Hämeenkyrön Vanhat Talot klo 10-17

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenkyrön Vanhat Talot 30.8.2015 klo 10-17"

Transkriptio

1 Hämeenkyrön Vanhat Talot klo Karttoja saatavana Hämeenkyrön Infolta (Yrjö-Koskisentie 1) 1. MANNANMÄEN NÄKÖTORNI Tornitie 34, Kyröskoski Mannanmäen muistomerkki ja näkötorni vihittiin käyttöön , Mannanmäen taistelujen 20-vuotispäivänä. Tornia on viimeisen parin vuoden aikana kunnostettu päältä ja sisältä, jotta se palvelisi paremmin yleisöä. Kahvila. 2. MÄNTYNIEMI Valtakatu 86, Kyröskoski Mäntyniemen talo on rakennettu vuonna Vuosien saatossa talolle on tehty paljon muutoksia. Aikanaan talossa on ollut jopa 4 asuntoa. Nykyiset omistajat tekivät talokaupat vuonna 2007 ja päivittivät talon 2000-luvulle vanhaa henkeä kunnioittaen. Remontti on edennyt hitaasti ja harkiten. Lastenvaate-esittelyä klo ALA-NISKALA Laivataival 8B, Kyröskoski Ala-Niskala on yksi vanhimmista säilyneistä tiloista Kyröskoskella. Tilan hirsiset rakennukset on aikoinaan siirretty nykyiselle paikalle. Rakennukset lienevät 1700-luvun loppupuolelta. 4. LAURINMAA Kivimäentie 2, Kyröskoski Laurinmaa on rakennettu vuonna Sen rakennutti Kyröskosken sementtivalimon omistaja Lauri Kivimäki joka toimi myös mm. Mannanmäen näkötornin rakennuttajana. Pihassa on kaunis 30-luvulta peräisin oleva hirsinen savusauna, jonka remontointi alussa.

2 5. HÄMEENKYRÖN KOTISEUTUMUSEO Härkikuja 7, Hämeenkyrö Hämeenkyrön kirkkoa vastapäätä oleva Hämeenkyrön kotiseutumuseo on entinen kruunun viljamakasiini. Vuonna 1820 valmistuneessa rakennuksessa toimivan museon perusnäyttely koostuu pienistä, entisaikaista hämeenkyröläistä elämisen tapaa kuvaavista kokonaisuuksista. Interiöörejä, maatyökaluja ja valokuvia vanhasta Hämeenkyröstä. Museossa on myös kirkon vanhaa esineistöä. Muistoksi viljamakasiinin ajoista rakennuksen toiseen kerrokseen on jätetty yksi jyvälaari. WC. 6. RANTALUHTA Niementie 20, Hämeenkyrö Hämeenkyrön kansakoulun opettajat Aini ja Antti Lehtiranta rakensivat eläkepäivikseen talon Kirkkojärven rantaan. Ensin tehtiin sauna, hirrestä rakennettu talo valmistui vuonna Tila sai nimekseen Rantaluhta. Uskelanniemi oli tuolloin puutonta viljelysmaata ja Lehtirannat alkoivatkin heti rakentaa puutarhaa suurella innolla ja taidolla. Nykyisin talon ja tontin omistaa Lehtirantojen tyttärentytär ja Niementien laitaan on noussut taiteilija-ateljeena toimiva uudisrakennus. Ateljee. 7. LÄNSIVIERU Niementie 18, Hämeenkyrö Rakennusmestari Jaakko Virtanen ja puolisonsa Liisa (os. Numminen) muuttivat upouuteen taloonsa kesäkuussa Talo täyttää siis tänä vuonna 80 vuotta ja on siten yksi Uskelanniemen vanhimmista. Nykyisin talo on Liisan ja Jaakon jälkeläisten lomaasunto, jossa toisinaan yöpyy kerralla parikymmentäkin serkusta ja pikkuserkusta. 8. NUMMISEN WANHA LEIPOMO Laivatie 1, Hämeenkyrö Päärakennus on vuodelta Leipomotoiminta on loppunut vuonna 1955 jonka jälkeen paikassa on asunut leipuri K.K. Nummisen tytär vuoteen 2004 asti. Nykyiset omistajat ovat restauroineet paikkaa hitaasti ja ajatuksella. Työ jatkuu edelleen. Kirppis, lapsille trampoliini.

3 9. RAUHASALO Siljantie 13, Hämeenkyrö Vanha matkustajakoti, joka on rakennettu vuonna Kahvila, kirppis, wc. 10. M/S PURIMO jokiristeily Purimo-laiva lähtee jokiristeilylle Kehäkukan laiturista ja palaa samaan paikkaan Oppaana Jouko Hannu, joka kertoo jokivarren taloista ja jokiliikenteen historiasta. Matkan hinta: 12 /aik., 5 /lapsi. Ennakkovaraukset. p Laivaravintola, wc 11. KEHÄKUKKA Yrjö-Koskisentie 1, Hämeenkyrö Kehäkukan rakennuksessa on alun perin toiminut Hämeenkyrön Kirkonkylän koulu. Senaatti hyväksyi vuonna 1873 hämeenkyröläisten koulusuunnitelmat. Koulu valmistui määräaikaan mennessä ja opetus pääsi alkamaan syksyllä Koulussa oli kahtena ensimmäisenä vuonna vain poikaoppilaita, mutta myös tyttöjen opetukseen alettiin kiinnittää huomiota. Syksyllä 1877 otettiin ensimmäiset tytöt koulun kirjoihin. Tulipalo tuhosi alkuperäisen koulurakennuksen perustuksiaan myöten. Palaneen koulun tilalle rakennettiin kuitenkin uusi vanhalle kivijalalle. Se valmistui syksyllä 1878 ja koulutoiminta jatkui vuoteen 1966 asti. Ravintola (lounas klo 11 15), wc ja myymälä. 12. HEISKA Heiskankuja 1, Hämeenkyrö Heiskan talon isäntänä oli 1500-luvun puolivälissä muuan sepän taidoista kuuluisa Henrik Henrikin poika, liikanimeltään Seppä (Heikki Seppä). Heiskan tilalla pidettiin 1800-luvulla kuntaja kirkolliskokouksia. Nyt lähes 20 vuoden ajan on Heiskan rakennuksia ja ympäristöä rakennettu ja kunnostettu perinteitä kunnioittaen. Heiskan alueella ovat Päätalo, Heiska-Sali, Hiltun Pirtti, Luhtiaitta, Kärryvaja, Tallitupa, Sepänpaja Villen savusauna, Takkatupa ja yleisö WC:t. Yleisesittelyt Heiskan historiasta klo 12, 14 ja 16. Maalaisbuffet Hiltun Pirtissä klo ja käsityöpuoti on auki klo 10 17

4 13. WERSTAKKA Koivutie 47, Haukijärvi Uula -perinnemaalien esittely, ikkunankorjaus työnäytös, valokuvanäyttely, eläimiä, puucee. 14. FRANTSILAN TALO, HYVÄN OLON KESKUS Kyröspohjantie 320 Frantsila on tiiviissä Kyröspohjan kyläyhteisössä sijaitseva taloryhmä, entinen maalaistalo, nykyinen Hyvän Olon Keskus. Asuinrakennukset on rakennettu1800-luvun loppupuolelta, luhti on vieläkin vanhempi. Nykyiseen käyttötarkoitukseensa Frantsilaa on korjattu vanhaa talonpoikaista perinnettä vaalien. Rakennuksien sisätilat sisustettu vanhoilla tai vanhaan tyyliin sopeutetuilla huonekaluilla. Taloissa on vanhojen talojen päivänä kurssitoimintaa, mutta tiloihin pääsee tutustumaan myös sisällä. Yrttipuoti on auki ja yrttiteetä on tarjolla. Pihassa kirpputori ja tarjolla kahvia ja leivonnaisia sekä vohveleita. 15. KALHU Kyröspohjantie 240, Kyröspohja Talo on siirretty Kalkunmäestä 1900-luvun alussa paremmalle kauppapaikalle. Talossa toimi Kalhun kauppa aina 60-luvulle asti. Pihapiirissa on kaksikerroksinen makasiini-rakennus, joka toimi kaupan varastona. Pihasta löytyy myös nykyisten asukkaiden rakentama kesäkeittiö. Kahvila, kirppis. 16. AHLFORSIN ASEPAJA JA MUSEO Trossitie 512, Hämeenkyrö Hämeenkyrön kansallismaisemassa Herttualan kylässä sijaitsee museoitu Ahlforsin aseverstas, jossa on tehty sepän töitä 1800-luvun loppupuolelta lähtien aina 1960-luvulle asti, kolmen sukupolven ajan.

5 17. HIERUN MYLLY Herttualantie 171, Herttuala 101-vuotias Hierun mylly on kunnostettu kesäasunnoksi. Puukäsitöitä. 18. KIRMON PAKARI Trossitie 490, Hämeenkyrö Herttualan kylän Kirmo on Hämeenkyrön vanhoja kantataloja, joiden isäntäluettelot tiedetään vuodesta 1540 alkaen. P-paikka talouspihassa ja entisen Herttualan kaupan pihassa, Trossitie 501. Pakarikahvila, keittolounas. 19. RAUHAMÄKI Trossitie 270/14, Heinijärvi Rauhamäki on rakennettu Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen rukoushuoneeksi v Tila on lohkottu Alaraukolasta. Rakennus on säilynyt pääosin ilmiasultaan alkuperäisenä erityisesti salin osalta. Rauhamäki on toiminut myös sairaalana ja kouluna. Kirppis. 20. MYLLYKOLU Avoinna Nobeltie 80, Hämeenkyrö Myllykolu on kuuluisa F.E.Sillanpään syntymäkodista. Syntymäkoti toimii museona. Aluella on myös vireä Myllykolun kesäteatteri. F.E. Sillanpää vietti onnellisen lapsuuden Myllykolussa. Hän palaa usein teksteissään kotikonnuilleen, synnyinmaisemiin. Myllykolu on uniikki sillanpääläinen paikka, jossa voi aistia maalaiselon kauneuden ja herkkyyden. Myllykolun kesäteatteri on osa elävää museotoimintaa toteuttaessaan Sillanpään teksteihin tai elämään perustuvia näytelmiä. Museo, kahvila, WC.

6 21. YRJÖLÄN NAVETTA Maisematie 642, Hämeenkyrö Kivinavettaa on rakennettu 1800-luvun viimeisinä vuosina. Sen paksut seinät on tehty kahdesta kivilohkareesta, joiden välissä on hiekkaa. Navettassa oli alunperin hirsinen karjakeittiö kirkonkylän puoleisessa päässä. Noin sata vuotta sitten se korvattiin betonitiilisellä ja navettasillan kupeeseen rakennettiin sikala. Navettasilta on maatäytteinen, ja sen pohjoisseinustaa on käytetty jäävarastona. Kalkkivellin sekoitusta, Puimasuulissa myymälä ja kahvila, WC. 22. RANNISTO Maisematie 775, Hämeenkyrö Ranniston tila Mahnalassa lohkottiin Iida Myllyharjulle v Isokauppilan tilasta, jonka historia tunnetaan 1500-luvun lopulta lähtien ja joka on yksi Mahnalan kuudesta kantatilasta. Nykyiselle omistajalle talo päätyi keväällä P-paikka koulun piha, Miharin ranta. WC. 23. KOIVISTO Kuusistontie 120, Hämeenkyrö Koiviston tila Pentinmaalla on rakennettu vuonna Paikan on omistanut aikoinaan Hämeenkyrön murre- ja kansantietoutta kerännyt Martti Myllyharju. 30 vuoden tyhjillään olon jälkeen paikka on kunnostettu uuteen loistoon. Kahvila, kirppis, puucee. 24. HIERU Yrjö-Koskisentie 2 A Hierun talo on valmistunut 1930-luvun puolessa välissä kirkon maille ja kirkon työntekijöille. Talossa on aluksi asunut suntio ja diakoniatyöntekijöitä myöhemmin mm. pappi. Talossa on pidetty myös sen ajan päiväkerhoa ja muuta pientä kirkon toimintaa. Myöhemmin Hierun sähköliike osti kiinteistön ja kunnosti sinne edustussaunatilat ja vuokrasi asunnosta huoneita. Talo on ollut yksityisomistuksessa noin 15 vuotta ja kunnostus / remontit on tehty perinnerakentamista kunnioittaen. Kaikkia tiloja ei olla vielä muutettu vanhan ajan mukaiseksi joten talosta löytyy monelta ajalta kunnostustöitä. Pihapiirissa on 6 kpl silkki-rotuisia kesäkanoja.

7 ~~~ MATROCKS KULJETTAA! Bussi kiertää kuusi kaunista kohdetta Hämeenkyrön upeissa maisemissa. Matkan päätteeksi syömme maittavan kasvisruokalounaan Frantsilan Kehäkukassa hintaan 12 (14,50). Lähtö Tampereen vanhalta kirkolta klo Paluu lounaan jälkeen noin klo Hinta 15 /hlö. Ilmoittautumiset:

matkailua maisematiellä

matkailua maisematiellä 1 matkailua maisematiellä www.hameenkyro.fi www.maisematie.fi Kuva: Antero Alenius 3 Kyröskoski KYRÖSKOSKI JA HÄLLÄPUISTO Kosken putouskorkeus on 22 metriä. Kyröskoskea pidetään Kalevalassa mainittuna

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historiaa Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylissä ennen olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyjä Elinkeinotoimintaa Talot Ilmasta

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historia Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylässä aikaisemmin olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyt Elinkeinotoimintaa Talot

Lisätiedot

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Kohde: Heinäjoen vanha maantiesilta Kohdekuva: Osoite: Rekisteri nro: Omistaja / os./puh: Lyhyt kuvaus:

Lisätiedot

ELÄMÄÄ TUHOTUSSA YMPÄRISTÖSSÄ. Rovaniemen rakennuskanta ja yhteisön järjestäytyminen Lapin sodan jälkeen. Kandidaatintyö Hanna kuivalainen 12.5.

ELÄMÄÄ TUHOTUSSA YMPÄRISTÖSSÄ. Rovaniemen rakennuskanta ja yhteisön järjestäytyminen Lapin sodan jälkeen. Kandidaatintyö Hanna kuivalainen 12.5. ELÄMÄÄ TUHOTUSSA YMPÄRISTÖSSÄ Rovaniemen rakennuskanta ja yhteisön järjestäytyminen Lapin sodan jälkeen Kandidaatintyö Hanna kuivalainen 12.5.2011 1 2 Kandidaatintyön tiivistelmä Aalto-yliopisto Insinööritieteiden

Lisätiedot

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko TUUSULANJÄRVEN POLKU Tuusulan kunnan kotiseutupolku julkaistu 5.3.2006 1. Kirkko Tuusulan seurakunnan syntyminen ja kirkon rakentaminen liittyivät 1600-luvun pyrkimykseen jakaa hankalasti hoidettavia seurakuntia

Lisätiedot

NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA. 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet

NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA. 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet Pappila 435 1 6 PAPPILA SRV 24 Hirsirunkoinen ja tasanurkkainen pappilarakennus on

Lisätiedot

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen 1 Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista

Lisätiedot

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla ~ ~ 22 ~ ~ Sisällysluettelo 1 Mäntsälä Seuran esipuhe...4 Miten ja miksi?...5 Symbolien selitykset...5 Kirkonkylän polut: Kulttuurin kehto...6 Keskellä keskustaa...10

Lisätiedot

SIMONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖ

SIMONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖ SIMONKYLÄN KULTTUURIYMPÄRISTÖ SEPÄNKATU 9 A 7 * 90100 OULU TEL. 08-8830300 Kaarina ja Eino Niskala SIMON KUNTA 1. SIMONKYLÄN ASUTUSHISTORIA 1.1 ALUEEN MUINAISHISTORIA, KIINTEÄT MUINAISJÄÄNNÖKSET Alueen

Lisätiedot

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005 ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT Yhteistyössä [logot] Espoon kaupunki www.espoo.fi Uudenmaan liitto www.uudenmaanliitto.fi Suomen Kotiseutuliitto www.suomenkotiseutulitto.fi Espoon kaupunginosayhdistysten liitto

Lisätiedot

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO 1. Lääni 2. Kunta 4. Kylä/Rekisterinumero Lapväärtti/ 2:23 7. Peruskartta/Koordinaatit 1232 08 / X=6 905 906, Y=529 106 10. RAKENNUKSEN KUVAUS Rakennus n:o Nyk.

Lisätiedot

SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS

SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS Kierroksella on mittaa noin 50 km. Polku julkistettiin Tuusula-päivänä 22.7.2008. Sotilaspitäjän kulttuurikierroksen tekijöinä Heikki Simola ja Tuusula- Seura Yhteistyössä

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

Kartanon tarinat Anjala

Kartanon tarinat Anjala Kartanon tarinat Anjala Makasiinikahvila Kuva: Anjalan kartanon puistossa oleva jyvästörakennus kuvattuna 1900-luvun alkupuolella. Historian kuvakokoelma, Museovirasto. Kartanon viljamakasiini rakennettiin

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄYHDISTYS. Kärrykuorma Tahdonkivi -Käsiohjelmat takakannessa- 1981-2011 KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA KYLÄTOIMINTAA

ESKOLAN KYLÄYHDISTYS. Kärrykuorma Tahdonkivi -Käsiohjelmat takakannessa- 1981-2011 KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA KYLÄTOIMINTAA Eskolassa on asukkaita noin 400 Lähes kaksisataa teollista työpaikkaa Kylältä löytyy koulu, päiväkoti, kaksi kauppaa, kahvila, kesäteatteri, maauimala, luontopolku lintutorneineen jne. Eskola valittiin

Lisätiedot

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä LOPULLINEN VERSIO 28.6.12 SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä A. RAITIN RISTEILY Sysmän kirkonkylään etelästä saapuva näkee tieltä useita vanhojen maatilojen päärakennuksia - Korvenrannan,

Lisätiedot

TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI. Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030

TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI. Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030 TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten inventointi PUDASJÄRVI Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030 2 Esipuhe Törrönkankaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset

Lisätiedot

KOTKANIEMI. Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys. arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA

KOTKANIEMI. Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys. arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA KOTKANIEMI Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA 9.3.2012 1 2 TIIVISTELMÄ Tässä selvityksessä on yhdistetty

Lisätiedot

11. Pikonniemen hiiliuunit (R,H, M) Kaavassa sr RKY 2009 v. 1889-1890 Vuori-insinööri L.M. Ottelin

11. Pikonniemen hiiliuunit (R,H, M) Kaavassa sr RKY 2009 v. 1889-1890 Vuori-insinööri L.M. Ottelin 11. Pikonniemen hiiliuunit (R,H, M) Kaavassa sr RKY 2009 v. 1889-1890 Vuori-insinööri L.M. Ottelin Kuva 35. Pikonniemen hiiliuunit (Juha Rajahalme 2011) Valintaperuste: R, H, M, Valtakunnallisesti merkittävä

Lisätiedot

ALASTALO ENNEN JA NYT

ALASTALO ENNEN JA NYT ALASTALO ENNEN JA NYT Taivalkunnan kulttuurihistoriallisesti arvokasta avointa peltomaisemaa. Taivalkunnassa sijaitsevan Alastalon tilan historia on monivaiheinen ennen sen päätymistä nykyiseksi golfkentäksi.

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS

KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS TYÖNUMERO: E27046 OULAISTEN KAUPUNKI PYHÄJOEN RANTAOSAYLEISKAAVA, KESKUSTAN ITÄPUOLI 24.11.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY, OULU 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI, PÄIVITYSKOHTEET

KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI, PÄIVITYSKOHTEET Kulttuuriympäristöpalvelut Viitasaaren kaupunki KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI, PÄIVITYSKOHTEET Maatiloja ja kouluja rantamaisemissa Kulttuuriympäristöpalvelut Maatiloja

Lisätiedot

KESÄ. Päijät-Hämeen kylissä. Odotettavissa koko maassa: Avoimet kylät kesälauantaina 6.6. Heinolan kylät voimissaan s. 14

KESÄ. Päijät-Hämeen kylissä. Odotettavissa koko maassa: Avoimet kylät kesälauantaina 6.6. Heinolan kylät voimissaan s. 14 KESÄ 2015 Päijät-Hämeen kylissä Päijäthämäläisten kylien kesälehti Julkaisija Päijät-Hämeen Kylät ry. Odotettavissa koko maassa: Avoimet kylät kesälauantaina 6.6. Heinolan kylät voimissaan s. 14 Vuoden

Lisätiedot

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta JOKELA 3.8 Jokela on useassa vaiheessa rakentunut taajamakokonaisuus, joka sisältää erilaisia arvokkaita ympäristöjä. Arvokkain osa taajamaa on Jokelan tiilitehtaan alue, jolla on teollisuusympäristönä

Lisätiedot

HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS

HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS Ilmakuva Hyrylästä 2000-luvun alusta 1 Hyrylän polku ± 4 5 0 125 250 500 Metriä 3 6 1 9 2 8 7 Peruskartta 2014 ( MML) 1. Posti 2. Peltola 3. Yli-Jussila 4. Jussila 5. Mikkola

Lisätiedot

ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA

ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA Vanhan kaupungin rakennuksissa heijastuvat aikaisempien aikojen elämäntavat. Tällä kävelykierroksella vanhan kaupungin kujilla pääset tutustumaan siihen, miten sääty-yhteiskunnan

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA 2006. Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS

KYLÄSUUNNITELMA 2006. Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS KYLÄSUUNNITELMA 2006 Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS 1. JOHDANTO...3 2 KYLÄN SIJAINTI, OSA-ALUEET JA HISTORIIKKI...4 2.1 Asutuksesta...4 2.2 Sijainnista...5 2.3. Koulunkäynnin historiasta...6

Lisätiedot

R5.16 Koivuniemen koulu

R5.16 Koivuniemen koulu R5.16 Koivuniemen koulu Oriveden rakennusinventointi 2003 Suulliset lähteet Anneli Hyvärinen Kulttuurihistoriallinen arvo Historiallinen Rakennushist. Ympäristöarvo Perustelu sivistyshistoria rakennusperinteinen

Lisätiedot