1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja 18.6.2013"

Transkriptio

1 Hyvä urheilun toimija! Tässä saat tuhdin paketin Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön (HUY) ajankohtaisista erityisesti lajeja koskevista asioista. 1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja Olympiakomitean ja Paralympiakomitean järjestämä työpaja kokosi monikymmenpäisen joukon urheilun toimijoita eri lajeista Valo-talolle tiistaina Aamupäivän aikana arvioitiin suomalaisen huippu-urheilun nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä sekä pohdittiin mm. resurssienjakoa. Osallistujat pohtivat ja työstivät työpajan kysymyksiä noin kahdeksan hengen ryhmissä ja ajatuksia vaihdettiin myös koko joukon kesken. Puheenvuoroissa nousi vahvasti esille tarve ja halu löytää uusi yhteistyön muotoja urheilun sisällä, mutta toisaalta tiedostettiin myös haasteet. - Jotta aitoa yhteistyötä voi syntyä, meidän pitää ensin ymmärtää asioita samalla tavalla. Urheiluväen pitää löytää yhteinen kieli, kiteytti Palloliiton huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen. - Myös yhteisistä termeistä pitäisi keskustella ja luoda niistä yhteinen näkemys. Mitä esimerkiksi tarkoitamme kun puhumme uskottavasta toiminnasta, pohti Paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari. Huippu-urheiluyksikkö sai lajeilta runsaasti palautetta ensimmäisten kuukausien toiminnasta ja lukuisia ehdotuksia mahdollisista yhteistyön muodoista. Seuraava työpaja on syksyllä, alustava ajankohta on ma klo Olympiajoukkue palasi Santahaminaan Sotšiin valmistautuvat olympia- ja paralympiaurheilijat kokoontuivat Santahaminaan Leirin aikana majoituttiin samoissa tiloissa kuin Suomen olympiajoukkue vuoden 1952 kotikisoissa. Mukana oli myös suuri joukko urheilijoiden valmentajia ja muuta taustajoukkoa sekä Olympiakomitean kumppanien edustajia. Lisää Santahaminan tunnelmia Olympiakomitean nettisivuilla: Santahaminan tapahtuma sosiaalisessa mediassa:

2 3. Kisavalmisteluja 14 olympia- ja paralympiatapahtumaan Sotšin talviolympialaisten ( ) ja paralympialaisten ( ) kisavalmistelut etenevät HUY:n lajiryhmävastaavat valmistelevat yhdessä lajien kanssa urheilijoiden ja joukkueiden matkaa kohti Sotšia. Olympiajoukkueen johtajana toimii Mika Kojonkoski ja paralympiajoukkueen johtajana Kimmo Mustonen. Kisojen teknisestä valmistelusta vastaavat Peter Brüll ) ja Pirjo Puskala ). Tulevana syksynä ja alkutalvena pidetään eri lajien karsintakilpailuja ja monissa lajeissa on vielä mahdollista saavuttaa henkilökohtaisia ja maakohtaisia kiintiöpaikkoja Sotšin olympialaisiin. Sotšin olympialaisten ja paralympialaisten suomalaisurheilijoiden valintajärjestelmä ja - ajankohdat päätetään elokuussa. Arvioitu Suomen olympiajoukkueen koko on urheilijaa. Suomalaiset urheilijat asuvat kisojen aikana kolmessa eri Olympiakylässä. Sotšin talviparalympialaisiin osallistuu kuudessa eri urheilumuodossa noin 700 urheilijaa 45 maasta. Suomen joukkueessa on arviolta urheilijaa, jotka kilpailevat maasto-, ampuma- ja alppihiihdossa sekä pyörätuolicurlingissa. Pyrimme pitämään Sotšiin matkaaviin lajeihin ja urheilijoiden jatkuvaa ja tarvittavaa yhteyttä ja viestimme yhdessä lajiliittojen kanssa säännöllisesti urheilijoiden ja joukkueiden kuulumisia matkalla Sotšiin. Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit (EYOF) järjestetään Utrechtissa vajaan kuukauden päästä Suomesta kisoihin osallistuu 66 urheilijaa (iältään vuotta) seitsemässä eri lajissa yleisurheilussa, uinnissa, telinevoimistelussa, judossa, tenniksessä, pyöräilyssä ja lentopalossa. Yhteensä joukkueessa on 97 henkilöä. Joukkueen johtajana toimii Peter Brüll ja apulaisjohtajina Pirjo Puskala ja Heli Katajamäki. Joukkueen lääkärinä toimi Harri Hakkarainen, fysioterapeuttina Juha Koistinen ja tiedottajana Laura Lehtonen. Joukkue valmistautuu kisoihin Hollannin Olympiakomitean harjoituskeskuksessa Papendalissa Kuluvan ja seuraavien kolmen vuoden aikana valmistaudumme viemään joukkueita yhteensä 11 olympiaja paralympiatapahtumaan:

3 4. Lajiryhmävastaavat töissä Yksilölajien lajiryhmävastaavat ovat ensimmäisen puolen vuoden aikana sukeltaneet lajien arkeen. Lajiryhmävastaavina toimivat Olli-Pekka Kärkkäinen, Mika Lehtimäki, Pasi Sarkkinen ja Kimmo Yli-Jaskari. Lisäksi Mika Kojonkoski, Kimmo Mustonen ja Asko Härkönen osallistuvat lajiryhmätyöskentelyyn (katso lajiryhmät alla). Joukkuepalloilulajit (jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy ja käsipallo; myös voimistelu mukana) ja HUY käynnistivät tammikuussa 2013 yhteisen prosessin, josta kuullaan lisää elokuussa. Yksilölajien lajiryhmät: Olli-Pekka Kärkkäinen, kestävyyslajit (ampumahiihto hiihto melonta pyöräily soutu suunnistus uinti yleisurheilu: kestävyysjuoksu ja kävely) Mika Lehtimäki, nopeus/teholajit (pikaluistelu taitoluistelu voimistelu yleisurheilu: heitot hypyt, ottelut, pikajuoksut ja kelaus) Pasi Sarkkinen, kamppailulajit (judo karate miekkailu nyrkkeily paini painonnosto taekwondo ) Kimmo Yli-Jaskari, tarkkuuslajit (ammunta curling golf jousiammunta keilailu) Kimmo Mustonen (alppilajit freestyle lumilautailu pöytätennis ratsastus vammaisjoukkuelajit) Mika Kojonkoski, taito/teho/voima (mäkihyppy purjehdus yhdistetty) Asko Härkönen (beachvolley squash sulkapallo tennis) 5. Huippu-urheiluyksikön terveydenhuollon ajankohtaiset kuulumiset Huippu-urheiluyksikön vastuulääkärinä toimii Harri Hakkarainen, jonka vastuulla on kehittää terveydenhuoltojärjestelmää entistä tehokkaammaksi, urheilijoita ja kenttätyötä palvelevaksi sekä huippuasiantuntemukseen perustuvaksi tukijärjestelmäksi. Harrin työn tukena ovat osa-aikaiset HUY:n fysioterapeutit: Juha Koistinen (Etelä-Suomi), Jari Rautiainen (Keski-Suomi) ja Jari Ala-Mäki (Pohjois- Suomi). Operatiivisten toimijoiden apuna toimii laaja-alainen osaamis- ja terveyspalveluverkosto ja sen ytimessä lääketieteen asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajana on Heikki Tikkanen. HUY:n terveydenhuoltotiimi kontaktoi ja tapaa kaikki HUY:n huippuyksilötukiurheilijat vuoden 2013 aikana. Harri on myös yhteydessä lajiliittojen terveydenhuoltovastaaviin ja sopii tarkemmin yhteistyön muodot.

4 Vielä kertauksena HUY:n terveydenhuoltojärjestelmässä toteutettavat toimintamallit: 1. Aiemmin hyväksi todettuun tapaan, sairaus- tai vammatapauksen yhteydessä, suositellaan urheilijaa ottamaan ensisijaisesti yhteyttä omaan lääkäriin tai lajiliiton vastaavaan lääkäriin. HUY:n vastaavaan lääkäriin Harri Hakkaraiseen tulee ottaa yhteyttä (koskee HUY:n tukiurheilijoita), jos omalääkäri tai liiton vastaava lääkäri ei ole tavoitettavissa. 2. Harri Hakkaraiseen tulee ottaa yhteyttä, jos tarvitaan sairauden tai vamman tutkimiseksi ja hoitamiseksi erityisosaamista, nopeaa hoitoon pääsyä tai muuta vaikutusvaltaista apua. 3. Urheilijan omalääkäriä tai liiton vastaavaa lääkäriä pyydetään raportoimaan Harri Hakkaraiselle, jos urheilijan sairaus tai vamma vaatii hoitoa, joka estää urheilijaa harjoittelemasta tai kilpailemasta 2 viikkoa tai pidempään. Näin sen vuoksi, että Harri Hakkaraisella on tieto pitkäaikaisen harjoitus- tai kilpailutaukoa vaativan sairauden tai vamman diagnoosista ja hoidon etenemisestä. 4. HUY:n terveydenhuoltoyksikkö pyrkii keräämään mahdollisimman kattavaa tiedostoa tukiurheilijoiden pidempiaikaisista sairauksista ja vammoista. Tämä helpottaa jatkossa urheilijoiden ennaltaehkäisevän terveydenhuoltojärjestelmän kehittämistä. 5. Urheilija voi antaa luvan häntä koskevien terveystietojen käsittelemiseen muiden kuin hänen terveydenhuollosta vastaavien ammattilaisten kanssa. Päävastuu diagnoosista, hoidosta ja jatkotutkimuksista säilyy kuitenkin edelleen HUY:n vastaavalla lääkärillä, urheilijan omalääkärillä, omalla fysioterapeutilla tai muulla urheilijan taustalla toimivalla terveydenhuollon ammattilaisella. Urheilijoiden vakuutukset ovat uudistuneet Olympiakomitea on solminut vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa jatkosopimuksen. Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijoille katetaan urheilijan terveysvakuutus (Pohjolan Plus Terveysturva ja matkaturva sekä HUY:n vastaavan lääkärin niin katsoessa myös ennaltaehkäisevä fysioterapia). Nämä kaikki ovat aiempaa vakuutusta kattavammat ja poistavat aiemmin vaaditun terveysselvityksen kokonaan. Vakuutuksesta ja sen käytänteistä informoidaan lajiliittoja vakuutuksen piirissä olevia urheilijoita erikseen. Vakuutuksista ja muusta HUY:n terveydenhuollon asioista järjestämme myös elokuussa lajiliitoille aamiaisinfon klo 9-11 Valo-talolla. Kaikissa terveydenhuoltoon ja urheilijoiden vakuutuksiin liittyvissä asioissa voit olla suoraan yhteydessä HUY:n vastaavaan lääkäriin Harri Hakkaraiseen, , 6. Asiantuntijaverkoston ja -toiminnan rakentaminen Urheilijoiden, valmentajien ja lajien tueksi rakennetaan asiantuntijaverkostoa. Vuoden 2013 osalta lajikohtaiset asiantuntijatuet (mm. KIHUn asiantuntijatoiminta) on rakennettu lajiryhmävastaavien johdolla. Vuoden 2014 osalta ja siitä eteenpäin päätökset tehdään osana muuta lajien valmennustukiratkaisuja mennessä (katso myös kohta 7).

5 7. Urheilija- ja lajikohtaisten valmennustukien valmistelun eteneminen Huippu-urheiluyksikön jakamat vuoden 2014 valmennustuet Kesälajien vuoden 2014 urheilija- ja lajikohtaisten valmennustukien valmistelu etenee seuraavalla alustavalla aikataululla ja toimintatavoilla: a) Lajiliiton huippu-urheiluvastaava ja HUY:n lajiryhmävastaava valmistelevat yhdessä lajikohtaiset raportit vuodesta 2013 sekä suunnitelmat mennessä seuraavien sisältökokonaisuuksien ja taustatietojen kautta (vammaishuippu-urheilusta vastaavat lajit valmistelevat olympialajien ohella vastaavan raportin paralympialajeista): 1. Lajin huippu-urheilun visio ja siitä johdetut tavoitteet v. 2016, toimenpiteet sekä huippu-urheilun asema suhteessa muuhun toimintaan 2. Lajin huippu-urheilumenestys Lajin asema kansainvälisesti ja kansallisesti (mm. menestys, edustukset, kilpailut Suomessa, kvvaikuttaminen) 4. Lajin a) huippu-urheilijat b) potentiaaliset urheilijat/ lahjakkuudet sekä c) keskeiset valmentajat (mm. osaaminen, kv-kokemus) 5. Lajin Huippu-urheilutoiminnan budjetti ja muut (osaamis/olosuhde) resurssit (mm. valmennuskeskus- ja akatemiayhteistyö, asiantuntijat) 6. Lajin keskeiset menestystekijät v (Millä toimenpiteillä voitetaan mitaleja?) 7. Lajin ja HUY:n sopimat toimenpiteet huippu-urheilun kehittämiseksi 8. Lajin ja HUY:n lajiryhmävastaavan arviot tehtyjen toimenpiteiden tuloksista (vaikutukset, onnistumiset / epäonnistumiset) Tarkemmat ohjeet ja toimintatavat saat oman lajisi lajiryhmävastaavalta. b) HUY tekee vuoden 2014 ehdolliset tukipäätökset mennessä. Lähtökohtana on kokonaisvaltainen ja tarveharkintainen urheilijoiden ja lajien tukeminen. Edellä kuvatun raportin ja lajija urheilijakohtaisten arviointien ohella käynnistetään syys-lokakuussa KIHUn toteuttamana urheilijakysely. Tavoitteena on hyödyntää tätä kyselyä myös jo tulevissa valmennustukivalmisteluissa. OKM:n ohjeistuksen mukaisesti HUY tulee tekemään valmennustuista ja niiden suuntaamisesta sopimukset lajiliittojen kanssa. Palaamme tähän tarkemmin heti kesän jälkeen. Myös urheilija- ja valmentajasopimukset käydään läpi ja päivitetään tarvittavin osin. c) Tukipäätöksistä järjestetään yhteinen infotilaisuus lajeille klo 14. Sotšiin valmistautuvien talvilajien osalta valmistautuminen seuraavaan olympiadiin käynnistyy jo syksyllä HUY:n lajiryhmävastaavat käyvät asiaa tarkemmin läpi omien lajiensa kanssa. Lisätietoa: Leena Paavolainen, OKM:n myöntämät vuoden 2014 ( ) kesälajien Urheilija-apurahavalmistelut ja päätökset etenevät seuraavasti: - OKM:n apurahakriteerit julkaistaan 09/2013. OKM päivittää kriteereitä yhdessä HUY:n kanssa. - Urheilijat toimittavat apurahahakemuksen omaan lajiliittoonsa mennessä - Lajiliitot toimittavat omat esityksensä (olympia-, ei-olympia- ja paralympiaurheilijat) HUY:öön mennessä - HUY toimittaa oman esityksensä apurahaurheilijoista OKM:ään mennessä - OKM tekee ehdollisen päätöksen apurahoista mennessä

6 Tavoitteena on, että ensi vuoden 2014 syksystä kesälajien urheilijoiden osalta siirrytään samanlaiseen kausisykliin kuin talvilajien urheilijat, jolloin apurahakausi olisi Lisätietoa: Leena Paavolainen, Kesälajien huippu-urheiluvastaavien yhteinen tapaaminen Kutsumme kesälajien huippu-urheiluvastaavat koolle ma (tarkempi kutsu elokuussa). Aloitamme vuoden 2014 valmennustukipäätösten lajiliittoinfolla klo 14 ja jatkamme yhteisillä sisältöasioilla. Teemme samalla myös yhteisen startin kohti Rion Olympialaisia ja Paralympialaisia Osaamisohjelman ajankohtaiset kuulumiset Mitä kuuluu valmennusosaamisen kehittämiselle? Valmennusosaamisen kehittäminen on yksi keskeisistä huippu-urheilutoiminnan painopisteistä. Vuoden 2013 aikana valmennusosaamisen kehittämistä koordinoidaan edelleen OKM:n hankerahoituksella. Kehittämistiimiin kuuluvat Kirsi Hämäläinen, Minna Blomqvist, Leena Paavolainen ja Riku Valleala. Myös HUY:n lajiryhmävastaavilla on yhdessä lajien valmennusvastaavien kanssa tärkeä rooli, kun valmennusosaamista ja valmentajuutta kehitetään osana lajien huippu-urheilutoimintaa. Keväällä julkaistun Suomalaisen valmennusosaamisen mallin kehittämistä jatketaan mm. keräämällä kuvauksia valmentajan hyvästä toiminnasta mallin eri osa-alueilta urheilijan polun eri vaiheissa sekä työstämällä jo viime vuonna valmistuneen lapsuusvaiheen asiantuntijatyön ohella valinta- ja huippuvaiheen asiantuntijatyöt menestykseen vaikuttavista tekijöistä. Näistä kerromme syksyllä lisää. Suomen valmentajat järjestävät Valmentajafoorumin Kisakalliossa Lisää tietoa: Suomen valmentajat ja Suomen ammattivalmentajat ovat tehneet myös aloitteen ja koonnet ryhmän laatimaan valmentajan eettisiä ohjeita. Tämä työ liittyy myös Pohjoismaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, jota ollaan tekemässä yhteisen ohjeiston saamiseksi. Koulutuksen kehittämisessä tapahtuu: Toukokuussa järjestettyihin VOK 1 ja 2-tasojen työpajoihin Kisakalliossa osallistui yli 50 lajiliiton koulutus- ja valmennusvastaavaa sekä kouluttajia. Kolmostason työpaja on syksyllä Kisakalliossa. Liikunnan aluejärjestöt rakensivat viime vuonna oman 1-tason koulutuksen VOK-perusteiden mukaan. Koulutusta tarjotaan yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Erityisesti niille lajiliitoille, joilla ei vielä ole omaa VOK-koulutustaan, tämä on erinomainen mahdollisuus käynnistää toiminta. Myös ammatillisen koulutuksen kehittäminen jatkuu. Valmentajan ammattitutkinnon (VAT) ja erikoismammuttitutkinnon (VeAT) tutkintojen perusteiden uudistustyö käynnistyy syksyllä. Vuoden 2013 aikana on tavoitteena myös yhdessä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa sopia eri toimijoiden valtakunnalliset vastuut ja roolit valmentaja- ja kouluttajakoulutusten kehittämisen osalta.

7 Vuonna 2009 tehtiin laaja selvitys suomalaisvalmentajien taustoista ja valmentajana kehittymisestä. Vuoden 2013 aikana toteutetaan seurantakysely tavoitteena selvittää näiden valmentajien nykyhetken tilannetta. Kyselystä vastaa Minna Blomqvist KIHUlta. Vierumäki on saanut OKM:ltä vapaan sivistystyön hankerahaa ja hankkeen päätavoite on luoda koulutusten järjestäjien tarpeista nouseva pysyvä kouluttajakoulutuskäytäntö. Hankkeen ohjausryhmään on kutsuttu edustajia laajasti koko valmentajakoulutuksen kentältä. Hankkeeseen osallistuvat Liikunnan koulutuskeskusten (urheiluopistot) valmentajakoulutuksesta vastaavat sekä koulutuskeskusten tärkeimmät asiakaslajiliitot. Osallistujille on lähtenyt ennakkokysely. Hankeen varsinainen toteutus tapahtuu syksyllä ja se on osa valmennusosaamisen kehittämistyötä. Lisää tietoa: ja Huippu-urheilun Tutkimus- ja kehittämisohjelma on julkaistu. Löydät sen täältä: KIHUn uudistaminen Huippu-urheiluyksikön Osaamisohjelman veturiksi etenee KIHUn toimintaa uudistetaan vastaamaan HUY:n Osaamisohjelman tavoitteita ja tehtäviä. Jo tälle vuodelle rakennetaan lisää pysyvää asiantuntijatoimintaa urheilijoiden ja lajien toiminnan tueksi. Tarkempaa tietoa saat oman lajisi HUY:n lajiryhmävastaavilta. Huippu-urheilun seuranta- ja arviointisuunnitelmaa työstetään yhteistyössä OKM:n liikuntayksikön ja Valtion liikuntaneuvoston kanssa. Suunnitelman rakentamisesta vastaa Jari Lämsä KIHUsta. Huippuurheilun seuranta- ja arviointitoiminta käynnistyy asteittain eri osa-alueilla tämän vuoden aikana. KIHUn toiminnan uudistumisesta, seuranta- ja arviointisuunnitelmasta sekä muista osaamisohjelman asioista kerromme tarkemmin elokuussa ilmestyvässä Huippu-urheiluyksikön Osaamisohjelman uutiskirjeessä. 10. Urheiluakatemiaohjelma vauhdissa Urheiluakatemiaohjelman yksi tämän vuoden painopisteistä on urheiluakatemioiden strateginen suunnittelu ja toiminnan kehittäminen vastaamaan ohjelman tavoitteita. Työtä tehdään Markus Kalmarin johdolla. Työhön olennaisena osana liittyy OKM:n maaliskuussa 18 urheiluakatemialle myöntämän :n (OKM:n urheiluakatemiakohtaiset avustussummat: valtionavustuksen käytön suuntaaminen. Tuki käytetään urheiluakatemioiden koordinaation, yhteistyöverkoston sekä asiantuntijapalveluiden kehittämiseen ja järjestämiseen urheiluakatemioissa. Vuonna 2013 asiantuntijapalveluiden painotus on urheilijan terveydenhuollon tehostamisessa. Urheiluakatemiakoordinaation ja asiantuntijapalveluiden kehittämistä tehdään tiiviissä yhteistyössä lajien kanssa ja tässä mukana ovat urheiluakatemioiden ja HUY:n akatemiatiimin ohella myös HUY:n lajiryhmävastaavat Urheiluakatemioissa muuta käynnissä olevaa: Jari Savolainen OK:n HUY:stä toimii yhden päivän viikossa osana URHEAn tiimiä auttaen urheilijoita mm. opiskelun ja urheilun yhteensovittamisessa. HUY tukee tänä vuonna yhteensä :lla urheiluakatemioiden paikallisen valmennuksen koordinaatiota ja yli lajirajojen tapahtuvan yhteistyön edistämistä Etelä-Pohjanmaan, Päijät-

8 Hämeen, Pääkaupunkiseudun, Turun seudun ja Vuokatin urheiluakatemioissa. Vuoden lopussa arvioidaan uudelleen tuen toimivuutta ja tarvetta. Osana huippu-urheilun seuranta- ja arviointijärjestelmää rakennetaan urheiluakatemioiden kehittämisen tueksi arviointimittareita ja ne otetaan käyttöön asteittain vuoden 2014 aikana. Kevään Urheiluakatemiapäivät järjestettiin Syksyn Urheiluakatemiapäivät järjestetään näillä näkymin Joensuussa Toivomme laajaa osanottoa myös lajiliitoista! Valon menestyvän urheilun tiimi ja HUY kehittävät Urheilijan polkua yhdessä. Valo ja Olympiakomitea järjestivät lajiliittojen työpajan lasten urheilun suomalaisesta mallista, Jyväskylässä käynnistyvästä Living Lab -kehitystyöstä, kasva urheilijaksi-palvelun kehittämisestä sekä urheiluseuratoiminnan muutoksesta. Lisää tietoa löytyy: Nuorten olympiavalmentajien (NOV) jatkosopimuksia on tehty kevään aikana. HUY:n lajiryhmävastaavat kehittävät nuorten olympiavalmentajien toimintaa osana lajien muuta valmennuksen kehittämistä. NOV kokonaisuuden koordinaatiosta ja sopimusasioista vastaa Asko Härkönen, Kaikissa urheiluakatemiaohjelman asioissa voit olla yhteydessä Markukseen: Akatemiaohjelman uutiskirjeet löydät osoitteesta: 11. Kuuden valtakunnallisen valmennuskeskuksen ja Olympiakomitean välille yhteistyösopimus Kuuden valtakunnallisen valmennuskeskuksen (Eerikkilä, Kuortane, Pajulahti, Rovaniemi, Vierumäki, Vuokatti) ja Olympiakomitean väliset yhteistyösopimukset on allekirjoitettu. Sopimuksessa määritellään valmennuskeskusten valtakunnalliset huippu-urheilun roolit ja vastuut. Valmennuskeskusten, HUY:n ja OKM:n toimesta on käynnistetty myös valmennuskeskusten yhteinen kehityshanke huippu-urheilun asiantuntijatoiminnan ja päivittäisharjoittelumenetelmien kehittämiseksi. Hankkeesta informoidaan lajiliittoja vielä erikseen ja sitä tullaan tekemään tiiviissä yhteistyössä lajien kanssa. Lisätietoja: Kimmo Yli- Jaskari, Tärkeät syksyn päivät koottuna HUY:n terveydenhuollon aamiaisinfo 08/2013 Sotšin olympialaisten valintajärjestelmä ja - ajankohdat päätetään 08/2013 Joukkuepalloilulajien ja HUY:n yhteisen prosessin viestintä Kesälajien urheilijoiden apurahahakemukset lajiliittoihin Lajiliitot toimittavat kesälajien apurahahakemukset HUY:öön Kesälajien huippu-urheiluraportit ja vuoden 2014 suunnitelmat HUY:öön Lajiliittojen ja HUY:n työpaja II Urheiluakatemiapäivät, Joensuu HUY:n esitys kesälajien apurahaurheilijoista OKM:ään OKM:n kesälajien ehdolliset urheilija-apurahapäätökset HUY:n kesälajien ehdolliset valmennustukipäätökset HUY:n lajiliittoinfo kesälajien valmennustukipäätöksistä Kesälajien valmennusjohdon ja HUY:n yhteinen tapaaminen

9 Tässä tuhti tietopakettimme ja vielä yhteenvetona: Kaikella tällä tavoittelemme urheilijoiden ja valmentajien toiminnan edellytysten kasvua, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Jos me osaamme toimia oikein, saavutamme kaikkein tärkeimmän tuloksen: urheilijoiden motivaation, sitoutumisen ja intohimon kasvun. Pitkällä aikavälillä se tarkoittaa osaamisen, toimintatapojen ja ilmapiirin kehittymistä - ja parempia urheilutuloksia. Hyvää Urheilukesää! Terveisin MikaK, Leena ja koko Huippu-urheiluyksikön tiimi Huippu- urheiluyksikkö toimii keskeisenä osana Olympiakomiteaa. Tavoitteena on parantaa suomalaisen huippu- urheilun ja Urheilijan polun osaamista, menestystä ja arvostusta yhdessä urheilijoiden, joukkueiden, lajien ja muiden toimijoiden kanssa. Yksikkö johtaa ja koordinoi huippu- urheiluverkoston toimintaa vammaishuippu- urheilu mukaan lukien ja vastaa yhdessä lajiliittojen kanssa pitkän aikavälin huippu- urheilumenestyksestä. Lajit vastaavat lajinsa valmennuksesta, kehittämisestä ja kansainvälisestä tuloksenteosta. Huippu- urheiluyksikön kautta kohdistetaan asiantuntija- apua ja muita resursseja urheilijoiden, valmentajien ja muiden verkoston toimijoiden arjen tukemiseen kolmen ohjelman kautta. Ohjelmat ovat Huippuvaiheen ohjelma, Osaamisohjelma ja Urheiluakatemiaohjelma. Urheilija- ja lajikohtaisesti rakennetun tukijärjestelmän ja toimintojen tavoitteena on luoda urheilijoille kokonaisvaltaisesti kansainvälisen tason edellytykset menestykseen johtavaan valmennukseen.

Hyvä lajiliiton huippu-urheilusta vastaava! 1. Huippuvaiheen ohjelma 15.1.2013

Hyvä lajiliiton huippu-urheilusta vastaava! 1. Huippuvaiheen ohjelma 15.1.2013 Hyvä lajiliiton huippu-urheilusta vastaava! 15.1.2013 Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö (HUY) on järjestäytynyt ja aloittanut toimintansa hyvällä vauhdilla. Tässä viestissä saat luvattua tietoa yksikön

Lisätiedot

Kansainvälinen menestys. Korkeatasoinen osaaminen. Arvostettu urheilu

Kansainvälinen menestys. Korkeatasoinen osaaminen. Arvostettu urheilu Kansainvälinen menestys Korkeatasoinen osaaminen Arvostettu urheilu Toimintatavat: 1. Urheilija on keskiössä ilon ja intohimon ilmapiirissä 2. Urheilijan polkua tarkastellaan koko sen matkalta 3. Osaamista

Lisätiedot

Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippu- urheilun tehostamistukipäätökset 2016

Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippu- urheilun tehostamistukipäätökset 2016 10.12.2015 Suomen Olympiakomitean Huippuurheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippuurheilun tehostamistukipäätökset 2016 Yleiset lähtökohdat: Kesäolympiadilla 2013 2016 käytössä olevat

Lisätiedot

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 VASTANNEET LAJILIITOT KESÄLAJIT TALVILAJIT PALLOILULAJIT Ampumaurheiluliitto (Kivääri,

Lisätiedot

Osaamisohjelman asiantuntijatoimintamalli huippuurheilijoiden. Ari Nummela Valmennusosaamisen työpaja Jyväskylä 4.11.2014

Osaamisohjelman asiantuntijatoimintamalli huippuurheilijoiden. Ari Nummela Valmennusosaamisen työpaja Jyväskylä 4.11.2014 Osaamisohjelman asiantuntijatoimintamalli huippuurheilijoiden tukemiseksi Ari Nummela Valmennusosaamisen työpaja Jyväskylä 4.11.2014 Asiantuntijatoiminnan perusajatukset Tavoitteen on osaamisen lisääminen

Lisätiedot

Huippuvaiheen ohjelman toimintamalli

Huippuvaiheen ohjelman toimintamalli Huippuvaiheen ohjelman toimintamalli Johdanto Huippuvaiheen ohjelman tavoitteena on parantaa suomalaisen huippu-urheilun välitöntä menestystä yhdessä lajien ja huippu-urheilijoiden kanssa. Ohjelma kokoaa,

Lisätiedot

Valmennuksen tukijärjestelmät ja kriteerit 2015-2016

Valmennuksen tukijärjestelmät ja kriteerit 2015-2016 HUY/15.12.2014_FINAL Valmennuksen tukijärjestelmät ja kriteerit 2015-2016 Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikkö / HUY 1. Yleiset lähtökohdat Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikön (HUY) tavoitteena

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA Sinettiseurakriteerien vertaaminen lasten ja nuorten urheilun selvitystöihin Sinettiauditoinnit tarkastelussa Lajiliittojen ja Valon

Lisätiedot

VALMENTAJAKYSELY 2009

VALMENTAJAKYSELY 2009 Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä VALMENTAJAKYSELY 2009 kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisvalmentajista Minna Blomqvist www.kihu.fi Tarkoitus Kuvata suomalaista

Lisätiedot

Fysiikka- ja yleisvalmentajien verkostotapaaminen 4.9.2015

Fysiikka- ja yleisvalmentajien verkostotapaaminen 4.9.2015 Fysiikka- ja yleisvalmentajien verkostotapaaminen 4.9.2015 Kansainvälinen menestys Korkeatasoinen osaaminen Arvostettu urheilu Yhteiset toimintatavat: 1. Urheilija on keskiössä ilon ja intohimon ilmapiirissä

Lisätiedot

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Suomalainen Menestyvä huippu-urheilu :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Huippu- urheiluyksikkö KANSAINVÄLINEN MENESTYS KORKEATASOINEN

Lisätiedot

Huippu-urheilupäivät Pajulahti Leena Paavolainen

Huippu-urheilupäivät Pajulahti Leena Paavolainen Huippu-urheilupäivät Pajulahti 10.10.2016 Leena Paavolainen En usko, että osaan oikein kuvailla sitä suunnatonta ylpeyttä, jota tunnen sijoittumalla kolmanneksi. Olemme kaikki urheilufaneja ja olemme pikkupoikana

Lisätiedot

HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA. Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA. Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus ILMAN ARVIOINTIA EI OLE URHEILUA Arviointi on tarkasteltavan kohteen tai toiminnan arvon määrittämistä,

Lisätiedot

Valmennuskeskusten yhteishanke 2013-2015. Valmennuksen osaamisen ja menetelmien kehittäminen

Valmennuskeskusten yhteishanke 2013-2015. Valmennuksen osaamisen ja menetelmien kehittäminen Valmennuskeskusten yhteishanke 2013-2015 Valmennuksen osaamisen ja menetelmien kehittäminen Erityiset koulutustehtävät/okm 1. Kuortaneen valtakunnallinen huippu-urheilun erityinen kehittämistehtävä on

Lisätiedot

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten yhteinen toimintasuunnitelma

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten yhteinen toimintasuunnitelma Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten yhteinen toimintasuunnitelma Valitut akatemiat ja valmennuskeskukset muodostavat kokonaisuuden ja toimivat yhteisen toimintasuunnitelman ja resurssin alaisuudessa.

Lisätiedot

Suomalaisen yhteiskunnan aikakaudet ja urheilu

Suomalaisen yhteiskunnan aikakaudet ja urheilu Suomalaisen yhteiskunnan aikakaudet ja urheilu Tietoyhteiskunta Viihdeurheilu Teollisuusyhteiskunta Ammattimainen joukkueurheilu Maatalousyhteiskunta Aatteellinen yksilöurheilu Kv. katto-organisaation

Lisätiedot

Osaamisohjelma lajissa 29.9.2015. Valmennusosaamisen työpaja

Osaamisohjelma lajissa 29.9.2015. Valmennusosaamisen työpaja Osaamisohjelma lajissa 29.9.2015 Valmennusosaamisen työpaja Osaamisohjelma Osaamisohjelmaa johtaa KIHU yhteistyössä HUY kanssa valmennusosaaminen osallistuva asiantuntijatoiminta tutkimus- kehittämis-

Lisätiedot

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN KUOPION KAUPUNKI MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN Hyväksytty ohjeellisena kaupunginhallituksessa 17.10.2011 Muutokset hyväksytty kaupunginhallituksessa 23.1.2012 Yleiset säännöt:

Lisätiedot

Huippu-urheilutoiminta Suomessa

Huippu-urheilutoiminta Suomessa Huippu-urheilutoiminta Suomessa Kansainvälinen menestys Korkeatasoinen osaaminen Arvostettu urheilu Toimintatavat: 1. Urheilija on keskiössä ilon ja intohimon ilmapiirissä 2. Urheilijan polkua tarkastellaan

Lisätiedot

VALMENTAJAKYSELY. - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista

VALMENTAJAKYSELY. - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä VALMENTAJAKYSELY - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista Minna Blomqvist www.kihu.fi Tarkoitus Kuvata suomalaista

Lisätiedot

Huippu-urheilun tukijärjestelmä Suomen Olympiakomitea Huippu-urheiluyksikkö

Huippu-urheilun tukijärjestelmä Suomen Olympiakomitea Huippu-urheiluyksikkö Huippu-urheilun tukijärjestelmä 2017 2020 Suomen Olympiakomitea Huippu-urheiluyksikkö 1. Yleistä tukijärjestelmästä Tukijärjestelmä koostuu Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) myöntämästä yleisavustuksesta

Lisätiedot

HUIPPU-URHEILUYKSIKKÖ. Urheiluakatemiaohjelma. Markus Kalmari Antti Paananen

HUIPPU-URHEILUYKSIKKÖ. Urheiluakatemiaohjelma. Markus Kalmari Antti Paananen HUIPPU-URHEILUYKSIKKÖ Urheiluakatemiaohjelma Markus Kalmari Antti Paananen Urheiluakatemiat 2015 Etela -Karjalan urheiluakatemia Etela -Kymenlaakson urheiluakatemia Etela -Pohjanmaan urheiluakatemia Etela

Lisätiedot

Olympiakomitea. Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys. Yläkouluseminaari Jyväskylä

Olympiakomitea. Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys. Yläkouluseminaari Jyväskylä Olympiakomitea Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys Yläkouluseminaari 17.-18.3.2016 Jyväskylä Urheiluakatemia leiritysmallin yleisohjeisto Valtakunnallisesti hyväksyttyjen urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten

Lisätiedot

Lajiliitto INFO 8.5.2014 Valotalo

Lajiliitto INFO 8.5.2014 Valotalo Puolustusvoimien Urheilukoulu Lajiliitto INFO 8.5.2014 Valotalo TOIMINTA-AJATUS Puolustusvoimien Urheilukoulu on nuorten huippuurheilijoiden ja sotilasurheilijoiden valtakunnallinen valmennuskeskus, joka

Lisätiedot

Olympiakomitea Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys

Olympiakomitea Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys Olympiakomitea Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys Innokkaat urheilijat, parhaassa valmennuksessa, parhaissa olosuhteissa Työversio / Kari Seppänen Termistö Urheiluyläkoulu Koulutuksenjärjestäjän

Lisätiedot

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 Esitys valtuuskunnalle 27.11.2014 SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 2 HUIPPU-URHEILU

Lisätiedot

Huippu- urheiluverkoston tapaaminen Kuortane PARHAAT PARHAIDEN KANSSA

Huippu- urheiluverkoston tapaaminen Kuortane PARHAAT PARHAIDEN KANSSA Huippu- urheiluverkoston tapaaminen 5.- 6.10.2015 Kuortane PARHAAT PARHAIDEN KANSSA Tänään ja huomenna käymme yhdessä läpi/työstämme suomalaista mallia: 1. Suomalaisen urheilun ja liikunnan yhteinen menestyssuunnitelma

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

LÄHTÖKOHDAT JA VALMENNUSTUKIEN MAKSUJEN PERIAATTEET

LÄHTÖKOHDAT JA VALMENNUSTUKIEN MAKSUJEN PERIAATTEET Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikön (HUY) 18.11.2013 KESÄYKSILÖLAJIEN JA PARALYMPIAJOUKKUELAJIEN valmennustuet ja tukiurheilijat 2014 LÄHTÖKOHDAT JA VALMENNUSTUKIEN MAKSUJEN PERIAATTEET Olympiakomitean

Lisätiedot

Lajien ja alueiden seurakehittäjät Huippu-urheiluseuratoiminta

Lajien ja alueiden seurakehittäjät Huippu-urheiluseuratoiminta Lajien ja alueiden seurakehittäjät 12.9.2016 Huippu-urheiluseuratoiminta Taustaa huippu-urheiluseuratoiminnan kehittämiselle 2007-2014 2007-2009 Olympiakomitean vetämänä 3 kierrosta lajiliittojen kehitysprosesseja,

Lisätiedot

Nuorten Olympiavalmentajat. Kisakallio 19.5.2015

Nuorten Olympiavalmentajat. Kisakallio 19.5.2015 Nuorten Olympiavalmentajat Kisakallio 19.5.2015 Valmentajayhteisöt urheiluakatemioissa, valmentajien osaamisen jakaminen ja kasvu Asiantuntijat (KIHU, valmennuskeskukset, verkostot) NOV akatemiavalmentajat

Lisätiedot

Huippu-urheilun arviointi:

Huippu-urheilun arviointi: Huippu-urheilun arviointi: Urheilija- ja verkostokyselyt Jari Lämsä, Maija Puska, Kaisu Mononen & Jarmo Mäkinen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Sisäinen arviointi Arviointikysymys: Miten

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

SPORT PÄIJÄT-HÄME Visiona on tehdä maakunnasta urheilijan polun edelläkävijä Suomessa. Simo Tarvonen

SPORT PÄIJÄT-HÄME Visiona on tehdä maakunnasta urheilijan polun edelläkävijä Suomessa. Simo Tarvonen SPORT PÄIJÄT-HÄME Visiona on tehdä maakunnasta urheilijan polun edelläkävijä Suomessa Simo Tarvonen 01.09.16 HUY:n toimenpiteet vuodelle 2016 Urheiluakatemiaohjelma 1. Tehostamme urheilijan päivittäisharjoittelun

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia. 27.2.2012 Simo Tarvonen

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia. 27.2.2012 Simo Tarvonen Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia 27.2.2012 Simo Tarvonen Mikä urheiluakatemia? Urheilijan opinto- ja elämänura Päivittäisvalmennus Tuki- ja asiantuntijapalvelut Urheilijan polku 16 -v 566 urheilijaa 73

Lisätiedot

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta TAUSTAMATERIAALI Kansallinen aikusten liikuntatutkimus 2006 Tahot, joiden kanssa tai järjestämänä kuntoilua, liikuntaa tai urheilua harrastetaan 19-65 - vuotiaiden keskuudessa. 1997-98 2001-02 2005-06

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. SUOMEN PARALYMPIAKOMITEAN TARKOITUS Suomen Paralympiakomitea ry. (PARA) toimii Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) jäsenjärjestönä Suomessa ja se vastaa vammaishuippu-urheilun

Lisätiedot

Menestyvä huippu-urheilu

Menestyvä huippu-urheilu Suomalainen Menestyvä huippu-urheilu Huippu-urheiluyksikkö KANSAINVÄLINEN MENESTYS KORKEATASOINEN OSAAMINEN ARVOSTETTU URHEILU Yhdessä urheilijan polulla KANSAINVÄLINEN MENESTYS Toimintaympäristö Tavoitteellisuus

Lisätiedot

Jari Lämsä. Kommentit: Hannu Tolonen

Jari Lämsä. Kommentit: Hannu Tolonen Jari Lämsä Kommentit: Hannu Tolonen Yleistä arvioinnista Arviointi: liittyy nykyisin vallalla olevaan hallintotapaan on toiminnan arvottamista tiettyjen kriteerien suhteen ei siis arvostelua! jaetaan sisäiseen

Lisätiedot

Valmennuskeskusarviointi

Valmennuskeskusarviointi Valmennuskeskusarviointi Jari Lämsä & Ari Nummela 16.3.2012 Arviointitehtävä Urheiluopistojen valmennuskeskusten arviointihankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisesta valmennuskeskustoiminnasta

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2 1. Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen menestyssuunnitelma 2020 2. Suomalaisen huippu-urheiluverkoston yhteiset tulostavoitteet 2016 2020 ONE MISSION ONE TEAM

Lisätiedot

huippu-urheilunmuutos.fi

huippu-urheilunmuutos.fi Urheiluakatemiakiertue 2012 Kiertueaikataulu Kotka 25.1. Lappeenranta 26.1. Turku 30-31.1. Tampere 2-3.2. Savonlinna 7-8.2. Joensuu 8-9.2. Kuopio 9-10.2. Kouvola 15-16.2. Lahti 16-17.2. Helsinki 27-28.2.

Lisätiedot

JÄRJESTÖKYSELYJEN TULOKSET

JÄRJESTÖKYSELYJEN TULOKSET JÄRJESTÖKYSELYJEN TULOKSET www.slideproject.com Tj-aamukahvit 15.12.2015 Kati Lehtonen, LIKES Jarmo Mäkinen, KIHU Mäkinen, Lämsä, Aarresola, Frantsi, Vihinen, Laine, Lehtonen & Saari 2015. Liikuntajärjestöjen

Lisätiedot

Draft Suomalaisen urheilun ja liikunnan menestyssuunnitelma Huippu-urheilun Toimintasuunnitelma 2016

Draft Suomalaisen urheilun ja liikunnan menestyssuunnitelma Huippu-urheilun Toimintasuunnitelma 2016 Draft 27.8.2015 Suomalaisen urheilun ja liikunnan menestyssuunnitelma 2020 Huippu-urheilun Toimintasuunnitelma 2016 Suomalaisen urheilun ja liikunnan menestyssuunnitelma 2020 Rohkeasti yhdessä Ilo Kunnioitus

Lisätiedot

Liikunta ja urheilulääketiede tukena Urheilijan polulla

Liikunta ja urheilulääketiede tukena Urheilijan polulla Liikunta ja urheilulääketiede tukena Urheilijan polulla Liikuntalääketieteen päivät 10.11.2011 Leena Paavolainen, LitT Huippu urheilun muutosryhmä HUMU 0400 229 652 www.huippu urheilunmuutos.fi EXCELLENCE

Lisätiedot

Vapaaehtoiset ja ammattilaiset yhdessä: Suomalaiset valmentajayhdistykset

Vapaaehtoiset ja ammattilaiset yhdessä: Suomalaiset valmentajayhdistykset Vapaaehtoiset ja ammattilaiset yhdessä: Suomalaiset valmentajayhdistykset Toiminnanjohtajien aamiainen 14.6.2016, Valo -talo Valmentajan polku viitekehyksenä Monilajiset valmentajayhteisöt Suomen Valmentajat

Lisätiedot

Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen

Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen Lajin urheilutoiminnan kehittäminen yleistä työkalusta taustalle LUONNOS 7.10.2016 toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämiseen kuvaa 5

Lisätiedot

Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät

Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät 1(8) Salon kaupungin palkitsemisohje Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät Kh 12.1.2015 12 2(8) Salolaisten taiteilijoiden, taitelijaryhmien, yksilöurheilijoiden ja urheilujoukkueiden

Lisätiedot

Alueellinen yhteistyö: uudet haasteet alueelliselle AmKesu-työskentelylle. Helsingin AmKesu-tilaisuus 26.11.2014 Opetushallitus

Alueellinen yhteistyö: uudet haasteet alueelliselle AmKesu-työskentelylle. Helsingin AmKesu-tilaisuus 26.11.2014 Opetushallitus Alueellinen yhteistyö: uudet haasteet alueelliselle AmKesu-työskentelylle Helsingin AmKesu-tilaisuus 26.11.2014 Opetushallitus kommenttipuheenvuoro rehtori Juha Ojajärvi Haasteet alussa Perusajatus AmKesussa

Lisätiedot

Menestyvän huippu-urheilun seuranta ja arviointi. Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

Menestyvän huippu-urheilun seuranta ja arviointi. Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Menestyvän huippu-urheilun seuranta ja arviointi Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Teemat 1. Nexus seurannan ja arvioinnin verkosto 2. Menestyvän huippu-urheilun strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Suomen Olympiakomitea 2017

Suomen Olympiakomitea 2017 Suomen Olympiakomitea 2017 Huippu-urheilu Huippuvaiheen ohjelma Akatemiaohjelma Osaamisohjelma Kisat Elinvoimainen seuratoiminta Osaaminen Tukitoiminnot (resurssit, viestintä, yhteisön palvelut, vaikuttaminen,vastuullisuus)

Lisätiedot

Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja. Valmennustiimi

Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja. Valmennustiimi Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja Valmennustiimi Tammihelmikuu Lajiliittojen huippu-urheilutoiminnan avustaminen OKM Liikuntajärjestöjen toiminta-avustus, Lajiliitot

Lisätiedot

Rion olympialaiset pähkinänkuoressa

Rion olympialaiset pähkinänkuoressa Rion olympialaiset pähkinänkuoressa 17 päivää: 5. 21.8. 2016 Ensimmäiset olympialaiset Etelä- Amerikassa 11 000 urheilijaa 7 000 taustaa 206 maata 28 urheilumuotoa Golf ja Rugby uusina lajeina 306 palkintojen

Lisätiedot

Tukipäätökset lajeittain

Tukipäätökset lajeittain Tukipäätökset lajeittain Tukipäätökset 2014 Valmennustukivalmistelussa on arvioitu urheilijoiden ohella kokonaisvaltaisesti lajien huippuurheilutoimintaa seuraavien osa-alueiden kautta: -Lajin huippu-urheilukulttuuri,

Lisätiedot

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi Jari Lämsä KIHU Työn asemointi Oleellinen havainto on se, että työryhmä ei sinänsä ole keksinyt toimenpideluetteloon mitään uutta, vaikka vision ja nykytilan analysointi

Lisätiedot

Lajiliittoselvitys LAJILIITOILLE KEVÄÄLLÄ KOHDISTETUN KYSELYN SATOA

Lajiliittoselvitys LAJILIITOILLE KEVÄÄLLÄ KOHDISTETUN KYSELYN SATOA Lajiliittoselvitys LAJILIITOILLE KEVÄÄLLÄ KOHDISTETUN KYSELYN SATOA Miksi selvitys tehdään? Lajiliittojen valtionavustuspolitiikan kehittäminen Liittojen toiminnan nykytilan kuvaus talouden, liiton toiminnan

Lisätiedot

Valmentajan osaamisen kehittäminen urheiluseurassa. Sinettiseuraseminaari Kirsi Hämäläinen Olympiakomitea

Valmentajan osaamisen kehittäminen urheiluseurassa. Sinettiseuraseminaari Kirsi Hämäläinen Olympiakomitea Valmentajan osaamisen kehittäminen urheiluseurassa Sinettiseuraseminaari 8-9.10.2016 Kirsi Hämäläinen Olympiakomitea Osaamisen kehittäminen Osaamisen kehittäminen Voimisteluliitossa XXX otsikko Toimintaympäristöjen

Lisätiedot

HUMU viestii 1/2011. Muutostyössä ajankohtaista URHEILIJAKOHTAAMISET

HUMU viestii 1/2011. Muutostyössä ajankohtaista URHEILIJAKOHTAAMISET HUMU viestii 1/2011 Muutosryhmä tiedottaa lajiliittoja ja muita sidosryhmiä jatkossa säännöllisesti myös sähköisellä tiedotteella. Tiedotteissa kerrotaan ajankohtaisia asioita sekä kuvataan työn keskeisiä

Lisätiedot

huippu-urheilunmuutos.fi

huippu-urheilunmuutos.fi EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen LAPSI NUORI AIKUINEN Yhdessä tekeminen Ei riskikokeilu, vaan satsaus elämään Omaehtoinen liikkuminen ja urheilu Lapsuus: laatua koulussa ja seurassa, kielloista kokeiluihin

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI Timo Manninen & Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, KIHU 2015 SISÄLLYS 1 TAUSTA JA TARKOITUS... 2 2 KYSELYN TOTEUTUS JA VASTAAJAT... 4

Lisätiedot

Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi. Jari Lämsä

Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi. Jari Lämsä Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi Jari Lämsä 5.2.2014 Akatemioiden tunnusluvut 2012 LÄHDE: Valtionavustushakemukset 2012 URHEILIJAT KPL 1. TASO 221 2. TASO 1373 3. TASO

Lisätiedot

Lajien huippu-urheilujärjestelmät yhteisten haasteiden ja miinakenttien keskellä Ratsastajainliiton Urheilufoorumi 23.11.

Lajien huippu-urheilujärjestelmät yhteisten haasteiden ja miinakenttien keskellä Ratsastajainliiton Urheilufoorumi 23.11. Bench Marking Lajien huippu-urheilujärjestelmät yhteisten haasteiden ja miinakenttien keskellä Ratsastajainliiton Urheilufoorumi 23.11. Jorma Vertainen Mitä ja ketä varten lajiliitto on olemassa? Kuinka

Lisätiedot

Suomen Valmentajat ry. Kotka 1.12.2014

Suomen Valmentajat ry. Kotka 1.12.2014 Suomen Valmentajat ry Kotka 1.12.2014 Suomen Valmentajat ry Valmentajien asialla vuodesta 1975 Aatteellinen yhdistys n. 4500 jäsentä 26 jäsenyhdistystä: suunnistus, hiihto, koripallo, taitoluistelu, golf,

Lisätiedot

Vahvistettu KIHUn hallituksessa 14.12.2015 KILPA- JA HUIPPU-URHEILUN TUTKIMUSKESKUKSEN ANTIDOPINGOHJELMA 2016

Vahvistettu KIHUn hallituksessa 14.12.2015 KILPA- JA HUIPPU-URHEILUN TUTKIMUSKESKUKSEN ANTIDOPINGOHJELMA 2016 Vahvistettu KIHUn hallituksessa 14.12.2015 KILPA- JA HUIPPU-URHEILUN TUTKIMUSKESKUKSEN ANTIDOPINGOHJELMA 2016 1. KIHUn rooli suomalaisessa huippu-urheilussa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 27.4.2016 Menestyssuunnitelman sisältö Muutoksen tarve ja tekijät Missio, visio ja lupaukset 2020 Seuraavat yhteiset loikkamme Yhteisen

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN Urheiluakatemiatapaaminen 20..204 Mäkelänrinteen uintikeskus Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Timo Manninen SISÄLTÖ. Tarkoitus ja tavoitteet 2. Vastaajat akatemioittain

Lisätiedot

Yhteinen visio. Visio voidaan saavuttaa luomalla suomalaiselle liikkujalle ja urheilijalle paras mahdollinen toimintaympäristö kehittyä ja menestyä

Yhteinen visio. Visio voidaan saavuttaa luomalla suomalaiselle liikkujalle ja urheilijalle paras mahdollinen toimintaympäristö kehittyä ja menestyä Yhteinen visio Suomi maailman liikkuvin ja pohjoismaiden menestynein urheilukansa 2020 Visio on yhteinen päämäärä koko suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle, sen eri toimijoille Visio voidaan saavuttaa

Lisätiedot

Strategia 2014-2017 Versio 1.0

Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Urheiluakatemiaohjelma Olympiakomitean Huippu-urheilu yksikön johtama Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavasta akatemiaverkoston johtamisesta Visio

Lisätiedot

HUIPPU-URHEILUYKSIKÖN TUKIURHEILIJAKYSELY 2013

HUIPPU-URHEILUYKSIKÖN TUKIURHEILIJAKYSELY 2013 1 HUIPPU-URHEILUYKSIKÖN TUKIURHEILIJAKYSELY 2013 Kaisu Mononen & Jari Lämsä KIHU - Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus 2 Sisältö Yksin urheiluako? (Tiivistelmä)... 3 Taustaa... 6 Kyselyn toteutus...

Lisätiedot

LAJILIITOT JA TIEDOLLA JOHTAMINEN Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

LAJILIITOT JA TIEDOLLA JOHTAMINEN Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus LAJILIITOT JA TIEDOLLA JOHTAMINEN Jari Lämsä KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus HUIPPU-URHEILUN ARVIOINNIN ASEMOINTI VLN VALO-OK OKM HUY Ulkoinen arviointi Päätöksenteko Kontrolloiva arviointi

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma Hyväksytty vuosikokouksessa

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma Hyväksytty vuosikokouksessa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma 2013 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.12.2012 Sisällys 1. Valmentautuminen 2. Opiskelu 3. Tuki- ja asiantuntijapalvelut 4. Hallinto 5. Tehostamishanke

Lisätiedot

LAJILIITTOJEN / LAJIEN VALTIONAPU:

LAJILIITTOJEN / LAJIEN VALTIONAPU: LAJILIITTOJEN / LAJIEN VALTIONAPU: DEN, NED Jari Lämsä & Jarmo Mäkinen Liikunnan vs. huippu-urheilun valtion rahoitus, % (SPLISS, tiedot. V. 2011) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 80% 66% 62% 56% 52% 52%

Lisätiedot

Huippu-urheilun ajankohtaiset

Huippu-urheilun ajankohtaiset Huippu-urheilun ajankohtaiset Olympiakomitea VALO yhdistyminen ja yhdistymisen vaikutukset alueelliseen toimintaan Lajien kehittämisprosessit ja HUY:n huippuurheilutukijärjestelmän päivittäminen Lajiryhmävastaavatyö

Lisätiedot

Suomen Taekwondoliiton strategia 2012-2016 Sisällys

Suomen Taekwondoliiton strategia 2012-2016 Sisällys Suomen Taekwondoliiton strategia 2012-2016 Sisällys 1 Toiminta-ajatus... 2 2 Visio 2016... 2 3 Huippu-urheilustrategia... 3 3.1 Yleistä... 3 3.2 Toiminnan tavoitteet... 3 3.3 Huippu-urheilustrategian arviointi...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 YHTEISTYÖTAHOT Talous- ja osaamis- ja olosuhderesurssin kasvua toteutetaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa, yhteisenä toimintaympäristönä Campus Kupittaa. AMK-KAMPUS - Fysioterapia

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

VASTAUKSET TEHTÄVIIN

VASTAUKSET TEHTÄVIIN TEHTÄVIIN tehtävä sivulla 13 Alla on esitelty joitakin Olympiakisojen lajiohjelmaan kuuluvia lajeja jaettuna kesä- ja talvilajeihin. Lisätietoa lajeista saat Olympiakasvatusmateriaalista sekä osoitteesta

Lisätiedot

Kasva urheilijaksi aamukahvit INFOT 4.2.2015

Kasva urheilijaksi aamukahvit INFOT 4.2.2015 Kasva urheilijaksi aamukahvit INFOT 4.2.2015 Sinettiseurojen aluekierros kevät 2015 Aiheet: - Sinettiseurojen uudistetut kriteerit - Urheilulliset elämäntavat vanhempainilta - Kasva urheilijaksi Taitovalmiustestin

Lisätiedot

Huippu-urheilijoiden näkemyksiä psyykkisestä valmennuksesta

Huippu-urheilijoiden näkemyksiä psyykkisestä valmennuksesta Huippu-urheilijoiden näkemyksiä psyykkisestä valmennuksesta Suomen psykologiliiton psyykkisen valmennuksen toimikunnan selvitys keväällä 2010 Psykologia 2010 - Tuumasta toimeen! 18-20.8.2010 Jyväskylän

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 9.5.2016 3 Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti.

Lisätiedot

Turun Seudun Urheiluakatemia. YLEISESITTELY joulukuu 2013

Turun Seudun Urheiluakatemia. YLEISESITTELY joulukuu 2013 Turun Seudun Urheiluakatemia YLEISESITTELY joulukuu 2013 Urheiluakatemiaohjelma Tiivistelmä 21 urheiluakatemiaa Suomessa, Turku 2. suurin kaikilla mittareilla (valm. ja urh, määrä, budjetti jne) TSUA kovassa

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Yksi leiritystä toteuttavista

Lisätiedot

Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011. Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011. Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011 Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Seuranta Valtakunnallisesti urheiluoppilaitosten toimintaa on koordinoinut seurantaryhmä,

Lisätiedot

PIIRIKIRJE 2015 toukokuu

PIIRIKIRJE 2015 toukokuu puh. 0500 316 904 e mail: www.tul lappi.fi PIIRIKIRJE 2015 toukokuu SISÄLTÖ: piiriorganisaatio esitykset piirijaostoihin esitykset piirin toimintaryhmiin kuvaukset jaostojen ja toimintaryhmien tehtävistä

Lisätiedot

NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA

NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA URHEILUAKATEMIAOHJELMAN YLÄKOULUSEMINAARI 12.-13.3.2015 #urheiluakatemia #yläkoulu Torstai 12.3.2015 11:30 Lounas + ilmoittautuminen, Varalan Urheiluopisto Tampere

Lisätiedot

Urheilukoulu Tiedustelua, liikuntaa ja huippu-urheilua

Urheilukoulu Tiedustelua, liikuntaa ja huippu-urheilua Hämeen Rykmentti / Urheilukoulu 1 Urheilukoulu Tiedustelua, liikuntaa ja huippu-urheilua OHJELMA 09:00 Kahvit 09:05 Avaussanat 09:10 Kaartin jääkärirykmentin puheenvuoro 09:30 Yleistä Urheilukoulusta Urheilukoulu

Lisätiedot

Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa

Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa PETROSKOIN PEDAGOGINEN OPISTO Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa Valeria Denisenko, Petroskoin pedagogisen opiston johtaja PETROSKOIN PEDAGOGINEN OPISTO Pietarin valtiollisen

Lisätiedot

Sanna Laine 7.3.2015

Sanna Laine 7.3.2015 Sanna Laine 7.3.2015 Valmentajakouluttaja Ammattivalmentaja Nyrkkeilyliitossa 6,5 vuotta Yhteisöpedagogi Oma kilpaura nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä Valmentajakokemusta lasten valmentamisesta terveysliikunnan

Lisätiedot

VALMENTAJUUS SEURASSA ITSEARVIOINTITYÖKALU Valmentajuus seurassa työpajan ohjeet

VALMENTAJUUS SEURASSA ITSEARVIOINTITYÖKALU Valmentajuus seurassa työpajan ohjeet VALMENTAJUUS SEURASSA ITSEARVIOINTITYÖKALU Valmentajuus seurassa työpajan ohjeet Työpajan tavoitteena on 1) pohtia kyselyanalyysin kautta valmentajuuden nykytilaa seurassanne, 2) hahmottaa tiivis aihio

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma 2012

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma 2012 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Toimintasuunnitelma 2012 7.11 2011 Toimintasuunnitelma hyväksytään joulukuun johtoryhmän kokouksessa, kun ensi vuoden toimintabudjetti on tiedossa. Valmentautuminen TAVOITE:

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015 Ohjelma 13:00 Tilaisuuden avaus 13:10 Pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Yläkoulutyön kehittäminen Olympiakomiteassa. Yläkouluseminaari , Jyväskylä

Yläkoulutyön kehittäminen Olympiakomiteassa. Yläkouluseminaari , Jyväskylä Yläkoulutyön kehittäminen Olympiakomiteassa Yläkouluseminaari 17.3.2016, Jyväskylä HUY:n toimenpiteet vuodelle 2016 Urheiluakatemiaohjelma 1. Tehostamme urheilijan päivittäisharjoittelun valmennusprosesseja

Lisätiedot

277. Pelisääntökysely 26.3.2013

277. Pelisääntökysely 26.3.2013 277. Pelisääntökysely 26.3.2013 Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji? Aikido Ammunta Autourheilu Hiihto ITF taekwondo Jääpallo Jousiammunta Karate Kaukalopallo Koripallo Lentopallo Lumilautailu

Lisätiedot

Huippu-urheiluverkoston rakentuminen 2013 3.4.2013

Huippu-urheiluverkoston rakentuminen 2013 3.4.2013 Huippu-urheiluverkoston rakentuminen 2013 3.4.2013 Taustaksi Lentopallon lajina otettava johtavan lajin roolia paikallisesti, seudullisesti ja valtakunnallisesti terve itsetunto omassa tekemisessä Jo

Lisätiedot

1. Suomen Paralympiakomitean tarkoitus

1. Suomen Paralympiakomitean tarkoitus TOIMINTASUUNNITELMA 2013 1. Suomen Paralympiakomitean tarkoitus Suomen Paralympiakomitea ry. (PARA) toimii Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) jäsenjärjestönä Suomessa ja se vastaa yhdessä Huippu-urheiluyksikön

Lisätiedot

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä. Valmentajien seurantakysely 2013 Minna Blomqvist

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä. Valmentajien seurantakysely 2013 Minna Blomqvist Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä Valmentajien seurantakysely 2013 Minna Blomqvist Valmentajien seurantakysely 2013 Valmentajakysely 2009 (N=2331) Seurantakysely 2013 (N=712) Webropol

Lisätiedot

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon!

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Edessä antoisat vuodet Millaisessa ympäristössä sinä haluat viettää elämäsi kolme tai neljä tärkeää vuotta? Sammon keskuslukio Hakukoodi ainevalintakortissa:

Lisätiedot

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke Asukkaita hiukan yli 15 000 9 alakoulua ja n. 1400 oppilasta 1 yläkoulu ja n. 600

Lisätiedot

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULU- TUS LAJILIITOISSA

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULU- TUS LAJILIITOISSA VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULU- TUS LAJILIITOISSA Tilannekuvaus, kevät 2012 Hämäläinen, Kirsi & Parviainen, Antti Osaamisohjelma, Olympiakomitea ja Huippu-urheilun muutosryhmä 1 1. TAUSTAA Valmentaja- ja

Lisätiedot

Talvisalon urheiluyläkoulu. Lukuvuosi

Talvisalon urheiluyläkoulu. Lukuvuosi Talvisalon urheiluyläkoulu Lukuvuosi 2017-2018 Urheiluyläkoulutoiminnan taustaa ja tavoitteita... Hallitusohjelma: jokainen peruskouluikäinen liikkuu tunnin päivässä OLYMPIAKOMITEAN Kolmen vuoden jälkeen

Lisätiedot