Ajo- ja turvavarusteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajo- ja turvavarusteet"

Transkriptio

1 TIEDOTE ver Ajo- ja turvavarusteet Kypärät Muistutetaan harrastajia, että Englantilaisen BSI BS type A/FR hyväksynnän voimassaolo kansainvälisesti päättyi Kansallisesti hyväksyntä on voimassa asti. Muistutetaan myös, että kypäröiden maalaamisen ja teippaamisen tulee tapahtua kypärävalmistajan ohjeiden mukaisesti. Autourheilukäyttöön on kehitetty kypärähuppu, joka sisältää ilmapussin, jolla voidaan vakavassa onnettomuustilanteessa nostaa/irrottaa kypärä päästä vaivattomasti ja turvallisesti. Muutamissa kypärämerkeissä on havaittu ongelmia kypärähihnojen kunnossa. Jo vähäisellä käytöllä olleissa kypäröissä on havaittu rispaantuneita hihnoja. Tarkkaile kypärääsi ja ota yhteyttä jälleenmyyjään jos havaitset ongelmia. Ainakin Stilo-merkkisissä kypärissä on hihnoja vaihdettu takuuna tehtaalla. Muutama vuosi takaperin tiedotettiin kypärähihnojen kiinnityksistä. Tässä yhteydessä muistutetaan tarkastamaan kypärähihnan kiinnitys AINA ennen kilpailusuoritusta. Alla olevassa kuvassa näkyy yleinen ongelma useissa kypäröissä, väärin kiristettynä hihnan neppari ei mene kiinni.

2 Ajopuvut ja alusasut AKK on linjannut, että FIA hyväksytyn ajopuvun ja alusasun alla voidaan käyttää paksumpaa alusasua/vaatekerrosta olosuhteiden niin vaatiessa. Paras tulelta suojaava vaikutus saadaan aikaiseksi kun ajopuvun ja FIA-alusasun kerrokset ovat toisiaan vasten. Ylimääräinen alusasu/vaatekerros täytyy siten olla iho vasten, ei siis ajopuvun ja FIA-alusasun välissä. Suositellaan joko toista (tai useampaa) tulelta suojaavaa alusasua tai heikosti syttyviä paksuja puuvilla- tai villapohjaisia asusteita. Helposti syttyviä/sulavia nylon-asusteita ei saa käyttää. Kiinnittäkää erityistä huomiota myös ajovarusteiden kuntoon ja puhtauteen. Istuimet Vuoden 2014 alusta FIA on muuttanut istuimien FIA hyväksyntämerkinnöissä olevia voimassaolo-merkintöjä. Uusissa ko. standardin mukaisissa istuimissa ei ole merkitty käyttöönotto ajankohtaa vaan istuimeen on merkitty selkeästi viimeinen käyttövuosi esim. Not valid after 2019, samalla tavalla kuten turvavöissäkin. Kansallinen 5 vuoden jatkoaika on edelleen voimassa. FIA on kumonnut seuraavien istuimien FIA hyväksynnän: GP Race, Top Rally CS GP Race, Top Circuit CS GP Race, Top Rally Light CS Kyseisiä istuimia on myyty myös merkeillä Oreca ja QSP. Malli ja hyväksyntämerkinnät ovat samat kuin em. GP Race istuimissa. Muistutetaan harrastajia varmistumaan varusteiden sopivuudesta sekä itselleen että II-ohjaajilleen. II-ohjaajien vaihtuessa on turvallisuuden kannalta oleellista varmistua, että istuin on oikean kokoinen ja turvavöiden sekä HANSniskatuen käytön ja toiminnan kannalta kokonaisuus on toimiva. Istuimien kiinnitys Istuimien kiinnityksestä on edelleen epäselvyyttä kentällä. Istuimien kiinnityksiin neljä oikeaa tapaa: 2(7)

3 Istuin kiinnitetään korissa oleviin alkuperäisiin penkin kiinnityspisteisiin (ei suositella kaikissa tapauksissa) Lattiakiinnitys (kuva ) KV-poikkiputkikiinnitys (kuva B) Kansallinen poikkiputkikiinnitys (kuva B, sovellettuna mm. materiaali ja kiinnitys) Penkinkiinnikkeiden asentamiseksi auton korissa olevia alkuperäisiä palkkeja ja rakenteita ei saada poistaa, mutta niitä voidaan muokata esim. vasaroimalla tehtäessä tilaa kiinnikkeille. Istuimien (sivu)kiinnitysrautojen ei tarvitse olla tehdasvalmisteisia/fiahyväksyttyjä vaan ne voidaan valmistaa ja räätälöidä itsekin. Kiinnitysrautojen materiaalivahvuudet väh. 5mm alumiini tai väh. 3mm teräs. Kiinnitysraudat voi olla valmistettu useammastakin osasta ja niiden ei tarvitse olla symmetrisiä. Useammasta osasta koottujen kiinnikerautojen liitokset on tehtävä pulttiliitoksin (väh. M8 8.8). Itse valmistettuja kiinnikerautoja suunniteltaessa tulee miettiä rakenteen tukevuutta tarkoin, mikäli kiinnikeraudasta tulee kovin korkea, välttämättä vähimmäismateriaalivaatimus ei takaa tukevuutta. R-ryhmien autoissa penkin kiinnikkeiden tulee olla VR-luokiteltuja. Muistutetaan myös, että käytettäessä uudemman FIA 8862/2009-standardin mukaisia istuimia, saadaan käyttää ainoastaan penkkivalmistajan tai autovalmistajan luokittelemia penkinkiinnikkeitä. Historic-autoissa suositellaan em. penkin kiinnitystapoja, muutoin vaatimukset Liite K mukaisesti. Turvavöiden kiinnitys Turvavöiden kiinnitys ja kulmat ovat erityisen tärkeitä turvallisuuden kannalta. Nykyisin turvavöiden olkavyöt kiinnitetään usein turvakehikon takatukien tai diagonaalitukien välisiin poikkiputkiin. Olkavöiden kulmaksi suositellaan nykyisin HANS-valmistajienkin toimesta astetta alaspäin. Istuimen korkeus ja kuljettajien pituus vaikuttaa oleellisesti vöiden kulmiin ja varsinkin jos II-ohjaajan istuin on selkeästi kuljettajan istuinta alempana, yhtenäinen 3(7)

4 turvavöiden kiinnitysputki ei ole kaikissa tapauksissa paras mahdollinen. Lantiovöiden kiinnityksissä kannattaa kiinnittää huomiota ettei vyöt pääse hankaamaan teräviin kulmiin esimerkiksi penkinkiinnikkeisiin. Turvakehikot Turvakehikko voi olla joko omavalmisteinen, ASN-luokiteltu/sertifioitu tai FIAluokiteltu. Omavalmisteisen kehikon tulee noudattaa sääntökirjan vaatimuksia kaikilta osin, myös materiaalin kuin rakenteenkin osalta. Luokiteltujen ja sertifioitujen kehikoiden materiaali ja rakenteet voivat poiketa omavalmistekehikoiden vaatimuksista, joten itse tehtyyn kehikkoon ei voida suoraan ottaa mallia luokitellusta tai sertifioidusta kehikosta. Mikäli autossa on ASN-luokiteltu tai sertifioitu turvakehikko, kehikon alkuperäinen luokitusdokumentti tai sertifikaatti, jossa on ASN:n hyväksyntä sekä valmistajan hyväksyntä allekirjoituksella, tulee esittää katsastuksessa. Autossa olevan kehikon on oltava rakenteeltaan ja materiaaliltaan dokumentin kuvien ja dokumenttien mukainen. Luokiteltuun tai sertifioituun kehikkoon ei saa tehdä pysyviä muutoksia hitsaamalla, koneistamalla, taivuttamalla tai hiomalla jälkeen myydyssä luokitellussa/sertifioidussa kehikossa tulee olla tunnistetieto kehikon valmistajasta sekä sarjanumero jälkeen sertifioidun kehikon tunnisteessa on oltava valmistajan nimi, luokitustai sertifikaattitunniste tai valmistajan sarjanumero, sekä kehikossa että sertifikaatissa. Luokitussääntöjen mukaisesti FIA luokiteltu kehikko tulee olla FIAluokitustodistuksessa VO-luokiteltu kyseiseen automalliin. Valmistajan tunniste ja kehikon sarjanumero tulee olla selkeästi esillä kehikoissa, jotka on luokiteltu ja myyty jälkeen. Luokitustodistuksessa tulee olla kerrottu, missä kehikon tunniste sijaitsee ja asiakkaan on saatava yksilöity sertifikaatti kyseiseen kehikkoon. Myöskään FIA-luokiteltuun kehikkoon ei saa tehdä pysyviä muutoksia hitsaamalla, koneistamalla, taivuttamalla tai hiomalla. Tarkennukset turvakehikkosääntöihin (omavalmiste) F-ryhmän autoihin määrättiin 2014 vuoden alusta pakolliseksi kaksi oviputkea/puoli. Tämä koskee omavalmisteisia kehikoita, luokiteltuihin kehikkoihin ei muutoksia saa tehdä, joten ne kelpaavat sellaisenaan. Kaksi oviputkea voidaan toteuttaa sääntökirjan kuvien 253-9, tai (7)

5 mukaisesti. Oviputket voidaan kiinnittää myös sääntökirjan (kuvat ) mukaisilla irrotettavilla liitoksilla. Muistutetaan myös kulmavahvikkeiden käytöstä, mikäli autoon on myönnetty katsastuskortti jälkeen, on autossa olevat ristikkorakenteet diagonaalituissa ja oviputkissa vahvistettava sääntökirjan kohdan mukaisin kulmavahvikkein. Autot joiden katsastuskortti on myönnetty tai myöhemmin ja joissa ei ole luokiteltua turvakehikkoa, tulee olla kohdan mukaiset kattovahvistukset. Tuulilasipilarin vahvikeputkea (253-15) suositellaan kaikkiin autoihin, mikäli autoon kulkeminen vaikeutuu liiaksi, etukaaren tai puolisivukaaren taivutukset voidaan vahvistaa myös mukaisilla kulmavahvikkeilla. Historic-autojen turvakehikko määräykset Liite K mukaisesti. FIA on julkaissut uudet historic-turvakehikkosäännöt 12/2013. FIA 2014 Liite K:n turvakehikkosääntö julkaistaan Suomen kielisenä lähiaikoina. Polttoainesäiliöt ja -järjestelmä Muistutetaan, että FIA FT3, FT3.5 tai FT5 hyväksyttyjen turvasäiliöiden käyttöikä on 5 vuotta, joka merkitty selkeästi säiliön tunnistekilpeen. Säiliön valmistaja voi myöntää 2 vuoden jatkoajan säiliön käyttöiälle, jatkoaika on merkittävä selkeästi säiliöön. Voimassaolomerkinnät tulee näkyä säiliön kotelon ulkopuolelle. Näihin voimassaoloaikoihin ei ole myönnetty kansallisia jatkoaikoja. Kaikki polttoainesäiliöt on varustettava huohotin/sulkuventtiilillä. Huohotin/sulkuventtiileinä voidaan käyttää myös auton alkuperäisiä venttiileitä tai rakenteita. Venttiileillä estetään polttoaineen ylivuoto auton kaatuessa tai muussa onnettomuustilanteessa. Kaikissa polttoainesäiliössä suositellaan käytettäväksi turvavaahtoa. Polttoainepumppujen käyttöjärjestelmä/kytkentä tulee ruiskumoottoreissa toteuttaa siten, että polttoainepumput voivat toimia vain silloin, kun moottori on käynnissä tai sitä käynnistetään. Myös kaasutinmoottoreissa suositellaan em. kytkentää. 5(7)

6 Polttoainelinjastoja tehtäessä on kiinnitettävä huomiota käytettäviin materiaaleihin sekä liitoksiin. Ohjaamon osalla putkistossa ei saa olla muita kuin sääntökirjan kuvan mukaisia liitoksia ja kuvan läpivientejä. Polttoainejärjestelmän komponentteja valittaessa on varmistuttava niiden soveltuvuudesta käytettävälle polttoaineelle. Sammuttimet ja sammutusjärjestelmät Vuoden 2014 alusta rallikilpailuissa on oltava sammutusjärjestelmä ja 1 kpl väh. 2 kg käsisammutin (ABC-luokka, esim.13a 89B C). Kansallisissa kilpailuissa sammutusjärjestelmä voidaan myös korvata toisella em. tyyppisellä 2 kg käsisammuttimella. Käsisammuttimien käyttölämpötila on tyypillisesti -30 C +60 C, joten niiden luotettava toiminta on taattu myös kovilla talvipakkasilla. Käsisammuttimia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun ja varmistua sen käyttöönotto-/tarkastuspäivämääristä, varsinkin halpamarketeissa saattaa olla myynnissä jo valmiiksi vanhentuneita sammuttimia. Sammutusjärjestelmissä käytettävissä sammutusaineissa on eroja. Sammutusaineita on erikseen kylmiin olosuhteisiin (-20º C), myös erityyppisille polttoaineille on olemassa eritavoin lisäaineistettuja sammutusaineita. Sammutusjärjestelmien ja sammutusaineiden toimivuudesta kylmissä olosuhteissa on vaihtelevia kokemuksia, joten sammutusjärjestelmiä valittaessa ja käytettäessä on varmistuttava niiden soveltuvuudesta kylmiin olosuhteisiin. Viime aikoina markkinoille on tullut myös Halon-sammutuskaasun korvaavia tuotteita, joita on saatavilla myös autourheilukäyttöön valmistetuissa sammutusjärjestelmissä. Kaasupohjaisilla sammutusaineilla saavutetaan varmin ja tehokkain sammutusteho kaikilla polttoaineilla ja kaikissa olosuhteissa. Sammutusjärjestelmiä huoltavat liikkeet: Autoracing, Tulppatie 8, Helsinki, puh , info@autoracing.fi Huollettavat merkit: Sparco, OMP Euroracing, Tuusula, puh , info@euroracing.fi Huollettavat merkit: Sparco, Lifeline, (OMP) Osatuonti Racing Shop, Purokatu Raisio, puh , myynti@osatuontiracingshop.fi Huollettavat merkit: OMP (Sabelt/Toora), LIFELINE (Momo/Sabelt/Sparco),SPA 6(7)

7 Irrotettava ratti Muutamissa ryhmissä ja luokissa irrotettava ratti on jo määrätty pakolliseksi. Irrotettavan ratin tarve kasvaa jatkuvasti korvaläppäpenkkien ja turvakaarien lisätukien yleistyessä. Myös autoissa joiden turvakehikon pääkaarta ja kuljettajan istuinta on viety reilusti taaksepäin, autoon kulkeminen voi olla todella hankalaa. Irrotettava ratti helpottaa oleellisesti autoon kulkemista ja autosta poistumista. Onnettomuus tilanteessa tarve korostuu ja monesta autosta on mahdotonta saada kuljettajaa ulos istuimen kanssa, mikäli ratti on paikallaan. Irrotettavan ratin vapautusvivun tai -laipan tulee olla väriltään keltainen. KV-luokissa ratin irrotuksen tulee tapahtua vetämällä irrotuslaippaa ohjausakselin suuntaisesti. Irrotettavaa rattia suositellaan kaikissa luokissa. Ensiapulaukku ja SOS-kyltti Ensiapulaukuksi ralliautoissa kelpaa nykyisin joko AKK:n hyväksymä, SPR:n PERUS tai vastaava CE hyväksytty laukku. Ensiapulaukun sisällöstä vastaa kuljettaja. Tarkastakaa myös EA-laukkujen kunto, vuosia ralliauton lattialla ollut ensiapulaukku ei välttämättä ole enää käyttökelpoinen. Ralliautot tulee varustaa A3-kokoisella SOS-kyltillä, jossa on toisella puolella punaisella teksti SOS ja toisella puolella vihreällä OK. Tekstin fontti mahdollisimman suuri ja selkeä. Työkalujen ja varaosien kuljettaminen autossa Rallikilpailuissa on varaosien ja työkalujen kuljettaminen ohjaamossa, moottoritilassa tai tavaratilassa sallittu. Autossa mukana kuljetettavat suuremmat esineet (varapyörä, työkalusarja jne) täytyy olla tukevasti kiinnitettyjä. Kaikki auton ohjaamossa kuljetettavat varaosat ja työkalut on kiinnitettävä joko etuistuimen takapuolelle tai alle. Lisätiedot: Janne Levänen, lajipäällikkö (tekniikka), (7)

4. Olosuhteet Riittävä valaistus hyväksymismerkintöjen näkemiseen

4. Olosuhteet Riittävä valaistus hyväksymismerkintöjen näkemiseen TURVALLISUUSVARUSTEIDEN HYVÄKSYMISMERKINNÄT 1. Tarkastuksen käyttö Tässä ohjeessa selvitetään, mitä katsastajan on tiedettävä erilaisista turvallisuusvarusteiden hyväksymisistä ja kuinka niitä osoittavat

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

KILPAILIJATIEDOTE. Raakarautaränni

KILPAILIJATIEDOTE. Raakarautaränni Raakarautaränni 13.01.2013 KILPAILIJATIEDOTE Kilpailutoimisto Kilpailutoimisto sijaitsee kilpailupaikalla ja avataan klo 7.00. Kilpailutoimiston puhelinnumero kilpailuaamuna 0400 809 909. Nuortenluokan

Lisätiedot

21.2.2009 KILPAILIJAINFO

21.2.2009 KILPAILIJAINFO 21.2.2009 KILPAILIJAINFO www.markowa.com/had 21.2.2009 - Hankiralli KILPAILIJAINFO Kilpailupäivän aikataulu 21.2.2009 Kello 09.00 Kilpailutoimisto avataan 09.00 Kilpailupapereiden tarkastus ja materiaalin

Lisätiedot

Talvikelit on parhaimmillaan lunta riittää ja aurinkoinen sää tilauksessa.

Talvikelit on parhaimmillaan lunta riittää ja aurinkoinen sää tilauksessa. 16.3.2013 Kilpailijaohje Tervetuloa Suopunkiralliin Kemijärvelle Talvikelit on parhaimmillaan lunta riittää ja aurinkoinen sää tilauksessa. Kilpailukeskus sijaitsee Kemijärvellä Salorantie 1, huoltoalue,

Lisätiedot

KILPAILIJATIEDOTE. Sijaitsee Teollisuuskatu 5 Tornio. Avoinna klo 12.00 alkaen Puh 045 652 3008 Katja Kehus. Opastus valtatie 4 lähtien.

KILPAILIJATIEDOTE. Sijaitsee Teollisuuskatu 5 Tornio. Avoinna klo 12.00 alkaen Puh 045 652 3008 Katja Kehus. Opastus valtatie 4 lähtien. TORNION ASFALTTISPRINT 30.06.2012 KILPAILIJATIEDOTE KILPAILUTOIMISTO Sijaitsee Teollisuuskatu 5 Tornio. Avoinna klo 12.00 alkaen Puh 045 652 3008 Katja Kehus. Opastus valtatie 4 lähtien. VARIKKO Varikkopaikaksi

Lisätiedot

II Art 252 Yleiset määräykset

II Art 252 Yleiset määräykset II Art 252 Yleiset määräykset 3. Moottori Wankel-moottorin tilavuuskertoimena käytetään 1.5 1.8. 7.3 Ohjaamo: Vain seuraavat varusteet voidaan asentaa ohjaamoon: renkaat, työkalut, varaosia, turvallisuusvarusteet,

Lisätiedot

Raasepori KILPAILIJAOHJE. Kansallinen pienoisralli. Järjestäjä: Ekenäs-Tammisaaren MK/UA

Raasepori KILPAILIJAOHJE. Kansallinen pienoisralli. Järjestäjä: Ekenäs-Tammisaaren MK/UA 09.11.2013 Raasepori KILPAILIJAOHJE Kansallinen pienoisralli Järjestäjä: Ekenäs-Tammisaaren MK/UA Tervetuloa kilpailemaan N3M Power Rally:n. Kilpailuun ilmoittautui yhteensä (103) kilpailijaparia. Kilpailuun

Lisätiedot

Historic-turvakehikkosääntö 2014 ver. 1.2 2.4.2014

Historic-turvakehikkosääntö 2014 ver. 1.2 2.4.2014 Historic-turvakehikkosääntö 2014 ver. 1.2 2.4.2014 FIA Liite K kohta 5.13, liite V ja liite VI kansainväliset turvakehikkomääräykset historic autoille 1.1.2014 alkaen (käännös viittaa suoraan kv-numerokohtiin).

Lisätiedot

III Art. 253 Turvallisuusmääräykset (Pääluokka I)

III Art. 253 Turvallisuusmääräykset (Pääluokka I) III Art. 253 Turvallisuusmääräykset (Pääluokka I) 1. Auton, jonka rakennetta voidaan pitää vaarallisena, voi tuomaristo sulkea kilpailusta. 2. Mikäli laite on valinnainen, se on asennettava sääntöjen edellyttämällä

Lisätiedot

Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi

Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi Laatinut: Hannu Lampinen 2009 ALUKSI SA-HK on FIVA:n alainen järjestö. FIVA tarkoittaa vapaasti käännettynä kansainvälistä vanhojen ajoneuvojen järjestöä. FIVA:n

Lisätiedot

OSALLISTUMME SINETÖITÄVIEN AUTOJEN ESIKATSASTUKSEEN, klo WE WILL ATTEND THE VOLUNTEER SCRUTINEERING ON FRIDAY, from 14 hrs till 16 hrs

OSALLISTUMME SINETÖITÄVIEN AUTOJEN ESIKATSASTUKSEEN, klo WE WILL ATTEND THE VOLUNTEER SCRUTINEERING ON FRIDAY, from 14 hrs till 16 hrs ENNAKKOTUTUSTUMISTIETOLOMAKE RECONNAISSANCE INFO Kilpailija nro / Competitor s no 1-ohjaaja/driver Matkapuhelin/mobile phone no. 2-ohjaaja/co-driver Matkapuhelin/mobile phone no. Tutustumisauton merkki

Lisätiedot

20.2.2010 HELSINKI KILPAILIJAINFO

20.2.2010 HELSINKI KILPAILIJAINFO 20.2.2010 HELSINKI KILPAILIJAINFO Hankiralli KILPAILIJAINFO 20.2.2010 Kilpailupäivän aikataulu 20.2.2010 Kello 09.00 Kilpailutoimisto avataan 09.00 Kilpailupapereiden tarkastus ja materiaalin jako alkaa

Lisätiedot

Lasten turvalaitteet 1

Lasten turvalaitteet 1 Lasten turvalaitteet 1 Nollavisio: Ettei yksikään lapsi kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti liikenteessä Lapsille turvallisen liikenneympäristön suunnittelun lähtökohdaksi lapsen ominaisuudet ja sietokyky.

Lisätiedot

Historic-autojen FIA HTP-passien uusinta

Historic-autojen FIA HTP-passien uusinta TIEDOTE 31.01.2014 Historic-autojen FIA HTP-passien uusinta Historic-autojen HTP-passien uusiminen on aiheuttanut harrastajien toimesta runsasta keskustelua. Tällä tiedotteella on tarkoitus selventää asioita

Lisätiedot

28.2.2015 HELSINKI KILPAILIJAINFO. www.hankiralli.fi. 60v

28.2.2015 HELSINKI KILPAILIJAINFO. www.hankiralli.fi. 60v 28.2.2015 HELSINKI 28.2.2015 60v KILPAILIJAINFO www.hankiralli.fi KILPAILUN KULKU Kilpa-autojen purku trailereilta ja traileriparkki, renkaanvaihtoalue Kilpailupapereiden tarkastus ja materiaalin jako

Lisätiedot

OHJEISTUSTA: VÄRI TÄSSÄ: C22M29Y20K26 OLTAVA SELLAINEN HARMAA, JOKA EROTTUU PAIDASTA! JOS NÄYTTÄÄ ETTÄ TÄMÄ EI EROTU, TUMMENNETTAVA!

OHJEISTUSTA: VÄRI TÄSSÄ: C22M29Y20K26 OLTAVA SELLAINEN HARMAA, JOKA EROTTUU PAIDASTA! JOS NÄYTTÄÄ ETTÄ TÄMÄ EI EROTU, TUMMENNETTAVA! I M E I N S A G N A K I V X 4 1 0 2. 2. 8 I L L RA E J H O A J I L KILPAI tulla.fi www.tulla.fi www.tulla.fi www. Kuva: Kangasniemen Kunnallislehti tulla.fi OHJEISTUSTA: VÄRI TÄSSÄ: C22M29Y20K26 OLTAVA

Lisätiedot

MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019

MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019 MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019 Versioloki: Ver 1.0 04/2019 MR Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Sallittut modifikaatiot... 3 3. Mittaustavat asteille... 4 4. Asteiden säätö... 5 5. Palotilan säätö... 5 6. Sylinteriputki...

Lisätiedot

KILPAILIJAOHJE. Päivämäärä la 13.10.2012. päätösosakilpailu AKK:n Itä-Suomen aluemestaruusosakilpailu

KILPAILIJAOHJE. Päivämäärä la 13.10.2012. päätösosakilpailu AKK:n Itä-Suomen aluemestaruusosakilpailu KILPAILIJAOHJE Kilpailun nimi Tahkoralli Päivämäärä la 13.10.2012 Kilpailun arvo Kansallinen ralli, F-Cupin päätösosakilpailu AKK:n Itä-Suomen aluemestaruusosakilpailu Kilpailun järjestäjä Nilsiän Urheiluautoilijat

Lisätiedot

-Sprint Trailerit: Trailereita varten on varattu kartassa näkyvä alue. Seuraa opasteita!

-Sprint Trailerit: Trailereita varten on varattu kartassa näkyvä alue. Seuraa opasteita! -Sprint 4.10.2014 KILPAILIJATIEDOTE Ajo-ohje: Kilpailun varikko on Laukaan Betoni Oy:n Kuusan elementtitehtaan piha-alueella. Laukaan KK:sta n. 6 km pohjoiseen (Suolahdentie Äijäläntie Ränssintie) seuraa

Lisätiedot

3.3.2012 PORVOO KILPAILIJAINFO

3.3.2012 PORVOO KILPAILIJAINFO 3.3.2012 PORVOO KILPAILIJAINFO Buff Hankiralli KILPAILIJAINFO 3.3.2012 KILPAILUPÄIVÄN AIKATAULU 3.3.2012 Kello 07.30 Kilpailutoimisto avataan 07.30 08.00 08.00 Kilpailupapereiden tarkastus ja materiaalin

Lisätiedot

Liite J Sääntömuutokset 2015

Liite J Sääntömuutokset 2015 Liite J Sääntömuutokset 2015 ART 251 Lisäykset: 1.1. Pääluokat ja ryhmät Pääluokka II: Ryhmä RGT: GT tuotantoautot 2.1.8 Luokitustodistukset Luokitustodistuksen viimeisimmän version esittäminen katsastajien

Lisätiedot

Katsastus Ralli Historic ralli trophyn 1. osakilpailu. RaisUA. kuva: jatko.fi

Katsastus Ralli Historic ralli trophyn 1. osakilpailu. RaisUA. kuva: jatko.fi Katsastus Ralli Historic ralli trophyn 1. osakilpailu RaisUA kuva: jatko.fi KILPAILIJAINFO KILPAILIJAINFO Plus Katsastus Ralli Riihikoski Raision Urheiluautoilijat ry Tervetuloa järjestämäämme Plus Katsastus

Lisätiedot

TRAILERIT Seuraa liikenteenohjaajien opastusta trailereiden parkkeeraamiseksi Kiparin alueella.

TRAILERIT Seuraa liikenteenohjaajien opastusta trailereiden parkkeeraamiseksi Kiparin alueella. XXV KIPARI-SPRINT 15.3.2015 klo 12.00 Rautavaara KILPAILIJATIEDOTE Tervetuloa kilpailemaan Kiparin kunkun tittelistä Rautavaaralle! KILPAILUPAIKKA Rautavaaran Kiparilla (Kiparintie 731), seuraa opastusta

Lisätiedot

Vuokatti Off Road 20 21.5.2006

Vuokatti Off Road 20 21.5.2006 Vuokatti Off Road 20 21.5.2006 Seurojenvälinen kilpailu Moottoriurheilukeskus Rommakko Vuokatti klo. 13.00 Kilpailun järjestää Suomen off road yhdistys ry. Katsastuksessa tarkastetaan erityisesti ettei

Lisätiedot

Tekniikka säännöt Total Tarmac

Tekniikka säännöt Total Tarmac Tekniikka säännöt Total Tarmac 1. Korin muutokset 1.1 Kori Sarjavalmisteinen henkilöauton umpikori, josta runkonumero löydyttävä tarvittaessa. 1.2 Turvakaaret Turvakaaret ja turvavarusteet Hamun sääntöjen

Lisätiedot

Saab 900 M94-, 9-3 -M03 (9400)

Saab 900 M94-, 9-3 -M03 (9400) SCdefault -3 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Vetokoukku, kiinteä ja irrotettava Accessories Part No. Group Date Instruction

Lisätiedot

KILPAILUNJOHTAJAT: Teemu Tikkaoja 040 500 7492 Lasse Lae 0500 661 381. SIHTEERI: Tiina Lae 050 500 2989. TURVAPÄÄLLIKÖ: Teemu Sillanpää 040 746 2876

KILPAILUNJOHTAJAT: Teemu Tikkaoja 040 500 7492 Lasse Lae 0500 661 381. SIHTEERI: Tiina Lae 050 500 2989. TURVAPÄÄLLIKÖ: Teemu Sillanpää 040 746 2876 KILPAILUNJOHTAJAT: Teemu Tikkaoja 040 500 7492 Lasse Lae 0500 661 381 SIHTEERI: Tiina Lae 050 500 2989 TURVAPÄÄLLIKÖ: Teemu Sillanpää 040 746 2876 RATATUOMAREIDEN PÄÄLLIKKÖ: Ismo Lepistö 040 864 4303 KILPAILIJOIDEN

Lisätiedot

1.Riihivuori RalliSprint

1.Riihivuori RalliSprint KILPAILIJATIEDOTE Ajo-ohje: Trailerit: Kilpailun varikko on rinteiden päällä, Riihivuoren piha-alueella, parkkitasanteilla. Riihivuori sijaitsee Muuramen keskustan tuntumassa seuraa kilpailun ja Riihivuoren

Lisätiedot

Selkä menosuuntaan. Käyttöohje. 0+ 0-13 kg 0-12 m. Ryhmä Paino Ikä

Selkä menosuuntaan. Käyttöohje. 0+ 0-13 kg 0-12 m. Ryhmä Paino Ikä Selkä menosuuntaan Käyttöohje ECE R44 04 Ryhmä Paino Ikä 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Kiitos, että valitsit BeSafe izi Go ISOfix -istuimen BeSafe on kehittänyt tämän istuimen huolellisesti, jotta se suojelee lastasi

Lisätiedot

Liite K kansainväliset (FIA) turvakehikkomääräykset historic autoille 1.1.2012 alkaen (käännös viittaa suoraan kv-numerokohtiin)

Liite K kansainväliset (FIA) turvakehikkomääräykset historic autoille 1.1.2012 alkaen (käännös viittaa suoraan kv-numerokohtiin) AKK-Motorsport ry Liite K kansainväliset (FIA) turvakehikkomääräykset historic autoille 1.1.2012 alkaen (käännös viittaa suoraan kv-numerokohtiin) Huom. Sääntökirjan 2012 turvakehikkomääräyksille on annettu

Lisätiedot

TriflexAIR. Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi

TriflexAIR. Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi TriflexAIR Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi TriflexAIR Floor Täysin integroitu lattiajärjestelmä TriflexAIR Floor on täydellinen, helppokäyttöinen kiinnikejärjestelmä, joka takaa turvallisen,

Lisätiedot

PRCF CLUB RACING 2008 - KILPAILUSÄÄNNÖT (Muutokset edelliseen versioon on merkitty eri värillä) 3.4.2008 MÄÄRITELMÄ

PRCF CLUB RACING 2008 - KILPAILUSÄÄNNÖT (Muutokset edelliseen versioon on merkitty eri värillä) 3.4.2008 MÄÄRITELMÄ PORSCHE RACING CLUB FINLAND RY PRCF CLUB RACING 2008 - KILPAILUSÄÄNNÖT (Muutokset edelliseen versioon on merkitty eri värillä) 3.4.2008 MÄÄRITELMÄ Porsche Racing Club Finland ry:n (PRCF) kilpailujen tarkoituksena

Lisätiedot

HUOM! KILPAILUPAIKALLE SAAVUTAAN VT3:LTA SHELLIN / HESESTOPIN - RISTEYKSEN KAUTTA! TÄMÄ KOSKEE KILPAILIJOITA SEKÄ TOIMITSIJOITA.

HUOM! KILPAILUPAIKALLE SAAVUTAAN VT3:LTA SHELLIN / HESESTOPIN - RISTEYKSEN KAUTTA! TÄMÄ KOSKEE KILPAILIJOITA SEKÄ TOIMITSIJOITA. KILPAILIJAOHJE Parkanon Asfaltti-Rallisprint, Pahkalan Teollisuusalue 12.08.2012 KILPAILUTOIMISTO & LEHDISTÖKESKUS Sijaitsevat Parkanon Autokatsastuksen tiloissa, osoite: Teollisuustie 31, 39700 Parkano.

Lisätiedot

Turvaistuinten ABC. Laura Loikkanen ja Ari-Pekka Elovaara

Turvaistuinten ABC. Laura Loikkanen ja Ari-Pekka Elovaara Turvaistuinten ABC Laura Loikkanen ja Ari-Pekka Elovaara Tieliikennelaki 88 a Kuljetettaessa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lasta, jonka pituus on alle 135 cm, on käytettävä 88 :ssä tarkoitettua

Lisätiedot

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen Yleistä Yleistä Ajoneuvot ja niihin sisältyvät järjestelmät ovat sertifioituja liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakimääräysten täyttämiseksi. Jos sertifioituja Scania-komponentteja

Lisätiedot

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET LIITE J I LUOKITTELU JA MÄÄRITELMÄT (art. 251) 1. LUOKITTELU 1.1. Pääluokat ja ryhmät 1.2. Sylinteritilavuusluokat 2. MÄÄRITELMÄT 2.1. Yleiset määräykset

Lisätiedot

TURVATANKKI. -polttoainesäiliöt. Kehitetty turvalliseen polttoaineen käsittelyyn

TURVATANKKI. -polttoainesäiliöt. Kehitetty turvalliseen polttoaineen käsittelyyn -polttoainesäiliöt Kehitetty turvalliseen polttoaineen käsittelyyn -polttoainesäiliöt IBC-SÄILIÖT polttoaineen kuljetukseen ja varastointiin Turvatankki IBC on säiliösarja polttoaineen kuljettamiseen maantie-,

Lisätiedot

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen Yleistä Yleistä Sertifiointi tehdään liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakivaatimusten täyttämiseksi. Jos Scania-sertifioituja komponentteja muutetaan tai uusia komponentteja

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä p e 10 0 Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma-

Lisätiedot

TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä

TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä 09.02.2018 Sininen korostus = kansallinen lisäys Keltainen korostus = erityistä huomiota vaativa kohta 8. Turvakehikot

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan 1 (6) Antopäivä: 27.6.2016 Voimaantulopäivä: 1.8.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 8 mom Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

-Sprint Trailereita varten on varattu kartassa näkyvä alue. Seuraa opasteita!

-Sprint Trailereita varten on varattu kartassa näkyvä alue. Seuraa opasteita! KILPAILIJATIEDOTE Ajo-ohje: Trailerit: Kilpailun varikko on Laukaan Betoni Oy:n Kuusan elementtitehtaan piha-alueella. Laukaan KK:sta n. 6 km pohjoiseen (Suolahdentie Äijäläntie Ränssintie) seuraa kilpailun

Lisätiedot

click! a b c d e f g Käyttöopas i j > 25 cm k l Ryhmä 0+ Enimmäispaino 18 kg. Ikä 0-12 m ECE R44-04

click! a b c d e f g Käyttöopas i j > 25 cm k l Ryhmä 0+ Enimmäispaino 18 kg. Ikä 0-12 m ECE R44-04 1 3 click! a b c d e f g Käyttöopas 4 h i j k l > 25 cm 2 5 Ryhmä 0+ Enimmäispaino 18 kg. Ikä 0-12 m ECE R44-04 8 9 Kiitos kun valitsit BeSafe izi Go -istuimen On tärkeää, että luet tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Käyttöopas. izi Modular RF: SELKÄMENOSUUNTAAN ASENNETTAVA. Lapsen pituus 61-105 cm. Lapsen pituus 88-105 cm. Enimmäispaino 18 kg.

Käyttöopas. izi Modular RF: SELKÄMENOSUUNTAAN ASENNETTAVA. Lapsen pituus 61-105 cm. Lapsen pituus 88-105 cm. Enimmäispaino 18 kg. a f d e b c i Käyttöopas g h 4 > 5 cm izi Modular: Asennettavissa selkä- & kasvotmenosuuntaan izi Modular RF: SELKÄMENOSUUNTAAN ASENNETTAVA 5 Lapsen pituus 6-05 cm Lapsen pituus 88-05 cm Enimmäispaino

Lisätiedot

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000 John Deere Erinomainen leikkuujälki Helppo suoraan ajettavuus on väyläleikkurin tärkeimpiä ominaisuuksia. Maailman suurimpana golfkenttien hoitokoneiden valmistajana

Lisätiedot

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET LIITE J I LUOKITTELU JA MÄÄRITELMÄT (art. 251) 1. LUOKITTELU 1.1. Pääluokat ja ryhmät 1.2. Sylinteritilavuusluokat 2. MÄÄRITELMÄT 2.1. Yleiset määräykset

Lisätiedot

ENNAKKOTUTUSTUMISTIETOLOMAKE RECONNAISSANCE INFO

ENNAKKOTUTUSTUMISTIETOLOMAKE RECONNAISSANCE INFO Kilpailija nro / Competitor s no ENNAKKOTUTUSTUMISTIETOLOMAKE RECONNAISSANCE INFO 1-ohjaaja/driver Matkapuhelin/mobile phone no. 2-ohjaaja/co-driver Matkapuhelin/mobile phone no. Tutustumisauton merkki

Lisätiedot

Selkänoja menosuuntaan. Käyttöopas. Ryhmä Paino Ikä. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Selkänoja menosuuntaan. Käyttöopas. Ryhmä Paino Ikä. 0+ 0-13 kg 0-12 m Selkänoja menosuuntaan Käyttöopas ECE R44 04 Ryhmä Paino Ikä 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Kiitos, että valitsit BeSafe izi Sleep ISOfix -istuimen BeSafe on kehittänyt tämän istuimen erittäin huolellisesti, jotta

Lisätiedot

Julkaistu Muutokset aikaisempiin sääntöihin alleviivattu.

Julkaistu Muutokset aikaisempiin sääntöihin alleviivattu. Julkaistu 14.1.2010 Muutokset aikaisempiin sääntöihin alleviivattu. SS1300 RATA-AUTOLUOKAN SÄÄNNÖT 2010 OSALLISTUMINEN Osallistujan tulee olla Historic Race Finland ry:n jäsen ja hänellä tulee olla voimassa

Lisätiedot

IISALMI RALLISPRINT

IISALMI RALLISPRINT IISALMI RALLISPRINT 14.7.2013 OHJAAJAINFO 1. LUOKAT Kilpailussa ajetaan kilpailukutsun mukaiset luokat. Ajojärjestys : Naiset Seniorit Yleinen Historic Nuoret Juniorit 2. PÄÄTOIMIHENKILÖT Tuomariston puheenjohtaja:

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä

TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä TURVAKEHIKKO SELKOKIELELLÄ eli turvakehikkosääntö yksinkertaistettuna ja lyhennettynä 8. Turvakehikot 8.1. Yleistä Turvakehikon asentaminen on pakollista. Sen tulee olla joko: a) Valmistettu jäljempänä

Lisätiedot

1. Luokittelu ja määritelmät HR luokkaan 2WD

1. Luokittelu ja määritelmät HR luokkaan 2WD TEKNIIKKASÄÄNNÖT HAMU 2019 1. Luokittelu ja määritelmät HR luokkaan 2WD 1.1 Harrasteralli autot tulee olla Trafin ohjeistuksen mukaisia tieliikennekelpoisia, rekisteröityjä tai siirtolupa ehdon täyttäviä

Lisätiedot

XIII Erityismääräykset Special Saloon autoille

XIII Erityismääräykset Special Saloon autoille kulkevasta pystytasosta.. Alkujperäistä lokasuojaa levikkeen alta saadaan poistaa enintään 12 cm alkuperäisen pyöränaukon reunasta, mutta kuitenkin enintään sisälokasuojaan asti. 3.4.6 Puskurit saa poistaa,

Lisätiedot

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski [presentation title] via >Insert >Header & Footer KONEEN JATKOAIKA Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Koneen

Lisätiedot

Rallicoss SM kilpailuissa SuperCar turbon sinetöinti ohjeistetaan seuraavasti:

Rallicoss SM kilpailuissa SuperCar turbon sinetöinti ohjeistetaan seuraavasti: Rallicoss SM kilpailuissa SuperCar turbon sinetöinti ohjeistetaan seuraavasti: - Sarjasäännön mukaisesti jokaisesta autosta katsastus tarkistaa autossa kiinni olevan ahtimen. Mikäli ahtimessa ei ole Rallicross

Lisätiedot

Auto: VW Golf GTI 16V typ 19 Luokitustodistuksen N 5295 mukainen Alkuperäinen VW Golf mk2 16V tyyppikoodin KR tai PL moottori.

Auto: VW Golf GTI 16V typ 19 Luokitustodistuksen N 5295 mukainen Alkuperäinen VW Golf mk2 16V tyyppikoodin KR tai PL moottori. KAIKKI NE MUUTOKSET, JOTKA EIVÄT OLE NÄISSÄ SÄÄNNÖISSÄ SALLITTU TEHTÄVÄKSI, ON NIMENOMAAN KIELLETTY. SALLITTU MUUTOS EI SAA JOHTAA MUUTOKSEEN, JOKA EI OLE ERIKSEEN SALLITTU. Ryhmän autoissa saa käyttää

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

Jämsän Metalli ja Kuljetus Ralli 2014

Jämsän Metalli ja Kuljetus Ralli 2014 KILPAILIJAINFO KILPAILUN AIKATAULU 7.30 Kilpailutoimisto avataan 8.00 Paperien tarkastus ja ovinumeroiden jako alkaa 8.30 Esikatsastus alkaa (auto numero 1, katso liite) 9.30 Lähtöön oikeutettujen lista

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen Installation instructions, accessories Ohje nro 31285786 Versio 1.3 Osa nro 30763865, 31324672, 31346164, 31346526 Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen IMG-264110 Volvo Car Corporation Vetokoukku, johdinkimppu,

Lisätiedot

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ 1644 N:o 526 11 000-11 099 11 100-11 107 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ Yleistä LUOKKA 1. RÄJÄHTEET

Lisätiedot

CROSSKART SÄÄNNÖT 2012

CROSSKART SÄÄNNÖT 2012 1 CROSSKART SÄÄNNÖT 2012 2 Sisällysluettelo CROSSKART SÄÄNNÖT 2012... 1 Yleiset säännöt... 4 1. Crosskartin tekniset määräykset... 5 1.1. Katsastus... 5 1.2. Kilpailunumerot... 6 1.3. Katsastuskortit...

Lisätiedot

Käyttöohje. Keezone ECE R44 / 04. Syöttötuoli 15-25 kg. Korokeistuin 15-36 kg. Testattu ja hyväksytty

Käyttöohje. Keezone ECE R44 / 04. Syöttötuoli 15-25 kg. Korokeistuin 15-36 kg. Testattu ja hyväksytty Käyttöohje Keezone Syöttötuoli 15-25 kg Korokeistuin 15-36 kg Testattu ja hyväksytty ECE R44 / 04 TÄRKEÄÄ TIETOA Kiitos, että olet valinnut tämän Axon Kids lastenistuimen. Lasten turvaistuimia kehittävällä

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

MULTI-TECH II Britax MULTI-TECH II. User Instructions Brugsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Gebrauchsanleitung Mode démploi

MULTI-TECH II Britax MULTI-TECH II. User Instructions Brugsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Gebrauchsanleitung Mode démploi MULTI-TECH II Britax MULTI-TECH II GB DK SE NO FI DE FR User Instructions Brugsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Gebrauchsanleitung Mode démploi FI Tärkeää! 9-5 kg, ryhmä - (n. 9 vuotta

Lisätiedot

CROSSKART SÄÄNNÖT 2015

CROSSKART SÄÄNNÖT 2015 1 CROSSKART SÄÄNNÖT 2015 Muutokset 2015 merkitty keltaisella huomiovärillä Poistetut kohdat näkyvät yliviivattuina ja korostettuna punaisella huomiovärillä 2 Sisällysluettelo CROSSKART SÄÄNNÖT 2015...

Lisätiedot

K12 K9x9 KANTIKAS SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO TA K U U 30 T A ISO

K12 K9x9 KANTIKAS SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO TA K U U 30 T A ISO ASENNUS JA HUOLTO K12 K9x9 TA K U U 30 SADEVESIJÄRJESTELMÄ V U O T T A 07.11.2018 ISO 9001 1 MITOITUS JA TYÖKALUT MITOITUS Vakiomittainen syöksytorvisarja on mitoitettu noin 80 cm syvyiselle ja 3,5 m korkuiselle

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ)

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) t TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) Sisältö I. Komponentit... 3 II. Täydentävät tuotteet... 3 III. Tuotekuvaus... 4 IV. Tuotteen käyttötarkoitus... 4 V.

Lisätiedot

AKK-MOTORSPORT RY Katsastuksen käsikirja ONNETTOMUUSTAPAUKSISSA TOIMIMINEN

AKK-MOTORSPORT RY Katsastuksen käsikirja ONNETTOMUUSTAPAUKSISSA TOIMIMINEN ONNETTOMUUSTAPAUKSISSA TOIMIMINEN 1 Ohjeen tarkoitus ja käyttö Tämän ohjeen tarkoitus on kuvata tekniikkaorganisaation toimintaa onnettomuustapauksissa. Jokainen onnettomuustapaus on yksilöllinen eikä

Lisätiedot

GRP 0. Huom! Älä koskaan asenna vauvakaukaloa (Airbag) turvatyynyllä varustetulle istumapaikalle! 0 9 kk 0 10 kg. U10714 rev 01

GRP 0. Huom! Älä koskaan asenna vauvakaukaloa (Airbag) turvatyynyllä varustetulle istumapaikalle! 0 9 kk 0 10 kg. U10714 rev 01 GRP 0 0 9 kk 0 10 kg Huom! Älä koskaan asenna vauvakaukaloa (Airbag) turvatyynyllä varustetulle istumapaikalle! U10714 rev 01 VAROITUKSIA 1. Lue ohjeet huolellisesti ennen kuin kiinnität istuimen autoon.

Lisätiedot

RALLI Oripään lentokenttä Raisio Urheiluautoilijat ry

RALLI Oripään lentokenttä Raisio Urheiluautoilijat ry RALLI 7.6.2014 Oripään lentokenttä Raisio Urheiluautoilijat ry Tervetuloa järjestämäämme Nilfisk Ralliin Oripään lentokentälle. Olemme pyrkineet tekemään teille yhteistyökumppaneidemme ja alueen autourheiluseurojen

Lisätiedot

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä vaarantaa oman terveytesi. Mikäli epäselvyyttä tai

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein.

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein. KÄYTTÖOHJE LASTENVAUNUJEN AVAAMINEN Aseta vaunut lattialle (kuva 1a) ja vedä lujasti kahvasta, kunnes taittomekanismi lukittuu (kuva 2, 3). HUOMAUTUS! Ennen kuin alat käyttää vaunuja, varmista, että ne

Lisätiedot

Asiakasedut. Aito Volvo huolto on enemmän kuin huolto. Transport- ja Protect-paketit nyt saatavilla. Edut voimassa 30.4.2015 asti.

Asiakasedut. Aito Volvo huolto on enemmän kuin huolto. Transport- ja Protect-paketit nyt saatavilla. Edut voimassa 30.4.2015 asti. Asiakasedut Tarjoukset Volvo -jälleenmyyjältäsi 1/2015 Aito Volvo huolto on enemmän kuin huolto Transport- ja Protect-paketit nyt saatavilla Edut voimassa 30.4.2015 asti. Valitse autollesi oikea huolto

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava, EU

Vetokoukku, irrotettava, EU Ohje nro Versio Osa nro 8682344 1.2 30763398 Vetokoukku, irrotettava, EU IMG-219257 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 J8903469 Sivu 2 / 11 IMG-219256 Sivu 3 / 11 IMG-213320 Sivu 4 / 11 JOHDANTO

Lisätiedot

MJB. A - G - H letkusuodatin. TECA Oy, Tiilitie 6 A, Vantaa Asiakaspalvelu

MJB. A - G - H letkusuodatin. TECA Oy, Tiilitie 6 A, Vantaa Asiakaspalvelu MJB A - G - H letkusuodatin TECA Oy, Tiilitie 6 A, 01720 Vantaa Asiakaspalvelu 029 006 271 asiakaspalvelu@teca.fi, www.teca.fi MJB-A, MJB-G ja MJB-H Letkusuodatin MJB-A, MJB-G ja MJB-H sarja käsittää laajan

Lisätiedot

UrbanoTM uusi IP44 mallisto

UrbanoTM uusi IP44 mallisto UrbanoTM uusi IP44 mallisto Urbano TM Uudet IP44 mallit Urbano tarjoaa parasta nykyteknologiaa. IP44 kotelointiluokan ansiosta se täyttää kaikki vaatimukset sisä- ja ulkoasennuksiin. Urbano on Legrand-laatua

Lisätiedot

KILPAILIJAINFO. TAHKO Ralli. Nilsiän Urheiluautoilijat ry. SM-osakilpailu 11. 12. 3 2016

KILPAILIJAINFO. TAHKO Ralli. Nilsiän Urheiluautoilijat ry. SM-osakilpailu 11. 12. 3 2016 KILPAILIJAINFO SM-osakilpailu TAHKO Ralli 11. 12. 3 2016 Nilsiän Urheiluautoilijat ry Kilpailijoiden yhdyshenkilö: Kilpailijoiden yhdyshenkilö Competitors relationship officer Mika Manninen Antti Lappalainen

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia 230 V

Matkustamon pistorasia 230 V Installation instructions, accessories Ohje nro 8688353 Versio 1.0 Osa nro Matkustamon pistorasia 230 V Volvo Car Corporation Matkustamon pistorasia 230 V- 8688353 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Lue koko tämä ohje huolellisesti!

Lue koko tämä ohje huolellisesti! KILPAILIJAOHJEET Lue koko tämä ohje huolellisesti! AIKATAULU 12.3.2011 klo 16.15 Kilpailutoimisto avataan, klo 16.30 Kilpailupapereiden tarkastus ja materiaalin jako alkaa säännöissä ilmoitetun aikataulun

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

Tekniikan Perustoimitsijakoulutus 2014

Tekniikan Perustoimitsijakoulutus 2014 Tekniikan Perustoimitsijakoulutus 2014 Miksi koulutamme Perustoimitsijakoulutuksen tavoite antaa yleiskuvan kilpailun toiminnasta, tekniikasta ja katsastuksesta Koulutus toimii pohjana varsinaisille tehtäville.

Lisätiedot

Unleash the Potential

Unleash the Potential Unleash the Potential HEVOSTEN KILPAKÄRRYT STAR MASTER ja PRO STAR MASTER Voimakkaasti nostattavat jenkkikärryt Star Master on voimakkaasti nostattava, ns. jenkkikärry jossa hevosen nostatus ja kärryn

Lisätiedot

LAPPEENRANTA GP 27.4.2013. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt

LAPPEENRANTA GP 27.4.2013. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt LAPPEENRANTA GP 27.4.2013 Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt KILPAILUKUTSU: Joulella pisimmälle Lappeenranta GP on Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyönä

Lisätiedot

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Pääperiaate on se, että kaikenlainen työstäminen, aineen lisää minen, poista minen, muutt a minen tai virittäminen on kielletty, ellei näissä säännöissä toisin

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta // VARUSTEET MITTARISTO TURVALLISUUS Digitaalinen kello ABS jarrut Nopeusmittari välimatkamittarilla ESP (ei saatavana Robottivaihteiston kanssa) - - Jäähdytysnesteen lämpötila Kuljettajan turvatyyny Kierrosluku

Lisätiedot

V Art. 255 Erityismääräykset ryhmälle A

V Art. 255 Erityismääräykset ryhmälle A V Art. 255 Erityismääräykset ryhmälle A 1. Määritelmä: Matkailuautot 2. Luokitus: Vähintään 2500 kpl samanlaista henkilöautoa täytyy olla valmistettu 12 peräkkäisen kuukauden aikana. Ryhmän N luokitukset

Lisätiedot

Retro Superbike luokkasääntö , Retro Superbike luokkasääntö 1.0

Retro Superbike luokkasääntö , Retro Superbike luokkasääntö 1.0 021.11.15 Retro Superbike luokkasääntö 2018 1.0 SISÄLLYSLUETTELO 1.0 Soveltamisala... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Kilpailut... 3 1.3 Numerolaatat ja numerot... 3 2.0 Ajajat... 3 2.1 Ajajatutkinto... 3 2.2 Kuljettajan

Lisätiedot

Kuituvalon asennusohje - ECO

Kuituvalon asennusohje - ECO Kuituvalon asennusohje - ECO Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi Huom! Kuituja ei saa taivutella kylmänä. (jos niitä on varastoitu tai kuljetettu pakkasessa,

Lisätiedot

KID HELPPOA LIIKKUMISTA

KID HELPPOA LIIKKUMISTA KID 2014 HELPPOA LIIKKUMISTA Croozer korkealaatuinen, älykäs kuljetusratkaisu ulkoilua ja pyöräilyä harrastaville, jotka haluavat elää elämänsä spontaanisti ja yksinkertaisesti. Croozer-kärryillä voit

Lisätiedot

PESUALLAS IONA. Tekniset tiedot

PESUALLAS IONA. Tekniset tiedot PESUALLAS IONA Pesuallas IONA on ruuvi- ja/tai kannakeasennettava. Tuote sopii yhdistettäväksi erityisesti WC-istuin IONA LUX:n kanssa, mutta on myös erinomainen ratkaisu kun halutaan kalustaa tyylikkäästi

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Ryhmä 1 yleisesti. HRT sarjassa eri ikäkaudet on yhdistetty Kuutiotilavuusjako >1300, >1600 ja yli 1600

Ryhmä 1 yleisesti. HRT sarjassa eri ikäkaudet on yhdistetty Kuutiotilavuusjako >1300, >1600 ja yli 1600 Ryhmä 1 Ryhmä 1 yleisesti Aikoinaan ykkösryhmä oli määrällisesti suurin Käytännössä Historicissa ryhmä 1 (T) auto voi olla ikäkausiin (G1) G2, H1, (H2), ja I. Ryhmä 3 on kaksipaikkaisten ( harvinaisten

Lisätiedot

TOIMINTAVÄLINEIDEN TARJOUSPYYNNÖN TARJOUSKORTTI 2011. Tuote vastaa tarjouspyynnössä ja hankintaohjelmassa esitettyjä tuotevaatimuksia.

TOIMINTAVÄLINEIDEN TARJOUSPYYNNÖN TARJOUSKORTTI 2011. Tuote vastaa tarjouspyynnössä ja hankintaohjelmassa esitettyjä tuotevaatimuksia. 3.4.1 Mitat 0,45x0,235x0,055 m. Materiaali Istuin polyuretaanivaahtoa, runko säänkestävää koivuvaneria. Kiinnikkeet lyhytlenkkistä kuumasinkittyä ketjua, holkit polyamidia. Kiinnityksen ruostumattomat

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30

SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30 SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30 Sähkökäyttöinen moottori, 250 / 800W Erittäin kestävä korroosiosuojattu kotelo on käytännössä särkymätön pienikokoinen ja kevyt rakenne IP 65 kosteustestattu Paino 8 kg /

Lisätiedot