysyvä ohje tulitöiden turvallisesta tekemisestä tulityöpaikalla. Suunnitelman tulee sisältää toimenpiteet tulipalojen ennaltaehkäisemiseksi ja tulitöistä aiheutuvien riskien pienentämiseksi. Hitsauskipinät ja puikkohitsauksen kuumat roiskeet ovat aiheuttaneet useita tulipaloja. Tämän vuoksi on aina välttämätöntä poistaa palava materiaali hitsauspaikan läheisyydestä. TULITYÖT Tarkasta tulityöpaikka sekä lähiympäristö aina ennen työn aloittamista 1 Poista tulityöpaikalta ja ympäristöltä tarpeeton palaava materiaali, roskat, jätteet palavat nesteet ja kaasut 2 Suojaa syttymiselle alttiit rakenteet, koneet, aukot ja varastotavara palamattomilla materiaaleilla 3 Varaa paikalle tulityöluvan mukainen alkusammutuskalusto 4 Valvo tulityön aikana, ettei ympäristö pääse syttymään 5 Tarkasta tulityöpaikka työn jälkeen ja järjestä jälkivartiointi Polttoleikkauksen yhteydessä on tärkeää pitää huolta ympäristön siisteydestä. Kipinät voivat sinkoutua kauas ja kulkeutua odottamattomiin paikkoihin. Kun kipinä on väriltään tummentunut, on kipinän lämpötila edelleen C ja voi siksi sytyttää esim. puun, paperin, asfaltin jne. Tulityökortti.

6 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 6 A3.5 Hitsaussavut Hitsaussavun koostumus Hitsaussavu on erilaisten kaasujen ja hiukkasmaisten aineiden (hitsaushuurujen) seos. Sen koostumus vaihtelee hitsausprosessista ja käsiteltävästä materiaalista riippuen. Tavallisia hitsaussavussa esiintyviä aineita ovat: rautaoksidi oksideja lisäaineista ja eri teräslaaduista, esimerkiksi mangaanista, kromista, nikkelistä, kalsiumista, kuparista, kaliumista ja bariumista fluoridit oksideja maalatusta tai muulla tavalla pintakäsitellystä rakenteesta, esimerkiksi sinkistä, lyijyistä, kromista suojakaasu epäpuhtautena, argon, hiilidioksidi, helium kaasuja, jotka syntyvät valokaaren läheisyydessä, hiilimonoksidi, typen oksidit ja otsoni kaasuja tai höyryjä pintakäsitellystä perusmateriaalista. Kuva 1 Hitsaushuurut (rautaoksidi, mangaanioksidi, kromi- ja nikkelioksidit ym.) Kaasut (typen oksidit, otsoni, hiilimonoksidi ym.) Savunmuodostus kaarihitsauksessa Suurin osa hitsaussavun kiinteistä epäpuhtauksista, hitsaushuuruista on peräisin perusaineesta ja hitsauksen lisäaineesta. Hitsaushuurupartikkelit syntyvät pääasiassa kahdella erilaisella mekanismilla. Pienimmät (d = 0,01-0,5 m) partikkelit syntyvät valokaaressa höyrystyneiden alkuaineiden kondensoituessa valokaaren ulkopuolella kiinteiksi hiukkasiksi. Hitsaushuuru on pienen hiukkaskokonsa perusteella ns. hengittävää pölyä, joka kulkeutuu keuhkoihin saakka. Suurimmat (> 1 m) partikkelit syntyvät sulien metalli- tai kuonaroiskeiden jähmettyessä. Höyrystä syntyvä osa on määrällisesti vallitseva. Hitsattaessa metalleja, joiden höyrynmuodostuslämpötila on alhainen, rikastuvat kyseiset metallit savuun. Esimerkiksi kupari ja sinkki ja jossain määrin kromi ja nikkeli rikastuvat helposti savussa. Valokaaren korkean lämpötila muodostamat metallihöyryt reagoivat nopeasti ilmassa olevan hapen kanssa, minkä takia metallit useimmiten esiintyy oksidin muodossa.

7 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 7 Savun haitallisten kaasumaisten epäpuhtauksien, kuten typen oksidin ja otsonin muodostumiseen vaikuttaa eniten käytetty hitsausprosessi. Joidenkin happojen, orgaanisten höyryjen, aldehydien ja monomerien muodostuminen riippuu pelkästään hitsattavan levyn pintamateriaalista. Hiilimonoksidin muodostumiseen vaikuttaa sekä hitsausprosessi (suojakaasu) että hitsattavan materiaalin aikaisempi pintakäsittely. Kaasujen ja huurujen muodostumisnopeus vaihtelee prosessista toiseen. Jauhekaari- ja TIGhitsaus muodostavat vähiten huurua. Umpilangoilla tehty MIG-/MAG-hitsaus tuottaa kuumakaarialueella suurin piirtein saman määrän huuruja kuin puikkohitsauksessa. Eniten huurua muodostuu hitsattaessa täytelangalla ilman suojakaasua. Prosessi Perusaine (lisäaine) Ilman epäpuhtaus 1) Kaasuhitsaus seostamaton teräs typen oksidit Puikkohitsaus seostamaton teräs hitsaushuuru ruostumaton teräs (< 20 % kromi < 30 % nikkeli) VI-arvoinen kromi hitsaushuuru nikkeli ja nikkeliseokset (> 30 % nikkeliä) nikkelioksidi hitsaushuuru MAG-hitsaus (CO 2 ) seostamaton teräs hitsaushuuru hiilimonoksidi MAG-hitsaus (seoskaasulla) seostamaton teräs hitsaushuuru ruostumaton teräs hitsaushuuru MIG-hitsaus (< 20 % kromi < 30 % nikkeli) Nikkeli ja nikkeliseokset (> 30 % nikkeliä) nikkelioksidi nikkelioksidi otsoni hitsaushuuru alumiini ja alumiiniseokset alumiinioksidi otsoni TIG-hitsaus seostamaton teräs hitsaushuuru ruostumaton teräs (< 20 % kromi < 30 % nikkeli) nikkeli ja nikkeliseokset (> 30 % nikkeliä) alumiini ja alumiiniseokset otsoni hitsaushuuru otsoni nikkelioksidi otsoni alumiinioksidi otsoni Taulukko 1 Merkittävät ilman epäpuhtaudet hitsattaessa eri prosesseilla eri materiaaleja ( 1) = tärkeysjärjestyksessä). Hitsausparametrit vaikuttavat huurun määrään Virta: Korkea virta antaa enemmän huurua, samoin kun sekakaarialue MIG/MAG hitsauksessa. Jännite: Korkea kaarijännite antaa myös enemmän huurua, koska metallien hapetus lisääntyy. Pidä mielessä että pitkät valokaaret nostaa jännitettä. Lisäaineet: Paksummat puikot vaativat enemmän virtaa ja jännitettä. Eniten virtaa tarvitsevat syvätunkeuma- ja suurriittoisuuspuikot. Ruostumattoman teräksen puikoista ja täytelangoista sekä mangaaniteräksen puikoista muodostuu haitallisimmat huurut.

8 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 8 Haitalliset aineet hitsaushuurussa FLUORI Varoittava vaikutus: RAUTAOKSIDI(FeO 3 ) Varoittava vaikutus: KROMI(Cr) Varoittava vaikutus: voi esiintyä emäksisissä täytelangoissa ja puikon päällysteissä. fluoroosia (Tukirangan luukudoksen tiivistymistä, luun haurastumista, nivelsiteiden kalkkeutumista. ärsyttää silmiä ja hengitysteitä nivelsärkyä (niin kuin kihdissä) muodostuu kun rauta sulaa korkeassa lämpötilassa, esim. hitsauksessa tai valussa. Sideroosi (rautakeuhko) ei ole ei ole on tärkein seosaine ruostumattomassa teräksessä. Sitä käytetään myös pintakäsittelyssä ja pohjaväreissä. VI-arvoinen kromi on vesiliukoinen ja imeytyy sen takia hyvin. Voi aiheuttaa haavoja suuhun, nieluun ja nenän väliseinään, syöpää aiheuttavaa ei ole hengitystieärsytystä, maku- ja hajuaistit huononee MANGAANIOKSIDI (MnO) esiintyy seosaineena teräksessä ja lisäaineissa.(esim. rautatiekiskoissa, kaivinkonekauhassa tai kivimurskaamoiden osissa kerääntyy maksaan ja munuaisiin. Keuhkokuumeriski lisääntyy. Pikkuaivojen toimintahäiriöt Varoittava vaikutus: päänsärky väsymys, ruokahaluttomuus, laihdutus KADMIUMI (Cd) Varoittava vaikutus: LYIJY (Pb) Varoittava vaikutus: SINKKIOKSIDI(ZnO) Varoittava vaikutus: käytetään juotosmetallina ja pintakäsittely- sekä väriaineena erittäin myrkyllinen metalli. Kerääntyy luustoon ja munuaisiin. Keuhkopöhö ja munuaisvaurioita ärsyttää limakalvoja huonontunut maku ja hajuaisti. Krooninen nuha esiintyi aikaisemmin tavallisesti pohjamaaleissa(lyijymönjä). Seosaineena messingissä ja juotoslangoissa kerääntyy luustoon, munuaisiin ja hermostoon. Keskus- ja ääreishermostovaikutuksia krooninen väsymys. ja unettomuus väsymys Osana ruosteenestomaaleissa ja käytetään usein pintasuojana (sinkitys, galvanointi). Seosaineena messingissä. ei pitkäaikaisvaikutuksia tunnusomainen haju "metallikuume", kuumeilua, vilunväristyksiä, yskää sekä lihassärkyä EPÄORGAANINEN PÖLY Hitsaushuurun kokonaispitoisuudelle ei Suomessa ole raja-arvoa, mutta seostamattoman teräksen hitsauksessa voidaan käyttää epäorgaanisen pölyn HTP-arvoa 10 mg/m 3. Hitsaaja altistuu sekä hitsauksessa syntyvälle huurulle että hionnassa syntyvälle hiontapölylle. voi aiheuttaa pölykeuhkon Varoittava vaikutus: ei ole

9 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 9 hengästys rasituksessa pitkäaikaisen altistuksen jälkeen Hitsaussavun haitallisia kaasuja HIILIMONOKSIDI (CO) Hiilimonoksidi(häkä)muodostuu epätäydellisessä palamisessa, hiilidioksidi-suojakaasun pelkistyessä sekä orgaanisen pintakäsittelymateriaalin hajotessa. on hengitysmyrkky, joka hyvin nopeasti verenpunaan yhtyessään alentaa veren hapenkuljetuskykyä ja estää soluhengitystä. Poistuu verestä uloshengitysilman mukana. Varoittava vaikutus: ei ole väsymys pahoinvointi, tajuttomuus HIILIDIOKSIDI (CO 2 ) Varoittava vaikutus: esiintyy paitsi suojakaasussa myös uloshengitysilmassa ja voi olla ongelma suojakaasuvuodoissa tai käytettäessä itsestään tummuvia laseja. tukehtumisriski korkeissa pitoisuuksissa ei ole päänsärky, väsymys, huimaus ja sydämen tykytys TYPPIDIOKSIDI (NO 2 ) muodostuu kaasuleikkauksessa ja kaasuhitsauksessa sekä oikaisussa. paikallinen kudosvaurio, keuhkopöhö Varoittava vaikutus: ei ole viivästynyt pahoinvointi ja päänsärky, hengenahdistus OTSONI (O 3 ) Varoittava vaikutus: kehittyy hitsauksessa fotokemiallisessa reaktiossa lyhytaaltoisen ( nm) UV-säteilyn vaikuttaessa ilman happeen. ärsyttää hengitysteitä, astmaa pistävä haju yskää, pahoinvointi ja päänsärky, hengenahdistus Hitsauslisäaineiden turvallisuustiedotteita Hitsauspuikoista ja langoista sekä muista lisäaineista tarvitaan tietoa niitä suojautumiselta sekä turvallisia käsittelytapoja varten. Puikoista ja langoista toimittajat antavat turvallisuuteen liittyvät tiedot vapaamuotoisella tervallisuustiedotteilla. Kemikaaleista sisältävistä lisäaineesta on käyttäjälle annettava viranomaisten hyväksymiä käyttöturvallisuustiedotteita. A.3.6 Hengityselinten suojaaminen Keinoja vähentää hitsaussavuja Hitsaussavujen torjunnassa on ensisijaisesti vaikutettava työ-, laite- ja prosessisuunnitteluun niin, että valitaan mahdollisimman vähän huurua ja kaasua tuottavia menetelmiä. Mahdollisuuksien mukaan tulisi suunnitella sellaisia tuoteratkaisuja, jotka edellyttävät mahdollisimman vähän hitsausta ja hiontatyötä. Työn automatisointia ja mekanisointia tulisi myös harkita sekä työhygieenisin että teknillisin ja taloudellisin perustein. Tekniikka löytyy hyvän työympäristön luomiseksi, on vaan käytettävä sitä. Täytyy kehittää kiinteät rutiinit apuvälineiden käyttöä varten. Työympäristön parantamista voi tehdä seuraavien periaatteiden pohjalta: Ennen hitsausta tulisi kaikki maalit, rasvat, öljyt ja valuhilseet huolellisesti poistaa

10 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 10 Valitse hitsausparametrit ja langat sekä puikot niin, että mahdollisimman vähän huurua muodostuu Ilmanvaihdon pääperiaate on että savut pitää poistaa mahdollisimman läheltä syntykohdastaan Käytettäessä suodattavia paikallispoistojärjestelmiä on poistoilma vietävä pois työskentelyalueelta. Yleisilmanvaihto on oltava tasapinossa. Liian suuret poistoilmamäärät muodostavat voimakaan alipaineen sillä seurauksella että imurit toimivat huonosti ja että syntyy vetoa. Erilaisia paikallispoistojärjestelmiä Hitsaustyö ja hitsaajan työympäristö ensisijaisesti määräävät kohdepoistotyypin valinnan. Työskentely kiinteässä työpaikassa on useimmiten helpompi järjestää toimiva paikallispoisto mutta ratkaisuja löytyy myös kokoonpanohitsaukseen. Ratkaisuja voi esimerkiksi olla: Hitsauspistoolit, joissa on sisäänrakennettu kohdepoisto Hitsauskiinnittimeen liitetty kohdepoisto Kiinteä poistoimu Puomiin sijoitettu kohdepoistot Siirrettävät kohdepoistot Kohdepoistolla varustetut hitsauspistoolit Edut: Haitat: häiriintyä poistetuksi - aina kohdallaan - lähellä hitsauskohtaa - alhainen ilmavirtaus/alhainen energiankulutus - suojakaasuvirtaus saattaa - paino ja koko (mahdollisesti) - mahdollista jälkisavua ei saa Kiinnittimeen sijoitettu kohdepoisto Edut: Haitat. - on aina oikeassa paikassa - on lähellä savun muodostumiskohtaa - hitsaajaan ei kohdistu ylimääräistä kuormitusta - vaikea toteuttaa Kiinteät poistoimut Edut: Haitat: - ei vaadi hitsaajalta toimenpiteitä - tehokas - sopii yleensä vain työstettäessä pieniä kappaleita - vaatii usein suuria ilmamääriä

11 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 11 Tukivarrella varustetut kohdepoistot Edut: Haitat: - suhteellisen suuri hyötyalue - suuri toimintasäde - vaatii hitsaajalta työpanosta toimiakseen tehokkaasti Kitkamekanismilla varustettu kohdepoisto Nosturipuomiin sijoitettu kohdepoisto Siirrettävät kohdepoistot Laitteet, jotka ovat kytketty keskusimurijärjestelmään Edut: - hyvä ulottuvuus, kun riittävä määrä imuaukkoja asennetaan Haitat: - edellyttävä imusuulakkeiden jatkuvaa siirtämistä - edellyttää tarkkaa asettelua

12 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 12 Kannettaviin laitteisiin liitetyt imusuulakkeet Edut: - rajaton ulottuvuus - yksinkertainen ratkaisu Haitat: - vaativat jatkuvasti imusuulakkeen siirtämistä - edellyttävät tarkkaa asettelua - suodatinyksiköt ovat painavia - hiilimonoksidi ja typenoksidit eivät suodatu Raitisilmanaamari---paineilmanaamari Hengityksen suojaimen ja etenkin puhalluksella varustettujen hitsausnaamarien käyttö on suositellaan käytettäväksi kun hitsataan ruostumatonta terästä tai alumiinia. Puhalluksella varustettu hengityksensuojain käyttää joko paineilmaverkostosta saatua ilmaa tai työpaikan suodatettua ilmaa. Suojaimia on markkinoilla tällä hetkellä monta eri tyyppiä. Niiden suojausteho ja käyttömukavuus vaihtelevat huomattavasti. Oikein käytettynä hengityksensuojain vähentää kuitenkin altistumista huomattavasti. Raitisilmanaamarin kytkennässä on kiinnitettävä erityistä huomiota, ettei sitä kytketä muuhun kuin hengitysilmaan (ks. PSK 6601 Pikaliittimet. Valinta ja käyttö). Kokeilemalla eri vaihtoehtoja, löydetään parhaiten hyvä ja käyttäjäystävällinen suojain. Suurin ongelma työpaikoilla on se, että suojaimia käytetään väärin ja, että valinnassa ei tiedosteta riittävästi kaikkia suojaukseen vaikuttavia tekijöitä. Valinnassa on muistettava, että vaikka naamari tuntuisi käytössä hyvältä ja viileältä, sen suojausteho voi olla huono. Jos naamari ei ole riittävän tiivis ja suojattu suojakankaalla, se voi päästää sisäänsä puhallusilman "ejektiovaikutuksen" takia hitsauksen huuruja. Raitisilmanaamari, ilman syöttö puhaltimella tai paineilmalla

13 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 13 Muita ongelmallisia epäpuhtauksia, joita voi esiintyä hitsausympäristössä. Kun joudutaan hitsaamaan maalattuja tai muulla tavalla käsiteltyjä pintoja, voi ilmaan muodostua erittäin haitallisia orgaanisia yhdisteitä, kuten isosyanaatteja, fosgeenia happoanhydrideja sekä ärsyttäviä aldehydejä. Fosgeenia ja asetyyliklorideja voi muodostua, jos kloorattuja hiilivetyjä kulkeutuu hitsaushalleihin liuotinpesupaikoista. Tästä syystä työtiloissa ei saa olla trikloorietyleenipesua eikä läheisistä pesupaikoista saa esim. ilmanvaihtojärjestelmästä päästä höyryjä hitsaustiloihin. Maalien hajoamistuotteiden terveydelliset vaikutukset kohdistuvat etupäässä silmien ja hengitysteiden limakalvoihin sekä ihoon. Lyhytaikaisessa altistumisessa yleisempiä ovat ärsytysoireet. Osa hajoamistuotteista voi pitkäaikaiseen altistumisen seurauksena herkistää hengitysteitä aiheuttaen mm. astman. Haitallisia isosyanaatteja voi polyuretaanimaalien hajoamisen lisäksi muodostua hitsattaessa putkia, joiden lämpöeristeenä on polyuretaania. Hitsaaja voi myös altistua korjausrakentamisen yhteydessä asbestikuiduille. Ei ole sallittua hitsata tai leikata materiaalia, jonka eristeenä on asbestipitoista materiaalia. Ilman epäpuhtauksien haittojen vähentämiseksi hitsattaessa pintakäsiteltyä materiaalia tulisi: peittää hitsaavat tai leikattavat kohdat muovilla tai teipillä ennen maalausta. jättää hitsattavat kohdat maalamatta poistaa hitsattavan tai leikkauskohdan maali mekaanisesti tehdä hitsaustyö ennen maalausta leikkaa tarvittava materiaali mekaanisesti kaasupolttamisen sijasta. Hitsattaessa pitää olla hyvä ilmanvaihto, koska hitsaussavu sisältää useita haitallisia aineita. Kaasuhitsauksessa syntyy typen oksideja, jotka ovat haitallisia elimistölle. Kaasuliekki kuluttaa noin 60 % ilman hapesta. Tämän vuoksi on välttämätöntä huolehtia riittävästä korvausilman saannista ja erityisesti silloin kun hitsataan suljetuissa tai ahtaissa tiloissa. Lisäksi syntyy otsonia, joka on vahingollista keuhkoille. Metallikaarihitsaus ja kaasukaarihitsaus täytelangoilla ovat menetelmiä, jotka synnyttävät runsaasti savua. Siksi on välttämätöntä, että hitsaussavu poistetaan työpaikalta. Tarjolla on erilaisia keinoja savunpoistoon kuten keskusimurilla varustettu kohdepoistojärjestelmä, hitsauspistooliin kiinnitettäviä kohdepoistoja, siirrettäviä suodattimella varustettuja kohdepoistolaitteita sekä erilaisia yleisilmastointiratkaisuja. Raitisilmalaitteella varustettu hitsausnaamari

14 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 14 Suojautuminen hitsaussavulta Kohdeilmanvaihto ja yleisilmanvaihto Tekniikkaa on olemassa hyvän työympäristön luomiseen. Suojauksesta huolehtimisen on oltava osa normaalia työtä; Hitsausta ei saa tehdä ilman kohdepoistoa! Seuraavassa on esitetty eräitä toimenpiteitä hyvän työympäristön luomiseksi : Puhdista hitauskohta maalista, ruosteesta, öljystä tms. ennen hitsausta. Hitsaustuloksesta ja työympäristöstä tulee parempi Aseta kohdepoisto niin lähelle hitsauskohtaa kuin mahdollista ilman, että hitsaus häiriintyy Käytä hitsaustyöhön sopivaa puikkoa oikealla virranvoimakkuudella Pidä huolta siitä, ettei kohdepoiston suulake tukkeudu epäpuhtauksista Jos siirrettävää suodattimella varustettua kohdepoistoa käytetään, on pidettävä huolta siitä, että poistoilma johdetaan pois. On otettava lisäksi huomioon, että laite poistaa vain hiukkaset kaasujen kulkeutuessa laitteen läpi.

15 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 15 A.3.7 Henkilökohtaiset suojaimet ja vaatetus Käytä henkilönsuojaimia, jotka on valittu siten, että ne soveltuvat suoritettavaan työhön: 1. Hitsausnaamari 2. Kuulonsuojaimet 3. Kaulansuojain 4. Nahasta valmistettu suojavaate 5. Käsivarren suojain 6. Pitkävartiset nahkaiset hitsauskäsineet 7. Hitsaajan suojavaate 8. Säärisuojaimet 9. Suojajalkineet (teräskärjellä) Suojavaatetuksen tulee olla ehjä ja puhdas A.3.8 Meluhaitat Melu on hitsaavan konepajan keskeisiä työympäristötekijöitä. Se on hitsaajalle suurin terveydellinen haittatekijä. Erilaisen hitsaajan lähiympäristössä käytettävien työkalujen synnyttämä jatkuva melutaso on lähietäisyydellä luokkaa db, jolloin kuulovaurion vaaran aiheuttava päivittäinen meluannos täyttyy muutamassa minuutissa. Työsuojeluhallituksen päätöksen mukaan pysyvän kuulovaurion vaaraa aiheuttavan meluna pidetään melualtistusta 8 tunnin aikana, joka ylittää arvon 85 db. Jos päivittäinen meluarvo on korkeampi, niin aikaraja on vastaavasti lyhyempi, esim. 91 db/2 h, 100 db/15 min ja 109 db/2 min. Hitsauksen ja hitsausprosessien melutaso on yleensä alle 85 db. MIG/MAG-hitsauksessa se kuitenkin usein ylittyy ( dba). Paljon suurempia melulähteitä ovat hitsaajan työympäristössä tapahtuva oikaisu, hionta ( dba), kuonanpoisto ja sovituksiin liittyvä vasarointi. Melua syntyy paljon käytettäessä esim. seuraavia työkaluja: - leka ja vasara - kulmahiomakone - paineilmataltta - hiilikaaritaltta Melun syntymistä tai sen haittoja voidaan vähentää useilla teknisillä toimenpiteillä: - valittava sellaiset hitsausarvot ja lisäaineet, että kuonanpoisto on helppoa ja roiskeita mahdollisimman vähän - vetelyiden ennakointi, mikä vähentää oikaisutarvetta - meluavien työkalujen vaimentaminen - meluavien työmenetelmien vaihtaminen tai niiden kotelointi - työtilan vaimennuksen lisääminen - työpisteiden eristäminen muusta tilasta meluseinäkkeillä - kuulosuojainten käyttö

16 Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 16 A.3.9 Erityisohjeet ja säännöt Työhygieeniset raja-arvot Suomessa työhygieenisistä raja-arvoista käytetään nimitystä haitalliseksi tunnettu pitoisuus - HTP. Hitsaushuuruille ei ole Suomessa asetettu HTP-arvoa. Seostamattomia teräksiä hitsattaessa huuru koostuu pääasiassa raudan oksideista. Rautaoksidihuurun HTP-arvo on 5 mg/m 3 (Fe:na). Kun näytteistä ei ole analysoitu erikseen rautapitoisuutta, on tulosten tarkastelussa kokonaispölyn vertailuarvona käytetty epäorgaanisen pölyn HTP-arvoa, joka karkeasti vastaa rautaoksidihuurun arvoa raudaksi laskettuna. Toukokuussa 1998 Sosiaali- ja terveysminiteriö vahvisti viimeisemmän HTP-luettelon, missä mm. alumiinin hitsaushuurulle on oma arvo 1,5 mg/m 3. Aine HTP-arvo Kaasumaiset epäpuhtaudet cm 3 /m 3 "ppm" hiilidioksidi (CO 2 ) 5000 hiilimonoksidi (CO) 30 otsoni (O 3 ) 0,05 typpidioksidi (NO 2 ) 3 Hiukkasmaiset epäpuhtaudet mg/m 3 alumiini, hitsaushuurut (Al) 1,5 barium, liukoiset yhdisteet (Ba) 0,5 fluoridit (F) 2,5 kadmiumoksidi, huurut (Cd) 0,01 koboltti ja sen epäorgaaniset yhdisteet 0,05 (CO) kromi-(vi)-yhdisteet (Cr) 0,05 kuparioksidi, huuru (Cu) 0,2 lyijy ja sen epäorgaaniset yhdisteet (Pb) 0,1 mangaani ja sen epäorgaaniset yhdisteet 0,5 (Mn) molybdeeni ja sen liukoiset yhdisteet (Mo) 5 nikkeli, yhdisteet (Ni) 0,1 rautaoksidi, huuru (Fe) 5 sinkkioksidi, huurut (Zn) 5 Taulukko 2 Hitsaussavuissa esiintyvien aineiden haitallisiksi tunnettuja pitoisuuksia (HTP-arvot 8h keskiarvona).

Hyvinvointia työstä. 4.11.2014 Arto Säämänen 0

Hyvinvointia työstä. 4.11.2014 Arto Säämänen 0 Hyvinvointia työstä 0 HITSAUKSEN TURVALLISUUS Arto Säämänen 1 Terveyden ja turvallisuuden teemanumero 2 Hitsaustyö ja työhyvinvointi Työolosuhteet Työturvallisuus Fysikaaliset haittatekijät Melu Säteilyt

Lisätiedot

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tietokortti kemiallisesta altistumisesta metalli- ja autoalojen työtehtävissä LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tiivistelmä Hitsausta esiintyy laaja-alaisesti eri aloilla. Tyypillinen työympäristö on konepaja-,

Lisätiedot

Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä

Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä Riskit hitsauksessa Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä Putoavat esineet Ergonominen kuorma Visiirin asennot Työskentelyasento Melu Säteily Viiltohaavat Palohaavat Sähkökenttä Valo Höyryt Lämpö Hiukkaset

Lisätiedot

Huurun muodostus on yleensä suurinta

Huurun muodostus on yleensä suurinta 4 HITSAUSUUTISET NRO 1 2008 Hitsaajan altistuminen hitsaussavuille Hitsaussavut ovat edelleen ongelma hitsaajien terveyden kannalta, ehkä tärkein hitsaustyöhön liittyvä turvallisuusriski. Hitsauksessa

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE Päiväys: 22.10.2002 Edellinen päiväys: 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Kemikaalin

Lisätiedot

27-09-02 Doc.No. sds-4141-lsw rev.00. Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M Wearshield BU Wearshield BU 30 Wearshield MM Wearshield MM 40

27-09-02 Doc.No. sds-4141-lsw rev.00. Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M Wearshield BU Wearshield BU 30 Wearshield MM Wearshield MM 40 Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M 1. TUOTTEEN JA YHTIÖN NIMI Tuotetyyppi Toimittaja Osoite Puhelin Telefax Hitsauspuikko Lincoln Smitweld B.V. P.O. Box 253 NL-6500 AG Nijmegen The Netherlands +31.243.522.911

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin

B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin B.6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin 1 B.6.1 Valokaari lämmönlähteenä Valokaari Valokaaren avulla pystytään vaivattomasti kehittämään riittävän korkeita lämpötiloja ja suuria lämpömääriä kaikkien metallisten

Lisätiedot

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE Päiväys: 22.10.2002 Edellinen päiväys: 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Kemikaalin

Lisätiedot

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi KOVAJUOTTEET 2009 fosforikupari hopea messinki alumiini juoksutteet Somotec Oy www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO FOSFORIKUPARIJUOTTEET Phospraz AG 20 Ag 2% (EN 1044: CP105 ). 3 Phospraz AG 50 Ag 5% (EN 1044:

Lisätiedot

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 1 Tilapäisen tulityön suorittaminen Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 2 Sisällys Tilapäisen tulityön suorittaminen... 1 Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa...

Lisätiedot

Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO. www.sskky.fi. 17. maaliskuuta 2013

Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO. www.sskky.fi. 17. maaliskuuta 2013 Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO Opiskelijan työturvallisuus 1. Työturvallisuus työsalissa Kysely opiskelijoilta työsaliturvallisuudesta. (kevät 2012 / EK) Autoala 2. Työturvallisuus työssäoppimisessa

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1 Länsi-Säkylän Teollisuusalue 1.9.2014 Ohjesääntö Länsi-Säkylän Teollisuusalueella työskenteleville LIITE 5 SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1. TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Laitosanalyysit Firan vesilaitos Lämpötila C 3 8,3 8,4 4 8,4 9 ph-luku 3 6,5 6,5 4 7,9 8,1 Alkaliteetti mmol/l 3 0,53 0,59 4 1 1,1 Happi 3 2,8 4 4 11,4 11,7 Hiilidioksidi 3 23,7 25 4 1 1,9 Rauta Fe 3

Lisätiedot

Lattian pinnoituksen työturvallisuusopas

Lattian pinnoituksen työturvallisuusopas Lattian pinnoituksen työturvallisuusopas Yleistietoa lattianpinnoitteista Lähes kaikissa lattianpinnoitteissa on ihmisen terveydelle haitallisia aineita, joita vastaan joudutaan suojautumaan. Puutteellisesta

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE

BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE 12.10.2019 BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE Hitsauksen ammattilaisille suunnitellut Beta-kypärät on sertifioitu standardin EN175 B mukaisesti hitsaukseen,

Lisätiedot

Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN

Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN 26.12.2018 Beta 90X SUOJA HITSAUKSEEN, KATKAISUUN JA HIONTAAN Hitsauksen ammattilaisille suunnitellut Beta-kypärät on sertifioitu standardin EN175 B mukaisesti

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KAUPPANIMI. AINEEN/SEOKSEN liuotin KÄYTTÖ Maahantuoja Yhtiö/yritys Cycle Service Nordic ApS Katuosoite Datavej 12 Postinumero ja -toimipaikka

Lisätiedot

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Firan vesilaitos Lahelan vesilaitos Lämpötila C 12 9,5 14,4 12 7,9 8,5 ph-luku 12 6,6 6,7 12 8,0 8,1 Alkaliteetti mmol/l 12 0,5 0,5 12 1,1 1,1 Happi mg/l 12 4,2 5,3 12 11,5 13,2 Hiilidioksidi mg/l 12 21

Lisätiedot

A.4 Työturvallisuus konepajaympäristössä

A.4 Työturvallisuus konepajaympäristössä Hitsauksen teoriaopetus A4 Työturvallisuus konepajaympäristössä 1 A.4 Työturvallisuus konepajaympäristössä A.4.1 Konepajan työympäristö Hitsaustyöpaikan tulee olla suunniteltu siten, että tapaturmariskit

Lisätiedot

Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789

Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789 Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789 Työturvallisuus Ammattilainen huolehtii myös turvallisuudesta! Bosch-laatu kattaa myös työturvallisuuden täydellisellä tarvikeohjelmalla. Ammattiyhdistysten

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KAUPPANIMI AINEEN/SEOKSEN KÄYTTÖ DB Castor oil liuotin Maahantuoja Yhtiö/yritys Cycle Service Nordic ApS Katuosoite Datavej 12 Postinumero ja

Lisätiedot

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen HITSAUSSEMINAARI puolitetaan kustannukset Lahti 9.4.2008 Dipl.ins. Kalervo Leino VTT HITSAUSMENETELMÄN TEHOKKUUS = 1 / HITSAUSAIKA HITSIMÄÄRÄ HITSIAINEEN

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK. Wallius Hitsauskoneet Oy

KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK. Wallius Hitsauskoneet Oy KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK 1. JOHDANTO hitsausinvertteri on suunniteltu vain MIG/MAG, puikko- ja TIGhitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG MIGMATIC 171 230 V, 1-vaihe 150 A 35 % tasavirralla 33,0 kg 3110 029015286 MIGMATIC 171 - Virtalähde-/pulloteline - Syöttörullasarja, V-urat, 0,6/0,8 mm - Kaasuletku 3450 156053046 Syöttörullasarja, V-urat,

Lisätiedot

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69 K y s y m y k s i Ä j a V A S T A U K S I A Hitsausmenetelmät................... 65 Suositeltu tummuusaste............... 66 Kysymyksiä hitsaussavusta............. 67 EN-standardit........................

Lisätiedot

3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA

3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA 3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA TERVEYSVAIKUTUKSET ANTTI VÄISÄNEN Mitä päästöjä 3D-tulostusprosesseissa syntyy? Haihtuvat orgaaniset yhdisteet Eli VOC-yhdisteet (Volatile Organic Compounds) Erittäin laaja

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

Walk the Talk Metyleenikloridi

Walk the Talk Metyleenikloridi ISOPAn tuoteasioiden hoito-ohjelmat Walk the Talk Metyleenikloridi 1 Metyleenikloridin merkintätiedot CLP DSD Huomiosana: Varoitus Vaaralausekkeet H315 Ärsyttää ihoa H319 Ärsyttää voimakkaasti silmiä H335

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 Suojeluohje S621 2012 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 4 TULITYÖSUUNNITELMA... 2 5 TULITYÖT... 2 6 KATTO- JA VEDENERISTYSALAN TULITYÖT... 4 7 PELASTUSLAKI,

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) 2.9.217 Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen

Lisätiedot

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y.

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y. TULITYÖSUUNNITELMA 1. VELVOITTAVUUS 2. TULITYÖN MÄÄRITTELY Työturvallisuuslaki ja pelastuslaki velvoittavat yhdistystä/työnantajaa järjestämään tulityöt siten, että palovaara on mahdollisimman vähäinen

Lisätiedot

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon.

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

A.2 Hitsauslaitteisto

A.2 Hitsauslaitteisto 1 A.2 Hitsauslaitteisto A.2.1 Sähkön jakelu, liitäntä verkkoon Hitsauslaitteiston ensisijainen tehtävä on pienentää jakeluverkon korkea jännite sekä samalla mahdollistaa suuren sähkövirran käytön. Lisäksi

Lisätiedot

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 28.5.2013 1 TULITYÖT suojeluohje 2014 Sisällysluettelo 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 2 2 Suojeluohjeen velvoittavuus... 2 3 Määritelmät... 2 4 Tulityösuunnitelma... 3 5 Tulityöt...

Lisätiedot

Talotekniikan perusteet 1

Talotekniikan perusteet 1 Oppilaitos Oppilas Koe A sivut 1-68 Päiväys Osasto Pisteet/numero 1 Mitkä ovat työterveyshuollon tavoitteita? 2 Mitä työssäoppimisessa pidetään opiskelijan kohdalla sääntönä koneiden käytössä? 3 Kuka työpaikalla

Lisätiedot

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaamalla Hitsaus on yleisin liittämismuoto valmistettaessa teräsrakenteita ja se soveltuu hyvin kuumasinkittävien rakenteiden

Lisätiedot

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1 Suojeluohje Voimassa 1.1.2017 alkaen Tulityöt D10 Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2 Määritelmät... 1 3 Tulityösuunnitelma... 2 4 Tulityöt... 2 4.1 Vähäisen palovaaran

Lisätiedot

Otsoni ja terveyshaitat hitsauksessa

Otsoni ja terveyshaitat hitsauksessa 0 (9) 2014 Otsoni ja terveyshaitat hitsauksessa OY WOIKOSKI AB EERO ASPBERG VOIKOSKI JÄRVENPÄÄ PIRKKALA OULU TURKU VARKAUS KOTKA IMATRA KOKKOLA PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, PL 1, 52020

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST SUPER CUT 50 ESITTELY SUPER CUT-50 plasmaleikkureiden valmistuksessa käytetään nykyaikaisinta MOSFET invertteri tekniikka. Verkkojännitteen 50Hz taajuus muunnetaan korkeaksi taajuudeksi

Lisätiedot

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi.

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi. SISÄLLYSLUETTELO 1. Suojeluohjeen tarkoitus 6.2 Tulityökortti 2. Suojeluohjeen velvoittavuus 7. Kattotulityöt 3. Määritelmät 7.1 Bitumikeitin 4. Tulitöiden valvontasuunnitelma 8. Tulityöstandardi 5. Vakituinen

Lisätiedot

Hitsauksen työturvallisuus

Hitsauksen työturvallisuus Hitsauksen työturvallisuus H I T S A U S U U T I S E T n R o 2 2 0 0 6 Terveys ja turvallisuus hitsauksessa UUTISET 2 2006 HITSAUS G l o b a l s o l u t i o n s f o r l o c a l c u s t o m e r s e v e

Lisätiedot

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa Pölyt pois yhteistyöllä Vähennä jauhopölyä leipomossa Leipureiden sanomaa: "Jauhot tuotteessa, ei ilmassa eikä lattialla." "Kyllä yhteistyöllä onnistuu." "Samat ongelmat isoissa kuin pienissä leipomoissa"

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM. Wallius Hitsauskoneet Oy

KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM. Wallius Hitsauskoneet Oy KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM 1. JOHDANTO hitsausinvertteri on suunniteltu vain MIG/MAG, puikko- ja TIGhitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa.

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa. PUIKKOHITSAUS Hitsauskone tyypit: HITSAUKSEN ALKEITA Hitsausmuuntajassa hitsausvirta on vaihtovirtaa, jännite noin 30 60 Volttia ja Hertsiluku sama kuin verkossa, 1-vaihekoneessa 50 Hertziä, näin ollen

Lisätiedot

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) VAAROJEN TUNNISTAMINEN Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia esiintyy vaaraa tietoa Melu F 1. Jatkuva melu F 2. Iskumelu

Lisätiedot

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä Seuraava luettelo sisältää kuorma-autosta esikäsittelyvaiheiden aikana poistettavat voiteluaineet, nesteet ja osat. Määrät ovat likimääräisiä. Ympäristö Älä päästä nesteitä läikkymään maahan. Käytä aina

Lisätiedot

AGA-säätimet. Keskussäädin MR-21.. s. 2. Keskussäädin MR-60.. s. 3. Unicontrol 500 s. 4. Fixicontrol HT. s. 5. R-21 < 10 bar s. 6. DIN Control.. s.

AGA-säätimet. Keskussäädin MR-21.. s. 2. Keskussäädin MR-60.. s. 3. Unicontrol 500 s. 4. Fixicontrol HT. s. 5. R-21 < 10 bar s. 6. DIN Control.. s. AGA-säätimet 1 Keskussäädin MR-21.. s. 2 Keskussäädin MR-60.. s. 3 Unicontrol 500 s. 4 Fixicontrol HT. s. 5 R-21 < 10 s. 6 R-21 > 10... s. 7 DIN Control.. s. 8 CR 60. s. 9 Unicontrol 600 s. 10 Unicontrol

Lisätiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot CD-hitsauspultit Tuoteluettelo Tekniset tiedot 1 CD-hitsauspultit - toiminnan kuvaus Menetelmä DVS-tietolomakkeen 0903 (2000) mukaan kaaritapitushitsaus kondensaattoripurkausmenetelmällä on keino hitsata

Lisätiedot

Oikea asenne Terveempi elämä

Oikea asenne Terveempi elämä Oikea asenne Terveempi elämä Lähteet: Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa, VTT tiedotteita Palokohteiden savu-, noki- ja kemikaalijäämät ja niiden vaikutukset työturvallisuuteen, VTT tiedotteita

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1809 CASCOL POLYURETAANILIIMA 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1809 CASCOL POLYURETAANILIIMA 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus 1.2.1 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Feedtech Calcium supplement FT FI (FI)

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Feedtech Calcium supplement FT FI (FI) KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Feedtech Calcium FT0005 - FI (FI) Varoitusmerkki, R-lausekkeet ja muut tiedot aineosasta Henkilökohtaiset suojaimet Varoitusmerkki(merkit) Preparation Date 18-loka-2010 Muutosnumero:

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM ELMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM ELMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY Päiväys: 20050929 Laadittu: 20050126 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen

Lisätiedot

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TURVALLISUUSOHJE 2017 1 Tulityöt turvallisuusohje Sisällysluettelo 1 Tulitöiden koulutus... 2 2 Turvallisuusohjeen tarkoitus... 2 3 Turvallisuusohjeen velvoittavuus... 2 4 Määritelmät...

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna 150 200 baarin paineessa harmaassa pullossa.

Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna 150 200 baarin paineessa harmaassa pullossa. Harjoitus 5 MIG/MAG-hitsaus ja polttoleikkaus Harjoituksen tarkoituksena on opetella kaasuhitsauslaitteiston (happi-asetyleeni) oikea ja turvallinen käyttö sekä polttoleikkaus. Toisessa vaiheessa harjoitellaan

Lisätiedot

SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ

SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ FI SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ TEHTÄVÄMME ON SUOJELLA SINUA Hitsaus ja hitsauspaikat sisältävät paljon vaaroja niin hitsaajien kuin lähellä olevien ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. HITSAUSHUURUT

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY Päiväys: 20050913 Laadittu: 20050126 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALDIE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALDIE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY Päiväys: 20050913 Laadittu: 20050126 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen

Lisätiedot

2 2006 HITSAUS. Hitsauksen työturvallisuus. Suojaudu savuilta ja säteilyltä UUTISET. Elämä kallis, suojaus halpa.

2 2006 HITSAUS. Hitsauksen työturvallisuus. Suojaudu savuilta ja säteilyltä UUTISET. Elämä kallis, suojaus halpa. 2 2006 HITSAUS UUTISET G l o b a l s o l u t i o n s f o r l o c a l c u s t o m e r s e v e r y w h e r e Hitsauksen työturvallisuus Suojaudu savuilta ja säteilyltä Elämä kallis, suojaus halpa. H I T

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

Laserhitsauksen työturvallisuus

Laserhitsauksen työturvallisuus Laserhitsauksen työturvallisuus 4.11. Satelliittiseminaari Joonas Pekkarinen, TkT LUT Laser Turku Lasertyöstön riskit Lasersäde, silmät ja kudokset Korkeajännitteiset piirit Työstössä vapautuvat aineet:

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT Tuoteluettelo SISÄLTÖ Tuoteluettelo 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 Esipuhe Valintataulukko Argon Helium Hiilidioksidi Happi Asetyleeni Typpi AWOMIX (SK-12, SK-18, SK-25) SK-2 Awodrop SO-2

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KAUPPANIMI AINEEN/SEOKSEN KÄYTTÖ PETAMO GHY 133 N liuotin Maahantuoja Yhtiö/yritys Cycle Service Nordic ApS Katuosoite Datavej 12 Postinumero

Lisätiedot

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 6.08.2019 WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot on ilman juuritukea tehtävään juuripalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi. Prosessi

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM UNIMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM UNIMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen tai valmisteen tunnistetiedot Seos: 1.2. Aineen ja/tai valmisteen käyttö Metalliseos valmistukseen

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

MAATILAN TYÖTURVALLISUUS

MAATILAN TYÖTURVALLISUUS MAATILAN TYÖTURVALLISUUS Maatilan työturvallisuus Työturvallisuusriskien hallinta Työympäristön vaaratekijät selkokielellä Layla Ahonen ja Sarita Jylhä-Rastas Työturvallisuus Työympäristön vaaratekijät

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 30 SuperClean 3 Päiväys: 2005-09-13

UDDEHOLM VANADIS 30 SuperClean 3 Päiväys: 2005-09-13 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM VANADIS 30 SuperClean 3 Päiväys: 20050913 Laadittu: 20050126 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN

Lisätiedot

Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille

Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille Sirpa Laitinen SIRKKU-hankkeen työpaja 9.5.2018, SYKE Kestävä ja turvallinen kiertotalous työntekijöille Millä kiertotalouteen liittyvillä toimialoilla

Lisätiedot

TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1

TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1 TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1 JOHDANTO Tulitöitä ovat työt, joissa syntyy kipinöitä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja jotka aiheuttavat palovaaraa. Tulitöitä ovat muun muassa kaasu- ja

Lisätiedot

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA VALTIMON KUNNAN TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. VELVOITTAVUUS 2. SOVELTAMISALUE 3. SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN 4. MÄÄRITELMÄT 4.1. Tulityöt 4.2. Katto- ja vedeneristystöiden tulityöt

Lisätiedot

Nopeuden huippua Uusi harjaohjelma

Nopeuden huippua Uusi harjaohjelma Nopeuden huippua Uusi harjaohjelma UUTUUS! Ratkaisut kaikkiin käyttösovelluksiin kaikille porakoneille ja kulmahiomakoneille 2 Teräslankaharjat Yleiskatsaus Metalli Inox Tuote Tyyppi Harja Teräslankaharjat

Lisätiedot

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun Kai Ryynänen Esityksen sisältöä Mikä ohjaa hyvää sisäilman laatua Mitä käyttäjä voi tehdä sisäilman laadun parantamiseksi yhteenveto 3 D2 Rakennusten sisäilmasto

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Käyttöturvallisuustiedote EY:n asetuksen 1907/2006 mukaisesti Päiväys: 25-marras-2008 Muutosnumero: 1 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Aineen tai valmisteen sekä Valmisteen

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004 Suojeluohje S621 2004 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 SUOJELUOHJEEN TARKOITUS... 2 2 SUOJELUOHJEEN VELVOITTAVUUS... 2 3 MÄÄRITELMÄT... 2 4 TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA... 2 5 VAKITUINEN TULITYÖPAIKKA...

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Maston Tasoite 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Maston Tasoite 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi, 1.2

Lisätiedot

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta.

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan

Lisätiedot

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla 2012 Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

Puikkojen oikea valinta

Puikkojen oikea valinta Puikkojen oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 27511 Eura puh. 0105223500,fax 0105223510 email : jallonen@lincolnelectric.eu Puikkohitsauksessa

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi Merkintäspray

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi Merkintäspray x KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 7.3.2007 KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power Plasma 50 Power Plasma 60 Power Plasma 80 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISYÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan

Lisätiedot

1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella 1.2.1 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT LUX COL-AK Päiväys 08.08.2005 Edellinen päiväys 1/4 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tuote : Otsoni Sivu 1/5 Hapettava Myrkyllinen 1 KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN TAI MAAHANTUOJAN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi Otsoni Kemiallinen kaava O 3 + O 2 Käyttötarkoitus Sellun valkaisukemikaali, veden

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT 1 YLEISIMMÄT MAALATTAVAT METALLIT 1. Kylmävalssattu teräs 2. Kuumavalssattu teräs 3. Sinkitty teräs 4. Valurauta 5. Alumiini Myös ruostumatonta terästä, anodisoitua

Lisätiedot

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ.

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ. WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG www.eco-tracks.com HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ TELAHOKKIEN HITSAUSOHJE Yleistä Booriseosteisen teräksen ominaisuuksia Karkaistun booriseosteisen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 1. JOHDANTO Wameta 200 hitsausinvertteri on suunniteltu vain puikko- ja TIG-hitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KAUPPANIMI AINEEN/SEOKSEN KÄYTTÖ liuotin Maahantuoja Yhtiö/yritys Cycle Service Nordic ApS Katuosoite Datavej 12 Postinumero ja -toimipaikka

Lisätiedot

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa JVT- ja kuivauspäivät 5-6.3.2015 Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-malli Mallin lähtökohtana on vähentää altistumista tehtävässä ja

Lisätiedot

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy AWtools Oy Rälssitie 7 B 01510 VANTAA Puh. 020 7434 720 www.awtools.fi myynti@abajat.fi UUSI Sarja 3-vaihe SYMPLEX 320 SYMPLEX 420 Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit SYMPLEX 320-420 3PH SUURI VAIN OMINAISUUKSILTAAN.

Lisätiedot