Pohtiessaamme, mikä olisi taiteellemme merkityksellisin ja kuumin aihe, tulimme siihen johtopäätökseen, että se on energiapolitiikka.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohtiessaamme, mikä olisi taiteellemme merkityksellisin ja kuumin aihe, tulimme siihen johtopäätökseen, että se on energiapolitiikka."

Transkriptio

1 1 ESITELMÄ ENERGIAOLITIIKKA.ESITYS 1. Projektin kuvaus Energiapolitiikka.esitys. on kolmevuotinen hanke, joka tutkii ja etsii vaihtoehtoja uusiutuvan lähi-ja pienenergian tuottamiseksi fiktiivisessä lähitulevaisuudessa. Energiapolitiikka.esityksen tausta on esitystaiteessa, mutta toteutukseltaan se on tieteiden ja taiteiden välinen yhteistyöprojekti, jossa teatterillista ajattelua sovelletaan uudenlaisessa ympäristössä. Projektissa energiantuotanto ymmärretään laajasti niin, että siihen kuuluu sähkön ja polttoaineiden tuotannon lisäksi myös ruoan tuotanto ja henkisen hyvinvoinnin tuottaminen. (Pohdittava, onko henkinen energisyys samassa mielessä energiaa kuin esim. sähkö? Taide toimii usein välittäjänä muuntaen energiaa energisoivaksi kokemukseksi Onko yhtäläisyys semanttinen vai asiallinen? Joka tapauksessa henkinen energisyys tuottaa työtä samoin kuin ruoka ja sähkö) Energiapolitiikka.esityksen näyttämönä toimii hajautetun pienenergian tuotantopalsta. Hankkeen ensimmäinen vaihe muodostuu ongelmanratkaisupeleistä (tausta mm. teatteriprosessin mallipalavereissa). Näyttämöllä (ts. palstalla) työskentelevät futuronautit näyttelevät tulevaisuutta ja hankkivat sillä tavoin kokemustietoa tulevaisuudesta sekä toimivat oppaina yleisölle, joka voi tulla palstalle kokemaan tulevaisuutta omakohtaisesti. Todellisuus, joka palstalla (ts. näyttämöllä) esittäytyy, on fiktiivinen, mutta mahdollinen. Kysymys on siis mahdollisesta maailmasta tai mahdollisesta tulevaisuudesta. 2. Projektin lähtökohta Lähtökohtana kaikkeen taiteelliseen työhön liittyvä pohdinta: mikä on tärkeää? Mikä on oleellista? Ja toisaalta, miten tätä oleelliista voi taiteessa - ja niillä välineillä, jotka meillä on - käsitellä. Pohtiessaamme, mikä olisi taiteellemme merkityksellisin ja kuumin aihe, tulimme siihen johtopäätökseen, että se on energiapolitiikka. Perustellakseni tämän väitteen, joudunjoudun käyttämään hetken niukkaa aikaa selostaakseni millaiseen ymmärrykseen ja tulevaiuus skenaarioon Energiapolitiiikka.eitys. pyrkii vastaamaan. 3. Projektin tausta - Ilmastonmuutos pakottaa hylkäämään fossiiliset energianlähteet ja korvaamaan ne uusiutuvilla. - Samaan aikaan mm. robotisaatio voi nostaa joidenkin synkimpienn skenaarioiden mukaan työttömyyden esim. Suomessa jopa 40%:in

2 2 - Verokilpailun vuoksi valtioiden veronkantokyky heikkenee ja sen seurauksena myös sosiaaliturva heikkenee. - Väestön kasvu, pakolaisuus, äärimmäiset sääilmiöt, peltoalan pieneneminen jne. aiheuttavat ruoka- ja energiakriisejä sekä ruoka- ja energiapulaa ja niiden hinnan kallistumista. - Yhteiskunnan voi ymmärtää järjestelmäksi, jonka tehtävä on tuottaa ja jakaa jäsenilleen energiaa. Kun energia tuotetaan keskitetysti, myös valta keskityy. - Hajautettu tuotanto vähentää eriarvoisuutta. Pohjimmiltaan Energiapolitiikka esitys on demokratiaprojekti. - Henkilökohtaisella tasolla on aiheenvalinnassa kysymys tulevaisuuden uhkaavuuden ja arvaamattomuuden meissä herättämän epävarmuuden ja ahdistuksen taiteellisesta käsittelemisestä ja taiteellisesta haltuunotosta. Edellä esitetty tilanne tai haaste pakotti kysymään, minkälainen teatteri tai minkälainen esitystaide voisi soveltua näiden ongelmien käsittelemiseen ja ratkaisemiseen? 4. Projektin muotoutuminen Esikuvana antiikin teatteri. antiikin ensimmäiset näyttämöt rakennettiin poliksen agoralle, jossa se oli välittömässä yhteydessä kauppiaiden ts. talouden sekä myös filosofisen eli tieteellisen (tori opetus- ja kohtaamispaikkana) ja myös uskonnollisen ja eettisen keskustelun (temppelit, alttarit) ja poliittisen päätöksenteon ja lainsäädännön kanssa. Teatteri osallistui poliksen ytimessä keskusteluun siitä, miten valtio ja sen asiat tulisi järjestää. Nyt on mietittävä, millainen olento teatterin pitäisi olla, että voisi luoda näyttämön nykymaailman agoralle, joka on globaali, aineeton, paikaton, hahmotonkin. Mitä tämä vaatii teatterilta? (Ratkaisu ei ainakaan ole, että rakennetaan teatteritila kauppakeskukseen). Minua on inspiroinut muutos, joka on tapahtunut muotoilun piirissä. Ei varmaan kukaan ole voinut välttyä keskustelulta, jota on käyty teollisen muotoilun ympärillä ja muotoilun alueella tapahtuneesta muutoksesta esinemuotoilusta palvelumuotoiluun. Mikä tietysti heijastaa yhteiskunnan siirtymistä teollisuusyhteiskunnasta palveluyhteiskunnaksi. (Esimerkkinä siitä, miten ajattelu- ja lähestymistapa voi siirtyä konkreettiten asioiden muotoilusta aineettomampiin asioihin, on minulle kerrottu tarinaa, jossa muotoilijaa pyydetään suunnittelemaan toimistoon tuoli. Kun muotoilija ryhtyy selvittämään, millaista tuolia ja mihin tarkoitukseen ja tarpeeseen tuolia kaivataan, ilmeneekin, että se mitä oikesti halutaan, onkin tauko. Näin muotoilijan työ siirtyy esineen muotoilusta työajan muotoiluun. Lähestymistapa, ajattelutapa, tapa katsoa asioita ja varmasti myös tietyt esteettiset ja funktionaalisuuden arvot säilyvät mukana.)

3 3 Näkisin, että teatterin parissa olemme olleet varovaisia tekemään vastaavaa siirtymää, kuin mitä juuri esim. muotoilun parissa on tapahtunut.( Muotoilun parissa tapahtunutta siirtymää on joskus arvosteltu siitä, että eikö se johda siihen, että melkein mitä tahansa inhimillisten asioiden uudelleen järjestelyä aletaan pitää muotoiluna. Ehkä, mutta en näe, miksi ainakaan muotoilijoiden pitäisi olla siitä huolissaan.) 5. Teatteri ajatteluna Ajattelen, että tulevaisuuden energiaratkaisujen tutkimisen ohella Energiapolitiikka -esityksen toinen, keskeinen päämäärä on tutkia sitä, mihin teatteria ja teattrillista ajattelua voi käyttää ja soveltaa. Lähden liikkeelle tässä pohdinnassa usein esitetystä ajatuksesta teatterista kielenä, ts. että teattri on oma erityinen kielensä. Tiedän, että tämä ajatus tai näkemys on kiistaanalainen eikä mitenkään ongelmaton, mutta joka tapauksessa se on abstraktiotasoltaan sellainen, että olen kokenut siihen nojautumalla saavani ajatuksellista tukea sille, mitä olemme Energiapolitiikka esityksessä tekemässä. Kun puhutaan teatterista kielenä, halutaan yleensä korostaa teatterin kommunikoivaa luonnetta. Mutta jos otamme väitteen teatterista kielenä vakavasti, niin on voitava kiinnittää huomiota myös kielen (kommunikaation ohella) toiseen perustavaan käyttöön, nimittäin kieleen ajattelun välineenä. Menemättä tähän asiaan yhtään syvemmälle, todettakoon, että kielitiede, psykologia ja kulttuurin tutkimushan tunnustavat kielen ja ajattelun kiinteän yhteyden, mutta olen ymmärtänyt, että esim. mannermaisessa filosofiassa tämä yhteys on käsitetty vielä niitäkin syvällisemmäksi niin, että kieli ja ajattelu ovat paitsi oikeastaan sama asia, niin myös kaiken havaitsemisen ajatellaan tapahtuvan kielessä. On kysyttävä, millaista käyttöä teatterille voisi olla teatterillisena ajatteluna: käsitteinä ja käsitejärjestelmänä, lähestymiskulmana, projektin hallintana ja metodeina ja miksei myös tapana organisoida ja tapana organisoitua jne? Millä tavalla teatterillinen ajattelu hahmottaa maailmaa ja paljastaako sen läpi katsominen ilmiöstä jotakin uusia piirteitä? Ja minkä laisia välineitä teatterin käsitteet ja käytänteet voisivat antaa esim. ongelman ratkaisuun, tässä tapauksessa tulevaisuuden enrgiaratkaisujen pohtimiseen? 6. Teatterin soveltaminen Energiapolilitiikka.esityksessä Tässä esitelmässä keskityn yhteiskunnallisten ja energiapoliittisten ratkaisujen sijasta tarkastelemaan sitä, miten olemme projektissa soveltaneet teatteria ja miten teatteri on projektiin soveltunut.

4 4 Osa Energiapolitiikka esityksen käyttämistä välineistä on taiteen yleisiä välineitä ja osa juuri teatterille ominaisia välineitä. Tulevaisuus on olemuksellisesti mielikuvituksen ja luovuuden ja siis taiteen aluetta. Teatteri on muiden taiteiden tavoin luonnollinen väline tulevaisuuden tutkimiseen ja havaitsemiseen Teatteriprosessin soveltaminen Seuraamme Energiapolitiikka esityksessä tavallisen teatteriesityksen vakiintunutta valmistamisen prosessia. Ensimmäinen vaihe on ollut suunnittelun ja verkottumisen vaihe, joka vertautuu käsikirjoituksen tai muun lähtömateriaalin laatimiseen sekä työryhmän kokoamiseen. Nyt meneillään oleva peli- tai pienoismallityöskentelyn vaiheeseen on otettu vahvasti vaikutteita teatteriposessiin kuuluvasta mallipalaveri työskentelystä. Seuraava vaihe, jossa siirrytään näyttämölle, eli uusiutuvan, hajautetun pienenergian tuotantopalstalle voi katsoa olevan harjoitteluvaihe: me saamme tietoa siitä, mikä näyttämöllämme toimii, mikä ei, ja mitä muutoksia ja korjauksia pitää tehdä. Valmis esitys olisi sitten tässä hahmotuksessa todellinen, toimiva, energiaa tuottava ja ympäröivään yhteiskuntaan kytkeytynyt hajautetun pienenergian tuotantopalsta. Toteutunut mahdollinen todellisuus. Toisaalta Energiapolitiikka.esitys - projekti voi tulostua esitykseksi myös jollakin muulla tavoin. Palaan tähän esityksen problematiikkaan tuonnempana. Tähän väliin on paikallaan lisätä, että samat teatterilliset metodit ja toimintatavat joita olemme soveltaneet kokonaisuuteen ovat olleet meillä käytössä myös jokaisen yksittäisen pelin suunnittelusssa ja toteutuksesa. Teatteriprosessista lainattu toimintatapa toistuu paitsi kokonaisuudessa myös sen eri osissa fraktaalisena rakenteena. Me emme ole soveltaneet tässä suhteessa mitään hiearkioita. Lähestymistapa on ollut käytännöllinen: kun meillä on ollut jokin asia tai osakysymys ratkaistavana, olemme miettineet mitä teatterin ja esitystaiteen puolelta tuttuja ajattelutapoja ja käytänteitä voimme soveltaa asian ratkaisemiseksi Pelillisyys Olemme liikkuneet aika paljon pelien suuntaan. Välittävä tekijä on tässä ollut paitsi moniin peleihin liittyvä esityksellisyys myös erityisesti roolipelit eli larpit teatterin ja pelien välimaastosta. Lisäksi olemme kiinnittäneet huomiota jo aiemmin mainittujen mallipalaverien yhtäläisyyksiin ja sukulaisuuteen esim. sotilaiden käyttämien strategiapelien ja maastolaatikkopelien kanssa. (Perheyhtäläisyys, Ludvig Wittgenstein). Aivan lyhyesti pelien kulku: lähtökohtana on todellinen, olemassa oleva maapalsta n. 50 km. Loviisasta (erinäisistä syistä emme valinneet Heurekan pihaa, mikä sekin olisi ollut mahdollista). On luotu fiktiivinen henkilö Kansalainen taustatarinoineen. Peli on siis käsikirjoitettu. Kansalinen elää perheineen vuotta 2026, ja hän esittää asiantuntijoille kysymyksiä. Asiantuntijat auttavat Kansalaista suunnittelemaan vuonna 2026 toimivan, hajautetun, uusiutuvan pienenergian tuotantopalstan. Pelien teemoja ovat olleet mm. viljelyyn palauttaminen ja palstan energian

5 5 tuotantoteknologia sekä palstan rahoitus ja pienenergian tuotanto ja lainsäädäntö sekälisäksi vielä kytkeytyminen sähköverkkoon pientuottajan kannalta ja kytkeytyminen ruuanjakeluverkostoon pientuottajan kannalta. (Näiden pelien videotaltioinnit (n. 30 min.) katsottavissa Pelit ovat olleet yleisölle avoimia. Pelikentän keskuksen muodostaa siis palstan pienoismalli. (Vuoden 2026) tulevaisuus skenaarion voi ajatella muodostavan pelikentän aineettomat sivurajat, jotka myös tuottavat osan pelin säännöistä niinkuin pelikentän rajat aina peliin tuottavat. Kansalaisen lisäksi pelissä on myös muita roolitettuja tehtäviä: Tulos huolehtii tuloksista ja niiden kirjaamisesta tulostaululle, Aika kellottaa ja varmistaa aikataulun, Palsta vastaa palstaa koskeviin kysymyksiin ja Isäntä on eräänlainen päätuomarin rooli. Varsinaisia pelaajia ovat asiantuntijat, voi ajatella, että he liikuttavat Kansalaista eteenpäin palstan muodostamalla pelilaudalla. Myös yleisöllä on mahdollisuus ottaa osaa peliin sen eri vaiheissa Näyttämö ja näyttelijät Kesän 2017 Heurekan pihalle rakennettavan näyttämön sisältöön ja toimintaan en mene tässä sen syvemmälle, koska sen suunnittelu on vasta alkuvaiheessa. Joitakin keskeisiä seikkoja nostettakoon kuitenkin esiin. Heurekan palsta ei siis ole yksi yhteen sama, jota pelaamme pienoismallipeleissä, mutta hyödynnämme sen suunnittelussa ja rakennuksessa niitä oppeja ja löydöksiä, joita peleissä olemme saaneet. Palsatalla olevan oikean tai oikeaa simuloivan energian pientuotantotekniikan ja viljelyn lisäksi keskeinen asia palstalla ovat esiintyjät. Palsta on fiktiiviseen lähitulevaisuuteen sijoittuvan mahdollisen todellisuuden näyttämö. Esiintyjät, Isäntä tai Emäntä, joita kutsume Futuronauteiksi, eläytyvät erääseen tulevaisuuden mahdollisuuteen ja tuovat meille kokemustietoa tästä mahdollisesta maailmasta. He ottavat myös vastaan yleisöä tai paremminkin osallistujia ja toimivat heille oppaina tulevaisuuteen niin, että myös osallistujat voivat tehdä omakohtaisia havaintoja tästä mahdollisesta tulevaisuudesta. Suhteutettuna teatteriin, emme siis käytä hyväksemme niinkään näyttelijän kykyä esittää tai näytellä jotakin vaan hänen kykyään eläytyä fiktioon tai siis rinnalkkaiseen todellisuuteen tai mahdolliseen maailmaan ja hänen kykään luoda ja ylläpitää fiktiota ja johdattaa myös muita ihmisiä sen piiriin. Toivomme futuronauttien tuovan meille kokemustietoa tulevaisuudessa toimivan hajautetun ja uusiutuvan pienenergian tuottajan elämästä: hänen toiveistaan ja peloistaan, ongelmistaan ja onnistumisistaan, toimeentulostaan, merkityksellisyyden tai merkityksettömyyden kokemuksistaan, mahdollisuuksistaan toimia yhteiskunnan jäsenenä jne Esitys Energiapolitiikka.esityksen kaltaisessa projektissa esityksen käsite problematisoituu. Missä kohtaa projektia esitys oikeastaan sijaitsee ja miten esitys esitys tässä yhteydessä pitäisi

6 6 ymmärtää jne? Ei tietenkään ole myöskään sattumaa, että olemme nimenomaan halunneet säilyttää esityksen projektin nimessä. Tässä kohtaa haluan kiinnittää huomiota suomen kielen esitys sanan kahtalaiseen merkitykseen; se on paitsi näyttää (perform) jotakin, myös ehdottaa (propose) jotakin. Nämä erilaiset sanamerkitykset lankeavat kuitenkin myös eräässä kohtaa yhteen. Voisi ajtella, että jokainen esitys, olisi se sitten kaikkein perinteisin, avantgardistisin, fiktiivisin tai dokumentaarisin on aina myös ehdotus mahdolliseksi maailmaksi. Tässä merkityksessä, ehdotukena mahdolliseksi maailmaksi, ymmärrämme esitys sanan myös Energiapolitiikka.esityksen nimen yhteydessä. Ymmärrämme ehdotuksemme konkreettiseksi, yhteiskunnalliseksi ja poliittiseksi, ei pelkästään fiktiiviseksi esitykseksi. Esityksen rinnalla ja synonyyminä olemme käyttäneet myös termiä projektin tulostus. Tämä esitelmä on epäilemättä yksi projektin tulostuksista ja siinä mielessä myös yksi projektin tuottamista esityksistä. Projekti tuottaa siis monenlaisia ja erilaisia esityksiä, jos esitykseksi katsotaan kohtaaminen yleisön kanssa tai avauma yleisön suuntaan. Energiapolitiikka -esityksessä tai sen tulostuksessa saattavat sellaiset keinot, jotka teatteriesityksessä usein mielletään sekudäärisiksi nousta keskeiseen tehtävään. Tällaisia ovat esim. video (tässä tallenteet), printtimateriaalit (tässä artikkelit), näyttämökoneisto (tässä energiantuotantotekniikka), näyttämö itsessään (tässä energiantuotantopalsta), osallistavuus (tässä läpäisevänä periaatteena) jne. Ja luonnollisesti myös yleisöjä on erilaisia ja yleisöillä on eriasteisia sitoutumisia projektiin. 7. Johtopäätökset Entä tulokset? On hieman varhaista puhua tuloksista vielä kovin suurella suulla. Mutta palstaan ja energiatuotantoon liittyviä tuloksia esitellään projektin verkkosivuilla kuitenkin melkoinen määrä. Muttta entä tämän esitelmän kannalta keskeinen kysymys, onko teatterillisen ajattelun ja teatterillisten keinojen soveltaminen tuonut esiin jotakin uutta? Mielestäni on. Kysymyshän on pohjimmiltaan freimaamisesta, uudelleen kehystämisestä, tuttujen elementtien katsomisesta uuden kehikon läpi. Löydökset eivät siksi välttämättä heti vaikuta mullistavilta. Mutta uskallan kuitenkin jo projektin tässä vaiheessa sanoa, että teatterillista ajattelua ja teatterillista lähestymistapaa voidaan käyttää tällaisessa yhteydessä ja että se tuo esiin uusia asioita jos ei muuta, niin ainakin uusia kysymyksiä.

ENERGIAPOLITIIKKAESITYS

ENERGIAPOLITIIKKAESITYS ESITYSTAITEEN SEURA ENERGIAPOLITIIKKAESITYS Energiapoli9ikkaesitys -hanke mallintaa hajautetun ja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuoeamista fik9ivisessä lähitulevaisuudessa MIKSI ENERGIAPOLITIIKKA? NÄLKÄ

Lisätiedot

DRAMATURGIAN OPINTOKOKONAISUUS Johdanto

DRAMATURGIAN OPINTOKOKONAISUUS Johdanto DRAMATURGIAN OPINTOKOKONAISUUS 2017-18 Johdanto Dramaturgian opintokokonaisuuden tavoite on selkeyttää, vahvistaa ja nykyaikaistaa yhteistä dramaturgian opetusta Teatterikorkeakoulussa ja Taideyliopistossa.

Lisätiedot

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat LEIKKIKOONTI Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat 21.5.2014 ESITYKSEN JÄSENTELY 1. Leikin filosofisia lähtökohtia 2. Leikki ja oppiminen 3. Leikki ja didaktiikka 4. Leikki ja pedagogiikka 5. Leikin

Lisätiedot

Miten kulttuuritaustat näkyvät uraohjauksessa?

Miten kulttuuritaustat näkyvät uraohjauksessa? Miten kulttuuritaustat näkyvät uraohjauksessa? Pohdiskelua Pohjois- Karjalan TE-toimisto psykologi Mirja Kuiri 1 13.4.2016 LÄHTOKOHTIA Mitä ajattelemme kulttuurista? Ajattelemmeko kotoutumista enemmän

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI 6.9.2010, Muistiinpanot Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen Anna-Mari Tuovinen 24.11.2010 Lahden

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa Sakari Möttönen 13.10.2016 Järjestöjen kaksi päätehtävää Auttamis- ja edunvalvontatehtävä (jäsenhyötytehtävä) Jäsenistön tarpeiden

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät Toimitusjohtaja Timo Saarelainen

Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät Toimitusjohtaja Timo Saarelainen Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät 4.9.2014 Toimitusjohtaja Timo Saarelainen Globaalin liiketoiminnan näkökulma Timo Saarelainen toimii Green Fuel

Lisätiedot

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikan mahdollisuudesta tieteenä Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikka tieteenä? Filosofit ja ei-filosofit eivät pidä etiikkaa tieteenä Tiede tutkii sitä, miten asiat ovat, ei miten asioiden tulisi

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Tiedotus & markkinointi,

Tiedotus & markkinointi, Tiedotus & markkinointi, kiertuetoiminnassa TEKIJÄ: V KOULUTUSJAKSO 30.- 31.1.2012 Kouvolan Teatteri Leena Björkqvist 2012 Ma 30.1.2012 Onnistuneen markkinoinnin peruspilareita kiertuetoiminnassa Klo 12.00-12.10

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS Koulutuksen sisältö 1. Meidän pelin osa-alueet 2. Luonne 3. Oppimisympäristö - oppimistaidot 4. Vuorovaikutus 1. Valmentajien välinen 2. Pelaajien välinen

Lisätiedot

TULOS Olen Eeva Kemppi ja huolehdin sääntöjen sekä tulosten seuraamisesta ja tulosten esittelemistä.

TULOS Olen Eeva Kemppi ja huolehdin sääntöjen sekä tulosten seuraamisesta ja tulosten esittelemistä. 1 PELIN TAUSTOITTAMINEN Lämpimästi tervetuloa. Minä olen Olli Pitkänen ja toimin tämän pelin vetäjänä. JAAKKO RUUSKA Olen Jaakko Ruuska ja dokumentoidaan tätä peliä Taito Hoffrenin kanssa. Me joudutaan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Sosiaalihuollon lainsäädännön arvolähtökohdat ja arki

Sosiaalihuollon lainsäädännön arvolähtökohdat ja arki Sosiaalihuollon lainsäädännön arvolähtökohdat ja arki Petteri Niemi Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Jyväskylän yliopisto Sisältö: Sosiaalialan palvelujen priorisoinnin mallit ja etiikka -tutkimusprojektin

Lisätiedot

Maahanmuuton prosessi ja stressi

Maahanmuuton prosessi ja stressi Maahanmuuton prosessi ja stressi Tavoite: Käydä läpi maahanmuuton psyykkistä prosessia, stressiin vaikuttavia tekijöitä ja selviämiskeinoja. Normalisoida kuormittavia tilanteita ja keskustella niistä.

Lisätiedot

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta!

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035, maakuntasuunnitelma, tehtiin satakuntalaisten yhteistyönä syksystä 2011 kevääseen 2012.

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Espoon tulevaisuusfoorumi 27.1.2010 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa

Lisätiedot

Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit

Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit (peruste, periaate, sääntö.) Kenttäpäällikkö Petri Uusitalo Länsi-Maito Miten voin nähdä tilani tulevaisuuteen Pitää pystyä ulottamaan näkemys 20-30

Lisätiedot

Visiona ilmastopolitiikan tuomat haasteet

Visiona ilmastopolitiikan tuomat haasteet Tulevaisuusvaliokunnan avoin kokous 6.2. 2019 Eduskunnan auditorio Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 2. osa Ratkaisuja työn murroksessa Visiona ilmastopolitiikan tuomat haasteet Markku Ollikainen Ympäristöekonomian

Lisätiedot

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset.

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset. Workshop 30.3.2017 Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA Workshopin tavoitteena on oppia, miten palveluita ideoidaan ja kehitetään palvelumuotoilun menetelmien avulla. Workshop

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen

Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen Maarit Engberg vt. Perhekonsultti 16.03.2015 Tampere Esityksen rakenne: 1) Ensi kieli ja kehittyvä minuus 2) Kuulon merkitys ja huomioiminen arjessa 3) Tukea

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

1. Asiakaslähtöisyys/asiakasohjautuvuus

1. Asiakaslähtöisyys/asiakasohjautuvuus 12 askelta ratkaisu- ja voimavarakeskeisyyteen Menetelmän ja työotteen ohella ratkaisukeskeisyys on tapa ajatella ja katsoa maailmaa. "Asiakas" - sanan tilalla voisikin siis yhtä hyvin olla vaikkapa sana

Lisätiedot

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta Osalliseksi omaan lähiyhteisöön 1.12.2015 Susanna Tero, Malike-toiminta Kun YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva sopimus saatetaan Suomessa voimaan. Sopimus laajentaa esteettömyyden ja saavutettavuuden

Lisätiedot

Teorian ja käytännön suhde

Teorian ja käytännön suhde Teorian ja käytännön suhde Teoria ja käytäntö 1 Pedagogiikka teoriana ja käytäntönä Teorian ja käytännön suhteen ongelma???? Teoria ei voi tarkasti ohjata käytäntöä - teorialta odotettu tässä suhteessa

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Board Game Lab. 4 Teema. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

Board Game Lab. 4 Teema. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Board Game Lab 4 Teema Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Mikä on teema? 2. Teeman suunnittelu ja kehittäminen Työskentelyä Keskustelua Teeman suunnittelua Mikä on teema? Peli = mekaniikka

Lisätiedot

Virtuaalinen flirttailupeli tytöille!

Virtuaalinen flirttailupeli tytöille! Virtuaalinen flirttailupeli tytöille! FlirttiStoori on ensimmäinen suomenkielinen flirttailupeli tytöille. Peli koostuu paljon dialogia sisältävistä jaksoista, jotka antavat pelaajan kokea OMAN VIRTUAALISEN

Lisätiedot

ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen

ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen MITÄ KULTTURI ON JA KUINKA SE TOIMII EDUKSEMME Kulttuuri on sitä mihin me uskomme, kuinka käyttäydymme ja toimimme ja kokemus siitä mitä meidän toimintamme luo toisillemme

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Seminaari 6.5.2014 Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö 1 Esityksen sisältö Uudet ja uusvanhat energiamuodot: lyhyt katsaus aurinkolämpö ja

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Ajatuksia vastuullisesta urheilujohtamisesta

Ajatuksia vastuullisesta urheilujohtamisesta Ajatuksia vastuullisesta urheilujohtamisesta Päämääränä on lisätä ymmärrystä kansalaistoiminnan ja etenkin liikunta- ja urheiluorganisaatioiden johtamisesta eettisen ja vastuullisen johtamisen näkökulmasta.

Lisätiedot

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry.

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Counting backwards vähähiilisen asumisen skenaariot Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Tiedämme, että asiat eivät voi jatkua nykyisellään toteutuma lähde: Raupach et al.: Global and regional

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Nuoret takuulla kuntoon

Nuoret takuulla kuntoon Nuoret takuulla kuntoon Vain lähellä syntyy vastavuoroisuutta ja kohtaamista Päivi Känkänen 06.05.2014 teksti ja valokuvat: Päivi Känkänen BACK TO BASICS Epävakaina aikoina on tasaisia aikoja useammin

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Pelisuunnittelua tulevaisuudessa. Karoliina Korppoo / Colossal Order

Pelisuunnittelua tulevaisuudessa. Karoliina Korppoo / Colossal Order Pelisuunnittelua tulevaisuudessa Karoliina Korppoo / Colossal Order Puhuja Karoliina Korppoo Game Designer Lead designer projektissa Cities: Skylines Medianomi, Tampereen Ammattikorkeakoulu Filosofian

Lisätiedot

Ammattitaito ja ammatillisen osaamisen kriteerit sosiaalityöntekijän näkökulmasta

Ammattitaito ja ammatillisen osaamisen kriteerit sosiaalityöntekijän näkökulmasta Ammattitaito ja ammatillisen osaamisen kriteerit sosiaalityöntekijän näkökulmasta Valvira & Sosnet: Seminaari Sosiaalityöntekijän ammattitaidon arviointi asiakasturvallisuuden näkökulmasta 15.3.2019 Anna

Lisätiedot

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä.

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. ohjekortti #1 tämä on siirron nimi Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. Tässä on säännöt, joita siirto noudattaa. Säännöt käydään läpi ylhäältä alaspäin Noppien kohdalla

Lisätiedot

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku Megatrendit ja kulttuurialan muutos 3.6.2016 Työpajan purku Osallistujattila 2025 Ilmoittautuneita 175 kpl Ilmoittautuneet aloittain: Museoala Orkesterit Teatterit Muut Ryhmätöiden lm. 20+1 kpl ks. dokumentointi

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija Vaikuttavuusketju toiminnan jäsentämisessä ja arvioinnin suunnittelussa - pohjaa maakunnallisten Järjestö 2.0 - hankkeiden vaikuttavuusketjun laadintaan Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä 13.11.2017 Antti Pelto-Huikko,

Lisätiedot

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Eettisen toimikunnan työskentely Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Toimikunnan asema Toimikunnalla ei ole lakisääteistä asemaa Toiminta perustuu rehtorin päätökseen Toimikunnan tehtävä Eettisten asioiden

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille - palvelu, Valtion taidemuseo 9.11.2011 Esityksen rakenne Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet

Lisätiedot

SIL2020 Strategia. Avainhenkilöpäivät Eila Pohjola

SIL2020 Strategia. Avainhenkilöpäivät Eila Pohjola SIL2020 Strategia Avainhenkilöpäivät 26.10.2014 Eila Pohjola Keskustelun tavoite Käydä avointa keskustelua liiton toiminnasta, sen kehittämisestä sekä lajitoimikuntien toiveista liittyen SIL 2020 strategiaan

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon.

Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon. Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon. Järjestäminen MIKSI?????? Jäsenmäärän ja järjestäymisasteenlasku Mitä? Mitä Sinä tarvitset, että olet valmis

Lisätiedot

Päätavoitteena on tukea monialaista yhteisöllistä oppimista ja oivaltamisen iloa yli rajojen luoda pysyvä StarT-toimintakulttuuri tiedefestivaaleineen

Päätavoitteena on tukea monialaista yhteisöllistä oppimista ja oivaltamisen iloa yli rajojen luoda pysyvä StarT-toimintakulttuuri tiedefestivaaleineen Päätavoitteena on tukea monialaista yhteisöllistä oppimista ja oivaltamisen iloa yli rajojen luoda pysyvä StarT-toimintakulttuuri tiedefestivaaleineen innostaa oppimisyhteisöjä tieteitä ja taiteita yhdistelevään

Lisätiedot

Ratkaisuja työyhteisön ristiriitoihin. Työterveyspsykologi, Certified Business Coach Sanna Aulankoski

Ratkaisuja työyhteisön ristiriitoihin. Työterveyspsykologi, Certified Business Coach Sanna Aulankoski Ratkaisuja työyhteisön ristiriitoihin Työterveyspsykologi, Certified Business Coach Sanna Aulankoski 1. Mitä ajatella ristiriidoista? 2. Mihin pyrkiä niiden suhteen organisaatioissa? 3. Miten päästä tavoitteeseen?

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Palaute Nyytin ja SPR:n Hengailuillasta 4.11.2011 Yhteenvetoraportti Osallistujia 31, joista 8 miestä. Palautteita 24 Sukupuoli Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% 1. Nainen 16 66,67% 2. Mies

Lisätiedot

Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi

Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi otakantaa.fi På svenska Google-haku Otakantaa-sivustolta Etusivu Selaa hankkeita Tietopankki Ohjeet Tiedotteet Etusivu

Lisätiedot

ALAN ASIANTUNTI- JATEHTÄVISSÄ TOIMIMINEN, KE- HITTÄMINEN JA ONGELMANRAT- KAISU - perustella asiantuntijatehtävissä. toimiessaan tekemiään

ALAN ASIANTUNTI- JATEHTÄVISSÄ TOIMIMINEN, KE- HITTÄMINEN JA ONGELMANRAT- KAISU - perustella asiantuntijatehtävissä. toimiessaan tekemiään ALKUVAIHEEN MINEN MISALUEET Tasot ALAN TEORIOIDEN, KÄSITTEIDEN, ME- NETELMIEN JA PE- RIAATTEIDEN MINEN 5 - käyttää keskeisiä teorioita, käsitteitä ja menetelmiä johdonmukaisesti erilaisissa - kirjoittaa

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Työllisyys Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa.

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa. Voit olla päättämässä

Lisätiedot

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 Susanna Anglé PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 I Toiveikkuuden määritelmästä ja merkityksestä Mitä toiveikkuus, toivo, on? Miksi toivo on tärkeää? II Toiveikkuuden ylläpitämisestä

Lisätiedot

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli OPETTAJAN OHJE JOHDANTO Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -pelissä opiskellaan opetussuunnitelmiin kuuluvia asioita yhdessä tekemällä. Tavoitteena on luoda uutta

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

Psyykkinen valmennus lapsikiekkovaiheessa

Psyykkinen valmennus lapsikiekkovaiheessa Psyykkinen valmennus lapsikiekkovaiheessa 9.10.2017 Psyykkinen valmennus Millaisia ajatuksia herättää? Psyykkinen valmennus Monesti vieläkin ajatellaan, että psyykkinen valmennus on kuin mentäisiin lääkäriin

Lisätiedot

Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa

Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa Kirsi Saukkola Psykiatrinen sairaanhoitaja Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Työnohjaaja ETELÄ-SUOMEN OPPIMISEN JA KASVUN TUEN PÄIVÄT 21.3.2018

Lisätiedot

Ammatti: Pelisuunnittelija

Ammatti: Pelisuunnittelija Ammatti: Pelisuunnittelija Ville Vuorela 2011 Quo Vadis? Ville Vuorela 37 vuotta (pelaajien keski-ikä) Paheksuttava ikiopiskelija Pelialalle 1996, kokopäiväisesti 2004 (Sumea) Nykyisin pelisuunnittelun

Lisätiedot

Opetuskokonaisuus Mikämikä-päivään

Opetuskokonaisuus Mikämikä-päivään Opetuskokonaisuus Mikämikä-päivään Tutkivan oppimisen ote u Artikkelien etsiminen ja lukeminen > ymmärryksen syventäminen Mikämikä-päivä Vaajakumpu 8.3.2016 u 3D (Johanna ja Jenni) u 4B (Pauliina ja Tiina)

Lisätiedot

Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa. Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH

Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa. Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH 2013-2014 23.01.2014 Miia Pasanen Karelia ammattikorkeakoulu 1 Arvioinnin viitekehys 1 Arviointikysymykset:

Lisätiedot

Ihmislähtöisiä innovaatioita

Ihmislähtöisiä innovaatioita Ihmislähtöisiä innovaatioita Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa -seminaari Postitalo, Helsinki 19.4.2011 Karoliina Auvinen, johtava ekotehokkuusasiantuntija Sitran tavoitteet ja Maamerkit-ohjelma

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

Järjestöjen elinvoimaisen tulevaisuuden on ratkaissut se, ovatko he vahvistaneet henkilökohtaista merkityksellisyyttä toimintansa ytimessä

Järjestöjen elinvoimaisen tulevaisuuden on ratkaissut se, ovatko he vahvistaneet henkilökohtaista merkityksellisyyttä toimintansa ytimessä Kumppanuuspäivä 2016 Kumppanuuspöytä 4, vetäjinä Mari Brunou ja Tauno Linkoranta Tulevaisuuden kansalaistoiminta Alustuksena Tulevaisuuden kansalaistoiminta PP (liitteenä). Alustuksen jälkeen jakauduttiin

Lisätiedot

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila Asiakasosallisuus Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila 21.9.2016 Asiakasosallisuus Omahoitopalvelut ODA - tiennäyttäjänä Omahoitopalvelut - ODA Asiakas asukas kumppanina Palvelut kohdentuvat paremmin

Lisätiedot

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014 FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana kesän peleihin Markku Gardin 1.4.2014 Mentaalitarinoita "Peliä edeltävänä iltana makaan vuoteessani ja kuvittelen mielessäni, kuinka teen maalin ja kuinka pelaan hyvin.

Lisätiedot

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa Sakari Möttönen 13.10.2016 Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kaksi päätehtävää Auttamis- ja edunvalvontatehtävä (jäsenhyötytehtävä)

Lisätiedot

Maantieteen opetussuunnitelma 2016

Maantieteen opetussuunnitelma 2016 GEOS 1 ja OPS 2016 Maantieteen opetussuunnitelma 2016 Maantieteen opetuksen tehtävänä on kehittää opiskelijan maantieteellistä maailmankuvaa ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää maailmanlaajuisia, alueellisia

Lisätiedot

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto Hanke-esittely: Luovan yrityskulttuurin rakentaminen 925 DESIGN 7.3.2014 Yrityksestämme KESTÄVÄ KILPAILUKYKY VAATII ROHKEAA AJATTELUA, FIKSUJA TYÖNTEKEMISEN

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 8-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää alkuaineiden ja niistä muodostuvien

Lisätiedot

Jokainen ryhmäläinen kertoo vuorollaan ensimmäisen ajatuksen, joka tulee mieleen sanasta itsetunto.

Jokainen ryhmäläinen kertoo vuorollaan ensimmäisen ajatuksen, joka tulee mieleen sanasta itsetunto. Julkinen itsetunto Muille näyttäytyvä itse-tunto on julkista itsetuntoa. Julkista itsetuntoa kuvaa henkilön tapa tuoda ilmi itsetuntoaan käytöksellään, toiminnallaan ja puheellaan. Julkista itsetuntoa

Lisätiedot

Ihmisenä verkostoissa

Ihmisenä verkostoissa Ihmisenä verkostoissa Merja Niemi-Pynttäri TE-ERKKERI Työvoimaopisto Taustaa.. ihmisen suuri vahvuus on taipumus saada toiset mukaan omiin projekteihinsa ja kyky sijoittaa itsensä tavoitteita tukeviin

Lisätiedot

Strategia päätöksentekoa ja työyhteisöä ohjaamassa. Kirkon Johtamisforum Kanava 2 Paasitorni

Strategia päätöksentekoa ja työyhteisöä ohjaamassa. Kirkon Johtamisforum Kanava 2 Paasitorni Strategia päätöksentekoa ja työyhteisöä ohjaamassa Kirkon Johtamisforum Kanava 2 Paasitorni 18.-19.1.2018 Kanava 2: Strategia päätöksentekoa ja työyhteisöä ohjaamassa Etsitään osallistujien kokemusten

Lisätiedot

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet Sivistystyönantajat Tieteentekijöiden liitto Professoriliitto IPR University Center Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteissa 28.11.2016 Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Lisätiedot

INTEGROITU ULKOLÄMMITYS ALUSTA ALKAEN

INTEGROITU ULKOLÄMMITYS ALUSTA ALKAEN KUU TA KUU TA UO 5 V DEN O 5 VU DEN INTEGROITU ULKOLÄMMITYS ALUSTA ALKAEN PARANNETTU VIIHTYVYYS SISÄÄNRAKENNETTU NEROKKUUS Perfecting your valued outdoor leisure time SOLAMAGIC DEN TAK UO 5V UU UU DEN

Lisätiedot

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio Rahapelilainsäädäntö ja markkinat Mikko Alkio TALENTUM Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Mikko Alkio Kansi: Lauri Karmila Sivunvalmistus: NotePad, www.notepad.fi ISBN 978-952-14-1838-9

Lisätiedot