Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna"

Transkriptio

1 Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna Johdantokurssi lääketieteen lisensiaatin tutkinnon syventävien opintojen opinnäytetyön ja tohtorin tutkinnon suorittamiseen Tampereen yliopistossa, 1 op / Introduction to advanced studies thesis writing and PhD degree in medicine at the University of Tampere, 1 ECTS Oppiaine: Lääketiede Osaamistavoitteet: Opiskelija omaksuu tieteellisen tutkimuksen prosessin perusteet, tuntee syventävien opintojen opinnäytetyön sekä väitöskirjan perusrakenteen, tiedostaa hyvän kieliasun tärkeyden opinnäytetöissä, tuntee lääketieteellisen tutkimuksen säännöt ja hyvät käytännöt, osaa käyttää sujuvasti RefWorks -viitteidenhallintaohjelmaa ja tuntee yleiset tutkimusrahoituksen hakemiseen liittyvät käytännöt. Sisältö: Syventävien opintojen opinnäytetyön ja väitöskirjan tavoite, vaatimukset, rakenne, kieliasu, tekstinkäsittely, RefWorks -viitteidenhallintaohjelma ja syventävien opintojen käytännön järjestelyt. Terveystutkimuksen periaatteet, säännöt, säännökset ja hyvät käytännöt. Tutkimusrahoituksen hakeminen väitöskirjatutkimusta varten. Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot: Luennot ja oppimispäiväkirja. Luennoilla on oltava läsnä, yhden luento-osallistumisen voi korvata erikseen sovittavalla esseellä. Arviointi: Hyväksytty / hylätty Arviointiperusteet: Opintojakson luennot ovat pakollisia. Vastuuopettaja arvioi luentojen pohjalta kirjoitetun oppimispäiväkirjan. Suositeltu suoritusajankohta: Ennen syventävien opintojen opinnäytetyön aloittamista. Tarjontatiedot: Tay:n lääketieteen opiskelijoille Jakson vastuuhenkilö: Prof. Seppo Parkkila (seppo.parkkila(at)uta.fi) Lisätietoja: ********************

2 Tutkielmaseminaari, 2 op / Thesis seminar, 2 ECTS Oppiaine: Lääketiede Osaamistavoitteet: Seminaarin käytyään opiskelija kykenee lääketieteellisten kysymysten/ongelmien tieteelliseen analysoimiseen ja hänellä on opinnäytetyön laatimisessa tarvittavat taidot. Opiskelija osaa arvioida tutkimuksia ja tutkimusprosessia. Seminaarin kuluessa opiskelija kirjoittaa opinnäytetyötänsä niin, että se on valmis tai lähes valmis, kun opiskelija esittelee tutkimustuloksiaan seminaarissa. Sisältö: Kyseessä on seminaarisarja, jossa lääketieteen opiskelijat esittävät syventävien opintojensa tutkimussuunnitelmia sekä niiden tuloksia. Opintojaksossa käsitellään tutkimussuunnitelman laatimista, tutkimusmenetelmiin, tulosten tulkintaan ja arviointiin liittyviä kysymyksiä sekä käydään tieteellistä keskustelua. Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot: Kurssin aikana opiskelija osallistuu aktiivisesti seminaaritapaamisiin vähintään 14 kertaa (14 x 2 h), pitää suullisen esityksen omien syventävien opintojen tutkimussuunnitelmasta (15 min) ja tutkimuksen valmistuttua sen tuloksista (30 min) sekä opponoi kaksi kertaa toisten opiskelijoiden esityksiä. Arviointi: Hyväksytty / hylätty Arviointiperusteet: Vastuuopettaja arvioi opiskelijan suoriutumisen seminaariistunnoissa. Suositeltu suoritusajankohta: Opintojakson aloitus hieman ennen oman syventävien opintojen tutkimusprojektin aloittamista. Tarjontatiedot: Tay:n lääketieteen opiskelijoille. Opintojakso toteutetaan kun vähintään 20 opiskelijaa on ilmoittautunut jaksolle. Jakson vastuuhenkilö: Prof. Seppo Parkkila (seppo.parkkila(at)uta.fi) Lisätietoja: ******************** Tiedepäivä, 1 op / Science Day, 1 ECTS Oppiaine: Lääketiede Osaamistavoitteet: Opiskelija tuntee suullisen tieteellisen esitelmän ja posteriesityksen perusrakenteet. Opiskelija tuntee Tampereen yliopistossa tehtävää lääketieteellistä tutkimusta ja osaa soveltaa tietojaan esimerkiksi tutkimusryhmään hakeuduttaessa.

3 Sisältö: Tiedepäivän aikana Kaupin kampuksen opiskelijat ja tutkimusryhmät esittelevät tutkimusprojektejaan ja opinnäytetöitään suullisin esityksin ja posterein. Lisäksi päivän ohjelmaan kuuluvat kaksi kutsuluentoa sekä suomenkielinen, asiantuntijoiden käymä paneelikeskustelu ajankohtaisesta aiheesta. Osallistujat laativat oppimispäiväkirjan kaikista suullisista esityksistä ja kahdesta posteriesityksestä tai esittävät suullisen esitelmän tai posterin ja osallistuvat Tiedepäivän kaikkiin esityksiin. Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot: Esittäjillä suullinen esitys tai posteri sekä osallistuminen Tiedepäivän kaikkiin esityksiin. Kuulijoilla läsnäolo kaikkien suullisten esitelmien aikana sekä lisäksi oppimispäiväkirjan laatiminen suullisista esityksistä. Arviointi: Hyväksytty / hylätty Arviointiperusteet: Vastuuopettaja arvioi Tiedepäivään esityksiä varten lähetetyt abstraktit sekä luentojen ja kahden posterin pohjalta kirjoitetut oppimispäiväkirjat. Suositeltu suoritusajankohta: Esittäjien osalta syventävien opintojen opinnäytetyöprojektin tai väitöskirjatutkimuksen siinä vaiheessa, kun tutkimustuloksia on mahdollista esitellä, kuulijoiden osalta missä tahansa perus- tai jatko-opintojen vaiheessa. Tarjontatiedot: Kaupin kampuksen opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä PSHP:n asiantuntijoille. Jakson vastuuhenkilö: Prof. Seppo Parkkila (seppo.parkkila(at)uta.fi) Lisätietoja: ******************** ABC of Scientific Communication, 2 op / 2 ECTS Oppiaine: Lääketiede Osaamistavoitteet: Opiskelija omaa valmiudet tieteellisen tiedon tuottamiseen, tuntee tieteellisen julkaisemisen perusperiaatteet ja julkaisun osat, osaa esittää tilastolliset tulokset julkaisuissa asianmukaisesti, tuntee kokousabstraktin rakenteen ja pystyy suunnittelemaan tieteellisen posterin, tuntee ns. open-access -julkaisemisen käytännöt, tuntee väitöskirjan rakenteen ja sen kirjoittamisprosessin, ymmärtää väitöstilaisuuteen liittyvät perinteet ja käytännöt. Sisältö: Kurssi on englanninkielinen. Luento-opetusta seuraavista aiheista: Biolääketieteellisen julkaisun kirjoittaminen, tutkimustulosten tilastollinen käsittely ja raportointi, hyvän englanninkielisen tekstin tuottaminen, tieteellisen esitelmän pitäminen, toimittajan rooli tieteellisissä julkaisusarjoissa, tieteellisen artikkelin julkaiseminen ns. open access-lehdissä, kvalitatiivisen tutkimuksen julkaiseminen, kokousabstraktin kirjoittaminen, posteriesityksen pitäminen, tieteen popularisointi, monografia ja osajulkaisuväitöskirja, väitöstilaisuuden käytännöt. Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot: Osallistuminen vähintään 75%:lle luennoista, oppimispäiväkirjan kirjoittaminen.

4 Arviointi: Hyväksytty / hylätty Arviointiperusteet: Vastuuopettaja arvioi luentojen pohjalta kirjoitetun luentopäiväkirjan. Suositeltu suoritusajankohta: Missä vaiheessa tahansa perus- tai jatko-opintojen aikana. Tarjontatiedot: Tay:n perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoille. Jakson vastuuhenkilö: Prof. Seppo Parkkila (seppo.parkkila(at)uta.fi) Lisätietoja: Journal Club, 1 op / 1 ECTS Oppiaine: Lääketiede ******************** Osaamistavoitteet: Päätavoitteena on, että opiskelija osaa lukea ja arvioida kriittisesti erityyppisiä tieteellisiä artikkeleja. Opintojakson aikana opiskelija on syventänyt tietojaan lääketieteen viimeaikaisesta kehityksestä, esimerkiksi uusista diagnoosi- ja hoitomenetelmistä. Sisältö: Journal club on keskustelufoorumi, jossa voidaan vaihtaa ajatuksia alan uusimmista julkaisuista. Kullakin kerralla yksi opiskelija esittelee n. 30 minuutin Power point -esityksen avulla jonkin korkeatasoisen perus-, translationaaliseen tai kliiniseen tutkimukseen liittyvän tuoreen tieteellisen artikkelin. Esitelmän jälkeisessä keskustelussa (n. 15 minuuttia) keskitytään artikkelin sisällön lisäksi artikkelin eri osiin, erityyppisten artikkelien ominaispiirteisiin ja julkaisuprosessiin. Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot: Opintojakson aikana opiskelija osallistuu aktiivisesti seminaaritapaamisiin vähintään 20 kertaa, joista yhdellä kerralla pitää suullisen esityksen joko jakson opettajan valitsemasta tai itse valitusta ja jakson opettajan etukäteen hyväksymästä julkaisusta. Arviointi: Hyväksytty / hylätty Arviointiperusteet: Vastuuopettaja arvioi opiskelijan suoriutumisen seminaariistunnoissa. Suositeltu suoritusajankohta: Perusopintojen aikana Tarjontatiedot: Tay:n lääketieteen opiskelijoille. Opintojakso toteutetaan kun vähintään 20 opiskelijaa on ilmoittautunut jaksolle. Jakson vastuuhenkilö: Prof. Seppo Parkkila (seppo.parkkila(at)uta.fi) Lisätietoja:

5 Avaimet hyvään oireenmukaiseen hoitoon käytännön lääkärin työssä (3op) / Methods of Palliative Care Tavoitteet ja perustelut miten jakso täydentää perusopetusta Tavoitteena on antaa käytännön työhön perusteet oireita lievittävästä hoidosta ja saattohoidosta. Palliatiivisen ja saattohoidon tarve on kasvanut ja tulee kasvamaan WHO:n arvion mukaan 20 % seuraavan vuoden aikana. Suomessa on jo nyt arviolta potilasta, jotka tarvitsevat saattohoitoa. STM suosituksen mukaan jokaisen lääkärin tulee hallita palliatiivisen hoidon perusteet, sillä päävastuu hoidosta on perusterveydenhuollossa. Perusopetuksessa palliatiivista hoitoa ei ole omaa jaksoa, vaan aihetta käsitellään useamman jakson yhteydessä. Kurssin tarkoitus on koota palliatiivinen opetus yhteen. Suunniteltu kurssi on käytännön läheinen ja perustuu potilastapauksiin. Sisältö/käsiteltävät asiakokonaisuudet Mitä palliatiivinen hoito voi tarjota potilaille ja läheisille Eri sairauksien palliatiivisen hoidon erityispiirteet (syöpä, muistisairaudet, COPD, sydämen vajaatoiminta) Mitä käytännön lääkärin tulee hallita: somaattisten oireiden hoito kuten kipu, hengenahdistus, uupumus, mahasuolikanavan oireet jne. psykososiaalinen tuki saattohoito ja kuoleman kohtaaminen Hoitosuunnitelman laatiminen Oppimismuodot ja niiden tuntimäärät Luento-opetusta 20 tuntia Ryhmäopetusta 20 tuntia Itseopiskelua 32 tuntia (harjoitustyö 22 ja ryhmäopetuksiin valmistautuminen 10) Seminaaripohdintaa ja harjoitustöiden esittely 6 tuntia Kohderyhmä IV-VI vuosikurssin opiskelijat

6 Arviointitapa Läsnäolovelvollisuus ja harjoitustyö Kirjallisuus ja muu Oppimateriaali Duodecim Syöpätautien oppikirja (palliatiivinen hoito ja hätätilanteet kappaleet) Duodecim Palliatiivisen hoidon oppikirja Duodecim Kipu oppikirja Duodecim Geriatrian oppikirja (soveltuvin osin) Kuolevan potilaan käypähoitosuositus Vastuuhenkilö ja hänen yhteystiedot Vs. palliatiivisen lääketieteen professori Juho Lehto juho.lehto(at)uta.fi Puh Tampereen yliopisto, Arvo-rakennus, Lääkärinkatu 1, Tampereen Yliopisto Käytännön järjestelyt opetuskoordinaattori Ulla Kampman, ulla.kampman(at)uta.fi Ajankohta Tapaamiset tiistaisin ja torstaisin klo , Arvo-rakennus B241 Opiskelijamäärä Vähimmäismäärä 15, enintään 26 Kurssipalaute Kirjallinen ja palautekeskustelu Ohjelma Kommunikaatio vain toiseen osallistutaan Harjoitustöiden esittely- vain kahteen täytyy osallistua (saa osallistua kaikkiin) L = luento R = ryhmätyöt potilastapauksin

7 27.8 L Johdanto aiheeseen palliatiivisen hoidon mahdollisuudet Oireiden yleisyys ja mittaaminen (prof. Juho Lehto) 29.8 L Syöpäkivun hoito (LT Tarja Heiskanen, HYKS) 03.9 R Syöpäkivun hoito (LT Tarja Heiskanen, HYKS) 10.9 L Ruuansulatuskanavan oireet ja hoito (dos. Tiina Saarto, HYKS) 12.9 R Ruuansulatuskanavan oireet ja hoito (dos. Tiina Saarto, HYKS) 17.9 L Hengitystieoireiden ja keuhkopotilaan palliatiivinen hoito (prof. Juho Lehto) 19.9 R Hengitystieoireiden ja keuhkopotilaan palliatiivinen hoito (prof. Juho Lehto) 24.9 L Kuoleva vanhus perusterveydenhuollossa; kotisaattohoito (ayl Paula Poukka, Helsingin kotisairaalat) 26.9 L Neurologisten sairauksien palliatiivinen ja saattohoito (el Johanna Palmio/Mika Koskinen) R Kuoleva vanhus perusterveydenhuollossa, kotisaattohoito (ayl Paula Poukka, Helsingin kotisairaalat) L Saattohoito (yl Tarja Korhonen, Pirkanmaan hoitokoti) L Syövän palliatiivinen hoito (dos. Tiina Saarto) L Kommunikaatio (LT Hahka-Kemppinen, Lilly) R Kommunikaatio (LT Hahka-Kemppinen, Lilly) R Syövän palliatiivisen hoidon erityispiirteet (kouluttaja auki) R Saattohoito (yl Tarja Korhonen, Pirkanmaan hoitokoti) L+R Yleisoireiden hoito, uupumus, anoreksia, kakeksia, nestehoito) (yl Juha Hänninen Terhokoti) L +R Muistisairaan potilaan palliatiivinen ja saattohoito (prof. Jaakko Valvanne, el Ulla Helin) L Psykososiaalinen tuki masennuksen ja ahdistuneisuuden hoito (el Irja Idman, HYKS) R Neurologisten sairauksien palliatiivinen ja saattohoito (el J. Palmio) Harjoitustöiden esittely (prof. Juho Lehto ja yl Tarja Korhonen) Harjoitustöiden esittely (prof. Juho Lehto ja yl Tarja Korhonen) ********************

8 Kirjallisuutta lääkäreille 2 op / Literature and Medicine Opintojaksolla analysoidaan novelleja sellaisten teemojen valossa, jotka ovat lääkärin työssä keskeisiä. Kertomakirjallisuus on vaikeutettua monitasoista viestintää, joten sen analysoiminen harjoittaa kuuntelu-, tulkinta- ja viestintätaitoja. Teksteistä opitaan tunnistamaan keskeisiä rakenteita, aiheita ja tunteita. Novellihenkilöiden tilanteita pohtimalla harjoitellaan toisen ihmisen näkökulmaan eläytymistä. Käsittelemme kuutta lyhyttä angloamerikkalaista novellia. Ensin opettaja luennoi kertomustutkimuksen välineistä, minkä jälkeen opiskelijat soveltavat oppimaansa analysoimalla novelleja itsenäisesti. Sitten novelleista ja teemoista keskustellaan yhdessä. Viimeistä kokoontumiskertaa varten opiskelijat perehtyvät kolmeen kirjallisuuden ja lääketieteen yhteyksiä käsittelevään artikkeliin tai kirjan lukuun (ks. oheiskirjallisuus). Lukemansa perusteella opiskelijat keskustelevat kriittisesti siitä, onko kirjallisuuden lukeminen ja analysoiminen hyödyllistä lääkärille ja ovatko narratiivisen lääketieteen menetelmät toteutuskelpoisia. Kurssi rakentuu paljolti keskustelujen varaan ongelmaperustaisen opetuksen ihanteen mukaisesti. Tämänkaltaisia opintojaksoja järjestetään amerikkalaisissa yliopistoissa otsikoilla Literature and Medicine, Medical Humanities ja Bioethics. Kurssilla luettavia novelleja ja niihin liittyviä teemoja (pieniä muutoksia voi vielä tulla) o Johdatus novellien lukemiseen: henkilöiden tietämys, aikomukset, toiveet ja velvollisuudet Ernest Hemingway: Intiaanileiri (sankarilääkäri, synnytys, kulttuurierot, kuolema) o Tunteiden tunnistaminen teksteistä David Sedaris: Nuit of the Living Dead (fobiat; huumori selviytymiskeinona) o Minäkertojat: kertojan epäluotettavuus ja sen havaitseminen Ian McEwan: Dead as They Come (mielisairaus, terveen ja sairaan raja) TAI Charlotte Perkins Gilman: Keltainen seinäpaperi (mielisairaus) o Monologinen ja dialoginen viestintä James Joyce: Surullinen tapaus (yksinäisyys, alkoholismi, itsemurha) Ernest Hemingway: Siisti, hyvin valaistu paikka (asiakkaan/potilaan kohtaaminen) o Sympatia ja empatia Sherwood Anderson: Kädet (hyväksikäyttöepäilys) Oheiskirjallisuutta Beveridge, Allan: Should psychiatrists read fiction? BJP 182: , Charon, Rita: Narrative Medicine: Honoring the Stories of Illness. Oxford: Oxford University Press, 2008.

9 The Cambridge Companion to Narrative. Toim. David Herman. Cambridge: Cambridge University Press, Health, Illness and Culture. Broken Narratives. Toim. Jens Brockmeier & Lars-Christer Hyden. New York: Routledge, Sklar, Howard: The Art of Sympathy: Forms of Moral and Emotional Persuasion in Fiction. Väitöskirja. Helsingin yliopisto, Stories Matter. The Role of Narrative in Medical Ethics. Toim. Rita Charon & Martha Montello. London & New York: Routledge, Vesala-Varttala, Tanja: Sympathy and Joyce s Dubliners. Ethical Probing of Reading, Narrative, and Textuality. Väitöskirja. Tampere: TUP, Zunshine, Lisa: Why We Read Fiction. Theory of Mind and the Novel. Columbus: The Ohio State University Press, Kurssin suorittaminen Kurssi suoritetaan novellien ja artikkelien lukemisella, läsnäololla (6/7), keskustelulla ja kahdella lyhyellä kirjoitustehtävällä: 1. David Sedarisin omaelämäkerrallisen kertomuksen analysoiminen annetuilla välineillä (3 s.). 2. Jonkin kurssilla käsitellyn novellin analysoiminen tai luovan kirjoittamisen harjoitus (3 s.). Toisesta kirjallisesta työstä annetaan kirjallista palautetta. Kirjallisten töiden tarkoitus on osoittaa, että kurssin oppimistavoitteet on saavutettu. Ryhmän koko ja kohderyhmä 8 25 opiskelijaa. Alle 8 opiskelijan ryhmälle opintojaksoa ei ole järjestetä. Kaikkien vuosikurssien opiskelijat ovat tervetulleita. Kurssin ajankohta Tapaamiset pääsääntöisesti keskiviikkona klo Arvossa. Vastuuhenkilö Opetuksesta vastaa yleisen kirjallisuustieteen jatko-opiskelija, FM Laura Karttunen, laura.s.karttunen(at)uta.fi Käytännön järjestelyt Opetuskoordinaattori Ulla Kampman, ulla.kampman(at)uta.fi.

10 Kliininen anatomia 2 op / Clinical anatomy ******************** Tavoite: Oppimismuodot: Opettaa kliinisen työn kannalta keskeisimpiä anatomisia rakenteita. Kurssi kohdentaa aiempaa anatomian opiskelua kliinistä näkökulmaa painottaen. Luennot 16 x 1-2 t (20 t), kliiniset dissektiot 4 x 2 h, itse opiskelumateriaali (10 t) sekä lopputentti (2 t). Kirjallisuus: K.L. Moore: "Clinically Oriented Anatomy" Williams & Wilkins co (uusin painos), tai R.L. Drake, W.Vogl, A.W.M.Mitchell: Grays Anatomy for students. Elsevier Inc.(uusin painos) tai W. Kahle, H. Leonhardt, W. Platzer: Color atlas and textbook of human anatomy, Vols I-III, G. Thieme Publ.,Stuttgart (uusin painos). Lisäksi hyviä anatomisia kuvastoja ovat esim. Sobotta: "Atlas of Human Anatomy" 1-3, Urban & Schwarzenberg, Münich tai Netterin kuvasto. Kohderyhmä: LL-opiskelijat CIII/CIV. 40 kpl ilmoittautumisjärjestyksessä. Aikataulu: 11/2013 Käytännön järjestelyt: opetuskoordinaattori Ulla Kampman, ulla.kampman(at)uta.fi Arviointi: Osallistuminen vähintään 70 % luennoista, 87.5 % (7/8) kliinisistä dissektioista, itseopiskelumateriaalin ja tentin hyväksytty läpäiseminen (vähintään 40 % maksimipisteistä). Itse opiskelu -materiaali: Tentti: Itse opiskelu-materiaali on Moodle:en ladattu interaktiivinen oppimiskokonaisuus, joka koostuu A) ihmisen anatomiaan liittyvistä kuvatehtävistä sekä B) kurssin luentoaiheisiin liittyvistä kliinisen anatomian kysymyksistä. Se suoritetaan kurssin aikana omatoimisesti. Kurssin lopuksi on tentti, jossa 40 % kysymyksistä tulee itse opiskelu-materiaalista ja 60 % kysymyksistä on vastaavanlaisia, mutta täysin uusia kliinisesti merkittäviä anatomisia tehtäviä.

11 Trooppiset taudit Suomessa, 4 op Ajankohta: Keskiviikkoisin klo Helsinki, Haartman-instituutti, Haartmaninkatu 3, luentosali 1 Tampereella videoneuvotteluyhteyksin, ls. A109 paitsi A207 ja A209 Kohdejoukko: Kurssi on tarkoitettu Suomessa toimiville lääkäreille ja kliinistä kokemusta omaaville vuosikurssin lääketieteen opiskelijoille. Tavoitteet: Sisältö ja toteutus: Kurssi on lähtökohdiltaan kliinistä työtä tukeva ja se keskittyy potilaiden matkan jälkeisiin ongelmiin ja maahanmuuttajien tauteihin. Perusopiskelijoille kurssi (75% läsnäolovelvoite) ja hyväksytty kirjallinen loppukoe. (Kurssilla käytetään hyväksi etäluentotekniikkaa ja kurssia voi seurata Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.) Ilmoittautuminen: Kurssille ilmoittaudutaan osoitteessa Kustannukset: Kurssin luennot ovat ilmaisia lääketieteellisten tiedekuntien perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille. Muille kuin opiskelijoille kurssimaksu on 150. Järjestäjät: Kurssin järjestämisestä vastaavat: Helsingin yliopisto, HUS infektiosairauksien klinikka, HUS Lastenklinikka, HUSLAB, Turun yliopisto, TYKS Lastenklinikka ja Sisätautiklinikka, Tampereen yliopisto, TAYS infektioklinikka, Oulun yliopisto, OYS Sisätautiklinikka, Itä- Suomen yliopisto, KYS Sisätautiklinikka, Keski-Suomen keskussairaala, Suomen Infektiolääkärit ry, David Livigstone seura ry, Kliiniset mikrobiologit ry, Suomen eläinlääkärien kehitysyhteistyöjärjestö ry, Infektiotautien tutkimusyhdistys ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Yhteyshenkilöt ja lisätietoja: Kurssin sihteeri: tropikurssi-info@helsinki.fi Laura Pakarinen: laura.pakarinen@elisanet.fi Tampere: Kirsi-Maarit Lehto (kirsi-maarit.lehto@uta.fi) ja Ulla Kampman (ulla.kampmanta.fi)

12 Luentojen sisältö: Johdanto trooppisiin tauteihin ja parasiitteihin A Kuumetaudit I A Kuumetaudit II A Kuumetaudit III A207 ja A Maksa A Keuhko-oireet ja tuberkuloosi A Suolistoinfektiot I A Suolistoinfektiot II A Trooppisia alkueläintauteja A Keskushermosto-oireet A Madot ja eosinofilia A Eläinaltistukset A Iho- ja pehmytkudosoireet A Tentti klo A109 Tentin uusinnat klo T-rakennuksen luentosali ja 3.9. klo A109

13 Sotilaslääketiede: Kenttä- ja katastrofilääketieteen perusteet (1 op) Kohderyhmä: Tampereen Yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat, vuosikurssit III-V Tavoitteet: Kuvata ne sotilaslääketieteen kokonaisuudet, joita yleislääkäriksi opiskelevan tulee osata. Kurssi sisältää Suomen rauhan ajan sotilasterveydenhuollon perusteet (esim. asevelvollisten palveluskelpoisuusluokituksen määrittämisen), sekä poikkeusolojen kenttä- ja katastrofilääketieteen osa-alueet. Lisäksi esitetään kriisinhallinnassa toteutuvan lääkintähuollon perusteet. Jakson hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista luentoihin sekä opintokäyntiä, korvaaviin suoritteisiin ei ole mahdollisuutta. Opintokonaisuus sisältää: 9 x 2 h luennot 1 x 3 h tutustumiskäynti ilmavoimien terveydenhuoltoon ja Satakunnan lennostoon Kurssin johtaja: Dos. Ilkka Mäkitie (MPKK) Ilmoittautuminen : ulla.kampman@uta.fi Luennot klo 15:00-17:00 Lääketieteen yksikön B-rakennuksen pieni luentosali: To Lääkintäeversti, dos Ilkka Mäkitie: Puolustusvoimien rauhan- ja sodanaikainen terveydenhuoltojärjestelmä (2h) Ti Lääkintäkommodori, prof Kai Parkkola: Asevelvollisten palveluskelpoisuusluokittelu (2h) To LT, ylilääk Vesa Salonen: Kansainvälisen kriisinhallinnan lääkintähuolto (2 h) To Ylilääk Kari Innilä: C-suojelulääkintä (2h) To 6.2. Ylilääkärin sij. psyk. erik lääk Kai Vilkman: Mielenterveyden häiriöt poikkeusoloissa (2h) To Lääkintämajuri, ortopedi Jari Autti: Sotavammojen erityispiirteet (2h) To Prof Simo Nikkari: Biologiset uhkakuvat (2h) To 6.3. Ylilääk Tuula Hannila-Handelberg: Infektiotaudit poikkeusoloissa (2h) To Ylilääk Juha Kuosmanen: Ensihoito kentällä (2h) Pe klo :00 Päällikkölääkäri, lääkintämajuri Roope Sovelius: Tutustumiskäynti erillisen ohjelman mukaisesti Satakunnan lennoston terveydenhuoltoon Pirkkalassa (2-3h) Oppikirja: Kimmo Koskenvuo, toim: Sotilasterveydenhuolto, viimeisin painos Kimmo Koskenvuo, toim: Kenttälääkintä-Ensihoidon perusteet, viimeisin painos Luentoaineisto jaetaan oppitunneilla Ei kuulustelua

LÄÄKETIETEEN TUTKIJALINJAN OPETUSSUUNNITELMA LUKUVUONNA

LÄÄKETIETEEN TUTKIJALINJAN OPETUSSUUNNITELMA LUKUVUONNA 1 LÄÄKETIETEEN TUTKIJALINJAN OPETUSSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2013-2014 Sisältää Lääketieteen tutkijalinjan järjestämät opintojaksot. Näiden lisäksi suositellaan mm. seuraavia kursseja/opintojaksoja: - Tutkimuksen

Lisätiedot

Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna 2014-2015

Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna 2014-2015 Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman valinnaiset opinnot lukuvuonna 2014-2015 Johdantokurssi lääketieteen lisensiaatin tutkinnon syventävien opintojen opinnäytetyön ja tohtorin tutkinnon suorittamiseen

Lisätiedot

Palliatiivisen lääketieteen koulutus

Palliatiivisen lääketieteen koulutus Palliatiivisen lääketieteen koulutus Tiina Saarto yl, HYKS, Syöpäkeskus Palliatiivisen lääketieteen professori, Helsingin yliopisto Palliatiivisen lääketieteen perusopetus EAPC suositus vähintään 40 ot

Lisätiedot

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1)

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) : Opiskelija kehittää monitieteellistä ja kriittistä ajattelua tutustuu tiedemaailman käytäntöihin harjaantuu lukemaan ja arvioimaan tieteellisiä tutkimuksia

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut keväällä 2013

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut keväällä 2013 TERVEYSTIETEIDEN LAITOS Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut keväällä 2013 16.4.2013 Huom! Tarkista aikataulu vielä ennen opetuksen alkua, mahdollisten muutosten varalta Kaikkiin

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA 1 (6) HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Tohtoriopintojen opetussuunnitelma löytyy tiedekunnan jatko-opinto-oppaasta: www.utu.fi/fi/yksikot/edu/tutkimus/tohtorikoulutus/opinnot/opinto-opas/sivut/home.aspx

Lisätiedot

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista.

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista. ELOKUVATUTKIMUS KEVÄÄN 2016 ALUSTAVA OPETUSOHJELMA 687516P Elokuva-analyysi (luennot + www-seminaari), 5 op Opettaja: Kimmo Laine Kurssilla tutustutaan elokuvan kerronnallisiin ja tyylillisiin peruspiirteisiin

Lisätiedot

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT Tiedekunta Laitos Yksikkö Taso (kandidaatti, maisteri, jatkoopinnot) Moduuli Kurssikoodi

Lisätiedot

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon?

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Case Sosiaali/Terveyshallintotieteen aineopinnot 35 op Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate; suunnittelija TtM Ulla

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset ennen : lääketiede ja hammaslääketiede. Lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorin tutkinto

Tutkintovaatimukset ennen : lääketiede ja hammaslääketiede. Lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorin tutkinto VANHAT TUTKINTOVAATIMUKSET: Tutkintovaatimukset ennen 1.8.2017: lääketiede ja hammaslääketiede... 1 Lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorin tutkinto... 1 Filosofian tohtorin tutkinto... 2 Opintopisteiden

Lisätiedot

LT /FT tutkinto. Tutkinnon rakenne

LT /FT tutkinto. Tutkinnon rakenne LT /FT tutkinto Tutkinnon rakenne Lääketieteellisessä tiedekunnassa voi suorittaa seuraavat jatkotutkinnot: lääketieteen tohtori (LT) filosofian tohtori (FT) ja filosofian lisensiaatti (FL) (lääketieteellisen

Lisätiedot

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola.

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola. Saamelainen kulttuuri SYKSYN 2011 OHJELMA I periodi 22.8. 21.10. ja II periodi 31.10. 16.12.2011 Viikolla 43 eli 24. 28.10.2011 ja 5.12.ei ole luentoja. 1 Uusien opiskelijoiden ja henkilökunnan tapaaminen

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä I koulutuskokonaisuus lokakuu 2009 joulukuu 2010 II koulutuskokonaisuus syyskuu 2011 toukokuu 2012 NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSISSÄ VeTe Kurssiohjelma

Lisätiedot

Kevään 2013 alustava opetusohjelma

Kevään 2013 alustava opetusohjelma Kevään 2013 alustava opetusohjelma * Viikolla 10 ei ole opetusta * Muutokset ja täydennykset ovat mahdollisia niistä tiedotetaan oppiaineen internet-sivuilla. ******************************************************************************

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

AMANUENSSIN KIRJA Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka versio 1.2, 2010 Teemu Kinnari

AMANUENSSIN KIRJA Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka versio 1.2, 2010 Teemu Kinnari AMANUENSSIN KIRJA Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka versio 1.2, 2010 Teemu Kinnari Amanuenssin kirja palautetaan harjoittelun päätyttyä Lääketieteellisen tiedekunnan kansliaan: PL 20, (Tukholmankatu

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2015 vk 36-38 ma 31.8. ti 15.9. vk

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI 2015. Historian perusopinnot

HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI 2015. Historian perusopinnot HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI 2015 Historian perusopinnot yliopistonlehtori Henry Oinas-Kukkonen: Uusi aika, luento 16 t. + kirjallisuus, 8.1. 3.2. ti klo 10 12 HU205 ja to klo 14 16 HU106. Tentti

Lisätiedot

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE Psykologia Kasvatustiede Oikeustiede Lääketiede/farmasia/biologia Lukuvuonna 2018 2019 (Ennakkotieto, muutokset mahdollisia) Psykologiasta Kehityspsykologian

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA 2017-2018 Info 21.8.2017 Avoin yliopisto Jutta Karhu 1. Yleistä opiskelusta 2. Psykologian perusopinnot 3. Psykologian aineopinnot 4. Monimuoto- ja verkkoopiskelu 5. Suorituskäytänteet

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Kirjallisuus 2 op Suoritus: Tentti (luennot ja kirjallisuus) ke klo salissa HU207.

Kirjallisuus 2 op Suoritus: Tentti (luennot ja kirjallisuus) ke klo salissa HU207. Saamelainen kulttuuri 25.5.09 SYKSYN 2009 OHJELMA I periodi 24. 8. 16. 10. ja II periodi 26. 10. 18.12.2009 Viikolla 43 eli 19.- 23.10.2009 ei ole luentoja. PERUSOPINNOT 683371P Johdatus saamelaiseen kulttuuriin

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Mitoitussuositus. Opetussuunnitelmien suunnitteluun

Mitoitussuositus. Opetussuunnitelmien suunnitteluun Mitoitussuositus Opetussuunnitelmien suunnitteluun Mitoitussuositus Opetussuunnitelmien suunnitteluun Päätöspäivämäärä 01.06.2012 Opintojen mitoitus ja oppiminen Aika on oppimisen välttämätön edellytys

Lisätiedot

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola.

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola. Saamelainen kulttuuri 20.10.2010 SYKSYN 2010 OHJELMA I periodi 23.8. 22.10. ja II periodi 1. 11. 17.12.2010 Viikolla 43 eli 25. 29.10.2010 ei ole luentoja. PERUSOPINNOT I Periodi: 683371P Johdatus saamelaiseen

Lisätiedot

Rikosseuraamukset asiakkaan, asiakastyön ja tutkimuksen näkökulmia kurssin toteutus yliopiston ja kolmannen sektorin yhteistyönä

Rikosseuraamukset asiakkaan, asiakastyön ja tutkimuksen näkökulmia kurssin toteutus yliopiston ja kolmannen sektorin yhteistyönä Rikosseuraamukset asiakkaan, asiakastyön ja tutkimuksen näkökulmia kurssin toteutus yliopiston ja kolmannen sektorin yhteistyönä Heli Valokivi, Tay & Mari Suonio, UEF Sosnet PEDASHOP II 11.4.2014 Kurssin

Lisätiedot

Käsityötieteen opinnot

Käsityötieteen opinnot 1/8 Käsityötieteen opinnot Lukuvuonna 2003-2004 käsityötieteen opetus järjestetään käsityötieteen perus-, aine- ja osittain syventävien opintojen (1.-3. vuoden opinnot) osalta 2001-2003, 2003-2005 tutkintovaatimusten

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) ,

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) , 2009 11 GERIATRIA Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 73815, reijo.tilvis@helsinki.fi - on pystyttävä hoitamaan vanhuspotilaita, joiden

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN LISÄKOULUTUSOHJELMA

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN LISÄKOULUTUSOHJELMA TURUN YLIOPISTO Synnytys- ja naistentautioppi TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN LISÄKOULUTUSOHJELMA LISÄÄNTYMISLÄÄKETIEDE TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNTAN ANTAMA LISÄKOULUTUS

Lisätiedot

Kotitalousopettejan koulutus Työjärjestys/2. vsk Syyslukukausi 2004 31.8.2004 1.9.2004

Kotitalousopettejan koulutus Työjärjestys/2. vsk Syyslukukausi 2004 31.8.2004 1.9.2004 36 30.8.2004 KESKI 31.8.2004 1.9.2004 2.9.2004 3.9.2004 11.45 12.15-37 KESKI 6.9.2004 7.9.2004 8.9.2004 9.9.2004 10.9.2004 Soljanto 115 Graves Fabianink. 26 ks8 Perhekasvatus/Family Asunnon hoidon käytännöt

Lisätiedot

HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI Historian perusopinnot

HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI Historian perusopinnot HISTORIAN OPPIAINE KEVÄTLUKUKAUSI 2015 Historian perusopinnot yliopistonlehtori Henry Oinas-Kukkonen: Uusi aika, luento 16 t. + kirjallisuus, 8.1. 3.2. ti klo 10 12 HU205 ja to klo 14 16 HU106. Tentti

Lisätiedot

TERVETULOA PACE-HANKKEEN JUHLASEMINAARIIN Marika Kylänen Erikoistutkija, PACE-hankkeen maajohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

TERVETULOA PACE-HANKKEEN JUHLASEMINAARIIN Marika Kylänen Erikoistutkija, PACE-hankkeen maajohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos TERVETULOA PACE-HANKKEEN JUHLASEMINAARIIN 28.1.2019 Marika Kylänen Erikoistutkija, PACE-hankkeen maajohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos JUHLASEMINAARIN OHJELMA Tilaisuuden avaus: Eurooppalainen PACE-hanke

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

Syventävien opintojen opinnäytetyö

Syventävien opintojen opinnäytetyö Syventävien opintojen opinnäytetyö 17. 11.2017 OPINNÄYTE Valtioneuvoston asetuksen (2004/794) 15 mukaan tutkinnon pääaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden tai koulutusohjelman syventäviin opintoihin

Lisätiedot

3.vsk Länsimaisen musiikin historia (1 b Barokki-Romantiikka)/Matti Huttunen Koodi A Keväällä 2013

3.vsk Länsimaisen musiikin historia (1 b Barokki-Romantiikka)/Matti Huttunen Koodi A Keväällä 2013 Muokattu 4.9.2012 1 Musiikkikasvatuksen koulutus, vuosikurssit 3. 5. Maunonkadun toimipiste Huom! v Kaikille opintojaksoille tulee ilmoittautua web-oodissa. v Tarkista aikataulu AINA ennen opetuksen alkua..

Lisätiedot

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Ilmoittautuneita: 2000 / 78 2001 / 83 2002 / 87 2003 / 72 2004 /

Lisätiedot

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015]

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Intensiiviviikot Educariumissa syksyllä 2015: vk 36 38: ma 31.8. - ti 15.9. vk 39 40: to 24.9. - to 1.10. vk

Lisätiedot

HUS Saattohoitostrategia. Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus

HUS Saattohoitostrategia. Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus HUS Saattohoitostrategia Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus Hanko Lohjan sha Lohja Hospital Paloniemi Hospital Raasepori Karjalohja Nummi- Pusula Tammiharju Hospital

Lisätiedot

Historia lv

Historia lv Historia lv. 2015 2016 MUISTA AINA TARKASTAA AIKATAULUT LUKARISTA/WEBOODISTA! TÄTÄ AIKATAULUA EI PÄIVITETÄ LUKUVUODEN AIKANA. Aloitusopinnot 5111109 Hops (1 op) 7.9. 13.10.2015 Ma 7.9., 10 12 M103 Ti 8.9.,

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2018 2019 Anarâškielâ máttááttâs 2018 2019 Syksy 2018 / Čohčâ 2018 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Kevät 2016 Aloitusluento 20.01.2016 TkT Eero Hiltunen 1 Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Aiheet ja ohjaajat

Lisätiedot

Julkaistu , päivitetty s. 1 (6)

Julkaistu , päivitetty s. 1 (6) s. 1 (6) Eläinlääketieteen kandidaatin ja lisensiaatin tutkinnon valinnaiset opinnot lukuvuonna 2019 / AIKATAULU Yleiset valmiudet Hallinto ja päätöksenteko yliopistossa 2 tai 3 op K, L lkv 2019-409 407

Lisätiedot

SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot

SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot Opintojakso Aikataulu KL2a/AL2a/EL2a Monimuuttujamenetelmät (luento-opetus 12 h, ryhmäopetus 12 h) ma 19.2. klo 12.15-14.00 Juhani

Lisätiedot

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella Jyväskylän yliopisto 28.4.2016 Humanistinen tiedekunta 31.12.2016 asti Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 1.1.2017 alkaen HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA YLIOPISTON ANTAMA LISÄKOULUTUS PERINATOLOGIA

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA YLIOPISTON ANTAMA LISÄKOULUTUS PERINATOLOGIA TURUN YLIOPISTO Synnytys- ja naistentautioppi 2013 TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA YLIOPISTON ANTAMA LISÄKOULUTUS PERINATOLOGIA TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA YLIOPISTON ANTAMA

Lisätiedot

Julkaistu , päivitetty s. 1 (6)

Julkaistu , päivitetty s. 1 (6) s. 1 (6) Eläinlääketieteen kandidaatin ja lisensiaatin tutkinnon valinnaiset opinnot lukuvuonna 2019 / ALUSTAVA AIKATAULU Yleiset valmiudet Hallinto ja päätöksenteko yliopistossa 2 tai 3 op K, L lkv 2019-409

Lisätiedot

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT Tämä on alustava lukujärjestys! Seuraa nettilukkaria päivitysten havaitsemiseksi. Seuraa opintojakson oikeassa yläkulmassa olevaa päivämäärää niin tiedät, koska aikataulua

Lisätiedot

Perusopinnot (Cmo100) 25 op

Perusopinnot (Cmo100) 25 op Perusopinnot (Cmo100) 25 op Kääntäjän perustaidot Kääntäjän kompetenssit (Cmo111, 5 op) Johdantokurssi, jossa käsitellään kääntäjän ammatin toimenkuvia ja valmiuksia. Kääntäjän kompetensseihin kuuluvat

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Henkilökunta Koordinaattori: Opintosihteeri Tiina Nikander Aikatauluun, ohjelmaan, suorituskirjauksiin

Lisätiedot

Miten pääsen alkuun?

Miten pääsen alkuun? 26.11.14 Miten pääsen alkuun? LL Markku Lehikoinen 27.11.2014 Sidonnaisuudet: HY, Akateeminen terveyskeskus ja Helsingin Sosiaali- ja terveysvirasto, Töölön ta Osa-aikaisen tutkijan arki Aikataulut uusiksi

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY 1.2.2018 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella!

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! ++ KEVÄT 2018 Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! TURUN YLIOPISTO 21.11.2017/12.12.2017 HOIT0103 HOITOTIETEEN TUTKIMUSMETODIIKKA (Täydentävät

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Suoritus: Tentti (luennot + artikkelikansio) Tentaattori: Anni-Siiri Länsman

Suoritus: Tentti (luennot + artikkelikansio) Tentaattori: Anni-Siiri Länsman Saamelainen kulttuuri 1.3.2011 KEVÄÄN 2011 OHJELMA III periodi 10. 1. 4.3. ja IV periodi 14. 3. 20.5.2011 Viikolla 10 eli 7. 11.3.2011 ei ole luentoja. PERUSOPINNOT 683377P Johdatus saamentutkimukseen

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 Luokanopettaja Muutos22.10.2015 Muutos 04.11.2015 III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA SYYSLUKUKAUDELLA 2015 Yleisiä valmiuksia

Lisätiedot

Lapsen saattohoito. Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE

Lapsen saattohoito. Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri  Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Lapsen saattohoito Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi www.etene.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sidonnaisuudet ei kaupallisia sidonnaisuuksia lastentautien erikoislääkäri

Lisätiedot

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi 2017 OPINTOJAKSO Luokanopettajakoulutuksen erillisvalinta. Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi (408014S) 4 op Kasvatustieteiden

Lisätiedot

Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden yksikkö. Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma. Kasvatustieteen ja Filosofian tohtorin tutkinnot

Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden yksikkö. Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma. Kasvatustieteen ja Filosofian tohtorin tutkinnot Tampereen yliopisto Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma Kasvatustieteen ja Filosofian tohtorin tutkinnot Opetussuunnitelma Luonnos 22.1.2014 JATKOKOULUTUKSEN TAVOITTEET Yliopistotutkinnoista

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta 24.3.2015 Lukuvuoden 2015 2016 työsuunnitelmat YKSITYISKOHTAINEN OHJE SoleTM:n lomakepohja on käytettävissä 30.3.2015. Numerointi vastaa SoleTM:n lomakkeen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävä kehitys Tampereen yliopistossa Tampereen yliopisto on yhteiskunnallisesti vaikuttava sivistysyhteisö, joka kouluttaa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia.

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2019 2020 Anarâškielâ máttááttâs 2019 2020 Syksy 2019 / Čohčâ 2019 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Muutokset näkyvät punaisella

Muutokset näkyvät punaisella SYKSY 2016 VAPAASTI VALITTAVAT Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset näkyvät punaisella 2.-3. lv HOIT3608 ARTIKKELIAKATEMIA 5 op Opettajat: Anna Axelin ja Minna Stolt Opetusmuoto:

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011 HYKS alueen saattohoitotyöryhmän muistio 12.10.2011 Tiina Saarto, pj. HYKSSyöpätautien Syöpätautien klinikan vt. ylilääkäri, Tampereen yliopiston vt. palliatiivisen lääketieteen professori Työryhmän asettaminen

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2016 2017 Anarâškielâ máttááttâs 2016 2017 Syksy 2016 / Čohčâ 2016 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit

Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO Päivitys: 24. elokuuta 2015 Maantieteen koulutusohjelma Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksojen tarkat aika-, sali-

Lisätiedot

Curriculum Vitae 2016

Curriculum Vitae 2016 Curriculum Vitae 2016 Enni Annika Kiiski (os. Sjöblom) Proviisori, yliopisto-opettaja, jatko-opiskelija Farmasian tiedekunta, HY Farmakologian ja lääkehoidon osasto Kliinisen farmasian ryhmä / Sosiaalifarmasia

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Orientaatio uusille väitöskirjatutkijoille Tampereen yliopiston tutkijakoulu Koordinaattori Olli Nuutinen TaY tutkijakoulu Tehtävä: koordinoida

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEEN YKSIKKÖ LASTENTAUTIEN LISÄKOULUTUSOHJELMA LASTEN INFEKTIOSAIRAUDET

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEEN YKSIKKÖ LASTENTAUTIEN LISÄKOULUTUSOHJELMA LASTEN INFEKTIOSAIRAUDET TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEEN YKSIKKÖ LASTENTAUTIEN LISÄKOULUTUSOHJELMA LASTEN INFEKTIOSAIRAUDET Vastuuhenkilö: professori Matti Korppi (lasten infektiosairaudet) Kouluttajat: Dos. Merja Helminen, professori

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Koulutus on tarkoitettu fysioterapeuteille, jotka ovat aloittamassa tai ovat aloittaneet fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan.

Koulutus on tarkoitettu fysioterapeuteille, jotka ovat aloittamassa tai ovat aloittaneet fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Ohjelma 1 (5) YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Kuntoutus 30.11.2018 TULE-POTILAS FYSIOTERAPEUTIN SUORAVASTAANOTOLLA Koulutuskokonaisuus Aika 13.3. 29.11.2019 Kohderyhmä Järjestäjä

Lisätiedot

Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus

Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus Koordinaattori Kari Lehti Psykonet Psykologian perusopintokokonaisuus Perusopinnot kokonaisuudessaan ja osa aine- ja syventävistä opinnoista toteutetaan Psykonetyhteistyönä

Lisätiedot

Palliatiivisen hoidon asiantuntija - erikoistumiskoulutus

Palliatiivisen hoidon asiantuntija - erikoistumiskoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Palliatiivisen hoidon asiantuntija - erikoistumiskoulutus Ajankohta 27.01.2020-30.04.2021 Missä Turun AMK, Joukahaisenkatu 3, 20520 Turku Hinta 1500 (alv 0 %). Osallistuja vastaa

Lisätiedot

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella kn 5.2.2009 Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella Tiedoksi kandidaatintöiden ohjaajille: Valmistautuminen kandityön tekemiseen, esitietovaatimukset: Kandidaatintyö voidaan aloittaa tyypillisesti

Lisätiedot

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo Muutosjohtamisen ensimmäinen kurssi (2010) Tekijänä ja opettajana professori Marjaana Seppänen Lapin yliopistosta Osa

Lisätiedot

LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA HARJOITTELUKIRJA

LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA HARJOITTELUKIRJA LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA HARJOITTELUKIRJA 2 Harjoittelujaksoista Tutkintoon kuuluvan harjoittelun kokonaislaajuus on 24 op (4kk). Harjoittelu suoritetaan opiskelijan itse valitsemissa paikoissa vähintään

Lisätiedot

Liiketalouden koulutusohjelma Lukuvuoden opetus Alajärvellä, kevät 2014

Liiketalouden koulutusohjelma Lukuvuoden opetus Alajärvellä, kevät 2014 Avoin ammattikorkeakouluopetus tarjoaa kaikille joustavan mahdollisuuden suorittaa AMK-tutkintoon johtavan koulutuksen opintojaksoja koululutustaustasta ja iästä riippumatta. Avoin AMK -opiskelu soveltuu

Lisätiedot

Saattohoito 2011. 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki NÄISTÄ PUHUTAAN: Järjestäjänä:

Saattohoito 2011. 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki NÄISTÄ PUHUTAAN: Järjestäjänä: Saattohoito 2011 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki Pelko kivusta mitä on toimiva saattohoitopotilaan kivun hoito? NÄISTÄ PUHUTAAN: DNR-päätös: Kuka päättää elämästä ja kuolemasta? Miltä näyttää

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

Johdatus tutkimustyöhön (811393A)

Johdatus tutkimustyöhön (811393A) Johdatus tutkimustyöhön (811393A) 5 op eli 128 h opiskelijan työtä Aloitusluento 1.9.2015 Esittäytyminen Opettaja Opinnot LuK, merkonomi, FM, FL, FT Dosentti JyU, Research Associate NUIG, Visiting Associate

Lisätiedot

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella!

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! ++ KEVÄT 2018 Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! TURUN YLIOPISTO 21.11.2017 HOIT0103 HOITOTIETEEN TUTKIMUSMETODIIKKA (Täydentävät opinnot)

Lisätiedot

Saamelainen kulttuuri KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi ja IV periodi

Saamelainen kulttuuri KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi ja IV periodi Saamelainen kulttuuri 9.2.10 KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi 11. 1. 5.3. ja IV periodi 15. 3. 21.5.2010 PERUSOPINNOT 683394P Saamelaisten maailmankuvat ja taide 5op Luennot (20 t) ja luentopäiväkirja 2

Lisätiedot

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella!

KEVÄT lv. Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! KEVÄT 2017 Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi. Päivitykset on merkitty punaisella! HOIT0103 HOITOTIETEEN TUTKIMUSMETODIIKKA (Täydentävät opinnot) 5 op Tenttimateriaali: Burns

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY 20.12.2016 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka

Lisätiedot

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.)

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.) VALINNAISET OPINNOT Valinnaisia opintoja pedagogisten opintojen yleistavoitteiden suuntaisesti tarjoavat normaalikoulu, kasvatustiede ja ainedidaktiikka. Laajuus: 3 opintopistettä Ajoitus: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi SYKSY 2017 2 lv. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset on merkitty punaisella! HOIT4009 IKÄÄNTYNEEN/HOIT0701 KLIINISEN HOITOTYÖN /HOIT0908 MIELENTERVEYS- ASIAKKAAN TERVEYS JA SEN

Lisätiedot

Lukujärjestyksen laatiminen, kursseille ilmoittautuminen KTK/KTM-opiskelijat TkK/DI-opiskelijat

Lukujärjestyksen laatiminen, kursseille ilmoittautuminen KTK/KTM-opiskelijat TkK/DI-opiskelijat Lukujärjestyksen laatiminen, kursseille ilmoittautuminen KTK/KTM-opiskelijat TkK/DI-opiskelijat 30.08.2018 Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö Amanuenssi Elina Alho Opiskelun suunnittelu käytännössä

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.10.2015 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Aktivoiva luento-opetus & sillanrakennus kliiniseen opetukseen

Aktivoiva luento-opetus & sillanrakennus kliiniseen opetukseen Aktivoiva luento-opetus & sillanrakennus kliiniseen opetukseen Opintori 10.5.2012 Minna Männikkö Biolääketieteen laitos Lääketieteellisen biokemian ja molekyylibiologian kurssi 15 op, 170 opiskelijaa Kemia:

Lisätiedot

Julkaistu , viimeksi päivitetty s. 1 (5)

Julkaistu , viimeksi päivitetty s. 1 (5) viimeksi päivitetty 29.10.2018 s. 1 (5) Eläinlääketieteen kandidaatin ja lisensiaatin tutkinnon vaihtoehtoiset opinnot lukuvuonna 2018 / AIKATAUU JA IMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen/haku alkaa ma 29.10.

Lisätiedot

Julkaistu , viimeksi päivitetty s. 1 (5)

Julkaistu , viimeksi päivitetty s. 1 (5) viimeksi päivitetty 24.10.2018 s. 1 (5) Eläinlääketieteen kandidaatin ja lisensiaatin tutkinnon vaihtoehtoiset opinnot lukuvuonna 2018 / AIKATAUU JA IMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen/haku alkaa ma 29.10.

Lisätiedot

I vuosikurssin opetus lukuvuonna

I vuosikurssin opetus lukuvuonna I vuosikurssin opetus lukuvuonna 2017 2018 Seuraavat lähipäivät ovat pakollisia, joten varaa nuo ajankohdat kalenteriisi jo hyvissä ajoin! Lähiopetuksen luokkatilat löytyvät myös WebOodista kunkin opintojakson

Lisätiedot