ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat"

Transkriptio

1 ADOBE DIGITAL PUBLISHING SUITE Opastusohjelmat

2 Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset Katso lakisääteiset ilmoitukset osoitteesta

3 iii Sisällys Opastusohjelman asentaminen Opastusohjelma 1: Pikaopastus kokeneille DPS:n käyttäjille Opastusohjelma 2: Yksinkertaisen folion luominen Opastusohjelma 3: Vuorovaikutteisten elementtien lisääminen

4 1 Opastusohjelman asentaminen Näissä opastusohjelmissa neuvotaan, miten InDesign-julkaisu voidaan muuntaa sellaiseen digitaaliseen muotoon, jossa sitä voidaan lukea mobiililaitteissa, kuten ipadissa. Jos Adoben digitaaliset julkaisutyökalut ovat tuttuja, kannattaa läpikäydä ensimmäinen oppitunti. Ellei digitaalinen julkaiseminen ole tuttua, kannattaa siirtyä ensimmäisen oppitunnin yli. Näiden opastusohjelmien käyttöön tarvitaan InDesgin CS5 tai InDesign CS5.5 sekä Folio Producer -työkalun päivitetyt versiot. Opastusohjelman lähderesurssit ovat ladattavissa seuraavan linkin kautta: Lataa TutorialAssets.zip Opastusohjelma 1: Pikaopastus kokeneille DPS:n käyttäjille Jos olet luonut folioita DPS:n esiversion työkaluilla, käy läpi tämä opastusohjelma. Jos sinulla on vain vähän kokemusta DPS-työkaluista, kannattaa aloittaa seuraavasta opastusohjelmasta ja käydä läpi perusasiat. Folion ja artikkelin luominen Aiemmilla työkaluilla luotiin foliokansio, joka sisälsi pinokansioita. Oikean kansiorakenteen ja tiedostojen nimeämistapojen noudattaminen oli edellytyksenä folion luomiselle. Uudessa työnkulussa kansiorakenteella on merkitystä vain, kun tuodaan folioita. Folioon voidaan nyt lisätä artikkeleja, jos ne on tallennettu eri kansioihin tai jopa eri tietokoneisiin. Foliot ja artikkelit ladataan web-työtilaan. 1 Asenna Folio Producer -työkalut joko InDesign CS5:lle tai InDesign CS5.5:lle. 2 Valitse InDesignissä Ikkuna > Laajennukset > Folio Builder. Folio Builder -paneeli korvaa Content Bundlerin. 3 Napsauta Kirjaudu sisään ja kirjaudu sisään vahvistetulla Adobe-tunnuksella. Se, mitkä ominaisuudet ovat käytettävissä, riippuu tilistä. Ellei käytössä ole ammattilais- tai yritystili, voit luoda vain yhden folion. (Jos poistat folion, voit luoda uuden.) Voit myös käyttää folioita, jotka julkaisija jakaa kanssasi. 4 Luo uusi folio valitsemalla Uusi. Anna foliolle nimi, kuten Tutorial, ja napsauta OK.

5 2 Luo uusi folio Luo seuraavaksi uusi julkaisu ja lisää se artikkeliksi. 5 Luo uusi x 768 pikselin vaakasuuntainen julkaisu ja tallenna se nimellä test wide.indd. Lisää tekstiä tai grafiikkaa. Julkaisujen nimiin ei tarvitse sisällyttää _h- ja _v-liitteitä, ellei niitä aiota viedä muualle. 6 Luo uusi artikkeli napsautamalla Folio Builder -paneelissa Uusi. Anna artikkelille nimi, kuten Test, ja napsauta OK. Artikkeli on nyt ladattu folion web-työtilaan. 7 Kaksoisnapsauta Test-artikkelia. Huomaa, että vain vaakasivuasettelu tulee näkyviin. Folio Builder -paneelin vaakanäkymä 8 Luo uusi x 768 pikselin julkaisu ja tallenna se nimellä test tall.indd. Lisää tekstiä tai grafiikkaa.

6 3 9 Varmista Folio Builder -paneelissa, että olet sivuasettelunäkymässä, ja lisää pystysivuasettelu napsauttamalla Uusi. Sivuasettelunäkymässä on nyt sekä vaaka- että pystysivuasettelut. Folion ja artikkelin ominaisuuksien muokkaaminen Folio Builder -paneelissa on kolme näkymää: folionäkymä, artikkelinäkymä ja sivuasettelunäkymä. 1 Navigoimalla voit tutustua näihin paneelinäkymiin. Navigoi napsauttamalla Folio Builder -välilehden alla näkyviä kuvakkeita. Palaa folionäkymään napsauttamalla sivuasettelunäkymässä nuolta tai palaa artikkelinäkymään napsauttamalla folion nimeä. Kaksoisnapsauttamalla foliota ja artikkelien nimiä voit siirtyä alikansioihin tai tiedostoihin. 2 Napsauttamalla nuolta voit palata folionäkymään. Valitse folio ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelista. 3 Anna julkaisulle nimi, kuten Sample Folio. Julkaisun nimi on eri asia kuin Folion nimi. Katseluohjelmassa näkyy julkaisun nimi. Folion nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Folion ominaisuudet -valintaikkuna 4 Määritä Kannen esikatselun kuvat ja napsauta OK. Kannen esikatselu näkyy katseluohjelman kirjastossa. Aiemmissa työkaluissa Content Bundler loi kannen ensimmäisen sivun ensimmäisen pinon perusteella. Uudessa työnkulussa kansikuvat määritetään itse. Kannen esikatselut tarvitaan sovelluksen julkaisemiseen. 5 Kaksoisnapsauta Folio Builder -paneelissa olevaa foliota. Valitse testiartikkeli ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelin valikosta. Huomaa, että Artikkelin ominaisuudet -valintaikkunassa on Otsikko-kenttä. Artikkelin otsikko näkyy katseluohjelmassa. Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Kun luot linkkejä toisiin artikkeleihin, käytä artikkelin nimeä artikkelin otsikon sijaan.

7 4 Artikkelin ominaisuudet -valintaikkuna 6 Määritä artikkelin ominaisuudet ja napsauta OK. Artikkelin esikatselu Artikkeleja ja folioita voidaan esikatsella joko Desktop Viewerillä tai mobiililaitteen Adobe Content Viewerillä. 1 Valitse testiartikkeli ja napsauta Esikatsele. Artikkeli avataan Desktop Vieweriin. Artikkelia voi kääntää painamalla Ctrl/Command+R. 2 Poistu Desktop Vieweristä. 3 Foliota voidaan esikatsella mobiililaitteessa, kuten ipadissa, asentamalla laitteeseen Adobe Content Viewer ja kirjautumalla samalla Adobe-tunnuksella, jolla kirjauduttiin Folio Builder -paneeliin. Varmista, että tietokoneessa on internet-yhteys. Artikkelien tuonti Loit juuri artikkelin avaamalla lähdejulkaisun ja napsauttamalla Uusi. Artikkelien tuominen on kuitenkin parempi menetelmä. Artikkeleja voidaan tuoda, jos noudatetaan vaadittua kansiorakennetta ja tiedostojen nimeämistapoja. Artikkelikansiossa on tuontia varten oltava InDesign-tiedostoja, joilla on vaaka- tai pystysuuntaisuudesta kertovat _vtai _h-päätteet. Kun tuot artikkelia, viittaa artikkelikansioon. Kun tuot useita artikkeleja, viittaa foliokansioon. Huomautus: Ennen kuin tuot artikkeleja, avaa TutorialAssets-kansion lähdejulkaisut sen varmistamiseksi, että kaikki linkit on päivitetty ja tiedostot tallennettu. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. 1 Valitse artikkelinäkymän Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 2 Kirjoita Artikkelin nimi -kohtaan Meridien-mainos 3 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja siirry kansioon TutorialAssets > Meridien_Folio > WiFi_Ad. Napsauta Avaa.

8 5 Yhden artikkelin tuominen 4 Tuo ja lataa artikkeli napsauttamalla OK. Tuo seuraavaksi koko folio. Kun tuot koko folion, jokainen foliokansiossa oleva alikansio tuodaan erillisenä artikkelina. 5 Valitse artikkelinäkymän Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 6 Valitse Tuo useita artikkeleja. 7 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja siirry kansioon TutorialAssets > CityGuide_Folio. Napsauta Avaa. 8 Tuo artikkelit folio-kansiosta napsauttamalla OK. Folio Builder -paneeli artikkelien tuomisen jälkeen Artikkelit on tuotu. Jos foliokansiossa on sidecar.xml-tiedosto, artikkelin ominaisuustiedot on täytetty. 9 Navigoi folionäkymään, valitse opastusohjelmakansio ja napsauta Esikatsele.

9 6 Jos muokkaat jonkin artikkelin lähdejulkaisua, muutokset eivät vaikuta esikatseluun ennen artikkelin päivittämistä. Valitse artikkeli ja valitse Päivitä Folio Builder -paneelista. Folioita voi muokata kirjautumalla web-asiakasohjelmaan osoitteessa Jos olet DPS-tilaaja, voit julkaista folioita Folio Producerilla ja luoda mukautettuja katselusovelluksia Viewer Builderilla. Voit poistaa folion ja sen sisältämät artikkelit valitsemalla folion Folio Builder -paneelista ja napsauttamalla Roskakori-kuvaketta. Opastusohjelma 2: Yksinkertaisen folion luominen Tässä opastusohjelmassa luodaan folio ja artikkeli, esikatsellaan sitä tietokoneessa ja sen jälkeen ipadissa. Oppitunnin tuloksena saatavaa yksisivuinen tiedosto näyttää seuraavalta ipadissa: A B Valmis folio ipadissa A. Vaakanäkymä B. Pystynäkymä Folion ja artikkelin luominen Folio on kokoelma digitaalisen julkaisemisen artikkeleja. Kun luodaan folio, webiin luodaan myös työtila. Tässä opastusohjelmassa opetetaan pysty- ja vaakasuuntaisiksi suunniteltujen erillisten julkaisujen avaaminen. Kun kullekin artikkelille luodaan kaksi sivuasettelua, käyttäjä voi ipadia kääntämällä katsella samaa sisältöä eri suuntaisena. 1 Valitse Ikkuna > Laajennukset > Folio Builder.

10 7 2 Napsauta Kirjaudu sisään ja kirjaudu sisään vahvistetulla Adobe-tunnuksella. Ellei käytössäsi ole Adobe-tunnusta, luo sellainen osoitteessa 3 Luo uusi folio valitsemalla Uusi. Kirjoita Folion nimi -kenttään Kaupunkiopas ja napsauta OK. Folion luominen Seuraavaksi luodaan artikkeli avoimen InDesign-julkaisun pohjalta. 4 Ellet ole jo luonut sellaista, pura TutorialAssets (.zip) -tiedosto ja siirry Meridien_Folio-kansioon. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. 5 Avaa InDesignissä WiFi_Article-kansiossa olevat WiFi_h.indd- ja WiFi_v.indd-tiedostot. Päivitä linkit ja tallenna tiedostot, jos niin pyydetään. Nämä kaksi julkaisua ovat niiden vaaka- ja pystysivuasettelujen lähdetiedostot, joita olet luomassa. 6 Luo uusi artikkeli napsauttamalla Folio Builder -paneelissa Uusi. Kirjoita Artikkelin nimi -kenttään WiFi-mainos ja napsauta OK. Artikkelin lisääminen folioon Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa. Artikkelin tiedot on nyt ladattu folion web-työtilaan. 7 Kaksoisnapsauta Folio Builder -paneelissa WiFi-mainos-artikkelia. Huomaa, että sivuasettelunäkymään tulee vain yksi sivuasettelu. Toinen sivuasettelu on lisättävä itse.

11 8 8 Aktivoi toinen WiFi-julkaisu ja lisää toinen sivuasettelu napsauttamalla sivuasettelunäkymässä Uusi. Vaaka- että pystyjulkaisuista tehdyt sivuasettelut 9 Sulje WiFi-tiedostot InDesignissä. Artikkelin ominaisuuksien muuttaminen Folio Builder -paneelissa on kolme näkymää: folionäkymä, artikkelinäkymä ja sivuasettelunäkymä.

12 9 Folionäkymä (vasemmalla), artikkelinäkymä (keskellä) ja sivuasettelunäkymä (oikealla). 1 Tutustu paneelinäkymiin navigoimalla niissä Folio Builder -paneelin avulla. Navigoi napsauttamalla Folio Builder -välilehden alla näkyviä kuvakkeita. Palaa folionäkymään napsauttamalla sivuasettelunäkymässä nuolta tai palaa artikkelinäkymään napsauttamalla folion nimeä. Kaksoisnapsauttamalla folion ja artikkelin nimiä voit siirtyä alikansioihin ja tiedostoihin. 2 Kaksoisnapsauta Kaupunkiopas-foliota Folio Builder -paneelissa. Valitse WiFi-mainos-artikkeli ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelivalikosta. Muokkaamalla artikkelin ominaisuuksia voidaan määrittää, miten artikkelin näkyy katseluohjelmassa. Huomaa, että Artikkelin ominaisuudet -valintaikkunassa on Otsikko-kenttä. Artikkelin otsikko näkyy katseluohjelmassa. Artikkelin nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerissa. Kun luot linkkejä toisiin artikkeleihin, käytä artikkelin nimeä artikkelin otsikon sijaan.

13 10 Artikkelin ominaisuudet -valintaikkuna 3 Kirjoita Otsikko-kenttään Meridien-mainos valitse Mainos-vaihtoehto, määritä muut metatiedot ja napsauta OK. Kun valitset Mainos-vaihtoehdon, artikkeli ei tule katseluohjelman sisällysluetteloon. Artikkelin esikatselu Desktop Viewerillä Artikkeleita ja folioita voidaan esikatsella tietokoneessa Adobe Content Viewerillä (toiselta nimeltään Desktop Viewer) tai mobiililaitteessa Adobe Content Viewerillä. 1 Valitse testiartikkeli ja napsauta Esikatsele. 2 Kierrä julkaisua painamalla Ctrl/Command+R. Artikkeli Desktop Viewerissä

14 11 3 Poistu Adobe Content Vieweristä. Foliota voidaan esikatsella myös mobiililaitteessa, kuten ipadissa, kirjautumalla Adobe Content Vieweriin samalla Adobe-tunnuksella, jolla kirjauduttiin Folio Builder -paneeliin. Tämä opetetaan seuraavalla oppitunnilla. Opastusohjelma 3: Vuorovaikutteisten elementtien lisääminen Käydessäsi läpi tätä opastusohjelmaa käytät TutorialAssets-kansion CityGuide_Folio-kansiota. Luot vuorovaikutteisia objekteja InDesignissä. Tämän oppitunnin lopuksi pääartikkelin ensimmäisen sivun pitäisi näyttää ipadissa seuraavalta: A C D B Valmis folio ipadissa A. Vaakanäkymä B. Pystynäkymä C. Hyperlinkit D. Videopeittokuvat Lataa opastusohjelman resurssit, ellet ole vielä niitä ladannut. Katso Opastusohjelman asentaminen sivulla 1. Artikkelien tuonti Edellisellä oppitunnilla loit artikkelin avaamalla lähdejulkaisun ja napsauttamalla sitten Uusi. Artikkelien tuominen on kuitenkin parempi menetelmä. Jos noudatat oikeaa kansiorakennetta ja tiedostojen nimeämistapoja, voit tuoda yhden tai useita artikkeleja.

15 12 Kun tuot artikkelia, viittaa artikkelikansioon. Kun tuot useita artikkeleja, viittaa foliokansioon. 1 Ennen kuin tuot artikkeleja, avaa TutorialAssets > CityGuide_Folio -kansion InDesign-lähdejulkaisut sen varmistamiseksi, että kaikki linkit on päivitetty ja tiedostot tallennettu. 2 Navigoi artikkelinäkymään ja valitse Folio Builder -paneelivalikosta Tuo. 3 Valitse Tuo useita artikkeleja. 4 Napsauta Sijainti-kansion kuvaketta ja navigoi kansioon TutorialAssets > CityGuide_Folio. Napsauta Avaa. Valitse CityGuide_Folio-kansio, älä alakansiota. 5 Voi tuoda CityGuide_Folio-kansion artikkelit ja ladata ne palvelimelle napsauttamalla OK. Folio Builder -paneeli artikkelien tuomisen jälkeen Folion ominaisuuksien muuttaminen 1 Palaa folionäkymään napsauttamalla Folio Builder -paneelissa nuolikuvaketta. Valitse City Guide -folio ja valitse Ominaisuudet Folio Builder -paneelista. 2 Kirjoita Julkaisun nimi -kenttään Kuukausittainen Kaupunkiopas. Julkaisun nimi on eri asia kuin Folion nimi. Julkaisun nimi näkyy katseluohjelmassa. Folion nimi näkyy Folio Builder -paneelissa ja Folio Producerin -web-asiakasohjelmassa. 3 Määritä kannen esikatselukuviksi Cover_v.jpg pystyversiota ja Cover_h.jpg vaakaversiota varten ja napsauta OK. Nämä kansikuvat näkyvät CityGuide_Folio-kansiossa. Kannen esikatselu näkyy katseluohjelman kirjastossa. Kannen esikatselut tarvitaan sovelluksen julkaisemiseen.

16 13 Folion ominaisuudet -valintaikkuna Vuorovaikutteisen hyperlinkin lisääminen Seuraavaksi muokataan Nauti-julkaisuja niin, että ne sisältävät vuorovaikutteisia objekteja. InDesign sisältää monia vuorovaikutteisuusominaisuuksia. Kuitenkin vain osa näistä ominaisuuksista toimii digitaalisten julkaisutyökalujen kanssa. Tuettujen natiivien ominaisuuksien lisäksi Overlay Creator -paneeli sisältää vuorovaikutteiset peittokuvat, jotka toimivat vain digitaalisten julkaisutyökalujen kanssa. Luo ensin hyperlinkkiobjekti D.I.Y. Meet -logoa varten. 1 Navigoi Folio Builder -paneelissa Enjoy_Article-artikkelin sivuasettelunäkymään ja avaa Enjoy_v.idd kaksoisnapsauttamalla Pystynäkymä. 2 Valitse työkalurivin Suorakulmio-työkalu ja raahaa suorakulmio etusivun D.I.Y. Meet -logon päälle. Varmista, ettei suorakulmiossa ole reunaviivaa eikä täyttöä. 3 Avaa Hyperlinkit-paneeli (valitse Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Hyperlinkit) ja valitse paneelivalikosta Uusi Hyperlinkki. 4 Valitse Linkki kohteeseen -valikosta URL ja kirjoita URL-osoite URL-kenttään (käytimme osoitetta Poista Jaettu hyperlinkin kohde -kohdan valinta. Jätä Ulkoasu-kohdassa Näkymätön suorakulmio- ja Ei mitään -kohdat valituiksi. Valitse OK.

17 14 Hyperlinkin käyttö suorakulmiokehyksessä 5 Avaa Enjoy_H.indd-julkaisu kaksoisnapsauttamalla Folio Builder -paneelissa olevaa kohtaa Vaakasivuasettelu. Kopioi ja liitä hyperlinkkiobjekti Enjoy_v.indd.-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedostoon. Siirrä objekti D.I.Y. Meet - logon päälle. 6 Voit esikatsella julkaisua nopeasti tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Napsauta hyperlinkkiä. Poistu Adobe Content Vieweristä. Hyperlinkit avautuvat oletusarvoisesti sovelluksen sisäisessä katseluohjelmassa, eivät mobiiliselaimessa. Voit muokata asetuksia Overlay Creator -paneelissa niin, että se avaa web-sivuston Safari-mobiiliselaimessa. Opit lisää Overlay Creator -paneelista seuraavassa. Elokuvapeittokuvien luominen InDesign-julkaisuun lisättävät elokuvat muuttuvat vuorovaikutteisiksi, kun tiedostot kootaan. Ensiksi lisätään video ja sen jälkeen muokataan asetuksia Overlay Creator -paneelissa. Lisäämme seuraavaksi pyöräilyelokuvan. 1 Valitse Enjoy_h.indd-tiedostossa Tiedosto > Sijoita, selaa CityGuide_Folio > Enjoy_Article > Linkit -kansioon ja kaksoisnapsauta cycling_432x234.mpg-tiedostoa. Sijoita elokuvatiedosto oikeaan yläkulmaan. Suunnittelijat ovat luoneet objektin vuorovaikutteisuuden merkiksi videokuvan, jossa on elokuvakuvake. Seuraavaksi kuvaa käytetään julisteena. 2 Valitse Media-paneelin (Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Media) Juliste-ponnahdusikkunavalikosta Valitse kuva. Kaksoisnapsauta cyclist.jpg-tiedostoa CityGuide_Folio > Enjoy_article > Linkit -kansiossa. Uusi julistekuva näytetään. Seuraavaksi määritetään Overlay Creator -paneelin avulla se, miten elokuvaa toistetaan. 3 Avaa Overlay Creator -paneeli valitsemalla Ikkuna > Laajennus > Overlay Creator. 4 Elokuvaobjektin ollessa edelleen valittuna valitse Overlay Creator -paneelista Näytä ohjain napauttamalla.

18 15 Elokuvan asetusten muokkaaminen Overlay Creatorilla 5 Kopioi kuva, siirry Enjoy_v.indd-tiedostoon ja liitä se Valinta-työkalulla. Siirrä se etusivun tyhjälle alueelle ja kohdista se ympäröivien objektien mukaan. 6 Voit esikatsella elokuvaa tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Voit toistaa elokuvan napsauttamalla sitä. Poistu Adobe Content Vieweristä. Diaesityspeittokuvien luominen Luodaan seuraavaksi vuorovaikutteinen diaesitys Object States -paneelin avulla. Olemme jo lisänneet kuvat vaakasuuntaisen Enjoy-tiedoston toiselle sivulle. Ne asetetaan pinoon, muunnetaan useissa tiloissa oleviksi objekteiksi ja luodaan painikkeita, joilla voidaan navigoida diaesityksessä eteen- ja taaksepäin. 1 Avaa Enjoy_v.indd InDesignissä ja siirry sivulle 2. 2 Valitse punaisten nuolten välissä olevat seitsemän kuvaa ja napsauta Tasaa vaakakeskipisteet- ja Tasaa pystykeskipisteet -painikkeita Ohjauspaneelissa. Keskitä nuolien välissä olevat kuvat. 3 Kuvien ollessa edelleen valittuina avaa Objectin tilat -paneeli valitsemalla Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Objektin tilat. Napsauta Muunna valinta useissa tiloissa olevaksi objektiksi -painiketta.

19 16 Useissa tiloissa olevaksi objektiksi yhdistetyt kuvat Kuvat näkyvät Objektin tilat -paneelissa erillisinä tiloina. 4 Muuta Objektin tilat -paneelissa Objektin nimi -kenttään nimeksi Merietanat. Kun useissa tiloissa olevilla objekteillasi vaaka- ja pystyjulkaisuissa on sama objektin nimi, tila pysyy muistissa, kun käännät ipadia. Kun nyt olet luonut useissa tiloissa olevan objektin, käyttäjille on sallittava niiden vierittäminen. 5 Avaa Painikkeet-paneeli valitsemalla Ikkuna > Vuorovaikutteinen > Painikkeet ja valitse vasemmalla oleva punainen nuoli. 6 Napsauta Muunna objekti painikkeeksi ja valitse sitten Siirry edelliseen tilaan Toiminnot-valinnan vieressä olevasta plus-kuvakkeesta.

20 17 Navigointipainikkeiden luominen Tehdään seuraavaksi muutos, jonka ansiosta kuvakkeen ulkonäkö muuttuu hieman, kun käyttäjä napauttaa sitä. 7 Napsauta [Napsauta] Painikkeet-paneelissa ja napsauta ohjauspaneelin Heittovarjo-kuvaketta. 8 Valitse oikealla näkyvä punainen nuoli, muunna se painikkeeksi ja käytä Siirry seuraavaan kohtaan -toimintoa. Tee [Napsauta]-ulkoasusta heittovarjo. Painikkeita napauttamalla käyttäjät voivat siirtyä kuvasta toiseen. Annetaan heille myös mahdollisuus siirtyä diojen läpi pyyhkäisemällä. 9 Valitse useissa tiloissa oleva objekti. Valitse Overlay Creator -paneelissa Muuta tilaa pyyhkäisemällä.

21 18 Pyyhkäisemisen ottaminen käyttöön diaesityksessä 10 Kopioi ja liitä nuolet ja useissa tiloissa oleva objekti Enjoy_v.indd-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedoston sivulle 2. Siirrä nuolet useissa tiloissa olevan objektin alle tilankäytön parantamiseksi. 11 Voit esikatsella diaesitystä tallentamalla julkaisun ja valitsemalla Tiedosto > Folion esikatselu. Liiku diaesityksessä navigointipainikkeiden avulla. Poistu Adobe Content Vieweristä. Panoraamapeittokuvan luominen Panoraamoihin tarvitaan kuusi kuvaa, joista kukin esittää kuution yhtä sivua. 1 Avaa Enjoy_v.indd ja siirry sivulle 3. 2 Valitse työkalulaatikosta Suorakulmiokehystyökalu ja raahaa luodaksesi haluamasi kokoinen suorakulmio. 3 Valitse Overlay Creator -paneelissa Panoraama. 4 Napsauta Lähde-kansiota ja valitse CourtyardPano-kansiota CityGuide_Folio > Enjoy_Article > Linkit -kansiossa. Napsauta Avaa. Paikkamerkkisuorakulmio sai panoraamakuvien muodon, mutta haluamme napsautusalueesta pienemmän. 5 Pidä alhaalla Ctrl- ja Shift-näppäimiä (Windows) tai Komento+Vaihto-painikkeita (Mac OS) ja muuta panoraamaobjektin kokoa vetämällä valintakahvaa niin, että sen koko on suunnilleen 400 x 400 pikseliä.

22 19 Panoraamapeittokuvan luominen Tehdään seuraavaksi panoraamalle täysi liikkuvuus oletusasetusten avulla. 6 Kopioi ja liitä panoraamaobjekti Enjoy_v.indd-tiedostosta Enjoy_h.indd-tiedoston sivulle 3. 7 Tallenna ja sulje InDesign-tiedostot. Tiedostojen päivittäminen ja esikatselu Kun InDesign-lähdejulkaisuihin on lisätty vuorovaikutteiset peittokuvat, tiedostoja voidaan esikatsella mobiililaitteessa. Lataa artikkelit ennen tiedostojen esikatselua ipadissa. 1 Navigoi Folio Builderissa Artikkelit-näkymään ja valitse Enjoy_Article. Valitse Folio Builder -paneelivalikossa Päivitä. Vuorovaikutteisten objektien resurssit ladataan palvelimelle. 2 Asenna Adobe Content Viewer ipadilla App Storesta tai itunes-kaupasta, ellet ole vielä tehnyt sitä. Huomautus: Jos käytät jotain muuta mobiililaitetta, kuten Android-tablettia tai BlackBerry PlayBookia, voit ladata Adobe Content Viewerin Android Marketista tai App Worldista. 3 Liitä ipad tietokoneeseen ja synkronoi laite varmistaaksesi, että Adobe Content Viewer -sovellus näkyy sekä itunesissa että ipadissa. Sovellus näkyy ipadissa nimellä Adobe Viewer.

23 20 4 Käynnistä Viewer ipadissa. ipadin tulee olla yhteydessä internetiin, jotta folio voidaan ladata. 5 Ellet ole vielä kirjautunut sisään, napauta Kirjaudu sisään -painiketta. Ellet näe Kirjaudu sisään -painiketta, napauta foliota ja sitten vasemmassa yläkulmassa olevaa Aloitus-painiketta, niin voit tarkastella kirjastoa. Kirjaudu sisään samalla Adobe-tunnuksella kuin Content Bundleriin. ipadin tulee olla yhteydessä internetiin, jotta kirjautuminen onnistuu. 6 Lataa ja katsele City Guide Magazine -foliota, kun niin pyydetään. Kierrä ipadia, jotta näet tiedoston vaaka- ja pystyversiot. Katsele eri artikkeleita pyyhkäisemällä vasemmalle ja oikealle. Lue artikkelia pyyhkäisemällä ylös ja alas. Selaa Nauti-artikkeliin. Varmista, että peittokuvat toimivat. Näytä navigointipalkit napauttamalla ei-vuorovaikutteista aluetta ja siirry folion alkuun napauttamalla Aloituspainiketta. Näytä sisällysluettelo napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa sisällysluettelokuvaketta. Näytä metatietokuvaukset sisältävä folio lintuperspektiivistä napauttamalla oikean yläkulman Selaa-painiketta. Selaa artikkelin miniatyyrikuvia vetämällä pyyhintäohjelmaa. A B C D E Adobe Viewer A. Aloitus-painike B. Takaisin-painike C. Sisällysluettelopainike D. Selaa-painike E. Pyyhintäohjelma

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Versio 17 Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Elämäsi elokuvina Copyright 2013 Corel Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Kunnioita taiteilijoiden ja muiden

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Excel 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Yleistä. En voi ladata ja asentaa Sharpdesk Mobilea laitteeseeni. 1-1

Yleistä. En voi ladata ja asentaa Sharpdesk Mobilea laitteeseeni. 1-1 Finnish Huomio: Käyttöympäristöstä riippumatta, tämän sovelluksen tukemista mobiililaitteista käytetään nimitystä "laite." Mallin nimeä/käyttöjärjestelmän nimeä käytetään vain silloin, kun kysymys koskee

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla

Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla appleapple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple-logo on Apple

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015)

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) Sisältö 8 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 8 ipadin yleiskatsaus 9 Lisävarusteet 10 Multi-Touch-näyttö 10 Nukkumispainike 11 Koti-painike 11 Äänenvoimakkuuspainikkeet

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 625

Käyttöohje Nokia Lumia 625 Käyttöohje Nokia Lumia 625 4.0. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Puhelimessa on käyttöohje, joka on aina mukanasi ja käytettävissä, kun sitä tarvitset. Löydä vastauksia kysymyksiin

Lisätiedot

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas 2 Sisältö Sisältö Pakkauksen avaaminen HTC One 9 Mikro-SIM-kortti 10 Akun lataaminen 12 Virran kytkeminen päälle tai pois 12 Haluatko pikaohjeita puhelimesi käyttöön?

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC

Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC Lue tämä ennen kuin jatkat Turvaohjeet Lue turvaohjeet tarkasti, jotta varmistat käyttäväsi matkapuhelinta oikein. Vaikka tämä matkapuhelin on lujatekoinen,

Lisätiedot

CD-ROM-levyn ohjelmien opas

CD-ROM-levyn ohjelmien opas Issue 1 FI CD-ROM-levyn ohjelmien opas Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Copyright Nokia Mobile Phones

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä 3.9.2013 ArchiCAD 17 ALK. - 1 Vanhojen projektien siirtäminen ArchiCAD 17 -versioon Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin

Lisätiedot