SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ"

Transkriptio

1 FI SUNDSTRÖM HITSAUS JÄRJESTELMÄ

2 TEHTÄVÄMME ON SUOJELLA SINUA Hitsaus ja hitsauspaikat sisältävät paljon vaaroja niin hitsaajien kuin lähellä olevien ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. HITSAUSHUURUT / VAARAT HENGITYKSELLE Huuru koostuu erittäin pienistä metallioksidihiukkasista, joita syntyy hitsauksessa. Suurin osa huurusta (90-95 %) aiheutuu lisäaineesta, joten huurun kemiallinen sisältö on sama kuin lisäaineen. Hitsaushuurun lyhytaikaiset vaikutukset Lyhytaikaiset vaikutukset liiallisesta hitsaushuurulle altistumisesta ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, yskä, hengenahdistus, keuhkoputkentulehdus, lisääntynyt hengityselinten infektion vaara, nesteen kertyminen keuhkoihin ja flunssan kaltainen sairaus, jota usein kutsutaan metallikuumeeksi. Hitsaushuurun pitkäaikaiset vaikutukset Keuhkosyövän riski kasvaa pitkällä aikavälillä prosenttia. Tämän tarkkaa syytä tutkitaan maailmanlaajuisesti. Syynä voi olla se, että monet hitsaajat myös tupakoivat paljon ja altistuvat usein asbestille ja/tai hitsaushuurulle. Todennäköisimpiä karsinogeenejä ovat kuusiarvoinen kromi ja nikkeli. Altistuminen mangaanille vahingoittaa usein keskushermostoa. Näiden hermovaurioiden ja hitsaushuurujen välistä yhteyttä tutkitaan parhaillaan. SUOSITUS Käytä aina hitsaustyöhön soveltuvaa hengityssuojainta. KIPINÄT JA ROISKEET Hitsauksessa syntyy yleensä kipinöitä ja roiskeita. Jos suojakaasun argonpitoisuus on liian pieni, kipinöitä ja roiskeita syntyy vieläkin enemmän ja osa niistä voi olla pisaran muodossa. Jos hitsaajaan osuu pisaroita, kipinöitä tai roiskeita hänen hitsatessaan esimerkiksi altapäin tai makuuasennossa, seurauksena voi olla palovammoja. SUOSITUS Käytä suojahaalareita, jos päällesi saattaa tulla suuri määrä pisaroita, kipinöitä tai roiskeita.

3 UV-SÄTEILY Liiallinen altistuminen UV-säteilylle on haitallista terveydelle, ja hitsaajat ovat suurin ammattiryhmä, joka altistuu UV-säteilylle. UV-säteilyn lyhytaikaiset vaikutukset Ihon palaminen auringossa. Vauriot kehittyvät päivän aikana ja näkyvät vasta muutaman tunnin kuluttua. Hitsaajan silmä, myös lumisokeus. Hitsaajan silmä on kivulias silmän sarveiskalvon ja sidekalvon ärsytys. Tuntuu siltä kuin silmissä olisi hiekkaa, ja pienikin kosketus sattuu. Silmän auringonpolttamat johtuvat lähinnä UVB-säteilystä. Silmä on ihoa herkempi UV-säteilylle, koska siitä puuttuu ihon uloin kerros ja suojapigmentti. Oireet ilmenevät 6-24 tunnin kuluessa altistumisesta ja häviävät yleensä seuraavien 48 tunnin kuluessa. Pitkäaikaiset vaikutukset Verkkokalvon vauriot voivat lopulta johtaa näön menetykseen. Tämä voi johtua UV-säteilystä henkilöillä, joilta on poistettu silmän linssi kirurgisesti, esimerkiksi kaihin seurauksena. Tällainen verkkokalvon vaurioituminen voidaan estää käyttämällä UV-absorboivia lasia tai UV-absorboivien linssien implantointia. Normaalissa silmässä verkkokalvo on suojattu UV-vaurioilta, koska lasiainen suodattaa UV-säteilyn. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että altistuminen UV-säteilylle voi haitata immuunijärjestelmää. SUOSITUS Käytä aina hitsaustyöhön soveltuvaa hitsaussuodatinta. Silmille ei aiheudu pysyviä vaurioita, ellei altistus ole ollut vakava. HENGITYSSUOJAUSTA KORKEIMMASSA SUOJAUSLUOKASSA Hengityssuojaus jaetaan kahteen pääryhmään: Suodatinsuojaus Hengitysilma kulkee suodattimen läpi, joka poistaa epäpuhtaudet. (Voidaan käyttää vain normaalin happipitoisuuden kanssa.) Hengityslaite Hengityslaite paineilmasyötöllä. Kannettavat hengityslaitteet Jos hitsaat ahtaassa tai huonosti tuuletetussa tilassa, hyvä suodatusteho ei yksin riitä. Tarvitset myös hengityssuojaimen paineilmasyötöllä, jotta terveytesi ei vaarannu. Keskiraskas ja raskas työ vaatii keskimäärin l/min olevan ilmankulutuksen. MITEN HYVÄ HENGITYSSUOJAIMENI ON? Hengityssuojaimen suojausteho voidaan laskea määrittämällä suojauskerroin mittausten perusteella. Jos aineen pitoisuus kypärän sisällä on kahdeskymmenesosa siitä, mikä se on kypärän ulkopuolella, hengityssuojaimen suojauskerroin on 20. 1,000 hiukkasta/cm 3 (hengityssuojaimen ulkopuolella) = suojauskerroin hiukkasta/cm 3 (hengityssuojaimen sisäpuolella) ANNETTU SUOJAUSKERROIN - APF Annettu suojauskerroin (APF) perustuu työpaikoilla tehtyihin mittauksiin. APF-kerroin on hieman pienempi kuin nimellissuojakerroin mutta vastaa paremmin todellisuutta, koska se mitataan todellisissa työympäristöissä. NIMELLISSUOJAUSKERROIN Nimellissuojakerroin (NPF) perustuu laboratoriomittauksiin.

4 HITSAUSKYPÄRÄT MAAILMANLUOKAN HENGITYSSUOJAIMILLA SR 591 & SR 593 HITSAUSKYPÄRÄ Hitsaajalle on erittäin tärkeää suojata hengitysjärjestelmä ja silmät metallipölyltä ja höyryiltä sekä kipinöiltä ja roiskeilta. SR 591 ja SR 593 sopivat käytettäviksi sekä hitsausvisiirinä että hengityksensuojausjärjestelmässä, ja ne antavat käyttäjälle erinomaisen suojan hitsauksen ja hionnan aikana. Suunniteltu parasta istuvuutta, mukavuutta ja käyttöä silmällä pitäen. LÖYDÄ OMA JÄRJESTELMÄSI PUOLINAAMARI SR 900 LISÄVARUSTEET LETKU SR 952 LETKU SR 951 ETÄSUODATIN SR 905 SUNDSTRÖMIN SUODATINVALIKOIMA PUHALLIN SR 500 PUHALLIN SR 700 PAINEILMALAITE SR 507 Lisäksi saatavissa on laaja valikoima erilaisia hitsausvarusteita.

5 HITSAUSKYPÄRÄ SR 591 HITSAUSKYPÄRÄ SR 593 SR 591 HITSAUSKYPÄRÄ hitsauskypärä on suunniteltu käytettäväksi joko yksinään tai yhdessä hengityssuojainjärjestelmän kanssa. Hitsauskypärä on suunniteltu helppokäyttöiseksi. Säädettävä päänauhasto takaa mukavuuden. The SR 591 voidaan varustaa erilaisilla hitsaussuodattimilla. Parhaan ja asianmukaisen hengityssuojauksen takaamiseksi voit käyttää sitä joko SR 900 -puolinaamarin ja SR 905 -etäsuodatinpidikkeen kanssa tai moottoroidun puhaltimen SR 500 tai SR 700 kanssa korkeimmalla suojaustasolla (TM3). Voit käyttää sitä myös SR 507 -paineilmalisälaitteen kanssa luokassa 3A/3B. SR 593 HITSAUSKYPÄRÄ hitsauskypärä on suunniteltu käytettäväksi joko yksinään tai yhdessä hengityssuojainjärjestelmän kanssa. Hitsauskypärä on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja varustettu käännettävällä visiirillä. Käännettävä malli tarjoaa erinomaisen suojauksen käyttäjän silmille ja mahdollistaa hionnan ja muiden tehtävien hoitamisen hitsauskypärää nostamatta. Säädettävä päänauhaston muotoilu takaa mukavuuden. SR 593 voidaan varustaa erilaisilla hitsaussuodattimilla. Parhaan ja asianmukaisen hengityssuojauksen takaamiseksi voit käyttää sitä joko SR 900 -puolinaamarin ja SR 905 -etäsuodatinpidikkeen kanssa tai moottoroidun puhaltimen SR 500 tai SR 700 kanssa korkeimmalla suojaustasolla (TM3). Voit käyttää sitä myös SR 507 -paineilmalisälaitteen kanssa luokassa 3A/3B.

6 HITSAUSKYPÄRÄT MAAILMANLUOKAN HENGITYSSUOJAIMILLA SR 592 & SR 594 HITSAUSKYPÄRÄ Päätavoitteemme on aina ollut ihmisten suojaaminen likaiselta ilmalta. SR 592 & SR 594 puhaltimilla varustettuina takaavat korkeimman suojaustason. Sundström-järjestelmän osaksi on helppo löytää työpaikan vaatimuksia ja tarpeita vastaava ratkaisu. Suunniteltu parasta istuvuutta, mukavuutta ja helppokäyttöisyyttä silmällä pitäen. LÖYDÄ OMA JÄRJESTELMÄSI PUHALLIN SR 500 SUNDSTRÖMIN SUODATINVALIKOIMA PUHALLIN SR 700 PAINEILMALAITE SR 507 Lisäksi saatavissa on laaja valikoima erilaisia hitsausvarusteita.

7 HITSAUSKYPÄRÄ SIS. ILMAKANAVAN SR 592 HITSAUSKYPÄRÄ SIS. ILMAPUTKEN SR 594 SR 592 HITSAUSKYPÄRÄ on suunniteltu käytettäväksi yhdessä hengityssuojainjärjestelmän kanssa. Hitsauskypärä on suunniteltu helppokäyttöiseksi. Helppo ja säädettävä päänauhasto takaa mukavuuden. SR 592 voidaan varustaa erilaisilla hitsaussuodattimilla. Parhaan ja asianmukaisen hengityssuojauksen takaamiseksi voit käyttää sitä moottoroidun puhaltimen SR 500 tai SR 700 kanssa korkeimmalla suojaustasolla (TH3). Voit käyttää sitä myös SR 507 -paineilmalisälaitteen kanssa luokassa 3A/3B. SR 594 HITSAUSKYPÄRÄ on suunniteltu käytettäväksi yhdessä hengityssuojainjärjestelmän kanssa. Hitsauskypärä on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja varustettu käännettävällä visiirillä. Käännettävä malli tarjoaa erinomaisen suojauksen käyttäjän silmille ja mahdollistaa hionnan ja muiden tehtävien hoitamisen hitsauskypärää nostamatta. Säädettävä päänauhaston muotoilu takaa mukavuuden. SR 594 voidaan varustaa erilaisilla hitsaussuodattimilla. Parhaan ja asianmukaisen hengityssuojauksen takaamiseksi voit käyttää sitä moottoroidun puhaltimen SR 500 tai SR 700 kanssa korkeimmalla suojaustasolla (TH3). Voit käyttää sitä myös SR 507 -paineilmalisälaitteen kanssa luokassa 3A/3B.

8 TIEDÄTKÖ, MITÄ HENGITÄT? Suodatin valitaan sen mukaan, minkälaisissa ympäristöissä hengityssuojainta käytetään. SR 221 ESISUODATIN SR 336 TERÄSVERKKOLEVY SR 221 -esisuodatinta on käytettävä jatkuvasti hiukkas-, kaasu- ja yhdistelmäsuodattimissa. Esisuodatin estää pääsuodattimen ennenaikaisen tukkeutumisen suurten hiukkasten vuoksi. Esisuodattimen pidike pitää suodatinta paikallaan ja suojaa sitä käsittelyvaurioilta. SR 336 on tehty ruostumattomasta teräsverkosta irtilyödystä levystä. Levy asennetaan naamarin esisuodatinpitimen pohjaan ja se suojaa suodattimia kipinöiltä ja roiskeilta, joita tulee hitsaamisesta, polttoleikkaamisesta, hiomisesta ja vastaavista töistä. SR 510 P3 R HIUKKASSUODATIN SR 710 P3 R HIUKKASSUODATIN SR 510 P3 R on mekaaninen hiukkassuodatin, jonka hengitysvastus on erittäin pieni. SR 510 suojaa kaikenlaisilta hiukkasilta (pölyltä, savulta, sumulta, suihkeelta ja asbestilta) sekä bakteereilta, viruksilta ja radioaktiiviselta laskeumalta. Suodatusteho on yli 99,997 %. SR 510:tä käytetään kaikissa Sundström Safetyn valikoimaan kuuluvissa suojasuodattimissa. Jos kaasua/höyryä ja hiukkasia esiintyy samanaikaisesti, hiukkassuodattimen kanssa käytetään sopivaa kaasusuodatinta. SR 710 -hiukkassuodatin P3 R on mekaaninen luokan P3R hiukkassuodatin, joka on erittäin tehokas (> 99,997 %) ja jonka aktiivinen pinta-ala on 13 dm 2. Suodatin suojaa kaikenlaisilta hiukkasilta, sekä kiinteiltä että nestemäisiltä. SR 710 -hiukkassuodatinta ei voi yhdistää kaasusuodattimeen. SR 218 A2 KAASUSUODATIN SR 518 A2 KAASUSUODATIN SR 218 A2 suojaa orgaanisilta yhdisteiltä, joiden kiehumispiste on yli 65 ºC. SR 518 -kaasusuodatin A2 suojaa orgaanisilta epäpuhtauksilta, joiden kiehumispiste on yli 65 ºC, eli useimmilta liuottimilta. Luokka 2 tarkoittaa suurta kapasiteettia ja siten pitkää käyttöaikaa. SR 500 -puhaltimen kaasusuodattimia on käytettävä aina yhdessä hiukkassuodattimen SR 510 P3 R kanssa. SR 315 ABE1 KAASUSUODATIN SR 515 ABE1 KAASUSUODATIN SR 315 ABE1 suojaa orgaanisilta epäpuhtauksilta, joiden kiehumispiste on yli 65 ºC, epäorgaanisilta epäpuhtauksilta ja happamilta kaasuilta/höyryiltä. SR 515 ABE1 suojaa orgaanisilta epäpuhtauksilta, joiden kiehumispiste on yli 65 ºC, epäorgaanisilta epäpuhtauksilta sekä happamilta kaasuilta/höyryiltä. SR 500- ja SR 500 EX -puhallinyksikköjen kaasusuodattimia on aina käytettävä yhdessä hiukkassuodattimen SR 510 P3 R kanssa.

9 SUODATINSUOSITUKSET Alla olevasta taulukosta näkyy, mitä aineita muodostuu eri työaineita, erityyppisiä elektrodeja ja eri hitsausmenetelmiä käytettäessä. Muodostuva aine Työmateriaali, elektrodi tai hitsausmenetelmä Suodatin Muuta AKROLEIINI Maali, liima, muovi, rasva, öljy. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** Käytettävä kokonaamaria. FLUORIDIT Peruselektrodit, polytetrafluorieteeni. SR 510 P3 R FORMALDEHYDI Maali, liima, muovi, rasva, öljy. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** Karsinogeeninen, imeytyy ihoon, allergeeninen. FOSGEENI Kun työpaikalla on tri- tai muiden orgaanisten klooriyhdisteiden höyryjä. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** Paineilmaa suositellaan. HÄKÄ, HIILIDIOKSIDI Maali, liima, muovi, rasva, öljy, MAG-hitsaus, jossa häkä suojakaasuna. Paineilma- tai suodatinsuojaus. ISOSYANAATIT* Polyuretaanimaalit ja polyuretaanimuovi. Paineilma- tai suodatinsuojaus. KADMIUM, KADMIUMOKSIDI Tietyt punaiset ja keltaiset maalit, eräät metalliseokset, kadmioidut materiaalit. SR 510 P3 R Karsinogeeninen. KALSIUMOKSIDI Peruselektrodit. SR 510 P3 R KROMI, KROMITRIOKSIDI KUPARI, KUPARIOKSIDI Ruostumaton teräs. Kupari ja kupariseokset. Tietyt elektrodit. SR 510 P3 R SR 510 P3 R KVARTSI Happamat elektrodit. SR 510 P3 R Karsinogeeninen. LYIJY, LYIJYOKSIDI Maalit, pääasiassa mönjä. SR 510 P3 R MANGAANI, MANGAANIDIOKSIDI Useimmat terästyypit, erityisesti hankausta kestävä erikoisteräs. Tietyt elektrodit. SR 510 P3 R NIKKELI, NIKKELIOKSIDI Ruostumaton teräs. SR 510 P3 R Karsinogeeninen, allergeeninen. OTSONI TIG-, MIG- ja MAG-hitsaus, etenkin alumiinissa. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** RAUTA, RAUTAOKSIDI Valuteräs ja rauta. SR 510 P3 R SINKKIOKSIDI Galvanoitu metallilevy. SR 510 P3 R Sinkkipitoiset maalit, esim. konepajamaali. TYPPIKAASUT Ensisijaisesti kaasuhitsaus. Paineilma. VETYFLUORIDI Peruselektrodit, polytetrafluorieteeni. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** VETYKLORIDI Kloorikautsu, vinyylimaalit. SR 315 ABE1 VETYSYANIDI Polyuretaanimaalit ja polyuretaanimuovi. SR 510 P3 R + SR 315 ABE1/ SR 515 ABE1** ÖLJYSUMU Maali, liima, muovi, rasva, öljy. SR 218 A2 Käytettävä kokonaamaria, imeytyy ihoon. * Isosyanaatit, joita käytetään esimerkiksi kovetteena polyuretaanissa (PU). Isosyanaateille altistumista voi tapahtua työskenneltäessä polyuretaanipohjaisten liimojen, lakkojen ja tiivisteaineiden kanssa. Isosyanaatteja muodostuu, kun polyuretaania lämmitetään, esimerkiksi hitsattaessa ja hiottaessa polyuretaanilakalla käsiteltyä auton peltiä. Kokonaamari SR 200 ja kaasusuodatin SR 315 (ABE1) + SR 510 (P3). Enintään 40 tuntia viikossa. Puhallin SR 500 ja kaasusuodatin SR 515 (ABE1) + SR 510 (P3). Enintään 16 tuntia 2 vuorokaudessa. ** SR 315 ABE1 -suodatinta käytetään SR 200 -kokonaamarin kanssa. SR 515 ABE1 -suodatinta käytetään SR 500 -puhaltimen kanssa.

10 HITSAUSSUODATTIMET Passiivinen hitsaussuodatin EN 8 - EN 13 Automaattinen hitsaussuodatin EN 3/10 Automaattinen hitsaussuodatin EN 3/11 Automaattinen hitsaussuodatin EN 4/9-13 Korjaavat linssit, 1,0-2,5 dioptria

11 SR 584/SR 580 TURVAKYPÄRÄ SISÄLTÄÄ VISIIRIN JA HITSAUSKASETIN SB 584 on asennettu visiirillä varustettuun SR 580 -kypärään, ja käyttäjän pään ja hengityksen suojauksen lisäksi se suojaa hitsaustöiden aikana myös silmiä ja kasvoja. Kun kasetti on nostettu ylös, kypärän suuri ja kirkas visiiri toimii kasvosuojuksena hioessa ja vastaavissa töissä, jolloin hengityssuojaus on käytössä koko ajan. Mukana toimitetaan tummuusnumeron 10 passiivinen hitsauslasi, 90 x 110 mm. Saatavissa kolme erilaista automaattilasia. SR 584 on hyväksytty yhdessä SR 500- ja SR 700 -puhallinyksiköiden kanssa standardin EN mukaiseen TH3-luokkaan. Voit käyttää sitä myös SR 507 -paineilmalisälaitteen kanssa luokassa 3A/3B. LISÄVARUSTEET SR Hitsaushuppu SR Suojus hengitysletkulle Suojus SR 952 suojus hengitysletkulle SR 503 Nahkahihna

12 srsafety.com

Sundström Safety AB:n puhallinavusteinen suodatinmallisto laajenee nyt seuraavalla mallilla: SR 700 hiukkassuodattimen puhallin

Sundström Safety AB:n puhallinavusteinen suodatinmallisto laajenee nyt seuraavalla mallilla: SR 700 hiukkassuodattimen puhallin Sundström Safety AB:n puhallinavusteinen suodatinmallisto laajenee nyt seuraavalla mallilla: SR 700 hiukkassuodattimen puhallin - Suunniteltu suojaamaan haitallisilta ja vaarallisilta hiukkasilta - Korkea

Lisätiedot

Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä

Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä Riskit hitsauksessa Hitsarin ammatti on vaaroja täynnä Putoavat esineet Ergonominen kuorma Visiirin asennot Työskentelyasento Melu Säteily Viiltohaavat Palohaavat Sähkökenttä Valo Höyryt Lämpö Hiukkaset

Lisätiedot

Suojauskerroin. Suodattava puolinaamari. Puolinaamari Kokonaamari Puhaltimella varustettu hengityksensuojain. Paineilmajärjestelmät

Suojauskerroin. Suodattava puolinaamari. Puolinaamari Kokonaamari Puhaltimella varustettu hengityksensuojain. Paineilmajärjestelmät Suojauskerroin Suodattava puolinaamari EN 49:99 EN 49:00 uolinaamari Kokonaamari uhaltimella varustettu hengityksensuojain ja kypärä tai huppu EN 40:999 EN 4:990 EN 4:000 EN 6:998 EN 4:990 EN 4:000 EN

Lisätiedot

3M Personal Safety Division. Hengityssuojaimet. Valintaopas. Kyse on terveydestäsi

3M Personal Safety Division. Hengityssuojaimet. Valintaopas. Kyse on terveydestäsi 3M Personal Safety Division Hengityssuojaimet Valintaopas Kyse on terveydestäsi 3M auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi oikean hengityssuojaimen Hengityssuojaimen valinta määräytyy monen tekijän perusteella.

Lisätiedot

BETA 90 SFA/XFA

BETA 90 SFA/XFA 29.09.2019 BETA 90 SFA/XFA BETA 90 SFA/XFA Beta-raitisilmajärjestelmät puhaltavat hengitysalueelle puhdasta, raikasta ilmaa hengitysilman syöttöverkkoon kytkettävällä RSA 230 -yksiköllä tai akkukäyttöisellä

Lisätiedot

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Suomen Hevostietokeskus ry Työryhmä: Sanna Airaksinen ja Minna-Liisa Heiskanen Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Hiukkassuojain FFP2 NR FFP2= P2-luokan hiukkassuojain

Lisätiedot

DELTA+ 90 XFA / DELTA 90 SFA HITSAUS- JA HENGITYSSUOJAUSTA SUOJAKYPÄRÄÄ VAATIVISSA KOHTEISSA

DELTA+ 90 XFA / DELTA 90 SFA HITSAUS- JA HENGITYSSUOJAUSTA SUOJAKYPÄRÄÄ VAATIVISSA KOHTEISSA DELTA+ 90 XFA / DELTA 90 SFA HITSAUS- JA HENGITYSSUOJAUSTA SUOJAKYPÄRÄÄ VAATIVISSA KOHTEISSA 26.07.2019 DELTA+ 90 XFA / DELTA 90 SFA HITSAUS- JA HENGITYSSUOJAUSTA SUOJAKYPÄRÄÄ VAATIVISSA KOHTEISSA Delta

Lisätiedot

Joskus paras suojaus. on täysin huomaamaton. Puoli- ja kokonaamarit. Täydellinen valikoima toistuvaan käyttöön soveltuvia suodatinsuojaimia

Joskus paras suojaus. on täysin huomaamaton. Puoli- ja kokonaamarit. Täydellinen valikoima toistuvaan käyttöön soveltuvia suodatinsuojaimia Joskus paras suojaus on täysin huomaamaton Puoli- ja kokonaamarit Täydellinen valikoima toistuvaan käyttöön soveltuvia suodatinsuojaimia Vastaavat kaikkia markkinoiden hengityksensuojaimille asettamia

Lisätiedot

H E N G I T Y K S E N S U O J A U S

H E N G I T Y K S E N S U O J A U S H E N G I T Y K S E N S U O J A U S JOHDANTO Hitsaajien henkilönsuojaus............... 28 Hengityssuojainten yleisvalintaopas....... 29 Suodatinopas hengityssuojaimille........ 30 3M Adflo..........................

Lisätiedot

3M puhallinyksikkö TR-600

3M puhallinyksikkö TR-600 3M puhallinyksikkö TR-600 Laajan tutkimustyön ja tarpeidesi syvällisen tarkastelun avulla olemme kehittäneet edistyksellisimmän ja monipuolisimman ratkaisun. Lyhyesti: Se on suunniteltu tekemään hengittämisestä

Lisätiedot

Portwest suodattimet, käyttöohje:

Portwest suodattimet, käyttöohje: FI Portwest suodattimet, käyttöohje: EN143:2000/EN14387:2004 Portwest suodattimet, käyttöohje: Hiukkas-,kaasu- ja yhdistelmäkaksoissuodattimet puoli-, ja kokomaskeille. Yleistä Hengityssuojain koostuu

Lisätiedot

BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE

BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE 12.10.2019 BETA TARJOAA LUOTETTAVAA SUOJAA HITSAAJILLE Hitsauksen ammattilaisille suunnitellut Beta-kypärät on sertifioitu standardin EN175 B mukaisesti hitsaukseen,

Lisätiedot

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69 K y s y m y k s i Ä j a V A S T A U K S I A Hitsausmenetelmät................... 65 Suositeltu tummuusaste............... 66 Kysymyksiä hitsaussavusta............. 67 EN-standardit........................

Lisätiedot

Kaivosten epäterveellisestä ilmasta sai alkunsa idea ensimmäisistä suojamaskeista

Kaivosten epäterveellisestä ilmasta sai alkunsa idea ensimmäisistä suojamaskeista HENGITYSSUOJAUS Kaivosten epäterveellisestä ilmasta sai alkunsa idea ensimmäisistä suojamaskeista Ivan Sundström perusti Sundström Safety AB:n vuonna 1926. KAIVOSTYÖLÄISTEN SILMÄT JA KEUHKOT TARVITSIVAT

Lisätiedot

Huurun muodostus on yleensä suurinta

Huurun muodostus on yleensä suurinta 4 HITSAUSUUTISET NRO 1 2008 Hitsaajan altistuminen hitsaussavuille Hitsaussavut ovat edelleen ongelma hitsaajien terveyden kannalta, ehkä tärkein hitsaustyöhön liittyvä turvallisuusriski. Hitsauksessa

Lisätiedot

Ihanteellista suojaa. 3M Speedglas Multi Protection MP hitsauskypärä ja 9100 MP-Lite hitsausmaski

Ihanteellista suojaa. 3M Speedglas Multi Protection MP hitsauskypärä ja 9100 MP-Lite hitsausmaski Ihanteellista suojaa 3M Speedglas Multi Protection -9100 MP hitsauskypärä ja 9100 MP-Lite hitsausmaski 2 Tähän asti hitsaajien mahdollisuudet suojautua kokonaisvaltaisesti ovat olleet rajalliset. Siksi

Lisätiedot

3M FAQ Tästä löydät vastaukset 3M:n hengityssuojaimia, kuulonsuojaimia, suojavaatteita ja hitsaussuojaimia koskeviin kysymyksiin.

3M FAQ Tästä löydät vastaukset 3M:n hengityssuojaimia, kuulonsuojaimia, suojavaatteita ja hitsaussuojaimia koskeviin kysymyksiin. 3M FAQ Tästä löydät vastaukset 3M:n hengityssuojaimia, kuulonsuojaimia, suojavaatteita ja hitsaussuojaimia koskeviin kysymyksiin. 1. Hengityssuojaimet Mitä P-kirjaimen jäljessä oleva numero tarkoittaa

Lisätiedot

GAMMA GTH3 HUIPPULUOKAN SUOJAUSTA HITSAUKSEN JA METALLITYÖN AMMATTILAISILLE

GAMMA GTH3 HUIPPULUOKAN SUOJAUSTA HITSAUKSEN JA METALLITYÖN AMMATTILAISILLE GAMMA GTH3 HUIPPULUOKAN SUOJAUSTA HITSAUKSEN JA METALLITYÖN AMMATTILAISILLE 4.08.2019 GAMMA GTH3 HUIPPULUOKAN SUOJAUSTA HITSAUKSEN JA METALLITYÖN AMMATTILAISILLE Gamma-tuotesarja tarjoaa parhaan saatavilla

Lisätiedot

Hengityssuojaimet. Hengityssuojaimet jaetaan kahteen pääryhmään. Hengityssuojaimet. Raitisilmalaitteet

Hengityssuojaimet. Hengityssuojaimet jaetaan kahteen pääryhmään. Hengityssuojaimet. Raitisilmalaitteet 143 Tavoitteenamme on aina ollut tarjota toimivia hengityssuojaimia kaikkiin tilanteisiin. Hengityssuojainten on tietenkin oltava CE-merkittyjä, mutta niiden on oltava myös mukavia käyttää koko työpäivän

Lisätiedot

PROFLOW. Enemmän vaihtoehtoja Turvallisempi Uusia käyttökohteita

PROFLOW. Enemmän vaihtoehtoja Turvallisempi Uusia käyttökohteita M O O T T O R O I D U T H E N G I T Y K S E N S U O J A I M E T Enemmän vaihtoehtoja Turvallisempi Uusia käyttökohteita PROFLOW SC M O O T T O R O I D U T H E N G I T Y K S E N S U Proflow SC on uuden

Lisätiedot

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Hannu Miettinen/ Jätekukko Oy Sirpa Laitinen Työterveyslaitos Topeliuksenkatu 41 a A 00250 Helsinki www.ttl.fi Graafinen suunnittelu: Tuula Solasaari 2014 Työterveyslaitos

Lisätiedot

PUOLI - JA KOKONAAMARIT KASVO-OSAT JA SUODATTIMET

PUOLI - JA KOKONAAMARIT KASVO-OSAT JA SUODATTIMET PUOLI - JA KOKONAAMARIT KASVO-OSAT JA SUODATTIMET PUOLI ja kokonaamarit KASVO-OSAT JA SUODATTIMET Scottin laajassa puoli- ja kokonaamarivalikoimassa yhdistyvät mukavuus ja turvallisuus. Saatavissa on myös

Lisätiedot

Malliratkaisu. Hengityksensuojainten valinta kylmässä työskentelyyn

Malliratkaisu. Hengityksensuojainten valinta kylmässä työskentelyyn Kylmä aiheuttaa hengityksensuojaimen huurtumista, jäätymistä sekä kasvojen jäähtymistä. Tämä malliratkaisu käsittelee kylmän vaikutuksia hengityksensuojaimen käyttöön ja valintaan sekä kuinka niitä voidaan

Lisätiedot

P U H A L L I N S U O J A I N

P U H A L L I N S U O J A I N PUHALLINSUOJAIN Enemmän valinnanvaraa - Turvallisempi - Lisää käyttökohteita PROFLOW SC Scott Health & Safetyltä uusi kattava puhallisuojainkokonaisuus Proflow SC on uuden sukupolven älykäs ja tehokas

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

SCOTT PRO 2 SUODATTIMET TEKNISET TIEDOT

SCOTT PRO 2 SUODATTIMET TEKNISET TIEDOT SCOTT PRO 2 SUODATTIMET TEKNISET TIEDOT Testitulokset HUOM: Kaksoissuodattimisten puolinaamarien suodattimet testataan yksitellen, ja testissä käytetään puolitettua virtausta, esim. vaatimuksissa esitetty

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

HENGITYSSUOJAIMET HENGITYSSUOJAIMET

HENGITYSSUOJAIMET HENGITYSSUOJAIMET 163 1 HENGITYSSUOJAIMEMME Tavoitteenamme on aina ollut tarjota toimivia hengityssuojaimia kaikkiin tilanteisiin. Hengityssuojainten on tietenkin oltava CE-merkittyjä, mutta niiden on oltava myös mukavia

Lisätiedot

3M Suojalasit. Silminnähden parempia. 3 Innovoimaa

3M Suojalasit. Silminnähden parempia. 3 Innovoimaa 3M Suojalasit Silminnähden parempia 3 Innovoimaa 3M Suojalasit ammattikäyttöön Silminnähden parempia Asiakkaamme pitävät 3M:ää arvokkaana yhteistyökumppanina henkilökohtaisten suojaimien valinnassa ja

Lisätiedot

Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. TYÖTURVALLISUUS

Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. TYÖTURVALLISUUS Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. Ikaroksen työsuojaimet takaavat käyttömukavuuden, toimivuuden ja turvallisuuden, kuten hyvien suojainten kuuluukin. Kaikki kuulosuojaimet, suojalasit, henkilösuojaimet,

Lisätiedot

Dräger X-plore 8000 Powered Air-Purifying Respirator (PAPR)

Dräger X-plore 8000 Powered Air-Purifying Respirator (PAPR) Dräger X-plore 8000 Powered Air-Purifying Respirator (PAPR) Vaativiin työolosuhteisiin tarvitaan luotettavia ratkaisuja. Dräger X-plore 8000 on yhdistelmä uudenlaista intuitiivista käytettävyyttä ja älykästä

Lisätiedot

Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN

Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN Beta 90X KESTÄVÄ, MUKAVA JA MONIPUOLINEN 26.12.2018 Beta 90X SUOJA HITSAUKSEEN, KATKAISUUN JA HIONTAAN Hitsauksen ammattilaisille suunnitellut Beta-kypärät on sertifioitu standardin EN175 B mukaisesti

Lisätiedot

1. Suojalevy 2.Aurinkokenno 3.Suodatin 4. Anturit

1. Suojalevy 2.Aurinkokenno 3.Suodatin 4. Anturit LCD MASTER hitsauskypärä on henkilönsuojaimia koskevan eurooppalaisen direktiivin / CEE mukainen ja vastaa laajennettuja direktiivejä EN 7, EN ja EN. Ilmoitetut laitokset: Kenno: Maski / suojalevy: Tunnistenumero:

Lisätiedot

PFU 210e. Operating manual

PFU 210e. Operating manual 90690 908 PFU 0e Operating manual Operating manual Brugsanvisning Gebrauchsanweisung Manual de instrucciones Käyttöohje Manuel d utilisation Manuale d uso Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Instrukcja obsługi

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISET SUOJAIMET HAITTA-AINEITA KÄSITELTÄESSÄ

HENKILÖKOHTAISET SUOJAIMET HAITTA-AINEITA KÄSITELTÄESSÄ HENKILÖKOHTAISET SUOJAIMET HAITTA-AINEITA KÄSITELTÄESSÄ 27.11.2018 Asko Seppälä TTL Suojainasiantuntija ASTQ Academy Henkilökohtaiset suojaimet Työnantaja vastaa siitä, että: työtehtäviin sopivia (järjestelmähyväksyttyjä

Lisätiedot

Hitsausturvallisuus TUOTELUETTELO TURVALLISUUTTA JA MUKAVUUTTA HITSAUSTYÖHÖN

Hitsausturvallisuus TUOTELUETTELO TURVALLISUUTTA JA MUKAVUUTTA HITSAUSTYÖHÖN Hitsausturvallisuus TUOTELUETTELO TURVALLISUUTTA JA MUKAVUUTTA HITSAUSTYÖHÖN 2 SISÄLLYS SISÄLLYS Kempin suojavarusteet 4 Terveys, turvallisuus, tuottavuus 6 Suojavarusteiden valikoima 8 Gamma-tuotesarja

Lisätiedot

Hengityksensuojaimet

Hengityksensuojaimet Hengityksensuojaimet Sundström Safety AB Ihmisten suojaaminen epäpuhtaalta ilmalta Sundström Safety AB:n perusti vuonna 1926 vuori-insinööri Ivan Sundström, joka jo varhain havaitsi kaivostyöntekijöiden

Lisätiedot

Kokonaamari 3M Scott Promask

Kokonaamari 3M Scott Promask Kokonaamari 3M Scott Promask - Kasvo-osa on valmistettu turvallisesta ja kestävästä EPDM-elastomeeristä (Promask SIL on valmistettu silikoonista) - Sisänaamari valmistettu silikonista, joka ei aiheuta

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 4.11.2014 Arto Säämänen 0

Hyvinvointia työstä. 4.11.2014 Arto Säämänen 0 Hyvinvointia työstä 0 HITSAUKSEN TURVALLISUUS Arto Säämänen 1 Terveyden ja turvallisuuden teemanumero 2 Hitsaustyö ja työhyvinvointi Työolosuhteet Työturvallisuus Fysikaaliset haittatekijät Melu Säteilyt

Lisätiedot

27-09-02 Doc.No. sds-4141-lsw rev.00. Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M Wearshield BU Wearshield BU 30 Wearshield MM Wearshield MM 40

27-09-02 Doc.No. sds-4141-lsw rev.00. Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M Wearshield BU Wearshield BU 30 Wearshield MM Wearshield MM 40 Turvaohjelehti KD 62 Sterno 4M Sterno 6M 1. TUOTTEEN JA YHTIÖN NIMI Tuotetyyppi Toimittaja Osoite Puhelin Telefax Hitsauspuikko Lincoln Smitweld B.V. P.O. Box 253 NL-6500 AG Nijmegen The Netherlands +31.243.522.911

Lisätiedot

3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA

3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA 3D-TULOSTAMINEN: PÄÄSTÖT JA TERVEYSVAIKUTUKSET ANTTI VÄISÄNEN Mitä päästöjä 3D-tulostusprosesseissa syntyy? Haihtuvat orgaaniset yhdisteet Eli VOC-yhdisteet (Volatile Organic Compounds) Erittäin laaja

Lisätiedot

Hengityksensuojainten tehokkuuden varmistus Suomessa tänään ja tulevaisuudessa Erja Mäkelä

Hengityksensuojainten tehokkuuden varmistus Suomessa tänään ja tulevaisuudessa Erja Mäkelä Hengityksensuojainten tehokkuuden varmistus Suomessa tänään ja tulevaisuudessa Erja Mäkelä Riskinhallintakeinojen tehokkuuden arviointi - suojaimet Tavoitteena on oltava ennakoiva riskinhallinta. Tulipaloja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella sivu 1 (5) KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella Päiväys: 15.12.2008 Edellinen päiväys: 19.11.2008

Lisätiedot

Henkilösuojainten valinta

Henkilösuojainten valinta Henkilösuojainten valinta Hygieniahoitaja Jaana Kaappa Tays Valkeakoski Työturvallisuus laki 738/2002 Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Johdanto Kosteusvaurioiden esiintymisen ja laajuuden arviointiin

Lisätiedot

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista Suojaimet Yleistä hengityssuojaimista Altistusta ilmateitse voi vähentää käyttämällä erilaisia suojaimia. Suojaimessa on aina omat päästönsä, joten kaikki suojaimet eivät sovellut kaikille hajusteyliherkille.

Lisätiedot

Parempi näkyvyys, parempi suojaus

Parempi näkyvyys, parempi suojaus BETA Hitsauskypärät BETA Parempi näkyvyys, parempi suojaus Beta-hitsauskypärät suojaavat erinomaisesti silmiä ja kasvoja. Hitsauksen ammattilaisille suunnitellut Beta-kypärät on sertifioitu standardin

Lisätiedot

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tietokortti kemiallisesta altistumisesta metalli- ja autoalojen työtehtävissä LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tiivistelmä Hitsausta esiintyy laaja-alaisesti eri aloilla. Tyypillinen työympäristö on konepaja-,

Lisätiedot

3M Suojahaalarit. Turvallisuutta...käyttömukavuutta

3M Suojahaalarit. Turvallisuutta...käyttömukavuutta 3M Suojahaalarit Turvallisuutta......käyttömukavuutta Eurooppalaiset standardit 3M Suojahaalarit 3M valmistaa tuhansia tuotteita työ- ja ympäristönsuojeluuun. Suojainvalikoimaan kuuluvat erilaiset hengityksensuojaimet,

Lisätiedot

LAJAC TUOTTEITA METALLITEOLLISUUTEEN.

LAJAC TUOTTEITA METALLITEOLLISUUTEEN. www.lajac.fi LAJAC TUOTTEITA METALLITEOLLISUUTEEN. Lajac on markkinajohtaja nykyaikaisessa teollisuusilmastoinnissa. Luomme hyvän työympäristön ja saamme aikaiseksi korkean tuottavuuden teollisuuden pölynpoistoon,

Lisätiedot

3M Speedglas -hitsaussuojaimet. Tuoteluettelo 2013. Intohimona. hitsaus. The Power to Protect Your World SM

3M Speedglas -hitsaussuojaimet. Tuoteluettelo 2013. Intohimona. hitsaus. The Power to Protect Your World SM 3M Speedglas -hitsaussuojaimet Tuoteluettelo 2013 Intohimona hitsaus The Power to Protect Your World SM Luokkansa johtava hitsausmaski sivu 6 2 3M silmien-, kasvojen- ja päänsuojaimet hitsaustöihin Speedglas

Lisätiedot

RATKAISUT MIKÄ RATKAISU ON TEILLE PARAS? ERI MENETELMÄT (tehokkuusjärjestyksessä)

RATKAISUT MIKÄ RATKAISU ON TEILLE PARAS? ERI MENETELMÄT (tehokkuusjärjestyksessä) RATKAISUT MIKÄ RATKAISU ON TEILLE PARAS? Tarpeistanne riippuen voimme toimittaa kohdepoistolaitteita, imupöytiä tai yleisiä ilmanvaihtojärjestelmiä. ERI MENETELMÄT (tehokkuusjärjestyksessä) VÄHENTÄÄ KAASUJA

Lisätiedot

Pelastautumishuput. Dräger PARAT 5500 Palopakohuppu D-83029-2013 D-85029-2013

Pelastautumishuput. Dräger PARAT 5500 Palopakohuppu D-83029-2013 D-85029-2013 Dräger PARAT Pelastautumishuput Dräger PARAT -pelastautumishuput on kehitetty yhteistyössä käyttäjien kanssa päämääränä nopea pelastautuminen. Optimaalisen käyttö- ja kantomukavuuden omaava Dräger PARAT

Lisätiedot

Hengityssuoja HENGITTÄMINEN

Hengityssuoja HENGITTÄMINEN Hengityssuo HENGITTÄMINEN 163 Hengityssuo Hengityssuoimet Tavoitteenamme aina ollut tarjota toimivia hengityssuoimia kaikkiin tilanteisiin. Hengityssuointen tietenkin oltava CE-merkittyjä, mutta niiden

Lisätiedot

Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille

Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille Kiertotalouden kemikaalit ja riskit työntekijöille Sirpa Laitinen SIRKKU-hankkeen työpaja 9.5.2018, SYKE Kestävä ja turvallinen kiertotalous työntekijöille Millä kiertotalouteen liittyvillä toimialoilla

Lisätiedot

Hengityksensuojaimet

Hengityksensuojaimet Malliratkaisu Hengityksensuojaimet Tämä on ohje työpaikan hengityksensuojainten valitsijoille ja suojainten käytöstä vastaaville. Hengityksensuojainten käyttöönottopäätöksen tulee perustua riskinarviointiin.

Lisätiedot

A3 Työterveys ja työturvallisuus

A3 Työterveys ja työturvallisuus Hitsauksen teoriaopetus A3 Työterveys ja turvallisuus 1 A3 Työterveys ja työturvallisuus Työympäristö Hitsaaminen on ammattitaitoa vaativaa työtä. Hitsaajan on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ja hallittava

Lisätiedot

Timo Keränen. Hitsauksen lyhyt- ja pitkäaikaiset terveyshaitat

Timo Keränen. Hitsauksen lyhyt- ja pitkäaikaiset terveyshaitat Timo Keränen Hitsauksen lyhyt- ja pitkäaikaiset terveyshaitat Sisällys Lyhenteet 1 Johdanto 1 2 Lyhytaikaiset haitat 1 3 Pitkäaikaiset haitat 2 2 3.1 Kaasuhitsaus 3.2 Juotto 3 3.2 Kaarihitsaus 3 Lähteet

Lisätiedot

Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789

Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789 Bosch-tarvikkeet 11/12 Työturvallisuus Yleiskatsaus 789 Työturvallisuus Ammattilainen huolehtii myös turvallisuudesta! Bosch-laatu kattaa myös työturvallisuuden täydellisellä tarvikeohjelmalla. Ammattiyhdistysten

Lisätiedot

Kompakti märkä-/kuivaimuri suodattimenpuhdistuksella ja suurella RST-säiliöllä

Kompakti märkä-/kuivaimuri suodattimenpuhdistuksella ja suurella RST-säiliöllä Koska märkä-/kuivaimuri on kompakti, monikäyttöinen ja kestävä, se voidaan helposti kuljettaa minne tahansa, esim. autolla. Työnteon jälkeen, säiliö on helppo tyhjentää - joko hävittämällä fleece pölypussi

Lisätiedot

Työsuojelu. Huipputuotteet tuotantoon, huoltoon ja kunnossapitoon. VP-SERVICE OY

Työsuojelu. Huipputuotteet tuotantoon, huoltoon ja kunnossapitoon. VP-SERVICE OY Ty ösuo je l u Työsuoj el u KEMPPI ALFA Hitsauskypärä, sopii kaarihitsaus, hiilikaaritalttausja plasmaleikkauskäyttöön. - Tirkistyslasi - Hitsilasi ylösnostettuna voidaan käyttää myös hionnan ja kuonauksen

Lisätiedot

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin Liikuteltava suodatinyksikkö 18.10..2017 Joustavuutta työpisteisiin OUREX OY Mäkirinteentie 3, 36220 Kangasala Puh. (03) 212 8000 ourex@ourex.fi ourex.fi 1 LF liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta

Lisätiedot

TORNADO NON-EX PUHALLINLAITE

TORNADO NON-EX PUHALLINLAITE TORNADO NON-EX PUHALLINLAITE TÄYDELLINEN PUHALLINSUOJAIN TORNADO Pienikokoinen ja kevyt Scott Safety -puhallinsuojainjärjestelmä Scott Safety TORNADO on modulaarinen puhallinsuojainjärjestelmä, joka kattaa

Lisätiedot

Moduulisarja 39. Huoltolaitteet, liitosyhteet: 3/4 ja 1. Luettelo PDE2528TCUK-ca HANKASUONTIE 13, PL 78, 00390 HELSINKI

Moduulisarja 39. Huoltolaitteet, liitosyhteet: 3/4 ja 1. Luettelo PDE2528TCUK-ca HANKASUONTIE 13, PL 78, 00390 HELSINKI Moduulisarja 9 Huoltolaitteet, liitosyhteet: / ja Luettelo PDE8TCUK-ca HANKASUONTIE, PL 78, 9 HELSINKI PUH. (9) 7 7, FAX (9) 77, www.tecalemit.fi Sisällysluettelo F9 Esisuodatin... M9 Öljynerotussuodatin...

Lisätiedot

Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia

Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia Kari Reijula, professori Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos 30.7.2014 1 Huonot uutiset: Tupakointi on yksi suurimmista kansanterveysongelmista

Lisätiedot

Hengityksensuojaimen tarvikkeet

Hengityksensuojaimen tarvikkeet Hengityksensuojaimen tarvikkeet Haluatko mahdollisimman kevyen ilmaletkun? Haluatko akun, jonka käyttöikä on erittäin pitkä? Voit mukauttaa hengityksensuojaimesi laajan tarvikevalikoimamme tuotteilla.

Lisätiedot

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa pysymiseen kiinteistössä. Siivouksen laatuvaatimuksia ja tarpeita

Lisätiedot

Työperäinen syöpä ja ammattisyöpä Suomessa

Työperäinen syöpä ja ammattisyöpä Suomessa Työperäinen syöpä ja ammattisyöpä Suomessa, dos., lääkintöneuvos Työsuojeluosasto Sosiaali- ja terveysministeriö 1 8.3.2017 Käsitehierarkia Työhön liittyvät sairaudet Ei syy-yhteyttä työhön, mutta - tauti

Lisätiedot

Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015

Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015 Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015 Maj-Len Henriks-Eckerman, Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija 1 Ihon altistuminen herkistäville kemikaaleille: Epoksihartsit,

Lisätiedot

Kontrolloitko hitsauskaasuja?

Kontrolloitko hitsauskaasuja? TYTÄRYHTIÖT JÄLLEENMYYJÄT Plymovent huolehtii hengitysilmastanne. Toimitamme tuotteita, järjestelmiä ja palveluja, jotka takaavat työympäristöönne puhtaan ilman kaikkialla maailmassa. Vuosien aikana saavutetun

Lisätiedot

Altistuminen UV-säteilylle ulkotöissä

Altistuminen UV-säteilylle ulkotöissä Altistuminen UV-säteilylle ulkotöissä Maila Hietanen Tutkimusprofessori Työympäristön kehittäminen-osaamiskeskus Uudet teknologiat ja riskit-tiimi UV-säteilyn aallonpituusalueet UV-C UV-B UV-A 100-280

Lisätiedot

Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. TYÖTURVALLISUUS

Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. TYÖTURVALLISUUS Henkilöstön terveys on meille aina etusijalla. TYÖTURVALLISUUS Ikaroksen työsuojaimet takaavat käyttömukavuuden, toimivuuden ja turvallisuuden, kuten hyvien suojainten kuuluukin. Kaikki kuulosuojaimet,

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 28.11.2012 Tomi Kanerva. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. 28.11.2012 Tomi Kanerva. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Hiukkaspitoisuuksien määrittäminen työpaikkojen ilmasta Tomi Kanerva erityisasiantuntija Materiaali- ja hiukkastutkimus-tiimi Johdanto Työympäristö Fysikaaliset tekijät esim. melu,

Lisätiedot

SUODATTAVAT HENGITYKSENSUOJAIMEt 2007/2008

SUODATTAVAT HENGITYKSENSUOJAIMEt 2007/2008 SUODATTAVAT HENGITYKSENSUOJAIMEt 2007/2008 SISÄLTÖ Tietämisen arvoista...3 Suodattavat suojanaamarit...10 Koko- ja puolinaamarit...20 SB Ohjelma...28 Lisätarvikkeet...32 A breath of fresh air Terveydelle

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet VAROITUKSET Ennen kuin käytät tätä laitetta, perehdy EN 529 : 2005, sisältöön sekä vaatimuksiin, jotka koskevat hengityssuojaimia ja niiden mahdollisiin vaikutuksiin käyttäjälle.

Lisätiedot

V3-19/01/ Ref / Ref / Ref

V3-19/01/ Ref / Ref / Ref V3 - /0/207 - Ref. 04088 / Ref. 04082 / Ref. 04008 LCD HERMES -3 hitsauskypärä on henkilönsuojaimia koskevan eurooppalaisen direktiivin 8/686 CEE mukainen ja vastaa laajennettuja direktiivejä EN 7, EN

Lisätiedot

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE

X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE Päiväys: 22.10.2002 Edellinen päiväys: 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Kemikaalin

Lisätiedot

turvallisesti työssä Tunne homepölykeuhkon aiheuttajat

turvallisesti työssä Tunne homepölykeuhkon aiheuttajat turvallisesti työssä Tunne homepölykeuhkon aiheuttajat Navetassa, sikalassa, kanalassa sekä muissa tuotantorakennuksissa on aina jonkin verran pölyä ilmassa. Kaikki pölyt voivat aiheuttaa terveyshaittoja

Lisätiedot

Kemialliset tekijät rakentamisessa

Kemialliset tekijät rakentamisessa Kemialliset tekijät rakentamisessa Beatrice Bäck, vanhempi asiantuntija Beatrice.back@ttl.fi Twitter/@Beatrixkemi Kemikaaliriskien hallinta kuntoon tutkimuksen mukaan merkittävimmät työperäiset kemialliset

Lisätiedot

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy SEA Terveellinen Turvallinen Rakennus-klinikka OYS-TTR-projekti Tulevaisuuden sairaala 2030 Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa

Lisätiedot

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2 Luku 3 Ilmakehä suojaa ja suodattaa Sisällys Ilmakehä eli atmosfääri Ilmakehän kerrokset Ilmakehä kaasukoostumuksen mukaan Ilmakehä lämpötilan mukaan Säteilytase ja säteilyn absorboituminen Kasvihuoneilmiö

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU:n asetuksen 1907/2006/EY, 31 artiklan mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU:n asetuksen 1907/2006/EY, 31 artiklan mukaisesti Sivu: 1 (6) 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Valmistaja Osoite Falkener Landstrasse 9 99830 Treffurt Saksa Puhelin +49 (0)36923 5290 Faksi +49 (0)36923 52913 Sähköposti

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY Päiväys: 20050913 Laadittu: 20050126 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALDIE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM CALDIE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 Noudattaa EUdirektiiviveja 91/155/ETY, 2001/58EY ja 1999/45/EY Päiväys: 20050913 Laadittu: 20050126 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen

Lisätiedot

Nilfisk-Advance Oy Ab Koskelontie 23 E, 02920 Espoo Tel: + 358 - (0) 207 890 600 - Fax: +358 - (0) 207 890 601

Nilfisk-Advance Oy Ab Koskelontie 23 E, 02920 Espoo Tel: + 358 - (0) 207 890 600 - Fax: +358 - (0) 207 890 601 Vaativaan teolliseen siivoukseen ja vaarallisen pölyn imurointiin Mitä vaativampaa siivous on sitä parempi imuri tarvitaan. Siksi IVB 965-21 SD:n suunnitteluun on todella panostettu. Ilmavirtaus 7200 l/min

Lisätiedot

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä Seuraava luettelo sisältää kuorma-autosta esikäsittelyvaiheiden aikana poistettavat voiteluaineet, nesteet ja osat. Määrät ovat likimääräisiä. Ympäristö Älä päästä nesteitä läikkymään maahan. Käytä aina

Lisätiedot

Hitsaussuojainten perusvalikoima

Hitsaussuojainten perusvalikoima Hitsaussuojainten perusvalikoima ESABilla on kaikki, mitä tarvitset hitsaukseen tai leikkaukseen! Lisätietoja www.esab.fi tai lähin ESABin jälleenmyyjä. STRENGTH THROUGH COOPERATION Hitsausnaamarit Automaattisesti

Lisätiedot

(EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote

(EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote (EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 omnifit FD1042 SDB-nro : 172974 V002.0 Viimeistelty, pvm.: 30.05.2008 Painatuspäivä: 03.06.2009 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

3 m T u r v a l l i s u u t t a h i t s a u k s e e n. 3M Hitsaussuojaimet

3 m T u r v a l l i s u u t t a h i t s a u k s e e n. 3M Hitsaussuojaimet 3 m T u r v a l l i s u u t t a h i t s a u k s e e n 2006 3M Hitsaussuojaimet Y H D I S T Y M I S E N V O I M A A Speedglas ja 3M -turvallisuustuotteet edistävät hitsaustyöturvallisuutta 3M on tällä hetkellä

Lisätiedot

Kemikaalit ja työ internetsivusto

Kemikaalit ja työ internetsivusto Kemikaalit ja työ internetsivusto Sanni Uuksulainen sanni.uuksulainen@ttl.fi Esityksen rakenne Hankkeen tausta ja tavoite Valitut altisteet ja kirjoittajat Sivujen sisältö ja käyteyt lähteet Sivujen pääotsikot

Lisätiedot

NoroTec KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

NoroTec KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE NoroTec Universal 1. KAUPPANIMI / VALMISTAJA Kauppanimi Ryhmittely Käyttöalue Valmistaja NoroTec Universal Mikroravinnelannoite Lannoite maatalousviljelykasveille ja puutarhaviljelyihin. NoroTec AB Lilla

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella sivu 1 (5) KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Ilmoitus on laadittu EU-maahantuojan, Uddeholm Tooling AB:n englanninkielisen käyttöturvallisuustiedotteen perusteella Päiväys: 15.12.2008 Edellinen päiväys: 19.11.2008

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM UNIMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 UDDEHOLM UNIMAX 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Aineen tai valmisteen tunnistetiedot Seos: 1.2. Aineen ja/tai valmisteen käyttö Metalliseos valmistukseen

Lisätiedot

Mitä sisäilmaoireet ovat?

Mitä sisäilmaoireet ovat? Oireita sisäilmasta? kliininen näkökulma koti Soile Jungewelter, LL, HLL korvatautien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Työterveyslaitos RAKLI 04.10.2017 työpaikka luonto auto kiitokset ylilääkäri Kirsi

Lisätiedot

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä vaarantaa oman terveytesi. Mikäli epäselvyyttä tai

Lisätiedot

Kuumassa ja kiireessä ei ole sijaa kompromisseille

Kuumassa ja kiireessä ei ole sijaa kompromisseille Kuumassa ja kiireessä ei ole sijaa kompromisseille Yhteensopivat tuotteet pään-, silmien-, kasvojen- ja kuulonsuojaukseen Äärimmäiset lämpötilat, metallikipinät ja -roiskeet siinä haasteet. Vaativassa

Lisätiedot

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Työikäisen väestön yleistyvä sairaus Astman esiintyvyyden on todettu 12-kertaistuneen

Lisätiedot