TULOS Olen Eeva Kemppi ja huolehdin sääntöjen sekä tulosten seuraamisesta ja tulosten esittelemistä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TULOS Olen Eeva Kemppi ja huolehdin sääntöjen sekä tulosten seuraamisesta ja tulosten esittelemistä."

Transkriptio

1 1 PELIN TAUSTOITTAMINEN Lämpimästi tervetuloa. Minä olen Olli Pitkänen ja toimin tämän pelin vetäjänä. JAAKKO RUUSKA Olen Jaakko Ruuska ja dokumentoidaan tätä peliä Taito Hoffrenin kanssa. Me joudutaan kommunikoimaan tässä vähän. Älkää häiriintykö siitä. ATRO KAHILUOTO Minä olen Atro Kahiluoto ja pelaan tässä Kansalaista, joka palstoineen ja perheineen elävät vuotta Kansalainen ei perustu minuun, mutta Kansalaisen tilanteella on paljon yhteistä eri työryhmän jäsenten kanssa. Olen Reija Hirvikoski ja pelaan tässä Palstan osan. Esittelen myöhemmin tämän tontin, joka pitäisi muuttaa energiatuotantopalstaksi, ja vastaan pelin ajan kaikkiin sitä koskeviin kysymyksiin. Kyseinen tontti sijaitsee Loviisan saaristossa. TULOS Olen Eeva Kemppi ja huolehdin sääntöjen sekä tulosten seuraamisesta ja tulosten esittelemistä. Olen Sanna Uuttu ja huolehdin pelin, pelin osien ja puheenvuorojen kestosta. (Olli esittelee pelaajien nimet, erikoisalan ja mahdollisen taustayhteisön. Eeva toimittaa Ollille esittelypaperin.) ATRO KAHILUOTO Pelaajat auttavat Kansalaista tekemään oikeita valintoja, mutta myös yleisö voi auttaa Kansalaista osallistumalla äänestyksiin sekä esittämällä kysymyksiä ja ehdotuksia. (Energiatuotannon kaavio on seinällä valmiina. täydentää kaaviota. Tekstissä sanotaan fossiiliset polttoaineet ja kaavakuvassa se yksinkertaistetaan öljyyn.) Energiantuotanto on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Tässä on kaavio energiantuotannosta. Alimpana on fossiiliset polttoaineet, joita eri teknologioiden avulla muutetaan SÄHKÖKSI, RUUAKSI ja TYÖKSI. Tähän vaikuttaa esimerkiksi teknologinen kehitys, saatavilla olevat polttoaineet ja niiden määrä sekä lainsäädäntö. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi fossiiliset polttoaineet korvataan jollain aikavälillä uusiutuvalla energialla. Kymmenen vuoden kuluttua eli vuonna 2026, johon pelimme sijoittuu, energiantuotanto on isojen muutospaineiden alla.

2 2 Mahdollisia muutoksia ovat Energianhinnan muutokset ja saatavuuden häiriöt. Ruokahuollon kriisit ja hyvälaatuisen ruoan kallistuminen. Säännöllisen palkkatyön väheneminen teknisten edistysaskelten myötä. Sosiaaliturvan muutokset tai heikkeneminen. Varallisuuden ja pääomien epätasainen jakautuminen joka liittyy energiantuotannon tapoihin. Toisaalta teknologinen kehitys voi myös parantaa ihmisten elämänlaatua. Nämä muutokset perustuvat mm. EU-komission Global Europe 2050 raportin EU under threat skenaarioon ja muihin vastaaviin tulevaisuus-skenaarioihin, jotka on lueteltu tässä seinällä. [Seinälle kyltti, jossa lähteet: Global Europe 2050, report_en.pdf Global Trends 2030: Alternative Worlds, a publication of the National Intelligence Council, 2012, Mika Pajarinen & Petri Rouvinen: Computerization Threatens One Third of Finnish Employment, ETLA On huomattava, että skenaario ei ole ennuste. Se on tulevaisuudentutkimuksen menetelmin perusteltu yksi mahdollinen tulevaisuus. Se on perusteltu kuvitelma siitä, mitä voi tapahtua. Tämä EU-komission skenaario on varsin synkkä. Väestö on vanhentunut. Sosiaalinen pääoma on vähentynyt. Energiansaanti on muuttunut epävarmemmaksi. Ilmaston lämpeneminen ja ruokakriisi on pahentunut. Työvoiman määrä on vähentynyt. Turvallisuus on heikentynyt ja kaupungit muuttuneet haavoittuvaisemmaksi. Globaalisti ruoan, veden ja energian kysyntä kasvaa merkittävästi väestönkasvun takia. Nämä kaikki resurssit riippuvat toisistaan eikä niihin liittyviä ongelmia voi ratkaista erikseen. Skenaarioissa toistuvat sellaiset sanat kuin robotisaatio, automatisointi, tietokoneistaminen. On mahdollista että tekninen kehitys tuo Suomeen uusia työpaikkoja, mutta varmaa se ei ole. Mika Pajarisen ja Petri Rouvisen muistiossa todetaan, että robotisaatio voi huonolla tuurilla vähentää työvoimantarvetta Suomessa lähes kolmanneksella. Työttömyys voi pahimmillaan kohota 40 prosenttiin. Tässä vuonna 2026 olen 50-vuotias Kansalainen. Elän tässä kuvattua murrosta ja näitä muutoksia. Minä ja puolisoni olemme humanistisia akateemisia pätkätyöläisiä. Toimeentulomme koostuu silpputyöstä, jolla on vaikea tulla toimeen. Asumme Loviisan kaupungissa, jossa omistamme puoliksi maksetun kerrostalokolmion. Meillä on 15-vuotias lapsi. Uusiutuvan energian tuotantoa rakennetaan parhaillaan. Siinä liikkuu isoja rahoja. Sähkönkysyntä kasvaa entisestään, kun liikenne siirtyy sähköön.

3 3 Sähköntuotannon ja -siirron infrastruktuuri on koetuksella. Olemme huolissamme ruuasta ja sen laadusta. Ruoan laatuun liittyvät skandaalit ovat yleistyneet. Ruoan väärentäminen on alkanut yleistyä Euroopassa. Jos tutkii leivän kilohintoja niin se voi olla tuollaisella tavallisella hiivasämpylällä monta kymppiä. Hyönteisruoka - No siitä puhutaan paljon enemmän ko sitä on tarjolla! Ne joilla on varaa, ois valmiita maksamaan ruoan laadusta. Vähän tässä katkeroituu kun jotkut vaan vaurastuu. Energiatuotannon muutoksessa liikkuu valtavia rahoja! Jotenkin tuntuu, että kaikki siihen liittyvät rikkaudet valuu kaiken sen ohi, joka on kosketuksissa minuun, minun ystäväpiiriini tai ylipäätään minun kaltaisiini ihmisiin. Varallisuuserot kasvavat, työttömyys lisääntyy, sosiaalitukia leikataan. Ne joilla jo on, saa lisää! Kansainvälisesti suuryritykset vahvistuvat ja valtiot heikkenevät. Yhteiskunnallinen ilmapiiri on kärjistynyt. (Kansalainen lisää kaavioon Demokratian kriisi kortin.) Demokratia on kriisissä yhteiskunnasta vieraantumisen ja osallisuuden katoamisen myötä! Nyt lisääntyy muusta yhteiskunnasta irtaantumaan pyrkiviä, eri tavoin omavaraisia pienyhteisöjä. Itse en usko sellaiseen. Kannatan demokratiaa! Kuulun erääseen puolueeseen koska uskon ihmisten välisiin yhteyksiin ja verkottumiseen. Haluan kytkeytyä yhteiskuntaan ja tuntea olevani sen hyödyllinen ja arvostettu jäsen. Haluan, että tekemäni asiat hyödyttävät myös muita! Se tekee työstä merkityksellistä. Puoliksi maksetun kolmion ja vanhan auton lisäksi on tämän nimenomaisen Kansalaisen tärkein omaisuus peritty maapalsta n. 50 km Loviisasta. Se on hieman vaikeasti hyödynnettävä tontti

4 4 Juuri näin! KENTTÄ Se on perinnönjaoissa, osituksissa ja myynneissä muokkautunut. Sillä ei sijaitse asuinrakennuksia eikä siinä ole rantaa. Joskus telttailtiinkin siellä, mutta ei sinne meidän teini enää lähde. Yritämme tässä pelissä ratkaista, voivatko tällaiset vähäarvoiset tontit auttaa sopeutumaan odotettavissa oleviin sähköntuotannon ja toimeentulon muutoksiin. Voiko palstalta saada lisätuloja? Ja kasviksia pöytään! Aikaahan minulla on. Olen miettinyt voisinko tuottaa siellä energiaa - ruokaa ja sähköä joita voisin käyttää ja myydä eteenpäin? Voisinko luoda hajautetun ja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuotantopalstan? Ja päästä sillä tavalla osalliseksi siitä vaurauden uusjaosta, joka syntyy kun fossiilisesta energiasta siirrytään uusiutuviin! Jos onnistun, näistä tuloksista hyötyisivät muutkin. Ne, joilla on kesämökki vähällä käytöllä, liian pieni perintöpelto tai tontti muuttotappioalueella - Hajautetun pienenergian tuotantohan hyödyttäisi yhteiskuntaa monin tavoin, se parantaisi ruuan ja energian huoltovarmuutta, vähentäisi riippuvuutta suurista energiaklustereista ja loisi vaihtoehtoja ja kilpailua ja töitä ihmisille! Isommassa mittakaavassa tuloksia voitaisiin soveltaa maatiloilla ja pienemmässä mittakaavassa ikkunalaudoilla. Se parantaisi ihmisten aineellista ja henkistä hyvinvointia ja tukisi yhteiskuntarauhaa ja demokratiaa. Nonni. Nyt esittelemme teille palstamme. Tontti on hieman alle kaksi hehtaaria ja se sijaitsee Loviisan saaristossa. Saareen on silta, mutta tontille ei ole tietä eikä siellä ole sähköä. Kunnallistekniikka kulkee tätä saaren päätietä pitkin. Tähän karttaan on piirretty tontin rajat ja maastomuodot sekä nyt jo täysin pajuttunut entinen pelto-alue. Tontti on ns. metsätontti, joka ilmenee myös näistä kuvista. Tontilla sijaitsee tää iso ja huonokuntoinen lato. Vaikka tontilla on kaavan mukainen rakennusoikeus, sen myyminen on hankalaa, koska tontti sijaitsee muuttotappioalueella. Tontti on alun perin lohkottu tästä vieressä olevasta pienasuintilasta, joka on rakennettu 1950-luvulla ja jossa tällä hetkellä asuu nuorehko pariskunta. Tämä tontti ja sen muuttaminen palstaksi on siis se resurssi, joka Kansalaisella on käytettävissä, kun hän yrittää sopeutua näihin muutoksiin.

5 5 (Olli viittaa seinällä esiteltyihin muutoksiin - Sähkön hinnan nousu, polttoaineiden kallistuminen, ruoan kallistuminen, palkkatyön väheneminen, sosiaaliturvan heikkeneminen, varallisuuden epätasainen jakautuminen ja demokratian kriisi) Teidät, asiantuntijamme ja yleisö, on siis kutsuttu peliin mukaan ratkaisemaan niitä kysymyksiä ja ongelmia, joita Kansalainen kohtaan, kun hän yrittää luoda tästä palstasta keinoa sopeutua uuteen aikaan. Ehkä olemme luomassa suorastaan uutta elämäntapaa, uudenlaista tapaa järjestää toimeentulo! Joo, no Tässä pelissä asiantuntijamme etsivät ratkaisuja eli tuloksia Kansalaisen kysymyksiin. Tänään pelaamme kahta kysymystä, jotka ovat: 1) Tontin viljelyyn palauttaminen ja 2) Palstalle soveltuva energiantuotantoteknologia Käsittelemme kysymykset yksi kerrallaan. Käymme ensiksi kierroksen, jossa jokainen asiantuntija vuorollaan esittelee lyhyesti yhden mahdollisuuden, mihinkä Kansalainen voisi ensinnä ryhtyä. Sitten äänestämme eri mahdollisuuksista näillä tarralapuilla, jotka on jaettu kaikille. Käsittelemme kaksi eniten ääniä saanutta mahdollisuutta. TULOS Kuka tahansa voi ehdottaa Kansalaisen ongelmiin selkeää ratkaisua eli tulosta. Se tapahtuu kirjoittamalla ratkaisu lyhyesti tällaiselle kortille, joka on jaettu kaikille, ja ojentamalla se minulle. Huolehdin tulosten seuraamisesta ja osaltani myös niiden kirjoittamisesta muistiin. Mikäli tulos on kiistanalainen, siitä äänestetään. Kaikki äänestäminen tapahtuu näillä tarroilla. Toimiin siis tässä pelissä aikana. Huolehdin siitä, että peli päättyy puoliseitsemään mennessä. Pidän myös kirjaa puheenvuoropyynnöistä sekä puheenvuorojen kestoista. Erillistä väliaikaa ei ole, mutta voitte vapaasti liikkua ja nauttia tarjoiluista. WC sijaitsee ja tupakointipaikka on -. Onko kenelläkään mitään kysyttävää? Aloitetaan peli! Olli ole hyvä!

6 6 VILJELYYN PALAUTTAMINEN JA RUOANTUOTANTO EHDOTUSKIERROKSET JA KÄSITELTÄVÄN EHDOTUKSEN VALINTA Eli ensimmäinen kysymys koskee palstan viljelyyn palauttamista. Mihinkä Kansalaisen pitäisi ensinnä ryhtyä? Jokaisella on kaksi korttia ja kaksi vuoroa. Kirjoita kortille lyhyt ehdotus. Tässä voi miettiessään samalla hakea vaikka lisää sämpylöitä. Haluaisin aloittaa tontin muokkaamisen palstaksi mahdollisimman nopeasti. Mitä voisin siis tehdä ensinnä? (Asiantuntija tekee jonkin ehdotuksen taikka kysyy jotakin. Jos tarpeen, Olli, Palsta ja Kansalainen auttavat häntä muotoilemaan ensimmäisen ehdotuksen. Yksi kerrallaan kaikki asiantuntijat tekevät lyhyen ehdotuksen ja kirjoittavat sen paperilapuille. Kansalainen voi puuttua, jos jokin ehdotuksista on hänen arvojensa vastainen. Käydään kaksi kierrosta. Olli saattanee ryhmitellä kortteja. Joistakin ehdotuksista voi tulla yksi kokonaisuus tai Olli saattaa poistaa joitain vaihtoehtoja, jos ne esimerkiksi liittyvät eri peliin. Jos jokin ehdotuksista muistuttaa jo valmista tulosta, sen hyväksymisestä sellaisenaan voidaan nopeasti keskustella. Kansalainen kysyy, jos hän ei ymmärrä jotakin.) Onko yleisössä vielä joku ehdotus? (Kansalainen, Olli tai joku saatavilla oleva kirjoittaa mahdollisen yleisöehdotuksen.) No niin. Nyt äänestetään. Jokainen käyttää kaksi ääntä eli sijoittaa kaksi tarraa haluamilleen ehdotuslapuille. (Paikallaolijat äänestävät annetuista ehdotuksista. Muilla on kaksi tarraa äänestystä kohti, Kansalaisella on rajattomasti tarroja. Olli valitsee kaksi ehdotusta, jotka saivat eniten ääniä.) Okei nyt käsitellään näitä ehdotuksia tässä järjestyksessä. Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa. Käytetäänkö tähän kysymykseen minuuttia? ENSIMMÄISEN EHDOTUKSEN KÄSITTELY (Sovitaan yhdessä ajankäytöstä ja sitten huolehtii siitä, että keskustelu pysyy sovitusta kestossa. Kansalainen, asiantuntijat ja katsojat pyytävät puheenvuoroja ja Olli jakaa niitä. vastaa kaikkiin palstaa koskeviin kysymyksiin. TULOS seuraa keskustelua ja huolehtii siitä, että kaikki hänen huomaamansa tulokset tulevat kirjatuiksi ja siirretyksi tulostaululle yhdessä muiden tuloskorttien kanssa. TULOS huolehtii tuloskorttien ryhmittelystä tulostaululla. Kun ensimmäisen kysymyksen ensimmäisen ehdotuksen käsittelyn sovittu kesto tulee täyteen, keskeyttää keskustelun. Sitten Olli jakaa viimeiset lyhyet puheenvuorot, summaa ehdotuksen käsittelyä, TULOS kirjoittaa vielä mahdolliset viimeiset tulokset tuloskorteille)

7 7 Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa. Käytetäänkö seuraavaan kysymykseen minuuttia? (Sovitaan yhdessä ajankäytöstä ja sitten huolehtii siitä, että keskustelu pysyy sovitusta kestossa.) TOISEN EHDOTUKSEN KÄSITTELY Okei siirrytään nyt tämän toisen ehdotuksen käsittelyyn. (Olli antaa ensimmäisen puheenvuoron esim. ehdotuksen esittäneelle asiantuntijalle tai esitystä äänestämättä jättäneelle asiantuntijalle. Toisen ehdotuksen käsittely käy samalla tavalla kuin edellä. Kansalainen, asiantuntijat ja katsojat pyytävät puheenvuoroja ja Olli jakaa niitä. vastaa kaikkiin palstaa koskeviin kysymyksiin. TULOS seuraa keskustelua ja huolehtii siitä, että kaikki hänen huomaamansa tulokset tulevat kirjatuiksi ja siirretyksi tulostaululle yhdessä muiden tuloskorttien kanssa. TULOS huolehtii tuloskorttien ryhmittelystä tulostaululla. Kun ensimmäisen kysymyksen ensimmäisen ehdotuksen käsittelyn sovittu kesto tulee täyteen, keskeyttää keskustelun. Sitten Olli jakaa viimeiset lyhyet puheenvuorot, summaa ehdotuksen käsittelyä, TULOS kirjoittaa vielä mahdolliset viimeiset tulokset tuloskorteille.) Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa. UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTANTOTEKNOLOGIA EHDOTUSKIERROKSET JA KÄSITELTÄVÄN EHDOTUKSEN VALINTA No niin. Pelin toinen kysymys koskee palstan energiatuotantoa koskevia mahdollisuuksia ja ongelmia. Haluaisin alkaa tuottamaan palstalla uusiutuvaa energiaa yli oman tarpeeni. Mihinkä minun pitäisi ensinnä ryhtyä? Jokaisella on kaksi korttia ja kaksi vuoroa. Kirjoita kortille lyhyt ehdotus. Tässä voi miettiessään samalla hakea vaikka lisää sämpylöitä. (Asiantuntija tekee jonkin ehdotuksen taikka kysyy jotakin. Jos tarpeen, Olli, Palsta ja Kansalainen auttavat häntä muotoilemaan ensimmäisen ehdotuksen. Yksi kerrallaan kaikki asiantuntijat tekevät lyhyen ehdotuksen ja kirjoittavat sen paperilapuille. Kansalainen voi puuttua, jos jokin ehdotuksista on hänen arvojensa vastainen. Käydään kaksi kierrosta. Olli saattanee ryhmitellä kortteja. Joistakin ehdotuksista voi tulla yksi kokonaisuus tai Olli saattaa poistaa joitain vaihtoehtoja, jos ne esimerkiksi liittyvät eri peliin. Jos jokin ehdotuksista muistuttaa jo valmista tulosta, sen hyväksymisestä sellaisenaan voidaan nopeasti keskustella. Kansalainen kysyy, jos hän ei ymmärrä jotakin.) Onko yleisössä vielä joku ehdotus?

8 8 (Kansalainen, Olli tai joku saatavilla oleva kirjoittaa mahdollisen yleisöehdotuksen.) No niin. Nyt äänestetään. Jokainen käyttää kaksi ääntä eli sijoittaa kaksi tarraa haluamilleen ehdotuslapuille. (Paikallaolijat äänestävät annetuista ehdotuksista. Muilla on kaksi tarraa äänestystä kohti, Kansalaisella on rajattomasti tarroja. Olli valitsee kaksi ehdotusta, jotka saivat eniten ääniä.) Okei nyt käsitellään näitä ehdotuksia tässä järjestyksessä. Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa. Käytetäänkö tähän kysymykseen minuuttia? ENSIMMÄISEN EHDOTUKSEN KÄSITTELY (Sovitaan yhdessä ajankäytöstä ja sitten huolehtii siitä, että keskustelu pysyy sovitusta kestossa. Kansalainen, asiantuntijat ja katsojat pyytävät puheenvuoroja ja Olli jakaa niitä. vastaa kaikkiin palstaa koskeviin kysymyksiin. TULOS seuraa keskustelua ja huolehtii siitä, että kaikki hänen huomaamansa tulokset tulevat kirjatuiksi ja siirretyksi tulostaululle yhdessä muiden tuloskorttien kanssa. TULOS huolehtii tuloskorttien ryhmittelystä tulostaululla. Kun toisen kysymyksen ensimmäisen ehdotuksen käsittelyn sovittu kesto tulee täyteen, keskeyttää keskustelun. Sitten Olli jakaa viimeiset lyhyet puheenvuorot, summaa ehdotuksen käsittelyä, TULOS kirjoittaa vielä mahdolliset viimeiset tulokset tuloskorteille) Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa. Käytetäänkö seuraavaan kysymykseen 20 minuuttia? (Sovitaan yhdessä ajankäytöstä ja sitten huolehtii siitä, että keskustelu pysyy sovitusta kestossa.) TOISEN EHDOTUKSEN KÄSITTELY Okei siirrytään nyt tämän toisen ehdotuksen käsittelyyn. (Olli antaa ensimmäisen puheenvuoron esim. ehdotuksen esittäneelle asiantuntijalle tai esitystä äänestämättä jättäneelle asiantuntijalle. Toisen ehdotuksen käsittely käy samalla tavalla kuin edellä. Kansalainen, asiantuntijat ja katsojat pyytävät puheenvuoroja ja Olli jakaa niitä. vastaa kaikkiin palstaa koskeviin kysymyksiin. TULOS seuraa keskustelua ja huolehtii siitä, että kaikki hänen huomaamansa tulokset tulevat kirjatuiksi ja siirretyksi tulostaululle yhdessä muiden tuloskorttien kanssa. TULOS huolehtii tuloskorttien ryhmittelystä tulostaululla. Kun toisen kysymyksen toisen ehdotuksen käsittelyn sovittu kesto tulee täyteen, keskeyttää keskustelun. Sitten Olli jakaa viimeiset lyhyet puheenvuorot, summaa ehdotuksen käsittelyä, TULOS kirjoittaa vielä mahdolliset viimeiset tulokset tuloskorteille.) Nyt on kulunut ja meillä on vielä aikaa.

9 9 LOPPUKESKUSTELU (Olli esittää kysymyksiä Kansalaiselle, joka vastauksissaan tukeutuu tulostauluun, palstaan ja asiantuntijoihin.) No niin, Kansalainen, osaatko summata että mitä päätöksiä teit palstan suhteen? (Kansalainen pyrkii vastauksissaan kertomaan kronologisessa järjestyksessä, mihin hän pelin nojalla ryhtyisi. Mihin pelissä vastattiin, mitä kysymyksiä tai ongelmia heräsi tulevia pelejä ajatellen? Jos Kansalainen jää jaarittelemaan, ja TULOS auttavat häntä. kiirehtii heitä kaikkia. Sitten Olli kääntyy asiantuntijoiden puoleen. Olli kysyy asiantuntijoilta uhkista tai riskeistä ja ongelmista, voittomahdollisuuksista ja avautuvista näköaloista. Nyt on mahdollisuus olla vielä jotain ihan muuta mieltä, olla utopistinen tai esittää vaatimuksia. Mitä tuleville peleille jää ratkaistavaa? Kenet pitäisi kutsua vastaamaan? Lopuksi vielä katsojat saavat kertoa, olisivatko he jossakin tietyssä kysymyksessä ratkaisseet toisin. Onko Kansalaisen toiminnassa ja valinnoissa jotain kiitettävää tai moitittavaa? Mitä nyt? Kansalainen ehkä vastaa jotakin. Sitten huomauttaa, että aika on auttamatta lopussa. Olli, Reija ja Atro kiittävät vielä kaikkia peliin osallistuneita.)

ENERGIAPOLITIIKKAESITYS

ENERGIAPOLITIIKKAESITYS ESITYSTAITEEN SEURA ENERGIAPOLITIIKKAESITYS Energiapoli9ikkaesitys -hanke mallintaa hajautetun ja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuoeamista fik9ivisessä lähitulevaisuudessa MIKSI ENERGIAPOLITIIKKA? NÄLKÄ

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min ENNEN PELIN ALKUA Laittakaa pelin violetit ohjekortit A E pinoon pelilaudan viereen. Laittakaa pelilaudalla siniset toimintakortit ja pinkit näkökulmakortit niille osoitettuihin paikkoihin. Osiot suoritetaan

Lisätiedot

Hallisarjan uudistaminen

Hallisarjan uudistaminen Hallisarjan uudistaminen Parin viimeisen vuoden aikana ollessani sarjavastaavana olen havainnut useita ongelmia hallisarjan järjestämiseen liittyen. Järjestämisongelmien lisäksi joukkueiden ja pelaajien

Lisätiedot

ISO KUVA, OHJELMATYÖ JA TYÖRYHMÄ- ORGANISAATIO

ISO KUVA, OHJELMATYÖ JA TYÖRYHMÄ- ORGANISAATIO ISO KUVA, OHJELMATYÖ JA TYÖRYHMÄ- ORGANISAATIO ISO KUVA Elämme historiallista murroskautta Jälkiteollisesta ajasta ollaan siirtymässä ajanjaksoon, joka on oraalla, mutta jonka lopullisesta muodosta ei

Lisätiedot

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu?

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? ClimBus päätösseminaari Finlandia-talo, 9.6.2009 Timo Karttinen Kehitysjohtaja, Fortum Oyj 1 Rakenne Kilpailuedusta ja päästöttömyydestä Energiantarpeesta ja

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Harri Raisio & Alisa Puustinen DDI T&K-päivä 9.11.2016, Vantaa TURVALLISUUSKAHVILA Ketterä tapa osallistaa laaja joukko ihmisiä yhteiseen keskusteluun

Lisätiedot

Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa

Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa HOITO- JA HOIVATOIMISTO Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingissä Arvokas elämä ja hyvinvointi Kansallinen arvoperusta Erään sosiaalipalvelulakiin

Lisätiedot

Quizlet.

Quizlet. Quizlet www.quizlet.com Mikä on Quizlet? Quizlet on ohjelma, jolla käyttäjät voivat tehdä sana- tai vastinepareihin perustuvia settejä. Kielissä setit ovat yleensä sanastoja tai vastaavia. Settejä voi

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Nokian Palloseura. Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet

Nokian Palloseura. Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet Nokian Palloseura Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet Mistä on kyse Jokainen seuran pelaaja ja toimihenkilö edustaa oman itsensä lisäksi mitä suuremmissa määrin seuraa ja ikäluokkaa. Pelaajilta

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot

Keskustelukokouksista ja niiden johtamisesta.

Keskustelukokouksista ja niiden johtamisesta. aina Keskustelukokouksista ja niiden johtamisesta. Tärkeä olisi että naiset enemmän kuin tähän asti pakottaisivat itsensä puhumaan kokouksissa. Alottakoot pienissä ryhmissä kodeissaan tahi keskustelukursseja

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

VERSTASTUUTTI. Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4

VERSTASTUUTTI. Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4 O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4 VERSTASTUUTTI Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! E I TARVITSE OSATA VIESTINTÄ- TAI TIETOTEKNIIKKAA ETUKÄTEEN S YYS-JOULUKUUN 201 4

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Espoon tulevaisuusfoorumi 27.1.2010 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Jari Viinanen

Hiilineutraali Helsinki Jari Viinanen Hiilineutraali Helsinki 2035 Jari Viinanen Sisältö Helsingin ilmastotavoitteet Hiilineutraali Helsinki 2035 toimenpideohjelman lähtökohdat ja rajaukset Helsingin päästöt ja niiden kehitys Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

Työelämän tulevaisuus Työ ja eläke Pieninä palasina maailmalla Nuorten työeläkekoulu

Työelämän tulevaisuus Työ ja eläke Pieninä palasina maailmalla Nuorten työeläkekoulu Työelämän tulevaisuus Työ ja eläke Pieninä palasina maailmalla Nuorten työeläkekoulu 5.6.2018 Elina Laavi Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Twitter: @elinalaavi Seuraavat 45 minuuttia Tehdäänkö tulevaisuudessa

Lisätiedot

Megatrendit. Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra

Megatrendit. Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra Megatrendit Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra 15.3.2018 ONKO ELÄMÄ NYKYISIN PAREMPAA KUIN 50 VUOTTA SITTEN? % ihmisistä sanoo Elämä maassamme tänään on kuin 50 vuotta sitten kaltaisilleni

Lisätiedot

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia?

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia? Sunnuntaibingossa joka viikko käyvä Esko Korkala hakee pelistä jännitystä, mutta ei voitoistakaan haittaa ole: "On tuo eläkekin niin pieni. Ahkeraan kun napsii pieniä voittoja, saa niistä tasaisen tuoton"

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

SITRA, Tulevaisuusbarometri 2019

SITRA, Tulevaisuusbarometri 2019 SITRA,..0 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry Tutkimuksen toteutus - vuotiaat suomalaiset Aineisto edustaa manner-suomalaisia (ei sisällä Ahvenanmaata). vastausta Tutkimus toteutettiin TNS Gallupin Forum paneelissa,

Lisätiedot

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Kommentoitu esitysmateriaali: http://www.futurasociety.fi/2007/kesa2007/hamalainen.pdf

Lisätiedot

2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN GO-SEURA HALLITUKSEN KOKOUS 30.8.2015 PÖYTÄKIRJA Paikka: YliGon kerhohuone, Mannerheimintie 5 B Osallistujat: Anttoni Maula, puheenjohtaja Arto Heikkinen, sihteeri Henry Hemming

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Kokoustekniikka Onnistunut kokous

Kokoustekniikka Onnistunut kokous Lions Clubs International MD 107 Finland Kokoustekniikka Onnistunut kokous Leena Lehtonen, Varpu Ylhäinen Mikä on kokous? Määrämuotoinen sääntöihin ja vakiintuneisiin tapoihin sidottu vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto )

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto ) Nuorisovaltuusto 23.2.2015 11/Liite nro 1 TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto 20.3.2001 18) Nuorisovaltuuston työjärjestys on päivitetty 1.3.2012 12, voimaantulo 1.3.2012 HUITTISTEN NUORISOVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

Lisätiedot

Riittääkö bioraaka-ainetta. Timo Partanen

Riittääkö bioraaka-ainetta. Timo Partanen 19.4.2012 Riittääkö bioraaka-ainetta 1 Päästötavoitteet CO 2 -vapaa sähkön ja lämmön tuottaja 4/18/2012 2 Näkökulma kestävään energiantuotantoon Haave: Kunpa ihmiskunta osaisi elää luonnonvarojen koroilla

Lisätiedot

Ilmastoneuvottelut. Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa

Ilmastoneuvottelut. Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa Ilmastonmuutos ja Pariisin ilmastosopimus 1. Mitä on ilmastonmuutos? Ilmari Ilmasto (0:51) 2. Millaisia seurauksia ilmastonmuutoksella on? Esim. sää,

Lisätiedot

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN Tämä teos on lisensoitu Creative Commons CC BY 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko LAPSEN oikeuksien viikko MUUToS luokassa Harjoituksen tavoitteena on pohtia yhdessä, mitä oppilaat itse haluavat parantaa tai kehittää omassa luokassaan ja toteuttaa muutos tämän jälkeen. Harjoitus voidaan

Lisätiedot

Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy

Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy ONKO SUOMI VARAUTUNUT HYVINVOINNIN JA TALOUSKASVUN IRTIKYTKEYTYMISEEN AIKANA JOLLOIN TYÖTÄ EI ENÄÄ OLE KAIKILLE JA HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT VÄHENEVÄT RAJUSTI? Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa.

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa. ( 1 ) Hannu Särön lautapelien ohjeita pelaajille - ( 1 ) - Sisältö. ( 2 ) - Jätkänshakki. ( 3 ) - Reversi. ( 4 ) - Tammi. ( 5 ) - Mylly. ( 6 ) - Shakki. ( 7 ) - Shakki, uudet napit ja uudet laudat. Ohjeet

Lisätiedot

Edessä väistämätön muutos

Edessä väistämätön muutos Edessä väistämätön muutos 50 kestävää ratkaisua Jätkäsaareen -tilaisuus Pirkko Heikinheimo, VNK Ennakoitu lämpeneminen tällä vuosisadalla Ilman ilmastopolitiikkaa Sen kanssa Lähde: MIT Sektorit kuvaavat

Lisätiedot

Asiak rev. FI-7978

Asiak rev. FI-7978 EUROOPAN KOMISSIO TYÖLLISYYDEN JA SOSIAALIASIOIDEN PÄÄOSASTO Työllisyysstrategia ja ESR:n toimintalinjojen kehittäminen ja koordinointi ESR ja paikalliskehitys sekä osuus- ja yhteisötalous Euroopan sosiaalirahasto

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Vähähiilisyys ajatuksia ja keskustelun herättelyä

Vähähiilisyys ajatuksia ja keskustelun herättelyä Vähähiilisyys ajatuksia ja keskustelun herättelyä Vähähiilisyys Vähähiilinen yhteiskunta on yhteiskunta, jossa fossiilisten polttoaineiden käyttö on minimoitu, ja jossa syntyy kasvihuonekaasupäästöjä huomattavasti

Lisätiedot

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut Ympäristöpeli Kipinä Ympäristöpeli Kipinä on kevyt ja hauska tapa käsitellä ympäristötietoa. Se on suunnattu aikuisille, ja siinä on kahdeksan perusteemaa. Pelin kortteihin voivat tarttua ihan tavalliset

Lisätiedot

Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka visiotyössä?

Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka visiotyössä? Esitelmä 25.1.2018 Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka 2025 -visiotyössä? Demos Helsinki Aleksi Neuvonen @leksis Megatrendit...ovat pitkäkestoisesti yhteiskuntaa muokkaavia, tyypillisesti

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi 4.11.2009 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä

Lisätiedot

Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP

Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP Jouni Juntunen 24.9.2015 Suomen Lähienergialiitto ry. / Lähienergialiitto ry:n keskeiset ehdotukset lausunnossa Yhteisöenergian (osto- ja tuotantoyhteenliittymien)

Lisätiedot

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry.

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Counting backwards vähähiilisen asumisen skenaariot Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Tiedämme, että asiat eivät voi jatkua nykyisellään toteutuma lähde: Raupach et al.: Global and regional

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Board Game Lab. 7 Pelimekaniikat ja -systeemit. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

Board Game Lab. 7 Pelimekaniikat ja -systeemit. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Board Game Lab 7 Pelimekaniikat ja -systeemit Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Mekaniikat ja niiden tehtävät 2. Miten valitsen tai suunnittelen mekaniikkoja? 3. Pelimekaniikat ja -systeemit

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Talouskehityksen heikkeneminen taitetaan kasvulla - Perinteisten toimialojen kilpailukyvyn vahvistaminen - Paikallisten PK-yritysten toiminnan ja toimintakyvyn

Lisätiedot

MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa?

MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa? MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa? MAAKUNNAT YHTEISKUNTA ENNEN JA NYT Ennen ELÄMÄ SAMASSA PAIKASSA turvallisuus, varmuus identiteetti ja mahdollisuudet määrätty auktoriteettien

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU FINNISH MOS OPEN 2017

KILPAILUKUTSU FINNISH MOS OPEN 2017 KILPAILUKUTSU FINNISH MOS OPEN 2017 Suomen Ratagolfliitto järjestää yhteistyössä Lampila Golfin kanssa The Pirate Adventuregolf -kentällä Minigolf Open Standard -kilpailun su 07.05.2017 http://www.pirateadventuregolf.fi

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

T K 26.3.2014. kaupunginjohtaja, MH, emba Eila Valtanen Kuhmon kaupunki

T K 26.3.2014. kaupunginjohtaja, MH, emba Eila Valtanen Kuhmon kaupunki T K 26.3.2014 kaupunginjohtaja, MH, emba Eila Valtanen Kuhmon kaupunki Kuhmo www.kuhmo.fi, asukkaita 9 182, 77 % asuu keskustassa, veroäyri 21,5 % pinta-ala 5 457 km2, mistä 12 % vettä, 600 järveä vahvuudet

Lisätiedot

Alankomaat-Suomi Yhdistyksen säännöt

Alankomaat-Suomi Yhdistyksen säännöt Alankomaat-Suomi Yhdistyksen säännöt Yhdistyksen nimi- ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Alankomaat-Suomi Yhdistys. Sen kotipaikka on Amsterdam. Tarkoitus 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edesauttaa Alankomaiden

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden Kymppitonni Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden ideoimassa ohjelmassa Kymppitonni. Vastaamalla oikein muutamaan tyhmään kysymykseen voi rikastua useita tuhansia markkoja. Kyllä rahantulo

Lisätiedot

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta 7.11.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra TYÖN JA

Lisätiedot

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Aleksi Neuvonen Demos Helsinki www.demos.fi Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Vähähiilinen

Lisätiedot

Muutoksenhaun käsittely

Muutoksenhaun käsittely Muutoksenhaun käsittely LIITE 9 Muutoksenhakuvaatimukset kilpailunjohtajan ratkaisusta on saatettava muutoksenhakukomitean kuultavaksi. Muutoksenhakukomitea kokoontuu mahdollisimman pian, ottaen kuitenkin

Lisätiedot

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT Suomen Kilparatsastusseuran r. y. SÄÄNNÖT. (Hyväksytyt perustavassa kokouksessa 3 "A> 1930.) Rekisterinumero 17669. 1 Yhdistyksen täydellinen nimi on suomeksi

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia.

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Sarja: Sudenpennut Rasti X Tehtävä X Maksimipisteet 3 Taitotehtävä ENSIAPU Tehtäväkäsky Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Lauman tehtävänä on

Lisätiedot

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Ensimmäisen asteen polynomifunktio ENNAKKOTEHTÄVÄT. a) f(x) = x 4 b) Nollakohdassa funktio f saa arvon nolla eli kuvaaja kohtaa x-akselin. Kuvaajan perusteella funktion nollakohta on x,. c) Funktion f

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta 9.12.2015 A8-0341/61 61 2 kohta 2. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita varmistamaan, että kaikissa energiaunioniin liittyvissä lainsäädäntöehdotuksissa noudatetaan tavallista lainsäätämisjärjestystä,

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet Globaali keskinäisriippuvuus ja kasvavat jännitteet kaiken Megatrendit 2016 KENELLÄ ON VISIO? Millaista yhteiskuntaa rakennamme teknologian avulla? "Muuttuuko ihmiskunta enemmän seuraavan 30 vuoden aikana

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä.

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. ohjekortti #1 tämä on siirron nimi Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. Tässä on säännöt, joita siirto noudattaa. Säännöt käydään läpi ylhäältä alaspäin Noppien kohdalla

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Pasi Leppäniemi OuLUMA, sivu 1 POLYNOMIPELI Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Luokkataso: 8-9 lk Välineet: pelilauta, polynomikortit, monomikortit, tuloskortit,

Lisätiedot

Maailmantalouden trendit

Maailmantalouden trendit Maailmantalouden trendit Maailmantalouden kehitystrendit lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja niiden vaikutukset suomalaiseen metsäteollisuuteen. Christer Lindholm Maailmantalouden trendit 25.05.2011 1

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty )

Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty ) Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty 9.1.2017) 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus Siilinjärven Nuorisovaltuusto on siilinjärveläisistä nuorista koostuva kunnanhallituksen alainen nuoria koskevien asioiden

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta 3.10.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra

Lisätiedot

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet Viesti on selvä nykyinen päästöjenvähennysten taso ei riitä 2 Fossiilisen energian osuus globaalisti yhä n. 85 % 4.3.2019 3 Paine lisätä kunnianhimoa

Lisätiedot

TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP

TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP 15.6.2013 Järjestäjä ja yhteystiedot... 3 Yleistä... 3 Yleiset pelisäännöt... 3 Palkitsemiset... 4 Ohjaajista... 4 Pukukopit... 4 Turnauspaikan palvelut...

Lisätiedot

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com Turnauksen tavoite Ennen aloitusta Haluatko Spinjitzumestariksi? Valitse vastustaja ja mittele taitojasi monella kierroksella. Voitat ottamalla vastustajaltasi kaikki aseet! Jokainen pelaaja tarvitsee

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

ASK QK3a IF "VOTED", CODE 1 IN QK1 OTHERS GO TO QK3b

ASK QK3a IF VOTED, CODE 1 IN QK1 OTHERS GO TO QK3b QK Europarlamenttivaalit pidettiin 7. kesäkuuta. Jotkut suomalaiset eivät syystä tai toisesta äänestäneet näissä vaaleissa. Äänestittekö Te itse äskeisissä? Äänesti Ei äänestänyt FL Q TREND MODIFIED ASK

Lisätiedot

Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta

Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Kokouksen valmistelu Valmistaudu olemaan rohkeasti esillä Tunne yhtiökokouksen kannalta

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta Tämä teksti on lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta. Kun puolueohjelma

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0156/29. Tarkistus. Eider Gardiazabal Rubial S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0156/29. Tarkistus. Eider Gardiazabal Rubial S&D-ryhmän puolesta 4.4.2017 A8-0156/29 29 13 kohta 29. pitää vierailijaryhmiä yhtenä keskeisistä välineistä, joilla lisätään kansalaisten tietoisuutta parlamentin toiminnasta; panee tyytyväisenä merkille vierailijaryhmiä

Lisätiedot

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006.

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. Lähtöaika Ensimmäinen lähtö klo 10.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu

Lisätiedot

KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO?

KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO? KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO? 28.8.2019 Dos. Mari Pantsar Johtaja, Sitra 1,5 C polku? Nykypäästöillä hiilibudjetti kuluu 10 vuodessa 42 GtCO2 Nykyiset vuosittaiset päästöt Jäljellä

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne

VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne Timo Reko timo.reko@msl.fi Asian käsittely Asian käsittelyn vaiheilla tarkoitetaan niitä menettelyjä, miten kokouksessa toimitaan

Lisätiedot

Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous?

Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Oras Tynkkynen, Helsinki 21.10.2008 Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Vesipula 1,5 ºC:n lämpötilan nousu voi altistaa vesipulalle 2 miljardia ihmistä

Lisätiedot