AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 9.3.2012"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Rehtoripäivä Ravintola Ostrobotnia, Helsinki -Ledarskap för ett dynamiskt lärcenter -fortbildning -Kansanopistopäivät: Elämä ja työ, , Metallityöväen Murikka-opisto -Uusi raportti: Sivistyshyöty ja sosiaalinen pääoma vapaassa sivistystyössä -Att utbilda världsmedborgare! -julkaisu -Uutisia kansanopistoista -Kansanopistojen tarjoamaa koulutusta -Muuta koulutusta -Avustukset ammatillisen lisä- ja peruskoulutuksen sekä maahanmuuttajien ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämiseen, haku päättyy Pohjola-Nordenin stipendit -Suurin osa vastavalmistuneista työllistyi edellisvuotta paremmin vuonna Koulutuksen vaihtaminen saattaa jopa nopeuttaa yliopisto-opintoja -Työryhmä: Perusopetusta uudistetaan - taide- ja taitoaineisiin, äidinkieleen ja yhteiskuntaoppiin lisää tunteja -OKM- ja YM-tiedote: Työryhmä laatimaan Suomen ensimmäistä kulttuuriympäristöstrategiaa -Varhaiskasvatuksen koulutuksen arviointi käynnistyy - Arvioinnin suunnitteluryhmä nimetty -Neljän polven treffit -haastekampanja -Finnish Courses -palvelu -Kuvataidekilpailu nuorille -Tule mukaan tekemään Maailma kylässä -festivaalia -Pohjoismaiset tiedotuspäivät toisen asteen opiskelijoille , Hanasaaren kulttuurikeskus, Espoo -CIMO tiedottaa -Sivistystyön vapaus ja vastuu -hanke -Koulutuksen arviointisuunnitelma vuosille Findikaattori.fi - yhteiskunnan kehityksen kuva -Voice of users - Promoting quality of guidance for adults in the Nordic countries -Kansalaisjärjestöjen hanketuen käsikirjan päivitys valmistunut -Äärest viäre Raumalaista pitsinnypläystä verkossa -hanke Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä Kansanopistojen rehtoripäivä Ravintola Ostrobotnia, Museokatu 10, Helsinki Ajankohtaisasiaa muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön uuden aikuiskoulutuspolitiikan yksikön näkökulmasta. Päivän päätteeksi ammatillista koulutusta järjestävien kansanopistojen neuvottelutilaisuus ja ruotsinkielisten rehtoreiden kokous kello Päivän hinta on 70 euroa.

2 Kun toimit nopeasti, ennätät vielä mukaan! Huom! Päivitetty ohjelma: Ilmoittautumislomakkeelle: Ledarskap för ett dynamiskt lärcenter -fortbildning Finlands Folkhögskolförening i samarbete med svenskspråkiga folkhögskolor arrangerar under år 2012 utbildning, som är fortsättning på den träning som förverkligades tidigare tillsammans med PeD Renata Svedlin. Avsikten med Ledarskap för ett dynamiskt lärcenter -utbildningen är att utveckla och förstärka ledarskapsfunktioner i enlighet med den nya situationen. Utbildningen består av närstudier, utvecklingsprojekt samt mentorskap för dessa. Teman för närstudier är t.ex. delat ledarskap och förändringsarbete, kvalitetssäkring och självvärdering, validering av de studerandes kompetens och skolornas egna utvecklingsprojekt. Närstudierna arrangeras vid följande tidpunkter: Helsingfors (plats meddelas senare) (plats meddelas senare) april 2013, (datum och plats meddelas senare). Det är fortfarande möjligt att anmäla sig till utbildningen! Kansanopistopäivät: Elämä ja työ, , Metallityöväen Murikka-opisto, Terälahti Vuoden 2012 kansanopistopäivien teema on Elämä ja työ. Kansanopistojen henkilöstö tulee lähipäivinä samaan kutsukirjeen päiville. Päivien oma sivu on juuri avattu ja se löytyy osoitteesta: Uusi raportti: Sivistyshyöty ja sosiaalinen pääoma vapaassa sivistystyössä Tutkimusraportti paneutuu perusteellisesti vapaalta sivistystyöltä jo pitkään vaadittuun hyödyn ja toiminnan mittaamisen problematiikkaan. Raportin ovat kirjoittaneet Jyrki Jokinen, Esa Poikela ja Juha Sihvonen. Sen on julkaissut Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Kordelinin säätiön tuella. Kansanopistoyhdistys tulee lähiaikoina postittamaan yhden kappaleen julkaisua kaikkiin opistoihin (maksutta). Att utbilda världsmedborgare! -julkaisu Julkaisu innostaa opettajia kehityksen ja globaalin kansalaisuuden pedagogiikkaan. Minkä on identiteettimme: olemmeko suomalaisia, eurooppalaisia vai maailman kansalaisia. Julkaisun on tuottanut Pohjoismainen Kansanopistoneuvosto Nordplushankkeen tuloksena. Julkaisu on skandinaavisilla kielillä ja löytyy pdf-tiedostona osoitteesta: HUOM! Voit tilata julkaisua maksutta Suomen Kansanopistoyhdistyksestä osoitteesta info(at)kansanopisto.fi tai puhelimitse (09)

3 Uutisia kansanopistoista Rehtorin toimi Itä-Hämeen opistossa ilmoitetaan haettavaksi rehtorin toimi. Hakemus tulee toimittaa klo mennessä. Kansanopistojen tarjoamaa koulutusta Art of Hosting -koulutus , Otavan opisto, Mikkeli Art of Hosting on taito käyttää osallistavia työtapoja ja metodeja muutosprosesseissa, johtamisessa ja oppimisessa. Niiden avulla ryhmät ja tiimit voivat syventyä merkityksellisiin keskusteluihin, löytää tarkoituksenmukaista yhteistyötä sekä synnyttää yhteistä hyvää. Opetuskielinä ovat englanti ja suomi. Koulutus järjestetään yhteistyössä Otavan Opiston, Monkey Businessin, Tiimiakatemian ja Art of Hosting -yhteisön kanssa. Lisätietoa: Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Otavan Opiston oppimislaboratorion pajat: Oppiminen ja opettaminen muuttuvissa ympäristöissä Pedagoginen täydennyskoulutus avaa näkökulmia oppimisen ja opetuksen tulevaisuuteen. Se on suunnattu opetusalalla työskenteleville ja kaikille opetuksesta kiinnostuneille. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa ja maksutonta opetushenkilöstölle. Tulossa: Maaliskuu: Oppivat organisaatiot ( ) Huhtikuu: Opettajien osaamisen tulevaisuus ( ) Toukokuu: Wikipedagogia, yhteisöllinen oppiminen ( ) Kesäkuu: PLE Henkilökohtainen oppimisympäristö sekä Grundtvig-pedagogia ( ) Elokuu: Koulun tulevaisuus ( ) Syyskuu: Ainedidaktiikat verkossa ( ) Lokakuu: Kestävän kehityksen ja kulutuksen pedagogiikka sekä visuaaliset välineet opetuksen tukena ( ) Marraskuu: Yhteis(ö)oppimisen tulevaisuus ( ) Joulukuu: Pääteseminaari ( ) Pajaohjelmat: Ilmoittautuminen: tiina.airaksinen@otavanopisto.fi,

4 VOIT OSALLISTUA: Paikan päällä Otavan Opistolla Tapaa muita oppimisen tulevaisuudesta kiinnostuneita. Tunnelmia tammikuun pajasta: Leppoisasti kotisohvalla Seuraa luentoja verkossa ja osallistu chatissa keskusteluun. Verkko-osallistumisohje: Silloin kun ehdit Katso tallenteet sinulle parhaiten sopivaan aikaan: Osallistu koulutuksen keskustelufoorumilla: Työnohjaajakoulutus Muurlan Opistolla alkaa huhtikuussa 2012 Muurlan Opiston 2,5-vuotinen työnohjaajakoulutus, sekä ryhmien että yksilöiden ohjaamiseen alkaa huhtikuussa Koulutus on ammattitutkinnon jälkeistä täydennyskoulutusta ja soveltuu henkilöille, jotka toimivat johto-, esimies- ja asiantuntijatehtävissä ja jotka työssään kohtaavat ryhmiä, yksilöitä ja em. toimintaan liittyviä haasteita Haku/tutustuminen ohjelmaan osoitteessa: HUOM! Kansanopistojen henkilökunta saa -10 % alennuksen koulutuksen hinnasta. Educational English englannin kielen kurssi kasvatus- ja koulutusalalla toimiville Lähiopetus pidetään Lahden kansanopistolla perjantaina klo ja lauantaina klo Viikon kestävä intensiivijakso järjestetään Studio Cambridgessa (matkustuspäivät sunnuntai 3.6. ja lauantai 9.6.) Lisätietoa: Muuta koulutusta Webinar 13th of March 2012: How online studies can provide a flexible arena for drop outs It will be held on Tuesday 13th of March at 14:00 in Finland. The webinar will be hosted by the Faeroese Aina L. Knudsen, and the presenter is Taru Kekkonen from the Otava Folk High School in Finland. The theme of the webinar: How online studies can provide a flexible arena for drop outs. The webinars are free of charge. But you have to register and you will receive a link to the meeting room the day before. For further information: Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry:n koulutusta: Vapaan sivistystyön koulutuspäivä , Riihimäki Päivä sopii kaikkien asteiden kieltenopettajille. Ilmoittautumiset mennessä.

5 ulutuspaiva/ Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö , Opetushallitus, Helsinki Seminaarin aiheet: Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman ajankohtainen tilanne Laatu- ja kehittämisrahoitus Vapaa sivistystyö ja maahanmuuttajien koulutus Järjestämisluvat yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen lisäkoulutuksen ja näyttötutkintojen rahoitus Ilmoittautuminen mennessä. Ohjelma ja lisätietoja: Yhteistä ja omaa osaamista - Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien kehittämispäivät Helsingin Messukeskuksessa Kehittämispäivien tavoitteena on antaa tietoa ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien ajankohtaisista haasteista ja toteutuksista. Järjestäjänä on Opetushallitus. Ilmoittautumiset mennessä. Ohjelma ja lisätietoja: Valtakunnalliset Työpajapäivät , Rantasipi Tropiclandia Vaasa Päivien teemana ovat vaikuttaminen ja vaikuttavuus TPY:n vuoden 2012 teemaa mukaillen. Tarjolla on kiinnostavia luentoja, rinnakkaisseminaareja sekä verkostoitumista ja rentoa yhdessäoloa. Ohjelmaa on yli 30 tuntia! Järjestelyistä vastaavat TPY, Jupiter-säätiö ja Resurscentret Föregångarna. Ilmoittautuminen on mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Mukaan mahtuu 600 ensin ilmoittautunutta. Tänä vuonna rinnakkaisseminaareihin ei ole ennakkoilmoittautumista. Järjestö- ja nuorisotyö nyt! Kehityksen kaarella -seminaari SFV -sali, Uudenmaankatu 17 D, Helsinki Seminaari on alan kehittämis- ja keskustelutilaisuus. Seminaarissa esitellään valmistuvien yhteisöpedagogien (ylempi AMK) opinnäytetöitä, joissa käsitellään tuoretta tutkimustietoa järjestö- ja nuorisotyön alalta. Tilaisuus on tarkoitettu alan ammattilaisille, sidosryhmille, opiskelijoille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Lisätietoa: Tarvitaanko pudokkaita? Monenlaisia, erilaisia oppijoita Erilaisten oppijoiden liiton 10-vuotisjuhlaseminaari , Paasitorni, Helsinki Ohjelma:

6 Hinta: 130 euroa (sisältää aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvin). Ilmoittautuminen: Paikkoja on rajallinen määrä! Ilmoittautumiset mennessä tai niin kauan kuin tilaa riittää. Pohjoismainen innovaatiokonferenssi , Oslo Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Aikuisten oppimisen pohjoismainen verkosto (NVL) järjestävät konferenssin, jonka aiheina ovat luovuus, innovaatiot ja yrittäjyys. Aiheita käsitellään aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön ja työpaikkaoppimisen näkökulmasta. Se on avoin kaikille aikuisten oppimisen parissa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille. Konferenssi on maksuton ja tulkataan suomeksi. Merkitse päivämäärä kalenteriisi jo nyt! Kasvatuksen ja historian kesäpäivät , Joensuu Aiheena on vapaan sivistystyön tematiikka. Sivistystyön vapaus ja vastuu -hankkeen seminaari Oriveden Opisto Learning in Later Life - Generational Cooperation , Limassol, Kypros Seniorikansalaisten oppimiseen liittyvästä Grundtvig-seminaari, jonka kouluttajat ovat kokeneita eurooppalaisia asiantuntijoita. Osallistumiseen voi hakea apurahaa CIMOsta mennessä. Seminaarin perään on mahdollisuus osallistua Kyproksen EUpuheenjohtajuuskauteen liittyvään konferenssiin, jonka aiheena on aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen oppiminen. 0MK%20(2).pdf Ajankohtaisia avustuksia Avustukset ammatillisen lisä- ja peruskoulutuksen sekä maahanmuuttajien ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämiseen Opetushallitus on asettanut haettaviksi valtionavustuksia ammatillisen koulutuksen kehittämiseen. Valtionavustusten hakuaika on Pohjola-Nordenin stipendit

7 Opiskelijoille on tarjolla erilaisia apurahoja pohjoismaisiin opintomatkoihin ja opiskeluun muissa Pohjoismaissa. Lisäksi muun muassa kansanopistojen opettajat voivat hakea Pohjola-Nordenin kautta matka-apurahaa toiseen Pohjoismaahan suuntautuvia opintomatkoja ja täydennyskoulutuskursseja varten. Ammatillisten oppilaitosten ja kansanopistojen opiskelijoiden stipendi (Opintomatkastipendi ryhmille, työssäoppimisjakso) Suora linkki: Kansanopistojen opiskelijoiden yksilöstipendi Suora linkki: Opettajien, tulevien opettajien ja kouluhallinnon virkamiesten kurssistipendi Suora linkki: Aiheesta lisää: Liikkuvuus ja apurahat Linkit pohjoismaisiin kansanopistoyhdistyksiin/tiedotuskonttoreihin: Pohjoismainen kansanopistoneuvosto: Muuta ajankohtaista Suurin osa vastavalmistuneista työllistyi edellisvuotta paremmin vuonna 2010 Tilastokeskuksen mukaan suurin osa vastavalmistuneista työllistyi paremmin vuonna 2010 kuin vuotta aiemmin. Toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneiden työllisyys parani 2 prosenttiyksikköä. Heistä oli työssä 69 %. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista työllistyi 86 %, ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista, mm. maistereista ja diplomi-insinööreistä, työhön sijoittui 88 % ja tohtoreista 89 %. Työllisiä heistä oli prosenttiyksikkö enemmän kuin edellisvuonna. Vastavalmistuneiden työllistyminen on kohentunut tai pysynyt ennallaan runsaan kymmenen vuoden aikana lukuun ottamatta vuoden 2009 työllisyyden heikkenemistä. 06_tie_001_fi.html?ad=notify Koulutuksen vaihtaminen saattaa jopa nopeuttaa yliopisto-opintoja Koulutuspoliittisessa keskustelussa koulutuksen vaihtamista yliopisto-opintojen aikana on pidetty usein ongelmana, sillä sen on katsottu johtavan opiskelupaikkojen hukkakäyttöön ja opintojen pitkittymiseen. KM Mirka Mäkinen- Strengin väitöstutkimus osoittaa tämän näkemyksen virheelliseksi. Tutkimuksen mukaan koulutuksen vaihtaminen on opiskelijalle myönteinen kokemus. Lisääntynyt opiskelumotivaatio ja kiinnostus johtivat jopa opiskelun nopeutumiseen. Lue lisää:

8 Työryhmä: Perusopetusta uudistetaan - taide- ja taitoaineisiin, äidinkieleen ja yhteiskuntaoppiin lisää tunteja Tuntijaon uudistuksen tavoitteena on vahvistaa perusopetusta koko ikäluokalle tasavertaiset edellytykset jatko-opintoihin turvaavana opetuksena. Perusopetuksen yleisiä valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijaon uudistamista valmistellut työryhmä luovutti ehdotuksensa opetusministeri Jukka Gustafssonille Taide- ja taitoaineiden, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä historian ja yhteiskuntaopin tuntimääriä esitetään lisättäviksi. Kansallista kielitaitoa monipuolistetaan tarjoamalla mahdollisuus valtion erityisavustuksella järjestää vähemmän opiskeltujen vieraiden kielten kuten saksan, ranskan, venäjän, espanjan ja kiinan opetusta. OKM- ja YM-tiedote: Työryhmä laatimaan Suomen ensimmäistä kulttuuriympäristöstrategiaa Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus valtioneuvoston kulttuuriympäristöstrategiaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa laaditaan valtakunnallinen kulttuuriympäristöstrategia. html?lang=fi Varhaiskasvatuksen koulutuksen arviointi käynnistyy - Arvioinnin suunnitteluryhmä nimetty Kansallinen varhaiskasvatuksen koulutuksen arviointi toteutetaan vuosina Koulutuksen arviointineuvoston (KAN) ja Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) yhteisarviointina. Arviointi kohdentuu yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä toisella asteella toteutettavaan varhaiskasvatuksen koulutukseen. Arvioinnin suunnittelua varten neuvostot ovat nimenneet yhteisen 8-henkisen suunnitteluryhmän helmikuussa Ryhmään on nimetty puheenjohtajaksi professori Hannele Niemi Helsingin yliopistosta. Ryhmään on nimetty myös Jyväskylän kristillisen opiston apulaisrehtori Pirkko Hammarén. Neljän polven treffit -haastekampanja Kampanjan tavoitteena on eri-ikäisiä ihmisiä yhdistävän toiminnan lisääminen ja esille tuominen sekä toimintamuotojen levittäminen. Kampanjassa innostetaan muun muassa järjestöjä, kuntia, seurakuntia, oppilaitoksia, kulttuuriorganisaatioita, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä mukaan järjestämään Neljän polven treffejä tai kertomaan ikäpolvia yhdistävästä toiminnastaan. Kampanjaan voi osallistua vuoden 2012 aikana esimerkiksi: -järjestämällä eri ikäpolvia yhteen tuovia tapahtumia tai toimintaa -kertomalla ikäpolvia yhdistävästä toiminnasta hankkeen nettisivuilla -ilmoittamalla hankkeelle halukkuudesta osallistua ja saada uusia yhteistyökumppaneita -laittamalla haastetta eteenpäin hankkeen nettisivuilla -fanittamalla kampanjaa Facebookissa

9 Neljän polven treffit -kampanjan toteuttaa Vanhustyön keskusliiton Elämänkulku ja ikäpolvet -hanke, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Kampanja on myös osa EU:n aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuotta Finnish Courses -palvelu Maahanmuuttaja löytää nyt aiempaa helpommin itselleen sopivan suomen tai ruotsin kielen kurssin pääkaupunkiseudulta. Finnish Courses -palvelussa on tarjolla kolmisensataa kurssia. Palvelu: Verkkolehti Sivistyksen uutinen: ml Tiedoksi opiskelijoille Kuvataidekilpailu nuorille YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on käynnistänyt globaalin kuvataidekilpailun nuorille (18-24 v), jonka satoa käytetään Unescon syyskuussa 2012 julkaiseman maailmanlaajuisen Koulutus kaikille -prosessin seurantaraportin kuvituksessa. Education for All Global Monitoring Report raportti keskittyy tänä vuonna nuoriin ja työelämätaitoihin (Youth, skills and work). Ohjeet pääpiirteittäin: -Työn tulee olla suunnilleen kokoa A5-A3 -Kaikki tekniikat sallittu: valokuva, piirustus, maalaus, tietokonegrafiikka jne. -Originaali työ tulee toimittaa Unescon päämajaan Pariisiin 1.4. mennessä. -Mukaan tulee liittää lyhyt kuvaus taiteilijasta (englanniksi) -Tuomaristona toimii kansainvälinen jury, Unesco tiedottaa voittajasta ja kahdesta kunniamaininnan saaneista 30.4.mennessä. -Unesco palkitsee voittajan matkalla Pariisiin, jossa Unescon päämajassa pidetään virallinen tilaisuus kilpailun tuloksista. Tarkemmat ohjeet Unescon sivuilta: Lisää EFA Global Monitoring Report -raportista, ml. aikaisempien vuosien julkaisut: Unesco pyrkii osallistamaan nuoria nuorten työllisyyttä koskevaan globaaliin keskusteluun. Kansainvälisen työjärjestö ILO toteaa tuoreimmassa vuosiraportissaan Global Employment Trends 2012: Preventing a Deeper Job Crisis, että nuoret ( vuotiaat) kohtaavat työttömyyttä lähes kolme kertaa aikuisia todennäköisemmin. Euroopassakin tilanne on hätkähdyttävä: Espanjassa nuorten työttömyys hipoo jo 50 % ja Iso-Britanniassa yli 22 %. Nuorten suhteellinen osuus maailman väestöstä on myös suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Maailma tarvitsee 600 milj. uutta

10 työpaikkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana, jotta markkinoille vuosittain tulevat 40 milj. työikäistä löytäisivät toimeentulon, samoin kuin tällä hetkellä olevat n. 200 milj. työtöntä. Tule mukaan tekemään Maailma kylässä -festivaalia! Maailma kylässä -festivaali etsii vapaaehtoisia tekemään festarikesän ensimmäisistä bileistä totta! Vaatimuksena vapaaehtoistyöhön on ainoastaan täysi-ikäisyys ja iloinen asenne työntekoon. Tapahtuma ei toteutuisi ilman satoja vapaaehtoisia. Talkoolaisia tarvitaan mitä erilaisimpiin tehtäviin, esimerkiksi festivaalilehtiä jakamaan, somistamaan, kierrätysneuvontaan, jne. Työaikaa kertyy 8 10 tuntia päivässä. Kiitokseksi arvokkaasta työstä festivaalin pääjärjestäjä Kepa tarjoaa ruoan, T-paidan, työtodistuksen sekä liput festivaalin iltaklubeille. Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen tapahtuu helposti osoitteessa Ilmoittautuminen päättyy Kepa jakaa vapaaehtoisten kesken 50 ilmaista sisäänpääsyä sekä juomalippuja Folksfestareille Kulttuurikeskus Korjaamolle la Saatte lisätietoa Folks-festareille pääsystä kun olette tehneet ilmoittautumisen. Voitte tutustua ohjelmaan osoitteessa Pohjoismaiset tiedotuspäivät toisen asteen opiskelijoille , Hanasaaren kulttuurikeskus, Espoo Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto järjestää yhdessä Hanasaaren kulttuurikeskuksen kanssa pohjoismaiset tiedotuspäivät toisen asteen opiskelijoille Tiedotuspäivien tarkoituksena on kertoa kansanopistoissa opiskelevien nuorten ja muiden toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuuksista kansainvälistyä Pohjoismaissa ja kotisuomessa. Lisätietoa: CIMO tiedottaa Grundtvig-ohjelman asiantuntijavaihtojen (assistantships) hakuaika päättyy kuukautta kestävän vaihdon tulee ajoittua välille Asiantuntijavaihtoon voivat lähteä aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät henkilöt sekä aikuiskasvatukseen suuntautuneet korkeakouluopiskelijat ja vastavalmistuneet. Lue lisää: /asiantuntijavaihdot Organisaatioita aikuiskouluttajien vastaanottajiksi CIMO etsii suomalaisia aikuiskoulutusorganisaatioita, jotka ovat kiinnostuneet vastaanottamaan muualta Euroopasta tulevan aikuiskouluttajan asiantuntijavaihtoon omaan organisaatioonsa. Asiantuntijavaihto (assistantship) kestää 3-10 kuukautta ja ajoittuu välille

11 Asiantuntijavaihtoon tulevat voivat olla aikuiskoulutuksen parissa työskenteleviä ja alan työkokemusta omaavia henkilöitä tai aikuiskasvatukseen suuntautuneita korkeakouluopiskelijoita ja vastavalmistuneita. Vastaanottava organisaatio voi itse määritellä, millaista kokemusta omaavan asiantuntijan he mielellään vastaanottavat ja millaisia työtehtäviä vaihtoon tulevalle tarjotaan. Suomalaiset vastaanottavat organisaatiot voivat täyttää Expression of Interest - lomakkeen, joka löytyy osoitteesta: /asiantuntijavaihdot Senioreiden vapaaehtoistyö, haku päättyy Senioreiden vapaaehtoistyöhankkeessa (senior volunteering) organisaatiot lähettävät vapaaehtoisia ulkomaille ja ottavat vastaan toisesta Euroopan maasta tulevia vapaaehtoisia. Hakuaika on kerran vuodessa. Seuraava hakuaika päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailujen hakuaika päättyy Opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja, jotka tarjoavat koulutusalan asiantuntijoille eurooppalaisen keskustelufoorumin sekä mahdollisuuden tiedonvaihdolle. Täydennyskoulutusapurahat Grundtvig-täydennyskoulutusapurahojen hakuaika päättyy Koulutus voi alkaa aikaisintaan Täydennyskoulutusapurahoja myönnetään ainoastaan kurssimuotoiseen täydennyskoulutukseen. Voit etsiä itsellesi sopivia kursseja Comenius/Grundtvigkurssitietokannasta, joka löytyy osoitteesta: Tukea voidaan myöntää muihinkin kuin tietokannassa julkaistuihin koulutuksiin. Kurssin minimikesto on aina 5 työskentelypäivää ja kohdemaan tulee olla LLPohjelmaan osallistuva maa. Kurssilla tulee olla osallistujia useasta eri maasta. /taydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Konferensseihin ja seminaareihin, "job shadowing" -jaksoihin tai muihin aikuiskoulutuksen vierailuihin voi hakea Grundtvig vierailut ja vaihdot -apurahaa. Kevään hakuaika päättyy Molempia apurahoja voivat hakea kaikki aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät henkilöt, mm. opettajat ja kouluttajat, aikuisoppilaitosten johto- ja hallintohenkilöstö, opintoneuvojat ja ohjaajat. Päätoimisten työntekijöiden ohella myös esim. tuntiopettajat ja työttömänä olevat aikuiskouluttajat ovat hakukelpoisia Hakulomakkeisiin ja -ohjeisiin pääsee osoitteesta:

12 Lomakkeet löytyvät vasemman sivuvalikon kautta kunkin toiminnon alaiselta Hakijalle-sivulta. Julkaisuja, hankkeita, tutkimuksia, raportteja Sivistystyön vapaus ja vastuu -hanke Sivistystyön vapaus ja vastuu -hankkeelle on avattu verkkoveräjä osoitteeseen Sivuille koottu hankkeen perusasioista ja sinne päivitetään tietoa ajankohtaisista ja tulevista tapahtumista ja uutisia. Sivut ovat vielä kehittelyvaiheessa, mutta siellä jo näkyy, että esimerkiksi Tampereella on saatu mukavasti alulle alueellinen yhteistyö yliopiston ja vapaan sivistystyön oppilaitosten välillä. Alueelliseen toimintaan ja valtakunnallisiin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki, joita vapaan sivistystyön tutkimus tai sen edistäminen kiinnostavat. Alueellista toimintaa koskeviin kysymyksiin vastaa kunkin alueen yhteyshenkilö ja valtakunnallisia asioita koskeviin vastaan minä. Yhteystiedot löytyvät SVV-veräjästä em. osoitteesta. Koulutuksen arviointisuunnitelma vuosille Arviointisuunnitelma löytyy osoitteesta: e_2012_2015.html?lang=fi Findikaattori.fi - yhteiskunnan kehityksen kuva Ajantasaista tietoa yhteiskunnan keskeisistä ilmiöistä indikaattoreiden muodossa. Indikaattori kertoo ilmiöstä tilastokuvion, taulukon ja analyysitekstin avulla. Palvelun ovat toteuttaneet Tilastokeskus ja valtioneuvoston kanslia yhteistyössä eri tiedontuottajien kanssa. Voice of users - Promoting quality of guidance for adults in the Nordic countries The book is published by Nordic network of adult learning (NVL). Guidance for adults has been gaining ground within the lifelong learning sector in the Nordic countries. These services have grown out of public policy that in turn is responding to an increasing demand for a lifelong and individualised educational and vocational guidance of adults. For further information: Kansalaisjärjestöjen hanketuen käsikirjan päivitys valmistunut Nyt valmistuneessa käsikirjassa on pääasiassa selvennetty ja tarkennettu jo voimassa olevia ohjeita. Lisäksi käsikirjassa on uusia ohjeita esimerkiksi mikrolainoista.

13 Äärest viäre Raumalaista pitsinnypläystä verkossa -hanke Rauman kansalaisopiston hankkeen tuottamia sivuja on laajennettu ja päivitetty. Sivustolle ei tarvita salasanaa eikä kirjautumista, vaan ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Äärest viäre -sivujen avulla voidaan monipuolistaa pitsinnypläyksen opettamista ja oppimista sekä tukea itsenäistä pitsinnypläyksen opiskelua ja nypläyskurssien opetussuunnitelmia. Aurinkoista jatkoa maaliskuulle ja hyvää viikonloppua! Sari Virtanen tiedottaja, Suomen Kansanopistoyhdistys (09) ,

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.3.2012

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.3.2012 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.3.2012 Sisältö: -Mentorointiryhmissä vielä muutama paikka -Ledarskap för ett dynamiskt lärcenter -fortbildning -Kansanopistoyhdistyksen järjestämä opetustoimen henkilöstökoulutukset

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.2.2012

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.2.2012 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.2.2012 Sisältö: -Rehtoripäivä 15.3.2012 Ravintola Ostrobotnia, Helsinki -Ledarskap för ett dynamiskt lärcenter -fortbildning -Kansanopistopäivät: Elämä ja työ, 8.

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

Koulutukseen on vielä muutama paikka vapaana, joten pidä kiirettä! Lisätietoja: Ledarskap för ett dynamisk lärcenter -fortbildning Renata Svedlin

Koulutukseen on vielä muutama paikka vapaana, joten pidä kiirettä! Lisätietoja: Ledarskap för ett dynamisk lärcenter -fortbildning Renata Svedlin AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.1.2012 Sisältö: -Nettikatkos Kansanopistoyhdistyksen sivuilla -Mentorointi kansanopistotyön kehittämisen välineenä - mentorointia opistojohdolle -Ledarskap för ett

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2012 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 11.1.2012 Hyvää alkanutta vuotta 2012 kaikille kansanopistolaisille! Sisältö: -Suomen Kansanopistoyhdistyksen tulevaa koulutusta -Muutoksia Kansanopistoyhdistyksen toimiston

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 9.5.2014 Vaskivuoren lukion rehtori Eira Kasper Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki YANZU 言 祖 Kiinan kieltä lukioissa Kansainvälistymisen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 30.5.2012

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 30.5.2012 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 30.5.2012 Sisältö: -Vielä ehdit mukaan: Kansanopistopäivät 8. 10.8.2012, Metallityöväen Murikka-opisto -Koulutustarvekysely maahanmuuttajakoulutuksesta -Kansanopistojen

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus+ -infotilaisuudet Ammatillinen koulutus KA1 ja KA2 KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals 1 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals)

Lisätiedot

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig-ohjelma Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille aikuiskoulutuksen parissa toimiville. Ohjelman

Lisätiedot

Opettajankoulutus Suomessa

Opettajankoulutus Suomessa Opettajankoulutus Suomessa Opettajan työ rakentaa tulevaisuuden perustaa Yleistä opettajankoulutuksesta Opettajankoulutus yliopistoissa Opettajankoulutus ammatillisissa opettajakorkeakouluissa 4 Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Osaamisen kehittäminen muutoksen mahdollistajana 18.5.2017 Elisa Helin Opetushallitus

Lisätiedot

Grundtvig. liikkuvuustoiminnot. Euroopan unionin. ohjelma aikuiskoulutukselle

Grundtvig. liikkuvuustoiminnot. Euroopan unionin. ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle liikkuvuustoiminnot Grundtvig Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelman tavoitteena on vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 15.5.2012

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 15.5.2012 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 15.5.2012 Sisältö: -Koulutustarvekysely maahanmuuttajakoulutuksesta -Kansanopistoyhdistyksen alueelliset koulutuspäivät -Kansanopistopäivät: Elämä ja työ, 8. 10.8.2012,

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 26.8.2011 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden kollegoiden kanssa tieto-

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle 4.12. Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle CIMO Ammatillinen koulutus 12/ Erasmus+ -ohjelman rakenne Nykyiset ohjelmat Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning Programme Grundtvig Erasmus Leonardo

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Kiinan kielen ja kulttuurin opetus 7.3.2012

Kiinan kielen ja kulttuurin opetus 7.3.2012 Kaikki menevät Kiinaan! Kiinan kielen ja kulttuurin opetus 7.3.2012 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Esityksen kulku Mistä kaikki alkoi Mitä lukioiden Kiina- verkostossa saatiin aikaan Kiinan tarve

Lisätiedot

Tilastokeskuksen opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut. Anna Loukkola Korkeakoulujen KOTA seminaari 2.9.2015

Tilastokeskuksen opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut. Anna Loukkola Korkeakoulujen KOTA seminaari 2.9.2015 Tilastokeskuksen opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut Anna Loukkola Korkeakoulujen KOTA seminaari 2.9.2015 Koulutustilastojen tarvitsemat tiedot korkeakouluilta Syksy 2015 Yliopisto-opiskelijat (tiedot

Lisätiedot

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville.

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verk kotyökalu opettajille, oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. Satojentuhansien opettajien joukosta löydät helposti kollegoita, joiden kanssa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. opistolla -Kansanopistokokous 25.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 7.10.2009 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden oppilaiden kanssa tieto-

Lisätiedot

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta Kieliympäristössä tapahtuneita muutoksia Englannin asema on vahvistunut,

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Lokakuu 216 Koonnut Irma Kettunen Sisällys 1. Opiskelu peruskoulussa... 3 2. Opiskelu lukiossa... 4 3. Opiskelu ammattioppilaitoksessa ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 9.12.2013 OPPIJAN VERKKOPALVELUT SEMINAARI Sari Ellonen Palvelulupaus Oppijan palvelukokonaisuudessa rakennetaan Koulutuksen sähköistä sivistyskeskusta (), josta löytyvät

Lisätiedot

Haku aikuiskoulutukseen

Haku aikuiskoulutukseen Haku aikuiskoulutukseen Opetushallitus 22.8.2014 Tiedosta ohjaajana, että Linkkilista aikuiskoulutuksen järjestäjien www-sivuille avattiin tammikuussa -14. Linkkilista poistetaan, kun tarjonta löytyy palvelusta.

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla

Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla Laura Lalu (laura.lalu@uta.fi) Kansainvälisten asioiden koordinaattori Tampereen yliopisto/päätalo A120 22.1.2015 Ulkomailla opiskelun hyödyt Akateeminen hyöty Uusia

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset. Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset. Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari 30.10.2018 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista rahoituksessa (1) Vuoden 2019 talousarvioesitys:

Lisätiedot

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Eurooppalainen opintopolku verkosto http://eurooppalainenopintopolku.fi/index.php Leonardo kesäpäivät 2014 3.6.2014 Anne Mari Behm Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto

Lisätiedot

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto Koulutusta yhteistyössä Pieksämäellä Taustaa -Pieksämäellä paljon

Lisätiedot

Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen

Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittäminen Koordinaattoritapaaminen 29.- 30.10.2009 Anna-Kaisa Mustaparta Minkä kielten opetusta mukana olevat kunnat ja koulut aikovat lisätä tai kehittää?

Lisätiedot

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO Opintovierailun järjestäminen Suomessa 2012-2013 Tiedotustilaisuus Helsinki 1.9.2011 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Vierailu mahdollistaa verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 11/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen valtionavustushankkeiden työstö- ja kehittämisseminaari Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus

Lisätiedot

Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Väestötilastoja *Ulkomaiden kansalaisia 183 133 henkilöä eli 3,4 prosenttia väestöstä. *Suurimmat

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät.

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät. Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät Tavoitteena vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

International Business Expert

International Business Expert Turun Ammattikorkeakoulu International Business Expert Ajankohta 01.10.2018-29.05.2019 Hinta Maksuton Laajuus 160 päivää Yhteystiedot Ohjelman toteutuksesta, sisällöistä, aikatauluista ja muista tärkeistä

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.8.2012

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.8.2012 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 24.8.2012 Sisältö: -Vielä kesän 2012 kansanopistopäivistä -Kansanopistokokous ja Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous 26. 27.9.2012 -Koulutusta maahanmuuttajakoulutusta

Lisätiedot

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Minna Sillanpää Porvoo

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Minna Sillanpää Porvoo LAPE Uusimaa Yhdessä olemme enemmän Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri 20.11.2018 Minna Sillanpää Porvoo 10.10.2017 Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja.

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Europassi on monipuolinen työkalu osaamisen osoittamiseen

Europassi on monipuolinen työkalu osaamisen osoittamiseen Europassi on monipuolinen työkalu osaamisen osoittamiseen Susanna Kärki Suomen Europass-keskus, Opetushallitus europassi@oph.fi This project has been funded with support from the European Commission. This

Lisätiedot

Kokemuksia KA1 hankehallinnosta Sisä-Savon kansalaisopisto Kirsti Häkkinen ja Minna Rönkkö

Kokemuksia KA1 hankehallinnosta Sisä-Savon kansalaisopisto Kirsti Häkkinen ja Minna Rönkkö Kokemuksia KA1 hankehallinnosta 31.8.2018 Sisä-Savon kansalaisopisto Kirsti Häkkinen ja Minna Rönkkö Kokemuksia kahdesta Erasmus-hankkeesta Sisä-Savon kansalaisopiston kv-kuriirit 2015-2016: liikkuvuuksia

Lisätiedot

AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011

AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011 AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Aikis -hankkeen tavoitteena on koordinoida aikuisille maahanmuuttajille tarkoitetun suomen ja ruotsin

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

Tulevaisuus edessä, kesälukio kerran kesässä! Fritt fram för sommarstudier, framtiden är din! www.kesalukio.fi

Tulevaisuus edessä, kesälukio kerran kesässä! Fritt fram för sommarstudier, framtiden är din! www.kesalukio.fi + Tulevaisuus edessä, kesälukio kerran kesässä! Fritt fram för sommarstudier, framtiden är din! www.kesalukio.fi + Mikä kesälukio on? Kesälukiot järjestetään kurssikeskuksissa ja kansanopistoissa ympäri

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen

Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen KOULUTUS UUDISTUU Varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen Uusi peruskoulu -ohjelma Lukiouudistus Ammatillisen koulutuksen reformi Korkeakoulutuksen

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi Yleiset ohjeet ja raportointi OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi Tiedotustilaisuus 10.11.2014 Valtion rahoittaman opetustoimen henkilöstökoulutuksen perusta Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa Opetusneuvos Tarja Riihimäki 1 Euroopan unionin strategia 2020 EU2020-strategian ydin muodostuu kolmesta prioriteetista: Älykäs kasvu osaamiseen ja

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun maakunta kuntayhtymä, koulutustoimiala Esa Toivonen Kajaani 13.10.2008 1 Pääkohdat Aluksi Kainuun koulutus ja sen ohjaus Opiskelijan

Lisätiedot

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Valtakunnalliset työpajapäivät 19.4.2018 Rinnakkaisseminaari 2: Osaamisen tunnistaminen ja yhteistyö koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Uusi lukio uskalla kokeilla - ohjelma

Uusi lukio uskalla kokeilla - ohjelma Uusi lukio uskalla kokeilla - ohjelma Kuntamarkkinat 15.9.2016 Liese Eskelinen lieselotte.eskelinen@kuntaliitto.fi TAUSTAA Hallitusohjelmassa ei lukiokoulutuksesta ja sen kehittämisestä» Tarvetta nykyisellään

Lisätiedot

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Tiedotustilaisuus, Helsinki 7.9.2009 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa: verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot