Lallin ajo. Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta Jussa Lehtinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lallin ajo. Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta www.jussalehtinen.fi. Jussa Lehtinen"

Transkriptio

1 Lallin ajo Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta

2 Kirjaesittely (äidinkieli, 5-9. lk.) Laadi Lallin ajosta yksin tai parin kanssa kirjaesittely seuraavien alaotsikoiden avulla Tiedot (nimi, kirjoittaja, kustantaja, julkaisuvuosi, kotisivut) Tärkeimmät henkilöhahmot Tarinan tapahtumapaikka ja -aika Juoni lyhyesti Tarinan teema tai sanoma Oma arvio kirjasta Tehtävä voidaan tehdä tunnilla tai kotona ja opettaja voi halutessaan arvostella sen. Muutama ansiokas esittely voidaan lukea luokan edessä. Vinkki 1: Teema on monille oppilaille vaikea käsite. Ennen tehtävänantoa voi olla hyvä avata käsitettä yhteisesti luokan kanssa. Vinkki 2: Kirjaesittelyn tekeminen helpottaa seuraavien tehtävien aloittamista, joten se kannattaa tehdä heti kirjan lukemisen jälkeen.

3 Seikkailutarinoita (äidinkieli, lk.) Kirjoita Lallin ajon tapahtumiin tai henkilöihin liittyvä seikkailutarina. Käytä valmiita otsikoita tai keksi itse parempia. Kiinnitä huomiota realistiseen ajankuvaukseen! Jalmarin markkinahuijaus Olofin hengenvaarallinen kylpypäivä Patricius-orin muistelmat Vilhelm ja huolimaton parturi Aino jousikilpailuissa Magnus vastaan pakanapartio Bror-Erik syömäkilpailussa Ukon ensirakkaus Lalli karhumetsällä Ambrosius ja kapina kappelissa Paavali-kissan kujeet Tarinat voidaan lukea ensin ryhmissä, minkä jälkeen joka ryhmästä valitaan pari mielenkiintoista kertomusta koko luokalle luettavaksi.

4 Kirjoitustehtäviä (äidinkieli, lk.) Valitse tehtävä, lue tehtävänanto ja kirjoita: Lallin ajon lopussa vihjataan lyhyesti, mitä tarinan henkilöille tapahtuu myöhemmin elämässä. Kirjoita tarina yhden tai useamman henkilön myöhemmistä vaiheista. Lalli ei ehdi hyvästellä Ainoa. Kirjoita kirje, jossa Lalli selittää prinsessalle, miksi hänen täytyi toimia kuten toimi. Kirjoita Lallin ajon kotisivuilta, kirjan taustoja alasivulta löytyvä Piispa Henrikin surmavirsi suoraan tarinamuotoon. Opettaja valitsee joka ryhmästä yhden tai useampia mielenkiintoisia tarinoita luettavaksi koko luokalle.

5 Sanasokkelo (äidinkieli, lk.) Etsi Lallin ajossa esiintyvät henkilöt, käsitteet ja paikat ja kirjoita ne vihkoosi. Kerro jokaisen löytämäsi sanan jälkeen lyhyesti, kenestä tai mistä on kyse. 16 kpl 8 kpl A 4 kpl

6 Pohdintaa ja vertailua 1 (äidinkieli, lk.) Tehtävät voi tehdä yksin tai parin kanssa, omaan tahtiin tai oppilaiden taitotason mukaan eriyttäen. Tehtävät on järjestetty helpoimmasta vaikeimpaan. Etsi tekstistä sananlaskuja ja lentäviä lausahduksia ja kirjoita ne vihkoosi. Selitä myös, mitä niillä mielestäsi halutaan sanoa. Vinkki: sisällysluettelosta saattaa olla apua laiskimmille Lallin ajon kotisivuilta, kirjan taustoja alasivulta löytyy katkelmia Piispa Henrikin surmavirrestä. Tutustu katkelmiin. Mitkä henkilöt ja tapahtumat löytyvät myös Lallin ajon sivuilta? Mitkä on jätetty pois? Vinkki: Tutki erityisesti kirjan seuraavia lukuja: 4, 5 ja loppusanat. Tarinan sankarit ovat ottaneet osaa ainakin kolmeen ristiretkeen. Nimeä ristiretket ja piirrä jokaisen ympärille miellekartta. Voit käyttää lähteinäsi joko oikeita historiallisia lähteitä, Lallin ajoa, tai molempia. Kahdessa viimeksi mainitussa tapauksessa muista selvittää, mitkä löytämäsi tiedot ovat historiallisia tosiasioita, mitkä legendoja ja mitkä kirjailijan itsensä keksimää sepitettä. Vinkki: tutki erityisesti kirjan seuraavia lukuja: alkusanat, 3, 9, 13, 17 ja 28. Analysoi vihkoosi, miten Magnuksen ja Lallin hahmot kehittyvät tarinan aikana. Mitkä piirteet muuttuvat, mitkä pysyvät samoina? Mitkä ovat muutosten syyt? Alkuun pääset vertailemalla esim. lukujen 1 ja 2 Magnusta luvun 41 Magnukseen ja luvun 6 Lallia lukujen Lalliin.

7 Pohdintaa ja vertailua 2 (äidinkieli, lk.) Nämä tehtävät ovat haastavia ja niitä on järkevintä yrittää ratkoa kirjan lukemisen yhteydessä, ei sen jälkeen. Kaikkia tehtäviä ei kannata yrittää tehdä, vaan opettajan on syytä valita yksi tai jakaa tehtävät ryhmille. Tutustu käsitteeseen kansallisromanttinen historiantutkimus (alkuun pääsee vaikkapa Lallin ajon kotisivuilta). Kirjan aikaisessa versiossa oli vahva kansallisromanttinen lataus, jota on sittemmin siloteltu. Mitä kansallisromanttisia elementtejä tekstistä edelleen löytyy? Bonuskysymys: Lallin ajon kotisivuilta löytyvään kuvaan ristiretkeläiskilvestä kätkeytyy kansallisromanttinen viesti. Tutki kilven värejä. Keksitkö viestin? Tekstissä sivutaan tavallisen ihmisen elämää ja arkea rautakaudella ja varhaiskeskiajalla. Etsi arkielämästä kertovia yksityiskohtia tekstistä ja kirjoita essee tai laadi luettelo. Millaisen kuvan kirjailija haluaa maalata? Historiallinen seikkailukin on kirjoitusaikansa lapsi. Mitä aikakauteen tai kerrontatapaan liittyviä poikkeamia löydät tekstistä? Löydöksiä voi myöhemmin käsitellä luokan kesken. Mitkä olivat mielestänne kirjailijan tahallisia ja mitkä tahattomia virheitä? Voitte myös lähettää palautetta ja kysyä suoraan kirjailijalta.

8 Kuvakäsikirjoitus (kuvataide, äidinkieli, lk.) Tehkää kuvakäsikirjoitus Lallin ajon tärkeimmistä kohtauksista luokan seinälle. Kirjoittakaa kuvien alle erillisille paperille ytimekkäät kuvatekstit. Muistakaa lukea saamanne kohtaus huolellisesti ennen aloittamista! Aihe-ehdotuksia: Magnus värvää Jalmarin ja Ukon De Tippuraisen mäkilinnoitus Magnus Vilhelmin vankina Lalli ja hämäläiset korjaavat hirsilinnoitusta Vanajan markkinat Hämäläisen ja Jalmarin kärrytakaa-ajo Olof välskärin vastaanotolla Lallin ja Olofin kohtaaminen kalliolla Hämäläiset väijyvät karjalaistiedustelijoita Ambrosius ja Jalmari kylvyssä Novgorodilaisten leirinuotiot talviyössä Vanajan saarilinnoituksen taistelu Lallin viimeinen ajojahti Kuvitus voidaan toteuttaa opettajajohtoisesti yhden työvälineen ja tekniikan harjoituksena (esim. hiilipiirrustus), tai antaa oppilaiden itse valita mieleisensä välineet.

9 Tehokeinoja (äidinkieli, lk.) Etsi kirjasta esimerkkejä kirjailijan tekemistä valinnoista ja käyttämistä tehokeinoista seuraavien alaotsikoiden avulla. Kirjoita jokaisen löytämäsi esimerkin perään sivu ja kappale, josta se löytyy. Kuvaus (helppo): Monissa kohdissa tarinaa toiminta pysähtyy siksi aikaa kun kertoja kuvailee ympäristöä, jossa tarinan hahmot toimivat. Etsi esimerkkejä. Rinnastus (helppo): Kertoja käyttää erilaisia vertauksia ja rinnastuksia elävöittääkseen kerrontaa ( Kuun hopeinen kiekko ). Usein sellaisen tunnistaa kuin sanasta ( kaunis kuin kesäyö ), mutta ei aina. Etsi esimerkkejä. Kertojaääni (vaativa): Kirjan kertoja on ns. kaikkitietävä kertoja, joka voi halutessaan asettua kenen tahansa tarinan henkilön pään sisään ja kertoa tapahtumia hänen näkökulmastaan. Etsi kirjasta virkkeitä, jotka paljastavat, kenen näkökulmasta kertoja tarinaa kertoo (esim. tunnetilat, aistimukset). Kertoja hyppää tarinan aikana monen eri hahmon nahkoihin. Montako näkökulmaa löydät? Kirjoita löytämäsi näkökulman paljastavat esimerkkivirkkeet. Alkusointu (vaativa): Kertoja käyttää monissa paikoissa tehokeinona Kalevalastakin tuttua alkusointua ( vaka vanha Väinämöinen ) peräkkäisissä sanoissa. Etsi esimerkkejä. (Tehtävä on työläs. Ensimmäinen esimerkki löytyy kuitenkin jo esipuheen neljännestä kappaleesta.)

10 Henkilöhahmot 1 (äidinkieli, lk.) Muodostakaa pieniä ryhmiä ja jakakaa tarinan keskeiset henkilöhahmot (ainakin Jalmari, Magnus, Olof, Ukko, Lalli, Ambrosius, Vilhelm ja Aino) ryhmien kesken. Etsikää hahmostanne niin paljon tietoja kuin löydätte ja tehkää hänestä kattava seinälehti esim. seuraavien alaotsikoiden avulla: nimi, ikä, kansalaisuus/heimo, ulkonäkö (kuva), ammatti, sukulaissuhteet, ystävät ja viholliset, lemmikit, luonteenpiirteet, henkilöhistoria, harrastukset, suosikkisanonnat jne. Vihje: Henkilöhahmo esitellään usein lukijalle ensimmäisissä luvuissa, joissa hän on mukana. Lukekaa kyseiset luvut erityisellä huolella! Esitelkää seinälehdet muille ryhmille. Hahmoihin tutustuminen seinälehtien avulla toimii mainiona pohjustuksena Dialogivisa tehtäväpohjaan.

11 Henkilöhahmot 2 (äidinkieli, lk.) Tee tehtävät vihkoon yksin tai parin kanssa. Tehtävät ovat haastavuusjärjestyksessä helpoimmasta vaikeimpaan. Laadi lista tarinan keskeisistä hahmoista. Yritä kuvailla jokaisen käytöstä ohjaavat motiivit yhdellä tai kahdella lauseella. Valitse joku tarinan keskeisistä hahmoista. Pohdi, mikä on hänen vaikutuksensa tarinan kulkuun. Mihin suuntaan tapahtumat olisivat kehittyneet ilman kyseistä hahmoa, tai jos hahmo olisi toiminut toisin? Tehtävän voi tehdä myös ryhmissä. Vertailkaa lopuksi opettajan johdolla tekemiänne arvioita keskenään ja ratkaiskaa, ketkä ovat tarinan tärkeimpiä ja ketkä vähemmän tärkeitä hahmoja.

12 Dialogivisa (äidinkieli, 6.-9.lk.) Lallin ajossa on paljon vuoropuhelua. Muodostakaa pareja tai kolmen hengen ryhmiä ja etsikää kirjasta lyhyehkö dialogi esitettäväksi. Opettaja voi auttaa sopivan pituisen tekstinpätkän valitsemisessa. Vihje: Avaa kirja satunnaiselta sivulta ja lähde selaamaan jompaankumpaan suuntaan. Vuoropuhelua löytyy melkein joka luvusta! Harjoitelkaa esitys. Jättäkää pois kaikki, mikä on kertojan kynästä, vain hahmojen suorat repliikit lausutaan. Tekstiä ei tarvitse osata ulkoa, mutta se pitää osata näytellä. Miettikää etukäteen, miten saatte roolihahmostanne elävän ja tunnistettavan. Näytelkää dialogit vuorotellen. Älkää kuitenkaan kertoko etukäteen, mistä kohtauksesta on kyse tai ketkä vuoropuhelun osapuolet ovat. Yleisön tehtävä on arvata ne esityksen jälkeen. Ensinnä oikein arvanneet pääsevät esittämään seuraavaksi, tai saavat pisteen, jos halutaan kilpailla. Opettaja voi myös jakaa lisäpisteitä erityisen antaumuksellisesta näyttelemisestä.

13 Knoppivisa (äidinkieli, lk.) Laatikaa yksin tai parin kanssa kysymyksiä, joiden vastaukseksi tulee jokin Lallin ajon sivuilta löytyvä henkilö, paikka, tapahtuma tai vuosiluku. Muistakaa, että vastaus kysymykseen pitää löytyä kirjasta! Tehkää vastauslomake ja merkitkää siihen myös sivunumerot, joilta vastaukset löytyvät. Esittäkää kysymykset vuorotellen luokan edessä. Muut oppilaat kirjoittavat vastaukset paperille, minkä jälkeen kysymysten laatijat kertovat oikeat vastaukset. Kysymyksistä voidaan myös tehdä tehtävämoniste tai niitä voidaan ratkoa ryhmissä tai yhdessä keskustellen. Tarvittaessa kysymyksiä voidaan helpottaa muuttamalla ne monivalintakysymyksiksi. Tehtävän voi muuttaa nopeuskilpailuksi, jos kysyjät kertovat muille sivunumeron, jolta vastaus löytyy.

14 Palautteen antaminen (äidinkieli, lk.) Kirjoittakaa yksin tai ryhmissä kirja-arvostelu Lallin ajosta. Kiinnittäkää huomiota esimerkiksi henkilöhahmoihin, juonen kulkuun, kirjoitustyyliin, huumoriin, ajankuvaan ja tunnelmaan. Arvostelun eri osa-alueet voidaan myös jakaa ryhmän jäsenten kesken. Muistakaa, ettei arvostelu ole sama asia kuin esittely. Arvostelijan mielipiteen pitää näkyä ja se pitää myös perustella! Harjoitelkaa palautteen antamista kirjailijalle. Laatikaa yksin, pareittain tai ryhmissä kommentteja ja kysymyksiä Lallin ajoon, ristiretkiin, Pohjolan varhaiskeskiaikaan tai vaikkapa kirjan kirjoittamiseen liittyen. Kootkaa opettajan johdolla luokan yhteinen palautepaketti ja lähettäkää se yhdessä kirjailijalle osoitteeseen

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 SOKEA RAKKAUS Onko rakkaus todella sokea? Kuinka löytää elämänsä rakkaus vaikka ei voi nähdä? Dokumentissa seurataan kolmen sokean nuoren elämää ja pohditaan, kuinka sokeus vaikuttaa

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 KUUNTELE! Kymmenvuotiaan Tristanin perhe on hieman erilainen kuin muut. Molemmat Tristanin vanhemmista ovat kuuroja, mutta Tristan ja hänen siskonsa kuulevat normaalisti. Tristan

Lisätiedot

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula Kuopion kulttuuripalvelukeskus Ki r j a s to p o l ku Tarinapolku Anne Karjula Sisällys 1. Johdanto... 3 10. Kalevala... 39 2. Luottamus, ryhmäytyminen, rentoutuminen, tutustuminen... 4 11. Lähteet ja

Lisätiedot

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät Hyvä opettaja, ohessa on Kansallisteatterin Fedja -setä työpajatyöskentelyn jatkotehtäviä, joita voitte integroida soveltaen omaan opetukseenne. Niiden avulla voitte jatkaa oppilaidenne kanssa tutustumista

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen 5. Esineet ennen vanhaan (Tehtävä sovellettavissa eri ikäryhmillle) Oppilaat katselevat kuvia virtuaalimuseon vanhoista esineistä ja tutustuvat niihin opettajan

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

SA N O M A L EH T I - O P S

SA N O M A L EH T I - O P S SANOMALEHTI- OPS 1 JOHDANTO...2 1. PERUSKOULU...3 OPETUSOHJELMAN AIHEKOKONAISUUDET... 3 1.1. IHMISENÄ KASVAMINEN... 3 1.2. KULTTUURI-IDENTITEETTI JA KANSAINVÄLISYYS... 0 1.3. VIESTINTÄ JA MEDIATAITO...

Lisätiedot

Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli Opetuspaketti

Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli Opetuspaketti Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli Opetuspaketti Itä-Suomen yliopisto, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksenlaitos, Savonlinnan kampus 2013 Valtteri Holopainen, Kaisa Liipo, Johanna Pulkkinen,

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Me mediassa

Ohjaajan opas. Me mediassa Ohjaajan opas teema Kerho Me mediassa Me mediassa -kerhossa lapset oppivat turvallisia mediataitoja ja perehtyvät yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Sisällysluettelo 1. KERHOKERTA

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 MACHGANIN PÄÄTÖS Machganin isä käyttää päihteitä, eikä hän pysty työskentelemään tai elättämään perhettään. Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa asuvat Machgan, hänen äitinsä ja

Lisätiedot

Opettajan opas. Tuuli Laaksonen (toim.)

Opettajan opas. Tuuli Laaksonen (toim.) Opettajan opas Tuuli Laaksonen (toim.) 1. Johdanto 2 2. Liikkuminen TeenTalk France -ohjelmassa 4 3. Vinkkejä ohjelman käyttöön 7 3.1. Lingonetin kielispiraali 7 3.2. Lämmittelytehtävä 10 3.3. Roolikortit

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

Noin kymmenen askelta Elävään kertomiseen Tarina mediakasvatuksessa Materiaali on tarkoitettu alle 8-vuotiaiden lasten mediakasvatukseen, mutta se on sovellettavissa vanhemmillekin lapsille. Materiaali

Lisätiedot

Lukijalle - intoa yrittämiseen!

Lukijalle - intoa yrittämiseen! INTO tittelisivu Lukijalle - intoa yrittämiseen! Into -yrittäjyyteen! Toimittaja: Työryhmä: Ilona Kokko Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulututyön tuki ry Marjo

Lisätiedot

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa Mainonnan lukutaito Opettajan opas Auta lasta arvioimaan mainontaa 2 Auta lasta arvioimaan mainontaa Media on muodostunut tärkeäksi oppimisen lähteeksi. Media muodostaa mielikuvia. On hyvä tunnistaa, mikä

Lisätiedot

Äidinkielen opettajain liitto Opetushallitus Luokanopettajaliitto

Äidinkielen opettajain liitto Opetushallitus Luokanopettajaliitto 1 Äidinkielen opettajain liitto Opetushallitus Luokanopettajaliitto Lukeminen on iloinen asia. Se avaa ovet mielikuvituksen rajattomaan maailmaan ja rikastaa monin tavoin elämää. Lastenja nuortenkirjallisuuden

Lisätiedot

50 vinkkiä. sanomalehti esiopetuksessa

50 vinkkiä. sanomalehti esiopetuksessa 50 vinkkiä sanomalehti esiopetuksessa Kieli- ja vuorovaikutus SANOMALEHTI SOPII ESIOPETUKSEEN Sanomalehti tarjoaa esiopetukseen sekä monipuolista sisältöä että kierrätettävää materiaalia. Tämä opas on

Lisätiedot

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen Sisällys 1. Luen sanomalehteä, joka on...?... 4 2. Etusivu on lehden näyteikkuna... 5 3. Kuva havainnollistaa tekstiä... 6

Lisätiedot

Terveisin, Taikalamppu-verkoston toimijat. 1. painos. julkaisutiedot tekijät: antti haaranen ja virve ahola kuvitus ja taitto: hanna keränen

Terveisin, Taikalamppu-verkoston toimijat. 1. painos. julkaisutiedot tekijät: antti haaranen ja virve ahola kuvitus ja taitto: hanna keränen Kädessäsi on ainutlaatuinen opas, jonka avulla voit avata kulttuurin kokemisen maailmaa ja toteuttaa uudenlaisen työpajan tai taidehetken lasten tai nuorten kanssa. Se on syntynyt Lastenkulttuurikeskusten

Lisätiedot

ELÄMÄN- MAKUA. luokkaan MONIPUOLISIA SANOMALEHTITEHTÄVIÄ PERUSOPETUKSEEN

ELÄMÄN- MAKUA. luokkaan MONIPUOLISIA SANOMALEHTITEHTÄVIÄ PERUSOPETUKSEEN ELÄMÄN- MAKUA luokkaan MONIPUOLISIA SANOMALEHTITEHTÄVIÄ PERUSOPETUKSEEN Sisällys Sanomalehti...4 Sanomalehden lukeminen...5 Lehden osiot...6 Otsikointi...7 Päivälehden uutiset...8 Pikku-uutiset...9 Uutisia

Lisätiedot

TASO 3. YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80. SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84. YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87. SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s.

TASO 3. YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80. SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84. YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87. SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s. TASO 3 YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80 SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84 YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87 SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s.93 OPPILAS OPPILAALLE s.97 TIEDOTUSKAMPANJA s.101 TIEDOTUSVÄLINEET JA ALKOHOLI

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin K E R H O K E S K U S Kuvaa, ääntä & tekstiä medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin Tekijät: KM, erityisluokanopettaja, Taina Ek. Kirjoittaja on toiminut pitkään alkuopetuksen opettajana

Lisätiedot