VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA"

Transkriptio

1 VALINTOJEN TEKEMINEN SEISKALLA Mitä uutta kahdeksannella luokalla? Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa omaan opinto-ohjelmaasi valitsemalla valinnaisaineiksi itseäsi eniten kiinnostavia aineita. Yhteisiä aineita kahdeksannella luokalla on 23 ja valinnaisaineita 7 tuntia. Taideaineista musiikin tai kuvataiteen valitset myös vaihtoehtoiseksi valinnaisaineeksi. Valinnaisaineiden arviointi: Niiden valinnaisaineiden arvioinnissa, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, käytetään numeroarvostelua. Yhden vuosiviikkotunnin valinnaisaineet arvioidaan muodossa hyväksytty/hylätty. Päättötodistukseen niistä voidaan laatia sanallinen arvio liitteeksi. Mikäli yksiviikkotuntinen valinnaisaine katsotaan jonkin aineen syventäviksi opinnoiksi, sen hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa yhteisen aineen arvosanaan korottavasti, jos kyseisen oppiaineen opetussuunnitelmassa niin määrätään. Vain numeroin arvioidut valinnaisaineet voidaan huomioida jatko-opiskeluun pyrittäessä. Vihjeitä valitsijalle: Vieraiden kielten numerot vaikuttavat lukioon pyrittäessä. Valinnan perusteena tulee olla oppilaan oma kiinnostus. Valinnaisainetta ei voi vaihtaa valinnan jälkeen! Valinnaisaineiden valinta: Valinnaisaineita on sekä kaksivuotisia että yksivuotisia. Kaksituntisia valinnaisaineita opiskellaan kaksi tuntia viikossa kahden vuoden ajan. Näitä aineita valitaan kaksi. Yksituntisia valinnaisaineita opiskellaan yksi tunti viikossa yhden vuoden ajan. Näitä aineita valitaan kaksi. Muistathan merkitä valintakorttiisi myös varavalintasi. Kaikkien aineiden, myös valinnaisaineiden, opiskelu vaatii työtä..

2 Tuntijako ( alkaen) 7. lk 8. lk 9. lk yht. AI A1(EN/RU/SA) A2(ENSA) B1(RU/EN) MA 3 3/4 4/5 10/12 4 BI 1 1 1,5 3,5 GE 1 1 1,5 3,5 FY KE TT UE/ET HI YH MU KU 2/3 -/3 -/3 2/9 1 TN/TS LI 2/4 2/4 2/4 6/12 5 KO OP VAL. AIN YHT. 30 1/3/ A1 = 3. luokalta alkava yhteinen kieli A2 = 5. luokalta alkava vapaaehtoinen kieli B1 = 7. luokalta alkava yhteinen toinen kotimainen kieli tai englanti B2 = 8. luokalta alkava valinnainen kieli 1 Kuvataidepainotteisella luokalla on kuvataidetta jokaisella vuosiluokalla 3 tuntia. Ylimääräiset tunnit otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 7. luokalla ylimääräinen tunti on oppilaan 31. tunti. A2-kieltä lisäksi opiskelevalla oppilaalla on 7. luokalla 33 viikkotuntia 2 Vaihtoehtoinen taideaine KU/MU valitaan 8. luokkaa varten, KU-luokalla kaikilla KU 3 A2-kielenä englantia lukevat ne, jotka ovat lukeneet ala-asteella A1-kielenä saksaa tai ruotsia. A2- kieltä opiskelevilla oppilailla on 7. luokalla 32 viikkotuntia. A2-kielen tunnit otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 4 Matematiikkapainotteisella luokalla ylimääräinen matematiikan tunti otetaan 8. ja 9. luokalla valinnaisaineista. 5 Liikuntapainotteisella luokalla 7. luokalla on 2 tuntia ylimääräistä liikuntaa. 8. ja 9. luokalla ylimääräiset tunnit otetaan valinnaisaineista.

3 Länsi-Porin koulu Valinnaisaineiden valintakortti 8. luokka oppilas luokka 2 vuotta --2 tuntia viikossa (8-9. luokka) 1 vuosi--1 tunti viikossa (8. luokka) 10 Saksa (B2) 40 Englannin tukikurssi 11 Venäjä (B2) Ranska (B2) 42 Puheilmaisun kurssi 13 Valinnainen liikunta, pojat 43 Matematiikan tukikurssi 14 Valinnainen liikunta, tytöt 44 Atomista galaksiin 15 Valinnainen liikunta, urheilijat 45 Keksintöjen historian kurssi 16 Kuntoliikunta, tytöt ja pojat 46 Piirustus ja maalaus 1 17 Tietotekniikan laaja kurssi 47 Savityökurssi 18 Valinnainen musiikki 48 Valokuvaus ja kuvankäsittely 19 Kaupalliset aineet 49 Leipurikokki 20 Keitämme ja leivomme 50 Nikkarikurssi 21 Valinnainen kuvataide 51 Elektroniikkakurssi 22 Valinnainen tekninen työ 52 Teknisen askartelun kurssi 23 Valinnainen tekstiilityö 53 Kymmensormijärjestelmän peruskurssi 24 Elokuva ja teatteri 54 Vaatteita ja lankatöitä Minä musiikin maailmassa Aikaisemmista valinnoista johtuvia valintoja Saksa (A2) Kuvataideluokan kuvataide Liikuntaluokan liikunta Aikaisemmista valinnoista johtuvia valintoja 59 Saksa (A2) Valitse toinen vaihtoehtoisista aineista 60 Matematiikkapainotteisen luokan matematiikka merkitsemällä rasti aineen ruutuun. 61 Kuvataide 62 Musiikki Merkitse valitsemasi aineet valintaruutuihin numeroilla ja 2 ovat varsinaiset valinnat sekä 3 ja 4 ovat 67 varavalintoja. Merkitse valitsemasi aineet valintaruutuihin numeroilla. Mikäli haluat valita ehdottomasti kielen, merkitse 1ja 2 ovat varsinaiset valinnat sekä 3, 4 ja 5 ovat kielivaihtoehdot samalla valintanumerolla. Alaindeksillä varavalintoja. osoitetaan valintajärjestys. Harkitse tarkkaan valitsemasi aineet, myös varavalinnat.

4 Kaksituntiset valinnaisaineet SAKSA (B2) Opiskelussa painotetaan suullisen kielitaidon osuutta. Opetellaan selviytymään erilaisissa arkipäivän tilanteissa uudessa kieliyhteisössä: - matkalla - ensimmäisten kontaktien solmimisessa - perheessä - koulussa, kaupoissa - nähtävyyksiä katselemassa - keskustelemassa harrastuksista ja lomasuunnitelmista. 11 VENÄJÄ (B2) Venäjän kieli on rikkaan kulttuurin, tieteen, taiteen ja huipputeknologian avain. Se on Euroopan eniten puhuttu kieli. Vaikenetko silloin, kun 300 miljoonaa ihmistä puhuu. 12 RANSKA (B2) Ranska on maailmankieli. Lähes 300 miljoonaa ihmistä puhuu sitä äidinkielenään tai käyttää sitä virallisena kielenä eri puolilla maailmaa. Kurssilla opiskellaan elävää nykyranskaa. Tekstit ovat kiinnostavia ja vaihtelevia ja kattavat tavalliset kielen käyttötilanteet, joita harjoitellaan runsaasti pareittain ja ryhmissä suullisesti mm. roolileikkien ja pelien avulla. Kielistudiossa harjoitellaan oikeaa ja aitoa ääntämistä, puheen ymmärtämistä ja uusia rakenteita heti alusta alkaen hauskalla ja tehokkaalla tavalla. Aivan uusi, värikäs ja monipuolinen materiaali rohkaisee puhumaan ja tuo ranskalaisen elämänmenon lähelle ja tutuksi.

5 13 VALINNAINEN LIIKUNTA, POJAT Valinnaisessa liikuntaryhmässä harjoitetaan oppilaiden ja opettajan valitsemia lajeja ja syvennetään perusliikuntataitoja. Lajeina mm. jalkapallo, salibandy, kaukalopallo. Lisäksi tutustumista uusiin lajeihin kuten esim. keilailu ja tennis. 14 VALINNAINEN LIIKUNTA, TYTÖT Valinnaisessa liikuntaryhmässä harjoitetaan oppilaiden ja opettajan valitsemia lajeja ja syvennetään perusliikuntataitoja. Lajeina mm. palloilulajeja, tanssia, aerobicia, kuntosalityöskentelyä sekä tutustumista uusiin lajeihin kuten esim. tennis, keilailu ja melonta. Ryhmässä voidaan myöskin harjoitella liikuntaesityksiä koulun juhlia varten. Yksilölajien harrastajat voivat harjoitella omaa lajiaan. 15 VALINNAINEN LIIKUNTA, URHEILIJAT Urheiluryhmässä pyritään antamaan oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella omaa lajiaan ja syvennetään perusliikunnan opetuksen sisältöjä. Ryhmä työskentelee yhdessä ja eriytyneenä omiin lajeihin. Yhteisinä lajeina mm. jalkapallo, kaukalopallo, salibandy, juoksu ja hiihto.

6 16 KUNTOLIIKUNTA, TYTÖT JA POJAT Kuntoryhmässä keskitytään kuntoliikuntaan ja liikunnan terveysvaikutuksiin. Ryhmä ja opettaja suunnittelevat sisältöjä yhdessä. Kuntolajeina esim. kävely, pyöräily, luistelu, hiihto ja kuntosalityöskentely oppilaiden valintojen mukaan. Lisäksi tutustutaan uusiin lajeihin kuten esim. keilailu ja tennis. 17 TIETOTEKNIIKAN LAAJA KURSSI Nykyajan tietoyhteiskunnassa tietokoneen käyttötaito ja tietotekniikan perusteiden tunteminen ovat lähes välttämättömiä perustaitoja. Tietokoneesta on tullut yhteiskunnan tärkein työkalu. Siksi tarjoamme 8. luokkalaisille tietotekniikan laajaa kurssia. Kurssi ei tarvitse minkäänlaista pohjatietoa tietotekniikasta. Kurssin sisältö kattaa mahdollisimman monipuolisesti tietotekniikan perusteet. Kurssilla oppilas saa mm. tietokoneajokortin suorittamisessa tarvittavat tiedot ja taidot. Kurssin sisältö: - tietokonelaitteiston rakenne - laitteiston käyttö ja hallinta - Windows-käyttöjärjestelmän hallinta - tekstinkäsittelyohjelmiston käyttö - taulukkolaskentaohjelmiston käyttö - tietokantaohjelmiston käyttö - piirros ja kuvankäsittelyohjelmistojen käyttö - tietoverkkopalvelujen käyttö Ohjelmistoista painotetaan tekstinkäsittelyä ja Windows-käyttöjärjestelmän hallintaa. Kurssille osallistuminen ei edellytä atk:n pohjatietoja eikä omaa tietokonetta.

7 18 VALINNAINEN MUSIIKKI Kurssilla harjoitellaan kitaran, basson, rumpujen sekä kosketinsoittimien soittoa. Yleistiedollista ainesta ja nuottikirjoitusta opiskellaan ryhmän lähtötaso huomioonottaen. Ohjelmassa on myös musiikin teknologiaa ja kuuntelua. Mahdollisuuksien mukaan tehdään konserttikäyntejä ja projektityöskentelyä (esim. kevätkonsertti). 19 KAUPALLISET AINEET Kurssin tavoitteena on kasvattaa oppilaasta itsenäinen, tavoitteellinen ja oma-aloitteinen yhteiskunnan jäsen, joka osaa toimia harkitsevana kuluttajana ja ymmärtää yrittämisen merkityksen. Kahdeksannella luokalla perehdytään erityisesti koti- ja ulkomaankauppaan, postiin, pankkiin sekä kuluttaja- ja ympäristöasioihin. Yhdeksännellä luokalla yrittäjyys ja markkinointi ovat pääteemoina ja muina aiheina vakuutukset, verotus, asuminen ja yhdistystoiminta. Kirjanpidon alkeet kuuluvat myös kurssiin. Luokassa työskennellään paljon ryhmissä, tehdään julisteita, mainoksia ja koulun ulkopuolisia tutkimuksia. Asiantuntijoita vierailee koulussa ja oppilaat käyvät tutustumiskäynneillä eri kohteissa, mm. pankissa, kaupassa tai marketissa, kuluttajaneuvontatoimistossa ja vakuutusyhtiössä.

8 20 KEITÄMME JA LEIVOMME 1. Puutarhasta ja luonnosta pöytään 2. Vaihtelevaa ja herkullista kotiruokaa 3. Perinteiden joulu 4. Osaatko järjestää juhlat? 5. Kauppa ja teollisuus helpottamaan ruoanvalmistusta 6. Ruokaretkellä koti-suomessa Jokaiseen osa-alueeseen sisältyy kodinhoidollisia tehtäviä ja kuluttaja-valistusta 21 VALINNAINEN KUVATAIDE Tavoitteena on syventää kuvallisen ilmaisun taitoja monipuolisesti. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan oman koulun sekä laajempiin projekteihin, jotka liittyvät kuvataiteisiin. Tutustutaan taidenäyttelyihin, tutkitaan niiden viestejä ja tehdään omia kannanottoja näyttelyiksi monipuolisin välinein. 22 VALINNAINEN TEKNINEN TYÖ Perinteinen käsityö yhdistyy nykyteknologiaan käsittäen aiheita puu-, metalli- sekä kone- ja sähköteknologian aihepiireistä.

9 23 VALINNAINEN TEKSTIILITYÖ Oppilas tutustuu monipuolisesti tekstiilityön eri osa-alueisiin. Hän opiskelee ompelua, kudontaa, kankaanpainanta- ja kankaanvärjäystekniikoita, huovutusta jne. Oppilas saa varmuutta tuotteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Oppilaan lähtötaso ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon työskentelyssä. 24 ELOKUVA JA TEATTERI Tavoite: Sisältö: Työtapa: Oppilas kehittyy erilaisten elokuvien ja näytelmien katsojana ja tulkitsijana. Oppilas saa kokonaiskuvan elokuva- ja näytelmätaiteen historiasta, elokuvagenreistä sekä draaman lajeista. Oppilas tutustuu myös tuotantoprosesseihin. Kurssilla oppilas perehtyy elokuva- ja näytelmätaiteen kehitykseen, lajityyppeihin ja ilmaisukeinoihin katsomalla, erittelemällä ja tulkitsemalla elokuvia ja näytelmiä. Lyhyempien näytteiden lisäksi jokaisessa jaksossa katsotaan yksi kokonainen teos. Katselu-, luku-, keskustelu- ja kirjoitustehtäviä. Tehdään mahdollisuuksien mukaan teatterivierailuja. Muut tutustumiskäynnit ovat myös mahdollisia. numeroarviointi

10 A2-saksan lukijoille pakollinen valinta. 26 SAKSA (A2) Kuvataideluokan oppilaille pakollinen valinta. 27 KUVATAIDELUOKAN KUVATAIDE Liikuntaluokan oppilaille pakollinen valinta. 28 LIIKUNTALUOKAN LIIKUNTA

11 Yksituntiset valinnaisaineet ENGLANNIN TUKIKURSSI Seitsemännen luokan opetusta kertaava tukikurssi, johon voi kuulua myös kuunteluharjoitusjakso. Kurssin aikana kerrataan tärkeimmät kielioppiasiat, mm -aikamuodot -prepositiot -sanaluokat... suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti englannin arvosanaan PUHEILMAISUN KURSSI Kurssin tarkoituksena on rohkaista oppilasta puhumaan ja esiintymään. Kurssilla tehtävien tutustumis-, improvisointi-, pantomiimi ja draamaharjoitusten avulla jokainen voi kehittyä omassa puheilmaisussaan. Kurssiin kuuluu myös mahdollinen teatterivierailu. Työskentelytapoina pari-, ryhmä ja yksilötyö. Aktiivinen osallistuminen tunneilla välttämätön. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti äidinkielen ja kirjallisuuden arvosanaan.

12 43 MATEMATIIKAN TUKIKURSSI Matematiikan tukikurssilla kerrataan seitsemännen luokan asioita, varsinkin peruslaskutoimituksia. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti matematiikan arvosanaan. 44 ATOMISTA GALAKSIIN Kurssin tarkoituksena on antaa perustietoja avaruudesta ja sen ilmiöistä, tähtitieteen historiasta ja nykyisistä havaintomenetelmistä sekä innostaa oppilaita harrastuksen pariin. Tavoitteena on, että oppilaat tutustuvat aurinkokuntaamme ja ymmärtävät siihen liittyvät jatkuvasti havaittavat ilmiöt. Lisäksi heidän tulisi oppia muuhunkin maailmankaikkeuteen ja sen tutkimukseen liittyviä käsitteitä ja nimityksiä, joita esiintyy tiedotusvälineissä päivittäin. Tarkoituksena on myös, että oppilaat saisivat perusteita kriittiselle ajattelulle kohdatessaan nykyisen, joka suunnalta esiintyöntyvän, monen tyyppisen tiedon ja näennäistiedon tulvan.opiskelussa käytetään erilaisia tietolähteitä ja oheismateraaleja. Rakennetaan ja tutkitaan myös konkreettisia malleja ja tehdään mahdollisuuksien mukaan iltaretki tähtitorniin. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti fysiikan arvosanaan

13 45 KEKSINTÖJEN HISTORIAN KURSSI Kurssi selvittää monien nykyaikaiseen elämään kuuluvien osasten historiaa. Kurssilla ei tutkita niinkään koneiden ja laitteiden alkuperää ja toimintaa, vaan pääpaino monien erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden ja tapakulttuurien muotojen synnyn ja seurausten selvittämisessä. Kurssin tavoitteena on opettaa nuorelle nykyaikaisen yhteiskunnan itsestään selvinä pidettävien asioiden historia erilaisine sidoksineen ja siten tehdä hänestä laajan yleissivistyksen omaava yhteiskunnan jäsen. Opetus kurssilla tapahtuu hyödyntäen runsasta artikkeliaineistoa ja videomateriaalia. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti historian arvosanaan 46 PIIRUSTUS JA MAALAUS 1 Työskennellään eri tekniikoilla. Harjoitetaan sekä mielikuvitusta että havainnon mukaan piirtämistä ja maalaamista. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan 47 SAVITYÖKURSSI Kurssilla keskitytään kolmiulotteiseen maailmaan. Kurssin tehtävät käsittelevät muotoilua, muovailua, kuvanveistoa, rakentelua, keramiikkaa ja arkkitehtuuria. Suunnitelmia tehdään myös piirtäen. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan

14 48 VALOKUVAUS JA KUVANKÄSITTELY Sisältää valokuvausta, kuvankäsittelyä, tietokonegrafiikkaa, graafista suunnittelua ja kuvallista viestintää myös piirtäen, maalaten ja painotöitä tekemällä. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kuvataiteen arvosanaan 49 LEIPURIKOKKI Kurssin tarkoituksena on täydentää ja jatkaa 7. luokalla saatuja kotitaloustaitoja ja etenkin käytännön työssä harjoitusta tiivistetyssä muodossa sekä leipomisessa että ruuanvalmistuksessa. Kurssilla käsitellään mm. Leipominen -suolaiset ja makeat piiraat, piirakat, pasteijat ja pitsat -pikkupullista juhlakranssiin -munkit ja viinerit, kakut ja leivokset -vaaleat ja tummat ruokaleivät -marengit ja tuulihatut Ruuanvalmistus -kaikenlaisia keittoja -jauhelihaa joka tavalla -parhaat pihvit ja leikkeet -silakasta loheen, arkeen ja juhlaan -pasta ja riisiherkut -peruna ja perusruokaa -kana ja kalkkunaruuat -laatikot, paistokset ja kiusaukset -jälkiruuat suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suorittaminen vaikuttaa korottavasti kotitalouden arvosanaan

15 50 NIKKARIKURSSI Valmistetaan erilaisia esineitä käsityövälineitä ja yleisempiä työstökoneita käyttäen. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan. 51 ELEKTRONIIKKAKURSSI Valmistetaan joitakin harrastuselektroniikan laitteita oman harrastuneisuuden pohjalta suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan 52 TEKNISEN ASKARTELUN KURSSI Suunnitellaan ja toteutetaan pieniä käyttöesineitä. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan 53 KYMMENSORMIJÄRJESTELMÄN PERUSKURSSI Opetellaan 10-sormijärjestelmä tietokoneen näppäimistöllä sopivaa ohjelmaa hyväksikäyttäen.. Oppilas saa halutessaan erillisen todistuksen, jossa on sanallisesti arvioitu suorituksen taso ja ilmoitettu 10 minuutin kokeen nettolyöntimäärä. suoritusmerkintä.

16 54 VAATTEITA JA LANKATÖITÄ Oppilas valmistaa tekstiilituotteita. Sekä vaatetuksessa, että lankatöissä oppilas tutustuu eri materiaaleihin ja niiden sopivuuteen valittuun malliin. Hän oppii kaavojen jäljentämistä ja muuttamista sekä tuotteiden yksityiskohtien valmistamista. Oppilas oppii seuraamaan ja soveltamaan ohjeita. suoritusmerkintä. Kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti käsitöiden arvosanaan. 55 MINÄ MUSIIKIN MAAILMASSA Kurssilla tutustutaan monipuolisesti musiikin eri osa-alueisiin, kehitetään omaa musiikkimakua, soitto- ja laulutaitoa, perehdytään nykyteknologian tuomiin mahdollisuuksiin. Työtapoja vaihdellaan ottaen huomioon ryhmän lähtökohdat, kokoonpano ja osaaminen. Kurssin sisältö eroaa vaihtoehtoisen musiikin kurssista. suoritusmerkintä, kurssin hyvä ja tuloksekas suoritus vaikuttaa korottavasti musiikin arvosanaan. A2-saksan lukijoille pakollinen valinta. 59 SAKSA (A2) 60 MATEMATIIKKAPAINOTTEISEN LUOKAN MATEMATIIKKA Tarkoitettu ainoastaan matematiikkapainotteisen luokan oppilaille. Heille tämä on pakollinen valinta.

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4 YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4 A-kieli 2 3 3 B-kieli 2 2 2 Matematiikka 3 3 4 Biologia ja maantieto 2 2 3 Fysiikka ja kemia 2 3 2 Terveystieto 1 1 1 Uskonto/elämänkatsomustieto

Lisätiedot

SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA

SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA (2 vvh)... 2 A2-KIELI... 2 B2-KIELI... 2 EKONOMIA... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA... 3 MINÄ, KAVERIT JA MUUT... 3 MUSIIKKI... 4 NÄYTTÄMÖLLE!... 4

Lisätiedot

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Kansikuva Elise Koivula Kuvitus Ida Finne Annika Pohjola Jannariina Pasuri Ilari Kampman Viena Luosa Anniina Virtanen Tuuli Lehtilä Hely Suhonen Tuula

Lisätiedot

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SISÄLLYSLUETTELO Huom! Vaihtoehtoiset taideaineet esitellään pitkien valinnaisaineiden ilmaisutaidon, kuvataiteen

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Hyvä seitsemäsluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus enemmän itse päättää oman koulutyösi sisällöstä. Kouluvuoden kolmestakymmenestä vuosiviikkotunnista

Lisätiedot

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7 SAKSA 7

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi VALINNAISAINEET 2015 Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi SISÄLTÖ Muutoksia lukujärjestykseen 8. ja 9. luokalla 2 Munkkiniemen yhteiskoulun tuntijako 2 Mitä valinnaisaineita koulu tarjoaa?

Lisätiedot

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299 JÄRVENPÄÄN YHTEISKOULUN VAIHTOEHTOISET TAIDEAINEET JA VALINNAISAINEET 2014-2016 LUKIJALLE Tämä opas on tarkoitettu peruskoulun 7. luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen antamaan tietoa 8. ja 9. luokan

Lisätiedot

KOUVOLAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS

KOUVOLAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS KOUVOLAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS 2014 2015 SISÄLTÖ Johdanto 2 Yhteiskoulun tuntijako 3 Yhteiskoulun valinnaisaineet 4 Vaihtoehtoinen kuvataide ja musiikki 5 sivu KAKSIVUOTISET VALINNAISAINEET A2-KIELI

Lisätiedot

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 2 Maijamäen koulun valinnaisaineopas peruskoulun luokille 8 9 Lukuvuodet 2014 2016 Kaikille yhteiset aineet 7. luokalla kaikille

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 Tästä oppaasta löydät Valinnaisainekurssien esittelyt Ohjeita valintoihin Valintalomakkeen 2 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 3 Saatesanat valitsijalle 4 Harjurinteen koulun

Lisätiedot

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana.

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana. 7.20 VALINNAISET AINEET 7.20.1 Ennen kuudetta vuosiluokkaa tehtävät valinnat 7.20.1.1 MUSIIKKILINJA Musiikkilinjan opinnot toteutetaan yhteistyössä Kankaanpään Musiikkiopiston ja Pohjanlinnan koulun kanssa.

Lisätiedot

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi.

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi. VALINNAISAINE/ -KURSSILUETTELO Lyhenne Valinnaisaine/ -kurssi Sivu AT Tietotekniikka 34 N EK Ekonomia 5 N ENAS Englannin syventävä lyhytkurssi 6 S ES Espanjan kieli ja kulttuuri 7 N/S IA Italian kieli

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017 VALINNAISAINEOPAS Luostarivuoren koulu 2015-2017 Kannen kuva: 7F 2014 ja kuvataideopettaja Anni Halonen 2 3 SISÄLLYSLUETTELO MITÄ VALITSEN JA MIKSI? 4 VALINNAN TEKEMINEN 5 LUOSTARIVUOREN KOULUN TUNTIJAKO

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 Hämeenlinnan Yhteiskoulu Viertokatu 1 13210 Hämeenlinna 1 VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 7. - 9. luokkien opetussuunnitelmasta Peruskoulun opetussuunnitelma

Lisätiedot

8-LUOKAN VALINNAISAINEET

8-LUOKAN VALINNAISAINEET Rajamäen yläaste 8-LUOKAN VALINNAISAINEET Oppilaalle tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä valinnaisaineita. Pitkiä valinnaisia valitaan kaksi (yksi pitkä valinnainen = 2 kurssia 8-luokalla ja 2 kurssia 9-luokalla).

Lisätiedot

Valinnaisaineopas Sompion koulu Lukuvuosi 2013-2014

Valinnaisaineopas Sompion koulu Lukuvuosi 2013-2014 Valinnaisaineopas Sompion koulu Lukuvuosi 2013-2014 Sompion koulu Aleksis Kiven tie 18 04200 KERAVA Yhteystiedot Opinto-ohjaajat: Johanna Yli-Koski-Vellonen p. 040-318 2136 johanna.yli-koski-vellonen@kerava.fi

Lisätiedot

MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016

MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016 MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016 Yhteystiedot MERTALAN KOULU Simasalonkatu 2, 57200 Savonlinna Kotisivut: http://edu.savonlinnaseutu.fi/mertala E-mail: mertalankoulu@savonlinna.fi Rehtori

Lisätiedot

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Merkitse valinnat numeroilla 1-4 (1=mieluisin, 2=toiseksi mieluisin jne, yhteensä 8 tuntia. Merkitse varavalinnat rastilla

Lisätiedot

POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS

POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS 0 POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS 2015 1 1. YLEISTÄ 2. YHTEYDENOTOT 2.1. Opettajat ja oppiaineet 3. TUNTIJAKO I Yhteiset aineet II Pitkät valinnat III Lyhyet valinnat IV Lyhyet valinnat SISÄLLÖT (lyhennelmät)

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Savonlinnan normaalikoulu VALINNAISAINEET OPAS 2014-2015 S i s ä l l y s 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. YLEISTÄ... 4 Perusopetuksen 7. vuosiluokkaa koskevat valinnat... 4 Perusopetuksen 8.-9.

Lisätiedot

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet Keskuskoulu 05-06 KAHDEN TUNNIN VALINNAISAINEET 05-06 Merkitse kaksi kahden tunnin valintaa numeroilla (mieluisin) ja (toiseksi mieluisin) Merkitse varavalintaa X ja X Oppilaan nimi ja luokka: Huoltajan

Lisätiedot

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk VALINNAISAINEET 8-9 LK 2015-2017 TUNTIJAKO 7lk 8lk 9lk Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 3 Englanti (A1-kieli) 2 3 3 Ruotsi (B1-kieli) 2 2 2 Matematiikka* 3,5 (4) 3,5 (4) 3(4) Biologia 1 1 2 Maantieto 1 1

Lisätiedot

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen ÄIDINKIELI cvaiku Kuvita ja kirjoita Tuntimäärä 8. luokalla: 1t kuvataidetta, 1t äidinkieltä Arvostelu: hyväksytty / hylätty Alussa oli sana vai oliko se kuva... Kurssi on kuvataiteen ja äidinkielen yhteistyökurssi,

Lisätiedot

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 SISÄLTÖ 1 VALINNAN EDESSÄ... 1 2 PITKÄT VALINNAISAINEET... 2 ILMAISUTAITO... 2 KOTITALOUS... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA (pojat ja tytöt)... 4 MUSIIKKI... 4 RANSKA

Lisätiedot

Valinnaisaineet 2011-2013

Valinnaisaineet 2011-2013 Valinnaisaineet 2011-2013 Limingan Hannu Krankan koulun tiedote VALINNAISET AINEET 8. - 9. LUOKKA lukuvuosina 2009-2011 Limingan perusopetus SISÄLTÖ LIMINGAN PERUSOPETUKSESSA TARJOTTAVAT VALINNAISET AINEET...

Lisätiedot

KOIVUKYLÄN KOULUN 8. JA 9. luokan VALINNAISAINEET

KOIVUKYLÄN KOULUN 8. JA 9. luokan VALINNAISAINEET KOIVUKYLÄN KOULUN 8. JA 9. luokan VALINNAISAINEET KOULUN YHTEYSTIEDOT Osoite: Kustaantie 10 01400 Vantaa Fax: 09-839 24329 Puhelimet: Rehtori Heikki Hirvonen 050-3122125 Koulusihteeri Ritva Lehtonen 09-83924330

Lisätiedot

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet 2015-2017 Hirvelän koulun Valinnaisaineet Sisältö Hyvät vanhemmat... 2 Valinnaisaineiden opetus... 2 Videokurssi... 3 Englanti... 3 Ruotsi... 4 B2-kieli Saksa... 5 B2-kieli Ranska... 5 B2-kieli Venäjä...

Lisätiedot

9-LUOKAN VALINNAISAINEET

9-LUOKAN VALINNAISAINEET Rajamäen yläaste 9-LUOKAN VALINNAISAINEET Oppilaalle tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä valinnaisaineita. Pitkät valinnaisaineet jatkuvat 8- luokalla aloitetuista. Lyhyet valinnaisaineet ovat yhden kurssin

Lisätiedot