Kielitaidon tarkistuslistat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kielitaidon tarkistuslistat"

Transkriptio

1 1 Checklists A1 A1 (ALKEISTASO) A1-A2: PERUSTASON KIELENKÄYTTÄJÄ YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Pystyn ymmärtämään, kun joku puhuu hitaasti ja kun ääntäminen on selvää. Pystyn ymmärtämään lyhyitä ohjeita, esim. miten liikutaan paikasta toiseen jalan tai julkisella kulkuneuvolla. Ymmärrän kysymyksiä ja kehotuksia, jotka esitetään hitaasti ja huolellisesti. Ymmärrän lukuja, hintatietoja ja kellonaikoja. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN Ymmärrän ruokalistoja. Ymmärrän henkilötietoja (asuinpaikka, ikä jne.) sanomalehdissä. Ymmärrän yksinkertaisia tietoja mainoksista tai ilmoituksista (esim. tavaran hinnan). Ymmärrän erilaisia kyselykaavakkeita (esim. hotelliin ilmoittautuminen) ja osaan täyttää omat henkilötietoni. Ymmärrän kylteissä olevia sanoja ja ilmauksia (esim. rautatieasema, pysäköintipaikka, tupakointi kielletty). Ymmärrän ostoskeskuksen opastetauluilta yksittäisiä tietoja (esim. urheilutarvikkeita, elintarvikkeita, tietokoneosasto ). Ymmärrän tietokoneohjelman tärkeimmät käskyt (esim. tallentaa, sammuta, avaa, sulje ). Ymmärrän lyhyitä yksinkertaisia ilmoituksia ja viestejä (esim. palaan klo... ).

2 2 Checklists A1 A1 (ALKEISTASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN esitellä itseni ja toisen henkilön ja osaan tervehtiä ja hyvästellä. tehdä itseni ymmärretyksi, jos keskustelukumppani auttaa minua. tehdä pieniä ostoksia, kun on mahdollista täydentää puhetta elein. Selviän luvuista, määristä, hinnoista ja kellonajoista. käyttää yksinkertaisia kohteliaisuusilmauksia pyytäessäni tai antaessani jotakin. kysyä esim. henkilön nimeä, asuinpaikkaa ja muita häneen liittyviä asioita ja vastata samanlaisiin kysymyksiin. erilaisia ajan ilmauksia (esim. kolmelta, ensi viikolla, viime perjantaina ). tehdä yksinkertaisia kysymyksiä, vastata niihin ja reagoida toisten toteamuksiin. kertoa missä ja kuinka asun. KIRJOITTAMINEN täydentää henkilöllisyyttäni koskevia tietoja kyselykaavakkeisiin (esim. ammatti, ikä, asuinpaikka, harrastukset). kirjoittaa erilaisia toivotuksia (esim. syntymäpäivä- tai joulutervehdyksiä). kirjoittaa postikortin (esim. lomatervehdyksen). kirjoittaa lyhyitä viestejä (esim. missä tapaamme). kirjoittaa lyhyesti itsestäni (esim. missä asun ja mitä teen).

3 3 Checklists A2 A2 (SELVIYTYJÄN TASO) YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Ymmärrän, mitä minulle sanotaan yksinkertaisissa arkipäivän tilanteissa hitaasti ja selkeästi Ymmärrän lauseita, ilmauksia ja sanoja, joilla kuvaillaan henkilöitä, perhettä, ostosten tekemistä, työtä tai lähiympäristöä. Ymmärrän pääasiat lyhyistä, yksinkertaisista ja selkeistä kuulutuksista ja ilmoituksista. kysyä, mitä joku tekee työssään ja vapaa-aikanaan ja vastata itsekin samanlaisiin kysymyksiin. aloittaa keskustelun. ilmaista, kun ymmärrän keskustelukumppanini puhetta. Mikäli en ymmärrä, osaan pyytää esim. toistamista. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN lukea lyhyen ilmoituksen jostakin tapahtumasta ja ymmärrän, missä ja milloin jotain on tapahtunut. Ymmärrän tärkeimmät tiedot ilmoituksista ja lehtiartikkeleista, joissa on lukuja, nimiä, kuvia ja otsikoita. Ymmärrän lyhyitä kertovia tekstejä jokapäiväisistä asioista. Ymmärrän henkilökohtaisia kirjeitä arkipäivän asioista. Ymmärrän lyhyitä kirjallisia viestejä (esim. milloin pelataan jalkapalloa, milloin pitää tulla kotiin). Ymmärrän liikkeiden lehti-ilmoituksia uusista tuotteista tai erikoistarjouksista. Ymmärrän vapaa-aikaa, näyttelyitä ym. koskevat tiedotteet. Ymmärrän yksittäisiä tietoja lyhyistä, yksinkertaisista asiateksteistä (esim. urheilutulokset) sekä ymmärrän joitakin ilmauksia esim. kuvallisesta sääkartasta. Löydän lehden pikkuotsikoista etsimäni tiedot (esim. asuntojen, autojen tai tietokoneiden ominaisuudet, koon ja hinnan). Ymmärrän ohjeita, jos kuva tukee yksittäisiä lauseita (esim. turvamääräyksiä hotellihuoneessa tai junassa). 1 Ymmärrän laitteiden yksinkertaisia käyttöohjeita (esim. yleisöpuhelin).

4 4 Checklists A2 A2 (SELVIYTYJÄN TASO) jatkoa 1 Ymmärrän tietokoneohjelmien komentoja ja ohjeita. 1 Ymmärrän lyhyitä kertomuksia tutuista arkipäiväisistä asioista. PUHUMINEN: SUULLINEN VUOROVAIKUTUS Saan itseni ymmärretyksi ulkoa opittujen lauseiden ja ilmausten avulla. yhdistää lauseita ja ajatuksia toisiinsa esim. sanoilla ja, mutta, koska. käyttää muutamia yksinkertaisia lausemalleja oikein. Sanavarastoni riittää selviytymään tavallisista arkipäivän tilanteista. Selviydyn tilanteista, joissa kysytään neuvoa, vointia ja kerrotaan kuulumisista. esittää kutsun ja vastata itselleni esitettyyn kutsuun. pyytää anteeksi ja vastata anteeksipyyntöön. neuvotella toisen kanssa, mitä tehdään ja minne mennään ja osaan sopia milloin ja missä tavataan. kysyä, mitä joku tekee työssään ja vapaa-aikanaan ja vastata itsekin samanlaisiin kysymyksiin. aloittaa keskustelun. ilmaista, kun ymmärrän keskustelukumppanini puhetta. Mikäli en ymmärrä, osaan pyytää esim. toistamista. PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN asioida kaupoissa, postissa ja pankissa. kysyä julkisiin kulkuneuvoihin liittyviä tietoja ja ostaa lippuja. kysyä matkaa koskevia tietoja. tilata syötävää tai juotavaa. Pystyn tekemään ostoksia, sanoa mitä etsin ja kysyä hintaa. kysyä tietä ja kartan avulla neuvoa tietä. sanoa, mistä pidän ja mistä en pidä.

5 5 Checklists A2 A2 (SELVIYTYJÄN TASO) jatkoa vastata keskustelussa yksinkertaisiin kysymyksiin ja yksinkertaisiin ilmauksiin. kuvailla itseäni, perhettäni ja muita henkilöitä. kuvailla missä asun. 1 kertoa koulutuksestani ja nykyisestä tai edellisestä työstäni. KIRJOITTAMINEN kuvailla kirjoittaen tapahtumia (esim. mitä, missä ja milloin jotakin on tapahtunut). kertoa kirjallisesti jokapäiväisestä elämästä (esim. ihmisistä, paikkakunnista, työstä, koulusta, perheestä, harrastuksista). kirjoittaa yksinkertaisen henkilökohtaisen kirjeen kutsuakseni toisen henkilön vierailulle tai kiittääkseni jostakin. selittää kirjallisesti, missä asun ja kuinka sinne pääsee. antaa tietoja kyselykaavakkeissa koulutuksestani, työstäni ja harrastuksistani. kirjoittaa itsestäni (esim. perhe, koulu, työ, harrastukset). yhdistää lauseita toisiinsa esim. sanoilla ja, mutta, koska, sillä. kirjoittaa yksinkertaisen, kohteliaan kirjeen (esim. tervehdykset, puhuttelut, kiittämiset ja pyynnöt). kuvata jonkin tapahtuman kulun ja käyttää tärkeimpiä ajanilmauksia (esim. ensin, sitten, jälkeenpäin, myöhemmin). Minulla on niin suuri sanavarasto, että osaan kirjoittaa itsestäni ja arkipäivän elämästäni.

6 6 Checklists B1 B1-B2: ITSENÄINEN KIELENKÄYTTÄJÄ B1 (KYNNYSTASO) YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Pystyn seuraamaan minulle arkipäivän keskustelussa osoitettua selkeää puhetta, vaikka joskus joudun pyytämään joidenkin sanojen ja sanontojen toistamista. Pystyn poimimaan pääkohdat ympärilläni käytävästä laajemmasta keskustelusta, jos kieli on selkeää yleiskieltä. Ymmärrän lyhyet kertomukset ja selostukset. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN Ymmärrän tärkeimmät kohdat lyhyistä sanomalehtiartikkeleista, jotka käsittelevät ajankohtaisia ja tuttuja aiheita. Ymmärrän yksinkertaista asiatekstiä aiheista, jotka liittyvät omiin kiinnostuksen kohteisiini tai ammattialueisiini. Ymmärrän perussisällön sanoma- ja aikakauslehtien ajankohtaisista selostuksista ja haastatteluista. päätellä yksittäisten tuntemattomien sanojen merkityksen asiayhteydestä ja saan selville ydinajatuksen, jos aihepiiri on minulle tuttu. Lyhyitä tekstejä (esim. ilmoituksia) silmäilemällä pystyn löytämään niistä tärkeitä asioita ja tietoja (esim. kuka, mitä ja missä tehnyt). Saan selvää lyhyistä ja virallisista teksteistä (esim. koulun ja yhteisöjen säännöt ja ohjeet). Ymmärrän tärkeimmät tiedot lyhyistä yksinkertaisista tiedotteista (esim. mainokset). Ymmärrän yksinkertaisia (esim. liikkeiden, yhdistysten ja viranomaisten) kirjeitä. 1 1 Yksityiskirjeistä ymmärrän sen, mitä kirjoitetaan tapahtumista, tunteista ja toiveista ja pystyn käymään säännöllistä kirjeenvaihtoa kirjeystäväni kanssa. Yksityiskirjeistä ymmärrän sen, mitä kirjoitetaan tapahtumista, tunteista ja toiveista ja pystyn käymään säännöllistä kirjeenvaihtoa kirjeystäväni kanssa. Ymmärrän tavallisimpien virallisten asiakirjojen tekstin (esim. työpaikkahakemus) niin hyvin, että osaan käyttää sitä tarvittaessa. Ymmärrän kertomuksen juonen, jos se on selkeästi jaoteltu, ja tunnistan tärkeimmät tapahtumat.

7 7 Checklists B1 B1 (KYNNYSTASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN VUOROVAIKUTUS JA SEN KIELELLISET KEINOT Pystyn aloittamaan, ylläpitämään ja lopettamaan yksinkertaisen kahdenkeskisen keskustelun minulle tutusta tai kiinnostavasta aiheesta. Pystyn ylläpitämään keskustelua tai asian käsittelyä. Keskustelukumppanini voi joskus olla vaikea ymmärtää, mitä täsmällisesti tarkoitan. Pystyn selviytymään puhetilanteista matkatoimistossa tai matkustaessani. Pystyn selviytymään yllättävissä tilanteissa, joita voi syntyä esim. julkisissa kulkuvälineissä. esim. kysyä matkustajalta, missä jäädä pois, kun kyseessä on tuntematon määränpää. Pystyn käyttämään puheenvuoroja keskustelussa (esim. ottamaan esille uuden aiheen), mutta tarvitsen aktiivisen keskustelukumppanin. Pystyn ilmaisemaan tunteita (esim. hämmästystä, iloa, surua, mielenkiintoa ja välinpitämättömyyttä) ja vastaamaan tällaisiin tunteenilmauksiin. Pystyn osallistumaan valmistautumatta tuttuja aiheita käsitteleviin keskusteluihin. Pystyn kohteliaasti ilmaisemaan yksimielisyyttä ja erimielisyyttä. 1 Pystyn esittämään ja saaman selville henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä keskustelussa ystävien kanssa. Pystyn tekemään mielipiteeni ja reaktioni ymmärretyksi, kun ne koskevat ongelmien ratkaisuja tai käytännön kysymyksiä (minne mennä, mitä tehdä). toistaa osia siitä, mitä keskustelukumppanini on sanonut, varmistaakseni että ymmärrämme toisiamme. 1 pyytää jotakuta selventämään tai toistamaan, mitä hän on juuri sanonut. 1 1 Kun en muista sanaa, jota tarvitsen, osaan korvata sen toisella samaa tarkoittavalla sanalla tai pyytä selvennystä. pitää yllä keskustelua, mutta minun täytyy miettiä, mitä aion sanoa erityisesti silloin, kun puhun pidempään. 1 välittää yksinkertaista tärkeää tietoa kertoen sen, mikä itsestäni tuntuu merkittävältä. 1 Minulla on riittävä sanavarasto arkipäivän aiheista (esim. perhe, harrastukset, työ, matkustaminen ja ajankohtaiset tapahtumat). Tarvittaessa osaan käyttää kiertoilmaisuja. 1 ilmaista itseäni kohtuullisen tarkasti tutuissa jokapäiväisissä tilanteissa.

8 8 Checklists B1 B1 (KYNNYSTASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN kertoa keksimäni tai kuulemani jutun tai tarinan. selostaa yksityiskohtaisia kokemuksia ja tapahtumia. kuvailla unelmia, toiveita ja tavoitteita. selittää ja perustella lyhyesti suunnitelmiani, aikomuksiani ja tekemisiäni. kuvailla yksinkertaisesti erilaisia tuttuja ja minulle läheisiä asioita. selostaa kirjan tai elokuvan juonen ja kertoa mielipiteeni. selostaa melko sujuvasti yksinkertaisen kertomuksen tai kuvauksen tapahtumakulun. selostaa lyhyitä kirjoitettuja tekstejä loogisesti käyttäen alkuperäistekstin sanastoa. KIRJOITTAMINEN kirjoittaa minulle tutuista ja kiinnostavista asioista yksinkertaisesti ja selkeästi. kirjoittaa yksinkertaisia tekstejä minua kiinnostavista aiheista ja ilmaista henkilökohtaisia mielipiteitäni. kirjoittaa koulu- tai kerholehteen lyhyitä, yksinkertaisia tekstejä kokemuksistani ja tapahtumista (esim. jostain matkasta). kirjoittaa henkilökohtaisia kirjeitä ystäville ja tutuille ja kysyä kuulumisia sekä kertoa niitä. kertoa henkilökohtaisessa kirjeessä jostakin elokuvasta tai konsertista. ilmaista kirjeessä tunteita, kuten surua, iloa, mielenkiintoa, pahoittelua tai myötätuntoa. vastata kirjallisesti ilmoituksiin ja pyytää tarkempaa tietoa (esim. autosta tai kurssista). kirjoittaa faksilla, sähköpostilla tai kirjeellä lyhyitä, yksinkertaisia asiatietoja ystäville tai työtovereille tai pyytää sellaisia. kirjoittaa hakemusta varten elämänkertani pääkohdat. Minulla on niin laaja sanavarasto, että pystyn kirjoittamaan useimmista jokapäiväisistä elämääni koskevista aiheista (esim. perhe, harrastukset) suhteellisen sujuvasti ja ymmärrettävästi. 1 kirjoittaa tutusta aiheesta tekstin, jossa tuon pääkohdat selkeästi esille.

9 9 Checklists B2 B2 (OSAAJAN TASO) YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Ymmärrän tavallista puhekieltä, vaikka puhuttaisiin meluisassakin ympäristössä. Pystyn seuraamaan luentoa tai puhetta, joka käsittelee minulle tuttua asiaa. Ymmärrän TV-dokumentteja, suoria haastatteluja, puheohjelmia, näytelmiä ja useimpia elokuvia, joissa puhutaan tavallista puhekieltä (ei murretta). Ymmärrän pääajatukset monimutkaisesta puheesta ja keskustelusta mikäli ei ole käytetty murretta, ja ymmärrän myös oman erikoisalani ammattikeskusteluja. päätellä pääkohdat kuulemastani asiasta ja käyttää hyväkseni asiayhteydestä tulevia vihjeitä. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN Ymmärrän lukemani ajankohtaiset artikkelit ja selostukset, joissa kirjoittajat edustavat erilaisia asenteita ja näkökantoja. lukea pitkiä selostuksia ajankohtaisista aiheista. myös erottaa pääasiat, mielipiteet ja johtopäätökset. Ymmärrän tarkoin omaan alaani ja harrastuksiini liittyviä tekstejä. Ymmärrän myös erikoisartikkeleita, jos voin tarvittaessa käyttää sanakirjaa. Pystyn lukemaan arvosteluja, joissa käsitellään jonkin kulttuuriteeman (esim. elokuva, teatteri, kirjat, konsertit) sisältöä ja arviointia. tehdä lukemastani yhteenvedon. Pystyn nopeasti etsimään tietoa ja löytämään apua (esim. tietokoneohjelman opas) ja selvittämään tekstin vaikeat kohdat. Ymmärrän nopeasti pääkohdat uutisista, artikkeleista ja selostuksista, jotka liittyvät ammattiini tai harrastuksiini. Tarvittaessa luen tekstin yksityiskohtaisemmin. Ymmärrän pääkohdat asiatekstistä (esim. lentämisen historia). Pystyn valitsemaan aiheen kannalta keskeisiä katkelmia sekä lukemaan niitä tarkemmin sanakirjan avulla. Pystyn lukemaan romaaneja, näytelmiä ja novelleja, ymmärrän juonen pääasiat ja monia yksityiskohtia. Ymmärrän kaunokirjallisissa teksteissä ja näytelmissä henkilöiden toimintamotiivit ja niiden seuraukset.

10 10 Checklists B2 B2 (OSAAJAN TASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN VUOROVAIKUTUS JA SEN KIELELLISET KEINOT Pystyn aloittamaan, ylläpitämään ja lopettamaan keskustelun luontevasti. melko luontevasti ja yksityiskohtaisesti vaihtaa ajatuksia omaan alaani tai harrastuksiini liittyvistä asioista. kuvailla erilaisia tunteita ja kertoa, mitä tapahtumat ja kokemukset minulle merkitsevät. Pystyn osallistumaan aktiivisesti pitkiin keskusteluihin yleisestä puheenaiheesta. Pystyn aktiivisesti ottamaan osaa epäviralliseen keskusteluun, jos asiat ovat itselleni tuttuja. kommentoida toisia esittäen selkeästi oman näkökantani ja arvioida ehdotuksia sekä tehdä olettamuksia ja reagoida niihin. perustella ja puolustaa mielipiteitäni keskustelussa. viedä keskustelua eteenpäin ja varmistaa, että olen ymmärtänyt asian sekä vetää muita mukaan keskusteluun. johtaa haastattelua ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Pystynkäyttämään tavallisia ilmaisuja (esim. Onpas vaikea kysymys ) saadakseni lisäaikaa ja säilyttääkseni puheenvuoroni samalla kun mietin, mitä aion sanoa. Puhenopeuteni ei muutu paljoakaan, vaikka joudun etsimään sanoja tai rakenteita. 1 Pystyn yleensä korjaamaan lipsahdukset ja virheet, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin.

11 11 Checklists B2 B2 (OSAAJAN TASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN kuvailla selkeästi ja yksityiskohtaisesti minua kiinnostavia asioita. kertoa omin sanoin lyhyitä katkelmia uutisista, haastatteluista tai asiaohjelmista. kertoa omin sanoin näytelmä- tai elokuvakatkelman juonen ja tapahtumasarjan. Pystyn väittelemään ja perustelemaan väitteeni. tehdä suullisen yhteenvedon sisällöstä ja samalla kommentoida erilaisia näkökohtia. Pystyn esittämään näkökantani ajankohtaiseen aiheeseen perustellen eri vaihtoehtojen edut ja haitat. Pystyn pohtimaan tilanteiden syitä ja seurauksia. keskustella sujuvasti ja spontaanisti syntyperäisen puhujan kanssa. korjata puheestani virheet, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin. kertoa yksityiskohdat saamastani informaatiosta tarkasti ja täsmällisesti. KIRJOITTAMINEN kirjoittaa selkeitä ja yksityiskohtaisia tekstejä minua kiinnostavista aiheista (esim. aineita, kertomuksia ja tiivistelmiä). Pystyn tiivistämään tavallisia asioita käsittelevän artikkelin. kirjoittaa tekstejä, joihin olen etsinyt tietoa eri lähteistä. aineessa perustella näkökantaani ja selittää erilaisten vaihtoehtojen hyödyt ja haitat. jäsentää kirjoittamaani ja esittää näkökantani selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Pystyn arvioimaan kirjallisesti tehtäviä ja näytetöitä ja antamaan sekä positiivista että negatiivista palautetta. Pystyn kirjoittamaan pitkiä ja ymmärrettäviä tarinoita. Pystyn kirjoittamaan sujuvaa, ilmeikästä tekstiä tapahtumista ja myös todellisista tai kuvitelluista kokemuksista. Pystyn kirjoittamaan lyhyitä pohdintoja elokuvasta tai kirjasta. Pystyn kuvailemaan henkilökohtaisissa kirjeissä erilaisia tunnelmia ja tunteita sekä kertomaan itselleni merkityksellisistä, ajankohtaisista asioista.

12 12 Checklists B2 B2 (OSAAJAN TASO) jatkoa 1 1 Pystyn ottamaan kantaa asian puolesta tai sitä vastaan esim. yleisönosastokirjoituksessa. Pystyn kirjoittamaan itseäni kiinnostavasta aiheesta oikeakielistä ja ymmärrettävää tekstiä. 1 Minulla on suhteellisen laaja sanavarasto, jonka avulla pystyn kirjoittamaan yksityiskohtaisesti jokapäiväisistä asioista ja aiheista.

13 13 Checklists C1 C1-C2: TAITAVA KIELENKÄYTTÄJÄ C1 (TAITAJAN TASO) YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Ymmärrän pidempääkin puhetta ja keskustelua, vaikkei ilmaisu olisi täsmällistä. Ymmärrän sanontoja ja puhekielen ilmauksia ja oivallan tyylin vaihtelun. Saan selvää esimerkiksi rautatieaseman tai urheilukilpailun kuulutuksista, vaikka äänen laatu olisikin heikko. Ymmärrän käyttöohjeita. Ymmärrän luentoja, puheita ja ammattiini, koulutukseen ja opintoihini liittyviä selostuksia. Ymmärrän melko helposti TV-elokuvia, vaikka niissä käytettäisiinkin puhekielen sanontoja. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN Pystyn lukemaan pidempiä, vaativampia tekstejä ja tiivistämään niitä suullisesti. Pystyn lukemaan selostuksia, analyysejä ja kommentteja, joissa pohditaan mielipiteitä ja kannanottoja. Ymmärrän oman alani tieteellisiä tekstejä. Ymmärrän monimutkaisiakin käyttöohjeita, kunhan minulla on tapeeksi aikaa lukea. Luen sujuvasti nykykirjallisuutta. Tunnistan kirjallisia tyylieroja. tiivistää kaunokirjallisia tekstejä.

14 14 Checklists C1 C1 (TAITAJAN TASO) jatkoa PUHUMINEN: SUULLINEN VUOROVAIKUTUS JA SEN KIELELLISET KEINOT Pystyn keskustelemaan vaivatta syntyperäisen puhujan kanssa. puhua sujuvasti, oikein ja vakuuttavasti lukuisista yleisistä ammatillisista ja tieteellisistä aiheista. ilmaista tunteitani, mielipiteitäni ja laskea leikkiä. ilmaista ajatuksiani ja mielipiteitäni selkeästi, perustella ne vakuuttavasti sekä ottaa kantaa. käyttää sopivia ilmauksia aloittaessani puheenvuoroni, harkitessani sanottavaani tai halutessani pitää puheenvuorostani kiinni. osallistua keskusteluun ja toistaa kuulemani. käyttää kiertoilmaisuja ja viestini menee perille. lähes vaivatta ja sujuvasti käyttää kieltä. Vain abstrakti tai vaikea aihe voi tuottaa vaikeuksia. 1 puhua selkeästi ja sujuvasti. Sanavarastoni on melko laaja ja osaan käyttää kiertoilmauksia. Käytän kieliopillisesti lähes oikeaa ja virheetöntä kieltä. PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN esittää asiakokonaisuuksia selkeästi ja yksityiskohtaisesti. tiivistää pitkiä vaativia tekstejä. kertoa asioista perusteellisesti, yhdistellä näkökantoja, korostaa yksityiskohtia ja päättää puheenvuoroni. pitää esitelmän omalta alaltani tai harrastuspiiristäni ja tarpeen vaatiessa poiketa valmistamastani tekstistä sekä vastata kuulijoiden kysymyksiin.

15 15 Checklists C1 C1 (TAITAJAN TASO) jatkoa KIRJOITTAMINEN kirjoittaa yleisistä ja ammattiini liittyvistä aiheista selkeästi ja yksityiskohtaisesti. käsitellä laajempiakin aiheita esim. aineessa tai työselostuksessa. kommentoida, perustella ja antaa esimerkkejä. hankkia tietoa eri lähteistä ja yhdistellä niitä kirjoitukseeni. henkilökohtaisessa kirjeessä kuvailla kokemuksia, tunteita ja yksityiskohtaisia tapahtumia. kirjoittaa muistutuskirjeen tai kannanoton puolesta tai vastaan. kirjoittaa työpaikkahakemuksen ansioluetteloineen. ottaa huomioon vastaanottajan valitessani kirjoitukseeni sanaston ja tyylin. käyttää vaikeampiakin lauserakenteita ja tiivistää tekstiä.

16 16 Checklists C2 C2 (MESTARIN TASO) YMMÄRTÄMINEN: KUUNTELU Ymmärrän vaivatta nopeaakin puhetta sekä suorana että tiedotusvälineistä. Totun myös nopeasti kuuntelemaan vierasta korostusta. YMMÄRTÄMINEN: LUKEMINEN Pystyn tunnistamaan teksteistä sanakäänteitä ja kielikuvia. Kykenen lukemaan sellaisiakin tekstejä, joissa sanoma on ilmaistu epäsuorasti (esim. ironia, satiiri). Ymmärrän tekstejä, jotka sisältävät paljon puhekieltä, idiomaattisia ilmaisuja (sanontoja) tai slangia. Pystyn hahmottamaan hienoja tyyli- ja merkityseroja artikkeleissa ja kirjoissa. Ymmärrän itselleni vieraista asioista kirjoitettuja käsikirjoja, säädöksiä, asetuksia ja sopimuksia. Pystyn lukemaan erilaisia sekä oman aikani että klassisia kirjallisia tekstejä (runous, proosa, draama). Pystyn lukemaan esim. kirjallisia kolumneja tai satiirisia pakinoita, joiden sanoma on ilmaistu epäsuorasti tai moniselitteisesti. Tunnistan myös rivien välistä kerrotun sanoman. Tunnistan erilaisia kirjallisia tyylikeinoja ja niiden tehtävän tekstiyhteydessä. PUHUMINEN: SUULLINEN VUOROVAIKUTUS JA SEN KIELELLISET KEINOT Pystyn syntyperäisen kielenkäyttäjän kanssa keskustelemaan ja väittelemään mistä tahansa aiheesta. Pystyn käyttämään kiertoilmauksia niin sujuvasti, että puhekumppanini tuskin huomaavat, että minulla voisi olla vaikeuksia ilmaista itseäni. Pystyn muotoilemaan ajatukseni joustavasti erilaisia kielellisiä keinoja käyttäen, kun haluan selventää asiaa tai esittää eriävän mielipiteeni. PUHUMINEN: SUULLINEN TUOTTAMINEN Ymmärrän erilaisia tiedotuksia, osaan toistaa niiden asiasisällön ja tiivistää sanoman selkeäksi ja johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi. Pystyn ilmaisemaan tarkasti hienojakin vivahde-eroja.

17 17 Checklists C2 C2 (MESTARIN TASO) jatkoa KIRJOITTAMINEN Pystyn kirjoittamaan jäsenneltyjä selostuksia ja artikkeleita vaikeistakin aiheista. Pystyn käsittelemään laajasti selostuksessa tai esseessä tutkimaani aihetta sekä kirjoittamaan yhteenvedon toisten mielipiteistä. Pystyn kirjoittamaan kannanoton työsuunnitelmaan tai projektiin, jäsentämään sen selvästi ja perustelemaan mielipiteeni. Pystyn ottamaan kriittisesti kantaa kulttuuritapahtumiin (filmi, musiikki, teatteri, kirjallisuus, radio, TV). Pystyn kirjoittamaan tiivistelmän asiateksteistä ja kaunokirjallisista teoksista. Pystyn kirjoittamaan kokemuksistani selkeästi, sujuvasti ja valitsemaani tyyliin sopivasti. Pystyn kirjoittamaan selkeitä, hyvin jäsenneltyjä virallisia kirjeitä esim. hakemuksia, valituksia/kanteita, tarjouksia viranomaisille, esimiehelle tai liikeasiakkaalle. Pystyn ilmaisemaan itseäni kirjeissä tietoisen ironisesti, moniselitteisesti tai huumoria käyttäen. Pystyn käyttämään hienoja merkitysvivahteita ja sivumerkityksiä sekä monimerkityksellisiä sanoja. Pystyn erilaisia kielellisiä keinoja käyttäen huomioimaan lukijani, kun haluan tähdentää tai painottaa joitakin ajatuksiani.

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 t Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 Ymmärtää ja osaa käyttää tuttuja, jokapäiväisiä ilmauksia ja yksinkertaisia lauseita. Osaa esitellä itsensä ja kysyä muilta perustietoja kuten asuinpaikkaa, vointia

Lisätiedot

Itsearviointilistat. Eurooppalainen kielisalkku

Itsearviointilistat. Eurooppalainen kielisalkku Itsearviointilistat Eurooppalainen kielisalkku 2 Itsearviointilistat Itsearviointilistat ovat osa Eurooppalaista kielisalkkua (EKS). Ne ovat kielen opiskelijan apuväline, jonka avulla opiskelija voi itsenäisesti

Lisätiedot

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Tavoitteet Kohderyhmät Käyttö Suomen kielen Osaamispyörän tavoitteena on tehdä näkyväksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden suomen kielen osaamista. Osaamispyörä

Lisätiedot

SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio

SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2017-01-D-38-fi-3 Orig.: EN SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio Language III attainment descriptors

Lisätiedot

Finnish ONL attainment descriptors

Finnish ONL attainment descriptors Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2016-09-D-19-fi-3 Orig.: EN Finnish ONL attainment descriptors APPROVED BY THE JOINT TEACHING COMMITTEE AT ITS MEETING

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA. Tavoitteet

KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA. Tavoitteet KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA Tavoitteet MODUULI 1 (A1.3+) Tavoitteena on, että oppija saavuttaa vahvan taitotason A1.3 kaikilla kielen osaalueilla ja joillakin mahdollisesti tason A2.1: A1.3: Ymmärtää joitakin

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

LIITE 1 KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO

LIITE 1 KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO 277 LIITE 1 Kuvausasteikko on Suomessa laadittu sovellus asteikoista, jotka sisältyvät Euroopan neuvoston toimesta kehitettyyn Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteiseen eurooppalaiseen viitekehykseen.

Lisätiedot

KIELELLISET KOMPETENSSIT: Tarkistusluettelot Pohdi osaamistasi: (a) tarvitsen paljon apua, (b) tarvitsen vähän apua, (c) osaan itse

KIELELLISET KOMPETENSSIT: Tarkistusluettelot Pohdi osaamistasi: (a) tarvitsen paljon apua, (b) tarvitsen vähän apua, (c) osaan itse Eurooppalainen kielisalkku Europeisk språkportfolio European Language Portfolio Tarkistusluettelot Pohdi osaamistasi: tarvn, (b) tarvn, (c) osaan PUHEEN TUOTTAMINEN Eurooppalainen kielisalkkuprojekti 23.9.2003

Lisätiedot

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin LAUSEPANKKI 1.-2. luokkien lukuvuosiarviointiin SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Mekaaninen lukeminen -Harjoittelet äänteitä ja kirjaimia. -Olet oppinut uusia äänteitä ja kirjaimia. -Osaat äänteet ja kirjaimet.

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

FINSKA Kurssisuunnitelma maahanmuuttajien ruotsin kielen koulutukselle

FINSKA Kurssisuunnitelma maahanmuuttajien ruotsin kielen koulutukselle FINSKA Kurssisuunnitelma maahanmuuttajien ruotsin kielen koulutukselle Koulutuksen tarkoitus Maahanmuuttajien ruotsin kielen kunnallinen aikuiskoulutus on korkeatasoinen kielikoulutus, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön : https://oph.etapahtuma.fi/

Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön : https://oph.etapahtuma.fi/ Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön 25.9.2015: https://oph.etapahtuma.fi/ Ryhmätyö, vuosiluokkakokonaisuus 7-9 Kieli englanti Oppimäärä: A1/A2/B1/B2/ÄKO(ympyröi) Laaja-alainen osaaminen Tavoitteet

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO

KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO 1 Kuvausasteikko on Suomessa laadittu sovellus asteikoista, jotka sisältyvät Euroopan neuvoston toimesta kehitettyyn Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteiseen eurooppalaiseen viitekehykseen.

Lisätiedot

Liite 9: Kehittyvän kielitaidon tasojen kuvausasteikko KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO

Liite 9: Kehittyvän kielitaidon tasojen kuvausasteikko KEHITTYVÄN KIELITAIDON TASOJEN KUVAUSASTEIKKO Liite 9: Kehittyvän kielitaidon tasojen kuvausasteikko 1 Kuvausasteikko on Suomessa laadittu sovellus asteikoista, jotka sisältyvät Euroopan neuvoston toimesta kehitettyyn Kielten oppimisen, opettamisen

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO

EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO Europass-kielipassi on asiakirja, johon voit merkitä kielitaitosi. Kielipassi on osa Euroopan neuvoston luomaa kolmiosaista kielisalkkua (katso www.coe.int/portfolio),

Lisätiedot

Puhumisen arvioinnin kriteerit

Puhumisen arvioinnin kriteerit Tasolta toiselle Puhumisen arvioinnin kriteerit (Lähteet: EVK s. 52-53 ja YKIn puhumisen kriteerit) 6 kriteeriä, jotka syytä pitää vierellä arvioitaessa Sujuvuus Vuorovaikutus Koherenssi Ilmaisun tarkkuus

Lisätiedot

FINSKA Kurssisuunnitelma siirtolaisten ruotsin kielen koulutukselle

FINSKA Kurssisuunnitelma siirtolaisten ruotsin kielen koulutukselle FINSKA Kurssisuunnitelma siirtolaisten ruotsin kielen koulutukselle Koulutuksen tarkoitus Siirtolaisten ruotsin kielen koulutus on korkeatasoinen kielikoulutus, jonka tarkoituksena on antaa aikuisille

Lisätiedot

Puhumisen arvioinnin kriteerit

Puhumisen arvioinnin kriteerit Tasolta toiselle Puhumisen arvioinnin kriteerit (Lähteet: EVK s. 52-53 ja YKIn puhumisen kriteerit) 6 kriteeriä, jotka syytä pitää vierellä arvioitaessa Sujuvuus Vuorovaikutus Koherenssi Ilmaisun tarkkuus

Lisätiedot

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 B2 RANSKA VUOSILUOKKA: 8 VUOSIVIIKKOTUNTEJA: 2 Tavoitteet ymmärtämään erittäin selkeästi puhuttuja tai kirjoitettuja lyhyitä viestejä viestintää tavallisimmissa arkielämän

Lisätiedot

KEHITTYVÄN KIELITAIDON ASTEIKKO, toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014

KEHITTYVÄN KIELITAIDON ASTEIKKO, toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 Kehittyvä alkeiskielitaito Kielitaidon alkeiden hallinta KEHITTYVÄN KIELITAIDON ASTEIKKO, toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 Taito toimia vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina 2009-2010 ja 2010-2011 alkaen 17.9.2009 Etäopetuksena Learnlinc etäopetusjärjestelmässä (8 ov) sekä lähiopetuksena (2 ov) Opintokokonaisuus sisältää 8 opintoviikkoa

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Europass-ansioluettelo

Europass-ansioluettelo Europass-ansioluettelo Henkilötiedot Etunimet / Sukunimi Kansalaisuus Suomi Syntymäaika 03/09/1965 Sukupuoli Haettu työpaikka / ammattiala ies Työkokemus Päivämäärät 01/05/2011 Päihdeyksikkö, asumisyksikön

Lisätiedot

Kulttuuritaidot Oppilas tutustuu ruotsinkieliseen ja pohjoismaiseen elämänmuotoon ja oppii arvostamaan omaa ja muiden kulttuuria

Kulttuuritaidot Oppilas tutustuu ruotsinkieliseen ja pohjoismaiseen elämänmuotoon ja oppii arvostamaan omaa ja muiden kulttuuria 9.2.2. Toinen kotimainen kieli: ruotsi B1 Ruotsin kielen opetuksessa oppilas saa valmiuksia vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön ruotsinkielisten kanssa. Opetuksen tavoitteena on kannustaa ja rohkaista oppilasta

Lisätiedot

Junior Front End Developer

Junior Front End Developer Ansioluettelo HENKILÖTIEDOT Panu Siik Kaunolanraitti 1 C 20, 11310 Riihimäki (Suomi) (+358) 400 2755 68 panu@panusiik.fi www.panusiik.fi Skype panu.siik TOIVOTTU TYÖTEHTÄVÄ Junior Front End Developer TYÖKOKEMUS

Lisätiedot

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan:

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan: Luokat 3-6 A2-espanja AIHEKOKONAISUUDET luokilla 4-6 Ihmisenä kasvaminen korostuu omien asioitten hoitamisessa, ryhmässä toimimisessa ja opiskelutaitojen hankkimisessa. Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri: minä ja perhe. Ihminen ja

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Helpon suomen alkeet. Miten puhua niin, että kielenoppijakin ymmärtää? Salla Kurhila & Taija Udd, Suomen kieli ja kulttuuri, Helsingin yliopisto

Helpon suomen alkeet. Miten puhua niin, että kielenoppijakin ymmärtää? Salla Kurhila & Taija Udd, Suomen kieli ja kulttuuri, Helsingin yliopisto Helpon suomen alkeet Miten puhua niin, että kielenoppijakin ymmärtää? Salla Kurhila & Taija Udd, Suomen kieli ja kulttuuri, Helsingin yliopisto Puhu ja vastaanota puhetta selvästi Äännä selkeästi älä mumise

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

TYÖELÄMÄVALMIUTENI kompetensseja tällä hetkellä

TYÖELÄMÄVALMIUTENI kompetensseja tällä hetkellä TYÖELÄMÄVALMIUTENI Tämä tehtävän avulla voit tarkastella omia vahvuuksiasi ja se on ensisijaisesti tarkoitettu sinulle, jolla on jo kokemusta työelämästä. Tavoitteena on, että saat apua ammatilliseen suunnitteluun

Lisätiedot

Systemointiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Systemointiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Systemointiosamäärä SQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1.

Lisätiedot

Saksa B3. 1. Hyvää päivää, hauska tutustua

Saksa B3. 1. Hyvää päivää, hauska tutustua Saksa B3 1. Hyvää päivää, hauska tutustua Kurssilla opiskellaan perusvuorovaikutukseen liittyvää kieltä, kuten tervehtiminen, hyvästely ja esittäytyminen. Harjoitellaan kertomaan perusasioita itsestä ja

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä)

Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiina, B3-kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen- ja

Lisätiedot

- oppii kirjoittamaan yksittäisiä sanoja ja lauseita pinyin-kirjoituksella - oppii kirjoittamaan joitakin kirjoitusmerkkejä

- oppii kirjoittamaan yksittäisiä sanoja ja lauseita pinyin-kirjoituksella - oppii kirjoittamaan joitakin kirjoitusmerkkejä VALINNAINEN KIELI (B2): KIINA B2-kiina Vuosiluokka: 8 Vuosiviikkotuntia: 2 TAVOITTEET Kielitaito Kuullun ymmärtäminen - oppii ymmärtämään helposti ennakoitavia arkielämään liittyviä tervehdyksiä, kysymyksiä,

Lisätiedot

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä?

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? TAVOITTEET: Alaansa liittyvien tekstien keskeisten käsitteiden, olennaisen sisällön ja tarkoituksen ymmärtäminen Tiedonhankinta eri tavoilla eri lähteistä

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

.6.0 Kielen ammatilliset käyttöalueet ja taitotasot Kansallinen tutkintojen viitekehyksessä linjataan, että ammattikorkeakoulujen kielten opetuksen tulisi motivoida opiskelija elinikäiseen kielten opiskeluun

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Oppilas pystyy nimeämään englannin kielen lisäksi myös muita vieraita kieliä niitä kohdatessaan.

Oppilas pystyy nimeämään englannin kielen lisäksi myös muita vieraita kieliä niitä kohdatessaan. Englanninkielisen aineiston löytäminen Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen Kielellinen päättely Kielellisen ympäristön hahmottaminen Arvioinnin kohde Englannin kielen arviointikriteerit

Lisätiedot

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2 Uutinen Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 2 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 3 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 4 Uutinen Vastaa kysymyksiin:

Lisätiedot

Lapsen tyypillinen kehitys. -kommunikaatio -kielellinen kehitys

Lapsen tyypillinen kehitys. -kommunikaatio -kielellinen kehitys Lapsen tyypillinen kehitys -kommunikaatio -kielellinen kehitys Kielellinen kehitys Vauvalla on synnynnäinen kyky vastaanottaa kieltä ja tarve olla vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa Kielellinen kehitys

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään,

Lisätiedot

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto 2017 1 Yleistä Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman seminaarityöskentelyyn

Lisätiedot

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Dosentti Mikko Ketola Kirkkohistorian laitos Workshop tohtorikurssilla toukokuussa 2008 Teologinen tiedekunta Workshopin sisältö Miksi kirjoittaa

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi?

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? Uutinen Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? 16.3.2013 Copyright Thorleif Johansson 2 Myyntimalli Kuva myy

Lisätiedot

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet A2- espanja Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet - innostuu kokeilemaan ja kuuntelemaan espanjan kieltä - oppii käyttämään tavallisimpia omaan elämään liittyviä sanoja

Lisätiedot

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 TERVETULOA HELSINGIN GOETHE-INSTITUTIIN! OHJELMASSA kaikilla tasoilla järjestettävät saksan kurssit kansainvälisesti tunnustetut tutkinnot huippupätevät

Lisätiedot

Kiina A KIINA VUOSILUOKKA: 3 VUOSIVIIKKOTUNTIA: 2 TAVOITTEET

Kiina A KIINA VUOSILUOKKA: 3 VUOSIVIIKKOTUNTIA: 2 TAVOITTEET 7.5.1.3 Kiina A KIINA VUOSILUOKKA: 3 VUOSIVIIKKOTUNTIA: 2 TAVOITTEET ymmärtää yksinkertaisia tilannesidonnaisia ilmaisuja ja pystyy itse tuottamaan joitakin lyhyitä ilmaisuja ja lauseita. Hän harjaantuu

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina Tekstin teko Tuula Marila 9.1.2004 1 Tekstin teko prosessina 1. valmistautuminen 2. suunnittelu 3. tiedon keruu 4. sisällön valinta 5. käsittelyjärjestyksen suunnittelu 6. kirjoittaminen 7. muokkaaminen

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen avaintaidot: - Oppiminen ja ongelmanratkaisu - Ammattietiikka - Kestävä kehitys. Harjoitustöiden ja Itsearvioinnin yhteydessä.

Elinikäisen oppimisen avaintaidot: - Oppiminen ja ongelmanratkaisu - Ammattietiikka - Kestävä kehitys. Harjoitustöiden ja Itsearvioinnin yhteydessä. ELÄMÄNHALLINTA, 2 ov 1. Elämänhallintaan liittyvien kysymysten käsitteleminen ja elämään liittyvistä asioista selviytyminen 2. Elinikäisen oppimisen avaintaidot - Ammattietiikka - Kestävä kehitys Arvioinnin

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä A2-VENÄJÄ vl.4-6 4.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola Suomen kielen ja kulttuurin perusopinnot 1B (A1.3) LUOKKA 2026 31.8.2010-24.5.2011, 175 t, lähtötaso

Lisätiedot

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 tuetusti / vaihtelevasti / hyvin / erinomaisesti vuosiluokka 1 2 3 4 käyttäytyminen Otat muut huomioon ja luot toiminnallasi myönteistä ilmapiiriä.

Lisätiedot

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa 5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa Itsenäinen suoritus Kurssia SAB9 ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssien suoritusjärjestys Numerojärjestys Syventävät kurssit 1. Vapaa-aika

Lisätiedot

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen Työskentelyohjeita: Tiedostoa voi muokata useampi ihminen samanaikaisesti. Jakakaa tavoitteet eri vuosiluokille kopioimalla ja liittämällä sinisten otsikoiden alle, jotka löytyvät taulukoiden alta. Kopioi

Lisätiedot

Monikulttuurisuus oppilaitoksessa Carita Cruz

Monikulttuurisuus oppilaitoksessa Carita Cruz Monikulttuurisuus oppilaitoksessa Carita Cruz Amiedu Vahva vaikuttaja jo 40 vuoden ajan, maahanmuuttajakoulutusta vuodesta 1979 lähtien Noin 22 000 aikuisoppijaa / vuosi, joista vajaa kolmannes maahanmuuttajia

Lisätiedot

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 TERVETULOA HELSINGIN GOETHE-INSTITUTIIN! OHJELMASSA kaikilla tasoilla järjestettävät saksan kurssit kansainvälisesti tunnustetut tutkinnot huippupätevät

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinnon osa 3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp ARVIOINNIN KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Toteutus Ennen uuden tutkinnon

Lisätiedot

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen ! Kokeessa testataan tekstien analysointitaitoa ja kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa.! Tehtävien aineistona! kaunokirjallisia tekstejä, esim. romaanikatkelmia,

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua

Opetuksen tavoite: T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua Elämänkatsomustiedon opetuksen tavoitteet ja sisällöt T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua Oppilas harjoittelee tulemaan toimeen toisten lasten kanssa ja kuuntelemaan

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija Muokattu suomalaiseen kouluun sopivaksi Miksi? lyhyet opetustuokiot, paljon mallittamista lapsi saa valita itse kirjansa luetaan oikeita

Lisätiedot

9.2. Ruotsi B1 kielenä

9.2. Ruotsi B1 kielenä 9.2. Ruotsi B1 kielenä Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 =

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 K-MESTARIMYYJÄKOULUTUS, 1 ov 1. Ilmoittautuminen linjakohtaisesti Mestarimyyjäkoulutukseen ilmoittutumisajan puitteissa

Lisätiedot

Language descriptors in Finnish Finnish listening - Kuunteleminen: historia/yhteiskuntaoppi ja matematiikka

Language descriptors in Finnish Finnish listening - Kuunteleminen: historia/yhteiskuntaoppi ja matematiikka Language descriptors in Finnish Finnish listening - Kuunteleminen: historia/yhteiskuntaoppi ja matematiikka Asiatietojen ja selitysten Ohjeiden ja neuvojen Mielipiteiden Argumenttien ja perusteluiden Aiheeseen

Lisätiedot

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila Päivän ohjelma Ryhmäjako Tärkeimmät asiat tutkielman tekemiseen (mitä

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Kotostartti. Kiintiöpakolaiset. Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen

Kotostartti. Kiintiöpakolaiset. Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen 2009-2013 Kotostartti Kiintiöpakolaiset Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen Mahdollistaa nopean ja tehokkaan kotoutumisprosessin aloituksen Kotostartti Materiaali:

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot