Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas"

Transkriptio

1 Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä internetmarkkinoinnista?

2 Sisällysluettelo Osa 1 Internetmarkkinointi pähkinänkuoressa s. 01 Asiakkaat pyörivät verkossa, missä sinä markkinoit? s. 02 Ei hakuammuntaa, vaan mitattavia tuloksia s. 03 Vastaa asiakkaan tiedon janoon s. 04 Tuota ja hallitse kokonaisuutta s. 06 Internetmarkkinoinnin suunnittelun tueksi s. 07 Tuota merkittävää ja hyödyllistä sisältöä s. 08 Hanki kävijäkuntaa s. 10 Jaa sisältöä sosiaalisen median avulla s. 12 Kävijöistä liideiksi, liideistä asiakkaiksi s. 13 Mittaa ja kehitä internetmarkkinointia s. 15 Osa 2 8 Vaihetta menestyvään internetmarkkinointiin s. 16 Vaihe 1: Internetmarkkinointi osana muuta strategiaa s. 17 Vaihe 2: Internetmarkkinointisi nykytila s. 18 Vaihe 3: Suunnitelma hakukoneisiin s. 19 Vaihe 4: Kotisivusi ja sisällöntuottaminen s. 22 Vaihe 5: Yritysblogi sisällöntuotannossa s. 23 Vaihe 6: Sisällöntuotanto ja liidiensaaminen s. 24 Vaihe 7: Sosiaalinen media internetmarkkinoinnin osana s. 25 Vaihe 8: Menestyksen mittaaminen ja parantaminen s. 26 Valmiina seuraaviin askeliin? s. 27

3 01 Internetmarkkinointi pähkinänkuoressa Internetmarkkinoinnin tavoite yksinkertaisimmillaan on maksimoida oman verkkopalvelun hyöty. Yrityksen erinomaisilla kotisivuilla ei ole juurikaan merkitystä, ellei sinne saada muodostettua tarpeeksi liikennettä ja ellei tätä liikennettä saada muunnettua asiakkuuksiksi. Internetmarkkinointi pureutuu juuri tähän haasteeseen: miten omasta verkkopalvelusta tehdään uusia asiakkuuksia tuottava koneisto. Tämä pikaopas tarjoaa paitsi kiteytetyn paketin siitä mitä internetmarkkinointi pitää sisällään, mutta se myös opastaa internetmarkkinoinnin suunnitteluun ja tekemiseen käytännössä. Oppaan hyödyt tulevat esille vain jos sitä sovelletaan käytännössä, joten eiköhän laiteta hihat heilumaan! Kuva: Flickr & IainBuchanan

4 02 Asiakkaat pyörivät verkossa, missä sinä markkinoit? Muistatko vielä, kun lomamatkaa varatessasi hait ilmaisen matkaoppaan matkatoimistosta, selailit oppaan läpi perheesi kanssa, minkä jälkeen palasit vielä matkatoimistoon tekemään kauppoja siellä olleen virkailijan kanssa? Asiakkaana löysit itsesi siinä tilanteessa, että saamasi lisätieto tuli lähinnä myyjän suusta. Nykyään tällaisen ostoprosessin läpikäyminen tuntuu vaivalloiselta, jopa vanhanaikaiselta. Internetin avulla asiakas voi itse valita parhaan mahdollisen ajankohdan lomamatkalleen samoin kuin hän voi itse tehdä vertailua lentoyhtiöiden tarjoamista lentohinnoista. Tämän lisäksi matkalle lähtijä löytää internetistä kasapäin tietoa matkakohteen harraste- tai kulttuuritarjonnasta, toisten matkustajien matkakertomuksia ja suosituksia,kuvia, videoita, säätietoja ja tilastoja. Matkaa voi ennakoida myös siten, että paikanpäällä ei tarvitse edes jonottaa haluamiinsa paikkoihin, sillä ravintoloiden pöytävaraukset tai eri nähtävyyksien pääsyliput on hoidettu netissä jo kuukausia ennen matkaa. Internetmarkkinoinnin taustalla vaikuttaa siis muutokset asiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Ostopäätöksiin vaikuttavan tiedonhaun ykkösväylänä hyödynnetään internetin hakukoneita kuten Googlea,Yahoota ym. Internetmarkkinoinnin suunnittelun ja toteutuksen tavoitteena on varmistaa se, että asiakas löytää juuri sinun tuottamasi palvelun tai tuotteen hakutulosten kärkipäästä hänen käyttäessään alasi tärkeimpiä hakusanoja. To Do - Syötä Googlen hakukoneeseen mielestäsi oman alasi olennaisimmat hakusanat. Mitä saat hakutuloksiksi? Mihin oma verkkopalvelusi sijoittuu näissä tuloksissa? - Käy hakutulosten kärjessä olevilla sivuilla. Vastaavatko sivut hakusanojasi ja saatko haluamasi tiedon? - Pohdi milloin ja missä tilanteissa sinun asiakkaasi käyttävät internettiä. Palveleeko sivustosi asiakkaidesi internetkäyttäytymistä parhaalla mahdollisella tavalla?

5 03 Ei hakuammuntaa, vaan mitattavia tuloksia Internetmarkkinoinnilla on huomattavia etuja perinteiseen ulospäin suuntautuvaan markkinointiin nähden. Ensinnäkin, internetin avulla on mahdollista saavuttaa laaja yleisö sekä kotimaassa että ulkomailla huomattavasti paljon nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Internetin avulla markkinointia on myös helppoa kohdentaa vain tietyille asiakasryhmille. Toiseksi, internetmarkkinointion helpommin mitattavissa, analysoitavissa ja kehitettävissä kuin vaikkapa tv-mainokset, joiden vaikuttavuutta voi olla vaikeaa ja hidasta selvittää. Internetmarkkinointia on mahdollista mitata ja kehittää päivä-, viikko ja kuukausitasolla. Kolmanneksi, markkinoinnin tehokkuus tai laajuus ei ole enää kiinni markkinoinnille varatun euromäärän suuruudesta vaan siitä, miten hyödyllistä sisältöä verkkopalveluun tuotetaan, miten osuvasti hakukoneiden toimintaa osataan hyödyntää ja miten tehokkaasti verkkosivujen kävijät saadaan muunnettua asiakkaiksi. Kustannustehokkuutensa takia myös pienemmät toimijat saavat itselleen kilpailuetua internetmarkkinoinnista. To Do - Käy läpi tämän vuoden markkinointisuunnitelmasi. Miten internetmarkkinointi on otettu siinä huomioon? - Mieti omaa kotisivuasi. Ajaako se asiansa liiketoimintaa edistävänä työkaluna vai ovatko ne vain käyntikorttina? - Kuinka monta kävijää kotisivuillasi on kuukausittain? Entä kuinka monta liidiä eli myyntivihjettä saat yrityksesi verkkosivujen kautta vuosittain tai kuukausittain?

6 04 Vastaa asiakkaan tiedon janoon On valtava etu yritykselle, jos se saa kontaktin asiakkaaseen tämän vielä tehdessä tiedonhakua. Tällöin yritys pystyy vaikuttamaan omilla näkemyksillään siihen, minkä myös asiakas tulee kokemaan olennaiseksi ja tarpeelliseksi hänen tarvitsemassaan tuotteessa tai palvelussa. Näin ollen yrityksen tuottama markkinointi on toiminut jo merkittävästi myynnin tukena. On olennaista pitää huolta siitä, että eri ostovaiheessa olevien kiinnostuneiden asiakkaiden tarpeet tyydytetään ja he saavat juuri heidän haluamaansa tietoa. Yleensä ostovaiheiden mukaan tietoa etsitään seuraavanlaisesti: Asiakkaalla on ongelma, johon hän tarvitsee ratkaisun. Ratkaisun löydyttyä hän miettii kuka voi korjata ongelman. Kiinnostavimmalta toimittajalta haetaan yksityiskohtaisempaa tuotetietoa. Internetmarkkinoinnin avulla pyritään siihen, että yrityksen sivustolta löytyy jokaisessa vaiheessa olevalle asiakkaalle tarvittavaa tietoa, jotta hän pystyy etenemään ostopäätöksessään. Tässä muutamia esimerkkejä miten ja millaista tietoa tulisi tarjota ostoprosessin eri vaiheissa: Alkuvaihe - Blogit - Tarkistuslistat - Pikaoppaat Keskivaihe - Asiakaskertomukset - Referenssit - Laajemmat case-kuvaukset Loppuvaihe - Esitteet - Hinnastot - Tuottolaskelmat

7 05 Markkinointivaiheessa on tärkeää ansaita kiinnostuneiden asiakkaiden luottamus ja tämän luottamuksen syntymiseen vaikuttaa merkittävästi yrityksen verkkopalvelun sisältö. Sisällöntuotanto on yksi tärkeimmistä internetmarkkinoinnin tukipilareista, jonka avulla asiakas voidaan vakuuttaa niin oman tuotteen tai palvelun hyödyllisyydestä tai toimitusvarmuudesta kuin esimerkiksi palveluntuottajan arvomaailman sopivuudesta asiakkaan mieltymyksiin. To Do - Tarkista löytyykö yrityksesi kotisivuilta eri ostovaiheissa oleville asiakkaille sisältöä? - Mieti minkälaista sisältöä asiakkaasi tarvitsee ostoprosessin alku-, keski- ja loppuvaiheessa. - Tee aikataulu ja ala tekemään tuota sisältöä. Nyt heti!

8 06 Tuota ja hallitse kokonaisuutta Internetmarkkinointi on laaja kokonaisuus erilaisia toimintoja, joiden avulla oman verkkopalvelun ja tuotteiden löytymistä internetistä pyritään parantamaan. Toiminnot voidaan jakaa niin sisällöllisiin kuin teknisiin osiin, joita molempia tarvitaan menestyvän verkkopalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Näitä osia ovat muun muassa oman sivuston ulkoinen ja sisäinen rakenne hakukonemarkkinointi (SEM) hakukoneoptimointi (SEO) sisällöntuotanto sosiaalisen median markkinointi liidien saaminen koko markkinoinnin mittaaminen ja kehittäminen Internetmarkkinoinnin käytännön toteutus vaatii pitkäjänteistä ja tarkkaa suunnittelua etukäteen. Mitä monipuolisemmin eri osakokonaisuudet pystytään ottamaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, sitä varmemmin verkkopalvelu tuottaa haluttuja tuloksia.

9 07 Suunnittelun tueksi Tässä hyödyllinen runko David MeermanScottilta oman yrityksesi internetmarkkinoinnin suunnitteluun:

10 08 Tuota merkityksellistä ja hyödyllistä sisältöä Sisällöntuotanto on internetmarkkinoinnin kannattava tukipilari. Houkuttelevan ja merkityksellisen sisällön tuottaminen verkkopalveluun on edellytys myös hakukoneoptimoinnin tehokkaalle toiminnalle. Toisin sanoen, ilman sisältöä ei hakusanojen optimoinnilla ole juurikaan merkitystä. Sisällöntuotanto vie aikaa, mutta se luo pohjan kaikille internetmarkkinoinnin toimenpiteille. Merkittävän ja hyödyllisen sisällön tuottaminen perustuu toki asiakkaan luottamuksen herättämiseen, mutta myös hakukoneiden toiminnan periaatteisiin. Itse tuotetun sisällön tavoitteena on päästä muiden internetkäyttäjien ja sisällöntuottajien lainaamaksi, hyödyntämäksi tai suosittelemaksi. Mitä useammat käyttäjät linkittävät oman sisältönsä sinun tuottamaasi sisältöön, sitä helpompaa hakukoneen on löytää juuri sinut ja sinun palvelusi. Ja mikä parasta, mitä enemmän uutta sisältöä tuotetaan, sitä enemmän saadaan liikennettä ja lukijoita myös aiemmin tuotetulle sisällölle. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että tuotetun sisällön arvo kasvaa ajan kanssa hakukoneiden silmissä. Sisällöntuotantoa kannattaa suunnitella siten, että se on nopeasti tuotettavissa ja tehokkaasti jaettavissa asiakkaille ja muille käyttäjille. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, millaista sisältöä verkkopalveluunsa voi luoda: Blogiartikkelit: Yhden sivun artikkeleita omaan alaan liittyen. Ns. White papers: 5-7 sivun mittaisia kirjoituksia liittyen johonkin tiettyyn omalla alalla esiintyvään haasteeseen, trendiin, kehittymiseen ym. Pikaoppaat: Ladattavia pdf-tiedostoja, joissa tarkempaa tietoa asiantuntemuksesta tai palvelun käyttämisestä. Videot:Lyhyet videopätkät omaan alaan liittyen. Podcastit: minuutin audiopätkiä, joissa voi olla esimerkiksi oman alan asiantuntijoiden haastatteluja ym.

11 09 Sisällöntuotannossa kannattaa muistaa se, että mitä enemmän ja mitä erilaisin keinoin tuottaa merkityksellistä sisältöä internetiin, sitä enemmän siitä hyötyy hakukoneiden näkökulmasta. Merkityksellisen ja hyödyllisen sisällön tuottamisen tavoitteenahan on parantaa omaa löydettävyyttä hakukoneiden tuottamissa hakutuloksissa sekä saada kävijät muutettua liideiksi. To Do - Etsi omaan alaasi liittyviä blogeja ja ala seurata niitä säännöllisesti. - Pohdi millaisista aiheista alallasi tarvitaan keskustelua, lisää tietoa, kritiikkiä ym. - Suunnittele minkälaista asiantuntijasisältöä omassa blogissasi voitaisiin julkaista.

12 10 Hanki kävijäkunta Suomalaiset tekevät noin 20 miljoonaa hakukoneita hyödyntävää hakua päivässä. Googlen tilastojen mukaan tämä luku tekee suomalaisista väkilukuun suhteutettuna maailman kärkiluokkaa Googlen hakujen tekijöinä. Internetmarkkinointi perustuu osakseen juuri hakusanojen hyödyntämiseen. Toisin sanoen, on olennaista löytää juuri ne hakusanat, joiden avulla saadaan eniten potentiaalista asiakaskuntaa ohjattua omille verkkosivuille. Hakukone tuottaa siihen syötetyille hakusanoille kahdenlaisia tuloksia: luonnollisia ja sponsoroituja hakutuloksia. Jos mielii pärjätä hyvin luonnollisten hakutulosten listassa, on merkittävän ja hyödyllisen sisällön tuottaminen sille ehdoton edellytys. Mitä enemmän omaa sisältöä on jaossa ja mitä useammin muut käyttäjät ovat sitä linkittäneet, sitä paremman sijoituksen voi saada luonnollisten hakutulosten listassa. Sponsoroituja hakutuloksia voidaan kutsua myös hakukonemarkkinoinniksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys voi hyödyntää esimerkiksi GoogleAdwords palvelua, jonka avulla voi sijoittaa oman yrityksen mainoksen aina tiettyjen hakusanojen yhteydessä. Mainokset näkyvät yleensä hakutulossivun oikeassa reunassa. Kuva: Flickr & cheukiecfu

13 11 Asiakkaan näkökulmasta on aina parempi, jos palvelu löytyy luonnollisten hakutulosten joukosta., koska luonnolliset hakutulokset keräävät yli 75% kaikista klikkauksista. Internetmarkkinointia aloittavan yrityksen kannattaa kuitenkin oman markkinointiprosessinsa alkutaipaleella hyödyntää myös näitä maksettuja PayPer Clicks mainoksia (jokaisesta omalle sivustolle johtaneesta klikkauksesta maksetaan). Tällä tavoin on mahdollista saada markkinoinnistaan tulostietoa jo ennen kuin itse tuottamaa sisältöä on sen verran, että se riittää tulosten saamiseen myös luonnollisissa hakutuloksissa. PPC-mainosten avulla saa myös arvokasta tietoa siitä, tuottaako verkkosivuille optimoidut hakusanat haluttuja tuloksia. Kuinka paljon kyseiset PPC-mainokset maksavat riippuu siitä, kuinka paljon kysyntää tietyille hakusanoille on muiden mainostajien puolesta. To Do - Perusta yrityksellesi Google-tili ja tutki eri työkaluja, kuten AdWords, Analytics ja sivuston optimoija. - Ala listata hakusanoja liittyen omaan alaasi ja asiantuntemukseesi. 25 hakusanaa riittää alkuun. - Perusta Google AdWords-kampanjakuukaudeksi ja katso miten hakusanasi käyttäytyvät.

14 12 Jaa sisältöä sosiaalisen median avulla Helpoin tapa levittää tuottamaansa sisältöä useiden satojen nähtäväksi ja saada kävijöitä omille verkkosivuilleen on sosiaalisen median kautta. Lähes jokaiselta yritykseltä tulisi nykyään löytyä yritysprofiili ainakin Facebookista, Twitteristä ja LinkedIn:stä. Muut kanavat ovat pelkkää plussaa. Sosiaalisen median hyödyntäminen auttaa myös hakutuloksissa löytymiseen. Kuten aiemmin jo mainittua, jokainen niin sanottu ulkopuolinen linkitys omalle verkkosivullesi nostaa sen arvoa hakukoneiden silmissä. Sosiaalisen median hyödyntäminen on yksi tapa saada sivustolle ulkopuolisia linkityksiä. Sosiaalisen median tärkeys tulee esille ennen kaikkea tuotetun sisällön jakamisessa. Blogikirjoituksilla tai pikaoppailla ei ole merkitystä asiakkaalle tai hakukoneelle ellei niitä jotenkin jaettua muille luettavaksi tai kommentoitavaksi. Näin ollen kannattaa vaikkapa heti blogin päivittämisen jälkeen jakaa se esimerkiksi Facebookissa, jolloin se saavuttaa sekunneissa kaikki Facebook- kaverit ja oman yritysprofiilin tykkääjät. Mitä laadukkaampaa ja hyödyllisempää sisältöä muille jaetaan, sitä varmemmin muut käyttäjät alkavat sitä suosittelemaan myös omissa profiileissaan. Kiinnostuneimmat ohjautuvat lopulta myös verkkosivuillesi ja siitähän internetmarkkinoinnissa onkin kyse. To Do - Mieti mitä sosiaalisen median työkaluja kohderyhmäsi käyttää. Ovatko he kenties facebookissa? - Mieti minkälaista sisältöä voit jakaa sosiaalisessa mediassa. Mieti myös minkälainen sisältö tulisi levitetyksi? - Seuraa kilpailijoidesi työsarkaa sosiaalisessa mediassa. Mitä he tekevät, kenelle he kohdentavat, millaista sisältöä he jakavat, ym.?

15 13 Kävijöistä liideiksi, liideistä asiakkaiksi Yrityksen verkkosivujen toimivuus ei ole kiinni siitä kuinka paljon liikennettä sinne saadaan muodostettua, vaan siitä, miten tehokkaasti ja millä prosentilla kävijöitä saadaan muutettua asiakkuuksiksi. Ensimmäinen haaste on se, kuinka verkkosivuilla kävijä saadaan muunnettua liidiksi, eli tunnistautumaan ja jättämään omat yhteystietonsa. Hyviä tapoja saada kävijä jättämään yhteystietonsa on esimerkiksi tarjota heille erilaisia sähköpostitse lähetettäviä demoja, ladattavia artikkeleita tai oppaita tai vaikkapa mahdollisuuden tilata ilmainen pikakonsultointi. Toisin sanoen, tarjotessasi kävijälle hänen tarvitsemaansa tietoa tai apua, hän mielellään jättää yhteystietonsa ladatakseen esimerkiksi pikaoppaasi. Jokaisen ladattavan artikkelin tai tilattavan pikaoppaan tulisi olla täytettävän yhteystietolomakkeen takana. Yhteystietojen jättämiseen liittyvien lomakkeet kannattaa suunnitella siten, että niiden avulla pystyy havaitsemaan sen, missä vaiheessa ostoprosessia kävijä on. Tällä tavalla liidejä on mahdollista laittaa tärkeysjärjestykseen ja siten yrityksen myyjä voi olla ensimmäisenä yhteydessä niihin henkilöihin, joiden voidaan nähdä olevan jo ostoprosessinsa loppuvaiheessa. Olennaista tietoa myyjille on myös se, mistä lähteestä kävijä on löytänyt tiensä verkkosivuille, kuinka usein ja pitkään hän on vieraillut sivuilla ja mitä osaa sivustosta hän on tarkastellut (hintatietoja vaiko henkilöstön esittelyä).mikä parasta; kaikkea tätä dataa on mahdollista saada!

16 14 To Do Kuten yleisestikin markkinoinnissa, kaikki toimenpiteet internetmarkkinoinnissakaan eivät tuota välittömiä tuloksia. Toinen kävijä saattaa pystyä tekemään ostopäätöksen jo viiden minuutin verkkosivuilla vierailun jälkeen, kun taas toisella ostopäätöksen tekeminen on ajankohtainen vasta useiden kuukausien päästä. Tällöin on tärkeää, että sivuston kautta saatuja liidejä hoivataan siihen saakka, kunnes he ovat valmiita tekemään ostopäätöksensä. Liidien hoivaamista on esimerkiksi sähköpostitse lähetettävät uutiskirjeet tai puhelinsoitot, joiden avulla liidin kanssa pystytään olemaan vuorovaikutuksessa ennen varsinaista asiakkuuden luomishetkeä. Hyvä ja toimiva verkkosivusto osoittaa miten asiakkaan tulisi toimia seuraavaksi sekä tarjoaa heille esimerkiksi mahdollisuuksia oppia uutta, osallistua tai vaikuttaa! - Tuottaako kotisivusi liidejä? - Mieti mitä sisältöä alat jakamaan ilmaiseksi ja minkä sisällön eteen kannttaa tehdä ns. laskeutumissivu. - Kysy ja selvitä kuinka hankala nykyisten kotisivujen yhteyteen on pystyttää ns. laskeutumisivuja, joissa asiakas täyttää lomakkeen jonka jälkeen saa ladattua esim. haluamansa pikaoppaan. Selvitä myös kuinka tuo tieto saadaan menemään automaattisesti myyjille.

17 15 Mittaa ja kehitä Internetmarkkinoinnin etuna on siinä saatujen tulosten mitattavuus ja nopeus. On kuitenkin olennaista tietää mitä tuloksia on kannattavaa mitata, jotta verkkosivun tuottavuuden menestystä pystytään edelleen parantamaan. Pelkällä verkkosivujen kävijöiden mittaamisella ei ole liiketoiminnallisesti mitään merkitystä kun taas kassaan tulleita euroja seuraamalla ei pystytä yksityiskohtaisesti määrittämään sitä, mikä markkinoinnissa toimii ja mikä ei. Internetmarkkinoinnissa tulee kiinnittää huomiota seuraavien muuttujien tuottamiin lukuihin, jotta verkkopalvelua pystytään kehittämään: Kuinka paljon kävijöitä verkkosivuilla vierailee? (Tätä on helppoa mitata esimerkiksi Google Analyticsin avulla.) Kuinka monet kävijät saadaan muunnettua liidiksi, eli tekemään jokin haluttu jatkotoimenpide sivustolla (konsultoinnin tilaus, artikkelin lataus) ja jättämään yhteystietonsa? Kuinka monista liideistä saadaan aikaiseksi myyntitilanne? Kuinka usein myyntitilanne johtaa tarjouksen lähettämiseen? Kuinka usein tarjous johtaa kauppaan? Näitä lukuja seuraamalla voidaan jo hyvin tehdä päätelmiä siitä mikä prosessissa toimii ja mikä ei. Jos esimerkiksi verkkosivujen kautta saaduista liideistä saadaan hyvin usein kauppaan asti johtavia myyntitilanteita aikaiseksi, on markkinointia syytä keskittää siihen, että sivustolle saadaan entistä enemmän kävijöitä. Jos sivuilla puolestaan vierailee päivittäin riittävä määrä kävijöitä, mutta heitä ei saada muunnettua liideiksi, tulee sivuilla olevien jatkotoimenpiteiden ohjeistuksia ja mahdollisuuksia muuttaa, lisätä tai kehittää, jotta ne paremmin edistäisivät myyntiprosessia. To Do - Selvitä verkkosivujenne kävijämäärä. - Selvitä kuinka monta % kotisivujenne kävijöistä saatte muutettua liideiksi. - Selvitä kuinka monta myyntitilannetta, tarjousta ja kauppaa nuo kotisivujenne kautta tulleet liidit tuottavat.

18 16 8 vaihetta menestyvään internetmarkkinointiin Tämän toisen osan tarkoitus on auttaa sinua luomaan itsellesi perustava internetmarkkinoinninsuunnitelma, joka siivittää sinut kohti myynti-ja kasvutavoitteitasi. Internetmarkkinointi on seuraavien prosessien summa: Saat houkuteltua lisää kävijöitä kotisivuillesi. Saat muunnettua useampia kävijöitä liideiksi. Saat muunnettua useamman liidin kaupaksi. Koko prosessin mittaaminen ja kehittäminen Toisin kuin useimmat markkinoinnin kulut, internetmarkkinointi voidaan nähdä sijoituksena, jolle on aina laskettavissa tuotto, joka jatkaa kasvuaan hamaan tulevaisuuteen saakka. Internetmarkkinoinnilla vahvistat tavallaan yrityksesi markkinointitasetta, sillä kun kerran luot hyvän blogipäivityksen, tehokkaan laskeutumissivun tai kiinnostavan pikaoppaan, ne tuovat sinulle lisää kävijöitä, liidejä ja lopulta asiakkaita tästä päivästä tulevaisuuteen.

19 VAIHE 1 17 Internetmarkkinointi osana muuta strategiaa Internetmarkkinoinnin ja kotisivujesi tarkoitus on auttaa sinua saavuttamaan yrityksesi tavoitteet. Ohessa on lista erityyppisiä tavoitteita. Pisteytä tavoitteet sen mukaan kuinka tärkeä kyseinen tavoite on sinulle (1 = todella tärkeä ja 10=ei tärkeä). Merkitse myös pystytkö mittaamaan menestystäsi kyseiseen tavoitteeseen nähden tällä hetkellä. Tavoitteiden kirjaaminen auttaa sinua arvioimaan mikä toimenpide vie sinua lähemmäksi tavoitettasi ja mikä taas johtaa harhapoluille. Liiketoiminnan tavoitteet Tärkeys Mitataan tällä hetkellä? Tehdä yritys ja tuotteet tunnetuksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Saada kotisivuille lisää kävijöitä n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa useampi kotisivujen kävijä liidiksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa liidit kuumiksi liideiksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muuntaa useampi liidi asiakkaaksi n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Rakentaa sähköpostilista n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Kasvattaa täysin internetin kautta saatavaa tuloa n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Säilyttää vanhat asiakkaat n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Saada myytyä lisää vanhoille asiakkaille n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei Muu: n/a - kyllä - jotakuinkin - ei

20 VAIHE 2 18 Internetmarkkinointisi nykytila Oppaan ensimmäisessä luvussa pyysimme sinua selvittämään internetmarkkinointisi nykyiset tuottolukemat. Täytä seuraava taulukko siten, että merkitse ensimmäiseen sarakkeeseen koko yritystäsi vastaavat luvut ja toiseen sarakkeeseen kotisivuiltasi saatavat luvut. Jos et tiedä tarkkoja lukuja, tee jalostunein arvaus. Tämän hetkinen - Kaiken kaikkiaan Tämän hetkinen - Kotisivut Kuukausittaiset kävijät - Kuukausittain saadut liidit Kuukausittaiset asiakkaat Asiakkuuden arvo Kuukausittainen uusi laskutus Mieti mitä lukuja haluaisit kehittää? Entä mitkä ovat tavoitteesi. Tämänhetkinen - Kaiken kaikkiaan Tavoitteet - Kotisivut Kuukausittaiset kävijät - Kuukausittain saadut liidit Kuukausittaiset asiakkaat Asiakkuuden arvo Kuukausittainen uusi laskutus

21 VAIHE 3 19 Suunnitelma hakukoneisiin (Hakusana = sana, jota kohderyhmäsi käyttää hakukoneissa.) Yhä useampi kohderyhmäsi jäsen aloittaa etsimisensä Googlesta. Sinun tavoitteesi on löytyä hakutuloksista ja siihen tarvitset hakukoneoptimointia. Perustavalla hakukoneoptimoinnilla kotisivusi optimoidaan löytymään tietyillä sinulle tärkeillä hakusanoilla. 1. Aloita määrittelemällä muutamia sinulle tärkeitä hakusanoja Tärkeitä hakusanoja 2. Valitse muutamia hakusanoja perustuen kilpailuun ja sopivuuteen Osa hakusanoista kuten kotisivut tai mainonta ovat todella kilpailtuja hakusanoja ja siksi niissä sijoitusten saaminen on usein kovan työn, taidon ja hien takana. Mieti siis omista hakusanoistasi hieman helpompia ja valitse vähemmän kilpailtuja hakusanoja, jotka ovat kuitenkin juuri sinun yrityksellesi tärkeitä. Mieti myös kuinka sopiva hakusana on sinun yrityksellesi. Joillakin hakusanoilla on helppoa päästä hyville sijoituksille, mutta niiden sopivuus juuri sinulle voi olla huono. Yritä löytää tasapaino kilpailun ja sopivuuden välille. Tämän jälkeen valitse muutama hakusana, joiden optimointiin keskityt.

22 VAIHE Laita sivujen otsikot kuntoon Sivun otsikko (pagetitle) on yksi tärkeä kriteeri hyvin optimoiduissa kotisivuissa. Sivuston otsikko löytyy html-koodista <title> tägienvälistä. Hyvä ja toimiva sivun otsikko sisältää hakusanan tai sanoja on lyhyempi kuin 70 merkkiä sisältää olennaisen hakusanan, joka on sijoitettu tekstissä mahdollisimman vasemmalle on selvä lukijalle löytyy jokaiselta erilliseltä sivulta ja on erilainen! 4. Tarkista metakuvaus Metakuvaus löytyy verkkosivujesi koodista kohdasta <metadescription>. Metakuvaus ei näy varsinaisella kotisivullasi millään tavalla, mutta hakukone näkee sen sivustosi kuvauksena ja tästä syystä se on tärkeä osa hakukoneoptimointia. Metakuvauksen tulisi olla alle 150 merkkiä ja sisältää hakusanan tai sanoja sekä kuvailla mahdollisimman tarkasti sivun sisältöä. 5. Sisällön otsikkotasot Käytä kotisivujesi sisällössä otsikkotasoja (H1, H2 ja H3). Hakukoneet arvostavat otsikkotasoja korkeammalle kuin muuta sisältöä ja siksi otsikkotasoissa olisi hyvä käyttää hakusanoja. Muista kuitenkin, että tärkeintä on tehdä sisältö ihmisille, ei hakukoneille (älä siis tunge hakusanoja joka paikkaan).

23 VAIHE Kerro kuvista Google ei pysty lukemaan kuvia, mutta voit kertoa Googlelle tiettyjä asioita kuvista. Älä käytä liikaa kuvia, sillä se tekee sivustasi raskaan. Laita kuviin ns. Alt-teksti, jolla hakukoneet korvaavat kuvan. Nimeä kuvat oikein. Älä käytä 123.jpeg vaan laita mieluummin esimerkiksi hakusana.jpeg 7. Hyödynnä myös osoite Kotisivusi osoite tulisi olla luettava niin ihmiselle kuin hakukoneillekin. Käytä siis mieluummin kuin MUISTA! Älä tunge hakusanojasi joka paikkaan äläkä piilota niitä sivustollesi (valkeaa tekstiä valkealla pohjalla). Hakukoneet tunnistavat tämän ja siirtävät pahimmassa tapauksessa sivusi mustalle listalle. Pitkälle viety hakukoneoptimointi eroaa huomattavasti pelkistä perusteista. Kehittynyt hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jossa seurataan menestystä, mittareita sekä eri hakusanojen tuomia kävijöitä, liidejäja asiakkaita. Jos hakukoneoptimoinnin perusteet eivät tehoa, ota yhteyttä ja annamme vinkit eteenpäin!

24 VAIHE 4 22 Kotisivusi ja sisällöntuottaminen Mitä enemmän sivustollasi on sisältöä, sitä parempi mahdollisuus sinulla on sijoittua hakukoneiden tuottamissa hakutuloksissa. Sivustosi rakenteen tulisikin tukea jatkuvaa sisällön lisäämistä niin kotisivuillesi kuin yritysblogiisi. 1. Arvio kotisivujasi? Poistaako sivustosi ostamisen esteitä? Puuttuuko sivustoltasi tärkeää sisältöä? Vertaa esimerkiksi kilpailijoihin. 2. Muutamia ideoita sivusi sisältöön Yrityssivu Referenssejä Johtoryhmä Tiedotteet Henkilöstö Ostamisen esteen poistaja 1 Ostamisen esteen poistaja 2

25 VAIHE 5 23 Yritysblogi sisällöntuotannossa Yritysblogi on erittäin tärkeä internetmarkkinoinnin elementti, joka auttaa sinua saavuttamaan internetmarkkinoinnille asettamasi tavoitteet. Amerikkalaisen tutkimusten mukaan blogia pitävät yritykset saavat 55 % enemmän kävijöitä sivustolleen kuin yritykset, joilla blogia ei ole. Tässä sinulle kymmenen muistisääntöä ja ohjetta joita tulisi noudattaa menestyvässä yritysblogissa: 1. Suuntaa oma yritysblogisi ostopersoonillesi. 2. Kirjoita omasta asiantuntemuksestasi ja aiheista, jotka kiinnostavat määrittelemiäsi ostopersoonia. 3. Löydä samanaiheisia ja oman alasi asiantuntija blogeja. Ota osaa keskusteluun. 4. Pidä huolta siitä, että blogisi sijaitsee omassa domainissasi, ei esimerkiksi bloggerin alla.(blogi.powermarkkinointi.com vs. powermakkinointiblogi. blogspot.com) 5. Aloita oman blogisi kirjoittaminen ja julkaise sisältöä vähintään kerran viikossa. Yritä julkaista jopa useammin. 6. Tee aikataulu sisällöntuotannollesi ja noudata sitä 7. Julkaise myös kuvia ja videoita, jos mahdollista. Nämä pitävät sisältösi tuoreena. 8. Älä kirjoita itsestäsi äläkä tuotteistasi. Kirjoita lukijalle ja aiheista jotka häntä kiinnostavat. 9. Tee itsestäsi lukijasi silmissä asiantuntija ja kirjoita asiantuntemuksestasi. 10. Pidä hauskaa, luo suhteita ja verkostoidu. Blogi antaa siihen hyvän mahdollisuuden. HUOM! Olemme julkaisemassa bloggaamista käsittelevän pikaoppaan, jonka voit ladata ennakkoon sivustomme tiedostopankista. Opas kertoo tarkemmin mitä vaaditaan menestyvään yritysblogiin.

26 VAIHE 6 24 Sisällöntuotanto ja liidien saaminen Kävijämäärän lisääminen blogia kirjoittamalla tai omaa sivustoa laajentamisella ei yksin riitä. Tarvitsemme myös liidejä. Yksi tärkeimmistä kotisivujesi elementeistä on laadukas sisältö, joka tuottaa sinulle liidejä jatkuvalla syötöllä. Esimerkkinä liidejä tuottavasta sisällöstä ovat pikaoppaat, videot, työkalut tai vaikka tarkistuslistat. Mieti onko teillä jo olemassa sellaista sisältöä, jonka voisi laittaa jakoon laskeutumissivuille ja tuottamaan liidejä heti? Tässä vielä viiden kohdan muistilista siitä, miten saat liidigeneraattorisi pyörimään tyhjästä. 1. Luo laadukas pikaopas (kuten tämä), video tai muu presentaatio kohderyhmällesi. 2. Pystytä laskeutumissivu, jossa lataaja joutuu täyttämään esimerkiksi nimensä, yrityksensä ja sähköpostinsa saadakseen materiaalisi. 3. Yhteystietolomakkeen täytettyään hän voi ladata pikaoppaan. Tiedon latauksesta tulee mennä automaattisesti järjestelmääsi validoitavaksi sekä asiakkuudenhallintajärjestelmään tai suoraan myyjiesi sähköpostiin. 4. Mainosta laatimaasi opasta blogissasi, kotisivuillasi ja kaikkialla. Pidä opastasi eräänlaisena sisäänheittotuotteena. 5. Hoivaa saamiasi liidejä eteenpäin myyntisuppilossa aina kauppoihin saakka heille sopivalla tavalla, esimerkiksi sähköpostilla, uudella materiaalilla tai puhelinsoitolla ym.

27 VAIHE 7 25 Sosiaalinen media internetmarkkinoinnin osana Sosiaalista mediaa voi pitää isona cocktail-tilaisuutena: tavoitteesi on luoda siellä suhteita, auttaa ihmisiä sekä keskustella aiheista, ei myydä tuotteitasi ja palvelujasi. Toki oman asiantuntemuksen ilmainen jakaminen esimerkiksi pikaoppaiden muodossa on suotavaa, kunhan et myy ja tyrkytä, vaan ennemminkin annat vain mahdollisuuden lataamiseen. Sosiaalisen median työkaluja ovat muun muassa: Twitter Facebook Suomessa vielä suhteellisen pienen piirin käytössä. Pikaviestin, jossa viserrykset rajoitettu 140 merkkiin. Luo yrityksellesi yritysprofiili. Henkilökohtainen ja todella paljon suositumpi Suomessa kuin Twitter. LinkedIn Ammattikäyttöinen ja erityisesti bisnessuhteiden luomiseen soveltuva työkalu. Youtube Videoiden julkaisemiseen soveltuva työkalu. Flickr Valokuvien julkaisemiseen soveltuva työkalu. SlideShare PowerPoint-esitysten ym. julkaisemiseen soveltuva työkalu.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Sisällysluettelo Esipuhe... 4 Johdanto.... 5 Markkinointi mitä se on?... 5 Markkinoinnin suunnittelu... 6 Miksi markkinointia kannattaa suunnitella?... 6

Lisätiedot

2 Asiakkaan aika ASIAKKAAN AIKA

2 Asiakkaan aika ASIAKKAAN AIKA 2 Asiakkaan aika ASIAKKAAN AIKA 2014 Asiakkaan aika 3 4 Asiakkaan aika Sisällysluettelo Asiakkaan aika Avaimet kultakaivokseen 7 Osa 1 - Mitä on tulevaisuuden markkinointi? 8 Osa 2 - Neljän vaiheen muutos

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE

HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE HAKUKONEOPTIMOINTIOPAS VIESTIJÄLLE Hakukoneoptimointiopas viestijälle kertoo viestinnästä ja markkinoinnista päättävälle henkilölle perusasiat hakukoneoptimoinnista. Opas on koottu sarjasta blogipostauksia

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ REKRYTOINNISSA TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMASTA The Use of Social Media in Recruiting From the Perspective of Employer 11.5.2014

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Tarvitsetko trubaduuria? hank-and-moody@live.com. Tuomo Sinkkonen

Tarvitsetko trubaduuria? hank-and-moody@live.com. Tuomo Sinkkonen Tarvitsetko trubaduuria? hank-and-moody@live.com Tuomo Sinkkonen Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma 2011 Tiivistelmä 10.3.2011 Liiketalouden koulutusohjelma Tekijä tai tekijät Tuomo Sinkkonen Opinnäytetyön

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustaminen Von Wendt-Jensen, Johanna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara 2012 Verkkokaupan perustaminen Johanna von Wendt-Jensen Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO)

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO) Renne Brandt Hakukoneoptimointi (SEO) TV09S1 Mediatekniikan seminaari Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä Tutkielma 2.5.2012 1 Sisältö 1 Johdanto Error! Bookmark not defined. 2 Hakukoneet 2 3 Hakukoneiden

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

Julkishallinnon tehokkuuden kehittäminen ICT-ratkaisujen avulla. Saku Airosmaa

Julkishallinnon tehokkuuden kehittäminen ICT-ratkaisujen avulla. Saku Airosmaa Julkishallinnon tehokkuuden kehittäminen ICT-ratkaisujen avulla Saku Airosmaa Sisällysluettelo 1 Lähtökohta: Mistä tehokkuus syntyy? 5 2 Tavoitteiden määrittely 8 3 Mitä tehdään ICT:n mahdollisuudet 10

Lisätiedot

T R E N D I R A P O R T T I 1 2 0 1 2 Hiljainen signaali

T R E N D I R A P O R T T I 1 2 0 1 2 Hiljainen signaali T R E N D I R A P O R T T I 1 2012 Hiljainen signaali MISTÄ ON KYSE? Hiljainen signaali -trendiraportti käsittelee digitaalista murrosta ja sen moninaisia seurauksia yritysten, kuluttajien ja median arkeen.

Lisätiedot

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN Mercuri International White Paper Page 1 (13) Tarjooman johtaminen mistä on kysymys? Kilpailijoiden toimenpiteet ja asiakkaissa ja markkinoilla tapahtuvat muutokset

Lisätiedot

Ideasta kasvuyritykseksi

Ideasta kasvuyritykseksi McKinsey & Company Ideasta kasvuyritykseksi Käsikirja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Copyright 1999 McKinsey & Company Englanninkielisestä alkuteoksesta Starting

Lisätiedot

Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN

Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN Marko Forsell B JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN B: Ajankohtaista - Aktuellt Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN Centria ammattikorkeakoulu 2013 1 JULKAISIJA: Centria ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN Copyright Business Arena Oy ja Serus Media Oy/ Personal Book Käsikirjoitus: Mikko Markkanen, Toni Pienonen ja muut businessarenalaiset. Tilaaja: Business

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi. Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi. Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE Opinnäytetyö 2015 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

SUORA YHTEYS. Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset. Antti Isokangas Petteri Kankkunen

SUORA YHTEYS. Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset. Antti Isokangas Petteri Kankkunen SUORA YHTEYS Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset Antti Isokangas Petteri Kankkunen www.eva.fi EVAn kotisivuilla raportteja, puheita ja artikkeleita suomeksi ja englanniksi. Raportit ovat ladattavissa

Lisätiedot

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita 1 / 2010 Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita

Lisätiedot

Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille

Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille TEKNILLINEN KORKEAKOULU Tietotekniikan osasto Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille Kandidaatintyö Olli Huotari Ohjelmistoliiketoiminnan laboratorio Espoo 2008 TEKNILLINEN

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat Palvelumuotoilun työkalupakki Prosessi ja työpohjat on toteutettu vuosina 2010-2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hankkeen ovat rahoittaneet Saatteeksi Palvelujen muotoilu on jatkuvaa kehitystyötä,

Lisätiedot

Vaikuttava ote toimintaan

Vaikuttava ote toimintaan Miettinen, Helena & Lyytimäki, Virpi Vaikuttava ote toimintaan Matkaopas kohti entistä vaikuttavampaa ammatillista aikuiskoulutusta SISÄLTÖ Lukijalle... 4 Taustaa... 8 Viitekehys: Aikuiskoulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 2014 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2014 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

LISÄÄ TYKKÄÄJIÄ. Teemu Kinnunen, Veitikantie 42-44A10 96100 Rovaniemi ÄLÄ KOPIOI ILMAN LUPAA www.internetmarkkinointi.fi

LISÄÄ TYKKÄÄJIÄ. Teemu Kinnunen, Veitikantie 42-44A10 96100 Rovaniemi ÄLÄ KOPIOI ILMAN LUPAA www.internetmarkkinointi.fi LISÄÄ TYKKÄÄJIÄ www.internetmarkkinointi.fi Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen

Lisätiedot

Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua

Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Opas yrityksille Elina Jaakkola, Markus Orava, Virpi Varjonen Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Opas yrityksille Elina Jaakkola Markus Orava Virpi Varjonen

Lisätiedot