NaKa lyhyet käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NaKa lyhyet käyttöohjeet"

Transkriptio

1 NaKa lyhyet käyttöohjeet NaKa ohjelmisto Veeti Heikura Näissä käyttöohjeissa käydään läpi NaKa-ohjelmiston perusperiaatteet. Kaikkia ohjelmiston ominaisuuksia ei käydä läpi sillä käyttöliittymä on osittain itse opastava eli ohjeistusta löytyy myös ohjelmiston sisältä. Sisällysluettelo Vinkit ohjelman hyvään käyttöön... 2 Ohjelman käyttöönotto... 3 Ohjelman ensikäynnistys... 4 Eläinten lisääminen tietokantaan... 4 Ohjelman vaatimukset... 6 Ohjelman käyttäminen... 7 Perusnäkymä... 7 Tietojen lisääminen ja eläimen hakeminen... 7 Pikalista... 8 Tietojen monilisäys... 8 Asetukset... 8 Muistutukset... 8 Eläinten muokkaaminen... 8 Tilaukset ja siemennykset... 9 Poistettavat ja poistot... 9 Poikiminen ja uudet eläimet... 9 Maito, tuotos ja utareterveys NaKaWeb Tuki ja yhteydenotto... 11

2 s i v u 2 Vinkit ohjelman hyvään käyttöön 1. Merkitse ohjelmaan aina eläinten kiimat, siemennykset, tiineystarkastukset, poikimiset, umpeenpanot ja muut avaintapahtumat ja poikkeamat 2. Kirjaa halutessasi ohjelmaan eläinten tuotos- ja utareterveystietoja: kannattaa hyödyntää NaKan eläinkohtaista Solut-sivua sekä Tuotos-sivua: kun kirjaat näille tietoa, hyödyt siitä tulevaisuudessa paljon miettiessäsi eläinten tuotannollista potentiaalia 3. Käytä siemennettävät-listaa kiimoja tarkkaillessasi: listan tarkoitus on, että kukaan ei putoa kelkasta 4. Käy läpi tärkeitä pikalistoja säännöllisesti. Käytä hetki aikaa pikalistoihin perehtymiseen. Löydät ehkä tilallesi ja itsellesi sopivimmat työkalut eläinten tarkasteluun. Ota tavaksi käydä jotkin listat läpi silloin tällöin. 5. Kirjoita ja kirjaa paljon, sillä eläimistä ei voi kirjata liikaa tietoa. NaKassa tieto säilyy ja löytyy myöhemmin. 6. Organisoi navetan tehtäviä muistutusten avulla. Tietyin väliajoin tehtävät tarkistukset, tehtävät ja työt on helppo organisoida muistutusten avulla.

3 s i v u 3 Ohjelman käyttöönotto NaKaa ei tarvitse asentaa tietokoneelle. Riittää, että lataat tiedoston NAKA.EXE saamastasi latausosoitteesta tietokoneellesi. On suositeltavaa sijoittaa NAKA.EXE omaan kansioonsa esimerkiksi C-ASEMALLE. Tämän tehdäksesi, mene KÄYNNISTÄ- valikosta TIETOKONE- kohtaan. Avautuneesta ikkunasta voit valita yhden KIINTOLEVYASEMISTA. Valitse esimerkiksi C tai D. Uudessa näkymässä, klikkaa hiiren oikealla johonkin tyhjään tilaan. Avautuneesta valikosta, valitse UUSI ja KANSIO kuvan osoittamalla tavalla. Syntyy kansio, jonka voit nimetä. Anna nimeksi esim. NaKa. Tämän jälkeen sijoita lataamasi NAKA.EXE kyseiseen kansioon. NaKasta kannattaa luoda PIKAKUVAKE. Klikkaa hiiren oikealla NAKA.EXE-tiedostoa. Avautuneesta valikosta, valitse LUO PIKAKUVAKE. Kansioon syntyy uusi pikakuvake. Klikkaa nyt pikakuvaketta hiiren oikealla nappulalla. Valitse valikosta LÄHETÄ KOHTEESEEN ja selaa valinta TYÖPÖYTÄ (LUO PIKAKUVAKE). Tämän jälkeen NaKa löytyy työpöydältä ja NaKan voi käynnistää pikakuvakkeesta.

4 s i v u 4 Ohjelman ensikäynnistys Avaa NAKA. Ohjelma ilmoittaa, ettei kirjautumistietoja löydy. Syötä saamasi lisenssinumero sekä salasana ja paina KÄYNNISTÄ. Mikäli olet käyttämässä KOKEILUVERSIOTA, voit käynnistää ohjelman alareunan nappulasta. Kokeuluversiossa NaKa lataa demokarjan tiedot. Muussa tapauksessa edessä on eläinten lisääminen tietokantaan. Eläinten lisääminen tietokantaan NaKaan voi lisätä erityisellä lomakkeella uusia eläimiä tietokantaan. Tämä tulee kyseeseen, kun - Olet ottamassa NaKaa käyttöön ja lisäät karjaasi tietokantaan - Olet hankkinut uusia eläimiä ja haluat lisätä ne tietokantaan Eläinten lisääminen tapahtuu tiivistettynä seuraavalla tavalla: 1. Lisää eläimen korvanumero tietokantaan 2. Syötä eläimen perustiedot 3. Lisää eläimelle tärkeät tapahtumat. Erityisesti siemennykset mutta haluttaessa myös terveys- ja lääkintätapahtumia kannattaa lisätä. Tapahtumia voi lisätä korkeintaan 500 per eläin. Tarkemmat ohjeet eläinten lisäämiseen: 1. Ohjelman etusivulla, valitse ylhäältä valikosta Asetukset > Asetukset.. 2. Avautuneesta ikkunasta, valitse välilehti Ohjelma ja tietokanta 3. Mikäli edessä on monen eläimen lisääminen, ota NaKaWeb pois käytöstä lisäämisen ajaksi 4. Valitse Eläimet- otsikon alta Muokkaa / Lisää 5. Aukeaa eläinten lisäys- ja muokkaustyökalu 6. Vasemmassa yläreunassa on valinta Lisää uusi eläin. Kirjoita eläimen korvanumero kenttään ja paina Lisää / Hae 7. Eläin ilmestyy Tietokannan eläimet- listaan ja on valittuna automaattisesti. 8. Muuta Eläimen perustiedot-kenttiin eläimen perustiedot. Huom. Tiedot tallentuvat aina, kun poistut kentästä eli valitset jonkin muun kentän. Valitse kalenterityökalulla eläimen syntymäaika. Kalenterityökalussa voit klikata vuosilukua tai kuukauden nimeä: pääset näin isomman ajan kattavaan näkymään eikä ole tarve selata jokaista kuukautta taaksepäin.

5 s i v u 5 9. Tämän jälkeen lisää eläimelle tapahtumat alemmasta Tapahtuman muokkausosiosta. Osiossa on kaksi pudotusvalikkoa, ylemmässä on yleisemmät tapahtumatyypit ja alemmassa on kaikki. Siemennys on valittuna oletuksena. Muokkaa tapahtumalle mahdollinen kuvaus (ei pakollinen) ja valitse päivämäärä työkalulla. 10. Sonnin merkintä: klikkaa Hae kuvaukseen sonni.. Avautuu ikkuna, jossa voit muokata ja lisätä tietokannan sonneja. Lisää uusi tarvittaessa. Valitse lopuksi sonni listasta ja kaksoisnapauta sonnia. Tällöin ikkuna sulkeutuu ja sonnin nimi ilmestyy Tapahtuman kuvaus-kenttään. 11. Lopuksi, paina Lisää uutena tai Tallenna tarpeen mukaan. 12. Voit lisätä eläimelle maitotietoja ikkunan oikeassa reunassa olevalla maitotietoosiolla. Osiossa on myös kuukausittaisten keskituotosten lisääminen. Syötä kuukauden päivämäärän riville tieto kuukauden keskituotoksesta (litraa päivässä) ja paina Lisää. Yksittäisten solu-, tuotos- ja lettu- tai tekstitietojen lisääminen tapahtuu yläreunassa. NaKa tallentelee muutoksia aika ajoin.

6 s i v u 6 Ohjelman vaatimukset NaKan emäohjelman eli lataamasi ohjelmiston voi asentaa ainoastaan Windows-laitteille, kuten kannettavalle, pöytätietokoneelle tai tabletille. Laitteelta NaKa vaatii ainoastaan megatavua kiintolevytilaa ja kohtuullisesti muistia (nykylaitteilla muisti ei käytännössä voi loppua kesken). NaKaWeb vaatii emäohjelman asennettuna Internetiin kytkettyyn tietokoneeseen sekä käyttäjätunnukset Web-pohjan käyttöä varten. Ota yhteyttä tukeen pyytääksesi käyttäjätunnukset.

7 s i v u 7 Ohjelman käyttäminen Perusnäkymä Perusnäkymässä on joko Etusivu tai Eläinsivu. Näkymä on vaihdettavissa tietojenlisäyspalkin vasemmasta laidasta. Tietojen lisääminen ja eläimen hakeminen Eläin on haettava oikean reunan hakutoiminnolla (suurennuslasin kuva) jotta voit lisätä eläimelle tietoja. Valitse tietojenlisäyspalkista sopiva kategoria ja auenneesta alavalikosta sopiva tieto. Hakutoiminnolla voit hakea normaalisti korvanumeron perusteella.

8 s i v u 8 Mikäli haluat ohjelman suorittavan perusteellisen (ja hitaan) haun, kirjoita hakukenttään hakusanasi ja paina F1. Ohjelma tutkii eläinten tapahtumahistoriat ja listaa hakutuloksen pikalistaan. Voit myös hakea eläimiä valintalistasta. Klikkaa Pikalistat-nappulan alapuolelta ruudun oikeassa laidassa Avaa eläimen valintalista-nappulaa. Aukeaa lista, josta voit valita ensin numeroluokan jossa haettava eläin on, ja sitten selata lyhyemmästä listasta eläimen korvanumeron. Haku on tehty erityisesti kosketusnäytölle. Pikalista Pikalista sijaitsee ruudun oikeassa reunassa. Pikalistassa on tunniste (H = hieho, L = lehmä), korvanumero sekä lisätiedot. Lisäksi eläimet on usein värikoodattu (keltainen, vihreä, punainen) riippuen pikalistasta. Voit valita erilaisia pikalistoja ruudun oikean yläreunan Pikalistat-nappulasta. Nappulasta aukeaa valikko, josta voit hakea eri pikalistoja. Ohjelma listaa pikalistan eläimet pikalistaan. Voit valita eläimiä listasta klikkaamalla niitä. Tietojen monilisäys Nakassa on työkalu jolla voit lisätä useita samantyyppisiä tapahtumia monelle eläimelle. Valitse ylävalikosta valinta Lisää.. Pudotusvalikosta voit valita, oletko lisäämässä maitotietoja vai tapahtumia. Aukeavassa sivussa on ohjeita tietojen lisäämiseen. Asetukset Mene asetuksiin ylävalikon Asetukset-valinnasta. Asetuksissa voit muuttaa erinäisiä karjan analysointiin ja pikalistoihin liittyviä asetuksia. Oletusasetukset ovat viitteelliset ja ne kannattaa muuttaa omaan tilaan soveltuviksi. Muistutukset Asetuksista voit lisätä ohjelmaan muistutuksia. Muistutuksia on kahta tyyppiä: tiettynä ajankohtana aktivoituvia sekä tietyin väliajoin aktivoituvia. Muistutus, joka aktivoituu tiettynä päivämääränä, ilmestyy Etusivulle muistutukset-listaan aktivoitumispäivänä. Muistutus on listalla niin kauan kunnes se kuitataan. Tietyin väliajoin toistuvat muistutukset ilmestyvät Etusivun listalle kun edellisestä kuittauskerrasta on kulunut haluttu aika. Tällöin muistutus on listalla taas niin kauan, kunnes muistutus kuitataan. Muistutukset kuitataan Etusivun listalta pois klikkaamalla niitä. Auenneesta valikosta muistutuksia voi kuitata. Eläinten muokkaaminen Mikäli eläinten tietojenlisäyksessä on tapahtunut esimerkiksi virhe, voi virheen korjata asetusten kautta. Valitse välilehti Ohjelma ja tietokanta. Välilehdellä on optio Lisää / Muokkaa. Tästä aukeaa sivu, jossa on lista eläimistä. Voit valita vasemman puoleisesta listasta eläimen ja muokata eläimen tietoja. Eläinten poistaminen onnistuu myös Ohjelma ja tietokanta-välilehdeltä. Huomioi, että poisto on lopullinen eikä eläintä saa enää palautettua.

9 s i v u 9 Tilaukset ja siemennykset NaKassa on tilausjärjestelmä, jonka avulla voit määritellä eläimille toimenpidetilauksia. Tilaukset ovat kuitenkin täysin ohjelman sisäisiä eikä niitä siis lähetetä mihinkään. Aktiiviset tilaukset löytyy Etusivulta oikeanpuoleisesta Tilaukset-listasta. Tilaukset soveltuvat muun muassa seuraavanlaisiin käyttötarkoituksiin: - Joku huomaa eläimellä päivällä kiiman ja toteaa että eläin on siemennettävä. Hän asettaa eläimelle siemennystilauksen. Eläin on nyt Etusivun listalla. - Jokin eläin on syystä tai toisesta tiineystarkastettava epätavanomaiseen aikaan. Eläimelle asetetaan tiineystarkastustilaus. Tilaus astuu heti voimaan ja eläin löytyy Etusivun listalta. - Seminologi tai vastaava eläimen tutkija on sitä mieltä, että eläin on tiineystarkastettava kahden viikon kuluttua. Tällöin eläimelle voidaan asettaa tiineystarkastustilaus kahden viikon päähän. Eläin ilmestyy Etusivun listalle kahden viikon kuluttua. - Eläimen tiineydestä ei olla varmoja mutta siemennyksestä on vielä liian vähän aikaa. Päätetään, että eläin tarkastetaan kuukauden kuluttua. Eläimelle asetetaan siis tiineystarkastustilaus kuukauden päähän. Eläin ilmestyy Etusivun listalle kuukauden kuluttua. Tilauksia voi käyttää monenlaiseen tarkoitukseen. Tärkein hyöty on, että tehtävät asiat eivät unohdu. Lista kannattaa pitää tyhjänä eli eläimet, jotka ilmestyvät listalle, kannattaa tutkia tai hoitaa jotta lista ei kasva liiaksi. Poistettavat ja poistot Eläimet voidaan merkitä poistetuiksi ilman, että eläimiä poistetaan ohjelman tietokannasta. Tällöin tieto poistuneista eläimistä säilyy ja poistoja voidaan myöhemmin tutkia. Eläimet voidaan myös asettaa poistettaviksi, jolloin perusnäkymässä on punaista väriä ja eri toimijat näkevät, että eläintä ei enää saa esimerkiksi siementää. Poistolle voi asettaa myös syyn. Tee eläimestä poistettava tai poistettu hakemalla eläin hakutoiminnolla ja menemällä sitten Muut ja hallinta- välilehdelle, sieltä Poistaminen. Jos asetat eläintä poistettavaksi, kirjoita poistettavuuden mahdollinen syy ja paina Tallenna muutokset. Mikäli olet poistamassa eläintä, kirjoita poiston syy ja aseta Poista eläin valituksi ja paina sitten Tallenna muutokset. Poikiminen ja uudet eläimet Voit lisätä vasikoita poikimisen kautta. Uudet eläimet, esimerkiksi ostoeläimet, on lisättävä asetuksien kautta (ks. ohjeiden alkupää, ohjelman käyttöönotto ja eläinten lisääminen tietokantaan). Lisätessäsi jollekin eläimelle poikimisen, täytä lomake huolellisesti. NaKa lisää halutut vasikat tietokantaan.

10 s i v u 10 Maito, tuotos ja utareterveys NaKa piirtää käyrän ja laskee eläimen tuotostietoja syöttämiesi yksittäisten päivätuotostietojen perusteella. Voit lisätä esimerkiksi kuukauden keskimääräisen päivätuotoksen. Tietojen määrällä ei ole väliä. Tuotostietoja voi lisätä vaikka päivittäin tai vain joka 2. kuukausi. Käyrä piirtyy yksittäisten tietojen perusteella. Tuotos-välilehdellä on eläimen tuotoskäyrä. Käyrälle piirretään myös siemennykset, umpeenpanot, poikimiset, tulevat poikimiset ja tulevat umpeenpanot. Nämä on merkitty värillisin kolmioin. Oranssi pystyviiva ilmoittaa tämän päivän. Harmaat pystysektiot ovat viikkoja. Kuukauden välein on sijoitettu kuukauden 1. päivän kohdalle musta pystyviiva. Lisäksi graafissa on pieniä pystyviivoja. Nämä kuvastavat solutuloksia. Yhdessä solu-, tuotanto- ja tuotostiedot antavat hyvän kokonaiskuvan eläimestä. Käyrältä voi päätellä paljon. Solut-välilehdelle listataan eläimelle tehdyt solutestit, lettupannutestit ja kommentit. Solut ilmoitetaan kpl / ml. Solupalkki kertoo solujen määrästä. Solutesteille voi kirjata kommentin tai lisätiedon. Lettupannutestit ovat tekstimuotoisina kuten kommentitkin. Utaretulehdusanalyysit ovat muiden tapahtumien seassa Tapahtumat-välilehdellä. Analyysit kuuluvat terveys-kategoriaan joten ne ovat väriltään liloja. NaKaWeb Osoitteesta m.naka.fi voit hakea eläintietoja ja lisätä kiimoja ja tilauksia millä tahansa Internet-yhteyden omaavalla laitteella, kuten älypuhelimella tai tabletilla mutta myös tietokoneilla. Käyttöjärjestelmällä ei ole väliä, sillä NaKaWeb on selainpohjainen. NaKaWeb vaatii, että tietokone, johon NaKa on asennettuna, on yhteydessä Internetiin. Tällöin NaKa lähettää serverille varmuuskopiot ja eläintiedot sekä hakee mobiilihavainnot. Asetuksista voit säätää aikahaarukkaa, miten usein ohjelma ottaa yhteyden palvelimelle. Oletuksena on noin 1½ minuuttia. Käyttäjätunnukset saat käyttöösi pyytämällä osoitteesta Ilmoita sähköpostissa haluamasi käyttäjätunnukset, lisenssinumerosi sekä halutut salasanat käyttäjätunnuksille. Salasanat voidaan halutessanne arpoa. Mobiilihavainnoissa on aina tunnisteena käyttäjä, joka havainnon on lisännyt ja tunniste siitä, että kyseessä on mobiilihavainto.

11 s i v u 11 Tuki ja yhteydenotto Puhelinnumerosta vastataan ohjelmaa koskeviin kysymyksiin päiväsaikaan. Tekninen tuki on 24h vuorokaudessa joka päivä samasta numerosta. Sähköpostiosoite on Ohjelman on suunnitellut ja toteuttanut Veeti Heikura