ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat"

Transkriptio

1 ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat

2 Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset Katso lakisääteiset ilmoitukset osoitteesta

3 iii Sisällys Opastusohjelman asentaminen Opastusohjelma 1: Pikaopastus kokeneille DPS:n käyttäjille Opastusohjelma 2: Yksinkertaisen folion luominen Opastusohjelma 3: Vuorovaikutteisten elementtien lisääminen

4 1 Opastusohjelman asentaminen Näissä opastusohjelmissa neuvotaan, miten InDesign-julkaisu voidaan muuntaa sellaiseen digitaaliseen muotoon, jossa sitä voidaan lukea mobiililaitteissa, kuten ipadissa. Jos Adoben digitaaliset julkaisutyökalut ovat tuttuja, kannattaa läpikäydä ensimmäinen oppitunti. Ellei digitaalinen julkaiseminen ole tuttua, kannattaa siirtyä ensimmäisen oppitunnin yli. Näiden opastusohjelmien käyttöön tarvitaan InDesgin CS5 tai InDesign CS5.5 sekä Folio Producer -työkalun päivitetyt versiot. Opastusohjelman lähderesurssit ovat ladattavissa seuraavan linkin kautta: Lataa TutorialAssets.zip Opastusohjelma 1: Pikaopastus kokeneille DPS:n käyttäjille Jos olet luonut folioita DPS:n esiversion työkaluilla, käy läpi tämä opastusohjelma. Jos sinulla on vain vähän kokemusta DPS-työkaluista, kannattaa aloittaa seuraavasta opastusohjelmasta ja käydä läpi perusasiat. Folion ja artikkelin luominen Aiemmilla työkaluilla luotiin foliokansio, joka sisälsi pinokansioita. Oikean kansiorakenteen ja tiedostojen nimeämistapojen noudattaminen oli edellytyksenä folion luomiselle. Uudessa työnkulussa kansiorakenteella on merkitystä vain, kun tuodaan folioita. Folioon voidaan nyt lisätä artikkeleja, jos ne on tallennettu eri kansioihin tai jopa eri tietokoneisiin. Foliot ja artikkelit ladataan web-työtilaan. 1 Asenna Folio Producer -työkalut joko InDesign CS5:lle tai InDesign CS5.5:lle. 2 Valitse InDesignissä Ikkuna > Laajennukset > Folio Builder. Folio Builder -paneeli korvaa Content Bundlerin. 3 Napsauta Kirjaudu sisään ja kirjaudu sisään vahvistetulla Adobe-tunnuksella. Se, mitkä ominaisuudet ovat käytettävissä, riippuu tilistä. Ellei käytössä ole ammattilais- tai yritystili, voit luoda vain yhden folion. (Jos poistat folion, voit luoda uuden.) Voit myös käyttää folioita, jotka julkaisija jakaa kanssasi. 4 Luo uusi folio valitsemalla Uusi. Anna foliolle nimi, kuten Tutorial, ja napsauta OK.

5 2 Luo uusi folio Luo seuraavaksi uusi julkaisu ja lisää se artikkeliksi. 5 Luo uusi x 768 pikselin vaakasuuntainen julkaisu ja tallenna se nimellä test wide.indd. Lisää tekstiä tai grafiikkaa. Julkaisujen nimiin ei tarvitse sisällyttää _h- ja _v-liitteitä, ellei niitä aiota viedä muualle. 6 Luo uusi artikkeli napsautamalla Folio Builder -paneelissa Uusi. Anna artikkelille nimi, kuten Test, ja napsauta OK. Artikkeli on nyt ladattu folion web-työtilaan. 7 Kaksoisnapsauta Test-artikkelia. Huomaa, että vain vaakasivuasettelu tulee näkyviin. Folio Builder -paneelin vaakanäkymä 8 Luo uusi x 768 pikselin julkaisu ja tallenna se nimellä test tall.indd. Lisää tekstiä tai grafiikkaa.

6 3 9 Varmista Folio Builder -paneelissa, että olet sivuasettelunäkymässä, ja lisää pystysivuasettelu napsauttamalla Uusi. Sivuasettelunäkymässä on nyt sekä vaaka- että pystysivuasettelut. Folion ja artikkelin ominaisuuksien muokkaaminen Folio Builder -paneelissa on kolme näkymää: folionäkymä, artikkelinäkymä ja sivuasettelunäkymä. 1 Navigoimalla voit tutustua näihin paneelinäkymiin. Navigoi napsauttamalla Folio Builder -välilehden alla näkyviä kuvakkeita. Palaa folionäkymään napsauttamalla sivuasettelunäkymässä nuolta tai palaa artikkelinäkymään napsauttamalla folion nimeä. Kaksoisnapsauttamalla foliota ja artikkelien nimiä voit siirtyä alikansioihin tai tiedostoihin. 2 Napsauttamalla nuolta voit palata folionäkymään. Valitse folio ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelista. 3 Anna julkaisulle nimi, kuten Sample Folio. Julkaisun nimi on eri asia kuin Folion nimi. Katseluohjelmassa näkyy julkaisun nimi. Folion nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Folion ominaisuudet -valintaikkuna 4 Määritä Kannen esikatselun kuvat ja napsauta OK. Kannen esikatselu näkyy katseluohjelman kirjastossa. Aiemmissa työkaluissa Content Bundler loi kannen ensimmäisen sivun ensimmäisen pinon perusteella. Uudessa työnkulussa kansikuvat määritetään itse. Kannen esikatselut tarvitaan sovelluksen julkaisemiseen. 5 Kaksoisnapsauta Folio Builder -paneelissa olevaa foliota. Valitse testiartikkeli ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelin valikosta. Huomaa, että Artikkelin ominaisuudet -valintaikkunassa on Otsikko-kenttä. Artikkelin otsikko näkyy katseluohjelmassa. Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Kun luot linkkejä toisiin artikkeleihin, käytä artikkelin nimeä artikkelin otsikon sijaan.

7 4 Artikkelin ominaisuudet -valintaikkuna 6 Määritä artikkelin ominaisuudet ja napsauta OK. Artikkelin esikatselu Artikkeleja ja folioita voidaan esikatsella joko Desktop Viewerillä tai mobiililaitteen Adobe Content Viewerillä. 1 Valitse testiartikkeli ja napsauta Esikatsele. Artikkeli avataan Desktop Vieweriin. Artikkelia voi kääntää painamalla Ctrl/Command+R. 2 Poistu Desktop Vieweristä. 3 Foliota voidaan esikatsella mobiililaitteessa, kuten ipadissa, asentamalla laitteeseen Adobe Content Viewer ja kirjautumalla samalla Adobe-tunnuksella, jolla kirjauduttiin Folio Builder -paneeliin. Varmista, että tietokoneessa on internet-yhteys. Artikkelien tuonti Loit juuri artikkelin avaamalla lähdejulkaisun ja napsauttamalla Uusi. Artikkelien tuominen on kuitenkin parempi menetelmä. Artikkeleja voidaan tuoda, jos noudatetaan vaadittua kansiorakennetta ja tiedostojen nimeämistapoja. Artikkelikansiossa on tuontia varten oltava InDesign-tiedostoja, joilla on vaaka- tai pystysuuntaisuudesta kertovat _vtai _h-päätteet. Kun tuot artikkelia, viittaa artikkelikansioon. Kun tuot useita artikkeleja, viittaa foliokansioon. Huomautus: Ennen kuin tuot artikkeleja, avaa TutorialAssets-kansion lähdejulkaisut sen varmistamiseksi, että kaikki linkit on päivitetty ja tiedostot tallennettu. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. 1 Valitse artikkelinäkymän Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 2 Kirjoita Artikkelin nimi -kohtaan Meridien-mainos 3 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja siirry kansioon TutorialAssets > Meridien_Folio > WiFi_Ad. Napsauta Avaa.

8 5 Yhden artikkelin tuominen 4 Tuo ja lataa artikkeli napsauttamalla OK. Tuo seuraavaksi koko folio. Kun tuot koko folion, jokainen foliokansiossa oleva alikansio tuodaan erillisenä artikkelina. 5 Valitse artikkelinäkymän Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 6 Valitse Tuo useita artikkeleja. 7 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja siirry kansioon TutorialAssets > CityGuide_Folio. Napsauta Avaa. 8 Tuo artikkelit folio-kansiosta napsauttamalla OK. Folio Builder -paneeli artikkelien tuomisen jälkeen Artikkelit on tuotu. Jos foliokansiossa on sidecar.xml-tiedosto, artikkelin ominaisuustiedot on täytetty. 9 Navigoi folionäkymään, valitse opastusohjelmakansio ja napsauta Esikatsele.

9 6 Jos muokkaat jonkin artikkelin lähdejulkaisua, muutokset eivät vaikuta esikatseluun ennen artikkelin päivittämistä. Valitse artikkeli ja valitse Päivitä Folio Builder -paneelista. Folioita voi muokata kirjautumalla web-asiakasohjelmaan osoitteessa Jos olet DPS-tilaaja, voit julkaista folioita Folio Producerilla ja luoda mukautettuja katselusovelluksia Viewer Builderilla. Voit poistaa folion ja sen sisältämät artikkelit valitsemalla folion Folio Builder -paneelista ja napsauttamalla Roskakori-kuvaketta. Opastusohjelma 2: Yksinkertaisen folion luominen Tässä opastusohjelmassa luodaan folio ja artikkeli, esikatsellaan sitä tietokoneessa ja sen jälkeen ipadissa. Oppitunnin tuloksena saatavaa yksisivuinen tiedosto näyttää seuraavalta ipadissa: A B Valmis folio ipadissa A. Vaakanäkymä B. Pystynäkymä Folion ja artikkelin luominen Folio on kokoelma digitaalisen julkaisemisen artikkeleja. Kun luodaan folio, webiin luodaan myös työtila. Tässä opastusohjelmassa opetetaan pysty- ja vaakasuuntaisiksi suunniteltujen erillisten julkaisujen avaaminen. Kun kullekin artikkelille luodaan kaksi sivuasettelua, käyttäjä voi ipadia kääntämällä katsella samaa sisältöä eri suuntaisena. 1 Valitse Ikkuna > Laajennukset > Folio Builder.

10 7 2 Napsauta Kirjaudu sisään ja kirjaudu sisään vahvistetulla Adobe-tunnuksella. Ellei käytössäsi ole Adobe-tunnusta, luo sellainen osoitteessa 3 Luo uusi folio valitsemalla Uusi. Kirjoita Folion nimi -kenttään Kaupunkiopas ja napsauta OK. Folion luominen Seuraavaksi luodaan artikkeli avoimen InDesign-julkaisun pohjalta. 4 Ellet ole jo luonut sellaista, pura TutorialAssets (.zip) -tiedosto ja siirry Meridien_Folio-kansioon. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. 5 Avaa InDesignissä WiFi_Article-kansiossa olevat WiFi_h.indd- ja WiFi_v.indd-tiedostot. Päivitä linkit ja tallenna tiedostot, jos niin pyydetään. Nämä kaksi julkaisua ovat niiden vaaka- ja pystysivuasettelujen lähdetiedostot, joita olet luomassa. 6 Luo uusi artikkeli napsauttamalla Folio Builder -paneelissa Uusi. Kirjoita Artikkelin nimi -kenttään WiFi-mainos ja napsauta OK. Artikkelin lisääminen folioon Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa. Artikkelin tiedot on nyt ladattu folion web-työtilaan. 7 Kaksoisnapsauta Folio Builder -paneelissa WiFi-mainos-artikkelia. Huomaa, että sivuasettelunäkymään tulee vain yksi sivuasettelu. Toinen sivuasettelu on lisättävä itse.

11 8 8 Aktivoi toinen WiFi-julkaisu ja lisää toinen sivuasettelu napsauttamalla sivuasettelunäkymässä Uusi. Vaaka- että pystyjulkaisuista tehdyt sivuasettelut 9 Sulje WiFi-tiedostot InDesignissä. Artikkelin ominaisuuksien muuttaminen Folio Builder -paneelissa on kolme näkymää: folionäkymä, artikkelinäkymä ja sivuasettelunäkymä.

12 9 Folionäkymä (vasemmalla), artikkelinäkymä (keskellä) ja sivuasettelunäkymä (oikealla). 1 Tutustu paneelinäkymiin navigoimalla niissä Folio Builder -paneelin avulla. Navigoi napsauttamalla Folio Builder -välilehden alla näkyviä kuvakkeita. Palaa folionäkymään napsauttamalla sivuasettelunäkymässä nuolta tai palaa artikkelinäkymään napsauttamalla folion nimeä. Kaksoisnapsauttamalla folion ja artikkelin nimiä voit siirtyä alikansioihin ja tiedostoihin. 2 Kaksoisnapsauta Kaupunkiopas-foliota Folio Builder -paneelissa. Valitse WiFi-mainos-artikkeli ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelivalikosta. Muokkaamalla artikkelin ominaisuuksia voidaan määrittää, miten artikkelin näkyy katseluohjelmassa. Huomaa, että Artikkelin ominaisuudet -valintaikkunassa on Otsikko-kenttä. Artikkelin otsikko näkyy katseluohjelmassa. Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Kun luot linkkejä toisiin artikkeleihin, käytä artikkelin nimeä artikkelin otsikon sijaan.

13 10 Artikkelin ominaisuudet -valintaikkuna 3 Kirjoita Otsikko-kenttään Meridien-mainos valitse Mainos-vaihtoehto, määritä muut metatiedot ja napsauta OK. Kun valitset Mainos-vaihtoehdon, artikkeli ei tule katseluohjelman sisällysluetteloon. Artikkelin esikatselu Desktop Viewerillä Artikkeleita ja folioita voidaan esikatsella tietokoneessa Adobe Content Viewerillä (toiselta nimeltään Desktop Viewer) tai mobiililaitteessa Adobe Content Viewerillä. 1 Valitse testiartikkeli ja napsauta Esikatsele. 2 Kierrä julkaisua painamalla Ctrl/Command+R. Artikkeli Desktop Viewerissä

14 11 3 Poistu Adobe Content Vieweristä. Foliota voidaan esikatsella myös mobiililaitteessa, kuten ipadissa, kirjautumalla Adobe Content Vieweriin samalla Adobe-tunnuksella, jolla kirjauduttiin Folio Builder -paneeliin. Tämä opetetaan seuraavalla oppitunnilla. Opastusohjelma 3: Vuorovaikutteisten elementtien lisääminen Käydessäsi läpi tätä opastusohjelmaa käytät TutorialAssets-kansion CityGuide_Folio-kansiota. Luot vuorovaikutteisia objekteja InDesignissä. Tämän oppitunnin lopuksi pääartikkelin ensimmäisen sivun pitäisi näyttää ipadissa seuraavalta: A C D B Valmis folio ipadissa A. Vaakanäkymä B. Pystynäkymä C. Hyperlinkit D. Videopeittokuvat Lataa opastusohjelman resurssit, ellet ole vielä niitä ladannut. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. Artikkelien tuonti Edellisellä oppitunnilla loit artikkelin avaamalla lähdejulkaisun ja napsauttamalla sitten Uusi. Artikkelien tuominen on kuitenkin parempi menetelmä. Jos noudatat oikeaa kansiorakennetta ja tiedostojen nimeämistapoja, voit tuoda yhden tai useita artikkeleja.

15 12 Kun tuot artikkelia, viittaa artikkelikansioon. Kun tuot useita artikkeleja, viittaa foliokansioon. 1 Ennen kuin tuot artikkeleja, avaa TutorialAssets > CityGuide_Folio -kansion InDesign-lähdejulkaisut sen varmistamiseksi, että kaikki linkit on päivitetty ja tiedostot tallennettu. 2 Navigoi artikkelinäkymään ja valitse Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 3 Valitse Tuo useita artikkeleja. 4 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja navigoi kansioon TutorialAssets > CityGuide_Folio. Napsauta Avaa. Valitse CityGuide_Folio-kansio, älä alakansiota. 5 Voi tuoda CityGuide_Folio-kansion artikkelit ja ladata ne palvelimelle napsauttamalla OK. Folio Builder -paneeli artikkelien tuomisen jälkeen Folion ominaisuuksien muuttaminen 1 Palaa folionäkymään napsauttamalla Folio Builder -paneelissa nuolikuvaketta. Valitse City Guide -folio ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelista. 2 Kirjoita Julkaisun nimi -kenttään Kuukausittainen Kaupunkiopas. Julkaisun nimi on eri asia kuin Folion nimi. Julkaisun nimi näkyy katseluohjelmassa. Folion nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerin -web-asiakasohjelmassa. 3 Määritä kannen esikatselukuviksi Cover_v.jpg pystyversiota ja Cover_h.jpg vaakaversiota varten ja napsauta OK. Nämä kansikuvat näkyvät CityGuide_Folio-kansiossa. Kannen esikatselu näkyy katseluohjelman kirjastossa. Kannen esikatselut tarvitaan sovelluksen julkaisemiseen.

16 13 Folion ominaisuudet -valintaikkuna Vuorovaikutteisen hyperlinkin lisääminen Seuraavaksi muokataan Nauti-julkaisuja niin, että ne sisältävät vuorovaikutteisia objekteja. InDesign sisältää monia vuorovaikutteisuusominaisuuksia. Kuitenkin vain osa näistä ominaisuuksista toimii digitaalisten julkaisutyökalujen kanssa. Tuettujen natiivien ominaisuuksien lisäksi Overlay Creator -paneeli sisältää vuorovaikutteiset peittokuvat, jotka toimivat vain digitaalisten julkaisutyökalujen kanssa. Luo ensin hyperlinkkiobjekti D.I.Y. Meet -logoa varten. 1 Navigoi Folio Builder -paneelissa Enjoy_Article-artikkelin sivuasettelunäkymään ja avaa Enjoy_v.idd kaksoisnapsauttamalla Pystynäkymä. 2 Valitse työkalurivin Suorakulmio-työkalu ja raahaa suorakulmio etusivun D.I.Y. Meet -logon päälle. Varmista, ettei suorakulmiossa ole reunaviivaa eikä täyttöä. 3 Avaa Hyperlinkit-paneeli (valitse Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Hyperlinkit) ja valitse paneelivalikosta Uusi Hyperlinkki. 4 Valitse Linkki kohteeseen -valikosta URL ja kirjoita URL-osoite URL-kenttään (käytimme osoitetta Poista Jaettu hyperlinkin kohde -kohdan valinta. Jätä Ulkoasu-kohdassa Näkymätön suorakulmio- ja Ei mitään -kohdat valituiksi. Valitse OK.

17 14 Hyperlinkin käyttö suorakulmiokehyksessä 5 Avaa Enjoy_H.indd-julkaisu kaksoisnapsauttamalla Folio Builder -paneelissa olevaa kohtaa Vaakasivuasettelu. Kopioi ja liitä hyperlinkkiobjekti Enjoy_v.indd.-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedostoon. Siirrä objekti D.I.Y. Meet - logon päälle. 6 Voit esikatsella julkaisua nopeasti tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Napsauta hyperlinkkiä. Poistu Adobe Content Vieweristä. Hyperlinkit avautuvat oletusarvoisesti sovelluksen sisäisessä katseluohjelmassa, eivät mobiiliselaimessa. Voit muokata asetuksia Overlay Creator -paneelissa niin, että se avaa web-sivuston Safari-mobiiliselaimessa. Opit lisää Overlay Creator -paneelista seuraavassa. Elokuvapeittokuvien luominen InDesign-julkaisuun lisättävät elokuvat muuttuvat vuorovaikutteisiksi, kun tiedostot kootaan. Ensiksi lisätään video ja sen jälkeen muokataan asetuksia Overlay Creator -paneelissa. Lisäämme seuraavaksi pyöräilyelokuvan. 1 Valitse Enjoy_h.indd-tiedostossa Tiedosto > Sijoita, selaa CityGuide_Folio > Enjoy_Article > Linkit -kansioon ja kaksoisnapsauta cycling_432x234.mpg-tiedostoa. Sijoita elokuvatiedosto oikeaan yläkulmaan. Suunnittelijat ovat luoneet objektin vuorovaikutteisuuden merkiksi videokuvan, jossa on elokuvakuvake. Seuraavaksi kuvaa käytetään julisteena. 2 Valitse Media-paneelin (Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Media) Juliste-ponnahdusikkunavalikosta Valitse kuva. Kaksoisnapsauta cyclist.jpg-tiedostoa CityGuide_Folio > Enjoy_article > Linkit -kansiossa. Uusi julistekuva näytetään. Seuraavaksi määritetään Overlay Creator -paneelin avulla se, miten elokuvaa toistetaan. 3 Avaa Overlay Creator -paneeli valitsemalla Ikkuna > Laajennus > Overlay Creator. 4 Elokuvaobjektin ollessa edelleen valittuna valitse Overlay Creator -paneelista Näytä ohjain napauttamalla.

18 15 Elokuvan asetusten muokkaaminen Overlay Creatorilla 5 Kopioi kuva, siirry Enjoy_v.indd-tiedostoon ja liitä se Valinta-työkalulla. Siirrä se etusivun tyhjälle alueelle ja kohdista se ympäröivien objektien mukaan. 6 Voit esikatsella elokuvaa tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Voit toistaa elokuvan napsauttamalla sitä. Poistu Adobe Content Vieweristä. Diaesityspeittokuvien luominen Luodaan seuraavaksi vuorovaikutteinen diaesitys Object States -paneelin avulla. Olemme jo lisänneet kuvat vaakasuuntaisen Enjoy-tiedoston toiselle sivulle. Ne asetetaan pinoon, muunnetaan useissa tiloissa oleviksi objekteiksi ja luodaan painikkeita, joilla voidaan navigoida diaesityksessä eteen- ja taaksepäin. 1 Avaa Enjoy_v.indd InDesignissä ja siirry sivulle 2. 2 Valitse punaisten nuolten välissä olevat seitsemän kuvaa ja napsauta Tasaa vaakakeskipisteet- ja Tasaa pystykeskipisteet -painikkeita Ohjauspaneelissa. Keskitä nuolien välissä olevat kuvat. 3 Kuvien ollessa edelleen valittuina avaa Objectin tilat -paneeli valitsemalla Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Objektin tilat. Napsauta Muunna valinta useissa tiloissa olevaksi objektiksi -painiketta.

19 16 Useissa tiloissa olevaksi objektiksi yhdistetyt kuvat Kuvat näkyvät Objektin tilat -paneelissa erillisinä tiloina. 4 Muuta Objektin tilat -paneelissa Objektin nimi -kenttään nimeksi Merietanat. Kun useissa tiloissa olevilla objekteillasi vaaka- ja pystyjulkaisuissa on sama objektin nimi, tila pysyy muistissa, kun käännät ipadia. Kun nyt olet luonut useissa tiloissa olevan objektin, käyttäjille on sallittava niiden vierittäminen. 5 Avaa Painikkeet-paneeli valitsemalla Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Painikkeet ja valitse vasemmalla oleva punainen nuoli. 6 Napsauta Muunna objekti painikkeeksi ja valitse sitten Siirry edelliseen tilaan Toiminnot-valinnan vieressä olevasta plus-kuvakkeesta.

20 17 Navigointipainikkeiden luominen Tehdään seuraavaksi muutos, jonka ansiosta kuvakkeen ulkonäkö muuttuu hieman, kun käyttäjä napauttaa sitä. 7 Napsauta [Napsauta] Painikkeet-paneelissa ja napsauta ohjauspaneelin Heittovarjo-kuvaketta. 8 Valitse oikealla näkyvä punainen nuoli, muunna se painikkeeksi ja käytä Siirry seuraavaan kohtaan -toimintoa. Tee [Napsauta]-ulkoasusta heittovarjo. Painikkeita napauttamalla käyttäjät voivat siirtyä kuvasta toiseen. Annetaan heille myös mahdollisuus siirtyä diojen läpi pyyhkäisemällä. 9 Valitse useissa tiloissa oleva objekti. Valitse Overlay Creator -paneelissa Muuta tilaa pyyhkäisemällä.

21 18 Pyyhkäisemisen ottaminen käyttöön diaesityksessä 10 Kopioi ja liitä nuolet ja useissa tiloissa oleva objekti Enjoy_v.indd-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedoston sivulle 2. Siirrä nuolet useissa tiloissa olevan objektin alle tilankäytön parantamiseksi. 11 Voit esikatsella diaesitystä tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Liiku diaesityksessä navigointipainikkeiden avulla. Poistu Adobe Content Vieweristä. Panoraamapeittokuvan luominen Panoraamoihin tarvitaan kuusi kuvaa, joista kukin esittää kuution yhtä sivua. 1 Avaa Enjoy_v.indd ja siirry sivulle 3. 2 Valitse työkalulaatikosta Suorakulmiokehystyökalu ja raahaa luodaksesi haluamasi kokoinen suorakulmio. 3 Valitse Overlay Creator -paneelissa Panoraama. 4 Napsauta Lähde-kansiota ja valitse CourtyardPano-kansiota CityGuide_Folio > Enjoy_Article > Linkit -kansiossa. Napsauta Avaa. Paikkamerkkisuorakulmio sai panoraamakuvien muodon, mutta haluamme napsautusalueesta pienemmän. 5 Pidä alhaalla Ctrl- ja Shift-näppäimiä (Windows) tai Komento+Vaihto-painikkeita (Mac OS) ja muuta panoraamaobjektin kokoa vetämällä valintakahvaa niin, että sen koko on suunnilleen 400 x 400 pikseliä.

22 19 Panoraamapeittokuvan luominen Tehdään seuraavaksi panoraamalle täysi liikkuvuus oletusasetusten avulla. 6 Kopioi ja liitä panoraamaobjekti Enjoy_v.indd-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedoston sivulle 3. 7 Tallenna ja sulje InDesign-tiedostot. Tiedostojen päivittäminen ja esikatselu Kun InDesign-lähdejulkaisuihin on lisätty vuorovaikutteiset peittokuvat, tiedostoja voidaan esikatsella mobiililaitteessa. Lataa artikkelit ennen tiedostojen esikatselua ipadissa. 1 Navigoi Folio Builderissa Artikkelit-näkymään ja valitse Enjoy_Article. Valitse Folio Builder -paneelivalikossa Päivitä. Vuorovaikutteisten objektien resurssit ladataan palvelimelle. 2 Asenna Adobe Content Viewer ipadilla App Storesta tai itunes-kaupasta, ellet ole vielä tehnyt sitä. Huomautus: Jos käytät jotain muuta mobiililaitetta, kuten Android-tablettia tai BlackBerry PlayBookia, voit ladata Adobe Content Viewerin Android Marketista tai App Worldista. 3 Liitä ipad tietokoneeseen ja synkronoi laite varmistaaksesi, että Adobe Content Viewer -sovellus näkyy sekä itunesissa että ipadissa. Sovellus näkyy ipadissa nimellä Adobe Viewer.

23 20 4 Käynnistä Viewer ipadissa. ipadin tulee olla yhteydessä internetiin, jotta folio voidaan ladata. 5 Ellet ole vielä kirjautunut sisään, napauta Kirjaudu sisään -painiketta. Ellet näe Kirjaudu sisään -painiketta, napauta foliota ja sitten vasemmassa yläkulmassa olevaa Aloitus-painiketta, niin voit tarkastella kirjastoa. Kirjaudu sisään samalla Adobe-tunnuksella kuin Content Bundleriin. ipadin tulee olla yhteydessä internetiin, jotta kirjautuminen onnistuu. 6 Lataa ja katsele City Guide Magazine -foliota, kun niin pyydetään. Kierrä ipadia, jotta näet tiedoston vaaka- ja pystyversiot. Katsele eri artikkeleita pyyhkäisemällä vasemmalle ja oikealle. Lue artikkelia pyyhkäisemällä ylös ja alas. Selaa Nauti-artikkeliin. Varmista, että peittokuvat toimivat. Näytä navigointipalkit napauttamalla ei-vuorovaikutteista aluetta ja siirry folion alkuun napauttamalla Aloituspainiketta. Näytä sisällysluettelo napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa sisällysluettelokuvaketta. Näytä metatietokuvaukset sisältävä folio lintuperspektiivistä napauttamalla oikean yläkulman Selaa-painiketta. Selaa artikkelin miniatyyrikuvia vetämällä pyyhintäohjelmaa. A B C D E Adobe Viewer A. Aloitus-painike B. Takaisin-painike C. Sisällysluettelopainike D. Selaa-painike E. Pyyhintäohjelma

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Xerox QR Code -sovellus Pika-aloitusopas 702P03999 Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Käytä QR (Quick Response) Code -sovellusta seuraavien sovellusten

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

itslearning-julkaisu 67

itslearning-julkaisu 67 itslearning-julkaisu 67 Julkaisun pääkohdat Tervetuloa itslearning-julkaisuun nro 67. Julkaisussa keskitytään erityisesti uuteen itslearningkirjastoon. Se on suunniteltu entistä nopeammaksi, helppokäyttöisemmäksi

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla Yleistä Laitteistovaatimukset Sisäänkirjautuminen Kirjahyllyn toiminnot Kirjahyllyn ilmoitukset Sisältötoiminnot Digikirjojen lataaminen Digikirjojen

Lisätiedot

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo Peruskäytön ohje Sisällysluettelo Yleistä... 2 Kirjautuminen ja pikakuvakkeen teko... 2 Kohteen käyttöliittymän osat ja näkymien päivittymisjärjestys... 4 Kohteen näkymät (Valintapainikkeet)... 5 1. Hankkeet

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa YAMK-ohjeet 1 Verkko-opiskelun perusteita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Huoneeseen siirtyminen 7 1.4 Talleta essee RTF-tiedostomuodossa 9 1.5 Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

edocker 3.3 Mitä uutta? edocker Tools InDesign -plugin edocker PUBLISH! edocker READ! edocker CREATE! edocker automaatio

edocker 3.3 Mitä uutta? edocker Tools InDesign -plugin edocker PUBLISH! edocker READ! edocker CREATE! edocker automaatio edocker 3.3 Halloween-päivitys Mitä uutta? edocker Tools InDesign -plugin...2 Esikatselu...2 Uusi ponnahdusikkunatyökalu...3 Uusia virheentarkistusominaisuuksia...3 edocker CREATE!...4 HTML5-lukukokemus...4

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

GN Hearing - sovellus - käyttöohje

GN Hearing - sovellus - käyttöohje GN Hearing - sovellus - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon sovelluksen lataamisen johdosta. Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten 1) Abitti-tikun polttaminen eli tekeminen Tarvitset 4 Gt:n muistitikun. Tämä pitää hankkia itse. Pidä tallessa, voit käyttää

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Novell Filr 1.2 -työpöytäsovellus Macille pika-aloitus

Novell Filr 1.2 -työpöytäsovellus Macille pika-aloitus Novell Filr 1.2 -työpöytäsovellus Macille pika-aloitus Huhtikuu 2015 Pika-aloitus Novell Filrin avulla voit helposti käyttää kaikkia tiedostojasi ja kansioitasi pöytätietokoneella, selaimella tai mobiililaitteella.

Lisätiedot

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri SNKK:n M-Files jäsenrekisteri Tässä tiedostossa on ohjeistettu Nuorkauppakamarin jäsenrekisterin käyttö. Yhdistyslain 11 mukaan Yhdistyksen jäsenistä on hallituksen pidettävä luetteloa. Luetteloon on merkittävä

Lisätiedot

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen 26.1.2017 Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen Voit varata vanhan venepaikkasi uudestaan seuraavalle kaudelle kaupungin uudessa sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Nämä toimenpiteet

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

Selaimen kautta käytettävällä PaikkaOpin kartta-alustalla PaikkaOppi Mobiililla

Selaimen kautta käytettävällä PaikkaOpin kartta-alustalla PaikkaOppi Mobiililla 19.1.2017 Sisällys Slide 3. Mikä on PaikkaOppi Mobiili? Slide 4. Kaavio PaikkaOppi Mobiilin käytön aloituksesta. Slidet 5-7. Tunnusten ja kurssin luominen ennen sovelluksen käyttöä. Slide 8. Hae sovellus

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto GO XSE Pikaopas FI Etupaneeli 1 Nro Näppäin Toiminto 1 Virta Jos painiketta painetaan kerran, näyttöön avautuu Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Käynnistä tai sammuta yksikkö painamalla tätä painiketta

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle PlanMill 16 Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle Miksi uusi käyttöliittymä? Käyttöliittymäuudistukseen on monta syytä: Teknisesti vanhan käyttöliittymän arkkitehtuuri on tulossa

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

GN Hearing -sovellus - käyttöohje

GN Hearing -sovellus - käyttöohje GN Hearing -sovellus - käyttöohje Johdanto Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen ääniteknologiamme ja muotoilu yhdistettynä

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm OMA KOTIKANSIO PUNOMO.FI- PALVELIMELLA TEEITSE-SIVUSTO 4.8.2013 Pirjo Sinervo qwertyuiopasdfghjklzxc Sisällys OMAN KOTIKANSION HALLINTA... 1 YLEISTÄ KOTIKANSIOSTA... 1 TYÖTAPAVIHJE... 2 MATERIAALIN LATAAMINEN

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Versio G FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten

Lisätiedot