Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU"

Transkriptio

1 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU 1. Työsuoritus Tee 5 9 kuvan sarja työstä tai työsuorituksesta, jonka olet tehnyt tai jossa olet ollut mukana. (ei audiovisuaalisen alan työ). Toteutus: Yksi A3, ei tekstejä, lyijykynä. Arviointi: Kyky esittää asioita kuvallisesti, selkeys, johdonmukaisuus ja havainnollisuus. 2. Kohtaus elokuvasta Piirrä 5 8 kuvan kuvasarja, joka on kohtaus elokuvasta, jonka päähenkilö olet sinä. Kohtauksessa päähenkilö joutuu toimimaan vasten tahtoaan päästäkseen tavoitteeseensa. Toteutus: Yksi A3, vesivärit tai värikynät, ei tekstejä. Arviointi: Draamallisen tilanteen hahmottaminen ja elokuvallisuus. 3. Paikka Kerro kolmella kuvalla paikasta, jossa ihmisellä on hyvä olla. Kuvista tulee näkyä koko tila. Toteutus: Kolme A4, vesivärit tai värikynät, ei tekstejä. Arviointi: Välittää tilan funktio ja tunnelmia visuaalisesti. 4. Kuvasarja Tee neljän valokuvan sarja aiheesta, joka on sinulle tärkeä. Toteutus: A3, johon valokuvat (kymppikuvat, 10 x 15 cm) on liimattu, ei tekstejä. Valokuvat kuvattava itse tätä tehtävää varten. Arviointi: Kyky kertoa kuvin, visuaalisuus. 5. Tarina Kirjoita tarina, jossa äänellä on suuri merkitys, otsikolla Tilanne, jonka muistan aina. Tee tarinasta myös yksi kuva. Toteutus: Kirjallinen: A4, ½ liuskaa 1,5 rivinvälillä. Kuva: yksi A3 vapaavalintaisella tekniikalla, ei tekstejä. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu, äänellinen ilmaisu ja visuaalinen ilmaisu. GRAAFINEN SUUNNITTELU 1. Juhla-ateria Kuvaa itsesi laittamassa ateriakokonaisuutta valitsemallesi henkilölle tai ryhmälle. Toteutus: Yhdelle A3-kokoiselle paperille. Mustaa jälkeä jättävät työvälineet, esimerkiksi tussi ja tussiterät ja/tai peiteväri ja sivellin. Ei harmaasävyjä eikä laveerattuja pintoja. Arviointi: Kuvallinen esitystapa, graafinen ilmaisu, omaperäisyys, sommittelu. 2. Finnish music 2008 Suomalainen musiikki lähtee maailmankiertueelle. Määrittele musiikin genre ja suunnittele kiertuepaidan painatus.

2 Toteutus: Värillinen, A3-paperille. Arviointi: Sisällölliset ideat, visuaalinen esitystapa ja -taito, viestivyys, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus), omaperäisyys. 3. Paavola aikuisten huvipuisto Ideoi, suunnittele ja toteuta Paavolasta esite kansainvälisille matkailumessuille. Toteutus: Värillinen, A3-paperista A4-kokoon taitettu 4-sivuinen esite, muuten vapaa toteutus. Arviointi: Mielikuvitus, idea ja esitystapa, graafinen ilmaisu, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus), omaperäisyys. 4. Urheus Tee 4 8 kuvan sarja otsikon aiheeseen liittyvästä tapahtumasta, ilmiöstä tai tilanteesta. Otsikoi kertomuksesi. Toeteutus: Värillinen, yhdelle A3-kokoiselle paperille käsin tekemällä, ei tietokoneprinttejä, muuten vapaa toteutus. Voit halutessasi käyttää myös tekstejä. Arviointi: Tulkinta, sisällölliset ideat, kyky kertoa kuvin, omaperäisyys, värien käyttö, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus). MULTIMEDIATUOTANTO 1. Valokuvaustehtävä Kuvaa jostakin itsellesi tärkeästä henkilöstä viiden kuvan sarja, josta ilmenee, miksi hän on sinulle tärkeä. Toteutus: Valokuvaten, värillisinä kymppikuvina (10 x 15 cm) ja kukin kuva liimattuna omalle A4-kokoiselle kartongille. Arviointi: Kuvallinen ilmaisu, havainnointi ja kiinnostavuus. 2. Kirjoitustehtävä: Elämä on ihmisen parasta aikaa! Kirjoita enintään kahden A4-sivun mittainen kolumni, jossa pohdit julkisuuden henkilöiden asemaa ja merkitystä mediassa. Käytä lähdeaineistoa ja merkitse ne kolumnin loppuun lähdeluettelona. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu, kyky etsiä ja soveltaa tietolähteitä. 3. Piirrostehtävä Piirrä pilapiirros, koko 15 x 15 cm, jonka aihe on otettu sanomalehtiuutisesta. Liitä mukaan kyseinen uutinen lehtileikkeenä. Liitä lehtileike paperin kääntöpuolelle. Toteutus: Värillinen tai mustavalkoinen, yhdelle vaakasuuntaiselle A4-arkille käsin tehty. Pilapiirros voi halutessasi sisältää tekstiä. Arviointi: Visuaalisuus, sommittelu, viestinnällinen iskevyys. 4. Visuaalinen suunnittelu Valitse kaksi verkkosivustoa: huono ja hyvä. Kirjoita kummastakin sivustosta enintään yhden A4- sivun mittainen analyysi, josta käy ilmi miksi sivusto on huono tai hyvä. Kiinnitä analyysissä huomiota ainakin seuraaviin asioihin: soveltuvuus kohderyhmälle, sisällön ja ulkoasun suhde sekä käytettävyys. Mainitse sivustojen verkko-osoitteet. Arviointi: Medialukutaito, analyyttisyys, kirjallinen ilmaisu.

3 VALOKUVAUS 1. Ihmisiä tilassa Ohjaa ja rakenna ryhmäkuva käyttäen hyväksi tilaa ja sen rakenteita. Toteutus: Valokuvaten yksi väri- tai mustavalkokuva liimattuna A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Henkilöohjaus, sommittelu, tilan käyttö, tunnelma. 2. Paikan henki Ota kolme kuvaa sinulle tärkeästä tilasta niin, että tunnelma kuvissa vaihtuu. Toteutus: Valokuvaten kolme väri- tai mustavalkokuvaa liimattuna yhdelle A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Valon käyttö, tunnelman luominen, sommittelu. 3. Paratiisi Toteutus: Valokuvaten yksi värikuva liimattuna A4-kokoiselle paperiarkille. Arviointi: Omaperäisyys, visuaalisuus, mielikuvituksellisuus ja värin käyttö. 4. Omat työt Esittele omaa kuvatuotantoasi kymmenellä kuvalla, joista vähintään puolet valokuvia. Toteutus: Liimaa kukin kuva omalle A4-kokoiselle paperiarkilleen. Kuvien tulee olla tarkasteltavissa ilman apuvälineitä (esim. diat, videonauhat, levykkeet jne. eivät käy). Arviointi: Kuvallisen kokonaisuuden eheys ja omaperäisyys.

4 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2008 MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA KORU- JA ESINEMUOTOILU 1. Pelikenkä Suunnittele pelikenkä. Valmista suunnittelemastasi pelikengästä kolmiulotteinen mallikappale. Kirjoita muutamalla lauseella, mistä pelikengästä on kyse. Toteutus: Materiaali pahvi ja puu. Arviointi: Ideointi, materiaalin käyttö, muodonanto, pelihenkisyys. 2. Keinu Suunnittele esine, jonka avulla ihminen voi toteuttaa keinuvaa liikettä. Valmista suunnittelemastasi esineestä 1:5 tai 1:10 kokoinen pienoismalli. Toteutus: Materiaali vapaa. Arviointi: Innovatiivisuus, muodonanto, toiminnallisuus ja tekninen osaaminen. 3. Heijastava koru Suunnittele ja valmista heijastava koru. Valmista koru luonnolliseen kokoon. Huomioi postituslaatikon koko! Toteutus: Materiaali vapaa. Arviointi: Korumaisuus, heijastuksen toimivuus, toteutuksen laatu ja materiaalin käyttö. Ideointikyky. 4. Työnäytekansio Kokoa visuaalinen työnäytekansio, jossa esittelet osaamistasi sekä valmistamiasi töitä. Älä lähetä alkuperäisiä töitä! Työnäytekansiossa tulee olla lisäksi mukana lyijykynäpiirustus valkeasta kananmunasta ja sen luomasta varjosta. Ennen kuin aloitat piirtämisen, aseta kananmuna valkoiselle alustalle ja valaise se mielesi mukaan, jotta saat esille haluamasi varjot. Toteutus: A4. Arviointi: Persoonallisuus, kiinnostavuus ja soveltuvuus alalle, sommittelu. KALUSTEMUOTOILU 1. Kalustesuunnittelutehtävä Tee vapaasti valitsemistasi materiaaleista pienoismalli (mittakaava 1:5) teemasta matkajakkara. Matkajakkaran tulee olla joko kokoon taittuva tai osiin purettava. Suunnitelman mitoitus tulee toteuttaa siten, että se sopii suunnilleen keskimittaiselle ihmiselle ( cm). Voit liittää suunnitelmaasi kuvitetun (1 kpl A3) käyttöönotto- tai kokoonpano-ohjeen, mistä selviää, miten jakkaraa käytetään. Arviointi: Rakenne, idea, toimivuus, visuaalisuus, materiaalin käyttö.

5 2. Muodonantotehtävä Suunnittele vapaasti valitsemistasi materiaaleista mukana kannettava heijastin, jonka voi kiinnittää osaksi ulkovaatetta. Piirrä tai maalaa kuva (A4) suunnittelemastasi heijastimesta, joka on kiinnitettynä ulkovaatteeseen. Arviointi: Idea, muodonanto, toimivuus, esitystekniikka. 3. Rakennetehtävä Suunnittele ja valmista vapaasti valitsemistasi materiaaleista toimiva leija. Leijan tulee mahtua joko kokonaisena, osiin purettuna, tai kokoon taitettuna ennalta määrättyyn pakkauslaatikkoon (laatikon koko 384 x 288 x 96 mm). Mikäli suunnitelmasi on osiin purettava tai kokoon taittuva tulee mukaan liittää kuvitetussa muodossa kokoamis- tai käyttöönotto-ohjeet (1 kpl A3). Arviointi: Rakenteellinen selkeys, idea, materiaalin käyttö, toimivuus, visuaalisuus. 4. Tilatehtävä Piirrä ja maalaa näkymä unelmiesi olohuoneesta. Toteutus: Lyijykynä, vesi-/peitevärit, piirtämiseen ja maalaamiseen soveltuva A3-kokoinen paperi. Arviointi: Tilan tuntu, perspektiivin hallinta, piirustus- ja maalaustaito. 5. Graafisen suunnittelun tehtävä Kuvitellaan, että tulevaisuudessa olet ammatiltasi kalustemuotoilija. Suunnittelemasi oma mallistosi alkaa saada jalansijaa markkinoilla ja sille on kansainvälistä kysyntää. Suunnittele, piirrä ja maalaa tulevalle kuvitteelliselle yrityksellesi tuotemerkki (logo). Toteutus: A4- tai A3-paperi, lyijykynä, vesi-/peitevärit. Arviointi: Viesti-imago, visuaalisuus, esitystekniikka. MUOTI- JA VAATETUSSUUNNITTELU 1. Asukokonaisuus Valitse mieleisesi kangas. Suunnittele siitä vapaavalintainen asukokonaisuus. Esittele asusi ihmisen päälle piirrettynä. Kiinnitä huomiota valitsemasi kankaan luonteen ja asun yksityiskohtien sekä ihmisen mittasuhteiden kuvaamiseen. Liitä 10 x 10 cm:n pala kankaasta työhösi. Toteutus: Vesivärit. Paperin koko A3. Arviointi: Vaatteen ymmärtäminen, ideointikyky, ihmisen suhteiden hallinta ja värin käyttö. 2. T-paita Suunnittele viisi mallivariaatiota raidallisesta t-paidasta. Keksi tälle t-paitamallistollesi nimi. Suunnittele lisäksi mallistollesi logo. Toteutus: Vesivärit ja/tai värikynät. T-paidat A3-kokoiselle paperille (jokainen t-paita omalle paperille) ja logo A4-kokoiselle paperille. Tuotteita ei tarvitse piirtää ihmisen päälle. Arviointi: Ideointikyky ja värin käyttö. 3. Etninen huivi Maalaa vesiväreillä 3 4 A4-kokoista, eriväristä pintaa. Rakenna niistä repimällä ja leikkaamalla

6 A3-kokoiselle paperille etniskuviollinen huivi. Käytä paperin valkoista pohjaväriä hyväksesi. Arviointi: Etnisyyden toteutuminen, sommittelu, värin käyttö. 4. Koru Tee koru kengännauhoista. Esitä koru myös käyttäjällä. Piirrä ja väritä kuvasi puuväreillä A3- kokoiselle paperille. Toteutus: Piirros A3-kokoiselle paperille. Arviointi: Kolmiulotteisen tuotteen ideointi sekä sen muodon siirtäminen piirrokseen. 5. Kesämekko Valitse kukka ja tutki sen rakennetta. Suunnittele kukkaan perustuva kesämekko. Tee A3-kokoiselle paperille piirtämällä ja maalaamalla kuva kukasta ja mekosta. Toteutus: Värikynät ja vesivärit. Arviointi: Vaatteen ymmärtäminen, ideointikyky ja värin käyttö. PAKKAUSMUOTOILU- JA GRAFIIKKA 1. Purukumi 2020 Vuonna 2020 kaikissa EU-maissa on sakon uhalla kielletty heittämästä käytettyjä purukumeja kaduille tai julkisiin tiloihin. Olet mukana purukumivalmistajan tuotekehitysryhmässä. Esitä ratkaisuehdotus siitä, miten pakkauksen avulla voidaan vastata tähän haasteeseen. Toteutus: Värillinen esityskuva yhdelle A3-paperille käsin tekemällä (ei tietokoneprinttejä), muuten vapaa. Voit käyttää myös tekstejä. Arviointi: Innovatiivisuus, toimivuus ja esityksen laatu. 2. Ratkaisu toimii Täydennä edellistä tehtävää siten, että visualisoit kolmen kuvan avulla miten kehittämäsi uutuusratkaisu toimii käytännössä. Toteutus: Värillinen esityskuva yhdelle A3-paperille käsin tekemällä (ei tietokoneprinttejä), muuten vapaa. Voit käyttää myös tekstejä. Arviointi: Havainnollisuus, kuvallinen kerronta, värien käyttö ja sommittelu. 3. Bubble Tee omakuva, jossa esittäydyt purkkapallon kanssa. Toteutus: Piirrä tai maalaa värillisenä A3-paperille. Arviointi: Tulkinta, visuaalinen esitystapa ja -taito. 4. Uusi ilme Tuunaus on päivän sana. Tee siitä ensin sovellus näillä ohjeilla: Otetaan yksi polkupyörä oma tai lainattu. Tuunataan polkupyörän satulalle uusi ilme. Ota sitten 3 5 valokuvan sarja, jonka avulla esittelet teostasi eri tilanteissa ja paikoissa. Toteutus: Liimaa kuvat (koko vapaa) A3-paperille.

7 Arviointi: Aiheen käsittely, ideat, kaksi- ja kolmiulotteinen esittäminen, kerronta, viimeistelyn taso. SISUSTUSARKKITEHTUURI 1. Näkymät Valitse asuintilastasi kaunis tilanäkymä ja esitä se mallista piirtämällä värillisenä piirroksena A3- arkilla. Täydennä piirros erillisellä detaljipiirroksella (lähikuva) tilassa olevasta kiinnostavasta yksityiskohdasta A3-koossa. Toteutus: Vapaavalintaisella tekniikalla toteutetut kaksi A3-piirrosta. Arviointi: Esitystapa ja rajaus. 2. Konstruktio Suunnittele ja esittele piirroksin kaksi vapaasti seisovaa vaatenaulakkoa. Toisen materiaali on kokopuu ja toisen teräspelti. Sijoita suunnitelmat kahdelle erilliselle A3-arkille. Toteutus: Värillisin piirroksin toteutetut kaksi A3-arkkia. Arviointi: Materiaalin luonteva käyttö. Toimivuus ja ulkonäkö. 3. Tilan henki Ideoi ja esitä perspektiivisenä piirroksena innostava arkkitehtoninen mietiskelytila yhdelle hengelle. Sijoita itsesi piirrokseen. Toteutus: Värillinen, A3-vaakasuuntainen piirros tilasta suunnittelijan mietiskelykäyttöön. Arviointi: Tilan käyttökelpoisuus ja innostavuus ko. käyttöön. Esitystapa. 4. Tilan toiminta Kuvittele kenkälaatikon muotoinen rakennus. Määritä sille käyttötarkoitus. Muokkaa rakennuksen ulkomuotoa kauniiksi tekemällä siihen aukkoja (ovet, ikkunat) ja muuta sellaista niin, että rakennuksen käyttötarkoitus selviää ilman tekstejä. Esitä rakennuksesi perspektiivisenä näkymänä kävelykorkeudelta nähtynä. Esitä myös, miltä rakennuksesi näyttää sisältä. Piirrä käyttäjiä mukaan suunnitelmiisi. Toteutus: Kaksi värillistä A3-piirrosta (toinen ulkoa, toinen sisältä). Arviointi: Tilamahdollisuuksien käytännöllinen hallinta. Arkkitehtoninen vaikutelma. Värien käyttö. TEOLLINEN MUOTOILU 1. Alvar Aallon auto Alvar Aaltoa pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista. Aalto kehitti modernin funktionalistisen tyylin, jossa yhdistyivät yksinkertainen käytännöllisyys, miellyttävät materiaalit sekä ihmisläheinen mittakaava. Aallon tuotanto kattoi niin yksittäisiä esineitä kuin kokonaistaideteokseksi suunniteltuja julkisia rakennuksia. Tutustu ensin perusteellisesti Aallon tuotantoon ja suunnittele hänen hengessään kuvitteellinen Alvar Aallon auto.

8 Toteutus: Tee värillinen perspektiivikuva kuvitteellisesta Aallon suunnittelemasta funktionalistisesta autosta (A3-kokoiselle paperille). Piirustus-/maalausvälineet vapaat. Arvionti: Piirustustaito, muodonanto, kuvan kertovuus ja Aallon hengen välittyminen. 2. Putoaminen Olet pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Kurkotat vilkaistaksesi alas, jolloin paitasi etutaskussa ollut lompakko, matkapuhelin ja passi putoavat. Piirrä lyijykynällä tilanteesta kuva, jossa sinulta putoaa lompakko, matkapuhelin ja passi. Kiinnitä huomiota tilantunnun hallintaan, perspektiiviin ja tunnelmaan. Toteutus: Lyijykynä, A3-kokoinen paperi. Arviointi: Perspektiivin ja tilantunnun hallinta, tilannetaju, tunnelma ja piirustustaito. 3. Ilme Kuvitteellinen muotoilutoimeksianto edellyttää, että perehdyt kohderyhmään, jolle tuotesuunnittelu tullaan toteuttamaan. Kohderyhmät ovat: A vuotiaat lapset B. Yli 75-vuotiaat kotona asuvat vanhukset. C. Keski-ikäiset perheelliset toimistotyöntekijät. Toteutus: Tutustu kaikkien kolmen kohderyhmän visuaaliseen viitekehykseen ja toteuta niistä (leikkaa liimaa-tekniikalla) kollaasit A3-kokoisille papereille siten, että jokaisesta kohderyhmästä esitellään kolme A3 -kokoista kollaasia, joiden teemat ovat: 1. Pukeutuminen ja muoti 2. Koti, tuotteet ja muotoilu 3. Materiaalit ja värit Voit käyttää kollaasien materiaalina esim. aikakauslehdistä leikattuja kuvia tuotteista, väreistä, muodista jne., jotka mielestäsi heijastelevat valitsemasi kohderyhmän visuaalisia mieltymyksiä. Numeroi eri teemojen kollaasit ja nido kunkin kohderyhmän kolme kollaasia sekä kohderyhmän nimellä varustettu kansilehti lyhyeltä sivulta yhteen. Arviointi: Visuaalinen viitekehys ja kohderyhmän vastaavuus ja sommittelu. 4. Kenkä Suunnittele aaltopahvista valmistettu kenkä. Suunnittele kenkä jollekin tietylle kohderyhmälle ja tiettyyn käyttöön sopivaksi. Toteutus: Tee luonnollista kokoa oleva malli kengästä. Kengän valmistuksessa saat käyttää pahvin lisäksi myös liimaa. Tee A3-paperille kuvaus kohderyhmästä ja käyttötilanteesta. Kuvauksessa voit käyttää sekä tekstiä että kuvia. Arviointi: Rakenteen valmistettavuus ja kestävyys, muodonanto, toteutuksen huolellisuus, puettavuus sekä soveltuvuus käyttötarkoitukseen

Arviointiperusteet: Kyky löytää kiinnostava elokuvallinen idea ja näkökulma sekä välittää se kuvan ja tekstin keinoin.

Arviointiperusteet: Kyky löytää kiinnostava elokuvallinen idea ja näkökulma sekä välittää se kuvan ja tekstin keinoin. Ennakkotehtävät 2015 Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos Dokumentaarinen elokuva Tehtävä 1. Perustelu Kirjoita tietokoneella vapaamuotoinen korkeintaan yhden (1) sivun teksti, jossa kerrot itsestäsi,

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT 2009 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin osoitteessa http://www.metropolia.fi/hakeminen HUOM! Nämä

Lisätiedot

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus. Elisa Savolainen

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus. Elisa Savolainen Muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin ohjeistus Elisa Savolainen Sisällysluettelo YLEISET OHJEET... 1 JOHDANTOLUENTO MITÄ MUOTOILU ON?... 2 TEHTÄVÄNANNOT ALAKOULULAISILLE... 4 1a. Suunnitteluprosessi...

Lisätiedot

MUTKU. Muotoilukasvatusta. peruskouluun. Open opas

MUTKU. Muotoilukasvatusta. peruskouluun. Open opas Open opas MUTKU Muotoilukasvatusta peruskouluun Open opas Työryhmä: Tiina Leinonen, Anna Mannonen, Essi Rämä, Mari Savio Toimitustyö: Veera Jalava Ulkoasu ja taitto: Susanna Raunio Valokuvat: Saara Salama,

Lisätiedot

Ennakkotehtävät 2006. www.kyamk.fi

Ennakkotehtävät 2006. www.kyamk.fi Ennakkotehtävät 2006 www.kyamk.fi Hyvä tuleva opiskelutoveri, Tätä lukiessasi olet jo harkinnut opiskelua Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Ennakkotehtävät edessä, ja jos hyvin käy myös pääsykokeet.

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Seinätaide ahtaan tilan sisustuselementtinä Seinämaalauksen suunnittelu Henna Kallijärvi Kulttuurialan opinnäytetyö Kuvataiteen koulutusohjelma Kuvataiteilija (AMK) TORNIO

Lisätiedot

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät Hyvä opettaja, ohessa on Kansallisteatterin Fedja -setä työpajatyöskentelyn jatkotehtäviä, joita voitte integroida soveltaen omaan opetukseenne. Niiden avulla voitte jatkaa oppilaidenne kanssa tutustumista

Lisätiedot

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin K E R H O K E S K U S Kuvaa, ääntä & tekstiä medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin Tekijät: KM, erityisluokanopettaja, Taina Ek. Kirjoittaja on toiminut pitkään alkuopetuksen opettajana

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Me mediassa

Ohjaajan opas. Me mediassa Ohjaajan opas teema Kerho Me mediassa Me mediassa -kerhossa lapset oppivat turvallisia mediataitoja ja perehtyvät yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Sisällysluettelo 1. KERHOKERTA

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2004. Syksyllä 2004 aloittavien vuosikurssien opetussuunnitelmat

OPINTO-OPAS 2004. Syksyllä 2004 aloittavien vuosikurssien opetussuunnitelmat OPINTO-OPAS 2004 Syksyllä 2004 aloittavien vuosikurssien opetussuunnitelmat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Joensuu 2004 Julkaisija: Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Toimittajat: Koulutusohjelmajohtajat

Lisätiedot

MEDIAMETKAA OSA 7. Maailmanpiiri. Maahanmuuttajien digitarinat. Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin

MEDIAMETKAA OSA 7. Maailmanpiiri. Maahanmuuttajien digitarinat. Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin MEDIAMETKAA OSA 7 Maailmanpiiri Maahanmuuttajien digitarinat Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin 2 Julkaisija: Rahoituksen haku: Käsikirjoitus: Maailmanpiirin digitarinatyöpajojen

Lisätiedot

Muotoilukasvatuksen menetelmäopas

Muotoilukasvatuksen menetelmäopas Muotoilukasvatuksen menetelmäopas SISÄLLYS JOHDANTO Muotoilijan aarrearkku, projekti ja tavoitteet Esiopetuksen opetussuunnitelma Menetelmäopas Tehtävät www.muotoilijanaarrearkku.fi Pilottityöpajat 2 5

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU KIRJASTO

KULTTUURIPOLKU KIRJASTO KULTTUURIPOLKU KIRJASTO Ota omaksi kulttuuripolku adoptoi talo - kirjasto - museo Opettajan apuna Kirjastopolulla tutustutaan aluksi kirjastoperheeseen ja selvitetään mikä kirjasto on. Polulla kootaan

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä. Aistien-menetelmä

Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä. Aistien-menetelmä Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä Aistien-menetelmä LAUREA JULKAISUT LAUREA PUBLICATIONS 20 Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä Aistien-menetelmä

Lisätiedot

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely ilumuoto a st kasvatu luun ou perusk Tuntikehyksen osa-alue: D1 Logon ja mainonnan suunnittelu Kesto: 1 kaksoistunti, 45 min + 45 min Aihe: Pohitaan koko Mutku-opintojaksoa prosessina ja tehään töitä jotka

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU YMPÄRISTÖ

KULTTUURIPOLKU YMPÄRISTÖ KULTTUURIPOLKU YMPÄRISTÖ Ota omaksi kulttuuripolku adoptoi talo - kirjasto - museo Opettajan apuna Ympäristöpolulla tutustutaan aluksi talojulkkiksiin ja -perheisiin erilaisissa ympäristöissä. Tutustumistehtävät

Lisätiedot

Työmenetelmiä kirjaston, nuoriso- ja sosiaalityön yhteiseen työhön

Työmenetelmiä kirjaston, nuoriso- ja sosiaalityön yhteiseen työhön Työmenetelmiä kirjaston, nuoriso- ja sosiaalityön yhteiseen työhön toim. Kirsi Purhonen Työmenetelmiä kirjaston, nuoriso- ja sosiaalityön yhteiseen työhön 1 KIRJAVAA-hanke alkoi 1.8.2013 ja päättyi 31.12.2014.

Lisätiedot

NÄKÖ. Herätä silmäsi!

NÄKÖ. Herätä silmäsi! NÄKÖ TAVOITTEENA löytää uusia näkökulmia arkiympäristöön tutustua tilaan hauskalla ja erilaisella tavalla nähdä sitä, mikä yleensä jää huomaamatta kehittää näkökykyä ja kuvamuistia MENETELMÄT havainnointi,

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET Luonnonvara- ja ympäristöala Metsäalan perustutkinto Opinnäytetyö Opiskelijan nimi/nimet ja ryhmätunnus työn valmistumiskuukausi / 2008 SISÄLLYS 1. MIKSI OPINNÄYTETYÖ?

Lisätiedot

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa Mainonnan lukutaito Opettajan opas Auta lasta arvioimaan mainontaa 2 Auta lasta arvioimaan mainontaa Media on muodostunut tärkeäksi oppimisen lähteeksi. Media muodostaa mielikuvia. On hyvä tunnistaa, mikä

Lisätiedot

Asettelun avaimet. Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta. Emilia Alm Pro gradu -tutkielma

Asettelun avaimet. Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta. Emilia Alm Pro gradu -tutkielma Asettelun avaimet 1 2 Asettelun avaimet Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta Emilia Alm Pro gradu -tutkielma Lapin yliopisto 2015 3 Kansi, taitto, kuvitus ja teksti: Emilia Alm Pohjolan

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot