2 4, lq?015 Diaarinumerot 179/3/14. 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 4, lq?015 Diaarinumerot 179/3/14. 1"

Transkriptio

1 Antopäivä KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 (17) ir\i K± Taltionumero , lq?015 Diaarinumerot 179/3/14. 1 /"// 1 " 3 Of (9 403/3/14 Asia Valittajat Kunnallisasiaa koskevat valitukset Jaakko Kivelä, Tampere Aarne Raevaara, Tampere Päätös, jota valitukset koskevat Asian aikaisempi käsittely Hämeenlinnan hallinto-oikeus nro 13/0789/3 Tampereen kaupunginvaltuusto on päätöksellään päättänyt hyväksyä päätöksen liitteenä olevan sopimuksen "Valtatie 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä. Sopimuksen osapuolina ovat Liikennevirasto ja Tampereen kaupunki. Jaakko Kivelä on Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tekemässä valituksessaan vaatinut, että kaupunginvaltuuston päätös kumotaan. Aarne Raevaara on Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa vaatinut muun ohella, että kaupunginvaltuuston päätös kumotaan ja asia palautetaan Tampereen kaupunginvaltuustolle uudelleen käsiteltäväksi. Lisäksi Raevaara on vaatinut, että kaupunki velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa eurolla. Hallinto-oikeus on päätöksellään nro 13/0040/3 hylännyt Kivelän hallinto-oikeudelle toimittaman hakemuksen kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä. Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään taltionumero 1107 hylännyt Kivelän valituksen edellä mainitusta hallinto-oikeuden päätöksestä.

2 2 (17) Hallinto-oikeuden ratkaisu Hämeenlinnan hallinto-oikeus on valituksenalaisella päätöksellään, siltä osin kuin korkeimmassa hallinto-oikeudessa on kysymys, hylännyt Kivelän ja Raevaaran valitukset kaupunginvaltuuston päätöksestä sekä Raevaaran vaatimuksen oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta. Hallinto-oikeus on lausunut valituksenalaisen päätöksensä perusteluina seuraavan. i Kivelän valitus Sovellettavat säännökset Hallintolain 6 :n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Hallintolain 9 :n 1 momentin mukaan viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Asiassa saatu selvitys Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt hyväksyä Tampereen kaupungin ja Tiehallinnon Hämeen tiepiirin välisen sopimuksen rakentamiseen liittyvistä toimenpiteistä valtatie 12 parantamiseksi. Kyseisessä sopimuksessa hankkeen laajuudeksi on määritelty valtatie 12 parantaminen rakentamalla Rantaväylän tunneli sekä Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymät laaditun tiesuunnitelman mukaisesti, valtatie 12 parantaminen rakentamalla joukkoliikennekaistat välillä Sepänkatu Lielahti vuonna 2009 valmistuvan tiesuunnitelman mukaisesti sekä edellä mainittujen tiesuunnitelmien mukaiset katusuunnitelmat. Sopimuksen mukaan hanke sisältää myös tiesuunnitelman edellyttämät muut rakenteet ja toimenpiteet, esimerkiksi kevyen liikenteen väylät ja esitettävät meluesteet. Sopimuksessa on sovittu hankkeen tarkoituksesta, hankkeen laajuudesta, toteuttamisesta, toteutuskustannusten rahoittamisesta, tunnelin hoito- ja ylläpitokustannuksista, tieosan edelleen luovutuksesta valtiolle, omistus- ja hoitovastuusta, tiesuunnitelman mukaisista hallinnollisista muutoksista, hankkeen rakentamisesta ja teknisistä ratkaisuista sekä sopimuksen allekirjoittamisesta ja voimaantulosta. Sopimus on allekirjoitettu

3 3 (17) Tampereen kaupunginhallitus on päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että sopimus Liikenneviraston (ent. Tiehallinto) ja Tampereen välillä hankkeen "valtatie 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä hyväksytään. Päätöksen selosteosassa on muun ohella todettu, että allekirjoitetun sopimuksen jälkeen on muun muassa valmistunut YVA-selvitys, yleissuunnitelma, tiesuunnitelma ja toteutusalueen asemakaavat. Allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto, jossa osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla. Allianssissa toimijat jakavat projektiin liittyviä riskejä ja hyötyjä sekä noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Valtatie 12 Tampereen tunnelihankkeelle esitetään urakkamuodoksi allianssiurakkaa, koska kansainvälisten kokemusten perusteella allianssi soveltuu parhaiten kohteisiin, jotka ovat laajoja, kompleksisia ja sisältävät erilaisia riskejä. Toisaalta malli mahdollistaa sen, että tilaaja voi lisätä arvoa olemalla mukana toteutuksessa ja riskejä osapuolten kesken jakamalla saavutetaan selkeitä etuja. Nämä mainitut asiat täyttyvät Tampereen tunnelihankkeessa. Valituksenalaisella kaupunginvaltuuston päätöksellä hyväksytyllä sopimuksella hankkeen "valtatie 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä on tehty täsmennyksiä, lisäyksiä ja muutoksia aiempaan allekirjoitettuun sopimukseen. Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välisen sopimuksen sopimusehdot käsittävät sopimuksen tarkoituksen, hankkeen laajuuden, kunnossapidon, hankkeen kustannukset ja rahoituksen, laskujen maksun kehitys- ja toteutusvaiheessa, sopimuksen irtisanomisen, riitaisuuksien ratkaisemisen sekä sopimuksen voimaantulon ja allekirjoittamisen. Valituksenalaisella päätöksellä hyväksytyssä sopimuksessa on todettu, että hanke on Liikenneviraston ja Tampereen kaupungin yhteishanke. Tilaajana hankkeessa toimii Tampereen kaupunki, jonka omistukseen rakennettavat väylät tulevat urakan vastaanoton jälkeen. Liikennevirasto toimii hankinta- ja toteutusvaiheessa Tampereen kaupungin valtuuttamana rakennuttajana Tampereen kaupungin nimissä ja lukuun. Tampereen kaupunki valtuuttaa Liikenneviraston solmimaan sopimuksia sopimuksesta ilmenevin tavoin niin, että hankkeesta aiheutuvat sopimuksessa mainitut kustannukset maksaa kehitys- ja toteutusvaiheessa Tampereen kaupunki. Liikennevirasto vastaanottaa urakan urakoitsijalta Tampereen kaupungin valtuuttamana. Tampereen kaupunki myy ja luovuttaa maantien sen valmistuttua Liikennevirastolle.

4 4 (17) Hankkeen toteutustavan ja päätöksenteon osalta sopimuksessa on kohdassa 2.1. todettu, että hanke toteutetaan yhtenä urakkana allianssimallilla, joka sisältää rakennussuunnittelun ja rakentamisen. Allianssiurakka on hankkeen kaikkien keskeisten toimijoiden yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto, jossa tilaaj a, konsultit ja urakoitsija vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla. Allianssissa tilaaj a, konsultit ja urakoitsija jakavat projektiin liittyviä riskejä ja hyötyjä sekä noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteässä yhteistyössä. Liikennevirasto kilpailuttaa urakan toteuttajan keväällä Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen Liikennevirasto Tampereen kaupungin valtuuttamana ja voittanut tarjoaja allekirjoittavat kehitysvaiheen allianssisopimuksen. Hankkeen kehitysvaihe alkaa kehitysvaiheen allianssisopimuksen allekirjoituksesta ja allianssi aloittaa toimintansa. Hankkeen kehitysvaiheen tuloksena syntyy toteutusvaiheen hankesuunnitelma, joka kuvaa hankkeen toteutusvaiheen tekniset ja taloudelliset tavoitteet ja sisältää kaikkien osapuolten hyväksymän tavoitekustannusarvion ja suunnitelman hankkeen toteutuksesta. Hankkeen kehitysvaihe päättyy, kun allianssin johtoryhmä on hyväksynyt toteutusvaiheen hankesuunnitelman. Allianssin johtoryhmä päättää hankkeen kehitysvaiheen tulosten pohjalta, saavuttiko kehitysvaihe sille asetetut tavoitteet ja voidaanko hankkeen toteutusvaihe aloittaa, missä tapauksessa Liikennevirasto allekirjoittaa toteutusvaiheen allianssisopimuksen Tampereen kaupungin nimissä. Hankkeen toteutusvaihe sisältää hankkeen vaatiman suunnittelun ja rakentamisen toteutusvaiheen hankesuunnitelmassa määritetyllä tavalla ja asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Allianssin organisaatio muodostuu allianssin johtoryhmästä ja projektiryhmästä. Johtoryhmä on allianssin ylin päättävä elin. Johtoryhmässä päätökset tehdään yksimielisesti. Projektiryhmän tehtävänä on johtaa ja koordinoida allianssin päivittäistä toimintaa ja johtaa hanketta. Kumpikin sopijapuoli nimeää edustajansa allianssin johto- ja projektiryhmään. Lisäksi kumpikin sopijapuoli nimeää tarpeen mukaan asiantuntijoitaan projektiryhmän avuksi. Rakennuttajan tehtäviä koskevan sopimuskohdan 2.2. mukaan Liikennevirasto vastaa Tampereen kaupungin valtuuttamana hankkeen rakennuttamisesta (projektinhallinnasta, urakan kilpailuttamisesta, valvonnasta ja vastaanotosta). Liikennevirasto kilpailuttaa urakan sekä tekee ja allekirjoittaa urakan hankintapäätöksen Tampereen kaupungin valtuuttamana. Sopimukseen perustuen Liikennevirasto allekirjoittaa kaikki tähän hankkeeseen sisältyvät urakka- ja muut sopimukset kolmansien osapuolten kanssa.

5 5 (17) Sopimuksessa on edelleen hankkeen kustannusten ja rahoituksen osalta kohdassa 4. kirjattu, että hankkeen kustannukset koostuvat kehitys- ja toteutusvaiheen kustannuksista. Kehitys- ja toteutusvaiheen kustannuksiin sisältyvät valitun allianssikonsortion, konsulttien, Liikenneviraston, Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin kustannukset. Kehitys- ja toteutusvaiheen kaikki kustannukset arvonlisäveroineen lukuun ottamatta Liikenneviraston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen henkilöstökustannuksia ja takuuvaiheen kustannuksia maksaa Tampereen kaupunki, jonka omistukseen rakennettavat väylät urakan vastaanoton jälkeen tulevat. Liikennevirasto maksaa kauppahintana jäljempänä sovitun osuuden hankkeen kustannuksista korottomana Tampereen kaupungille viimeistään vuosina 2015 ja Valtion talousarviossa 2012 Liikennevirasto on oikeutettu tekemään sopimuksia hankkeen osalta enintään 185,0 miljoonan euron määrästä (alv 0 %). Liikenneviraston osalta kustannusten enimmäismäärä on valtion talousarviossa myönnetty sopimusvaltuus. Sopimusvaltuuden ylittämiseen tarvitaan eduskunnan päätös. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan myös Tampereen kaupunginvaltuuston päätös. Tampereen kaupungin lopullinen rahoitusosuus hankkeesta on 67 % ja Liikenneviraston lopullinen rahoitusosuus on 33 %. Vuosittaiset kustannukset tarkentuvat allianssin kehitysvaiheessa sovittavan työaikataulun mukaan. Sopimuksen irtisanomisen osalta sopimuksessa on kohdassa 6. todettu, että mikäli kehitysvaiheen aikana ilmenee, että allianssin kehitysvaiheen tuloksena ei saavuteta sopimusosapuolien kannalta hyväksyttävää tulosta, tai että kustannusennuste 185 miljoonaa euroa (alv 0 %) ylittyy, on sopijapuolilla oikeus vetäytyä hankkeesta irtisanomalla sopimus ennen toteutusvaiheen allianssisopimuksen allekirjoittamista. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti vähintään 4 viikkoa ennen aiottua sopimuksen päättymispäivää. Oikeudellinen arviointi Kaupunginvaltuusto ei kunnan ylimpänä toimielimenä ole sidottu omiin aikaisempiin päätöksiinsä, vaan se voi ottaa aiemmin ratkaistun asian uudelleen käsiteltäväkseen. Kaupunginvaltuusto on siten voinut aiemman tehdyn Rantaväylän tunnelia, Paasikiventien joukkoliikennekaistoja sekä Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymien rakentamiseen liittyvän päätöksensä estämättä päättää, että hankkeen toteuttamistapaa ja ehtoja muutetaan.

6 6 (17) Valituksenalaisessa valtuuston päätöksessä ja sen liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa käytetty kieli on ollut asiallista. Sopimusluonnoksessa oleva neljän viikon irtisanomisehto on ymmärrettävä. Pelkästään se seikka, että kaupunginvaltuutetuilla on erilaisia mielipiteitä sopimuksen sisällöstä ei tarkoita, että kunnanvaltuuston (oikeastaan kaupunginvaltuuston) päätös olisi hallintolain 9 :n vastainen. Kaupunginvaltuuston päätös on täyttänyt hallintolain 9 :n 1 momentissa edellytetyllä tavalla selkeän ja ymmärrettävän kielenkäytön vaatimukset. Kaupunginvaltuuston harkintavaltaan on kuulunut harkita, millaisilla sopimusehdoilla se sitoutuu Rantaväylän tunnelin sekä Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymien tie- ja katujärjestelyjen rakentamiseen. Suhteellisuusperiaatteen mukaan viranomaisen toimien on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Valituksenalainen päätös ei ole suhteellisuusperiaatteen vastainen sillä perusteella, että Kivelän näkemyksen mukaan sopimuksen ehtojen olisi tullut olla yksilöidymmät. Kaupungin harkintavaltaa rajoittavat yleiset hallinto-oikeudelliset periaatteet, kuten harkintavallan väärinkäytön kielto. Sopimuksen ehtojen mukaan Tampereen kaupungilla on oikeus vetäytyä hankkeesta irtisanomalla sopimus ennen toteutumisvaiheen allianssisopimuksen allekirjoittamista, jos kustannusennuste 185 miljoonaa euroa (alv 0 %) ylittyy. Tampereen kaupunki ei valituksenalaisella päätöksellään ole varauksetta sitoutunut hankkeeseen, vaan sillä on sopimusehtojen mukaan kustannusennusteen ylittyessä mahdollisuus vetäytyä hankkeesta ennen toteutusvaiheen allianssisopimuksen allekirjoittamista. Kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa sillä perusteella, että sopimuksessa ei ole määritelty kaupungin kustannuksille euromääräistä ylärajaa. Se seikka, että hankkeen kustannukset muodostuvat Kivelän mukaan suuriksi, ei merkitse, että kaupunginvaltuusto olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin mihin se on tarkoitettu. Puheena olevan sopimuksen määräykset eivät muutoinkaan ole sillä tavoin epäselviä, epäjohdonmukaisia tai puutteellisia, että valtuusto olisi päättäessään sopimuksen hyväksymisestä käyttänyt vääriin harkintavaltaansa ja mennyt toimivaltaansa ulommaksi. Sopimuksen soveltamisesta mahdollisesti aiheutuvat osapuolten erimielisyydet ratkaistaan erikseen sopimuksen 7. kohdassa mainituissa järjestyksessä. Liikenneviraston sopimuksen perusteella tekemän hankintapäätöksen laillisuus ratkaistaan markkinaoikeudessa julkisista hankinnoista annetun lain 11 luvussa säädetyssä järjestyksessä.

7 7 (17) Kaupunginvaltuusto ei ole päättäessään sopimuksen hyväksymisestä käyttänyt harkintavaltaansa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on ollut lain mukaan käytettävissä eikä mennyt toimivaltaansa ulommaksi. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole Kivelän esittämillä perusteilla lainvastainen. Kaupunginvaltuuston päätökseen ei voida hakea muutosta kunnallisvalituks in tarkoituksenmukaisuusperusteella. Raevaaran valitus Valtiontukea koskevat valitusperusteet Valituksenalaisella kaupunginvaltuuston päätöksellä hyväksytyn "valtatie 12 Tampereen tunneli" toteuttamista, yhteistyötä ja rahoitusjärj estelyjä koskevan sopimuksen osapuolina ovat Tampereen kaupunki ja Liikennevirasto. Raevaaran valituksessaan mainitsema YIT Oyj ei ole puheena olevan sopimuksen osapuoli. Valituksenalainen päätös ei ole myöskään koskenut taloudellisen tuen myöntämistä YIT Oyj:11e. Valituksenalaisella päätöksellä ei ole myönnetty YIT Oyj:lle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua valtiontukea. Valituksenalainen päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä sillä Raevaaran esittämällä perusteella, että asiassa ei olisi riittävästi selvitetty unionin valtiontukisäännösten soveltumista. Päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä myöskään sillä perusteella, että komissiolle ei ole tehty sopimuksesta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 108 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua ennakkoilmoitusta. Toimivallan ylittämistä koskevat valitusperusteet Kuntalain (365/1995) 2 :n 1 momentin mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa ja sille laissa säädetyt tehtävät. Kunnille ei saa antaa uusia tehtäviä tai velvollisuuksia taikka ottaa pois tehtäviä tai oikeuksia muuten kuin säätämällä siitä lailla. Edellä mainitun pykälän 2 momentin mukaan kunta voi sopimuksen nojalla ottaa hoitaakseen muitakin kuin itsehallintoonsa kuuluvia julkisia tehtäviä. Sopimuksen tekeminen Liikenneviraston kanssa maantien parantamista ja siihen liittyen kaupungin katuverkostoon tehtäviä muutoksia koskevan hankkeen toteutustavasta, hankkeen osapuolten asemasta, hankkeen rahoituksesta sekä muista valituksenalaisella päätöksellä hyväksytyistä sopimusehdoista on kuulunut kunnan toimialaan.

8 8 (17) Valituksenalaisessa kaupunginvaltuuston päätöksessä ei ole kysymys maankäyttösopimuksen tekemisestä YIT Oyj:n kanssa eikä maanomistajalta kaavoituksen yhteydessä perittävästä kehittämiskorvauksesta. Valituksenalaisella päätöksellä ei ole ratkaistu kysymystä kaavoitukseen liittyvistä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista korvauksista. Valituksenalainen päätös ei ole Raevaaran esittämällä valitusperusteella yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen, eikä valtuusto ole asiasta päättäessään käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin mihin se lain mukaan on ollut käytettävissä eikä ole ylittänyt toimivaltaansa. Muut valitusperusteet Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston sopimuksessa on muun ohella määritelty sopimusosapuolten asema "Valtatie 12 Tampereen tunneli" -hankkeessa ja sovittu hankkeen rahoituksesta. Kysymyksessä olevalla sopimuksella ei voida syrjäyttää lain mukaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä, kaavoitusmenettelyä eikä tie- ja katusuunnitelmien laatimista. Sopimuksen tekeminen ei ole kuitenkaan edellyttänyt, että valtuuston päätöksentekohetkellä hankkeen edellyttämät kaavamuutokset, ympäristövaikutusten arviointi, maaperätutkimukset sekä tie- ja katusuunnittelu ovat olleet ratkaistuna lainvoimaisin päätöksin. Laadittavan asemakaavan sekä tie- ja katusuunnitelmien sisältö määräytyy kunnassa asetettujen maankäyttötavoitteiden ja laissa asetettujen sisältövaatimusten mukaisesti ja yksityiskohdiltaan lainmukaisen osallistumis- ja arviointimenettelyn ja päätöksentekomenettelyn lopputuloksena. Hankkeen ympäristövaikutukset, valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden huomioon ottaminen sekä tunnelin toimivuus arvioidaan kyseisissä päätöksentekomenettelyissä ja niitä koskevissa valitusmenettelyissä. Valituksenalaisella päätöksellä ei ole tehty alueen maankäyttöä tai kaavoitusta koskevaa ratkaisua. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole lainvastainen niillä valituksessa esitetyillä perusteilla, jotka liittyvät alueen maankäyttöön ja kaavoittamiseen. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole Raevaaran esittämillä perusteilla syntynyt virheellisessä järjestyksessä, mene viranomaisen toimivallan ulkopuolelle eikä ole muutoinkaan lainvastainen. Kaupunginvaltuuston päätökseen ei voida hakea muutosta kunnallisvalituksin tarkoituksenmukaisuusperusteella. Raevaaran oikeudenkäyntikulut Raevaaran valitus on hylätty. Kun otetaan huomioon hallintolainkäyttölain 74, Raevaaralle ei ole määrättävä maksettavaksi korvausta oikeudenkäyntikului staan.

9 9 (17) Hallinto-oikeuden soveltamat oikeusohjeet Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa I Kivelän valitus (dnro 179/3/14) Perusteluissa mainittujen lisäksi Suomen perustuslaki 6 Hallintolainkäyttölaki 36 ja 74 Kuntalaki (365/1995) 90 Sopimus Euroopan unionin toiminnasta 107 ja 108 artikla Kivelä on valituksessaan vaatinut, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös ja Tampereen kaupunginvaltuuston päätös kumotaan. Lisäksi Kivelä on vaatinut, että Rantaväylän tunnelihankkeen täytäntöönpano keskeytetään. Kivelä on vielä vaatinut, että Tampereen kaupunki velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa eurolla. Kivelä on lausunut vaatimustensa perusteluina muun ohella seuraavaa: Kaupunginvaltuusto ei ole toimialaansa ylittämättä voinut allianssiurakkasopimusmallissa mennä kaupunkia velvoittavaan sitoumukseen, jonka kustannusvaikutusten ylärajaa ei tiedetä edes 100 miljoonan euron tarkkuudella. Kaupunki on ottanut allianssiurakkamallissa lähes yksin vastuun kaikista kustannusriskeistä ja -ylityksistä ilman ylärajaa. Allianssisopimusta voidaan verrata kaupungin palveluntuottajalle myöntämään takaukseen, jossa kaupunki sitoutuu maksamaan palveluntuottajalle ilman ylärajaa kaikki kustannusylitykset riippumatta siitä, kuinka virheellinen kaupungille annettu kustannusarvio on ollut. Epätarkat, epämääräisiä riskejä sisältävät tai muuten vailla huolellista harkintaa tehdyt päätökset eivät kuulu kunnan toimialaan. Liikenneviraston tarve siirtyä kiinteähintaisesta kaupungin ja viraston välillä tehdystä urakkasopimusmallista allianssimalliin on ollut pakon sanelema. Kaupunginvaltuusto ei olisi hyväksynyt tunnelin rakentamista, jos sen tiedossa olisi ollut tunnelin kustannusvaikutus kaupungille. Se, että hanke aloitetaan allianssin epärealistisen alhaisella hinta-arviolla, ei tunnelin lopullista hintaa alenna.

10 10 (17) Asunto-osakeyhtiö Näsipuiston teettämien konsulttiselvitysten tuloksena on ilmennyt useita näkökohtia, joiden perusteella allianssin antamaa urakkahinta-arviota ei voida pitää tosiasioihin nojaavana. Valtuuston käsittelyssä ollut allianssisopimusmalli on ollut juuri niin epäselvä kuin Liikennevirasto on halunnut sen olevankin. Tämä ilmenee siitä, että valtuuston päätöksen jälkeen allianssimalli on ollut jatkuvien muutosten kohteena. Maanalaisesta asemakaavasta ja tiesuunnitelmasta käy ilmi, että tiukat turvallisuusmääräykset on sivuutettu ympäristövaikutusten arvioinnissa ja tunnelisuunnittelussa. Tunnelin lopullisia rakennuskustannuksia arvioitaessa ei voida sivuuttaa sitä, että Euroopan unionin komission vaatimuksesta Rantaväylän tunnelin maanalainen asemakaava ja tiesuunnitelma voidaan joutua uusimaan vastaamaan direktiivin / 5 4/EY edellyttämiä vähimmäisturvallisuusvaatimuksia. Tällöin lisäkustannusten osalta voidaan puhua jopa kymmenistä miljoonista euroista ja tunnelin valmistumisen siirtymisestä merkittävällä tavalla. Kaupunki tai urakoitsija eivät voi olla vastuussa siitä vahingosta, mikä on aiheutunut siitä, että Liikennevirasto on sivuuttanut tiesuunnittelussa tunneliturvallisuuden. Tampereen kaupunki on selityksessään uudistanut asiassa aiemmin esittämänsä. Lisäksi kaupunki on esittänyt muun ohella, että tunnelin rakentamisen täytäntöönpanon keskeyttämisellä olisi merkittävä kustannuksia kohottava ja taloudellisia vahinkoja aiheuttava vaikutus. Täytäntöönpanoa ei tule keskeyttää. Oikeudenkäyntikulujen määräämiselle ei ole perustetta. Tampereen kaupunginvaltuuston päätös ei ole kuntalain vastainen. Kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa tai toimialaansa asiasta päättäessään. Valtuuston päätös on perustunut huolelliseen valmisteluun ja harkintaan. Valtuustolla on ollut mahdollisuus palauttaa asia lisävalmisteluun niin halutessaan. Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välillä allekirjoitettu toteuttamissopimus on hyväksytty kaupunginvaltuuston lainvoimaisella päätöksellä Kaupunginvaltuusto on päätöksellään ainoastaan hyväksynyt sopimuksen, jolla osapuolet ovat täydentäneet Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välillä tehtyä toteuttamissopimusta. Kyseisessä allekirjoitetussa sopimuksessa on määritelty pääperiaatteet osapuolten rooleista tunnelin toteuttamisessa ja kustannusten jaosta sekä rakentamisessa että kunnossapidossa.

11 Kaupunginvaltuuston hyväksymää sopimusta ei voida verrata palveluntuottajalle myönnettävään takaukseen tai siihen, että kaupunki olisi sitoutunut maksamaan palveluntuottajalle kaikki kustannusylitykset ilman ylärajaa. Tampereen kaupungin laatimaan hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan sisältyy tunnelin osalta kustannusarvio 185 miljoonaa euroa. Allianssisopimusmallin mukainen Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston sekä palveluntuottajien yhdessä sopima hankkeen tavoitekustannus on 180,3 miljoonaa euroa. Kaupunki ei ole ottanut yksin vastuuta kaikista kustannusriskeistä ja kustannusten ylityksistä ilman ylärajaa, vaan riskit on jaettu allianssin osapuolten kesken toteutusvaiheen allianssisopimuksessa. Kaikki allianssin toimijat ovat johtoryhmän yksimielisellä päätöksellä sitoutuneet tavoitekustannushintaan. Tavoitehinnan alittamisen hyöty jaetaan allianssin toimijoiden kesken ja vastaavasti tavoitehinnan ylittämisestä vastataan yhteisesti. Valittajan väitteelle kustannusarvion epärealistisen alhaisesta tasosta ei ole osoitettavissa mitään konkreettisia todisteita tai varteenotettavia perusteluj a. Allianssiurakan kilpailutuksen jälkeen on tehty urakan kehitysvaiheen ja toteutusvaiheen urakkasopimukset. Tunnelidirektiivin / 5 4/EY käyttö tässä hankkeessa perustuu kansalliseen ohjeistukseen, jonka mukaan vähimmäisvaatimuksia sovelletaan myös muihin yli 500 metriä pitkiin tietunneleihin. Tunnelin turvallisuuden varmistamiseksi on suunnitteluvaiheessa tehty direktiivin edellyttämällä tavalla riskianalyysin perusteella lisätoimenpiteitä ja tehostettuja toimenpiteitä. Kivelä on vastaselityksessään esittänyt muun ohella, että hallinto-oikeus on päätöksessään sekoittanut laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteen. Kunnallisvalituksessa on ollut kysymys yksinomaan kaupunginvaltuuston päätöksen laillisuudesta. Hallinto-oikeuden olisi tullut kumota kaupunginvaltuuston päätös kuntalain 2 :n vastaisena. Tästä olisi seurannut lainvoimaisen kaupunginvaltuuston päätöksen edellyttämä normaali tunnelin rakennusurakkakilpailu. Kaupunginvaltuustolla olisi tämän jälkeen ollut päätöksensä tueksi kiinteä urakkasumma, mikä olisi taannut sen, että päätös olisi perustunut kuntalain 2 :n mukaiseen huolelliseen harkintaan, yleisiin ennakolta hyväksyttyihin johdonmukaisiin ja kaupungin edun huomioon ottaviin perusteihin.

12 12 (17) II Raevaaran valitus (dnro 403/3/14) Hallinto-oikeuden päätös on poliittinen päätös. Hallinto-oikeuden ratkaisussa näkyy vallan kolmijaosta luopuminen. Hallinto-oikeus toimii viranomaistoiminnan j atkeena. Kaupunginhallitus ei ole esittänyt perustetta sille, että allianssiurakassa kaupungin rahoitusvastuulla olisi yläraj a. Allianssiurakkasopimus takaa, että palveluntuottaja ei voi tehdä tappiota. Palveluntuottaja voi muodollisesti menettää sovitun katteen (voittoprosenttinsa), mutta tekee silti aina voittoa. Kun allianssi voi itse muuttaa tavoitekustannuksen haluamakseen, kaupunginvaltuuston tekemä päätös on allianssille avoin asianajovaltakirja. Näin ollen ei ole tarpeellista esittää konkreettisia perusteluja tavoitekustannusarvion epärealistisen alhaisesta tasosta. Allianssisopimuksen kustannusvaikutus kaupungille selviää aikanaan. Raevaara on valituksessaan vaatinut, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös ja Tampereen kaupunginvaltuuston päätös kumotaan ja että asia palautetaan Tampereen kaupunginvaltuustolle uudelleen käsiteltäväksi. Lisäksi Raevaara on vaatinut, että hankkeen täytäntöönpano keskeytetään tai kielletään. Vielä Raevaara on vaatinut, että Tampereen kaupunki velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa eurolla. Raevaara on toistanut asiassa aiemmin esittämänsä. Kaupunginvaltuuston päätös on maankäyttö- ja rakennuslain, kuntalain, maantielain, perustuslain sekä unionin lainsäädännön vastainen. Päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa ja päätös on muutenkin lainvastainen. Valituksenalaisessa sopimuksessa tai pöytäkirjassa ei ole esitetty hankkeen toteuttamista ennen sen lainvoimaistumista. Tunnelin louhinta on kuitenkin käynnistetty virkamiesten päätöksellä ilman lainvoimaisia ratkaisuja. Valituksenalainen päätös ylittää kunnan toimialan. Allianssihankkeen tarkoitus on muun ohella yhden yrityksen omistaman maapohjan jalostus, mikä on kiellettyä valtiontukea. Se, että kyseinen yritys ei ole sopimuksen osapuoli, ei vaikuta asian arviointiin.

13 13 (17) Allianssimallissa ei ole määritelty kaupungin maksettavaksi tulevia kustannuksia toisin kuin lainvoiman saaneessa valtuuston hyväksymässä päätöksessä. Kustannukset tulevat ylittämään kustannusennusteen eli tavoitehintana esitetyn 181 miljoonaa euroa. Hankkeen tosiasialliset kustannukset avoimeksi jättävä allianssihankkeen mukainen hinnoittelu menee kunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle. Valituksen kohteena oleva allianssihanke ei mahdollista kunnan taloutta koskevien säännösten noudattamista eikä kaupunki voi toteutusvaiheessa irtaantua sopimuksesta,vaikka kustannukset moninkertaistuvat. Yhdenvertaisuusperiaatetta on sovellettava myös valituksenalaisessa valtuuston päätöksessä. Periaate edellyttää muun ohella, että maankäyttöön liittyvät käytännöt tai sopimukset kohtelevat tasapuolisesti eri tahoja. Ennen yksittäisiä sopimuksia olisi suotavaa julkistaa ne yleiset periaatteet, joiden mukaisesti sopimuksia laaditaan. Kunnalle yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvien kustannusten korvaaminen ei mahdollista valituksenalaisen valtuuston päätöksen mukaista rahoitusjärjestelyä. Asemakaavoituksesta perittävät korvaukset kohdistuvat kaavoitettavien alueiden kunnallistekniikan kustannusten kattamiseen. Sopimuksen toteutuksen yhteydessä asemakaavakorvauksilla katettaisiin vain osa tunnelin rakentamiskustannuksista. Asemakaavakorvausten käyttäminen valtakunnallisen läpikulkuliikenteen pääväylän kustannuksiin asettaa muut vastaavat yrittäjät eriarvoiseen asemaan. Asiakokonaisuudessa ei käy ilmi, kuka maksaisi kyseiseltä osalta varsinaiset asemakaavakorvauksella yleisesti kustannettavat kunnallistekniset kustannukset. Valituksenalainen valtuuston päätös sisältää tosiasiallisesti alueiden käytön yksityiskohtaiseen järjestämiseen, rakentamiseen ja kehittämiseen liittyviä sitoumuksia. Päätöksellä luodaan käytännössä sen kaltainen tilanne, että maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät muut maankäytön vaihtoehdot eivät olisi vertailukelpoisia. Sopimuksessa on käytännössä sitovasti sovittu uuden asemakaavoituksen sisältö. Se, että jokin toimijataho mahdollisesti kokee yhden vaihtoehdon olevan heidän kannaltaan ainoa mahdollinen, ei saisi rajoittaa tai estää noudattamasta lainmukaista kaavoitusmenettelyä. Maankäytön on perustuttava maankäyttö- ja rakennuslakiin. Hanke ei pohjaudu asianmukaisiin päätöksiin. Alueella ei ole sellaista asemakaavaa, jonka toteuttamiseksi sopimus olisi laadittu. Tunnelin ja eritasoliittymien rakentaminen edellyttäisi tiesuunnitelmien lisäksi niiden rakentamisen mahdollistavat asemakaavat. Hanke edellyttäisi myös lainvoimaisissa kaavoissa olevien aluevarausten poistamista.

14 14 (17) Hanke on vastoin valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Hanke toteutuessaan poistaa valtatie 12:n Rantaväylä -nimisen valtakunnanväylän kehittämismahdollisuudet. Avoväyläisenä sen laajentaminen olisi mahdollista. Tunnelin rakentamiselle ei voi löytyä minkäänlaisia ruuhkien tai liikennesuoritteiden parantamiseen liittyvää perustetta. Valtuuston päätöksen mukainen väylävaihtoehto on maantielain 13 :n 2 momentin vastainen eikä täytä maantielain "mahdollisimman edullinen" -vaatimusta. Koska kyseiselle läpikulkuliikenteen pääväylälle on edullisempia ja selkeästi toimivampia vaihtoehtoja kuin sopimuksessa ainoana vaihtoehtona esitetty tunneli, nyt käytetty hallinnollinen päätöksenteko rikkoo tarkoitussidonnaisuuden periaatetta. Nykyisen tien parantaminen on halvempaa kuin tunnelin rakentaminen. Valtatie 12:n Rantaväylän säilyttäminen ja kehittäminen moottoritietyyppisenä väylänä on kansantaloudellisesti edullisempaa kuin sen muuttaminen sopimuksen tarkoittamaksi kaupunkiväyläksi. Maakunnallisissa ja valtakunnallisissa suunnitelmissa valtatie 12:n Rantaväylä on ensisijaisesti säilynyt moottoritietyyppisenä väylänä. Valtakunnallisen läpikulkuväylän kehittäminen kaupunkiväyläksi on tapahtunut hiljaisuudessa Tampereen kaupungin toimesta eräillä uusilla maankäytön suunnitelmilla. Esimerkiksi Santalahden alueelle suunniteltu kerrostalolähiö edellyttää Rantaväylän kehittämistä kaupunkiväylänä. Tampereen kaupunki on selityksessään Raevaaran valituksen johdosta uudistanut Kivelän kohdalla lausumansa ja aiemmin tässä asiassa esittämänsä. Allianssihankkeessa käytetty hankintamenettely on ollut hankintasäännösten mukainen ja hankinta on myös lainvoimainen. Valituksenalainen päätös ei ole edes teoriassa koskenut kiellettyä valtiotukea. Kaavoitus on tunnelin ja sen ympäristön osalta lainvoimainen. Lisäksi maanarvon muuttuminen on otettu huomioon erillisillä päätöksillä ja sopimuksilla. Kaupunki ei ole rikkonut asiassa valtiontukisäännöksiä. Tunnelin maanalainen asemakaava on lainvoimainen. Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymien rakentamisen mahdollistavat asemakaavat ovat myös lainvoimaiset. Tunnelihankkeessa toteutetaan lainvoimaisia kaavoj a ja asemakaavoja. Valituksenalaisessa valtuuston päätöksessä ei ole päätetty tulevan kaavan sisällöstä. Tunnelihanke ei poista joukkoliikenteen aluevarauksia.

15 15 (17) Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Maantielain mukainen suoja-alue toteutuu hankkeessa. Maantien valtatie numero 12 luokkaa ei olla muuttamassa. Tiesuunnitelmaselostuksessa kuvataan tarkemmin ja yksityiskohtaisesti hankkeen tavoitteita ja perusteita. Hankkeen toteuduttua liittymät eivät enää aiheuta merkittävää haittaa valtatietä suoraan ajavalle liikenteelle. Hankkeessa toteutuvat nimenomaisesti maantielain tavoitteet ja edellytykset. Hankkeen yhteiskuntataloudellinen laskelma on tehty tiesuunnitteluohjeiden mukaisesti. Laskelmassa otetaan huomioon hankkeen toteuttamisen edellyttämät kustannukset. Toteutuskustannukset sisältyvät tiesuunnitelman kustannusarvioon. Raevaara on vastaselityksessään esittänyt muun ohella, että Liikennevirastolla ei ole mahdollisuutta sopia eduskunnan asettaman budjettirahoituksen ylittämisestä. Käytännössä vain Tampereen kaupungilla kustannusten osalta on "piikki auki". Sopimus on tältä osin kuntalain vastainen. 1. Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian. Valitukset hylätään. Hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta. 2. Kivelän ja Raevaaran vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta hylätään. 3. Lausuminen tunnelihankkeen täytäntöönpanon kieltämistä koskevista vaatimuksista raukeaa. Perustelut 1. Pääasia Kun otetaan huomioon edellä ilmenevät hallinto-oikeuden päätöksen perustelut, siinä mainitut oikeusohjeet sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt vaatimukset ja asiassa saatu selvitys, hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita. 2. Vaatimus oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta Asian näin päättyessä ja kun otetaan huomioon hallintolainkäyttölain 74, Kivelälle ja Raevaaralle ei ole määrättävä maksettavaksi korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.

16 16 (17) 3. Vaatimus täytäntöönpanon kieltämisestä Asian tultua tällä päätöksellä ratkaistuksi ei täytäntöönpanon kieltämistä koskevista Kivelän ja Raevaaran vaatimuksista ole tarpeen lausua. Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot. Korkein hallinto-oikeus: Pekka Vihervuori presidentti Matti Hal&I hallintoneuvos Aliee Guimaraes-Purokoski hallintoneuvos Outi Suviranta hallintoneuvos Anne Nenonen hallintoneuvos Riitta Hämäläinen Asian esittelijä, esittelijäneuvos

17 17 (17) Jakelu Päätös Jälj ennös Jaakko Kivelä, oikeudenkäyntimaksu 244 euroa Aarne Raevaara, oikeudenkäyntimaksu 244 euroa,, Tampereen kaupunki Hämeenlinnan hallinto-oikeus Toi ituskirjan jä ennöksen oikeaksi todistaa aostosihteeri Hei s i Aalto

Sopimus hankkeen "Vt 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Sopimus hankkeen Vt 12 Tampereen tunneli toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Sopimus hankkeen "Vt 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Sopijapuolet Liikennevirasto, joka toimii tässä hankkeessa rakennuttajana PL 33 00521 HELSINKI Tampereen

Lisätiedot

Kunnallisasiaa koskeva valitus. Asunto Oy Näsipuisto, Tampere Erkki Axén, Tampere Reino Kanerva, Tampere

Kunnallisasiaa koskeva valitus. Asunto Oy Näsipuisto, Tampere Erkki Axén, Tampere Reino Kanerva, Tampere KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS TAMPEREEN KAUPUNK1 2 1. 10, 2111. Ono TRE 7 /C) Antopäivä 1 (8) 21.10.2016 Taltionumero 4430 Diaarinumero 454/3/15 Asia Valittajat Kunnallisasiaa koskeva valitus Asunto

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.11.2016 Taltionumero 4668 Diaarinumero 2984/3/15 1 (6) Asia Valittaja Kunnallisasiaa koskeva valitus Hämeenkyrön kunnanhallitus Päätös,

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 13.1.2011 Taltionumero 86 Diaarinumero 2098/2/09 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija, Jyväskylä Päätös, jota valitus koske Selostus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.3.2011 Taltionumero 844 Diaarinumero 4055/3/10 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Sopijapuolet Tiehallinto, Hämeen tiepiiri PL TAMPERE. Tampereen kaupunki PL Tampere. 1 Sopimuksen tarkoitus

Sopijapuolet Tiehallinto, Hämeen tiepiiri PL TAMPERE. Tampereen kaupunki PL Tampere. 1 Sopimuksen tarkoitus 1 Sopimus rakentamiseen liittyvistä toimenpiteistä valtatien 12 parantamiseksi rakentamalla Rantaväylän tunneli, Paasikiventien joukkoliikennekaistat sekä Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymät,

Lisätiedot

Sopimusalueella on voimassa seuraavat asemakaavat: nro nro nro

Sopimusalueella on voimassa seuraavat asemakaavat: nro nro nro MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Elisa Oyj (0116510 6) PL 1, 00061 ELISA jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja.

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Taltionumero 843 Diaarinumero 2946/2/09. Markkinaoikeus nro 366/2009

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Taltionumero 843 Diaarinumero 2946/2/09. Markkinaoikeus nro 366/2009 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.3.2011 Taltionumero 843 Diaarinumero 2946/2/09 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Selostus asiasta Markkinaoikeus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 31.1.2014 Taltionumero 237 Diaarinumero 3362/3/12 1 (6) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 9.9.2016 Taltionumero 3790 Diaarinumero 1816/3/15 1 (8) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

u a UØ Taltionumero 3682/3/14

u a UØ Taltionumero 3682/3/14 KORKEIMMAN HALLINT O-OIKEUDEN PÄÄTUS Ant opäivä 1 (5} 4.2.2015 Taltionumero 265 Diaarinumero 3682/3/14 u a UØ Kiryaamo 05. 02. 2015 Asia Kunnallisvalitus i3 Valittaja Matti Vattulainen, Joutseno Päätös,

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 12.5.2015 Taltionumero 1249 Diaarinumero 4087/3/13 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1495 Diaarinumero 64/3/11 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Tarjouspyyntö ja hankintapäätös

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 20.2.2014 Taltionumero 566 Diaarinumero 3582/3/12 1 (8) Asia Valittaja Kunnallisasiaa koskeva valitus Pekka Eklund, Espoo Päätös, jota valitus koskee Asian

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 19.10.2016 Taltionumero 4420 Diaarinumero 3865/3/15 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tuomisto

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tuomisto MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Tuomisto 418 425 3 159 omistaja: Kaarina Kyllikki Salonen (xxxxxx xxxx) Lindforsinkatu

Lisätiedot

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA 1. SOPIMUSOSAPUOLET Projektin toteuttaja: Y-tunnus: Osoite: Projektin tilaaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto Y-tunnus: 0922484-4 Osoite: Sepänkatu

Lisätiedot

DN:o 1 (5) 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä kaupunki) Liikennevirasto PL Helsinki. 2. Sopimuksen tausta

DN:o 1 (5) 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä kaupunki) Liikennevirasto PL Helsinki. 2. Sopimuksen tausta DN:o 1 (5) Mt. 101:n (Kehä I) - Kivikontien eritasoliittymän, mt. 101:n (Kehä I) - Hämeenlinnanväylän eritasoliittymän sekä mt. 101:n (Kehä I) välillä Espoon raja Vihdintie edistämistä koskeva aiesopimus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 3.11.2010 Taltionumero 3107 Diaarinumero 1783/1/09 1 (8) Asia Valittaja Kunnallisasiaa koskeva valitus Jyväskylän kaupunginhallitus Päätös, jota valitus koskee

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 25 Asianro 4217/10.03.01.02/2016 Kuopion kaupungin kävelykeskustan keskitetyn puhtaanapidon jatkaminen / Kuopion Yrittäjät ry:n valitus / kaupunginhallituksen lausunto

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki.

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 1 Sopijapuolet 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. 1.2 Asunto Oy Kreivinniitty, y-tunnus 0135532-1

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 15.5.2018 Taltionumero 2333 Diaarinumero 5817/2/17 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.11.2016 Taltionumero 5073 Diaarinumero 3512/3/15 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 27.4.2018 Taltionumero 2047 Diaarinumero 3075/2/16 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 27.9.2016 Taltionumero 4075 Diaarinumero 1045/3/15 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus ja hallintoriita-asia A Päätös, jota valitus koskee

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 16.9.2014 Taltionumero 2747 Diaarinumero 1114/3/13 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tilat Parvis ja Kiila

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tilat Parvis ja Kiila MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilojen Parvis 418 424 9 636 ja Kiila 418 424 9 637 omistaja: THH Palvelut Oy (2128195

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 16.12.2016 Taltionumero 5353 Diaarinumero 3105/3/16 ja 3181/3/16 1 (5) Asia Valittajat Täytäntöönpanon kieltämistä koskeva valitus 1. Lulu Ranne, Hämeenlinna

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Vuokraoikeudenhaltija

jäljempänä tässä sopimuksessa Vuokraoikeudenhaltija MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta SOPIMUSALUE Kiinteistö Oy Pohjolan Perusyhtiö 40 (2175827 5) Suomen Osatontti II Ky

Lisätiedot

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tantere

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tantere MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Tantere 418 424 3 68 omistajat: Hanna Maria Sillanpää (xxxxxx xxxx) Sunilantie

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 18.11.2015 Taltionumero 3341 Diaarinumero 1915/3/14 1 (5) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävän kuljetuspalvelun korvaamista koskeva valitus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 19.10.2016 Taltionumero 4403 Diaarinumero 3824/3/15 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukitointa koskeva valitus Mäntsälän perusturvalautakunta

Lisätiedot

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS SOPIMUS 22.2.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Tampereen kaupunki Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä Frenckellinaukio 2 33100 Tampere Toteuttaja: Tampereen Tilapalvelut Oy Frenckellinaukio 2K 33100

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 14.6.2011 Taltionumero 1601 Diaarinumero 1543/3/10 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.7.2011 Taltionumero 1978 Diaarinumero 4367/3/10 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 20.12.2018 Taltionumero 6100 Diaarinumero 5422/2/17 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä St-1 Oy (Y-tunnus: 0201124-8)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.03.2016 Sivu 1 / 1 5059/2015 10.03.01 96 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valituksista, jotka koskevat valtuuston päätöstä Kehä I:n parantamisen käynnistämisestä Keilaniemessä

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 6.7.2017 Taltionumero 3354 Diaarinumero 3777/3/15 1 (12) Asia Valittaja Kunnallisasiaa koskeva valitus Anna Karoliina Laukkanen, Savonlinna Päätös, jota valitus

Lisätiedot

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy Osakassopimus ver

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy Osakassopimus ver 1 Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy Osakassopimus ver 25.4.2016 1. Osapuolet 1. Tampereen kaupunki, joka omistaa 71,20 % osakkeista ja äänivallasta 2. Ylöjärven kaupunki, joka omistaa 8,53 % osakkeista

Lisätiedot

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 1 (5) Luonnos 22.2.2019 Dnro LPR/283/23/2019 Korkein hallinto-oikeus / korkein.hallinto-oikeus@oikeus.fi Viite ASIA Selityspyyntö 4.2.2019, korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 Lappeenrannan

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 4.2.2015 Taltionumero 278 Diaarinumero 4064/3/13 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus Nokian kaupunki, perusturvakeskus Päätös, jota valitus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2018 1 (5) 77 Hallintosäännön muuttaminen HEL 2018-002397 T 00 01 00 Päätös hyväksyi Helsingin kaupungin hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti. Muutos tulee voimaan 17.4.2018.

Lisätiedot

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. 1 Urakkasopimus YSE 1998 RT 80260 RT 80260 1(5) URAKKASOPIMUS YSE 1998 Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. Hanke Numero Rakennuskohde Urakkasopimus PÄÄURAKKA 1

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 25.5.2018 Taltionumero 2551 Diaarinumero 1202/2/17 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Valitus maakuntajohtajan viran täyttämistä koskevassa kunnallisasiassa. Turun hallinto-oikeus nro 17/0375/1

Valitus maakuntajohtajan viran täyttämistä koskevassa kunnallisasiassa. Turun hallinto-oikeus nro 17/0375/1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäiva 16.5.2019 Taltionumero 2211 Diaarinumero 183/3/18 1(9) Asia Valittaja Valitus maakuntajohtajan viran täyttämistä koskevassa kunnallisasiassa Simo Riuttamäki

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä NSA-Yhtiöt Oy jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

Kuntalaki 90 Euroopan yhteisön perustamissopimus 87 artikla 1 kohta ja 88 artikla 3 kohta Komission asetus (EY) N:o 69/2001 ja 1998/2006

Kuntalaki 90 Euroopan yhteisön perustamissopimus 87 artikla 1 kohta ja 88 artikla 3 kohta Komission asetus (EY) N:o 69/2001 ja 1998/2006 Vuosikirjanumero KHO:2008:81 Antopäivä 10.11.2008 Taltionumero 2808 Diaarinumero 1918/1/07 Kunnallisasia - Kiinteistön myynti - Euroopan unionin valtiontukisäännös K:n kaupunginvaltuusto oli päättänyt

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY KYLPYLÄNTORNI 1 ESIKAUPPAKIRJALUONNOS 1(4)

KIINTEISTÖ OY KYLPYLÄNTORNI 1 ESIKAUPPAKIRJALUONNOS 1(4) KIINTEISTÖ OY KYLPYLÄNTORNI 1 ESIKAUPPAKIRJALUONNOS 1(4) Osapuolet: 1. LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, jota edustaa teknisen toimen kiinteistö- ja mittaustoimi, jäljempänä myös kaupunki PL 38, Villimiehenkatu

Lisätiedot

LUONNOS. Palveluntuottaja 1 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 2 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 3 XXXXXXXXXXXXXXXXX

LUONNOS. Palveluntuottaja 1 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 2 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 3 XXXXXXXXXXXXXXXXX joulukuu 2017 1 (6) ALLIANSSIN KAUPALLISET EHDOT Lomaketta käytetään tilaajan ja palveluntuottajien välisten maksujen, bonusten ja sanktioiden määrittämiseen. RAKENNUSHANKE SOPIMUSOSAPUOLET 1 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

LUONNOS. Sopimuksen osapuolet ja niiden edustajat. Tilaaja on hankkeessa rakennushankkeeseen ryhtyvä osapuoli.

LUONNOS. Sopimuksen osapuolet ja niiden edustajat. Tilaaja on hankkeessa rakennushankkeeseen ryhtyvä osapuoli. RT 80355 joulukuu 2017 1 (6) KEHITYSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (KAS) Ingressi... SOPIMUKSEN KOHDE Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET Tilaaja Tilaajan edustaja Palveluntuottajat Palveluntuottaja 1 Edustaja

Lisätiedot

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus 14.6.2016 Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen myös uuden rakennuksen rakentamiseen ranta-alueella,

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja KH xx.xx.2015 xx MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä Markku Mattila jäljempänä tässä sopimuksessa

Lisätiedot

ASEMAKAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS

ASEMAKAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS 18.2.2013 7/10.02.03/2013 Kymi Ring Oy:n hallitus 4.3.2013 ASEMAKAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS SOPIJAPUOLET SOPIMUSALUE Iitin kunta PL 32 47401 KAUSALA kirjaamo.iitinkunta@iitti.fi Y-tunnus 0158766-7

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.11.2016 Taltionumero 5074 Diaarinumero 3514/3/15 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A huoltajinaan B ja C Päätös, jota valitus koskee

Lisätiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, Antero Pohjonen, Antti Annala, Kaija Asunmaa, Kyösti Rahkonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, Antero Pohjonen, Antti Annala, Kaija Asunmaa, Kyösti Rahkonen KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA Kunnallisasiaa koskeva valitus MUUTOKSENHAUN KOHTEENA OLEVA PÄÄTÖS VALITTAJA VASTAPUOLI Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, 9.10.2015 Keuruun kaupunki

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 29.8.2014 Taltionumero 2556 Diaarinumero 1941/3/13 1 (5) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 1 (10) Tampereen raitiotiehanke KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 2 (10) Sisällys 1. Osan 2 kehitysvaiheen sisältö ja tavoitteet...

Lisätiedot

Juhani Topias Tuomi (xxxxxx xxxx) Mäkikatu 12 B 11, TAMPERE

Juhani Topias Tuomi (xxxxxx xxxx) Mäkikatu 12 B 11, TAMPERE MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Niittyhaka 418 424 3 94 omistajat: Liisa Kaarina Tuomi (xxxxxx xxxx), osuus 1/4

Lisätiedot

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535.

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. 1 (5) MARKKINAOIKEUDELLE ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. Vastine koskee valittajan tekemää,

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI 1 (4) ESISOPIMUS JA SOPIMUS Osapuolet A Paulig Oy Y-tunnus 0112563-0 PL 15, 00991 HELSINKI (jäljempänä tontinomistaja) (jäljempänä B Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY

YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY YHTEISTOIMINTASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN Ruoveden kunnan ja Virtain kunnan yhteistoimintasopimuksen 18.6.2012 purkamis- ja irtisanomisehdon

Lisätiedot

MAANTIEN 3932 PARANTAMINEN VÄLILLÄ JOUTSENO-RAVATTILA, Lappeenranta

MAANTIEN 3932 PARANTAMINEN VÄLILLÄ JOUTSENO-RAVATTILA, Lappeenranta SOPIMUSLUONNOS 1 (5) 23.10.2012 280/2012/KAS/11 MAANTIEN 3932 PARANTAMINEN VÄLILLÄ JOUTSENO-RAVATTILA, Lappeenranta Sopimus toteutuskustannusten jaosta ja kohteen rakentamisesta Ravattilan koulun kohdalla

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.10.2014 Taltionumero 2983 Diaarinumero 2381/3/13 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus

Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1 (5) Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1. Sopimuksen osapuolet Toimittajat Tilaajat 2. Hankkeen yhteyshenkilöt Tilaajan yhteyshenkilö: Rovaniemen kaupunki Toimittajan (jäljempänä ryhmän)

Lisätiedot

LUONNOS RT TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on SOPIMUSOSAPUOLET. joulukuu (6)

LUONNOS RT TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on SOPIMUSOSAPUOLET. joulukuu (6) RT 80356 joulukuu 2017 1 (6) TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) Ingressi... SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET Tilaaja Tilaajan edustaja Palveluntuottajat

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 19.10.2011 Taltionumero 3005 Diaarinumero 1196/3/11 1 (5) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1493 Diaarinumero 716/2/10 Asia Valittaja Oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Asian

Lisätiedot

Tilan Vuorenala omistajat: Aili Helena Lehtosen (xxxxxx xxxx, k ) jakamattoman kuolinpesän oikeudenomistajat:

Tilan Vuorenala omistajat: Aili Helena Lehtosen (xxxxxx xxxx, k ) jakamattoman kuolinpesän oikeudenomistajat: MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Vuorenala 418 424 9 1015 omistajat: Aili Helena Lehtosen (xxxxxx xxxx, k. 10.4.2011)

Lisätiedot

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten Voiko kunta muuttaa mieltään? Kuntamarkkinat, 12.9.2018 Kai Ketelimäki päätöksen edellyttää sen lainvoimaisuutta päätös voidaan yleensä panna täytäntöön

Lisätiedot

Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus

Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1 (5) Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1. Sopimuksen osapuolet Toimittajat Tilaajat 2. Hankkeen yhteyshenkilöt Tilaajan yhteyshenkilö: Rovaniemen kaupunki Toimittajan (jäljempänä ryhmän)

Lisätiedot

Osakas A-osakkeet B-osakkeet

Osakas A-osakkeet B-osakkeet 1 (5) LISÄSOPIMUS 28.2.2013 PÄIVÄTTYYN TAPIOLAN KESKUSPYSÄKÖINTI OY:N OSAKASSOPIMUKSEEN A-lisäosakkeet / VSS-tila 1. OSAPUOLET Osakas A-osakkeet B-osakkeet Finprop Tapiola Oy (Y-tunnus: 1749679-4) 460

Lisätiedot

Kaupunginhallitus liite nro 7 (1/5) Kaupunginvaltuusto liite nro 8 (1/5)

Kaupunginhallitus liite nro 7 (1/5) Kaupunginvaltuusto liite nro 8 (1/5) Kaupunginhallitus 3.12.2018 liite nro 7 (1/5) Kaupunginvaltuusto 10.12.2018 liite nro 8 (1/5) SOPIMUS YMPÄRISTÖNSUOJELUN JA RAKENNUSVALVONNAN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Luonnos 2. Aleksi Heikkilä, 1 Sopimuksen

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 12.7.2017 Taltionumero 3515 Diaarinumero 3492/2/16 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 22.11.2016 Taltionumero 4949 Diaarinumero 4302/3/15 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Lakimies Amanda Nikkilä Jätehuolto tänään ja huomenna, LHJ:n omistajapäivä KHO:2016:19 Jätelaki Siirtymäsäännös Jätteenkuljetus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 14.2.2014 Taltionumero 479 Diaarinumero 2986/3/12 1 (6) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS

KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS Allekirjoittaneet sopijapuolet ovat tehneet seuraavan asemakaavan muuttamista koskevan sopimuksen: 1. Sopijaosapuolet: Sotkamon kunta (y-tunnus: 0189766-5), Markkinatie

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 07.02.2013 Sivu 1 / 1 4922/10.03.00/2012 21 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle uudisrakennuslupaa koskevasta valituksesta, kiinteistö 49-12-14-2, Revontulentie 1, 02100

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA JA MAANKÄYTTÖSOPIMUS

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA JA MAANKÄYTTÖSOPIMUS KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA JA MAANKÄYTTÖSOPIMUS 1. SOPIJAPUOLET Raahen kaupunki, Y-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe Raahepolis Oy, Y-tunnus 0830284-7 Rantakatu 8 92100 Raahe 2. KIINTEISTÖN LUOVUTUS Raahepolis

Lisätiedot

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN JA SUOMEN VALTION VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ HELSINGIN OLYMPIASTADIONIN PERUSPARANNUSHANKKEEN RAHOITTAMISESSA

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN JA SUOMEN VALTION VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ HELSINGIN OLYMPIASTADIONIN PERUSPARANNUSHANKKEEN RAHOITTAMISESSA LUONNOS 01.11.2012 LUOTTAMUKSELLINEN SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN JA SUOMEN VALTION VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ HELSINGIN OLYMPIASTADIONIN PERUSPARANNUSHANKKEEN RAHOITTAMISESSA 1 Sopijapuolet Allekirjoittaneet

Lisätiedot

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Koipijärvi

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Koipijärvi MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Koipijärvi 418 424 3 67 omistajat: Mirja Helena Suikkanen (xxxxxx xxxx) Vanha

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 08.05.2017 Sivu 1 / 1 94/2015 10.02.02 143 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Finnoon osayleiskaavan hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri

Lisätiedot

2) Parikkalan kunta (1913642-6), osoite: Harjukuja 6, 59100 Parikkala, jäljempänä Kunta.

2) Parikkalan kunta (1913642-6), osoite: Harjukuja 6, 59100 Parikkala, jäljempänä Kunta. 1 YHTEISTYÖSOPIMUS Sopijapuolet 1) Kiinteistö Oy Onnenlähde (2155834-5), Helsinki, osoite: Televisiokatu 1, 00240 Helsinki, jäljempänä Onnenlähde ja 2) Parikkalan kunta (1913642-6), osoite: Harjukuja 6,

Lisätiedot

Sopimus hankkeen Vt 12 Tampereen tunneli toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Sopimus hankkeen Vt 12 Tampereen tunneli toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Sopimus hankkeen Vt 12 Tampereen tunneli toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Kh 2.4.2012 Tilaajapäällikkö Risto Laaksonen 20.03.2012: Liikenneviraston (ent. Tiehallinto) ja Tampereen

Lisätiedot

KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS

KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS KAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISSOPIMUS Allekirjoittaneet sopijapuolet ovat tehneet seuraavan asemakaavan muuttamista koskevan sopimuksen: 1. Sopijaosapuolet: Sotkamon kunta (jäljempänä kunta) 2. Alue, jota sopimus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 21.3.2014 Taltionumero 878 Diaarinumero 3782/3/12 1 (5) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS LUONNOS Naantalin kaupunki, y-tunnus Käsityöläiskatu 2, Naantali, jäljempänä kaupunki.

MAANKÄYTTÖSOPIMUS LUONNOS Naantalin kaupunki, y-tunnus Käsityöläiskatu 2, Naantali, jäljempänä kaupunki. 1 SOPIJAPUOLET 1 1.1 Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä kaupunki. 1.2 Raision kaupunki, y-tunnus 0204428-5 Nallinkatu 2, 21200 Raisio jäljempänä maanomistaja.

Lisätiedot

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014]

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014] SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN JA [X] OY:N välillä [. päivänä kuuta 2014] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja Helsingin kaupunki (Palmia liikelaitos)

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN KIRJAAMO HELSINGFORS STADS REGISTRATORSKONTOR. SaapunuVlnkommit. l 9, (. /" //a /? {.l ;'.

HELSINGIN KAUPUNGIN KIRJAAMO HELSINGFORS STADS REGISTRATORSKONTOR. SaapunuVlnkommit. l 9, (. / //a /? {.l ;'. KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS HELSINGIN KAUPUNGIN KIRJAAMO HELSINGFORS STADS REGISTRATORSKONTOR SaapunuVlnkommit l 9, 06. 2015 Antopäivä 23.6.2015 Taltionumero 1764 Diaarinumero 2546/3/13 1(8) l

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE

HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE 1 HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA Lausunto asiaan dnro 01150/17/2299, joka koskee valitusta Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksestä 24.4.2017 104. Päätöksellään kaupunginvaltuusto hyväksyi sopimuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29 09.03.2015 Sivu 1 / 1 995/02.07.00/2015 29 Tontin määräosan myynti ja yleisen alueen vuokraus Tapiolasta Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköinti -yhtiölle pysäköintilaitoksen rakentamista varten, korttelin

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 21.3.2014 Taltionumero 876 Diaarinumero 3482/3/12 1 (6) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

SOPIMUS ASEMAKAAVOITUKSEN SEKÄ ASEMAKAAVOITUKSEN MUUTOKSEN KÄYNNISTÄ- MISEKSI. Tuusulan kunta y PL Tuusula

SOPIMUS ASEMAKAAVOITUKSEN SEKÄ ASEMAKAAVOITUKSEN MUUTOKSEN KÄYNNISTÄ- MISEKSI. Tuusulan kunta y PL Tuusula Pellavamäki kaavoituksen ja kaavamuutoksen käynnistämissopimus 1 (3) SOPIMUS ASEMAKAAVOITUKSEN SEKÄ ASEMAKAAVOITUKSEN MUUTOKSEN KÄYNNISTÄ- MISEKSI A. Sopijapuolet Tuusulan kunta y 0131661-3 PL 60 04301

Lisätiedot

2. Tehdyt päätökset ja sopimukset

2. Tehdyt päätökset ja sopimukset Valtuustoaloite irtaantumiseksi Rantaväylän pitkä tunneli-hankkeesta - Pekka Salmi ym. Kh 2.9.2013 Kaupunginlakimies Jouko Aarnio 22.8.2013. 1. Valtuustoaloitteen sisältö 18.2.2013 on tehty valtuustoaloite

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 21.3.2014 Taltionumero 877 Diaarinumero 2017/3/12 1 (6) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot