VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA"

Transkriptio

1 VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA Mitä uutta kahdeksannella luokalla? Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa omaan opinto-ohjelmaasi valitsemalla valinnaisaineiksi itseäsi eniten kiinnostavia aineita. Yhteisiä aineita kahdeksannella luokalla on 23 ja valinnaisaineita 7 tuntia. Taideaineista musiikin tai kuvataiteen valitset myös vaihtoehtoiseksi valinnaisaineeksi. Valinnaisaineiden arviointi: Niiden valinnaisaineiden arvioinnissa, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, käytetään numeroarvostelua. Yhden vuosiviikkotunnin valinnaisaineet arvioidaan muodossa hyväksytty/hylätty. Päättötodistukseen niistä voidaan laatia sanallinen arvio liitteeksi. Mikäli yksiviikkotuntinen valinnaisaine katsotaan jonkin aineen syventäviksi opinnoiksi, sen hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa yhteisen aineen arvosanaan korottavasti, jos kyseisen oppiaineen opetussuunnitelmassa niin määrätään. Vain numeroin arvioidut valinnaisaineet voidaan huomioida jatko-opiskeluun pyrittäessä. Vihjeitä valitsijalle: Vieraiden kielten numerot vaikuttavat lukioon pyrittäessä. Valinnan perusteena tulee olla oppilaan oma kiinnostus. Valinnaisainetta ei voi vaihtaa valinnan jälkeen! Valinnaisaineiden valinta: Valinnaisaineita on sekä kaksivuotisia että yksivuotisia. Kaksituntisia valinnaisaineita opiskellaan kaksi tuntia viikossa kahden vuoden ajan. Näitä aineita valitaan kaksi. Yksituntisia valinnaisaineita opiskellaan yksi tunti viikossa yhden vuoden ajan. Näitä aineita valitaan kaksi. Muistathan merkitä valintakorttiisi myös varavalintasi. Kaikkien aineiden, myös valinnaisaineiden, opiskelu vaatii työtä..

2 Tuntijako ( alkaen) 7. lk 8. lk 9. lk yht. AI A1(EN/RU/SA) A2(ENSA) B1(RU/EN) MA 3 3/4 4/5 10/12 4 BI 1 1 1,5 3,5 GE 1 1 1,5 3,5 FY KE TT UE/ET HI YH MU KU 2/3 -/3 -/3 2/9 1 TN/TS LI 2/4 2/4 2/4 6/12 5 KO OP VAL. AIN YHT. 30 1/3/ A1 = 3. luokalta alkava yhteinen kieli A2 = 5. luokalta alkava vapaaehtoinen kieli B1 = 7. luokalta alkava yhteinen toinen kotimainen kieli tai englanti B2 = 8. luokalta alkava valinnainen kieli 1 Kuvataidepainotteisella luokalla on kuvataidetta jokaisella vuosiluokalla 3 tuntia. Ylimääräiset tunnit otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 7. luokalla ylimääräinen tunti on oppilaan 31. tunti. A2-kieltä lisäksi opiskelevalla oppilaalla on 7. luokalla 33 viikkotuntia 2 Vaihtoehtoinen taideaine KU/MU valitaan 8. luokkaa varten, KU-luokalla kaikilla KU 3 A2-kielenä englantia lukevat ne, jotka ovat lukeneet ala-asteella A1-kielenä saksaa tai ruotsia. A2- kieltä opiskelevilla oppilailla on 7. luokalla 32 viikkotuntia. A2-kielen tunnit otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 4 Matematiikkapainotteisella luokalla ylimääräinen matematiikan tunti otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 5 Liikuntapainotteisella luokalla 7. luokalla on 2 tuntia ylimääräistä liikuntaa. 8. ja 9. luokalla ylimääräiset tunnit otetaan valinnaisaineista.

3 Länsi-Porin koulu Valinnaisaineiden valintakortti 8. luokka oppilas luokka 2 vuotta --2 tuntia viikossa (8-9. luokka) 1 vuosi--1 tunti viikossa (8. luokka) 10 Saksa (B2) 40 Englannin tukikurssi 11 Venäjä (B2) Ranska (B2) 42 Puheilmaisun kurssi 13 Valinnainen liikunta, pojat 43 Matematiikan tukikurssi 14 Valinnainen liikunta, tytöt 44 Atomista galaksiin 15 Valinnainen liikunta, urheilijat 45 Keksintöjen historian kurssi 16 Kuntoliikunta, tytöt ja pojat 46 Piirustus ja maalaus 1 17 Tietotekniikan laaja kurssi 47 Savityökurssi 18 Valinnainen musiikki 48 Valokuvaus ja kuvankäsittely 19 Kaupalliset aineet 49 Leipurikokki 20 Keitämme ja leivomme 50 Nikkarikurssi 21 Valinnainen kuvataide 51 Elektroniikkakurssi 22 Valinnainen tekninen työ 52 Teknisen askartelun kurssi 23 Valinnainen tekstiilityö 53 Kymmensormijärjestelmän peruskurssi 24 Elokuva ja teatteri 54 Vaatteita ja lankatöitä Minä musiikin maailmassa Aikaisemmista valinnoista johtuvia valintoja Saksa (A2) Kuvataideluokan kuvataide Liikuntaluokan liikunta Aikaisemmista valinnoista johtuvia valintoja 59 Saksa (A2) Valitse toinen vaihtoehtoisista aineista 60 Matematiikkapainotteisen luokan matematiikka merkitsemällä rasti aineen ruutuun. 61 Kuvataide 62 Musiikki Merkitse valitsemasi aineet valintaruutuihin numeroilla ja 2 ovat varsinaiset valinnat sekä 3 ja 4 ovat 67 varavalintoja. Merkitse valitsemasi aineet valintaruutuihin numeroilla. Mikäli haluat valita ehdottomasti kielen, merkitse 1ja 2 ovat varsinaiset valinnat sekä 3, 4 ja 5 ovat kielivaihtoehdot samalla valintanumerolla. Alaindeksillä varavalintoja. osoitetaan valintajärjestys. Harkitse tarkkaan valitsemasi aineet, myös varavalinnat.

4 Kaksituntiset valinnaisaineet SAKSA (B2) Opiskelussa painotetaan suullisen kielitaidon osuutta. Opetellaan selviytymään erilaisissa arkipäivän tilanteissa uudessa kieliyhteisössä: - matkalla - ensimmäisten kontaktien solmimisessa - perheessä - koulussa, kaupoissa - nähtävyyksiä katselemassa - keskustelemassa harrastuksista ja lomasuunnitelmista. 11 VENÄJÄ (B2) Venäjän kieli on rikkaan kulttuurin, tieteen, taiteen ja huipputeknologian avain. Se on Euroopan eniten puhuttu kieli. Vaikenetko silloin, kun 300 miljoonaa ihmistä puhuu. 12 RANSKA (B2) Ranska on maailmankieli. Lähes 300 miljoonaa ihmistä puhuu sitä äidinkielenään tai käyttää sitä virallisena kielenä eri puolilla maailmaa. Kurssilla opiskellaan elävää nykyranskaa. Tekstit ovat kiinnostavia ja vaihtelevia ja kattavat tavalliset kielen käyttötilanteet, joita harjoitellaan runsaasti pareittain ja ryhmissä suullisesti mm. roolileikkien ja pelien avulla. Kielistudiossa harjoitellaan oikeaa ja aitoa ääntämistä, puheen ymmärtämistä ja uusia rakenteita heti alusta alkaen hauskalla ja tehokkaalla tavalla. Aivan uusi, värikäs ja monipuolinen materiaali rohkaisee puhumaan ja tuo ranskalaisen elämänmenon lähelle ja tutuksi.

5 13 VALINNAINEN LIIKUNTA, POJAT Valinnaisessa liikuntaryhmässä harjoitetaan oppilaiden ja opettajan valitsemia lajeja ja syvennetään perusliikuntataitoja. Lajeina mm. jalkapallo, salibandy, kaukalopallo. Lisäksi tutustumista uusiin lajeihin kuten esim. keilailu ja tennis. 14 VALINNAINEN LIIKUNTA, TYTÖT Valinnaisessa liikuntaryhmässä harjoitetaan oppilaiden ja opettajan valitsemia lajeja ja syvennetään perusliikuntataitoja. Lajeina mm. palloilulajeja, tanssia, aerobicia, kuntosalityöskentelyä sekä tutustumista uusiin lajeihin kuten esim. tennis, keilailu ja melonta. Ryhmässä voidaan myöskin harjoitella liikuntaesityksiä koulun juhlia varten. Yksilölajien harrastajat voivat harjoitella omaa lajiaan. 15 VALINNAINEN LIIKUNTA, URHEILIJAT Urheiluryhmässä pyritään antamaan oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella omaa lajiaan ja syvennetään perusliikunnan opetuksen sisältöjä. Ryhmä työskentelee yhdessä ja eriytyneenä omiin lajeihin. Yhteisinä lajeina mm. jalkapallo, kaukalopallo, salibandy, juoksu ja hiihto.

6 16 KUNTOLIIKUNTA, TYTÖT JA POJAT Kuntoryhmässä keskitytään kuntoliikuntaan ja liikunnan terveysvaikutuksiin. Ryhmä ja opettaja suunnittelevat sisältöjä yhdessä. Kuntolajeina esim. kävely, pyöräily, luistelu, hiihto ja kuntosalityöskentely oppilaiden valintojen mukaan. Lisäksi tutustutaan uusiin lajeihin kuten esim. keilailu ja tennis. 17 TIETOTEKNIIKAN LAAJA KURSSI Nykyajan tietoyhteiskunnassa tietokoneen käyttötaito ja tietotekniikan perusteiden tunteminen ovat lähes välttämättömiä perustaitoja. Tietokoneesta on tullut yhteiskunnan tärkein työkalu. Siksi tarjoamme 8. luokkalaisille tietotekniikan laajaa kurssia. Kurssi ei tarvitse minkäänlaista pohjatietoa tietotekniikasta. Kurssin sisältö kattaa mahdollisimman monipuolisesti tietotekniikan perusteet. Kurssilla oppilas saa mm. tietokoneajokortin suorittamisessa tarvittavat tiedot ja taidot. Kurssin sisältö: - tietokonelaitteiston rakenne - laitteiston käyttö ja hallinta - Windows-käyttöjärjestelmän hallinta - tekstinkäsittelyohjelmiston käyttö - taulukkolaskentaohjelmiston käyttö - tietokantaohjelmiston käyttö - piirros ja kuvankäsittelyohjelmistojen käyttö - tietoverkkopalvelujen käyttö Ohjelmistoista painotetaan tekstinkäsittelyä ja Windows-käyttöjärjestelmän hallintaa. Kurssille osallistuminen ei edellytä atk:n pohjatietoja eikä omaa tietokonetta.

7 18 VALINNAINEN MUSIIKKI Kurssilla harjoitellaan kitaran, basson, rumpujen sekä kosketinsoittimien soittoa. Yleistiedollista ainesta ja nuottikirjoitusta opiskellaan ryhmän lähtötaso huomioonottaen. Ohjelmassa on myös musiikin teknologiaa ja kuuntelua. Mahdollisuuksien mukaan tehdään konserttikäyntejä ja projektityöskentelyä (esim. kevätkonsertti). 19 KAUPALLISET AINEET Kurssin tavoitteena on kasvattaa oppilaasta itsenäinen, tavoitteellinen ja oma-aloitteinen yhteiskunnan jäsen, joka osaa toimia harkitsevana kuluttajana ja ymmärtää yrittämisen merkityksen. Kahdeksannella luokalla perehdytään erityisesti koti- ja ulkomaankauppaan, postiin, pankkiin sekä kuluttaja- ja ympäristöasioihin. Yhdeksännellä luokalla yrittäjyys ja markkinointi ovat pääteemoina ja muina aiheina vakuutukset, verotus, asuminen ja yhdistystoiminta. Kirjanpidon alkeet kuuluvat myös kurssiin. Luokassa työskennellään paljon ryhmissä, tehdään julisteita, mainoksia ja koulun ulkopuolisia tutkimuksia. Asiantuntijoita vierailee koulussa ja oppilaat käyvät tutustumiskäynneillä eri kohteissa, mm. pankissa, kaupassa tai marketissa, kuluttajaneuvontatoimistossa ja vakuutusyhtiössä.

8 20 KEITÄMME JA LEIVOMME 1. Puutarhasta ja luonnosta pöytään 2. Vaihtelevaa ja herkullista kotiruokaa 3. Perinteiden joulu 4. Osaatko järjestää juhlat? 5. Kauppa ja teollisuus helpottamaan ruoanvalmistusta 6. Ruokaretkellä koti-suomessa Jokaiseen osa-alueeseen sisältyy kodinhoidollisia tehtäviä ja kuluttaja-valistusta 21 VALINNAINEN KUVATAIDE Tavoitteena on syventää kuvallisen ilmaisun taitoja monipuolisesti. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan oman koulun sekä laajempiin projekteihin, jotka liittyvät kuvataiteisiin. Tutustutaan taidenäyttelyihin, tutkitaan niiden viestejä ja tehdään omia kannanottoja näyttelyiksi monipuolisin välinein. 22 VALINNAINEN TEKNINEN TYÖ Perinteinen käsityö yhdistyy nykyteknologiaan käsittäen aiheita puu-, metalli- sekä kone- ja sähköteknologian aihepiireistä.

9 23 VALINNAINEN TEKSTIILITYÖ Oppilas tutustuu monipuolisesti tekstiilityön eri osa-alueisiin. Hän opiskelee ompelua, kudontaa, kankaanpainanta- ja kankaanvärjäystekniikoita, huovutusta jne. Oppilas saa varmuutta tuotteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Oppilaan lähtötaso ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon työskentelyssä. 24 ELOKUVA JA TEATTERI Tavoite: Sisältö: Työtapa: Oppilas kehittyy erilaisten elokuvien ja näytelmien katsojana ja tulkitsijana. Oppilas saa kokonaiskuvan elokuva- ja näytelmätaiteen historiasta, elokuvagenreistä sekä draaman lajeista. Oppilas tutustuu myös tuotantoprosesseihin. Kurssilla oppilas perehtyy elokuva- ja näytelmätaiteen kehitykseen, lajityyppeihin ja ilmaisukeinoihin katsomalla, erittelemällä ja tulkitsemalla elokuvia ja näytelmiä. Lyhyempien näytteiden lisäksi jokaisessa jaksossa katsotaan yksi kokonainen teos. Katselu-, luku-, keskustelu- ja kirjoitustehtäviä. Tehdään mahdollisuuksien mukaan teatterivierailuja. Muut tutustumiskäynnit ovat myös mahdollisia. numeroarviointi

10 A2-saksan lukijoille pakollinen valinta. 26 SAKSA (A2) Kuvataideluokan oppilaille pakollinen valinta. 27 KUVATAIDELUOKAN KUVATAIDE Liikuntaluokan oppilaille pakollinen valinta. 28 LIIKUNTALUOKAN LIIKUNTA

11 Yksituntiset valinnaisaineet ENGLANNIN TUKIKURSSI Seitsemännen luokan opetusta kertaava tukikurssi, johon voi kuulua myös kuunteluharjoitusjakso. Kurssin aikana kerrataan tärkeimmät kielioppiasiat, mm -aikamuodot -prepositiot -sanaluokat... suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti englannin arvosanaan PUHEILMAISUN KURSSI Kurssin tarkoituksena on rohkaista oppilasta puhumaan ja esiintymään. Kurssilla tehtävien tutustumis-, improvisointi-, pantomiimi ja draamaharjoitusten avulla jokainen voi kehittyä omassa puheilmaisussaan. Kurssiin kuuluu myös mahdollinen teatterivierailu. Työskentelytapoina pari-, ryhmä ja yksilötyö. Aktiivinen osallistuminen tunneilla välttämätön. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti äidinkielen ja kirjallisuuden arvosanaan.

12 43 MATEMATIIKAN TUKIKURSSI Matematiikan tukikurssilla kerrataan seitsemännen luokan asioita, varsinkin peruslaskutoimituksia. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti matematiikan arvosanaan. 44 ATOMISTA GALAKSIIN Kurssin tarkoituksena on antaa perustietoja avaruudesta ja sen ilmiöistä, tähtitieteen historiasta ja nykyisistä havaintomenetelmistä sekä innostaa oppilaita harrastuksen pariin. Tavoitteena on, että oppilaat tutustuvat aurinkokuntaamme ja ymmärtävät siihen liittyvät jatkuvasti havaittavat ilmiöt. Lisäksi heidän tulisi oppia muuhunkin maailmankaikkeuteen ja sen tutkimukseen liittyviä käsitteitä ja nimityksiä, joita esiintyy tiedotusvälineissä päivittäin. Tarkoituksena on myös, että oppilaat saisivat perusteita kriittiselle ajattelulle kohdatessaan nykyisen, joka suunnalta esiintyöntyvän, monen tyyppisen tiedon ja näennäistiedon tulvan.opiskelussa käytetään erilaisia tietolähteitä ja oheismateraaleja. Rakennetaan ja tutkitaan myös konkreettisia malleja ja tehdään mahdollisuuksien mukaan iltaretki tähtitorniin. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti fysiikan arvosanaan

13 45 KEKSINTÖJEN HISTORIAN KURSSI Kurssi selvittää monien nykyaikaiseen elämään kuuluvien osasten historiaa. Kurssilla ei tutkita niinkään koneiden ja laitteiden alkuperää ja toimintaa, vaan pääpaino monien erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden ja tapakulttuurien muotojen synnyn ja seurausten selvittämisessä. Kurssin tavoitteena on opettaa nuorelle nykyaikaisen yhteiskunnan itsestään selvinä pidettävien asioiden historia erilaisine sidoksineen ja siten tehdä hänestä laajan yleissivistyksen omaava yhteiskunnan jäsen. Opetus kurssilla tapahtuu hyödyntäen runsasta artikkeliaineistoa ja videomateriaalia. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti historian arvosanaan 46 PIIRUSTUS JA MAALAUS 1 Työskennellään eri tekniikoilla. Harjoitetaan sekä mielikuvitusta että havainnon mukaan piirtämistä ja maalaamista. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan 47 SAVITYÖKURSSI Kurssilla keskitytään kolmiulotteiseen maailmaan. Kurssin tehtävät käsittelevät muotoilua, muovailua, kuvanveistoa, rakentelua, keramiikkaa ja arkkitehtuuria. Suunnitelmia tehdään myös piirtäen. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan

14 48 VALOKUVAUS JA KUVANKÄSITTELY Sisältää valokuvausta, kuvankäsittelyä, tietokonegrafiikkaa, graafista suunnittelua ja kuvallista viestintää myös piirtäen, maalaten ja painotöitä tekemällä. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan 49 LEIPURIKOKKI Kurssin tarkoituksena on täydentää ja jatkaa 7. luokalla saatuja kotitaloustaitoja ja etenkin käytännön työssä harjoitusta tiivistetyssä muodossa sekä leipomisessa että ruuanvalmistuksessa. Kurssilla käsitellään mm. Leipominen -suolaiset ja makeat piiraat, piirakat, pasteijat ja pitsat -pikkupullista juhlakranssiin -munkit ja viinerit, kakut ja leivokset -vaaleat ja tummat ruokaleivät -marengit ja tuulihatut Ruuanvalmistus -kaikenlaisia keittoja -jauhelihaa joka tavalla -parhaat pihvit ja leikkeet -silakasta loheen, arkeen ja juhlaan -pasta ja riisiherkut -peruna ja perusruokaa -kana ja kalkkunaruuat -laatikot, paistokset ja kiusaukset -jälkiruuat suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kotitalouden arvosanaan

15 50 NIKKARIKURSSI Valmistetaan erilaisia esineitä käsityövälineitä ja yleisempiä työstökoneita käyttäen. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan. 51 ELEKTRONIIKKAKURSSI Valmistetaan joitakin harrastuselektroniikan laitteita oman harrastuneisuuden pohjalta suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan 52 TEKNISEN ASKARTELUN KURSSI Suunnitellaan ja toteutetaan pieniä käyttöesineitä. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan 53 KYMMENSORMIJÄRJESTELMÄN PERUSKURSSI Opetellaan 10-sormijärjestelmä tietokoneen näppäimistöllä sopivaa ohjelmaa hyväksikäyttäen.. Oppilas saa halutessaan erillisen todistuksen, jossa on sanallisesti arvioitu suorituksen taso ja ilmoitettu 10 minuutin kokeen nettolyöntimäärä. suoritusmerkintä.

16 54 VAATTEITA JA LANKATÖITÄ Oppilas valmistaa tekstiilituotteita. Sekä vaatetuksessa, että lankatöissä oppilas tutustuu eri materiaaleihin ja niiden sopivuuteen valittuun malliin. Hän oppii kaavojen jäljentämistä ja muuttamista sekä tuotteiden yksityiskohtien valmistamista. Oppilas oppii seuraamaan ja soveltamaan ohjeita. suoritusmerkintä. Kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan. 55 MINÄ MUSIIKIN MAAILMASSA Kurssilla tutustutaan monipuolisesti musiikin eri osa-alueisiin, kehitetään omaa musiikkimakua, soitto- ja laulutaitoa, perehdytään nykyteknologian tuomiin mahdollisuuksiin. Työtapoja vaihdellaan ottaen huomioon ryhmän lähtökohdat, kokoonpano ja osaaminen. Kurssin sisältö eroaa vaihtoehtoisen musiikin kurssista. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti musiikin arvosanaan. A2-saksan lukijoille pakollinen valinta. 59 SAKSA (A2) 60 MATEMATIIKKAPAINOTTEISEN LUOKAN MATEMATIIKKA Tarkoitettu ainoastaan matematiikkapainotteisen luokan oppilaille. Heille tämä on pakollinen valinta.

Valinnaisaineopas 8. luokka

Valinnaisaineopas 8. luokka Valinnaisaineopas 8. luokka 2017 VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA Mitä uutta kahdeksannella luokalla? Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA

VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA Mitä uutta kahdeksannella luokalla? Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa omaan opinto-ohjelmaasi valitsemalla

Lisätiedot

Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla

Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Valinnaisaineopas 9. luokka 2015 Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Mitä uutta yhdeksännellä luokalla? Yhteisiä oppiaineita yhdeksännellä luokalla on 25 ja valinnaisaineita 6 tuntia. Seitsemännellä

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Mitä uutta yhdeksännellä luokalla? Yhteisiä oppiaineita yhdeksännellä luokalla on 25 ja valinnaisaineita 6 tuntia. Seitsemännellä

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9. luokka

Valinnaisaineopas 9. luokka Valinnaisaineopas 9. luokka 2012 Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Mitä uutta yhdeksännellä luokalla? Yhteisiä oppiaineita yhdeksännellä luokalla on 25 ja valinnaisaineita 6 tuntia. Seitsemännellä

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 9. luokan valinnaisaineet Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 2018-2019 Oppilas valitsee kaksi (2) valinnaisainekurssia. Poikkeuksena A2-kielen lukijat ja matematiikkapainotteisen sekä kuvataidepainotteisen

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden kurssit suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien kurssien sisältöihin Pedanetin avulla, jotta tulet valinneeksi

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk).

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk). VALINNAISAINEISTA Seitsemännen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jäävät pois kuvataide, käsityö ja kotitalous. Kahdeksannen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jää pois musiikki. Edellä olevista

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaisuus 5.-6. luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaiset aineet alakoulussa Oppilaalla on yhteensä 2 vvt (vuosiviikkotuntia) valinnaisia aineita sekä 5. luokalla että 6.luokalla. Oppilas

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA 26.1.2017 ILLAN OHJELMASSA: Kahvit Yleisiä asioita Tredun rakentamisaikataulusta Valinnaisaineiden valinnan esittelyä Huoltajien kysymyksiä valinnaisaineista

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018 Linnainmaan koulu Valinnaisaineet 2016-2018 LINNAINMAAN KOULUN TUNTIJAKO 7.-9. LUOKILLA AINE 7 8 9 Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 3 9 A-KIELI 2 3 3 8 B-KIELI (RUOTSI) 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

Valinnaisaineet Kauraslammen koulussa alueellisella pienluokalla

Valinnaisaineet Kauraslammen koulussa alueellisella pienluokalla Valinnaisaineet Kauraslammen koulussa alueellisella pienluokalla Mikäli oppilas vaihtaa koulua, hän voi joutua vaihtamaan valinnaisaineitaan. Valinnaisaineiden nimet, tuntimäärät ja sisällöt päätetään

Lisätiedot

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9.

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9. NASTOLAN YLÄKOULUN VALINNAISAINEET 8. lk 9. lk 2017 2019 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Kahdeksannella luokalla opiskeluohjelmaan tulevat uusina asioina valinnaisaineet, jotka oppilas valitsee omien kiinnostustensa,

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 SINULLE, KAHDEKSASLUOKKALAINEN Tämä tietopaketti on tarkoitettu peruskoulun yläkoulun 8.- luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2018 2019 4.-6.luokat Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät 6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät Perusopetuksessa käytettävät todistukset ovat: 1. Lukuvuositodistus 2. Välitodistus 3. Erotodistus 4. Päättötodistus Opetuksen järjestäjä

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Kielipolku 1.8.2016 alkaen Luokka- aste 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. A- kieli englanti tai venäjä Valinnainen A2 kieli englanti,

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT. lv. 2014-2015

MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT. lv. 2014-2015 MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT lv. 2014-2015 Yhteystiedot MERTALAN KOULU Simasalonkatu 2, 57200 Savonlinna Kotisivut: http://edu.savonlinnaseutu.fi/mertala E-mail: mertalankoulu@savonlinna.fi

Lisätiedot

Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013. Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat!

Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013. Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat! Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013 Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat! Valinnaiskurssien avulla oppilas voi syventää jo olemassa olevia taitojaan ja nauttia osaamisestaan.

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

Käsityön opetusjärjestelyistä

Käsityön opetusjärjestelyistä Käsityön opetusjärjestelyistä Ilkka Kokkonen, Tiia Hintsa 24.3.2017 Toteutus Seitsemännellä Opetusaika luokalla opiskelu sekaryhmissä puoliksi käsityön opettajien kesken 2 vvt Opetustunnit Ryhmäkoko vähentyneet

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Hyvä seitsemäsluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus enemmän itse päättää oman koulutyösi sisällöstä. Kouluvuoden kolmestakymmenestä vuosiviikkotunnista

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Isoniitun koulu. Valintaopas tuleville 8.- ja 9.- luokkalaisille. Lukuvuodeksi 2013-2014

Isoniitun koulu. Valintaopas tuleville 8.- ja 9.- luokkalaisille. Lukuvuodeksi 2013-2014 1 Isoniitun koulu Valintaopas tuleville 8.- ja 9.- luokkalaisille Lukuvuodeksi 2013-2014 2 Valintamenettely Kaikkien oppilaiden on opiskeltava yläasteella yhteensä 90 vuosiviikkotuntia eli keskimäärin

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

VALINTAOPAS. VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA. kuva

VALINTAOPAS. VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA. kuva VALINTAOPAS VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA kuva VAPAAEHTOISEN SAKSAN KIELEN OPISKELU Huittisten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan vapaaehtoisen A2-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi syntymäaika 1. vuosiluokka 18.12.2010 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle 2017-2018 9. -luokat Nykyiset kahdeksasluokkalaiset valitsevat 9. -luokkaa varten yhden uuden valinnaisaineen (2 viikkotuntia) 8. -luokalla päättyvän

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Koivukyläntie 52 01350 VANTAA Puh. (09) 8392 3141 www.edu.vantaa.fi/simoya kaarina.meronen@edu.vantaa.fi Saate 6.4.2017 Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot