VINKKEJÄ VALMENTAJALLE SUOMEN OPETUKSEEN:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VINKKEJÄ VALMENTAJALLE SUOMEN OPETUKSEEN:"

Transkriptio

1 VINKKEJÄ VALMENTAJALLE SUOMEN OPETUKSEEN: 1. OTOLLISEN MAAPERÄN LUOMINEN: - hyväksy, että : kielen opetus kuuluu minun hommiin! - luo hyvä kontakti valmennettavaan. - huolehdi siitä, että valmennettava on koko ajan tekemisissä kielen kanssa sen eri muodoissa. 2. TIEDOSTA, MILLÄ TAVALLA KIELEN OPPIMINEN TAPAHTUU: Se, miten lapsi oppii oman äidinkielensä, pätee pitkälti myös aikuisen kielenoppimiseen: - Oppijan pitää saada kuulla kieltä runsaasti : Alussa vieras kieli kuulostaa puurolta, josta ei erota sanoja. Sana pitää kuulla monta kertaa, että pystyy hahmottamaan kirjaimet ja tavut. Kuulemisen lisäksi pitää tutustua myös sanan kirjoittamiseen. Sitten tarvitaan runsaasti toistoa, jotta opittu siirtyy oppijan kestomuistiin. Lisäksi sanan pitää esiintyä konkreettisessa ja järkevässä yhteydessä. Aikuisille ei kannata lähteä luettamaan lasten aapisia. - Oppijan pitää käyttää kieltä jatkuvasti ja saada välitöntä POSITIIVISTA palautetta : Kun tekee itse, oppii parhaiten. Uusia sanoja pitää käyttää mahdollisimman pian omassa puheessa ja liittää niitä eri yhteyksiin. Jos oppija ei ole luonnostaan rohkea ja puhelias, valmentaja voi monin eri tavoin ohjata oppijan kielenkäyttöharjoituksia. - Oppijaa ei kannata ylikuormittaa: Oppimiskyky on yksilöllistä ja vaihtelee suuresti. Moni kotimaassaan koulua käymätön jaksaa ottaa vastaan vain hyvin pienen määrän uutta asiaa kerrallaan ja sen sulattamiseen tarvitaan toistoa ja kertausta.

2 - Oppijan pitää saada turvallisesti erehtyä ja tehdä virheitä: Suomi on yksi maailman vaikeimpia kieliä ja yhdellä sanalla on monia eri muotoja (jalka, jaloissa, jalkoihin..) ja niiden automaattistumiseen tarvitaan aikaa, verta ja hikeä. Ei pidä hermostua tai nauraa oppijan virheille. Huumori on paikallaan, mutta sitä kannattaa viljellä varovaisesti virheiden yhteydessä. Kieltä pitää ensin saada puhua ja ymmärtää huonosti, jotta voi myöhemmin puhua ja ymmärtää hyvin! 3. OLE PERILLÄ SUOMEN KIELEN VAIKEUKSISTA, JOTTA VOIT TIETOISESTI HARJOITUTTAA OPPIJALLE VAIKEITA KIELIMUOTOJA Vaikeuksia ovat esim.: monet päätteet: ssa, sta, lle, lta ja usein sana myös muuttuu, kun siihen lisätään pääte: uusi, uuteen, uudesta (yli 30 erilaista sanatyyppiä) pudonnut, pudonneeseen käsky, positiivinen ja negatiivinen lause: erilaiset muodot Ota tuo iso pyyhe! Otan tuon ison pyyhkeen. Älä ota tuota isoa pyyhettä! ei riitä, että osaa numerot. Pitää osata myös eri muodot: kahdesta viiteen, kuudelta, sadalle viidellekymmenelle menneestä ajasta puhuttaessa eri muodot: pesin en pessyt, tulivat eivät tulleet jokapäiväisessä kielessä käytetään paljon teonsanoja, joiden merkitys riippuu päätteestä: vaihdettava, vaihtamatta, vaihdettu, vaihtamaan, vaihtamassa tämä, tuo, se: Laita tämä tuonne, ota se sieltä, älä laita sitä siihen, ota tästä tykkään siitä, en ole tyytyväinen siihen, ei puhuta siitä, mitä siinä on Kielikursseilla opetetaan kirjakieltä, mikä on välttämätöntä, jotta ymmärtää luettua tekstiä, mutta ihmiset puhuvat jokainen omanlaistaan puhekieltä.

3 KONKREETTISIA KEINOJA OPETTAA KIELTÄ ALOITTELIJOILLE: - Opeta työvälineiden, paikkojen, ihmisten nimet. Lausu hitaasti ja selvästi, toistele. Pyydä oppijaa toistamaan ne monta kertaa joka päivä, kunnes ne ovat hallussa. Sanele tuttujen asioiden nimiä ja pyydä kirjoittamaan ne paperille. Anna hänen itsensä lukea väärin kirjoitetut sanat ja auta oivaltamaan, mikä meni vikaan. Voitte laittaa myös tavaroihin nimilappuja. Muista huumori ja leppoisa asenne sekä toiston maaginen voima!! Vaikka sinusta tuntuisi idiootilta toistella yhtä ja samaa alkeellista lasten kieltä, niin valmennettavasi on yleensä todella kiitollinen. - Opeta adjektiivit eli millainen jokin on, vastakohtapareina. Parit jäävät helpommin mieleen kuin yksittäiset sanat. Siis: likainen puhdas, hyvä huono. Sanoja on hyvä käyttää järkevässä lauseessa eikä irrallisina. - Pajalla on helppoa harjoitella peruskielioppia: missä, mihin, mistä? Näyttämällä ja toistelemalla oppijalle selviää, mitä tarkoittaa: Laita kynä laatikkoon! Kynä on laatikossa. Ota kynä laatikosta! Vie tämä Timolle! Pyydä Timolta avain! Tämä on pestävä. Tämä on jo pesty. - Harjoita kuullun ymmärtämistä eri tavoin. Kysele: missä on saha, naula tms.. ja pyydä oppijaa näyttämään. Sano tahallaan väärin: Onko tämä neula? jotta oppija voi reagoida sanomalla oikean sanan. Kysele sanoja: mikä on suomeksi ei-likainen; ei-halpa jne. Puhu ja kerro ääneen, mitä milloinkin teet, mitä tänään tehdään, jotta oppija saa kuunnella suomea. - Opeta runsaasti tekemiseen liittyviä sanoja: pesen, nostan, avaan, haen Paras tapa opettaa, on näyttää itse se tekeminen samalla, kun sanot sanan. Toistele ja anna oppijan tehdä sama itse.

4 Kun sanat alkavat olla mielessä, sinä sanot sanan ja oppija näyttää tekemisen ja päinvastoin eli sinä et puhu, vaan esität tekemisen ja oppija kertoo, mitä hän näkee sinun tekevän. Kun valmennettavasi työskentelee, pyydä häntä kertomaan ääneen, mitä hän tekee. Työpäivän päätteeksi hän voi kertoa, mitä tänään tehtiin. Aloittelijoille voi opettaa jokapäiväisten verbien persoonamuotoja: minä + n : minä siivoan käsky: siivoa / älä siivoa! sinä + t: sinä siivoat hän : siivoaa pitää/ täytyy / ei voi / kannattaa siivota Eilen siivosin / en siivonnut. KUN VALMENNETTAVA OSAA JO SUOMEA, KIELEN KÄYTTÖTAITOA VOI KEHITTÄÄ ESIM. SEURAAVASTI: - Pidä huolta siitä, että valmennettava puhuu ja on vuorovaikutuksessa ison osan päivää. Kielitaito kehittyminen = oma tuottaminen ja jatkuvaa syöttöä ympäristöstä. - Korjaa ystävällisesti virheet ja pyydä valmennettavaa sanomaan uudestaan asioita. Teet ison palveluksen, sillä väärin opittu istuu tosi tiukassa! - Opeta valmennettavaa varmistamaan, että hän on ymmärtänyt asian. Siis konkreettisesti: ymmärsinkö mä oikein, että täytyy. / Tarkoitatko sä, että..

5 - Opeta kysymään/ hankkimaan tietoa. Anna usein tehtäväksi kysyä jotakin joltakulta ja pyydä myös raportoimaan, jotta voit kontrolloida, tuliko viesti perille. - Opeta selviytymään hankalista tilanteista ja tarvittaessa ohjaamaan suomalaista keskustelukumppania. Kerro, mitä kannattaa konkreettisesti sanoa silloin, jos ei ymmärrä taikka näkee, että suomalainen menee kipsiin maahanmuuttajan kanssa asioidessaan. Suomen kielen muotojen treenaaminen: - Harjoituta tietoisesti verbien aikamuotojen käyttämistä, koska niiden automaattistuminen vaatii paljon treeniä. Siis: vien, vein, en vienyt, olen vienyt, en ole vienyt, aion viedä, menen viemään, olin viemässä Suomen kielessä ei riitä, että tietää sanan VIEDÄ, vaan pitää muistaa monia eri muotoja. PÄÄ-PARKA!! Pyydä valmennettavaa kertomaan, mitä hän teki / ei tehnyt, mitä aikoo tehdä, mitä oli tekemässä, on joskus tehnyt - Jotta kieli on sujuvaa, pitää osata rakentaa johdonmukaisia lauseita ja yhdistellä niitä. Tarkista, osaako valmennettava käyttää sanoja: että, mutta, jos, kun, vaikka, koska. Opetelkaa niiden käyttöä esimerkeillä. - Voit harjoituttaa kielimuotoja pyytämällä sanomaan jonkin asian kielteisenä, koska silloin sanoissa tapahtuu muutoksia: Toin kaikki tavarat. / En tuonut kaikkia tavaroita. Maalaa nuo laudat! Älä maalaa noita lautoja.

6 - Auta ääntämisongelmissa ja edellytä valmennettavalta riittävän selkeää ääntämistä. Moni maahanmuuttaja luulee, että puheen pitää olla nopeaa. Valmentaja taas tietää, että sen pitää olla selkeää ja helposti ymmärrettävää. - Kun opetat uusia sanoja, opeta kirjakielinen muoto, jonka valmennettava voi löytää sanakirjasta. Kerro vasta sen jälkeen, miten se asia sanotaan puhekielessä. - Kirjoittaminen on yleensä hankalampaa kuin puhuminen. Pyydä valmennettavaa kirjoittamaan päivittäin pieniä selostuksia toiminnastaan tai mistä tahansa asiasta. Olisi hyvä pyrkiä siihen, että hän pystyy tuottamaan ymmärrettävää tekstiä, vaikka virheitä olisikin melko paljon. - Anna välillä ohjeet päivän töistä yms. kirjallisesti ja katso, kuinka hyvin valmennettava pystyy toimimaan kirjallisen ohjeen perusteella. EI OLE YHTÄ OIKEAA TAPAA VALMENTAA. HYVIÄ TULOKSIA SYNTYY, KUN: - Valmentaja uskaltaa olla ihminen ja kohdella valmennettavaa ihmisenä. - Valmentaja uskaltaa heittää omat vanhat käsitykset ja toimintatavat romukoppaan ja kokeilla jotakin uutta. Eli jos tämä mitä teen, ei toimi, niin sitten kokeillaan muita tapoja, kunnes joku tärppää. Hulluus ja kekseliäisyys yleensä palkitaan! Miten oppisit itse kiinaa parhaiten????

1. Suomi toisena kielenä (S2) opetus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

1. Suomi toisena kielenä (S2) opetus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Kuvaa käytetty Heli Pukin luvalla SUOMI TOISENA KIELENÄ OPETUSSUUNNITELMA LAPPEENRANNAN VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPET TUKSESSA SEKÄ ESIOPETUKSESSA ANNETTAVASSA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVASSA OPETUKSESSA

Lisätiedot

Suunnittelen omaa elämääni

Suunnittelen omaa elämääni Suunnittelen omaa elämääni Mitä tämä vihko sisältää? 1. Mitä elämänsuunnittelu tarkoittaa? 5 2. Miten valmistaudun oman elämäni suunnitteluun? 7 3. Mitä asioita minun on otettava huomioon oman elämäni

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä, Sira Määttä & Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 MIKÄ LUKIVAIKEUS ON?... 4 MITEN LUKIVAIKEUS NÄKYY?...

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA Lasten päivähoito Oppaita ja työkirjoja 2008:3 1 HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO HELSINGFORS STAD SOCIALVERKET CITY OF HELSINKI

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Tieto, totuus, tiede (2004)

Tieto, totuus, tiede (2004) 1 Tieto, totuus, tiede (2004) Keskustelijat: Eero Byckling Viljo Martikainen Heikki Mäntylä Jyrki Rossi Jyrki Tyrkkö 2.1.2004 Heikki Mäntylä Hyvät Luonnonfilosofit, Joululoman jälkeen on syytä palata taas

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kun kulttuurit tulevat tiskille

Kun kulttuurit tulevat tiskille OPAS 4 2013 eila isotalus Kun kulttuurit tulevat tiskille Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Sisältö Miksi puhua kulttuurista?...

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

TYÖELÄMÄVALMIUTENI kompetensseja tällä hetkellä

TYÖELÄMÄVALMIUTENI kompetensseja tällä hetkellä TYÖELÄMÄVALMIUTENI Tämä tehtävän avulla voit tarkastella omia vahvuuksiasi ja se on ensisijaisesti tarkoitettu sinulle, jolla on jo kokemusta työelämästä. Tavoitteena on, että saat apua ammatilliseen suunnitteluun

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

TYÖKALUJA KIELTEN OPPIMISEEN

TYÖKALUJA KIELTEN OPPIMISEEN Johanna Hartikainen & Jaana Tolkki TYÖKALUJA KIELTEN OPPIMISEEN Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu B Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun julkaisuja B: Opetusmateriaalia, 16 Työkaluja kielten oppimiseen

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä - Sira Määttä - Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO TIETOA LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN VAIKEUDESTA... 4 MITEN

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Interaktiivinen markkinointi

Interaktiivinen markkinointi Uskomus nro 4 MYYNTI KÄVISI PAREMMIN JOS MARKKINOITAISIIN ENEMMÄN Satunnainen myyjä arvioi oikeaksi keskimäärin: 3,26 JOHTO Brandimarkkinointi Interaktiivinen markkinointi Henkilökohtainen myyntityö sisäinen

Lisätiedot

MITÄ ON ADD? Miten ADD näkyy kotona?

MITÄ ON ADD? Miten ADD näkyy kotona? MITÄ ON ADD? ADHD (Attention Deficit, Hyperactivy Disorder) tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, jonka keskeiset oireet ovat yliaktiivisuus, impulsiivisuus ja tarkkaavuuden säätelyn ongelmat.

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Pyhäkoulu 2015 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Pyhäkoulu 2015 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2014 Intellectual Reserve,

Lisätiedot