1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja 18.6.2013"

Transkriptio

1 Hyvä urheilun toimija! Tässä saat tuhdin paketin Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön (HUY) ajankohtaisista erityisesti lajeja koskevista asioista. 1. Lajiliittojen ja HUY:n yhteinen työpaja Olympiakomitean ja Paralympiakomitean järjestämä työpaja kokosi monikymmenpäisen joukon urheilun toimijoita eri lajeista Valo-talolle tiistaina Aamupäivän aikana arvioitiin suomalaisen huippu-urheilun nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä sekä pohdittiin mm. resurssienjakoa. Osallistujat pohtivat ja työstivät työpajan kysymyksiä noin kahdeksan hengen ryhmissä ja ajatuksia vaihdettiin myös koko joukon kesken. Puheenvuoroissa nousi vahvasti esille tarve ja halu löytää uusi yhteistyön muotoja urheilun sisällä, mutta toisaalta tiedostettiin myös haasteet. - Jotta aitoa yhteistyötä voi syntyä, meidän pitää ensin ymmärtää asioita samalla tavalla. Urheiluväen pitää löytää yhteinen kieli, kiteytti Palloliiton huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen. - Myös yhteisistä termeistä pitäisi keskustella ja luoda niistä yhteinen näkemys. Mitä esimerkiksi tarkoitamme kun puhumme uskottavasta toiminnasta, pohti Paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari. Huippu-urheiluyksikkö sai lajeilta runsaasti palautetta ensimmäisten kuukausien toiminnasta ja lukuisia ehdotuksia mahdollisista yhteistyön muodoista. Seuraava työpaja on syksyllä, alustava ajankohta on ma klo Olympiajoukkue palasi Santahaminaan Sotšiin valmistautuvat olympia- ja paralympiaurheilijat kokoontuivat Santahaminaan Leirin aikana majoituttiin samoissa tiloissa kuin Suomen olympiajoukkue vuoden 1952 kotikisoissa. Mukana oli myös suuri joukko urheilijoiden valmentajia ja muuta taustajoukkoa sekä Olympiakomitean kumppanien edustajia. Lisää Santahaminan tunnelmia Olympiakomitean nettisivuilla: Santahaminan tapahtuma sosiaalisessa mediassa:

2 3. Kisavalmisteluja 14 olympia- ja paralympiatapahtumaan Sotšin talviolympialaisten ( ) ja paralympialaisten ( ) kisavalmistelut etenevät HUY:n lajiryhmävastaavat valmistelevat yhdessä lajien kanssa urheilijoiden ja joukkueiden matkaa kohti Sotšia. Olympiajoukkueen johtajana toimii Mika Kojonkoski ja paralympiajoukkueen johtajana Kimmo Mustonen. Kisojen teknisestä valmistelusta vastaavat Peter Brüll ) ja Pirjo Puskala ). Tulevana syksynä ja alkutalvena pidetään eri lajien karsintakilpailuja ja monissa lajeissa on vielä mahdollista saavuttaa henkilökohtaisia ja maakohtaisia kiintiöpaikkoja Sotšin olympialaisiin. Sotšin olympialaisten ja paralympialaisten suomalaisurheilijoiden valintajärjestelmä ja - ajankohdat päätetään elokuussa. Arvioitu Suomen olympiajoukkueen koko on urheilijaa. Suomalaiset urheilijat asuvat kisojen aikana kolmessa eri Olympiakylässä. Sotšin talviparalympialaisiin osallistuu kuudessa eri urheilumuodossa noin 700 urheilijaa 45 maasta. Suomen joukkueessa on arviolta urheilijaa, jotka kilpailevat maasto-, ampuma- ja alppihiihdossa sekä pyörätuolicurlingissa. Pyrimme pitämään Sotšiin matkaaviin lajeihin ja urheilijoiden jatkuvaa ja tarvittavaa yhteyttä ja viestimme yhdessä lajiliittojen kanssa säännöllisesti urheilijoiden ja joukkueiden kuulumisia matkalla Sotšiin. Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit (EYOF) järjestetään Utrechtissa vajaan kuukauden päästä Suomesta kisoihin osallistuu 66 urheilijaa (iältään vuotta) seitsemässä eri lajissa yleisurheilussa, uinnissa, telinevoimistelussa, judossa, tenniksessä, pyöräilyssä ja lentopalossa. Yhteensä joukkueessa on 97 henkilöä. Joukkueen johtajana toimii Peter Brüll ja apulaisjohtajina Pirjo Puskala ja Heli Katajamäki. Joukkueen lääkärinä toimi Harri Hakkarainen, fysioterapeuttina Juha Koistinen ja tiedottajana Laura Lehtonen. Joukkue valmistautuu kisoihin Hollannin Olympiakomitean harjoituskeskuksessa Papendalissa Kuluvan ja seuraavien kolmen vuoden aikana valmistaudumme viemään joukkueita yhteensä 11 olympiaja paralympiatapahtumaan:

3 4. Lajiryhmävastaavat töissä Yksilölajien lajiryhmävastaavat ovat ensimmäisen puolen vuoden aikana sukeltaneet lajien arkeen. Lajiryhmävastaavina toimivat Olli-Pekka Kärkkäinen, Mika Lehtimäki, Pasi Sarkkinen ja Kimmo Yli-Jaskari. Lisäksi Mika Kojonkoski, Kimmo Mustonen ja Asko Härkönen osallistuvat lajiryhmätyöskentelyyn (katso lajiryhmät alla). Joukkuepalloilulajit (jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy ja käsipallo; myös voimistelu mukana) ja HUY käynnistivät tammikuussa 2013 yhteisen prosessin, josta kuullaan lisää elokuussa. Yksilölajien lajiryhmät: Olli-Pekka Kärkkäinen, kestävyyslajit (ampumahiihto hiihto melonta pyöräily soutu suunnistus uinti yleisurheilu: kestävyysjuoksu ja kävely) Mika Lehtimäki, nopeus/teholajit (pikaluistelu taitoluistelu voimistelu yleisurheilu: heitot hypyt, ottelut, pikajuoksut ja kelaus) Pasi Sarkkinen, kamppailulajit (judo karate miekkailu nyrkkeily paini painonnosto taekwondo ) Kimmo Yli-Jaskari, tarkkuuslajit (ammunta curling golf jousiammunta keilailu) Kimmo Mustonen (alppilajit freestyle lumilautailu pöytätennis ratsastus vammaisjoukkuelajit) Mika Kojonkoski, taito/teho/voima (mäkihyppy purjehdus yhdistetty) Asko Härkönen (beachvolley squash sulkapallo tennis) 5. Huippu-urheiluyksikön terveydenhuollon ajankohtaiset kuulumiset Huippu-urheiluyksikön vastuulääkärinä toimii Harri Hakkarainen, jonka vastuulla on kehittää terveydenhuoltojärjestelmää entistä tehokkaammaksi, urheilijoita ja kenttätyötä palvelevaksi sekä huippuasiantuntemukseen perustuvaksi tukijärjestelmäksi. Harrin työn tukena ovat osa-aikaiset HUY:n fysioterapeutit: Juha Koistinen (Etelä-Suomi), Jari Rautiainen (Keski-Suomi) ja Jari Ala-Mäki (Pohjois- Suomi). Operatiivisten toimijoiden apuna toimii laaja-alainen osaamis- ja terveyspalveluverkosto ja sen ytimessä lääketieteen asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajana on Heikki Tikkanen. HUY:n terveydenhuoltotiimi kontaktoi ja tapaa kaikki HUY:n huippuyksilötukiurheilijat vuoden 2013 aikana. Harri on myös yhteydessä lajiliittojen terveydenhuoltovastaaviin ja sopii tarkemmin yhteistyön muodot.

4 Vielä kertauksena HUY:n terveydenhuoltojärjestelmässä toteutettavat toimintamallit: 1. Aiemmin hyväksi todettuun tapaan, sairaus- tai vammatapauksen yhteydessä, suositellaan urheilijaa ottamaan ensisijaisesti yhteyttä omaan lääkäriin tai lajiliiton vastaavaan lääkäriin. HUY:n vastaavaan lääkäriin Harri Hakkaraiseen tulee ottaa yhteyttä (koskee HUY:n tukiurheilijoita), jos omalääkäri tai liiton vastaava lääkäri ei ole tavoitettavissa. 2. Harri Hakkaraiseen tulee ottaa yhteyttä, jos tarvitaan sairauden tai vamman tutkimiseksi ja hoitamiseksi erityisosaamista, nopeaa hoitoon pääsyä tai muuta vaikutusvaltaista apua. 3. Urheilijan omalääkäriä tai liiton vastaavaa lääkäriä pyydetään raportoimaan Harri Hakkaraiselle, jos urheilijan sairaus tai vamma vaatii hoitoa, joka estää urheilijaa harjoittelemasta tai kilpailemasta 2 viikkoa tai pidempään. Näin sen vuoksi, että Harri Hakkaraisella on tieto pitkäaikaisen harjoitus- tai kilpailutaukoa vaativan sairauden tai vamman diagnoosista ja hoidon etenemisestä. 4. HUY:n terveydenhuoltoyksikkö pyrkii keräämään mahdollisimman kattavaa tiedostoa tukiurheilijoiden pidempiaikaisista sairauksista ja vammoista. Tämä helpottaa jatkossa urheilijoiden ennaltaehkäisevän terveydenhuoltojärjestelmän kehittämistä. 5. Urheilija voi antaa luvan häntä koskevien terveystietojen käsittelemiseen muiden kuin hänen terveydenhuollosta vastaavien ammattilaisten kanssa. Päävastuu diagnoosista, hoidosta ja jatkotutkimuksista säilyy kuitenkin edelleen HUY:n vastaavalla lääkärillä, urheilijan omalääkärillä, omalla fysioterapeutilla tai muulla urheilijan taustalla toimivalla terveydenhuollon ammattilaisella. Urheilijoiden vakuutukset ovat uudistuneet Olympiakomitea on solminut vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa jatkosopimuksen. Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijoille katetaan urheilijan terveysvakuutus (Pohjolan Plus Terveysturva ja matkaturva sekä HUY:n vastaavan lääkärin niin katsoessa myös ennaltaehkäisevä fysioterapia). Nämä kaikki ovat aiempaa vakuutusta kattavammat ja poistavat aiemmin vaaditun terveysselvityksen kokonaan. Vakuutuksesta ja sen käytänteistä informoidaan lajiliittoja vakuutuksen piirissä olevia urheilijoita erikseen. Vakuutuksista ja muusta HUY:n terveydenhuollon asioista järjestämme myös elokuussa lajiliitoille aamiaisinfon klo 9-11 Valo-talolla. Kaikissa terveydenhuoltoon ja urheilijoiden vakuutuksiin liittyvissä asioissa voit olla suoraan yhteydessä HUY:n vastaavaan lääkäriin Harri Hakkaraiseen, , 6. Asiantuntijaverkoston ja -toiminnan rakentaminen Urheilijoiden, valmentajien ja lajien tueksi rakennetaan asiantuntijaverkostoa. Vuoden 2013 osalta lajikohtaiset asiantuntijatuet (mm. KIHUn asiantuntijatoiminta) on rakennettu lajiryhmävastaavien johdolla. Vuoden 2014 osalta ja siitä eteenpäin päätökset tehdään osana muuta lajien valmennustukiratkaisuja mennessä (katso myös kohta 7).

5 7. Urheilija- ja lajikohtaisten valmennustukien valmistelun eteneminen Huippu-urheiluyksikön jakamat vuoden 2014 valmennustuet Kesälajien vuoden 2014 urheilija- ja lajikohtaisten valmennustukien valmistelu etenee seuraavalla alustavalla aikataululla ja toimintatavoilla: a) Lajiliiton huippu-urheiluvastaava ja HUY:n lajiryhmävastaava valmistelevat yhdessä lajikohtaiset raportit vuodesta 2013 sekä suunnitelmat mennessä seuraavien sisältökokonaisuuksien ja taustatietojen kautta (vammaishuippu-urheilusta vastaavat lajit valmistelevat olympialajien ohella vastaavan raportin paralympialajeista): 1. Lajin huippu-urheilun visio ja siitä johdetut tavoitteet v. 2016, toimenpiteet sekä huippu-urheilun asema suhteessa muuhun toimintaan 2. Lajin huippu-urheilumenestys Lajin asema kansainvälisesti ja kansallisesti (mm. menestys, edustukset, kilpailut Suomessa, kvvaikuttaminen) 4. Lajin a) huippu-urheilijat b) potentiaaliset urheilijat/ lahjakkuudet sekä c) keskeiset valmentajat (mm. osaaminen, kv-kokemus) 5. Lajin Huippu-urheilutoiminnan budjetti ja muut (osaamis/olosuhde) resurssit (mm. valmennuskeskus- ja akatemiayhteistyö, asiantuntijat) 6. Lajin keskeiset menestystekijät v (Millä toimenpiteillä voitetaan mitaleja?) 7. Lajin ja HUY:n sopimat toimenpiteet huippu-urheilun kehittämiseksi 8. Lajin ja HUY:n lajiryhmävastaavan arviot tehtyjen toimenpiteiden tuloksista (vaikutukset, onnistumiset / epäonnistumiset) Tarkemmat ohjeet ja toimintatavat saat oman lajisi lajiryhmävastaavalta. b) HUY tekee vuoden 2014 ehdolliset tukipäätökset mennessä. Lähtökohtana on kokonaisvaltainen ja tarveharkintainen urheilijoiden ja lajien tukeminen. Edellä kuvatun raportin ja lajija urheilijakohtaisten arviointien ohella käynnistetään syys-lokakuussa KIHUn toteuttamana urheilijakysely. Tavoitteena on hyödyntää tätä kyselyä myös jo tulevissa valmennustukivalmisteluissa. OKM:n ohjeistuksen mukaisesti HUY tulee tekemään valmennustuista ja niiden suuntaamisesta sopimukset lajiliittojen kanssa. Palaamme tähän tarkemmin heti kesän jälkeen. Myös urheilija- ja valmentajasopimukset käydään läpi ja päivitetään tarvittavin osin. c) Tukipäätöksistä järjestetään yhteinen infotilaisuus lajeille klo 14. Sotšiin valmistautuvien talvilajien osalta valmistautuminen seuraavaan olympiadiin käynnistyy jo syksyllä HUY:n lajiryhmävastaavat käyvät asiaa tarkemmin läpi omien lajiensa kanssa. Lisätietoa: Leena Paavolainen, OKM:n myöntämät vuoden 2014 ( ) kesälajien Urheilija-apurahavalmistelut ja päätökset etenevät seuraavasti: - OKM:n apurahakriteerit julkaistaan 09/2013. OKM päivittää kriteereitä yhdessä HUY:n kanssa. - Urheilijat toimittavat apurahahakemuksen omaan lajiliittoonsa mennessä - Lajiliitot toimittavat omat esityksensä (olympia-, ei-olympia- ja paralympiaurheilijat) HUY:öön mennessä - HUY toimittaa oman esityksensä apurahaurheilijoista OKM:ään mennessä - OKM tekee ehdollisen päätöksen apurahoista mennessä

6 Tavoitteena on, että ensi vuoden 2014 syksystä kesälajien urheilijoiden osalta siirrytään samanlaiseen kausisykliin kuin talvilajien urheilijat, jolloin apurahakausi olisi Lisätietoa: Leena Paavolainen, Kesälajien huippu-urheiluvastaavien yhteinen tapaaminen Kutsumme kesälajien huippu-urheiluvastaavat koolle ma (tarkempi kutsu elokuussa). Aloitamme vuoden 2014 valmennustukipäätösten lajiliittoinfolla klo 14 ja jatkamme yhteisillä sisältöasioilla. Teemme samalla myös yhteisen startin kohti Rion Olympialaisia ja Paralympialaisia Osaamisohjelman ajankohtaiset kuulumiset Mitä kuuluu valmennusosaamisen kehittämiselle? Valmennusosaamisen kehittäminen on yksi keskeisistä huippu-urheilutoiminnan painopisteistä. Vuoden 2013 aikana valmennusosaamisen kehittämistä koordinoidaan edelleen OKM:n hankerahoituksella. Kehittämistiimiin kuuluvat Kirsi Hämäläinen, Minna Blomqvist, Leena Paavolainen ja Riku Valleala. Myös HUY:n lajiryhmävastaavilla on yhdessä lajien valmennusvastaavien kanssa tärkeä rooli, kun valmennusosaamista ja valmentajuutta kehitetään osana lajien huippu-urheilutoimintaa. Keväällä julkaistun Suomalaisen valmennusosaamisen mallin kehittämistä jatketaan mm. keräämällä kuvauksia valmentajan hyvästä toiminnasta mallin eri osa-alueilta urheilijan polun eri vaiheissa sekä työstämällä jo viime vuonna valmistuneen lapsuusvaiheen asiantuntijatyön ohella valinta- ja huippuvaiheen asiantuntijatyöt menestykseen vaikuttavista tekijöistä. Näistä kerromme syksyllä lisää. Suomen valmentajat järjestävät Valmentajafoorumin Kisakalliossa Lisää tietoa: Suomen valmentajat ja Suomen ammattivalmentajat ovat tehneet myös aloitteen ja koonnet ryhmän laatimaan valmentajan eettisiä ohjeita. Tämä työ liittyy myös Pohjoismaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, jota ollaan tekemässä yhteisen ohjeiston saamiseksi. Koulutuksen kehittämisessä tapahtuu: Toukokuussa järjestettyihin VOK 1 ja 2-tasojen työpajoihin Kisakalliossa osallistui yli 50 lajiliiton koulutus- ja valmennusvastaavaa sekä kouluttajia. Kolmostason työpaja on syksyllä Kisakalliossa. Liikunnan aluejärjestöt rakensivat viime vuonna oman 1-tason koulutuksen VOK-perusteiden mukaan. Koulutusta tarjotaan yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Erityisesti niille lajiliitoille, joilla ei vielä ole omaa VOK-koulutustaan, tämä on erinomainen mahdollisuus käynnistää toiminta. Myös ammatillisen koulutuksen kehittäminen jatkuu. Valmentajan ammattitutkinnon (VAT) ja erikoismammuttitutkinnon (VeAT) tutkintojen perusteiden uudistustyö käynnistyy syksyllä. Vuoden 2013 aikana on tavoitteena myös yhdessä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa sopia eri toimijoiden valtakunnalliset vastuut ja roolit valmentaja- ja kouluttajakoulutusten kehittämisen osalta.

7 Vuonna 2009 tehtiin laaja selvitys suomalaisvalmentajien taustoista ja valmentajana kehittymisestä. Vuoden 2013 aikana toteutetaan seurantakysely tavoitteena selvittää näiden valmentajien nykyhetken tilannetta. Kyselystä vastaa Minna Blomqvist KIHUlta. Vierumäki on saanut OKM:ltä vapaan sivistystyön hankerahaa ja hankkeen päätavoite on luoda koulutusten järjestäjien tarpeista nouseva pysyvä kouluttajakoulutuskäytäntö. Hankkeen ohjausryhmään on kutsuttu edustajia laajasti koko valmentajakoulutuksen kentältä. Hankkeeseen osallistuvat Liikunnan koulutuskeskusten (urheiluopistot) valmentajakoulutuksesta vastaavat sekä koulutuskeskusten tärkeimmät asiakaslajiliitot. Osallistujille on lähtenyt ennakkokysely. Hankeen varsinainen toteutus tapahtuu syksyllä ja se on osa valmennusosaamisen kehittämistyötä. Lisää tietoa: ja Huippu-urheilun Tutkimus- ja kehittämisohjelma on julkaistu. Löydät sen täältä: KIHUn uudistaminen Huippu-urheiluyksikön Osaamisohjelman veturiksi etenee KIHUn toimintaa uudistetaan vastaamaan HUY:n Osaamisohjelman tavoitteita ja tehtäviä. Jo tälle vuodelle rakennetaan lisää pysyvää asiantuntijatoimintaa urheilijoiden ja lajien toiminnan tueksi. Tarkempaa tietoa saat oman lajisi HUY:n lajiryhmävastaavilta. Huippu-urheilun seuranta- ja arviointisuunnitelmaa työstetään yhteistyössä OKM:n liikuntayksikön ja Valtion liikuntaneuvoston kanssa. Suunnitelman rakentamisesta vastaa Jari Lämsä KIHUsta. Huippuurheilun seuranta- ja arviointitoiminta käynnistyy asteittain eri osa-alueilla tämän vuoden aikana. KIHUn toiminnan uudistumisesta, seuranta- ja arviointisuunnitelmasta sekä muista osaamisohjelman asioista kerromme tarkemmin elokuussa ilmestyvässä Huippu-urheiluyksikön Osaamisohjelman uutiskirjeessä. 10. Urheiluakatemiaohjelma vauhdissa Urheiluakatemiaohjelman yksi tämän vuoden painopisteistä on urheiluakatemioiden strateginen suunnittelu ja toiminnan kehittäminen vastaamaan ohjelman tavoitteita. Työtä tehdään Markus Kalmarin johdolla. Työhön olennaisena osana liittyy OKM:n maaliskuussa 18 urheiluakatemialle myöntämän :n (OKM:n urheiluakatemiakohtaiset avustussummat: valtionavustuksen käytön suuntaaminen. Tuki käytetään urheiluakatemioiden koordinaation, yhteistyöverkoston sekä asiantuntijapalveluiden kehittämiseen ja järjestämiseen urheiluakatemioissa. Vuonna 2013 asiantuntijapalveluiden painotus on urheilijan terveydenhuollon tehostamisessa. Urheiluakatemiakoordinaation ja asiantuntijapalveluiden kehittämistä tehdään tiiviissä yhteistyössä lajien kanssa ja tässä mukana ovat urheiluakatemioiden ja HUY:n akatemiatiimin ohella myös HUY:n lajiryhmävastaavat Urheiluakatemioissa muuta käynnissä olevaa: Jari Savolainen OK:n HUY:stä toimii yhden päivän viikossa osana URHEAn tiimiä auttaen urheilijoita mm. opiskelun ja urheilun yhteensovittamisessa. HUY tukee tänä vuonna yhteensä :lla urheiluakatemioiden paikallisen valmennuksen koordinaatiota ja yli lajirajojen tapahtuvan yhteistyön edistämistä Etelä-Pohjanmaan, Päijät-

8 Hämeen, Pääkaupunkiseudun, Turun seudun ja Vuokatin urheiluakatemioissa. Vuoden lopussa arvioidaan uudelleen tuen toimivuutta ja tarvetta. Osana huippu-urheilun seuranta- ja arviointijärjestelmää rakennetaan urheiluakatemioiden kehittämisen tueksi arviointimittareita ja ne otetaan käyttöön asteittain vuoden 2014 aikana. Kevään Urheiluakatemiapäivät järjestettiin Syksyn Urheiluakatemiapäivät järjestetään näillä näkymin Joensuussa Toivomme laajaa osanottoa myös lajiliitoista! Valon menestyvän urheilun tiimi ja HUY kehittävät Urheilijan polkua yhdessä. Valo ja Olympiakomitea järjestivät lajiliittojen työpajan lasten urheilun suomalaisesta mallista, Jyväskylässä käynnistyvästä Living Lab -kehitystyöstä, kasva urheilijaksi-palvelun kehittämisestä sekä urheiluseuratoiminnan muutoksesta. Lisää tietoa löytyy: Nuorten olympiavalmentajien (NOV) jatkosopimuksia on tehty kevään aikana. HUY:n lajiryhmävastaavat kehittävät nuorten olympiavalmentajien toimintaa osana lajien muuta valmennuksen kehittämistä. NOV kokonaisuuden koordinaatiosta ja sopimusasioista vastaa Asko Härkönen, Kaikissa urheiluakatemiaohjelman asioissa voit olla yhteydessä Markukseen: Akatemiaohjelman uutiskirjeet löydät osoitteesta: 11. Kuuden valtakunnallisen valmennuskeskuksen ja Olympiakomitean välille yhteistyösopimus Kuuden valtakunnallisen valmennuskeskuksen (Eerikkilä, Kuortane, Pajulahti, Rovaniemi, Vierumäki, Vuokatti) ja Olympiakomitean väliset yhteistyösopimukset on allekirjoitettu. Sopimuksessa määritellään valmennuskeskusten valtakunnalliset huippu-urheilun roolit ja vastuut. Valmennuskeskusten, HUY:n ja OKM:n toimesta on käynnistetty myös valmennuskeskusten yhteinen kehityshanke huippu-urheilun asiantuntijatoiminnan ja päivittäisharjoittelumenetelmien kehittämiseksi. Hankkeesta informoidaan lajiliittoja vielä erikseen ja sitä tullaan tekemään tiiviissä yhteistyössä lajien kanssa. Lisätietoja: Kimmo Yli- Jaskari, Tärkeät syksyn päivät koottuna HUY:n terveydenhuollon aamiaisinfo 08/2013 Sotšin olympialaisten valintajärjestelmä ja - ajankohdat päätetään 08/2013 Joukkuepalloilulajien ja HUY:n yhteisen prosessin viestintä Kesälajien urheilijoiden apurahahakemukset lajiliittoihin Lajiliitot toimittavat kesälajien apurahahakemukset HUY:öön Kesälajien huippu-urheiluraportit ja vuoden 2014 suunnitelmat HUY:öön Lajiliittojen ja HUY:n työpaja II Urheiluakatemiapäivät, Joensuu HUY:n esitys kesälajien apurahaurheilijoista OKM:ään OKM:n kesälajien ehdolliset urheilija-apurahapäätökset HUY:n kesälajien ehdolliset valmennustukipäätökset HUY:n lajiliittoinfo kesälajien valmennustukipäätöksistä Kesälajien valmennusjohdon ja HUY:n yhteinen tapaaminen

9 Tässä tuhti tietopakettimme ja vielä yhteenvetona: Kaikella tällä tavoittelemme urheilijoiden ja valmentajien toiminnan edellytysten kasvua, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Jos me osaamme toimia oikein, saavutamme kaikkein tärkeimmän tuloksen: urheilijoiden motivaation, sitoutumisen ja intohimon kasvun. Pitkällä aikavälillä se tarkoittaa osaamisen, toimintatapojen ja ilmapiirin kehittymistä - ja parempia urheilutuloksia. Hyvää Urheilukesää! Terveisin MikaK, Leena ja koko Huippu-urheiluyksikön tiimi Huippu- urheiluyksikkö toimii keskeisenä osana Olympiakomiteaa. Tavoitteena on parantaa suomalaisen huippu- urheilun ja Urheilijan polun osaamista, menestystä ja arvostusta yhdessä urheilijoiden, joukkueiden, lajien ja muiden toimijoiden kanssa. Yksikkö johtaa ja koordinoi huippu- urheiluverkoston toimintaa vammaishuippu- urheilu mukaan lukien ja vastaa yhdessä lajiliittojen kanssa pitkän aikavälin huippu- urheilumenestyksestä. Lajit vastaavat lajinsa valmennuksesta, kehittämisestä ja kansainvälisestä tuloksenteosta. Huippu- urheiluyksikön kautta kohdistetaan asiantuntija- apua ja muita resursseja urheilijoiden, valmentajien ja muiden verkoston toimijoiden arjen tukemiseen kolmen ohjelman kautta. Ohjelmat ovat Huippuvaiheen ohjelma, Osaamisohjelma ja Urheiluakatemiaohjelma. Urheilija- ja lajikohtaisesti rakennetun tukijärjestelmän ja toimintojen tavoitteena on luoda urheilijoille kokonaisvaltaisesti kansainvälisen tason edellytykset menestykseen johtavaan valmennukseen.

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 Esitys valtuuskunnalle 27.11.2014 SUOMEN OLYMPIAKOMITEA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 2 HUIPPU-URHEILU

Lisätiedot

Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS

Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS HUIPPU-URHEILUN MUUTOSRYHMÄN LOPPURAPORTTI 2012 Urheilijan polun osaamisella,

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia

TOIMINTAKERTOMUS 2014 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia TOIMINTAKERTOMUS 2014 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Sisällysluettelo Hallinto 4 Urheilijat 6-7 Valmennus 8-9 Tuki- ja asiantuntijapalvelut 10-11 Opiskelu ja urasuunnittelu 12 Urhea - vuosi 2014 kuvin

Lisätiedot

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2013

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2013 ME YHDESSÄ PIENESTÄ AMPUMAURHEILIJASTA ISOKSI IHMISEKSI HYVÄSSÄ SEURASSA SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2013 Taloussuunnitelma Toimintasuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. ALKUSANAT 2 2. SAL:N SUURET LINJAT 2013

Lisätiedot

Urheiluakatemiatoiminnan ohjeisto

Urheiluakatemiatoiminnan ohjeisto Urheiluakatemiatoiminnan ohjeisto Urheiluakatemiatoiminnan ohjeisto 2013 Toimitus: Taitto: Paino: Kannen kuva: Huippu-urheilun muutostyöryhmä, Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea Planeetta

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN KÄYTTÖRAPORTTI Timo Manninen & Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, KIHU 2015 SISÄLLYS 1 TAUSTA JA TARKOITUS... 2 2 KYSELYN TOTEUTUS JA VASTAAJAT... 4

Lisätiedot

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2014

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2014 LIITE 3 AMPUMAURHEILUA 95 VUOTTA INTOHIMOLLA, ILOLLA JA ANTAUMUKSELLA SUOMEN AMPUMAURHEILULIITTO 2014 Taloussuunnitelma Toimintasuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. SAL:N SUURET LINJAT 2014 3 3. PÄÄTÖSVALTA

Lisätiedot

1. 2. 3. 6. 7. 8. Vuosikertomus 2013 4. HUIPPUTESTAUSYKSIKKÖ KILPAURHEILUN, LIIKUNNAN JA HYVINVOINNIN KEHITTÄMIS- YMPÄRISTÖNÄ 20

1. 2. 3. 6. 7. 8. Vuosikertomus 2013 4. HUIPPUTESTAUSYKSIKKÖ KILPAURHEILUN, LIIKUNNAN JA HYVINVOINNIN KEHITTÄMIS- YMPÄRISTÖNÄ 20 Vuosikertomus 213 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 1. JOHTAJAN AJATUKSIA KULUNEESTA VUODESTA 2 Uusien toimintatapojen vuosi 2 Osaamisohjelma 3 Verkostoitumista 4 2. RESURSSIT 6 Henkilökunta ja organisaatio 6 SRD

Lisätiedot

Aikuisurheilijoiden sosioekonominen asema ja taloudelliset tukijärjestelmät

Aikuisurheilijoiden sosioekonominen asema ja taloudelliset tukijärjestelmät KI HUnj ul kai susar j a,nr o44 I SBN 9789525676686( PDF) Ai kui sur hei l i j oi den sosi oekonomi nenasemaj a t al oudel l i sett uki j är j est el mät Ki l pa-j ahui ppuur hei l unt ut ki muskeskuski

Lisätiedot

Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA

Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Hallinto 4 Työvaliokunta 5 Talous ja markkinointi 5 Lääkintä ja antidoping 5 Valmennus ja koulutus 5 Sääntö ja kilpailu 10 Alue

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 20141

TOIMINTAKERTOMUS 20141 TOIMINTAKERTOMUS 20141 Suomen Paralympiakomitea ry Suomen Paralympiakomitea Radiokatu 20 00240 Helsinki Puh: (09) 8775 9840 Fax: (09) 8775 9840 www.paralympia.fi Kannen kuvat: Para School Day tapahtuma

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU URHEILUKOULUSSA PALVELLEIDEN URHEILIJOIDEN KOKEMUKSIA VA- RUSMIESPALVELUKSEN MERKITYKSESTÄ OMALLA URHEILU-URALLAAN

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU URHEILUKOULUSSA PALVELLEIDEN URHEILIJOIDEN KOKEMUKSIA VA- RUSMIESPALVELUKSEN MERKITYKSESTÄ OMALLA URHEILU-URALLAAN MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU URHEILUKOULUSSA PALVELLEIDEN URHEILIJOIDEN KOKEMUKSIA VA- RUSMIESPALVELUKSEN MERKITYKSESTÄ OMALLA URHEILU-URALLAAN Pro Gradu-tutkimus Luutnantti Tomi Aspholm Sotatieteiden maisterikurssi

Lisätiedot

3/13. Mikä on lajin paikka? Vammaisurheilu muuttuvassa maailmassa. Luokittelu ja teknologia - vammaisurheilun kuumat perunat Uudistuneet VAU-työpajat

3/13. Mikä on lajin paikka? Vammaisurheilu muuttuvassa maailmassa. Luokittelu ja teknologia - vammaisurheilun kuumat perunat Uudistuneet VAU-työpajat www.vammaisurheilu.fi 6,90 3/13 Mikä on lajin paikka? TEEMA Vammaisurheilu muuttuvassa maailmassa Luokittelu ja teknologia - vammaisurheilun kuumat perunat Uudistuneet VAU-työpajat i-puoti Tarjouksena

Lisätiedot

SPLISS II URHEILUJÄRJESTELMÄT Suomen kansallinen väliraportti

SPLISS II URHEILUJÄRJESTELMÄT Suomen kansallinen väliraportti SPLISS II URHEILUJÄRJESTELMÄT Suomen kansallinen väliraportti Mikko Kärmeniemi, Jarmo Mäkinen, Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Copyright 2012 KIHU Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän

Lisätiedot

SISÄLLYS 1 JOHDANTO...3

SISÄLLYS 1 JOHDANTO...3 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...3 2 NYKYINEN TILANNE...4 2.1 Huippu-urheilun organisaatio ja työnjako Suomessa...4 2.1.1 Huippu-urheilustrategia...4 2.1.2 Valmennuksesta vastaavat organisaatiot...4 2.1.2.1 Seurat...4

Lisätiedot

SporttiSuomi ja Sporttialueet (Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille)

SporttiSuomi ja Sporttialueet (Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille) SporttiSuomi ja Sporttialueet (Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille) Versio 2.0 14.4. 30.5. SporttiSuomi ja Sporttialueet (Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille) Versio 2.0 14.4.

Lisätiedot

Valmennuskeskuksista oppia elämään ja painitaitoihin! Lisätietoja: www.painiliitto.net

Valmennuskeskuksista oppia elämään ja painitaitoihin! Lisätietoja: www.painiliitto.net SUOMEN PAINILIITON TIEDOTUSLEHTI 1 2013 Valmennuskeskuksista oppia elämään ja painitaitoihin! Lisätietoja: www.painiliitto.net 1 Sisällysluettelo 2013 Pintaraapaisu vuoteen 2012 Sivut 16-19 Suomen painijalupausten

Lisätiedot

Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. PHUra

Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. PHUra Päijät-Hämeen Urheiluakatemia PHUra Toimintasuunnitelma 2015 Sisällys 1. Toiminnan lähtökohdat vuodelle 2015... 49 2. Resurssit... 50 3. Valmennus... 51 4. Opiskelu ja uraohjaus... 53 5. Tukipalvelut...

Lisätiedot

Valmennus ja Huippukilpapurjehdustoimikunta/Kilpapurjehdustoimikunta SUOMEN HUIPPUKILPAPURJEHDUS 2013-2016

Valmennus ja Huippukilpapurjehdustoimikunta/Kilpapurjehdustoimikunta SUOMEN HUIPPUKILPAPURJEHDUS 2013-2016 Suomen Purjehdus ja Veneily ry JÄRJESTELMÄKUVAUS Valmennus ja Huippukilpapurjehdustoimikunta/Kilpapurjehdustoimikunta SUOMEN HUIPPUKILPAPURJEHDUS 2013-2016 SUOMEN HUIPPUKILPAPURJEHDUS 2013-2016 Tiivistelmä

Lisätiedot

Kumppanit 2013. Pääyhteistyökumppani. Kumppanit

Kumppanit 2013. Pääyhteistyökumppani. Kumppanit VUOSIKERTOMUS 2013 Kumppanit 2013 Pääyhteistyökumppani Vakuuttaja Kumppanit Sisällysluettelo Muutosten vuosi... 4 1 Toimintavuoden painopistealueet... 5 2 Harrasteliikunta koko elämänkaarella... 6 3 Seuratoiminta...

Lisätiedot

SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014

SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014 SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 1.1 Toiminta-ajatus... 1 2 JÄRJESTÖTOIMINTA... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Hallintoelimet... 2 2.3 Hiihtopiirikokous...

Lisätiedot

URHEILIJAT OVAT? Selvitys urheilijoiden korkea-asteen opintojen etenemisestä

URHEILIJAT OVAT? Selvitys urheilijoiden korkea-asteen opintojen etenemisestä A T I A T I H A K KUIN URHEILIJAT OVAT? Selvitys urheilijoiden korkea-asteen opintojen etenemisestä en, Anu Korhon Jari Lämsä, nninen, a M, Timo en n o en N o Juh inulainen kka, Jari Ka a h u P ro te An

Lisätiedot

Työnantajien kokemuksia nuorten olympiavalmentajahankkeesta

Työnantajien kokemuksia nuorten olympiavalmentajahankkeesta Työnantajien kokemuksia nuorten olympiavalmentajahankkeesta Timo Manninen 1, Jari Lämsä 1, Asko Härkönen 2 1 Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU 2 Suomen Olympiakomitea Copyright 2012 KIHU Kaikki

Lisätiedot

VAU:n jäsenposti. Joulukuu 2012

VAU:n jäsenposti. Joulukuu 2012 VAU:n jäsenposti Joulukuu 2012 JÄRJESTÖTOIMINTA 2 Henkilöstömuutoksia VAU:n toimistolla 2 Tilastotietoja kerätään taas vuodenvaihteessa 2 Jäsenistön yhteystiedot päivitetään tiedonkulun helpottamiseksi

Lisätiedot

STRATEGIA 2013 2016 TOIMINTASUUNNITELMA

STRATEGIA 2013 2016 TOIMINTASUUNNITELMA STRATEGIA 2013 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Sisällysluettelo 1. Yleistä 2. Turun Seudun Urheiluakatemian strategia 2013 2016 2.1. Arvot 2.2. Visio 2.3. Missio - perustehtävä 2.4. Toimintatapa 2.5. Toimintaympäristö

Lisätiedot

-HANKKEEN PROSESSIARVIOINTI

-HANKKEEN PROSESSIARVIOINTI Ä S S Ä L Y K S Ä V Y J I S K A IJ KASVA URHEIL -HANKKEEN PROSESSIARVIOINTI LUKUVUODELTA 2013-2014 ola Outi Aarres nonen & Kaisu Mo ro 48 aisusarja, n KIHUn julk df) 7-5676-74- (p ISBN 978-952 Outi Aarresola

Lisätiedot

VALMENTAMINEN AMMATTINA SUOMESSA

VALMENTAMINEN AMMATTINA SUOMESSA RAPORTTI VALMENTAMINEN AMMATTINA SUOMESSA 2002 Suomen Valmentajat ry KUVAILULEHTI Julkaisija: Julkaisun laji: Julkaisun nimi: Tekijät: Toimeksiantaja: Suomen Valmentajat ry Raportti Valmentaminen ammattina

Lisätiedot

kihun vuosikertomus 2011

kihun vuosikertomus 2011 VUOSI KERT OMUS2011 Ki l pa-j ahui ppuur hei l unt ut k i mus k es k us Ki l pa-j ahui ppuur hei l unt ut k i mus k es k us Raut pohj ank at u6 40700J y v äs k y l ä kihun vuosikertomus 2011 Johtajan ajatuksia

Lisätiedot

Suomalainen valmennusosaaminen

Suomalainen valmennusosaaminen Suomalainen valmennusosaaminen Valmennusosaamisen käsikirja 2012 Hämäläinen Kirsi (toim.), Blomqvist Minna, Laitinen-Väänänen Sirpa, Parviainen Antti, Potinkara Pekka Suomalainen valmennusosaaminen Valmennusosaamisen

Lisätiedot

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 Yhteisjulkaisu LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa Kati Lehtonen (toim.) NUORTEN HARRASTELIIKUNNAN KEHITTÄMINEN 1999 2011 1 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen

Lisätiedot