Dynaamista kasvua vaihe vaiheelta. Suomen Rehun Dynaaminen kasvuohjelma. Neljä toisiaan tukevaa rehua porsaan parhaaksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dynaamista kasvua vaihe vaiheelta. Suomen Rehun Dynaaminen kasvuohjelma. Neljä toisiaan tukevaa rehua porsaan parhaaksi."

Transkriptio

1 Dynaamista kasvua vaihe vaiheelta Suomen Rehun Dynaaminen kasvuohjelma Neljä toisiaan tukevaa rehua porsaan parhaaksi.

2 Neljä porrasta kannattavaan kasvuun Porsaan elämän ja syönnin alku ovat herkkiä ja vaativia vaiheita. Ruokinnalla voidaan vaikuttaa kriittisten vaiheiden sujuvuuteen. Onnistuneella ruokinnalla kasvu on tehokasta välitykseen asti ja myös siitä eteenpäin. Porsaiden kasvatuksen onnistumiseen vaikuttaa monta asiaa: emän ruokinta ja hyvinvointi, porsiminen, sikalan olosuhteet, sekä porsaan hoito ja ruokinta. Suomen Rehun uudistunut Dynaaminen kasvuohjelma varmistaa porsaan hyvän kasvun alusta alkaen ja tukee häiriötöntä vieroitusta. Hyvä alku merkitsee hyviä tuotantotuloksia ja parempaa kannattavuutta myös lihasikalassa. Onnistuneella ruokinnalla häiriötön vieroitus. Dynaamisessa kasvuohjelmassa on nyt neljä rehua, uutuutena vieroitusrehu Juniori-Pekoni.

3 Dynaaminen kasvuohjelma varmistaa mahdollisimman hyvän alun porsaan kasvulle vahvistamalla porsaan elinvoimaisuutta ja vastustuskykyä. Onnistunut ruokinta turvaa porsaalle hyvälaatuisen suolistomikrobiston ja ruoansulatuselimistön kehityksen. Porsaiden elinvoimaisuus ja vastustuskyky vaikuttavat suoraan kehittymiseen ja kasvukykyyn. Porsaiden hyvä kasvu alkaa jo emakon ruokinnasta, sillä elinvoimaisuuteen ja syntymäpainoon vaikuttavat emakon ruokinnan onnistuminen ja porsimisen sujuvuus. Dynaamisen kasvuohjelman hyödyt: terveet, kasvukykyiset porsaat hyvä vieroituspaino kasvupotentiaali tehokkaasti käyttöön tehokas rehun hyväksikäyttö = hyvä rehuhyötysuhde Toisiaan tukevat rehut mahdollistavat porsaalle helpon siirtymisen rehusta toiseen! Kannattavaa kasvua vaihe vaiheelta: Suomen Rehun emakkorehujen E-vitamiini on maidon kautta tehokkaasti hyödynnettävissä ja lisää porsaiden vastustuskykyä. Myös emakon imetysajan rehuun lisätty Progut antaa porsaille paremman startin tukemalla vastustuskykyä ja pienentämällä ripuliriskiä. Kun emä voi hyvin, myös porsaat voivat hyvin. Dynaaminen kasvuohjelma porsaille on jatkoa Suomen Rehun imetysrehujen Emä-Porsas-konseptille ja huolehtii porsaiden hyvinvoinnista emän jälkeen. Ternimaitoa ei voi korvata Ternimaidolla turvataan porsaiden vasta-aineiden saanti. Ternimaidosta porsas saa myös energiaa. Imettävän emakon rehun rasvapitoisuus lisää maidon rasvapitoisuutta ja parantaa näin porsaiden energiansaantia. Imetysajan ruokinnan tärkkelysenergia saa aikaan hyvän maidontuotannon. Pikku-Pekoni: ainutlaatuinen prestarter ensimmäisten viikkojen ruokintaan ja vieroituksen alkuun. Juniori-Pekoni: maittava vieroitusrehu turvaa syönnin Pikku-Pekonin jatkeena vieroituksen jälkeen. Multi-Pekoni Mini: porsasrehu tehostaa kasvua ja tukee porsaan terveyttä. Pekoni 100: energiapitoinen rehu, jolla porsas kasvaa nopeasti välityspainoon. Dynaaminen kasvuohjelma varmistaa porsaan potentiaalisen kasvun.

4 Neljä hyvää syytä panostaa porsaan ruokintaan: 1. Hyvälaatuinen suolimikrobisto Porsaan suolistomikrobisto muodostuu syntymän jälkeen. Syntymän jälkeen porsaan suolistoon tulee erilaisia mikrobeja emältä ja lähiympäristöstä. Mikrobiston koostumukseen voidaan vaikuttaa hygienialla sekä ruokinnalla. Ruokinnalla voit vaikuttaa mikrobiston koostumukseen. Lactobacillus- ja Bifidococcus-sukujen mikrobeja pidetään suolen kannalta hyvinä ja muun muassa kolibakteereja ja klostrideja haitallisina. Kun hyödylliset bakteerit valloittavat suolen pinnan, haitallisille on vähemmän elintilaa. Rehun ravintoaineista jää enemmän eläimen itsensä käyttöön ja ripuliherkkyys vähenee. Porsaan lähiympäristön bakteerimäärään voidaan vaikuttaa porsimiskarsinan hyvällä hygienialla sekä emakon ruokinnalla. Emakkotäysrehujemme ph Control vähentää sonnan mikrobimääriä ja emakon virtsatietulehdusten riskiä. Porsaan lähiympäristössä on näin suhteellisesti vähemmän haitallisia bakteereja.

5 Hyvälaatuinen mikrobisto auttaa porsasta kasvamaan. Ainutlaatuinen tutkimusmenetelmä ja MBI Suolistomikrobiston tutkiminen ja hallinta on tähän asti ollut ongelmallista. Tutkimusmenetelmät ovat olleet paitsi kalliita, myös monimutkaisia ja epäluotettavia. Suomen Rehulla on nyt tuotekehitystyön apuvälineenä käytössään ainutlaatuinen, patentoitu suolistomikrobiston tutkimusmenetelmä. Suolessa olevien bakteerien ja bakteeriryhmien määrä voidaan laskea luotettavasti, nopeasti ja edullisesti. Menetelmällä on pystytty selvittämään, miten ruokinta vaikuttaa suolistomikrobistoon. Progut parantaa MBI-arvoa Suolen mikrobistoon ja MBI-arvoon vaikuttavat rehun koostumus ja rehussa käytetyt raaka-aineet. Suomen Rehun patentoitu Progut parantaa tutkitusti mikrobitasapainoa mm. estämällä haitallisten kolibakteerien kiinnittymisen suolen pintaan ja antamalla näin enemmän tilaa hyödyllisille bakteereille. Progutin vaikutus MBI:iin 0,38 Tutkimuksen tuloksena on kehitetty mikrobitasapainoa kuvaava indeksi, MBI (Microbial Balance Index), joka pohjautuu tuhansiin tehtyihin analyyseihin. MBI kertoo suolessa olevien hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välisen suhteen. MBI 0,36 0,34 0, Päiväkasvu (g) MBI:n ja kasvun välillä positiivinen yhteys MBI:n ja porsaan kasvun välillä on tutkitusti positiivinen yhteys: mitä korkeampi indeksi on, eli mitä enemmän hyödyllisiä bakteereja on suhteessa haitallisiin, sitä parempi on porsaan kasvu. Porsaan päiväkasvu ja MBI 600 0,30 0,28 Porsasrehu ja Progut MBI Päiväkasvu (g) Porsasrehu ilman Progutia Tutkimuksissa on todettu, että Progutia sisältävillä rehuilla mikrobiston muutokset ovat vähäisempiä. Tämä alentaa eläimen stressiä kriittisenä kasvuaikana. Päiväkasvu (g) ,05 0,15 0,25 0,35 0,45 Mikrobitaseindeksi (MBI) Ruokintaryhmien mitatut keskiarvot Tilastollinen ennustearvo Mitä korkeampi MBI sitä parempi päiväkasvu.

6 2. Ruoansulatuselimistön kehitys Suolen pinnalla oleva suolinukka, villus, on tärkeä osa porsaan ruoansulatusta. Sen kautta ravintoaineet imeytyvät suolesta vereen ja edelleen elimistön hyödynnettäväksi. Mitä pidemmät ulokkeet suolinukassa on, sitä paremmin ravintoaineet imeytyvät. Hyvin kehittynyt suolinukka luo siis edellytykset hyvälle terveydelle ja kasvulle. Emän maito edistää luontaisesti suolen rakenteen kehittymistä imetysajalla. Vieroituksen yhteydessä suolinukka kuitenkin madaltuu stressin vaikutuksesta ja ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Eniten suolinukan surkastumista vieroituksessa aiheuttaa liian alhainen syönti, mutta myös vieroitusstressi ero emästä, siirto uuteen karsinaan, uudet karsinakaverit aiheuttaa surkastumaa. Progut ja ProVillus porsasrehuissa Hyvä syönti edesauttaa suolen rakenteen kehittymistä. Lisäksi rehun koostumus vaikuttaa suolinukan kehittymiseen. Suomen Rehun porsasrehujen ProVillus-ominaisuus lisää suolinukan kasvua ja syvyyttä ja korjaa jo tapahtuneita vaurioita. Progut ja maitopohjaiset raaka-aineet edistävät suolinukan kehittymistä. Prestarter valmistaa vieroitukseen Porsaan totutus kuivarehuun kannattaa aloittaa jo noin viikko syntymän jälkeen. Syntymän jälkeen porsaan ruoansulatustoiminta on keskittynyt maidon ainesosien, kuten maitovalkuaisen ja -rasvan, sulatukseen. Vieroituksen jälkeen pääasiallisin energianlähde on tärkkelys, jonka sulatukseen tarvitaan eri tavoin entsyymejä kuin maidon sulatukseen. Siksi porsasta on hyvä totuttaa tärkkelyksen sulattamiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Emän alla annettavan Pikku-Pekoni prestarter-rehun kulutus on porsasta kohden varsin pieni. Kun Pikku-Pekonia annetaan pieninä erinä ja usein, porsas tottuu vieroituksen jälkeiseen rehumuotoon ja -koostumukseen. Totutuksen avulla porsaan ruoansulatus- ja entsyymitoiminta kehittyy sulattamaan kuivarehua ja porsas on valmiimpi vieroitukseen. Prestartterin käytöstä on hyötyä myös emakolle. Porsaiden kasvukyky on kehittynyt ja emakolta vaaditaan yhä enemmän. Aika ennen vieroitusta on emälle raskas, kun porsaat ovat jo isoja ja vaativat paljon maitoa. Prestarter-rehu auttaa emakkoa säästämällä sen kuntoa, tuloksena parempi tiinehtyvyys ja tehokkuus. Pikku-Pekoni prestarter auttaa emakkoa ja porsasta.

7 Vieroituksen jälkeen suoliston nopea kehittyminen vaatii energiaa ja valkuaista. On tärkeää saada porsas syömään hyvin, jotta: porsas pysyy terveenä porsaan kasvu tapahtuu hyvällä rehuhyötysuhteella porsaat saadaan nopeammin välityspainoon = kiertonopeus ja kannattavuus paranevat Jos porsas ei syö riittävästi, suolen rakenteen kehitys kärsii. Rehu ei sula niin hyvin kuin olisi mahdollista ja seurauksena voi olla ripuli. Aliruokinta vieroituksen jälkeen voi aiheuttaa myös ylensyöntiä noin 10 päivää vieroituksen jälkeen. Myös ylensyönti edesauttaa ripulin kehittymistä. Ylensyönnistä johtuen sulamatonta rehua kulkee paksusuoleen asti aiheuttaen mikrobifermentaatiota ja ripulin. Eväät häiriöttömään vieroitukseen Uudet vieroitusrehumme turvaavat porsaan syöntiä prestarter Pikku-Pekonin jatkeena heti vieroituksen jälkeen, jolloin ruoansulatuselimistö ja suolistomikrobisto kehittyvät optimaalisesti. Vieroitusrehulla vahvistetaan porsaan vastustuskykyä vaiheessa, jolloin sen oma vastustuskyky on vielä heikko. Onnistunut vieroitusajan ruokinta varmistaa, että porsas pysyy terveenä vieroituksen jälkeen ja pystyy jatkossa kasvamaan ja kehittymään kasvukykynsä mukaisesti. Hyvä syönti ehkäisee vieroitusripulia.

8 3. Vastustuskyvyn kehittyminen Porsaan vastustuskyvyn kehittyminen on tärkeää, jotta kasvu jatkuu häiriintymättä myös kriittisissä vaiheissa, kuten vieroituksen aikaan. Emakon rehustus ja porsaan ruokinta emän alla rakentavat pohjan vastustuskyvylle. Vieroituksen jälkeen vastustuskykyä on rakennettava ruokinnan kautta. Suomen Rehun porsasrehuissa on Progut, joka lisää suolen seinämässä olevien immuunisolujen määrää, estää E. coli-bakteerin kiinnittymisen suolen pintaan ja vahvistaa porsaan vastustuskykyä. Tutkimusten ja käyttökokemusten mukaan porsasrehun sisältäessä ainutlaatuista Progut -suolistoparannetta, porsaiden ripuliriski on pienempi. E- ja C-vitamiini piristää porsasta! Progut lisää vasta-ainetuotantoa (IgA) suolessa IgA mcg/g Kontrolliruokinta Kontrolliruokinta + Progut 0,3 % Vastustuskykyä vitamiineista Vitamiinit toimivat porsasrehuissa elimistön antioksidantteina, jotka ovat hyvinvoinnin kannalta tarpeellisia etenkin stressitilanteissa, kuten vieroituksen yhteydessä. Uusissa vieroitusrehuissa on otettu tämä lisätarve huomioon. Juniori-Pekonissa on korotetun E-vitamiinin lisäksi C-vitamiinilisä, jotka yhdessä lisäävät porsaan vastustuskykyä. Sika muodostaa C-vitamiinia normaalisti itse, mutta stressitilanteissa sen muodostuminen on riittämätöntä.

9 4. Tehokas kasvu alussa tuo tulosta lopussa Hyvällä kiertonopeudella enemmän euroja taskuun! Porsaan ruokintaan panostaminen kannattaa. Hyvä kasvu alussa on taloudellisesti kannattavaa; porsaat kasvavat hyvällä rehuhyötysuhteella eli tuotettua päiväkasvukiloa kohti kuluu suhteellisesti vähemmän rehua kuin mitä kasvun myöhemmässä vaiheessa. Vieroituksen jälkeen porsaan kasvukäyrään tulee helposti kuoppa ellei kasvua tueta ruokinnallisin ja hoidollisin keinoin. Siksi erityisesti vieroituksen ajan ruokintaan on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota. Mitä nopeammin porsaan kasvu saadaan samalle tasolle kuin ennen vieroitusta, sitä kannattavampaa kasvatus on. Hyvä kasvunopeus vieroituksen jälkeen nopeuttaa merkittävästi lihasioilla teuraspainon saavuttamista. Lukuisten tutkimusten mukaan kasvulla jo heti vieroituksen jälkeisinä päivinä on yhteys kasvatusaikaan, jolla haluttuun teuraspainoon päästään. Tehokkaalla kasvulla lisää kiertonopeutta Elopaino (kg) Elopaino 175 päivän iässä 108,3 110,8 113,4 114,7 < < 230 Kasvu g/pv 0-8 pv vieroituksen jälkeen Lähde: Kansas State University Tehokas alkukasvu lisää kiertonopeutta ja vähentää näin ruokintapäivien lukumäärää loppukasvatusvaiheessa, mikä puolestaan tuo säästöä rehukustannuksissa. Eli enemmän euroja taskuun!

10 Suomen Rehun porsasrehut Porsasrehujen kehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota rehujen maittavuuteen, ruoansulatusta edistäviin raakaaineisiin, suolen rakenteen kehittymiseen ja hyvälaatuiseen suolistomikrobistoon. Maittavuus Porsasrehuihimme on valittu maistuvat, korkealaatuiset raakaaineet. Rehuihin lisätty hajuaine lisää houkuttelevuutta ja saa uteliaan porsaan maistamaan rehua. Pikku-Pekoniin, Juniori- Pekoniin ja Multi-Pekoni Miniin on lisätty myös syöntihalua nostavaa makuaromia. Sama haju ja maku rehuissa turvaa syönnin myös rehusta toiseen siirryttäessä. Ruoansulatusta edistävät raaka-aineet Porsasrehujen valkuais- ja energiaraaka-aineet ovat korkealaatuisia ja hyvin sulavia. Mitä sulavampi raaka-aine on, sitä vähemmän ravintoaineita jää haitallisten suolistomikrobien käyttöön. Pikku-Pekoni Pikku-Pekoni on ensimmäisten viikkojen ruokintaan suunniteltu prestarterrehu. Pikku-Pekonin ainutlaatuiset ominaisuudet tukevat porsaan omaa luonnollista kehitystä ja antavat kasvulle parhaan mahdollisen alun. Pikku-Pekonin käyttö aloitetaan n. viikko porsimisen jälkeen ja sitä tarjotaan pieniä määriä kerrallaan, useamman kerran päivässä. Prestarter totuttaa porsaan suolistoa kuivan rehun hyödyntämiseen jo emän alla ja valmistaa porsasta vieroituksen jälkeiseen elämään. Käyttö: Emän alla noin viikon iästä 3 5 päivää yli vieroituksen. Lisätyillä entsyymeillä tuetaan porsaan omaa, melko vajavaista entsyymitoimintaa. Kun rehun ph on alhainen, se edistää valkuaisen sulamista mahassa ja heikentää suoliston haitallisten bakteerien elinolosuhteita. Suolen rakenteen kehittyminen Houkuttelevat, maittavat ja sopivan kokoiset rakeet lisäävät rehun syöntiä. Hyvä syönti edesauttaa suolen rakenteen kehittymistä. Myös ProVillus, Progut ja maitopohjaiset raaka-aineet rakentavat tervettä suolinukkaa. Hyvälaatuinen suolistomikrobisto, hyvä MBI Suolistomikrobistotutkimuksesta saatujen tulosten mukaan porsaan suolistomikrobistoon voidaan vaikuttaa. Uusitut porsasrehumme turvaavat entistä paremmin hyvälaatuisen suolistomikrobiston ja hyvän MBI:n muodostumisen porsaalle. Juniori-Pekoni UUTUUS Juniori-Pekoni on maittava ja energiapitoinen vieroitusrehu porsaille vahvaan kasvuun. Ainutlaatuinen suolistomikrobistoa tukeva koostumus vastaa vieroituksen haasteisiin ja varmistaa hyvän kasvun jo heti vieroituksen jälkeen. Vieroituksen jälkeisten päivien kasvulla on suuri merkitys kasvuun jatkossa, aina loppukasvatusvaiheeseen asti lihasikalassa. Siksi vieroituksen ajan ruokintaan on järkevää panostaa. Juniori-Pekonin koostumukselle on haettu patenttia, pat. hak. F Juniori-Nasu UUTUUS Miedompi vieroitusrehu porsaille mureisessa olomuodossa. Juniori-Nasun koostumus tukee hyvän suolistomikrobiston kehitystä ja varmistaa turvallisen kasvun. Käyttö: Pikku-Pekonin jälkeen päivää.

11 Askel askeleelta isommaksi! Pekoni 100 Pekoni 100 on välikasvatusvaiheeseen suunniteltu, runsaasti kasvuenergiaa sisältävä rehu. Pekoni 100 hyödyntää porsaan kasvupotentiaalin tehokkaasti juuri ennen välitysikää. Näillä eväillä nopea kierto on taattu! Käyttö: Yli 18 kg porsaille aina välitysikään asti. Multi-Pekoni Mini Multi-Pekoni Minillä jatketaan hyvää kasvua Juniori-Pekonin jälkeen. Pehmyt-käsiteltyyn Mini-rakeeseen on porsaan helppo siirtyä; haju, maku ja olomuoto ovat samat kuin Pikku-Pekonissa ja Juniori-Pekonissa. Maittava Multi-Pekoni Mini sisältää myös suolinukkaa tukevan ProVillusominaisuuden, mikä lisää suolinukan kasvua ja syvyyttä. Anna hyvän kasvun jatkua! Multi-Pekoni Porsasrehu, jonka käyttö aloitetaan vieroitusrehun jälkeen. Tasapainoinen energia- ja aminohappokoostumus mahdollistaa porsaalle hyvän kasvun. Käyttö: Juniori-vieroitusrehujen jatkeena noin 18 kg painoon asti. Nami-Nasu Edullinen ja turvallinen porsasrehu. Nami-Nasun mieto koostumus turvaa osaltaan suoliston hyvinvointia.

12 Onnistutaan yhdessä! Onnistuneesta ruokinnasta menestyvä tila tunnetaan. Olemme täysillä mukana, kun haluat rakentaa sikatilallesi parhaiten sopivaa ja kaikki kasvuvaiheet huomioonottavaa ruokintaohjelmaa. Edistetään kotieläintuotantoa yhdessä: tavoitteena turvallinen hyvinvointi kaikille osapuolille! Kehitämme jatkuvasti tuotteita ja palveluita, jotka auttavat Sinua päivittäisessä työssäsi sekä tavoitteiden saavuttamisessa. Suunnittelemme kokonaisvaltaiset ruokintaratkaisut aina tilan lähtökohdista, tavoitteet ja tarpeet huomioiden. Ota yhteyttä paikalliseen sianrehumyyjääsi ja sovi tapaaminen. Yhdessä on helpompi yrittää. tietoa ruokinnasta, hoidosta ja eläinterveydestä sekä Suomen Rehun kehittämät ruokintaohjelmat. tutustu Suomen Rehun tuotteisiin netissä. rehumyyjien yhteystiedot löytyvät täältä. Asiakaspalvelu puh

Kannattava ruokintaratkaisu mittatilaustyönä. Suomen Rehun räätälöitävät Pekoni-kasvatustäysrehut

Kannattava ruokintaratkaisu mittatilaustyönä. Suomen Rehun räätälöitävät Pekoni-kasvatustäysrehut Kannattava ruokintaratkaisu mittatilaustyönä Suomen Rehun räätälöitävät Pekoni-kasvatustäysrehut Räätälöidyllä ruokinnalla tehokasta ja taloudellista kasvua Sikojen ruokinnassa on tärkeää varmistaa optimaalinen

Lisätiedot

Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille. Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen

Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille. Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen Oikea tiivistevalinta tuottaa ympäristöä säästäen Sikojen vilja-tiivisteruokinnassa on tärkeää

Lisätiedot

Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella

Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella Tasaisempi kasvu paremmat tulokset Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella Primo-juomarehut Primo Starter -starttitäysrehu Primo I, Primo II, Primo III -kasvatustäysrehut Panostus alkukasvatukseen kannattaa

Lisätiedot

Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille

Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille 1 (5) 29.05.2018 Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille Porsaat tulee kasvattaa kannattavasti. Samalla on minimoitava antibioottien tarve. Kasvavien pahnuekokojen myötä vastasyntyneet

Lisätiedot

Suomen Rehun uudet imetystäysrehut emakon hyvinvoinnin puolesta

Suomen Rehun uudet imetystäysrehut emakon hyvinvoinnin puolesta Onnistunut imetys onnellinen emakko Suomen Rehun uudet imetystäysrehut emakon hyvinvoinnin puolesta Emakko-Pekoni Plus Pekoni 106 Trypto Imetys-Pekoni Plus Onnistunut imetys hyvinvointia emakolle Suomen

Lisätiedot

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan KRONO I KRONO II KRONO III KRONO IV Onnistunut täydennys ruokintaan Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top ja Krono 135 Top -puolitiivisteet

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

HYVINVOINTI TUO TUOTTAVUUTTA PEKONI-EMAKKOTÄYSREHUT

HYVINVOINTI TUO TUOTTAVUUTTA PEKONI-EMAKKOTÄYSREHUT HYVINVOINTI TUO TUOTTAVUUTTA PEKONI-EMAKKOTÄYSREHUT 2 HUIPPULUOKAN TUOTTAVUUTTA Hankkijan emakkotäysrehut pitävät huolta emakoiden hyvinvoinnista ja antavat maidon kautta porsaille hyvän kasvustartin.

Lisätiedot

PROGRES LUONNOLLISTA TOIMIVAA VOIMAA

PROGRES LUONNOLLISTA TOIMIVAA VOIMAA LUONNOLLISESTI PROGRES LUONNOLLISTA TOIMIVAA VOIMAA Progres on patentoitu rehuinnovaatio; maailman ensimmäinen ja ainoa havupuiden resiinihappoja sisältävä rehuaine. Se tukee ruoansulatuskanavan kuntoa

Lisätiedot

Onnellinen odotus onnistunut porsiminen. Suomen Rehun ruokintaratkaisut tiineen ja porsivan emakon ruokintaan. Ehkäise ummetus Pekoni Putkimiehellä!

Onnellinen odotus onnistunut porsiminen. Suomen Rehun ruokintaratkaisut tiineen ja porsivan emakon ruokintaan. Ehkäise ummetus Pekoni Putkimiehellä! Onnellinen odotus onnistunut porsiminen Suomen Rehun ruokintaratkaisut tiineen ja porsivan emakon ruokintaan Ehkäise ummetus Pekoni Putkimiehellä! Onn.porsiminen-esite.031007.indd1 1 3.10.2007 13:46:00

Lisätiedot

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Hevosten ruokinta: Kantavan tamman ruokinta Tiineyden loppuvaiheen ruokinta Imetyskauden ruokinta Vieroitetun varsan ruokinta Agriristeily 8.2.2013 Heikki Kankainen

Lisätiedot

Tankki täyteen kiitos!

Tankki täyteen kiitos! Tankki täyteen kiitos! Tutkitusti enemmän maitoa aidolla Pötsitehosteella Mainio-Krossi ja Aimo-Krossi -täysrehut Oiva-Krono Top ja Puhti-Krossi Top -puolitiivisteet Tehosta rehun reittiä valkuaispitoiseksi

Lisätiedot

NUKLOSPRAY Yoghurt. Ruokintaratkaisu kaikille porsaille

NUKLOSPRAY Yoghurt. Ruokintaratkaisu kaikille porsaille NUKLOSPRAY Yoghurt Ruokintaratkaisu kaikille porsaille Kysymyksiä Oletko havainnut pahnuekoon kasvaneen? Onko yhä hankalampaa saada kaikki elävänä syntyneet porsaat selviämään? Eikö olekin tärkeää, että

Lisätiedot

NUKLOSPRAY Yoghurt. Ruokintaratkaisu kaikille porsaille

NUKLOSPRAY Yoghurt. Ruokintaratkaisu kaikille porsaille NUKLOSPRAY Yoghurt Ruokintaratkaisu kaikille porsaille Kysymyksiä Oletko havainnut pahnuekoon kasvaneen? Onko yhä hankalampaa saada kaikki elävänä syntyneet porsaat selviämään? Eikö olekin tärkeää, että

Lisätiedot

PORSAAT, EMAKOT, LIHASIAT SIANREHUJEN TUOTELUETTELO

PORSAAT, EMAKOT, LIHASIAT SIANREHUJEN TUOTELUETTELO 1/2012 PORSAAT, EMAKOT, LIHASIAT SIANREHUJEN TUOTELUETTELO UUDEN SUKUPOLVEN MAATALOUS- KAUPPA Potra-ruokintaohjelman tavoitteena on: parempi päiväkasvu ja rehuhyötysuhde porsaiden painohajonnan kaventuminen

Lisätiedot

Punaheltta on Paras!

Punaheltta on Paras! on! Vuosituhannen uutuus kanojen ruokintaan tilasi parhaaksi Suomen Rehun uusilla räätälöidyillä kanatäysrehuilla onnistut kannattavasti! -rehuilla pystyt vastaamaan kunkin kanaparven muuttuviin tarpeisiin.

Lisätiedot

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta.

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Toimivia ruokintaratkaisuja Krono-rehuilla Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top, Krono 135 Top ja Huippu-Krossi

Lisätiedot

Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä. Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen

Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä. Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen -juomarehut Starter ja Mysli -starttirehut I ja Hieho -kasvatusrehut Stabiliser, Electrolyte ja Fiber -vasikoiden

Lisätiedot

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi +1,5 litraa lypsylehmää kohden päivässä MAITOVAKUUTUS Lue lisää suomenrehu.fi MaitoPro-konseptilla kohti tulosta Suomen Rehu on kehittänyt uuden ruokintakonseptin takaamaan tehokkaamman maidontuotannon

Lisätiedot

Opti-Pekoni-ruokintaratkaisulla emakkoterveyttä ja tuottavuutta

Opti-Pekoni-ruokintaratkaisulla emakkoterveyttä ja tuottavuutta Opti-Pekoni-ruokintaratkaisulla emakkoterveyttä ja tuottavuutta TUOTTAVUUTTA OPTI-PEKONI-RUOKINTARATKAISULLA Tarkkaan suunniteltu ruokinta ja emakoiden kunnon seuranta mahdollistavat uudessa genetiikassa

Lisätiedot

Ruokintaratkaisu kanojen hyvinvoinnin ja tuotoksen tukena. Eija Valkonen

Ruokintaratkaisu kanojen hyvinvoinnin ja tuotoksen tukena. Eija Valkonen Ruokintaratkaisu kanojen hyvinvoinnin ja tuotoksen tukena Eija Valkonen Joustavuutta ruokintaan Punaheltta Paras rehut: Täysrehut untuvikosta loppumunintaan Kolme kasvatuskauden rehua ja esimunintarehu

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Maarit Kärki MTT Ruukki Vasikan ensimmäisiin kuukausiin kannattaa panostaa, sillä sen vaikutukset näkyvät eläimen koko elinkaaren ajan. Olosuhteet ja hyvinvointi Rehut

Lisätiedot

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä E Seleeni 7000 plex Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä KOOSTUMUS E-vitamiini 7 000 mg/kg B6-vitamiini B12-vitamiini C-vitamiini Sinkki (Zn) Seleeni (Se) 60 % natriumseleniittinä 40 % orgaanisena

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Pekoni-rehut menestyvän tilan valinta. Kestävältä emakolta enemmän elinvoimaisia ja tasalaatuisia porsaita

Pekoni-rehut menestyvän tilan valinta. Kestävältä emakolta enemmän elinvoimaisia ja tasalaatuisia porsaita Pekoni-rehut menestyvän tilan valinta Kestävältä emakolta enemmän elinvoimaisia ja tasalaatuisia porsaita Tavoitteena kestävä emakko ja elinvoimaiset, hyvin kasvavat porsaat Hyvän emakon kriteerit ovat

Lisätiedot

SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net

SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net Ensiapu-esite.30.6.05 30.6.2005 11:09 Page 1 SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net Suomen Rehu Oy 2005 Ensiapu-esite.30.6.05 30.6.2005 11:09

Lisätiedot

Terve lehmä tekee tuplasti vasikoita. Suomen Rehun Acetona Terveysohjelma

Terve lehmä tekee tuplasti vasikoita. Suomen Rehun Acetona Terveysohjelma Terve lehmä tekee tuplasti vasikoita Suomen Rehun Acetona Terveysohjelma Acetona-esite_8s.indd 1 30.8.2007 12:03:25 Tavoitteena kestävä, terve lehmä! Investoimalla lehmän terveyteen investoit tilasi tuottavuuteen.

Lisätiedot

Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon

Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon Hämäläinen lihanauta ja lammas 10.04.2013, Mustiala Katariina Manni, Koulutusvastaava, lehtori Säilörehu osa naudanlihantuotannon kannattavuutta Ruokinnallinen

Lisätiedot

Kansainvälisesti kilpailukykyinen sianlihantuotanto -hanke

Kansainvälisesti kilpailukykyinen sianlihantuotanto -hanke Kansainvälisesti kilpailukykyinen sianlihantuotanto -hanke Välikasvatuksen teemapäivä Porsaiden rehustus välikasvattamossa Kimmo Kytölä / Marko Övermark Porsastuotannon tavoitteet? Millaisia porsaita?

Lisätiedot

HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA. Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus

HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA. Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus MINKÄLAISIA TILOJA MUKANA? - 19 satunnaisesti mukaan otettua sikatilaa - Kasvutietoja 8 tilalta 2500 Kokojakauma

Lisätiedot

Parempia tuloksia aidolla Pötsitehosteella. Suomen Rehun voittoisat Pötsitehoste-rehut:

Parempia tuloksia aidolla Pötsitehosteella. Suomen Rehun voittoisat Pötsitehoste-rehut: Parempia tuloksia aidolla Pötsitehosteella Suomen Rehun voittoisat Pötsitehoste-rehut: Mainio-Krossi ja Aimo-Krossi -täysrehut Oiva-Krono Top ja Puhti-Krossi Top -puolitiivisteet Tehosta rehun reittiä

Lisätiedot

Jokainen tila on erilainen

Jokainen tila on erilainen Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Farmarin Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia kivennäis- AINEET Hyödynnä säilörehu- ja vilja-analyyseista

Lisätiedot

EMAKOT, PORSAAT JA LIHASIAT SIKOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TERVEET ELÄIMET JA HYVÄ TULOS

EMAKOT, PORSAAT JA LIHASIAT SIKOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TERVEET ELÄIMET JA HYVÄ TULOS 2013 EMAKOT, PORSAAT JA LIHASIAT SIKOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TERVEET ELÄIMET JA HYVÄ TULOS RUOKINNAN RAISIOSTA AMMAT TITAITOA 2 OIKEA RUOKINTA TUO TEHOKKUUTTA SISÄLLYS Siitoseläinten ruokinta Ensikosta

Lisätiedot

080218 - TS presentatie vleesvee UK Sloten BV ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA

080218 - TS presentatie vleesvee UK Sloten BV ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA MIKSI? Hiehon kasvatus lypsylehmäksi maksaa EUR 1500 2300 Poikimakertojen määrä 4 3 2 Kustannus st/maitolitra 4,6 6,6 9,3 Hyvin

Lisätiedot

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu VILOLIX-NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO Helppo ja yksilöllinen annostelu AINUTLAATUISET VILOLIX-NUOLUKIVET Vilolix-nuolukivien valmistusmenetelmä on ainutlaatuinen, patentoitu ja sertifioitu.

Lisätiedot

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Helppoutta, annostelutarkkuutta ja ympäristöystävällisyyttä seosruokintaan Ainutlaatuiset sulavat annospussit mullistivat seosruokinnan

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Vasikoiden väkirehuruokinta

Vasikoiden väkirehuruokinta Vasikoiden väkirehuruokinta Arto Huuskonen MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Ruukki Kestävä karjatalous -hanke. Loppuseminaari 16.12.2014. Hotelli IsoValkeinen, Kuopio. 12.12.2014 Tässä esityksessä Kesto-hankkeen

Lisätiedot

Kannattavinta kasvua vaihe vaiheelta. Suomen Rehun ruokintaratkaisut broilereille. Uutuutena nelirehuohjelma.

Kannattavinta kasvua vaihe vaiheelta. Suomen Rehun ruokintaratkaisut broilereille. Uutuutena nelirehuohjelma. Kannattavinta kasvua vaihe vaiheelta Suomen Rehun ruokintaratkaisut broilereille Uutuutena nelirehuohjelma. Nelirehuohjelmalla kannattavuutta Broilerin kasvatusaika on viimeisen neljän vuoden aikana lyhentynyt

Lisätiedot

08.10.2014 1. Ruokinta ja hedelmällisyys. Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI

08.10.2014 1. Ruokinta ja hedelmällisyys. Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI Ruokinta ja hedelmällisyys 08.10.2014 1 Lehmä tiinehtyy, jos sen kohtu on terve sekä sen ruokinta, energiatasapaino ja terveys ovat kunnossa. Sen jälkeen

Lisätiedot

Palkokasvit sikojen ruokinnassa

Palkokasvit sikojen ruokinnassa Palkokasvit sikojen ruokinnassa Hilkka Siljander-Rasi Palkokasveista on moneksi -työpaja Hämeenlinna 12.12.2016 Vilja: puolet sikojen valkuaistarpeesta Täydennys: soija, palkokasvit, rypsi, puhtaat aminohapot

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Sikojen ruokintasuositukset 2014

Sikojen ruokintasuositukset 2014 MTT Kotieläintuotannon tutkimus 10.6.2015 Sikojen ruokintasuositukset 2014 Sikojen energiaruokintasuositukset on annettu megajouleina (MJ) nettoenergiaa (NE) päivässä, MJ NE/d. NE-arvo on laskettu EvaPig

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen SOPIVA Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia valkuaisaineet kivennäis- AINEET hivenaineet 2 Hyödynnä

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Maitoa mahan täydeltä Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Mahojen toiminta ja kehittyminen Juotto Juottomenetelmät Juottovirheet Imemisongelmat Juoksutusmahaongelmat juottokaudella

Lisätiedot

Onnistutaan yhdessä! Rahat pelissä!

Onnistutaan yhdessä! Rahat pelissä! Onnistutaan yhdessä! Onnistunut ruokinta on yksi kannattavan kotieläintuotannon kulmakivistä. Haluamme olla paras kumppanisi broilereiden ruokinnassa. Kehitämme jatkuvasti ruokintaohjelmia ja palveluja,

Lisätiedot

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 19.12.2014 1 Tausta: poikimisen jälkeinen energiatase Ummessaolevan lehmän energiantarve noin 90 MJ

Lisätiedot

6d.Utareterveys ja ruokinta Laura Kulkas Valio Oy Ruokinta vaikuttaa lehmän vastustuskykyyn Ruokinta vaikuttaa vastustuskykyyn mikrobeja vastaan ravinnon eri osatekijöiden kautta Monien ravintoaineiden

Lisätiedot

Kaura lehmien ruokinnassa

Kaura lehmien ruokinnassa Kaura lehmien ruokinnassa Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö MONIPUOLINEN KAURA SEMINAARI 20.4.2017 Seija Jaakkola Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos http://lajiketunnistus.evira.fi Kaura (Avena) Viljelty

Lisätiedot

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu seosrehun raaka-aineena - lisää kuiva-aineen syöntiä yli 2 kg verrattuna yksinomaan nurmirehua karkearehuna käytettäessä - palkokasvit

Lisätiedot

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke Luennon ydinasiat Vasikan kasvutaipumus on suuri aina 1 v ikään. Tasapainoisella ravinnolla

Lisätiedot

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Tulosseminaari 24.4.2013 Minna Norismaa Cow Signals adviser ProAgria huippuosaaja- Lypsylehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala

Lisätiedot

MM M SIKOJEN RUOKINTAOPAS SIKOJEN RUOKINTA JA HOITO

MM M SIKOJEN RUOKINTAOPAS SIKOJEN RUOKINTA JA HOITO 2011 2012 UOKINNAN RUO RAISIOSTA AM A MM M MMA MA AI T OA TO T TA ATTITA SIKOJEN RUOKINTAOPAS SIKOJEN RUOKINTA JA HOITO UOKINNAN RUO RAISIOSTA AM A MM M MMA MA AI T OA TO T TA ATTITA TERVEET ELÄIMET JA

Lisätiedot

Porsastuotannon teemapäivä - maidontuotannon tukeminen

Porsastuotannon teemapäivä - maidontuotannon tukeminen Porsastuotannon teemapäivä - maidontuotannon tukeminen Masku 18.11.2016 Olli Anomaa 2016-11-21 1 Porsitusosasto - 2 - Porsivan emakon ruokinta Joutilasrehun koostumus ja määrä - vaikutus imetysominaisuuksiin,

Lisätiedot

Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi.

Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi. Onnistuneella ruokinnalla tuloksiin! Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi. Oikealla rehuvalinnalla turvaat hyvän tuotoksen ja eläinten hyvinvoinnin kustannustehokkaasti.

Lisätiedot

OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa. Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus

OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa. Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus Tavoite: ihannevalkuainen Rehun valkuaisen koostumus mahdollisimman

Lisätiedot

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY NAUDAN KASVUN SÄÄTELY Sole Raittila Jyväskylä 18.11.2010 23.11.2010 1 Naudan kasvuun vaikuttavat tekijät Perimä Sukupuoli Rotu Yksilölliset ominaisuudet Ruokinta Olosuhteet Terveys 23.11.2010 2 Naudan

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Suomen Rehun komponenttituotteet

Suomen Rehun komponenttituotteet Monipuolisuutta seosruokintaan Suomen Rehun komponenttituotteet Agrimarket seostilan parhaaksi Agrimarket tarjoaa seosruokintaan harjoittavalle tilalle parhaan ja monipuolisimman osaamisen olipa sitten

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

Lihasian ruokinnan teemapäivä

Lihasian ruokinnan teemapäivä Lihasian ruokinnan teemapäivä Seinäjoki 13.10.2016 Pasi Pohjois-Koivisto AtriaSika Lihasikalan parhaat käytännöt Lihasikaruokinnan kivijalka Rehuraaka-aineiden analysointi Rehun varastointi varastosiilojen

Lisätiedot

Lihantuotanto SIANLIHA

Lihantuotanto SIANLIHA Hyvinvointi Tuotantoympäristö Rehut ja ruokinta Lihaketjun toimet Welfare Quality Kuljetukset Lihantuotanto SIANLIHA Mitä hyvinvointi on? Hyvinvointi on eläimen kokemus sen fyysisestä ja psyykkisestä olotilasta.

Lisätiedot

Laatuvilja rehuksi. Kimmo Kytölä #Kaura8000. Knowledge grows

Laatuvilja rehuksi. Kimmo Kytölä #Kaura8000. Knowledge grows Laatuvilja rehuksi Kimmo Kytölä 25.1.2017 #Kaura8000 Knowledge grows A-Rehu Oy Seinäjoki Koskenkorva Varkaus Mynämäki 1.2.2017 2 A-Rehu Oy Omistajat: Atria Suomi Oy 51% Itikka osk 20 % Lihakunta 20 % Pohjanmaan

Lisätiedot

Herne lisää lehmien maitotuotosta

Herne lisää lehmien maitotuotosta Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 6 Herne lisää lehmien maitotuotosta Seppo Ahvenjärvi, Aila Vanhatalo ja Seija Jaakkola, MTT Märehtijät saavat herneestä hyvin valkuaistäydennystä silloin, kun

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI?

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNE LYPSYLEHMIEN RUOKINNASSA Tohtorikoulutettava Laura Puhakka Pro Agria Maitovalmennus 4.9.2014 TÄSSÄ ESITYKSESSÄ HERNE REHUKASVINA KUIVATTU HERNEEN SIEMEN HERNE KOKOVILJASÄILÖREHUNA

Lisätiedot

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia.

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Ruokinnan osaamista luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Monipuoliset täydennysrehut luomunaudoille Tehokas rehun hyväksikäyttö

Lisätiedot

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia 120 x 3 x 0,4 = 144 Tavoitteena tasaisen hyvä tuotos

Lisätiedot

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA KEHOA Tehokas yhdistelmä ravintoaineita tehostavat suoliston toimintaa ja tukevat suolistossa jo olevia hyödyllisiä

Lisätiedot

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg NivelTeho Liiku nivelet lempeästi kuntoon. Kuuden tutkitun aktiiviaineen yhdistelmä: MSM, inkivääriuute, glukosamiini, hainrusto, kupari ja C-vitamiini. 120 kaps. 32,90 411,25 e/kg (ovh. 40,70) Luontainen

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna

Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna Tohtorikoulutettava ProAgria Maitovalmennus 4.9.2015 Scandic Park Helsinki 1 Puhetta mikrolevistä Mitä ne ovat? Miksi mikrolevistä pitäisi olla kiinnostunut? Tutkiiko

Lisätiedot

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia. Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi Tällä luennolla Vastustuskyky on muutakin kuin vasta-aineita: rakenne,

Lisätiedot

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Kuva: Katariina Manni, HAMK Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Katariina Manni, HAMK Mustiala Eero Veijonen, ProAgria Etelä-Suomi Johanna Valkama, HAMK Mustiala Kaisa Kuoppala,

Lisätiedot

Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä. Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus

Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä. Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus 12.11.2013 Sika on laarista kotoisin Sika saa viljasta tavanomaisilla ruokinnoilla Noin 80 %

Lisätiedot

Helposti sulava. Anti-Hairball

Helposti sulava. Anti-Hairball Ilman keinotekoisia, väri, maku tai säilöntäaineita. Virtsan ph 6,06,5 Iho & Turkki Huolellisesti valitut raakaaineet ja erikoisresepti takaavat täydellisen kalsiumin ja fosforin suhteen sekä madalletun

Lisätiedot

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi Vasikka alle 3 kk Kolmena ensimmäisenä kuukautena lehmävasikkaa voidaan ruokkia täysin

Lisätiedot

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisrehuopas Suomen Rehun Erikoisrehut Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisen hyviä rehuja eläintesi parhaaksi Sisältö: Energiarehut Hertta Muro kivennäisrehut Namino kivennäisrehut

Lisätiedot

TAPELIN LUOMUSIKA Tilan historiaa 1969 lihasikalan rakentaminen 240 lihasialle ja vaihto lypsylehmistä lihasikoihin, peltoa n. 16 ha 1982 sukupolven vaihdos 1999 Yhdistelmäsikalan rakentaminen 70 emakolle

Lisätiedot

Feedtech rehunsäilöntäaineet Vähentää rehuhävikkiä ja alentaa rehukustannuksia

Feedtech rehunsäilöntäaineet Vähentää rehuhävikkiä ja alentaa rehukustannuksia Feedtech rehunsäilöntäaineet Vähentää rehuhävikkiä ja alentaa rehukustannuksia Feedtech rehunsäilöntäaineet Maksavat itsensä nopeasti takaisin Kaikki tietävät, että rehu kutistuu kuviuessaan. Mutta harvat

Lisätiedot

Sikamarkkinoiden taustoitus tilatason näkökulmasta

Sikamarkkinoiden taustoitus tilatason näkökulmasta Sikamarkkinoiden taustoitus tilatason näkökulmasta Ari Nopanen Toimitusjohtaja ProAgria Liha Osaamiskeskus p. 0400-432582 ari.nopanen@proagria.fi Keskeiset näkökulmat Markkinatilanteesta johtuen sikatilojen

Lisätiedot

Primo-ruokintaohjelma

Primo-ruokintaohjelma -ruokintaohjelma vasikasta satatonnariksi 1 Tavoitteena kestävä ja tuottava lehmä Tilastojen valossa on jo pitkään tiedetty, että 24 25 kk iässä poikivat hiehot ovat lehmänä kestäviä. Niiden ensikkotuotos

Lisätiedot

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Jarkko Niemi MTT taloustutkimus Asiana pihvi-seminaari 11.10.2012 Tampere Esityksen sisältö Tilatason taloustutkimuksia MTT:ssä Esimerkkinä tuloksia sikahankkeista

Lisätiedot

Lihasikojen ruokinta ja täydennysrehut. Lasse Åberg

Lihasikojen ruokinta ja täydennysrehut. Lasse Åberg Lihasikojen ruokinta ja täydennysrehut. Lasse Åberg Käytännönläheinen tutkimus A-Rehu Toimintaperiaate Omistajat Raaka-aine Markkinat A-Rehun strateginen toiminta-ajatus Omanlainen tapa toimia Kilpailukykyiset

Lisätiedot

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA Kauneutta sisältä Hyvä olo kaunistaa Onko tämä tuttua? Tiesitkö, että suurin osa maailman väestöstä on ylipainoisia, mutta huonosti ravittuja?? Tiesitkö, että ihmiset käyttävät päivittäiseen ruuanlaittoon

Lisätiedot

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2012 VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2 Hiehojen ruokintaopas 2012 Vasikan ruokinta tähtää KESTÄVYYTEEN JA HYVÄÄN TUOTOKSEEN Karjakoon kasvaessa

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Jarkko Niemi ja Marja Kallioniemi, Luonnonvarakeskus Gun Wirtanen ja Hannele Suvanto, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Tuotantodataa: Olosuhdetiedot Tuotantotiedot Teurastulokset Taloudelliset tunnusluvut Huomiot HH 11/12 2 Tuottajan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö. Porsaiden vieroitusopas

Maa- ja metsätalousministeriö. Porsaiden vieroitusopas Maa- ja metsätalousministeriö Porsaiden vieroitusopas Elintarvike- ja terveysosaston julkaisuja 2/2002 Julkaisija: maa- ja metsätalousministeriö, elintarvike- ja terveysosasto Kannen valokuva: Matti Ylätupa

Lisätiedot

Immunokastraatio ja sikojen käyttäytyminen

Immunokastraatio ja sikojen käyttäytyminen Immunokastraatio ja sikojen käyttäytyminen Liisa Voutila, Katri Virtanen, Jarkko Niemi, Anna Ollila, Claudio Oliviero, Anna Valros, Mari Heinonen, Olli Peltoniemi Tausta Normaaliteuraspainoisen kastroimattoman

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

Premium-luokan koiranruokasarja D

Premium-luokan koiranruokasarja D Premium-luokan koiranruokasarja D TM Lihaisaa laatua koirallesi. Laaturuokaa koirallesi Jahti&Vahti! Haluamme koirasi elämänlaadun pysyvän korkeana ja kauan. Siksi ruokien huippulaatu on meille aidosti

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Milloin tulee ripuli? Jos elimistöön joutuu myrkyllistä ainetta, on hyvin todennäköistä, että se on

Lisätiedot

MaitoManagement 2020

MaitoManagement 2020 MaitoManagement 2020 Hiehoprosessin tehostaminen Tavoitteena on tuottaa maitoa taloudellisesti ja tehokkaasti tilakokonaisuus huomioiden. Maidontuotannon tehokkuutta seurataan mm. seuraavilla mittareilla:

Lisätiedot

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila-

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila- Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Nurmisäilörehsäilörehsäilörehviljaseos Puna-apila- - Ohra-kaura- Rypsi- ja Rehuarvot kuiva-aineessa rapsirouhe Kuiva-aine, g/kg

Lisätiedot

Pötsin hyvinvointiin. Version 1

Pötsin hyvinvointiin. Version 1 Pötsin hyvinvointiin Version 1 - Pötsin ph ja ph:n vaihteluihin vaikuttavat tekijät - Pötsihäiriöt ja niiden taustaa - Biorumin: koostumus, eri raaka-aineiden vaikutukset ja käyttö Pötsin normaali ph:

Lisätiedot