Asiakasreferenssejä 01/2015. Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakasreferenssejä 01/2015. Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä"

Transkriptio

1 Asiakasreferenssejä 01/2015 Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä

2 Deltamarin tallentaa dataa hallitusti uuteen konesaliinsa Deltamarin Oy muutti uuteen toimistorakennukseen Turkuun helmikuussa. Oman konesalin suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin ja samaan aikaan muiden toimitilojen suunnittelun kanssa, mutta itse konesalin muuttoon oli aikaa vain viikonloppu. Yritysdata oli käytössä maanantaina aamulla heti muuton jälkeen. Suomalaiset telakka- ja meriteollisuuden insinööritaidot ovat kovaa valuuttaa globaaleilla markkinoilla. Tätä tietotaitoa ja laivanrakentamisen osaamista hyödyntää Deltamarin Oy, jonka omat ammattilaiset suunnittelevat laivoja ja konsultoivat telakoita ja muita alan toimijoita maailmanlaajuisesti. Tuotamme paljon digitaalista informaatiota, jota koko globaali organisaatio hyödyntää. Meille datan varastointi ja dokumenttien hallintajärjestelmä ovat keskeisiä toimintoja, joita on pystyttävä hallinnoimaan itse ja mieluiten omassa konesalissa. Konesalin ulkoistaminen ei ollut meille oikea vaihtoehto, Deltamarin Oy:n tietohallintojohtaja Johan Rehn toteaa. Deltamarin kilpailutti useamman palveluntarjoajan vuonna 2012, mutta ulkoistus ei sopinut heidän tarpeisiinsa. Koska päätös uuteen toimistorakennukseen muuttamisesta oli jo tehty, päätettiin konesali muuttaa vanhoista tiloista uusiin tiloihin toimiston mukana.

3 Tammikuussa 2013 Deltamarinin osake-enemmistö siirtyi suomalaisilta singaporelaiselle AVIC International Investments Limited -yhtiölle. Alun perin Kiinan ilmailuteollisuudesta ponnistavalla AVICilla on useita eri meriteollisuuden yhtiötä omistuksessaan ja Deltamarin sopi hyvin täydennykseksi tähän ryhmään suunnitteluosaamisensa ansiosta. Deltamarin Oy pystyy toimimaan laivanrakennusprojektin kaikilla eri osa-alueilla laivan runkomuodon suunnittelusta aina sähkösuunnitteluun asti. Globaaleilla markkinoilla ei ole toista yhtä laajaa suunnitteluosaamista tarjoavaa yritystä. Samanlainen rakennusprojektin kokonaisvastuun kanto pätee myös Coromaticin toimintatapaan. Coromatic suunnitteli, rakensi ja johti Deltamarinin uuden konesalin rakennusprojektin alusta loppuun asti. Me halusimme kumppaniksi nimenomaan konesalin kokonaistoimittajan, Johan Rehn ja verkosta vastaava Harri Waltari sanovat yhteen ääneen. Projektin johdolle täytyy laskea hinta Olisimme voineet hankkia edullisemmin kaikki komponentit eri toimittajilta, mutta silloin epäselviä harmaita alueita projektin kulussa olisi tullut lisää. Tämän me halusimme nimenomaan välttää, jotta pysymme aikataulussa ja budjetissa, Johan Rehn korostaa. Projektin johdolle täytyy myös laskea hinta. Päädyimme oikeaan kumppanivalintaan, sillä konesali valmistui ajallaan ja meille jäi hyvin aikaa itse muuttoon ja sen organisointiin. 95% It-palveluista oli käytössä muuton jälkeisenä maanantaina. Loput 5% oli muista kumppaneista johtuvia seikkoja ja nekin saatiin toimimaan heti alkuviikosta, Johan Rehn kiittää. Lisätiedot kohteesta: Deltamarin Harri Waltari Konesalin rakennusprojekti eteni suunnitellusti. Vaikeinta projektissa oli ostoprosessi, sillä konesalin rakentamisessa täytyy ottaa huomioon myös kiinteistönäkökulma, Harri Waltari toteaa.

4 CGI:n konesalit remontoitiin energiaa säästäviksi CGI otti asiakkaiden toiveet tosissaan ja teki konesaleistaan energiatehokkaampia. Remontti aloitettiin pienin askelin, jotta nähtiin mitä jäähdytyksen optimoinnilla voidaan saada aikaiseksi. Tulokset yllättivät positiivisesti ja niiden seurauksena koko jäähdytysjakeluketju käytiin vaihteittain läpi. Asiakkaat osaavat jo nykyään vaatia ympäristöystävällisyyttä ja turvallisuutta konesalipalvelujen tarjoajalta. Samaan aikaan palveluntarjoaja joutuu miettimään keinoja, joilla kustannuksia voidaan säästää menettämättä käytettävyyttä ja turvallisuutta. CGI:lle toteutettu energiansäästöremontti toi mukanaan kaiken tämän; kustannussäästöt energiankulutuksessa, paremman PUE-arvon ja vikasietoisemman jäähdytysjärjestelmän. Salin sisään menevän jäähdytyksen kulutusta on pystytty laskemaan 25% ja jäähdytyksen osuus koko sähkönkulutuksesta on 30%, joten säästöt ovat merkittäviä. Jäähdytyksen optimoinnilla saatiin aikaan huomattavia parannuksia käyttämällä uutta tekniikkaa sekä Coromaticin ammattitaitoa, kertoo CGI:n Production Director Juha Snellman.

5 Energiansäästöremontit maksoivat itsensä takaisin noin vuodessa ja kaikki optimointiin liittyvät tavoitteet saavutettiin. Lisäksi saimme lämmön talteenottoa tehostettua niin, että koko m2 toimistorakennus voidaan lämmittää konesalin tuottamalla hukkalämmöllä, Juha Snellman toteaa tyytyväisenä. Konesalipalvelujen kehitys on jatkuvaa CGI:n Suomen konesaleissa on yli 2 megawatin nimellisteho ja toinen niistä on disaster recovery kohde kallion sisällä. Näissä konesaleissa sijaitsee monen kansainvälisen yrityksen sekä julkishallinnon kriittiset järjestelmät. Turvallisuus ja järjestelmien käytettävyys korostuu, kun entistä enemmän kriittistä tietoa viedään verkkoon. Asiakkaan tiedon turvaa-minen on meille kaikkein tärkeintä. Siksi konesalitekniikka ja sen varmentaminen on aiempaa kriittisempää., Snellman vakuuttaa. Asiakkaan tiedon turvaaminen on tärkeintä Kaikki palvelut on kahdennettu ja päivystys hoidetaan kriittisten järjestelmien osalta itse. Valvomo, palvelukeskus ja vikatilannejohto päivystävät kellon ympäri. Kaikki ydintoiminnot ylläpidetään omalla henkilökunnalla, joka sekin osaltaan tuo varmuutta toimintaan. Oikea kumppanivalinta CGI on kriittinen toimittajavalinnoissaan: ensimmäisen salin jäähdytyksen optimointi tehtiin Coromaticin kanssa tunnustellen yhteistyön sujuvuutta. CGI:n laatuvaatimukset täyttyivät ja nyt yhteistyö on muuttunut kumppanuudeksi. Optimoinnin jälkeen Coromatic on uudistanut konesalin muuta infrastruktuuria ja päivittänyt sähkönjakelun. Kaikki uudistukset tehtiin konesalin toimiessa täysin normaalisti. Jo yhteistyön alkuvaiheessa Coromaticin henkilöstön ammattitaito ja toiminnan laatu vakuuttivat. Halusimme valita kumppanin, joka pystyy palvelemaan meitä laajalla tuote- ja palvelurintamalla, Snellman täsmentää. Lisätiedot kohteesta: CGI Juha Snellman

6 KONEen palvelintilassa turvallisuudella ja värillä on väliä KONEen tehdaskiinteistöön Hyvinkäälle rakennettu uusi konesali toimii yhtä varmasti, turvallisesti ja mukavasti kuin KONEen hissit yleensä. Modernin ja innovatiivisen yrityksen tärkeimpänä perusarvona on turvallisuus, joka näkyy kaikessa toiminnassa. Turvallisuus ja käytettävyys olivat myös uuden konesalin suunnittelun lähtökohtana, sillä vanha palvelintila ei enää täyttänyt näitä arvoja ja tarpeita. Suurin osa KONEen palvelintiloista on ulkoistettu kumppaneille, mutta Hyvinkäällä toimiva tehdas ja yksi sen suurimmista tutkimus- ja tuotekehitysyksiköistä tarvitsivat oman, entistä toimivamman palvelintilan. Pohdimme ensin vanhan konesalin modernisointia, mutta ymmärsimme pian uuden konesalin rakentamisen edut. Vanha tila ei taipunut muutoksiin, joten uuden tilan löytäminen konesalille paransi huomattavasti sen käytettävyyttä, turvallisuutta ja myös energiatehokkuutta, korostaa konesaliprojektia vetänyt IT Country coordinator Lassi Hokkanen.

7 Coromatic pystyi tarjoamaan kokonaispaketin, mutta sen lisäksi heiltä löytyi ymmärrystä ja ammattitaitoa koko kiinteistön ylläpidosta. He perehdyttivät niin kiinteistöarkkitehdit kuin sähkö- ja lvi-suunnittelijatkin IT:n erityistarpeisiin. Meillä oli myös kokemusta Coromaticin varavoiman ammattitaitoisesta huollosta, joten partnerin valinta oli loppujen lopuksi helppo, Lassi Hokkanen lisää. Värikoodaus innovatiivista ajattelua Kone on tunnettu teollisesta designistaan, joka linkittyy hienosti valmiin tuotteen käytettävyyteen. Myös konesaliin tuotiin designia eli värillisiä palvelinkaappeja, jotka tekivät usein ilmeeltään harmaan palvelintilan visuaalisesti miellyttävämmäksi. Tällaista innovatiivista värien käyttöä ei ole vielä nähty Suomen konesaleissa ja olihan väreillä myös käytännön hyödyt. Kaappien värikoodaus lisää myös turvallisuutta Tilassa on puhtaasti tuotannon käytössä olevia laitteita, tehtaan palvelimia sekä tutkimus- ja tuotekehitysyksikön laitteita. Värikoodauksella pystyimme helposti ohjeistamaan eri henkilöstöryhmät käyttämään oikeita palvelinkaappeja. Myös pääsy palvelinkaapeille on rajattu toimintayksiköittäin eli värikoodeittain, joka lisää turvallisuutta, kertoo Hokkanen. Jäähdytysveden ja ilman lämpötilaa nostettiin vastaamaan nykyisin käytettyä ASHRAE standardia. Budjetissakin pysyttiin yllättävän hyvin juuri siitä syystä, että meillä oli yksi pääkumppani Coromatic, summaa Hokkanen. Lisätiedot kohteesta: KONE Oyj Lassi Hokkanen Vihreät arvot ja säästöt yhdessä Kun projektissa yhdistyivät ympäristöystävällisyys ja kustannussäästöt, tulokset miellyttivät kaikkia osapuolia. Palvelintilaan optimoitu jäähdytys mahdollisti vapaajäähdytyskauden pidentämisen, joka paransi energiatehokkuutta ja näin myös ympäristöystävällisyyttä.

8 SSP Yhtiöt Oy tehosti konesalin jäähdytystä erottamalla kuuman ja kylmän ilman Pienillä muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Näin totesi SSP Yhtiöiden kiinteistöpäällikkö Hannu Martti kun hän esittelee yhtä jäähdytysoptimoinnin läpikäynyttä konesalia Salon luolastossa. Kolmen salin jäähdytys on nyt optimoitu erottamalla kylmä ja kuuma ilma toisistaan. SSP Yhtiöillä on takanaan jo 125 vuoden historia puhelin- ja tietoliikennepalvelujen tuottajana. Salossa sijaitsevan luolaston yhtiö urakoi noin 30 vuotta sitten ja sinne sijoitettiin myöhemmin myös konesalit, joita on yhteensä 16 kahdessa kerroksessa. Halusimme tehostaa jäähdytystä kolmessa laitetilassa erottamalla jäähdyttimistä tuleva kylmä ilma ja palvelimista palaava kuuma ilma toisistaan. Tavoite oli selvänä mielessä, mutta vain toteutustapa uupui. Coromatic tarjosi tehokasta ja edullista ratkaisua, joka vaati vain pieniä muutostöitä jo valmiiseen tilaan - käytännössä tarvittiin vain pleksiä, niiden kiinnikkeet ja liukuovi. Coromaticin tekemä rakennesuunnitelma oli kuitenkin kaiken lähtökohtana ja määritteli lopputuloksen onnistumisen, Hannu Martti muistelee nyt kun salit ovat olleet muutaman kuukauden käytössä muutostöiden jälkeen.

9 Kuuman ja kylmän ilman erottaminen - yksinkertainen ja halpa tapa tehostaa konesalin jäähdytystä SSP:n konesalien jäähdytyksen hoitaa vesijäähdytteiset puhallinkonvektorit, jotka ovat osa isompaa jäähdytysjärjestelmää. Suurin muutos tapahtui jäähdytysjärjestelmän paluuveden lämpötilan nousussa, mikä mahdollisti vapaajäähdytyskauden pidentymisen. Jo yhden asteenkin muutos paluuveden lämpötilassa tuo huomattavia säästöjä jäähdytyskuluihin. Palvelinlaitteista muodostunut lämmin ilma käytetään luolaston lämmitykseen talven aikana, joten energiatehokkuus parantui myös lämmityskulujen osalta. Tiloissa työskennellään nyt paljon mukavammissa lämpötiloissa Ennen tiloihin johtavat jäähdytysjärjestelmän venttiilit olivat täysin auki, mutta koteloinnin jälkeen automatiikka sulki venttiilejä 70% säätäen veden virtaamaa vastaamaan huoneen vähentynyttä jäähdytystarvetta. Hannu Martti toteaa. Jatkossa veden virtaaman lisääminen mahdollistaa jäähdytyskapasiteetin kasvattamisen ilman jäähdytysveden lämpötilan laskemista koko järjestelmässä. Työskentelyyn lisää mukavuutta ja kaupan päälle säästöjä Tulokset yllättivät, sillä nyt tehdyt muutokset olivat vain pieni osa kyseistä jäähdytysjärjestelmää ja säästöjä tuli jo nyt investointiin suhteutettuna huomattavasti. Optimointi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa. Myös henkilökunta on mielissään. Tiloissa työskennellään nyt paljon mukavammissa lämpötiloissa kuin aikaisemmin, Hannu Martti kiittää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Tomas Lindström Puh SSP Yhtiöt Oy Hannu Martti Puh

10 Anvian konesalin rakennustavan ratkaisi elinkaarikustannukset Moduulirakentamisella 30% säästöt - Yleinen harhaluulo on, että laitetilan rakentaminen ja palvelimet ovat suurimmat kulut, sanoo Anvia Hosting Oy:n toimitusjohtaja Ludvig Liljequist. Mutta ison laitetilan viilentäminen ja energian hyödyntämisen huolimaton suunnittelu maksavat jopa enemmän, Liljequist jatkaa. Vanha suomalainen sananlasku aika on rahaa pätee myös pitkän aikavälin säästämiseen. Kun ICT- ja hosting -palveluja tarjoava Anvia mietti eri rakennevaihtoehtoja oman salinsa toteutukseen, huomattiin jo hyvissä ajoin, että rakentamiskustannukset ovat vain osa pitkäaikaisista investointikustannuksista. Anvia-konserni on Suomen neljänneksi suurin tietoliikenneoperaattori Suomessa. Sen tarjoamaan kuuluvat kuluttajien ja yritysten viestintään, tietohallintoon ja turvallisuuteen sekä kuvan ja äänen siirtoon liittyvät ratkaisut. Anvian konesalit toimivat palveluntuotantotiloina sekä asiakaslaitetiloina, joten näiden tilojen toimivuus on yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta erittäin kriittistä.

11 - Konesalitarpeiden vaatimukset ovat kasvaneet ja muuttuneet nopeasti. Asiakkaat ovat tietoisempia uusimmista energiatehokkaimmista ratkaisuista ja ja osaavat vaatia niitä. Lisäksi virtualisointi, pilvipalvelut ja erilaiset hybridiratkaisut ovat jo tätä päivää, Liljeqvist toteaa. Siksi konesalin suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ensin on ymmärrettävä IT:n merkitys yritystoiminnalle. Hosting -yrityksessä konesali on yritystoiminnan keskiössä ja siksi ylläpitokustannuksien lisäksi muita suunnittelun lähtökohtia ovat laitetilan muunneltavuus, turvallisuus ja käytettävyysvaatimukset. Suunnittelu aloitetaan aina nykyisen tai tulevan tilan analysoinnilla. Projekti valmistui Coromaticin osalta etuajassa Tässä tarvitaan yleensä ammattilaisen apua ja suunnittelupöytään on hyvä ottaa mukaan myös kiinteistön edustaja, sillä kiinteistön soveltuvuus palvelintilaksi on suunnittelun lähtökohtana. On oleellista selvittää kuinka paljon kiinteistöllä on sähkö- ja jäähdytyskapasiteettia sekä mikä on yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja turvallisuuden kannalta oleellista. Anvialle Hostingin useiden omien konesalien toimivuus on hyvin kriittistä. Käyttökatkokset eivät ole hyväksyttäviä missään olosuhteissa. - Meille Coromaticin suunnittelu, projekti- ja teknologiaosaaminen oli rakennuttamisessa merkittävässä roolissa. Erilaisista toteutusratkaisuista meille parhaiten soveltuva malli oli modulaarinen konesaliratkaisu, joka oli myös 30 % edullisempi kuin perinteinen rakennustapa, kertoo Ludvig Liljeqvist. Rakennekustannusten lisäksi myös käyttökustannukset pienenivät 30 prosenttia modulaarisen ratkaisun ansiosta. - Tämä säästö lyhentää merkittävästi investoinnin takaisinmaksuaikaa, Liljeqvist jatkaa. Koska toiminta ei missään vaiheessa saanut keskeytyä, laitetila rakennettiin olemassa olevan laitetilan sisälle tuotannon toimiessa. Nimensä mukaisesti modulaarinen konesali rakennettiin niin, että sitä on helppo modulaarisesti kasvattaa niin rakenteiden, tekniikan kuin järjestelmienkin osalta. Käyttökustannukset pysyvät kurissa, kun kapasiteetti on oikein mitoitettu, eli esimerkiksi vain moduulin sisällä olevat palvelinkaapit jäähdytetään ja muun tilan ilmastointi on normaalin kiinteistöjäähdytyksen piirissä. - Projekti valmistui Coromaticin osalta etuajassa, mikä on erittäin harvinaista IT-alalla. Kumppanivalinta osui siis oikeaan, Liljequist kiittää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Anvia Hosting Oy Ludvig Liljequist Puh

12 IT-jätti Atos rakennutti energiatehokkaan konesalin Suvilahteen Atosin uuden konesalin infrastuktuurin Helsingin Suvilahteen toimitti Coromatic. Konesalista tuli luontoystävällinen, sillä hukkalämpöä voidaan käyttää Helsingin Energian kaukolämpöverkossa rakennusten ja käyttöveden lämmitykseen. Coromatic suunnitteli konesalin yhdessä Atosin, insinööritoimisto Granlundin ja Academican kanssa, joka on kiinteistön haltija. Konesalin rakennuttamishankkeen suunnitteluun aloitettiin noin vuosi sitten syksyllä. Omasta näkökulmastani haastavinta oli yrittää laskea kaapelointitarpeet konesalin sisällä, sanoo Infrastructure Engineer Jan-Erik Sjöberg Atosilta. On arvioitava tarkkaan miten verkkokaapeloinnin tarpeet jatkossa lisääntyvät. Tämän lisäksi on laskettava sähkön kulutus jokaisen kaapin osalta ja samalla on pidettävä mielessä, että kaikki on mahdollisiman redundanttista alusta loppuun.

13 Jäähdytys salin sisällä suunniteltiin mahdollisimman energiatehokkaaksi. Academicalla on jo entuudestaan tiloja, joissa hyödynnetään yhteistyötä Helsingin Energian kanssa. Myös tässä konesalissa jäähdytys toteutettiin erittäin korkealla hyötysuhteella. Konesalissa käytetään uuden tyyppistä kuumakäytävätekniikkaa, jossa yhdistyy erittäin korkea energia-tehokkuus ja käytettävyys. Kaikki konesalissa käytetty energia siirretään Helsingin Energian kaukolämmitysverkkoon totetaa Coromaticin projektimyyntipäällikkö Janne Puranen. Jokaisen pistorasian sähkönkulutus mitataan Jokaisen pistorasian sähkönkulutus mitataan. Nähtäväksi jää mihin PUE-lukuun salissa päästään, mutta odotukset ovat korkeat, jatkaa Sjöberg. Nyt kuitenkin tuntuu, että tuotteet ja ratkaisut, jotka konesaliin valittiin, vaikuttavat hyviltä ja laadukkailta. Esimerkiksi Chatsworth Productsin räkit ovat aivan uusia Suomessa ja nyt ne nähtyäni uskon, että ne ovat vähintäänkin sitä mitä luvattiin. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Atos Jan-Erik Sjöberg Puh

14 Otaverkon konesali ja palvelu pelaa oli mukana TKK ja useita Otaniemen alueen vaikuttajayhteisöjä, tarjosi erilaisille tutkimusprojekteille tietoliikenne- ja kehitysympäristön, joka muodostui huippu luokan verkkoinfrastruktuurista, sitä tukevista palveluista ja vaativista käyttäjistä. Espoon Tapiolassa toimii mielenkiintoisen historian omaava Otaverkko Oy. Yhtiö perustettiin vuonna 1997 Tekesin avustuksella rakentamaan ja hallinnoimaan Espoon Otaniemeen MediaPoli nimistä tieto- ja palveluverkkoa. MediaPoli-hankkeessa, jossa Tänään Otaverkko on koko maan kattava tietotekniikan asian tuntija- ja palveluyritys, joka toimittaa asiak kailleen kokonaisvaltaista teknistä osaa mista ja laadukkaita yksilöityjä ratkaisuja. Tavoitteena on auttaa asiakkaita hyödyntämään tietoverkkoja mahdollisimman turvallisesti, vaivattomasti ja tehokkaasti.

15 Kustannustehokkuutta modernisoinnilla Tänä vuonna Otaverkko modernisoi vanhan konesalinsa, jossa on tarkoitus pyörittää Otaverkon omia palvelimia. Kun kaikki omat palvelimet on siirretty uudistettuun konesaliin, vapautuu kapasiteettia asiakkaiden käyttöön Otaverkon muista konesaleista. Modernisoitu konesali on nimenomaan uudistettu. Tällä kertaa ei käytetty vanhoista komponenteista muita kuin käyttöikänsä puolivälissä olevia laitteita; mukaan mahtui yksi jäähdytyskone, yksi UPS sekä toimiva sammutusjärjestelmä. Nyt päätimme tehdä kaiken kerralla kuntoon Nyt päätimme tehdä kaiken kerralla kuntoon. Itse asiassa laskimme, että tämä ei tullut sen kalliimmaksi kuin että olisimme rakentaneet kaiken itse. Coromatic toimi pääurakoitsijana ja tämä auttoi meitä pysymään aikataulussa ja budjetissa. Heiltä löytyi samanlaista palvelualttiutta ja joustavuutta, jota arvostamme omassa toiminnassammekin. Otaverkon tietoturvapäällikkö Niclas Ek toteaa. Uusin teknologia ei välttämättä ole aina se energiatehokkain ja paras ratkaisu. Konesalin mo-dernisoinnissa tulee ottaa huomioon jo olemassa olevat, hyväksi todetut ratkaisut ja tehdä muutokset ne huomioon ottaen. Näin päästään käytettävyyden kannalta parhaaseen ja ekologisimpaan ratkaisuun, jatkaa konesalin muutostöiden suunnittelusta vastannut Janne Puranen Coromatic Oy:stä. Asiakkaat ovat nykyään hyvin tietoisia ekologisista konesaleista ja energiatehokkuudesta, joten he osaavat kysyä siihen liittyviä kysymyksiä ostaessaan konesalipalveluja, hän summaa. Lisätiedot kohteesta: Janne Puranen Puh Otaverkko Niclas Ek Puh

16 Kun luolasta tuli konesali Ulvilan Harjupäässä ennen Puolustusvoimia palvellut kallionluolasto oli maannut tyhjillään pitkään ja luolaston omistaja oli etsinyt sille järkevää uutta käyttöä. Vastaavat luoliin sijoitetut konesalin rakennushankkeet muualla Suomessa sekä markkinatilanne herättivät Seppo Ihalaisen ja kumppanien mielenkiinnon tilaa kohtaan. He näkivät luolaston tarjoamat puitteet mahdollisuutena perustaa Suomessa vielä vähän tunnettua Colocation-palvelua tarjoavan yrityksen. Näin alkoi Ficolo Oy:n taival ja konesalin rakennuttaminen, jonka ensimmäinen vaihe valmistui vuoden 2011 aikana. Idea luolastoon rakennettavasta konesalista itsessään ei ole uusi. Koska tila oli olemassa, ensin tuli varmistaa luolaston soveltuvuus hankeeseen. Oli tärkeää selvittää erityisesti energiaan ja jäähdytykseen liittyvät asiat sekä tietoliikenneyhteyksien saatavuus operaattoririippumattomasti. Kokonaisuudesta muodostui erityisen kustannustehokas ratkaisu,

17 jossa yhdistyy äärimmäinen turvallisuus sekä energiatehokkuus. Tämä kokonaisuus loi hyvät puitteet Suomen ensimmäiselle Colocationpalveluihin profiloituvalle palveluntarjoajalle. Kilpailukykyä varmistetaan kuulumalla Suomen suurimpien konesalien ryhmään yli 8500 m2 kokonaispinta-alalla. Se mikä erottaa Ficolo Oy:n muista alan toimijoista, on ainutlaatuinen yhteistyömallimme Ficolo tarjoaa yhteistyötä, jonka tiiviyden asteen asiakas voi itse valita. Asiakkaalla on juuri sellainen rooli kuin hän itse haluaa, kertoo Ficolo Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ihalainen. Saimme itse valita yhteistyön laajuuden Päädyimme Coromaticiin, koska se on nimenomaan konesaliratkaisujen toimittaja. Heillä on vankka kokemus Pohjoismaissa ja aikaisempaa yhteistyötä Ficolon avainhenkilöiden kanssa, Ihalainen jatkaa. Vaikka Coromatic on nuori yritys Suomessa, on tiimillä kokemusta ja näkemystä onnistuneiden konesaliratkaisujen toteuttamisesta sekä hyvät kumppaniverkostot kotimaisten ja ulkomaisten ratkaisujen toimittamiseksi. He tarjosivat rohkeaa ratkaisua, jossa on vankat perusteet sekä teknisesti että kaupallisesti niin investoinnin kuin operointikulujen osalta. Itse asiassa Coromaticin toimintamalli vastaa meidän toimintamalliamme. Saimme itse valita yhteistyön laajuuden, Ihalainen selventää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Ficolo Seppo Ihalainen Puh

18 Varavoima lisää tornihotellin turvallisuutta Tampereen keskustan näkyvä maamerkki eli Sokos Hotel ketjun uusin hotelli kohoaa korkealle kohti taivasta. Rakennus on 88 metriä korkea ja siinä on 25 maanpäällistä kerrosta. Torni on nyt Suomen korkein hotelli ja liike-rakennus, jonka vieraat voivat nukkua yönsä rauhassa, sillä rakennuksen sähkön saanti on varmistettu FG Wilson P700-1 varavoima-koneella. Rakennuksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2010 ja se valmistui tänä syksynä. Hotellin rakentaminen aloitettiin marraskuussa 2012 ja sen urakoi SRV. Jo suunnittelun alkuvaiheessa oli selvää, että turvallisuus on yksi tärkeimmistä suunnittelukriteereistä. Jotta turvallisuuskriteerit ja viranomaisvaatimukset täyttyisivät, tarvittiin rakennukselle laadukas varavoimakoneikko. Projektin johdolle täytyy laskea hinta Varavoimajärjestelmä rakennettiin varmistamaan talon palosuojelujärjestelmää, kylmälaitteistoa ja asiakas- sekä huoltohissejä. Koneikko sijoitettiin kontin sisälle, joka maisemoitiin muuhun kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen miljööseen sopivaksi. Coromatic otti järjestelmän suunnittelussa huomioon ympäristön; melutason pitää pysyä keskustaympäristössä alhaisena. Lisäksi kontille tehtiin palo-osastointi ja kone mitoitettiin palovesipumpuille sopivaksi. Coromatic vastasi myös varavoimakoneikon käyttöönotosta, black out-testistä ja käyttökoulutuksesta. Hotellin rakennusprojektissa alusta asti mukana ollut SOK:n silloinen projektipäällikkö Juha Kopra on tyytyväinen lopputulokseen. Projektin vetäminen on aina helpompaa, kun pystyy luottamaan laitetoimittajaan. Coromatic tuotti varavoimajärjestelmän lisäksi hyvän asiakaskokemuksen, Juha Kopra kiittää. Lisätiedot kohteesta: SRV Juha Kopra

19 Toimintavarmuutta huoltamalla Yrityksen, kiinteistön ja tuotantolaitoksen toimintavarmuuden ylläpito on nykyään t oiminnan elinehto. Siksi on tärkeää pitää huolta kriittisten järjestelmien toimivuudesta. Coromatic on erikoistunut kriittisten järjestelmien rakentamiseen, ylläpitoon ja huoltoon. Tällaisia kriittisiä järjestelmiä ovat esimerkiksi jäähdytys, sähkön jakelu, varavoima ja datan saatavuus. Huollamme kattavasti kaikkien valmistajien laitteita ja palvelutarjontamme kuuluvat: VARAVOIMAJÄRJESTLMÄT Diesel- ja kaasugeneraattorit UPS-laitteet ja akustot Ohjausjärjestelmien modernisoinnit Polttoaineiden kuntoanalyysit ja pesu SÄHKÖN JAKELU Katkaisijat Muuntajat Keskukset Ohjausjärjestelmät Coromaticin huoltomies sai generaattorin toimimaan, kun muut eivät siihen pystyneet JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄT Konesalin jäähdytysjärjestelmät Prosessijäähdytys Jäähdytysjärjestelmän optimointi ja energiatehokkuuden lisääminen Esimerkiksi Danfoss Turbocor käyttöönotto-, korjaus ja huotlo-osaaminen TEKNISEN JÄRJESTELMÄN YLLÄPITO JA HUOLTO Toiminnan kannalta kriittisten laitekokonaisuuksien ylläpitoprosessi sisältäen esimerkiksi määräaikaishuollot, analyysit, optimoinnit, riskianalyysit, auditointi ja valtona IT Country coordinator Lassi Hokkanen, Kone Oyj

20 Pohjoismainen huolto-organisaatio Koko huoltohenkilöstömme ovat oman alansa ammattilaisia ja erittäin laaja-alaisesti koulutettuja sekä laitevalmistajien että Coromaticin toimesta. Jokaisella huolto-organisaation kuuluvalla henkilöllä on turvallisuuskoulutus sekä ensiapukoulutus. Henkilöstöön kuuluvalle tehdään myös turvaselvitys. Koko huoltohenkilöstöllä on S1-S3-sähköpätevyys ja Coromatic Oy:llä on kylmäalan y3-urakointioikeus. Coromaticilla on 17 huoltopistettä pohjoismaissa ja ne palvelevat 24/7 periaatteella. Huoltopalvelut kattavat: Ennakoivat huollot Määräaikaishuollot Häiriökorjaukset Sopimusasiakkaan edut: Laitteiston huoltohistoria ja dokumentointi Räätälöity huoltosopimus Laitteiston käyttöikä pitenee Laitteiston toimintavarmuus paranee Edullinen hinta Meille tärkeintä on tarkkuus, luotettavuus ja palvelualttius kaikessa palvelussamme. Asiakkaamme ovat 98% tyytyväisiä palvelumme nopeuteen, luotettavuuteen ja ammattitaitoon.

Uutiset. Schneider. Exxact mullistaa markkinat. Anna Tapiolla saneerattiin kellarista korkeuksiin Sivakka-yhtymä energiatehokkaammaksi

Uutiset. Schneider. Exxact mullistaa markkinat. Anna Tapiolla saneerattiin kellarista korkeuksiin Sivakka-yhtymä energiatehokkaammaksi Schneider Schneider Electric Finlandin asiakaslehti 1/2011 Uutiset Anna Tapiolla saneerattiin kellarista korkeuksiin Sivakka-yhtymä energiatehokkaammaksi Exxact mullistaa markkinat Pääkirjoitus Sisällys

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen läänin

Etelä- ja Länsi-Suomen läänin Etelä- ja Länsi-Suomen läänin 1 KYS Kiinteistöhallinto, Mikko Hollmén s. 4 HUS- Kiinteistöt, Vesa Vainiotalo s. 8 SISÄLLÄ: Uusi lastensairaala 2017, Anne Berner s. 12 TAYS Toimitilat, Matias Seini s. 16

Lisätiedot

tehostaminen konesaleissa

tehostaminen konesaleissa 1 Suomi on monestakin syystä kiinnostava maa kansainvälisille konesaliyrityksille. Sähkö on eurooppalaisittain halpaa ja teknistä osaamista on riittävästi. Tietoturva on hyvällä tasolla ja sähköverkko

Lisätiedot

Ideapark-yhteistyö jatkuu vuoteen 2025 Canalis ja OptiLine nopeuttivat Ikean sähköasennuksia

Ideapark-yhteistyö jatkuu vuoteen 2025 Canalis ja OptiLine nopeuttivat Ikean sähköasennuksia Schneider Schneider Electric Finland Oy:n asiakaslehti 1/2010 Uutiset Ideapark-yhteistyö jatkuu vuoteen 2025 Canalis ja OptiLine nopeuttivat Ikean sähköasennuksia OP-Pohjola-ryhmä uudisti konesalinsa Pääkirjoitus

Lisätiedot

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Lämpö Yritykset luovat ohjauskeinoja vähäpäästöisempään tulevaisuuteen Automaattiset linjansäätöventtiilit tekevät tuloaan Suomeen Sähkölämmitys on myös tulevaisuuden

Lisätiedot

power ABB Oy:n asiakaslehti

power ABB Oy:n asiakaslehti power 2 14 ABB Oy:n asiakaslehti EMMA auttaa Viking Gracea Kohti tulevaisuuden liikennettä 10 Mihin suuntaan kestävää liikennettä kehitetään Suomessa? Tuulivoima on tulevaisuuden energiaa 14 Kehitysjohtaja

Lisätiedot

Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9. Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014

Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9. Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014 E ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014 Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9 Energiakolmion sidosryhmälehti 1 Sisällysluettelo Koskemattomuus

Lisätiedot

Erkko Kinnunen, Finnpilot NEWS 2/2013. Disaster Recovery riskin taltuttajana Finnpilotin operatiivisessa toiminnassa

Erkko Kinnunen, Finnpilot NEWS 2/2013. Disaster Recovery riskin taltuttajana Finnpilotin operatiivisessa toiminnassa NEWS NEWS 2/2012 NEVTOR NEWS on Nevtor Oy:n asiakaslehti www.nevtor.com SIVUT 4-5 Erkko Kinnunen, Finnpilot Disaster Recovery riskin taltuttajana Finnpilotin operatiivisessa toiminnassa SIVUT 6-7 SIVU

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ERP

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ERP ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Tammikuu 2008 ERP Toiminnanohjausjärjestelmä tukemaan liiketoimintatavoitteita Toiminnanohjausjärjestelmä pistää pyörät pyörimään

Lisätiedot

Lempäälän lapset. Päiväkodin tyytyväiset käyttäjät. Energiatehokkuus syntyy viisaista valinnoista Palvelukodissa viihtyisä vanhuus

Lempäälän lapset. Päiväkodin tyytyväiset käyttäjät. Energiatehokkuus syntyy viisaista valinnoista Palvelukodissa viihtyisä vanhuus Cyclo Casatino Oy:n asiakaslehti 1/2010 Energiatehokkuus syntyy viisaista valinnoista Palvelukodissa viihtyisä vanhuus Lempäälän lapset Päiväkodin tyytyväiset käyttäjät Erityiskoulu 75 päivässä s. 12 Ville

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Tampere ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Tampere ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Tampere REIM Tampere Oy Hatanpään valtatie 24 B 33100 Tampere p. 0207 438 600 www.reimgroup.com/tampere

Lisätiedot

IT Infra kerralla järjestykseen

IT Infra kerralla järjestykseen PÄÄKIRJOITUS IT Infra kerralla järjestykseen Yritysten tarve keskittyä päätoimialoihinsa on nostanut tietohallinnon tukipalvelujen kysyntää merkittävästi. Myös DT-Link Oy:n toiminta on kasvanut nopeasti.

Lisätiedot

SKOLin ensimmäinen sähköinen sidosryhmäkirje on tässä. Vaasassa vienti vetää

SKOLin ensimmäinen sähköinen sidosryhmäkirje on tässä. Vaasassa vienti vetää SKOLin ensimmäinen sähköinen sidosryhmäkirje on tässä Vaasassa vienti vetää Vaasalainen Citec nousi vientilaskutuksessa SKOL-yritysten kärkeen vuonna 2012. Yhtiön Suomen laskutuksesta peräti 80 % eli 41,4

Lisätiedot

Tuliterä logistiikkakeskus laittoi toimitusketjut uuteen uskoon. www.prologistiikka.fi. Etätunnisteella tehoa arvoverkkoon

Tuliterä logistiikkakeskus laittoi toimitusketjut uuteen uskoon. www.prologistiikka.fi. Etätunnisteella tehoa arvoverkkoon Etätunnisteella tehoa arvoverkkoon Rikkidirektiivi aiheuttaa paljon päänvaivaa www.prologistiikka.fi Tuliterä logistiikkakeskus laittoi toimitusketjut uuteen uskoon 25.9.2013 PYSY OIKEILLA RAITEILLA Kansainvälinen

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Hämeenlinna. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Hämeenlinna. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Hämeenlinna REIM Hämeenlinna Oy Hallituskatu 17 A 13100 Hämeenlinna p. 0207 441 720 www.reimgroup.com/hameenlinna ISÄNNÖINTISANOMAT

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Mikkeli ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Mikkeli ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Mikkeli REIM Mikkeli Oy Nuijamiestenkatu 4 50100 Mikkeli p. 0207 438 560 www.reimgroup.com/mikkeli ISÄNNÖINTISANOMAT

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lappeenranta ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lappeenranta ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Photo Mikko Nikkinen Lappeenranta REIM Lappeenranta Oy Väinö Valveen katu 2 53900 Lappeenranta p. 0207

Lisätiedot

VIERUMÄKI NEWS. Liikuntaa jokaiseen makuun tarjoaa. Tambest Glass Solutions: TAIVUTETTUNA LÄHES TAIDETTA. Verkatehdas:

VIERUMÄKI NEWS. Liikuntaa jokaiseen makuun tarjoaa. Tambest Glass Solutions: TAIVUTETTUNA LÄHES TAIDETTA. Verkatehdas: Skapat Energian asiakaslehti 01/13 NEWS Skapat Energian asiantuntijat katsovat MENNEEseen JA TULEVAISUUteen Liikuntaa jokaiseen makuun tarjoaa VIERUMÄKI Tambest Glass Solutions: TAIVUTETTUNA LÄHES TAIDETTA

Lisätiedot

SOLTEQ OYJ VUOSIKERTOMUS 2012 1 VUOSIKERTOMUS

SOLTEQ OYJ VUOSIKERTOMUS 2012 1 VUOSIKERTOMUS SOLTEQ OYJ VUOSIKERTOMUS 2012 1 VUOSIKERTOMUS 2012 SOLTEQ OYJ VUOSIKERTOMUS 2012 3 SISÄLTÖ Solteq ja vuosi 2012 lyhyesti... 4 Toimitusjohtajan katsaus... 6 Avainluvut... 9 Päivittäis- ja erikoistavarakauppa...10

Lisätiedot

Taloautomaatio helpottaa elämää ja tuo säästöjä. www.kita.fi. Putkiremontti on hyvä sijoitus. Energiatehokkuus kiinteistöissä

Taloautomaatio helpottaa elämää ja tuo säästöjä. www.kita.fi. Putkiremontti on hyvä sijoitus. Energiatehokkuus kiinteistöissä Putkiremontti on hyvä sijoitus Energiatehokkuus kiinteistöissä www.kita.fi Hinta 9,20 EUR Korjaus- ja muutostyöt parvekkeella Taloautomaatio helpottaa elämää ja tuo säästöjä Suomen Sukittajat on työntekijöidensä

Lisätiedot

TeollisuusPartneri. Palvelut parantavat tuottavuutta. Teollisuuden tietoturvassa puutteita. Räjähtävää turvallisuutta. Energian säästäminen on helppoa

TeollisuusPartneri. Palvelut parantavat tuottavuutta. Teollisuuden tietoturvassa puutteita. Räjähtävää turvallisuutta. Energian säästäminen on helppoa TeollisuusPartneri Näkemyksellisiä ratkaisuja teollisuuteen 1/2012 www.siemens.fi/teollisuus s Palvelut parantavat tuottavuutta Energian säästäminen on helppoa Teollisuuden tietoturvassa puutteita Räjähtävää

Lisätiedot

Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa lisärakentamisella. www.kita.fi. kaukolämmön uudenlaista käyttöä. Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa

Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa lisärakentamisella. www.kita.fi. kaukolämmön uudenlaista käyttöä. Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa Kysyntäjoustohankkeessa selvitetään kaukolämmön uudenlaista käyttöä Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa Kenen vastuulla on katto? www.kita.fi Hinta 14,50 EUR Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Joensuu ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Joensuu ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Joensuu REIM Joensuu Oy Niskakatu 4 80100 Joensuu p. 0207 438 460 www.reimgroup.com/joensuu ISÄNNÖINTISANOMAT

Lisätiedot

...2...3...4...5...6...7...9...10...11...13 ...15

...2...3...4...5...6...7...9...10...11...13 ...15 1 Vanhassa muistissa on jopa 1930-luvun laman jälkeinen maailmansota. Tämän päivän Suomessakin turvallisuuspolitiikka on noussut yhdeksi tärkeistä puheenaiheista. Turvallisuuspoliittinen selonteko on parhaillaan

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lahti ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lahti ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 LAHDEN KESKUSTA MYLLERRYKSESSÄ. Kuva by Jenna Silvonen Lahti REIM Lahti Oy Aleksanterinkatu 7, 2. krs

Lisätiedot

26. 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT

26. 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 Oulu REIM Oulu Oy Hallituskatu 29 A 90100 Oulu p. 0207 441 700 www.reimgroup.com/oulu ISÄNNÖINTISANOMAT

Lisätiedot

SUBWAY NEWS. tekee leivästä lounaan s. 4. YHDISTIVÄT VOIMANSA s. 6. Energiakolmio ja Skapat Energia. Clear Channel ULKOMAINONTA KASVAA

SUBWAY NEWS. tekee leivästä lounaan s. 4. YHDISTIVÄT VOIMANSA s. 6. Energiakolmio ja Skapat Energia. Clear Channel ULKOMAINONTA KASVAA SKAPAT ENERGIAN ASIAKASLEHTI 02/14 NEWS Energiakolmio ja Skapat Energia YHDISTIVÄT VOIMANSA s. 6 Clear Channel ULKOMAINONTA KASVAA HEIKOISTA AJOISTA HUOLIMATTA s. 8 SUBWAY tekee leivästä lounaan s. 4 TÄSSÄ

Lisätiedot

NOKIAN RENKAAT. VALITSI ENERGIAKOLMION KUMPPANIKSI sivu 8

NOKIAN RENKAAT. VALITSI ENERGIAKOLMION KUMPPANIKSI sivu 8 ENERGIAINFO 1/11 NOKIAN RENKAAT VALITSI ENERGIAKOLMION KUMPPANIKSI sivu 8 ESA HÄRMÄLÄ: ENERGIAN VEROTTAMINEN PIDETTÄVÄ KOHTUULLISENA sivu 6 MATKALLA MAAILMANLUOKAN KOHTAUSPAIKAKSI sivu 10 VIHREÄ AALTO

Lisätiedot

TeollisuusPartneri. Teollisuus matkalla tulevaisuuteen. Monialaisuus toisi menestystä. Sähinää Suomimersutehtaalla. Suuntana kasvu ja kannattavuus

TeollisuusPartneri. Teollisuus matkalla tulevaisuuteen. Monialaisuus toisi menestystä. Sähinää Suomimersutehtaalla. Suuntana kasvu ja kannattavuus TeollisuusPartneri Näkemyksellisiä ratkaisuja teollisuuteen 3/2013 s www.siemens.fi/teollisuus Teollisuus matkalla tulevaisuuteen Monialaisuus toisi menestystä Sähinää Suomimersutehtaalla Suuntana kasvu

Lisätiedot

Microsoft Circle Magazine nro 1/2012. Jouko Karvinen: Rethink on elämänfilosofia

Microsoft Circle Magazine nro 1/2012. Jouko Karvinen: Rethink on elämänfilosofia Circle Microsoft Circle Magazine nro 1/2012 Jouko Karvinen: Rethink on elämänfilosofia Atea: Työtä yhdessä erillään Suomi tarvitsee lisää pelle pelottomia Windows Phone on yrityksille houkutteleva mahdollisuus

Lisätiedot