Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet"

Transkriptio

1 Standardi 6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet

2 Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla toimivia, osoittaa valvojan tavoitteena olevan laatutason ja näkemyksen hyvästä menettelytavasta sekä perustelee sääntelyä. Standardissa esitetyt päivämäärät: Annettu Finanssivalvonta on tehnyt päätöksen ko. kappaleen antamisesta. Voimaan Kappale on astunut voimaan. Standardin jokaisella kappaleella on oma marginaali-merkintänsä: : Viittaus voimassa olevaan lain tai asetuksen säännökseen. Sitova: Finanssivalvonnan määräyksenantovaltuutensa nojalla antama velvoittava määräys valvottavalle tai muulle rahoitusmarkkinoilla toimivalle. Suositus: Finanssivalvonnan suositusluonteinen toimintaohje valvottavalle tai muulle rahoitusmarkkinoilla toimivalle. /-esimerkki: in, Sitovaan tai Suositukseen liittyvä käytännön soveltamisohje tai esimerkki. Viittaus Finanssivalvonnan standardiin tai standardin osaan. Perustelu: Avaa sääntelyn ja säännösten tarkoitusta, tavoitteita ja taustaa. Finanssivalvonnan standardit ovat luettavissa osoitteessa.

3 dnro 1/101/ (29) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 5 2 Tavoitteet 6 3 perusta EU-lainsäädäntö Suomen lainsäädäntö Finanssivalvonnan sääntely 8 4 Toimiluvat ja notifikaatiot Toimiluvan hakeminen Ilmoitusvelvollisuus tarjottaessa maksupalveluja ilman toimilupaa _ Sivuliikkeen perustaminen toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon Sivuliikkeen perustaminen valtioon, joka ei kuulu Euroopan talousalueeseen Palvelujen tarjoaminen toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon Ulkomaisen maksulaitoksen oikeus tarjota maksupalvelua Suomessa12 5 Luotettava hallinto ja toiminnan järjestäminen 13 6 Luotettavuuden, sopivuuden ja ammattitaidon arviointi Johto ja muu ylin johto Asiamies Maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoava henkilö 16

4 dnro 1/101/ (29) 7 Toiminnan ulkoistaminen Maksupalvelun kannalta merkittävän toiminnon ulkoistaminen Maksupalvelujen tarjoaminen asiamiehen välityksellä 18 8 Menettelytavat Maksupalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Maksupalvelun markkinointi Maksupalvelusopimukset Asiakkaan tunteminen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen 19 9 Vakavaraisuus ja riskienhallinta Sisäisen valvonnan järjestäminen Asiakasvarojen suojaaminen Maksulaitoksen omien varojen laskennassa käytettävät menetelmät Maksulaitoksen omien varojen vähimmäismäärä Vakavaraisuuden hallinta Luottoriskien hallinta Operatiivisten riskien hallinta Raportointi Muutoshistoria Lisätiedot 29

5 dnro 1/101/ (29) 1 SOVELTAMINEN (1) Tämä standardi koskee liiketoimintaa, jossa tarjotaan maksulaitoslain (297/2010), ulkomaisen maksulaitoksen toiminnasta Suomessa annetun lain (298/2010) ja maksupalvelulain (290/2010) mukaista maksupalvelua. Standardia sovelletaan niihin oikeushenkilöihin, joilla on maksulaitoslain 6 :n mukainen toimilupa (maksulaitokset). Lisäksi standardia sovelletaan niihin luonnollisiin henkilöihin ja oikeushenkilöihin, jotka saavat maksulaitoslain 7 ja 8 :n perusteella tarjota maksupalvelua ilman toimilupaa (ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoava). Standardia sovelletaan myös niihin ulkomaisen maksulaitoksen Suomessa toimiviin sivuliikkeisiin, jotka ovat tehneet ulkomaisen maksulaitoksen toiminnasta Suomessa annetun lain 4 :n mukaisen ilmoituksen sivuliikkeen perustamisesta Suomeen. (2) Maksupalvelun tarjoamiseen sovelletaan lisäksi tässä standardissa lueteltuja Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelmaan sisältyviä standardeja. (3) Toimiluvan hakijasta tai siitä, joka on hakenut rekisteröintiä tarjotakseen maksupalvelua ilman toimilupaa, käytetään jäljempänä nimitystä "yhteisö"/"henkilö". (4) Yhteisöön, jolla on maksulaitoslain 6 :n mukainen toimilupa, sovelletaan tämän standardin määräyksiä ja ohjeita. (5) Ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavaan sovelletaan tämän standardin lukuja 4.2, 6 (lukuun ottamatta 6.1), 7.2, 8.4, 9.2 ja 9.7. (6) Ulkomaisen maksulaitoksen Suomessa toimivaan sivuliikkeeseen sovelletaan tämän standardin lukuja 4.6, 6 ja 8. (7) Tämä standardi on väliaikainen ja sitä sovelletaan siihen saakka, kun Finanssivalvonnan uusi määräys- ja ohjekokoelma otetaan käyttöön.

6 dnro 1/101/ (29) 2 TAVOITTEET (1) Standardin tavoitteena on antaa maksulaitoslakiin (MLL), ulkomaisen maksulaitoksen toiminnasta Suomessa annettuun lakiin (UlkMLL) sekä maksupalvelulakiin (MPL) liittyvät maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa a koskevat määräykset ja ohjeet.

7 dnro 1/101/ (29) 3 NORMIPERUSTA 3.1 EU-lainsäädäntö (1) Maksupalvelun tarjoamista koskeva kansallinen lainsäädäntö perustuu seuraavaan EU:n direktiiviin: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/64/EY maksupalveluista sisämarkkinoilla, direktiivien 97/7/EY, 2002/65/EY, 2005/60/EY ja 2006/48/EY muuttamisesta ja direktiivin 97/5/EY kumoamisesta; EUVL L 319, , s (jäljempänä maksupalveludirektiivi). 3.2 Suomen lainsäädäntö (2) Maksupalvelun tarjoamista koskevat keskeiset kansalliset säännökset ovat maksulaitoslaki (297/2010) maksupalvelulaki (290/2010) laki ulkomaisen maksulaitoksen toiminnasta Suomessa (298/2010) laki Finanssivalvonnasta (878/2008) laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä (503/2008) kirjanpitolaki (1336/1997) valtiovarainministeriön asetus maksulaitoksen toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä (554/2011) valtiovarainministeriön asetus maksulaitoksen omien varojen laskemisessa käytettävistä menetelmistä (555/2011)

8 dnro 1/101/ (29) 3.3 Finanssivalvonnan sääntely (3) Finanssivalvonnan oikeus antaa määräyksiä perustuu seuraaviin maksulaitoslain säännöksiin: 8 :n 4 momentti (Valvonnan kannalta tarpeelliset tarkemmat määräykset ilmoitusvelvollisuuden täyttämisestä tarjottaessa maksupalvelua ilman toimilupaa) 19 :n 3 momentti (Maksupalveludirektiivin täytäntöön panemiseksi tarvittavat tarkemmat määräykset toiminnan järjestämisestä) 23 :n 6 momentti (Maksupalveludirektiivin täytäntöön panemiseksi tarvittavat tarkemmat määräykset edellytyksistä, joiden vallitessa toiminto voidaan ulkoistaa) 26 :n 2 momentti (Määräykset siitä, milloin arvopaperia tai sijoituskohdetta on pidettävä vähäriskisenä ja helposti rahaksi muutettavana) 29 :n 5 momentti (Maksupalveludirektiivin täytäntöönpanon edellyttämät muut tarkemmat määräykset omien varojen laskemisesta) 30 :n 4 momentti (Valvonnan kannalta tarpeelliset tarkemmat tekniset määräykset liiketapahtumien kirjaamisesta) 39 :n 4 momentti (Tarkemmat määräykset asiakkaan tuntemisessa noudatettavista menettelytavoista ja pykälän 2 momentissa tarkoitetusta riskienhallinnasta)

9 dnro 1/101/ (29) 4 TOIMILUVAT JA NOTIFIKAATIOT 4.1 Toimiluvan hakeminen (1) Maksupalvelua saa tarjota vain, jos toimintaan on saatu maksulaitoslaissa tarkoitettu toimilupa. 1 (2) Toimilupahakemus on tehtävä Finanssivalvonnalle joko suomen tai ruotsin kielellä. (3) Myös hakemuksen liitteiden on pääasiassa oltava suomen- tai ruotsinkielisiä. Muilla kielillä laadittuja liitteitä voidaan tarvittaessa hyväksyä, jos siitä on erikseen sovittu Finanssivalvonnan kanssa. (4) Toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä on säädetty erikseen valtiovarainministeriön asetuksella maksulaitoksen toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä. (5) Hakemus liitteineen lähetetään Finanssivalvontaan osoitteeseen PL 103, Helsinki. (6) Toimiluvan hakuprosessi kuvataan tarkemmin Finanssivalvonnan verkkopalvelussa. Verkkopalvelussa on lisäksi toimiluvan hakijoille yksityiskohtaisia ohjeita Finanssivalvonnan valvottavia koskevista velvollisuuksista, kuten valvontamaksuista ja raportoinnista. (7) Finanssivalvonnan on ratkaistava maksulaitoksen toimilupaa koskeva hakemus kolmen kuukauden kuluessa sen vastaanottamisesta tai, jos hakemus on puutteellinen, siitä, kun hakija on antanut asian ratkaisemiseksi tarvittavat asiakirjat ja selvitykset. 2 1 MLL 6 :n 1 momentti 2 MLL 12 :n 1 momentti

10 dnro 1/101/ (29) 4.2 Ilmoitusvelvollisuus tarjottaessa maksupalveluja ilman toimilupaa (8) Sen estämättä, mitä maksulaitoslain 6 :ssä säädetään, luonnollinen henkilö, jonka vakituinen asuinpaikka on Suomessa ja oikeushenkilö, jonka pääkonttori on Suomessa, saa tarjota maksupalvelua ilman toimilupaa maksulaitoslain 7 :ssä säädetyin edellytyksin. Tällöin siitä on ilmoitettava maksulaitoslain 8 :n mukaisesti etukäteen Finanssivalvonnalle. Sellaiset luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt, joilla on oikeus tarjota maksupalvelua ilman toimilupaa, eivät ole maksulaitoksia. 3 Sitova (9) Sen lisäksi, mitä maksulaitoslain 8 :ssä on säädetty, Finanssivalvonnalle tehtävään ilmoitukseen on liitettävä seuraavat selvitykset 4 : oikeushenkilön osalta jäljennös yhtiöjärjestyksestä ja kaupparekisteriote selvitys asiakasvarojen suojaamisesta selvitys ja ylimmän johdon hyväksymät sisäiset ohjeet asiakkaan tuntemisjärjestelmästä ja siitä, miten varmistutaan rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämiseksi annettuihin säännöksiin ja määräyksiin sisältyvän selonotto- ja ilmoitusvelvollisuuden noudattamisesta. Hakemukseen on lisäksi liitettävä selvitys rahanpesun ja terrorismin rahoittamista koskevista riskienhallintamenetelmistä sekä asiakassuhteiden ja liiketoimien jatkuvasta seurannasta. Lisäksi tulee antaa selvitys tunnistamisasiakirjojen säilyttämisestä, vastuuhenkilöistä ja henkilökunnan koulutusohjelmasta. (10) Finanssivalvonnan on kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta tai, jos ilmoitus on ollut puutteellinen, siitä kun ilmoituksen tekijä on antanut asian ratkaisemista varten tarvittavat asiakirjat ja selvitykset, tehtävä päätös siitä, täyttääkö henkilö toiminnan harjoittamiselle säädetyt edellytykset Sivuliikkeen perustaminen toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon (11) Maksulaitoksen, joka aikoo perustaa sivuliikkeen toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon, on ilmoitettava siitä etukäteen Finanssivalvonnalle. Ilmoituksen tulee sisältää tieto valtiosta, jonka alueelle sivuliike aio- 3 MLL 7 :n 1 momentti, 8 :n 1 momentti 4 MLL 8 :n 4 momentti 5 MLL 8 :n 2 momentti

11 dnro 1/101/ (29) taan perustaa, tiedot tarjottavista maksupalveluista, sivuliikkeen organisaatiorakenteesta ja asiamiehen käyttämisestä sekä sivuliikkeen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden nimet. 6 (12) Finanssivalvonnan on kuukauden kuluessa kappaleessa (11) mainitun ilmoituksen vastaanottamisesta ilmoitettava sivuliikkeen perustamisesta asianomaisen valtion Finanssivalvontaa vastaavalle valvontaviranomaiselle ja liitettävä ilmoitukseen kyseisessä kappaleessa tarkoitetut tiedot. 7 (13) Jos maksulaitos aikoo käyttää asiamiestä, joka on sijoittautunut toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon, asiamieheen sovelletaan soveltuvin osin MLL 42 :n sivuliikettä koskevia säännöksiä Sivuliikkeen perustaminen valtioon, joka ei kuulu Euroopan talousalueeseen (14) Maksulaitoksen, joka aikoo perustaa sivuliikkeen muuhun kuin Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon, on haettava lupa Finanssivalvonnalta. 9 (15) Lupahakemukseen liitettävistä selvityksistä on säädetty kappaleessa (4) mainitulla valtiovarainministeriön asetuksella Palvelujen tarjoaminen toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon Annettu: (16) Maksulaitoksen, joka aikoo tarjota maksupalveluja toisen Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion alueella perustamatta sivuliikettä, on ilmoitettava etukäteen Finanssivalvonnalle, mitä palveluja se aikoo tarjota. 11 (17) Finanssivalvonnan on kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta ilmoitettava kappaleessa (16) tarkoitetun valtion valvontaviranomaiselle maksulaitoksen nimi, osoite, organisaatiorakenne, maksulaitoksen johtamisesta vastuussa olevien henkilöiden nimet sekä palvelut, joita maksulaitos aikoo tarjota MLL 42 :n 1 momentti 7 MLL 42 :n 2 momentti 8 MLL 43 9 MLL 44 :n 1 momentti 10 MLL 44 :n 2 momentti 11 MLL 45 :n 1 momentti 12 MLL 45 :n 2 momentti

12 dnro 1/101/ (29) 4.6 Ulkomaisen maksulaitoksen oikeus tarjota maksupalvelua Suomessa Voimaan: (18) Ulkomainen maksulaitos 13 voi perustaa sivuliikkeen Suomeen yrityksen kotivaltion valvontaviranomaisen ilmoitettua sivuliikkeen perustamisesta Finanssivalvonnalle. Ilmoituksessa on oltava riittävät tiedot maksulaitoksen nimestä ja osoitteesta, tarjottavista maksupalveluista, sivuliikkeen organisaatiorakenteesta sekä sivuliikkeen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden nimet. 14 (19) Ulkomaisella maksulaitoksella on oikeus tarjota maksupalveluja suoraan kotivaltiostaan Suomeen myös perustamatta tytäryritystä tai sivuliikettä. 15 (20) Ulkomainen maksulaitos voi aloittaa maksupalvelun tarjoamisen Suomessa, kun Finanssivalvonta on saanut maksulaitokselle toimiluvan myöntäneen valtion Finanssivalvontaa vastaavalta valvontaviranomaiselta ilmoituksen tarjottavista maksupalveluista ja tiedon siitä, miten maksulaitos aikoo tarjota maksupalveluja Suomessa, mikä on maksulaitoksen organisaatiorakenne sekä mitkä ovat maksupalvelutoiminnasta vastuussa olevien henkilöiden nimet UlkMLL 2 :n 1) kohta 14 UlkMLL 4 15 UlkMLL 5 :n 1 momentti 16 UlkMLL 5 :n 2 momentti

13 dnro 1/101/ (29) 5 LUOTETTAVA HALLINTO JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN (1) Maksulaitoksiin sovelletaan Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 1.3 Luotettava hallinto ja toiminnan järjestäminen. Standardia sovelletaan erilaisiin valvottaviin ja erityyppisiin toimintoihin. Valvottavan tulee huomioida toimintansa laatu, laajuus ja monimuotoisuus sekä mahdolliset muut arviointiin vaikuttavat seikat harkitessaan, miten se toteuttaa toiminnassaan standardin tavoitteet tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti.

14 dnro 1/101/ (29) 6 LUOTETTAVUUDEN, SOPIVUUDEN JA AMMATTITAIDON ARVIOINTI (1) Maksulaitokseen ja ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavaan sovelletaan sen lisäksi mitä luotettavuuden, sopivuuden ja ammattitaidon arvioinnista tässä standardissa todetaan, Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 1.4 Luotettavuuden, sopivuuden ja ammattitaidon arviointi (fit & proper). (2) Euroopan talousalueella (ETA) kotipaikan omaavan maksulaitoksen Suomessa sijaitsevan sivuliikkeen henkilöiden luotettavuuden ja sopivuuden arvioinnista vastaa maksulaitoksen kotipaikan valvontaviranomainen kotivaltioperiaatteen mukaisesti. Sivuliikkeen johtajaa koskevat tiedot raportoidaan Finanssivalvonnalle ilmoitus- eli notifikaatiomenettelyä koskevien säännösten mukaisesti. 6.1 Johto ja muu ylin johto (3) Maksulaitoksen johdon ja muun ylimmän johdon tulee johtaa maksulaitosta ammattitaitoisesti sekä terveiden ja varovaisten liikeperiaatteiden mukaisesti. 17 (4) Johdolla tarkoitetaan maksulaitoksen hallituksen jäseniä ja varajäseniä, toimitusjohtajaa ja tämän sijaista. Muuhun ylimpään johtoon kuuluu esimerkiksi henkilö, joka johtaa itsenäisesti maksulaitoksen kannalta merkittävää toimintoa, kuten keskeistä liiketoiminta-aluetta. (5) Maksulaitoksen, joka harjoittaa maksulaitoslain 9 :n 2 momentissa tarkoitettua muuta liiketoimintaa, muuhun ylimpään johtoon kuuluvalla henkilöllä tarkoitetaan maksulaitoksen maksupalvelutoiminnasta vastaavia henkilöitä MLL 25 :n 1 momentti

15 dnro 1/101/ (29) Sitova (6) Hallituksen jäsenten ja varajäsenten sekä toimitusjohtajan ja toimitusjohtajan sijaisen sekä muun ylimpään johtoon kuuluvan on oltava luotettavia, he eivät saa olla konkurssissa eikä heidän toimintakelpoisuuttansa saa olla rajoitettu. 19 (7) Henkilöä ei pidetä luotettavana, jos hänet on lainvoiman saaneella tuomiolla viiden arviota edeltäneen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai kolmen arviota edeltäneen vuoden aikana sakkorangaistukseen rikoksesta, jonka voidaan katsoa osoittavan hänen olevan ilmeisen sopimaton maksulaitoksen hallituksen jäseneksi tai varajäseneksi, toimitusjohtajaksi tai toimitusjohtajan sijaiseksi taikka muuhun ylimpään johtoon kuuluvaksi, taikka jos hän on muutoin aikaisemmalla toiminnallaan osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton edellä tarkoitettuun tehtävään. 20 (8) Johdolla ja muulla ylimmällä johdolla on oltava sellainen yleinen maksupalvelutoiminnan tuntemus kuin maksulaitoksen toiminnan luonteeseen ja laajuuteen katsoen on tarpeen. 21 (9) Johdolta ja muulta ylimmältä johdolta edellytetty yleinen maksupalvelutoiminnan tuntemus vaihtelee esimerkiksi maksulaitoksen koon ja toimintavolyymin mukaan, jolloin pienemmän maksulaitoksen johdolle asetettavat edellytykset ovat pienempiä kuin suurten. (10) Selvitys johdon ja muun ylimmän johdon luotettavuudesta, sopivuudesta ja ammattitaidosta annetaan lomakkeella M (saatavilla Finanssivalvonnan verkkopalvelusta). 22 (11) Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevaan raportointiin sovelletaan niitä periaatteita, jotka on esitetty Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardissa RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. 6.2 Asiamies (12) Maksulaitos ja ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoava voi tarjota maksupalveluja asiamiehen välityksellä MLL 25 :n 2 momentti 19 MLL 25 :n 1 momentti 20 MLL 25 :n 3 momentti 21 MLL 25 :n 1 momentti 22 FivaL MLL 24 :n 1 momentti ja 7 :n 5 momentti

16 dnro 1/101/ (29) (13) Maksulaitoksen ja ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavan on käytettävissä olevin keinoin varmistuttava siitä, että asiamies on hyvämaineinen ja riittävän ammattitaitoinen toiminnan harjoittamiseen. 24 (14) Asiamiehen ollessa oikeushenkilö maksulaitoksen ja ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavan on varmistauduttava asiamiehen johtamisesta vastuussa olevien henkilöiden luotettavuudesta, sopivuudesta ja ammattitaidosta. (15) Asiamiehen johtamisesta vastuussa olevilla tarkoitetaan hallituksen jäseniä ja varajäseniä, toimitusjohtajaa ja toimitusjohtajan sijaista. Sitova (16) Asiamiehen hyvämaineisuutta voidaan arvioida esimerkiksi suhteessa maksulaitoksen perustajien ja omistajien luotettavuuden arviointiin ja maksulaitoksen aiempaan kokemukseen asiamiehestä. (17) Henkilöä ei pidetä luotettavana, jos hänet on lainvoiman saaneella tuomiolla viiden arviota edeltäneen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai kolmen arviota edeltäneen vuoden aikana sakkorangaistukseen rikoksesta, jonka voidaan katsoa osoittavan hänen olevan ilmeisen sopimaton perustamaan tai omistamaan maksulaitosta, taikka jos hän on muutoin aikaisemmalla toiminnallaan osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton perustamaan tai omistamaan maksulaitosta. 25 (18) Selvitys hyvämaineisuudesta ja riittävästä ammattitaidosta tulee antaa Finanssivalvonnalle käyttäen lomaketta M (saatavilla Finanssivalvonnan verkkopalvelusta). 26 (19) Hyvämaineisuutta ja riittävää ammattitaitoa koskevaan raportointiin sovelletaan niitä periaatteita, jotka on esitetty Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardissa RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. 6.3 Maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoava henkilö (20) Maksupalvelua ilman toimilupaa tarjottaessa tarjoamiseen osallistuvan tai siitä vastaavan luonnollisen henkilön tulee olla samalla tavalla luotettava kuin maksulaitoksen perustajan ja omistajan MLL 24 :n 2 momentti 25 MLL 13 :n 3 momentti 26 FivaL MLL 7 :n 4 momentti

17 dnro 1/101/ (29) Sitova (21) Henkilöä ei pidetä luotettavana, jos hänet on lainvoiman saaneella tuomiolla viiden arviota edeltäneen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai kolmen arviota edeltäneen vuoden aikana sakkorangaistukseen rikoksesta, jonka voidaan katsoa osoittavan hänen olevan ilmeisen sopimaton perustamaan tai omistamaan maksulaitosta, taikka jos hän on muutoin aikaisemmalla toiminnallaan osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton perustamaan tai omistamaan maksulaitosta. 28 (22) Selvitys on tehtävä niistä luonnollisista henkilöistä, jotka osallistuvat maksupalvelun tarjoamiseen tai vastaavat siitä. Selvitys annetaan käyttäen lomaketta M (saatavilla Finanssivalvonnan verkkopalvelusta). 29 (23) Luotettavuutta koskevaan raportointiin sovelletaan niitä periaatteita, jotka on esitetty Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardissa RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. 28 MLL 13 :n 3 momentti 29 FivaL 18

18 dnro 1/101/ (29) 7 TOIMINNAN ULKOISTAMINEN 7.1 Maksupalvelun kannalta merkittävän toiminnon ulkoistaminen Annettu: Voimaan: (1) Luku 7.1 on kumottu Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla 1/2012 Ulkoistaminen. 7.2 Maksupalvelujen tarjoaminen asiamiehen välityksellä Annettu: Voimaan: (2) Luku 7.2 on kumottu Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla 1/2012 Ulkoistaminen.

19 dnro 1/101/ (29) 8 MENETTELYTAVAT 8.1 Maksupalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Annettu: Voimaan: (1) Luku 8.1 on kumottu määräyksillä ja ohjeilla 16/2013 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat 8.2 Maksupalvelun markkinointi Annettu: Voimaan: (2) Luku 8.2 on kumottu määräyksillä ja ohjeilla 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi. 8.3 Maksupalvelusopimukset Annettu: Voimaan: (3) Maksulaitokseen ja ulkomaisen maksulaitoksen Suomessa toimivaan sivuliikkeeseen sovelletaan Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardin 2.3 Rahoituspalvelusopimukset lukuja Asiakkaan tunteminen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen Annettu: Voimaan: (4) Maksulaitoksen, maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavan ja ulkomaisen maksulaitoksen Suomessa toimivan sivuliikkeen tulee noudattaa Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 2.4 Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen.

20 dnro 1/101/ (29) 9 VAKAVARAISUUS JA RISKIENHALLINTA 9.1 Sisäisen valvonnan järjestäminen (1) Maksulaitokseen sovelletaan Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 4.1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen. Sisäisen valvonnan järjestämisessä tulee ottaa huomioon valvottavan organisaatiorakenne sekä liiketoiminnan laatu, laajuus ja monimuotoisuus Asiakasvarojen suojaaminen (2) Maksulaitoksen, joka maksupalvelun tarjoamisen lisäksi harjoittaa MLL 9 :n 2 momentissa tarkoitettua muuta liiketoimintaa, on suojattava maksupalvelun käyttäjiltä tai toiselta maksupalveluntarjoajalta maksutapahtumien toteuttamiseksi vastaanotetut varat. 31 (3) Ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavan on suojattava maksupalvelun käyttäjältä tai toiselta maksupalveluntarjoajalta maksutapahtumien toteuttamiseksi vastaanotetut varat. 32 (4) Jos maksutapahtuman toteuttamiseksi suoritetut varat ylittävät 150 euroa, ne kuuluvat suojan piiriin. Kappaleissa (2) ja (3) tarkoitettu suojaamisvelvollinen saa kuitenkin sopia muun maksupalvelun käyttäjän kuin kuluttajan kanssa, että varat kuuluvat suojan piiriin vain, jos ne ylittävät 600 euroa. 33 (5) Maksupalvelun käyttäjien suojattavat varat tulee säilyttää erillään muiden maksupalvelun käyttäjien, maksupalveluntarjoajien ja maksulaitoksen varoista. Varat tulee säilyttää siten, ettei ole vaaraa niiden sekoittumisesta muiden 30 MLL 19 :n 3 momentti 31 MLL 26 :n 1 momentti 32 MLL 7 :n 5 momentti 33 MLL 26 :n 1 momentti

21 dnro 1/101/ (29) varoihin 34. Sitova Suositus (6) Kappaleissa (2) ja (3) tarkoitetun suojaamisvelvollisen tulee järjestää varojen suojaaminen seuraavasti: o talletettava varat maksuliiketilille tai vastaavalle lyhytaikaiselle tilille keskuspankissa; tai o talletettava varat avista -ehtoiselle tilille kotimaisessa talletuspankissa; tai o talletettava varat avista -ehtoiselle tilille ETA-alueella toimiluvan saaneessa talletusten vastaanottamiseen oikeutetussa luottolaitoksessa; tai o ottamalla vakuutus sellaisesta vakuutusyhtiöstä, joka ei kuulu samaan ryhmään; tai o ottamalla takaus sellaisesta luottolaitoksesta, joka ei kuulu samaan ryhmään. 35 (7) Varojen suojaaminen edellyttää, että suojaamisvelvollisella on käytössään riittävät järjestelyt sen varmistamiseksi, että asiakkaan varat voidaan viipymättä milloin tahansa erottaa suojaamisvelvollisen omista varoista ja suojaamisvelvollisen muiden asiakkaiden varoista. (8) Suojaamisvelvollisella on oltava käytössään riittävät järjestelyt sen huolehtimiseksi, että asiakkaan varat eivät häviä tai vähene väärinkäytösten, rikollisen toiminnan, hallinnon epäluotettavuuden, tietojen riittämättömän kirjaamisen ja säilyttämisen tai muun huolimattomuuden vuoksi. (9) Asiakasvarojen suojaamisvelvoite ei koske sellaista maksulaitosta, joka harjoittaa ainoastaan maksupalvelun tarjoamista, koska omien varojen vaateen katsotaan olevan riittävä menettely suojaamaan asiakasvarat. (10) Maksulaitoksen on järjestettävä toimintansa liiketoiminnan luonne ja laajuus huomioiden luotettavalla tavalla. 36 (11) Maksulaitoksella on oltava tehokkaan riskienhallinnan mahdollistava hallinto sekä toimintaansa nähden riittävä sisäinen valvonta ja riittävät riskienhallintajärjestelmät. 37 (12) Siten myös sellaisen maksulaitoksen, joka harjoittaa ainoastaan maksupalvelun tarjoamista, tulisi järjestää asiakasvarojen suojaaminen luotettavalla tavalla. Tämä tarkoittaa ainakin seuraavaa: 34 MLL 26 :n 2 momentti 35 MLL 26 :n 2 momentti 36 MLL 19 :n 1 momentti 37 MLL 19 :n 1 momentti

22 dnro 1/101/ (29) maksutapahtumien toteuttamiseksi vastaanotetut varat säilytetään niin, ettei ole vaaraa niiden sekoittumisesta toisen maksupalvelun käyttäjän, maksupalveluntarjoajan tai maksulaitoksen varoihin varojen säilyttämiseksi on olemassa riittävät tietojärjestelmät varojen säilyttämiseksi on olemassa riittävät menettelyt väärinkäytösten, rikollisen toiminnan, hallinnon epäluotettavuuden, tietojen riittämättömän kirjaamisen ja säilyttämisen tai muun huolimattomuuden vuoksi. (13) Asiakasvarojen suojaamisessa tulee muutoin noudattaa soveltuvin osin Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardin 1.3 Luotettava hallinto ja toiminnan järjestäminen alalukua Maksulaitoksen omien varojen laskennassa käytettävät menetelmät Perustelu Suositus (14) Maksulaitoksen omien varojen laskemisessa on käytettävä jotakin maksulaitoslain 29 :ssä tarkoitetuista menetelmistä 38. (15) Omien varojen laskennassa voidaan käyttää joko kulusidonnaista menetelmää, maksutapahtumasidonnaista menetelmää taikka summamenetelmää. Menetelmän valintaan vaikuttavat maksulaitoksen liiketoiminnan luonne ja laajuus. Maksulaitoksen on huomioitava laskennan lopputuloksessa toimintaan liittyvät riskit ja arvioitava laskennan lopputulosta ja omien varojen riittävyyttä suhteessa ko. riskeihin. (16) On suositeltavaa, että maksulaitos laskee omien varojen vaatimuksensa usealla eri menetelmällä ja valitsee laskennan lopputuloksista sen, joka turvaa maksulaitoksen toiminnan parhaalla mahdollisella tavalla. Laskentamenetelmän valinnassa tavoitteena ei tulisi olla mahdollisimman pieni omien varojen vähimmäismäärä, vaan omien varojen taso, joka ottaa huomioon maksulaitoksen toimintaan liittyvät riskit. (17) Kulusidonnaisessa menetelmässä omien varojen määrä lasketaan edellisen kalenterivuoden tilinpäätöksen mukaisista kiinteistä yleiskustannuksista. Kiinteitä yleiskustannuksia ovat kulut, jotka eivät suoraan riipu toiminnan volyymeista, vaan pysyvät tietyllä aikavälillä muuttumattomina. Näitä kuluja ovat mm. henkilöstökulut, vuokrat ja muut hallintokulut. (18) Kulusidonnaisella menetelmällä laskettaessa omien varojen määrä on vähintään kymmenen prosenttia edellisen vuoden kiinteistä yleiskustannuksista. Jos maksulaitos on harjoittanut toimintaa alle 12 kuukautta, omien varojen 38 MLL 29 :n 1 momentti

23 dnro 1/101/ (29) on oltava vähintään kymmenen prosenttia liiketoimintasuunnitelman mukaisista kiinteistä kustannuksista. 39 Sitova (19) Kulusidonnaista menetelmää on mahdollista käyttää toiminnan aloitusvaiheessa. Menetelmän käyttöönotto edellyttää kuitenkin luotettavia liiketoimintasuunnitelmassa esitettyjä laskelmia. (20) Maksutapahtumasidonnaisessa menetelmässä omien varojen määrä on suhteellinen osuus maksulaitoksen edellisenä vuonna toteuttamien maksutapahtumien yhteismäärästä. 40 (21) Maksutapahtumasidonnaisessa menetelmässä laskenta tehdään portaittain käyttäen maksutapahtumien euromääräistä volyymiä ja kertomalla ko. volyymit porrastuskertoimilla. Porrastuskertoimet on annettu valtiovarainministeriön asetuksessa (555/2011). (22) Maksutapahtumasidonnaisen menetelmän käyttö edellyttää, että maksupalvelua on tarjottu yli vuoden, sillä suhteellisen osuuden laskenta perustuu toteutettuihin maksutapahtumiin. Maksutapahtumasidonnaista menetelmää ei ole siten mahdollista käyttää toiminnan aloitusvaiheessa. 41 (23) Summamenetelmässä omien varojen määrä on suhteellinen osuus korkotuotoista, korkokuluista, saaduista palkkioista ja muun varsinaisen toiminnan tuotoista. Tuottojen summa lasketaan 12 kuukauden välein edellisen tilikauden tietojen perusteella. Omien varojen määrän on oltava vähintään 80 prosenttia kolmen edeltävän tilikauden keskiarvoista, tai jos toimintaa ei ole harjoitettu kolmea vuotta, liiketoiminnallisista arvioista. 42 (24) Summamenetelmää on mahdollista käyttää toiminnan aloitusvaiheessa. Menetelmän käyttöönotto edellyttää kuitenkin luotettavia liiketoimintasuunnitelmassa esitettyjä laskelmia. (25) Summamenetelmän mukaiset porrastuskertoimet on annettu valtiovarainministeriön asetuksessa (555/2011). 9.4 Maksulaitoksen omien varojen vähimmäismäärä (26) Maksulaitoksella on riskiensä kattamiseksi oltava omia varoja vähintään määrä, joka on laskettu Finanssivalvonnan hyväksymän, MLL:n 29 :ssä tarkoitetun menetelmän mukaisesti. Maksulaitoksen omien varojen määrän tulee 39 MLL 29 :n 2 momentti 40 MLL 29 :n 3 momentti 41 MLL 29 :n 5 momentti 42 MLL 29 :n 4 momentti

24 dnro 1/101/ (29) kuitenkin aina olla vähintään vähimmäispääoman suuruinen. 43 (27) Maksulaitoksen omiin varoihin sovelletaan Finanssivalvonnan rahoitus sektorin määräyskokoelman omia varoja ja niiden vähimmäismäärää koskevan standardi 4.3a lukuja 5-8, 10 ja 11. Standardissa kuvataan omien varojen rakennetta sekä lisäksi, mitä laadullisia ja määrällisiä vaatimuksia maksulaitoksen omille varoille asetetaan. Erikseen käsitellään lainamuotoisten omien varojen hyväksyttävyyttä ja ennenaikaista takaisinmaksua koskevia viranomaishyväksyntään liittyviä säännöksiä ja suosituksia. 44 (28) Maksulaitoksen on ilmoitettava Finanssivalvonnalle omien varojen laskemiseksi tarvittavat tiedot soveltuvin osin Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman raportointistandardin RA4.8 lukujen 1-7 mukaisesti. 45 (29) Maksupalvelujen taloudellisten edellytysten vaatimusten laskemiseksi ja niiden noudattamisen valvomiseksi maksupalveluja sekä MLL 9 :n 1 ja 2 momentissa tarkoitettuja palveluja koskevat liiketapahtumat on kirjattava maksulaitoksen kirjanpitoon erillään muista liiketapahtumista siten, että niiden määrää ja osuutta koko yrityksen liikevaihdosta voidaan jatkuvasti seurata riittävällä tarkkuudella. 46 (30) Liiketapahtumien kirjaamisessa maksulaitoksen pitää noudattaa soveltuvin osin Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardin 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus 5 luvun yleisiä kirjanpitoa ja tilinpäätöstä koskevia määräyksiä Vakavaraisuuden hallinta Perustelu (31) Finanssivalvonta pitää tärkeänä, että maksulaitoksella on hyvä riskinkantokyky ja luotettava hallinto. Maksulaitoksen riskinkantokyky muodostuu usean tekijän yhteisvaikutuksesta. Näitä tekijöitä ovat pääomien määrä, laatu, kohdentuminen ja saatavuus sekä liiketoiminnan kannattavuus. Pääoma toimii puskurina odottamattomien tappioiden varalta. Jotta puskuri olisi tehokas, sen on oltava riittävä varmistamaan maksulaitoksen häiriötön toiminta. Riskinkantokykyyn kuuluvat myös laadulliset tekijät, kuten luotettava hallinto, sisäinen valvonta ja riskienhallinta sekä vakavaraisuuden hallinta. 43 MLL 30 :n 1 momentti 44 MLL 29 :n 5 momentin toinen virke 45 MLL 29 :n 5 momentin toinen virke 46 MLL 30 :n 4 momentin ensimmäinen virke 47 MLL 30 :n 4 momentin toinen virke

25 dnro 1/101/ (29) Perustelu Sitova Sitova Sitova Sitova Sitova (32) Vakavaraisuuden hallinnan perustana on, että maksulaitoksen omien varojen määrä, laatu ja kohdentuminen riittävät jatkuvasti kattamaan maksulaitokseen kohdistuvat olennaiset riskit. Pääomalla ei voi kuitenkaan korvata puutteita riskinkantokyvyn laadullisissa tekijöissä. (33) Maksulaitos on itse vastuussa vakavaraisuuden hallinnan järjestämisestä. Vakavaraisuuden hallinnassa on otettava huomioon maksulaitoksen liiketoiminnan mukainen riskiprofiili ja toimintaympäristön riskit. 48 (34) Maksulaitoksen hallitus, toimitusjohtaja ja muu ylin johto vastaavat siitä, että maksulaitoksella on jatkuvasti riittävästi pääomaa kattamaan kaikki liiketoiminnasta ja ulkoisen toimintaympäristön muutoksista aiheutuvat olennaiset riskit ja siitä, että maksulaitoksen riskinkantokyky on riittävä. 49 (35) Maksulaitoksen hallitus voi käsitellä maksulaitoksen pääomien riittävyyttä ja riskinkantokykyä esimerkiksi vuosittaisen strategiaprosessin ja liiketoimintasuunnitelman käsittelyn yhteydessä. Vakavaraisuuden hallinta on näin sovitettavissa osaksi maksulaitoksen luotettavaa hallintoa ja muuta toiminnan johtamista. (36) Muun ylimmän johdon vastuuseen kuuluu vakavaraisuuden hallinnan käytännön toteutus, jatkuva seuranta ja valvonta sekä raportointi ylimmälle johdolle. 50 (37) Jos maksulaitoksen strategiassa, liiketoiminnan suunnittelussa, toimintaympäristössä tai muissa tekijöissä tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat vakavaraisuuden hallinnan taustaoletuksiin ja käytettyihin menetelmiin, ne on otettava huomioon korjauksina mahdollisimman pian. 51 (38) Vakavaraisuuden hallintaprosessi tulee kuvata kirjallisesti ja pitää ajan tasalla. Maksulaitoksen ylimmän johdon tulee voida säännöllisesti arvioida vakavaraisuuden hallinnan tarkoituksenmukaisuutta, kattavuutta ja luotettavuutta Luottoriskien hallinta (39) Maksulaitoksen luottoriskien hallintaan sovelletaan Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardissa 4.4a Luottoriskien hallinta käsiteltäviä luottoriskien hallinnan keskeisiä periaatteita. Standardin sovelta- 48 MLL 19 :n 3 momentti 49 MLL 19 :n 3 momentti 50 MLL 19 :n 3 momentti 51 MLL 19 :n 3 momentti 52 MLL 19 :n 3 momentti

26 dnro 1/101/ (29) misalaan kuuluvat yhteisöt poikkeavat toisistaan mm. toiminnan laajuuden, rahoituspalveluiden lukumäärän ja yhteisön organisaation osalta, joten luottoriskien hallinnassa ja valvonnassa voi olla erilaisia käytännön ratkaisuja Operatiivisten riskien hallinta (40) Maksulaitoksen tulee noudattaa Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 4.4b Operatiivisten riskien hallinta ja raportointistandardia RA4.2 Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittamisesta Finanssivalvonnalle MLL 19 :n 3 momentti 54 MLL 19 :n 3 momentti

27 dnro 1/101/ (29) 10 RAPORTOINTI Maksulaitoksia ja maksupalvelua ilman toimilupaa a koskee lisäksi erillinen Finanssivalvonnan rahoitussektorin määräyskokoelman raportointistandardi RA6.1.

28 dnro 1/101/ (29) 11 MUUTOSHISTORIA Annettu: Voimaan: Annettu: Voimaan: Annettu: Voimaan: Annettu: Voimaan: (1) Standardia on muutettu seuraavasti: 7 Toiminnan ulkoistaminen o kumottu luvut 7.1 ja 7.2 Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla 1/2012 Ulkoistaminen. (2) Standardia on muutettu seuraavasti: 8 Menettelytavat o kumottu luku 8.2 Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi. (3) Standardia on muutettu seuraavasti: 8 Menettelytavat o kumottu luku 8.1 Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla 16/2013 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat. (4) Standardia on muutettu seuraavasti: 8 Menettelytavat o lisätty luvut 8.3 ja 8.4

29 dnro 1/101/ (29) 12 LISÄTIEDOT Standardista vastaavan henkilön yhteystiedot ovat Finanssivalvonnan Internet-sivuston Standardien vastuuhenkilöt -luettelossa. Lisätietoja antaa myös:, puh

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi 6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Standardiluonnos 6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardiluonnos 6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet Standardiluonnos 6.1 Maksupalvelun tarjoaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Standardiluonnos RA6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardiluonnos RA6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet Standardiluonnos RA6.1 Maksupalvelun tarjoaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6.

Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6. Yhteenvetolomake 1 (9) Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6.1 Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011. 899/2011 Laki. maksulaitoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011. 899/2011 Laki. maksulaitoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011 899/2011 Laki maksulaitoslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

S t a n d a r d i R A 4. 2

S t a n d a r d i R A 4. 2 S t a n d a r d i R A 4. 2 O p e r a t i i v i s i i n r i s k e i h i n l i i t t y v i e n t a p a h- t u m i e n i l m o i t t a m i n e n R a h o i t u s t a r k a s- t u k s e l le Määräykset ja ohjeet

Lisätiedot

FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista Finanssivalvonnan standardeista

FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista Finanssivalvonnan standardeista Lausunto 23.3.2011 ME Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Viite: Finanssivalvonnan lausuntopyyntö 21.2.2011 dnro 1/102/2011 FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä toukokuuta 2011. 554/2011 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä toukokuuta 2011. 554/2011 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä toukokuuta 2011 554/2011 Valtiovarainministeriön asetus maksulaitoksen toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä Annettu Helsingissä 24 päivänä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.2 ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle RA4.2 dnro 4/120/2004 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1 Kohderyhmä 3 2 Tavoitteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet Standardi Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta yrityksestä Määräykset ja ohjeet dnro 5/120/2006 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Standardin tavoite

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta 2014 166/2014 Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2016

Määräykset ja ohjeet 8/2016 Määräykset ja ohjeet 8/2016 Maksulaitokset ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavat henkilöt Dnro FIVA 9/01.00/2016 Antopäivä 22.11.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka

Lisätiedot

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Standardi RA4.20 Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi 4.3c Liite 1 versio 3

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi 4.3c Liite 1 versio 3 Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi.c Liite versio Luettelo hyväksytyistä luottoluokituslaitoksista sekä kuvaukset niiden laatimien luokitusten ja vakavaraisuuslaskennan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Laki. virtuaalivaluutan tarjoajista. Soveltamisala. Tätä lakia sovelletaan virtuaalivaluutan tarjoajien harjoittamaan liiketoimintaan.

Laki. virtuaalivaluutan tarjoajista. Soveltamisala. Tätä lakia sovelletaan virtuaalivaluutan tarjoajien harjoittamaan liiketoimintaan. Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: virtuaalivaluutan tarjoajista 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan virtuaalivaluutan tarjoajien harjoittamaan liiketoimintaan. 2 Määritelmät Tässä laissa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2014 616/2014 Laki talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015. 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015. 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 2/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle_

Lisätiedot

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Talousvaliokunta 27.10.2017 Risto Koponen Rahoitusmarkkinaosasto Yleistä Toinen maksupalveludirektiivi (PSD2) Maksimiharmonisaatiodirektiivi,

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93)

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93) EV 189/1996 vp - HE 150/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen luottolaitosten, sioituspalveluyritysten a rahastoyhtiöiden valvonnan tehostamiseksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2012

Määräykset ja ohjeet 1/2012 Määräykset ja ohjeet 1/2012 Ulkoistaminen Dnro FIVA 7/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 1.4.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi www.finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.3 Sijoitusrahastojen raportointi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 5/120/2004 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.4 Maariskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 1/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

EV 39/2010 vp HE 172/2009 vp. 3 Soveltamisalaan kuulumattomat maksutapahtumat

EV 39/2010 vp HE 172/2009 vp. 3 Soveltamisalaan kuulumattomat maksutapahtumat EDUSKUNNAN VASTAUS 39/2010 vp Hallituksen esitys maksulaitoslaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä maksulaitoslaiksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2015

Määräykset ja ohjeet 9/2015 Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, muut Dnro FIVA 15/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS Määräykset ja ohjeet X/2011 - LUONNOS 5.2 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä x.x.2011 Voimaantulopäivä x.x.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2012

Määräykset ja ohjeet 1/2012 Määräykset ja ohjeet 1/2012 Ulkoistaminen rahoitussektoriin kuuluvissa valvottavissa Dnro Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 1.4.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 305/2015 Laki. ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 305/2015 Laki. ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015 305/2015 Laki ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Laki. Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta

Laki. Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta Laki Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 4 :n 2 momentin 7 kohta ja 32 b :n 5 momentin 4 kohta, sellaisina

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2014

Määräykset ja ohjeet 3/2014 Määräykset ja ohjeet 3/2014 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 15.4.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2014 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2014 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014 227/2014 Valtiovarainministeriön asetus vaihtoehtorahastojen hoitajien sekä erityisen säilytysyhteisön toimilupahakemukseen liitettävistä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rahoitus- ja vakuutusryhmittymän vakavaraisuuden laskemisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta annetun lain (699/2004)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro Antopäivä Voimaantulopäivä FINANSSIVALVONTA Lisätietoja

Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro Antopäivä Voimaantulopäivä  FINANSSIVALVONTA Lisätietoja Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro 4/01.00/2011 Antopäivä 15.12.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp. hallituksen esityksen laiksi maksulaitoslain JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp. hallituksen esityksen laiksi maksulaitoslain JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maksulaitoslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on lähettänyt 25 päivänä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1024/2012 Valtiovarainministeriön asetus sijoituspalveluyrityksen toimilupahakemukseen, kolmannen maan sijoituspalveluyrityksen sivuliikkeen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014. 234/2014 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014. 234/2014 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014 234/2014 Valtiovarainministeriön asetus sijoituspalveluyrityksen toimilupahakemukseen, kolmannen maan sijoituspalveluyrityksen sivuliikkeen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)...

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... Sisällysluettelo YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... 2 1 Asiamiesten rekisteröinti (kumottu)... 2 2 Sijoittautumisvapauden ja palvelujen tarjoamisen vapauden käyttämisestä ilmoittaminen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2015

Määräykset ja ohjeet 1/2015 Määräykset ja ohjeet 1/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet I osa Dnro FIVA 2/01.00/2015 Antopäivä 16.3.2015 Voimaantulopäivä 1.4.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2014

Määräykset ja ohjeet 3/2014 Määräykset ja ohjeet 3/2014 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 15.4.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle lukien toistaiseksi 1 (5) Luottolaitoksille Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2015

Määräykset ja ohjeet 8/2015 Määräykset ja ohjeet 8/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, Dnro FIVA 17/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2011 1494/2011 Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 2011 Eduskunnan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi luottolaitostoiminnasta annetun lain 105 :n sekä ulkomaisen luottoja rahoituslaitoksen toiminnasta Suomessa annetun lain 7 a ja 9 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2014

Määräykset ja ohjeet 6/2014 Määräykset ja ohjeet 6/2014 Raportointi varainhankintasuunnitelmista Dnro FIVA12/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 30.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi osakeyhtiölain,

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

Standardi 4.1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi 4.1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen. Määräykset ja ohjeet Standardi 4.1 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen Määräykset ja ohjeet 4.1 dnro 5/790/2003 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet 6 3 Kansainvälinen viitekehys 7 4 Normiperusta

Lisätiedot

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Poikkeukset lain soveltamisalasta

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Poikkeukset lain soveltamisalasta Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sijoituspalvelulain (747/2012) 11 luvun 8 :n 2 momentti, muutetaan 1 luvun 2 :n 2 momentti, 3 :n 1 momentin 1 kohta sekä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Tarvitseeko sijoittaja suojaa?

Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Raimo Husu Sijoittajan suojaaminen Suomessa Sijoittajien korvausrahaston (perustettu 1.9.1998) tarkoituksena on suojata ei-ammattimaisia piensijoittajia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta 1 (6) Osuuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisölle Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus rahastoyhtiön ja säilytysyhteisön toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä

Valtiovarainministeriön asetus rahastoyhtiön ja säilytysyhteisön toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä 234/2004 Annettu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2004 Valtiovarainministeriön asetus rahastoyhtiön ja säilytysyhteisön toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä Valtiovarainministeriön päätöksen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2016

Määräykset ja ohjeet 3/2016 Määräykset ja ohjeet 3/2016 Luottolaitostoimiluvat sekä ilmoitukset suomalaisten luottolaitosten toiminnasta ulkomailla ja ulkomaisten Dnro FIVA 4/01.00/2016 Antopäivä 28.04.2016 Voimaantulopäivä 01.07.2016

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

Laki. Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta. Valvottavat

Laki. Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta. Valvottavat Laki Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 33 :n 4 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1071/2017, muutetaan

Lisätiedot

?:ap. 23, 01. 2005. Viite: Rahoitustarkastuksen lausuntopyyntö 17/2005, 31.10.2005, Dnro 17/121/2005

?:ap. 23, 01. 2005. Viite: Rahoitustarkastuksen lausuntopyyntö 17/2005, 31.10.2005, Dnro 17/121/2005 RAHOITUSTARKASTUS?:ap. 23, 01. 2005 Rahoitustarkastus Vakavaraisuus valvontaosaston operatiiviset riskit -toimisto 20.1.2006 PL 159 00101 HELSINKI Viite: Rahoitustarkastuksen lausuntopyyntö 17/2005, 31.10.2005,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

FIT & PROPER lomake R3. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskeva selvitys

FIT & PROPER lomake R3. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskeva selvitys Saapumispäivä FIT & PROPER lomake R3 DNRO Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskeva selvitys Tätä lomaketta käyttävät seuraavien valvottavien ilmoitusvelvolliset: rahastoyhtiöt ja niiden ulkomailla

Lisätiedot