Herättely / / Lentokone. Co-Innovation

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Herättely / / Lentokone. Co-Innovation"

Transkriptio

1 Herättely / / Lentokone Co-Innovation

2 Herättely / / Lentokone ANNA AJATUSTEN LENTÄÄ! Lentokone laskeutuu väärinpäin kiitoradalle. Kysy, mitä hyvää tässä on. Unohda normit ja anna ajatusten lentää vapaasti. Välineet: Fläppipaperi, tussi Tehtävä: Piirrä fläppipaperille lentokone ylösalaisin lentokentälle. Mieti, mitä hyvää siinä voisi olla. Tarkoitus: Ajattele ehdotuksen positiivisia puolia, vaikka ensikuulemalta niitä ei näyttäisikään olevan. Päästää irti normaalista ajattelusta ja antaa hullujenkin ideoiden lentää.

3 Herättely / / Vapaa mindmap Co-Innovation

4 Herättely / / Vapaa mindmap KEKSI VIRIKKEIDEN AVULLA UUTTA! Aloitetaan mielijohteista, jonka jälkeen mindmapin edetessä on mahdollista ratkaista asia tai saada ajatukset vain vireälle tasolle. Mindmapin tavoitteena on ymmärtää, miten asiat linkittyvät toisiinsa sekä kiinnittää huomiota asioihin, joita ei aiemmin ole pohtinut. Välineet: Fläppipaperi ja tusseja Tehtävä: Asetutaan ryhmän kanssa siten, että pöytä, jossa fläppipaperi sijaitsee, jää kaikkien keskelle, ja jokainen on sopivan etäisyyden päässä paperista. 1. Kirjoita jokin sana fläppipaperin keskelle. Voit kysyä sanan osallistujilta tai keksiä sen itse. 2. Osallistujia pyydetään kirjoittamaan fläppitaululle ajatus, jonka keskelle kirjoitettu sana herättää. Tämän jälkeen jokainen kirjoittaa sanoista, joita paperille on ilmestynyt, lisää mielleyhtymiä. Omia tuotoksia ei ole tarkoitus luoda, vaan koko ryhmä täyttää paperia, jokainen eri näkökulmasta. Tarkoitus: Vapaan mindmapin tavoite on kehittää impulssien avulla jotain uutta.

5 Uuden luominen / / DaVinci-matriisi Co-Innovation

6 Uuden luominen / / DaVinci-matriisi YHDISTELE KOKONAISUUKSIA YLLÄTTÄVÄSTI! DaVinci-matriisi on erittäin tehokas tapa yhdistellä eri kokonaisuuksia. Jotta matriisista olisi mahdollisimman paljon hyötyä, tulisi tavoitellun idean tai kokonaisuuden olla selvillä. Välineet: Kynä ja paperia Tehtävä: 1. Aloita kirjoittamalla aihe tai ongelma ylös. 2. Piirrä tämän jälkeen aiheen alle ruudukko, jossa on noin kahdeksan vaakariviä sekä noin kuusi pystyriviä. Vaakarivien määrä on hyvä pitää lähellä kymmentä ja pystyrivien määrä viiden tuntumassa. 3. Kirjoita ylimmälle riville ongelmaan tai aiheeseen liittyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi, jos aiheena on uudenlainen auto, voisi ominaisuudet olla renkaiden lukumäärä, käyttötarkoitus, polttoaine ja niin edelleen. 4. Kun ylin rivi on täytetty, täytä pystyrivi kerrallaan siten, että ruutuihin tulee ylärivin ominaisuutta kuvaava sana. Ylimmän sanan ollessa käyttötarkoitus, voisi pystyrivin sanat olla esimerkiksi hupi, työnteko, urheilu ja niin edelleen. Jatka täyttämistä, kunnes koko ruudukko on täytetty. 5. Kun ruudukko on täynnä, lähde ruudukon toisesta laidasta liikkeelle ja valitse sattumanvaraisesti yksi sana pystyriviltä ja kirjoita se ylös, jonka jälkeen siirry aina seuraavaan pystyriviin. Kun saavutat ruudukon laidan, on sinulla sattumanvarainen kokonaisuus joka tarjoaa ratkaisuehdotuksen ongelmaan. Tarkoitus: Tekniikan tarkoitus ei ole tuottaa täsmällisiä ratkaisuja, vaan luoda uudenlaisia kokonaisuuksia. Mikäli huomaat kiinnostavan yhdistelmän, ota se ylös ja toista toimenpide tarvittaessa useammankin kerran. UUDENLAINEN AUTO RENKAIDEN MÄÄRÄ KÄYTTÖTARKOITUS POLTTOAINE VÄRI TURVALLISUUS MUKA-VUUDET 3 Hauskanpito Bensa Vaihtuu lämpötilan mukaan Turvatyynyt TV 4 Työ Etanoli Kaksivärinen Turvavyöt Jääkaappi 5 Urheilu Diesel Kukkakuvioinen KOLARIPUSKURIT Hierovat istuimet 6 Kuljetus Ruokaöljy Kirkas pinkki Tutka Säädettävät istuimet 7 Mainostaminen Höyry Seepraraidallinen Jarrut Pelikonsoli 8 Näytös Aurinkoenergia Tumman violetti Ohjausjärjestelmä Kahvinkeitin 9 Matkustus Sähkö Kimaltava Säävaroitukset Aurinkolasi-ikkunat

7 Uuden luominen / / Välähdystekniikka Co-Innovation

8 Uuden luominen / / Välähdystekniikka POIMI PARHAAT PALAT! Välähdystekniikan ideana on nostaa nähtävistä/luettavista asioista poimintoja. Välineet: Erilaiset kirjat, liittyen aiheeseen tai täysin aiheen ulkopuolella Tehtävä: 1. Tehtävänä on jakaa jokaiselle jäsenelle pari kirjaa. 2. Jokaisen jäsenen tulee poimia kirjoista itselleen kasa kolahduksia. Osallistujat ottavat kirjan ja avaavat sen joltain määrittelemättömältä kohdalta ja aloittavat lukemaan. 3. Osallistujat kirjoittavat ylös mahdolliset omasta mielestä tärkeät asiat. Jos mikään erityinen asia ei kirjasta nouse esiin, on hyvä vaihtaa kohtaa. Välähdystekniikassa on muutenkin hyvä muistaa pitää hetket lyhyinä, jotta et aloita koko kirjan lukua. 4. Lopuksi kootaan poiminnat ja keskustellaan niistä. Tarkoitus: Tarkoituksena on viedä keskustelu osaksi innovointiprosessia. Tekniikka toimii myös hyvänä rentoutushetkenä, jos prosessi ei muuten etene.

9 Jalostaminen / / Roolileikki/Personointi Co-Innovation

10 Jalostaminen / / Roolileikki/Personointi VAIHDA NÄKÖKULMAA! Kun pääidea tai -ratkaisu alkaa löytyä, on aika jalostaa se valmiiksi. Jalostusvaiheessa on tärkeää muistaa alkuperäinen tavoite. Tarkoitus on hioa viimeiset epäkohdat pois ja varmistaa,että ratkaisu, johon päädytään, vastaa odotuksia ja vaatimuksia. Jalostamisvaiheessa on tärkeää keskittyä yksityiskohtiin sekä miettiä käytännön toteutukseen liittyviä seikkoja. Jotta ideasta saadaan kaikki oleellinen varmasti esille, on hyvä pohtia ideaa myös niiden henkilöiden näkökulmasta, jotka tulevat kohtaamaan lopullisen tuotteen tai palvelun. Tätä varten voidaan rakentaa kohderyhmää tai käyttäjiä kuvaavia henkilökuvia, jotta on helpompi samaistua ideaan. Tehtävä: 1. Aloita miettimällä kohderyhmän tai tulevan käyttäjäkunnan ikäjakauma. Kirjoita sen jälkeen ylös noin viisi eri ikää, käyttäen koko jakaumaa tasaisesti. Tämän jälkeen kirjoita iän viereen sukupuoli sen mukaan miten uskot kohderyhmän sukupuolijakauman rakentuvan. Lisää vielä jokaisen sukupuolen viereen jokin ammattinimike sekä nimeä henkilöt. Näin luodaan helposti viisi henkilökuvaa. 2. Tämän jälkeen ota yksi henkilökuva kerrallaan työn alle. Lisää henkilölle mahdolliset harrastukset ja rakenna yksinkertainen päivärutiini, jonka mukaan voit kuvitella tämän ikäisen henkilön elävän. Toista sama jokaiselle viidelle henkilökuvalle, ja olet luonut viisi henkilöä, jotka voisivat olla ratkaisun kohderyhmää. 3. Pohdi nyt, kuinka kukin henkilö voisi kohdata ratkaisun päivittäisessä elämässään ja kuinka hän suhtautuisi siihen. Olisiko henkilö 1 ja henkilö 2 samaa mieltä jonkin ominaisuuden hyödyllisyydestä jne. Tarkoitus: Tällaisen roolileikin kautta voi nopeasti ajatella, kuinka ideoinnin tulos vastaa sille asetettuihin vaatimuksiin. Tutkimalla ratkaisua toisen ihmisen silmin voi ilmetä asioita ja näkökulmia, joita ei ole vielä osattu ottaa huomioon.

11 Jalostaminen / / Miksi-tekniikka Co-Innovation

12 Jalostaminen / / Miksi-tekniikka KYSELE KUIN LAPSI! Miksi-tekniikka muistuttaa hieman mindmappia. Siinä käydään käsiksi ratkaisuun tai ongelmaan ja haastetaan sitä yksinkertaisilla miksi? kysymyksillä. Pienet lapset ovat osoittaneet, että näin voidaan päästä hyvinkin nopeasti kysymyksiin, joihin ei välttämättä löydy vastauksia. Juuri näiden kysymysten kautta voidaan ideaa tai ratkaisua kehittää vielä eteenpäin. Tehtävä: 1. Aloita helpolla kysymyksellä, kuten Miksi asiakas ostaisi tuotteemme? ja vastaa tähän kysymykseen niin hyvin kuin osaat. 2. Kun olet vastannut, ota vastauksestasi jokin osa ja kysy siihen liittyen uusi miksi-kysymys. Se voi olla esimerkiksi Miksi asiakas kokee tuotteemme parhaaksi vaihtoehdoksi markkinoilla?. 3. Jatka tätä eteenpäin tarttuen aina uuteen vastaukseen ja kysyen aina uuden kysymyksen. Mieti jokaisen vastauksen ja kysymyksen myötä, kuinka voisit muuttaa tuotetta tai ratkaisua.

13 Jalostaminen / / ForceField Co-Innovation

14 Jalostaminen / / ForceField KARTOITA TILANTEESI! ForceField- eli voimakenttätekniikassa mietitään, kuinka jo olemassa olevaa ratkaisua voitaisiin kehittää eteenpäin, ja mitkä osa-alueet tulisi kehittää ensimmäisenä. Forcefieldin avulla on helppo myös seurata ratkaisun kehittymistä kohti tavoiteltua tulosta. Tehtävä: 1. Aloita piirtämällä iso lyhyemmällä sivullaan seisova suorakulmio paperille. 2. Tämän jälkeen kirjoita ratkaisu,ongelma tai idea suorakulmion päälle, keskelle ylintä sivua. 3. Seuraavaksi kirjoita suorakulmion yläreunasta aloittaen ongelmaan tai ideaan liittyviä ominaisuuksia siten, että sana tulee aina suorakulmion keskelle, ja että sanojen väliin jää hieman tilaa. Ongelman ollessa esimerkiksi markkinointikampanja, voisi ominaisuuksina olla vaikkapa näyttävyys, kustannukset, erottuvuus ja niin edelleen. 4. Tämän jälkeen määritä jokaiselle ominaisuudelle ihannetulos sekä vältettävin tulos. Ominaisuuden ollessa kustannukset, voisi ihannetulos olla ilmainen ja vältettävin tulos liian kallis. 5. Kirjoita ihannetulos ominaisuuden kohdalle ja suorakulmion vasemmalle puolelle. Kirjoita vältettävin tulos samalle kohtaa, mutta suorakulmion oikealle puolelle. Vedä tämän jälkeen viiva sanojen päälle siten, että se kulkee suorakulmion laidasta toiseen laitaan asti. Toista tämä jokaisen ominaisuuden kohdalla. 6. Kun olet kirjoittanut kaikki haluamasi ominaisuudet sekä niiden ihannetulokset ja vältettävimmät tulokset ylös, vedä vielä suorakulmion levyinen viiva suorakulmion alle. 7. Tämän jälkeen pohdi jokaisen ominaisuuden kohdalla, mihin asemoit itsesi/yrityksesi, ja merkitse se viivalle. Mikäli kustannukset ovat melko suuret, mutta vielä budjetin sisällä, tulisi merkki lähelle oikeata laitaa. Toista tämä jokaisen ominaisuuden kohdalla. 8. Kun olet laittanut jokaisen ominaisuuden kohdalle merkin, merkitse suorakulmion alla olevaan viivaan keskimääräinen kohta, jolla merkit ovat sijainneet. Täten näet kokonaisarvion siitä, kuinka lähellä ihannetulosta olet. 9. Käy seuraavaksi kaikki ominaisuudet läpi ja mieti, onko olemassa joitain asioita jotka vetävät ominaisuutta kohti ihannetulosta, tai jotka työntävät sitä kohti vältettävintä tulosta. Mikäli koet, että ominaisuus on kehittymässä kohti ihannetulosta, merkitse sen kohdalle nuoli vasemmalle. Mikäli ominaisuus on kehittymässä kohti vältettävintä tulosta, merkitse vastaavasti nuoli oikealle. 10. Tämän jälkeen käy jokainen ominaisuus läpi aloittaen niistä, joiden kohdalla on nuoli oikealle ja mieti, mitä toimenpiteitä vaatisi, että nuoli kääntyisi vasemmalle. Merkitse toimenpiteet ylös, tai toteuta ne mahdollisuuksien mukaan. 11. Käy vielä läpi ominaisuudet, joiden kohdalla on nuoli vasemmalle, ja mieti, kuinka ominaisuutta voisi kehittää ihannetulokseen asti. MARKKINONTIKAMPANJA Tarkoitus: Tällä tekniikalla voidaan käydä idea tai ratkaisu läpi monella tasolla. Mahdolliset ongelmat, kehityskohteet ja vahvuudet saadaan visualisoitua. Vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen Ilmainen Vaikuttavuus Kustannukset Tehoton Liian suuret budjettiin nähden Tavoittaa potentiaaliset asiakkaat Näkyvyys Ei tavoita ihmisiä Erottuu joukosta Erottuvuus Ei erotu joukosta Jotain uutta Innovatiivisuus Tavanomainen ja tylsä Keskimääräinen tilanne

Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun

Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun Esimiehen työkalupakki osallistamiseen ja ongelmanratkaisuun Sisällysluettelo 1. Vuorovaikutus kaiken a ja o...3 Motivointi on kuuntelua ja osallistamista...3 Oma esimerkki heijastuu koko työyhteisöön...3

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS. Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo

INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS. Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo Tätä tekstiä saa vapaasti kopioida ja julkaista muokkaamattomana kokonaan tai osittain, edellyttäen että alkuperäinen tekijä ja

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Kotitehtävä 2: Viestinnän elementit

Kotitehtävä 2: Viestinnän elementit Kotitehtävä 2: Viestinnän elementit Tarkoitus: Tehokas esiintyminen koulutustilaisuudessa on paljon enemmän kuin vain yleisön edessä seisomista ja viestinnän eri elementit ovat erittäin tärkeitä, jotta

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat Palvelumuotoilun työkalupakki Prosessi ja työpohjat on toteutettu vuosina 2010-2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hankkeen ovat rahoittaneet Saatteeksi Palvelujen muotoilu on jatkuvaa kehitystyötä,

Lisätiedot

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 4. Opinnäytetyön eteneminen... 8 4.1. Aiheen valinta... 9 4.2. Opinnäytetyöhön

Lisätiedot

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE Riitta Aikkola 2011 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen... 5 4. Opinnäytetyön eteneminen...

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit

Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikkien tarkoituksena on saada ryhmän jäsenet tutustumaan toisiinsa. Näiden leikkien avulla voidaan lähestyä uusia asioita,

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen

Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Oma oppimisvalmentaja Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Oma oppimisvalmentaja Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen Työryhmä Seija Haapasalo Johanna Korkeamäki Heidi Laurila

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Ohjaajan ja näyttelijäntyö teatterissa

Ohjaajan ja näyttelijäntyö teatterissa Ohjaajan ja näyttelijäntyö teatterissa Näyttelijäntyön tärkeimpiä tehtäviä ovat keskittyminen tilanteisiin, heittäytyminen kohtauksiin sekä rikkoutumaton vuorovaikutus ja yhteistyö muiden kanssa. Ohjaajan

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot

A I K U I S KOULUTUKSESSA LUOVUUS TUKENA. Opetusaineisto ja ohjeita luovuuden hyödyntämiseen aikuiskoulutuksessa. Piret Jeedas

A I K U I S KOULUTUKSESSA LUOVUUS TUKENA. Opetusaineisto ja ohjeita luovuuden hyödyntämiseen aikuiskoulutuksessa. Piret Jeedas LUOVUUS TUKENA A I K U I S KOULUTUKSESSA Opetusaineisto ja ohjeita luovuuden hyödyntämiseen aikuiskoulutuksessa Piret Jeedas 2013 1 Opetusaineisto on valmistunut Latvian, Viron ja Suomen aikuiskouluttajien

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus. Elisa Savolainen

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus. Elisa Savolainen Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus Elisa Savolainen Sisällysluettelo YLEISET OHJEET... 1 JOHDANTOLUENTO MITÄ MUOTOILU ON?... 2 TEHTÄVÄNANNOT ALAKOULULAISILLE... 4 1a. Suunnitteluprosessi...

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Vihreää Draamaa tavaramaailmassa

Vihreää Draamaa tavaramaailmassa Jaana Hiltunen ja Heli Konivuori Vihreää Draamaa tavaramaailmassa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Sisällys Lukijalle... 3 1. Mitä vihreä draama on?... 4 2. Miksi vihreää draamaa?... 5 3. Miten vihreää

Lisätiedot

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi 10 syytä sille, miksi verkkosivustosi EI myy sis. ratkaisut ongelmiin! Terve ja kiitos mielenkiinnostasi raporttiani kohtaan! Nimeni on Teemu Kinnunen ja esittelen sinulle 10 ylivoimaisesti yleisintä syytä

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Teoriataustaa ja harjoituksia Turvallista ryhmää rakentamaan -hanke Nuorten Akatemia Sisällysluettelo Johdanto 3 1 Ryhmän turvallisuuden

Lisätiedot

TYÖKALUPAKKI PALVELUMUOTOILUUN

TYÖKALUPAKKI PALVELUMUOTOILUUN Sivistystoimen TYÖKALUPAKKI Interaktiivinen! PALVELUMUOTOILUUN Sivistystoimen työkalupakki palvelumuotoiluun Kuntatalouden kiristyessä palvelujen kehittämiseen on yhä vähemmän rahaa ja muita resursseja

Lisätiedot