Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012"

Transkriptio

1 Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Arviointiteemana Nuorisolain 8 toteutuminen eli nuorten kuuleminen sekä mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä- ja politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn Raportti on kirjoitettu pidetyn keskustelutilaisuuden pohjalta. Tilaisuuden tavoitteena oli koota kunnan nuoret ja päättäjät yhteen keskustelemaan kunnan nuorisotyöhön liittyvistä asioista, jotka nuoret halusivat nostaa keskusteltavaksi. Keskustelutilaisuus oli järjestykseltään ensimmäinen. Tilaisuus alkoi nuorten osalta jo klo Paikalle saapui 29 nuorta. Heistä kaikki edustivat jotain nuorten vaikuttajaryhmää elli nuorisovaltuustoa, nuorisotalon talotoimikuntaa tai koulun oppilaskunnan hallitusta. Nuorten työskentelyä ohjaamassa oli nuoriso-ohjaaja Milla Kakko ja nuorisosihteeri Raija Palsa. Avustajina tilaisuudessa olivat nuorisotoimen nuorisotyöntekijät Ville Lipsanen, Antti Ritola ja Niko Sarajärvi. Aluksi nuorille kerrottiin lyhyesti päivän aikataulu, sisältö ja tavoitteet. Nuorisovaltuusto oli etukäteen valinnut teemat, joita keskustelutilaisuudessa käsitellään. Tilaisuudessa työskenneltiin pienryhmissä ja lopulta teemaryhmissä. Työskentely aloitettiin pienryhmätyöskentelyllä eli nuoret oli jaettu summassa neljään eri ryhmään. Näissä ryhmissä nuoret pohtivat työkirjapohjille kaikkia neljää eri teemaa, jotka olivat harrastusmahdollisuudet, nuorten kuuleminen, koulutusmahdollisuudet ja nuorten työllistyminen. Kaikista aiheista nuoret äänestivät olivatko ne järjestetty hyvin vai huonosti Limingassa ja mitä parannusehdotuksia näihin voisi olla. Kaikki osallistujat saivat käyttää puheenvuoron. Kun kaikki teemat oli käsitelty jokaisessa ryhmässä, kokosimme teemaryhmät. Jokaisesta ryhmästä kerättiin siis teemoittain työkirjapohjat yhteen kasaan ja jokainen sai mennä valitsemaansa ryhmään teemoittain mikä itseään kiinnosti. Kun ryhmät olivat kasassa, alettiin työstää teemoja pääseikkoihin eli ryhmä kävi läpi jokaisen työkirjan ja kirjasi ylös eniten ylösnousseet asiat. Keskellä päivää klo 11 pidimme luovan tauon eli ruokailimme, jonka jälkeen jatkoimme aiheiden työstämistä. Nuoret tekivät teemoista 1-3 kysymystä päättäjille, kirjoittivat ne fläpille ja antoivat numeron (1-4, jossa 4 on paras) eli miten tämä kyseinen asia on kunnassa hoidettu. Päättäjät (5 henkilöä) saapuivat paikalle klo 12. Päättäjiä edusti 3 virkamiestä (kunnanjohtaja, työpajan vastaava ohjaaja, kulttuurijohtaja) sekä 2 valtuutettua (kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja). 3 päättäjää saapuivat paikalle keskustelutilaisuuden alkaessa (sivistysjohtaja, tekninen johtaja, kunnanvaltuuston valtuutettu). He kävivät nuorten päättämät aiheet läpi omassa ryhmässään nuoriso-ohjaaja Milla Kakon kanssa. Myös he antoivat numeroarvosanan aiheille. Samaan aikaan nuoret valmistelivat omassa ryhmässään puheenvuoroja tilaisuutta varten.

2 Tässä raportissa esitellään nuorten ja päättäjien arviot kysymyksiin. Nuorten ja päättäjien vastaukset kerättiin keskustelutyökirjamenetelmällä, jossa ensin pyydettiin kyllä/ei - perusteluja. Perustelujen jälkeen ryhmä neuvotteli yhteisen vastauksen. Yhteisen vastauksen perusteella ryhmät antoivat numeroarvionsa palvelujen toteutumisesta. Alla olevassa pylväsdiagrammissa esitetään nuorten ja päättäjien arviot peruspalvelujen laadusta. Pisteet palvelujen tilanteesta Limingassa Nuorten kuuleminen Nuorten työllistäminen Koulutusmahdollisuudet Harrastusmahdollisuudet Päättäjät (sin) Nuoret (pun) TYÖKIRJAPOHJIEN YHTEENVETO Koulutusmahdollisuudet (nuorten nro 3, päättäjien 4 ) NUORET + - +Hyvä peruskoulutus -10-luokka +Kiva kun on Luovi -Ylä- ja ala-astelaisille omat tilat, vaikka +Hyvä lukio yhtenäiskoulu -Ammattistartti ja enemmän ammatillisia jatkoopiskelumahdollisuuksia -Lukion alakerros täynnä ala-astelaisia +Kempeleestä löytyy kaikki +Löytyy ala- ja yläaste, lukio turvallisuusalan oppilaitos +Jopo luokka -Ei oo kymppiluokka -10-luokka Liminkaan! liian suuret 1-6-luokat luokat voisi laittaa pienempiin ryhmiin ja työllistää Liminkaan enemmän opettajia -Rantakylä, Ketunmaa ja Ala-Temmes, miten yhdistetyt luokat toimivat? (kokeet, vanhempainillat, opetus?) -Mutta yhtenäiskoulu 1-9 sama koulu, samat naamat -Ei 10-luokkaa, Kempeleen 10-luokat +Luovi täynnä ja pitää sitte valita semmonen koulu, ammatinvalinta, josta ei tykkää

3 Mitä kehitettävää toiminnossa on? 10-luokka tai ammattistartti PÄÄTTÄJÄT +hyvät puitteet -teknologia pitäisi ottaa paremmin käyttöön +peruskoulu, lukio, taidekoulu, opetuksessa turvallisuusala, musiikkiopisto, luovi -erikoistuminen puuttuu (esim peliala) -tämän kokoiseksi kunnaksi hyvä! -urheiluakatemia voisi olla ei voi tarjota samaa kuin kaupungit Nuorten työllistäminen (nuorten nro 2, päättäjien 3 ) NUORET + - +pääsee yleensä töihin -liian pienet palkat -nuoremmillekki töitä -yritykset ei anna helposti töitä +kesällä on töitä -kunnan kesätyöt annetaan vuonna syntyneille ja ylijääneet kesätyöpaikat annetaan -95 syntyneille, vaikka -95 syntyneet saa töitä muualtaki kunnan ulkopuolelta +hyvä, että tuetaan yrityksiä, että työpaikkoja on +kaikki saavat jossain vaiheessa kesätöitä -enemmän kesätyöpaikkoja 15-vuotiaille kesätöitä/mahdollisuuksia -työmahdollisuuksia muulloinkin kuin kesäisin (viikonloput ja kausilomat) Mitä kehitettävää toiminnossa on? Oisko mahollista, että koulukausina saisi töitä 1-2 tuntia viikko muutaki ko 4h? Miksi ylijääneitä kesätyöpaikkoja ei voi antaa vuotta nuoremmille (eli vuonna syntyneille) Uusia kesätyöpaikkoja. PÄÄTTÄJÄT +prosentuaalisesti hyvä -nuoret ja työpaikat eivät kohtaa +mahdollisuuksia paljon, -oma vastuu, nuoret ei kiinnostuneita +kesätöitä eniten seudulla -konkreettinen apu hankala +valmius liikkumaan myös kunta- -voisi olla jokin työvoimapankki nuorille rajojen ulkopuolelle -haasteet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret +etsivä työ hyvin hoidettu -opinto-ohjaukseen panostusta Kysymys nuorille: Mikä työ kiinnostaa?

4 Harrastusmahdollisuudet ( nuorten nro 3, päättäjien 3 ) NUORET + - -Ei ole koripalloa -Tupoksessa ei ole mitään potkunyrkkeilyä, nyrkkeilyä -Ei ole tarpeeksi harrastuksia +liikuntaa on, urheilua, musiikkia -Nuokkari ei ole viikonloppuisin auki, ei ole mitään kulttuuriakin on, kuntosalit, nuorisotilat paikkaa nuorisolle! +nuoret harrastaa paljon -ratsastus maksaa paljon ->ei siis sellasta harrastemeininkiä -esim. hevoset montako ratsastuskilpailua on? Ei yhtään. -kehitystä pikkulajeihin -tupos ja alatemmes joutuu tulemaan keskustaan asti -tukeeko kunta jäähallia? -missä tupostien pyörätie!! ei valoja, +hyvät liikuntatilat +Tupoksesta ja Limingasta löytyy nuokkarit ja kuntosalit +skeittiparkki tuloillaan -huono lajivalikoima Liian vähän kulttuuritapahtumia nuorille -Nuorten oma näytelmäpiiri on saatava -vanhan kirjaston paikalle tilat nuorille!! -harrastusmahdollisuuden infoamista joka paikkaan!! -ei ole tarpeeksi vapaa-ajan toimintaa -enemmän vapaita salivuoroja nuorille -Limingan nuokkari paremmalle paikalle ja pidemmät aukioloajat -lumilautabokseja rantakylään talvisin -jäähallille enemmän vapaita vuoroja nuorille Mitä kehitettävää toiminnossa on? Kunta voisi esim. äänestystekniikalla valita edes yhden nuorten haluaman harrastusmahdollisuuden Kunta voisi Tupoksessa antaa omille nuorille omia mahdollisuuksia harrastuksiin. Kunta vois auttaa yrityksiä (ratsastus esim.) Tiet kuntoon Tupostie PÄÄTTÄJÄT + - +on balettia, partiota, frisbeegolfia -liikuntapuolella korjattavaa (lajeja laajemmin) -tiedottamista parantaa!!

5 Nuorten kuuleminen ( nuorten nro 3, päättäjät 3 ) NUORET PUUTTUU! PÄÄTTÄJÄT + nuoria kuullaan herkällä korvalla -hiljaisten ääni ei kuulu? +esimerkkinä tupoksen nuorisotalo, skeittiparkin rakentaminen +nuorisovaltuusto +aloitekanava NUORTEN JA PÄÄTTÄJIEN KESKUSTELUTILAISUUS LIMINGASSA torstaina Tilaisuuden avaus: Nuoriso-ohjaaja Milla Kakko avasi tilaisuuden ja toivotti nuoret, virkamiehet ja päättäjät tervetulleeksi tilaisuuteen. Milla Kakko toimi tilaisuuden puheenjohtajana ja kertoi myös taustat tapahtuman järjestämiseen. Läsnäolijat esittelivät itsensä. Paikalla oli osallistujien lisäksi myös liikuntapaikkamestari ja 4h vs. toiminnanjohtaja P = päättäjä N= nuori Keskustelu: Koulutusmahdollisuudet N: Miten käy niille, jotka eivät saa jatko-opiskelu paikkaa ja lähin kymppiluokka on Kempeleessä. Yleensä vain pari liminkalaista pääsee sinne, joten Limingan oma kymppiluokka olisi todella hyvä, koska aina jää niitä, jotka eivät pääse minnekkään opiskelemaan, joten vuosi ei menisi turhaan kotona oleskellessa. Ja jos ammattikouluun hakee, ei menetä kolmea pistettä. P: Kymppiluokkalaisille on aina tarvetta. Jouduimme päättämään jopo luokan tai kymppiluokan väliltä ja jopoluokalle huomattiin olevan enemmän tarvetta. Uskoisin, että kymppiluokka on jossain välissä aivan realistinen ajatus. Limingassa satsataan paljon nuoriin, jotka ovat alle 17-vuotiaita ilman opiskelu paikkaa, kuten työelämän harjoittelua, opiskelupaikkoja haetaan yhdessä ja muuta rakentavaa tekemistä. Työnhakutaitoja opetellaan. Kymppiluokasta oleva huoli ja tarve on todellinen, mutta jos luokalle tulee vain pari niin se ei ole taloudellisesti järkevä. Limingassa kuitenkin hyvin suuri osa nuorista pääsee opiskelupaikkaan, jonne on halunnutkin. N: Entä jos tulisi Limingan ja Lumijoen yhteinen kymppiluokka?

6 P: Olen joissakin kunnissa huomannut, että on tehty työpajan ja kymppiluokan kanssa yhteistyötä. Se on toimiva, mutta ei taloudellisesti kannattava. Etsivät: Uskon että kymppiluokkaan olisi tulijoita jos sinne tulisi oppilaita Limingasta, Tyrnävältä ja Lumijoelta. Nuoret ilman opiskelupaikkaa eivät saa myöskään minkäänlaisia tukia. P: noin vuosi sitten opetushallituksen kanssa käytiin asiasta keskustelua, mutta he ovat sitä mieltä, ettei sille ole täällä tarvetta. N: Onko reilua, että ala-asteelaiset ovat jaettu pitkin koulukeskusta. Onko esimerkiksi turvallista leikkiä lukion edustalla, onko siinä hyvä leikkiä välitunneilla. Esim. Tupoksessa on ala-asteelaisia yläasteelaisten seassa? P: Nykyään ei enää ole erilleen ylä- ja ala-astetta. On myös huomattu, että kun kyseiset luokat ovat sekaisin niin sillä on rauhoittava vaikutus molempiin. Tiedätte, että meillä oppilasmäärät kasvavat koko ajan ja kaikki tilat pitää käyttää, koska muuten tila loppuu kesken. Koitamme koko ajan luoda nuorille ja lapsille paremmat puitteet, esim. skeittipuisto ja niin edelleen. N: Mielestäni rauhoittavaa vaikutusta ei ole ollenkaan, koska pienet leikkivät ja juoksevat jalkoihin. Silloin kun yhteiskoulu rakennettiin päätittekö miten säännöt tulevat menemään. Tai miltä ala-asteelaisista tuntuu olla isojen seurassa. P: Se on tilakysymys, sillä esim. Limingassa meillä ei kouluissa tilat riitä. N: Olisko sitten mahdollista että ala-asteelaiset menisivät vaikka leikkimään ala-asteen tiloihin? P: Se on koulun asia. Minusta tuo on hyvä ajatus ja jos vielä saadaan pihat tehtyä kuntoon ja se kuulostaisi aivan luontevalta. N: Esim. Tupoksessa on todella paljon tyhjiä luokkia niin miksi se yläaste on sitten ammuttu täyteen? P: Enpä osaa sanoa. Kyseessä saattaa olla väärinkäsitys, kuten ulkoilutunnit jne. Kaikille tiloille kyllä pitäisi kyllä olla jatkuvaa käyttöä. N: Miksei luokkia voisi vaikka eritellä erikerroksiin? P: täytyy ottaa huomioon että on olemassa erikoisia luokkatiloja kuten musiikin luokka jne. Kannattaa ilman muuta keskustella siitä koulussa, koska me ei voida niihin täältä käsin vaikuttaa. N: Onko pienkoulujen opetus tarpeeksi kattava? Kun kouluissa on sekaluokkia opiskelija pulan takia, niin onko se hyöty vai haitta? P: Valtuustohan linjasi sen, että pienet koulut ainakin toistaiseksi säilytetään. Perusteltiin lähinnä sillä, että ne ovat pieniä kouluyhteisöjä ja lapset saavat tulla tuttuun ympäristöön. Opetus on ainakin tarpeeksi tasokasta mutta erilaiset tarvikkeet saattavat olla vanhat, ja sisäliikunta tilat ovat ainakin todella huonot. Mutta ulkoilutilat ovat todella hyvät. Uskoisin, että siellä oppilaat saavat aivan yhtä hyvää opetusta. Meillä pienet koulut ja isot tasot ovat pärjänneet aivan yhtä hyvin kaikissa kisoissa. Jotkut oppilaat viihtyvät paremmin pienessä ja jotkut isossa koulussa. N: Onko tiloissa tehty paloturvallisuus testejä? Kosteus mittauksia? P: Kun kouluja päätettiin käyttää, niitten tekninen käyttöikä mitattiin ja on laskettu että n.10 vuotta kyseisiä rakennuksia voidaan käyttää ja tutkimus tehtiin noin 2 vuotta sitten. On tietenkin fakta, että vanhoissa rakennuksissa olot ovat aina erilaisia kuin uusissa rakennuksissa. On syytä todeta että kunta ei koskaan itse tee tutkimuksia, vaan ulkopuoliset ammattilaiset. Me emme halua riskeerata nuorten, lasten tai kenenkään terveyttä.

7 Harrastusmahdollisuudet N: Mitä vanhalle kirjastolle tehdään? Voiko sitä entisöidä jos siitä tehdään tila nuorille, mitä sille tehdään? P: Hyvä että tämä asia nostetaan esille. Tupoksella on erinomaiset tilat. Kun nuorisotiloja rakennetaan, niin se ei ole ihan tavallista näinä aikoina ja Liminka halusi tehdä hyvät tilat. Limingan sinistä taloa suunniteltaessa otettiin huomioon sijainti, koska vieressä on urheilu kenttä ja muut liikunta mahdollisuudet, joten miksi nuorisotalo pitäisi siirtää? N: Lähempänä kylää ja helpompi valvoa P: Onko tilojen valvonta sinisellä talolla kuin vaikeaa? Onko nykyisissä tiloissa jotain toiminnallista ongelmaa? Nuoriso-ohjaaja: on sellaista puhetta, että kylällä nuoret roikkuvat liikaa, ja pitää keskustella ravintoloitsijoiden ja kauppiaiden kanssa. Valvominen on varmaan lähinnä minun ongelma, mutta ei esimerkiksi ei näe ketä tulee sisään, ja tilat ovat aika sokkeloiset. tilat alkavat myös käydä aika ahtaaksi, kun kävijämäärä on lisääntynyt. P: nuorien pitää olla framilla ja esillä, on halu olla siellä missä ihmiset ovat. On suunniteltu että torille tehtäisiin nuotiopaikka, jossa voisi oleskella. Onko se tarve että jokaisella polvella on tarve merkata sitä omaa reviiriä ja kun päätetään, että on nuorisotila, niin sitä on pakko käyttää seuraavat 20 vuotta? N: Nuorisotalo on syrjässä kylältä ja monilla nuorilla on ongelma, että ei jaksa lähtä kylältä liikkumaan nuorisotalolle. Luultavasti tulisi enemmän kävijöitä kun nuorisotalo olisi lähempänä kylää. P: On monia ryhmiä, jotka haluaisivat käyttää tilaa. siinähän olisi kerhotilaa sun muuta. Uusi kirjasto pyritään avaamaan keväällä, ja perälle pyritään avaamaan pelitila, jossa on muun muassa liikuntapelejä ja nyrkkeilysäkki. Uudesta kirjastosta pyritään tekemään paikka kaikille liminkalaisille, ja toivotaan että myös nuoret löytävät sieltä tekemistä. Vanhasta kirjastosta ollaan ulkona kesäkuuhun mennessä. N: Tuposlaiset joutuvat tulemaan Liminkaan harrastuksien takia, koska Tupoksessa on niin vähän harrastusmahdollisuuksia. Miksi harrastusmahdollisuudet painottuvat Limingan keskustaan? P: harrastuksia tarjoavat Limingan niittomiehet, limingan naisvoimistelijat ja limingan kiekko. Miksipä tupoksen tiloja ei voisi hyödyntää, mutta vielä ei ole löytynyt konseptia, että mitä liikuntamahdollisuuksia sinne voisi tuoda. Mitä harrastuksia tupokseen pitäisi tuoda ja mitä sinne halutaan? N: Limingan kunta ei tue jääkiekko harrastusta ollenkaan. P: kyllä,me tuemme rahallisesti joka vuosi yli 30 tuhatta- 50 tuhatta euroa joka vuosi, osake pääomarahat on laitettu jäähalliin ja korotonta lainaa on annettu jäähalliin, eli kyllä Limingan kunta sitä tukee. N: täällähän on kysymys siitä että urheilutarvikkeita on paljon, mutta tarvikkeitä ei käytetä mihinkään. P: tuo on varmasti totta, toivoisin että niitä käytettäisiin. Pekkakin voisi siihen sanoa, viestinne on ihan hyvä ja jos katsotaan eteenpäin, niin miten toimintaa voisi muokata? Miten toimintaa voisi muokata? Teillä on se paras kuva siitä mitä toimintaa pitäisi järjestää. N: Saako välineitä käyttää kuka vaan? P: kesällä välineitä saa käyttää kello 20 asti kuka vaan viitenä päivänä viikossa, ja paikalla on työntekijä jonka puoleen voi kääntyä. Totta kai välineiden kanssa on tietyt pelisäännöt ja keskustelua pitäisi käydä, että miten välineitä saa käyttöön. N: Kun esimerkiksi kesällä yhdeksän aikaan menee urheilukentälle, niin välineitä ei saa käyttöön, ihan sama minä päivänä paikalle saapuu.

8 P: Henkilö on paikalla, jonka puoleen voi kääntyä. N: entä sitten liikuntahallin varastossa olevat voimisteluvälineet ja koripallokorit? miksi niitä ei käytetä? kesällä esimerkiksi olisi mukava kokeilla koripalloa, ovatko välineet vain koulun käyttöön? P: Se on sääli jos mahdollisuudet jäävät käyttämättä, asiasta pitäisi tiedottaa paremmin. N: Keneen esimerkiksi nuorisovaltuuston kannattaisi ottaa yhteyttä? P: Udin anttiin ja Janneen siinä sivussa. Etsivät: On järjestetty liikuntakerhoa ala- ja yläaste ikäisille, jossa vedetään kaikenlaista toimintaa. Ala-asteelaisia kyllä näkyy, mutta yläasteelaisia ei näy ollenkaan. tässä tätä haluttua faktatietoa. N: miksi tupoksen liikuntasalin irtopainoja ei saa käyttää? tuntuu että ne ovat siellä vain koristeena. P: on tullut uusi koulu ja uusi Sali, niin on sovittava pelisäännöt ja varmasti saadaan sovittua erilaiset ajat. N: kun valitetaan että urheilukentällä ei käytetä välineitä, niin mielestäni asiaa pitäisi mainostaa enemmän. P: ei sitä hirveästi tiedoteta, mutta toiminto on ollut aina kun urheilukenttä on siellä ollut. Nettiin voisi pistää mainosta asiasta. Nyt kun on syntynyt hyvää keskustelua, niin teidän kannattaa viedä viestiä myös tupoksen liikunnan opettajille ja muulle henkilökunnalle. Mutta nyt kun pitää välittää tietoa, niin mikä teidän mielestänne on fiksu välittää tietoa? N: nuorisovaltuustolla on sivut. Seutunappi ja facebook ovat myös hyviä vaihtoehtoja. N: liikunnan opettajatkaan eivät tunnu tietävän miksi välineet ovat kaapissa, kun on kysytty he eivät tiedä. P: tuntuu käsittämättömältä että kalliita välineitä ei käytetä hyväksi. Nuorten työllistäminen N: nyt on hyvin hoidettu, että kaikki 9-luokkalaiset pääsevät kesätöihin ja että yritykset saavat tukea, mutta olisiko mahdollista että saisi samoja töitä kouluviikoillakin samoihin hommiin, esimerkiksi vanhusten hoito. P: olisiko se suotavaa, kun mielestäni koulupäivät ovat aika pitkiä ja läksyjä on paljon, joten miten siihen saadaan vielä työ kytkettyä. Loma asia on tietysti eriasia, johon saataisiin luotua jokin mekanismi. Joten onko se nyt tarpeellista, kun lomatkin ovat tarkoitettu siihen että virkistäydytään opiskelujen välissä, ja koulupäivät ovat niin pitkiä? N: aika moni on lähdössä muualle opiskelemaan ja tarvisi varmaan rahaa. P: onko kyseessä nyt minkäikäisiä opiskelijoita? N: jos tehtäisiin niin että kunta antaisi yrityksille rahaa, niin yritykset saisivat itse päättää minkä ikäisiä työntekijöitä he haluavat. P: nyt kun on koulutyö, on harrasteita, pitäisi hengailla kavereiden kanssa, joten miten tähän nyt saataisiin vielä työt kytkettyä, joten tuntuu aika hurjalta, että vielä työpäivä tehtäisiin kaikkien noiden päälle. Kyllä töihin pääsy on mahdollista, jos on vain halua ja jaksamista. Työtä voi itse aktiivisesti hakea. Jos viikossa oleva tunti määrä pitäisi jotenkin rajoittaa kohtuulliseen määrään, jotta yhtälö toimii. 4-h: 4H:han tekee paljon yhteistyötä kunnan kanssa esimerkiksi juuri kesätyö asioissa, ja nyt on käynnistynyt kesätyöhanke, jossa tarjotaan ilmaisia koulutuksia, jossa tarjotaan nuorelle ilmainen koulutus, joka maksaisi muualla. Mutta loma-ajat kannattaisi rauhoittaa lomailuun, mutta jos työtä haluaa tehdä voihan sitä tehdä erilaisia sopimuksia, esimerkiksi siivoushommia parikertaa viikossa. Kannattaa tutustua 4h:n palveluihin

9 P: vanhukset ovat pyytäneet pihanaurausapua ja piha siivous apua keväällä, esimerkiksi ruohonleikkausta. Eli olisiko hyvä että esimerkiksi voisi luoda sellaisen porukan joka sopii että tehdään erinäisiä pikku hommia niille jotka sitä haluavat jos haluaa jtoain pientä tehdä. N: moni yhdeksäsluokkalainen on halunnut tehdä lisätienestiä, ja on mennyt puhelinmyyntiin, mutta se on Oulussa joten se on vielä raskaampaa. Olisi hyvä jos sitä järjestettäisiin Limingassa. N: Onko mahdollista päästä muualle kuin kunnalle kesätöihin, jos ei ole vielä 15-vuotias. P: Kyllä, me tuemme yrityksiä ja se on yrityksistä kiinni. N: Jos on mahdollista järjestää töitä muina lomina kuin kesälomina esimerkiksi 4h kerhotoimintaa, niin eikö näitä kerhoja voisi järjestää jo muutaman viikonloppuna ennen lomaa. 4h: Niin se on pyritty järjestämään Nuorten kuuleminen N: Missä vaiheessa Tupoksen kevyenliikenteenväylän rakennus tapahtuu? P: Siinä vaiheessa että suunnittelu tehty, kunnalla budjetissa varattu rahoja väylän rakennusta varte, mutta rahaa ei ole riittävästi. Rakennuksen vastuu on valtiolla. Valtio vaatii että kunta laittaa myöskin omaa rahaa vähintään 25%. Aloitusraha olemassa, neuvottelut ely-keskuksen kanssa meneillään voidaanko työ aloittaa tänä vuonna. Nuoret voisivat ottaa kantaa ja painostaa valtiota. N: Onko nuoria kuultu Limingan liittymisestä Ouluun? P: Kartta on vasta nähty ja siitä pyydetään lausuntoa. 17. maaliskuuta kuulemistilaisuus johon valmistellaan 4 minuutin puheenvuoroa Limingan kunnan osalta. Valtuustossa ei olla ihan suoranaisesti käsitelty. Nuorisovaltuusto voisi ottaa kantaa ja myös lausua oman mielipiteensä. N: Vaikuttaako tämä mitenkään hyödykkeiden ja palveluiden vähenemiseen? P: Mitä suurempi kunta on, niin palvelut pyrkivät keskittymään sinne missä väki on. Jotka jäävät laiteille jäävät vähemmälle. Pelkona on että jos isoon kuntaan mennään. Jos Liminka siirtyy suur Ouluun on se silloin reuna-alueena. Itsestäänselvyytenä on se että Liminka jää vähemmälle ja kehitys hidastuu. N: Pitäisi tietää mitä palveluja jäisi ja miten kulkuyhteydet toimii. N: Onko totta ettei kunnalla ole varaa kustantaa Tupoksen koulukyytejä? P: Silloin ku puhutaan koulukyydeistä niin ei puhuta pelkästään Tupoksesta vaan koko Limingasta. Kuljetus-sääntöjä uudistettu ja osa tupoksessa ennen kyydin saanneista jäivät ilman. Tupoksessa kustannukset pienemmät, mutta ei voida ajatella pelkästään Tuposta vaan koko kuntaa. N: Voidaanko matkaa mitata muissakin kuin pituudessa ja rahassa, otetaanko huomioon tien kunto. P: Pitää muistaa että kaikki arvioidaan samoilla kriteereillä. Tämä ei ole kysymys jota voidaan ruveta rahanäkökulmasta katsomaan. Kunta ei milloinkaan voi päätöksiä perustaa sillä että minusta tuntuu. Sen täytyy aina olla kovaa faktaa. N: tupoksessa oleva soratie on vaarallinen ja autot ajavat siinä todella lujaa.

10 P: se on varmasti juuri näin, siinä on vaarallisia tilanteita. Kysymys kuuluu. Mistä se liikenne sinne syntyy? Onko kysymys siitä, että asukkaat itse jotka siellä asuvat ajavat hurjia nopeuksia. Voisiko siellä olevat asukkaat itse ajokäyttäytymisellä siihen vaikuttaa? Tien kunto ei ole paras mahdollinen, siinäkin taas haasteena että se on valtion tie. Valtio ei niille teille tule tekemään yhtikäs mitään. N: Onko koulumatkojen mittaustavat muuttuneet? P: Ne mitataan kouluportilta kotiportille. 5km on se normaali raja valtakunnallisesti, talviraja 4km. Esikoulu ja ala-asteoppilaille 2km. Ehkä on syytä todeta että liminka on omilla päätöksillä valtakunnallisia kilometrirajoja vähentäny ja omilla kustannuksilla enemmän kuin laki välttämättä antaisi. N: Onko tupoksessa huomioitu maatalouskoneiden vaaroja teillä? P: Voitaisko me itse vaikuttaa ajokäyttäytymiseen ja huomioida jalankulkijoita. Pääosa liikenteestä muodostuu asunalueen omasta liikenteestä. N: auraajat eivät auraa tien reunoja ja sitten valitetaan kun lapset ajavat keskellä tietä. P: Valtio päättänyt tien aurauksista, kunnan puolelta niihin todella vaikea vaikuttaa N: eihän tietä valvota millään lailla ja siellä ajetaan hirveää vauhtia. P: Pitäisikö lähestyä sitten poliisia tässä? Tehostaisivat sitä valvontaa.

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT. Vastaajien kokonaismäärä: 29

Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT. Vastaajien kokonaismäärä: 29 Yhteenvetoa NUORISOPALVELUT Vastaajien kokonaismäärä: 29 1. MITÄ KOULUA KÄYT? 5.-6.LK 7.-9. LK. LUKIO/ REDU MUU: Missä? 3% 97% 3. ASUINALUEELLANI ON PAIKKOJA HENGAILUUN, PELAAMISEEN JA LIIKUNTAAN. KYLLÄ.

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N 1

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO Katso koko kärkihankelista osoitteesta nuorilahti.net/upload/file/karkihankelista_2013.pdf tai skannaa QR-koodi. Perustuslain, kuntalain ja

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Polikliininen luokka aloitti toimintansa syksyllä 2008 oppilaspaikkoja 8 opetuksesta vastaa pääosin polikliinisen luokan

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 1/19 2/19 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 0 0% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0 0%

Lisätiedot

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kyselytutkimus Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kysyimme Lappeenrantalaisilta lapsilta, nuorilta ja aikuisilta heidän mielikuvia nuorisotoimesta (painottaen nuoria). Näin he vastasivat. Lapset Lapset

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia. Tomi Kiilakoski Tampere 3.11.2011

Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia. Tomi Kiilakoski Tampere 3.11.2011 Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia Tampere 3..20 Ennakkotehtävä ) Montako taloa kunnassa on ja monessako näissä on tehty itsearviointi? 2) Montako taloa

Lisätiedot

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA?

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? MIKÄ NUORTA AUTTAA? MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? KUN ITSE OLIN NUORI? KUINKA MONI KÄYNYT ITSE TERAPIASSA TAI SAANUT APUA? Innostunut, olen mukana kaikessa ikä Teen työni hyvin, ei muuta Oven

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

ORIVEDEN NUORISOVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 3/2018

ORIVEDEN NUORISOVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 3/2018 ORIVEDEN NUORISOVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 3/2018 AIKA SU 15.4.18 klo 15.00 PAIKKA KAUPUNGINTALO ASIALISTA 1. Kokouksen avaus sekä kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Kokouksen työjärjestys 3. Edellisen

Lisätiedot

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiverkoston haastattelut Haluttiin selvittää mallin nykyistä käyttöä ja kehittämistarpeita panostaminen oikeisiin kehittämiskohteisiin Haastattelut touko-elokuussa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen Kärkihankkeet 2009-2016 Katsaus menneeseen Toteutuneet - Nuorisotila Vintti Inariin - Bändeille harjoittelutilat - Elokuvateatteri Aslakin kunnostus - Saariselälle parempi luistelukenttä - Parannuksia

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille Kysely Europassin käyttäjille Kyselyn tuloksia Kyselyllä haluttiin tietoa Europass-fi nettisivustolla kävijöistä: siitä, miten vastaajat käyttävät Europassia, mitä mieltä he ovat Europassista ja Europassin

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N Lait

Lisätiedot

Kaupunki osallistaa. 10.09.13 p

Kaupunki osallistaa. 10.09.13 p Kaupunki osallistaa 10.09.13 p Osallistumisen tavat murroksessa 10.09.13 Entä ne nuoret? Samaan aikaan kun nuorten luottamus auktoriteetteihin kasvaa, luottamus muihin ihmisiin vähenee. Käsitys siitä,

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 Yhdessä yritysten puolesta! YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE Yhdeksän kysymystä yseille internet kyselyssä kartoitettiin 6.3.-13.4.2012 välisenä aikana Pohjois- Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 41

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 41 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 41 1/15 2/15 N Prosentti Hirvijärvi 41 100% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 0 0% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ KOULUELÄMÄST STÄ Sainio Pia-Christine Lähtökohdat projektin käytännön kehittymiselle: Uusi työntekijä, odotukset korkealla Tyttöjen raju päihteiden käyttö

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana. Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa

Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana. Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa Päivi Peltoniemi ja Paula Santapakka Raudaskylän Kristillinen Opisto 2013 Aikuisten perusopetus Raudaskylän

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA Leena Haanpää Nuoret ja vaikuttaminen seminaari Rauma 24.1.2013 NUORET LUUPIN ALLA Hankkeen tavoitteet: -

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/22. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/22

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/22. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/22 KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/22 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Opettajasalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/22

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke 2016-2018 Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM 30.5.2017 Hallitusohjelman kärkihanke:

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 8.12.2014 Hyvä päättöluokkalainen ja huoltajat, yksi elämäsi suurimmista päätöksistä on käsillä jatko-opintopaikan valinta. Yhteishaku tulee pian, joten nyt viimeistään on

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Elina Marjamäki, VTM Hankekoordinaattori Suomen Mielenterveysseura Mielenterveys Elämäntaitoa, jota voi tukea, vahvistaa, oppia ja opettaa Mielenterveyttä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN KESÄOHJELMA 2019 ( )

LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN KESÄOHJELMA 2019 ( ) LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN KESÄOHJELMA 2019 (3.6. 7.8.2019) VIIKKO 23 Maanantai 3.6. 10 11.30 Yleisurheilukerho 5-9 v., urheilukenttä 12 13 Yleisurheilukerho 10 v. ja vanh., urheilukenttä 14 15 Frisbeegolf,

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

NuVa II Vaikuta yhdessä Nuorisolaki. Anne Haavisto

NuVa II Vaikuta yhdessä Nuorisolaki. Anne Haavisto NuVa II Vaikuta yhdessä Nuorisolaki Anne Haavisto Nuorisolaki 72/2006 Lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista

Lisätiedot

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kulttuurialan palvelut tehostuvat kokemustiedolla ja yhteistyöllä 26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN JA TOISEN ASTEEN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

PERUSOPETUKSEN JA TOISEN ASTEEN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS PERUSOPETUKSEN JA TOISEN ASTEEN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET MUUTA ELOKUU Edellisenä keväänä päättötodistuksen saaneitten 9.- luokkalaisten

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Oulun seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa ja ammattiopistossa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU 21.9.2010 14.2.2011 8.3.2011 21.3.2011 4.4.2011 2.5.2011 23.5.2011 30.5.2011 1(7) IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU Kunnanvaltuuston päättämä Ideamylly

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman prosessi Limingan kunnassa. Varhaiskasvatusjohtaja KM, LTO Minna Kärkkäinen 11.9.

Lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman prosessi Limingan kunnassa. Varhaiskasvatusjohtaja KM, LTO Minna Kärkkäinen 11.9. Lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman prosessi Limingan kunnassa Varhaiskasvatusjohtaja KM, LTO Minna Kärkkäinen 11.9.2013 ODL, OULU Liminka kasvukunta Oulun seudulla Noin 10 000 asukkaan kunta, ikärakenteeltaan

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA Suomen Lasten Parlamentti Me olemme Suomen Lasten Parlamentin hallituksesta. 9-13 -vuotiaat lapset ympäri Suomea vaikuttavat joka viikko sellaisissa asioissa, jotka itse kokevat

Lisätiedot

KUULEEKO MUA KUKAAN KOULUSSA?

KUULEEKO MUA KUKAAN KOULUSSA? KUULEEKO MUA KUKAAN KOULUSSA? paneelikeskustelu 3.3.2010 Toimittajat : Heidi Hänninen ja Anastasia Selivanova Paneelikeskustelu- tilaisuus alkoi rehtori Aira Leiviskän puheenvuorolla. Hän kiitti osallistumistiimiä,

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Kuntapalvelukyselyn tulokset

Kuntapalvelukyselyn tulokset Kuntapalvelukyselyn tulokset 3.10.2012 Kysely oli avoinna MLL:n nettisivuilla www.mll.fi 5.-23.9.2012. Kyselyyn tuli yhteensä 1731 vastausta. Kyselyssä oli yhteensä 48 kysymystä yhdeksältä eri aihealueelta.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot