Maakaasumarkkinalain uudistamista koskeva maakaasumarkkinalakityöryhmän

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maakaasumarkkinalain uudistamista koskeva maakaasumarkkinalakityöryhmän"

Transkriptio

1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/1155/ /2014 TEM048:00/2014 Maakaasumarkkinalain uudistamista koskeva maakaasumarkkinalakityöryhmän raportti Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa maakaasumarkkinalakityöryhmän raportista. Esitämme lausuntonamme seuraavaa. Maakaasumarkkinalain uudistuksen tausta Maakaasumarkkinadirektiivin 49 artikla sisältää eristyneitä markkinoita koskevan poikkeussäännöksen, jonka nojalla Suomessa on poikettu velvollisuudesta avata maakaasun tukku- ja vähittäismarkkinat kilpailulle. Maakaasumarkkinalain uudistamisen tavoitteena on muuttaa maakaasumarkkinalakia siten, että maakaasun tukku- ja vähittäismarkkinat voidaan avata kilpailulle tilanteessa, jossa Suomi luopuu maakaasumarkkinadirektiivin 49 artiklan mukaisten poikkeusten soveltamisesta. Lainsäädäntöön tarvittavia keskeisiä muutoksia ovat säännökset verkkoon pääsystä maakaasun siirto- ja jakeluverkoissa ja pääsy maakaasuverkon ulkopuolella sijaitseviin nesteytetyn maakaasun käsittelylaitoksiin. Kansalliseen lainsäädäntöön tulisi lisäksi ottaa säännökset maakaasun siirtoverkon eriyttämisestä maakaasumarkkinoita koskevan sisämarkkinasääntelyn edellytysten ja maakaasumarkkinadirektiivin eriyttämismallien mukaisesti. Työryhmän tehtävänä oli lisäksi arvioida tarve maakaasun kuluttajasopimuksia koskeville säännöksille, maakaasuverkon ulkopuolisia LNGterminaaleja koskevalle täydentävälle sääntelylle ja mahdollisuudet pienten maakaasun jakelu- ja myyntiyhtiöiden sääntelyn keventämiseen. Ehdotukseen sisältyy myös säännösehdotukset maakaasumarkkinalakiin ja sähkömarkkinalakiin perustuvia lupa-asioita koskevasta valituslupamenettelystä korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

2 (5) Maakaasun tukku- ja vähittäismarkkinoiden avaaminen kilpailulle Suomen maakaasumarkkinoilla toimii tällä hetkellä yksi maakaasun tuottaja, joka hallitsee yli 75 % markkinoista. Tämän vuoksi Suomi on voinut soveltaa maakaasumarkkinoiden avaamisesta ja maakaasun siirtoverkonhaltijan eriyttämisestä koskevia maakaasudirektiivin 49 artiklan mukaisia poikkeuksia. Maakaasumarkkinalakiin ehdotetaan otettavaksi säännökset, joilla Suomi voi luopua näistä eristyneiden markkinoiden poikkeuksista ja maakaasumarkkinat avattaisiin kilpailulle. Poikkeusten soveltamismahdollisuus päättyy viimeistään silloin, kun Suomen kaasuverkko yhdistetään Viron, Latvian tai Liettuan kautta Puolan maakaasuverkkoon tai Casumin kaasuntuotanto-osuus alenee muiden tuottajien lisääntyessä alle 75 % toimitetusta kaasusta. Maakaasumarkkinoita koskevien säännösten uudistaminen siten, että tulevaisuudessa maakaasumarkkinat voidaan avata kilpailulle, on perusteltua. Vaikka maakaasun käyttö on vähentynyt voimakkaasti kun se on menettänyt suhteellista asemaansa kotimaisille polttoaineille, kuten puulle ja jätteelle sekä muille uusiutuville polttoaineille on hyvä varautua maakaasun sisämarkkinoiden laajentumiseen. Maakaasun siirtoverkkojen kehittäminen valtioiden välillä parantaa verkon toiminta-alueella olevien jäsenvaltioiden energiaturvallisuutta. Maakaasuverkkoon pääsy Nykyisin maakaasuverkonhaltijalla on Suomessa siirtovelvollisuus niitä asiakkaita kohtaan, jotka ovat maakaasun loppukäyttäjiä tai vähittäismyyjiä ja käyttöpaikassa kulutetaan tai maakaasua hankitaan jälleenmyyntiä varten vähintään 5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Lisäksi edellytetään, että mittaus on kaukoluennan piirissä. Uudessa maakaasumarkkinalaissa ei enää edellytettäisi asiakkaalta vähintään 5 miljoonan kuutiometrin vähimmäisostoa vuodessa. Silloin myös pienemmät ostajat ja välittäjät voisivat toimia maakaasumarkkinoilla. Voimassa olevassa laissa kiinteistön sisäiset maakaasuverkot ovat maakaasumarkkinalain soveltamisen ulkopuolella. Uuteen lakiin ehdotetaan sisällytettäväksi säännökset näiden verkkojen käyttäjinä olevien kuluttajien, yritysten ja yrittäjien mahdollisuudesta itse hankkia ja kilpailuttaa kiinteistöllä käyttämänsä maakaasu, silloinkin kun kiinteistönhaltija on rajoittanut sopimusteitse tai muulla tavoin maakaasun hankinnan pelkästään kiinteistönhaltijan osoittamalle taholle. Maakaasun käyttäjällä olisi silloin mahdollisuus tehdä sopimus maakaasun toimituksesta kiinteistönhaltijan jakeluverkon kautta. Kumpikin uusi säännös avaa maakaasumarkkinoita pienemmille ostajille ja säännökset ovat sen vuoksi kannatettavia.

3 (5) Uuteen maakaasumarkkinalakiin ehdotetaan otettavaksi suljettuja jakeluverkkoja koskevat säännökset. Tämä sääntely olisi yleistä verkkosääntelyä kevyempää. Direktiiviin poikkeusmahdollisuuden nojalla jakeluverkonhaltija voitaisiin vapauttaa direktiivin vaatimien tariffien ja niiden laskentamenetelmien hyväksymismenettelystä. Tämä uudistus helpottaisi teollisuuden ja palvelusektorin omien jakeluverkkojen käyttöä. Maakaasun siirtoverkkojen eriyttäminen Maakaasumarkkinadirektiivi edellyttää, että siirtoverkkotoiminnan omistus eriytetään maakaasun tuotannosta ja sen verkkoon toimittamisesta. Direktiivi antaa jäsenvaltioille kolme vaihtoehtoa eriyttämisen toteutukseen: tosiasiallinen eriyttäminen, itsenäinen järjestelmävastaava ja itsenäinen siirtoverkon haltija. Työryhmä ehdottaa, että siirtymävaiheessa siirtoverkon hallinnan eriyttäminen kaasun toimituksesta toteutettavaksi järjestelmäpalveluiden oikeudellisella eriyttämisellä siten, että järjestelmävastuutehtävät olisivat omassa yhtiössään, jonka maakaasun toimittaja Casum omistaisi kokonaan. Maakaasun toimitus ja siirtoverkon omistus voisivat edelleen olla samassa yhtiössä. Siirtoverkkotoiminnalla ja myyntitoiminnalla tulisi olla erilliset energianhallintajärjestelmät. Tarvittavat yhtiörakenteen muutokset tulisi saattaa voimaan vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Direktiivin mukainen eriyttäminen tulee saattaa voimaan viimeistään yhtä vuotta ennen markkinoiden avautumista. Työryhmän ehdottama malli siirtoverkkotoiminnan eriyttämisestä on maakaasumarkkinoiden nykytilanteessa sopiva. Maakaasun jakeluverkkojen eriyttäminen Maakaasumarkkinadirektiivi edellyttää myös jakeluverkonhaltijoiden oikeudellista ja toiminnallista eriyttämistä. Direktiivi kuinkin antaa jäsenvaltioille oikeuden poiketa eriyttämistä koskevista säännöksistä sellaisten integroituneiden yritysten osalta, joilla on alle jakeluverkkoon liitettyä asiakasta. Koska Suomessa on vain noin maakaasun käyttäjää, eriyttämisestä ei ole katsottu syntyvän hyötyä asiakkaille, vaan se aiheuttaisi lisäkustannuksia eikä jakeluverkkojen eriyttämistä ehdoteta. Maakaasun käyttäjien määrä huomioiden ei eriyttämiselle ole tarvetta. Nesteytetyn maakaasun käsittelylaitokset Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea kolmelle nesteytetyn maakaasun terminaalihankkeelle, jotka eivät valmistuessaan ole yhteydessä maakaasuverkkoon. Lakiin ehdotetaan otettavaksi uusi säännös, jossa lain soveltamisalaan sisällytettäisiin myös maakaasuverkon ulkopuolella olevat nesteytetyn maakaasun käsittelylaitokset. Säännöksen mukaan kolmansilla tulisi olla pääsy nesteytetyn maakaasun käsittelylaitoksiin.

4 (5) Säännös nesteytetyn maakaasun käsittelylaitosten ottamisesta maakaasulain soveltamisen piiriin jo siirtymäaikana on tarpeellinen säännös ja lisää maakaasumarkkinoiden kilpailua kun niiden toiminta käynnistyy. Siirtymävaihe Työryhmän raportissa ehdotettujen uudistusten tarkoituksena on osaltaan valmistaa markkinoita niiden täydelliseen avautumiseen ja nykyisten poikkeussäännösten päättymiseen. Siirtymävaiheessa maakaasun siirtovelvollisuus laajennetaan koskemaan LNG terminaalien kautta verkkoon tulevaa kaasua. Säännökset mahdollistavat myös uusiutuvista energialähteistä peräisin olevan kaasun verkkoon pääsyn. Kaasun ostajalta esitetään poistettavaksi viiden miljoonan kuutiometrin vuotuisen käytön vaatimus, mutta siirtovelvollisuuden edellytyksenä on edelleen ostajan etäluettava mittaus. Maakaasumarkkinoiden läpinäkyvyyden takaamiseksi katsotaan tarpeelliseksi siirtoverkonhaltijan omistuksen eriyttäminen jo siirtymävaiheen aikana kun siirtoverkossa aletaan siirtää muiden kilpailijoiden toimittamaa biokaasua tai LNG-peräistä kaasua. Täysi eriyttäminen tulisi panna täytäntöön viimeistään siinä vaiheessa kuin markkinat avautuvat. Verkkotoiminnan valvonta Voimassa olevan lain mukaan verkkotoiminnan etukäteisen valvonnan osalta jäsenvaltiot voivat valita sekä maakaasu- että sähkömarkkinadirektiivin puitteissa, ottavatko käyttöön tariffien vahvistamisen vai tariffimenetelmien hyväksymisen. Suomessa on käytössä jälkimmäinen, mihin työryhmä ei nyt esitä muutosta. Sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotusten saaman julkisuuden yhteydessä Energiavirasto on tehnyt esityksen TEM:lle valvonnan kehittämiseksi. Esitys sisältää ehdotuksen katon määrittämisestä hinnankorotuksille ja niiden toteuttamistiheydelle sekä valvonnan lisäämisen, jotta hinnankorotukset kohdentuvat verkkoinvestointeihin. SY:n mielestä valvontalainsäädäntöä kehitettäessä tulee huomioida, että vastaavat valvontatyökalut ulotetaan myös maakaasumarkkinoiden valvontaan, jotta vastaavilta epäkohdilta vältyttäisiin tulevaisuudessa. Lopuksi Maakaasumarkkinoita koskevien säännösten uudistuksen tavoitteet, lisätä maakaasun, nesteytetyn maakaasun ja uusiutuviin energianlähteisiin perustuvan kaasun markkinoita ja sitä kautta alan kilpailua on kannatettava. Vaikka vielä ei ole tiedossa milloin maakaasumarkkinadirektiivin 49 artiklan mukaisten eristyneen markkinan poikkeussäännösten soveltamismahdollisuus päättyy, on hyvä varautua tilanteeseen ajoissa. Siirtymäaikana

5 (5) on siirtymäsäännöksillä mahdollista edistää markkinoiden kehittymistä täydellisen markkinoiden avautumisen toteutumiseen. Suomen Yrittäjät Jussi Järventaus toimitusjohtaja Anja Tuomola lainopillinen asiamies

Maakaasumarkkinalakia uudistetaan säännöt muuttuville kaasumarkkinoille

Maakaasumarkkinalakia uudistetaan säännöt muuttuville kaasumarkkinoille Maakaasumarkkinalakia uudistetaan säännöt muuttuville kaasumarkkinoille Arto Rajala TEM/Energiaosasto Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous ja kaasupäivä 18.11.2014 Esityksen runko Työryhmän asettamisen tausta

Lisätiedot

Energiaviraston lausunto hallituksen esityksestä maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2017 vp)

Energiaviraston lausunto hallituksen esityksestä maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2017 vp) Energiaviraston lausunto hallituksen esityksestä maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2017 vp) Talousvaliokunnan kuuleminen 1.6.2017 Maakaasumarkkinoiden avaaminen Energiavirasto

Lisätiedot

Kaukolämpöpäivät , Hämeenlinna. Kaasumarkkinat murroksessa

Kaukolämpöpäivät , Hämeenlinna. Kaasumarkkinat murroksessa Kaukolämpöpäivät 23.-24.8.2017, Hämeenlinna Kaasumarkkinat murroksessa Hannu Kauppinen Suomen Kaasuyhdistys ry Maakaasu sinänsä olisi esitelmän arvoinen. Kukahan vain osaisi kertoa sen oikein sanakääntein.

Lisätiedot

Infotilaisuus Gasumin asiakkaille Arto Rajala TEM/Energiaosasto

Infotilaisuus Gasumin asiakkaille Arto Rajala TEM/Energiaosasto Maakaasumarkkinalakiuudistuksen tausta, tavoitteet ja keskeiset ehdotukset Infotilaisuus Gasumin asiakkaille 15.5.2017 Arto Rajala TEM/Energiaosasto Maakaasumarkkinalakipaketti - Tavoitteet Maakaasumarkkinapaketin

Lisätiedot

Suomen maakaasumarkkinoiden avaaminen uusi maakaasumarkkinalaki (esitys perustuu lausuntokierroksella huhtikuussa 2017 olleeseen ehdotukseen)

Suomen maakaasumarkkinoiden avaaminen uusi maakaasumarkkinalaki (esitys perustuu lausuntokierroksella huhtikuussa 2017 olleeseen ehdotukseen) Suomen maakaasumarkkinoiden avaaminen uusi maakaasumarkkinalaki (esitys perustuu lausuntokierroksella huhtikuussa 2017 olleeseen ehdotukseen) Suomen Kaasuyhdistys 10.5.2017 Arto Rajala TEM/Energiaosasto

Lisätiedot

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos. Eduskunnan talousvaliokunta

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos. Eduskunnan talousvaliokunta HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos Eduskunnan talousvaliokunta 1.6.2017 HE maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 11.5.2017 Maakaasumarkkinalainsäädännön

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 9.11.2007 TYÖASIAKIRJA ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä

Lisätiedot

Sääntöjen valmistelu avoimelle kaasumarkkinalle

Sääntöjen valmistelu avoimelle kaasumarkkinalle Sääntöjen valmistelu avoimelle kaasumarkkinalle Leena Sivill, sääntöprojektin konsultti Gasumille TkT, Head of Business Consulting, Enoro Oy leena.sivill@enoro.com 30/10/2017 2 SISÄLTÖ 1. Markkinasääntöjen

Lisätiedot

Esittelijä / Föredragande / Referendary. Ratkaisija / Beslutsfattare / Decision-maker. Nimi / Namn / Name: Pvm / Datum / Date: Pvm / Datum / Date:

Esittelijä / Föredragande / Referendary. Ratkaisija / Beslutsfattare / Decision-maker. Nimi / Namn / Name: Pvm / Datum / Date: Pvm / Datum / Date: Tämä on Energiaviraston sähköisesti allekirjoittama asiakirja. Detta är ett dokument som har signerats elektroniskt av Energimyndigheten. Asiakirjan päivämäärä on: Dokumentet är daterat: 06.04.2017 The

Lisätiedot

HE 148/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta

HE 148/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista.

Lisätiedot

Laki. sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain muuttamisesta

Laki. sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain muuttamisesta Laki sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain (590/2013) 4 :n 2 momentti ja

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE MML lisälausuntokierros 9.3.2017 Hallituksen esitys eduskunnalle maakaasumarkkinalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäviksi maakaasumarkkinalaki,

Lisätiedot

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Lisäselvityksiä maakaasumarkkinalaista

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Lisäselvityksiä maakaasumarkkinalaista HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Lisäselvityksiä maakaasumarkkinalaista Eduskunnan talousvaliokunta 13.6.2017 Maakaasumarkkinalakia koskevat linjaukset ja niiden

Lisätiedot

Esittelijä / Föredragande / Referendary. Ratkaisija / Beslutsfattare / Decision-maker. Nimi / Namn / Name: Pvm / Datum / Date: Pvm / Datum / Date:

Esittelijä / Föredragande / Referendary. Ratkaisija / Beslutsfattare / Decision-maker. Nimi / Namn / Name: Pvm / Datum / Date: Pvm / Datum / Date: Tämä on Energiaviraston sähköisesti allekirjoittama asiakirja. Detta är ett dokument som har signerats elektroniskt av Energimyndigheten. Asiakirjan päivämäärä on: Dokumentet är daterat: 30.05.2017 The

Lisätiedot

Kiintopisteenä avoin kaasumarkkina Anni Sarvaranta Suomen Kaasunsiirtopalvelut Oy

Kiintopisteenä avoin kaasumarkkina Anni Sarvaranta Suomen Kaasunsiirtopalvelut Oy Kiintopisteenä avoin kaasumarkkina Anni Sarvaranta Suomen Kaasunsiirtopalvelut Oy Kaasuyhdistyksen neuvottelupäivät 23.5.2019 Esityksen sisältö: pikakertaus ja 3 x tilannekatsaus Pikakertaus: Tausta ja

Lisätiedot

Laki. maakaasun siirtoverkonhaltijan eriyttämisestä. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala

Laki. maakaasun siirtoverkonhaltijan eriyttämisestä. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala Laki maakaasun siirtoverkonhaltijan eriyttämisestä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan maakaasun siirtoverkonhaltijoihin, joilla

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 2014. 57/2014 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus. Energiaviraston maksullisista suoritteista

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 2014. 57/2014 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus. Energiaviraston maksullisista suoritteista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 2014 57/2014 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus Energiaviraston maksullisista suoritteista Annettu Helsingissä 24 päivänä tammikuuta 2014

Lisätiedot

KAASUN TOIMITTAJAN NÄKEMYKSET KAASUMARKKINOIDEN KEHITYSSUUNNISTA

KAASUN TOIMITTAJAN NÄKEMYKSET KAASUMARKKINOIDEN KEHITYSSUUNNISTA KAASUN TOIMITTAJAN NÄKEMYKSET KAASUMARKKINOIDEN KEHITYSSUUNNISTA 22.10.2015 Gasum Kotimainen putkikaasumarkkina Maakaasun käyttö Suomessa (TWh) Maakaasun verotus on noussut kohtuuttomasti suhteellisen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maakaasumarkkinalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maakaasumarkkinalakia. Ehdotetulla lailla pantaisiin täytäntöön

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 405/530/2009 ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 405/530/2009 ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 405/530/2009 13.4.2010 ASIA Verkonhaltijan verkkotoiminnan tuoton ja siirtopalvelusta sekä järjestelmävastuun piiriin kuuluvista palveluista perittävien maksujen määrittämistä

Lisätiedot

Lausuntojen huomiointi kaasumarkkinasäännöissä

Lausuntojen huomiointi kaasumarkkinasäännöissä Lausuntojen huomiointi kaasumarkkinasäännöissä Lausuntojen huomiointi kaasumarkkinasäännöissä 2 (7) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TIIVISTELMÄ LAUSUNNOISTA... 4 3 LAUSUNTOJEN HUOMIOINTI MARKKINASÄÄNNÖISSÄ...

Lisätiedot

Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet

Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet Petteri Kuuva Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiamarkkinat Energiaviraston energiamarkkinoiden ajankohtaispäivä 29.5.2018 Keskeiset lainsäädännön muutokset HE sisältää

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2013 Laki. maakaasumarkkinalain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2013 Laki. maakaasumarkkinalain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2013 Laki maakaasumarkkinalain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan maakaasumarkkinalain

Lisätiedot

HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta Harri Roudasmaa TEM

HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta Harri Roudasmaa TEM HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta 27.4.2018 Harri Roudasmaa TEM HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018

Lisätiedot

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n Päätös 1(5) PL 100 00048 FORTUM Asia Asianosainen :n sähkölaskussa annettavat tiedot PL 100 00048 FORTUM Toimenpidepyynnön tekijä Vireilletulo 8.1.2018 Selostus asiasta Energiavirastoon saapui 8.1.2018

Lisätiedot

Kaasumarkkinoilla tapahtuu 2/2019

Kaasumarkkinoilla tapahtuu 2/2019 1 (5) Kaasumarkkinoilla tapahtuu 2/2019 Kaasumarkkinan avaaminen etenee ripeää vauhtia ja paljon on ehtinyt tapahtua sitten edellisen ajankohtaiskatsauksemme: Suomen Kaasunsiirtopalveluiden roolia on vahvistettu,

Lisätiedot

4) maakaasun siirrolla maakaasun kuljettamista

4) maakaasun siirrolla maakaasun kuljettamista EV 5112000 vp- HE 134/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen maakaasumarkkinalaiksi Eduskunnalle on vuoden 1999 valtiopäivillä annettu hallituksen esitys n:o 134/1999 vp maakaasumarkkinalaiksi.

Lisätiedot

Maakaasumarkkinoiden avautuminen Energiaviraston rooli. Gasumin kuulemistilaisuus Timo Partanen, Energiavirasto

Maakaasumarkkinoiden avautuminen Energiaviraston rooli. Gasumin kuulemistilaisuus Timo Partanen, Energiavirasto Maakaasumarkkinoiden avautuminen Energiaviraston rooli Gasumin kuulemistilaisuus 15.3.2019 Timo Partanen, Energiavirasto Maakaasumarkkinoiden avautuminen Energiaviraston rooli Yleiskatsaus tilanteesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain 24 ja 25 luvun muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäviksi julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön uudistamisesta

Lisätiedot

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kilpailulakia. Esityksen mukaan lain yrityskauppavalvontaa koskevista

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.11.2017 COM(2017) 660 final 2017/0294 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI maakaasun sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä annetun direktiivin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus. Energiamarkkinaviraston maksullisista suoritteista

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus. Energiamarkkinaviraston maksullisista suoritteista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1400/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus Energiamarkkinaviraston maksullisista suoritteista Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta HE 184/2017 vp Hallituksen esitys laeiksi poltto-aineiden elinkaarenaikaisten KHK-päästöjen vähentämisestä ja biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta Tarja Lahtinen Neuvotteleva

Lisätiedot

Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi alkaen

Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi alkaen 25.06.2019 Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi 1.1.2020 alkaen SISÄLLYS Johdanto... 3 1. Siirtopalveluiden viitehintamenetelmän kuvaus... 4 2. Viitehinnat siirtomaksuille... 4 3. Muut kuin siirtopalvelut

Lisätiedot

Esityksen tarkoituksena on toteuttaa Euroopan

Esityksen tarkoituksena on toteuttaa Euroopan HE 125/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain 2 ja 11 f :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksen tarkoituksena on toteuttaa Euroopan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta annetun lain 14 :n ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 8 luvun 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta annetun lain ja asetuksen voimassaoloaikojen pidentäminen viidellä vuodella

Kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta annetun lain ja asetuksen voimassaoloaikojen pidentäminen viidellä vuodella YM Lausuntopyyntö 06.06.2018 VN/2803/2018 Kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta annetun lain ja asetuksen voimassaoloaikojen pidentäminen viidellä vuodella Johdanto Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Kuvaajat sähköisestä kyselystä lausuntoajan päättymisen jälkeen

Lisätiedot

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (maakaasun sisämarkkinoiden yhteisistä säännöistä annetun direktiivin muutos) Perustuslain 96 :n 2 momentin

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2012 COM(2012) 591 final 2012/0285 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kalavarojen säilyttämisestä teknisten toimenpiteiden avulla Itämeren, Belttien

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 214/2004 vp. Hallituksen esitys laiksi maakaasumarkkinalain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 214/2004 vp. Hallituksen esitys laiksi maakaasumarkkinalain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 214/2004 vp Hallituksen esitys laiksi maakaasumarkkinalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi maakaasumarkkinalain muuttamisesta (HE 128/2004 vp).

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 12.1.2009 KOM(2008) 904 lopullinen 2007/0198 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.4.2016 COM(2016) 172 final 2016/0090 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS julkisten hankintojen komiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta tarkistetun julkisia hankintoja

Lisätiedot

Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä

Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä Ympäristöoikeustieteen seuran syyspäivät 6.9.2013 OTM Meri-Katriina Kanervisto Esityksen sisältö 1. Maakaasun asema Suomen energiakentässä 2. Tavoitteet

Lisätiedot

FiCom ry:n lausunto sisältöjen siirrettävyydestä

FiCom ry:n lausunto sisältöjen siirrettävyydestä Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 29.2.2016/JM U-kirjelmä U 3/2016 vp FiCom ry:n lausunto sisältöjen siirrettävyydestä Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto, FiCom ry kiittää mahdollisuudesta lausua

Lisätiedot

Auris Kaasunjakelu Oy:n lausunto hallituksen esitysluonnokseen maakaasumarkkinoita koskevista laeista

Auris Kaasunjakelu Oy:n lausunto hallituksen esitysluonnokseen maakaasumarkkinoita koskevista laeista 7.4.2017 Työ- ja elinkeinoministeriö PL 32 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@tem.fi Lausuntopyyntö 9.3.2017 (TEM/1155/00.04.01/2014, TEM048:00/2014) Auris Kaasunjakelu Oy:n lausunto hallituksen esitysluonnokseen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Joensuun kaupunki Lausunto 06.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeusministeriö

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2008 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (sähkön sisämarkkinadirektiivin muutos) Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ MAA- JA BIOKAASUN MAHDOLLISUUDET 2 1 Luonnonkaasusta on moneksi 3 Gasumin kaasuverkosto kattaa puolet suomalaisista Korkeapaineista kaasun siirtoputkea 1 286 km Matalan paineen jakeluputkea

Lisätiedot

Lainsäädäntömuutokset verkkotoiminnan hintakorotuskattoon liittyen. Energiaviraston verkkopäivät 17.6.2016 Hallitusneuvos Arto Rajala

Lainsäädäntömuutokset verkkotoiminnan hintakorotuskattoon liittyen. Energiaviraston verkkopäivät 17.6.2016 Hallitusneuvos Arto Rajala Lainsäädäntömuutokset verkkotoiminnan hintakorotuskattoon liittyen Energiaviraston verkkopäivät 17.6.2016 Hallitusneuvos Arto Rajala Tausta Eräiden jakeluverkonhaltijoiden suuret hinnankorotukset talvella

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS Suomen Sähkönkäyttäjät ry Lausunto 14.05.2018 Asia: TEM/1561/03.01.01/2017, TEM046:00/2017 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS.

Lisätiedot

Jenni Patronen. Pöyry Management Consulting Oy. #18DEdays

Jenni Patronen. Pöyry Management Consulting Oy. #18DEdays Jenni Patronen Pöyry Management Consulting Oy #18DEdays SELVITYS KAUKOLÄMPÖVERKKOJEN AVAAMISEN VAIKUTUKSISTA Global District Energy Days 27.9.2018 Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting Oy SISÄLTÖ

Lisätiedot

MAAKAASUN JA BIOKAASUN ASEMA VEROTUKSESSA. Ylitarkastaja Antti Saastamoinen

MAAKAASUN JA BIOKAASUN ASEMA VEROTUKSESSA. Ylitarkastaja Antti Saastamoinen MAAKAASUN JA BIOKAASUN ASEMA VEROTUKSESSA Ylitarkastaja Antti Saastamoinen MAAKAASUN VEROTUS Maakaasusta suoritetaan valmisteveroa, kun sitä luovutetaan kulutukseen Suomessa. Maakaasun verovelvollisia

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.2.2017 COM(2017) 61 final 2017/0018 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.9.2013 COM(2013) 639 final 2013/0313 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

Puhtaan energian paketti Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto

Puhtaan energian paketti Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto Puhtaan energian paketti 25.1.2017 Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto Puhtaan energian paketti UUSIUTUVA ENERGIA Direktiivi uusiutuvan energian edistämisestä ENERGIA- TEHOKKUUS Energiatehokkuusdirektiivi

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 9.1.2008 TYÖASIAKIRJA Eroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi maakaasun sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä annetun

Lisätiedot

FINNGULF LNG LNG TERMINAALI

FINNGULF LNG LNG TERMINAALI FINNGULF LNG LNG TERMINAALI YVA-selostus 19.8.2015 Gasum Gasumin vuosi 2014 Liikevaihto 1 079 milj. euroa Liikevoitto 5,1 milj. euroa Taseen loppusumma 1 621 milj. euroa Investoinnit 51,5 milj. euroa Gasumin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.7.2017 COM(2017) 382 final 2017/0160 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kanta väliaikaisen talouskumppanuussopimuksen puitteet muodostavalla itäisen ja eteläisen

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Eduskunnan talousvaliokokunta 7.3.2017 Pekka Ripatti Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja energian hankinnan omavaraisuus Uusiutuvan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö Työ- ja elinkeinoministeriö Katsaus työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ajankohtaisista asioista Valtiovarainvaliokunta Työ- ja elinkeinojaosto Talousjohtaja Mika Niemelä 17.2.2017 Elinkeino- ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2015 COM(2015) 409 final 2015/0182 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004

Lisätiedot

NEUVOSTON PERUSTELUT

NEUVOSTON PERUSTELUT EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2004 (12.11) (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2003/0134 (COD) 11630/2/04 REV 2 ADD 1 CONSOM 63 MI 215 CODEC 929 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN ETÄTUOTANTO

UUSIUTUVAN ENERGIAN ETÄTUOTANTO UUSIUTUVAN ENERGIAN ETÄTUOTANTO ESITYKSEN KESKEINEN SISÄLTÖ TAUSTA UUSIUTUVAN ETÄTUOTANNON HUOMIOIMINEN OSANA ENERGIATEHOKKUUSSÄÄNTELYÄ TUKEMINEN KANSALLISESTI 24.1.2019 2 SÄHKÖN JA LÄMMÖN ETÄTUOTANTOON

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle TALOUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 11/2001 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (sähkö- ja maakaasumarkkinadirektiivin muutokset) ja asetukseksi (verkkoon pääsyn

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 14.7.2017 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Puolan parlamentin alahuoneen perusteltu lausunto

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 30.5.2000 KOM(2000) 346 lopullinen 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

Lisätiedot

Maakaasumarkkinalaki

Maakaasumarkkinalaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Maakaasumarkkinalaki I OSA YLEISET SÄÄNNÖKSET 1 luku Tavoite, soveltamisala ja määritelmät 1 Tavoitteet Tämän lain tarkoituksena on varmistaa edellytykset tehokkaasti,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi FI FI PERUSTELUT 1.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi PohjoisSavon oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 65/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 ja 3

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2016 COM(2016) 665 final 2016/0326 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot

Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot 2 (11) Sisällysluettelo 1 VÄHITTÄISMARKKINAN TASESELVITYKSEN EHDOT... 3 2 MÄÄRITELMÄT... 3 3 JAKELUVERKONHALTIJAN REKISTERÖINTI...

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maahanmuuttovirasto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotuksessa

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Kyproksen toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Kyproksen toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.5.2007 KOM(2007) 257 lopullinen 2007/0091 (CNB) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Kyproksen toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi

Lisätiedot

Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano

Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano Muutoslait selkeyttävät oikeustilaa Asetus tuli voimaan 17.9.2014. Asetus on sellaisenaan sovellettavaa oikeutta. Ei tarvitse panna täytäntöön kuten

Lisätiedot

Sähköntuotannon siirtomaksun kattohinnoittelun soveltamisalasta

Sähköntuotannon siirtomaksun kattohinnoittelun soveltamisalasta Kirje 1 (7) Energiaviraston lausunto (dnro 1298/403/2013) 12.3.2014 Sähköntuotannon siirtomaksun kattohinnoittelun soveltamisalasta Selostus asiasta Energiamarkkinavirastolta (nykyisin Energiavirasto,

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Maltan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Maltan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.5.2007 KOM(2007) 260 lopullinen 2007/0093 (CNB) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Maltan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi (komission

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse jäsenvaltioiden

Lisätiedot

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku HE liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta 245/2018 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 23.1.2019 Annaleena Mäkilä Suomen Satamaliitto

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 23.05.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeudenkäyntiavustajalautakunnalla

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

Kommentti TEM:n luonnoksesta HE:ksi siirto- ja jakelumaksujen korotuskattoa koskevaksi säännökseksi sähkö- ja maakaasumarkkinalakeihin

Kommentti TEM:n luonnoksesta HE:ksi siirto- ja jakelumaksujen korotuskattoa koskevaksi säännökseksi sähkö- ja maakaasumarkkinalakeihin Kommentti TEM:n luonnoksesta HE:ksi siirto- ja jakelumaksujen korotuskattoa koskevaksi säännökseksi sähkö- ja maakaasumarkkinalakeihin Energiavirasto 17.6.2016 Johtaja Veli-Pekka Saajo 68 Valvonnan rytmi

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Lausunto 05.06.2017 Evira/2293/0004/2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Maakaasun hinta ja markkinoiden kehittyminen

HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Maakaasun hinta ja markkinoiden kehittyminen HE 50/2017 Maakaasumarkkinalain kokonaisuudistus ja sähkömarkkinalain muutos: Maakaasun hinta ja markkinoiden kehittyminen Eduskunnan talousvaliokunta 13.6.2017 Kaasun hinta EU:n alueella Kaasun käyttäjähinta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Helsingin oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Yleisesti

Lisätiedot