Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas"

Transkriptio

1 Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä internetmarkkinoinnista?

2 Sisällysluettelo Osa 1 Internetmarkkinointi pähkinänkuoressa s. 01 Asiakkaat pyörivät verkossa, missä sinä markkinoit? s. 02 Ei hakuammuntaa, vaan mitattavia tuloksia s. 03 Vastaa asiakkaan tiedon janoon s. 04 Tuota ja hallitse kokonaisuutta s. 06 Internetmarkkinoinnin suunnittelun tueksi s. 07 Tuota merkittävää ja hyödyllistä sisältöä s. 08 Hanki kävijäkuntaa s. 10 Jaa sisältöä sosiaalisen median avulla s. 12 Kävijöistä liideiksi, liideistä asiakkaiksi s. 13 Mittaa ja kehitä internetmarkkinointia s. 15 Osa 2 8 Vaihetta menestyvään internetmarkkinointiin s. 16 Vaihe 1: Internetmarkkinointi osana muuta strategiaa s. 17 Vaihe 2: Internetmarkkinointisi nykytila s. 18 Vaihe 3: Suunnitelma hakukoneisiin s. 19 Vaihe 4: Kotisivusi ja sisällöntuottaminen s. 22 Vaihe 5: Yritysblogi sisällöntuotannossa s. 23 Vaihe 6: Sisällöntuotanto ja liidiensaaminen s. 24 Vaihe 7: Sosiaalinen media internetmarkkinoinnin osana s. 25 Vaihe 8: Menestyksen mittaaminen ja parantaminen s. 26 Valmiina seuraaviin askeliin? s. 27

3 01 Internetmarkkinointi pähkinänkuoressa Internetmarkkinoinnin tavoite yksinkertaisimmillaan on maksimoida oman verkkopalvelun hyöty. Yrityksen erinomaisilla kotisivuilla ei ole juurikaan merkitystä, ellei sinne saada muodostettua tarpeeksi liikennettä ja ellei tätä liikennettä saada muunnettua asiakkuuksiksi. Internetmarkkinointi pureutuu juuri tähän haasteeseen: miten omasta verkkopalvelusta tehdään uusia asiakkuuksia tuottava koneisto. Tämä pikaopas tarjoaa paitsi kiteytetyn paketin siitä mitä internetmarkkinointi pitää sisällään, mutta se myös opastaa internetmarkkinoinnin suunnitteluun ja tekemiseen käytännössä. Oppaan hyödyt tulevat esille vain jos sitä sovelletaan käytännössä, joten eiköhän laiteta hihat heilumaan! Kuva: Flickr & IainBuchanan

4 02 Asiakkaat pyörivät verkossa, missä sinä markkinoit? Muistatko vielä, kun lomamatkaa varatessasi hait ilmaisen matkaoppaan matkatoimistosta, selailit oppaan läpi perheesi kanssa, minkä jälkeen palasit vielä matkatoimistoon tekemään kauppoja siellä olleen virkailijan kanssa? Asiakkaana löysit itsesi siinä tilanteessa, että saamasi lisätieto tuli lähinnä myyjän suusta. Nykyään tällaisen ostoprosessin läpikäyminen tuntuu vaivalloiselta, jopa vanhanaikaiselta. Internetin avulla asiakas voi itse valita parhaan mahdollisen ajankohdan lomamatkalleen samoin kuin hän voi itse tehdä vertailua lentoyhtiöiden tarjoamista lentohinnoista. Tämän lisäksi matkalle lähtijä löytää internetistä kasapäin tietoa matkakohteen harraste- tai kulttuuritarjonnasta, toisten matkustajien matkakertomuksia ja suosituksia,kuvia, videoita, säätietoja ja tilastoja. Matkaa voi ennakoida myös siten, että paikanpäällä ei tarvitse edes jonottaa haluamiinsa paikkoihin, sillä ravintoloiden pöytävaraukset tai eri nähtävyyksien pääsyliput on hoidettu netissä jo kuukausia ennen matkaa. Internetmarkkinoinnin taustalla vaikuttaa siis muutokset asiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Ostopäätöksiin vaikuttavan tiedonhaun ykkösväylänä hyödynnetään internetin hakukoneita kuten Googlea,Yahoota ym. Internetmarkkinoinnin suunnittelun ja toteutuksen tavoitteena on varmistaa se, että asiakas löytää juuri sinun tuottamasi palvelun tai tuotteen hakutulosten kärkipäästä hänen käyttäessään alasi tärkeimpiä hakusanoja. To Do - Syötä Googlen hakukoneeseen mielestäsi oman alasi olennaisimmat hakusanat. Mitä saat hakutuloksiksi? Mihin oma verkkopalvelusi sijoittuu näissä tuloksissa? - Käy hakutulosten kärjessä olevilla sivuilla. Vastaavatko sivut hakusanojasi ja saatko haluamasi tiedon? - Pohdi milloin ja missä tilanteissa sinun asiakkaasi käyttävät internettiä. Palveleeko sivustosi asiakkaidesi internetkäyttäytymistä parhaalla mahdollisella tavalla?

5 03 Ei hakuammuntaa, vaan mitattavia tuloksia Internetmarkkinoinnilla on huomattavia etuja perinteiseen ulospäin suuntautuvaan markkinointiin nähden. Ensinnäkin, internetin avulla on mahdollista saavuttaa laaja yleisö sekä kotimaassa että ulkomailla huomattavasti paljon nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Internetin avulla markkinointia on myös helppoa kohdentaa vain tietyille asiakasryhmille. Toiseksi, internetmarkkinointion helpommin mitattavissa, analysoitavissa ja kehitettävissä kuin vaikkapa tv-mainokset, joiden vaikuttavuutta voi olla vaikeaa ja hidasta selvittää. Internetmarkkinointia on mahdollista mitata ja kehittää päivä-, viikko ja kuukausitasolla. Kolmanneksi, markkinoinnin tehokkuus tai laajuus ei ole enää kiinni markkinoinnille varatun euromäärän suuruudesta vaan siitä, miten hyödyllistä sisältöä verkkopalveluun tuotetaan, miten osuvasti hakukoneiden toimintaa osataan hyödyntää ja miten tehokkaasti verkkosivujen kävijät saadaan muunnettua asiakkaiksi. Kustannustehokkuutensa takia myös pienemmät toimijat saavat itselleen kilpailuetua internetmarkkinoinnista. To Do - Käy läpi tämän vuoden markkinointisuunnitelmasi. Miten internetmarkkinointi on otettu siinä huomioon? - Mieti omaa kotisivuasi. Ajaako se asiansa liiketoimintaa edistävänä työkaluna vai ovatko ne vain käyntikorttina? - Kuinka monta kävijää kotisivuillasi on kuukausittain? Entä kuinka monta liidiä eli myyntivihjettä saat yrityksesi verkkosivujen kautta vuosittain tai kuukausittain?

6 04 Vastaa asiakkaan tiedon janoon On valtava etu yritykselle, jos se saa kontaktin asiakkaaseen tämän vielä tehdessä tiedonhakua. Tällöin yritys pystyy vaikuttamaan omilla näkemyksillään siihen, minkä myös asiakas tulee kokemaan olennaiseksi ja tarpeelliseksi hänen tarvitsemassaan tuotteessa tai palvelussa. Näin ollen yrityksen tuottama markkinointi on toiminut jo merkittävästi myynnin tukena. On olennaista pitää huolta siitä, että eri ostovaiheessa olevien kiinnostuneiden asiakkaiden tarpeet tyydytetään ja he saavat juuri heidän haluamaansa tietoa. Yleensä ostovaiheiden mukaan tietoa etsitään seuraavanlaisesti: Asiakkaalla on ongelma, johon hän tarvitsee ratkaisun. Ratkaisun löydyttyä hän miettii kuka voi korjata ongelman. Kiinnostavimmalta toimittajalta haetaan yksityiskohtaisempaa tuotetietoa. Internetmarkkinoinnin avulla pyritään siihen, että yrityksen sivustolta löytyy jokaisessa vaiheessa olevalle asiakkaalle tarvittavaa tietoa, jotta hän pystyy etenemään ostopäätöksessään. Tässä muutamia esimerkkejä miten ja millaista tietoa tulisi tarjota ostoprosessin eri vaiheissa: Alkuvaihe - Blogit - Tarkistuslistat - Pikaoppaat Keskivaihe - Asiakaskertomukset - Referenssit - Laajemmat case-kuvaukset Loppuvaihe - Esitteet - Hinnastot - Tuottolaskelmat

7 05 Markkinointivaiheessa on tärkeää ansaita kiinnostuneiden asiakkaiden luottamus ja tämän luottamuksen syntymiseen vaikuttaa merkittävästi yrityksen verkkopalvelun sisältö. Sisällöntuotanto on yksi tärkeimmistä internetmarkkinoinnin tukipilareista, jonka avulla asiakas voidaan vakuuttaa niin oman tuotteen tai palvelun hyödyllisyydestä tai toimitusvarmuudesta kuin esimerkiksi palveluntuottajan arvomaailman sopivuudesta asiakkaan mieltymyksiin. To Do - Tarkista löytyykö yrityksesi kotisivuilta eri ostovaiheissa oleville asiakkaille sisältöä? - Mieti minkälaista sisältöä asiakkaasi tarvitsee ostoprosessin alku-, keski- ja loppuvaiheessa. - Tee aikataulu ja ala tekemään tuota sisältöä. Nyt heti!

8 06 Tuota ja hallitse kokonaisuutta Internetmarkkinointi on laaja kokonaisuus erilaisia toimintoja, joiden avulla oman verkkopalvelun ja tuotteiden löytymistä internetistä pyritään parantamaan. Toiminnot voidaan jakaa niin sisällöllisiin kuin teknisiin osiin, joita molempia tarvitaan menestyvän verkkopalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Näitä osia ovat muun muassa oman sivuston ulkoinen ja sisäinen rakenne hakukonemarkkinointi (SEM) hakukoneoptimointi (SEO) sisällöntuotanto sosiaalisen median markkinointi liidien saaminen koko markkinoinnin mittaaminen ja kehittäminen Internetmarkkinoinnin käytännön toteutus vaatii pitkäjänteistä ja tarkkaa suunnittelua etukäteen. Mitä monipuolisemmin eri osakokonaisuudet pystytään ottamaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, sitä varmemmin verkkopalvelu tuottaa haluttuja tuloksia.

9 07 Suunnittelun tueksi Tässä hyödyllinen runko David MeermanScottilta oman yrityksesi internetmarkkinoinnin suunnitteluun:

10 08 Tuota merkityksellistä ja hyödyllistä sisältöä Sisällöntuotanto on internetmarkkinoinnin kannattava tukipilari. Houkuttelevan ja merkityksellisen sisällön tuottaminen verkkopalveluun on edellytys myös hakukoneoptimoinnin tehokkaalle toiminnalle. Toisin sanoen, ilman sisältöä ei hakusanojen optimoinnilla ole juurikaan merkitystä. Sisällöntuotanto vie aikaa, mutta se luo pohjan kaikille internetmarkkinoinnin toimenpiteille. Merkittävän ja hyödyllisen sisällön tuottaminen perustuu toki asiakkaan luottamuksen herättämiseen, mutta myös hakukoneiden toiminnan periaatteisiin. Itse tuotetun sisällön tavoitteena on päästä muiden internetkäyttäjien ja sisällöntuottajien lainaamaksi, hyödyntämäksi tai suosittelemaksi. Mitä useammat käyttäjät linkittävät oman sisältönsä sinun tuottamaasi sisältöön, sitä helpompaa hakukoneen on löytää juuri sinut ja sinun palvelusi. Ja mikä parasta, mitä enemmän uutta sisältöä tuotetaan, sitä enemmän saadaan liikennettä ja lukijoita myös aiemmin tuotetulle sisällölle. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että tuotetun sisällön arvo kasvaa ajan kanssa hakukoneiden silmissä. Sisällöntuotantoa kannattaa suunnitella siten, että se on nopeasti tuotettavissa ja tehokkaasti jaettavissa asiakkaille ja muille käyttäjille. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, millaista sisältöä verkkopalveluunsa voi luoda: Blogiartikkelit: Yhden sivun artikkeleita omaan alaan liittyen. Ns. White papers: 5-7 sivun mittaisia kirjoituksia liittyen johonkin tiettyyn omalla alalla esiintyvään haasteeseen, trendiin, kehittymiseen ym. Pikaoppaat: Ladattavia pdf-tiedostoja, joissa tarkempaa tietoa asiantuntemuksesta tai palvelun käyttämisestä. Videot:Lyhyet videopätkät omaan alaan liittyen. Podcastit: minuutin audiopätkiä, joissa voi olla esimerkiksi oman alan asiantuntijoiden haastatteluja ym.

11 09 Sisällöntuotannossa kannattaa muistaa se, että mitä enemmän ja mitä erilaisin keinoin tuottaa merkityksellistä sisältöä internetiin, sitä enemmän siitä hyötyy hakukoneiden näkökulmasta. Merkityksellisen ja hyödyllisen sisällön tuottamisen tavoitteenahan on parantaa omaa löydettävyyttä hakukoneiden tuottamissa hakutuloksissa sekä saada kävijät muutettua liideiksi. To Do - Etsi omaan alaasi liittyviä blogeja ja ala seurata niitä säännöllisesti. - Pohdi millaisista aiheista alallasi tarvitaan keskustelua, lisää tietoa, kritiikkiä ym. - Suunnittele minkälaista asiantuntijasisältöä omassa blogissasi voitaisiin julkaista.

12 10 Hanki kävijäkunta Suomalaiset tekevät noin 20 miljoonaa hakukoneita hyödyntävää hakua päivässä. Googlen tilastojen mukaan tämä luku tekee suomalaisista väkilukuun suhteutettuna maailman kärkiluokkaa Googlen hakujen tekijöinä. Internetmarkkinointi perustuu osakseen juuri hakusanojen hyödyntämiseen. Toisin sanoen, on olennaista löytää juuri ne hakusanat, joiden avulla saadaan eniten potentiaalista asiakaskuntaa ohjattua omille verkkosivuille. Hakukone tuottaa siihen syötetyille hakusanoille kahdenlaisia tuloksia: luonnollisia ja sponsoroituja hakutuloksia. Jos mielii pärjätä hyvin luonnollisten hakutulosten listassa, on merkittävän ja hyödyllisen sisällön tuottaminen sille ehdoton edellytys. Mitä enemmän omaa sisältöä on jaossa ja mitä useammin muut käyttäjät ovat sitä linkittäneet, sitä paremman sijoituksen voi saada luonnollisten hakutulosten listassa. Sponsoroituja hakutuloksia voidaan kutsua myös hakukonemarkkinoinniksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys voi hyödyntää esimerkiksi GoogleAdwords palvelua, jonka avulla voi sijoittaa oman yrityksen mainoksen aina tiettyjen hakusanojen yhteydessä. Mainokset näkyvät yleensä hakutulossivun oikeassa reunassa. Kuva: Flickr & cheukiecfu

13 11 Asiakkaan näkökulmasta on aina parempi, jos palvelu löytyy luonnollisten hakutulosten joukosta., koska luonnolliset hakutulokset keräävät yli 75% kaikista klikkauksista. Internetmarkkinointia aloittavan yrityksen kannattaa kuitenkin oman markkinointiprosessinsa alkutaipaleella hyödyntää myös näitä maksettuja PayPer Clicks mainoksia (jokaisesta omalle sivustolle johtaneesta klikkauksesta maksetaan). Tällä tavoin on mahdollista saada markkinoinnistaan tulostietoa jo ennen kuin itse tuottamaa sisältöä on sen verran, että se riittää tulosten saamiseen myös luonnollisissa hakutuloksissa. PPC-mainosten avulla saa myös arvokasta tietoa siitä, tuottaako verkkosivuille optimoidut hakusanat haluttuja tuloksia. Kuinka paljon kyseiset PPC-mainokset maksavat riippuu siitä, kuinka paljon kysyntää tietyille hakusanoille on muiden mainostajien puolesta. To Do - Perusta yrityksellesi Google-tili ja tutki eri työkaluja, kuten AdWords, Analytics ja sivuston optimoija. - Ala listata hakusanoja liittyen omaan alaasi ja asiantuntemukseesi. 25 hakusanaa riittää alkuun. - Perusta Google AdWords-kampanjakuukaudeksi ja katso miten hakusanasi käyttäytyvät.

14 12 Jaa sisältöä sosiaalisen median avulla Helpoin tapa levittää tuottamaansa sisältöä useiden satojen nähtäväksi ja saada kävijöitä omille verkkosivuilleen on sosiaalisen median kautta. Lähes jokaiselta yritykseltä tulisi nykyään löytyä yritysprofiili ainakin Facebookista, Twitteristä ja LinkedIn:stä. Muut kanavat ovat pelkkää plussaa. Sosiaalisen median hyödyntäminen auttaa myös hakutuloksissa löytymiseen. Kuten aiemmin jo mainittua, jokainen niin sanottu ulkopuolinen linkitys omalle verkkosivullesi nostaa sen arvoa hakukoneiden silmissä. Sosiaalisen median hyödyntäminen on yksi tapa saada sivustolle ulkopuolisia linkityksiä. Sosiaalisen median tärkeys tulee esille ennen kaikkea tuotetun sisällön jakamisessa. Blogikirjoituksilla tai pikaoppailla ei ole merkitystä asiakkaalle tai hakukoneelle ellei niitä jotenkin jaettua muille luettavaksi tai kommentoitavaksi. Näin ollen kannattaa vaikkapa heti blogin päivittämisen jälkeen jakaa se esimerkiksi Facebookissa, jolloin se saavuttaa sekunneissa kaikki Facebook- kaverit ja oman yritysprofiilin tykkääjät. Mitä laadukkaampaa ja hyödyllisempää sisältöä muille jaetaan, sitä varmemmin muut käyttäjät alkavat sitä suosittelemaan myös omissa profiileissaan. Kiinnostuneimmat ohjautuvat lopulta myös verkkosivuillesi ja siitähän internetmarkkinoinnissa onkin kyse. To Do - Mieti mitä sosiaalisen median työkaluja kohderyhmäsi käyttää. Ovatko he kenties facebookissa? - Mieti minkälaista sisältöä voit jakaa sosiaalisessa mediassa. Mieti myös minkälainen sisältö tulisi levitetyksi? - Seuraa kilpailijoidesi työsarkaa sosiaalisessa mediassa. Mitä he tekevät, kenelle he kohdentavat, millaista sisältöä he jakavat, ym.?

15 13 Kävijöistä liideiksi, liideistä asiakkaiksi Yrityksen verkkosivujen toimivuus ei ole kiinni siitä kuinka paljon liikennettä sinne saadaan muodostettua, vaan siitä, miten tehokkaasti ja millä prosentilla kävijöitä saadaan muutettua asiakkuuksiksi. Ensimmäinen haaste on se, kuinka verkkosivuilla kävijä saadaan muunnettua liidiksi, eli tunnistautumaan ja jättämään omat yhteystietonsa. Hyviä tapoja saada kävijä jättämään yhteystietonsa on esimerkiksi tarjota heille erilaisia sähköpostitse lähetettäviä demoja, ladattavia artikkeleita tai oppaita tai vaikkapa mahdollisuuden tilata ilmainen pikakonsultointi. Toisin sanoen, tarjotessasi kävijälle hänen tarvitsemaansa tietoa tai apua, hän mielellään jättää yhteystietonsa ladatakseen esimerkiksi pikaoppaasi. Jokaisen ladattavan artikkelin tai tilattavan pikaoppaan tulisi olla täytettävän yhteystietolomakkeen takana. Yhteystietojen jättämiseen liittyvien lomakkeet kannattaa suunnitella siten, että niiden avulla pystyy havaitsemaan sen, missä vaiheessa ostoprosessia kävijä on. Tällä tavalla liidejä on mahdollista laittaa tärkeysjärjestykseen ja siten yrityksen myyjä voi olla ensimmäisenä yhteydessä niihin henkilöihin, joiden voidaan nähdä olevan jo ostoprosessinsa loppuvaiheessa. Olennaista tietoa myyjille on myös se, mistä lähteestä kävijä on löytänyt tiensä verkkosivuille, kuinka usein ja pitkään hän on vieraillut sivuilla ja mitä osaa sivustosta hän on tarkastellut (hintatietoja vaiko henkilöstön esittelyä).mikä parasta; kaikkea tätä dataa on mahdollista saada!

16 14 To Do Kuten yleisestikin markkinoinnissa, kaikki toimenpiteet internetmarkkinoinnissakaan eivät tuota välittömiä tuloksia. Toinen kävijä saattaa pystyä tekemään ostopäätöksen jo viiden minuutin verkkosivuilla vierailun jälkeen, kun taas toisella ostopäätöksen tekeminen on ajankohtainen vasta useiden kuukausien päästä. Tällöin on tärkeää, että sivuston kautta saatuja liidejä hoivataan siihen saakka, kunnes he ovat valmiita tekemään ostopäätöksensä. Liidien hoivaamista on esimerkiksi sähköpostitse lähetettävät uutiskirjeet tai puhelinsoitot, joiden avulla liidin kanssa pystytään olemaan vuorovaikutuksessa ennen varsinaista asiakkuuden luomishetkeä. Hyvä ja toimiva verkkosivusto osoittaa miten asiakkaan tulisi toimia seuraavaksi sekä tarjoaa heille esimerkiksi mahdollisuuksia oppia uutta, osallistua tai vaikuttaa! - Tuottaako kotisivusi liidejä? - Mieti mitä sisältöä alat jakamaan ilmaiseksi ja minkä sisällön eteen kannttaa tehdä ns. laskeutumissivu. - Kysy ja selvitä kuinka hankala nykyisten kotisivujen yhteyteen on pystyttää ns. laskeutumisivuja, joissa asiakas täyttää lomakkeen jonka jälkeen saa ladattua esim. haluamansa pikaoppaan. Selvitä myös kuinka tuo tieto saadaan menemään automaattisesti myyjille.

17 15 Mittaa ja kehitä Internetmarkkinoinnin etuna on siinä saatujen tulosten mitattavuus ja nopeus. On kuitenkin olennaista tietää mitä tuloksia on kannattavaa mitata, jotta verkkosivun tuottavuuden menestystä pystytään edelleen parantamaan. Pelkällä verkkosivujen kävijöiden mittaamisella ei ole liiketoiminnallisesti mitään merkitystä kun taas kassaan tulleita euroja seuraamalla ei pystytä yksityiskohtaisesti määrittämään sitä, mikä markkinoinnissa toimii ja mikä ei. Internetmarkkinoinnissa tulee kiinnittää huomiota seuraavien muuttujien tuottamiin lukuihin, jotta verkkopalvelua pystytään kehittämään: Kuinka paljon kävijöitä verkkosivuilla vierailee? (Tätä on helppoa mitata esimerkiksi Google Analyticsin avulla.) Kuinka monet kävijät saadaan muunnettua liidiksi, eli tekemään jokin haluttu jatkotoimenpide sivustolla (konsultoinnin tilaus, artikkelin lataus) ja jättämään yhteystietonsa? Kuinka monista liideistä saadaan aikaiseksi myyntitilanne? Kuinka usein myyntitilanne johtaa tarjouksen lähettämiseen? Kuinka usein tarjous johtaa kauppaan? Näitä lukuja seuraamalla voidaan jo hyvin tehdä päätelmiä siitä mikä prosessissa toimii ja mikä ei. Jos esimerkiksi verkkosivujen kautta saaduista liideistä saadaan hyvin usein kauppaan asti johtavia myyntitilanteita aikaiseksi, on markkinointia syytä keskittää siihen, että sivustolle saadaan entistä enemmän kävijöitä. Jos sivuilla puolestaan vierailee päivittäin riittävä määrä kävijöitä, mutta heitä ei saada muunnettua liideiksi, tulee sivuilla olevien jatkotoimenpiteiden ohjeistuksia ja mahdollisuuksia muuttaa, lisätä tai kehittää, jotta ne paremmin edistäisivät myyntiprosessia. To Do - Selvitä verkkosivujenne kävijämäärä. - Selvitä kuinka monta % kotisivujenne kävijöistä saatte muutettua liideiksi. - Selvitä kuinka monta myyntitilannetta, tarjousta ja kauppaa nuo kotisivujenne kautta tulleet liidit tuottavat.

18 16 8 vaihetta menestyvään internetmarkkinointiin Tämän toisen osan tarkoitus on auttaa sinua luomaan itsellesi perustava internetmarkkinoinninsuunnitelma, joka siivittää sinut kohti myynti-ja kasvutavoitteitasi. Internetmarkkinointi on seuraavien prosessien summa: Saat houkuteltua lisää kävijöitä kotisivuillesi. Saat muunnettua useampia kävijöitä liideiksi. Saat muunnettua useamman liidin kaupaksi. Koko prosessin mittaaminen ja kehittäminen Toisin kuin useimmat markkinoinnin kulut, internetmarkkinointi voidaan nähdä sijoituksena, jolle on aina laskettavissa tuotto, joka jatkaa kasvuaan hamaan tulevaisuuteen saakka. Internetmarkkinoinnilla vahvistat tavallaan yrityksesi markkinointitasetta, sillä kun kerran luot hyvän blogipäivityksen, tehokkaan laskeutumissivun tai kiinnostavan pikaoppaan, ne tuovat sinulle lisää kävijöitä, liidejä ja lopulta asiakkaita tästä päivästä tulevaisuuteen.

19 VAIHE 1 17 Internetmarkkinointi osana muuta strategiaa Internetmarkkinoinnin ja kotisivujesi tarkoitus on auttaa sinua saavuttamaan yrityksesi tavoitteet. Ohessa on lista erityyppisiä tavoitteita. Pisteytä tavoitteet sen mukaan kuinka tärkeä kyseinen tavoite on sinulle (1 = todella tärkeä ja 10=ei tärkeä). Merkitse myös pystytkö mittaamaan menestystäsi kyseiseen tavoitteeseen nähden tällä hetkellä. Tavoitteiden kirjaaminen auttaa sinua arvioimaan mikä toimenpide vie sinua lähemmäksi tavoitettasi ja mikä taas johtaa harhapoluille. Liiketoiminnan tavoitteet Tärkeys Mitataan tällä hetkellä? Tehdä yritys ja tuotteet tunnetuksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Saada kotisivuille lisää kävijöitä n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa useampi kotisivujen kävijä liidiksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa liidit kuumiksi liideiksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa useampi liidi asiakkaaksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Rakentaa sähköpostilista n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Kasvattaa täysin internetin kautta saatavaa tuloa n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Säilyttää vanhat asiakkaat n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Saada myytyä lisää vanhoille asiakkaille n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei

20 VAIHE 2 18 Internetmarkkinointisi nykytila Oppaan ensimmäisessä luvussa pyysimme sinua selvittämään internetmarkkinointisi nykyiset tuottolukemat. Täytä seuraava taulukko siten, että merkitse ensimmäiseen sarakkeeseen koko yritystäsi vastaavat luvut ja toiseen sarakkeeseen kotisivuiltasi saatavat luvut. Jos et tiedä tarkkoja lukuja, tee jalostunein arvaus. Tämän hetkinen - Kaiken kaikkiaan Tämän hetkinen - Kotisivut Kuukausittaiset kävijät - Kuukausittain saadut liidit Kuukausittaiset asiakkaat Asiakkuuden arvo Kuukausittainen uusi laskutus Mieti mitä lukuja haluaisit kehittää? Entä mitkä ovat tavoitteesi. Tämänhetkinen - Kaiken kaikkiaan Tavoitteet - Kotisivut Kuukausittaiset kävijät - Kuukausittain saadut liidit Kuukausittaiset asiakkaat Asiakkuuden arvo Kuukausittainen uusi laskutus

21 VAIHE 3 19 Suunnitelma hakukoneisiin (Hakusana = sana, jota kohderyhmäsi käyttää hakukoneissa.) Yhä useampi kohderyhmäsi jäsen aloittaa etsimisensä Googlesta. Sinun tavoitteesi on löytyä hakutuloksista ja siihen tarvitset hakukoneoptimointia. Perustavalla hakukoneoptimoinnilla kotisivusi optimoidaan löytymään tietyillä sinulle tärkeillä hakusanoilla. 1. Aloita määrittelemällä muutamia sinulle tärkeitä hakusanoja Tärkeitä hakusanoja 2. Valitse muutamia hakusanoja perustuen kilpailuun ja sopivuuteen Osa hakusanoista kuten kotisivut tai mainonta ovat todella kilpailtuja hakusanoja ja siksi niissä sijoitusten saaminen on usein kovan työn, taidon ja hien takana. Mieti siis omista hakusanoistasi hieman helpompia ja valitse vähemmän kilpailtuja hakusanoja, jotka ovat kuitenkin juuri sinun yrityksellesi tärkeitä. Mieti myös kuinka sopiva hakusana on sinun yrityksellesi. Joillakin hakusanoilla on helppoa päästä hyville sijoituksille, mutta niiden sopivuus juuri sinulle voi olla huono. Yritä löytää tasapaino kilpailun ja sopivuuden välille. Tämän jälkeen valitse muutama hakusana, joiden optimointiin keskityt.

22 VAIHE Laita sivujen otsikot kuntoon Sivun otsikko (pagetitle) on yksi tärkeä kriteeri hyvin optimoiduissa kotisivuissa. Sivuston otsikko löytyy html-koodista <title> tägienvälistä. Hyvä ja toimiva sivun otsikko sisältää hakusanan tai sanoja on lyhyempi kuin 70 merkkiä sisältää olennaisen hakusanan, joka on sijoitettu tekstissä mahdollisimman vasemmalle on selvä lukijalle löytyy jokaiselta erilliseltä sivulta ja on erilainen! 4. Tarkista metakuvaus Metakuvaus löytyy verkkosivujesi koodista kohdasta <metadescription>. Metakuvaus ei näy varsinaisella kotisivullasi millään tavalla, mutta hakukone näkee sen sivustosi kuvauksena ja tästä syystä se on tärkeä osa hakukoneoptimointia. Metakuvauksen tulisi olla alle 150 merkkiä ja sisältää hakusanan tai sanoja sekä kuvailla mahdollisimman tarkasti sivun sisältöä. 5. Sisällön otsikkotasot Käytä kotisivujesi sisällössä otsikkotasoja (H1, H2 ja H3). Hakukoneet arvostavat otsikkotasoja korkeammalle kuin muuta sisältöä ja siksi otsikkotasoissa olisi hyvä käyttää hakusanoja. Muista kuitenkin, että tärkeintä on tehdä sisältö ihmisille, ei hakukoneille (älä siis tunge hakusanoja joka paikkaan).

23 VAIHE Kerro kuvista Google ei pysty lukemaan kuvia, mutta voit kertoa Googlelle tiettyjä asioita kuvista. Älä käytä liikaa kuvia, sillä se tekee sivustasi raskaan. Laita kuviin ns. Alt-teksti, jolla hakukoneet korvaavat kuvan. Nimeä kuvat oikein. Älä käytä 123.jpeg vaan laita mieluummin esimerkiksi hakusana.jpeg 7. Hyödynnä myös osoite Kotisivusi osoite tulisi olla luettava niin ihmiselle kuin hakukoneillekin. Käytä siis mieluummin kuin MUISTA! Älä tunge hakusanojasi joka paikkaan äläkä piilota niitä sivustollesi (valkeaa tekstiä valkealla pohjalla). Hakukoneet tunnistavat tämän ja siirtävät pahimmassa tapauksessa sivusi mustalle listalle. Pitkälle viety hakukoneoptimointi eroaa huomattavasti pelkistä perusteista. Kehittynyt hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jossa seurataan menestystä, mittareita sekä eri hakusanojen tuomia kävijöitä, liidejäja asiakkaita. Jos hakukoneoptimoinnin perusteet eivät tehoa, ota yhteyttä ja annamme vinkit eteenpäin!

24 VAIHE 4 22 Kotisivusi ja sisällöntuottaminen Mitä enemmän sivustollasi on sisältöä, sitä parempi mahdollisuus sinulla on sijoittua hakukoneiden tuottamissa hakutuloksissa. Sivustosi rakenteen tulisikin tukea jatkuvaa sisällön lisäämistä niin kotisivuillesi kuin yritysblogiisi. 1. Arvio kotisivujasi? Poistaako sivustosi ostamisen esteitä? Puuttuuko sivustoltasi tärkeää sisältöä? Vertaa esimerkiksi kilpailijoihin. 2. Muutamia ideoita sivusi sisältöön Yrityssivu Referenssejä Johtoryhmä Tiedotteet Henkilöstö Ostamisen esteen poistaja 1 Ostamisen esteen poistaja 2

25 VAIHE 5 23 Yritysblogi sisällöntuotannossa Yritysblogi on erittäin tärkeä internetmarkkinoinnin elementti, joka auttaa sinua saavuttamaan internetmarkkinoinnille asettamasi tavoitteet. Amerikkalaisen tutkimusten mukaan blogia pitävät yritykset saavat 55 % enemmän kävijöitä sivustolleen kuin yritykset, joilla blogia ei ole. Tässä sinulle kymmenen muistisääntöä ja ohjetta joita tulisi noudattaa menestyvässä yritysblogissa: 1. Suuntaa oma yritysblogisi ostopersoonillesi. 2. Kirjoita omasta asiantuntemuksestasi ja aiheista, jotka kiinnostavat määrittelemiäsi ostopersoonia. 3. Löydä samanaiheisia ja oman alasi asiantuntija blogeja. Ota osaa keskusteluun. 4. Pidä huolta siitä, että blogisi sijaitsee omassa domainissasi, ei esimerkiksi bloggerin alla.(blogi.powermarkkinointi.com vs. powermakkinointiblogi. blogspot.com) 5. Aloita oman blogisi kirjoittaminen ja julkaise sisältöä vähintään kerran viikossa. Yritä julkaista jopa useammin. 6. Tee aikataulu sisällöntuotannollesi ja noudata sitä 7. Julkaise myös kuvia ja videoita, jos mahdollista. Nämä pitävät sisältösi tuoreena. 8. Älä kirjoita itsestäsi äläkä tuotteistasi. Kirjoita lukijalle ja aiheista jotka häntä kiinnostavat. 9. Tee itsestäsi lukijasi silmissä asiantuntija ja kirjoita asiantuntemuksestasi. 10. Pidä hauskaa, luo suhteita ja verkostoidu. Blogi antaa siihen hyvän mahdollisuuden. HUOM! Olemme julkaisemassa bloggaamista käsittelevän pikaoppaan, jonka voit ladata ennakkoon sivustomme tiedostopankista. Opas kertoo tarkemmin mitä vaaditaan menestyvään yritysblogiin.

26 VAIHE 6 24 Sisällöntuotanto ja liidien saaminen Kävijämäärän lisääminen blogia kirjoittamalla tai omaa sivustoa laajentamisella ei yksin riitä. Tarvitsemme myös liidejä. Yksi tärkeimmistä kotisivujesi elementeistä on laadukas sisältö, joka tuottaa sinulle liidejä jatkuvalla syötöllä. Esimerkkinä liidejä tuottavasta sisällöstä ovat pikaoppaat, videot, työkalut tai vaikka tarkistuslistat. Mieti onko teillä jo olemassa sellaista sisältöä, jonka voisi laittaa jakoon laskeutumissivuille ja tuottamaan liidejä heti? Tässä vielä viiden kohdan muistilista siitä, miten saat liidigeneraattorisi pyörimään tyhjästä. 1. Luo laadukas pikaopas (kuten tämä), video tai muu presentaatio kohderyhmällesi. 2. Pystytä laskeutumissivu, jossa lataaja joutuu täyttämään esimerkiksi nimensä, yrityksensä ja sähköpostinsa saadakseen materiaalisi. 3. Yhteystietolomakkeen täytettyään hän voi ladata pikaoppaan. Tiedon latauksesta tulee mennä automaattisesti järjestelmääsi validoitavaksi sekä asiakkuudenhallintajärjestelmään tai suoraan myyjiesi sähköpostiin. 4. Mainosta laatimaasi opasta blogissasi, kotisivuillasi ja kaikkialla. Pidä opastasi eräänlaisena sisäänheittotuotteena. 5. Hoivaa saamiasi liidejä eteenpäin myyntisuppilossa aina kauppoihin saakka heille sopivalla tavalla, esimerkiksi sähköpostilla, uudella materiaalilla tai puhelinsoitolla ym.

27 VAIHE 7 25 Sosiaalinen media internetmarkkinoinnin osana Sosiaalista mediaa voi pitää isona cocktail-tilaisuutena: tavoitteesi on luoda siellä suhteita, auttaa ihmisiä sekä keskustella aiheista, ei myydä tuotteitasi ja palvelujasi. Toki oman asiantuntemuksen ilmainen jakaminen esimerkiksi pikaoppaiden muodossa on suotavaa, kunhan et myy ja tyrkytä, vaan ennemminkin annat vain mahdollisuuden lataamiseen. Sosiaalisen median työkaluja ovat muun muassa: Twitter Facebook Suomessa vielä suhteellisen pienen piirin käytössä. Pikaviestin, jossa viserrykset rajoitettu 140 merkkiin. Luo yrityksellesi yritysprofiili. Henkilökohtainen ja todella paljon suositumpi Suomessa kuin Twitter. LinkedIn Ammattikäyttöinen ja erityisesti bisnessuhteiden luomiseen soveltuva työkalu. Youtube Videoiden julkaisemiseen soveltuva työkalu. Flickr Valokuvien julkaisemiseen soveltuva työkalu. SlideShare PowerPoint-esitysten ym. julkaisemiseen soveltuva työkalu.

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen Klikit Myynniksi Raahe 31.10.2016 Jaakko Suojanen Sisältö Verkossa myyminen Tehokas verkkosivu Liikennemäärän kehittäminen Hakukoneoptimointi Google Adwords Facebook Konversion kehittäminen Jaakko Suojanen

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen 9.9.2016 www.hamk.fi TIETOISKUN SISÄLTÖ 1. Markkinoinnin perusperiaatteet 2. Verkkomarkkinoinnin kolme teemaa

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen www.hamk.fi TYÖPAJAN SISÄLTÖ 1. Kuulumiset 2. Kertaus aiemmasta tietoiskusta 3. Uusia ideoita 4. Tärpit

Lisätiedot

Brändin rakentaminen somessa

Brändin rakentaminen somessa Terhi Aho Tulos Helsinki Oy 22.4.2016 #tuloslove Brändin rakentaminen somessa Brändin rakentamisesta johtamiseen Ennen Nyt Ei voi hallita, mutta voi vaikuttaa. Kuka johtaa yrityksen verkkoviestintää? Viestintä

Lisätiedot

Ostoprosessi eri roolien silmin

Ostoprosessi eri roolien silmin Ostoprosessi eri roolien silmin Mika Mäki Senior SEM/SEO Analyst Verkkoliiketoiminnan kehittäminen Sisällön kehittäminen Käytettävyyden kehittäminen Liidigenerointi Verkkoliiketoiminnan mittaristot Digimarkkinointi

Lisätiedot

Kaupan liitto 26.10.2011

Kaupan liitto 26.10.2011 Kaupan liitto 26.10.2011 MIKKO KNUUTTILA TOIMINUT DIGITAALISEN MARKKINOINNIN JA SÄHKÖISEN KAUPANKÄYNNIN KEHITYS- JA JOHTOTEHTÄVISSÄ YLI 10 VUOTTA VIIMEISIMPÄNÄ VASTANNUT DNA:N DIGIMARKKINOINNISTA JA 1.

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti Tiedepuisto // Sähäkkä-hanke Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti mainonta markkinointi rekrytointi Santeri Lanér, VTM Tietotekniikan ammattilainen vuodesta 1996 Yrittäjänä ja konsulttina vuodesta

Lisätiedot

Verkkosivut tuloskuntoon

Verkkosivut tuloskuntoon Verkkosivut tuloskuntoon 10 tapaa kasvattaa yrityksen verkkosivuston markkinointivoimaa Jari Juslén 2013-2-7 Jari Juslén Jari Juslén KTM, MBA Yrittäjä, Akatemia 24/7 Oy Konsultoint, koulutukset, markkinointpalvelut

Lisätiedot

Hakukoneoptimoinnin ABC

Hakukoneoptimoinnin ABC Hakukoneoptimoinnin ABC Sisältö Mitä on hakukoneoptimointi? Miten hakukoneoptimointia tehdään? Miten valitset oikeat hakusanat? Miten pääsee Googlen hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle? Mitä on hakukoneoptimointi?

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY KURSSIPLANNER OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY ASIANTUNTEMUS / ELÄMÄNKOKEMUS: Missä itse olet onnistunut, menestynyt tai mitä olet saavuttanut, missä olet erityisen hyvä (ja tiedät että kaikki

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista

Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista suunnitteleville sekä kaikille verkkosivujen kehittämisestä kiinnostuneille. Tässä oppaassa keskitytään perusasioihin, joiden korjaaminen

Lisätiedot

Auta asiakkaita löytämään kauppaasi! Terhi Aho/ 21.4.2016

Auta asiakkaita löytämään kauppaasi! Terhi Aho/ 21.4.2016 Auta asiakkaita löytämään kauppaasi! Terhi Aho/ 21.4.2016 #ässäthihasta #tuloslove Verkkokaupan hakukoneoptimointi 1. Löydettävyys 2. Mitä on hakukoneoptimointi? 3. Avainsanatutkimus 4. Asiakaspalvelu

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Valmennusmajakka Jarkko Muhonen

Valmennusmajakka Jarkko Muhonen 1 Valmennusmajakka Jarkko Muhonen 2 Miksi Google AdWords? Ihmiset löytävät yrityksesi Googlessa juuri silloin, kun he etsivät tuotteita tai palveluita, joita myös sinulla on tarjolla. Google AdWordsin

Lisätiedot

Ellimaija Ahonen Kouluttaja

Ellimaija Ahonen Kouluttaja LinkedInin käyttö työnhaussa Ellimaija Ahonen Kouluttaja Spring House Oy Kanssanne tänään Ellimaija Ahonen ü Koulutus- ja palveluliiketoiminta ü Kahlattuna Suomi ja Iso-Britannia Matkan varrella Työnhaku-

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

KULUTTAJIEN MUUTTUNUT OSTOKÄYTTÄYTYMINEN

KULUTTAJIEN MUUTTUNUT OSTOKÄYTTÄYTYMINEN KULUTTAJIEN MUUTTUNUT OSTOKÄYTTÄYTYMINEN Kuinka myyn heille? JANNE HEPOLA 17.11.2016 JANNE HEPOLA Markkinoinnin tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa Erityisosaaminen kuluttajakäyttäytyminen,

Lisätiedot

10 helppoa käytännön ohjetta SEO-optimointiin.

10 helppoa käytännön ohjetta SEO-optimointiin. 10 helppoa käytännön ohjetta SEO-optimointiin. On-page SEO-optimointi tarkoittaa nettisivustolle tehtäviä muutoksia, joilla on osaltaan huikea vaikutus sivuston näkyvyyteen hakukoneissa. Tarkista helposti

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 14.4.2016 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Viestintämme vaikuttaa suoraan siihen miten toimintamme nähdään, miten se kiinnostaa, herättää halun tulla mukaan!

Lisätiedot

Pääkäyttäjäkoulutus 5.3.2013 Jarno Malaprade

Pääkäyttäjäkoulutus 5.3.2013 Jarno Malaprade Pääkäyttäjäkoulutus 5.3.2013 Jarno Malaprade Toiveita agendaksi Sivuston asetusten Lisäasetuksetvälilehden eri kenttien merkitys ja niiden sisällön optimointi Yleisesti tietoa, mitä pääkäyttäjä voi kotisivuille

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NHTEF 2015 Annika Puotsaari, Tiia Paananen 01-12-15 1 FAKTAA JA LUKUJA Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS Eveliina Toivonen 21.3.2016 VALMENNUKSEN SISÄLTÖ 1. Sosiaalinen media yleisesti 2. Sosiaalisen median kanavat 3. Käyttöönotto 4. Sosiaalisen median suunnitelma 5. Sisältömarkkinointi

Lisätiedot

Verkosta virtaa bisnekseen!

Verkosta virtaa bisnekseen! Verkkomarkkinointikoulutus 10.12.2015 Kerava Verkosta virtaa bisnekseen! Tuotteiden ja palveluiden markkinointi verkossa Asiakaslähtöinen tuotteistaminen verkossa: oma tuotepalettini Keinot asiakkaiden

Lisätiedot

Miten rakennan digitaalisen kivijalan? Jarno Wuorisalo, Cuutio Tomi Grönfors, Brandfors

Miten rakennan digitaalisen kivijalan? Jarno Wuorisalo, Cuutio Tomi Grönfors, Brandfors Webinaari 12.2.2016 Miten rakennan digitaalisen kivijalan? Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod WEBINAARIN ISÄNNÄT Jarno Wuorisalo Cuutio.fi & Valve.fi Tomi Grönfors

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 2 Facebook-sivun julkaisut 2013-3-8 1 Mitä opit tänään Mitä laaja tutkimus kertoo erilaisten julkaisujen saamasta palautteesta Miten luot sisältöstrategian Facebook-sivullesi

Lisätiedot

TYÖKALUT HAKUKONEOPTIMOINTIIN

TYÖKALUT HAKUKONEOPTIMOINTIIN TYÖKALUT HAKUKONEOPTIMOINTIIN 1 GOOGLE ANALYTICS Google Analytics on työkalu sivustosi kävijöiden analysoimiseen. Saat sen avulla helposti tietoja kävijöistäsi, joita muuten joutuisit vain arvailemaan.

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Opas markkinoinnin automaation sisällöntuotantoon

Opas markkinoinnin automaation sisällöntuotantoon Opas markkinoinnin automaation sisällöntuotantoon Johdanto Tämän oppaan tarkoitus on avata markkinoinnin automaatiota sisällöntuotannon näkökulmasta. Vielä ei ole kehitetty teknistä ratkaisua, joka automatisoisi

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA Helsinki 4.11.2010 Sirkku Laine Luvassa... Katsahdus matkailijan näkökulmaan Paljon käytännön esimerkkejä Arviointia, onko sosiaalisesta mediasta oikeasti

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI

Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI Toimiala: Rakennuspaikan valmistelutyöt Yritys: MM-Koneurakointi Oy Olen saanut rahoilleni vastinetta ja olen tyytyväinen yhteistyöhön 45

Lisätiedot

Matti Hirvonen. Mediashake

Matti Hirvonen. Mediashake Matti Hirvonen Mediashake Oy @mattihirvonen Ohjelma 1) Johdatus web-analytiikkaan 2) Google Analyticsin käyttöliittymän yleiskatsaus 3) Verkkosivuston liikenteen seuranta 4) Sisältöjen analysointi ja

Lisätiedot

KURKISTUS ÄLYKKÄÄN MARKKINOINNIN MAAILMAAN. Kuinka tiedolla johdettu markkinointi nähdään Suomessa?

KURKISTUS ÄLYKKÄÄN MARKKINOINNIN MAAILMAAN. Kuinka tiedolla johdettu markkinointi nähdään Suomessa? 1 KURKISTUS ÄLYKKÄÄN MARKKINOINNIN MAAILMAAN Kuinka tiedolla johdettu markkinointi nähdään Suomessa? Aiemman tutkimuksemme* mukaan markkinoinnin johtaminen tiedolla parantaa markkinoinnin tuottoastetta

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

WEBINAARI Mitä Tag Management on käytännössä ja miten se vaikuttaa analytiikkaan?

WEBINAARI Mitä Tag Management on käytännössä ja miten se vaikuttaa analytiikkaan? WEBINAARI 7.4.2016 Mitä Tag Management on käytännössä ja miten se vaikuttaa analytiikkaan? Petri Mertanen, Super Analytics - @mertanen Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? Copyright Element AB, 2015. All rights reserved.

Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? Copyright Element AB, 2015. All rights reserved. Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? B2B Merkittävä markkinaosuus Pohjoismaissa. Element toteuttanut yli 200 Lead-to-Revenue Management -projektia alkaen vuodesta 2009

Lisätiedot

Lataa strategiset työkalut

Lataa strategiset työkalut Lataa strategiset työkalut Joiden avulla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Mitä sinä tekisit, jos pystyisit rakentamaan jopa 4.000,00 kuukaudessa tuottavan tulovirran? Entä miten pitkään olet valmis

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Kristina Ruuskanen TV09S1M1

Kristina Ruuskanen TV09S1M1 Kristina Ruuskanen TV09S1M1 1/24 1. Johdanto 2. Digitaalinen markkinointi 3. Digitaalisen markkinoinnin muotoja 4. Suosituimmat digitaalisen markkinoinnin keinot 5. Digitaalisen markkinoinnin käytön syyt

Lisätiedot

ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET

ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET 1. Tiedätkö mitä yhteistä on VR:llä ja arabikeväällä? sosiaalinen media tiedottaminen myöhästyminen 6. Mikä seuraavista on tärkein sisältö verkkosivuilla? Miksi yritys

Lisätiedot

DIGITALISAATION. avulla kasvua ja arvon kehitystä. Jani 2016

DIGITALISAATION. avulla kasvua ja arvon kehitystä. Jani 2016 DIGITALISAATION avulla kasvua ja arvon kehitystä Jani Virtanen @Partneripäivä 2016 Kuka Tavoite Ostaminen Brändi Myyminen Case MIKSI MARKKINOINNIN JA MYYNNIN DIGITALISOINTI ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ? MITÄ SE ON

Lisätiedot

Khall liite 1 Kh 26.1.2016

Khall liite 1 Kh 26.1.2016 1 Khall liite 1 Kh 26.1.2016 Luonnos 31.12.2015 SUOMUSSALMEN KUNNAN SOSIAALISEN MEDIAN OHJEET Tämä ohje sisältää Suomussalmen kunnan ja kuntakonsernin yhteisöjen toimintaperiaatteet sosiaalisen median

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

kotitehtävät 7/12 3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

kotitehtävät 7/12 3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Ohjeet kotitehtävien tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa aikaa 2-4

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön

Facebook-sivu tehokäyttöön Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 3 Facebook-sivun maksulliset viestintäkeinot 2013-3-15 1 Mitä opit tänään Miksi käyttää maksullisia keinoja näkyvyyden hankkimiseksi Miten tehostat sivujulkaisun näkyvyyttä

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan.

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. PIENYRITTÄJÄ JA SOSIAALISEN MEDIAN ABC. A) ALOITA KUUNTELULLA Selvitä, mitä sinusta puhutaan vai puhutaanko ollenkaan. Selvitä

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus

Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus 22.10.2013 Faktaa & lukuja Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa 300 % enemmän kävijöitä osastolleen

Lisätiedot

Eveliina Koivula Tiski piste fi http://tiski.fi puhelin 0400 230 612 Skypessä themarketinglady Twiittaa @evekoivulan

Eveliina Koivula Tiski piste fi http://tiski.fi puhelin 0400 230 612 Skypessä themarketinglady Twiittaa @evekoivulan 1. Asiakkaasi voi helposti levittää sanaa ja suositella palveluitasi eteenpäin omassa verkostossaan. Aktiivi-ikäisistä suomalaisista lähes kaikki käyttävät jotakin some-palvelua vähintään viikottain. 2.

Lisätiedot

Kaupat WW.SIGNALPARTNERS.FI

Kaupat WW.SIGNALPARTNERS.FI Kaupat WW.SIGNALPARTNERS.FI Signal WiFillä saatat tehokkuuden ja hyvän asiakaskokemuksen yhteen Signal WiFi sopii esimerkiksi vierailijaverkoksi tai mobiilien maksupäätteiden yhteydeksi. Raportointityökalun

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad. Talentum Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1723-8 ISBN: 978-952-14-1724-5 (sähkökirja) Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi?

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? DSpace-käyttäjäryhmän tilastoseminaari Kansalliskirjaston auditoria, 3.11.2009 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Miksi verkkopalveluiden

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Markus Ossi SEO Technician Klikkicom 2011-05-26 2 Henkilökuva Markus Ossi 32 vuotias ekonomi Tehnyt hakukoneoptimointia vuodesta 1998 Hakukoneoptimointiteknikk o Klikkicomissa

Lisätiedot

Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011. a Sanoma company

Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011. a Sanoma company Esittely Oikotie.fi Työpaikat 2011 Suomen johtava kaupallinen verkon työpaikkapalvelu Ilmoittajalle Oikea mediaympäristö tavoittaa parhaimmat työnhakijat. Yhteistyöverkostomme kautta tavoitat monipuolisesti

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Ruukki sosiaalisessa mediassa

Ruukki sosiaalisessa mediassa Ruukki sosiaalisessa mediassa Sosiaalinen media ja yhteisölliset toimintatavat teknologiateollisuudessa - Facebook-hömpästä bisneksen tueksi 26.1.2011 Petri Kyrönviita Ruukki tänään Rakentamisen liiketoiminta

Lisätiedot

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST Käytä ottelutapahtumaa rakentaaksesi pysyviä SUHTEITA katsojien kanssa Ottelut eivät ole vain hetkiä ajassa, ne ovat SISÄLTÖÄ, joita voidaan hyödyntää monella

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

MAINOSTAJIEN LIITTO KAMPANJAKUVAUS

MAINOSTAJIEN LIITTO KAMPANJAKUVAUS 1/9 KAMPANJAKUVAUS Tähdellä (*) merkityt kohdat ovat pakollisia. TÄRKEÄÄ 1. Tallenna lomake ensin omalle koneellesi. 2. Täytä tallentamasi lomake. 3. Tallenna ja palauta. Täytä kampanjakuvaus huolella!

Lisätiedot

Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa!

Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa! Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa! Pitkä matka on tultu, muttei ikinä pidä unohtaa mistä on lähdetty. Ilman tavoitteita et voi niitä saavuttaa. Mitä haluat somelta? Mieti

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoverkosto Viestintä-kärkihanke

Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoverkosto Viestintä-kärkihanke Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoasiain neuvottelukunnan ja n Viestintä ja osallistaminen -kärkihanke: Viestintäsuunnitelma 1. Johdanto Viestintä-kärkihankkeen avulla

Lisätiedot

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP,

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, 26.5.2016 1 Miksi asiakas valitsee juuri sinun tuotteesi? Mistä asiakas oikeastaan maksaa? ARVOKETJU Raaka-aineet Tuotteet Palvelut Kokemus 0,2 5,9

Lisätiedot

Valvomo. Sisältö. Palvelu Muokkaa palvelu Muutosilmoitukset Lisätiedot. Tuoretta tietoa asiakkuuksien ja luottoriskien hallintaan

Valvomo. Sisältö. Palvelu Muokkaa palvelu Muutosilmoitukset Lisätiedot. Tuoretta tietoa asiakkuuksien ja luottoriskien hallintaan Valvomo Tuoretta tietoa asiakkuuksien ja luottoriskien hallintaan Sisältö Palvelu Muokkaa palvelu Muutosilmoitukset Lisätiedot Haluatko olla niiden joukossa, jotka tietävät asioista ensimmäisenä? Käytössäsi

Lisätiedot

Sisältömarkkinointi Suomessa

Sisältömarkkinointi Suomessa Sisältömarkkinointi Suomessa 2014 Vastaajat Vastaajien asema Ylin johto 11 % Päällikkötaso 36 % Asiantuntija 43 % Yrittäjä 4 % Jokin muu, mikä 7 % 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Kaikki (KA:2.6, Hajonta:0.97)

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

ecommerce Growth

ecommerce Growth MITEN TEEN TULOKSELLISTA YHTEISTYÖTÄ SISÄLLÖNTUOTTAJIEN KANSSA ecommerce Growth 15.9.2016 INNA- PIRJETTA LAHTI @innastus Inna-Pirjetta Lahti Kohtaamistoimisto Innastus PING Helsinki Elämyksiä, valmennuksia

Lisätiedot

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen.

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen. MAINONTA MED1 MITÄ MAINONTA ON?! Perinteisiä määritelmiä:! Mainonta on maksettua useille vastaanottajille suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai

Lisätiedot

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus 10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus Leena.r.k.Hiltunen@jyu.fi Teesi 1: Suunnittele! Aloita pienillä parannuksilla Mieti mikä on

Lisätiedot

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari 2015 2.6.2015 Uudistuva viestintätoimisto Aino Ruikka, viestintätoimisto AC-Sanafor Aino on kuluttajaviestinnän

Lisätiedot

Verkkopalvelut ja konversio

Verkkopalvelut ja konversio Verkkopalvelut ja konversio Tommi Perälä CEO & Partner Yellou Oy Twitter: atommic LinkedIn: fi.linkedin.com/in/tommiperala Lähes 20 vuoden kokemus digitaalisten palveluiden kehittämisestä. Aiemmin mm.

Lisätiedot

WEBINAARI 24.11.2015

WEBINAARI 24.11.2015 WEBINAARI 24.11.2015 Analytiikan hyödyntäminen markkinoinnissa Petri Mertanen, Super Analytics - @mertanen Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod WEBINAARIN ISÄNNÄT

Lisätiedot

Hiekkis. Some-strategia

Hiekkis. Some-strategia Hiekkis Some-strategia Some-strategian sisällys Valitsimme tähän some-strategiaan neljä tämän hetken suosituinta ja käytetyintä some-kanavaa nuorten keskuudessa. Projekti suunniteltiin ja toteutettiin

Lisätiedot

6 SYYTÄ MAINOSTAA GOOGLESSA MIKSI GOOGLE ADWORDS?

6 SYYTÄ MAINOSTAA GOOGLESSA MIKSI GOOGLE ADWORDS? 6 SYYTÄ MAINOSTAA GOOGLESSA Google AdWords on loistava mainosalusta, jota käyttävät niin pienet kuin maailmanlaajuisetkin yritykset. Sen menestyksellinen hyödyntäminen voi olla ensikertalaiselle haastavaa,

Lisätiedot

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet JARI JUSLÉN NETTI mullistaa markkinoinnin Hyödynnä uudet mahdollisuudet TALENTUM 2009 Copyright 2009 Talentum Media Oy ja tekijä Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Riikka Rajapuro Taitto: Lapine Oy ISBN

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa Tiistai 23.8.2016 Balentor Oy - Dokumentin ja sen liitteiden sisältämän tiedon tai tietojen osan levittäminen, siirtäminen, julkaiseminen, kopioiminen, saattaminen yleisön saataviin, uudelleen tuottaminen

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Somettaminen käyntiin 10.5.2016 Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Kanavia on monia, aloitetaan kuitenkin Facebookista Twitteristä ja Instagramista. FACEBOOK Tarvitset

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Facebook-sivun ylläpito

Facebook-sivun ylläpito Facebook-sivun ylläpito Facebook-sivun viestinnän tehostaminen 2013-5-29 Materiaaleista Koulutuksen videotallenteet ja muut materiaalit ovat käytössänne osoitteessa http://akatemia.fi/fbyk-tilaajien-alue/

Lisätiedot

Sometetaan Sitoumusta! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja. #sitoumus2050

Sometetaan Sitoumusta! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja. #sitoumus2050 Sometetaan Sitoumusta! Sitoumuksen yhteinen sosiaalisen median kampanja #sitoumus2050 Tervetuloa mukaan! Suomi osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Euroopan kestävän kehityksen viikkoon. Kestävän

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot