Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU"

Transkriptio

1 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU 1. Työsuoritus Tee 5 9 kuvan sarja työstä tai työsuorituksesta, jonka olet tehnyt tai jossa olet ollut mukana. (ei audiovisuaalisen alan työ). Toteutus: Yksi A3, ei tekstejä, lyijykynä. Arviointi: Kyky esittää asioita kuvallisesti, selkeys, johdonmukaisuus ja havainnollisuus. 2. Kohtaus elokuvasta Piirrä 5 8 kuvan kuvasarja, joka on kohtaus elokuvasta, jonka päähenkilö olet sinä. Kohtauksessa päähenkilö joutuu toimimaan vasten tahtoaan päästäkseen tavoitteeseensa. Toteutus: Yksi A3, vesivärit tai värikynät, ei tekstejä. Arviointi: Draamallisen tilanteen hahmottaminen ja elokuvallisuus. 3. Paikka Kerro kolmella kuvalla paikasta, jossa ihmisellä on hyvä olla. Kuvista tulee näkyä koko tila. Toteutus: Kolme A4, vesivärit tai värikynät, ei tekstejä. Arviointi: Välittää tilan funktio ja tunnelmia visuaalisesti. 4. Kuvasarja Tee neljän valokuvan sarja aiheesta, joka on sinulle tärkeä. Toteutus: A3, johon valokuvat (kymppikuvat, 10 x 15 cm) on liimattu, ei tekstejä. Valokuvat kuvattava itse tätä tehtävää varten. Arviointi: Kyky kertoa kuvin, visuaalisuus. 5. Tarina Kirjoita tarina, jossa äänellä on suuri merkitys, otsikolla Tilanne, jonka muistan aina. Tee tarinasta myös yksi kuva. Toteutus: Kirjallinen: A4, ½ liuskaa 1,5 rivinvälillä. Kuva: yksi A3 vapaavalintaisella tekniikalla, ei tekstejä. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu, äänellinen ilmaisu ja visuaalinen ilmaisu. GRAAFINEN SUUNNITTELU 1. Juhla-ateria Kuvaa itsesi laittamassa ateriakokonaisuutta valitsemallesi henkilölle tai ryhmälle. Toteutus: Yhdelle A3-kokoiselle paperille. Mustaa jälkeä jättävät työvälineet, esimerkiksi tussi ja tussiterät ja/tai peiteväri ja sivellin. Ei harmaasävyjä eikä laveerattuja pintoja. Arviointi: Kuvallinen esitystapa, graafinen ilmaisu, omaperäisyys, sommittelu. 2. Finnish music 2008 Suomalainen musiikki lähtee maailmankiertueelle. Määrittele musiikin genre ja suunnittele kiertuepaidan painatus.

2 Toteutus: Värillinen, A3-paperille. Arviointi: Sisällölliset ideat, visuaalinen esitystapa ja -taito, viestivyys, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus), omaperäisyys. 3. Paavola aikuisten huvipuisto Ideoi, suunnittele ja toteuta Paavolasta esite kansainvälisille matkailumessuille. Toteutus: Värillinen, A3-paperista A4-kokoon taitettu 4-sivuinen esite, muuten vapaa toteutus. Arviointi: Mielikuvitus, idea ja esitystapa, graafinen ilmaisu, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus), omaperäisyys. 4. Urheus Tee 4 8 kuvan sarja otsikon aiheeseen liittyvästä tapahtumasta, ilmiöstä tai tilanteesta. Otsikoi kertomuksesi. Toeteutus: Värillinen, yhdelle A3-kokoiselle paperille käsin tekemällä, ei tietokoneprinttejä, muuten vapaa toteutus. Voit halutessasi käyttää myös tekstejä. Arviointi: Tulkinta, sisällölliset ideat, kyky kertoa kuvin, omaperäisyys, värien käyttö, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus). MULTIMEDIATUOTANTO 1. Valokuvaustehtävä Kuvaa jostakin itsellesi tärkeästä henkilöstä viiden kuvan sarja, josta ilmenee, miksi hän on sinulle tärkeä. Toteutus: Valokuvaten, värillisinä kymppikuvina (10 x 15 cm) ja kukin kuva liimattuna omalle A4-kokoiselle kartongille. Arviointi: Kuvallinen ilmaisu, havainnointi ja kiinnostavuus. 2. Kirjoitustehtävä: Elämä on ihmisen parasta aikaa! Kirjoita enintään kahden A4-sivun mittainen kolumni, jossa pohdit julkisuuden henkilöiden asemaa ja merkitystä mediassa. Käytä lähdeaineistoa ja merkitse ne kolumnin loppuun lähdeluettelona. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu, kyky etsiä ja soveltaa tietolähteitä. 3. Piirrostehtävä Piirrä pilapiirros, koko 15 x 15 cm, jonka aihe on otettu sanomalehtiuutisesta. Liitä mukaan kyseinen uutinen lehtileikkeenä. Liitä lehtileike paperin kääntöpuolelle. Toteutus: Värillinen tai mustavalkoinen, yhdelle vaakasuuntaiselle A4-arkille käsin tehty. Pilapiirros voi halutessasi sisältää tekstiä. Arviointi: Visuaalisuus, sommittelu, viestinnällinen iskevyys. 4. Visuaalinen suunnittelu Valitse kaksi verkkosivustoa: huono ja hyvä. Kirjoita kummastakin sivustosta enintään yhden A4- sivun mittainen analyysi, josta käy ilmi miksi sivusto on huono tai hyvä. Kiinnitä analyysissä huomiota ainakin seuraaviin asioihin: soveltuvuus kohderyhmälle, sisällön ja ulkoasun suhde sekä käytettävyys. Mainitse sivustojen verkko-osoitteet. Arviointi: Medialukutaito, analyyttisyys, kirjallinen ilmaisu.

3 VALOKUVAUS 1. Ihmisiä tilassa Ohjaa ja rakenna ryhmäkuva käyttäen hyväksi tilaa ja sen rakenteita. Toteutus: Valokuvaten yksi väri- tai mustavalkokuva liimattuna A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Henkilöohjaus, sommittelu, tilan käyttö, tunnelma. 2. Paikan henki Ota kolme kuvaa sinulle tärkeästä tilasta niin, että tunnelma kuvissa vaihtuu. Toteutus: Valokuvaten kolme väri- tai mustavalkokuvaa liimattuna yhdelle A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Valon käyttö, tunnelman luominen, sommittelu. 3. Paratiisi Toteutus: Valokuvaten yksi värikuva liimattuna A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Omaperäisyys, visuaalisuus, mielikuvituksellisuus ja värin käyttö. 4. Omat työt Esittele omaa kuvatuotantoasi kymmenellä kuvalla, joista vähintään puolet valokuvia. Toteutus: Liimaa kukin kuva omalle A4-kokoiselle paperiarkilleen. Kuvien tulee olla tarkasteltavissa ilman apuvälineitä (esim. diat, videonauhat, levykkeet jne. eivät käy). Arviointi: Kuvallisen kokonaisuuden eheys ja omaperäisyys.

4 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA KORU- JA ESINEMUOTOILU 1. Pelikenkä Suunnittele pelikenkä. Valmista suunnittelemastasi pelikengästä kolmiulotteinen mallikappale. Kirjoita muutamalla lauseella, mistä pelikengästä on kyse. Toteutus: Materiaali pahvi ja puu. Arviointi: Ideointi, materiaalin käyttö, muodonanto, pelihenkisyys. 2. Keinu Suunnittele esine, jonka avulla ihminen voi toteuttaa keinuvaa liikettä. Valmista suunnittelemastasi esineestä 1:5 tai 1:10 kokoinen pienoismalli. Toteutus: Materiaali vapaa. Arviointi: Innovatiivisuus, muodonanto, toiminnallisuus ja tekninen osaaminen. 3. Heijastava koru Suunnittele ja valmista heijastava koru. Valmista koru luonnolliseen kokoon. Huomioi postituslaatikon koko! Toteutus: Materiaali vapaa. Arviointi: Korumaisuus, heijastuksen toimivuus, toteutuksen laatu ja materiaalin käyttö. Ideointikyky. 4. Työnäytekansio Kokoa visuaalinen työnäytekansio, jossa esittelet osaamistasi sekä valmistamiasi töitä. Älä lähetä alkuperäisiä töitä! Työnäytekansiossa tulee olla lisäksi mukana lyijykynäpiirustus valkeasta kananmunasta ja sen luomasta varjosta. Ennen kuin aloitat piirtämisen, aseta kananmuna valkoiselle alustalle ja valaise se mielesi mukaan, jotta saat esille haluamasi varjot. Toteutus: A4. Arviointi: Persoonallisuus, kiinnostavuus ja soveltuvuus alalle, sommittelu. KALUSTEMUOTOILU 1. Kalustesuunnittelutehtävä Tee vapaasti valitsemistasi materiaaleista pienoismalli (mittakaava 1:5) teemasta matkajakkara. Matkajakkaran tulee olla joko kokoon taittuva tai osiin purettava. Suunnitelman mitoitus tulee toteuttaa siten, että se sopii suunnilleen keskimittaiselle ihmiselle ( cm). Voit liittää suunnitelmaasi kuvitetun (1 kpl A3) käyttöönotto- tai kokoonpano-ohjeen, mistä selviää, miten jakkaraa käytetään. Arviointi: Rakenne, idea, toimivuus, visuaalisuus, materiaalin käyttö.

5 2. Muodonantotehtävä Suunnittele vapaasti valitsemistasi materiaaleista mukana kannettava heijastin, jonka voi kiinnittää osaksi ulkovaatetta. Piirrä tai maalaa kuva (A4) suunnittelemastasi heijastimesta, joka on kiinnitettynä ulkovaatteeseen. Arviointi: Idea, muodonanto, toimivuus, esitystekniikka. 3. Rakennetehtävä Suunnittele ja valmista vapaasti valitsemistasi materiaaleista toimiva leija. Leijan tulee mahtua joko kokonaisena, osiin purettuna, tai kokoon taitettuna ennalta määrättyyn pakkauslaatikkoon (laatikon koko 384 x 288 x 96 mm). Mikäli suunnitelmasi on osiin purettava tai kokoon taittuva tulee mukaan liittää kuvitetussa muodossa kokoamis- tai käyttöönotto-ohjeet (1 kpl A3). Arviointi: Rakenteellinen selkeys, idea, materiaalin käyttö, toimivuus, visuaalisuus. 4. Tilatehtävä Piirrä ja maalaa näkymä unelmiesi olohuoneesta. Toteutus: Lyijykynä, vesi-/peitevärit, piirtämiseen ja maalaamiseen soveltuva A3-kokoinen paperi. Arviointi: Tilan tuntu, perspektiivin hallinta, piirustus- ja maalaustaito. 5. Graafisen suunnittelun tehtävä Kuvitellaan, että tulevaisuudessa olet ammatiltasi kalustemuotoilija. Suunnittelemasi oma mallistosi alkaa saada jalansijaa markkinoilla ja sille on kansainvälistä kysyntää. Suunnittele, piirrä ja maalaa tulevalle kuvitteelliselle yrityksellesi tuotemerkki (logo). Toteutus: A4- tai A3-paperi, lyijykynä, vesi-/peitevärit. Arviointi: Viesti-imago, visuaalisuus, esitystekniikka. MUOTI- JA VAATETUSSUUNNITTELU 1. Asukokonaisuus Valitse mieleisesi kangas. Suunnittele siitä vapaavalintainen asukokonaisuus. Esittele asusi ihmisen päälle piirrettynä. Kiinnitä huomiota valitsemasi kankaan luonteen ja asun yksityiskohtien sekä ihmisen mittasuhteiden kuvaamiseen. Liitä 10 x 10 cm:n pala kankaasta työhösi. Toteutus: Vesivärit. Paperin koko A3. Arviointi: Vaatteen ymmärtäminen, ideointikyky, ihmisen suhteiden hallinta ja värin käyttö. 2. T-paita Suunnittele viisi mallivariaatiota raidallisesta t-paidasta. Keksi tälle t-paitamallistollesi nimi. Suunnittele lisäksi mallistollesi logo. Toteutus: Vesivärit ja/tai värikynät. T-paidat A3-kokoiselle paperille (jokainen t-paita omalle paperille) ja logo A4-kokoiselle paperille. Tuotteita ei tarvitse piirtää ihmisen päälle. Arviointi: Ideointikyky ja värin käyttö. 3. Etninen huivi Maalaa vesiväreillä 3 4 A4-kokoista, eriväristä pintaa. Rakenna niistä repimällä ja leikkaamalla

6 A3-kokoiselle paperille etniskuviollinen huivi. Käytä paperin valkoista pohjaväriä hyväksesi. Arviointi: Etnisyyden toteutuminen, sommittelu, värin käyttö. 4. Koru Tee koru kengännauhoista. Esitä koru myös käyttäjällä. Piirrä ja väritä kuvasi puuväreillä A3- kokoiselle paperille. Toteutus: Piirros A3-kokoiselle paperille. Arviointi: Kolmiulotteisen tuotteen ideointi sekä sen muodon siirtäminen piirrokseen. 5. Kesämekko Valitse kukka ja tutki sen rakennetta. Suunnittele kukkaan perustuva kesämekko. Tee A3-kokoiselle paperille piirtämällä ja maalaamalla kuva kukasta ja mekosta. Toteutus: Värikynät ja vesivärit. Arviointi: Vaatteen ymmärtäminen, ideointikyky ja värin käyttö. PAKKAUSMUOTOILU- JA GRAFIIKKA 1. Purukumi 2020 Vuonna 2020 kaikissa EU-maissa on sakon uhalla kielletty heittämästä käytettyjä purukumeja kaduille tai julkisiin tiloihin. Olet mukana purukumivalmistajan tuotekehitysryhmässä. Esitä ratkaisuehdotus siitä, miten pakkauksen avulla voidaan vastata tähän haasteeseen. Toteutus: Värillinen esityskuva yhdelle A3-paperille käsin tekemällä (ei tietokoneprinttejä), muuten vapaa. Voit käyttää myös tekstejä. Arviointi: Innovatiivisuus, toimivuus ja esityksen laatu. 2. Ratkaisu toimii Täydennä edellistä tehtävää siten, että visualisoit kolmen kuvan avulla miten kehittämäsi uutuusratkaisu toimii käytännössä. Toteutus: Värillinen esityskuva yhdelle A3-paperille käsin tekemällä (ei tietokoneprinttejä), muuten vapaa. Voit käyttää myös tekstejä. Arviointi: Havainnollisuus, kuvallinen kerronta, värien käyttö ja sommittelu. 3. Bubble Tee omakuva, jossa esittäydyt purkkapallon kanssa. Toteutus: Piirrä tai maalaa värillisenä A3-paperille. Arviointi: Tulkinta, visuaalinen esitystapa ja -taito. 4. Uusi ilme Tuunaus on päivän sana. Tee siitä ensin sovellus näillä ohjeilla: Otetaan yksi polkupyörä oma tai lainattu. Tuunataan polkupyörän satulalle uusi ilme. Ota sitten 3 5 valokuvan sarja, jonka avulla esittelet teostasi eri tilanteissa ja paikoissa. Toteutus: Liimaa kuvat (koko vapaa) A3-paperille.

7 Arviointi: Aiheen käsittely, ideat, kaksi- ja kolmiulotteinen esittäminen, kerronta, viimeistelyn taso. SISUSTUSARKKITEHTUURI 1. Näkymät Valitse asuintilastasi kaunis tilanäkymä ja esitä se mallista piirtämällä värillisenä piirroksena A3- arkilla. Täydennä piirros erillisellä detaljipiirroksella (lähikuva) tilassa olevasta kiinnostavasta yksityiskohdasta A3-koossa. Toteutus: Vapaavalintaisella tekniikalla toteutetut kaksi A3-piirrosta. Arviointi: Esitystapa ja rajaus. 2. Konstruktio Suunnittele ja esittele piirroksin kaksi vapaasti seisovaa vaatenaulakkoa. Toisen materiaali on kokopuu ja toisen teräspelti. Sijoita suunnitelmat kahdelle erilliselle A3-arkille. Toteutus: Värillisin piirroksin toteutetut kaksi A3-arkkia. Arviointi: Materiaalin luonteva käyttö. Toimivuus ja ulkonäkö. 3. Tilan henki Ideoi ja esitä perspektiivisenä piirroksena innostava arkkitehtoninen mietiskelytila yhdelle hengelle. Sijoita itsesi piirrokseen. Toteutus: Värillinen, A3-vaakasuuntainen piirros tilasta suunnittelijan mietiskelykäyttöön. Arviointi: Tilan käyttökelpoisuus ja innostavuus ko. käyttöön. Esitystapa. 4. Tilan toiminta Kuvittele kenkälaatikon muotoinen rakennus. Määritä sille käyttötarkoitus. Muokkaa rakennuksen ulkomuotoa kauniiksi tekemällä siihen aukkoja (ovet, ikkunat) ja muuta sellaista niin, että rakennuksen käyttötarkoitus selviää ilman tekstejä. Esitä rakennuksesi perspektiivisenä näkymänä kävelykorkeudelta nähtynä. Esitä myös, miltä rakennuksesi näyttää sisältä. Piirrä käyttäjiä mukaan suunnitelmiisi. Toteutus: Kaksi värillistä A3-piirrosta (toinen ulkoa, toinen sisältä). Arviointi: Tilamahdollisuuksien käytännöllinen hallinta. Arkkitehtoninen vaikutelma. Värien käyttö. TEOLLINEN MUOTOILU 1. Alvar Aallon auto Alvar Aaltoa pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista. Aalto kehitti modernin funktionalistisen tyylin, jossa yhdistyivät yksinkertainen käytännöllisyys, miellyttävät materiaalit sekä ihmisläheinen mittakaava. Aallon tuotanto kattoi niin yksittäisiä esineitä kuin kokonaistaideteokseksi suunniteltuja julkisia rakennuksia. Tutustu ensin perusteellisesti Aallon tuotantoon ja suunnittele hänen hengessään kuvitteellinen Alvar Aallon auto.

8 Toteutus: Tee värillinen perspektiivikuva kuvitteellisesta Aallon suunnittelemasta funktionalistisesta autosta (A3-kokoiselle paperille). Piirustus-/maalausvälineet vapaat. Arvionti: Piirustustaito, muodonanto, kuvan kertovuus ja Aallon hengen välittyminen. 2. Putoaminen Olet pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Kurkotat vilkaistaksesi alas, jolloin paitasi etutaskussa ollut lompakko, matkapuhelin ja passi putoavat. Piirrä lyijykynällä tilanteesta kuva, jossa sinulta putoaa lompakko, matkapuhelin ja passi. Kiinnitä huomiota tilantunnun hallintaan, perspektiiviin ja tunnelmaan. Toteutus: Lyijykynä, A3-kokoinen paperi. Arviointi: Perspektiivin ja tilantunnun hallinta, tilannetaju, tunnelma ja piirustustaito. 3. Ilme Kuvitteellinen muotoilutoimeksianto edellyttää, että perehdyt kohderyhmään, jolle tuotesuunnittelu tullaan toteuttamaan. Kohderyhmät ovat: A vuotiaat lapset B. Yli 75-vuotiaat kotona asuvat vanhukset. C. Keski-ikäiset perheelliset toimistotyöntekijät. Toteutus: Tutustu kaikkien kolmen kohderyhmän visuaaliseen viitekehykseen ja toteuta niistä (leikkaa liimaa-tekniikalla) kollaasit A3-kokoisille papereille siten, että jokaisesta kohderyhmästä esitellään kolme A3 -kokoista kollaasia, joiden teemat ovat: 1. Pukeutuminen ja muoti 2. Koti, tuotteet ja muotoilu 3. Materiaalit ja värit Voit käyttää kollaasien materiaalina esim. aikakauslehdistä leikattuja kuvia tuotteista, väreistä, muodista jne., jotka mielestäsi heijastelevat valitsemasi kohderyhmän visuaalisia mieltymyksiä. Numeroi eri teemojen kollaasit ja nido kunkin kohderyhmän kolme kollaasia sekä kohderyhmän nimellä varustettu kansilehti lyhyeltä sivulta yhteen. Arviointi: Visuaalinen viitekehys ja kohderyhmän vastaavuus ja sommittelu. 4. Kenkä Suunnittele aaltopahvista valmistettu kenkä. Suunnittele kenkä jollekin tietylle kohderyhmälle ja tiettyyn käyttöön sopivaksi. Toteutus: Tee luonnollista kokoa oleva malli kengästä. Kengän valmistuksessa saat käyttää pahvin lisäksi myös liimaa. Tee A3-paperille kuvaus kohderyhmästä ja käyttötilanteesta. Kuvauksessa voit käyttää sekä tekstiä että kuvia. Arviointi: Rakenteen valmistettavuus ja kestävyys, muodonanto, toteutuksen huolellisuus, puettavuus sekä soveltuvuus käyttötarkoitukseen

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys.

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys. ENNAKKOTEHTÄVÄT AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT 2010 Tehtävä 1. Tehtävän määrittely: MINUN SUHTEENI SOSIAALISEEN MEDIAAN. Määrittele ja perustele henkilökohtainen suhteesi

Lisätiedot

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille.

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille. tehtävä 1. ideointi Suomen kesä tarjoaa useita festivaalitapahtumia moneen makuun. Tällä kertaa vaihtoehtoinasi ovat metallimusiikkiin keskittyvä Tuska, musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaali Flow tai

Lisätiedot

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b.

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2: tiistai 13 17 Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2 a OMENA ESINEENÄ Omenan voi syödä, mutta miten muuten sitä voisi

Lisätiedot

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä.

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä. Toistuva kuvio 1 Ideoi yksinkertainen (n. 2x2cm) kuvio. Piirrä piirustuspaperi reunojaan myöten täyteen toistamalla kuviota. Synnytä piirrokseesi kolmiulotteista syvyyttä vaihtelemalla kuvion kokoa. Kuviot

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 ELÄMÄÄ ARSENIKKIJÄRVESSÄ TEHTÄVÄ TOTEUTUS ARVOSTELUPERUSTEET

TEHTÄVÄ 1 ELÄMÄÄ ARSENIKKIJÄRVESSÄ TEHTÄVÄ TOTEUTUS ARVOSTELUPERUSTEET PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 6.6.2011 1 ELÄMÄÄ ARSENIKKIJÄRVESSÄ Tutkijat ovat löytäneet arsenikkijärvestä uudenlaista elämää. Yksi löydetyistä

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai klo

Tehtävä 1 Maanantai klo Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2013 Tehtävä 1 Maanantai 10.6.2013 klo 9.00-13.00 perushakijat Valitse yksi karttaan merkityistä kaupungin julkisista taideteoksista (ks. liitteenä

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Tehtävä 1. Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Kirjallinen tehtävä Ennakkoon luettava materiaali: Typografia Kieltä vai visuaalisuutta (sivut 81 156). Kirjoita essee, jossa pohdit kysymystä siitä, millaisia

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä.

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2009 klo 9.00-13.00 MIKKOSTEN MAAILMASTA PUOLESTA JA VASTAAN Mikkosten Maailma oli Nelosella suurella kohulla pyörinyt TV-sarja, jossa pitkän linjan toimittaja Timo T.A. Mikkonen

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016 Tehtävä 1 Aika maanantai 13.6.2016 klo 9 13.00 Maalaustehtävä Valitse itsellesi mielenkiintoinen ja haastava näkymä yliopiston sisätiloista. Kiinnitä huomio tilan tuntuun ja perspektiiviin. Yhdistä työssäsi

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 1 / 5 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2016 ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 Äänisuunnittelu Päivätoteutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin.

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006.

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2007 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. Digitaalisen kulttuurin

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6 Sisällys Hei!...5 Ihanat albumit....6 Albumien kokoaminen...9 Tärkeimpiä työvälineitä....10 Aloita tästä!...13 Valokuvat...14 Vinkkejä valokuvien käyttöön...18 Tarina... 24 Sommittelu...31 Värejä ja tunteita...

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010 Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010 Tehtävä 1a / Tekstiili Maanantai 14.6.2010 klo 9.30 12.00 Design-hotelli: Sisustus Design-hotellin

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow 1 / 43 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow Miksi? 2 / 43 piirustuksilla arkkitehti kommunikoi muille suunnitelmasta (esim. skabat) eläydyttävä

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

SUOMALAINEN ON SELLAINEN. Kuvataiteen Suomikuva Ateneumin kokoelmanäyttelyn pohjalta

SUOMALAINEN ON SELLAINEN. Kuvataiteen Suomikuva Ateneumin kokoelmanäyttelyn pohjalta SUOMALAINEN ON SELLAINEN Kuvataiteen Suomikuva Ateneumin kokoelmanäyttelyn pohjalta JORMA ETTO: SUOMALAINEN ON SELLAINEN (1974) Suomalainen on sellainen, joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata,

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Graafinen. ohjeistus

Graafinen. ohjeistus Graafinen ohjeistus 1/2015 A-Kiltojen Liitto ry Graafinen ohjeistus Tunnus, käyttö A-Kiltojen Liiton tunnuksen väri on vihreä. Tunnusta tulee pääasiallisesti käyttää valkoisella tai mahdollisimman vaalealla

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 II OSA Maanantai 11.6.2012 klo 9.30 13.30 TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Lue ensin

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa:

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: I II III IV Novellianalyysi Perinnetekstin analyysi Kuva-aineiston analyysi Populaarimusiikkiaineiston

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:10

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:10 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:10 Asia Hakijat lasilintujen tekijänoikeussuoja T, F Ab Annettu 19.8.2015 Tiivistelmä Taideteollisesti valmistetut lasilinnut ilmensivät tekijänsä luovia valintoja muun

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu)

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Lukiodiplomi Kuvataide 2010 2011 Määräykset ja ohjeet 2010: 13 ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Kuvataiteen lukiodiplomin sisältö 1 Lukiodiplomin muoto, rakenne ja laajuus 3 2 Lukiodiplomikurssi

Lisätiedot

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea ARKKI Arkki on asennusvalmis sisustusvaneri, jolla toteutat vaativatkin ideasi. Vanereista on helppo rakentaa suuria pintoja peittäviä kokonaisuuksia tai taulumaisia sisustuselementtejä. Tyyliltään Arkki

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2009 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2009 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T II OSA Maanantai 8.6.2009 klo 9-12 TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tämä kirjallisesti suoritettava tehtävä perustuu liitteenä jaettavaan artikkeliin *). Määrittely: Kirjoita

Lisätiedot

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU?

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Graafinen suunnittelu pähkinänkuoressa: Graafinen suunnittelu on universaalia. Se on kaikkialla ympärillämme, sisällä ja ulkona. Se selittää, koristelee,

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

Väliseinät ja väliovet

Väliseinät ja väliovet Indoor Väliseinät ja väliovet Joustavat seinäratkaisut Tank Indoor tekee alumiinirakenteiset väliseinät mittajoustavina toimistoihin ja julkisiin tiloihin. Toiminnan tulee olla joustavaa, siksi myös toimitilojen

Lisätiedot

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet SUOMI Lisätietoja takuuvihkosessa TURVALLISUUS Kaapit on kiinnitettävä seinään. Erilaisiin seinämateriaaleihin tarvitaan erilaiset kiinnikkeet.

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2009

LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2009 Tehtävä 1 / Tekstiiliala Maanantai 8.6.2009 klo 9.30 16.30 Olet tätä tehtävää lukiessasi taiteiden tiedekunnan tekstiili ja vaatetusalan koulutusohjelman eräässä luokkatilassa. Tehtävänäsi on suunnitella

Lisätiedot

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko MILLAINEN ON HYVÄ KUVA? Oletko usein miettinyt mikä saa kuvan näyttämään hyvältä ja nousemaan esille satojen kuvien joukosta? Miksi joku kuva voittaa kilpailut

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät Torstai2 Ratkaisujen konseptointi Jamk Innovointipäivät Yksittäisistä ideoista konsepteiksi Tähän mennessä on ideoinnilla rakennettu vaihtoehtoisia ratkaisuehdotuksia suunnitteluongelman osaratkaisuiksi.

Lisätiedot

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA.

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA. Taiteoven uudet avaukset Tutustu koko mallistoomme! Diplomat on nyt uusi Diana!! Uusi upea Kartano. T I L A A. T Y Y L I Ä. TURVALLISUUTTA. diana Uusia ideoita tilanjakamiseen ja sisustukseen Ohessa FP-Tuotteet

Lisätiedot

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus Kuvaviestintä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus 7.4.2016 Tuensaajan viestintäohjeet Hankerahoitukseen kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet

Lisätiedot

- harjaantuu tavoitteelliseen prosessinomaiseen työskentelyyn ja itsearviointiin

- harjaantuu tavoitteelliseen prosessinomaiseen työskentelyyn ja itsearviointiin 1 7.17. Kuvataide Lukion kuvataideopetuksessa opiskelija oppii tulkitsemaan, arvostamaan ja arvottamaan omaa ja muiden kuvallista kulttuuria. Kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä

Lisätiedot

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Määräykset ja ohjeet 2016:7 Opetushallitus

Lisätiedot

L 99/10 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2012

L 99/10 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2012 L 99/10 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2012 Suorakaiteen muotoinen tavara, jonka mitat ovat noin 60 300 cm ja joka koostuu kahdesta yhteenliimatusta kerroksesta (joista toinen on tekstiilikangasta

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Suoritustapa: Piirrä ja/tai maalaa vesi- ja/tai peitevärein A3-kokoiselle piirustuspaperille.

Suoritustapa: Piirrä ja/tai maalaa vesi- ja/tai peitevärein A3-kokoiselle piirustuspaperille. LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2011 Sisustus- ja tekstiilimuotoilu Tehtävä 1a / Sisustus- ja tekstiilimuotoilu 13.6.2011 klo 9.30 12.00 Sisustusvalaisin Valaisimet

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA työpajat 2013-2014 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2004:12. Koivuvanerista tehdyn seinäkkeen tekijänoikeussuoja

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2004:12. Koivuvanerista tehdyn seinäkkeen tekijänoikeussuoja TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2004:12 Asia Hakija Koivuvanerista tehdyn seinäkkeen tekijänoikeussuoja Sebastian Lönnqvist Annettu 06.10.2004 LAUSUNTOPYYNTÖ Sebastian Lönnqvist (jäljempänä hakija) on 18.05.2004

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2-3 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2-3 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2-3 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Olen luonteeltani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: LAPSEN PERUSHOITOKÄYTÄNNÖT 1 Onko lapsi ollut

Lisätiedot

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu 1/6 Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön

Lisätiedot

OSTOAPU ELVARLI. -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA. TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään.

OSTOAPU ELVARLI. -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA. TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään. OSTOAPU ELVARLI -säilytysjärjestelmä SUUNNITTELIJA Ehlén Johansson TURVALLISUUS Säädettävät pylväät tulee kiinnittää kattoon. Päätytikkaat tulee kiinnittää seinään. Seinä- ja kattokiinnitystarvikkeet (esim.

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Uusi Sarjakuvantekijän. OPPIKIRJA Ilpo Koskela

Uusi Sarjakuvantekijän. OPPIKIRJA Ilpo Koskela Uusi Sarjakuvantekijän OPPIKIRJA Ilpo Koskela Piirustuspaperi. Käytä sellaista paperia, joka sinusta tuntuu parhaalta piirtää ja joka on sopivan vahvuinen. Grammamäärien ohjearvona voisi pitää 90 200 g/m2.

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:2 Asia Hakijat valokuvakehysten tekijänoikeussuoja A Oy Annettu 2.2.2016 Tiivistelmä Taideteollisesti valmistettu suorakaiteen muotoinen, koristeaiheeton valokuvakehys

Lisätiedot

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 339 LUOKKA 8 2 h viikossa TAVOITTEET oppii tuntemaan käsityöhön liittyviä käsitteitä ja käyttämään erilaisia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä oppii käsityön

Lisätiedot

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää, kehittää

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT Graafinen ohjeistus 28.10.2016 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. VAAKUNA... 4 3. TUNNUKSET... 5 3.1. Puolangan logo... 5 3.2. Slogan... 6 4. TYPOGRAFIA... 7 5. VÄRIT... 8 6. GRAAFINEN ELEMENTTI... 9 7. SÄHKÖPOSTIN

Lisätiedot

Kuvasommittelun lähtökohta

Kuvasommittelun lähtökohta KUVASOMMITTELU Kuvasommittelun lähtökohta jäsentämisen ja järjestämisen tarve hahmottaa maailmaa, sen yksityiskohtia ja kokonaisuuksia paremmin. Kuvassa jäsentäminen tapahtuu sommittelullisin keinoin.

Lisätiedot

KÄYTETTÄVYYDEN PERUSTEET 1,5op. Käyttäjäaineiston tulkinta. Tehtävä Käyttäjäaineiston tulkinta ja suunnitteluvaatimukset. Katja Soini TaiK 11.4.

KÄYTETTÄVYYDEN PERUSTEET 1,5op. Käyttäjäaineiston tulkinta. Tehtävä Käyttäjäaineiston tulkinta ja suunnitteluvaatimukset. Katja Soini TaiK 11.4. KÄYTETTÄVYYDEN PERUSTEET 1,5op Käyttäjäaineiston tulkinta Katja Soini TaiK 11.4.2007 1. MÄÄRITTELE 2. TUNNISTA RATKAISU 5. ARVIOI 3. MÄÄRITTELE 4. LUO Aiheena keskiviikkona 11.4.2007 Luento Käyttäjäaineiston

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

Suunnittele ravintolatilan sisustus. Luo tilaan teeman mukainen tunnelma kuvioiden, banderollien, värien, valaistuksen ym. rekvisiitan avulla.

Suunnittele ravintolatilan sisustus. Luo tilaan teeman mukainen tunnelma kuvioiden, banderollien, värien, valaistuksen ym. rekvisiitan avulla. LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN LAITOS VALINTAKOETEHTÄVÄT / KEVÄT 2006 Tehtävät 1A ja 1B / Tekstiiliala Ti 6.6.2006 klo 9.00 16.00 Tehtävä 1 Rantafestarit Rovaniemellä vietetään talven kylmimpään

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tässä alla vain sisällöt. Täydellinen taitotasotaulukko selittävine kommentteineen sekä koulukohtaisine toteuttamissarakkeineen on Akkunassa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Reiluus Eettisyys Ekologisuus Luotettavuus Laadukkuus

Reiluus Eettisyys Ekologisuus Luotettavuus Laadukkuus TEKSTIILIEN TILAUSTUOTEKATALOGI 2015 2016 KAIKU ETHICAL OY KAIKU ETHICAL OY Kaiku Ethical Oy on Suomen merkittävin asiakkaille räätälöityjen Reilun kaupan tekstiilituotteiden maahantuoja. Olemme toimineet

Lisätiedot

TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU)

TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU) Taito- ja taideaineet TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU) Lukion kuvataideopetuksessa opiskelija oppii tulkitsemaan, arvostamaan ja arvottamaan omaa ja muiden kuvallista kulttuuria. Opetuksessa syvennetään

Lisätiedot

tulkitsee musiikillisen muokkaa musiikkia esittämistä

tulkitsee musiikillisen muokkaa musiikkia esittämistä ARVIOINNIN KOHDE 1. Työprosessin Musiikkiohjelmiston harjoittelu Musiikillisen ilmaisun yleisimpien tulkintatapojen tulkitseminen Musiikin muokkaaminen esitystä varten Itsearviointi ARVIOINNIN KOHDE 2.

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

MUOTOKUVAUSHINNASTO 2016. Sisällysluettelo

MUOTOKUVAUSHINNASTO 2016. Sisällysluettelo MUOTOKUVAUSHINNASTO 2016 Sisällysluettelo Muotokuvaukset 2 Lisäpalvelut 3 Kuvatiedostot 4 Paperivedokset 5 Aukkopahvit 6 Perinteiset kiitoskortit 7 Modernit kiitoskortit 8 Kehykset 9 Canvastaulut 10 Pohjustetut

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus Media-alan monimuotototeutuksessa syvennyt kuvalliseen viestintään. Opinnoissasi paneudut kuvalliseen ilmaisuun ja visuaaliseen viestintään soveltamalla

Lisätiedot

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Miten päästä työhaastatteluun? Aseina hakemus, CV ja puhelin Näytä motivaatiosi! - Hakupapereissa: sanavalinnat, yleisvire tekstissä, käytä myönteisiä

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana

Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana KÄYTETTÄVYYDEN PERUSTEET 1,5op Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana Katja Soini TaiK 28.3.2007 1. MÄÄRITTELE 2. TUNNISTA RATKAISU 5. ARVIOI 3. MÄÄRITTELE 4. LUO Aiheena keskiviikkona

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 RANTATALON TUNNELMAA valoisassa kodissa Lounatuuli edustaa New England -tyyppistä arkkitehtuuria, joka vie ajatukset merelle ja rannalle, vaikka kotisi olisi keskellä

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Graafinen ohjeisto

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Graafinen ohjeisto Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Graafinen ohjeisto 1 Sisällys Tunnus 3 Tunnuksen suoja-alueet 4 Tunnuksen käyttö 5 Värit 6 7 Kaakkolennokit 8 Sovellukset Käyntikortit 9 Asiakirjapohja

Lisätiedot

VOIMAUTTAVA VALOKUVA

VOIMAUTTAVA VALOKUVA VOIMAUTTAVA VALOKUVA Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka avulla valokuvaa voidaan käyttää yksilön ja erilaisten ryhmien

Lisätiedot

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön OLIPA KERRAN T-PAITA Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön 1 Tästä kaikki alkaa: Lähtökohtaisesti kaikissa tämän oppaan töissä käytetään materiaalina vanhoja trikoo t-paitoja, mutta myös muut vastaavat materiaalit

Lisätiedot

Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008

Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 Alustava 19.11.2008 Oiva Akatemia Graafinen ohje 2008 2 (10) 1 Markkinointitunnus Oiva Akatemian markkinointitunnus muodostuu tyylitellyistä oranssista O- ja harmaasta

Lisätiedot

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika:

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: 1. Tehtävän asettelu Työelämälähtöisyys ja työelämän tarpeisiin vastaaminen Ammatillinen osaaminen ja sen kehittymisen

Lisätiedot

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI Mia Kohi, Olarin koulu (mia.kohi@espoo.fi) Tiina Salonen, Olarin koulu (tiina.salonen@espoo.fi) Sami Keijonen, Pohjois-Tapiolan lukio (sami.keijonen@pohjois-tapiola.com) NOVELLIANALYYSI

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Kirjallinen tehtävä Kirjallisen tehtävän laatimisen ohjeet ja mallipohja Jouko Uusitalo Ohje KEMI 2012 2 TIIVISTELMÄ KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU, Koulutusala Tekijä(t):

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot