KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLINEN SISÄOPPILAITOS RUOTSISSA JÄNNITTÄVÄ, MUTTA SAMALLA KODIKAS VAIHTOEHTO LUKIO-OPINNOILLE Grennaskolan Riksinternat sisäoppilaitos on jännittävä mahdollisuus lukio-opintoihin kansainvälisessä ympäristössä Etelä-Ruotsissa. Opiskelijat tulevat Grennakouluun ympäri maailmaa. Koulu tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajan harrastuksiin. Ja mikä parasta, koululla on innostava ja rauhallinen opiskeluympäristö opintoja varten. Turvallinen ja viihtyisä Grennakoulun lukio antaa erinomaiset valmiudet elämälle ja jatko-opinnoille kansainvälistyvässä maailmassa

2

3 grennaskolan riksinternat perustettiin vuonna 1963, jolloin se oli Ruotsin ensimmäinen kansainvälinen lukio. Vuonna 1970 koulusta tuli valtiollinen sisäoppilaitos riksinternat, joka oli ensisijaisesti tarkoitettu vaihtoehdoksi ulkomailla asuvien ruotsalaisten lasten lukio-opinnoille. Joitakin vuosia myöhemmin koulu siirtyi Jönköpingin kunnan omistukseen. Tänään koulun opiskelijoiden tausta on moninainen. Ulkoruotsalaiset ovat edelleen tärkeä kohderyhmä, mutta koulu on lisäksi avoin sekä paikallisille että kansainvälisille opiskelijoille. Perustamisestaan alkaen koululla on vallinnut avoin ilmapiiri ja koulun toiminta on kiinteästi integroitu kotipaikan pikkukaupungin idylliin. Koulun rakennuskanta koostuu useista pienistä puutaloista, joista jotkut periytyvät 1600-luvulta. Grännan historiallista Bergsgatan katua, jonka varrella on sekä yksityisasuntoja viihtyisine puutarhoineen, museoita ja kirjasto että koulun luentosaleja, oppilaiden asuntoja ja koulun ravintola, on usein kutsuttu koulun pisimmäksi käytäväksi. Omenapuut ja vehreät köynnöskasvit koristavat alueen taloja väriloistollaan kaikkina vuodenaikoina. Grännaberget on kuin kulissi koulun taustalla ja koulun edestä avautuu henkeäsalpaava näkymä Vättern- järvelle. Grännassa puhdas luonto on lähellä eivätkä suurkaupungin stressi tai liikenteen pakokaasut ole vaivaksi. Gränna historiallinen pikkukaupunki Gränna lähialueineen, mukaan lukien kaupungin edessä oleva Visingsön saari, oli Ruotsin ensimmäinen kreivikunta 1500-luvulla. Valtaa piti Suomenkin historiaan kiinteästi liittyvä Brahen suku. Lisäksi kaupunki on tullut tunnetuksi ainakin polkagris makeisistaan sekä kuumailmapalloista. Polkagris-makeisten luoja oli Amalia Ericsson. Tuskinpa hän osasi arvatakaan millainen menestys hänen, yksinhuoltajana lastensa ja itsensä elättämiseksi, aloittamansa makeisten valmistus tulisi olemaan. Tänään Grännassa on noin kaksikymmentä sokerileipuria, jotka leipovat ja kaulitsevat päivittäin polkagris makeisia kaikkien lasten, ja vähän vanhempienkin, suureksi iloksi. Kuumailmapallot Grännaan yhdistää kaupungissa syntynyt Salomon August Andreé. Hän tuli tunnetuksi yrityksestään lentää kuumailmapallolla yli Pohjoisnavan. Hänen seikkailuunsa ja kohtaloonsa voi tutustua Grännan Polar-museossa. Kuumailmapalloharrastajat kokoontuvat edelleen vuosittain Grännassa Andreén perinteitä vaalien. Källa: Sisäoppilaitos, toinen koti lukio-opiskelijalle Grennakoulussa toisensa tapaavat opiskelijat ympäri maailman. Koulussa on tyypillisesti edustettuna yli 20 eri kansallisuutta. Varsinaisen koulupäivän jälkeen lähes kaikki osallistuvat koulun järjestämiin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Sisäoppilaitosoppilaiden illanvietot alueella asuvien kodeissa tai päinvastoin ovat tavanomaisia ja tuovat vaihtelua normaaliin päivärytmiin. Grennakoulussa syntyvät ympäri maailman ulottuvat ystävyyssuhteet, jotka kestävät tyypillisesti läpi elämän.

4 Marcella Wilson, Ruth Westerlind Kaksi sisäoppilaitoksen opiskelijaa, Marcella Wilson ja Ruth Westerlind, kertovat arkipäivästään Iloiset ystävykset kertovat tarinaansa välin englanniksi, välin ruotsiksi. Molemmat tuovat ensiksi esille koulun kansainvälisen ilmapiirin. Tyttöjen kertoman mukaan kaikki kokevat olevansa tervetulleita kouluun taustasta riippumatta. Molemmat ovat saaneet ystäviä eri maista, oppineet tuntemaan muita kulttuureita ja kehittäneet kielitaitoaan merkittävästi. Marcella on asunut suuren osan elämästään Hong Kongissa. Pienen sekä idyllisen Grännan ja Hong Kongin välillä on melkoisia eroja. Marcella koki Grännassa vahvimmin mittasuhteiden pienimuotoisuuden ja luonnon läheisyyden. Miljoonakaupunki Hong Kong on ihmispaljoudessaan ahdas. Ilmasto Hong Kongissa on kostea ja lämmin. Vesi on saastunutta ja kaupungin yllä leijuu usein pakokaasujen ja muiden päästöjen aiheuttama saastepilvi. Grännassa sitä vastoin ilma on puhdasta ja monet vastaantulijat pikkukaupungin kaduilla ovat tuttuja. Täällä tuntuu hyvältä hengittää! Ilma on niin raikasta!, huokaa Marcella. Kun kävelen torin läpi asuntooni, tapaan aina ihmisiä, jotka tervehtivät minua. Tuntuu turvalliselta, että niin moni tuntee minut, hän jatkaa. Tytöt kehuvat yhdessä koulun hyvää opiskeluilmapiiriä. Kotitehtävät tehdään asuntolassa yhdessä päivittäin. Tarvittaessa on opettajien tuki saatavilla myös koulupäivien jälkeen. Tyttöjen mielestä tämä samanaikainen työskentely auttaa keskittymään ja helpottaa selviytymään tehtävistä. Luonnollisesti koti-ikävä vaivaa kaikkia silloin tällöin. Toisaalta kaikki asuntolassa asuvat ovat kuin yhtä suurta perhettä. Tytöt ja pojat asuvat erillään omissa asuntoloissaan. Kaikilla oppilailla on omat huoneet, mutta oleskelutilat ja keittiöt ovat yhteisiä. Jokaisella asuntolalla on emäntä ja isäntä, jotka ovat saatavilla ja käytettävissä ympärivuorokautisesti. Eva Roman, joka on toiminut emäntänä yli 20 vuoden ajan, kertoo, että emännän rooli on olla neuvonantajana ja tukena monissa asioissa. Tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella. Joskus täytyy asettaa rajoja tai on osattava kannustaa. Joskus pitää lohduttaa tai antaa kiitosta. Suhteet asuntolassa tulevat usein hyvin läheisiksi. Minä olen aina tyttöjeni käytettävissä, toteaa Eva. Ruth on kasvanut Portugalissa. Hänen mielestään sisäoppilaitoksessa asuminen on kodikasta. Kaikilla on vastuu omasta huoneestaan ja omasta pyykistään.

5 Aluksi pyykin pesu tuotti hieman vaikeuksia, mutta nyt se sujuu Ruthin mielestä hankaluuksitta. Tuntuu mukavalta kun osaa itse huolehtia ja vastata omista tavaroistaan ja vaatteistaan, hän kertoo. Ruth kertoo, että kaikki hänen asuntolassaan pitävät leipomisesta. Jos joku aikoo leipoa suklaakakkua ja erehtyy juoruamaan siitä, ovat kaikki takuuvarmasti paikalla keittiössä leipomisen aikaan. Silloin kaikki istuvat keittiössä kotiasuissaan ja mutustelemme yhdessä vastaleivottuja herkkuja. Leivomme täällä paljon useammin, kuin mitä teimme kotona Portugalissa, Ruth jatkaa. Ruoka on asia sinällään. Lounas ja päivällinen tarjoillaan koulun ravintolassa. Sen sijaan aamiainen ja iltapala nautitaan asuntoloissa. Lounaan aikana ateriointi tapahtuu yhdessä luokkatovereitten kanssa. Päivällisellä istutaan yhdessä oman asuntolan kavereiden kanssa. Ruuan valmistuksessa käytetään paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita, joille asetetaan korkeat laatuvaatimukset. Ruth kertoo ruuan olevan tosi hyvää. Tarjolla on aina hyviä salaatteja ja useampia ruokalajeja. Minun suosikkini on vastaleivottu porkkanaleipä, Ruth kertoo. Vapaa-ajan harrasteita kaikkien makuun Grennakoulu on erityisesti panostanut vapaa-ajan toimintaan. Koulussa on mahdollisuus harrastaa useita erilaisia vuoden aikaan sopivia lajeja ja aktiviteetteja. Koulun käytössä on moderni laitekanta useisiin eri harrastuksiin. Oppilailla on mm. mahdollisuus soutaa, purjehtia, pelata golfia, harjoitella miekkailua tai harrastaa laulua, tanssia tai vaikkapa tehdä teatteriproduktioita. Soudusta on tullut yksi suosituimmista urheilulajeista. Ehkäpä osasyynä on ollut sen mukanaan tuoma mahdollisuus osallistua kilpailuihin ja harjoitusleireille Ruotsissa, Saksassa, Englannissa tai Irlannissa. Anton Buckley harrastaa soutua ja on ollut mukana koulun matkoilla Leksandissa Ruotsissa ja Düsseldorfissa Saksassa. Hän kertoo, että viikoittainen harjoittelu Munksjö järven soutustadionilla Jönköpingissä on mukavaa. Anton jatkaa kuitenkin toteamalla, että hauskinta on tietysti päästä osallistumaan kilpailuihin. Tuolloin tapaa soudun harrastajia ja siitä kiinnostuneita useista eri maista. Lisäksi kilpailuissa on aina tosi kyseessä ja tunnelma sen mukainen. Joukkueen eteen on tuolloin valmis antamaan kaikkensa.

6 Anton kertoo maratonsoudusta Rein joella Düsseldorfissa: Se oli todella kovaa, mutta sen arvoista. Sain kokea jotain unohtumatonta. Grennakoulun vapaa-ajan toimintaan sisältyy urheilun lisäksi paljon muuta. Lars Svärd, koulun vapaa-ajan toimintojen ohjaaja kertoo, että taustalla on koulun kokonaisvaltainen vastuu oppilaistaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että oppilaiden mieltymykset otetaan huomioon toimintoja suunniteltaessa. Koulussa järjestetään muun muassa internetjuhlia, elokuvailtoja ja erilaisia retkiä. Halloween aikana voidaan esimerkiksi järjestää kurpitsakilpailuja, katsoa kauhuelokuvia tai järjestää kummitusvaelluksia. Ruotsalaisia, pohjoismaisia juhlapyhiä ja merkkipäiviä vietetään perinteiden mukaisesti joko koululla tai oppilasasuntoloissa. Tavoitteena on että kaikki saavat toteuttaa itseään omissa harrastuksissaan ja lisäksi mahdollisuuden kokeilla jotain uutta. Lars toivoo että kaikki oppilaat olisivat mukana jossain yhteisessä toiminnassa. Meille on tärkeää, että kaikki viihtyvät ja saavat kouluajalta muistoja ja kokemuksia koko elämää varten, hän kertoo. Asialleen omistautuneet opettajat Opettajat ovat se henkilöstöryhmä, joka luonnollisesti vahvimmin vaikuttaa oppilaisiin. Kaikilla on varmasti muistoja opettajista omalta kouluajaltaan ja lähes jokaisella lienee ollut ainakin yksi opettaja, joka on erityisesti jäänyt muistoihimme. Opettajajoukko, joka on innostunut työstään ja sitoutunut oppilaidensa menestykseen, on kullan arvoinen. Grennakoulu on onnistunut rekrytoimaan ja pitämään palveluksessaan asialleen sitoutuneita opettajia maailman eri puolilta. Suurin osa opettajista on joko äidinkieleltään englanninkielisiä tai puhuu sujuvasti englantia. Englannin kieli on koulun toinen pääkieli ruotsin lisäksi. Grennakoulun lukiossa on kolme päälinjaa: englanninkielinen kansainväliseen IB-tutkintoon tähtäävä International Baccalaureate ohjelma sekä ruotsalaiset ja pääosin ruotsinkieliset luonnontieteellinen (Naturvetenskap) ja yhteiskuntatieteellinen (Samhällsvetenskap) ohjelma. Kaikissa ohjelmissa on mahdollisuus valita aineyhdistelmien välillä. Suomalaisille opiskelijoille mielenkiintoisin vaihtoehto on kansainvälisesti suuntautunut kaksivuotinen IB-ohjelma, joka antaa valmiudet jatko-opintoihin yliopistoissa nimensä mukaisesti kansainvälisesti. Ohjelmaan liittyvä valmistava vuosi preparatory year tekee ohjelmasta kolmivuotisen normaalin lukion mukaisesti. Suomalaiset opiskelijat voivat suorittaa valmistavan vuoden joko kotona Suomessa tai vaihtoehtoisesti Grennakoulussa.

7 Fredrik Svensson on matematiikan opettaja IB ohjelmassa. Fredrik opiskeli Arizonassa USAssa, josta oli opettajaksi valmistuttuaan saanut työpaikan, kun Grennakoulu oli häneen yhteydessä. Hän tunsi koulun entuudestaan ja tarttui heti tilaisuuteen tulla opettajaksi sisäoppilaitokseen. Grennakoulussa työskennellään pienryhmissä ja opettajilla on todellinen mahdollisuus oppia tuntemaan oppilaansa aivan eri tavalla kuin tavallisessa suuressa koulussa. Grennakoulussa opettajalla on mahdollisuus yksilökohtaiseen ohjaukseen ja tällä on suuri merkitys opintotulosten saavuttamisessa, hän toteaa. Grennakoulu on jännittävä, mutta samalla kodikas vaihtoehto lukio-opinnoille kansainvälisessä ilmapiirissä. Viihtyisät ja turvalliset oppilasasuntolat idyllisessä Grännan pikkukaupungissa, korkealuokkainen opetus kansainvälisessä ilmapiirissä sekä lukuisat toinen toistaan mielenkiintoisemmat vapaa-ajan harrastukset tarjoavat vahvan perustan elämälle ja jatko-opinnoille. Ja mikä parasta, koulussa viihtyy ja voi hyvin myös opintojen aikana. Grennaskolan Riksinternat toivottaa suomalaiset lukioopiskelijat lämpimästi tervetulleiksi.

8

9 IB Diploma Programme The International Baccalaureate Diploma Programme The International Baccalaureate Diploma Programme is a two-year pre-university course, designed to facilitate the mobility of students and to promote international understanding. In Sweden a Preparatory Year precedes the IB Diploma Programme, so that the full Diploma Programme comprises three years of study. However, for international students it is also possible to join the programme at the beginning of the second year. At Grennaskolan, the language of instruction is English. Programme of Study * At the end of the Preparatory Year the student chooses six subjects; three at Higher Level (HL) and three at Standard Level (SL). Grennaskolan offers the following subjects at both HL and SL unless otherwise stated: Group I Group II Group III Group IV Group V Group VI Language A1: English or Swedish or Self taught Language A1: German, French, Russian or other (at SL only) Language B: English, Swedish, French, German or Spanish Individuals and Society: Geography, Economics or History (at HL only) Experimental Sciences: Biology, Chemistry or Physics Mathematics: Maths or Mathematical Studies (at SL only) Sixth subject : An additional subject from groups II, III or IV In addition to the six subjects all Diploma candidates follow a course in Theory of Knowledge (TOK), submit an Extended Essay and complete a CAS programme (Creativity, Action and Service). Assessment and Examination The IB Diploma is awarded after a successful examination at the end of the final year. An unsuccessful student may try for a diploma two more times. At both Higher and Standard level each subject is graded on a scale of 1 to 7. The award of the Diploma requires a minimum total of 24 points. Three bonus points can also be gained through TOK and the Extended Essay. The maximum number of points is therefore 45. You can find the latest DP exam results on our homepage. Future Prospects A student who scores good grades on the IB Diploma Programme has a high chance of being accepted at universities in approximately 100 countries all over the world, including Sweden. * Subject to alteration Grennaskolan Riksinternat AB, Box 95, Gränna. Tel

10 The International Baccalaureate Diploma Programmee Admission The requirements for the IB Diploma Programme applicants are as follows: Pre-DP: The completion of Swedish Lower School or the equivalent in a foreign school system Good written and spoken English Passing entrance examination test results in Mathematics and English DP1: The completion of the Pre-DP Year or similar in a foreign education system Good written and spoken English Passing entrance examination test results in Mathematics and English The Preparatory Year Programme of Study is common to all students and grades are awarded from the Swedish Upper School system. Subject Pre-DP Points Swedish 1 (Native language) OR Swedish as a Foreign Language 100 English Modern Languages Level 3 (French, German, Spanish) 100 History Maths Maths Science Social Science Each DP1 & DP2 student follows his/her individual Programme of Study according to the subject choices he/she has made (see information overleaf). N.B. There may be restrictions in the subjects that are offered if there is not a suffient number of applicants in a particular subject for that academic year

11

12 VI HAR ALLTID ÖPPET HUS! Välkommen att boka tid att besöka oss eller provbo när det passar dig bäst! Tel +46 (0) Järjestämme myös kesäkursseja. Lisätietoja löytyy kotisivuiltamme Mats Almlöw Koulun johtaja Grennaskolan Riksinternat, Box 95, Gränna tel +46 (0) (engl.) tel +46 (0) (suom.)

ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2012-2013 XXXV

ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2012-2013 XXXV suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2012-2013 XXXV reilu rehti mukava ystävällinen ahkera ympäristötietoinen toiset huomioon

Lisätiedot

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students 2 Sisällysluettelo Kansainvälisyydestä...................................... 3 Opiskelijavaihto.........................................

Lisätiedot

LAUANTAI 17.1.2015 VIIKKO 3

LAUANTAI 17.1.2015 VIIKKO 3 P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 17.1.2015 VIIKKO 3 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Pyhäjoen lukio mukana kansainvälisessä projektissa OPPIMINEN Pyhäjoen lukiolla vieraili syksyllä 2014 AVITAE -projektin

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Etelä-Suomi 1 / 2014 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää.

Lisätiedot

Elämäsi paras vuosi! VAIHTO- OPPILASOHJELMAT LUKUVUONNA 2016 2017 SINULLE 14 18-VUOTIAS. Valitse omasi. kohdemaasta

Elämäsi paras vuosi! VAIHTO- OPPILASOHJELMAT LUKUVUONNA 2016 2017 SINULLE 14 18-VUOTIAS. Valitse omasi. kohdemaasta VAIHTO- OPPILASOHJELMAT LUKUVUONNA 2016 2017 SINULLE 14 18-VUOTIAS Valitse omasi 15 kohdemaasta Vaihto-ohjelma USA:ssa: Valmennuskurssi New Yorkissa sis. ohjelmahintaan Elämäsi paras vuosi! VASTUU TURVALLISUUS

Lisätiedot

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Box 4000 (Bulevardi 31) FI-00079 Metropolia, Finland (FI-00180 Helsinki, Finland) Tel. +358 9 7424 5000 Fax. +358 9 7424 5002 www.metropolia.fi/en www.facebook.com/metropoliaamk

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2013 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2013-2014 XXXVI

ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2013-2014 XXXVI suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen ETELÄ-TAPIOLAN LUKIO 2013-2014 XXXVI reilu rehti mukava ystävällinen ahkera ympäristötietoinen toiset

Lisätiedot

Vaihtooppilasohjelmat

Vaihtooppilasohjelmat Vaihtooppilasohjelmat Lukuvuonna 2014 2015 sinulle 14 18-vuotias 20 Valitse yli kohdemaasta unohtumaton kokemus vaihtooppilaana! Vastuu Turvallisuus Laatu VUODEsta 1958 WWW.sts.fi Sisältö 2014/2015 Tervetuloa

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäen kampuksella tapahtuu

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäen kampuksella tapahtuu Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 1/2008 / Kasarminmäen kampuksella tapahtuu Jutun nimi pääkirjoitus / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri Innoste on Kymenlaakson

Lisätiedot

APPLICATION QUIDE SPRING 2011 KEVÄT 2011

APPLICATION QUIDE SPRING 2011 KEVÄT 2011 APPLICATION QUIDE SPRING 2011 Vieraskielisen nuorten koulutuksen yhteishaku HAKUAIKA 3.1. 15.2.2011 Nuorten koulutuksen ja aikuiskoulutuksen yhteishaku HAKUAIKA 7.3. 12.4.2011 KEVÄT 2011 1 OPISKELIJAN

Lisätiedot

JärvenpÄÄn LUKIO 2011-2012

JärvenpÄÄn LUKIO 2011-2012 JärvenpÄÄn LUKIO 2011-2012 Sisältö Pääkirjoitus 3 Pääkirjoitus 4 Kohti lukiokoulutuksen valtakunnallisia kehittämislinjauksia 5 Aino Härkönen jää eläkkeelle 6 93-vuotiaan muistoja omasta kouluajastaan

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää!

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää! OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Etelä-Suomi 1 / 2015 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista OPINTOMAAILMA Levikki Itä-Suomi 4/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden opiskelunumero

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU 9 Luokallani ei ole ketään, joka ei olisi saanut työpaikkaa molempina kesinä. VAMK YOURSELF TO WORK 5 ENERGINEN TULEVAISUUS 6 11 Mahtavaa, että sain aloittaa työnjohdon harjoittelun

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU 9 energiakeskittymän ansiosta alueella riittää töitä nyt ja tulevaisuudessa. VAMK YOURSELF TO WORK... 5 11 LUOKALLANI EI OLE KETÄÄN, JOKA EI OLE SAANUT TYÖPAIKKAA MOLEMPINA KESINÄ.

Lisätiedot

MAAILMANVAIHTO RY:N JÄSENLEHTI 4/09. Islannin seminaari s. 12

MAAILMANVAIHTO RY:N JÄSENLEHTI 4/09. Islannin seminaari s. 12 NEWSLETTER MAAILMANVAIHTO RY:N JÄSENLEHTI 4/09 Islannin seminaari s. 12 1 Puoli vuotta isäntäperheenä Half a year as a host family Tiina Suomalainen Alinan lähdöstä kotimaahansa on nyt kulunut yli puoli

Lisätiedot

High School Vaihto-oppilasohjelmat 2014 15. Camps

High School Vaihto-oppilasohjelmat 2014 15. Camps High School Vaihto-oppilasohjelmat 2014 15 Orientation Camps USA: 5 PÄIVÄÄ NEW YORKISSA Englanti: 4 PÄIVÄÄ LONTOOSSA IRLANTI: 4 PÄIVÄÄ DUBLINISSA Kanada: 3 PÄIVÄÄ TORONTOSSA ESPANJA: 8 PÄIVÄÄ MADRIDISSA

Lisätiedot

Korkeakouluissa! Mahdollisuuksia maahanmuuttajille.

Korkeakouluissa! Mahdollisuuksia maahanmuuttajille. Mahdollisuuksia maahanmuuttajille. Korkeakouluissa! METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU AALTO-YLIOPISTO ARCADA NYLANDS SVENSKA YRKESHÖGSKOLA DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU HAAGA-HELIA AMMATTIKORKEAKOULU HELSINGIN

Lisätiedot

TÄHTÄÄ KORKEAMMALLE. MASTER SCHOOL. hakijan opas

TÄHTÄÄ KORKEAMMALLE. MASTER SCHOOL. hakijan opas TÄHTÄÄ KORKEAMMALLE. MASTER SCHOOL hakijan opas HAKU 17.3. 9.4.2015 NÄIN LUET tätä opasta Tämä Master School hakijan opas kertoo sinulle Kyamkin ja Mamkin kevään 2015 yhteishaussa olevan ylempien ammattikorkeakoulututkintojen

Lisätiedot

Hakijan opas kevät 2015

Hakijan opas kevät 2015 Hakijan opas kevät 2015 Lähimmäisenrakkaudesta voi tehdä ammatin. KEVÄÄN 2015 YHTEISHAUN TÄRKEÄT PÄIVÄMÄÄRÄT SISÄLLYS Suomenkielinen koulutus Hakuaika: 17.3. 9.4.2015, suomenkielinen koulutus Hakemuksen

Lisätiedot

High School. Orientation Camps

High School. Orientation Camps High School 2016 17 Orientation Camps 5 PÄIVÄÄ NEW YORKISSA 4 PÄIVÄÄ TORONTOSSA 5 PÄIVÄÄ AUCKLANDISSA 4 PÄIVÄÄ LONTOOSSA 8 PÄIVÄÄ MADRIDISSA 4 PÄIVÄÄ DUBLINISSA ARGENTIINA AUSTRALIA BRASILIA COSTA RICA

Lisätiedot

KIELIMATKAT KESÄLLÄ. Lähde kielimatkalle. Tarkista ajankohtainen tarjous netistä! Se kannattaa! WWW.STS.FI

KIELIMATKAT KESÄLLÄ. Lähde kielimatkalle. Tarkista ajankohtainen tarjous netistä! Se kannattaa! WWW.STS.FI KIELIMATKAT kesä 2013 SINULLE 13 19-VUOTIAS JUNIORIKURSSI 10 13-VUOTIAILLE Lähde kielimatkalle KESÄLLÄ 2013! Tarkista ajankohtainen tarjous netistä! Se kannattaa! WWW.STS.FI Opiskele englantia Maltalla

Lisätiedot

suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen

suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen reilu rehti mukava ystävällinen ahkera ympäristötietoinen toiset huomioon ottava rehellinen luotettava

Lisätiedot

suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen

suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen suvaitsevainen positiivinen hyväntekijä kansainvälinen monipuolinen yhteistyökykyinen nykyaikainen reilu rehti mukava ystävällinen ahkera ympäristötietoinen toiset huomioon ottava rehellinen luotettava

Lisätiedot

INTENSIIVIKuRSSIT KOKEMuKSIa Ja HyVIä KäyTäNTÖJä

INTENSIIVIKuRSSIT KOKEMuKSIa Ja HyVIä KäyTäNTÖJä INTENSIIVIKuRSSIT KOKEMuKSIa Ja HyVIä KäyTäNTÖJä Korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian CIMO on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimiva kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija-

Lisätiedot

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asiakaslehti 2011 www.psoas.fi www.psoas.fi/40

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asiakaslehti 2011 www.psoas.fi www.psoas.fi/40 Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asiakaslehti 2011 www.psoas.fi www.psoas.fi/40 Olisiko aika......ottaa haltuun omat raha-asiat? Alle 26-vuotiaana asiakkaana saat meiltä maksutta käyttöösi: OP-Visa

Lisätiedot

KEMIAUUTISET ALUMNIPAINOS 2012. Atomikerroskasvatus Opiskelijat esittäytyvät Chemicumin remontti Alumnit esittäytyvät

KEMIAUUTISET ALUMNIPAINOS 2012. Atomikerroskasvatus Opiskelijat esittäytyvät Chemicumin remontti Alumnit esittäytyvät KEMIAUUTISET ALUMNIPAINOS 2012 Atomikerroskasvatus Opiskelijat esittäytyvät Chemicumin remontti Alumnit esittäytyvät HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI KEMIAN LAITOS KEMISKA

Lisätiedot

Opas tuleville 7. luokkalaisille

Opas tuleville 7. luokkalaisille Opas tuleville 7. luokkalaisille Siirtyminen 7. Luokalle Peruskoulun 7. vuosiluokalle siirtyminen merkitsee monen asian muuttumista koulunkäynnissä. Tässä nivelkohdassa tulee uusia oppiaineita, uusia opettajia,

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2014 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot