Ristiretkien aika Euroopassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ristiretkien aika Euroopassa"

Transkriptio

1 Ristiretkien aika Euroopassa Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä osoitteessa

2 Käsitteitä Selitä käsite vihkoosi. Kerro myös, miksi juuri se on mielestäsi valittu keskeisten käsitteiden listaan ristiretkien ajan Eurooppaa tutkittaessa. Paavi Kuningas Ristiretki Säädyt Pyhä maa Islam Pyhäinjäännös Pyhiinvaellus Ritarilaitos Luostarilaitos Kilta Verovapaus Piiritystaistelu Silkkitie Opettaja voi jakson päättyessä käyttää käsitteitä suoraan kokeen tai testin osana.

3 Aikasuora (historia, kuvataide) Laatikaa luokan seinälle pitkä aikasuora joka kattaa vuodet Tehkää ryhmissä infokortit tai seinälehdet kaikista merkittävimmistä ristiretkistä ja sijoittakaa ne oikeaan kohtaan aikasuoran varrelle. Jokaisesta ristiretkestä tulisi selvittää ainakin seuraavat asiat: ajankohta, keskeiset toimijat, lähdön syyt, tapahtumien kulku ja ristiretken seuraukset. Alkuun pääsette esim. Wikipediasta tai lähdeluettelon ristiretkiä käsittelevästä kirjallisuudesta. Laatikaa kuvataiteen tunnilla aikasuoralle ristiretkien tapahtumia esittävää kuvitusta.

4 Ruutusuurennos (kuvataide, historia) Muodostakaa sopivankokoisia ryhmiä ja suurentakaa netistä tulostettu tai karttakirjasta kopioitu keskiaikaisen Euroopan kartta osissa luokan seinälle. Älkää tehkö kartasta liian yksityiskohtaista. Rajat ja tärkeimmät paikannimet riittävät. Vinkki: Sopiva karttapohja löytyy myös osoitteesta Merkitkää tärkeimmät ristiretket vuosilukuineen karttaan erivärisillä nuolilla. Jos koulun kartastoista ei ole apua, kuvahaku sanalla crusades auttaa alkuun. Jos aika riittää, viimeistelkää kartta ajan henkeen sopivalla kuvituksella (esim. koristeellinen kompassi, ornamentit, maastonmuodot, pienet ihmishahmot)

5 Sanaristikko 1. Köyhä talonpoika, joka oli käytännössä linnanherransa omaisuutta 2. Islaminuskoinen ihminen 3. Keskiaikaisen Euroopan tärkein pyhiinvaelluskohde 4. Paikka, jossa Jumalalle omistautuneet ihmiset asuivat, työskentelivät ja opiskelivat 5. Monta päivää kestäneet sotataitokilpailut 6. Kaupungin kauppapaikka 7. Suuri ja näyttävä kivikirkko 8. Piirityksissä käytetty sotakone 9. Kirkon keräämien verojen nimitys 10. Ritariksi lyöminen 11. Porvarisäätyyn kuuluva jonkin alan ammattilainen 12. Merkittävän kristityn luunkappale tai hänelle kuulunut esine 13. Kristikunnan päämies 14. Ritarin oppipoika 15. Jumalanpalvelus, joka keskiajalla pidettiin latinaksi 16. Paavin julistama rangaistus, jossa rangaistut suljettiin kirkon palvelujen ulkopuolelle 17. Kristinuskoa levittämään tai puolustamaan lähtenyt ihminen

6 Sanaristikko toiseen suuntaan Oppilaat keksivät yksin tai parin kanssa vastauksiin sopivat vihjeet ja kirjoittavat ne vihkoihinsa. Opettaja pyytää vuoron perään oppilaita lukemaan yhden vihjeen ja muut yrittävät arvata, mistä sanasta on kyse. Keskustellaan, miksi vihje oli hyvä tai miksi se ei ollut. Parhaiden vihjeiden ja ristikon apusanojen avulla voidaan kerätä kaikille yhteinen tietopaketti Ä

7 Tehtävien suunnittelua Jakakaa tärkeimmät/kiinnostavimmat ristiretket ryhmien kesken. Suunnitelkaa ryhmissä monivalintatehtäviä, sanaristikoita tai kysymyksiä omaan ristiretkeen liittyen. Tarpeen vaatiessa aihepiireiksi voidaan rajata yksi tai useampi seuraavista näkökulmista: henkilöt, ajat, paikat, tapahtumat. Näkökulmat voidaan myös jakaa eri oppilaille ryhmän sisällä. Koulun resursseista riippuen tehtävät voidaan suunnitella oppikirjojen, lähdekirjaston ja/tai netin avulla ratkaistaviksi. Muistakaa tehdä myös tarkistuspaperi! Opettaja monistaa ryhmien laatimat tehtävät ja jakaa ne muiden selvitettäväksi. Jakson lopussa opettaja voi halutessaan käyttää oppilaiden laatimia kysymyksiä esim. testin tai kokeen runkona.

8 Esitelmiä (historia, äidinkieli) Ristiretkiä voi lähestyä myös henkilölähtöisesti. Muodostakaa kahden tai kolmen hengen ryhmiä. Jokainen ryhmä saa tutkittavakseen oman ristiretken. Tutustukaa ristiretken kannalta tärkeimpiin henkilöihin ja tehkää heistä kertova esitelmä. Elämänkertatietojen sijaan esitelmän pääpainon pitäisi olla siinä, mikä merkitys henkilöillä oli ristiretken kulkuun. Opettajan tulisi lisäksi kannustaa oppilaita pohdiskelemaan, mitä henkilöt olisivat voineet tehdä toisin ja mitä seurauksia erilaisista ratkaisuista olisi voinut ristiretken kannalta olla. Jos tehtävä osoittautuu liian vaikeaksi esitelmään sisällytettäväksi, aihetta voidaan käsitellä opettajajohtoisesti esitelmän pitämisen jälkeen.

9 Sanasokkelo Etsi ruudukosta keskiaikaan liittyvät sanat ja kirjoita ne vihkoosi. Selitä lyhyesti, mitä ne tarkoittavat. 15 kpl 7 kpl 8 kpl

10 Yhteiskuntakaavio Tutustukaa feodaalisen yhteiskunnan rakenteeseen (porvaristo erottui omaksi säädykseen vasta keskiajan loppupuolella, tätä on hyvä korostaa asian käsittelyn yhteydessä) Muodostakaa neljä ryhmää ja jakakaa neljä säätyä (aatelisto, papisto, porvaristo, talonpojat) ryhmille. Tehkää isoille papereille otsikkotekstit jokaiselle säädylle. Otsikot kiinnitetään seinälle hierarkkiseen järjestykseen (aatelisto ja papisto ylös, porvarit niiden alapuolelle ja talonpojat kaikkein alimmaiseksi). Jättäkää otsikoiden alle reilusti tilaa! Kirjoittakaa irrallisille korteille niin paljon keskiaikaisia ammatteja kuin keksitte. Kukin ryhmä yrittää ensisijaisesti keksiä oman säätynsä ammatteja tai ammatteja, joiden säädystä ei ole varma. Vinkki: keskiaikaisia ammatteja löytyy Ammattilaiset asialla tehtäväpohjasta. Muistakaa myös kuningas ja paavi! Kiinnittäkää ammattikortit oikeiden otsikoiden alle niin, että säädyn vaikutusvaltaisimmat edustajat ovat ylinnä ja alempiosaiset alinna. Pohtikaa epäselvien ammattien sijainti koko luokan voimin. Huom! Kaikille korteille ei välttämättä löydy omaa säätyä. Nämä voi sijoittaa säätyjen ulkopuolelle omaksi ryhmäkseen. Keskustelkaa havainnoistanne yhteiskuntakaavion rakenteeseen liittyen. Mitä hyvää ja mitä huonoa oli yhteiskunnassa, jossa kaikkien paikka oli tiukasti määrätty ja säädystä toiseen liikkuminen vaikeaa? Kuka hyötyi, kuka kärsi?

11 Ammattilaiset asialla (historia, äidinkieli) Opettaja valitsee kullekin oppilaalle ammatin seuraavalta listalta, näyttämättä listaa oppilaille. Keskiaikaisia ammatteja: ritari, puuseppä, herttua, kuningas, paavi, vuokraviljelijä, nahkuri, aseseppä, kynttiläntekijä, munkki, herttua, piispa, kalastaja, sotilas, maaorja, kauppias, paroni, kansleri, leipuri, prinsessa, ompelija, renki, nunna, trubaduuri, prinssi, muurari, hovinarri, kisälli, piika, tynnyrintekijä, kankuri, lammaspaimen, vouti, teurastaja, turkismetsästäjä, pyöveli, aseenkantaja, suutari, lasimaalari, kengittäjä, ruukuntekijä, apotti, rahanlainaaja, metsänhoitaja. Vaikeimmat ammatit kannattaa jakaa taitavimmille oppilaille. Oppilaat saavat pari minuuttia aikaa kirjoittaa paperille kolme vihjettä, joiden perusteella muiden luokasta on tarkoitus arvailla, mistä ammatista on kyse. Suoria ammattiin liittyviä sanoja ei saa käyttää (esim. leipoo leipää: leipuri) Ensimmäisessä vaiheessa oppilas esittää ammattinsa edustajaa pantomiimina. Nopeimmat kolme viittaajaa saavat arvata vuorollaan. Jos joku/jotkut arvaavat oikein, sekä esittäjä että arvaaja saavat 5 pistettä. Jos kolme ensimmäistä arvausta menee väärin, oppilas lukee ensimmäisen vihjeen ja jälleen kolme nopeinta arvaa (ei kuitenkaan samat kuin edellisellä kierroksella). Tässä vaiheessa oikea arvaus on 3 pisteen arvoinen sekä esittäjälle että arvaajalle/arvaajille. Sama toistetaan toisen ja kolmannen vihjeen kohdalla, jotka ovat 2 ja 1 pisteen arvoisia. Jos kukaan ei arvaa oikein viimeiselläkään kierroksella, esittäjä jää pisteittä ja on seuraavan oppilaan vuoro. Nopeimmat/innokkaimmat oppilaat voivat ottaa esitettäväkseen useamman ammatin.

12 Vertailua Piirrä vihkoosi tarpeeksi suuri taulukko alla olevan mallin mukaan ja pohdi yksin tai parin kanssa, mitä hyvää ja mitä huonoa kuhunkin säätyyn syntymisestä seurasi. Listaa niin monta asiaa kuin keksit! Sääty Hyvät puolet Huonot puolet Aatelisto Papisto Porvaristo Talonpojat Kun olet valmis, vertaile tuloksia ja ympyröi sääty, johon tahtoisit vastauksiesi perusteella syntyä. Tehkää kysely luokan kesken ja selvittäkää, mikä sääty osoittautui suosituksi ja mikä ei. Keskustelkaa, mistä tulokset johtuvat.

13 Miellekartta Kerratkaa miellekartan idea. Muodostakaa pareja tai kolmen hengen ryhmiä. Valitkaa oma aiheenne alla listatuista vaihtoehdoista tai ehdottakaa opettajalle omaa aihetta. Muistakaa pitäytyä ristiretkien aikakaudella! Laatikaa aiheestanne isokokoinen ja näyttävä miellekartta luokan seinälle kiinnitettäväksi. Viimeistelkää työ aiheeseen sopivalla kuvituksella ja ornamenteilla. Aiheita: linnat, luostarit, elämää maaseudulla, elämää kaupungeissa, kaupankäynti, koulunkäynti, sodankäynti, feodaalinen yhteiskunta, ritarit, heraldiikka, katolinen kirkko, pyhimykset ja pyhäinjäännökset, islam, ristiretket, Itä-Rooma, Saksalais-roomalainen keisarikunta, Lähi-idän maat, Silkkitie. Tietojen löytäminen joistakin aiheista voi olla vaikeampaa kuin toisista. Valitkaa aiheet oppilaiden käytössä olevien resurssien ja tiedonhankintataitojen mukaan! Jos miellekartoista tulee tarpeeksi kattavia, niiden sisältöä voi käyttää kokeen tai testin runkona. Tällöin oppilaat voivat kopioida miellekartat itselleen tai referoida vihkoihinsa tärkeimmät asiat.

14 Kertauskysymyksiä Päättele kyseessä oleva henkilö, paikka tai tapahtuma ja kirjoita se vihkoosi (opettaja voi myös kopioida tehtäväpohjan kaikille oppilaille). 1. Tärkein kauppareitti Kiinan ja Euroopan välillä: 2. Feodaalisen yhteiskunnan säädyt (4): 3. Kirkonmies, joka puheillaan käynnisti ristiretkien ajan: 4. Keskiaikaiset sotataitokilpailut: 5. Mahtava kivikirkko: 6. Kaupunki, jossa Pyhä Hauta sijaisee: 7. Kuningas ja ristiretkeläinen, joka tunnetaan mm. tarusta Robin Hoodista: 8. Muslimien pyhä kirja: 9. Itä-Rooman (myöh. Bysantin) pääkaupunki: 10. Munkkien ja nunnien koti: 11. Ankara rangaistus, jolla paavi saattoi uhata jopa kuninkaita: 12. Aseenkantajan isäntä: 13. Piirityksissä käytetty sotakone, jolla heitettiin kiviä: 14. Kauppiaiden tai käsityöläisten ammattijärjestön nimitys: 15. Muureilla ja vallihaudoilla suojattu kivirakennus: 16. Katolisen kirkon kieli: 17. Kreikkalaiskatolisen kirkon toinen nimi: 18. Kirkon keräämien verojen nimitys: 19. Vaakunoihin ja lippuihin erikoistunut tutkimusala: 20. Uskonsa puolesta kuollut ihminen:

15 Näytelmiä (historia, äidinkieli) Tutustukaa feodaalisen yhteiskunnan säätyjärjestykseen Muodostakaa neljä ryhmää ja jakakaa neljä säätyä (aatelisto, papisto, porvaristo, talonpojat) ryhmille. Tarvittaessa sama sääty voidaan antaa useammalle ryhmälle. Suunnitelkaa lyhyt näytelmä, joka opettaa muille ryhmille jotain olennaista valitsemastanne säädystä tai sen asemasta johonkin toiseen säätyyn nähden (säätyjen pyramidirakenne). Näytelmä voi kertoa esimerkiksi säätyyn kuuluvan ihmisen tyypillisestä päivästä tai tilanteesta, jossa tämä joutuu tekemisiin/hankaluuksiin jonkun muun säädyn edustajan kanssa. Luovemmat ideat ovat tietysti toivottavampia! Esittäkää näytelmät ja keskustelkaa, mitä kukin ryhmä halusi omalla näytelmällään sanoa.

16 Seikkailutarinoita (äidinkieli) Kirjoittakaa ristiretkien aikaan sijoittuvia seikkailutarinoita. Käyttäkää valmiita otsikoita tai keksikää itse parempia. Kiinnittäkää huomiota realistiseen ajankuvaukseen! Kuninkaan miekka Turnajaiset Tallirengistä ritariksi Musta ritari Kuningattaren suosikki Prinssi talonpoikana Munkki ja kiusallinen vaitiolovala Onnekas nuoli Loukatun kreivin kosto Villisian metsästys Kadonneen papin tapaus Kaksintaistelu Noituudesta syytetty Silkkitiellä Tarinat voidaan lukea ensin ryhmissä, minkä jälkeen joka ryhmästä valitaan pari mielenkiintoista tarinaa koko luokalle luettavaksi.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Lakkisakki: tehtäviä. (äidinkieli, kuvataide) Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä osoitteessa www.jussalehtinen.

Lakkisakki: tehtäviä. (äidinkieli, kuvataide) Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä osoitteessa www.jussalehtinen. Lakkisakki: tehtäviä (äidinkieli, kuvataide) Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä osoitteessa www.jussalehtinen.fi Sanasokkelo Etsi ruudukosta Lakkisakkiin liittyvät sanat ja kirjoita ne

Lisätiedot

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Lallin ajo. Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta www.jussalehtinen.fi. Jussa Lehtinen

Lallin ajo. Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta www.jussalehtinen.fi. Jussa Lehtinen Lallin ajo Lisää historian, äidinkielen ja kuvataiteen tehtäviä löydät osoitteesta www.jussalehtinen.fi Kirjaesittely (äidinkieli, 5-9. lk.) Laadi Lallin ajosta yksin tai parin kanssa kirjaesittely seuraavien

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Erään perheen ja avioliiton tarina Ideana on opiskella oppikirjan avulla asiat itsenäisesti tai parin kanssa. Aiheena ovat avioliitto, perheen

Erään perheen ja avioliiton tarina Ideana on opiskella oppikirjan avulla asiat itsenäisesti tai parin kanssa. Aiheena ovat avioliitto, perheen Erään perheen ja avioliiton tarina Ideana on opiskella oppikirjan avulla asiat itsenäisesti tai parin kanssa. Aiheena ovat avioliitto, perheen perustaminen, huoltajuusasiat ja avioero. Parisuhde ja perhe

Lisätiedot

Keskiaika kaupungissa

Keskiaika kaupungissa Keskiaika kaupungissa Pelin tavoite: oman säädyn valta aseman vahvistaminen keskiaikaisessa kaupungissa. Peliryhmät eli säädyt Oppilaat jaetaan ryhmiin ja ryhmille annetaan oma säätyluokka. Jokainen ryhmä

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Kotiryhmät / Jakoryhmät

Kotiryhmät / Jakoryhmät Kotiryhmät / Jakoryhmät Tässä tunnin rakenteessa ryhmillä on eri tehtävät ja ryhmätyön jälkeen muodostetaan uudet ryhmät. Uusissa ryhmissä kukin oppilas selittää oman ryhmänsä ratkaisun. Tämä vastuuttaa

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA ***

TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA *** Ilmiö: Muuttuvat perhemallit. Kirja: Kolu Siri, Kesän jälkeen kaikki on toisin. Otava 2016. Lyhyt kuvaus kirjasta: Kesän jälkeen kaikki on toisin -teoksen päähenkilö Peetu on 17- vuotias transnuori, joka

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Avarat aatokset ja älynväläykset

Avarat aatokset ja älynväläykset Max 3 pistettä I. Millä keinoilla voi huoltaa muistia ja aivoterveyttä? Keskustelkaa aiheesta. Kirjoittakaa viisi suosikkikeinoa II. Milloin olette viimeksi pelanneet muistipeliä? Kenen kanssa pelasitte?

Lisätiedot

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli Arvaa mikä ammatti -pelin korteissa on 60 suomalaisille tuttua ammattia. Tulosta sopiva määrä kortteja. Kortteja on runsaasti, ja alussa on helpompia sanoja. Lopussa

Lisätiedot

Tasapainotehta via vaakamallin avulla

Tasapainotehta via vaakamallin avulla Tasapainotehta via vaakamallin avulla Aihepiiri Luokka-aste Kesto Tarvittavat materiaalit / välineet Asiasanat Lausekkeet ja yhtälöt 7.-8. luokka 20 30 minuuttia Piirtoheitin, 2 kalvoa, erimuotoisia paloja

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä Tuija Takala Hyvä päivä Tehtäviä Tehtävät on tehty kirjaan Hyvä päivä, jossa on 28 novellia eli lyhyttä kertomusta. Tehtäviä voi tehdä yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Tehtävät sopivat nuorten

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet:

Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet: Tekijät: Terho Hautala, Niina Suutari OuLUMA, sivu 1 Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet: Etsi parit Pelataan pareittain. Otetaan käyttöön vain harjoiteltavan mittayksikön pelikortit, Oppilas

Lisätiedot

Kuuluisat matemaatikot tutuiksi

Kuuluisat matemaatikot tutuiksi Koostanut: Elina Viro Opettajalle Kuuluisat matemaatikot tutuiksi Kohderyhmä: Projekti voidaan toteuttaa 7., 8., 9. luokalla, mutta 9. luokalla taustalla oleva matematiikka on tutuinta. Esitiedot: - Taustalla

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi Tänään sukellamme liikennemerkkien runsaaseen maailmaan. Aivan aluksi sinun kannattaa etsiä päivän lehdestä liikennemerkkiaukeama.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS

8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS 87 8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS Lapsella on oikeus hänen ruumiillisen, henkisen, hengellisen, moraalisen ja sosiaalisen kehityksensä kannalta riittävään elintasoon. Artikla 27 Ihmisen erilaiset

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Ratkaiseva päätöskierros

Ratkaiseva päätöskierros Nuoli pysähtyy lippukortin kohdalle: Pelaaja, joka pyöräytti nuolta katsoo lippukorttiaan ja päättää mikä maanosa on kyseessä kierroksen aikana (Eurooppa, Etelä-merikka, Pohjois-merikka, frikka, asia vai

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Tarina-tehtävän ratkaisu

Tarina-tehtävän ratkaisu - tämä on esimerkki siitä, kuinka Pähkinä-lehdessä julkaistavia Tarina-tehtäviä ratkaistaan - tarkoitus ei ole esittää kaikkein nokkelinta ratkaisua, vaan vain tapa, jolla tehtävä ratkeaa Tehtävä: Pääsiäiskortit

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke SOSIAALISET TAIDOT Tukioppilaskoulutus 12.12.2016/OSAVA-hanke Nimen vaihto kättelyllä Kuljetaan ympäri luokkatilaa Kun kohtaat jonkun, kättelet ja sanot oman nimesi. Toinen tekee samoin. Henkilön, jota

Lisätiedot

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen 5. Esineet ennen vanhaan (Tehtävä sovellettavissa eri ikäryhmillle) Oppilaat katselevat kuvia virtuaalimuseon vanhoista esineistä ja tutustuvat niihin opettajan

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II klo Vetäjä: Markku Närhi

Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II klo Vetäjä: Markku Närhi Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Markku Närhi Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (15 min) Miellekarttatyöskentely (45

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

Uutiskopla ja kuusi kysymystä

Uutiskopla ja kuusi kysymystä Sanomalehtiviikko Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Opettajan aineisto Uutiskopla ja kuusi kysymystä Tervehdys opettaja! Tämä aineisto on tarkoitettu käyttöösi oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

OPPILAS Tehtävä 9. Maankohoaminen ja uusi teknologia Harjoituksia GPS:n, tablettitietokoneiden, mobiiliohjelmien yms. avulla.

OPPILAS Tehtävä 9. Maankohoaminen ja uusi teknologia Harjoituksia GPS:n, tablettitietokoneiden, mobiiliohjelmien yms. avulla. Tehtävä 1. Etsikää koordinaatit netistä! Käyttäkää avuksi nettisivuja ja nykyaikaisia apuvälineitä kuten GPS:ää, tablettitietokoneita ja älypuhelimia. Ryhmä 1. Etsikää kartalta kolme mielenkiintoista vierailupaikkaa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: OSA1: OSA 2: 1. Mikä oli kuninkaan ja kuningattaren suurin toive? 2. Millainen uusi kuningatar oli? 3. Mistä uusi

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI. Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI. Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI Elokuvan esittely: 10-vuotiaalla Giovannilla on suuri unelma: hän haluaa olla ensimmäinen poika, joka saisi

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

PANSION KOULUN OPS PORTAAT

PANSION KOULUN OPS PORTAAT SYKSY 2012 TULEVAISUUDE N KOULU Kyselyt huoltajille, oppilaille ja opettajille SYKSY 2013 KOULUARJEN KEHITTÄMINEN Kyselyn tulosten hyödyntäminen VESO 16.11 Koulun toimintakulttu uri Mikä arjessa sujuu

Lisätiedot

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito OpETuKsELliNeN S I s Ä L T ö 1. Sananselitys 2. Ohjelmointi 3. Keskustelu 4. Medialukutaito Vinkkejä opettajille Linnanmäki -päivän opetukselliseen puoleen. 2 0 1 7 1. Helsinki-sanaselityspeli TAIDOT:

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi.

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi. High five! 4 Chapter 4 Down by the river LIITE 6a Työpistetyöskentely Piste 1 1 Valitse parisi kanssa kappaleiden 1 3 teksteistä yksi ja lukekaa se ääneen englanniksi 2 Tee alla oleva tehtävä parisi kanssa

Lisätiedot

DIGITAALISEN TARINAN TUOTTAMINEN MICROSOFT PHOTO STORY 3- OHJELMAN AVULLA VAIHEINEEN

DIGITAALISEN TARINAN TUOTTAMINEN MICROSOFT PHOTO STORY 3- OHJELMAN AVULLA VAIHEINEEN OMAN ALAN ESITELMÄ DIGITAALISENA TARINANA Laaditaan digitarina jostakin oman alan aiheesta (ks. lista aiheista). Edetään seuraavasti: 1. Valitse listalta aihe. Voit myös ehdottaa omaa aihetta. 2. Mieti,

Lisätiedot

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa RAPORTTI Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014 Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa Johdanto Työpajatoiminta matemaattisissa aineissa kurssiin kuului työskentely SciFest-tapahtumassa. Itse en päässyt

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

KRISTINUSKON HISTORIA

KRISTINUSKON HISTORIA KRISTINUSKON HISTORIA KRISTINUSKON SYNTY Jeesus kuoli pitkänäperjantaina v. 30 jkr. Opetuslapset pelkäsivät ylösnousemuksesta huolimatta. Helluntaina Pyhä Henki antoi opetuslapsille rohkeuden. Pietari

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Pelon Linnassa I Rädslans Slott OPETTAJAN OPAS

Pelon Linnassa I Rädslans Slott OPETTAJAN OPAS Pelon Linnassa I Rädslans Slott OPETTAJAN OPAS TIETOA NÄYTELMÄSTÄ Pelon Linnassa - I Rädslans Slott, on interaktiivinen ja draamapedagoginen esitys. Esitys kertoo 11-vuotiaasta Anyasta, joka tulee vihaiseksi

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa 1. oppitunti: Miten laitteet toimivat Lämmittelyharjoitus: Ohjaa ihmisrobottia Video lämmittelyharjoituksesta Mitä ohjelmointi on -video Video: Mitä ohjelmointi on

Lisätiedot

e-opin sä hkö isten öppikirjöjen kä yttö ö nöttö Läppeenrännän Pedä.netöppimisympä

e-opin sä hkö isten öppikirjöjen kä yttö ö nöttö Läppeenrännän Pedä.netöppimisympä e-opin sä hkö isten öppikirjöjen kä yttö ö nöttö Läppeenrännän Pedä.netöppimisympä ristö ssä Ohjeen tehnyt 10.8.2015 Petja Pyykkönen, Saimaan mediakeskus Kuinka opettaja saa sähköiset oppikirjat... 2 Sähköisen

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 0-2 luokille nimi: Laatineet Heidi Heimonen ja Henna Malila. Opettaja: jos tulostat luokallesi nämä tehtäväsivut,

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

arkeologi arkkitehti taiteilija astronautti kirjailija yleisurheilija Info4Migrants Flashcards: Ammatteja

arkeologi arkkitehti taiteilija astronautti kirjailija yleisurheilija Info4Migrants Flashcards: Ammatteja 1 Info4Migrants Flashcards: Ammatteja aerobicsohjaaja arkeologi arkkitehti taiteilija astronautti yleisurheilija kirjailija 2 lastenvahti leipuri rosvo parturi baarimestari koripalloilija kosmetologi mehiläishoitaja

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Tarjousten prosenttilaskentaa

Tarjousten prosenttilaskentaa Koostanut: Elina Viro Opettajalle Tarjousten prosenttilaskentaa Kohderyhmä: 8. luokka tai 9. luokka (prosenttilaskennan kertauksena) Esitiedot: Prosenttilaskentaa Taustalla oleva matematiikka: Prosenttiluvun

Lisätiedot

1 Mitä on työ? Tässä luvussa tutustut työhön. Tarkastelet erilaisia paikkoja työnteolle, erilaisia tapoja tehdä työtä ja erilaisia ihmisiä työssään.

1 Mitä on työ? Tässä luvussa tutustut työhön. Tarkastelet erilaisia paikkoja työnteolle, erilaisia tapoja tehdä työtä ja erilaisia ihmisiä työssään. 1 Mitä on työ? Tässä luvussa tutustut työhön. Tarkastelet erilaisia paikkoja työnteolle, erilaisia tapoja tehdä työtä ja erilaisia ihmisiä työssään. Kaikissa töissä tarvitaan yrittämistä. 1. Työ? Tänään

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

Oppimisen arviointi / lukujen Suomi -jakso (max 26 p.)

Oppimisen arviointi / lukujen Suomi -jakso (max 26 p.) LIITE 14a Oppimisen arviointi / 1600 1700-lukujen Suomi -jakso (max 26 p.) 1. Ruotsin ajan perintö Nyky-Suomessa on monia asioita, jotka ovat saaneet alkunsa Ruotsin vallan aikana. Mitkä seuraavista ovat

Lisätiedot

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min ENNEN PELIN ALKUA Laittakaa pelin violetit ohjekortit A E pinoon pelilaudan viereen. Laittakaa pelilaudalla siniset toimintakortit ja pinkit näkökulmakortit niille osoitettuihin paikkoihin. Osiot suoritetaan

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia.

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia. USKONTO SUOMESSA SUOMALAISTEN MUINAISUSKO Monia jumalia, joista jokaisella oli oma hallinta-alueensa. Hämäläisten jumalia olivat: Tapio metsä Ahti vesi Turisas sota Ukko Ylijumala ilma, ukkonen, maan kasvu

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

Miten mittayksiköiden muunnoksia hallitaan luokilla 5 ja 6?

Miten mittayksiköiden muunnoksia hallitaan luokilla 5 ja 6? Miten mittayksiköiden muunnoksia hallitaan luokilla 5 ja 6? Missä: Kolme paikkakuntaa ja neljä koulua. Milloin: Vuoden 2014 lopussa tai vuoden 2015 alussa. Oppilaita: yhteensä 385 (mukana on myös erityisopetuksen

Lisätiedot

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY)

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Opetuksen uudistajat I -juonne 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (30 min) Vertaisryhmien muodostaminen,

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense. METHOD Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.fi 050 3645 070 OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI TAVOITE: Arvioida osallisuuden tasoa palvelutuotantoprosessin eri osissa

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Selvittäkää, kuinka paljon seuraavista tuotteista on maksettu veroja valtiolle?

Selvittäkää, kuinka paljon seuraavista tuotteista on maksettu veroja valtiolle? VEROT Elintarvikkeet 14 % - Esim. leipä, maito, mehu Makeisvero 0,95 kilogrammalta ja 11 senttiä litralta - esim. 2,50 makeispussista (200g) veron osuus on 0,19. Makeisvero koskee suklaan ja karamellien

Lisätiedot

1. Tehtäväkortti. Pohtikaa yhdessä: mitä hyötyä vapaaehtoistoiminnasta. ja kenelle

1. Tehtäväkortti.   Pohtikaa yhdessä: mitä hyötyä vapaaehtoistoiminnasta. ja kenelle 1. Tehtäväkortti Pohtikaa yhdessä: mitä hyötyä vapaaehtoistoiminnasta voi olla ja kenelle mitä haittaa vapaaehtoistyöstä voi olla ja kenelle 2. Tehtäväkortti Pohtikaa yhdessä, miksi joihinkin vapaaehtoistehtäviin

Lisätiedot

Tehtäväkortti 1. Tehtäväkortti 2. Kehulappu. Hyvä huhu

Tehtäväkortti 1. Tehtäväkortti 2. Kehulappu. Hyvä huhu Tehtäväkortti 1 3 kyniä värikkäitä tarralappuja valokuva tai piirroskuva luokan jokaisesta oppilaasta myönteistä ajattelua. ehulappu Mieti yksi hyvä sana tai asia, jolla kehut luokkakaveriasi. Voit kehua

Lisätiedot

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA 16.10.2015 PALVELUN MÄÄRITELMÄ LYHYESTI (Lukuvalmentajapalvelun konseptin mukaan) Lukuvalmentaja-palvelu on Helsingin kaupunginkirjaston henkilökohtainen, räätälöity opastuspalvelu,

Lisätiedot

Osallistamisen käytännöt

Osallistamisen käytännöt Osallistamisen käytännöt Lotta Mattsson Asiantuntija Kuntaliitto CHAMP-työpaja 4.5.2010, Tampere Esityksen sisältö Osallistaminen kuntien ilmastotyössä Keskustelutilaisuudet Tilaisuuksien fasilitointi

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot