Festivaalien norminpurkutalkoot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Festivaalien norminpurkutalkoot"

Transkriptio

1 Festivaalien norminpurkutalkoot Festivaalipäivät Lakimies Kai Massa / MaRa ry

2 Hallitusohjelman tavoitteena sääntelyn purkaminen Pääministeri Sipilän hallitusohjelmassa todetaan, että tavoitteena on turhan sääntelyn purkaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen. Perataan säädökset, jotka eniten haittaavat kansalaisten arkea, yritystoimintaa, maataloutta, investointeja, rakentamista, tervettä kilpailua ja vapaaehtoistoimintaa. Välittömästi ryhdytään purkamaan kansalaisia ja yritystoimintaa haittaavia alempiasteisia normeja, määräyksiä ja ohjeita. Sujuvoitetaan lupa- ja valitusprosessit ja annetaan niitä koskeva palvelulupaus.

3 MaRan Top Ten - kirjelmä sääntelyn purkamisesta Matkailu- ja ravintola-ala on vahvasti säänneltyä. Sääntelyn lisääntyminen on johtanut merkittävään hallinnollisen taakan kasvamiseen. Hallinnollista taakkaa lisää myös se, että yritykset joutuvat asioimaan usean valvovan viranomaisen kanssa. Hallinnollista taakkaa on mahdollista keventää merkittävästi kehittämällä viranomaisten toimintaa. Tämä edellyttää valvonnan parempaa kohdentamista, sähköisten palvelujen kehittämistä, modernien järjestelmien ja työvälineiden käyttämistä ja prosessien kehittämistä asiakkaiden tarpeita vastaaviksi.

4 Top Ten kirjelmä festivaalit/tapahtumat

5 Top Ten kirjelmä festivaalit/tapahtumat Alkoholilaki (erityisesti tapahtumat) Ilmoitusmenettelyä on laajennettava. Anniskeluluvan haltijalle on luotava mahdollisuus anniskella ilmoituksenvaraisesti lyhytaikaisissa cateringtilaisuuksissa (ns. cateringlupa). Yleisötapahtumia (esimerkiksi musiikkifestivaali) varten tulee luoda malli, jossa samalla paikalla järjestettävää nimettyä tapahtumaa varten myönnetään anniskelulupa, joka oikeuttaa anniskelemaan tapahtumassa ilmoituksenvaraisesti. Yksinomaisen hallinnan vaatimuksesta on luovuttava. Yhteisten anniskelualueiden perustaminen on sallittava. Yksinomaisesta hallinnasta luopuminen mahdollistaa monimuotoiset food court - tyyppiset ravintolamaailmat esimerkiksi yleisötapahtumissa. Omavalvonta ja vastuuhenkilön nimeäminen riittävät.

6 Top Ten kirjelmä festivaalit / tapahtumat Kokoontumislaki Säännönmukaisesti järjestettäviä yleisötilaisuuksia koskevaa ilmoitusvelvollisuutta on lievennettävä Lähtökohtana on oltava, että joka vuosi samalla paikalla toimivasta yleisötilaisuudesta tulee tehdä kokoontumislain mukainen ilmoitus vain kerran. Uusi ilmoitus on tehtävä, jos toiminta muuttuu olennaisesti. Kevennyksen tulisi koskea muun muassa festivaaleja, huvipuistoja ja muita yleisötapahtumia edellä mainittujen edellytysten täyttyessä. Yleisötilaisuuden ajankohdasta on ilmoitettava poliisille etukäteen.

7 Top Ten kirjelmä festivaalit / tapahtumat Meluasiat Ehdotetaan lyhytkestoisten tapahtumien osalta lakiin tai asetukseen kirjausta ns. sietämisvelvollisuudesta harvoin toistuvista tapahtumista aiheutuvia meluhaittoja arvioitaisiin eri perusteilla kuin silloin, kun kyseessä on jatkuvaluonteinen toiminta ja siitä aiheutuva meluhaitta. Terveyshaitan aiheutumisen arvioinnissa noudatettaisiin nykyistä korkeampaa kynnystä ja ihmisillä olisi sietämisvelvollisuus lyhytkestoisten tapahtumien osalta. Vähintään tämä tulisi huomioida kunnallisissa määräyksissä ja käytännöissä.

8 TAPAHTUMIEN LUPAPROSESSIT Yhden luukun periaate

9 Tapahtumia koskeva TEM - hanke Valtiovarainministeriön julkisten palvelujen digitalisointihankkeeseen liittyen TEMissä käynnistettiin vuonna 2015 tapahtumien lupaprosessien sujuvoittamista koskeva hanke Kehityshanke liittyy hallitusohjelman tavoitteeseen julkisten palvelujen digitalisoinnista ja lupa- ja valitusprosessien sujuvoittamisesta Hankkeessa mukana sidosryhminä viranomaiset, tapahtumanjärjestäjät ja järjestöistä MaRa ry. Hankkeen loppuraportti valmistui

10 Tapahtumia koskeva TEM hanke Hankkeen lopputuloksena syntyi lupa-, ilmoitus- ja valvontatoimen asiakkaiden ja viranomaisten yhteisen digitaalisen palvelukerroksen geneerinen malli. Palvelukerroksen toiminnallisuudet: Palvelukerros mahdollistaa asiakkaalle asioinnin yhden luukun kautta sen sijaan, että asiointi tapahtuisi erikseen jokaisen viranomaisen kanssa ja eri asiontiratkaisuissa Asiakkaat voivat välittää asiointiin liittyviä tietoja eri viranomaisille sekä kerralla useille viranomaisille palvelukerroksen kautta. Palvelukerros rakentuu kevyenä teknologiakerroksena viranomaisten nykyisten tietojärjestelmien päälle ja tukee myös viranomaisten asiankäsittelyä.

11 Sääntelymuutoksia tapahtumien ekosysteemissä? Meluasiat Kuluttajaturvallisuus Liikennekaari Tietosuoja Alkoholilaki Majoitustoiminta Järjestyksenvalvonta Tapahtuman järjestäminen Matkapaketit Kokoontumislaki Elintarvike

12 ALKOHOLILAKI anniskelu tapahtumissa

13 ALKOHOLILAKI Hallituspuolueiden tekemät linjaukset alkoholilain uudistuksesta: Anniskelua saa jatkaa ilmoituksella kello 04:ään (nykyisin vaaditaan jatkoaikalupa 01:30 jälkeiseen anniskeluun) Happy hour-mainonnan kielto anniskelussa poistetaan Vaatimus vastaavasta hoitajasta poistuu Velaksi anniskelun kielto poistuu, annostelumääräykset kumotaan (ei saa anniskella alaikäisille tai päihtyneille) Mahdollisuus anniskella tapahtumissa ilmoituksella (nykyisin tilapäinen anniskelu vaatii raskaan ja kalliin lupaprosessin) Anniskelualueiden sääntely kevenee myös tapahtumissa

14 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Sosiaali- ja terveysministeriön luonnos hallituksen esitykseksi lähetettiin lausuntokierrokselle viime viikolla Millaisia ehdotuksia sisältää tapahtumien osalta? Anniskelualueelle asetettava yleinen vaatimus: Hyväksyttävän anniskelualueen oltava kooltaan ja rakenteiltaan sellainen, että hakija voi järjestää valvonnan tehokkaasti. Anniskelualue tulisi rajata tai merkitä selvästi ellei alueen rajoja voida muuten selvästi havaita. Vastaa pitkälti nykyistä sääntelyä lukuun ottamatta säännöstä siitä, että ehdotuksessa ei ole vaatimusta siitä että kulkemista anniskelualueelle ja sieltä pois on voitava tehokkaasti valvoa.

15 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Anniskelualueen ei tarvitse olla yksinomaan hakijan tosiasiallisessa hallinnassa. Anniskelupaikassa voisi luvanhaltijan lisäksi toimia omaan lukuunsa myös esimerkiksi ruokaa tarjoilevia muita liikkeenharjoittajia Myös yhteiset anniskelualueet mahdollisia, jos yksi hakija ilmoittaa vastaavansa alueen valvonnasta. Säännökset mahdollistavat food court - tyyppiset ratkaisut esimerkiksi tapahtumissa joissa usea taho anniskelee ja/tai myy ruokaa samalla alueella

16 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Anniskelu tapahtumissa ilmoituksella (cateringilmoitus) nykyisen tilapäisen luvan sijaan: Se, jolle on myönnetty anniskelulupa, saa ilmoituksen perusteella anniskella tapahtuma-, kokous- ja juhlatiloissa ja vastaavilla alueilla. Alueiden tulee olla ennakolta hyväksytty tätä tarkoitusta varten anniskelualueeksi Anniskelusta tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle kolme vuorokautta ennen tilaisuuden alkua. Tilojen ja alueen hyväksymisestä cateringilmoituksia varten sekä tilaisuudesta ilmoittamisesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.

17 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Anniskelualueeksi ei hyväksytä tapahtuman yleistä katsomotilaa Lakiehdotuksen perustelut: Käytännössä yleiseen katsomotilaan ei saisi myöntää anniskelulupaa siten, että tapahtumaa seuraamaan tulevien katsojien paikat olisivat anniskelualueella tai he joutuisivat muutoin vastoin tahtoaan seuraamaan tapahtumaa anniskelualueelta. Toisaalta sekä sisä- että ulkotiloissa olevien katsomoiden yhteyteen voidaan rakentaa esimerkiksi erillisiä yksityisaitioita tai yleisölle avoimia anniskelualueita, joissa anniskelu olisi mahdollista. Kevenisikö vai kiristyisikö ehdotuksen perusteella tapahtumien anniskelualueiden sääntely?

18 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Anniskeluluvan rajoittaminen / hylkääminen Lupaviranomainen saa rajoittaa anniskelua anniskelualueen, anniskeluajan ja alkoholijuomalajien osalta sekä asettaa lupamääräyksiä valvonnan turvaamiseksi, jos anniskelulupaa haetaan urheilutapahtumaan tai tilaisuuteen, joka on luonteeltaan perhetapahtuma tai johon muuten osallistuu runsaasti lapsia ja nuoria. Lupaviranomainen saa hylätä anniskelulupahakemuksen, jos anniskelutoimintaa tai siitä aiheutuvia haittoja ei voida käytettävissä olevilla rajoituksilla ja lupamääräyksillä mainitussa tarkoituksessa riittävästi rajoittaa.

19 STM lakiehdotus alkoholilaiksi STM perustelut: anniskeluun tulee suhtautua pidättyvästi sellaisissa urheilutapahtumissa tai muissa tilaisuuksissa, jotka ovat luonteeltaan perhetapahtumia ja joihin osallistuu runsaasti lapsia ja nuoria. Tässä tarkoitettuja perheille sekä lapsille ja suunnattuja tapahtumia voivat olla esimerkiksi musiikkitapahtumat, näyttelyt, markkinat, kyläjuhlat ja joulukatu- tai muut vastaavat tapahtumat.

20 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Alkoholijuomien vähittäismyynti anniskelupaikasta Ehdotuksen mukaan myös anniskelupaikoista voisi myydä ulos samoja tuotteita kuin kaupoista (enintään 5,5 % alkoholia). Ulosmyyntioikeus ei koske määräaikaisia anniskelulupia (esim tapahtumissa) muuten kuin sellaisia useiden alkoholijuomien valmistajien esittelytilaisuuksia, jonka tarkoituksena on esitellä tuotteita kuluttajille. poikkeuksena olisivat esimerkiksi olut- tai viinimessut, joissa useat alkoholijuomien tuottajat esittelevät tuotteitaan kuluttajille

21 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Henkilökunnan pätevyys Tällä hetkellä anniskelupaikassa on oltava paikalla vastaava hoitaja ja tällä tarpeellinen määrä sijaisia joilla kovat pätevyysvaatimukset (koskee myös tilapäisiä anniskelulupia) Ehdotus: anniskelupaikassa tulee olla paikalla luvanhaltijan edustajana tämän määräämä täysi-ikäinen vastaava hoitaja tai muu luvanhaltijan tähän tehtävään nimeämä henkilö, jos paikka on avoinna asiakkaille. Anniskeluhenkilökunnalla ei erityisiä pätevyysvaatimuksia lukuun ottamatta alkoholilain osaamistodistusta (anniskelupassi) Osaamistodistus vaaditaan henkilöltä, joka on työskennellyt luvanhaltijan palveluksessa yhteensä vähintään kolme kuukautta sekä kaikilta mainituilta luvanhaltijan edustajilta.

22 STM lakiehdotus alkoholilaiksi Muita muutoksia tapahtumien kannalta Velaksi anniskelun kielto kumotaan. Merkitsee sitä, että tapahtumien yhteyteen voidaan luoda muitakin kuin kv. luottokortteihin pohjaavia maksujärjestelyjä joissa tapahtumakävijät maksavat alkoholiostoksensa vasta tapahtuman jälkeen Ei määräyksiä annosten maksimikoosta eikä tuplien anniskelukieltoa Anniskelun jatkaminen 01:30 jälkeen mahdollista ilmoituksella aina 4:ään asti (järjestyksenvalvonta) Lyhytaikaisten (alle 2 kk voimassaolevien) tarjoushintojen mainonta anniskelussa vapautuu Anniskeluluvanhaltijat voivat ilmoittaa myös verkkosivuillaan väkevien juomien hintoja

23 TURVAPALVELULAKI Järjestyksenvalvonta tapahtumissa

24 Turvapalvelulaki Järjestyksenvalvontatoiminnasta säädetään alkaen yksityisistä turvallisuuspalveluista annetuissa laissa (turvapalvelulaki) Järjestyksenvalvontatoiminta tulee vartioimisliiketoiminnan tapaan luvanvaraiseksi mutta lakiin sisältyy merkittävä poikkeus tapahtumien osalta Järjestyksenvalvontatoiminta kokoontumislaissa tarkoitetuissa yleisötilaisuuksissa ei edellytä lupaa Esimerkiksi yhdistys voi jatkossakin tarjota järjestyksenvalvojia yleisötilaisuuteen ilman turvallisuusalan elinkeinolupaa

25 Turvapalvelulaki Muut poikkeukset luvanvaraisuudesta Oma järjestyksenvalvonta ei jatkossakaan kuulu luvanvaraisuuden piiriin. Omaa järjestyksenvalvonta on silloin, kun järjestyksenvalvojat ovat suoraan työsuhteessa yleisötilaisuuden järjestäjään tai alueen tai paikan haltijaan. Myös ilmaisena talkootyönä tehtävä järjestyksenvalvonta jää luvanvaraisuuden ulkopuolelle. Siirtymäaika luvan hakemiselle Järjestyksenvalvontaa harjoittavien yritysten on haettava elinkeinolupaa kahden vuoden kuluessa lain voimaantulosta eli viimeistään vuoden 2018 loppuun mennessä. Siirtymäaikasäännös ei koske järjestyksenvalvontatoimintaa, johon on jo nyt tarvittu lupa.

26 Turvapalvelulaki Järjestyksenvalvojilla velvollisuus tapahtumailmoituksen laatimiseen myös tapahtumissa Koskee voimakeinojen käyttöön ja kiinniottoon johtaneita tilanteita Koskee sekä järjestyksenvalvontayrityksen palveluksessa olevia järjestyksenvalvojia että tapahtumanjärjestäjän omia (työsuhteisia) järjestyksenvalvojia Tapahtumailmoitus voidaan tehdä myös muistakin järjestyksenvalvojan toimenpiteistä (esimerkiksi pääsyn epääminen tapahtumaan) Tapahtumailmoitukset voidaan tehdä lomakkeelle tai tiedot voidaan tallentaa sähköiseen muotoon

27 Turvapalvelulaki Tapahtumailmoituksen vähimmäissisältö: Tapahtumailmoitukseen kirjataan lyhyt ja vapaamuotoinen järjestyksenvalvojan selvitys tilanteesta, joka on johtanut voimakeinojen käyttöön ja/tai kiinniottoon. Tapahtumailmoitukseen on myös merkittävä Järjestyksenvalvojan nimi Turvallisuusalan elinkeinoluvanhaltijan nimi* Tapahtuma-aika ja paikka Tieto siitä, onko järjestyksenvalvoja ottanut jonkun kiinni tai käyttänyt voimakeinoja Tieto siitä, onko järjestyksenvalvoja käyttänyt voimankäyttövälineitä

28 Turvapalvelulaki Tapahtumailmoituksen vapaaehtoinen sisältö Toimenpiteen kohteena olevan henkilötiedot sukunimi, etunimet, henkilötunnus (tai syntymäaika), osoitetiedot Huom!: Toimenpiteiden kohteeksi joutuneiden henkilötietojen merkitsemisellä on vaikutusta henkilötietolain mukaisiin velvoitteisiin ja rekisteröidyn tarkastusoikeuteen Ohjeistus järjestyksenvalvojille miten toimitaan! Tapahtumailmoituksessa saadaan tarvittaessa mainita havaintotietoina myös Toimenpiteen kohteena olleen henkilön tuntomerkit henkilön tunnistamiseksi. Havaintoja kohdehenkilön käyttäytymisestä ja tilasta.

29 Turvapalvelulaki Tapahtumailmoituksien säilyttäminen; Jos tapahtumanjärjestäjällä on omia järjestyksenvalvojia, tapahtumajärjestäjällä on vastuu säilyttää tapahtumailmoitukset määrätyn ajan. Tämän jälkeen henkilötietoja sisältävät tapahtumailmoitukset on hävitettävä. Jos tapahtumailmoituksissa on henkilötietoja, niistä tulee laatia myös rekisteriseloste. MaRa on laatinut jäsenilleen: Tietokoneella tai käsin täytettävän tapahtumailmoituslomakkeen ja Ohjeistanut tapahtumailmoituksien laatimisesta ja niiden säilyttämisestä.

30 TUPAKKALAKI Sähkösavukkeet sääntelyn piiriin

31 Tupakkalaki Uusi tupakkalaki muuttaa alkaen tupakan myynnin valvontamaksuja. Kunnat voivat määrittää vuotuisen valvontamaksun joka on enintään 500 euroa per myyntipiste. Jos vähittäismyyntilupa myönnetään tai tukkumyynti-ilmoitus tehdään kesken vuoden tai toimintaa harjoitetaan vuotta lyhyemmän ajan, kunta voi periä toiminnan kestoon suhteutetun valvontamaksun. Ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien tupakointikiellot (katsomo, katos ja muut tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetut tilat, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan) koskevat myös sähkösavukkeen käyttämistä

32 YHDENVERTAISUUSLAKI Kohtuulliset mukautukset tapahtumissa

33 Yhdenvertaisuuslaki Kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi (15 ) Tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa saada yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita Vuoden 2017 alusta alkaen kohtuullisen mukautuksen epääminen / laiminlyönti voi johtaa palveluntarjoajan hyvitysmaksuvelvollisuuteen. Mistä mukautuksissa on kyse?

34 EU:N TIETOSUOJA-ASETUS Tapahtumanjärjestäjän asiakasrekisterit

35 Tietosuoja-asetus Useilla vakiintuneilla tapahtumanjärjestäjillä on esimerkiksi asiakasrekisteri Henkilötietojen käsittelyä koskeva sääntely tiukentuu EU:n tietosuoja-asetuksen (voimaan keväällä 2018) myötä Vahvistetaan rekisteröidyn oikeuksia (läpinäkyvyys, käyttötarkoitussidonnaisuussidonnaisuus, henkilötietodatan minimointi, informointivelvoitteet, rekisteröidyllä laajempi oikeus vastustaa tietojensa käsittelyä + uutuutena oikeus saada tiedot siirrettyä järjestelmästä toiseen) Rekisterinpitäjän tulee pystyä osoittamaan että se noudattaa tietosuoja-asetusta (accountability). Rekisterinpitäjällä velvoite ilmoittaa tietoturvaloukkauksista valvontaviranomaiselle + kovemmat sanktiot rikkomuksista

36 MATKAPAKETTIDIREKTIIVI Palvelujen paketointi tapahtumiin liittyen

37 Matkapakettidirektiivi Uuden matkapakettidirektiivin mukaan matkapaketiksi voidaan katsoa muun muassa yhdistelmä, jossa matkustaja tekee yksittäisten matkapalvelujen tarjoajien kanssa erillisiä sopimuksia, mikäli palvelut ostetaan yhdestä myyntipisteestä ja palvelut valitaan ennen kuin matkustaja sitoutuu maksamaan. Jos festivaalijärjestäjä tarjoaisi esimerkiksi verkkokaupassaan pääsylippuja tapahtumaan ja jos samasta verkkokaupasta on mahdollista ostaa majoitus (maksetaan yhdessä), niin se on uuden direktiivin mukainen matkailupalveluyhdistelmä

38 Matkapakettidirektiivi Direktiivin johdanto-osan mukaan muita matkailupalveluja, jotka eivät ole olennainen osa matkustajien kuljetusta, majoitusta tai moottoriajoneuvojen tai tiettyjen moottoripyörien vuokrausta, voivat olla esimerkiksi pääsy konsertteihin. Jos konserttilippu yhdistetään esimerkiksi majoituksen kanssa, paketti syntyy, jos konserttilippu muodostaa merkittävän osan kokonaisuuden arvosta, sitä markkinoidaan matkan tai loman olennaisena piirteenä. Jos konserttilippu muodostaa vähintään 25 prosenttia yhdistelmän arvosta, nämä palvelut olisi katsottava merkittäväksi osaksi pakettia tai yhdistettyjä matkajärjestelyitä. Direktiivin säännöksiä tulee noudattaa kansallisella tasolla lukien.

39 Matkapakettidirektiivi Matkapaketti syntyy myös esimerkiksi silloin, jos asiakas siirtyy tapahtumanjärjestäjän sivuilta pääsylipun ostettuaan linkin kautta majoituspalvelun tarjoajan sivuille, joiden kautta varaisi 24 tunnin kuluessa pääsylipun ostamisesta majoituksen. Palvelujen yhdistämistä avustanut elinkeinonharjoittaja eli tässä tapauksessa tapahtumanjärjestäjä on kuitenkin tässä tapauksessa vastuussa vain itse tarjoamansa palvelun toteutumisesta, ei muiden yhdistelmään kuuluvien palvelujen kuten majoituksen toteuttamisesta. Tämä on ns. yhdistetty matkajärjestely

40 LIIKENNEKAARI Aiempaa sujuvammat liikenneyhteydet tapahtumiin?

41 Liikennekaari Liikennekaarella toteutetaan hallitusohjelman kärkihankkeita digitaalisen kasvuympäristön rakentamiseksi sekä säädösten sujuvoittamiseksi. Tavoitteena on luoda edellytykset uuden teknologian, digitalisaation ja uusien liiketoimintamallien käyttöönotolle liikennesektorilla. Tätä kautta voitaisiin saavuttaa entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavia liikennepalveluita ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa Hallituksen esitys liikennekaareksi on eduskunnan käsiteltävänä ja lain on tarkoitus tulla voimaan

42 Liikennekaari Lippu- ja maksujärjestelmien yhteentoimivuus. Yksittäiset liikennepalvelujen tuottajat ja välittäjät voivat tulevaisuudessa tarjota myös palveluun integroidun yhdistelyn tuloksena omien asiakkaidensa käyttöön erilaisia ketjutettuja tai paketoituja liikkumispalveluja. Toimijoiden on avattava muille liikkumispalvelujen tarjoajille ja yhdistämispalvelun tarjoajille pääsy lippu- ja maksujärjestelmänsä myyntirajapintaan. Velvoitteella on tarkoitus mahdollistaa ehjien matkaketjujen rakentaminen. Esimerkki: Tavoitetilassa kuluttajan olisi mahdollista esimerkiksi ostaa mobiilisovelluksella yhden palvelun kautta matka kotoa festivaalipaikkaan yhdistäen eri liikkumismuotoja

43 Liikennekaari Henkilöliikenteen vapauttaminen Taksikiintiöistä luopuminen - oikeushenkilöt sekä yksityiset henkilöt voivat hakea taksiliikennelupaa kuljettaakseen henkilöitä ammattimaisesti esimerkiksi henkilöautolla Luovutaan hintasääntelystä, mutta hinta tai määräytymisperuste on ilmoitettava asiakkaalle etukäteen. Taksilupaa ei sidota asemapaikkaan, ja kyytejä saa ottaa mistä vain minne vain. Taksilupa on valtakunnallinen. Toimija määrittelee palveluaikansa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Taksilupa ei ole sidoksissa asemapaikkaan Mikä vaikutus taksiliikennetoiminnan vapauttamisella on tapahtumille?

44 MAJOITUSTOIMINTA

45 Majoitustoiminta Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa sekä ulkoilulaissa on tunnistettu kolmentyyppistä majoittamista Majoitusliikkeet (rakennus, huoneisto tai liikepaikka jossa harjoitetaan ammattimaisesti tapahtuvaa kalustettujen huoneiden tai muiden majoitustilojen tarjoamista tilapäistä majoitusta tarvitseville asiakkaille) Leirintäalueet (sovelletaan samoja sääntöjä kuin majoitustoiminnan harjoittamiseen) Tilapäiset leirintäalueet esimerkiksi tapahtumien yhteydessä MaRa-laissa säännökset matkustajailmoituksien keräämisestä ja ulkomaalaisten henkilöllisyyden varmistamisesta majoituksen yhteydessä

46 Majoitustoiminta Perinteisten majoitusliikkeiden rinnalle kasvaa kiihtyvällä vauhdilla majoitustoimintaa jota harjoitetaan asuinhuoneistoissa. Huoneistoja välitetään kuluttajille digitaalisten välitystalousalustojen kautta. Toiminta ammattimaistuu - sama omistaja välittää yhtä tai useampaa kalustettua huoneistoa yksinomaan majoituskäyttöön. Välitysalustatalouden piirissä olevassa majoitustoiminnassa pystytään välttämään kaikki majoitusta koskeva sääntely - kukaan ei myöskään käytännössä valvo maksetaanko toiminnasta verot ja noudatetaanko muita lakisääteisiä velvoitteita.

47 Majoitustoiminta Majoitustoimintaa koskevaa sääntelyä tulee keventää Myös perinteisten toimijoiden voitava hyödyntää täysimääräisesti digitalisaation hyödyt Sääntelyn on oltava tasapuolista riippumatta siitä missä muodossa majoitustoimintaa harjoitetaan. Myös välitystalouden ilmiöitä ja toimijoita pitää säännellä ja valvoa tarkoituksenmukaisella tavalla. Tapahtumien kannalta on tärkeää että yksityiset ihmiset voivat jatkossakin vuokrata kotejaan tapahtuman ajaksi festivaalikävijöille ilman että sitä katsotaan majoitustoiminnaksi!

48 Elintarvikkeet ja meluasiat Elintarvikkeet: Maa- ja metsätalousministeriö tekee selvitystä ravintoloita koskevien vaatimusten keventämisestä tilapäisten tapahtumien yhteydessä. MaRa on mukana MMM:n työryhmässä, jossa asiaa käsitellään. Meluasiat MaRa ehdottanut sietämisvelvollisuutta tilapäisten tapahtumien osalta. Edellyttää ympäristösuojelulain tai - asetusten uudistamista. Kevennystä saadaan myös viranomaiskäytäntöjen kautta. Esimerkiksi Helsingissä tehtiin meluselvitys joka oli positiivinen tapahtumien kannalta Helsingin kaupungin ympäristökeskus pidensi festivaalien soittoaikoja.

49 Kuluttajaturvallisuus ja kokoontumislaki Kuluttajaturvallisuus Kuluttajaturvallisuuslain valvonta keskitetty TUKESiin. TUKES valvoo jatkossa myös tapahtumia kuluttajaturvallisuuslain noudattamisessa Kuluttajaturvallisuuslaissa ei edellytetä enää tekemään ilmoitusta viranomaiselle ennen toiminnan aloittamista (koskee myös tapahtumia) Kokoontumislaki MaRa esittänyt kokoontumislain mukaisten ilmoitusprosessien keventämistä. Tämä edellyttää kokoontumislain uudistamista alkoholilain uudistuksen mukainen kevennys (cateringilmoitus) voi toimia hyvänä esimerkkinä

50 Yhteenveto YHDEN LUUKUN PERIAATE Siirtyminen tapahtumien lupa- ja ilmoitusasioissa tulevaisuudessa yhden luukun periaatteeseen on realismia jos/kun saadaan luotua kansallinen digitaalinen palveluväylä. NORMINPURKUTALKOOT Tapahtumiakin koskevatta sääntely on tosiasiassa lisääntynyt EU:n ja kansallisen lainsäädännön myötä. Hallituksella on kuitenkin aito pyrkimys purkaa turhia sääntöjä ja keventää byrokratiaa. Norminpurkutalkoot vaativat konkreettisia esimerkkejä missä ja miten sääntelyä tulee esimerkiksi tapahtumien osalta keventää.

51 KESKUSTELUA

Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain?

Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain? MAHDOLLISEN KUVAN PAIKKA (korkeus voi vaihdella, yläreuna on aina kiinni sinisessä palkissa) Alkoholilaki Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain? 26.6.2017 Veli-Matti Aittoniemi Työtä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Alkoholilakiesitys

Alkoholilakiesitys KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilakiesitys 15.12.2016 KUVA (korkeus voi vaihdella) Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus voi vaihdella) Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen

Lisätiedot

Anniskelun alamäki jatkuu

Anniskelun alamäki jatkuu KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilaki uudistuu Anniskelun alamäki jatkuu 5.10.2017 Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta Timo Lappi KUVA

Lisätiedot

Anniskelun alamäki jatkuu

Anniskelun alamäki jatkuu KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilaki uudistuu Anniskelun alamäki jatkuu 26.10.2017 Eduskunnan hallintovaliokunta Timo Lappi KUVA (korkeus

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018.

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018. ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus yksityisistä turvallisuuspalveluista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (1085/2015) 111 :n 1 momentin nojalla: 1 Vartijaksi

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Lomake 1 Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Luvanhaltija Ravintola Luvanhaltijan yhteyshenkilö lupa-asioissa ja hänen yhteystietonsa Anniskelulupa A B C Lupanumero Päivämäärä Voimassaoloaika

Lisätiedot

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta Fintech Breakfast 17.3.2017, Technopolis, Oulu Agenda I II Maksupalveludirektiivi (PSD2) mitä uutta? Yleinen tietosuoja-asetus PSD2 3 Maksupalveludirektiivi

Lisätiedot

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Alkoholihallinto, Jyväskylä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Alkoholihallinto, Jyväskylä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Alkoholihallinto, Jyväskylä Yleistä alkoholihallinnosta Toiminnan lähtökohtana on alkoholilaki ja sen nojalla annetut säädökset ja määräykset. Alkoholilain tarkoituksena

Lisätiedot

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki YLEISÖTILAISUUDET JA YLEISET KOKOUKSET - Kokoontumislaki KOKOONTUMISLAKI Lain tarkoituksena perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden turvaaminen Lakia sovelletaan sekä yleisötilaisuuksiin että yleisiin

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvira Rovaniemi 16.3.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista Elintarvikelainsäädännön uudistuksista 27.9.2010 Eläinlääkintöylitarkastaja Joanna Kurki Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Elintarviketurvallisuusyksikkö Elintarvikelainsäädännön

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 23.10.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Alkoholihallinto Toiminnan tarkoituksena on alkoholin kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 8.3.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Vähittäismyyntiluvan hakeminen 1.3.2018 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Kaikissa hakemuksissa on oltava hakijan

Lisätiedot

Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla

Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla Jos uutiskirje ei näy ehjänä, tai haluat lukea sen selaimella, niin klikkaa tästä Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla Valvira on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaa

Lisätiedot

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015 MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Johdannoksi Alkoholilaissa lähtökohtaisesti väkevien alkoholijuomien mainostamisen täyskielto (poikkeuksena

Lisätiedot

Anniskelun alamäki jatkuu

Anniskelun alamäki jatkuu KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilaki uudistuu Anniskelun alamäki jatkuu 15.11.2017 Eduskunnan lakivaliokunta Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus

Lisätiedot

Järjestyksenvalvonta ravintolassa

Järjestyksenvalvonta ravintolassa Järjestyksenvalvonta ravintolassa Määritelmät (MaRaL 1 ) ravitsemistoiminnalla ammattimaisesti tapahtuvaa ruoan tai juoman tarjoamista yleisölle elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 2.11.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Ohje 15/ (6) Tupakkalaki ulkoalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa

Ohje 15/ (6) Tupakkalaki ulkoalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa Ohje 15/2016 1 (6) Tupakkalaki ulkoalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa Lainsäädäntö Tupakointikielto Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa tupakkalain (549/2016)

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 71/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alkoholilakia niin, että vähintään 1,2 ja enintään 2,8

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Henkilötietolain 10 ja 24, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain 7

Tietosuojaseloste Henkilötietolain 10 ja 24, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain 7 Tietosuojaseloste Henkilötietolain 10 ja 24, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain 7 ja EU:n yleisen tietosuojaasetuksen (GDPR) mukainen rekisteri- ja tietosuojaseloste. 1. Matkustajarekisterin

Lisätiedot

Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset

Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset Lakimies Arttu Malava Valvira.fi @ValviraAlkoholi Esitys on laadittu Tukkuinfo 2018 tilaisuutta varten. Valviran asiaan liittyvät kannanotot esitetään virallisissa

Lisätiedot

Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate

Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate SISÄLLYSLUETTELO Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate 7.5.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. EU:N TIETOSUOJA-ASETUS... 4 1.2 REKISTERÖIDYN OIKEUDET... 4 1.3 TIETOSUOJA-ASETUKSEEN VALMISTAUTUMINEN... 4 2. INFORMAATIOVELVOITE...

Lisätiedot

1. Matkustajarekisterinpitäjä Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy Länsikatu 15, Joensuu Toimisto ,

1. Matkustajarekisterinpitäjä Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy Länsikatu 15, Joensuu Toimisto , Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy, Finnhostel Joensuu, Matkustajarekisteri EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen informointiasiakirja Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy:n matkustajarekisterissä tapahtuvasta

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 13.2.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Anniskeluluvan hakeminen 1.3.2018 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Lupahakemukset ja ilmoitukset tulee tehdä

Lisätiedot

Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet

Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet Voimaantulon ja jatkovaiheiden aikataulut Paikallisliikennepäivät Lappeenranta 22.9.2017 Iida Huhtanen, LVM 1 Esityksen sisältö Liikennepalvelulain

Lisätiedot

HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi

HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi Lausunto 5.10.2017 HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esityksessä alkoholilaiksi toteutetaan pitkään valmisteltu alkoholilain

Lisätiedot

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Susanna Metsälampi 29.10.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kärkihankkeet esityksessä Norminpurku http://www.lvm.fi/web/hanke/nor minpurku

Lisätiedot

Maaseutumatkailuyrityksen anniskeluoikeudet Maaseutumatkailuyrittäjien seminaari 20.3.2013, Peurunka

Maaseutumatkailuyrityksen anniskeluoikeudet Maaseutumatkailuyrittäjien seminaari 20.3.2013, Peurunka Maaseutumatkailuyrityksen anniskeluoikeudet Maaseutumatkailuyrittäjien seminaari 20.3.2013, Peurunka 20.3.2013 Kari Kunnas 1 Anniskeluluvan myöntäminen - Anniskeluluvan keskeisimmät edellytykset alkoholilain

Lisätiedot

HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 1/5 26.10.2017 Eduskunnan hallintovaliokunnalle HE 100/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1. Johdanto Hallituksen esityksessä alkoholilaiksi

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 13.2.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Lupahakemukset ja ilmoitukset tulee tehdä vahvistetuilla lomakkeilla o Kaikissa

Lisätiedot

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta Liikennekaarihallituksen esitys Perustuslakivaliokunta 18.10.2016 1 Mistä liikennekaaressa on kyse? Liikennemarkkinoita koskeva tieto digitaaliseksi, avoimeksi ja yhteen toimivaksi Asiakkaalle uusia ja

Lisätiedot

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Hallituksen kärkihankkeet: DIGITALISAATIO, KOKEILUT JA NORMIEN

Lisätiedot

MATKUSTAJAREKISTERIÄ KOSKEVA REKISTERISELOSTE

MATKUSTAJAREKISTERIÄ KOSKEVA REKISTERISELOSTE MATKUSTAJAREKISTERIÄ KOSKEVA REKISTERISELOSTE Henkilötietotietolain 10 ja 24 :ien sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain 7 :n mukaisesti. 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Pii Niemi Oy Puhelin: 02

Lisätiedot

Ohje 7/ (5) Terveydensuojelulain 13 :n mukaisen ilmoitusmenettelyn soveltamisohje, Julkiset majoitushuoneistot

Ohje 7/ (5) Terveydensuojelulain 13 :n mukaisen ilmoitusmenettelyn soveltamisohje, Julkiset majoitushuoneistot Ohje 7/2017 1 (5) Terveydensuojelulain 13 :n mukaisen ilmoitusmenettelyn soveltamisohje, Julkiset majoitushuoneistot 1. Johdanto 2. Majoitushuoneistot Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n 1 momentin 1

Lisätiedot

Lupaprosessien sujuvoittaminen

Lupaprosessien sujuvoittaminen Lupaprosessien sujuvoittaminen INFRA Akatemia 22.1.2016 Anu Kärkkäinen Johtaja, elinkeinoasiat Sipilän hallitusohjelman kirjaukset lupaprosessien sujuvoittaminen Sujuvoitetaan lupa- ja valitusprosesseja

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu 1.1.2018 ja 1.3.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin ja turvallisiin

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu VM/JulkICT JUHTA 10.05.2016 JulkICT-osasto Tausta: Vanhat strategiat ja hallitusohjelma Linjaukset julkisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1 5380/11.03.02/2013 40 Valtuustokysymys anniskelupaikkojen vaikutuksista ja niiden sijoittumisen periaatteista (Kvasia) Valmistelijat / lisätiedot: Petri Häkkinen,

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011 SISÄMINISTERIÖN ASETUS VARTIJAN JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN ASUSTA JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN TUNNUKSISTA 1. Yleistä Ehdotus liittyy hallituksen esitykseen HE 22/2014 eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

Yleistä luvan hakemisesta

Yleistä luvan hakemisesta Yleistä luvan hakemisesta Ole ajoissa liikkeellä erityisesti kesän lupien hakemisessa! Täytä hakemus/ilmoitus huolellisesti kaikilta osin Käytä Valviran vahvistamia lomakkeita Toimita hakemuksen mukana

Lisätiedot

Tilapäiset tapahtumat info Varkaus. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Elinkeinovalvontaryhmä

Tilapäiset tapahtumat info Varkaus. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Elinkeinovalvontaryhmä Tilapäiset tapahtumat info 16.03.2016 Varkaus 1 Sujuvampaa lupahallintoa ja vaikuttavampaa valvontaa tilapäisiin tapahtumiin Alkoholihallinnon valvontaohjelma keskittyi vuonna 2015 tilapäisiin tapahtumiin.

Lisätiedot

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä Kokous 11.5.2016 Seuraa https://www.youtube.com/watch?v=c9razyevuhq Kysymykset / kommentit: http://screen.io/lvm Määritelmät 1) kuljetuspalvelulla henkilöiden tai tavaroiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 22. Valtuusto 24.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 22. Valtuusto 24.02.2014 Sivu 1 / 1 Valtuusto 24.02.2014 Sivu 1 / 1 5380/11.03.02/2013 Kaupunginhallitus 40 10.2.2014 22 Valtuustokysymys anniskelupaikkojen vaikutuksista ja niiden sijoittumisen periaatteista Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ

ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ Aarne Töllisen edustajistoaloite 20.2.2010 ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ Ylioppilaskunnan vapaa-aikatalo Ilokivi on perinteikäs ja suosittu tila opiskelijatapahtumien järjestämisessä. Ilokiven

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Kuntaliiton ohje 18.5.2018 Taustaa Komission ehdotukset tammikuussa 2012 Make Europe fit for the digital age» http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/index_en.htm»

Lisätiedot

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio,

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, normit ja kokeilut 1.9.2015 STRATEGINEN PAINOPISTEALUE:

Lisätiedot

KULTARANTA RESORT OY:N MATKUSTAJAREKISTERI

KULTARANTA RESORT OY:N MATKUSTAJAREKISTERI KULTARANTA RESORT OY:N MATKUSTAJAREKISTERI EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen informointiasiakirja Kultaranta Resort Oy:n matkustajarekisterissä tapahtuvasta matkustajatietojen käsittelystä 1.

Lisätiedot

Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita

Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita Tiedotustilaisuus 2.2.2015 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita ravintoloiden

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018?

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? Liikenteen palvelulaki - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? 1 Päivän ohjelma 9.30 10.00 Kahvit Tilaisuuden avaus ja yleistä liikennepalvelulakikokonaisuudesta Seminaari- ja keskusteluosuus

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen. Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari Iida Huhtanen

Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen. Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari Iida Huhtanen Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 10.3.2016 Iida Huhtanen DIGITALISAATIO, KOKEILUT JA NORMIEN PURKAMINEN hallitusohjelman tavoite Määrätietoisella

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvira Tukkuinfo 27.3.2018 Esitys on laadittu Tukkuinfo 2018 tilaisuutta varten.

Lisätiedot

Lausunto ID (7)

Lausunto ID (7) Lausunto ID-175145 1 (7) 16.01.2017 POL-2016-16769 Jakelun mukaan STM:n lausuntopyyntö 22.11.2016 Poliisihallituksen lausunto hallituksen esitysluonnoksesta alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty:

NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty: NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty: 9.6.2017 Sarakkeiden selitykset Säädös = säädöksen nimi, tarvittaessa voi eritellä pykäläkohtaisesti L/K /S= ehdotettavan muutoksen luonne (luovutaan kokonaan,

Lisätiedot

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 5 SISÄLLYS Johdanto 11 Lyhenteet 14 LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 LUKU 2: VARTIOIMISLIIKETOIMINTA 89 3 Luvanvaraisuus 90 4 Vartijan tehtävät ja toimialue

Lisätiedot

Festivaalit pykäläviidakossa tietoisku festivaalien lakivelvoitteisiin. FF:n kevätseminaari varatuomari Kai Massa

Festivaalit pykäläviidakossa tietoisku festivaalien lakivelvoitteisiin. FF:n kevätseminaari varatuomari Kai Massa Festivaalit pykäläviidakossa tietoisku festivaalien lakivelvoitteisiin FF:n kevätseminaari 23.4.2014 varatuomari Kai Massa Päivän tietoiskun aiheet Johdanto Katsaus lakisääteisiin vakuutuksiin Henkilötietolain

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset. Tietosuojavastaava Outi Salmela,

EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset. Tietosuojavastaava Outi Salmela, EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset Tietosuojavastaava Outi Salmela, 14.5.2018 EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen

Lisätiedot

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Kuulemistilaisuus 26.9.2017, @lvmfi Päivi Antikainen, yksikön johtaja, tietoliiketoimintayksikkö Tuomas Kaivola, ylitarkastaja, tietoliiketoimintayksikkö

Lisätiedot

Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas

Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas 1 (10) Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas Omavalvonnan tarkoitus Omavalvonta on laadun apuväline Omavalvonta on ravintolan itsensä suorittamaa anniskelun

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely

Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely Eduskunnan ympäristövaliokunta 2.10.2018 Hallitussihteeri Tia Laine-Ylijoki-Laakso ja Ympäristöneuvos Markus Tarasti Uuden menettelyn reunaehdot Nopeampi ja

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Liikenne ja viestintäministeriö Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Valmismatkalain uudistaminen uuden matkapakettidirektiivin johdosta. Lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen oikeusministeriö

Valmismatkalain uudistaminen uuden matkapakettidirektiivin johdosta. Lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen oikeusministeriö Valmismatkalain uudistaminen uuden matkapakettidirektiivin johdosta Lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen oikeusministeriö Matkamessut 20.1.2017 1 Taustaa Korvaa direktiivin 1990/314/ETY Tarve ajantasaistaa

Lisätiedot

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Johdannoksi MaRa-alalla palveluita tarjottaessa huomioitava yhdenvertaisuuslainsäädäntö: Rikoslakiin sisältyvä

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki

Liikenteen palvelulaki Liikenteen palvelulaki - Tilannekatsaus lain ensimmäiseen ja toiseen vaiheeseen 10.11.2017 Susanna Metsälampi 1 Laki liikenteen palveluista Asiakas keskiössä Digitalisaatio Multimodaliteetti Norminpurku

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja 4.10.2016 SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA 1. Yleistä Asetusehdotus liittyy yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

Harmaan talouden torjunta

Harmaan talouden torjunta Harmaan talouden torjunta - hallituksen tavoitteet ja keinot Julkishallinto harmaan talouden torjujana Seminaari 23.5.2012 Lauri Ihalainen Harmaan talouden tilanne Harmaa talous on selvitysten mukaan viime

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Lakimies Arttu Malava Valvira Seinäjoki 21.2.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Futsalottelun turvallisuusjärjestelyt

Futsalottelun turvallisuusjärjestelyt Futsalottelun turvallisuusjärjestelyt Futsalin seuraseminaari 28.4.2012 Helsinki Turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen Suomen Palloliitto 1 Sisältö Turvallisuuden peruskäsitteitä Keskeinen lainsäädäntö

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki. Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennepalvelulaki. Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Liikennepalvelulaki Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Laki liikenteen palveluista Joukkoliikenteen järjestäminen Taksiliikenteeseen muutoksia Digitalisuuden mahdollisuudet

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Lakimies Arttu Malava Valvira Oulu 26.2.2018 Kajaani 27.2.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kilpailulakia. Esityksen mukaan lain yrityskauppavalvontaa koskevista

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

NORMINPURKU. Elintarvikelainsäädäntö uudistuu , Helsinki Sebastian Hielm. Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU

NORMINPURKU. Elintarvikelainsäädäntö uudistuu , Helsinki Sebastian Hielm. Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU NORMINPURKU Elintarvikelainsäädäntö uudistuu 30.5.2017, Helsinki Sebastian Hielm Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU Norminpurulla laaja tuki Hallitusohjelmaan 2015-19 Ratkaisujen Suomi on kirjattu

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Kaustisen kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄ MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

RÄÄKKYLÄ MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT RÄÄKKYLÄ MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Taksan käsittelypäätökset: Ympäristölautakunta 07.04.2008 5 Kunnanhallitus 08.05.2008 62 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Kansallinen palveluarkkitehtuuri 3.11.2015 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide: Yhden luukun palvelumalli ja tiedonhallintalainsäädäntö

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnan valtuuston päätös 18.6.2012 17 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta,

Lisätiedot

Uudet lakiehdotukset lisäävät matkailupalveluyritysten kustannuksia

Uudet lakiehdotukset lisäävät matkailupalveluyritysten kustannuksia KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) HE 120/2017 vp ja HE 105/2017 vp Uudet lakiehdotukset lisäävät matkailupalveluyritysten kustannuksia Eduskunnan talousvaliokunta

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn PARKANON KAUPUNKI 1 MAA-AINESTAKSA Parkanon kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 15.2.2012 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki yksityisistä

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESOTON TAKSAT 1.1.2017 ALKAEN YMPLTK 1.11.2016, 79 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Ikaalisten kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus aluehallintovirastojen maksuista vuonna 2018 annetun asetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus aluehallintovirastojen maksuista vuonna 2018 annetun asetuksen muuttamisesta VALTIOVARAINMINISTERIÖ 22.2.2018 Muistio Valtionhallinnon kehittämisosasto Lainsäädäntöneuvos Jaska Siikavirta 1(6) Valtioneuvoston asetus aluehallintovirastojen maksuista vuonna 2018 annetun asetuksen

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki

Liikenteen palvelulaki Liikenteen palvelulaki - mikä muuttuu? Itä-Suomen liikennepäivät Susanna Metsälampi, LVM 1 Muuttuva näkökulma Liikkuminen palveluna Liikkumistarpeiden tarkastelu liikennevälineneutraalisti Ensin: Minkälaisia

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA V i r a n o m a i n e n t ä y t t ä ä Dnro ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA 1. Ravitsemisliike Ravitsemisliikkeen nimi Kuikan Lava/Kuikan Pienviljelijäinyhdistys ry. Omavalvonnan vastuuhenkilö

Lisätiedot

Luvat ja valvonta ekosysteemi

Luvat ja valvonta ekosysteemi Luvat ja valvonta ekosysteemi Sirpa Alitalo, TEM Mistä Luvat ja valvonta kärkihankkeessa on kysymys? Palveluprosessit uudistetaan Asiakkaan tarpeesta muodostuvat palvelukokonaisuudet sekä asiakaslähtöiset,

Lisätiedot

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Hyväksytty Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnassa 12.11.2013 183 Otetaan käyttöön 1.12.2013 Sisällys 1 YLEISTÄ...2 2 TARKASTUSMAKSU...2 3 VALVONTAMAKSU...3 4 KUULEMINEN...4

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

ALAVIESKAN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Hyväksytty Alavieskan kunnanvaltuustossa 13.2.2008, 5 Voimaantulo 1.4.2008 alkaen 1

Lisätiedot

2.1 Suunnitelmaa kohti 350. + ottamisalueen pinta-alan mukaan 170 /ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn

2.1 Suunnitelmaa kohti 350. + ottamisalueen pinta-alan mukaan 170 /ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn NAANTALIN KAUPUNKI MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TAR- 1(5) KASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVON- NASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1.6.2011 alkaen Kaupunginhallitus 26.4.2011 184 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida?

Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida? Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 10.2.2018 Anna-Sofia Kivi Castrén & Snellman Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida? Castrén & Snellman 1 Asetus voimaan 25.5.2018 Sääntelymuotona

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle alkoholilain muuttamista koskevan hallituksen esityksen (HE 24/2001 vp) täydentämisestä Hallitus antoi maaliskuussa 2001 eduskunnalle esityksen laiksi alkoholilain muuttamisesta.

Lisätiedot

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitus uudistuu Kokonaan ympäristöluvista pois Varsinaisen ympäristöluvan sujuvoittaminen

Lisätiedot

HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT

HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT LIITE 9/2012 HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT MAA-AINESLAIN SEKÄ MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN EDELLYTTÄMISTÄ TARKASTUS- JA VALVONTATEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT HAAPAVEDEN KAUPUNGISSA 1 Maa-ainesten

Lisätiedot

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA Inkoon kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot