KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE Grennaskolan Riksinternat sisäoppilaitos on jännittävä mahdollisuus lukio-opintoihin kansainvälisessä ympäristössä Etelä-Ruotsissa. Opiskelijat tulevat Grennakouluun ympäri maailmaa. Koulu tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajan harrastuksiin. Ja mikä parasta, koululla on innostava ja rauhallinen opiskeluympäristö opintoja varten. Turvallinen ja viihtyisä Grennakoulun lukio antaa erinomaiset valmiudet elämälle ja jatko-opinnoille kansainvälistyvässä maailmassa

2

3 grennaskolan riksinternat perustettiin vuonna 1963, jolloin se oli Ruotsin ensimmäinen kansainvälinen lukio. Vuonna 1970 koulusta tuli valtiollinen sisäoppilaitos riksinternat, joka oli ensisijaisesti tarkoitettu vaihtoehdoksi ulkomailla asuvien ruotsalaisten lasten lukio-opinnoille. Joitakin vuosia myöhemmin koulu siirtyi Jönköpingin kunnan omistukseen. Tänään koulun opiskelijoiden tausta on moninainen. Ulkoruotsalaiset ovat edelleen tärkeä kohderyhmä, mutta koulu on lisäksi avoin sekä paikallisille että kansainvälisille opiskelijoille. Perustamisestaan alkaen koululla on vallinnut avoin ilmapiiri ja koulun toiminta on kiinteästi integroitu kotipaikan pikkukaupungin idylliin. Koulun rakennuskanta koostuu useista pienistä puutaloista, joista jotkut periytyvät 1600-luvulta. Grännan historiallista Bergsgatan katua, jonka varrella on sekä yksityisasuntoja viihtyisine puutarhoineen, museoita ja kirjasto että koulun luentosaleja, oppilaiden asuntoja ja koulun ravintola, on usein kutsuttu koulun pisimmäksi käytäväksi. Omenapuut ja vehreät köynnöskasvit koristavat alueen taloja väriloistollaan kaikkina vuodenaikoina. Grännaberget on kuin kulissi koulun taustalla ja koulun edestä avautuu henkeäsalpaava näkymä Vättern- järvelle. Grännassa puhdas luonto on lähellä eivätkä suurkaupungin stressi tai liikenteen pakokaasut ole vaivaksi. Gränna historiallinen pikkukaupunki Gränna lähialueineen, mukaan lukien kaupungin edessä oleva Visingsön saari, oli Ruotsin ensimmäinen kreivikunta 1500-luvulla. Valtaa piti Suomenkin historiaan kiinteästi liittyvä Brahen suku. Lisäksi kaupunki on tullut tunnetuksi ainakin polkagris makeisistaan sekä kuumailmapalloista. Polkagris-makeisten luoja oli Amalia Ericsson. Tuskinpa hän osasi arvatakaan millainen menestys hänen, yksinhuoltajana lastensa ja itsensä elättämiseksi, aloittamansa makeisten valmistus tulisi olemaan. Tänään Grännassa on noin kaksikymmentä sokerileipuria, jotka leipovat ja kaulitsevat päivittäin polkagris makeisia kaikkien lasten, ja vähän vanhempienkin, suureksi iloksi. Kuumailmapallot Grännaan yhdistää kaupungissa syntynyt Salomon August Andreé. Hän tuli tunnetuksi yrityksestään lentää kuumailmapallolla yli Pohjoisnavan. Hänen seikkailuunsa ja kohtaloonsa voi tutustua Grännan Polar-museossa. Kuumailmapalloharrastajat kokoontuvat edelleen vuosittain Grännassa Andreén perinteitä vaalien. Källa: Sisäoppilaitos, toinen koti lukio-opiskelijalle Grennakoulussa toisensa tapaavat opiskelijat ympäri maailman. Koulussa on tyypillisesti edustettuna yli 20 eri kansallisuutta. Varsinaisen koulupäivän jälkeen lähes kaikki osallistuvat koulun järjestämiin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Sisäoppilaitosoppilaiden illanvietot alueella asuvien kodeissa tai päinvastoin ovat tavanomaisia ja tuovat vaihtelua normaaliin päivärytmiin. Grennakoulussa syntyvät ympäri maailman ulottuvat ystävyyssuhteet, jotka kestävät tyypillisesti läpi elämän.

4 Marcella Wilson, Ruth Westerlind Kaksi sisäoppilaitoksen opiskelijaa, Marcella Wilson ja Ruth Westerlind, kertovat arkipäivästään Iloiset ystävykset kertovat tarinaansa välin englanniksi, välin ruotsiksi. Molemmat tuovat ensiksi esille koulun kansainvälisen ilmapiirin. Tyttöjen kertoman mukaan kaikki kokevat olevansa tervetulleita kouluun taustasta riippumatta. Molemmat ovat saaneet ystäviä eri maista, oppineet tuntemaan muita kulttuureita ja kehittäneet kielitaitoaan merkittävästi. Marcella on asunut suuren osan elämästään Hong Kongissa. Pienen sekä idyllisen Grännan ja Hong Kongin välillä on melkoisia eroja. Marcella koki Grännassa vahvimmin mittasuhteiden pienimuotoisuuden ja luonnon läheisyyden. Miljoonakaupunki Hong Kong on ihmispaljoudessaan ahdas. Ilmasto Hong Kongissa on kostea ja lämmin. Vesi on saastunutta ja kaupungin yllä leijuu usein pakokaasujen ja muiden päästöjen aiheuttama saastepilvi. Grännassa sitä vastoin ilma on puhdasta ja monet vastaantulijat pikkukaupungin kaduilla ovat tuttuja. Täällä tuntuu hyvältä hengittää! Ilma on niin raikasta!, huokaa Marcella. Kun kävelen torin läpi asuntooni, tapaan aina ihmisiä, jotka tervehtivät minua. Tuntuu turvalliselta, että niin moni tuntee minut, hän jatkaa. Tytöt kehuvat yhdessä koulun hyvää opiskeluilmapiiriä. Kotitehtävät tehdään asuntolassa yhdessä päivittäin. Tarvittaessa on opettajien tuki saatavilla myös koulupäivien jälkeen. Tyttöjen mielestä tämä samanaikainen työskentely auttaa keskittymään ja helpottaa selviytymään tehtävistä. Luonnollisesti koti-ikävä vaivaa kaikkia silloin tällöin. Toisaalta kaikki asuntolassa asuvat ovat kuin yhtä suurta perhettä. Tytöt ja pojat asuvat erillään omissa asuntoloissaan. Kaikilla oppilailla on omat huoneet, mutta oleskelutilat ja keittiöt ovat yhteisiä. Jokaisella asuntolalla on emäntä ja isäntä, jotka ovat saatavilla ja käytettävissä ympärivuorokautisesti. Eva Roman, joka on toiminut emäntänä yli 20 vuoden ajan, kertoo, että emännän rooli on olla neuvonantajana ja tukena monissa asioissa. Tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella. Joskus täytyy asettaa rajoja tai on osattava kannustaa. Joskus pitää lohduttaa tai antaa kiitosta. Suhteet asuntolassa tulevat usein hyvin läheisiksi. Minä olen aina tyttöjeni käytettävissä, toteaa Eva. Ruth on kasvanut Portugalissa. Hänen mielestään sisäoppilaitoksessa asuminen on kodikasta. Kaikilla on vastuu omasta huoneestaan ja omasta pyykistään.

5 Aluksi pyykin pesu tuotti hieman vaikeuksia, mutta nyt se sujuu Ruthin mielestä hankaluuksitta. Tuntuu mukavalta kun osaa itse huolehtia ja vastata omista tavaroistaan ja vaatteistaan, hän kertoo. Ruth kertoo, että kaikki hänen asuntolassaan pitävät leipomisesta. Jos joku aikoo leipoa suklaakakkua ja erehtyy juoruamaan siitä, ovat kaikki takuuvarmasti paikalla keittiössä leipomisen aikaan. Silloin kaikki istuvat keittiössä kotiasuissaan ja mutustelemme yhdessä vastaleivottuja herkkuja. Leivomme täällä paljon useammin, kuin mitä teimme kotona Portugalissa, Ruth jatkaa. Ruoka on asia sinällään. Lounas ja päivällinen tarjoillaan koulun ravintolassa. Sen sijaan aamiainen ja iltapala nautitaan asuntoloissa. Lounaan aikana ateriointi tapahtuu yhdessä luokkatovereitten kanssa. Päivällisellä istutaan yhdessä oman asuntolan kavereiden kanssa. Ruuan valmistuksessa käytetään paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita, joille asetetaan korkeat laatuvaatimukset. Ruth kertoo ruuan olevan tosi hyvää. Tarjolla on aina hyviä salaatteja ja useampia ruokalajeja. Minun suosikkini on vastaleivottu porkkanaleipä, Ruth kertoo. Vapaa-ajan harrasteita kaikkien makuun Grennakoulu on erityisesti panostanut vapaa-ajan toimintaan. Koulussa on mahdollisuus harrastaa useita erilaisia vuoden aikaan sopivia lajeja ja aktiviteetteja. Koulun käytössä on moderni laitekanta useisiin eri harrastuksiin. Oppilailla on mm. mahdollisuus soutaa, purjehtia, pelata golfia, harjoitella miekkailua tai harrastaa laulua, tanssia tai vaikkapa tehdä teatteriproduktioita. Soudusta on tullut yksi suosituimmista urheilulajeista. Ehkäpä osasyynä on ollut sen mukanaan tuoma mahdollisuus osallistua kilpailuihin ja harjoitusleireille Ruotsissa, Saksassa, Englannissa tai Irlannissa. Anton Buckley harrastaa soutua ja on ollut mukana koulun matkoilla Leksandissa Ruotsissa ja Düsseldorfissa Saksassa. Hän kertoo, että viikoittainen harjoittelu Munksjö järven soutustadionilla Jönköpingissä on mukavaa. Anton jatkaa kuitenkin toteamalla, että hauskinta on tietysti päästä osallistumaan kilpailuihin. Tuolloin tapaa soudun harrastajia ja siitä kiinnostuneita useista eri maista. Lisäksi kilpailuissa on aina tosi kyseessä ja tunnelma sen mukainen. Joukkueen eteen on tuolloin valmis antamaan kaikkensa.

6 Anton kertoo maratonsoudusta Rein joella Düsseldorfissa: Se oli todella kovaa, mutta sen arvoista. Sain kokea jotain unohtumatonta. Grennakoulun vapaa-ajan toimintaan sisältyy urheilun lisäksi paljon muuta. Lars Svärd, koulun vapaa-ajan toimintojen ohjaaja kertoo, että taustalla on koulun kokonaisvaltainen vastuu oppilaistaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että oppilaiden mieltymykset otetaan huomioon toimintoja suunniteltaessa. Koulussa järjestetään muun muassa internetjuhlia, elokuvailtoja ja erilaisia retkiä. Halloween aikana voidaan esimerkiksi järjestää kurpitsakilpailuja, katsoa kauhuelokuvia tai järjestää kummitusvaelluksia. Ruotsalaisia, pohjoismaisia juhlapyhiä ja merkkipäiviä vietetään perinteiden mukaisesti joko koululla tai oppilasasuntoloissa. Tavoitteena on että kaikki saavat toteuttaa itseään omissa harrastuksissaan ja lisäksi mahdollisuuden kokeilla jotain uutta. Lars toivoo että kaikki oppilaat olisivat mukana jossain yhteisessä toiminnassa. Meille on tärkeää, että kaikki viihtyvät ja saavat kouluajalta muistoja ja kokemuksia koko elämää varten, hän kertoo. Asialleen omistautuneet opettajat Opettajat ovat se henkilöstöryhmä, joka luonnollisesti vahvimmin vaikuttaa oppilaisiin. Kaikilla on varmasti muistoja opettajista omalta kouluajaltaan ja lähes jokaisella lienee ollut ainakin yksi opettaja, joka on erityisesti jäänyt muistoihimme. Opettajajoukko, joka on innostunut työstään ja sitoutunut oppilaidensa menestykseen, on kullan arvoinen. Grennakoulu on onnistunut rekrytoimaan ja pitämään palveluksessaan asialleen sitoutuneita opettajia maailman eri puolilta. Suurin osa opettajista on joko äidinkieleltään englanninkielisiä tai puhuu sujuvasti englantia. Englannin kieli on koulun toinen pääkieli ruotsin lisäksi. Grennakoulun lukiossa on kolme päälinjaa: englanninkielinen kansainväliseen IB-tutkintoon tähtäävä International Baccalaureate ohjelma sekä ruotsalaiset ja pääosin ruotsinkieliset luonnontieteellinen (Naturvetenskap) ja yhteiskuntatieteellinen (Samhällsvetenskap) ohjelma. Kaikissa ohjelmissa on mahdollisuus valita aineyhdistelmien välillä. Suomalaisille opiskelijoille mielenkiintoisin vaihtoehto on kansainvälisesti suuntautunut kaksivuotinen IB-ohjelma, joka antaa valmiudet jatko-opintoihin yliopistoissa nimensä mukaisesti kansainvälisesti. Ohjelmaan liittyvä valmistava vuosi preparatory year tekee ohjelmasta kolmivuotisen normaalin lukion mukaisesti. Suomalaiset opiskelijat voivat suorittaa valmistavan vuoden joko kotona Suomessa tai vaihtoehtoisesti Grennakoulussa.

7 Fredrik Svensson on matematiikan opettaja IB ohjelmassa. Fredrik opiskeli Arizonassa USAssa, josta oli opettajaksi valmistuttuaan saanut työpaikan, kun Grennakoulu oli häneen yhteydessä. Hän tunsi koulun entuudestaan ja tarttui heti tilaisuuteen tulla opettajaksi sisäoppilaitokseen. Grennakoulussa työskennellään pienryhmissä ja opettajilla on todellinen mahdollisuus oppia tuntemaan oppilaansa aivan eri tavalla kuin tavallisessa suuressa koulussa. Grennakoulussa opettajalla on mahdollisuus yksilökohtaiseen ohjaukseen ja tällä on suuri merkitys opintotulosten saavuttamisessa, hän toteaa. Grennakoulu on jännittävä, mutta samalla kodikas vaihtoehto lukio-opinnoille kansainvälisessä ilmapiirissä. Viihtyisät ja turvalliset oppilasasuntolat idyllisessä Grännan pikkukaupungissa, korkealuokkainen opetus kansainvälisessä ilmapiirissä sekä lukuisat toinen toistaan mielenkiintoisemmat vapaa-ajan harrastukset tarjoavat vahvan perustan elämälle ja jatko-opinnoille. Ja mikä parasta, koulussa viihtyy ja voi hyvin myös opintojen aikana. Grennaskolan Riksinternat toivottaa suomalaiset lukioopiskelijat lämpimästi tervetulleiksi.

8

9 IB Diploma Programme The International Baccalaureate Diploma Programme The International Baccalaureate Diploma Programme is a two-year pre-university course, designed to facilitate the mobility of students and to promote international understanding. In Sweden a Preparatory Year precedes the IB Diploma Programme, so that the full Diploma Programme comprises three years of study. However, for international students it is also possible to join the programme at the beginning of the second year. At Grennaskolan, the language of instruction is English. Programme of Study * At the end of the Preparatory Year the student chooses six subjects; three at Higher Level (HL) and three at Standard Level (SL). Grennaskolan offers the following subjects at both HL and SL unless otherwise stated: Group I Group II Group III Group IV Group V Group VI Language A1: English or Swedish or Self taught Language A1: German, French, Russian or other (at SL only) Language B: English, Swedish, French, German or Spanish Individuals and Society: Geography, Economics or History (at HL only) Experimental Sciences: Biology, Chemistry or Physics Mathematics: Maths or Mathematical Studies (at SL only) Sixth subject : An additional subject from groups II, III or IV In addition to the six subjects all Diploma candidates follow a course in Theory of Knowledge (TOK), submit an Extended Essay and complete a CAS programme (Creativity, Action and Service). Assessment and Examination The IB Diploma is awarded after a successful examination at the end of the final year. An unsuccessful student may try for a diploma two more times. At both Higher and Standard level each subject is graded on a scale of 1 to 7. The award of the Diploma requires a minimum total of 24 points. Three bonus points can also be gained through TOK and the Extended Essay. The maximum number of points is therefore 45. You can find the latest DP exam results on our homepage. Future Prospects A student who scores good grades on the IB Diploma Programme has a high chance of being accepted at universities in approximately 100 countries all over the world, including Sweden. * Subject to alteration Grennaskolan Riksinternat AB, Box 95, Gränna. Tel info@grennaskolan.se

10 The International Baccalaureate Diploma Programmee Admission The requirements for the IB Diploma Programme applicants are as follows: Pre-DP: The completion of Swedish Lower School or the equivalent in a foreign school system Good written and spoken English Passing entrance examination test results in Mathematics and English DP1: The completion of the Pre-DP Year or similar in a foreign education system Good written and spoken English Passing entrance examination test results in Mathematics and English The Preparatory Year Programme of Study is common to all students and grades are awarded from the Swedish Upper School system. Subject Pre-DP Points Swedish 1 (Native language) OR Swedish as a Foreign Language 100 English Modern Languages Level 3 (French, German, Spanish) 100 History Maths Maths Science Social Science Each DP1 & DP2 student follows his/her individual Programme of Study according to the subject choices he/she has made (see information overleaf). N.B. There may be restrictions in the subjects that are offered if there is not a suffient number of applicants in a particular subject for that academic year

11

12 VI HAR ALLTID ÖPPET HUS! Välkommen att boka tid att besöka oss eller provbo när det passar dig bäst! Tel +46 (0) Järjestämme myös kesäkursseja. Lisätietoja löytyy kotisivuiltamme Mats Almlöw Koulun johtaja Grennaskolan Riksinternat, Box 95, Gränna tel +46 (0) (engl.) tel +46 (0) (suom.)

OP1. PreDP StudyPlan

OP1. PreDP StudyPlan OP1 PreDP StudyPlan PreDP The preparatory year classes are in accordance with the Finnish national curriculum, with the distinction that most of the compulsory courses are taught in English to familiarize

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN IB-LINJA INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME

KANSAINVÄLINEN IB-LINJA INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME KANSAINVÄLINEN IB-LINJA INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME IB:llä opin opiskelemaan aivan uudella tavalla ja pääsin syventymään valitsemiini oppiaineisiin kunnolla. Lisäksi IB-opinnoissa harjoitellut

Lisätiedot

Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies

Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies Lukion jälkeen.. Ammatillinen toinen aste 2v. Ammattikorkeakoulut 3,5-4v. Yliopistot 5,5-6 v. Opinnot ulkomailla After Upper Secondary Vocational school, 2 years

Lisätiedot

IB-LUKION PRE-VUOSI Kurssit, joiden edessä kurssitarjottimessa on e-kirjain, opetetaan soveltaen englannin kielellä.

IB-LUKION PRE-VUOSI Kurssit, joiden edessä kurssitarjottimessa on e-kirjain, opetetaan soveltaen englannin kielellä. IB-LUKIO IB-LUKION PRE-VUOSI Kurssit, joiden edessä kurssitarjottimessa on e-kirjain, opetetaan soveltaen englannin kielellä. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI1 KIELI, TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS Kurssi on perusvalmiuksien

Lisätiedot

Kielen opintopolut/ Language study paths

Kielen opintopolut/ Language study paths 1 Kielen opintopolut/ Language study paths 2018-22.8.2018 Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German Languages of instruction: Finnish, English, German A1 A2 B1 Opintojakso/Course Op/ECTS

Lisätiedot

YO: äidinkieli ja suomi toisena kielenä

YO: äidinkieli ja suomi toisena kielenä WEEK DATE DAY TERM 1 August 11/08/15 Tue SCHOOL STARTS GM 33 12/08/15 Wed 13/08/15 Thu Signup deadline for exam retake at 12.00 GM 14/08/15 Fri Code 8 lesson 15:00-16:15 15/08/15 Sat 16/08/15 Sun 34 17/08/15

Lisätiedot

1. Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS to Koulu alkaa 1. jakso. Kielten uusintakuulustelu klo School starts. TERM 1.

1. Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS to Koulu alkaa 1. jakso. Kielten uusintakuulustelu klo School starts. TERM 1. 1. Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS 32 8.8.2019 to Koulu alkaa 1. jakso. Kielten uusintakuulustelu klo 13-16 School starts. TERM 1. Retake (languages) at 13-16. ROT/GM 9.8.2019 pe 10.8.2019 la 11.8.2019

Lisätiedot

General studies: Art and theory studies and language studies

General studies: Art and theory studies and language studies General studies: Art and theory studies and language studies Centre for General Studies (YOYO) Aalto University School of Arts, Design and Architecture ARTS General Studies General Studies are offered

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

I B I N F O

I B I N F O I B I N F O 2 0 1 8-2 0 1 9 Mikä IB? International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa N.5000 koulua maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Viikko Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS to Koulu alkaa 1. jakso. Uusintakuulustelu klo School starts. TERM 1.

Viikko Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS to Koulu alkaa 1. jakso. Uusintakuulustelu klo School starts. TERM 1. 30.5.2018 Viikko Pvm Päivä ATL: SELF-MANAGEMENT SKILLS 32 9.8.2018 to Koulu alkaa 1. jakso. Uusintakuulustelu klo 13.30-18 School starts. TERM 1. Exam retake at 13.30-18.00 ROT/GM 10.8.2018 pe 11.8.2018

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 2016 International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 koulua 150 maassa (yli1 235 000 opp.) Opinnot kestävät

Lisätiedot

Kielen opintopolut- Courses and Proficiency Levels Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German

Kielen opintopolut- Courses and Proficiency Levels Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German 1 Kielen opintopolut- Courses and Levels 2018-8.6.2018 Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German Languages of instruction: Finnish, English, German Taitotaso/ A1 A2 B1 Opintojakso/Course

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu

Munkkiniemen yhteiskoulu Munkkiniemen yhteiskoulu MUNKKA LAAJAN AINEVALIKOIMAN KOULU Munkka on moderni yksityiskoulu, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Munkkiniemessä. Koulun ainevalikoima on laaja ja monipuolinen.

Lisätiedot

Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa. Siru Korkala 12.10.2012

Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa. Siru Korkala 12.10.2012 Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa Siru Korkala 12.10.2012 Tutkimuskysymykset Miten kansainväliseen liikkuvuuteen osallistuvat opiskelijat eroavat ei-liikkujista taustoiltaan Mitkä ovat liikkuvuuden

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

BOOKLIST FOR THE IB SECTION AT KUOPION LYSEON LUKIO

BOOKLIST FOR THE IB SECTION AT KUOPION LYSEON LUKIO BOOKLIST FOR THE IB SECTION AT KUOPION LYSEON LUKIO PRE DP / VALMISTAVA VUOSI 2016-2017 Kaikille yhteiset aineet: ÄIDINKIELI Haapala, Hellström, Kantola, Kaseva, Korhonen, Maijala, Saarikivi, Salo, Torkki:

Lisätiedot

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

HARJOITUS- PAKETTI A

HARJOITUS- PAKETTI A Logistiikka A35A00310 Tuotantotalouden perusteet HARJOITUS- PAKETTI A (6 pistettä) TUTA 19 Luento 3.Ennustaminen County General 1 piste The number of heart surgeries performed at County General Hospital

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward.

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. START START SIT 1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. This is a static exercise. SIT STAND 2. SIT STAND. The

Lisätiedot

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Schildtin lukion kansainvälisyystoiminta on hyvin laajaa, ja tavoitteenamme on tarjota jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus kansainvälistyä joko kotikoulussa

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. IB World School 0571

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. IB World School 0571 Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu IB World School 0571 Tervetuloa Helsingin Suomalaiseen Yhteiskouluun! Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) on vuonna 1886 perustettu maksuton yksityiskoulu. Koulukokonaisuuteen

Lisätiedot

Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015

Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015 Erasmus Charter for Higher Education (ECHE) Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015 Pohjoismainen ECHE-hanke ECHE-dokumenttien tarkastelu ja vertailu

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio Munkkiniemen yhteiskoulu lukio TERVETULOA MUNKAN LUKIOON! Munkka on moderni yksityiskoulu, jolla on vankat perinteet. Lukiossa on laaja kurssitarjonta ja kattavasti kertauskursseja. Munkka on laatulukio,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA The English Playschool of Asikkala, 31.12.2011 THE ENGLISH PLAYSCHOOL OF ASIKKALA -kannatusyhdistys ry The English Playschool of Asikkala on kannatusyhdistyksen ylläpitämä, yksityinen

Lisätiedot

VIERASKIELISTEN KOULUTUSOHJELMIEN YHTEISHAKU 2013

VIERASKIELISTEN KOULUTUSOHJELMIEN YHTEISHAKU 2013 VIERASKIELISTEN KOULUTUSOHJELMIEN YHTEISHAKU 2013 Anastasia McAvennie Admissions Office / Hakutoimisto Puh. 044 7101 229 admissions@kajak.fi hakutoimisto@kajak.fi anastasia.mcavennie@kajak.fi 1 Tilastotiedot:

Lisätiedot

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland www.helsinki.fi/yliopisto This presentation - Background

Lisätiedot

LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER

LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER LYTH-INSTRUMENT OY has generate new consistency transmitter with blade-system to meet high technical requirements in Pulp&Paper industries. Insurmountable advantages are

Lisätiedot

Faculty of Economics and Administration

Faculty of Economics and Administration Faculty of Economics and Administration in Finnish: Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta Bachelor of Administrative Sciences Hallintotieteiden kandidaatin tutkinto Major subjects: Administrative Science

Lisätiedot

Jatko-opinnot Suomessa ja ulkomailla Riitta Kaisto, Annu Nurminen ja Leena Oittila

Jatko-opinnot Suomessa ja ulkomailla Riitta Kaisto, Annu Nurminen ja Leena Oittila Jatko-opinnot Suomessa ja ulkomailla 13.3.2019 Riitta Kaisto, Annu Nurminen ja Leena Oittila Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies Lukion jälkeen.. Ammatillinen toinen aste 2v. Ammattikorkeakoulut 3,5-4v.

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Curriculum. Gym card

Curriculum. Gym card A new school year Curriculum Fast Track Final Grading Gym card TET A new school year Work Ethic Detention Own work Organisation and independence Wilma TMU Support Services Well-Being CURRICULUM FAST TRACK

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ERASMUS KOULUISSA Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kouluun? Erasmus kouluissa Erasmus

Lisätiedot

1. Liikkuvat määreet

1. Liikkuvat määreet 1. Liikkuvat määreet Väitelauseen perussanajärjestys: SPOTPA (subj. + pred. + obj. + tapa + paikka + aika) Suora sanajärjestys = subjekti on ennen predikaattia tekijä tekeminen Alasääntö 1: Liikkuvat määreet

Lisätiedot

2017/S Contract notice. Supplies

2017/S Contract notice. Supplies Supplies 153936 2017 25/04/2017 S80 - - Supplies - Contract notice - Open procedure I. II. III. IV. VI. -: Medical equipments, pharmaceuticals and personal care products 2017/S 080-153936 Contract notice

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Note! Before starting download and install a fresh version of OfficeProfessionalPlus_x64_en-us. The instructions are in the beginning of the exercise.

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Liiketalouden ala Tutkinto-ohjelma Liiketalous, päiväopiskelu Liiketalous, monimuoto European Business Administration International Business and Logistics

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

HELSINGIN SUOMALAINEN YHTEISKOULU. IB World School

HELSINGIN SUOMALAINEN YHTEISKOULU. IB World School HELSINGIN SUOMALAINEN YHTEISKOULU IB World School INTERESTED IN TO ATTEND SYK MEA N S SYK IB? SYKKILÄISYYS ON SINUSTAKO SYKKILÄINEN? H elsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK), with some 1100 students, is

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Koulu ja urheilu!?!? Jan-Erik Romar Åbo Akademi Koulu / opiskelu Urheilu ja tavoitteet Sosiaaliset suhteet Tytöt ja pojat Urheileminen Tyttö Poika Ikä Poissaolo koulusta Ruka-04 4 11 17,9 88 Ruka 2 9 16,8

Lisätiedot

DS-tunnusten haku Outi Jäppinen CIMO

DS-tunnusten haku Outi Jäppinen CIMO DS-tunnusten haku 2013 Outi Jäppinen CIMO 2/2009 DS-tunnukset ECTS- ja DS-tunnusten avulla pyritään edistämään ECTS-järjestelmän sekä tutkintotodistuksen liitteen Diploma Supplementin asianmukaista käyttöä

Lisätiedot

1. Laitoksen tutkimusstrategia: mitä painotetaan (luettelo, ei yli viisi eri asiaa)

1. Laitoksen tutkimusstrategia: mitä painotetaan (luettelo, ei yli viisi eri asiaa) Tutkimuksen laadunvarmistus laitostasolla: Itsearviointi Tutkimuksen laadunvarmistukseen ja laadun arviointiin liittyvä kysely on tarkoitettu vastattavaksi perusyksiköittäin (laitokset, osastot / laboratoriot,

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology TSSH-HEnet 9.2.2006: Kansainvälistyvä opetussuunnitelma CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology Elina Orava Kv-asiain suunnittelija Tietotekniikan osasto Lähtökohtia Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Ihminen käyttäytyy eri paikoissa eri tavalla. Olet varmasti huomannut, että julkisissa paikoissa käyttäydytään eri tavalla kuin yksityisissä paikoissa.

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Sähkö- ja Energiayhtiöiden laadullinen tutkimus Tutkimussuunnitelmaehdotus

Sähkö- ja Energiayhtiöiden laadullinen tutkimus Tutkimussuunnitelmaehdotus Sähkö- ja Energiayhtiöiden laadullinen tutkimus Tutkimussuunnitelmaehdotus 16.4.2018 harri.kyttala@iro.fi +358977406030 tomi.ronkainen@iro.fi +358 50 304 2397 1. TUTKIMUKSEN TAVOITTEET 1. Tutkimuksen tavoitteet

Lisätiedot

KUOPION LYSEON LUKIO IB SECTION BOOKLIST

KUOPION LYSEON LUKIO IB SECTION BOOKLIST KUOPION LYSEON LUKIO IB SECTION BOOKLIST 2017 2018 PRE DP / VALMISTAVA VUOSI ÄIDINKIELI Haapala, Hellström, Kantola, Kaseva, Korhonen, Maijala, Saarikivi, Salo, Torkki: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus,

Lisätiedot

PRE DP / VALMISTAVA VUOSI

PRE DP / VALMISTAVA VUOSI KUOPION LYSEON LUKIO IB SECTION BOOKLIST 2018-2019 PRE DP / VALMISTAVA VUOSI ÄIDINKIELI Haapala, Hellström, Kantola, Kaseva, Korhonen, Maijala, Saarikivi, Salo, Torkki: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus,

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1. Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.2017 Life Science Technologies Where Life Sciences meet with Technology

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Jyväskylän aikuislukio Jyväskylä Upper Secondary School for Adults. Uusia alkuja, uusia tarinoita

Jyväskylän aikuislukio Jyväskylä Upper Secondary School for Adults. Uusia alkuja, uusia tarinoita Jyväskylän aikuislukio Jyväskylä Upper Secondary School for Adults Uusia alkuja, uusia tarinoita 2 Aikuislukiossa opiskelu on erilaista Tervetuloa kokeilemaan, TOIVOTTAVAT opettajat Ilkka Hytti, Nelli

Lisätiedot

Tulevaisuuden tekijä jo vuodesta Viitasaaren lukio

Tulevaisuuden tekijä jo vuodesta Viitasaaren lukio Tulevaisuuden tekijä jo vuodesta 1905 Viitasaaren lukio Miksi Viitasaaren lukio? Lyhyet etäisyydet kaikki lähellä koulua Oheispalvelut kotoa perusopetuksen kuljetuksissa Teoriaa, käytäntöä, yrittäjyyttä

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

KYSELY DEGREE PROGRAMME IN SOCIAL SERVICES -ALUMNEILLE (DSS-alumni survey 2015)

KYSELY DEGREE PROGRAMME IN SOCIAL SERVICES -ALUMNEILLE (DSS-alumni survey 2015) KYSELY DEGREE PROGRAMME IN SOCIAL SERVICES -ALUMNEILLE (DSS-alumni survey 2015) Maija Kalm-Akubardia, Diakonia-ammattikorkeakoulu Maija.kalm-akubardia@diak.fi DSS-alumnikysely luotiin ensisijaisesti selvittämään

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

1. Gender - Sukupuoli N = 65. 2. Age - Ikä N = 65. Female Nainen. Male Mies 20-24 25-29 30-34 35-39 40-44 45-49 50-

1. Gender - Sukupuoli N = 65. 2. Age - Ikä N = 65. Female Nainen. Male Mies 20-24 25-29 30-34 35-39 40-44 45-49 50- Aalto Doctoral Programme in Science, Follow-up Questionnaire for Doctoral Students - Perustieteiden tohtoriohjelma, seurantakysely jatko-opiskelijoille (22 % answered to the questionnaire) 1. Gender -

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Mitä annettavaa Tuning-hankkeella on korkeakouluille?

Mitä annettavaa Tuning-hankkeella on korkeakouluille? Tuning Educational Structures in Europe Mitä annettavaa Tuning-hankkeella on korkeakouluille? Kristiina Wähälä (University of Helsinki) e-mail: kristiina.wahala@helsinki.fi TUNINGin tarkoitus opintorakenteiden

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

FYSIIKAN JA MATEMATIIKAN LAITOS, JOENSUU 1. vuosikurssi 2. vuosikurssi 3. vuosikurssi

FYSIIKAN JA MATEMATIIKAN LAITOS, JOENSUU 1. vuosikurssi 2. vuosikurssi 3. vuosikurssi FYSIIKAN JA MATEMATIIKAN LAITOS, JOENSUU FYSIIKKA 1. tai op koodi. tai Ruotsia fysiikan, kemian ja matematiikan 3 80130 metsätieteiden matematiikan 801338 Science, MATEMATIIKKA 1. tai op koodi. tai Ruotsia

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 Chapter 2.4 Jukka Räisä 1 WATER PIPES PLACEMENT 2.4.1 Regulation Water pipe and its

Lisätiedot

OPO-INFO Sirkku Mäntyniemi. 9/11/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences

OPO-INFO Sirkku Mäntyniemi. 9/11/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences OPO-INFO 04.11.2011 Sirkku Mäntyniemi 9/11/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Hakukelpoisuus Lukion oppimäärä ja/tai ylioppilastutkinto International Baccalaureate-, Reifeprüfung-

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat 18.8.2016 Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Miksi ja miten studiot? Todellinen tarve: uudet maisteriohjelmat alkamassa

Lisätiedot

toukokuu 2011: Lukion kokeiden kehittämistyöryhmien suunnittelukokous

toukokuu 2011: Lukion kokeiden kehittämistyöryhmien suunnittelukokous Tuula Sutela toukokuu 2011: Lukion kokeiden kehittämistyöryhmien suunnittelukokous äidinkieli ja kirjallisuus, modersmål och litteratur, kemia, maantiede, matematiikka, englanti käsikirjoitukset vuoden

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Autumn Semester 2019 Sanni Aava, Karoliina Salo & Hanna Jokela

Information on Finnish Language Courses Autumn Semester 2019 Sanni Aava, Karoliina Salo & Hanna Jokela Information on Finnish Language Courses Autumn Semester 2019 Sanni Aava, Karoliina Salo & Hanna Jokela ORIENTATION FOR EXCHANGE STUDENTS AND ORIENTATION FOR NEW INTERNATIONAL DEGREE STUDENTS 29.8.2019

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTOIHIN LIITTYVÄÄ TUTKIMUSTA

OPISKELIJAVALINTOIHIN LIITTYVÄÄ TUTKIMUSTA OPISKELIJAVALINTOIHIN LIITTYVÄÄ TUTKIMUSTA Katri Kleemola 5.10.2017 1 AIEMPI OPINTOMENESTYS JA VALINTAKOEMENESTYS OPINTOMENESTYKSEN SELITTÄJÄNÄ Katri Kleemola 5.10.2017 2 YLEISTÄ AIEMMAN OPINTOMENESTYKSEN

Lisätiedot

LANGUAGE ISSUES AND MULTILINGUAL LEARNING IN UNIVERSITIES

LANGUAGE ISSUES AND MULTILINGUAL LEARNING IN UNIVERSITIES LANGUAGE ISSUES AND MULTILINGUAL LEARNING IN UNIVERSITIES Chair: Taina Saarinen Speakers: Inkeri Lehtimaja, Charles Mathies Main question (Why) should international students (not) learn Finnish as a part

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

FIS IMATRAN KYLPYLÄHIIHDOT Team captains meeting

FIS IMATRAN KYLPYLÄHIIHDOT Team captains meeting FIS IMATRAN KYLPYLÄHIIHDOT 8.-9.12.2018 Team captains meeting 8.12.2018 Agenda 1 Opening of the meeting 2 Presence 3 Organizer s personell 4 Jury 5 Weather forecast 6 Composition of competitors startlists

Lisätiedot

Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmaportfolio 2017 alkaen

Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmaportfolio 2017 alkaen 15.6.2016 Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmaportfolio 2017 alkaen Kandidaattiohjelmat Ohjelman nimi tummennetulla, englanninkielinen nimi alla, hakukohteet kursiivilla. Tutkinto-ohjelman nimen perässä on

Lisätiedot

Opiskelemaan Japaniin

Opiskelemaan Japaniin Opiskelemaan Japaniin 1 Japanin suurlähetystön kautta haettavat apurahat 2 Itsenäinen opiskelu Japanissa Embassy of Japan 17. May 2011 1 Japanin suurlähetystön kautta haettavat apurahat opiskeluun Japanissa

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5. Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.2008 Anna Launonen Opintojen aloitus Rehjassa Osa opintojaksoa: Opiskelu ja

Lisätiedot

Henkiset kilpailut / Cultural competitions

Henkiset kilpailut / Cultural competitions Ilmoittautuminen Australasian Suomalaisten Liiton (ASL) Suomi-Päivien kilpailuihin Registration for Australasian Federation of Finnish Societies and Clubs (AFFSC) Finnish Festival competitions (Huom. tekstaa

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014

KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014 KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014 QUESTIONNAIRE: FSD3101 CITIZEN DELIBERATION ON THE SWEDISH LANGUAGE AND SWEDISH-SPEAKING MINORITY IN FINLAND: CONTROL

Lisätiedot