Asiakasreferenssejä 01/2015. Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakasreferenssejä 01/2015. Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä"

Transkriptio

1 Asiakasreferenssejä 01/2015 Tätä mieltä asiakkaat ovat meistä

2 Deltamarin tallentaa dataa hallitusti uuteen konesaliinsa Deltamarin Oy muutti uuteen toimistorakennukseen Turkuun helmikuussa. Oman konesalin suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin ja samaan aikaan muiden toimitilojen suunnittelun kanssa, mutta itse konesalin muuttoon oli aikaa vain viikonloppu. Yritysdata oli käytössä maanantaina aamulla heti muuton jälkeen. Suomalaiset telakka- ja meriteollisuuden insinööritaidot ovat kovaa valuuttaa globaaleilla markkinoilla. Tätä tietotaitoa ja laivanrakentamisen osaamista hyödyntää Deltamarin Oy, jonka omat ammattilaiset suunnittelevat laivoja ja konsultoivat telakoita ja muita alan toimijoita maailmanlaajuisesti. Tuotamme paljon digitaalista informaatiota, jota koko globaali organisaatio hyödyntää. Meille datan varastointi ja dokumenttien hallintajärjestelmä ovat keskeisiä toimintoja, joita on pystyttävä hallinnoimaan itse ja mieluiten omassa konesalissa. Konesalin ulkoistaminen ei ollut meille oikea vaihtoehto, Deltamarin Oy:n tietohallintojohtaja Johan Rehn toteaa. Deltamarin kilpailutti useamman palveluntarjoajan vuonna 2012, mutta ulkoistus ei sopinut heidän tarpeisiinsa. Koska päätös uuteen toimistorakennukseen muuttamisesta oli jo tehty, päätettiin konesali muuttaa vanhoista tiloista uusiin tiloihin toimiston mukana.

3 Tammikuussa 2013 Deltamarinin osake-enemmistö siirtyi suomalaisilta singaporelaiselle AVIC International Investments Limited -yhtiölle. Alun perin Kiinan ilmailuteollisuudesta ponnistavalla AVICilla on useita eri meriteollisuuden yhtiötä omistuksessaan ja Deltamarin sopi hyvin täydennykseksi tähän ryhmään suunnitteluosaamisensa ansiosta. Deltamarin Oy pystyy toimimaan laivanrakennusprojektin kaikilla eri osa-alueilla laivan runkomuodon suunnittelusta aina sähkösuunnitteluun asti. Globaaleilla markkinoilla ei ole toista yhtä laajaa suunnitteluosaamista tarjoavaa yritystä. Samanlainen rakennusprojektin kokonaisvastuun kanto pätee myös Coromaticin toimintatapaan. Coromatic suunnitteli, rakensi ja johti Deltamarinin uuden konesalin rakennusprojektin alusta loppuun asti. Me halusimme kumppaniksi nimenomaan konesalin kokonaistoimittajan, Johan Rehn ja verkosta vastaava Harri Waltari sanovat yhteen ääneen. Projektin johdolle täytyy laskea hinta Olisimme voineet hankkia edullisemmin kaikki komponentit eri toimittajilta, mutta silloin epäselviä harmaita alueita projektin kulussa olisi tullut lisää. Tämän me halusimme nimenomaan välttää, jotta pysymme aikataulussa ja budjetissa, Johan Rehn korostaa. Projektin johdolle täytyy myös laskea hinta. Päädyimme oikeaan kumppanivalintaan, sillä konesali valmistui ajallaan ja meille jäi hyvin aikaa itse muuttoon ja sen organisointiin. 95% It-palveluista oli käytössä muuton jälkeisenä maanantaina. Loput 5% oli muista kumppaneista johtuvia seikkoja ja nekin saatiin toimimaan heti alkuviikosta, Johan Rehn kiittää. Lisätiedot kohteesta: Deltamarin Harri Waltari Konesalin rakennusprojekti eteni suunnitellusti. Vaikeinta projektissa oli ostoprosessi, sillä konesalin rakentamisessa täytyy ottaa huomioon myös kiinteistönäkökulma, Harri Waltari toteaa.

4 CGI:n konesalit remontoitiin energiaa säästäviksi CGI otti asiakkaiden toiveet tosissaan ja teki konesaleistaan energiatehokkaampia. Remontti aloitettiin pienin askelin, jotta nähtiin mitä jäähdytyksen optimoinnilla voidaan saada aikaiseksi. Tulokset yllättivät positiivisesti ja niiden seurauksena koko jäähdytysjakeluketju käytiin vaihteittain läpi. Asiakkaat osaavat jo nykyään vaatia ympäristöystävällisyyttä ja turvallisuutta konesalipalvelujen tarjoajalta. Samaan aikaan palveluntarjoaja joutuu miettimään keinoja, joilla kustannuksia voidaan säästää menettämättä käytettävyyttä ja turvallisuutta. CGI:lle toteutettu energiansäästöremontti toi mukanaan kaiken tämän; kustannussäästöt energiankulutuksessa, paremman PUE-arvon ja vikasietoisemman jäähdytysjärjestelmän. Salin sisään menevän jäähdytyksen kulutusta on pystytty laskemaan 25% ja jäähdytyksen osuus koko sähkönkulutuksesta on 30%, joten säästöt ovat merkittäviä. Jäähdytyksen optimoinnilla saatiin aikaan huomattavia parannuksia käyttämällä uutta tekniikkaa sekä Coromaticin ammattitaitoa, kertoo CGI:n Production Director Juha Snellman.

5 Energiansäästöremontit maksoivat itsensä takaisin noin vuodessa ja kaikki optimointiin liittyvät tavoitteet saavutettiin. Lisäksi saimme lämmön talteenottoa tehostettua niin, että koko m2 toimistorakennus voidaan lämmittää konesalin tuottamalla hukkalämmöllä, Juha Snellman toteaa tyytyväisenä. Konesalipalvelujen kehitys on jatkuvaa CGI:n Suomen konesaleissa on yli 2 megawatin nimellisteho ja toinen niistä on disaster recovery kohde kallion sisällä. Näissä konesaleissa sijaitsee monen kansainvälisen yrityksen sekä julkishallinnon kriittiset järjestelmät. Turvallisuus ja järjestelmien käytettävyys korostuu, kun entistä enemmän kriittistä tietoa viedään verkkoon. Asiakkaan tiedon turvaa-minen on meille kaikkein tärkeintä. Siksi konesalitekniikka ja sen varmentaminen on aiempaa kriittisempää., Snellman vakuuttaa. Asiakkaan tiedon turvaaminen on tärkeintä Kaikki palvelut on kahdennettu ja päivystys hoidetaan kriittisten järjestelmien osalta itse. Valvomo, palvelukeskus ja vikatilannejohto päivystävät kellon ympäri. Kaikki ydintoiminnot ylläpidetään omalla henkilökunnalla, joka sekin osaltaan tuo varmuutta toimintaan. Oikea kumppanivalinta CGI on kriittinen toimittajavalinnoissaan: ensimmäisen salin jäähdytyksen optimointi tehtiin Coromaticin kanssa tunnustellen yhteistyön sujuvuutta. CGI:n laatuvaatimukset täyttyivät ja nyt yhteistyö on muuttunut kumppanuudeksi. Optimoinnin jälkeen Coromatic on uudistanut konesalin muuta infrastruktuuria ja päivittänyt sähkönjakelun. Kaikki uudistukset tehtiin konesalin toimiessa täysin normaalisti. Jo yhteistyön alkuvaiheessa Coromaticin henkilöstön ammattitaito ja toiminnan laatu vakuuttivat. Halusimme valita kumppanin, joka pystyy palvelemaan meitä laajalla tuote- ja palvelurintamalla, Snellman täsmentää. Lisätiedot kohteesta: CGI Juha Snellman

6 KONEen palvelintilassa turvallisuudella ja värillä on väliä KONEen tehdaskiinteistöön Hyvinkäälle rakennettu uusi konesali toimii yhtä varmasti, turvallisesti ja mukavasti kuin KONEen hissit yleensä. Modernin ja innovatiivisen yrityksen tärkeimpänä perusarvona on turvallisuus, joka näkyy kaikessa toiminnassa. Turvallisuus ja käytettävyys olivat myös uuden konesalin suunnittelun lähtökohtana, sillä vanha palvelintila ei enää täyttänyt näitä arvoja ja tarpeita. Suurin osa KONEen palvelintiloista on ulkoistettu kumppaneille, mutta Hyvinkäällä toimiva tehdas ja yksi sen suurimmista tutkimus- ja tuotekehitysyksiköistä tarvitsivat oman, entistä toimivamman palvelintilan. Pohdimme ensin vanhan konesalin modernisointia, mutta ymmärsimme pian uuden konesalin rakentamisen edut. Vanha tila ei taipunut muutoksiin, joten uuden tilan löytäminen konesalille paransi huomattavasti sen käytettävyyttä, turvallisuutta ja myös energiatehokkuutta, korostaa konesaliprojektia vetänyt IT Country coordinator Lassi Hokkanen.

7 Coromatic pystyi tarjoamaan kokonaispaketin, mutta sen lisäksi heiltä löytyi ymmärrystä ja ammattitaitoa koko kiinteistön ylläpidosta. He perehdyttivät niin kiinteistöarkkitehdit kuin sähkö- ja lvi-suunnittelijatkin IT:n erityistarpeisiin. Meillä oli myös kokemusta Coromaticin varavoiman ammattitaitoisesta huollosta, joten partnerin valinta oli loppujen lopuksi helppo, Lassi Hokkanen lisää. Värikoodaus innovatiivista ajattelua Kone on tunnettu teollisesta designistaan, joka linkittyy hienosti valmiin tuotteen käytettävyyteen. Myös konesaliin tuotiin designia eli värillisiä palvelinkaappeja, jotka tekivät usein ilmeeltään harmaan palvelintilan visuaalisesti miellyttävämmäksi. Tällaista innovatiivista värien käyttöä ei ole vielä nähty Suomen konesaleissa ja olihan väreillä myös käytännön hyödyt. Kaappien värikoodaus lisää myös turvallisuutta Tilassa on puhtaasti tuotannon käytössä olevia laitteita, tehtaan palvelimia sekä tutkimus- ja tuotekehitysyksikön laitteita. Värikoodauksella pystyimme helposti ohjeistamaan eri henkilöstöryhmät käyttämään oikeita palvelinkaappeja. Myös pääsy palvelinkaapeille on rajattu toimintayksiköittäin eli värikoodeittain, joka lisää turvallisuutta, kertoo Hokkanen. Jäähdytysveden ja ilman lämpötilaa nostettiin vastaamaan nykyisin käytettyä ASHRAE standardia. Budjetissakin pysyttiin yllättävän hyvin juuri siitä syystä, että meillä oli yksi pääkumppani Coromatic, summaa Hokkanen. Lisätiedot kohteesta: KONE Oyj Lassi Hokkanen Vihreät arvot ja säästöt yhdessä Kun projektissa yhdistyivät ympäristöystävällisyys ja kustannussäästöt, tulokset miellyttivät kaikkia osapuolia. Palvelintilaan optimoitu jäähdytys mahdollisti vapaajäähdytyskauden pidentämisen, joka paransi energiatehokkuutta ja näin myös ympäristöystävällisyyttä.

8 SSP Yhtiöt Oy tehosti konesalin jäähdytystä erottamalla kuuman ja kylmän ilman Pienillä muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Näin totesi SSP Yhtiöiden kiinteistöpäällikkö Hannu Martti kun hän esittelee yhtä jäähdytysoptimoinnin läpikäynyttä konesalia Salon luolastossa. Kolmen salin jäähdytys on nyt optimoitu erottamalla kylmä ja kuuma ilma toisistaan. SSP Yhtiöillä on takanaan jo 125 vuoden historia puhelin- ja tietoliikennepalvelujen tuottajana. Salossa sijaitsevan luolaston yhtiö urakoi noin 30 vuotta sitten ja sinne sijoitettiin myöhemmin myös konesalit, joita on yhteensä 16 kahdessa kerroksessa. Halusimme tehostaa jäähdytystä kolmessa laitetilassa erottamalla jäähdyttimistä tuleva kylmä ilma ja palvelimista palaava kuuma ilma toisistaan. Tavoite oli selvänä mielessä, mutta vain toteutustapa uupui. Coromatic tarjosi tehokasta ja edullista ratkaisua, joka vaati vain pieniä muutostöitä jo valmiiseen tilaan - käytännössä tarvittiin vain pleksiä, niiden kiinnikkeet ja liukuovi. Coromaticin tekemä rakennesuunnitelma oli kuitenkin kaiken lähtökohtana ja määritteli lopputuloksen onnistumisen, Hannu Martti muistelee nyt kun salit ovat olleet muutaman kuukauden käytössä muutostöiden jälkeen.

9 Kuuman ja kylmän ilman erottaminen - yksinkertainen ja halpa tapa tehostaa konesalin jäähdytystä SSP:n konesalien jäähdytyksen hoitaa vesijäähdytteiset puhallinkonvektorit, jotka ovat osa isompaa jäähdytysjärjestelmää. Suurin muutos tapahtui jäähdytysjärjestelmän paluuveden lämpötilan nousussa, mikä mahdollisti vapaajäähdytyskauden pidentymisen. Jo yhden asteenkin muutos paluuveden lämpötilassa tuo huomattavia säästöjä jäähdytyskuluihin. Palvelinlaitteista muodostunut lämmin ilma käytetään luolaston lämmitykseen talven aikana, joten energiatehokkuus parantui myös lämmityskulujen osalta. Tiloissa työskennellään nyt paljon mukavammissa lämpötiloissa Ennen tiloihin johtavat jäähdytysjärjestelmän venttiilit olivat täysin auki, mutta koteloinnin jälkeen automatiikka sulki venttiilejä 70% säätäen veden virtaamaa vastaamaan huoneen vähentynyttä jäähdytystarvetta. Hannu Martti toteaa. Jatkossa veden virtaaman lisääminen mahdollistaa jäähdytyskapasiteetin kasvattamisen ilman jäähdytysveden lämpötilan laskemista koko järjestelmässä. Työskentelyyn lisää mukavuutta ja kaupan päälle säästöjä Tulokset yllättivät, sillä nyt tehdyt muutokset olivat vain pieni osa kyseistä jäähdytysjärjestelmää ja säästöjä tuli jo nyt investointiin suhteutettuna huomattavasti. Optimointi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa. Myös henkilökunta on mielissään. Tiloissa työskennellään nyt paljon mukavammissa lämpötiloissa kuin aikaisemmin, Hannu Martti kiittää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Tomas Lindström Puh SSP Yhtiöt Oy Hannu Martti Puh

10 Anvian konesalin rakennustavan ratkaisi elinkaarikustannukset Moduulirakentamisella 30% säästöt - Yleinen harhaluulo on, että laitetilan rakentaminen ja palvelimet ovat suurimmat kulut, sanoo Anvia Hosting Oy:n toimitusjohtaja Ludvig Liljequist. Mutta ison laitetilan viilentäminen ja energian hyödyntämisen huolimaton suunnittelu maksavat jopa enemmän, Liljequist jatkaa. Vanha suomalainen sananlasku aika on rahaa pätee myös pitkän aikavälin säästämiseen. Kun ICT- ja hosting -palveluja tarjoava Anvia mietti eri rakennevaihtoehtoja oman salinsa toteutukseen, huomattiin jo hyvissä ajoin, että rakentamiskustannukset ovat vain osa pitkäaikaisista investointikustannuksista. Anvia-konserni on Suomen neljänneksi suurin tietoliikenneoperaattori Suomessa. Sen tarjoamaan kuuluvat kuluttajien ja yritysten viestintään, tietohallintoon ja turvallisuuteen sekä kuvan ja äänen siirtoon liittyvät ratkaisut. Anvian konesalit toimivat palveluntuotantotiloina sekä asiakaslaitetiloina, joten näiden tilojen toimivuus on yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta erittäin kriittistä.

11 - Konesalitarpeiden vaatimukset ovat kasvaneet ja muuttuneet nopeasti. Asiakkaat ovat tietoisempia uusimmista energiatehokkaimmista ratkaisuista ja ja osaavat vaatia niitä. Lisäksi virtualisointi, pilvipalvelut ja erilaiset hybridiratkaisut ovat jo tätä päivää, Liljeqvist toteaa. Siksi konesalin suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ensin on ymmärrettävä IT:n merkitys yritystoiminnalle. Hosting -yrityksessä konesali on yritystoiminnan keskiössä ja siksi ylläpitokustannuksien lisäksi muita suunnittelun lähtökohtia ovat laitetilan muunneltavuus, turvallisuus ja käytettävyysvaatimukset. Suunnittelu aloitetaan aina nykyisen tai tulevan tilan analysoinnilla. Projekti valmistui Coromaticin osalta etuajassa Tässä tarvitaan yleensä ammattilaisen apua ja suunnittelupöytään on hyvä ottaa mukaan myös kiinteistön edustaja, sillä kiinteistön soveltuvuus palvelintilaksi on suunnittelun lähtökohtana. On oleellista selvittää kuinka paljon kiinteistöllä on sähkö- ja jäähdytyskapasiteettia sekä mikä on yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja turvallisuuden kannalta oleellista. Anvialle Hostingin useiden omien konesalien toimivuus on hyvin kriittistä. Käyttökatkokset eivät ole hyväksyttäviä missään olosuhteissa. - Meille Coromaticin suunnittelu, projekti- ja teknologiaosaaminen oli rakennuttamisessa merkittävässä roolissa. Erilaisista toteutusratkaisuista meille parhaiten soveltuva malli oli modulaarinen konesaliratkaisu, joka oli myös 30 % edullisempi kuin perinteinen rakennustapa, kertoo Ludvig Liljeqvist. Rakennekustannusten lisäksi myös käyttökustannukset pienenivät 30 prosenttia modulaarisen ratkaisun ansiosta. - Tämä säästö lyhentää merkittävästi investoinnin takaisinmaksuaikaa, Liljeqvist jatkaa. Koska toiminta ei missään vaiheessa saanut keskeytyä, laitetila rakennettiin olemassa olevan laitetilan sisälle tuotannon toimiessa. Nimensä mukaisesti modulaarinen konesali rakennettiin niin, että sitä on helppo modulaarisesti kasvattaa niin rakenteiden, tekniikan kuin järjestelmienkin osalta. Käyttökustannukset pysyvät kurissa, kun kapasiteetti on oikein mitoitettu, eli esimerkiksi vain moduulin sisällä olevat palvelinkaapit jäähdytetään ja muun tilan ilmastointi on normaalin kiinteistöjäähdytyksen piirissä. - Projekti valmistui Coromaticin osalta etuajassa, mikä on erittäin harvinaista IT-alalla. Kumppanivalinta osui siis oikeaan, Liljequist kiittää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Anvia Hosting Oy Ludvig Liljequist Puh

12 IT-jätti Atos rakennutti energiatehokkaan konesalin Suvilahteen Atosin uuden konesalin infrastuktuurin Helsingin Suvilahteen toimitti Coromatic. Konesalista tuli luontoystävällinen, sillä hukkalämpöä voidaan käyttää Helsingin Energian kaukolämpöverkossa rakennusten ja käyttöveden lämmitykseen. Coromatic suunnitteli konesalin yhdessä Atosin, insinööritoimisto Granlundin ja Academican kanssa, joka on kiinteistön haltija. Konesalin rakennuttamishankkeen suunnitteluun aloitettiin noin vuosi sitten syksyllä. Omasta näkökulmastani haastavinta oli yrittää laskea kaapelointitarpeet konesalin sisällä, sanoo Infrastructure Engineer Jan-Erik Sjöberg Atosilta. On arvioitava tarkkaan miten verkkokaapeloinnin tarpeet jatkossa lisääntyvät. Tämän lisäksi on laskettava sähkön kulutus jokaisen kaapin osalta ja samalla on pidettävä mielessä, että kaikki on mahdollisiman redundanttista alusta loppuun.

13 Jäähdytys salin sisällä suunniteltiin mahdollisimman energiatehokkaaksi. Academicalla on jo entuudestaan tiloja, joissa hyödynnetään yhteistyötä Helsingin Energian kanssa. Myös tässä konesalissa jäähdytys toteutettiin erittäin korkealla hyötysuhteella. Konesalissa käytetään uuden tyyppistä kuumakäytävätekniikkaa, jossa yhdistyy erittäin korkea energia-tehokkuus ja käytettävyys. Kaikki konesalissa käytetty energia siirretään Helsingin Energian kaukolämmitysverkkoon totetaa Coromaticin projektimyyntipäällikkö Janne Puranen. Jokaisen pistorasian sähkönkulutus mitataan Jokaisen pistorasian sähkönkulutus mitataan. Nähtäväksi jää mihin PUE-lukuun salissa päästään, mutta odotukset ovat korkeat, jatkaa Sjöberg. Nyt kuitenkin tuntuu, että tuotteet ja ratkaisut, jotka konesaliin valittiin, vaikuttavat hyviltä ja laadukkailta. Esimerkiksi Chatsworth Productsin räkit ovat aivan uusia Suomessa ja nyt ne nähtyäni uskon, että ne ovat vähintäänkin sitä mitä luvattiin. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Atos Jan-Erik Sjöberg Puh

14 Otaverkon konesali ja palvelu pelaa oli mukana TKK ja useita Otaniemen alueen vaikuttajayhteisöjä, tarjosi erilaisille tutkimusprojekteille tietoliikenne- ja kehitysympäristön, joka muodostui huippu luokan verkkoinfrastruktuurista, sitä tukevista palveluista ja vaativista käyttäjistä. Espoon Tapiolassa toimii mielenkiintoisen historian omaava Otaverkko Oy. Yhtiö perustettiin vuonna 1997 Tekesin avustuksella rakentamaan ja hallinnoimaan Espoon Otaniemeen MediaPoli nimistä tieto- ja palveluverkkoa. MediaPoli-hankkeessa, jossa Tänään Otaverkko on koko maan kattava tietotekniikan asian tuntija- ja palveluyritys, joka toimittaa asiak kailleen kokonaisvaltaista teknistä osaa mista ja laadukkaita yksilöityjä ratkaisuja. Tavoitteena on auttaa asiakkaita hyödyntämään tietoverkkoja mahdollisimman turvallisesti, vaivattomasti ja tehokkaasti.

15 Kustannustehokkuutta modernisoinnilla Tänä vuonna Otaverkko modernisoi vanhan konesalinsa, jossa on tarkoitus pyörittää Otaverkon omia palvelimia. Kun kaikki omat palvelimet on siirretty uudistettuun konesaliin, vapautuu kapasiteettia asiakkaiden käyttöön Otaverkon muista konesaleista. Modernisoitu konesali on nimenomaan uudistettu. Tällä kertaa ei käytetty vanhoista komponenteista muita kuin käyttöikänsä puolivälissä olevia laitteita; mukaan mahtui yksi jäähdytyskone, yksi UPS sekä toimiva sammutusjärjestelmä. Nyt päätimme tehdä kaiken kerralla kuntoon Nyt päätimme tehdä kaiken kerralla kuntoon. Itse asiassa laskimme, että tämä ei tullut sen kalliimmaksi kuin että olisimme rakentaneet kaiken itse. Coromatic toimi pääurakoitsijana ja tämä auttoi meitä pysymään aikataulussa ja budjetissa. Heiltä löytyi samanlaista palvelualttiutta ja joustavuutta, jota arvostamme omassa toiminnassammekin. Otaverkon tietoturvapäällikkö Niclas Ek toteaa. Uusin teknologia ei välttämättä ole aina se energiatehokkain ja paras ratkaisu. Konesalin mo-dernisoinnissa tulee ottaa huomioon jo olemassa olevat, hyväksi todetut ratkaisut ja tehdä muutokset ne huomioon ottaen. Näin päästään käytettävyyden kannalta parhaaseen ja ekologisimpaan ratkaisuun, jatkaa konesalin muutostöiden suunnittelusta vastannut Janne Puranen Coromatic Oy:stä. Asiakkaat ovat nykyään hyvin tietoisia ekologisista konesaleista ja energiatehokkuudesta, joten he osaavat kysyä siihen liittyviä kysymyksiä ostaessaan konesalipalveluja, hän summaa. Lisätiedot kohteesta: Janne Puranen Puh Otaverkko Niclas Ek Puh

16 Kun luolasta tuli konesali Ulvilan Harjupäässä ennen Puolustusvoimia palvellut kallionluolasto oli maannut tyhjillään pitkään ja luolaston omistaja oli etsinyt sille järkevää uutta käyttöä. Vastaavat luoliin sijoitetut konesalin rakennushankkeet muualla Suomessa sekä markkinatilanne herättivät Seppo Ihalaisen ja kumppanien mielenkiinnon tilaa kohtaan. He näkivät luolaston tarjoamat puitteet mahdollisuutena perustaa Suomessa vielä vähän tunnettua Colocation-palvelua tarjoavan yrityksen. Näin alkoi Ficolo Oy:n taival ja konesalin rakennuttaminen, jonka ensimmäinen vaihe valmistui vuoden 2011 aikana. Idea luolastoon rakennettavasta konesalista itsessään ei ole uusi. Koska tila oli olemassa, ensin tuli varmistaa luolaston soveltuvuus hankeeseen. Oli tärkeää selvittää erityisesti energiaan ja jäähdytykseen liittyvät asiat sekä tietoliikenneyhteyksien saatavuus operaattoririippumattomasti. Kokonaisuudesta muodostui erityisen kustannustehokas ratkaisu,

17 jossa yhdistyy äärimmäinen turvallisuus sekä energiatehokkuus. Tämä kokonaisuus loi hyvät puitteet Suomen ensimmäiselle Colocationpalveluihin profiloituvalle palveluntarjoajalle. Kilpailukykyä varmistetaan kuulumalla Suomen suurimpien konesalien ryhmään yli 8500 m2 kokonaispinta-alalla. Se mikä erottaa Ficolo Oy:n muista alan toimijoista, on ainutlaatuinen yhteistyömallimme Ficolo tarjoaa yhteistyötä, jonka tiiviyden asteen asiakas voi itse valita. Asiakkaalla on juuri sellainen rooli kuin hän itse haluaa, kertoo Ficolo Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ihalainen. Saimme itse valita yhteistyön laajuuden Päädyimme Coromaticiin, koska se on nimenomaan konesaliratkaisujen toimittaja. Heillä on vankka kokemus Pohjoismaissa ja aikaisempaa yhteistyötä Ficolon avainhenkilöiden kanssa, Ihalainen jatkaa. Vaikka Coromatic on nuori yritys Suomessa, on tiimillä kokemusta ja näkemystä onnistuneiden konesaliratkaisujen toteuttamisesta sekä hyvät kumppaniverkostot kotimaisten ja ulkomaisten ratkaisujen toimittamiseksi. He tarjosivat rohkeaa ratkaisua, jossa on vankat perusteet sekä teknisesti että kaupallisesti niin investoinnin kuin operointikulujen osalta. Itse asiassa Coromaticin toimintamalli vastaa meidän toimintamalliamme. Saimme itse valita yhteistyön laajuuden, Ihalainen selventää. Lisätiedot kohteesta: Coromatic Oy Janne Puranen Puh Ficolo Seppo Ihalainen Puh

18 Varavoima lisää tornihotellin turvallisuutta Tampereen keskustan näkyvä maamerkki eli Sokos Hotel ketjun uusin hotelli kohoaa korkealle kohti taivasta. Rakennus on 88 metriä korkea ja siinä on 25 maanpäällistä kerrosta. Torni on nyt Suomen korkein hotelli ja liike-rakennus, jonka vieraat voivat nukkua yönsä rauhassa, sillä rakennuksen sähkön saanti on varmistettu FG Wilson P700-1 varavoima-koneella. Rakennuksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2010 ja se valmistui tänä syksynä. Hotellin rakentaminen aloitettiin marraskuussa 2012 ja sen urakoi SRV. Jo suunnittelun alkuvaiheessa oli selvää, että turvallisuus on yksi tärkeimmistä suunnittelukriteereistä. Jotta turvallisuuskriteerit ja viranomaisvaatimukset täyttyisivät, tarvittiin rakennukselle laadukas varavoimakoneikko. Projektin johdolle täytyy laskea hinta Varavoimajärjestelmä rakennettiin varmistamaan talon palosuojelujärjestelmää, kylmälaitteistoa ja asiakas- sekä huoltohissejä. Koneikko sijoitettiin kontin sisälle, joka maisemoitiin muuhun kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen miljööseen sopivaksi. Coromatic otti järjestelmän suunnittelussa huomioon ympäristön; melutason pitää pysyä keskustaympäristössä alhaisena. Lisäksi kontille tehtiin palo-osastointi ja kone mitoitettiin palovesipumpuille sopivaksi. Coromatic vastasi myös varavoimakoneikon käyttöönotosta, black out-testistä ja käyttökoulutuksesta. Hotellin rakennusprojektissa alusta asti mukana ollut SOK:n silloinen projektipäällikkö Juha Kopra on tyytyväinen lopputulokseen. Projektin vetäminen on aina helpompaa, kun pystyy luottamaan laitetoimittajaan. Coromatic tuotti varavoimajärjestelmän lisäksi hyvän asiakaskokemuksen, Juha Kopra kiittää. Lisätiedot kohteesta: SRV Juha Kopra

19 Toimintavarmuutta huoltamalla Yrityksen, kiinteistön ja tuotantolaitoksen toimintavarmuuden ylläpito on nykyään t oiminnan elinehto. Siksi on tärkeää pitää huolta kriittisten järjestelmien toimivuudesta. Coromatic on erikoistunut kriittisten järjestelmien rakentamiseen, ylläpitoon ja huoltoon. Tällaisia kriittisiä järjestelmiä ovat esimerkiksi jäähdytys, sähkön jakelu, varavoima ja datan saatavuus. Huollamme kattavasti kaikkien valmistajien laitteita ja palvelutarjontamme kuuluvat: VARAVOIMAJÄRJESTLMÄT Diesel- ja kaasugeneraattorit UPS-laitteet ja akustot Ohjausjärjestelmien modernisoinnit Polttoaineiden kuntoanalyysit ja pesu SÄHKÖN JAKELU Katkaisijat Muuntajat Keskukset Ohjausjärjestelmät Coromaticin huoltomies sai generaattorin toimimaan, kun muut eivät siihen pystyneet JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄT Konesalin jäähdytysjärjestelmät Prosessijäähdytys Jäähdytysjärjestelmän optimointi ja energiatehokkuuden lisääminen Esimerkiksi Danfoss Turbocor käyttöönotto-, korjaus ja huotlo-osaaminen TEKNISEN JÄRJESTELMÄN YLLÄPITO JA HUOLTO Toiminnan kannalta kriittisten laitekokonaisuuksien ylläpitoprosessi sisältäen esimerkiksi määräaikaishuollot, analyysit, optimoinnit, riskianalyysit, auditointi ja valtona IT Country coordinator Lassi Hokkanen, Kone Oyj

20 Pohjoismainen huolto-organisaatio Koko huoltohenkilöstömme ovat oman alansa ammattilaisia ja erittäin laaja-alaisesti koulutettuja sekä laitevalmistajien että Coromaticin toimesta. Jokaisella huolto-organisaation kuuluvalla henkilöllä on turvallisuuskoulutus sekä ensiapukoulutus. Henkilöstöön kuuluvalle tehdään myös turvaselvitys. Koko huoltohenkilöstöllä on S1-S3-sähköpätevyys ja Coromatic Oy:llä on kylmäalan y3-urakointioikeus. Coromaticilla on 17 huoltopistettä pohjoismaissa ja ne palvelevat 24/7 periaatteella. Huoltopalvelut kattavat: Ennakoivat huollot Määräaikaishuollot Häiriökorjaukset Sopimusasiakkaan edut: Laitteiston huoltohistoria ja dokumentointi Räätälöity huoltosopimus Laitteiston käyttöikä pitenee Laitteiston toimintavarmuus paranee Edullinen hinta Meille tärkeintä on tarkkuus, luotettavuus ja palvelualttius kaikessa palvelussamme. Asiakkaamme ovat 98% tyytyväisiä palvelumme nopeuteen, luotettavuuteen ja ammattitaitoon.

PALVELUJA KOKO KIINTEISTÖN ELINKAARELLE

PALVELUJA KOKO KIINTEISTÖN ELINKAARELLE PALVELUJA KOKO KIINTEISTÖN ELINKAARELLE Tarjoamme asiakkaillemme talotekniikan palvelut uudiskohteiden urakoinnista kiinteistön ylläpitoon ja huoltoon sekä korjausrakentamiseen. Yhteistyössä asiakkaan

Lisätiedot

Mediam Helsinki DC Palvelinkeskuspalvelut turvallisesta suomalaisesta palvelinkeskuksesta

Mediam Helsinki DC Palvelinkeskuspalvelut turvallisesta suomalaisesta palvelinkeskuksesta Mediam Helsinki DC Palvelinkeskuspalvelut turvallisesta suomalaisesta palvelinkeskuksesta Keskeinen sijainti Helsingissä Korkeaa energiatehokkuutta, turvallisuutta ja hallittavuutta Kansainvälisten standardien

Lisätiedot

Miksi kaukojäähdytystä? Kaukojäähdytys - vaihtoehto lämmitysmarkkinoiden muutoksessa

Miksi kaukojäähdytystä? Kaukojäähdytys - vaihtoehto lämmitysmarkkinoiden muutoksessa Miksi kaukojäähdytystä? Kaukojäähdytys - vaihtoehto lämmitysmarkkinoiden muutoksessa Marko Riipinen Kaukolämpöpäivät 29.-30.8.2012 DIPOLI Lämmitysmarkkinat Uudella mallilla vastataan joustavammin asiakkaiden

Lisätiedot

Kehittyvän ympäristön ja teknologian haasteet

Kehittyvän ympäristön ja teknologian haasteet Kehittyvän ympäristön ja teknologian haasteet Matti Helkamo Siemens Osakeyhtiö, Building Technologies Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivät Restricted Siemens Osakeyhtiö 2016 www.siemens.fi

Lisätiedot

Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille?

Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille? Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille? Rakennusten osuus Suomen energiankulutuksesta on 40% ja ilmastopäästöistä 30%. Yli 30 000 kerrostalokiinteistöön energiatehokkuustoimenpiteitä

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

Luotettava ratkaisutoimittaja

Luotettava ratkaisutoimittaja Luotettava ratkaisutoimittaja 40 vuoden kokemuksella 1 Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua jo 40 vuotta Vuonna 1976 perustettu Sermatech Group on kasvanut 40 vuodessa mekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiöstä

Lisätiedot

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Finnairin strategia toiminut Aasian liikenteessä miljoonan matkustajan kasvu Aasian strategian myötä 2001 visio Pohjolan paras, eturivin eurooppalainen

Lisätiedot

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Jäähdytyspalkkijärjestelmään yhdistetty Combi Cooler on helppo, toimintavarma ja sähkötehokas

Lisätiedot

ASIAKASLUPAUKSEMME HELSINKI

ASIAKASLUPAUKSEMME HELSINKI ASIAKASLUPAUKSEMME HELSINKI 02 ASIAKKAAMME PARAS KUMPPANI Meillä Swagelok Helsingissä on tavoitteena aina tyytyväinen asiakas. Haluamme tehdä joka päivä parhaamme asiakkaidemme eteen. Asiakaspalvelu Tarjoamme

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen

Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen Verkkoratkaisujen tarjoaminen pk-yrityksille muistuttaa hieman

Lisätiedot

Solnet Green Energy Oy

Solnet Green Energy Oy Solnet Green Energy Oy Solnet Green Energy Oy - Avainlukuja Vuonna 2014 perustettu Suomalainen pk-yritys Liikevaihto ensimmäisenä vuotena 184 K Liikevaihto toisena vuotena 2,5 M Henkilöstö 6 Vuoden 2016

Lisätiedot

VIILEÄMPI KOTI ON MUKAVAMPI Hanki kaukojäähdytys taloyhtiöösi

VIILEÄMPI KOTI ON MUKAVAMPI Hanki kaukojäähdytys taloyhtiöösi VIILEÄMPI KOTI ON MUKAVAMPI Hanki kaukojäähdytys taloyhtiöösi KODISTA MUKAVAMPI JA TERVEELLISEMPI JÄÄHDYTYKSELLÄ ASUINMUKAVUUTTA JA PAREMPIA YÖUNIA Toimistot ja ostoskeskukset pysyvät kaukojäähdytyksen

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen Arjen elämyksistä globaalia bisnestä 29.1.2015 klo 12 alkaen Oulun Kaupunginteatteri, Pikisali #northernserviceday Yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja oman organisaation sisällä Oulu 29.1.2015 Marja

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä Kari Wirman IT2012 - Valtakunnalliset IT-päivät 31.10.2012 Rovaniemi Jatkuvuudenhallinta Jatkuvuudenhallinnalla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä,

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja

Peter Ström Asiakkuusjohtaja Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy

Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Kiinteistöjen energiatehokkuus ja hyvät sisäolosuhteet Ajankohtaista tietoa patteriverkoston perussäädöstä sekä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuudesta Kirsi-Maaria Forssell, Motiva

Lisätiedot

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Valtavalo Oy LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Ilmastonmuutoksesta liiketoimintaa 17.2.2016 TkT Simo Makkonen Hallituksen puheenjohtaja, Valtavalo

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25 25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku Liikevaihto n. 6 milj. Henkilökunnan määrä 25 Omistajat: Jukka Itkonen 55%, Reijo Lappalainen 34 %, Hannu Janhunen 7 %, Muu avainhenkilöstö

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA

TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA Kuopion Salaatti Oy valmistaa maistuvia tuotteita vain parhaista raaka-aineista Kuopion Salaatti Oy on valmiiden kolmioleipien, patonkien ja salaattien sekä palvelutiskituotteiden

Lisätiedot

HYVÄN TILAN AVAIMET. Opas toimivan logistiikka- ja varastotilan hankintaan

HYVÄN TILAN AVAIMET. Opas toimivan logistiikka- ja varastotilan hankintaan HYVÄN TILAN AVAIMET Opas toimivan logistiikka- ja varastotilan hankintaan Logistiikka- ja varastotilalle asetetaan nykyisin paljon vaatimuksia. Tilaratkaisuja kartoitettaessa onkin tärkeää miettiä liiketoimintaa

Lisätiedot

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN Kaukolämpöpäivät 25.8.2016 Juhani Aaltonen Vähemmän päästöjä ja lisää uusiutuvaa energiaa Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä

Lisätiedot

ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ

ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Säästä kotisi lämmityskuluissa jopa 40 % ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Sisältö Kotivo Oy Kiinteistön nykytilanne Kotivo-laitteen toimintaperiaate Kotivon säästöt ja hyödyt Kotivon

Lisätiedot

Digital Lasso Solutions

Digital Lasso Solutions Digital Lasso Solutions Ohjelmistojen esittely: MX6 Energia 22.10.2015 Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@digitallasso.fi Digital Lasso Solutions Oy www.digitallasso.fi Digital Lasso Solutions Rakennusten

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy SataCom Oy - Perustiedot Perustettu 1989 Henkilökunta 20 Liikevaihto 3,8 meur (2014) Asiakkaat 90 % Satakunnan

Lisätiedot

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä FluidHouse Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä www.fluidhouse.fi FluidHouse Hydrauliikka Öljyvoitelu Pneumatiikka Automaatio Kokonaisuus takaa tehokkuuden

Lisätiedot

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Kapasiteettikorvausmekanismit Markkinatoimikunta 20.5.2014 Rakenne Sähkömarkkinoiden nykytila Hinnnanmuodostus takkuaa Ratkaisuja Fingridin näkemys EU:n nykyiset markkinat EU:n markkinamalli pohjoismainen

Lisätiedot

septima tuotannon uusi elämä

septima tuotannon uusi elämä septima tuotannon uusi elämä 1 2 3 4 5 6 7 Lupaus Septima-palvelutuotteella saamme seitsemässä päivässä aikaan yrityksesi tuotannolle uuden elämän. Uuden tehokkaamman elämän, jossa kustannukset saadaan

Lisätiedot

Kriittisten konesalien käytettävyysvaatimukset ja käytettävien tuotteiden laatu. Mika Saukkola

Kriittisten konesalien käytettävyysvaatimukset ja käytettävien tuotteiden laatu. Mika Saukkola Kriittisten konesalien käytettävyysvaatimukset ja käytettävien tuotteiden laatu Mika Saukkola ORBIS OY Perustettu 1949 Suomalainen perheyritys Maahantuonti ja oma valmistus Työntekijöitä 50 Liikevaihto

Lisätiedot

Golli-projektin esittely

Golli-projektin esittely Golli-projektin esittely Onnistunut projekti tapahtuma Eteläranta 10 Elina Santamäki, Head of GS1 System, GS1 Finland Oy 22.04.2016 Elina Espoo Sosionomi SOK Tytär Opinnot LUT GS1 Finland Golli GO LIVE

Lisätiedot

29.11.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301. Storage. Storage - trendit. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen

29.11.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301. Storage. Storage - trendit. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Storage Storage hallinnassa tärkeää saatavuus laajentaminen turvaaminen optimointi Storagen

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR)

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020, PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) Tavoitteena luoda yritystoiminnalle paras mahdollinen toimintaympäristö Tuetaan yritysten kasvua, kilpailukykyä ja uusiutumista

Lisätiedot

Verkkokauppa ja Kotisivut

Verkkokauppa ja Kotisivut Kaupan liiton verkkokauppa -koulutus 2011 6.4.2011 Hotelli Radisson Blu Royal Verkkokauppa ja Kotisivut Markku Korkiakoski, Vilkas Group Oy Agenda Vilkas Group Oy:n esittely Käsitteitä? Monikanavainen

Lisätiedot

MIKÄÄN EI OLE MEILLE YLIVOIMAISTA. MAHDOTTOMAN TEKEMINEN VIE VAIN HIEMAN ENEMMÄN AIKAA.

MIKÄÄN EI OLE MEILLE YLIVOIMAISTA. MAHDOTTOMAN TEKEMINEN VIE VAIN HIEMAN ENEMMÄN AIKAA. MIKÄÄN EI OLE MEILLE YLIVOIMAISTA. MAHDOTTOMAN TEKEMINEN VIE VAIN HIEMAN ENEMMÄN AIKAA. ARKTISTEN OLOSUHTEIDEN ASIANTUNTIJUUDEN KAUTTA OLEMME OPPINEET OTTAMAAN HUOMIOON MYÖS MUITA ILMASTOLLISIA ÄÄRIOLOSUHTEITA

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6. TalokeskusYhtiötOy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Antti Myyryläinen Timbal Palvelut Oy

Antti Myyryläinen Timbal Palvelut Oy Strategia Energiatehokkuus Huoltokirja Seuranta Elinkaari Suunnitelmat Korjaushanke Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Timbal palveluita tuottaa Timbal Palvelut

Lisätiedot

Kemijoki Oy esittäytyy

Kemijoki Oy esittäytyy Kemijoki Oy esittäytyy Ismo Heikkilä Fingridin verkkotoimikunta 25.2.2016 1 Suomen merkittävin vesi- ja säätövoiman tuottaja 20 voimalaitosta, kolmannes Suomen vesisähköstä Tuotanto 5 333 GWh (2015) Kokonaisteho

Lisätiedot

Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä?

Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä? Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä? Sisällys Lukijalle 3 Mitä pilvipalveluilla tarkoitetaan? 4 Toiminnanohjausjärjestelmä pilvessä 5 Miksi siirtyä pilvipalveluihin? 6

Lisätiedot

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio,

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, 20.9.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalat PPA-uutuus Muuta aurinkoenergiaan

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia Hallitusohjelma ja rakennerahastot Strategian toteuttamisen linjauksia Vipuvoimaa EU:lta Rakennerahastokauden 2007 2013 käynnistystilaisuus Valtiosihteeri Anssi Paasivirta Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä

Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä Hiilineutraali Korkeasaari 9.2.2016 Antti Knuuti, VTT 040 687 9865, antti.knuuti@vtt.fi

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 4.11.2015 Lauri Penttinen Hoitokuluista energiaan ja veteen

Lisätiedot

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla Tervetuloa mukaan Sisällysluettelo yleistä... 3 MY KNX... 3 Kirjaudu KNX organisaation kotisivulle... 4 Partnerluettelo... 5

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

Miksi Älykästä Vettä. Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu Toimialajohtaja Jukka Piekkari

Miksi Älykästä Vettä. Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu Toimialajohtaja Jukka Piekkari Miksi Älykästä Vettä Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu 12.5.2015 Toimialajohtaja Jukka Piekkari HSY:n vesihuolto pähkinänkuoressa HSY: Vesihuolto, jätehuolto, seutu- ja ympäristötieto Vesihuolto: veden puhdistus

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

NYKYAINEN SÄHKÖISTYS LISÄÄ HYVINVOINTIA MONIN TAVOIN Energiatehokkuus Sähköturvallisuus Asumismukavuus Turva ja huolettomuus Helppohoitoisuus

NYKYAINEN SÄHKÖISTYS LISÄÄ HYVINVOINTIA MONIN TAVOIN Energiatehokkuus Sähköturvallisuus Asumismukavuus Turva ja huolettomuus Helppohoitoisuus NYKYAINEN SÄHKÖISTYS LISÄÄ HYVINVOINTIA MONIN TAVOIN Energiatehokkuus Sähköturvallisuus Asumismukavuus Turva ja huolettomuus Helppohoitoisuus Tyylikkyys Arvon säilyminen Ajanmukaiset tietoliikenneverkot

Lisätiedot

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi MUUTOS = MAHDOLLISUUS JA HAASTE On etuoikeus olla toteuttamassa muutosta ja ottaa haaste vastaan.

Lisätiedot

Rakentamispolitiikka. Verkkotoimikunta 6.9.2011 Keijo Välimaa

Rakentamispolitiikka. Verkkotoimikunta 6.9.2011 Keijo Välimaa Rakentamispolitiikka Verkkotoimikunta 6.9.2011 Keijo Välimaa 2 PAS 55 Omaisuuden hallinnan elementit Omaisuuslajit Elinkaaren vaiheet: Hankkiminen Käyttäminen Kunnossapitäminen Uusiminen/hävittäminen 3

Lisätiedot

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA Arto Engbom Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKETOIMINNASSA Arto Engbom Laatu ja kehitysjohtaja, Laitteet liiketoiminta-alue

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Kansainvälisen tutkimuksen anti Suomen kaukolämpöalan kehittämiselle

Kansainvälisen tutkimuksen anti Suomen kaukolämpöalan kehittämiselle Kansainvälisen tutkimuksen anti Suomen kaukolämpöalan kehittämiselle Leena Sivill, TkT, Head of Business Consulting Kaukolämpöpäivät, Mikkeli 25.8.2016 1 Sisältö 1. Tärkeimmät tutkimusohjelmat 2. Tutkimusten

Lisätiedot

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista toimenpide ehdotukset id TEM:lle Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 Hoivapalvelualan yritysten liiketoimintaosaamisen i i i khi kehittäminen i

Lisätiedot

Energiansäästö kerros- ja rivitalojen korjauksissa

Energiansäästö kerros- ja rivitalojen korjauksissa Energiansäästö kerros- ja rivitalojen korjauksissa Arttu Niemikorpi Korjausrakentamisen asiantuntija 3.2.2017 Sisältö Energiansäästöpotentiaali kerros- ja rivitaloissa Mitä laki sanoo energiatehokkuudesta?

Lisätiedot

Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut. Tulevaisuusverstas

Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut. Tulevaisuusverstas Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut Tulevaisuusverstas 1 Millainen on tulevaisuuden ekologinen ja energiatehokas logistiikkakeskus ja miten se toteutuu? Miten logistiikkakeskus

Lisätiedot

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Käyttö ja ylläpito Mikko Peltokorpi Toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Matinkylän Huolto Oy Käyttäjän ja ylläpitäjän näkökulma matalaenergiarakentamiseen Hyvän asumisen perusedellytyksistä

Lisätiedot

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Hannu Mönkkönen tarkastusinsinööri TAVOITTEENA TURVALLINEN JA TERVEELLINEN RAKENNUS Rakennuksen kosteuslähteet

Lisätiedot

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia Aurinkosähkön tuottaja vuodesta 2013 Teho: 3 KW, 10 paneelia Invertteri: Fronius Tuotanto 8/2013-24.5.2016: 5000 kwh 5/2016: keskimäärin 11-18

Lisätiedot

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Dnro 67/011/2015 Sisällys 1. Teollisen kylmän suunnittelu... 2 1.1 Ammattitaitovaatimukset ja ammattitaidon osoittaminen... 2 1.2

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Asunto Oy Raitinlinna. Taloyhtiön strategia

Asunto Oy Raitinlinna. Taloyhtiön strategia Asunto Oy Raitinlinna Taloyhtiön strategia Vahvistettu yhtiökokouksessa 28.5.2013 Historia Asunto Oy Raitinlinnan omistamalle tontille n:o 8 Espoon kaupungin korttelissa n:o 12002 saatiin rakennuslupa

Lisätiedot

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 2 PAVIRO PAVIRO 3 Pitää ihmiset turvassa, tietoisena, ja viihdyttää Boschilla on yli 100

Lisätiedot

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015 MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET Tapio Karvonen 29.10.2015 Suomen meriklusteri MERITEOLLISUUDEN TOIMITTAJAT VARUSTAMOT MUUT MERENKULKUUN LIITTYVÄT ELINKEINOT LAIVANRAKENNUS JA OFFSHORE

Lisätiedot

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara?

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? KIRA-foorumi 27.1.2010 Toimitusjohtaja Anja Mäkeläinen ASUNTOSÄÄTIÖ ASUKKAAT KESKIÖSSÄ ASUINALUEITA KEHITETTÄESSÄ Hyvä elinympäristö ei synny sattumalta eikä

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Ylläpitopalvelut kiinteistöjen elinkaaressa. Johan Mild

Ylläpitopalvelut kiinteistöjen elinkaaressa. Johan Mild Ylläpitopalvelut kiinteistöjen elinkaaressa Johan Mild 25.01.2012 Asialista Ylläpitopalvelut kiinteistöjen elinkaaressa Case NKS (Nya Karolinska Solna) Katsaus taakse ja eteen visio on kaiken kehityksen

Lisätiedot

pandia Business Intelligence Asuinkiinteistöjen omistajille Pandia Oy Sinikalliontie Espoo

pandia Business Intelligence Asuinkiinteistöjen omistajille Pandia Oy Sinikalliontie Espoo pandia Business Intelligence Asuinkiinteistöjen omistajille contact@pandia.fi puh: 09 549 194 69 fax: 09 584 414 10 Pandia Oy Sinikalliontie 14 02630 Espoo PANDIA REAL ESTATE KERÄÄ JA JALOSTAA TIETOA Kirjanpidon

Lisätiedot

Julkisivuyhdistys 15 vuotta, juhlaseminaari Helsingissä. Prof. Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto

Julkisivuyhdistys 15 vuotta, juhlaseminaari Helsingissä. Prof. Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto Julkisivuyhdistys 15 vuotta, juhlaseminaari 18.11.2010 Helsingissä Ajankohtaista asiaa julkisivurintamalta Prof. Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto 1. Käyttöikä ja kestävyys ovat julkisivun

Lisätiedot

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi rakenteellisen turvallisuuden arviointi MTK Loimaa, syyskokous 1.12.2015 johtava rakennustarkastaja Harri Salminen Loimaan kaupunki Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista

Lisätiedot

INVESTOI AJOAIKAAN VOLVO PENTA HUOLTOSOPIMUS TURVALLISEMPAA JA VAIVATTOMAMPAA OMISTUSTA

INVESTOI AJOAIKAAN VOLVO PENTA HUOLTOSOPIMUS TURVALLISEMPAA JA VAIVATTOMAMPAA OMISTUSTA INVESTOI AJOAIKAAN VOLVO PENTA HUOLTOSOPIMUS TURVALLISEMPAA JA VAIVATTOMAMPAA OMISTUSTA NELJÄ PALVELUTASOA LIIKETOIMINTASUHDE VOLVO PENTA JÄLLEENMYYJÄN KANSSA Olet juuri investoinut Volvo Penta tuotteeseen.

Lisätiedot

Matinkylän Huolto, Gräsantörmä 2, Espoo, Oraclen talo

Matinkylän Huolto, Gräsantörmä 2, Espoo, Oraclen talo 1 (5) AS OY JUHANNUSRINNE HALLITUKSEN KOKOUS Aika: 11.2.2015 kello 17:00 19.04 Paikka: Matinkylän Huolto, Gräsantörmä 2, 02200 Espoo, Oraclen talo Paikalla: Jukka Tana puheenjohtaja Heikki Haavisto Henri

Lisätiedot

KUNTOUTUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY

KUNTOUTUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY KUNTOUTUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY KAUNIALAN SAIRAALA OY 2016 1 ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY V. 2016 Kysely toteutettiin ajalla 1.3 15.6.2016 Kysely jaettiin hoitohenkilöstön toimesta kaikille Toimelan

Lisätiedot

REXEL TEOLLISUUSAUTOMAATIO

REXEL TEOLLISUUSAUTOMAATIO N KOKONAISRATKAISUT Toimiva teollisuusautomaatio toimii koko tehtaan prosessitoiminnan keskitettynä työkaluna. Lisäksi oikeaoppinen automaatiokokonaisuus vähentää energiankulutusta jopa 30 prosenttia!

Lisätiedot

Neuvottelukunnan kokous Ajankohtaiskatsaus

Neuvottelukunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Neuvottelukunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Energia- ja ilmastostrategian linjaukset ovat samansuuntaisia Fingridin näkemysten kanssa Nykyisenkaltaisesta tuulivoiman syöttötariffijärjestelmästä luovutaan

Lisätiedot

Suvilahden energiavarasto / Perttu Lahtinen

Suvilahden energiavarasto / Perttu Lahtinen Suvilahden energiavarasto 24.5.2016 / Perttu Lahtinen Helenin kehitysohjelman tavoitteena on hiilineutraali Helsinki 2050.Tämän saavuttamiseksi kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja innovaatioita.

Lisätiedot

Keitä Salon osaamiskeskittymä

Keitä Salon osaamiskeskittymä Keitä Salon osaamiskeskittymä palvelee? Teollisuusfoorum Katse tulevaisuuteen 14.2.2017 Mika Mannervesi 1 Älykkään teknologian Salo Kuvitus: Janne Harju / Napa Illustrations Salon osaamiskeskittymä pähkinäkuoressa

Lisätiedot

KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen

KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ 8.10.2013 Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen Päivän aiheet Turvallisuuspiste Suomi Oy Turvajärjestelmät nyt ja tulevaisuudessa Analogisen ja ip-kameran erovaisuudet

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Lähde: LVI-talotekniikkateollisuus ry ja YIT Energian loppukäyttö rakennuksissa ERA17 Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika -toimintaohjelmassa

Lisätiedot

Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015. Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT

Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015. Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015 Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT PAKKAUKSET JA PAKKAUSPALVELUT WWW.HUB.FI Agenda Lyhyt yritysesittely

Lisätiedot

Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016

Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016 Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016 Mikael Forss, VTT Johtaja Kela Kela Kela perustettiin vuonna 1937 panemaan toimeen ensimmäistä kansaneläkelakia. Kelan

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

MODERNISOINTIRATKAISU LIUKUPORTAILLE. KONE EcoMod

MODERNISOINTIRATKAISU LIUKUPORTAILLE. KONE EcoMod MODERNISOINTIRATKAISU LIUKUPORTAILLE KONE EcoMod KONE EcoMod - uudista liukuportaasi KONE EcoMod -modernisaatiopaketilla varmistetaan liukuportaiden turvallinen ja luotettava toiminta rakennuksen koko

Lisätiedot