TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE"

Transkriptio

1 1/28 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTO TIETOPALVELU MARITA JOKINEN TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE JYKDOK - JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTON KOKOELMATIETOKANTA Yleiskokoelma - tiedot JYKDOKissa vanhinta, ennen 1800-luvulla painettua aineistoa lukuun ottamatta Vapaakappalekokoelma - tiedot JYKDOKissa järjestelmällisesti 1967 lähtien; vanhempi aineisto osin MUISTA MYÖS VANHAT LUETTELOT Kampuskirjastojen kokoelmat (Liikunnan, Mattilanniemen, Tourulan ja Ylistönrinteen kirjastot ) - tiedot JYKDOKissa kokonaan Laitosten kokoelmat - suurin osa laitosten kokoelmista kokonaan JYKDOKissa, osa vuodesta 1980 lähtien Koti- ja ulkomaiset kausijulkaisut - tiedot ostetuista ja vapaakappaleina saaduista kausijulkaisuista, ei artikkeleita JY:n opinnäytteet JY:n tutkijoiden artikkeleita kotimaisissa kokoomateoksissa 2006 lähtien PERUSHAKU Haun ohjeita ks.

2 2/28 Teoksen nimi - kirjoita teoksen koko nimi tai vain osa alusta lähtien: savitauluista satelliitt - jätä pois artikkeli teoksen nimen alusta (a, an, the, der,...): times - hakusanan katkaisumerkkiä ei tarvita Tekijä (selaus) - tekijähaussa ei voi käyttää rajauksia - kirjoita sukunimi ensin: virtanen matti - voit kirjoittaa vain osan nimestä: virtanen m - voit hakea myös yhteisötekijällä: jyväskylän yliopisto - hakusanan katkaisumerkkiä ei tarvita Lehden nimi - kirjoita lehden tai sarjan koko nimi tai vain alku nimestä: tieteen kuvalehti - jätä pois artikkeli lehden nimen alusta (the, der,.le,..): times - hakusanan katkaisumerkkiä ei tarvita Sanahaku (katkaisu=?) - järjestelmä etsii hakusanaa/-sanoja kaikista kentistä. MUISTA ERIKIELISET TERMIT - hakusanan katkaisumerkki on kysymysmerkki: koululiikun?. Sanan voi katkaista joko lopusta, keskeltä tai alusta. - jos haluat korvata vain yhden merkin hakusanasta, käytä prosenttimerkkiä: analy%e - käytä fraasin/lauseen ympärillä lainausmerkkejä: "world wide web" - voit kirjoittaa myös useamman hakusanan peräkkäin, jolloin ne yhdistetään automaattisesti JA-sanalla esim. jalkapallo? historia? - sanahaku hakee viitteet relevanssin eli osumatärkeyden mukaisessa järjestyksessä - yhdistelmähaku tarjoaa laajemmat mahdollisuudet yhdistellä useita hakusanoja Asiasanahaku (selaus) - kirjoita asiasana tai asiasanaketju: linnat historia - järjestelmä hakee asiasanaa asiasanakentän vasemmasta reunasta alkaen - voit hakea myös kohdehenkilöä: kekkonen - hakusanan katkaisumerkkiä ei tarvita - haun rajauksia ei voi käyttää - asiasanojen valinnassa voit käyttää apuna esim. VESA-verkkosanastoa eli Yleisen suomalaisen asiasanaston verkkoversiota (käytetty Vapaakappalekokoelman kirjojen sisällönkuvailussa vuodesta 1987 lähtien ja Yleiskokoelman kirjojen ja lehtien kuvailussa vuodesta 1997 lähtien) Sijainti (selaus) - haku kohdistuu pää- ja palvelukirjastojen kirjojen ja aikakauslehtien kokoelmatunnuksiin - kirjoita sijaintitieto (=hyllyluokka): p kasv 5 b - hakusanan katkaisumerkkiä ei tarvita - haun rajauksia ei voi käyttää - kokoelmien hyllyluokitukset Huomaa, että perushaun sanahaussa sekä yhdistelmähaun Kaikki sanat -vaihtoehdossa kannattaa käyttää erikielisiä sanoja, jos haluat vieraskielistä materiaalia. Muista myös sanan katkaisu, joka tehdään?:llä

3 3/28 Kokeillaanpa aihetta Keskiajan asutus tai väestö tekemällä yhdistelmähaku YHDISTELMÄHAKU Seuraavassa saadut viitteet on lajiteltu uutuusjärjestykseen

4 4/28 Seuraavaksi voit saadusta listasta kiinnostavan viitteen HUOM. Saatavuus-näytöstä näet kirjan saatavuuden Jyväskylän yliopiston eri kirjastopisteissä. Käytössä on myös -palvelu, jonka avulla voit hakea pääkirjaston avohyllyissä (1. 3. krs) olevien kirjojen hyllynumeroita.

5 5/28 Kaikki tiedot -näyttöä sinun kannattaa katsoa esim. selvittääksesi millaisia asiasanoja julkaisulle on annettu, mihin sarjaan se kuuluu jne. Huomaa, että JYKDOKissa on myös linkkejä Ebrary-palvelun kirjoihin Kirjaan pääset. kohdasta Linkit: Ebrary e-book Collection Ebrary-palvelua on kätevä käyttää myös tiedonhakuun. Ebrary-tiedonhakua esitellään myöhemmin tässä aineistossa. JYKDOKiiin on luetteloitu myös muuta elektronista aineistoa, kuten opinnäytteitä tai elektronisia lehtiä (ks )

6 6/28 ARTO - kotimaisten artikkeleiden viitetietokanta (yliopiston verkon koneilta) (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksillla) ARTO on uusien kotimaisten artikkeleiden viitetietokanta. Aineistoa on pääosin vuodesta 1995 alkaen. ARTOon rekisteröidään artikkelit kattavasti n. 700 jatkuvasti ilmestyvästä eri alojen aikakauslehdestä. ARTOa on täydennetty myös vanhan KATI-cdromin artikkeleilla, jossa on aikakauslehtiartikkeleita / kokoomateosartikkeleita 1970-luvulta lähtien (perinnetieteissä jopa vuodesta 1917). Suomen historiallinen bibliografian (kirjat, kokoomateosartikkelit, aikakauslehtiartikkelit) vuodesta sisältyvät ARTOtietokantaan. ARTOon ollaan vähitellen viemässä myös aiempien painettujen bibliografioiden tiedot uusimmasta alkaen (1960-luku ja puolet 1950-luvusta on jo tallennettu). HUOM! Historiallisen bibliografian uuden aineiston vienti ARTOon on keskeytetynyt vuoden 2008 alusta. ARTOossa on myös Elektra-projektin tuottamana yli 30 kotimaisen aikakauslehden kokotekstiartikkeleita ja historia-alan väitöskirjoja ARTOon tallennettavien lehtien listat löytyvät osoitteesta (jatkuvasti tallennettavat), (muut) Hakuohjelma on sama kuin JYKDOKissa, mutta yhdistelmähaussa on käytössä lehtiartikkeleihin liittyviä lisäominaisuuksia esim. mahdollisuus kohdentaa haku jonkin lehden artikkeleihin tai rajata hakua lehden nimellä. Hakua voi rajata historiallisen bibliografian aineistoon tarkennetussa haussa hist -koodilla ja valitsemalla hakutyypiksi tiedontuottajatunnus. Voit rajata hakuasi myös johonkin kiinnostavaan lehteen (artikkelit) ja julkaisuaikaan.

7 7/28 Lyhyestä viitteestä näkyy missä julkaisussa artikkeli on ilmestynyt. Kotimaisten lehtien saatavuuden voit tarkistaa JYKDOK-tietokannasta lehden mukaan. Painettujen ulkomaisten lehtien tiedot löytyvät JYKDOKista, elektronisten kokotekstilehtien Nellin lehtivalinnalla. Koko viite kertoo myös asiasanat. Huomaa seuraavasta miten arvostelut on luetteloitu arvosteltavan teoksen tekijä kohdehenkilönä. Sanomalehdissä olevista kirjallisuusarvosteluista (1996 -) saa viitetason tietoa Aleksi-tietokannasta (yliopiston verkossa).

8 8/28 LINDA - yliopistokirjastojen yhteisluettelo (yliopiston verkon koneilta) (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksilla) LINDA on yliopistokirjastojen yhteisluettelo. Se sisältää Suomen kansallisbibliografian sekä viitetiedot yliopistokirjastojen, Eduskunnan kirjaston, SKS:n (osana Helsingin Helkaa) ja Varastokirjaston tietokantoihin sisältyvistä kirjoista, aikakauslehdistä ja sarjoista, kartoista, visuaalisesta aineistosta, arkistoista ja elektronisesta aineistosta. Ammattikorkeakoulut tullevat vähitellen mukaan Lindaan. Kotimaisten kirjojen tiedot ovat kattavimmin 1800-luvulta alkaen. Ennen 1980-lukua painettujen ulkomaisten kirjojen tietoja on vaihtelevasti. Lindasta löytyy tietoja eri yliopistojen (paitsi Helsingin kauppakorkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun) opinnäytteistä. Lindan hakumahdollisuudet poikkeavat hieman JYKDOKIn ja ARTOn käyttöliittymistä. LINDAn kolme keskeistä hakuvaihtoehtoa ovat perushaku, monikenttähaku ja tarkennettu haku. Perushaku on yksinkertainen, googlemainen, yhden laatikon hakusivu, jossa voi tehdä kaikkiin kenttiin kohdistuvia sanahakuja. Monikenttähaku on perushaun ja tarkennetun haun välimuoto. Määritetyt hakukentät täytetään ja yhdistetään keskenään AND-operaattorilla. Sinun kannattaa käyttää Tarkennettua hakua systemaattiseen aiheenmukaiseen tiedonhakuun. Perushaun vaihtoehdot eivät riitä aiheen monipuoliseen ja tarkkaan rajaamiseen. Tarkennetussa haussa voit yhdistää useita hakusanoja ja kohdistaa ne haluamiisi kenttiin. Tarkennettu haku on perushakua monipuolisempi, mutta myös hivenen monimutkaisempi.

9 9/28 Ylemmälle hakuriville on kirjoitettu hakutermit "pakolai?", "refugee?", ja hakuoperaattoriksi laitetaan OR, koska sanat ovat vaihtoehtoisia keskenään. Samoin on tehty alemmalla rivillä. Yleensä haun epäonnistuminen johtuu juuri siitä, että rivillä on useita sanoja ilman ORoperaattoria. Voit myös muuttaa hakutyyppiä esim. asiasanaksi tai nimekkeeksi, koska Kaikki sanat - vaihtoehto tarkoittaa sanahakua, jossa saat kaikki viitteet riippumatta siitä missä viitteen kentässä sana esiintyy. Sanahaussa kannattaa muistaa myös vieraskieliset sanat. Joskus voi olla hyödyllistä rajata hakua esim. kielellä tai vuodella. Tehtyäsi haun saat viitteet automaattisesti uutuusjärjestyksessä. Yleensäkään ei kannata lähteä rakentamaan kovin monimutkaisia hakulausekkeita. Esimerkin kaltainen kahden rivin hakulauseke tuottaa jo usein hyvin viitteitä. Jos saat liikaa tai liian vähän tuloksia, muokkaa lauseketta käyttämällä vaihtoehtoisia termejä tai tarkentamalla hakua. Aina kannattaa varautua tekemään mieluummin useita erilaisia hakulausekkeita kuin hakea vain yhtä täydellistä haun muotoilua.

10 10/28 Hakutuloksen näet jokaisen rivin kohdalla erikseen. Viitteiden määrä kertoo kuinka paljon aineistoa löytyy pelkästään johtamisesta, kuinka paljon aineistoa johtamisesta tai markkinoinnista ja tärkeimpänä juuri sinun hakulausekkeesi hakutulos. Avaa seuraavaksi hakutulos ja näet listauksen uusimmat ensin. Jokaisen viitteen kohdalta aukeaa aineiston tarkemmat tiedot ja saatavuus Muissa kirjastoissa sijaitsevan aineiston saat käsiisi tilaamalla sen oman kirjastosi kaukopalvelun kautta. Useimpien yliopistojen opinnäytteet löytyvät LINDA-yhteistietokannasta, Helsingin kauppakorkeakoulun työt kuitenkin vain Helecon Mix -tietokannasta. Muista myös Varastokirjaston Vaari-tietokanta ARTO, Vaari sekä Suomen kansallisbibliografia FENNICA toimivat samalla Voyagerohjelmalla kuin esim. JYKDOK sekä muut yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen luettelot.

11 11/28 NELLI-portaali Aineistonvalinnasta löydät linkit tietokantoihin, kirjastoluetteloihin, hakuteoksiin jne.

12 12/28 Aineistonvalinnan Aihealue-kohdasta näet aineistoja aloittain Aineistolistassa keskeisimmät muistettavat tietokannat ovat listan alussa

13 13/28 Nellin Lehtivalinnalla voit tarkistaa mitä elektronisia lehtiä meillä on. Painetut ja kotimaiset elektroniset lehdet löydät JYKDOKista Tarkista löydätkö History today -lehden e-lehtenä

14 14/28 Klikkaa lehden nimeä Löytyy JYK:sta elektronisena vuodesta Painettua lehteä ei ole. HISTORICAL ABSTRACTS Julkaisija Ebsco Publishing (2008-, aiemmin ABC-CLIO) Päivitys kuukausittain. Alkaa verkossa vol. 1(1955)- Käyttö internetin Linkki JYK:n sivulta NELLI-tiedonhakuportaali reittiä Aineistonvalinta > Aihealueet > Humanities -> History tai Aineistonvalinta -> Selaus. Huom. toimii vain JY:n verkossa. Suora osoite tdb=hia tai etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksilla =ehost&defaultdb=hia Painettuna vol. 14(1968) - 43(1992) Ls. Bibl. 8 Aihealue historia lähitieteineen

15 15/28 Alueellinen kattavuus Ajallinen kattavuus Kieli Sisältö Tiedonhausta kansainvälinen (HUOM. ei Yhdysvaltojen eikä Kanadan sisäistä historiaa) nykypäivä Tiivistelmät, nimien käännökset, asiasanat englanniksi, alkuperäinen aineisto yli 40 kielellä. Hakukielenä on englanti Kirjallisuusviitteitä (yli viitettä): artikkeleita, kirjoja ja kokoomateosartikkeleita ja väitöskirjoja. Tietokanta seuraa tieteellistä lehteä ympäri maailmaa, JSTOR-palvelun keskeisimmät lehdet ovat myös taannehtivasti jopa 1800-luvun lopulta lähtien. Tiedonhaussa on kaksi keskeistä hakutapaa: Basic Search ja Advanced Search. Koska Advanced Search antaa hyviä mahdollisuuksia termien yhdistelyyn, se on kätevin hakutapa. Aineistoa voi hakea esim. vapaiden sanojen, asiasanojen, tekijän / toimittajan, julkaisun nimen tai aikakauden mukaan. Hakutermejä voi yhdistää and/or/not -(=Boolen) operaattoreilla. Katkaisumerkki on * (tähti). Hakulomakkeelta löytyy tärkeitä rajausmahdollisuuksia. Tärkeitä ovat Linked full text, Peer reviewed sekä aikarajaus Voit rajata haun vain kokotekstiaineistoon (linked full text). Huomaa kuitenkin, että ihan kaikkea Jyväskylänkään aineistoa ei ole linkitetty. Peer reviewed -artikkelit ovat käyneet tarkan tieteellisen tarkistuksen toimitusvaiheessa (-> esiin alan ykköslehdet ). Aikarajaus on tärkeää sijoitettaessa haku oikeaan aikakauteen. Hakua voi rajata myös julkaisun, kielen tai julkaisuajan mukaan. Kun menet esim. Nellin Aineistonvalinnan kautta Historical Abtracts -tietokannan sivulle, oletuksena on Advanced Search -lomake, joka antaa lisämahdollisuuksia hakutermien yhdistelyyn.

16 Tietokannassa oleva aineisto on asiasanoitettu. Tutkimusten sisältöä kuvaavia asiasanoja, jotka löytyvät reittiä Indexes - > Browse and Index -> Subject terms, voi käyttää tiedonhaussa. 16/28

17 17/28 Löytyneitä asiasanoja voit käyttää haussa valitsemalla haussa SU Subject - vaihtoehto. Seuraavassa on etsitty englannin- tai saksankielisiä tutkimuksia aiheesta Saksan tai Puolan pakolaiset 1940-luvulla. Haulla löytyy lähes 181 tutkimusta. Mikäli rajaat haun vaihtoehtoon Linked full text, viitteitä jää 15.

18 18/28 Tällä kertaa ei hakua ollut rajattu kokoteksteihin, joten melkoinen osa aineistosta puuttuu Jyväskylästä. 1. ja 5. viitteessä on linkki kokotekstiin, muissa ei. Jos linkkiä ei ole, saatavuuden voit tarkistaa -kohdasta. Pikasilmäyksen artikkelista saat. Voit myös rajata hakuasi lisää vasemman reunan hakusanoilla. Oikeassa reunassa on mahdollisuus rajata Linked full text vielä tässäkin vaiheessa. Voit merkitä kiinnostavia viitteitä tulostettavaksi, tallennettavaksi tai sähköpostilla lähetettäväksi komennolla. Kansioon merkityt viitteet saat näkyviin oikeasta reunasta kohdasta Folder has items -> Go to: Folder view.

19 19/28 ACADEMIC SEARCH ELITE Academic Search Elite (Ebsco) -tietokanta sisältää yli 2000 lehden kokotekstiartikkelit sekä lisäksi lähes 3500 lehden artikkeliviitteet. Tietokanta on monitieteinen, aihealueet luonnontieteistä humanistisiin tieteisiin, ja siitä voi tehdä myös hakuja. Haun voi myös rajata koskemaan vain artikkeleita, joista on kokotekstit ja lehtiin, joiden artikkelit on Peer reviewed eli ovat käyneet toimituksen tiukan seulan. Tietokantaan pääset Nelliportaalin Aineistonvalinnan kautta yhtenä historian tietokannoista tai hakemalla tietokannan nimellä tai suoraan (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksilla Hakuohjelma on nykyään sama kuin Historical Abstractsissa, mutta siitä puuttuu joitakin meille olennaisia piirteitä kuten aikakausirajaus. Suositeltavaa on käyttää Advanced Search -hakua hakutermien yhdistelyyn. Asiasanat löydät yläpalkin Subject terms -kohdasta.

20 Saat viitelistan, jota voit käsitellä kuten edellä Historical abstractsin osuudessa on esitelty. 20/28

21 21/28 JSTOR JSTOR on aikakauslehtien arkistotietokanta, jossa on saatavissa kokotekstiartikkeleita lehtien ensimmäisistä numeroista (jopa 1800-luvun lopulta) asti. Uusin käytettävissä oleva numero on vähintään vuoden (usein 3-5 vuotta) vanha. JSTOR sisältää yli 500 kokotekstilehteä aihealoinaan mm. humanistiset tieteet, yhteiskunta- ja taloustieteet. Tietokantaan pääset Nelliportaalin Aineistonvalinnan kautta yhtenä historian tietokannoista tai hakemalla tietokannan nimellä tai suoraan (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksilla ) Myös JSTORissa kannattaa käyttää Advanced-hakua

22 Lisäksi voi rajata tietyn alan lehtiin oman teeman mukaisesti esim: 22/28

23 23/28 Saat viitelistan, jossa on linkit, jossa on linkit kokoteksteihin. Voit printata tai tallentaa haluamasi viitteet levykkeelle. Tallenna haluamasi viite painamalla Export this Citation. Voit lähettää viitteen sähköpostina tai siirtää sen esim. RefWorksviitteidenhallintaohjelmaan. Sähköpostina saat viitteen lisäksi linkin artikkelin pdf-versioon. Voit myös valita useampia viitteitä lähetettäväksi tai tallennettavaksi, mutta silloin sinun pitää rekisteröityä käyttäjäksi (MyJSTOR) ja kirjautua sisään järjestelmään. Tallennetut viitteet näet yläreunan MyJSTOR-painikeen takaa. PROJECT MUSE: STANDARD COLLECTION Project Muse: Standard collection -tietokanta sisältää noin 300 humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen kokotekstilehteä. Alkamisaika vaihtelee: vanhimmat lehdet n. vuodesta Huomaa myös yhteistyö JSTOR-tietokannan kanssa. Musessa olevien JSTORin kanssa yhteisten lehtien vanhempia vuosikertoja voi hakea Musen Advanced Searchissa yhdellä haulla. Tietokantaan pääset Nelliportaalin Aineistonvalinnan kautta yhtenä historian tietokannoista tai hakemalla tietokannan nimellä. Suora osoite on (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksillla

24 24/28 Artikkeleiden haussa kannattaa käyttää Advanced Article Search -vaihtoehtoa. Haussa voi tehdä yhdistelyjä ja rajata esim. kokotekstiin, tietyn alan lehtiin, kielellä tai ottaa mukaan myös JSTORin kanssa yhteiset lehdet jne. Haun tuloksena saat relevanssijärjestyksessä olevan listan viitteistä, jossa on linkit kokoteksteihin. Voit vaihtaa viitteet myös esim. uutuusjärjestykseen.

25 25/28 Voit merkitä kiinnostavat viitteet tulostusta / tallennusta varten Save Marked Results. Siirry oikean reunan. Voit lähettää viitteet sähköpostilla tai tallentaa niitä viitteidenhallintaohjelmalla (Export marked results to:) Viitteen tulostus tai tallennus viitekohtaisesti kohdasta Pdf Version / HTML Version. EBRARY Ebrary on e-kirjakokoelma, joka sisältää noin elektronista kirjaa eri tieteenaloilta. HUOM! Mukana on myös JY:n kurssivaatimuksiin kuuluvia kirjoja. Ohjelmaan ei tarvita käyttäjätunnuksia, mutta voit halutessasi luoda Ebraryyn oman tunnuksen, jonka avulla voi koota palveluun ns. oman kirjahyllyn - ks. kohta Create my user account. Ebraryn käyttö vaatii Ebrary Reader -lukuohjelman asentamisen omalle koneelle. Ohjelman voit tarvittaessa imuroida Ebraryn sivulta. -kuvakkesta pääset sivulle, josta ohjelman saa (Get Ebrary Reader). Ebraryynkin pääset Nelliportaalin Aineistonvalinnan kautta tai suoraan (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksillla

26 26/28 Pääosa Ebraryn kirjoista näkyy myös JYKDOKissa, josta pääset kirjaan kohdasta Linkit: Ebrary e-book Collection Myös Ebraryssa kannattaa valita Advanced-haku, koska silloin voit määrittää mistä kentästä haun teet. Saat kirjat relevanssijärjestyksessä Pääset lukemaan kirjaa, jos sinulla on koneessasi Ebrary Reader -ohjelma. Jos kirjan asemesta ilmestyy punainen ruksi, ohjelma ilmeisesti puuttuu koneeltasi.

27 27/28 Yläpalkin sinisestä Ebrary Reader -kuvakkeesta saat esiin sivun, jossa on toimintonäppäimiä. Niistä kannattaa huomata: Info Tools, jonka alla on Add to Bookshelf. Keltaisella kynällä voit tehdä alleviivauksia, jotka näkyvät kirjahyllyssäsi. Kynän vieressä olevan klemmarin avulla voit tehdä kirjaan omia huomautuksiasi. Kirjasta voi tulostaa enintään 20 sivua. Early English Books online - EEBO Sisältää n kirjaviitettä Pollard & Redgrave's Short-Title Cataloque ( ) ja Wing's Short-Title Catalogue ( ) -luetteloista sekä Thomason Tracts ( ) ja The Early English Books Tract Supplement -kokoelmien viitteet. Mukana viitteitä useilta aihealoilta kuten englantilainen kirjallisuus, historia, filosofia, kielitiede, teologia, musiikki, kuvataiteet, kasvatus ja matematiikka. EEBOonkin pääset Nelliportaalin aineistonvalinnan kautta tai suoraan (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksillla Eighteenth-Century Collections Online ECCO englanninkielistä monografiaa, jotka on julkaistu vuosina : ECCO antaa mahdollisuuden kokotekstihakuun yli 33 miljoonasta sivusta. Aihealueina ovat: historia ja maantiede, yhteiskuntatieteet, taiteet, musiikki, arkkitehtuuri, lääketiede, tiede ja teknologia,

28 28/28 uskonto, filosofia, oikeus musiikki. ECCOonkin pääset Nelliportaalin aineistonvalinnan kautta tai suoraan (etäkäyttö yliopiston verkon ulkopuolelta JY:n tunnuksillla GOOGLE SCHOLAR Google Scholar ( on hakukone, joka hakee tietoa erityisesti tieteellisistä, Internetissä olevista dokumenteista. JYK linkittänyt omat elektroniset lehtensä Google Scholariin, jolloin artikkeliviitteessä on maininta Full text available. Painettuihin JYKDOKin tai Lindan lehtiin tulee Check holding information, josta pääsee SFX:n kautta lehden sijaintiin PROJECT GUTENBERG Yli teosta digitoituna avoimesti käytössä PROJECT RUNEBERG pohjoismaista kirjallisuutta digitoituna yli sivua avoimesti käytössä

TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE

TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE 1/28 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTO 13.9.2010 TIETOPALVELU MARITA JOKINEN TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ HISTORIAN OPISKELIJALLE Huom. Ohje e-aineistojen etäkäytöstä https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/eaineistot/e-aineistojen-etakaytto,

Lisätiedot

TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ ETNOLOGIAN OPISKELIJOILLE

TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ ETNOLOGIAN OPISKELIJOILLE 1/24 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTO 7.10.2010 TIETOPALVELU MARITA JOKINEN TIEDONHAKUESIMERKKEJÄ ETNOLOGIAN OPISKELIJOILLE Huom. Ohje e-aineistojen etäkäytöstä https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/eaineistot/e-aineistojen-etakaytto,

Lisätiedot

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Artikkeliviitetietokannoissa on viitteitä artikkeleihin, mutta ei varsinaisia artikkeleita. Viitteestä saa tiedot, joiden avulla voi etsiä käsiinsä lehden, jossa

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas 1 Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Nelli-tiedonhakuportaali on väline elektronisten aineistojen tiedonhakuun ja - hallintaan. Nelli-tiedonhakuportaali

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

Tiedonhaku Nelli-portaalissa

Tiedonhaku Nelli-portaalissa Tiedonhaku Neli-portaalissa 1 (10) Nelli-portaali Tiedonhaku Nelli-portaalissa SISÄLTÖ Monihaku... Monihaku -sanahaku... Monihaku -tarkennettu... Monihaun tulokset... Monihaku: Lista... Monihaku: Koko

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa!

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! Lapin korkeakoulukirjasto Kirjasto- ja tietopalvelut Juolukka pikaopas Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! TIEDONHAKU Jos etsit

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) Artikkelien haku kansainvälisistä tieteellisistä tietokannoista Mitä tieteelliset artikkelit ovat? Mitä tarkoittaa vertaisarvioitu artikkeli?

Lisätiedot

SportDiscus with Full Text -tietokannan hakuohjeet Anitta Pälvimäki

SportDiscus with Full Text -tietokannan hakuohjeet Anitta Pälvimäki SportDiscus with Full Text -tietokannan hakuohjeet 30.9.2008 Anitta Pälvimäki Aloitus Kirjaston kotisivu (https://kirjasto.jyu.fi) > NELLI > Etsi tietokantaa > Sportdiscus Perushaku Esim. Hae viitteitä

Lisätiedot

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu E-aineistot haltuun 2.3.2017, 6.4.2017 ja 5.5.2017 Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu Esittelyssä Aleksi Arto (sis. Ostrobotnian) Eebo Ecco Digi: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot Digi: Oulun arkki

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN 1 Etäkäyttö Käyttöoikeudet ja -rajoitukset PSK ITU-T IEEE Tali Helsingin Sanomien tekstiarkisto TALENTUM Suomen laki INTERNET hakukoneet aihehakemistot

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Palaute: nelli @uef.fi Ohje päivitetty: 1.9.2016 / KM Lukuohjeita myös Ebraryn sivuilla: New Online Reader Yliopiston käyttöön hankitussa Ebrary-palvelussa

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010)

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Pikahaku - Basic Search:... - 1-2. Tarkennettu haku asiasanoilla - Advanced Ovid Search... - 1-3. Tulosjoukkojen yhdistely... - 5-4. Vapaasanahaku yksittäisellä

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet, esim. Google Scholar Open access -julkaisut

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI

KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI NELLI-tiedonhakuportaali on kirjaston hankkimien tietokantojen, verkkolehtien ja muiden verkkoaineistojen yhteinen käyttöliittymä. Nellin avulla voidaan järjestää,

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet (esim. Google Scholar) Open access -julkaisut

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

Hakuohjeet Haku Tiedonhaun tulokset

Hakuohjeet  Haku Tiedonhaun tulokset 06/2010 Hakuohjeet 1. Haku 1.1. Hakutermien yhdistely Boolen operaattorit 1.2. Haun rajaus 1.3. Haun kohdistaminen tiettyyn kenttään 1.4 Hakuhistoria 1.5. Asiasanat -toiminto 1.6 Lehdet -toiminto 2. Tiedonhaun

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

Näin aloitat tiedonhaun NELLIn aloitussivulta TAI Näin etenet NELLIn aloitussivulla/-lta

Näin aloitat tiedonhaun NELLIn aloitussivulta TAI Näin etenet NELLIn aloitussivulla/-lta - OPAS NELLlllä voit: Etsiä tiettyjä tai tietyn alan aineistoja (viite- ja lehtitietokantoja, e-hakuteoksia, e-kirjoja, jne.) Tehdä tiedonhakuja yhdestä tai useammasta valitsemastaan aineistosta samanaikaisesti

Lisätiedot

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Kun Google ei riitä Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Googlesta tiedon ja julkaisujen saatavuus parantunut hyvä paikantamaan jo tiedettyä lähdettä tulosten relevanssilajittelu tiedon laatu ja taso vaihtelevat

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2014

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2014 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2014 kurssiblogi miten käytän asiasanastoja hakusanojen etsimisessä asiasanastot ja tesaurukset hakusanojen etsimisen apuna hakusanojen monipuolinen

Lisätiedot

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Miten haen artikkeleita, raportteja, kirjallisuutta

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2013

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2013 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2013 gradutiedonhaun lähtökuopat: kurssiblogi janelli miten käytän asiasanastoja hakusanojen etsimisessä asiasanastot ja tesaurukset hakusanojen etsimisen

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Sisältö mistä löytyy hyödyllistä tietoa ja miten? vilkaisu Porin tiedekirjaston uusiin kotisivuihin verkkoaineistojen

Lisätiedot

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta.

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta. CINAHL (OVID) hoitotieteen ja hoitotyön kansainvälinen viitetietokanta Cinahl sisältää hoitotyön ja sen lähialojen, esimerkiksi terveydenhuollon hallinnon ja koulutuksen aineistoviitteitä. Joidenkin lehtien

Lisätiedot

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks)

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) 1 on web-selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi luoda oman viitetietokannan, hallinnoida viitetietoja sekä tehdä tekstiviitteet ja lähdeluettelon.

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2014

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2014 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille syksy 2014 Kurssiblogi: gradutiedonhaku.blogspot.com Miten käytän asiasanastoja hakusanojen etsimisessä asiasanastot ja tesaurukset hakusanojen etsimisen

Lisätiedot

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta.

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakuohje Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakukenttä on samassa paikassa kaikilla verkkosivuston

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE Nelli-portaali on Suomessa käytössä oleva sähköisten aineistojen hallintaväline, yhteinen tietokantojen käyttöliittymä, jota käyttävät erityisesti

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Johdanto Nelli-portaaliin 1 (7) JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Nelli-portaali on väline tiedonhakuun ja -hallintaan. Nellin kautta pääsee käyttämään sähköisiä aineistoja, esim. sanakirjoja,

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 16.1.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) Porin tiedekirjaston aineistot, kotisivut ja palvelut sekä muut Porin kirjastot Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN. Opinnäytteiden etsiminen

Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN. Opinnäytteiden etsiminen Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN Perusohje opinnäytteiden etsimiseen Porin tiedekirjastosta (Tutcat) löytyy Porissa tehdyt TuKKK:n gradut (tutcat.linneanet.fi

Lisätiedot

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301)

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) 09.09.2016 www.helsinki.fi/yliopisto 09.09.2016 1 Luennon sisältö 1. Tieteellinen tutkimustieto: EBSCO, Idäntutkimus,

Lisätiedot

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA Voit hakea aineistoa kaikkien Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen aineistotietokannoista. Varauksia voit tehdä niiden kirjastojen aineistoihin, joihin sinulla on asiakkuus.

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito ja tiedonhankinta - miksi, mihin ja milloin niitä tarvitaan? Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Älykäs laskenta, diplomityöseminaari Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat,

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 23.9.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko Tauon jälkeen tutkijaksi Informaatikko Marja Kokko 1.10.2013 marja.kokko@jyu.fi 2 Tiedonhankinta Kirjaston yleiset koulutukset ja tutkijapalveluiden koulutukset Opi hyödyntämään kirjaston pääsivua ja sieltä

Lisätiedot

Museoviraston kirjaston. lainattavat e-kirjat

Museoviraston kirjaston. lainattavat e-kirjat Museoviraston kirjaston lainattavat e-kirjat Tuija Siimes 10.10.2013 MUSEOVIRASTO E-kirjojen etuja Laajempi valikoima uusia kirjoja tarjolla Maksetaan siitä, mitä käytetään Uusi tapa lukea ja lainata kirjoja

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2015

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2015 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin graduryhmille kevät 2015 Kurssiblogi: gradutiedonhaku.blogspot.com Miten käytän asiasanastoja hakusanojen etsimisessä asiasanastot ja tesaurukset hakusanojen etsimisen

Lisätiedot

Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje

Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje Dawsoneraopas_2014 1 (10) Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje Yhteyden luonti Dawsoneraan Savonia-amk:n verkosta Dawsoneran e-kirjaluetteloon saa yhteyden Nelliportaalin kautta valitsemalla etusivun

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

PubMed-opas. kesäkuu 2012

PubMed-opas. kesäkuu 2012 PubMed-opas kesäkuu 2012 Tämän ohjeen päivittämisessä on osittain käytetty apuna Turun yliopiston kirjaston Tieteenalakirjasto Protoksen Lääketieteen kirjaston opasta, joka puolestaan pohjautuu osittain

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI. Informaatikko Marja Kokko

Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI. Informaatikko Marja Kokko Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI Informaatikko Marja Kokko 26.9.2013 2 MIKSI UUSI JYKDOK? Uudistus liittyy OPM:n KDK-hankkeeseen Asiakasliittymä Finna Jyväskylän yliopiston kirjasto

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

E-lehtiopas. Sisällysluettelo

E-lehtiopas. Sisällysluettelo E-lehtiopas Sisällysluettelo ABI Inform: Proquest Direct (LT, TK, MU, VI) 2 EBSCO (LT, TK, MU, VI, SOTER)..4 Elsevier: Science Direct (LT, TK, MU, VI, SOTER)...6 Emerald Library (LT) 8 Ovid Journals@Ovid

Lisätiedot

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Tervetuloa Lumme-kirjastojen verkkokirjastoon! Ilman kirjautumista voit selata aineistotietokantaa tarkistaa onko teos hyllyssä vai lainassa

Lisätiedot

Tiedonhaku ja varaaminen

Tiedonhaku ja varaaminen Tiedonhaku ja varaaminen Kyytin verkkokirjasto kyyti.finna.fi 20.11.2018 Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana

Lisätiedot

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän.

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän. Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana tähdellä *. Tällöin haku löytää kaikki niin alkavat sanat. Esim. hakusana

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 15.9.2016 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Tietoaineistot opiskeluun Elektroniset tiedelehdet 66 000 Painetut tiedelehdet 800

Lisätiedot

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA Maakuntakirjastokokous, Jyväskylä 16.3.2006 Lauri Aho SISÄLTÖ Mitä on kopioluettelointi? Tilastoja Tietokannat Tietoliikenneyhteydet Asiakasohjelmistot

Lisätiedot

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE RINNAKKAISTALLENNUSOHJE Syöttölomakkeeseen pääsee osoitteesta: submissions.theseus.fi => Tallenna julkaisu Pakollisten täytettävien kenttien otsikot on lihavoitu ja niiden edessä on punainen tähti * Huom!

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Tarvitsetko kansainvälisiä tutkimuksia yhteiskuntatieteiden aloilta? klo 9:00-10:00 Maarit Putous & Tuula Rissanen

Tarvitsetko kansainvälisiä tutkimuksia yhteiskuntatieteiden aloilta? klo 9:00-10:00 Maarit Putous & Tuula Rissanen Tarvitsetko kansainvälisiä tutkimuksia yhteiskuntatieteiden aloilta? 6.3.2018 klo 9:00-10:00 Maarit Putous & Tuula Rissanen Sisältö Missä tutkimusta julkaistaan? Julkaisutyypeistä yhteiskuntatieteissä

Lisätiedot

Kandiseminaarin tiedonhaku

Kandiseminaarin tiedonhaku Kandiseminaarin tiedonhaku Marja Talikka LUT Kirjasto 15.9.201 0 1 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat, verkkokirjakaupat,

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena Euroopan unioni Urheilupuiston 9b 10.5.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ Viimeisimmät

Lisätiedot

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään?

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1 1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1.1 Mitä viitteellä tässä yhteydessä tarkoitetaan? Viite on standardin mukainen merkintätapa tiedonlähteen bibliografisista

Lisätiedot

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO Valtiotieteet / Terttu Turunen/ Tutkijat verkoilla 1 Kirjaston verkkovälineet ja -palvelut Nelli Väylä verkkoaineistoihin Metahakuväline,

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Kaunokirjallisuuden genret ja kirjailijat Lyseon 8C 23.3.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena suomalaiset kirjailijat Lyseon 9d ja 9e Joulukuu 2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Sisältö Kanditiedonhaun sisällön läpikäynti tärkeimmiltä osiltaan (aiheenmukainen tiedonhaku, hakusanat, eri tyyppisen aineiston hakeminen) Gradutiedonhaun

Lisätiedot

Tiedonhakuasiaa. Marja Talikka 1.2.2011

Tiedonhakuasiaa. Marja Talikka 1.2.2011 Tiedonhakuasiaa Marja Talikka 1.2.2011 Ennakkotehtävä Sain 21 vastausta Kiitos! Miltä tuntui tällainen työskentelyn aloitus? Poimintoja ennakkotehtävästä 1. Tiedonhaku sujuu keskimäärin melko hyvin. Jotkut

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Terveystieteiden. kokoelmat ja palvelut

Terveystieteiden. kokoelmat ja palvelut Terveystieteiden osastokirjasto Tertion tilat, kokoelmat ja palvelut 18.8.20118 Terveystieteiden osastokirjasto Tertio Lääkärinkatu 1 Arvo-rakennusrakennus Avoinna: ma-to 9-17 pe 9-16 Oppimiskeskus: 24/7

Lisätiedot

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE RINNAKKAISTALLENNUSOHJE Syöttölomakkeeseen pääsee osoitteesta: submissions.theseus.fi => Tallenna julkaisu Pakollisten täytettävien kenttien otsikot on lihavoitu ja niiden edessä on punainen tähti * HUOM!

Lisätiedot

Viestintä ja tiedonhankinta MA, (Vo 3)

Viestintä ja tiedonhankinta MA, (Vo 3) Viestintä ja tiedonhankinta MA, (Vo 3) Risto Hotulainen Ti 1.11. (klo 9.15 12.45), muut ryhmäkerrat verkossa Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Erityispedagogiikka Kurssin tavoitteet: Perehdytään tieteelliseen

Lisätiedot

Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä

Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä Sisältö Artikkelitietokannat Aleksi ja Arto Elektroniset

Lisätiedot

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin Hyperlinkin tekeminen artikkeliin 1 Hyperlinkit artikkelissa Ovat yleensä linkkejä PIKIn hakutuloksiin (yksittäinen teos tai hakutuloslista) tai PIKin muihin sivuihin Muihin tietolähteisiin: Wikipedia,

Lisätiedot

HSE:n lehtihakuun on tarjolla HSE:n kirjaston Journals-portaali, os.

HSE:n lehtihakuun on tarjolla HSE:n kirjaston Journals-portaali, os. E-lehdet Nelli-portaalissa 1 (8) Nelli-portaali E-lehdet HSE:n lehtihakuun on tarjolla HSE:n kirjaston Journals-portaali, os. http://helecon3.hse.fi/journals/ Nelli-portaalin e-lehtien tietoja voi hakea

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Aihe: Kannattaako korkeaa verenpainetta hoitaa ace-estäjillä? Löytyykö aiheesta näyttöön perustuvia tutkimuksia (EBM)?

Aihe: Kannattaako korkeaa verenpainetta hoitaa ace-estäjillä? Löytyykö aiheesta näyttöön perustuvia tutkimuksia (EBM)? Aihe: Kannattaako korkeaa verenpainetta hoitaa ace-estäjillä? Löytyykö aiheesta näyttöön perustuvia tutkimuksia (EBM)? Tampereen yliopisto Terveystieteiden osastokirjasto Maritta Tuhkio Erja Kymäläinen

Lisätiedot

Mendeley-viitteidenhallinta

Mendeley-viitteidenhallinta Päivitetty 6.4.2016 Mendeley-viitteidenhallinta Pikavinkkejä: lähdeaineiston tallentaminen, lähteisiin viittaaminen ja lähdeluettelon tekeminen teppo.hjelt@tut.fi Mikä Mendeley on ja mihin sitä käytetään?

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena turvallisuus 6.11.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ à Viimeisimmät artikkelit

Lisätiedot

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista a) Mikä on Aleksi?... 1 b) Verkkopalvelun ulkoasu. 1 c) Artikkelien hakeminen... 2 d) Artikkelien lukeminen... 4 e) Artikkelien lisääminen koriin.. 5 a) Mikä on

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

Kurssikirjahankinta ja e-kirjat JYK:ssä a Jyväskylän yliopiston kirjasto Talvi 2015

Kurssikirjahankinta ja e-kirjat JYK:ssä a Jyväskylän yliopiston kirjasto Talvi 2015 Kurssikirjahankinta ja e-kirjat JYK:ssä a Jyväskylän yliopiston kirjasto Talvi 2015 Esittely 1. Kurssikirjahankinnan periaatteita 2. E-kirjat JYK:ssa 3. Kysymyksiä, keskustelua Mitä hankitaan? Vahvistetussa

Lisätiedot