Muilla tonteilla polkujen varressa talojen edustoilta kaadettavien puiden tilalle istutetaan yksittäispensaita.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muilla tonteilla polkujen varressa talojen edustoilta kaadettavien puiden tilalle istutetaan yksittäispensaita."

Transkriptio

1 Maisema-arkkitehtuuri Vänskä Iivo Vänskä 14. syyskuuta 2007 SUUNITELMA istutuksista ja 3.tontin kuivatuksesta Kesällä tontilta kaadettujen puiden tilalle jää nurmea. Nurmialueiden ja polun kuivatukseksi tehdään maanparannustöitä tarvittaessa myöhemmin niin ettei jäljelle jäävät puut häiriinny. Mahdollinen salaojitus tehdään kevyesti lähelle pintaa jolloin se kuivattaa vain nurmea ja polkua eikä vaikuta syvälle soisessa paikassa. Tarkoituksena tehdä pihan keskiosasta valoisampi ja kuivempi oleskelupaikka. Nurmi kunnostetaan ja leikkipaikalle lisätään turvasoraa. Pihan etelä- ja länsisivuille istutetaan alppiruusuja tuomaan väriä. Muilla tonteilla polkujen varressa talojen edustoilta kaadettavien puiden tilalle istutetaan yksittäispensaita. Kadunvarren jalavat korvataan kirsikkasorvarinpensaalla. Ensimmäiseksi korvataan jalavat Kuopuksentieltä, myöhemmin Perhekunnantieltä ja Esikoisentieltä mukaanlukien pysäköintialueet.

2 Istutettavat kasvit hinta-arvioineen: Hinnat vaihtelevat mm. taimen koon mukaan. Pensaat ja puut Kirsikkasorvarinpensas (Euonymus planipes) Kadunvarteen iso- ja pystykasvuinen pensas, vanhemmiten puumainen, 3-4m:n korkuinen. Suositeltavaa istuttaa mahdollisimman suuri taimi. hinta: 18,50 eur. Marjaomenapuu (Malus baccata) Runsaan kevätkukinnan ja kauniiden hedelmien ansiosta pitkään koristeellinen. Erinomainen koristekasvi. 4-8m. hinta: 37,00 eur Pilvikirsikka (Prunus pensylvanica) Kukat valkoiset touko-kesäkuussa. Kukkii lehtien puhkeamisen jälkeen. Aurinko-puolivarjo. Korkeus 5-10 m. I-VI. hinta: 37,00 eur Arokirsikka / euroopankääpiökirsikka, (Prunus fruticosa). Pyöreähkö pensas, sopii luiskiin ja reunakasviksi. 2-3m. hinta: 30,00 eur Rusokirsikka (Prunus sargentii) Ruusunpunaiset kukat keväällä. Hillittykasvuinen pikkupuu.suojaisa,lämmin kasvupaikka.3-5m.i-ii: hinta: 42,00 eur Alppiruusut Marjatanalppiruusu, Rhododendron P.M.A Tigerstedt, 2m korkea valkoinen ja punakuvioinen. 9 kpl hinta : 25,00 eur Yakushima-alppiruusu, Rhododendron Yakushimanum Polaris, 1m korkea hopeanvalkoisilla lehdillä. 13 kpl hinta : 25,00 eur Sinialppiruusu, Rhodorendron impeditum, 0,5 m korkea, sinivioletit kukat ja ikivihreät lehdet. 26 kpl hinta : 20,00 eur

3 istutussuunnitelma 2 sinialppiruusua 1 Yakushimaalppiruusu

4 istutussuunnitelma jalavien tilalle kirsikkasorvarinpensasta nurmen perusparannus alppiruusuja, kts liite 2 3 pilvikirsikkaa

5 istutussuunnitelma 2 pilvikirsikkaa 2 rusokirsikkaa kadunvarren ja pysäköintialueen Jalavien tilalle kirsikkasorvarinpensaita (toteutetaan myöhemmin)

6 Istutussuunnitelma euroopan- kääpiökirsikka

7 Korvaavat istutukset katupuiden ja pysäköintipaikan puiden tilalle Katupuut korvataan kirsikkasorvarinpensaalla (Euonymus planipes). Se kasvaa keskimäärin 3-4m korkuiseksi pensaaksi/pieneksi puuksi. Kirsikkasorvarinpensaita istutetaan yksi taimi kaadetun puun kohdalle taimiston ohjeiden mukaan. Taimien tulee olla vähintään 30cm korkeita, mutta on suositeltavaa hankkia mahdollisimman suuret taimet. Kirsikkasorvarinpensas menestyy kalkitussa maassa. Taimistosta pyydetään ohjeet ostettavien taimien kalkitsemiseen. Tuntomerkit Kirsikkasorvarinpensas on iso- ja pystykasvuinen pensas, vanhemmiten puumainen, 4-5m: n korkuinen. Lehdet ovat isot, 8-12 cm:n mittaiset, tummanvihreät, sahalaitaiset. Kukat ovat pienet, vaatimattomat, väriltään vihreät. Hedelmät ovat tylpästi 5-särrnäiset, pitkäperäiset, 2 cm: n levyiset, punaiset ja niiden auettua näkyvät oranssinväriset siemenet. Pensas puhkeaa lehteen aikaisin, mutta varistaa myös lehtensä varhain. Syysvärit ovat punertavat tai keltaiset riippuen kasvupaikasta ja syksyn sääoloista. Koristearvo ja käyttö Kirsikkasorvarinpensaalla on monta hyvää ominaisuutta. Se on nopeakasvuinen ja kasvutavaltaan hyvän näköinen. Lehdistö on komea, joskaan ei kovin peittävä. Koristeellisuutta lisääeät komeat hedelmät ja kauniit lehtien syysvärit. Se sopii avoimelle paikalle yksittäiskasviksi tai tilan niin salliessa myös ryhmiin istutettuna. Kestävyys ja kasvupaikkavaatimukset Lajia pidetään kestävänä Etelä-Suomessa eli vyöhykkeillä I-II(III). Ankarina talvina se ei ole kuitenkaan näyttänyt kärsivän niin pahasti kuin kestävämpänä pidetty euroopansorvarinpensas. Parhaiten se viihtyy runsasravinteisessa, kalkkiperäisessä tuoreessa, humuspitoisessa maassa, myös savimaassa aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Hoito Pensas ei tarvitse luonnollisen kasvutapansa vuoksi yleensä leikkaamista. Se ei myöskään ole niin altis euroopansorvarinpensasta yleisesti vaivaaville kasvitaudeille ja -tuholaisille. Kuten sorvarinpensaat yleensäkin, on myös kirsikkasorvarinpensas myrkyllisten kasvien luettelossa, joten sitäkään ei ole syytä istuttaa lasten leikkipaikoille. Muualla sen käytön suhteen ei ele rajoituksia. Kirsikkasorvarinpensas tunnettiin aikaisemmin tieteellisellä nimellä F. sachalinensis, mutta tämä nimi tarkoittaa toista lajia, joka ei ole viljelyssä.

8 3. tontin kuivatussuunnitelma (toteutetaan tarvittaessa myöhemmin) nurmen pohjan perusparannus kuivatusalue soratäytöllä polun risteysalueelle täytetään soraa ja tiivistetään ja tasataan kaivoa kohti (toteutetaan tarvittaessa myöhemmin) kuivatusalue soratäytöllä 3. tontin kuivatustarvetta seurataan. Tarvittaessa myöhemmin toteutetaan maanparannustöitä pihan kuivattamiseksi: Kaadettujen koivujen ala kaivetaan 0,75m syvyyteen. Säilytettävien mäntyjen suuret juuret kierretään. Pohjalle tuodaan 0,5m soraa joka hyvin vettä läpäisevänä nopeuttaa nurmen pintaveden imeytymistä. Soran päälle asetetaan suodatinkangas. Sen yläpuolelle tasataan asennuskerros hiekalla ja ylimmäksi perustetaan nurmi kasvualustaan. Kasvualusta voidaan tehdä sekoittamalla paikanpäältä kaivettua multaa ja lannoittamalla ja kalkitsemalla sitä. kts työpiirustus, liite 1.

9 3. tontin varakuivatussuunnitelma Salaojan kokoojakaivo ja liittyminen viemäriin so so Salaojitus toteutetaan jos maanparannus sorapohjalla osoittautuu riittämättömäksi Salaoja lähtee risteyksessä olevasta kaivosta polun alla kunnes kääntyy nurmelle kaadettavien puiden kohdalle. Varusteita: 1 salaojakaivo 60m salaojaputkea ja salaojasoraa Työt tulee toteuttaa ammattimaisen salaojittajan ohjauksessa.

10 3. tontin varakuivatussuunnitelma 1 so 2 so 1 Salaojituksen tarkoitus Tontin kuivatuksessa tärkeimmät paikat ovat 1. nurmialue kaadettujen puiden kohdalla 2. polun risteysalue pihan keskiosassa Salaojitus toteutetaan niin että nämä alueet pidetään riittävän kuivana käyttönurmelle.

11 Salaojitus Työselitys Salaojitusta ohjaa ammattimainen salaojittaja. Suositeltavaa olisi että myös varsinaisen rakentamisen tekee salaojitusurakoitsija asianmukaisella kalustolla. Työn ohjaaja päättää lopullisista koroista, kallistuksista, kaivannon koosta, kokoojakaivon sijainnista ja varusteista kuivatussuunnitelman puitteissa. Salaojitus Salaojaputki asennetaan tasaisesti leikatulle pohjamaalle. Tarvittaessa pohja tasataan hyvin tiivistyvällä ympärystäyttömateriaalilla. Kaivannon pohjan leveys on vähintään 0,4 m. Putken sivuille ja päälle tehdään vähintään 200 mm:n täyttö salaojitussoralla. Tarvittaessa ympärystäyttö erotetaan maapohjasta suodatinkankaalla tai suodatinkerroksella. Salaojitus tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen paikkaan. Jos putkilinjalla on suunnitelmista poikkeava este, se voidaan kiertää loivasti kaartaen. Putket asennetaan vähintään 0,5 % kaltevuuteen, jos muuta ei suunnitelma asiakirjoissa ole esitetty. Muutoin noudatetaan soveltuvin osin julkaisun Talonrakennuksen maarakenteet. RIL kohdan 5.3 työtapaohjeita. * Salaojaputkien ja salaojitussoran laatuvaatimukset on esitetty julkaisussa InfraRYL Salaojaputken tulee olla sisämitaltaan vähintään 0 90 mm. Salaojaputken sisähalkaisija saa olla 10 % pienempi kuin suunnitteluhalkaisija. Valmiin salaojan sallittu vaakasuora poikkeama on ± 200 mm ja pystysuora poikkeama ± 50 mm suunnitelma-asiakirjoissa esitetystä sijainnista. Putken kaltevuuden sallittu poikkeama on ± 0,2 x suunnitelman kaltevuus. Vähimmäiskaltevuutta ei saa kuitenkaan alittaa. Putkeen ei saa muodostua negatiivista kulmaa. Salaoja tarkemitataan jokaisesta kaivo- yms. rakenneliittymästä sekä niiden välistä 10 m:n välein. Salaojaputkien kelpoisuus todetaan toimituserittäin putkien merkintöjen ja toimitusasiakirjojen perusteella. Salaojasoran kelpoisuus tutkitaan ottamalla yksi näyte työn alussa sekä työn edetessä 500 m3rtr:n välein. * Lopputäyttö tehdään liikennöitävällä alueella tiivistämiskelpoisella kivennäismaalla ja muilla alueilla kaivumailla. Materiaalin maksimiraekoko on #400 mm, mutta kuitenkin enintään 2/3 kerralla tiivistettävän kerroksen paksuudesta. * Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Talonrakennuksen maarakenteet - yleinen rakennusselostus ja laatuvaatimukset. RIL s.

12

13

KIIMINGIN KUNTA KIIMINGIN YRITYSPUISTON JA HONKIMAAN TEOLLISUUSALUEEN KEHITTÄMINEN, RAKENNUSSUUNNITELMA. Oulu 28.2.2011

KIIMINGIN KUNTA KIIMINGIN YRITYSPUISTON JA HONKIMAAN TEOLLISUUSALUEEN KEHITTÄMINEN, RAKENNUSSUUNNITELMA. Oulu 28.2.2011 KIIMINGIN KUNTA KIIMINGIN YRITYSPUISTON JA HONKIMAAN TEOLLISUUSALUEEN KEHITTÄMINEN, RAKENNUSSUUNNITELMA K1 VEISTÄMÖNTIE / NIKKARINKUJA K2 NÄÄTÄMÖNTIE K3 TEOLLISUUSTIE K4 VÄLIRINNE Oulu AIRIX Ympäristö

Lisätiedot

RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE

RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI KAAVOITUS JA MITTAUS NIINA AHLFORS, JAANA POHJOLA RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE Yleistä Saunaniityn pientaloalue sijaitsee Saunakalliossa vajaan kolmen kilometrin päässä

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI PUNAHILKKA - RAKENNUSSELOSTUS 733-101-011-30.04.2010 - UUDISRAKENNUS

PÄIVÄKOTI PUNAHILKKA - RAKENNUSSELOSTUS 733-101-011-30.04.2010 - UUDISRAKENNUS PÄIVÄKOTI PUNAHILKKA - RAKENNUSSELOSTUS 733-101-011-30.04.2010 - UUDISRAKENNUS SISÄLLYSLUETTELO RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 1 RAKENNUSHANKE 1 KOHDE 1 RAKENNUTTAJA 1 KÄYTTÄJÄN EDUSTAJAT 2 SUUNNITTELIJAT,

Lisätiedot

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevat ohjeet ja määräykset

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevat ohjeet ja määräykset Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevat ohjeet ja määräykset Sisältö OSA 1: Yleiset määräykset ja ohjeet... 2 1 Yhteystietoja... 2 2 Töissä noudatettavat asiakirjat... 3 3 Ennen työn

Lisätiedot

Metsokangas II, päiväkoti 2011 2012 31.3.2011

Metsokangas II, päiväkoti 2011 2012 31.3.2011 Metsokangas II, päiväkoti 2011 2012 31.3.2011 SIPARK Oy RAKENNUSHANKE 1 KOHDE 1 YLEISET SUORITUSVAATIMUKSET 3 1 RAKENNUSOSAT 4 11 ALUEOSAT 4 111 MAAOSAT 4 112 TUENNAT JA VAHVISTUKSET 10 113 PÄÄLLYSTEET

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com Pihakivien asennusohje www.pihakivi.com Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennusohje Pihakivien asennusohje Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 4 Pihakivien ja -laattojen käyttö 6 Pihakivien ja -laattojen valinta 7 Kiveyksen asennus lyhyesti 8 Valmistelevat työt 10 Pihakiveyksen

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennusohje www.pihakivi.com Pihakivien asennusohje Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi... 3 Pihakivien ja -laattojen käyttö... 4 Pihakivien ja -laattojen valinta... 5 Kiveyksen rakentamisvaiheet...

Lisätiedot

PELTOSALAOJITUKSEN TYÖOHJEET

PELTOSALAOJITUKSEN TYÖOHJEET PELTOSALAOJITUKSEN TYÖOHJEET 11 / 2001 Salaojitustöiden toteuttaminen Yleistä Suunnitelman sisältö Salaojasuunnitelma sisältää työn toteuttamista varten tarvittavat yleistiedot, tarvikeluettelot, kustannusarvion

Lisätiedot

D024 SUOMUSSALMEN VANHUSTEN HOITOKOTI

D024 SUOMUSSALMEN VANHUSTEN HOITOKOTI Rakennusselostus Sivu 1/49 A R K K I T E H D I T S I I S T O N E N O Y 30.06.2014 D024 SUOMUSSALMEN VANHUSTEN HOITOKOTI Välskärinkuja 4 89600 Suomussalmi RAKENNUSSELOSTUS VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN 30.06.2014

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

MAANRAKENNUSTÖIDEN 1. VAIHEEN RAKENNUSSELOSTUS. Mika Waltarin koulu

MAANRAKENNUSTÖIDEN 1. VAIHEEN RAKENNUSSELOSTUS. Mika Waltarin koulu MAANRAKENNUSTÖIDEN 1. VAIHEEN RAKENNUSSELOSTUS Mika Waltarin koulu 06.11.2012 SISÄLLYSLUETTELO: 1(9) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 2 RAKENNUSHANKE... 2 KOHDE... 2 URAKKA-ALUE... 2 YLEISET SUORITUSVAATIMUKSET...

Lisätiedot

ICOPAL GREEN Viherkattojen suunnitteluohjeet loiville katoille Icopal Oy

ICOPAL GREEN Viherkattojen suunnitteluohjeet loiville katoille Icopal Oy 10.11.2010 ICOPAL GREEN Viherkattojen suunnitteluohjeet loiville katoille Icopal Oy Sivu 1/28 Sisällysluettelo 1 Taustaa... 3 2 Viherkattotyypit... 3 2.1 Luonnonmukainen Icopal Green-viherkatto... 3 2.2

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Numero 11 JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT 8. 3. 2013 Jyväskylän Puutarhaseura ry. 117. toimintavuosi Atsaleat loistavat keväällä Ilo irti puutarhassa on vuoden 2013 valtakunnallinen puutarhateema. Valtaosa

Lisätiedot

Piharakentamisen opas peltotontille

Piharakentamisen opas peltotontille Piharakentamisen opas peltotontille Sisältö Sisältö...2 1 Yleistä...2 2 Kasvillisuus...3 Kasvillisuuden merkitys pihapiirissä...3 Puut...4 Pensaat...6 Pensasaidat...7 Perennat...7 Nurmialueet...8 Suositeltavia

Lisätiedot

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT KATUTYÖLUVAN LUPAOHJEET JA -EHDOT

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT KATUTYÖLUVAN LUPAOHJEET JA -EHDOT Päiväys: 1.1.2015 KAUPUNKIRAKENNEYKSIKKÖ KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT KATUTYÖLUVAN LUPAOHJEET JA -EHDOT Katutyöluvan lupaohjeet ja ehdot 1.1.2015 2/19 YHTEYSTIETOJA... 3 1 TARVITTAVAT

Lisätiedot

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet 1 Hyvä asiakkaamme, olemme koonneet tähän vihkoseen yleisimpien joulukukkien ja -kasvien hoito- ja kasvatusohjeet. Haluamme toivottaa kaikille asiakkaillemme lämmintä

Lisätiedot

MT 252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ, SASTAMALA TIENRAKENNUSKOHTEIDEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELITYS

MT 252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ, SASTAMALA TIENRAKENNUSKOHTEIDEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELITYS TIEHALLINTO SASTAMALAN KAUPUNKI MT 252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ, SASTAMALA RAKENNUSSUUNNITELMA TIENRAKENNUSKOHTEIDEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELITYS 29.03.2011, URAKKALASKENTAA

Lisätiedot

VIHERKATON SUUNNITTELUOHJE

VIHERKATON SUUNNITTELUOHJE VIHERKATON SUUNNITTELUOHJE 1. VIHERKATTOTYYPIT...1 2. VIHERKATON KALTEVUUDET...2 3. VESIHUOLLON PERIAATTEET...2 4. VIHERIX-KATON RAKENNE...4 5. SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT...5 6. VIHERKATTORAKENTEET...6 7.

Lisätiedot

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo MAAHANIMEYTTÄMÖT PUHTAAMMAN YMPÄRISTÖN PUOLESTA Ecoplus 3-2000 XTRA -saostuskaivo Ecoplus-jakokaivo Ecoplus-jakoputkipaketti Ecoplus-salaojaputkipaketti Asennusohje

Lisätiedot

Pientalon perustusten korjaus

Pientalon perustusten korjaus Museoviraston korjauskortisto Korjauskortti nro 24 21.09.2003 Pientalon perustusten korjaus Tässä korjausohjeessa käsitellään luonnonkivestä ja paikallavaletusta betonista tehtyjä puurunkoisten pientalojen

Lisätiedot

Hyvä asiakkaamme, Toivotamme kaikille asiakkaillemme onnistumisen iloa ja mukavia hetkiä kasvien ihmeellisessä maailmassa. Kodin Kukkien väki

Hyvä asiakkaamme, Toivotamme kaikille asiakkaillemme onnistumisen iloa ja mukavia hetkiä kasvien ihmeellisessä maailmassa. Kodin Kukkien väki Kasvatusohjeet 1 Hyvä asiakkaamme, pitelet käsissäsi Kodin Kukat Kasvatusohjeet -ohjevihkoa. Ohjevihko on kirjoitettu asiakkaidemme opastukseksi ja ohjeistukseksi, ja toivomme, että tämän ohjevihkon avulla

Lisätiedot

POHJATUTKIMUKSET JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO. Ryhmäkoti Oulaisten kaupunki Kuntotie Oulainen

POHJATUTKIMUKSET JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO. Ryhmäkoti Oulaisten kaupunki Kuntotie Oulainen POHJATUTKIMUKSET JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO Ryhmäkoti Oulaisten kaupunki Kuntotie Oulainen Sivu 2 / 10 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHDE JA TUTKIMUKSET... 3 1.1 Toimeksianto ja tutkimuskohde... 3 1.2 Tehdyt tutkimukset...

Lisätiedot

RAKENNUSSELOSTUS. Sinetän kappelin ulkopuolen korjaus. Rovaniemen seurakunta Rauhankatu 70, 96100 Rovaniemi. 97220 Sinettä.

RAKENNUSSELOSTUS. Sinetän kappelin ulkopuolen korjaus. Rovaniemen seurakunta Rauhankatu 70, 96100 Rovaniemi. 97220 Sinettä. Tilaaja: Rovaniemen seurakunta Rauhankatu 70, 96100 Rovaniemi Hanke: Sinetän kappelin ulkopuolen korjaus 97220 Sinettä RAKENNUSSELOSTUS Luotu 19.12.2013 TT 20.03.2015 Talo 2000 nimikkeistön mukaan 1 /30

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Numero 13 6. 3. 2015 JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Jyväskylän Puutarhaseura ry. 119. toimintavuosi Loisteliaat magnoliat Vuoden 2015 valtakunnallinen puutarhateema on Esteetön puutarha, Puutarhanhoidola

Lisätiedot

Pohjarakenteiden suunnittelu

Pohjarakenteiden suunnittelu Eero Slunga, emeritusprofessori Teknillinen korkeakoulu, Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan osasto eero.slunga@hut.fi 1 Yleistä Pohjarakennusohjeiden [1] mukaan pohjarakenteet ovat pysyviä rakennusten ja

Lisätiedot

SUUNNITTELU- JA RAKENTAMISOHJEET ASUNTOALUEILLE

SUUNNITTELU- JA RAKENTAMISOHJEET ASUNTOALUEILLE SUUNNITTELU- JA RAKENTAMISOHJEET ASUNTOALUEILLE YLEINEN OSA (osa 1) Hyväksytty rakennuslautakunnassa 11.10.2001 O s a 1 Y L E I N E N O S A 1 YLEISTÄ 2 SUUNNITELMAT Näillä ohjeilla pyritään ohjaamaan asuntojen

Lisätiedot

Hulevesien hallintarakenteet ja niiden kunnossapito

Hulevesien hallintarakenteet ja niiden kunnossapito Hulevesien hallintarakenteet ja niiden kunnossapito Sisällys Hulevesien synnyn vähentäminen... 3 Läpäisevät päällysteet... 5 Kasvillisuuden käyttö... 7 Viherkatot... 9 Pieniä ratkaisuja tontille... 11

Lisätiedot

Sisällysluettelo osa 2

Sisällysluettelo osa 2 Sisällysluettelo osa 2 Punaisella korostetut alueet näyttävät ko. suunnitelman osan sisällön. Kaikkien osien sisällysluetteloissa on mukana myös koko suunnitelman sisältö kokonaisuuden hahmottamiseksi.

Lisätiedot

Kylä kahden tien välissä Aurajoen syleilyssä AUVAISTEN KYLÄN MAISEMASUUNNITELMA KATRI SALMINEN KYLÄMAISEMA KUNTOON

Kylä kahden tien välissä Aurajoen syleilyssä AUVAISTEN KYLÄN MAISEMASUUNNITELMA KATRI SALMINEN KYLÄMAISEMA KUNTOON 1 Kylä kahden tien välissä Aurajoen syleilyssä AUVAISTEN KYLÄN MAISEMASUUNNITELMA KATRI SALMINEN KYLÄMAISEMA KUNTOON 2 Kylämaisema kuntoon hanke ProAgria Länsi-Suomi ry / MKN Maisemapalvelut Katri Salminen,

Lisätiedot