DRAGRACE MOOTTORIPYÖRIEN SÄÄNNÖT 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DRAGRACE MOOTTORIPYÖRIEN SÄÄNNÖT 2013"

Transkriptio

1 DRAGRACE MOOTTORIPYÖRIEN SÄÄNNÖT Luokkajako Viron kiihdytyskilapailu mestaruudessa käytössä olevat moottoripyörien kilpaluokat ovat seuraavat: 1.1 PROBIKE (EMV laskennassa PB-luokka) 1.2 STREETBIKE (EMV laskennassa SB-luokka) 2. ProBike luokan erittely 2.1 ProBike luokaan sopivien moottoripyörien yleiset ominaisuudet: - Moottorin iskutilavuus alkaen 400 cm ³ ja suurin moottorin iskutilavuus ja sylintereiden lukumäärä on vapaa. - Polttoaineille ja moottorin ahtaamiselle rajoituksia ei ole. 2.2 ProBike tekniset säännöt Seuraavat säännöt on vahvistettu, jotta välttämätön turvallisuus taattu. ProBike laskennassa voivat osallistua StreetBike luokan moottoripyörät mutta ne on saatettava täysin yhdenmukaiseksi ProBike määräysten kanssa. Teknisen tarkastuksen suoritettua katsotaan moottoripyörän kuuluvan ProBike luokaan Ajovarusteet: - Suljettu ja kaksois "D" hihnoilla varustettu moottoripyörä kypärä, - Nahkaset tai keinonahkaiset, suojilla varustetut hanskat - Suojatut ajo saapaat, joiden nilkka pituus on sama tai pidempi kuin tallanpituus - Erillinen selkäsuoja (ajovarusteisin integroitua selkäsuojaa ei lasketa) - Ajovarusteina kilpailijalla tulee olla joko yksiosainen nahkapuku tai kaksiosainen vetoketjulla yhdistettävissä oleva nahkapuku joka sisältää vähintään olkapää-, kyynärpää-ja polvisuojat. Vetoketjulla liitettävän ajopuvun vetoketjun tulee olla ajon aikana kiinni. Suojaamattomalle nahkapuvulle vaidaan lisätä tarvittavat suojat. Ajovarusteiden tulee sopia kulejettajalle (koon puolesta) Yleiset muutostöiden käsitteet Voimansiirtoa, hallittavuutta ja kantavien rakenteiden korvausten / muutosten pitää olla yksityiskohtaa myöden yhtä vahvoja tai vahvempia kuin valmistajatehtaan alkuperäinen (koskee vain jos ajoneuvo perustuu jonkun ajoneuvo valmistajan tuotanolle).

2 2.2.3 Runko ja sen osat Vain alumiinista tai monesta muusta metallista valmistettu tulee olla lisenssioidun valmistajan alkuperäinen tuotanto (moottoripyörän valmistajat tai rungon tuottajat) ja geometrian muuttaminen ei ole sallittua. Mitään rungon jäykkyys liitentää (mm. hitsaut liitos) ei saa poistaa. Itse valmistetut / modifioidut rungot eivät voi olla terästä tai Chrome-moly materiaalista, muista materiaaleista runkojen (esim. alumiini) osalta valmistaja on vastuussa rungon rakenteelisesta sopivuudesta / kestävyydestä. Jos ei ole tietoa valmistajasta tai modifiojasta, kilpailu lautakunta voi kuitenkin luvata kilpailijan radalle, kuljettajan itsensä henkilökohtaisella vastuulla ja sallia tällaisella rungolla varustetun ajoneuvon radalle. Runkoon kiinnityvän jousituksen ja muiden rakenteiden osalta on vain tekniseen kestävyteen ja yleiseen turvallisuuteen liittyvät rajoitukset jotka noudattavat yleisiä periaatteita muutos rakentelussa etuhaarukka ja-jousitus (etu iskunvaimentimet) Iskunvaimentimien pienin sallittu halkaisija on 35mm ja iskunpituus (työalueen pituus) ei saa olla pienempi kuin 50mm. Toisaalta on huomioitava, että sallittu pienin maavara pysyy sallitun rajoissa (ProBike luokalla vähintään 50mm) Takahaarukka ja jousitus (taka keinu ja iskunvaimennin / t) Mallin alkuperäisestä pidemmän taka keinun tulee olla tunnustetun (mieluiten lisensoidun) valmistajan tuote. Omatekoisissa tai modifioituissa taka keinuissa sovelletaan samoja vaatimuksia ja poikkeuksia kuten rungoissa jotka kuvataan säännön pisteessä. Taka akselia voidaan muuttaa vastaavien keinu pidennysten avulla jotka kiinnittyvät tapeilla alkuperäisiin akseli pesiin ja on kiinnitetty pultti kiinnityksellä. Takahaarukan siirtoa (linkkit, kytkimet jne.) jousitukseen / vaimentimille voidaan vaihtaa toiseen sarjatuotannossa olevaan tai omavalmisteiseen, mutta materiaalin ja jäännöslujuustason tulee säilyä ennallaan. Takana jousitus järjestelmä voidaan rakentaa uudelleen jäykäksi rakenteeksi. Wheelie-barit ovat sallittuja mutta Tukipyörän ja maanpinnan välinen ero ei saa ylittää 100mm (mitataan kilpailupainossa). Ketjun kiritsys pultien suurin ulkoneva pituus voi olla enintään 1/3 suurempi alkuperäisestä. Jokaisen seuraavan kolmanneksen pituuden lisäämisen jälkeen on lisättävä pultin halkaisija vähintään 1mm verran. Ketjusuoja - niin ylempi että alempi on erittäin suositeltavaa. Jos jalkatuet kiinnittyvät taka keinuun kiinni niin ketjun suojukset (sekä ylempi että alempi suoja) ovat pakollisia! Jarrut Valmistajan alkuperäisä etu-ja takapyörän jarrulevyjä / rumpuja, jarru työ-ja pääsylintereitä saa muuttaa tai vaihtaa. Vain yksi kahdesta jarrulevystä, työsylinterista ja letkuista voidaan irrottaa. Jarrujen mahdollisuus lukko jarrutkseen etu- sekä taka pyörän osalta on säilytettävä.

3 Tarkistetaan kilapilupainoisena (sisältäen polttoaineen ja ajajan ) moottoripyörän menosuuntaan liikkuessa takajarru ja vastakkaiseen suuntaan Etujarru Jalkatuet ja siihen kiinnittyvä poljin (jalkaraudat ja jarru / vaihdepoljin) Jalkatukia jalustoineen saa asettaa uudelleen ja vaihtaa, mutta kiinitys paikat eivät yleensä saa sijaita jousittamattomalla massalla. Poikkeuksena voidaan sijoittaa myös jalkatuet taka keinuun kiinni ja jalkatuen varmistuspultin minimi halkaisija voi olla 8mm ja käytettäessä taka keinuun kiinnitettyjä jalka tukeja tulee myös asentaa ketjun suojukset (katso myös kohta 2.2.5) Jalkatuen on sijaittava takapyörän akselin etupuolella. Jalaka tuet voidaan asentaa kiinteästi tai kääntyvinä, jälkimmäisessä tapauksessa niihin on liitettävä perusasennon palautus mekanismi. Kun jalkatuki ei ole valmistajan alkuperäinen oitää jalkatuen pää ollaa pallomainen ja säteeltään vähintään 8 mm. Teräksisen jäykästi asennettujen jalkatukien päihin, on lisäksi oltava lujasti kiinnitetty muovinen, hiilikuidusta tai muusta vastaavasta materiaalista pää (pienin säde 8 mm) Ohjaustanko ja siihen kiinnittyvät kahvat (kaasukahva, kytkin-ja Jarrukahvan) Valmistajan alkuperäiset ohjaustangot, kahvat ja johdot saa vaihtaa tai muuttaa. Moottorin pysäytys (stop)-kytkin on asennettu ohjaustangon oikealle puolelle monoliittipiirinä ohjaustangon mukaan. Seosläpän ohjaus (kaasukahva, kaasuvajeri ) on automaattisesti sulkeutuva / palautuva tuuliohjaimet (katteet), pinnoitteet ja tuulilasi katteita, tuulilasia ja lokasuojia saa vaihtaa, muuttaa tai poistaa. Kaikki ulkonevat reunat on pyöristettävä. Pienin sallittu säde on 8mm Polttoainetankki Polttoainesäiliön sijainti tai tilavuus ei ole säänelty, mutta on taattava riittävä tilavuus ja runkoon kiinnittyminen. Lisäksi turvaetäisyys (tai eristyneisyys) uhkistaa kuten sähkölaitteet ja lämpö. Ei metallista polttoainesäiliö (vaaditaan metallinen maatoidus elementti) on maadoitettu runkoon. Suljettu polttaine korkki ei saa vuotaa Voimansiirto ja vaihteisto Voimansiirto korvaaminen ja muuttaminen, nopeiden yhteyksien käyttö on sallittu vain jos

4 noudatetaan yleisiä periaatteita muutos rakentelussa (ks. kohta 2.2.2). Vaihteiston tai kytkinmekanismin ylimääräinen, esim.. pikavaihde kytkin järjestelmät ovat sallittuja.täys automaatiset vaihde systeemit mm. automaattivaihteistot ovat sallittu Generaattori, startti Startti järjestelmä voidaan korvata millä tahansa toisella startti systeemillä (mm. irrallinen starttimoottori). Generaattorin voi poistaa tai korvata toisen valmistajan tuotteella Jäähdytysjärjestelmä, jäähdytysneste Moottorin jäähdytysnesteen kierto systeemiä ja sen osia (esim. Öljyjäähdutus ) voidaan vaihtaa tai poistaa (esim. Kiinteätä jäähdytysmateriaalia käytettäessä). Jäähdytysjärjestelmän putkistoja ja letkuja saa vaihtaa vain samoihin tai teknisesti kestävimpiin. Jäähdytysnesteenä suositellaan käytettäväksi tislattua vettä tai veden ja alkoholin seosta ethyl. Vain kiinteitä tai edellä mainitujen jäähdytysnesteitä käytetäessä voidaan tuuletin yhdessä anturin ja johdotuksen purkaa Air box (ilmalaatikko) ja ilmansuodatin Air boxin voi vaihtaa toisen valmistajan tuotteeseen, mutta moottorin tuuletusjärjestelmä on toimittava (moottorin tuuletus). Jos suljettu järjestelmä poistetaan tai mootorin tuuletus avautuu muutoin vapaaseen ympäristöön on se varustettava öljynkestävällä letkulla joka suuntauttu vähintään 250ml kokoiseen keräysastiaan. Minkä tahansa muiden nesteiden ylivirta sinne suuntaaminen on ehdottomasti kielletty! Ilmansuodattimen elementin voi poistaa Sytytys-ja syöttösysteemi, polttoaineen jakelu ja moottorin elektroninen ohjausjärjestelmä Ohjausjärjestelmä (CDI / ECU jne..) saa vaihtaa. Kaukomittaus sallittu. Paikallinen säätäminen on sallittu. Kaikenlainen ohjaus ja virittäminen etäisyydeltä on kielletty. Polttoaineputkia ja letkuja saa vaihtaa vain samoihin tai teknisesti kestävimpiin. Polttoainepumpun ja painekytkimen muuttamiset ja korvaamiset sallittua, pois lukien sähköinen syöttösysteemi jonka tulee toimia samalla periaatteela kuin alkupeäinen. Jos järjestelmä ei toimi, on moottoripyörä varustettava hätäpysäytys syteemillä (ns. kill-swich) Moottori Kaikki uusiminen ja muutos sallittu pisteen 2.1 mukaan. Kaikki moottorin kotelon lisäksi tehdyt aukot katetaan kierre-tai hitsaus liitennäisillä. Kaikki remontissa lisätyt kierre liitennäiset, jonka takana on positiivinen öljynpaine on pulttiin porattava reikää ja kiinnitettävä rautalankaalla kiinteään osaan.

5 Pakoputkisto Pakoputkistoa ja äänenvaimentimia voidaan muuttaa, vaihtaa tai poistaa. Samalla on taattava pakokaasupäästöjen pois suuntaamien ainakin siinä määrin, että ne eivät kohtaisi (eikä lämmittä merkittävästi) moottoripyörää tai sen kuljettajaa Vanteet ja renkaat Kaikki vanteet, niihin kiinnittyvät sovittimet ja laakerit on sallittua noudattaen yleisiä periaatteita muutos rakentelussa (2.2.2) Kiellettyä käyttää mitä tahansa renkaita jonka kulumisraja ylittyy kilpailun päättyessä. Renkaita joissa ei ole kulumisraja eivät ole sallittu. Sallittu kaikki rengastyypit joiden nopeusluokka on W, Y, ZR ja on valmistettu erityisesti kiihtyvyys tai road racing tarkoitukseen (yleensä varustettu merkinnöillä "for dragracing", "racing use only", "not for highway use" jne.). Rengas lämmitiminen käyttö on sallittu. * Kulumisraja ylittyy jos valmistajan vastaava merkintä on kulunut renkaan kontaktipintaan. Kulumisraja merkintää ei saa muuttaa Pakolliset muutokset 1.Kaikki valot (myös suuntavilkut) ja peilit on irroitettava jos niitä ei kateta teipillä tms.. materiaalilla joka estää sirpaleiden pääsyn radalle. 2.Kaikki tyhjennys-ja täyttö korkit ja öljynsuodatin, joka ei ole valmistajan puolesta pysäytetty, tulee pysäyttä tms. korkin auki kiertymis pysäyttäjällä.(esimerkiksi rautalanka) 3.Jos puuttuu suljettu moottorin tuuletus järjestelmä tulee tuuletus ohjata läpinäkyvään öljynkeräjään / keräys säiliöön, joka sijaitsee helppo pääsyisessä paikassa ja jota voi ennen lähtöä tarkistaa ja tarvittaessa tyhjentää. öljynkeräjään / keräys säiliöön pienin tilavuus on 250 cm ³ 4.Jos jäähdytysnesteenä käytetään vettä tai ethyl-alkoholin ja veden seos voi paisuntasäiliön ylivuoto ajaa suljettuun säiliöön. Edellä mainitun puuttuessa tai myös muiden jäähdytysnesteitä käytettäessä, on paisuntasäiliön ylivuoto johdettava vähintään 500 cm ³ läpinäkyvään astiaan jota tulee ennen lähtöä tarkistaa ja tarvittaessa tyhjentää.

6 3. StreetBike luokan (SB) erittely 3.1. StreetBike (SB) luokaan sopivien ajoneuvojen yleiset ominaisuudet: Katu ajoon valmistetut moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on alkaen 400cc, sylinteritilavuuden ylempi rajoitus puuttuu, mutta moottori on vastattava alkuperäiselle asennukselle, tarkoitaen sitä että tehtaan asentamaa moottoria ei saa vaihtaa toiselle mallille valmistetulla mootorilla tai toista tyypiä olevaan moottoriin. Kielltty moottorin iskutilavuuden muutamien (Big-Bore) verratuna tehtaan antamiin arvoihin. Käytetävä polttoaine: moottorin on käytettävä tavallista lyijytöntä polttoainetta, suurin lyijypitoisuus enintään g / l (lyijytön) pois lukien jos mallille on tarkoitettu muu polttoaineiden käyttö. Poltoaine järesjtelmä: Ulko ilman säädön on toimittava valmistajan mukaisesti. 3.2 StreetBike tekniset säännöt Streetbike moottoripyörien ulkomuoto (edestä, takaa ja sivulta) on oltava alkuperäinen, luvatu on sääntöjen rajoissa osien poistamista ja lisäämistä Vähimmäisvaatimukset StreetBike kilpaluokaan a) ajovarusteet: - Suljettu ja kiinitys remmillä varustettu kypärä, - Keinonahkaset tai nahkaset ajohanskat - Suojatut ajo saapaat, joiden nilkka pituus on sama tai pidempi kuin tallanpituus (materiaalia ei ole säänelty) - Erillinen selkäsuoja (ei lasketa ajovarusteisiin integroitua selkäsuojaa) - Ajovarusteina kilpailijalla tulee olla joko yksiosainen nahkapuku tai kaksiosainen vetoketjulla yhdistettävissä oleva nahkapuku joka sisältää vähintään olkapää-, kyynärpää-ja polvisuojat.. Suojaamattomalle nahkapuvulle vaaditaan lisätä tarvittavat suojat. - Ajovarusteiden koko tulee sopia kulejettajalle. b) Streetbike erittelyyn (3.1) sopiva ja ilman teknisiä poikkeamia moottoripyörä jolla on: - Mieluiten poistettu taustapeilit, työkalusarja ja ei tarpeeliset lisävarusteet. - Kiinni teipatut valot (pakollinen jos ne on valmistettu lasista, päteemyös peilien kohtaan, joita ei voida irrottaa yksinkertaisilla menetelmillä) - Tekemättä mitään teknisiä muutoksia. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisestä muutoksesta, jossa on aiheutunut ero alkuperäiseen laitteeseen on moottoripyörä vastava ProBike luokan säännöille Yleiset periaatteet muutos töissä Voimansiirtoa, hallittavuutta ja kantavien rakenteiden korvaus / muutokset on jokaista yksityiskohtaa oltava yhtä vahvoja tai vahvempia kuin valmistajatehtaan alkuperäinen. Vain kosmeetiset muutokset eivät ole rajoitettu paitsi jos ne ovat ristiriidassa yleisesti liikenteelle asetettujen vaatimuksien kanssa. Kaikki muut muutokset mitä ei ole kuvattu seuraavissa säännöissä, on kielletty.

7 3.2.3 Runko ja sen osat Runko on moottoripyörän valmistajan alkuperäinen tuotanto ja sen geometrian muuttaminen ei ole sallittua. Myös runkoon kiinnittyvät jousituksen, kantavat elementit, yhdessä akseleiden kanssa on oltava valmistajan ilmoittamiin etäisyyksiin ja paikkoihin kun jäljempänä ei toisin mainita. Myös wheelie-bars (jousituksen pidennykset) ja vastapainot (ballast) ei ole sallittua. Mitään rungon jäykkyys liitentää (mm. hitsaut liitos) ei saa poistaa, ei ole myöskään sallittua materiaalin poistaminen (mm. poraus, jyrsintä, hionta, jne.). Kaikissa moottoripyörissä on rungossa moottoripyörän tunnistenumero (runkonumero ja / tai VINkoodi). Runkoon kiinnittyvä takaosa ja muut pulteilla yhdistetyt kiinnittimet voivat olla vaihdettu tai muutettu, mutta niiden tulee olla yleisten muutos töiden sääntöjen mukaiset. Seisontatuen, matkustajan jalkatuet ja kahvoja voidaan irroittaa etuhaarukka ja-jousitus (etu iskunvaimentimet) Etuhaarukka on valmistajan alkuperäinen tai toisen sarjatuotanssa oleva malli kohtanen tuotanto. Iskunvaimentimien vaihdetta (työalueen pituuta) ei saa rajoittaa millään lisävarusteella. Sallittu on iskunvaimentimen asennon muuttaminen triplee tree jousitukseen nähden : - Upside down-tyypin iskunvaimennin enintään 20mm - Rightside-down tyyppisiä iskunvaimentimia enintään 10mm mutta on huolehdittava, että sallittu pienin maavara pysyy sallitun rajoissa (100mm, paitsi jos valmistaja määrää pienemmän maavaran). Etuhaarukan ylempi ja alempi triple tree voidaan korvata toisella sarjatuotannossa olevalla Takahaarukka ja jousitus (taka keinu ja iskunvaimennin / t) ja katteet Takahaarukan tulee olla moottoripyörä valmistajan alkuperäinen ja geometrian muuttaminen ei ole sallittua (mm. esim. jatkaminen). Ketjunkiristys säätö pultin (pulttien) suurin ULKONEVIEN OSIEN pituus on pysyttävä tuottajan antamissa rajoissa. Takahaarukan siirtoa (linkkit, kytkimet jne.) jousitukseen / vaimentimille voidaan vaihtaa toiseen sarjatuotannossa olevaan tai omavalmisteiseen, mutta materiaalin ja jäännöslujuustason (mm. pienin poikkileikkauksen ala) säilyy ennallaan. Taka iskunvaimennusta (iskunvaimennin ja jousi ) saa vaihtaa, mutta iskunvaimentimen /iskunvainmentimien vaihdetta (työalueen pituus) eivät saa mitkään lisävarusteet rajoittaa Jarrut Valmistajan alkuperäisiä etu-ja taka jarrulevyjä/rumpuja ja jarrujen työ-ja pääsylintereitä saa muuttaa ja vaihtaa, mutta niiden määrä ja työ periaate pitää jäädä samaksi. Jarruletkuja / putkia voi vaihtaa.

8 3.2.7 Jalkatuet ja siihen kiinnittyvät kytkimet (jalkaraudat ja jarru / kytkin polkimet) Jalkatukia yhdessä alustojen kanssa säätä ja vaihtaa, mutta kiinityspisteiden sijainti tulee jäädä samaksi. Alustat voivat olla säädettävät (ns. Road racing jalkatuki sarjat). Jalkatukien on sijaittava takapyörän akselin etupuolella. Jalkatuet voivat olla kiinteät tai kääntyvät. Kääntyvillä jalkatuille tulee olla alkuasennon palautus järjestelmä. Jos jalkatuki ei ole valmistajan alkuperäinen on jalkatuen pää oltava pallomainen ja säteeltään vähintään 8 mm. Teräksestä, jäykästi asennettuihin jalkatukien pääissä on oltava lujasti kiinnitetty muovinen, hiikuidusta tai muusta vastaavasta materiaalista valmistettu pää (pienin säde 8 mm) ohjaustanko (tangot) ja siihen kiinnittyvät kytkimet (kaasukahva, kytkin-ja Jarrukahva) Valmistajan alkuperäisiä moottoripyörän ohjaustankoja, kahvoja ja johdoja saa vaihtaa tai muuttaa. Moottorin pysäytyskytkin on asennettu oikealle tai ohjaustangon oikealle puolelle. Kaasuläpän ohjaus (kaasukahva, kaasuvaijeri ) on automaattisesti sulkeutuva / palautuva Katteet, tuulisuojat ja tuulilasi a) tuulisuojia ja roiskeläppiä saa vaihtaa tai muuttaa, mutta tuulisuojan etäisyys edestä taakse ja sivuilta ja muodoltaan on oltava alkuperäisen näköinen. Vain aerodynaamisesti merkityksettömiä kosmeettisiä katteita saa lisätä tai purkaa. Ns. Road racing tuulensuojia (Mallikohtaisia) voidaan käyttää korvaamaan valmistajan alkuperäisiä tuulensuojia. b) Tuulilasin saa vaihtaa. c) Valmistajan alkuperäisiä moottoripyörän tuulisuojan ja air boxin välisiä alkuperäisä ilmaputkia voi muutta, poistaa tai vaihtaa toisen tuottajan valmisteisiin. d) Taka roiskeläpän voi poistaa tai lisätä. g) Kaikki ulkonevat reunat on pyöristettävä. Pienin sallittu säde on 8mm. h) Valaisimet (valot, suuntavilkut) voi purkaa Polttoainetankki Polttoainesäiliö (sekä katteet) on ulkonäöltään samanlainen kun alkuperäinen ja sen voi vaihtaa saman suuruiseen ja ulkonäöltään samalaiseen. Materiaali ei ole sääntelyä, mutta ei metallisella polttoainesäiliö (vaaditaan metallista maadoituselementtiä säiliössä) on maadoitettu runkoon. Polttoainesäiliön paikkaa ei saa muuttaa, kuten ei myöskään kiinnitys periaatetta (esim. 3 piste kiinnitys). Tankin korkkia saa muuttaa tai vaihtaa. Suljettu tankin korkki ei saa vuotaa.

9 Istuimet Istuinta, istuimen runkoa ja integroitu tuulensuojaa saa vaihtaa noudattamalla yleisiä muutos töiden periaateita.tuulensuojan etäisyys edestä taakse ja sivuilta ja muodoltaan on periaatteessa täytettävä alkuperäisen tuotteen mitat ja muodot Voimansiirto / vaihteisto Voimansiirron korvaaminen ja muuttaminen, nopeiden yhteyksien käyttö sallittu vain jos noudatetaan ylesiä muutos töiden periaatteita. Vaihteiston tai kytkinmekanismien, esim.. nopeakytkin järjestelmät ovat sallittuja, mutta niiden jokainen kytkemine on aloitettu kuljettajan omasta aloiteesta. Valmistaja alkuperäistä Launch control ja / tai luistonestojärjestelmä voi käyttää. Täysin automaattisia vaihteiden vaihtamista kuin myös kauko-ohjausta ei saa käyttää poislukien jos valmistaja ei ole asentanut alkuperäisesti automattista vaihtamista mahdollistavaa vaihteistoa Laturi ja startti Startin voi korvata toisen valmistajan tuotteen, mutta sen sijainti ja toiminta on säilyttävä ennallaan. Laturin voi poistaa tai korvata toisen valmistajan tuotteella Jäähdytysjärjestelmä, jäähdytysneste Moottorin jäähdytysnesteen kiertojärjestelmän syylärin voi vaihtaa, mutta sen periaate (edessä, takana, sivussa) on oltava kuten alkuperäisessä mallissa. Valmistajan alkuperäistä moottoripyörän öljysyyläriä ei saa muuttaa. Täydentäviä öljyjäähdyttäjiä ei voi lisätä. Kaikkia jäähdytysjärjestelmän letkuja saa vaihtaa vain samoihin tai teknisesti kestävimpiin. Jäähdytysnesteeksi suositellaan tislattua vettä tai veden ja alkoholin seosta ethyliä. Vain edellä mainittujen jäähdytysnesteitä käytämäällä voi tuulettimen, anturin ja johdotuksineen poistaa Air box (ilma kammio) ja ilmansuodatin Valmistajan alkuperäisen air boxin voi vaihtaa toisen valmistajan tuotteella, mutta moottorin tuuletusjärjestelmän tulee jäädää toimimaan. Öljyksen ilmastointiputkien tulee olla yhteydessä ja avautumaan air boxi:in kuten mallin alkuperäisessä versiossa. Jos alkuperäisessä versiossa moottorin tuuletus avautuu vapaseen ympärisöön on se varustettava öljynkestävällä letkulla joka menee vähintään 250ml kokoiseen keräysastiaan. Muiden nesteiden ylivirta sinne suuntaaminen on ehdottomasti kielletty!. Ilmansuodattimen elementin voi poistaa Sytytys- ja syöttöjärjestelmä, polttoaineen jakelu ja moottorin elektroninen ohjausjärjestelmä

10 Ohjausjärjestelmä (CDI / ECU jne..) Saa vaihtaa. Kaukomittaus sallittu. Paikallinen johtoajatus sallittu. Kaikenlainen ohjaus ja virittäminen etäisyydeltä on kieletty. Polttoaineputkia ja letkuja saa vaihtaa vain samoihin tai teknisesti kestävimpiin. Saa lisätä polttoainen suodatimia. Polttoainepumpun ja paineläpän muuttamiset ja korvaamiset sallittua, paitsi elektroninen syöttöjärjestelmän katkaisu jonka tulee toimia kuten mallin alkuperäinen. Jos järjestelmä ei toimi tai puuttuu, on moottoripyörä varustettavaa vastaavanlaisella automaatisella hätäpysäytys järjestelmällä (ns. kill-swich) Moottori Kaikki muutokset sallittuja sääntöjen (3.1) mukaan. Kaikki moottorin lohkoon tai kansiin lisäksi tehdyt aukot katetaan kierre-tai hitsaus liitennäisillä. Kaikki virityksen jälkeen lisätyt kierre liitennäiset, jonka takana on positiivinen öljynpaine on estettävä mahdolliselta auki kiertyämiselta Pakoputkisto Pakoputkistoa ja äänenvaimentimia voidaan muuttaa, vaihtaa tai poistaa. Samalla on taattava pakokaasupäästöjen pois suuntaamien ainakin siinä määrin, että ne eivät kohtaisi (eikä lämmittä merkittävästi) moottoripyörää tai sen kuljettajaa Vanteet ja renkaat Vanteet, niihin kiinnittyvät alkuperäiset sovittimet ja laakerit on sallittu ja ne voidaan vaihtaa muihin sarjatuotannossa oleviin. Kiellettyä käyttää erityisesti drag racing käyttöön tuotettuja renkaita (use for dragrace only) ja kaikkia renkaita jonka kulumisraja * ylittyy kilpailun aikana. Ilman kulumisraja merkintää olevien renkaiden käyttö ei ole sallittuja. Sallitut muut rengastyypit joiden nopeusluokka on V, W, Y, ZR tai varustettu merkinnöillä "racing use only" tai "not for highway use" (ns. Road racing renkaat). Renkaiden koko ei ole säännelty. Rengas lämmitimien käyttö on sallittu. * Kulumisraja ylittyy jos valmistajan merkintä on tasapinnassa renkaan kontaktipinnan kanssa.kulumisraja merkintää ei saa muuttaa Pakolliset muutokset (voimassa vain jos pisteiden , osalta esintyy eroja valmistajatehtaan alkuperäisestä tuotannosta, muissa tapauksissa - ohjeellisia): Kaikki tyhjennys-ja täyttö korkit ja öljynsuodatin, joka ei ole valmistajan puolesta estetty auki kiertymiselta, tulee pysäyttä tms. korkin auki kiertymis pysäyttäjällä. (esim. rautalanka) Jos puuttuu suljettu moottorin tuuletus järjestelmä tulee tuuletus ohjata läpinäkyvään öljynkeräjänn / keräys säiliöön, joka sijaitsee helposti käsiteltävässa paikassa ja jota voi ennen lähtöä tarkistaa ja tarvittaessa tyhjentää. öljynkeräjän / keräys säiliöön pienin tilavuus on 250 cm ³ Jos jäähdytysnesteenä käytetään vettä tai ethyl-alkoholin ja veden seosta voi paisuntasäiliön

11 ylivuoto johtaa alta suljettujen katteiden sisälle, siinä tapauksessä sinne pitää mahtua vähintään 5 litraa nestettä. Edellä mainitun puuttuessa tai myös muiden jäähdytysnesteitä käytettäessä, on paisuntasäiliön ylivuoto johdettava vähintään 500 cm ³ läpinäkyvään astiaan jota tulee ennen lähtöä tarkistaa ja tarvittaessa tyhjentää.

IV Art. 254 Erityismääräykset ryhmälle N

IV Art. 254 Erityismääräykset ryhmälle N IV Art. 254 Erityismääräykset ryhmälle N 1. Määritelmä Tuotantoautot. 2. Luokitus Vähintään 2500 kpl samanlaista henkilöautoa täytyy olla valmistettu 12 peräkkäisen kuukauden aikana. Auton tulee olla FIA:n

Lisätiedot

CROSSKART SÄÄNNÖT 2015

CROSSKART SÄÄNNÖT 2015 1 CROSSKART SÄÄNNÖT 2015 Muutokset 2015 merkitty keltaisella huomiovärillä Poistetut kohdat näkyvät yliviivattuina ja korostettuna punaisella huomiovärillä 2 Sisällysluettelo CROSSKART SÄÄNNÖT 2015...

Lisätiedot

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET LIITE J I LUOKITTELU JA MÄÄRITELMÄT (art. 251) 1. LUOKITTELU 1.1. Pääluokat ja ryhmät 1.2. Sylinteritilavuusluokat 2. MÄÄRITELMÄT 2.1. Yleiset määräykset

Lisätiedot

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET

AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET AUTOJEN TEKNISET MÄÄRÄYKSET JA KULJETTAJIEN AJOVARUSTEET LIITE J I LUOKITTELU JA MÄÄRITELMÄT (art. 251) 1. LUOKITTELU 1.1. Pääluokat ja ryhmät 1.2. Sylinteritilavuusluokat 2. MÄÄRITELMÄT 2.1. Yleiset määräykset

Lisätiedot

Jos näistä säännöistä ei erikseen käy ilmi, että jokin muutos on sallittu, on se kielletty.

Jos näistä säännöistä ei erikseen käy ilmi, että jokin muutos on sallittu, on se kielletty. Näissä säännöissä käytettävä lyhenne LCF tarkoittaa Legends Cars Finland ry:tä. LCF voi suorittaa auton tarkastuksen koska tahansa kilpailutapahtuman aikana. Osallistumalla Legends-kilpailuun kuljettaja

Lisätiedot

PORSCHE RACING CLUB FINLAND SPORTS CUP 2013 KILPAILUSÄÄNNÖT

PORSCHE RACING CLUB FINLAND SPORTS CUP 2013 KILPAILUSÄÄNNÖT PORSCHE RACING CLUB FINLAND SPORTS CUP 2013 KILPAILUSÄÄNNÖT Versio v2013.0 Hyväksytty Porsche Racing Club Finland ry:n (PRCF) hallituksen kokouksessa 25.11.2012. Versio v2013.1 Päivitetty kilpailunjohtajan

Lisätiedot

Time Trial Kilpailusäännöt 2014

Time Trial Kilpailusäännöt 2014 Time Trial Kilpailusäännöt 2014 PORSCHE RACING CLUB FINLAND Porsche Racing Club Finland 1 PORSCHE RACING CLUB FINLAND TIME TRIAL 2014 KILPAILUSÄÄNNÖT Versio 1 Muutokset sääntöjen edelliseen versioon on

Lisätiedot

OFF ROAD LAJIN KILPAILUSÄÄNNÖT

OFF ROAD LAJIN KILPAILUSÄÄNNÖT Säännöt on uusittu kokonaan vuoteen 2014 verrattuna. OFF ROAD LAJIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.1. Määritelmä 1.2. Osallistuminen kilpailuun 1.2.1. Osallistujien asiapaperit 1.2.2. Osallistuva autokunta 1.2.3. Osallistumismaksut

Lisätiedot

PORSCHE GT3 CUP CHALLENGE FINLAND

PORSCHE GT3 CUP CHALLENGE FINLAND PORSCHE GT3 CUP CHALLENGE FINLAND Pysyvät kilpailusäännöt 2015 Draft V1 9.11.2014 Tämä on tärkeä asiakirja. Kaikkien osallistujien tulee lukea nämä säännöt ennen kuin täytätte asiaankuuluvat ilmoittautumislomakkeet.

Lisätiedot

GILERA H@K 50 KÄSIKIRJA

GILERA H@K 50 KÄSIKIRJA ONNITTELUT! Olette tehneet erinomaisen valinnan hankkiessanne Gilera H@K:n. Ennen kuin lähdette matkaan, lukekaa tämä käyttöopas huolella. Löydätte käyttöoppaasta kaiken tarpeellisen oppiaksenne tuntemaan

Lisätiedot

Omistajan käsikirja 2013

Omistajan käsikirja 2013 Omistajan käsikirja 2013 Hammer S Hammer 8-Ball Vegas 8-Ball Vegas Jackpot Boardwalk High-Ball Judge SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1 ESIPUHE JA TAKUUEHDOT 3 AJONEUVON TUNNISTETIEDOT 4 TURVALLISUUS

Lisätiedot

MAANTIEKÄYTTÖÖN Tämä moottoripyörä on suunniteltu ainoastaan maantiekäyttöön.

MAANTIEKÄYTTÖÖN Tämä moottoripyörä on suunniteltu ainoastaan maantiekäyttöön. TÄRKEÄÄ TIETOA KULJETTAJA JA MATKUSTAJA Tämä moottoripyörä on suunniteltu kuljettajan ja yhden matkustajan kuljetukseen. Älä koskaan ylitä pyörän maksimikantavuutta, mukaan laskien lisävarusteet ja kuorma.

Lisätiedot

Omistajan käsikirja 2013. Hard-Ball Cross Country Cross Country Touring Cross Roads Classic

Omistajan käsikirja 2013. Hard-Ball Cross Country Cross Country Touring Cross Roads Classic Omistajan käsikirja 2013 Hard-Ball Cross Country Cross Country Touring Cross Roads Classic SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1 ESIPUHE JA TAKUUEHDOT 3 AJONEUVON TUNNISTETIEDOT 4 TURVALLISUUS Yleiset turvallisuusohjeet

Lisätiedot

HISTORIC-AUTOJEN MÄÄRÄYKSET (LIITE K)

HISTORIC-AUTOJEN MÄÄRÄYKSET (LIITE K) HISTORIC-AUTOJEN MÄÄRÄYKSET (LIITE K) 409 1 - Periaatteet 1.1 FIA on luonut Liite K:n säännöt siten, että historicautoja voidaan käyttää kilpailutarkoitukseen kyseisten sääntöjen puitteissa. Sääntöjen

Lisätiedot

GILERA ICE 50 KÄSIKIRJA

GILERA ICE 50 KÄSIKIRJA ONNITTELUT! Olette tehneet erinomaisen valinnan hankkiessanne Gilera Icen. Ennen kuin lähdette matkaan, lukekaa tämä käyttöopas huolella. Löydätte käyttöoppaasta kaiken tarpeellisen oppiaksenne tuntemaan

Lisätiedot

DRAG RACING. Kiihdytysajon säännöt 2015. Voimassa 1.1.2015 alkaen. Toimittanut FHRA:

DRAG RACING. Kiihdytysajon säännöt 2015. Voimassa 1.1.2015 alkaen. Toimittanut FHRA: DRAG RACING Kiihdytysajon sääntökirja 2015 Voimassa 1.1.2015 alkaen. Toimittanut FHRA: Jari Kujala Juha Marjanne Hannu Nurminen Lasse Koskinen Jani Vaittinen FINNISH HOT ROD ASSOCIATION ry Tiilenvalajantie

Lisätiedot

Vespa LX 125 & GTS Super 125 i.e.

Vespa LX 125 & GTS Super 125 i.e. SUMEKO SUMEKO OY OY Vespa LX 125 & GTS Super 125 i.e. Kä yttt öohjekirja Henkilötiedot Nimi Osoite Puh.nro Vakuutusyhtiö Vakuutuksen numero Lähin Vespa-myyjä Nimi Osoite Puh.nro Huolto Puh.nro Skootterisi

Lisätiedot

MAANTIEKÄYTTÖÖN Tämä moottoripyörä on suunniteltu ainoastaan maantiekäyttöön.

MAANTIEKÄYTTÖÖN Tämä moottoripyörä on suunniteltu ainoastaan maantiekäyttöön. TÄRKEÄÄ TIETOA KULJETTAJA JA MATKUSTAJA Tämä moottoripyörä on suunniteltu kuljettajan ja yhden matkustajan kuljetukseen. Älä koskaan ylitä pyörän maksimikantavuutta, mukaan laskien lisävarusteet ja kuorma.

Lisätiedot

ESIPUHE KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA!

ESIPUHE KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA! Sivu 1 (36) ESIPUHE Aluksi haluamme kiittää päätöksestänne hankkia CPI ajoneuvo. Ennen ajoneuvonne käyttöönottoa pyydämme teitä tutustumaan tähän omistajan käsikirjaan hyvin huolellisesti. Se sisältää

Lisätiedot

03/05/08 21:19:23 3FKRH600_001. Honda XR125L OMISTAJAN KÄSIKIRJA. Honda Motor Co., Ltd. 2003

03/05/08 21:19:23 3FKRH600_001. Honda XR125L OMISTAJAN KÄSIKIRJA. Honda Motor Co., Ltd. 2003 03/05/08 21:19:23 3FKRH600_001 Honda XR125L OMISTAJAN KÄSIKIRJA Honda Motor Co., Ltd. 2003 03/05/08 21:19:28 3FKRH600_002 TÄRKEÄÄ TIETOA KULJETTAJA JA MATKUSTAJA Tämä moottoripyörä on suunniteltu kuljettajan

Lisätiedot

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie Vespa haluaa kiittää sinua tuotteensa valitsemisesta. Olemme laatinet tämän käyttöoppaan, jotta saisit hyödynnettyä ajoneuvoasi mahdollisimman kattavasti. Lue se huolellisesti ennen kuin ajat ajoneuvolla

Lisätiedot

Piaggio Fly 50 4t 4v. Käyttöohjekirja. SGN Group / SGN Motors Oy

Piaggio Fly 50 4t 4v. Käyttöohjekirja. SGN Group / SGN Motors Oy Piaggio Fly 50 4t 4v Käyttöohjekirja SGN Group / SGN Motors Oy PIAGGIO HALUAA KIITTÄÄ SINUA tuotteensa valitsemisesta. Olemme laatinet tämän käyttöoppaan, jotta saisit hyödynnettyä ajoneuvoasi mahdollisimman

Lisätiedot

DRIFTING LAJISÄÄNNÖT. 1. Määritelmä

DRIFTING LAJISÄÄNNÖT. 1. Määritelmä DRIFTING LAJISÄÄNNÖT 1. Määritelmä 2. Osanottajat 2.1 Kilpailijat 3. Yleiset kilpailusäännöt 3.1 Henkilökunta 3.1.2. Arvostelutuomari 3.1.3. Lähettäjä 3.1.4. Kilpailun tuomaristo 3.2 Tiimipäällikkö 3.3

Lisätiedot

Vespa LX 50 4T 4V / S50 4T 4V

Vespa LX 50 4T 4V / S50 4T 4V SUMEKO SUMEKO OY OY Vespa LX 50 4T 4V / S50 4T 4V Kä yttt öohjekirja Henkilötiedot Nimi Osoite Puh.nro Vakuutusyhtiö Vakuutuksen numero Lähin Vespa-myyjä Nimi Osoite Puh.nro Huolto Puh.nro Skootterisi

Lisätiedot

ONNITTELUT! GILERA SMT RCR. smtrcr25.indd

ONNITTELUT! GILERA SMT RCR. smtrcr25.indd smt_rcr04kansi_2.indd 3 08/31/04, 1:58 PM ONNITTELUT! Olette tehneet erinomaisen valinnan hankkiessanne uuden Gileran. Ennen kuin lähdette matkaan, lukekaa tämä käyttöopas huolella. Löydätte käyttö oppaasta

Lisätiedot

1 1 02/09/02, 10:23 PM 2 02/09/02, 10:23 PM 3 02/09/02, 10:23 PM 4 4 02/09/02, 10:23 PM ONNITTELUT! Olette tehneet erinomaisen valinnan hankkiessanne Piaggio Diesis 50:n. Ennen kuin lähdette matkaan, lukekaa

Lisätiedot

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja runner04kansi_2.indd 3 06/17/04, 4:46 PM Maahantuoja: SUMEKO OY Kytömaantie 14, 04200 KERAVA Puh. (09) 502 812 fax (09) 2587 7922 Sähköposti: etunimi.sukunimi@sgn.fi

Lisätiedot

DERBI R/SM DRD Racing Limited Edition Käyttöohjekirja SUMEKO OY

DERBI R/SM DRD Racing Limited Edition Käyttöohjekirja SUMEKO OY DERBI R/SM DRD Racing Limited Edition Käyttöohjekirja SUMEKO OY Henkilötiedot Nimi Osoite Puh.nro Vakuutusyhtiö Vakuutuksen numero Lähin Derbi -myyjä Nimi Osoite Puh.nro Huolto Puh.nro Moposi tunnistustiedot

Lisätiedot

SUMEKO OY. DERBI GP1 / GP1 OPEN Käyttöohjekirja

SUMEKO OY. DERBI GP1 / GP1 OPEN Käyttöohjekirja SUMEKO OY DERBI GP1 / GP1 OPEN Käyttöohjekirja Henkilötiedot Nimi Osoite Puh.nro Vakuutusyhtiö Vakuutuksen numero Lähin Derbi-myyjä Nimi Osoite Puh.nro Huolto Puh.nro Skootterisi tunnistustiedot Merkki/malli

Lisätiedot

SPORTSMAN 400 HO 4x4 SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest Traktori SPORTSMAN 800 HO 4x4 OMISTAJAN KÄSIKIRJA

SPORTSMAN 400 HO 4x4 SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest Traktori SPORTSMAN 800 HO 4x4 OMISTAJAN KÄSIKIRJA 2011 SPORTSMAN 400 HO 4x4 SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest SPORTSMAN 500 HO 4x4 Forest Traktori SPORTSMAN 800 HO 4x4 OMISTAJAN KÄSIKIRJA Sisältö ESIPUHE... 3 TAKUUEHDOT... 3 AJONEUVON TUNNISTETIEDOT... 5 TURVALLISUUSOHJEET...

Lisätiedot